Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία στη Μέση Ανατολή
  • [02] Υποχωρεί ο καύσωνας
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά στη Χαλκιδική
  • [04] Εκτροχιάστηκε τρένο στην Ισπανία
  • [05] Η ώρα της Αυστραλίας
  • [06] Στα πολιτικά δικαστήρια η Γιουβέντους

    [01] Πολιτική

    Της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη

    Περιοδεία στη Μέση Ανατολή

    21/8/2006 7:26:00 μμ

    Περιοδεία στην Κύπρο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ αρχίζει από την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, λίγες ημέρες πριν την ανάληψη από την χώρα μας, της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού της είναι η Λευκωσία, όπου θα έχει επαφές με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Βηρυτό και θα έχει συνομιλίες με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, καθώς και με υπουργούς της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, την Τρίτη θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει η χώρα μας στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη.

    Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή ελληνικής δύναμης

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η εκεχειρία στο Λίβανο παραμένει εύθραυστη και τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Κουμουτσάκος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών χερσαίων δυνάμεων στο Λίβανο και ανέφερε ότι ο προσανατολισμός είναι να αποσταλεί στην ευρύτερη περιοχή μία φρεγάτα, εξοπλισμένη με ελικόπτερο, βατραχανθρώπους και επιτελικούς αξιωματικούς. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν την Τρίτη στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης εξέφρασε την "απορία" του σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα συμπεριληφθεί η Δαμασκός στο ταξίδι της κ. Μπακογιάννη στην περιοδεία της στη Μέση Ανατολή γιατί δεν είναι ώριμη η στιγμή. Ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμμετοχή όλων των παραγόντων και των χωρών της περιοχής -συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Ιράν- λέγοντας ότι είναι αναγκαία μια περιφερειακή διάσκεψη, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής υπό τον Γ. Παπανδρέου και σε συνεργασία με τον ΟΗΕ σχεδιάζει την πραγματοποίηση μιας τέτοιας διάσκεψης στο Κάιρο τον επόμενο μήνα.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός σιωπά και απομονώνεται και η Ελλάδα εγκλωβίζεται σε μία εσωστρεφή πολιτική."

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, Ορέστης Κολοζώφ και Φώτης Κουβέλης, μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105,8 τάχθηκαν κατά της ελληνικής συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Μ. Ανατολή η Ντόρα Μπακογιάννη

    [02] Κοινωνία

    Τους 45 έφτασε το θερμόμετρο τη Δευτέρα

    Υποχωρεί ο καύσωνας

    21/8/2006 10:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2006 11:34:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Ατμόσφαιρα αποπνικτική, ζέστη αφόρητη και ο υδράργυρος να φτάνει τους 42 βαθμούς, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια και σε ορισμένες περιοχές και τους 45. Οι πόλεις άδειασαν, οι παραλίες γέμισαν από κόσμο και τα κλιματιστικά λειτουργούσαν ασταμάτητα καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Η 21η Αυγούστου μπορεί να καταγραφεί ως μία από τις θερμότερες ημέρες του φετινού καλοκαιριού. Το μεσημέρι, σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών στην κατανάλωση ρεύματος, που έφτασε τα 9.961 μεγαβάτ, ενώ αποκαταστάθηκαν όλες οι βλάβες που προκάλεσαν μικρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, κυρίως λόγω υπερθέρμανσης υπόγειων καλωδίων. Προβλήματα προκλήθηκαν εξάλλου και σε δύο γραμμές στην Αρεόπολη της Λακωνίας όπου είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την αποκατάσταση τους. Στο μεταξύ, από θερμοπληξία προκλήθηκε πιθανότατα ο θάνατος ηλικιωμένου στο Χαλάνδρι, ενώ την Τρίτη αναμένεται η νεκροτομή που θα επιβεβαιώσει τα ακριβή αίτια. Στο νοσοκομείο ΚΑΤ νοσηλεύεται η ηλικιωμένη σύζυγός του, με συμπτώματα θερμοπληξίας. Ο καύσωνας υποχωρεί σταδιακά από το βράδυ της Δευτέρας, από τα βορειοδυτικά και μέσα στις επόμενες δύο ημέρες ο υδράργυρος θα βρίσκεται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σε όλη τη χώρα.

    Θάνατος ηλικιωμένου

    Εν τω μεταξύ, ένας 89χρονος μεταφέρθηκε νεκρός από το σπίτι του στη λεωφόρο Κηφισίας 312, στο Κάτω Χαλάνδρι, στο νεκροτομείο, ενώ η σύζυγός του 78 ετών σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου η γυναίκα έχει εμφανή συμπτώματα θερμοπληξίας, ενώ τα αίτια του θανάτου του συζύγου της θα διαπιστωθούν αύριο που θα γίνει η νεκροτομία του 89χρονου. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία το ζευγάρι έμενε στις εργατικές πολυκατοικίες στον τρίτο όροφο και γύρω στις 3.30 έγινε τηλεφώνημα στο ΕΚΑΒ από τη γυναίκα η οποία ζήτησε βοήθεια. Όταν οι διασώστες έφτασαν στο σημείο βρήκαν λιπόθυμη τη γυναίκα και νεκρό το σύζυγό της. Στο διαμέρισμα υπήρχε αφόρητη ζέστη παρότι υπήρχε κλιματιστικό μηχάνημα, αλλά όπως κατάφερε να πει κάποια στιγμή η γυναίκα δεν τον άνοιγαν γιατί φοβούνταν μην πάθουν ψύξη. Η υπόθεση ερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου.

