Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μια ευκαιρία στην ειρήνη"
  • [02] Νέα επίθεση Παπανδρέου
  • [03] Συνάντηση Αλογοσκούφη - Σκανδαλίδη
  • [04] Σε ύφεση οι πυρκαγιές
  • [05] Σήμερα η αναγνώριση των θυμάτων
  • [06] Τη βρήκαν μετά από οχτώ χρόνια
  • [07] Αεροπορική επίθεση με θύματα
  • [08] "Πυρετός" διαπραγματεύσεων
  • [09] Νέα ανάκριση για τον Κατσάβ
  • [10] Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
  • [11] Αυστηρές προειδοποιήσεις από Συρία
  • [12] Ικανοποίηση για πορεία της οικονομίας
  • [13] Στόχος η συγκράτηση των τιμών
  • [14] Το πάρτι συνεχίζεται στη Σαϊτάμα!
  • [15] Και επίσημα "ερυθρόλευκος" ο Άκερ
  • [16] Γιαννάκης: "Συγκέντρωση στα κρίσιμα σημεία"
  • [17] Ελληνική καταγγελία στη FIBA για Ζήση
  • [18] Με Κίνα ή Σλοβενία η Ελλάδα στους "16"
  • [19] Έκαναν το καθήκον τους τα "καγκουρό"
  • [20] Δέλλας: "Σημασία έχει η πρόκριση"
  • [21] Σφράγισε το εισιτήριο

    [01] Πολιτική

    "Μια ευκαιρία στην ειρήνη"

    24/8/2006 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 7:03:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: NET 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το γνωστό στίχο του Τζον Λένον "Give peace a chance" - "πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη" - υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε Ιορδανούς δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει, το απόγευμα της Πέμπτης, από το Αμμάν για το Τελ Αβίβ. Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι τέλεια και την χαρακτήρισε προϊόν συμβιβασμού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για την προώθηση της ειρήνης. Φθάνοντας νωρίς το απόγευμα στο Τελ Αβίβ, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Αμίρ Πέρετζ, τον πατριάρχη Θεόφιλο και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνεται προς τιμήν της από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σιμόν Πέρεζ. Στο Αμμάν, η Ντόρα Μπακογιάννη εισέπραξε τα εγκώμια της ιορδανικής πολιτικής ηγεσίας για τη συνολική στάση της Αθήνας από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα. Αναφερόμενο στην περιοδεία της κας Μπακογιάννη στη Μ. Ανατολή, το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι ενώ η υπουργός βρισκόταν ανάμεσα στα ερείπια που προκάλεσαν οι βόμβες του ισραηλινού στρατού στην Βηρυτό, δεν είπε ούτε μια λέξη καταδίκης των ενόχων για τα τεράστια εγκλήματα που διέπραξαν κατά του Λιβανικού λαού. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, αντιπολεμικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει νέο συλλαλητήριο για απόψε στις 7.00 στο Σύνταγμα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε συμμετοχή της χώρας μας στην πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών.

    "Σε κρίσιμο σταυροδρόμι"

    Προτού αποχωρήσει από το Αμμάν, η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ακόμη ότι η παρούσα φάση της εύθραυστης εκεχειρίας που διανύουμε αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για το Μεσανατολικό και τόνισε πως ακρογωνιαίος λίθος στην οικοδόμηση της ειρήνης στην περιοχή είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού.

    Νωρίτερα, την εμπιστοσύνη της Ιορδανίας στον αξιόπιστο ρόλο της Ελλάδας και τις δυνατότητες που θα έχει ως προεδρεύουσα χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Σεπτέμβριο, εξέφρασαν οι πολιτικοί παράγοντες της Ιορδανίας κατά τις επαφές που είχαν με την κα Μπακογιάννη. Στις συνομιλίες που είχε η Ελληνίδα υπουργός με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' και πολιτικούς παράγοντες της χώρας, εισέπραξε τα εγκώμια της ιορδανικής ηγεσίας για την έγκαιρη θέση της Ελλάδας υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο, την αποστολή των ελληνικών πλοίων για τον απεγκλωβισμό των ξένων πολιτών από το Λίβανο και για την αποστολή μιας φρεγάτας -σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας- ως μέτρο άρσης του αποκλεισμού του Λιβάνου.

    Σε ό,τι αφορά την κρίση στην περιοχή, κοινή ήταν η αίσθηση ότι σήμερα "βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που αφήνει ένα παράθυρο ευκαιρίας", και για το λόγο αυτό τόνισαν πως πρέπει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης στα βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

    Οι Ιορδανοί συνομιλητές της κας Μπακογιάννη συμφώνησαν επίσης στη θέση που ανέπτυξε η υπουργός στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πως, κομβικό θέμα για την ειρήνευση της περιοχής είναι το Παλαιστινιακό - καθώς η μη επίλυσή του δημιουργεί συνθήκες συσσώρευσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

    Χθες και σήμερα, η Ελληνίδα υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους της Μ. Νταλέμ, Ουρ. Λάσνικ, Φ. Σταινμάγερ και τον Χαβιέ Σολάνα, ενόψει και του αυριανού εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    "Πολιτική συγκάλυψης"

    Στην ανακοίνωση του, το ΚΚΕ προσθέτει ότι "ακόμα χειρότερο είναι ότι και μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ,η κα Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο δεν πήρε θέση κατά της συνεχιζόμενης ισραηλινής βίας στη λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν αναφέρθηκε ούτε στο πρωτοφανές γεγονός της σύλληψης και ομηρίας που βρίσκονται μέλη της παλαιστινιακής κυβέρνησης και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου".

    Καταλήγοντας, το ΚΚΕ αναφέρει ότι "η πολιτική συγκάλυψης και στήριξης των ενόχων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς την ηρωική αντίσταση του Λιβανικού και Παλαιστινιακού λαού και με την απαίτησή του να σταματήσουν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επεμβάσεις".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυστηρές προειδοποιήσεις από Συρία

    Μήνυμα αλληλεγγύης

    [02] Πολιτική

    Εστίασε και σήμερα τα πυρά του στον Πρωθυπουργό

    Νέα επίθεση Παπανδρέου

    24/8/2006 2:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 4:42:58 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για αναισθησία και αναλγησία κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που συνεδριάζει σήμερα στα Καμίνια του Πειραιά. Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατέψει το φυσικό πλούτο της χώρας και τις περιουσίες των πολιτών ενώ ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες για τις τελευταίες πυρκαγιές και εστίασε και σήμερα τα πυρά του στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή. "Ο Πρωθυπουργός κρύβεται, όπως κάθε φορά στα δύσκολα", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή του πλούτου και κοινωνική συνοχή. Επίσης, έκανε λόγο για φορολογική επιδρομή, η οποία αφαίρεσε απο τους πολίτες πολύ περισσότερα απο όσα τάζει σήμερα η κυβέρνηση. Σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε "ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τις χθεσινές του ύβρεις. Οι ύβρεις μοιάζουν με κινούμενη άμμο. Όσο πιο πολύ κινείσαι, τόσο πιο πολύ βουλιάζεις".

    Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τόνισε: "όσα κάνει και όσα λέει η κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι αυτά που συνιστούν, πραγματικά, ύβρη κατά του ελληνικού λαού, όπως και τα ψεύδη και η αυθάδεια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει τίποτα να απαντήσει επί της ουσίας.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - Σκανδαλίδη

    24/8/2006 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μ' ένα "πακέτο" τριών βασικών αιτημάτων επισκέφθηκε, νωρίς το πρωί, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Σκανδαλίδης, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Το "πακέτο" του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για το δήμο της Αθήνας περιλαμβάνει την ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής στην πρωτεύουσα, που βρίσκονται σε εξέλιξη και την υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου, την αξιοποίηση του θεσμού των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, τα οποία μπορούν να κριθούν διατηρητέα και την απευθείας ένταξη του δήμου Αθηναίων στο Δ ΚΠΣ. Το αίτημα του κ. Σκανδαλίδη αφορά στην ένταξη των έργων του δήμου της Αθήνας για την περίοδο 2007 - 2013 ως αυτόνομο πρόγραμμα και όχι μέσω των έργων, τα οποία θα εκτελέσει το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττικής. Ο Υπουργός Οικονομίας αφού είπε στον κ. Σκανδαλίδη πως θα εξετάσει όλα τα αιτήματα, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

    [04] Κοινωνία

    Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

    Σε ύφεση οι πυρκαγιές

    24/8/2006 7:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 6:46:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 108,5-ΑΠΕ

    Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Κασσάνδρα, τη Μάνη και την περιοχή Λυκόχια στο Μαίναλο. Οι πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει πάνω απο 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών και έχουν καταστρέψει δεκάδες σπίτια. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες για την κατάσβεση των υφισταμένων εστιών. Οσον αφορά στην Χαλκιδική, η πυρκαγιά έχει σβηστεί ωστόσο υπάρχουν μικροεστίες, οι οποίες βρίσκονται σε δύσβατες ορεινές περιοχές μεταξύ του τριγώνου Νέας Σκιώνης-Μόλλα Καλύβα-Κασσανδρινού, γι' αυτό και καναντέρ, μαζί με τα ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για την αποτροπή ενδεχόμενης αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς. Επίσης, πυροσβεστικά οχήματα, στρατιωτικά τμήματα και βαριά εκσκαπτικά μηχανήματα, εξακολουθούν να παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής στις περιοχές της Νέας Σκιώνης και της Μόλλα Καλύβα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς και επέκτασής της προς τη Μένδη, την Καλλάνδρα, τη Φούρκα, την Κασσανδρεία και την Καλλιθέα, τα δάση των οποίων είναι τα μόνα σε ολόκληρο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής που δεν επλήγησαν από την πυρκαγιά που μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαΐδια μία έκταση 60.000 περίπου στρεμμάτων δασικής κυρίως έκτασης. Στη Μάνη, κατασβέστηκε η πυρκαγιά, όμως και εκεί υπάρχουν μικρές εστίες, οι οποίες ελέγχονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Στο μεταξύ, στη Μάνη βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, όπου αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να προωθηθούν μέτρα για την περιοχή. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης και κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στις πληγείσες περιοχές στη Λακωνία και την Αρκαδία, θα διατεθεί στην περιφέρεια της Πελοποννήσου ένα εκατομμύριο ευρώ. Στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Χαλκιδική, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν ότι το κλιμάκιο δεν πήγε κοντά στην εστία της πυρκαγιάς, ο κ. Ρουσόπουλος εξήγησε ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν πήγε για να σβήσει τη φωτιά, αλλά για να συσκεφθεί με τους αρμόδιους παράγοντες της περιοχής για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς την "επόμενη μέρα". Σημειώνεται ότι φέτος στην περιοχή της Χαλκιδικής για την πρόληψη των πυρκαγιών έχουν διατεθεί 289.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και 80.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Μέτρα για την τόνωση του τουρισμού

    Ο Πρωθυπουργός στο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι μεγάλες πυρκαγιές σε Χαλκιδική και Πελοπόννησο δε θα πλήξουν τον τουρισμό. Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε, ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών τους και την αποφυγή καταπατήσεων και άλλων παρανομιών. Την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Κασσάνδρα, αντιπλημμυρικά έργα και άμεση αναδάσωση της περιοχής, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Εξάλλου, στην περιφέρεια Kεντρικής Μακεδονίας θα διατεθεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μετά από ευρεία διυπουργική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στην πληγείσα περιοχή της Χαλκιδικής. Ειδικότερα, πρόκειται για πακέτο πέντε μέτρων, που περιλαμβάνει:

    -Οικονομική στήριξη για διαφήμιση τους επόμενους μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο, της περιοχής της χερσονήσου της Κασσάνδρας.

    -Φιλοξενία εκπροσώπων ΜΜΕ του εξωτερικού.

    -Συνεχείς επαφές του υπουργείου με την Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, καθώς επίσης και ενημέρωση από τα γραφεία του ΕΟΤ του εξωτερικού.

    -Ενίσχυση της Χαλκιδικής στο διαφημιστικό πρόγραμμα του υπουργείου, που ξεκινά από τον προσεχή Οκτώβριο με μεγαλύτερη έμφαση στην Κασσάνδρα.

    -Ένταξη κατά προτεραιότητα της Χαλκιδικής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επίθεση Παπανδρέου

    Πύρινη λαίλαπα

    [05] Κόσμος

    Της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουκρανία

    Σήμερα η αναγνώριση των θυμάτων

    24/8/2006 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περίπου 150 συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουκρανία συγκεντρώθηκαν σήμερα στον τόπο του δυστυχήματος κοντά στο χωριό Σούλα Μπάλκα συνοδευόμενοι από μεγάλη αστυνομική δύναμη. Κρατώντας λουλούδια ανέβηκαν σ ένα λόφο, σε απόσταση 500 μέτρων από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά σε ένα μεγάλο ξύλινο σταυρό. Αρκετοί από τους συγγενείς προσπάθησαν να περάσουν στην ζώνη όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους, αλλά οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν. Οι περισσότερες οικογένειες έφτασαν στην Ουκρανία από την Αγία Πετρούπολη. Στο μεταξύ το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγνώρισης ενώ τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν χθες πως έχουν ανασύρει όλα τα πτώματα. Εξάλλου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια της συντριβής του Τουπόλεφ-154 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αναπα-Αγία Πετρούπολη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βρέθηκε το "μαύρο" κουτί του Τουπόλεφ

    [06] Κόσμος

    Τη βρήκαν μετά από οχτώ χρόνια

    24/8/2006 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- BBC- NET

    Αίσια κατάληξη φαίνεται πως είχε η υπόθεση της απαγωγής μιας δεκάχρονης πριν από μια οκταετία στην Αυστρία. Η Νατάσα Κάμπους, που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος, καθώς πήγαινε στο σχολείο, φαίνεται πως κατάφερε να δραπετεύσει από το κελάρι στο οποίο την είχε φυλακίσει ο απαγωγέας της, σε σπίτι στα προάστια της Βιέννης. Στη συνέχεια προσέφυγε στον κήπο ενός σπιτιού κοντά σε αυτό, που κρατούταν και συστήθηκε ως το κορίτσι, που είχε χαθεί περίπου 10 χρόνια πριν. Οι αυστριακές Αρχές ειδοποιήθηκαν και τώρα η 18 χρονη υποβάλλεται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν όντως είναι η Νατάσα Κάμπους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές πιστεύουν, ότι η νεαρή γυναίκα λέει την αλήθεια. Εξάλλου, στο μέρος, όπου κρατούταν βρέθηκε το διαβατήριο της Νατάσας Κάμπους, ενώ η 18χρονη φορούσε ένα φουλάρι, που ήταν ακριβώς ίδιο με εκείνο, που είχε το εξαφανισμένο κορίτσι.

    Αυτοκτόνησε ο απαγωγέας;

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η νεαρή κοπέλα ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο ήταν λίγο χλωμή και ταραγμένη, όταν τη βρήκαν, ενώ δεν έφερε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.

    Στο μεταξύ, φαίνεται πως αυτοκτόνησε ο απαγωγέας του κοριτσιού, αφού εκείνο κατάφερε να δραπετεύσει. Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APAο 44χρονος ύποπτος , έπεσε στις ράγες ενός νυχτερινού τρένου στη Βιέννη, αφού διέφυγε της Αστυνομίας.

    Στο μεταξύ, λίγο μετά την επανεμφάνιση της νεαρής, γείτονες ανέφεραν, ότι είδαν μια ένα αυτοκίνητο να φεύγει με μεγάλη ταχύτητα.

