Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινές πρωτοβουλίες
  • [02] "Θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο"
  • [03] Σύλληψη υπόπτου στη Γερμανία
  • [04] Αθώος ο πρώτος Αυστραλός "τρομοκράτης"
  • [05] Ισορροπία τρόμου
  • [06] Συνελήφθη ο Αλ Σαέρ
  • [07] Η Ιταλία νίκησε το "Μινγκ"
  • [08] Έβαλε "φωτιά" η Τουρκία
  • [09] Στην Αργεντινή το ντέρμπι
  • [10] Νίκη και η Ισπανία
  • [11] "Περίπατος" Σλοβενίας
  • [12] Χωρίς αντίσταση η Ανγκόλα
  • [13] Σούπερ έκπληξη η Νιγηρία
  • [14] Δεν εντυπωσίασε η Αμερική
  • [15] Έκπληξη από τον Λίβανο
  • [16] Με το "δεξί" η Αυστραλία
  • [17] Δύο στα δύο η Βέρντερ
  • [18] Γιαννάκης: "Να έχουμε πνεύμα νικητή"

    [01] Πολιτική

    Για τον Λίβανο

    Κοινές πρωτοβουλίες

    19/8/2006 5:25:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών εναντίον των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το Σάββατο στην έκτακτη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι η απόφαση του ΟΗΕ για το Λίβανο μπορεί να προκαλέσει νέες σφοδρότερες συγκρούσεις και εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας στην πολυεθνική δύναμη. Εξάλλου, με αφορμή την περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, την ερχόμενη Τρίτη στη Μ. Ανατολή, ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, επισημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει στην οργάνωση και την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Απαραίτητη προϋπόθεση - τονίζει ο κ. Παπουτσής - για οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση, που αφορά τη συμμετοχή ή όχι σε στρατιωτική αποστολή, είναι η αποσαφήνιση του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης. Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη.

    Η προκλητική επίθεση του στρατού του Ισραήλ ενάντια στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και της νέας κατάστασης που δημιουργείται σε όλη την περιοχή, ήταν η αφορμή για την έκτακτη συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Μέσης Ανατολής, όπως τόνισε η Γ.Γ. του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο.

    Στις διήμερες εργασίες της συνάντησης θα εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και οι νέοι κίνδυνοι ανάφλεξης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισορροπία τρόμου

    Στη Μ. Ανατολή η Ντόρα Μπακογιάννη

    [02] Κοινωνία

    "Θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο"

    19/8/2006 6:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με το χρυσό κλειδί της πόλης τίμησε το βράδυ της Παρασκευής ο Δήμος Πυθαγορείου, στη Σάμο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος στην αντιφώνησή του τόνισε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης και φιλίας για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σήμερα ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε τα δημοτικά διαμερίσματα Χώρας και Πύργου και τις Ιερές Μονές Τιμίου Σταυρού και Μεγάλης Παναγίας, και το απόγευμα θα τελέσει τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου στην πόλη της Σάμου.

    [03] Κόσμος

    Για την τρομοκρατική συνωμοσία στα τρένα

    Σύλληψη υπόπτου στη Γερμανία

    19/8/2006 1:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2006 6:47:09 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου, στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στο σταθμό της πόλης Κίελο στη βόρεια Γερμανία, ο ένας από τους δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι ότι μετέφεραν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στα τέλη Ιουλίου σε δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της Γερμανίας. Ο κεντρικός σταθμός της πόλης αποκλείστηκε και κανένα δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε για διάστημα πέντε ωρών.

    Οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί ανακαλύφθηκαν στις 31 Ιουλίου στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Κόμπλενς (νοτιοδυτικά) και του Ντόρτμουντ (δυτικά). Οι δύο μηχανισμοί είχαν ρυθμισθεί να εκραγούν την ίδια ώρα και μπορούσαν να προκαλέσουν εκρήξεις "των οποίων οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες", όπως δήλωσε χθες ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Γιεργκ Τσίρκε.

    Χθες, η γερμανική Αστυνομία δημοσίευσε για πρώτη φορά βιντεοσκοπημένες εικόνες από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, που έδειχναν δύο άνδρες, ηλικίας μεταξύ 25 και 30 ετών, που θεωρούνταν ύποπτοι για τη μεταφορά των εκρηκτικών μηχανισμών. Η αστυνομία ανακοίνωσε αμοιβή 50.000 ευρώ για όποιον παρείχε πληροφορίες που θα οδηγούσε στη σύλληψή τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ", ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν πως η ποσότητα των εκρηκτικών που περιείχαν οι βόμβες θα προκαλούσε καταστροφή παρόμοια με εκείνη των περυσινών βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό του Λονδίνου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρομοκρατική συνομωσία σε τρένα

    [04] Κόσμος

    Αθώος ο πρώτος Αυστραλός "τρομοκράτης"

