Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η ταλαιπωρία
  • [02] Ανέλαβαν την ευθύνη
  • [03] Βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη
  • [04] Τηρείται η εκεχειρία
  • [05] Νέα επιδρομή στη Γάζα
  • [06] Χάθηκε το πρώτο βήμα στο φεγγάρι

    [01] Κόσμος

    Στα Βρετανικά αεροδρόμια

    Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

    15/8/2006 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2006 1:26:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αμετάβλητη παραμένει η εικόνα τις ταλαιπωρίας στα αεροδρόμια της Βρετανίας. Χιλιάδες ταξιδιώτες εξακολουθούν να σχηματίζουν ουρές στους χώρους των αεροδρομίων, παρά το ότι από το πρωί σήμερα έχει χαλαρώσει κάπως το μέτρο των περιορισμών στις χειραποσκευές. Πολλές πτήσεις αναμένεται πως θα ακυρωθούν και κατά την σημερινή μέρα, καθώς η εταιρία ΒΑΑ που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των αεροδρομίων ανακοίνωσε ότι παραμένουν σε ισχύ οι εντατικοί έλεγχοι, αν και υποβαθμίστηκε ο βαθμός ετοιμότητας που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αποκάλυψε συνωμοσία για βομβιστικές επιθέσεις σε υπερατλαντικές πτήσεις.

    Συνεχίζονται οι ανακρίσεις

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times οι περιορισμοί που ισχύουν ως προς τις χειραποσκευές, αναμένεται να γίνουν μόνιμοι.

    Έτσι όσοι επιβιβάζονται σε αεροσκάφη στη Βρετανία μπορούν να παίρνουν μαζί τους μία χειραποσκευή όση η τσάντα του φορητού υπολογιστή.

    Στο μεταξύ η βρετανική αστυνομία εξασφάλισε δικαστική απόφαση για να συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη η ανάκριση των 23 ατόμων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της μεγάλης αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

    Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία για την ανατίναξη αεροσκαφών που θα πετούσαν προς τις ΗΠΑ, με εκρηκτικά τα οποία θα μετέφεραν στα αεροσκάφη μέσα σε μπουκάλια αναψυκτικών.

    Στο πορτοκαλί και οι ΗΠΑ

    Στο πορτοκαλί δηλαδή σε "υψηλό" αντί για κρίσιμο υποβίβασε το επίπεδο κινδύνου των επιβατικών πτήσεων απο την Βρετανία στις ΗΠΑ και το Αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μετά απο αντίστοιχη ενέργεια των βρετανικών αρχών ασφάλειας .

    Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι επιβάτες θα μπορούν να μεταφέρουν στις χειραποσκευές πλέον κάποια ρευστά καλλυντικά όπως το κραγιόν και φάρμακα χωρίς συνταγή σε υγρή μορφή όπως η ινσουλίνη για τους διαβητικούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραμένει ο συναγερμός στη Βρετανία

    [02] Κόσμος

    Της βομβιστικής ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη

    Ανέλαβαν την ευθύνη

    15/8/2006 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η οργάνωση "Γεράκια για την Απελευθέρωση των Κούρδων" ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και προκάλεσε τον τραυματισμό τριών πολιτών. Με ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι η βομβιστική επίθεση έγινε στο όνομα "της ελευθερίας και της τιμής" του κουρδικού λαού που ζει στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η βόμβα, που ήταν μικρής ισχύος, εξερράγη στο τουριστικό ιστορικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, την περιοχή Σουλτάναχμέτ, μέσα σε πολυσύχναστο πάρκο. Οι τρεις τραυματίες είναι τουρκικής εθνικότητας. Η οργάνωση "Γεράκια για την Απελευθέρωση των Κούρδων" σχετίζεται στενά με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και έχει αναλάβει την ευθύνη αρκετών βομβιστικών επιθέσεων στη δυτική Τουρκία.

    [03] Ιράκ

    Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί

    Βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη

    15/8/2006 1:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2006 2:02:40 μμ)

    Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που έγινε το πρωί στη Μοσούλη, με στόχο γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο διασώστες που ερευνούν στα συντρίμμια του κτιρίου εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Η επίθεση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την εισβολή υποστηρικτών ενός σιίτη κληρικού από τη Βασόρα, στα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης στο Κιρκούκ, του βορείου Ιράκ, που έγινε με αφορμή δημοσίευμα στην επίσημη εφημερίδα του κουρδικού κόμματος, που ανέφερε πως ο σεϊχης αλ-Γιακούμπι είναι ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν την ένταση στο Κιρκούκ. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, που είναι ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης και πρόεδρος του Ιράκ, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη λύπη του για το δημοσίευμα αυτό και διευκρινίζοντας ότι δεν είχε γνώση του περιεχομένου.