    Η Αστυνομία ανακοίνωσε, ότι βρήκε αργότερα εγκαταλελειμμένη σε πάρκινγκ της Βιέννης μια κόκκινη σπορ BMW, τα κλειδιά της οποίας βρέθηκαν στην τσέπη του αυτόχειρα.

    [07] Κόσμος

    Στην ανατολική επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν

    Αεροπορική επίθεση με θύματα

    24/8/2006 8:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 11:18:47 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αεροπορική επιδρομή στην ανατολική επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού κατά την επίθεση σκοτώθηκαν επτά Αφγανοί μέλη της αλ Καιντά, ενώ από τα πυρά σκοτώθηκε κι ένα παιδί 10-12 ετών και τραυματίστηκε μια γυναίκα. Επίσης, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και κατασχέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και χειροβομβίδες. Όπως ανέφεραν τοπικές πηγές, η επιδρομή εκδηλώθηκε τα ξημερώματα και στόχος ήταν ένα σπίτι στην περιοχή Σεγκάλ, όπου είχαν συγκεντρωθεί τοπικοί ηγέτες για να διευθετήσουν κάποια διαφορά. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε, ότι στόχος ήταν συγκρότημα κατοικιών. Σημειώνουμε, ότι η επαρχία Κουνάρ είναι κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και είναι έντονη η παρουσία Ταλιμπάν στην περιοχή.

    [08] Μ. Ανατολή

    "Πυρετός" διαπραγματεύσεων

    24/8/2006 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Εντός μίας εβδομάδας ελπίζει η Φινλανδία πως θα δει τις πρώτες ενισχύσεις της δύναμης του ΟΗΕ να φθάνουν στο Λίβανο, ενώ η κύρια ανάπτυξη θα απαιτήσει λίγες ακόμη εβδομάδες, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Έρκι Τουομιόγια, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο. Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ανακοινώθηκε από το προεδρικό γραφείο ότι ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα εμφανιστεί σήμερα στην τηλεόραση για να ανακοινώσει πώς η Γαλλία σχεδιάζει να υποστηρίξει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στο Λίβανο και τη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά της, η Συρία αντιτάσσεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, στα σύνορά της με το Λίβανο. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ Ασάντ κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εχθρική κίνηση απέναντι στη χώρα του. Νέες πιέσεις στο Ισραήλ ασκεί ο ΟΗΕ για άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου - το ζήτημα αναμένεται μάλιστα να κυριαρχήσει στις επαφές που θα έχει ο Κόφι Ανάν κατά την επικείμενη περιοδεία του σε όλες τις χώρες της περιοχής, με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας.

    "Συγκεκριμένες δεσμεύσεις"

    Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη δύναμη από τις χώρες της Ένωσης, δήλωσε πως ελπίζει να λάβει ο Τουομιόγια, την Παρασκευή, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της 25μελούς Ένωσης.

    Εξάλλου, ο Ζακ Σιράκ θα προεδρεύσει συνεδρίασης με θέμα το Λίβανο, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ευρώπης και Εσωτερικών.

    Γαλλικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι το Παρίσι μπορεί να αποφασίσει σήμερα να στείλει πολλές εκατοντάδες επιπλέον στρατιωτικούς για να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη.

    Εξάλλου, τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να εγκαταστήσουν στην Κύπρο, πιθανότατα στη Λευκωσία, το κέντρο διοίκησης για τη μεταφορά της διευρυμένης ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο.

    Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, αναχωρώντας, το πρωί, για το Λίβανο, ο ΟΗΕ ενημέρωσε την Κυβέρνηση για τις προθέσεις του πριν λίγες ημέρες. Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας μετέβη στη Βηρυτό με γαλλικό πολεμικό ελικόπτερο για μονοήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Φουάτ Σινιόρα.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, αλλά και με τον ομόλογό του, θα είναι η συμβολή της Κύπρου στις προσπάθειες, που καταβάλλονται για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυστηρές προειδοποιήσεις από Συρία

    [09] Μ. Ανατολή

    Νέα ανάκριση για τον Κατσάβ

    24/8/2006 10:24:00 πμ

    Σε νέα ανάκριση θα υποβληθεί σήμερα από την Aστυνομία ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση πρώην υπαλλήλου της προεδρίας. Την Τετάρτη μια ειδική ομάδα τεσσάρων ανακριτών της αστυνομίας, μετέβη στην προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ και ανέκρινε επί περίπου πέντε ώρες τον 56χρονο Ισραηλινό πρόεδρο. Ο Μοσέ Κατσάβ αρνείται τις κατηγορίες και σύμφωνα με τους δικηγόρους του "πρόκειται για υπόθεση κοινού εκβιασμού". Στο μεταξύ, η εφημερίδα Χααρέτζ έγραψε, ότι στη διάρκεια των ερευνών και των ανακρίσεων στην προεδρική κατοικία, οι αστυνομικοί βρήκαν "δραματικά στοιχεία" για την υπόθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προεδρικό σκάνδαλο στο Ισραήλ

    [10] Μ. Ανατολή

    Συνέλαβαν κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς

    Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

    24/8/2006 9:38:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- ΑΠΕ

    Επιδρομή στα νότια της Γάζας πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και συνελήφθη υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης της Χαμάς. Σύμφωνα με μέλη της οικογένειας του, νεκρός είναι ο 50χρονος Γιούσεφ Αμπού Ντακά, αδελφός του Γιουνίς Άμπου Ντάκα, του μέλους της Χαμάς που είχε συληφθεί προηγούμενα. Επίσης, ο ισραηλινός δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του Παλαιστίνιου, που συνέλαβε. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε μόνο, ότι ισραηλινά στρατεύματα συγκρούστηκαν με ένοπλους Παλαιστίνιους κατά της διάρκεια εφόδου σε σπίτι στο χωριό Αμπαζάν, στα νότια της Γάζας, κοντά στο συνοικισμό του Καν Γιούνις. Σύμφωνα με αυτόπτες στην επιχείρηση πήραν μέρος και δύο ισραηλινά ελικόπτερα, που εξαπέλυσαν πυραύλους.

    Σε άλλο περιστατικό στην περιοχή ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, ένας Παλαιστίνιος, ο Μουσταφά Μανσούρ, 17 χρόνων, μέλος της ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού, ενώ ακόμη ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε.

    [11] Μ. Ανατολή

    Για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης

    Αυστηρές προειδοποιήσεις από Συρία

    24/8/2006 8:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC- ΝΕΤ

    Αντιτάσσεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, στα σύνορά της με το Λίβανο, η Συρία. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ Ασάντ σε τηλεοπτική του συνέντευξη, η ανάπτυξη στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών θα αποτελούσε εχθρική κίνηση απέναντι στη χώρα του. "Κάτι τέτοιο αποτελεί καταστρατήγηση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και στέλνει εχθρικά μηνύματα προς τη Συρία", πρόσθεσε ο Ασάντ. Ο Σύρος Πρόεδρος προειδοποίησε ακόμη, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εχθρότητα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες και κάλεσε το Λίβανο να "αναλάβει τις ευθύνες του και να μην επιδοθεί σε ενέργειες, που θα έβλαπταν τις σχέσεις με τη Συρία". Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας είχε δηλώσει, ότι κατά τη συνάντηση, που είχε με το Σύρο ομόλογό του, εκείνος του ανακοίνωσε, ότι η Συρία θα κλείσει τα σύνορά της με το Λίβανο, εφόσον αναπτυχθούν στρατεύματα στα σύνορα με το Λίβανο.