    19/8/2006 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε στην Αυστραλία με τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας είναι ελεύθερο και η ποινή του διαγράφηκε. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως "ήττα" της κυβέρνησης Χάουαρντ και ειδικά του Ομοσπονδιακού υπουργού Δικαιοσύνης, Φίλιπ Ράντοκ και νομικοί κύκλοι εκφράζουν φόβους πως μπορεί να προωθήσουν νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα. Ο 33χρονος ταξιτζής Τζόσεφ Τέρενς Τομας είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε χρόνων τον περασμένο Μάϊο γιατί βρέθηκε ένοχος απολαβής χρημάτων από την Αλ Κάιντα και κάτοχος πλαστού διαβατηρίου. Ο ίδιος έκανε έφεση και το Εφετείο τον αθώωσε με το επιχείρημα ότι η κατάθεσή του στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, που έγινε στο Πακιστάν, δεν έπρεπε να γίνει δεκτή από το δικαστήριο ως ομολογία γιατί ήταν προϊόν απειλών και ψυχολογικής βίας και δεν έγινε παρουσία δικηγόρου. Τώρα οι αυστραλιανές Αρχές ενδέχεται να επιδιώξουν επανάληψη της δίκης στηριζόμενες σε μια συνέντευξη του Τόμας στον κανάλι του ABC όπου φέρεται να ομολογούσε ότι έλαβε κάποια χρήματα από την Αλ Κάϊντα αλλά όχι για να προβεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η γερουσιαστής του κόμματος των Πρασίνων, Κέρι Νέτλι, χαρακτήρισε την απόφαση "χαστούκι" για την πολιτική της τρομοϋστερίας, των παράνομων κρατήσεων και της απόσπασης ομολογιών δια της βίας που προωθούνται από τις Κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

    [05] Μ. Ανατολή

    Με πυρά ξεκίνησε η 6η μέρα της εκεχειρίας

    Ισορροπία τρόμου

    19/8/2006 11:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2006 4:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Ιδιαίτερα εύθραυστη αποδεικνύεται η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή καθώς η έκτη μέρα της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε με πυρά. Τα ξημερώματα, όπως δήλωσε αρχικά εκπρόσωπος του λιβανικού στρατού, δύο ισραηλινά ελικόπτερα έριξαν βόμβες στην Άφκα στον ανατολικό Λίβανο, ενώ συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μελών της Χεζμπολάχ σημειώθηκαν στο χωριό Μπουντάι, 15 χλμ. δυτικά του Μπααλμπέκ, προπυργίου της οργάνωσης. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι χθες το βράδυ βομβάρδισε μία ακατοίκητη περιοχή στην κοιλάδα Μπεκάα. Ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν πως ο στρατός πραγματοποίησε επιδρομή σήμερα στο Λίβανο, προκειμένου να εμποδίσει την παράδοση όπλων από το Ιράν και τη Συρία στη Χεζμπολάχ. "Ειδική ομάδα του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησε επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας στον ανατολικό Λίβανο για να εμποδίσει και να ματαιώσει τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ", δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. "Η επιχείρηση είχε στόχο να εμποδίσει την παράδοση όπλων στη Χεζμπολάχ από το Ιράν και τη Συρία. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να εμποδίζει τέτοιες δραστηριότητες μέχρι να σταματήσουν. Ως "ωμή παραβίαση" της εκεχειρίας χαρακτήρισε την επιχείρηση των Ισραηλινών καταδρομέων βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα. "Πρόκειται για μία ωμή παραβίαση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών που κήρυξε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Σινιόρα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως διαμαρτυρήθηκε για το επεισόδιο στους αντιπροσώπους του ΟΗΕ που επισκέπτονται τον Λίβανο, οι οποίοι δήλωσαν πως θα ενημερώσουν σχετικά το γ.γ. του Οργανισμού Κόφι Αναν. Την ίδια ώρα, δυστοκία παρατηρείται στη σύσταση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που θα αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας, με αιχμή την περιορισμένη γαλλική συνδρομή. Στο μεταξύ έφτασαν ήδη στο νότιο Λίβανο οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες ενώ για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, ο λιβανικός στρατός αναπτύχθηκε στα σύνορα με το Ισραήλ.

    Λίγο νωρίτερα λιβανικές πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν πως τρεις αντάρτες της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες στον ανατολικό Λίβανο. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν πως οι Ισραηλινοί επέβαιναν σε δύο οχήματα και με την υποστήριξη ελικοπτέρων σκόπευαν να επιτεθούν εναντίον του γραφείο του σεΐχη Μοχάμεντ Γιαζμπέκ, ανώτατου στελέχους της Χεζμπολάχ στο Μποντάι, όταν τους απώθησαν μαχητές της οργάνωσης. Εξάλλου στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν, ο ένας από αυτούς σοβαρά.

    Στο Λίβανο οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες

    Πολεμικό σκάφος που μετέφερε περίπου πενήντα Γάλλους στρατιώτες μονάδας μηχανικού του στρατού, οι οποίοι θα ενισχύσουν την πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ, έφτασε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Νακούρα στο νότιο Λίβανο, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. "Το μεταγωγικό Μιστράλ βρίσκεται ανοικτά της Νακούρα και η επιχείρηση αποβίβασης θα αρχίσει σε λίγα λεπτά", δήλωσε ο σημαιοφόρος του πλοίου Τιερί Ντελόρμ και πρόσθεσε πως η επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

    Στο μεταξύ για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, ο λιβανικός στρατός αναπτύχθηκε στα σύνορα με το Ισραήλ καταλαμβάνοντας τη θέση "Πύλη της Φατίμα", στο νοτιοανατολικό Λίβανο, ανακοίνωσε ο στρατηγός Σαρλ Σιχάνι διοικητής της 10ης ταξιαρχίας του πεζικού.