    [04] Μ. Ανατολή

    Αποχωρούν οι ισραηλινές δυνάμεις

    Τηρείται η εκεχειρία

    15/8/2006 11:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2006 7:11:40 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: Reuters-Associated-ΑΠΕ

    Την πρώτη νύχτα χωρίς βομβαρδισμούς ή χερσαίες επιχειρήσεις πέρασε τη Δευτέρα ο Λίβανος, καθώς η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 8 το πρωί της ίδια ημέρας, δεν παραβιάστηκε από την Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ ήδη άρχισε την απομάκρυνση μικρών τμημάτων των στρατιωτικών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δυο ημέρες θα αρχίσει να παραδίδει στις ήδη υπάρχουσες ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, εδάφη που έχει καταλάβει. Σύμφωνα με στρατιωτικές και πολιτικές πηγές, η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία στην περιοχή, καθώς και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη επικαλούμενες το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

    Άρχισε η αποχώρηση

    Έως το τέλος αυτής της εβδομάδας το Ισραήλ σχεδιάζει και την απόλυση από τις τάξεις του στρατού των χιλιάδων εφέδρων που κάλεσε στα όπλα ειδικά για τις ανάγκες αυτής της σύγκρουσης, θέτοντας τέλος στην μεγαλύτερη επιστράτευση των τελευταίων ετών.

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία που άρχισε το πρωί της Δευτέρας, συνεχίζεται παρά τα όποια μικροεπεισόδια.

    Νωρίτερα, ισραηλινή στρατιωτική πηγή είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον έξι μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στο νότιο Λίβανο μετά την έναρξη της εκεχειρίας κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

    Το Ισραήλ όπως έχει ανακοινώσει θα αποσύρει τους στρατιώτες του από το Ν. Λίβανο μόλις αναπτυχθεί η 15.000 ατόμων διεθνής δύναμη που προβλέπεται από το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.

    Ωστόσο όπως ισχυρίζονται στρατιωτικές πηγές, η μερική αποχώρηση από τις καταλυμένες θέσεις μπορεί να γίνει και τις αμέσως επόμενες δυο ημέρες και εξαρτάται από το αν η δύναμη του ΟΗΕ μπορεί να αντικαταστήσει τις ισραηλινές δυνάμεις, σε αυτά τα σημεία το συντομότερο δυνατόν.

    Στη διάρκεια της νύχτας οι Ισραηλινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την χριστιανική πόλη Μαρζαγιούν, ενώ αποχωρούν και από τη γειτονική πόλη Κουλάια.

    Η επίσπευση της αποχώρησης των Ισραηλινών θεωρείται πως αντανακλά τις ανησυχίες της ηγεσίας στο Τελ Αβίβ, ότι οι στρατιώτες είναι εύκολοι στόχοι για τη Χεζμπολάχ.

    Πάντως ο Λίβανος, μέσω του υπουργού Άμυνας, Ελίας Μουρ δηλώνει έτοιμος να αναπτύξει περίπου 15.000 άνδρες στη βόρεια όχθη του ποταμού Λιτάνι, έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να γίνει αναίμακτα η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο λιβανικός στρατός δεν πρόκειται να αφοπλίσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

    Όμως παρά την καλή διάθεση Λίβανου και Ισραήλ, ο ΟΗΕ δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την επακριβή δέσμευση των χωρών που προτίθενται να συμβάλουν στη συγκρότηση της μελλοντικής ενισχυμένης ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο.

    Παρόλα αυτά οι αξιωματούχοι του Οργανισμού εργάζονται πυρετωδώς, ενώ ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Αναν έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τις ενδιαφερόμενες χώρες,

    Γαλλία και Γερμανία είναι οι δυο πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αποδέχτηκαν να αποστείλουν δυνάμεις στην πολύπαθη περιοχή.