    Οι δηλώσεις του Σύρου Προέδρου, ήρθαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, παρουσία του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με αντικείμενο τη σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της φινλανδικής προεδρίας, "στόχος της Συνόδου είναι να εξεταστεί η συμβολή των χωρών-μελών της ΕΕ στην ειρηνευτική δύναμη και να εκτιμηθούν οι συνθήκες που απαιτούνται για την επιτυχία της επιχείρησης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα δύναμη του ΟΗΕ

    [12] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη

    Ικανοποίηση για πορεία της οικονομίας

    24/8/2006 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 6:03:31 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Την ικανοποίησή του για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία εξετάστηκε ο σχεδιασμός της νέας οικονομικής πολιτικής και ο προϋπολογισμός του 2007. Ο κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι τα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας είναι γενικά θετικά, η ανεργία μειώνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πάνω από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και αυτό παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία που δημιουργούν οι υψηλές τιμές πετρελαίου. Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργεί εκπλήξεις, αλλά να εκπληρώνει τις προσδοκίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Οικονομίας.

    Η Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, επεσήμανε "υπάρχει η εικονική πραγματικότητα του κ. Αλογοσκούφη και η σκληρή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες".

    [13] Οικονομία

    Στόχος η συγκράτηση των τιμών

    24/8/2006 6:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με τη συγκράτηση των τιμών στο επίκεντρο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, συναντήθηκε με εκπροσώπους των φορέων της αγοράς, ενόψει της χειμερινής περιόδου. Μετά τις συναντήσεις του υπουργού, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ή αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει και οι επιχειρηματίες αγκαλιάζουν το νέο αναπτυξιακό νόμο. Επίσης, είπε, πως η αγορά κινείται ομαλά, ο ανταγωνισμός λειτουργεί και οι κανόνες εφαρμόζονται προς κάθε κατεύθυνση. Ο υπουργός έστειλε σαφές μήνυμα, σε όλους τους φορείς του λιανικού εμπορίου, για πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς, με στόχο την προστασία του καταναλωτή. Επίσης, μετά τη συνάντηση με το ΣΕΣΜΕ, (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος) οι αυξήσεις που έγιναν στα τρόφιμα το 2006 ήταν κάτω του πληθωρισμού, τονίζοντας, πως δε διέκρινε καμία πρόθεση να προχωρήσουν σε αυξήσεις στο μέλλον. Ο υπουργός επανέλαβε τη δήλωσή του ότι ουδέποτε έχει αρνηθεί η κυβέρνηση την ύπαρξη ακρίβειας, αλλά συνέστησε η προαναγγελία αυξήσεων να αποφεύγεται για να μη δημιουργείται κλίμα στην αγορά. Ακόμα, τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφεραν ότι η εκτίμησή τους, από τις συζητήσεις που είχαν, ήταν ότι οι επιχειρηματίες δέχονται με πολύ καλό τρόπο τους ελέγχους από τον ΕΦΕΤ και από τα συνεργεία των νομαρχιών και αναγνωρίζουν την σημασία των ελέγχων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

    Από την πλευρά του ο ΣΕΣΜΕ δήλωσε στον υπουργό την πρόθεσή των λιανεμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων, όχι μόνο να συγκρατήσουν, αλλά να μειώσουν τις τιμές των ειδών, που εμπορεύονται. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, Απόστολος Αλεξάκης, ανέφερε ότι τα μέλη του ΣΕΣΜΕ θα συγκρατήσουν και θα μειώσουν τις τιμές σε προϊόντα το προσεχές διάστημα, αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει και οι βιομηχανίες της χώρας μας να περιορίσουν τα κέρδη τους στο επίπεδο των ευρωπαϊκών, χαρακτηρίζοντας τις ανατιμήσεις, που γίνονται από τη βιομηχανία τροφίμων ως απαράδεκτες.

    Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, δήλωσε αποφασισμένος να μη μετακυλήσει τα αυξημένα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων στην τσέπη του καταναλωτή, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στα γαλακτοκομικά κινήθηκαν στο ύψος του πληθωρισμού.

    Μετά τη συνάντηση με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, ανέφερε ότι οι αυξήσεις που γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια στα τυποποιημένα τρόφιμα, είναι κάτω του πληθωρισμού, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξήσεις στο μέλλον.

    [14] Μπάσκετ

    Το πάρτι συνεχίζεται στη Σαϊτάμα!

    24/8/2006 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 6:04:17 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για μία ακόμη αγωνιστική το "θρίλερ" του Χαμαμάτσου είχε happy end για την Εθνική, που στον αγώνα των αήττητων ομάδων του Γ ομίλου με την Τουρκία, "έσπασε" με 76-69 το νικηφόρο σερί των γειτόνων μας και κατέλαβε αήττητη την πρώτη θέση του ομίλου. Τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη την Κυριακή θα αντιμετωπίσουν στην Σαϊτάμα την Κίνα, που κατετάγη στην 4η θέση του Δ ομίλου. Την πρώτη θέση του ομίλου κατέκτησαν οι ΗΠΑ, που με μία ακόμη 100άρα στη διοργάνωση "έκαναν πλάκα" στη Σενεγάλη, που αποχαιρέτησε με το χειρότερο τρόπο το Μουντομπάσκετ. Αντίθετα τις αρνητικές εντυπώσεις της ήττας από το Λίβανο διασκέδασε η Γαλλία με τη νίκη 81-61 επί της Βενεζουέλας στο πλαίσιο της αναμέτρησης του Α ομίλου, ενώ τέλος στον Β όμιλο η εντυπωσιακή Ισπανία με το επιβλητικό 104-55 επί της Ιαπωνίας πρώτευσε ούσα αήττητη και απέδειξε, ότι δίκαια θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο.

    Απέδειξαν ποιό είναι το "μεγάλο αφεντικό" του ομίλου

    Και για τον τραυματία Νίκο Ζήση έπαιξαν σήμερα τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη σε έναν αληθινό τελικό με την Τουρκία, όπου η πρωταθλήτρια Ευρώπης επιβλήθηκε στα τελευταία λεπτά με 76-69 και με πέντε νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις κατέλαβε την πρωτιά στον Γ όμιλο.

    Το εκρηκτικό ξεκίνημα της Εθνικής και η πολύ καλή άμυνα της έδωσαν από την αρχή του αγώνα ένα σημαντικό προβάδισμα το οποίο θα έφτανε και τους 8 πόντους, αν ο Ερντογαν με τρίποντο απελπισίας από το σπίτι του δεν μείωνε ανέλπιστα τη διαφορά σε 24-19.

    Στην δεύτερη περίοδο ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης αποδείχθηκε ο πιο δυνατός κρίκος της Εθνικής. Ο "baby Shaq" του Ολυμπιακού, με το εκτόπισμα του έβαλε στα καλάθια τους Τούρκους για όσο διάστημα χρησιμοποιήθηκε από το Γιαννάκη, καθώς κανένας αντίπαλος δεν μπορούσε να τον παίξει στα ίσα. Στη συνέχεια όμως οι γείτονες έγιναν πιο εύστοχοι και έτσι ελλείψει ελληνικών λύσεων από την περιφέρεια, προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 32-30 από τον πρώην άσο του Παναθηναϊκού, Ιμπραϊμ Κουτλουάϊ. Από εκείνο το σημείο μέχρι και τη λήξη του ημιχρόνου οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι χέρι στο σκοράρισμα, αλλά οι Τούρκοι ήταν αυτοί που έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι με 42-37.

    Η επιστροφή του Διαμαντίδη στο παρκέ έδωσε ταχύτητα και σιγουριά στην ολίγον διστακτική σε κάποιες προηγούμενες φάσεις πρωταθλήτρια Ευρώπης, κι έτσι η Εθνική με τις δύο πρώτες ελεύθερες βολές του Βασίλη Σπανούλη έφερε το ματς στα ίσα 44-44. Η καλή άμυνα που υποχρέωσε τους αντιπάλους μας σε αλλεπάλληλα λάθη και η απόλυτη ευστοχία του Κακιούζη έδωσαν έναν αέρα διαφοράς έξι πόντων 50-44 για να κλείσει η τρίτη περίοδος με 54-47.