    "Αναπτυχθήκαμε στις 04:00 τα ξημερώματα στα σύνορα στο Κφαρ Κίλα και στην Πύλη της Φατίμα. Είναι πολύ συγκινητικό να ξαναβρισκόμαστε εδώ για πρώτη φορά από το 1975. Θα υπερασπίσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας", είπε χαρακτηριστικά ο Λιβανέζος στρατηγός.

    Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 4.500 Λιβανέζοι στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί νότια του ποταμού Λιτάνι ενώ έχουν αποχωρήσει τα 2/3 των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από το Λίβανο

    Τεράστιες καταστροφές

    Διαβουλεύσεις για τη UNIFIL

    [06] Μ. Ανατολή

    Ο αναπληρωτής Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός

    Συνελήφθη ο Αλ Σαέρ

    19/8/2006 12:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δυνάμεις του Ισραήλ συνέλαβαν το Σάββατο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Κυβέρνησης Νάσερ αλ Σαέρ, κορυφαίο στέλεχος της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στο σπίτι του, στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε η σύζυγός του και δύο Παλαιστίνιοι βουλευτές. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει στη σύλληψη τουλάχιστον 24 βουλευτών και Υπουργών της Κυβέρνησης, που ανήκουν στη Χαμάς από τα τέλη Ιουνίου, όταν εξαπέλυσε μια επιθετική επιχείρηση με αφορμή την απαγωγή ενός στρατιώτη από Παλαιστινίους ενόπλους. Αργότερα απελευθέρωσε τους περισσότερους απ αυτούς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις του στρατού συνέλαβαν τον Αλ Σαέρ διευκρινίζοντας πως "έγινε στο πλαίσιο του αγώνα κατά της ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος και να αποκηρύξει τη βία". Η Χουντά αλ Σαέρ, σύζυγος του Παλαιστινίου αξιωματούχου, δήλωσε ότι τον έπιασαν στο σπίτι του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης λίγο πριν την αυγή. Εξήγησε ότι "πολλά τζιπ περικύκλωσαν το σπίτι πριν την αυγή" και κατόπιν Ισραηλινοί στρατιώτες πήγαν στην πόρτα του σπιτιού του Παλαιστίνιου κυβερνητικού αξιωματούχου. Ένας αξιωματικός, αφού έλεγξε τις ταυτότητες τους, της είπε "συγγνώμη κυρία, ο σύζυγός σας θα πρέπει να έλθει μαζί μας" και "τον άφησε να πει αντίο στα τέσσερα παιδιά μας", είπε η κ. Αλ Σαέρ. Σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, περίπου 30 οχήματα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στη Ραμάλα για την επιχείρηση σύλληψης του Σαέρ. Δύο βουλευτές της Χαμάς, ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία τοποθετείται υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ και ανέβηκε με σαρωτικά ποσοστά στην εξουσία στις εκλογές του Μαρτίου, επίσης επιβεβαίωσαν ότι ο Αλ Σαέρ συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις.

    Καταδικάζει τη σύλληψη ο Ερεκάτ

    Ο Σαέμπ Ερεκάτ, κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, καταδίκασε την σύλληψη και σχολίασε ότι "περιπλέκει" την πρόσφατη προσπάθεια του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να συγκροτήσει μια παλαιστινιακή Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ώστε να αρθεί το δυτικό εμπάργκο σε βάρος της Κυβέρνησης της Χαμάς.

    Το εμπάργκο έχει ως στόχο να αναγκάσει την οργάνωση να αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, να αποκηρύξει την βία και να αποδεχθεί τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες.

    Εξάλλου η βία συνεχίσθηκε στην Δυτική Όχθη και την Γάζα στην διάρκεια του πολέμου των 34 ημερών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και αντάρτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Στο τελευταίο επεισόδιο, την Παρασκευή, Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστινίους, ενώ άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ συναρμολογούσαν βόμβα στην Τζενίν.

    Στο μεταξύ ένας Ισραηλινός βρήκε τον θάνατο από σφαίρες σήμερα στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια παλαιστινιακής επίθεσης στο ύψος του στρατιωτικού οδοφράγματος στο Μπεκαότ, περίπου 15 χλμ ανατολικά της Νάμπλους, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία, ο αυτουργός της επίθεσης βρήκε τον θάνατο από πυρά στρατιωτών. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Εκπρόσωπος του Μάγκεν Νταβίντ Αντόμ (ισραηλινό ανάλογο του Ερυθρού Σταυρού) είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ο νεκρός είχε τραυματισθεί σοβαρά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισορροπία τρόμου

    [07] Μπάσκετ

    Η Ιταλία νίκησε το "Μινγκ"

    19/8/2006 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η ιταλική ποσότητα και ποιότητα κόντρα σε ένα κούκο (βλέπε Γιάο Μινγκ) υπερίσχυσε και η Ιταλία επικράτησε άνετα της Κίνας με 84-69 σε αγώνα του Δ ομίλου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας που έγινε στο Σαπόρο. Οι "ατζούρι" είχαν σε μεγάλη μέρα τον Μπαζίλε που πέτυχε 27 πόντους αλλά και τα πολλά εύστοχα τρίποντα (συνολικά 13), που τους έδωσε τη δυνατότητα να πάρουν την άνετη νίκη. Από την άλλη μόνο ο σταρ της ομάδας του Γιόνας Καζλάουσκας, ο ΝΒΑερ των Χιούχτον Ρόκετς Γιάο Μινγκ ξεχώρισε, πετυχαίνοντας 30 πόντους, όντας μάλιστα ο μοναδικός που πέτυχε διψήφιο αριθμό. Τα δεκάλεπτα: 17-16, 35-39, 56-67, 69-84.

    ΚΙΝΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τσεν, Λιού 3, Ζιανγκ Κ., Ουάνγκ Σ. 3 (1), Ζιού 4, Σαν 5 (1), Γι 9, Μινγκ 30, Ουάνγκ Ζίζι (8, Ντιού 7 (2).

    ΙΤΑΛΙΑ (ΚΑΡΛΟ ΡΕΚΛΚΑΤΙ): Μπελινέλι 6 (2), Μπαζίλε 27 (4), Σοράνια 14 (2), Μαρκονάτο, Μορντέντε 7 (1), Πετσίλε, Μικελόρι 3, Ρόκα 7, Ντι Μπέλα 2, Γκάρι 10 (2), Τζίλι 8 (2).

    [08] Μπάσκετ

    Έβαλε "φωτιά" η Τουρκία

    19/8/2006 4:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ένα πραγματικό ντέρμπι εξελίχτηκε το παιχνίδι του Γ ομίλου ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιθουανία. Τελικά οι Τούρκοι έκαναν την έκπληξη αφού επικράτησαν της παρέας του Ματσιγιάουσκας με 76-74 που διεξήχθη στη Χαμαμάτσου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Γ όμιλος που αγωνίζεται και η Εθνική μα ομάδα παίρνει "φωτιά" αφού οι Λιθουανοί αγωνίζονται την Κυριακή στη 13:30 με την Ελλάδα και θέλει μόνο νίκη για να παραμείνει σσε τροχιά πρώτης θέσης. Η σκυτάλη της πρωτοπορίας στο σκορ άλλαξε πολλές φορές χέρια, ενώ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο η αναμέτρηση "μύριζε" ανατροπή. Ωστόσο, οι Τούρκοι, με πρώτο "βιολί" τον"γνώριμός" μας και έμπειρο Ιμπραϊμ Κουτλουάι (16π.), που ήταν "υπεύθυνος" και για το σερί 10-0 της ομάδας του (69-63) στο τέταρτο δεκάλεπτο, έφτασαν στη νίκη με το τελικό 76-74. Οι Λιθουανοί, έχοντας πρώτο σκόρερ τον άσο του Ολυμπιακού, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας (24π.), είχαν την ευκαιρία να στείλουν τον αγώνα στην παράταση, αλλά η ασφυκτική άμυνα των Τούρκων δεν επέτρεψε να βρει στόχο το τελευταίο σουτ των πρωταθλητών Ευρώπης 2003. Τα δεκάλεπτα: 19-17, 44-40, 56-59, 76-74.

    ΤΟΥΡΚΙΑ (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Τσενκ, Κούρτογλου 6, Αρσλάν 9 (2), Ιλιάσοβα 11 (2), Ερντογάν 10, Κουτλουάι 16 (3), Σόλακ, Γκονλούμ 15, Ερντέν, Πεκέρ 9 (1), Ντεμιρέλ.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Αντάνας Σιρέικα): Ντελινινκάιτις, Ζουκάουσκας 1, Ματσιγιάουσκας 24 (4), Λαβρίνοβιτς Ντ. 10 (1), Γκούστας, Σονγκάιλα 14, Καλνιέτις 4, Κλέιζα 6, Λαβρίνοβιτς Κ. 2, Γιασαϊτις 5 (1), Γιαβτόκας 8.

    [09] Μπάσκετ

    Στην Αργεντινή το ντέρμπι

    19/8/2006 3:28:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στο σπουδαιότερο παιχνίδι της πρεμιέρας του Μουντομπάσκετ, η Αργεντινή επιβλήθηκε 80-70 της Γαλλίας, σε αγώνα που έγινε στην πόλη Σεντάι, στο πλαίσιο του Α΄ ομίλου. Οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες της Αθήνας είχαν τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, με τους Μανού Τζνόμπιλι (22π.) και Αντρές Νοτσιόνι (21π.) να τους καθοδηγούν εκ του ασφαλούς. Οι «τρικολόρ», αν και σαφώς επηρεασμένοι από την απώλεια του Τόνι Πάρκερ, δεν παράτησαν το ματς ούτε όταν βρέθηκαν να χάνουν με διαφορά 14 πόντων. Με κορυφαίο τον Φλοράν Πιετρούς (15π.) μείωσαν σε 73-68, αλλά ένα τρίποντο του Τζινόμπιλι 44΄΄ πριν τη λήξη «σφράγισε» τη νίκη των Νοτιοαμερικάνων.

    Τα δεκάλεπτα: 25-23, 44-33, 56-50, 80-70

    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σέρχιο Ερνάντες): Σκόλα 10, Τζινόμπιλι 22 (3), Σάντσες 2, Ομπέρτο 9, Χέρμαν, Φερνάντες, Ντελφίνο 4, Πριτζιόνι, Νοτσιόνι 21 (3), Βολκοβίσκι 12 (2) ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Γκομί 2, Ζελαμπάλ 11 (2), Ζανό 3 (1), Φουαρέ, Μ.Πιετρούς 7, Μποκολό 10, Φ.Πιετρούς 15 (1), Πετρό 2, Ντιό 13 (1), Τουριάφ 3, Βάις 4

    [10] Μπάσκετ

    Νίκη και η Ισπανία

    19/8/2006 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το ξέσπασμα της Ισπανίας προς το τέλος της δεύτερης περιόδου ήταν αρκετό για να «καθαρίσει» τον αγώνα της με τη Νέα Ζηλανδία στη Χιροσίμα, για τον Β΄ όμιλο του Μουντομπάσκετ. Ως το σημείο εκείνο, η ομάδα του Τόμας Μπάλντουιν ακολουθούσε από κοντά στο σκορ, όμως όταν ο Πάου Γκασόλ και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ανέβασαν την απόδοσή τους, μιμούμενοι τον Χόρχε Γκαρμπαχόσα που ήταν από την αρχή «ζεστός», οι Ιβηρες ξέφυγαν στο σκορ και έφτασαν άνετα στη νίκη με 86-70.