    Τουλάχιστον τρεις μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους στον νότιο Λίβανο από τα όπλα ισραηλινών στρατιωτών, μία ημέρα μετά την τυπική εφαρμογή της εκεχειρίας ,ανακοινώθηκε από στρατιωτικές πηγές. Στον τομέα της Ράζμιν, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τεσσάρων ενόπλων. "Τέσσερις ένοπλοι προσέγγισαν τις δυνάμεις μας. Αποτελούσαν απειλή. Σε κατάσταση νομίμου αυτοάμυνας οι στρατιώτες μας άνοιξαν πυρ και τουλάχιστον τρεις εξ αυτών βρήκαν τον θάνατο", τόνισε εκπρόσωπος του στρατού. "Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να τηρεί την απόφαση 1701 του ΟΗΕ", που επιτάσσει την κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο ίδιος.

    Όλοι νικητές

    Την ίδια ώρα, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ, μετά από 34 ημέρες σκληρών συγκρούσεων διεκδικεί η καθεμία από την πλευρά της την επιτυχία της νίκης.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχουντ Ολμερτ, μιλώντας στη Βουλή ανέλαβε την ευθύνη της επιχείρησης και υπεραμύνθηκε των επιλογών του σε αυτό τον πόλεμο.

    Ωστόσο δέχτηκε τα πυρά υπερεθνικιστών βουλευτών αλλά και του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Μπένζαμιν Νετανιάχου, για το τελικό αποτέλεσμα.

    "Έγιναν πολλά λάθη τόσο στην προετοιμασία όσο και στο επιχειρησιακό μέρος του πολέμου", τόνισε ο αρχηγός του Λικούντ στην Ισραηλινή Βουλή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ηγεσία για το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν, πριν την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού που δεν ήταν άλλος από την διάλυση της Χεζμπολάχ.

    Κατά της απόφασης για τον τερματισμό των επιχειρήσεων και η κοινή γνώμη, με το 66% των Ισραηλινών, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την απόφαση που ενέκρινε το ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

    Απογοητευμένοι οι Ισραηλινοί και από τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επιχείρησης καθώς το 58% των ερωτηθέντων, πιστεύει πως η χώρα δεν πέτυχε παρά μόνο ένα κλάσμα από τους στόχους που είχε θέσει στις 12 Ιουλίου, ημέρα έναρξης των εχθροπραξιών.

    Από την άλλη πλευρά ηγέτης της Χεσμπολά σείχης Χασάν Νασράλα, πανηγυρίζει κάνοντας λόγο για μια στρατηγική και ιστορική νίκη για τον Λίβανο, αλλά και για όλο το αραβικό έθνος".

    Μάλιστα προανήγγειλε, με δηλώσεις που θα μπορούσε να κάνει αρχηγός κράτους και όχι αρχηγός πολιτοφυλακής, αποζημιώσεις που θα προέλθουν από το ταμείο της οργάνωσης, για την ανοικοδόμηση των σπιτιών που καταστράφηκαν, ή για την ενοικίαση διαμερισμάτων για όλους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.

    Επιστρέφουν οι πρόσφυγες

    Πάντως στο νότιο Λίβανο επικρατεί χαώδης κατάσταση παρά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέφουν στα σπίτια τους, παρά τον κίνδυνο εκρήξεων από οβίδες που δεν έχουν εκραγεί.

    Χιλιάδες οχήματα έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον παραλιακό δρόμο που συνδέει τη Βηρυτό με το λιβανικό νότο, που βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Σε πολλά αυτοκίνητα που κινούνται προς το νότιο Λίβανο υπάρχουν φωτογραφίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ενώ οι πολίτες πανηγυρίζουν, παρόλο που επιστρέφουν στα κατεστραμμένα χωριά τους.

    Ωστόσο ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν την Τρίτη φυλλάδια με τα οποία προειδοποιούν τους Λιβανέζους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους στο νότιο Λίβανο μέχρι την ανάπτυξη εκεί του λιβανικού στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. "Η κατάσταση στο νότιο Λίβανο παραμένει επικίνδυνη όσο το λιβανικό κράτος δεν αποστέλλει στην περιοχή στρατό και αφού δεν έχει φτάσει ακόμα η διεθνής ειρηνευτική δύναμη", αναφέρουν τα φυλλάδια στην αραβική γλώσσα.