    Στο τελευταίο μέρος του αγώνα ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης στήνοντας το δικό του πάρτι στην ρακέτα των Τούρκων, βοήθησε την Ελλάδα να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη διαφορά. Η ασφυκτική πίεση των παιδιών του Παναγιώτη Γιαννάκη σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου είχε προς στιγμήν αποτελέσματα, αλλά οι Τούρκοι απέδειξαν και σήμερα ότι ήταν σκληρά καρύδια. Με εκτελεστή τον Ερντογάν η Τουρκία ισοφάρισε σε 69-69 δύο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα. Ο Βασίλης Σπανούλης όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα με τρίποντη "βόμβα" έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ομάδα μας η οποία με το τελικό 76-69 απέδειξε στην πράξη ποιο είναι το μεγάλο αφεντικό του ομίλου.

    Κορυφαίοι της Εθνικής, από την οποία δεν υστέρησε κανείς ήταν ο αλάνθαστος Μιχάλης Κακιούζης, ο "ογκόλιθος" Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο πραγματικός "κέρβερος" στην αμυνα Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή στα τελευταία λεπτά του Βασίλη Σπανούλη. Μία... ομάδα μόνος του από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν, που όποτε είχε την μπάλα στα χέρια του, δημιουργούσε πολλούς μπελάδες.

    Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στη φάση των "16" θα κληθεί την Κυριακή να "γκρεμίσει" το Σινικό Τείχος που θα υψώσει μπροστά της η Κίνα του Λιθουανού τεχνικού Γιόνας Καζλάουσκας και του γίγαντα του ΝΒΑ, Γιάο Μίνγκ. Η Τουρκία με απολογισμό 4 νίκες-1 ήττα κατέλαβε τη 2η θέση του ομίλου και θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση τη Σλοβενία του Γιάκα Λάκοβιτς.

    Τα δεκάλεπτα: 24-19, 37-42, 54-47, 76-69

    ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 2, Σχορτσιανίτης 14, Σπανούλης 11 (1), Βασιλόπουλος, Φώτσης 11 (1), Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4 (1), Παπαδόπουλος 17, Κακιούζης 17 (1).

    ΤΟΥΡΚΙΑ (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Ακιόλ, Κούρτογλου 4, Ατσούρ 6, Αρσλάν 5 (1), Ερντογάν 30 (5), Κουτλουάι 6 (1), Σόλακ, Γκονλούμ 9, Ερντέν, Πεκέρ 9 (1), Ντεμιρέλ

    Αφιερωμένη εξαιρετικά στο Ζήση

    Στον άτυχο συμπαίκτη τους, Νίκο Ζήση που μετά το αντιαθλητικό χτύπημα του Βραζιλιάνου διεθνή Βαρεχάο, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Σερεί" στο Χαμαμάτσου, αφιέρωσαν οι πρωταθλητές Ευρώπης την παλικαρίσια τους νίκη επί των Τούρκων, σε δηλώσεις τους στην κάμερα της ΝΕΤ. "Όλοι παίξαμε για τον Νίκο Ζήση σήμερα" τόνισε ο Μιχάλης Κακιούζης, μετά το ρεσιτάλ ευστοχίας που έδωσε στο πέμπτο νικηφόρο παιχνίδι της Εθνικής και συμπλήρωσε ενόψει της δύσκολης συνέχειας της διοργάνωσης: "Κάθε νίκη έχει την ιδιαιτερότητά της. Θέλουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Μην μας ξεγελάει η Κίνα, καθώς όλες οι ομάδες είναι καλές. Για να κερδίσουμε πρέπει να παίξουμε δυνατά και σοβαρά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα λόγια του Λάζαρου Παπδόπουλου, ο οποίος περιμένει πως και πως τις αερομαχίες τους με τον Κινέζο Γιάο Μίνγκ: "Απόψε παίξαμε και για τον Ζήση. Η απουσία του είναι εμφανής. Είναι μαζί μας .Παίξαμε καλή άμυνα και "κλειδί" ήταν ο Διαμαντίδης" επεσήμανε ο "Τσάρος" της Ντιναμό Μόσχας και ολοκλήρωσε με μία συμβουλή: "Να συνεχίσουν να παρακολουθούν οι Έλληνες όλα τα παιχνίδια μας".

    Τέλος το "δεξί χέρι" του Παναγιώτη Γιαννάκη στον γαλανόλευκο πάγκο, Λευτέρης Κακιούσης, υποστήριξε ότι το σημερινό τρίτο δεκάλεπτο της ομάδας μας ήταν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής στον αμυντικό τομέα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας: "Πιστεύω ότι η ομάδα επηρεάστηκε από το γεγονός του Ζήση στο πρώτο ημίχρονο αλλά στο δεύτερο ημίχρονο παίζοντας καλή άμυνα κερδίσαμε .Η τρίτη περίοδος ήταν η τέλεια στο Μουντομπάσκετ από πλευράς άμυνας .Στόχος να κερδίσουμε την Κίνα και να πάμε στο επόμενο ματς" τόνισε ο κ. Κακιούσης .

    Έκαναν... χαβαλέ με τη Σενεγάλη

    Από τη στιγμή που χθες η Ιταλία δεν κατάφερε να περάσει χαλινάρι στα καθαρόαιμα του Μαϊκ Σιζέφσκι, η Σενεγάλη μάλλον περίμενε σήμερα τη λήξη του αγώνα για να ζητήσει αυτόγραφα από την παρέα του Καρμέλο Άντονι. Κι όντως Η ομάδα όνειρο των ΗΠΑ δεν έδειξε οίκτο στην αφρικανική ομάδα την οποία φόρτωσε στο ματς του Σαπόρο με την 4η και φαρμακερή "κατοστάρα" της στη φάση των ομίλων του Μουντομπάσκετ.

    Η διαφορά δυναμικότητας των Αμερικανών έναντι των Αφρικανών, οι οποίοι μετρούσαν μόνο ήττες πριν από το σημερινό παιχνίδι στο γκρουπ, ήταν εμφανής και το συνολο του Μάικ Σιζέφσκι φρόντισε να την αποδείξει και μέσα στο παρκέ. Έτσι, το αμερικανικό συγκρότημα πήρε από την αρχή τα "ηνία" του αγώνα και στο 17΄ προηγείτο με υπερδιπλάσιο σκορ (48-22). Στο ημίχρονο η διαφορά ανέβηκε στους 34 πόντους, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι να φτάσουν στην πέμτη τους νίκη σε ισάρθμους αγώνες με το τελικό 103-58.

    Τα δεκάλεπτα: 26-13, 58-24, 81-40, 103-58.

    ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ (Μάικ Σιζέφσκι): Τζόνσον 11 (1), Χάινριχ 5 (1), Τζέιμς 17 (1), Τζέιμισον 9 (1), Μπάτιερ 9 (1), Πολ 7 (1), Μπος 20, Χάουαρντ 4, Μίλερ 5, Μπραντ 4, Αντονι 12 (4).

    ΣΕΝΕΓΑΛΗ (): Μαχτάρ Ντιαγέ 3 (1), Πενέ, Φαγέ, Σισέ 3, Νιάνγκ 2, Ντογέ 25 (3), Αου 3, Σαβάν 8, Μαμαντού Ντιαγέ 6, Ντονγκό Ντιαγέ 2, Μπαντιάν 6.

    Φτερούγισαν στους "16" οι "πετεινοί"

    Τα προσχήματα του... φιάσκου που υπέστη χθες από τους "πολεμιστές" του Λιβάνου προσπάθησε και κατάφερε να σώσει σήμερα Γαλλία, που με τη νίκη της 81-61 επί της Βενεζουέλας προκρίθηκε και τυπικά στους "16" του Μουντομπάσκετ, Α΄ ομίλου. Οι "τρικολόρ", παρά την αστοχία τους έξω από τη γραμμή των 6.25μ. δεν έχασαν ούτε στιγμή το προβάδισμα στο σκορ και με τη νίκη τους "σφράγισαν" το εισιτήριο της πρόωρης επιστροφής των αντιπάλων τους.

    Τα δεκάλεπτα: 24-17, 41-31, 66-48, 81-61.

    ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Γκομίς 5 (1), Ζελαμπάλ 6, Ζανό 4 (1), Φουαρές 5, Μ. Πιετρούς 7, Ντιαρά 3 (1), Μποκολό, Φλ. Πιετρούς 19, Πετρό 7, Ντιό 11, Τουριάφ 4, Βάις 10.

    ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (Νέστορ Σαλάσαρ): Ντίας 7, Μασάδο 2, Μιχάρες 2, Λούγκο 6, Αγκουϊλέρα 7 (1), Τόρες 11, Σεντένο 6, Μαριάγκα 1, Βαγενίγια, Μπάριος 15 (2), Μπαγιόνα 1, Μόρις 3 (1).

    Δε... σεβάστηκαν τη φιλοξενία οι Ισπανοί

    Σε ένα ακόμη αγώνα του Β ομίλου στη Χιροσίμα η Ισπανία πραγματοποίησε επίδειξη δύναμης επί ενός ακόμη αντιπάλου της στο Μουντομπάσκετ. Αυτή τη φορά στη θέση του "θύματος" βρέθηκε η άτυχη οικοδέσποινα ομάδα της Ιαπωνίας, που μετά το σημερινό 104-55 θα απουσιάσει από τη συνέχεια της γιορτής του αθλήματος.

    Η αήττητη παρέα του Πο Γκασόλ εκμεταλλεύθηκε τα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας των γηπεδούχων και, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα ύψους, έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο προηγούμενοι με μία διαφορά 20 πόντων (47-27). Στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου οι Ισπανοί ήταν καταιγιστικοί και με ένα σερί 18-0 προηγήθηκαν 65-27, "κλειδώνοντας" τη νίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιμέρους σκορ της συγκεκριμένης περιόδου ήταν 31-9, εξέλιξη που έδωσε διαδικαστικό χαρακτήρα στο υπόλοιπο του αγώνα, η εξέλιξη του οποίου εδραίωσε την ιβηρική ομάδα στην κορυφή του ομίλου.

    Τα δεκάλεπτα: 14-27, 27-47, 36-78, 55-104.

    ΙΑΠΩΝΙΑ (Ζέλικο Παβλίσεβιτς): Καουαμούρα, Γιαμάντα 10 (1), Σακουράι 6, Ιγκαράσι 5, Κασιουάγκι 3 (1), Ορίμο 13 (3), Κ. Τακεούτσι, Αμίνο 11 (3), Σετσουμάσα, Φουρούτα 1, Ιτο, Τζ. Τακεούτσι 6.

    ΙΣΠΑΝΙΑ (Χοσέ Βιθέντε Ερνάντεθ): Π. Γκασόλ 21, Φερνάντεθ 4, Καμπέθας, Ναβάρο 18 (3), Καλντερόν 2, Ρέγες 5, Χιμένεθ 6, Σ. Ροντρίγκεθ 6, Μπ. Ροντρίγκεθ 5, Μ. Γκασόλ 12, Μούμπρου 13 (1), Γκαρμπαχόσα 12 (2).

    Ο "καθρέπτης" της 5ης αγωνιστικής

    Α΄ όμιλος (Σεντάι)

    Σερβία/Μαυροβούνιο-Αργεντινή 79-83 Λίβανος-Νιγηρία 72-95 Γαλλία-Βενεζουέλα 81-61

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β. Αργεντινή 5-0 10 Γαλλία 3-2 8 Νιγηρία 2-3 7 Σερβία/Μαυρ. 2-3 7 ===================== Λίβανος 2-3 7 Βενεζουέλα 1-4 6

    Β΄ όμιλος (Χιροσίμα)

    Ανγκόλα-Γερμανία 103-108 3 παρ. (69-69 κ.α., 83-83 1η παρ., 95-95 2η παρ.) Νέα Ζηλανδία-Παναμάς 86-75 Ιαπωνία-Ισπανία 55-104

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β. Ισπανία 5-0 10 Γερμανία 4-1 9 Ανγκόλα 3-2 8 Νέα Ζηλανδία 2-3 7 ===================== Ιαπωνία 1-4 6 Παναμάς 0-5 5

    Γ΄ όμιλος (Χαμαμάτσου)

    Αυστραλία-Κατάρ 93-46 Λιθουανία-Βραζιλία 79-74 ΕΛΛΑΔΑ-Τουρκία 76-69

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β. ΕΛΛΑΔΑ 5-0 10 Τουρκία 4-1 9 Λιθουανία 3-2 8 Αυστραλία 2-3 7 ================= Βραζιλία 1-4 6 Κατάρ 0-5 5

    Δ΄ όμιλος (Σαπόρο)

    Σλοβενία-Κίνα 77-78 Ιταλία-Πουέρτο Ρίκο 73-72 ΗΠΑ-Σενεγάλη 103-58

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β. ΗΠΑ 5-0 10 Ιταλία 4-1 9 Σλοβενία 2-3 7 Κίνα 2-3 7 ==================== Πουέρτο Ρίκο 2-3 7 Σενεγάλη 0-5 5

    Οι "μονομάχοι" της Σαϊτάμα

    26 Αυγούστου: Αργεντινή-Νέα Ζηλανδία, Τουρκία-Σλοβενία, Ισπανία-Σερβία, Ιταλία-Λιθουανία

    27 Αυγούστου: Ελλάδα-Κίνα, Γαλλία-Ανγκόλα , ΗΠΑ-Αυστραλία, Γερμανία-Νιγηρία

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γιαννάκης: "Συγκέντρωση στα κρίσιμα σημεία"

    Ελληνική καταγγελία στη FIBA για Ζήση

    Με Κίνα ή Σλοβενία η Ελλάδα στους "16"

    Έκαναν το καθήκον τους τα "καγκουρό"

    [15] Μπάσκετ

    Και επίσημα "ερυθρόλευκος" ο Άκερ

    24/8/2006 6:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Και "με τη βούλα" παίκτης του Ολυμπιακού είναι ο Άλεξ Άκερ. Η "ερυθρόλευκη" ΚΑΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον 23χρονο Αμερικανό γκαρντ, ο οποίος θα φοράει την φανέλα του Ολυμπιακού για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον καλαθοσφαιριστή Αλεξ Ακερ. Ο 23χρονος Αμερικανός γκαρντ συμφώνησε να φορά την "ερυθρόλευκη" φανέλα για τα επόμενα δυο χρόνια".

    Το Who is Who του Αλεξ Ακερ ΟΝΟΜΑ : Αλεξ Ακερ

    ΥΨΟΣ : 1,95μ.

    ΗΜ. ΓΕΝ. : 21/1/1983

    ΘΕΣΗ : Γκαρντ

    ΠΡΟΗΓ. ΟΜΑΔΕΣ: Πέπερνταϊν (2002-05), Ντιτρόιτ Πίστονς (2005-06) Ντιτρόιτ Μπαντ Μπόιζ (2005-06)

    Τα στατιστικά του:

    2005-06

    ΝΒΑ: 1,8π., 0/0 (0%) Β., 3/11 (27%) 2π., 1/5 (20%) 3π., 5 (1ρ.), 0,8ασ. και 0,2κλ. σε 5 αγώνες.

    NBDL: 17,9π., 63/77 (82%) Β., 89/196 (45%) 2π., 21/57 (37%) 3π., 82 (4,8ρ.), 4,8ασ., 1,9κλ. και 0,5τ. σε 17 αγώνες.

    2004-05

    Κολέγιο: 16,6π. 91/106 (86%) Β., 124/270 (46%) 2π., 59/137 (43%) 3π., 201 (6,5ρ.), 3,7ασ., 1,3κλ. και 0,5τ. σε 31 αγώνες.

    2003-04

    Κολέγιο: 13,6π., 85/107 (79%) Β., 106/220 (48%) 2π., 32/87 (37%) 3π., 155 (5,3ρ.), 3,8ασ., 1,8κλ. και 0,4τ. σε 29 αγώνες.