    Τα δεκάλεπτα: 25-21, 48-36, 68-48, 86-70

    ΙΣΠΑΝΙΑ (Χοσέ Βιθέντε Ερνάντεθ): Π.Γκασόλ 16, Φερνάντεζ 2, Καμπέθας, Ναβάρο 16 (1), Καλντερόν 5, Χιμένεθ 6 (1), Σ.Ροντρίγκεθ 2, Μπ.Ροντρίγκεθ 3, Μ.Γκασόλ 8, Μουμπρού 12 (3), Γκαρμπαχόσα 16 (3) ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Τόμας Μπάλντουιν): Ολσον 3 (1), Πένι 12 (2), Χενάρε 11 (2), Τζόουνς 9 (1), Γουινιτάνα 2, Μπούσερ, Κάμερον 7 (2), Βουκόνα, Φρανκ 10, Μπράντσοου 12 (1), Ράμπτον 4

    [11] Μπάσκετ

    "Περίπατος" Σλοβενίας

    19/8/2006 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Σλοβενία επέβαλε την ανωτερότητά της και επικράτησε εύκολα 96-79 της Σενεγάλη, στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο του Δ΄ ομίλου και έγινε στο Σαπόρο, με την ομάδα του Αλες Πιπάν να παίρνει από την αρχή σημαντικό προβάδισμα και να μην απειλείται σε κανένα σημείο της αναμέτρησης. Νάχμπαρ με 17 πόντους και Μπετσίροβιτς με 16 ηγήθηκαν της πολυφωνικής σλοβένικης επίθεσης, ενώ από τους Αφρικανούς ξεχώρισε ο Αου με 18 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 32-15, 48-37, 79-56, 96-79

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλες Πιπάν): Γιούρακ 10, Λάκοβιτς 6 (2), Οζμπολτ 11 (3), Μπετσίροβιτς 16 (3), Νεστέροβιτς 4, Ούντριχ 14 (1), Νάχμπαρ 17 (3), Ζάγκορατς 2, Μίλιτς 6, Ντράγκιτς, Σλόκαρ 1, Μπρέζετς 9 ΣΕΝΕΓΑΛΗ (Μουσταφά Γκαγέ): Μαχτάρ Ντιαγέ 3, Πένε 9 (3), Φαγέ, Σισέ 2, Νιανγκ 4, Ντογέ 1, Ντιούφ 10, Αου 18, Σαβάνε 11, Μαμαντού Ντιαγέ 15, Μπαντιάνε 6

    [12] Μπάσκετ

    Χωρίς αντίσταση η Ανγκόλα

    19/8/2006 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Ανγκόλα επικράτησε 83-70 του Παναμά, σε αγώνα για τον Β΄ όμιλο του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, που έγινε στη Χιροσίμα. Οι Αφρικανοί κατάφεραν να πάρουν σημαντική διαφορά στο σκορ στην αρχή του αγώνα, αλλά «καθάρισαν» το ματς στο τρίτο δεκάλεπτο, με ένα επιμέρους σκορ 30-17, που τους επέτρεψε να ξεφύγουν με διαφορά ως και 19 πόντων. Τα τρίποντα (12/32) ήταν το βασικό «όπλο» των νικητών, που είχαν ως πρώτο σκόρερ τον Κάρλος Αλμέιδα με 22 πόντους. Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Πανιώνιο Ρούμπεν Ντάγκλας με 17.

    Τα δεκάλεπτα: 27-15, 37-33, 67-50, 83-70

    ΑΝΓΚΟΛΑ (Αλμπέρτο Ντε Καρβάλιο): Σιπριάνο 17 (2), Μοράις, Μπάρος, Καρβάλιο, Γκόμες 9 (1), Μπουκάρ 8, Αλμέιδα 22 (4), Λουτόντα 17 (5), Μίνγκας 10 ΠΑΝΑΜΑΣ (Γκιγιέρμο Βέκιο): Γκάρσες 16, Περάλτα, Ντάγκλας 17 (4), Ντάλεϊ Χιούιτ 2, Λεβί 4, Ντ.Γκόμεζ, Χικς 14 (1), Κότα 7, Γκαρσία 4 (1), Γιορέδα 6

    [13] Μπάσκετ

    Σούπερ έκπληξη η Νιγηρία

    19/8/2006 2:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από τις πρεμιέρες δεν λείπουν οι εκπλήξεις, έτσι και από την σημερινή του Μουντομπάσκετ δεν θα μπορούσε να λείπει μια σούπερ έκπληξη. "Θύτης" η Νιγηρία και "θύμα" η Σερβία/Μαυροβούνιο που υπέστη σοκαριστική ήττα με 75-82 και αν μη τι άλλο προβλημάτισε. Τα πιτσιρίκια του Ντράγκαν Σάκοτα εμφανίστηκαν εντελώς απροετοίμαστα στην πρεμιέρα του τουρνουά και γνώρισαν την ήττα από τους μαχητικούς Αφρικανούς, που είχαν το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και ήταν ψύχραιμοι από τη γραμμή των ελευθέρων βολών στο τέλος. Ο Ιμε Ουντόκα με 18 πόντους και ο Εμπι Ερε με 15 ήταν ο κορυφαίοι των νικητών, ενώ από τους άλλοτε κρατιούς «πλάβι» διασώθηκε ο Ιγκόρ Ρακόσεβιτς με 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 19-25, 38-42, 56-59, 75-82

    ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Ντράγκαν Σάκοτα): Πόποβιτς 5, Αβντάλοβιτς 6 (1), Ραϊτσεβιτς 9, Ρακόσεβιτς 20 (1), Τρίπκοβιτς 6 (2), Μίλιτσιτς 5 (1), Νίκολιτς 9, Μαρίνοβιτς 2, Ασκραμπιτς 9 (1), Πέροβιτς 4 ΝΙΓΗΡΙΑ (Σαμ Βίνσεντ): Ακόγκνον 3 (1), Ιμπέκουε 3, Ογκούτσι 8 (2), Ουντόκα 18 (2), Ερε 15 (2), Βάρεμ 4, Νουόσου 9, Αβοτζόμπι 7, Μουονέκε 9 (1), Αναγκόνιε 6, Νουάνκουο

    [14] Μπάσκετ

    Δεν εντυπωσίασε η Αμερική

    19/8/2006 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εντυπωσιακή στην επίθεση, αλλά με πολλά προβλήματα στην άμυνα, η ομάδα των ΗΠΑ ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, επικρατώντας 111-100 του Πουέρτο Ρίκο, σε αγώνα για τον Δ΄ όμιλο που έγινε στο Σαπόρο. Οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι συνάντησαν σθεναρή αντίσταση στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ανέβασαν τη διαφορά στους 20 πόντους και έφτασαν στη νίκη χωρίς να απειληθούν περισσότερο. Εξι Αμερικανοί έφτασαν σε διψήφιο αριθμό πόντων, προεξάρχοντος του Καρμέλο Αντονι που είχε 21, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Κάρλος Αρόγιο με 23 πόντους και 5 ασίστ.

    Τα δεκάλεπτα: 24-23, 51-57, 74-87, 100-111

    ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ (Χούλιο Τόρο): Ράμος 5, Ρέγες 8, Χάτον 4, Αρόγιο 23, Αποντάκα 8 (1), Νταλμάου 13 (2), Αγιούσο 14 (3), Λάτιμερ, Ριβέρα 8 (2), Ναρβάεζ 2, Λι 6 (2), Σαντιάγκο 9 ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Τζόνσον 9 (3), Χάινριχ 15 (3), Τζέιμς 15, Τζέιμισον, Μπάτιερ 6 (1), Ουέιντ 13, Πολ 11 (1), Μπος 5, Χάουαρντ 10, Μπραντ 6, Αντονι 21 (1)

    [15] Μπάσκετ

    Έκπληξη από τον Λίβανο

    19/8/2006 2:16:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μία έκπληξη ξεκίνησαν οι αγώνες του Α΄ ομίλου του Μουντομπάσκετ, που φιλοξενούνται στην πόλη Σεντάι. Ο Λίβανος επικράτησε 82-72 της Βενεζουέλας και πανηγύρισε την παρθενική νίκη της ιστορίας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στη δεύτερη συμμετοχή του. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φαντί Ελ Χατίμπ, που πέτυχε 35 πόντους, και άξιο συμπαραστάτη του τον (γεννημένο στις ΗΠΑ) Τζόζεφ Βόγκελ με 26, οι Ασιάτες κατάφεραν με ένα ξέσπασμα στην τελευταία περίοδο να φτάσουν στη νίκη, που τους δίνει το δικαίωμα να ελπίζουν σε πρόκριση στους «16». Από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Τόμας Αγκιλέρα (18π. και 10ρ.) και Ρίτσαρντ Λούγκο (16π. και 13ρ.).

    Τα δεκάλεπτα: 20-23, 40-36, 57-56, 72-82

    ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (Νέστορ Σαλαζάρ): Ντίαζ 9 (1), Μασάδο, Μιγιάρες 5 (1), Λούγκο 16, Αγκιλέρα 18 (1), Τόρες 12 (2), Σεντένο 4, Μαριάγκα 1, Μπάριος 2, Μπαγιόνα, Μόρις 5 (1) ΛΙΒΑΝΟΣ (Πολ Κάφτερ): Αμπντελ-Νουρ, Τάουμπε 2, Μαχμούντ 3, Φαχέντ 1, Φεγκαλί 9 (1), Σαμάχα 6 (1), Βόγκελ 26 (3), Ελ Χατίμπ 35

    [16] Μπάσκετ

    Με το "δεξί" η Αυστραλία

    19/8/2006 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Αυστραλία επιβλήθηκε 83-77 της Βραζιλίας στη Χαμαμάτσου, στο παιχνίδι με το οποίο άνοιξε η αυλαία του Γ΄ ομίλου του Μουντομπάσκετ, όπου μετέχει και η Ελλάδα. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά στην τελευταία περίοδο τα «καγκουρό» έδειξαν πιο αποφασισμένα και κατάφεραν να πάρουν μία σπουδαία νίκη, με πρωταγωνιστές τους Μαρκ Γουέρθινγκτον (23π. με 5/8 τρίποντα) και Σι Τζέι Μπρούτον (16π.). Από τους Νοτιοαμερικάνους, ξεχώρισαν οι δύο ΝΒΑερς, ο Λεάντρο Μπαρμπόσα με 18 πόντους και ο Αντερσον Βαρεχάο με 15π. και 13ρ.