    "Για τη δική σας ασφάλεια, σας προειδοποιούμε να μην επιστρέψετε στο νότιο Λίβανο μέχρι την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων", προστίθεται στα ισραηλινά φυλλάδια. Λιβανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι ο λιβανικός στρατός θα φτάσει στο νότιο τμήμα της χώρας "εντός των λίγων προσεχών ημερών" μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες από την Κυβέρνηση.

    "Δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία αλλά η μετακίνηση των στρατιωτών θα γίνει εντός των προσεχών ημερών", ανέφερε η ίδια πηγή και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση και ο στρατός κάνουν ό,τι μπορούν για να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες".

    "Κοντά στην καταστροφή η ανθρωπιστική κατάσταση στο Λίβανο"

    Στο μεταξύ όπως εκτίμησε ο συντονιστής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ, Γιαν Έγκελαντ, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα η "Κομερσάντ" η ανθρωπιστική κατάσταση στο Λίβανο "είναι κοντά στην καταστροφή" τονίζοντας ότι το Ισραήλ " θα έπρεπε να αναλογιστεί καλύτερα" την κατάσταση πριν βομβαρδίσει πολίτες. Ο κ. Έγκελαντ αναφέρει:"Αφότου βρέθηκα στο Λίβανο, δηλαδή από την έναρξη των βομβαρδισμών, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Έχει φτάσει σχεδόν στην καταστροφή". "Πολλές χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Επισκέφθηκα το σιιτικό τμήμα της Βηρυτού και είδα πως ολόκληρα τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί", προσθέτει. "Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ψάχνουν ακόμα και τώρα πολλοί απ αυτούς για έναν καταυλισμό. Έχουν όλοι κάθε δικαίωμα να επιστρέψουν στις εστίες τους. Και εάν αυτό τους το αρνηθούν, θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη μνησικακία, μίσος και άλλες μάχες" προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. "Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους", εκτίμησε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Εγκελαντ αναφέρει: "Πολλοί θαυμάζουν την αντίσταση της Χεζμπολάχ, εγώ όμως όχι, γιατί στον πόλεμο οι ρουκέτες της έπληξαν σπίτια, τζαμιά και σχολεία χωρίς να σκεφτούν ότι η ισραηλινή απάντηση θα ήταν υπερβολική".

    Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ανακοίνωσε σήμερα από το Αμάν της Ιορδανίας όπου βρίσκεται, ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα επίσκεψή του στη Συρία, μετά από τη ομιλία του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος αποκάλεσε το Ισραήλ "εχθρό".

    Η σημερινή ομιλία του κ. Άσαντ είναι "μια αρνητική συνεισφορά που με κανένα τρόπο δεν δικαιολογείται υπό τις παρούσες προκλήσεις και ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

    Ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει πως θα υπάρξει μια "σύντομη ειρήνη" με "τον ισραηλινό εχθρό" λόγω της πολιτικής που ακολουθεί για την περιοχή η αμερικανική Κυβέρνηση.

    "Αυτή η αμερικανική Κυβέρνηση υιοθέτησε την αρχή του προληπτικού πολέμου που είναι τελείως αντίθετη με τις αρχές της ειρήνης", τόνισε ο Πρόεδρος Άσαντ στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Δαμασκό.

    Στα 5,7 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου για το Ισραήλ

    Στο μεταξύ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Γεντιότ Αχαρόνοτ Το κόστος του πολέμου που έκανε το Ισραήλ κατά της σιιτικής Χεζμπολάχ εκτιμάται στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια. "Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 10% του κρατικού προϋπολογισμού και αποτελεί περίπου τον μισό προϋπολογισμό του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το κόστος των μαζικών ισραηλινών επιδρομών κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο από τις 12 Ιουλίου, που ξεκίνησε ο πόλεμος, και αυτό των επιχειρήσεων του ναυτικού και των χερσαίων δυνάμεων, εκτιμάται στο ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις 3.970 ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ κατά του βόρειου Ισραήλ στις 34 ημέρες που διήρκεσε ο πόλεμος ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ καταστράφηκαν 12 χιλιάδες σπίτια και κάηκαν πολλές χιλιάδες δένδρα. Η πτώση της ανάπτυξης της χώρας εκτιμάται στα 1,3 δισ. δολάρια, η βοήθεια που θα δοθεί στους δήμους του βόρειου Ισραήλ φτάνει τα 500 εκατ. δολάρια και οι ζημιές στο περιβάλλον ξεπερνούν τα 220 εκατ. δολάρια. Το συνολικό κόστος του πολέμου, μπορεί να ξεπεράσει τελικά το ποσό των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σιγή όπλων αλλά...