    2002-03

    Κολέγιο: 13,0π., 79/97 (81%) Β., 99/201 (49%) 2π., 29/68 (43%) 3π., 139 (5,0ρ.), 3,3ασ., 1,4κλ. και 0,4τ. σε 28 αγώνες.

    [16] Μπάσκετ

    Γιαννάκης: "Συγκέντρωση στα κρίσιμα σημεία"

    24/8/2006 5:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμέσως μετά τη νίκη επί της Τουρκίας και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 3ο όμιλο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας ομάδας, Παναγιώτης Γιαννάκης, δήλωσε: "Σήμερα έπαιξαν οι δύο καλύτερες ομάδες του ομίλου, οπότε ήταν σίγουρο ότι θα δούμε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Και οι δύο ομάδες είχαν αρκετή πίεση. Ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι στα κρίσιμα σημεία. Η Τουρκία σούταρε πολύ καλά από μακριά αλλά δε χάσαμε την αυτοσυγκέντρωση μας και παίξαμε σαν ομάδα μέχρι το τέλος". Από τη μεριά του, ομοσπονδιακός τεχνικός της Τουρκίας, Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, δήλωσε: "Παίξαμε καλά απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο. Στο δεύτερο ημίχρονο χάσαμε πολλές μπάλες στις κρίσιμες στιγμές και μαζί χωρίς να έχουμε τον Ιλιασόβα, οπότε πρέπει να είμαι περήφανος για την ομάδα μου. Παίξαμε καλά και κοντράραμε μία πολύ δυνατή ομάδα και αυτό είναι ένα καλό στοιχείο του παιχνιδιού για μας".

    Δηλώσεις

    Λευτέρης Κακιούσης: "Είναι πολύ σημαντική η απώλεια του Ζήση και η ομάδα στην αρχή του αγώνα με την Τουρκία φάνηκε να είναι επηρεασμένη. Στο τρίτο δεκάλεπτο όμως εγκλωβίσαμε την Τουρκία. Ήταν το καλύτερο αμυντικό δεκάλεπτό μας μέχρι τώρα. Μόνο ο Ερντογάν ήταν ένα συνεχές πρόβλημα, αλλά στα τελευταία λεπτά τον περιορίσαμε και πήραμε τη νίκη. Τώρα αρχίζει το τουρνουά. Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, διότι τα νοκ άουτ είναι μια διαφορετική κατάσταση. Κόντρα στην Κίνα ο Γιάο θα είναι η βασική απειλή για εμάς, αλλά ο τρόπος για να τον σταματήσουμε, είναι να μην αφήσουμε να κατέβει η μπάλα από το κέντρο. Βασιλόπουλος και Σχορτσιανίτης πήγαν πολύ καλά, ήταν και οι δύο συγκλονιστικοί. Ο Βασιλόπουλος έπαιξε εξαιρετική άμυνα όπου του ζητήθηκε, ενώ ο "Σόφο" έκανε το καλύτερο παιχνίδι του. Έχει διάθεση και μπορεί να βοηθήσει πολύ την ομάδα".

    Ο αρχηγός της Εθνικής μας, Μιχάλης Κακιούζης, δήλωσε: "Η απουσία του Ζήση είναι σημαντική για την ομάδα, αλλά προσωπικά δε με απασχολεί το μπασκετικό κομμάτι. Τα θέματα υγείας είναι πολύ πιο σοβαρά από μια νίκη ή μια ήττα. Θέλαμε να νικήσουμε για να βγούμε πρώτοι στον όμιλο. Κάθε νίκη όμως είναι σημαντική, διότι νιώθεις ότι αξίζουν οι κόποι και οι θυσίες που κάνεις όλες αυτές τις ημέρες. Όλα τα παιχνίδια είναι αφιερωμένα στον Νίκο. Είχα πει για μετάλλιο και για το βιβλίο που θα γράψω. Τώρα, είμαστε δύο νίκες μακριά από το βιβλίο, αλλά δεν προτρέχω. Δεν έχω αρχίσει ακόμη το γράψιμο! Για να σοβαρευτούμε όμως, τα πράγματα τώρα γίνονται πιο δύσκολα. Όλες οι ομάδες είναι καλές και είδαμε στους άλλους ομίλους, ότι έγιναν νίκες και ήττες που ήταν εκτός προγράμματος. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να πάμε μέχρι το τέλος, για να αφιερώσουμε τις επιτυχίες στον Νίκο".

    Βασίλης Σπανούλης: "Είμαι πολύ στενοχωρημένος γιατί ο Νίκος είναι αδελφικός μου φίλος και ξέρω τι έχει περάσει. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να του δώσουμε έστω και λίγη χαρά. Του αφιερώνουμε τη νίκη. Εμείς θα δώσουμε τα πάντα για αυτόν. Δεν φοβήθηκα ποτέ ότι οι Τούρκοι θα κέρδιζαν. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτή την ελληνική ομάδα και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Η Κίνα είναι ιδιόρρυθμη ομάδα, που στηρίζεται κυρίως στον Γιάο Μινγκ. Εμείς όμως, έχουμε μεγάλες δυνατότητες και αυτό το ξέρει πλέον όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος. Δεν σκέφτομαι αυτό τον καιρό το Χιούστον. Με τον Γιάο θα είμαστε μαζί στους Ρόκετς, το θέμα είναι να πετύχουμε εμείς κάτι καλό".

    Λάζαρος Παπαδόπουλος: "Παίξαμε για τον Ζήση, ο οποίος μάς λείπει πολύ. Είμαστε κοντά του και θα είμαστε ως το τέλος. Οι Τούρκοι μας έπαιξαν ένας εναντίον ενός στους ψηλούς κι αυτός μάς έκανε τη δουλειά πιο εύκολη. Το κλειδί μας πάντως είναι ο Διαμαντίδης. Κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, ακόμη κι αν δεν παίζει πολύ καλά, αλλάζει την εικόνα της ομάδας, ειδικότερα στην άμυνα, όπου αρχίζουμε να πιέζουμε τον αντίπαλο πλέι μέικερ από ψηλά. Αλλά και στην επίθεση παίζουμε καλύτερα, καθώς έχει πολύ καλή πάσα και περνάει την μπάλα στο ποστ με μεγάλη ευκολία. θα είναι πολύ καλή η μάχη με τον Γιάο Μινγκ. Είναι εξαιρετικός ψηλός και περιμένω να τον αντιμετωπίσω. Θέλω να στείλω κι ένα μήνυμα στον κόσμο που μας βλέπει από την τηλεόραση. Να συνεχίσει να παρακολουθεί τους αγώνες και να μας στηρίζει. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα παίζουμε καλό μπάσκετ κι αυτή η Εθνική έχει ξεκινήσει μια μαγική πορεία από πέρυσι και πρέπει να τη συνεχίσει".

    Νίκος Χατζηβρέττας: "Ευτυχώς δεν επαναλήφθηκε το σενάριο του ΟΑΚΑ. Αυτή την φορά κερδίσαμε εμείς. Παρότι δεν παίξαμε καλά κερδίσαμε. Ανησύχησα μόνο όταν δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι στην άμυνα και τους επιτρέψαμε να βρουν ρυθμό. Από ένα ανεπίτρεπτο γεγονός χάσαμε τον Ζήση. Το λιγότερο είναι το αγωνιστικό σκέλος της υπόθεσης. Θα πρέπει να αναπληρώσουμε το κενό του. Θα παίξουμε διπλά και για αυτόν".

    Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: "Σήμερα έγινε ένα σπουδαίο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες του ομίλου. Και οι δύο ομάδες έδωσαν το 100%. Νικήσαμε γιατί ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού".

    [17] Μπάσκετ

    Ελληνική καταγγελία στη FIBA για Ζήση

    24/8/2006 12:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, και ο γενικός αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Γιώργος Κολοκυθάς, κατέθεσαν έγγραφη καταγγελία στην FIBA, με παραλήπτη τον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ, Πάτρικ Μπάουμαν, ζητώντας την εξέταση της επίμαχης φάσης του επικίνδυνου και αντιαθλητικού παιχνιδιού του Αντερσον Βαρεχάο που προκάλεσε τον τραυματισμό του Νίκου Ζήση.