    Τα δεκάλεπτα: 21-21, 38-40, 57-56, 77-83

    ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Αλουίζιο Τσαβιέ Φερέιρα): Μασάδο 3 (1), Ντος Σάντος, Μπέκερ 3, Φερέιρα 2, Μπαρμπόσα 18 (2), Χουέρτας 4, Γκαρσία 6 (1), Βαρεχάο 15 (1), Τζιοβανόνι 10 (1), Σπλίτερ 16 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Μπράιαν Γκουργιάν): Μπόγκατ 10, Μπάρλοου, Μακίνον 15 (1), Κένταλ 8 (2), Νιούλεϊ 6 (1), Μπρούτον 16 (2), Γουέρθινγκτον 23 (5), Κίκερτ 2, Χίντερ, Μπρους, Χέλιγουελ 3

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δύο στα δύο η Βέρντερ

    19/8/2006 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την μαγική τριπλέτα Ντιέγκο-Αλμέιδα-Κλόζε να κάνει τη διαφορά, η Βέρντερ Βρέμης κατάφερε να νικήσει τη Λεβερκούζεν στο "Βέζερσταντιον", στο πιο σημαντικό παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής της μπουντεσλίγκα. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να χάνουν μόλις στα 15 (Φράιερ με πέναλτι), αλλά κατάφεραν τελικά να γυρίζουν το ματς με γκολ των Κλόζε (26) και Αλμέιδα (77) και να πάρουν τη νίκη. Έτσι η Βέρντερ πέτυχε το δύο στα δύο στο ξεκίνημα του γερμανικού πρωταθλήματος και έτσι είναι μαζί με τη Νυρεμβέργη (1-0 χθες τη Γκλάντμπαχ) που τι κατάφεραν. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και η Μπάγερν που αύριο αγωνίζεται στην έδρα της Μπόχουμ. Στη Φρανκφούρτη, ο Σωτήρης Κυργιάκος αποβλήθηκε στο 88ο λεπτό της αναμέτρησης της Αϊντραχτ με την Βόλφσμπουργκ. Και ο Γιάννης Αμανατίδης ήταν παρών στην ενδεκάδα των γηπεδούχων, που μάλιστα κινδύνευσαν άμεσα με ήττα, αλλά ο τερματοφύλακάς τους Μάρκους Πρελ απέκρουσε το πέναλτι του Ντιέγκο Κλίμοβιτς στο 80΄.

    Τα αποτελέσματα

    Νυρεμβέργη-Γκλάντμπαχ 1-0

    (5΄ Σροτ)

    Βέρντερ Βρέμης-Λεβερκούζεν 2-1

    (26΄ Κλόζε, 77΄ Ούγκο Αλμέιδα - 15΄πεν. Φράιερ)

    Χέρτα Βερολίνου-Ανόβερο 4-0

    (20΄, 63΄ Πάντελιτς, 31΄ Ντάρνταϊ, 76΄ Εμπερτ)

    Ντόρτμουντ-Μάιντς 1-1

    (76΄ Αμεντικ - 77΄ Εντού)

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Βόλφσμπουργκ 0-0

    Ααχεν-Σάλκε 0-1

    (53΄ Ροντρίγκες)

    Κότμπους-Αμβούργο 2-2

    (56΄πεν. Μουντεάνου, 69΄ Ράντου - 39΄ Σανόγκο - 72΄ ντε Γιονγκ)

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Στουτγκάρδη 20/8

    Μπόχουμ-Μπάγερν Μονάχου 20/8

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 2 αγώνες)

    Βέρντερ Βρέμης 6

    Νυρεμβέργη 6

    Χέρτα Βερολίνου 4

    Μάιντς 4

    Σάλκε 4

    Μπάγερν Μονάχου 3 (1αγ)

    Λεβερκούζεν 3

    Γκλάντμπαχ 3

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 2

    Αμβούργο 2

    Βόλφσμπουργκ 2

    Αρμίνια Μπίλεφελντ 1 (1αγ)

    Κότμπους 1

    Ντόρτμουντ 1

    Μπόχουμ 0 (1αγ)

    Ανόβερο 0

    Στουτγκάρδη 0 (1αγ)

    Ααχεν 0

    [18] Μπάσκετ

    Γιαννάκης: "Να έχουμε πνεύμα νικητή"