    [05] Μ. Ανατολή

    Παλαιστίνιοι απήγαγαν δημοσιογράφους

    Νέα επιδρομή στη Γάζα

    15/8/2006 2:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δώδεκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, τραυματίσθηκαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής ισραηλινών μαχητικών στην πόλη Τζαμπαλίγια, στα βόεια της Λωρίδος της Γάζας,. Η επιδρομή είχε ως στόχο την κατοικία μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία ισοπεδώθηκε εντελώς. Πολλές άλλες γειτονικές κατοικίες στην περίμετρο της επιδρομής υπέστησαν επίσης ζημιές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Νωρίτερα Παλαιστίνιοι ένοπλοι απήγαγαν στη Γάζα δύο ξένους δημοσιογράφους που εργάζονται για το τηλεοπτικό δίκτυο FOX News. Η -- υπό την ηγεσία της Χαμάς -- Παλαιστινιακή κυβέρνηση καταδίκασε τις απαγωγές και έκανε έκκληση να απελευθερωθούν αμέσως ο ανταποκριτής του δικτύου Στιβ Σεντάνι και ο Νεοζηλανδός εικονολήπτης ο οποίος βρισκόταν μαζί του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση. Παρόμοια περιστατικά στην περιοχή, απαγωγών δημοσιογράφων ή εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής, οδηγούνται στην απελευθέρωση των ομήρων μετά από μερικές ώρες η το πολύ λίγες ημέρες.

    [06] Τεχνολογία

    Η ΝΑSA δεν μπορεί να βρει τις ταινίες

    Χάθηκε το πρώτο βήμα στο φεγγάρι

    15/8/2006 2:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τις αυθεντικές λήψεις από την πρώτη προσελήνωση διαστημοπλοίου στο έδαφος της Σελήνης, αναζητούν στη NASA. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, εδώ και ένα χρόνο περίπου και παρά τις επισταμένες έρευνες του προσωπικού, τα 700 κιβώτια με λήψεις από την αποστολή Απόλλων στη Σελήνη, παραμένουν εξαφανισμένα χωρίς κάποιος να ξέρει που βρίσκονται ή αν καταστράφηκαν κατά λάθος. Μεταξύ των λήψεων αυτών βρίσκεται και το απόσπασμα με τον Νιλ Άρμστρονγκ, να πατά το πόδι του στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου 1969 και να λέει την περίφημη φράση "ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα". Οι ταινίες με τις λήψεις περιέχουν επίσης στοιχεία για την υγεία των αστροναυτών και την κατάσταση της διαστημακάτου.

    Έχουν αντίγραφαφ αλλά

    Η NASA έχει κρατήσει αντίγραφα από τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις και διαθέτει πολλά στιγμιότυπα στην ιστοσελίδα της. Πλην όμως οι εικόνες αυτές είναι κατώτερης ποιότητας από τις αυθεντικές, που βρίσκονται στις αγνοούμενες μαγνητοταινίες.

    Λόγω του ότι ο εξοπλισμός της ΝΑSA δεν ήταν συμβατός με την τηλεοπτική τεχνολογία της εποχής, οι αυθεντικές λήψεις έπρεπε να προβάλλονται σε μία οθόνη κι από εκεί να ξαναγράφονται από τηλεοπτική κάμερα για τη μετάδοσή τους.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ εξέφρασε το φόβο πως ακόμη κι εάν βρεθούν οι ταινίες είναι πιθανόν να μην μπορούν να παιχθούν, καθώς θα έχουν φθαρεί από τον χρόνο σε σημαντικό βαθμό-ένα πρόβλημα κοινό στις μαγνητοταινίες.

    Το υλικό της προσελήνωσης φυλασσόταν στα Εθνικά Αρχεία, όμως επιστράφηκαν στη NASA κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 70.

    "Ψάχνουμε στα αρχεία καταχωρήσεων για να εντοπίσουμε πού βρίσκονταν τελευταία", τόνισε ο εκπρόσωπος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 August 2006 - 16:50:22 UTC