    Επίσης, δύο ακόμη περιστατικά θανάτων εικάζεται απο τις αρχές ότι οφείλονται σε θερμοπληξία. Ένας 57χρονος που βρέθηκε νεκρός χθες σε σταθμό αυτοκινήτων της Αθήνας μεταφέρθηκε στην Παμακάριστο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε καταβληθεί απο πυρετό που έφτανε τους 45 βαθμούς, ενώ είχε και ιστορικό βαριάς καρδιοπάθειας. Εξάλλου, ένας αγρότης στις Σέρρες υπέκυψε κατά τη διάρκεια εργασιών στο κτήμα του πριν του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο "κόκκινο"

    [03] Κοινωνία

    Έχουν καεί τουλάχιστον 20 κατοικίες

    Μεγάλη πυρκαγιά στη Χαλκιδική

    21/8/2006 10:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2006 11:36:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6.30 το απόγευμα σε δασική περιοχή κοντά στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Το πύρινο μέτωπο, μήκους περίπου δέκα χιλιομέτρων, κινείται με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων στη περιοχή μεταξύ Πολύχρονου, Χανιώτη, Πευκοχώρι και Κρυοπηγή, κατακαίγοντας πευκόφυτες εκτάσεις, αλλά και όσα σπίτια συναντά στην καταστροφική του διαδρομή. Ήδη έχουν καεί 20 σπίτια, ενώ έχουν εκκενωθεί σπίτια και ξενοδοχεία. Επίσης εκκενώθηκε η κατασκήνωση "Γλάροι" στο Πευκοχώρι, και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακή μονάδα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συνεχώς ενισχύονται. Μάλιστα όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έγκυρη πηγή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, πέντε πλωτά σκάφη του λιμενικού σώματος κατευθύνονται προς τις ακτές της Κασσάνδρας, προκειμένου να απεγκλωβίσουν παραθεριστές και κατοίκους που έχουν καταφύγει στις παραλίες. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι έχουν ενημερωθεί και παραπλέοντα σκάφη για να βοηθήσουν την όλη επιχείρηση.

    Δύσκολο το έργο της κατάσβεσης

    Εκατοντάδες σπίτια -αλλά και ξενοδοχεία- έχουν εκκενωθεί, ενώ όσοι παραθεριστές δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν οδικώς τη φλεγόμενη περιοχή, κατέφυγαν πανικόβλητοι στις παραλίες φοβούμενοι ότι οι φλόγες θα "εισβάλλουν" και στο Πολύχρονο. Δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του δασαρχείου, των γύρω δήμων αλλά και τμήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες να αναχαιτίσουν τις φλόγες που όμως κινούνται ανεξέλεγκτες προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Η αστυνομία έχει διακόψει τη ροή των αυτοκινήτων προς την Κασσάνδρα στο ύψος της γέφυρας της Ποτίδαιας, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και την έξοδο προς τη Θεσσαλονίκη των χιλιάδων παραθεριστών, που σπεύδουν να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη.

    Η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έκοψε το ρεύμα στην περιοχή που καίγεται και έτσι η μισή περίπου χερσόνησος έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

    Ο δήμαρχος του Πολύχρονου μιλώντας στην ΕΤ3 έκανε λόγο για εμπρησμό, καθώς όπως ανέφερε 8 εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν την ίδια ακριβώς στιγμή.

    Σε πύρινο κλοιό

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται επίσης, περιοχές της Λακωνικής Μάνης στους όμορους δήμους Οιτύλου και ανατολικής Μάνης, όπου μαίνονται δύο πυρκαγιές. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Αρεόπολης, απειλούνται σπίτια σε πέντε δημοτικά διαμερισματα και οικισμούς του δήμου Οιτύλου, στις περιοχες Βάχου, Γέρμας, Κελεφά, Αβραμιάνικα και Δροσοπηγής.

    Δύσκολη χαρακτηρίζεται από την πυροσβεστική η κατάσταση στο Ελληνικό Αρκαδίας, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, χωρίς, όμως, να κινδυνεύουν σπίτια.