    19/8/2006 5:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά τη νίκη, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας ομάδας είπε πως ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, όπως είναι σε κάθε ξεκίνημα διοργάνωσης και έμεινε στο γεγονός πως έδειξε το πάθος και τη δύνα,η που χρειάστηκε για να γυρίσει το παιχνίδι και να πάρει τη νίκη, ενώ μίλησε και για την επικείμενη αναμέτρηση με τη Λιθουανία. "Δεν είναι εύκολο το πρώτο παιχνίδι σε όποια διοργάνωση και αν αγωνίζεται. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε πνεύμα νικητή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Για εμάς ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι, γιατί αντιμετωπίσαμε μια ομάδα που δεν έχει εμπειρία, αλλά έχει δουλέψει σκληρά και βγάζει ενεργητικότητα στο γήπεδο. Στο ξεκίνημα δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι και δεν κάναμε αυτά που είχαμε πει. Δείξαμε, όμως, διάθεση και πάθος για τη νίκη και με την άμυνά μας αναγκάσαμε τον αντίπαλο να κάνει πολλά λάθη. Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα. Από την στιγμή που γυρίσαμε το παιχνίδι ήταν πιο εύκολο να το ελέγξουμε. Τα παιδιά δεν έχασαν το μυαλό τους όταν βρέθηκαν πίσω με 16 πόντους και έκαναν καλή δουλειά. Τους Λιθουανούς τους ξέρουμε. Είναι ομάδα που της αρέσει να τρέχει και να σουτάρει. Σε αυτό το παιχνίδι θα παίξει σημαντικό ρόλο το ένας εναντίον ενός. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε το σπλιτ και πάσα. Πρέπει να μπούμε συγκεντρωμένοι από την αρχή. Χρησιμοποιούν συστήματα με σκριν, δεν παίζουν, όμως, πικ εν ρολ όπως έπαιζαν όταν είχαν τον Γιασικεβίτσιους. Η παράδοση παίζει κάποιο ρόλο, αλλά όχι τον σημαντικότερο. Αν θυμηθούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι και εκείνοι ήθελαν να μας κερδίσουν με πενήντα πόντους. Όμως, και εμείς έχουμε καλή ομάδα και τότε στο β ημίχρονο είχε φανεί ότι μπορούμε να κάνουμε καλά πράγματα. Στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι σε κάθε φάση. Είμαστε τυχεροί που έχουμε 12 παίκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ανά περίσταση. Για παράδειγμα στο σημερινό παιχνίδι δεν ταίριαζε ο Σχορτσιανίτης, όπως δεν ταίριαζε και ο Παπαδόπουλος. Όμως, τα παιδιά αυτά θα βοηθήσουν σε άλλα παιχνίδια. Εξάλλου είναι καλό να υπάρχει στον παίκτη στο στοιχείο του αιφνιδιασμού. Να νιώθει ανασφάλεια για την συμμετοχή του. Σε αυτή την ομάδα όλοι μπορούν να κάνουν την διαφορά".

    Τζόε Στιμπινγκ (προπονητής Εθνικής Κατάρ): "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου. Αντιμετωπίσαμε μια από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο, που παίζει όπως ακριβώς μου αρέσει. Γρήγορα, πιεστικά, έξυπνα. Εμείς κερδίσαμε εμπειρίες, όμως, μου άρεσε ο τρόπος που παίξαμε. Ήμασταν ανταγωνιστικοί".

    Δήμος Ντικούδης: "Το τελευταίο που μετράει είναι το ατομικό μας ρεκόρ. Το σημαντικό είναι ότι ξεκινήσαμε με το δεξί. Πήραμε τη νίκη και αποφύγαμε μια αρνητική έκπληξη. Δυστυχώς έχουμε την ασθένεια να ξεκινάμε άσχημα. Αυτό έγινε και σήμερα. Βρεθήκαμε πίσω 16 πόντους και λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος μαζέψαμε την κατάσταση. Στην συνέχεια παίξαμε πολύ καλή άμυνα και φτάσαμε στη νίκη. Με τη Λιθουανία Θα πρέπει να πιέσουμε σε όλο το γήπεδο και να είμαστε πιο ουσιαστικοί στην επίθεση".

    Βασίλης Σπανούλης: "Λίγη σημασία έχουν τα ρεκόρ. Αυτή η ομάδα απαρτίζεται από παίκτες μεγάλης αξίας. Σήμερα έτυχε να τραβήξουμε εγώ και ο Δήμος, αύριο μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο ο οποιοσδήποτε. Κάθε πρεμιέρα είναι δύσκολη, είτε αντιμετωπίζεις τις ΗΠΑ, είτε το Κατάρ. Εμείς ίσως να υποτιμήσαμε τον αντίπαλό μας, όμως, στην συνέχεια κάναμε το παιχνίδι που θέλαμε και φτάσαμε στη νίκη. Θα πρέπει να μελετήσουμε τα λάθη μας, για να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ και να έχουμε καλύτερες συνεργασίας. Η Λιθουανία είναι μεγάλη σχολή. Παίζει διαφορετικό μπάσκετ από εμάς. Θα κοιτάξουμε τα λάθη μας και θα συγκεντρωθούμε για να νικήσουμε αυτό το καθοριστικής σημασίας παιχνίδι".

    Μιχάλης Κακιούζης (Αρχηγός Εθνικής): "Στην αρχή είχαμε πρόβλημα επειδή δεν παίζαμε το μπάσκετ που παίζουμε τα τελευταία χρόνια. Μετά που καλύψαμε την διαφορά ήταν πολύ εύκολο το ματς, γιατί ανακτήσαμε την αυτοπεποίθησή μας. Για εμάς αποτελεί μάθημα όλη η εικόνα του αγώνα, επειδή είδαμε ότι τίποτα δεν τελειώνει στο πρώτο αλλά και στο τρίτο δεκάλεπτο. Αν θέλουμε να κερδίζουμε τις μεγάλες ομάδες, θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και τα σαράντα λεπτά. Πολλοί έλεγαν ότι το Κατάρ δεν είναι καλή ομάδα, όμως, αποδείχθηκε ότι εδώ βρίσκονται οι καλύτερες ομάδες του κόσμου".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 August 2006 - 16:50:34 UTC