    Στη Ζάκυνθο οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες από το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην Έξω Χώρα, την Αναφωνήτρια και το Αργάσι, οι οποίες έχουν αποτεφρώσει εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

    [04] Κόσμος

    Οκτώ νεκροί και 37 τραυματίες

    Εκτροχιάστηκε τρένο στην Ισπανία

    21/8/2006 8:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2006 11:46:28 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν σήμερα από εκτροχιασμό τρένου κοντά στην Παλένθια, στη βόρεια Ισπανίας, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. "Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των υπηρεσιών αυτών, οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δυο έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά και δυο σοβαρά", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ σε άλλους παρασχέθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες σε νοσοκομειακή μονάδα που στήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βιλάντα, προστίθεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον ισπανικό ραδιοσταθμό "Radio Cinco" έξι βαγόνια τρένου που έκαναν το δρομολόγιο Βίγκο-Χεντάγιε εκτροχιάστηκαν χωρίς να έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής τα αίτια του εκτροχιασμού, που έγινε περίπου στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας στο ύψος της πόλης της Βιλάντα, 30 χλμ βορειοδυτικά της Παλένθια.

    [05] Μπάσκετ

    Η ώρα της Αυστραλίας

    21/8/2006 9:22:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ίσως την πιο "πονηρή" ομάδα του τρίτου ομίλου καλείται να αντιμετωπίσει η Εθνική ομάδα μας, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του Μουντομπάσκετ. Με τους βαθμούς των δύο προηγούμενων θετικών αποτελεσμάτων στο ενεργητικό της και κυρίως με την νίκη επί της Λιθουανίας στον ψυχολογικό τομέα, το ξεκίνημα της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η επιτυχία στην συνέχεια είναι δεδομένη ή εξασφαλισμένη. Η Αυστραλία αντιμετωπίζει τον συγκεκριμένο αγώνα σαν τελικό, καθώς θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες της για πρόκριση και όσο και αν όλοι γνωρίζουν πως υστερεί από την ελληνική ομάδα, αυτό δεν πρέπει να απασχολεί τους Έλληνες παίκτες.

    Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αγώνα είναι πως η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων, έγινε πριν μερικές ημέρες στο τουρνουά προετοιμασίας της Κίνας. Αυτό είναι αφενός θετικό και για τους δύο αντιπάλους, από την άλλη όμως, θα αποδειχθεί εντός του αγωνιστικού χώρου ποια από τις δύο ομάδες "διάβασε" καλύτερα την άλλη και βρήκε λύσεις. Οι Έλληνες παίκτες δείχνουν απολύτως συγκεντρωμένοι στους στόχους τους και σε αυτό το τουρνουά και παρόλο που πριν λίγες ημέρες επικράτησαν της Αυστραλίας με 68-60, αναγνωρίζουν πως η ομάδα της Ωκεανίας και βελτιωμένη είναι, αλλά και διαφορετική θα παρουσιαστεί δεδομένης της σημασίας του αγώνα.

    Όσον αφορά την προϊστορία, αυτή είναι η δέκατη αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες και την "μερίδα του λέοντος" στις νίκες την κατέχει η Εθνική μας με 8-2. Μάλιστα αυτή θα είναι η πρώτη φορά που συναντώνται στο πλαίσιο ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αφού μέχρι τώρα ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν αναμετρηθεί σε αντίστοιχη διοργάνωση. Τα περισσότερα από τα προηγούμενα ματς είναι φιλικά, ενώ δύο αναμετρήσεις έχουν διεξαχθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην πρώτη, το 1996 στην Ατλάντα, η Αυστραλία είχε πάρει την νίκη με 102-63, ενώ στην δεύτερη τον Αύγουστο του 2004 στην Αθήνα, η Ελλάδα είχε επικρατήσει με 76-54.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στα πολιτικά δικαστήρια η Γιουβέντους

    21/8/2006 8:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η διοίκηση της Γιουβέντους αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει τις εφέσεις κατά του υποβιβασμού της στη Β΄ κατηγορία με το να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια. Υστερα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, η «γηραιά κυρία» ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει έφεση για «την αδικαιολόγητη βαρύτητα των ποινών» και τόνισε πως θα ζητήσει ελαφρύτερη τιμωρία, επειδή και οι άλλοι τρεις σύλλογοι, οι οποίοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο με τους «στημένους» αγώνες, τη γλύτωσαν με μικρότερες ποινές. Η Γιουβέντους τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Β΄ κατηγορία, αφαίρεση των τελευταίων δύο πρωταθλημάτων που κατέκτησε και αφαίρεση 17 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα. Αντίθετα, στις Μίλαν, Λάτσιο και Φιορεντίνα επετράπη να αγωνιστούν τη νέα σεζόν στη Serie A. Η διοίκηση της Γιουβέντους έλαβε την απόφαση για προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια ύστερα από την απόρριψη της έφεσης που είχε καταθέσει στην Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ήταν ο τελευταίος βαθμός εκδίκασης της υπόθεσης στην αθλητική Δικαιοσύνη. Η νέα έφεση δεν αναμένεται να εκδικαστεί πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που ενδέχεται να αναβάλει ακόμη περισσότερο την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου σε Serie A και B, η οποία είχε μετατεθεί για το διήμερο 9-10 του μήνα.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων η ομάδα του Τορίνο είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αθλητικός διευθυντής της Γιουβέντους συναντήθηκε με τον Γάλλο ποδοσφαιριστή και επήλθε η συμφωνία για την μετακίνηση του 26χρονου από την Νιούκαστλ στο ιταλικό πρωτάθλημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 August 2006 - 20:50:23 UTC