    Θλιβερό συμβάν εκ προθέσεως

    Η ελληνική πλευρά ζητεί τον καταλογισμό ευθυνών στον Βραζιλιάνο που προκάλεσε τον σοβαρότατο τραυματισμό του Νίκου Ζήση, που τον θέτει εκτός συνέχειας στο Μουντομπάσκετ, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στους τρεις διαιτητές του αγώνα που δεν αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα του παιχνιδιού του Βαρεχάο.

    Η έκθεση του Iάπωνα κομισάριου του αγώνα, Ζούν Σασάκι, επιρρίπτει ευθύνες στους διαιτητές για την απόφαση τους να καταλογίσουν μόνο ως φάουλ την ενέργεια του Βραζιλιάνου και να μην τον αποβάλλουν από τον αγώνα.

    "Θλιβερό συμβάν εκ προθέσεως", έτσι χαρακτήρισε τον τραυματισμό του Νίκου Ζήση, ο πρόεδρος της FIBA Europe και μέλος της διοίκησης της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος που επισκέφτηκε στο νοσοκομείο, τον τραυματία παίκτη της Εθνικής Ανδρών. "Είμαι κατάπληκτος από την αντιαθλητική συμπεριφορά του Βραζιλιάνου παίκτη. Ενεργήσαμε άμεσα ζητώντας τον καταλογισμό ευθυνών και την επιβολή κυρώσεων, όπου υπάρχουν, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια συμβάντα στους επόμενους αγώνες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και αμαυρώνουν την εικόνα της διοργάνωσης. Είμαστε κοντά στον Νίκο που πιστεύω ότι έχει δείξει ότι έχει την ψυχική δύναμη και την ωριμότητα για ανταπεξέλθει σ αυτή την δύσκολη στιγμή. Ευτυχώς ο τραυματισμός του δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία του και του ευχόμαστε ολόψυχα ταχεία και καλή ανάρρωση", είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος καλείται να συνεχίσει με 11 παίκτες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, εξέφρασε την πίστη του ότι ο ψυχολογικός επηρεασμός των υπολοίπων παικτών δεν θα είναι μεγάλος, εξαιτίας της απώλειας του Νίκου Ζήση. "Ο Νίκος είναι ψύχραιμο παιδί και ξέρει να συμπεριφέρεται με ωριμότητα σε παρόμοιες κατάστασεις", είπε ο "δράκος" και κατέληξε: "Η απώλεια του είναι μεγάλη στην Εθνική ομάδα, γιατί είχε αρκετούς ρόλους, αλλά πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να παίζουμε, χωρίς να επηρεαστούμε, αλλά αντιθέτως νιώθοντας ότι μπορούμε να καλύψουμε το κενό του παίκτη μας. Του ευχόμαστε να γίνει καλά και να τον έχουμε και πάλι κοντά μας".

    Τέλος, οι συμπαίκτες, οι προπονητές και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής επισκέφτηκαν τον Νίκο Ζήση, στο νοσοκομείο "Σερέι", όπου νοσηλεύεται από χθες, του ευχήθηκαν καλή ανάρρωση και του υποσχέθηκαν ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα συνεχίσει την πορεία της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αγωνιζόμενη και για τον Νίκο Ζήση, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο στέλεχος της. Στο πλευρό του παιδιού της, είναι και η μητέρα του Νίκου, Πόπη Ζήση που επέστρεψε από το Τόκιο στην Χαμαμάτσου, ενώ σήμερα το πρωί, ο Έλληνας διεθνής υποβλήθηκε σε νέες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εκ νέου η κατάσταση της φυσαλίδας αέρος που έχει δημιουργηθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και κυρίως να εξετασθούν οι πιθανότητες ασφαλούς μεταφοράς του, σε νοσοκομείο του Τόκιο, αύριο το πρωϊ, με την ευκαιρία της μετακίνησης και της ελληνικής αποστολής στην ιαπωνική πρωτεύουσα για να αγωνισθεί στην φάση των "16" ομάδων του Μουντομπάσκετ.

    Οι υπεύθυνοι της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο, σε συνεργασία με τους ιθύνοντες της Εθνικής ομάδας, επικοινώνησαν με τον διευθυντή του νοσοκομείου στην Χαμαμάτσου και ζήτησαν την ασφαλή μεταφορά του τραυματία παίκτη στο Τόκιο, ενώ σε περίπτωση που οι Ιάπωνες γιατροί δεν εγκρίνουν την μεταφορά του, ο Νίκος Ζήσης θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης για μια εβδομάδα, περίπου, στο νοσοκομείο της Χαμαμάτσου.

    [18] Μπάσκετ

    Με Κίνα ή Σλοβενία η Ελλάδα στους "16"

    24/8/2006 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά τη νίκη της Ιταλίας 73-72 επί του Πουέρτο Ρίκο στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής του Δ ομίλου, οι ηττημένοι αναγκάζονται να επιστρέψουν πρόωρα στην πατρίδα τους. Έτσι το τελευταίο προνομιούχο εισιτήριο για τους "16" κατέληξε στα χέρια της 4ης Κίνας, η οποία, αν η Ελλάδα κατακτήσει σε λίγες ώρες την πρώτη θέση του Γ ομίλου, θα βρεθεί αντιμέτωπη στην επόμενη φάση με την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Εκτός όμως από Πουέρτο Ρίκο, το φετινό Μουντομπάσκετ αποχαιρέτησαν άδοξα η Βραζιλία που ηττήθηκε στον Γ όμιλο με 79-74 από τη Λιθουανία, αλλά και ο Λίβανος. Τα "παιδιά του πολέμου", μετά την εκπληκτική χθες νίκη τους επί της Γαλλίας, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν και το εμπόδιο της Νιγηρίας, η οποία με τη νίκη της 95-72, εξασφάλισε κι αυτή από τον Α όμιλο το εισιτήριο για τους "16". Επίσης παλικαρίσια πρόκριση όμως κατέκτησε η Νέα Ζηλανδία, που επικράτησε στο πλαίσιο του Β ομίλου με 86-75 του Παναμά, που αποχαιρέτησε τη διοργάνωση χωρίς νίκη.

    Πέτυχαν την ανατροπή οι "ατζούρι"

    Μετά την χθεσινή υπερπροσπάθεια κόντρα στην "ομάδα όνειρο" της Αμερικής, η Ιταλία με όσες δυνάμεις της είχαν απομείνει επικράτησε με 73-72 του Πουέρτο Ρίκο στο ματς της 5ης αγωνιστικής του Δ ομίλου και με 4 νίκες-1 ήττα κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Στον αγώνα του Σαπόρο, οι Πορτορικάνοι άσοι τα έδωσαν όλα και εκμεταλλευόμενοι το νωθρό ξεκίνημα των "ατζούρι" προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 43-38. Στην επιστροφή τους όμως στο παρκέ οι παίκτες του Κάρλο Ρεκαλκάτι, με επιθετικό πλουραλισμό και τη φημισμένη τους σπεσιαλιτέ, την πιεστική άμυνα, ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση και έφτασαν τελικά στην αγχώδη νίκη με ένα πόντο διαφορά.

    Πάντως το Το Πουέρτο Ρίκο μέχρι το τέλος του παιχνιδιού κρατούσε την τύχη στα χέρια του, καθώς είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη με τρίποντο του Αρόγιο στην εκπνοή, αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του άσου του ΝΒΑ, που μπήκε άρον άρον μαζί με την υπόλοιπη αποστολή στο αεροπλάνο της επιστροφής. Έτσι λοιπόν η Σλοβενία καταλαμβάνει την τρίτη θέση του ομίλου, ενώ τέταρτη κατετάγη η Κίνα του Γιόνας Καζλάουσκας, που αν η Ελλάδα κατακτήσει την πρώτη θέση του Γ' ομίλου, οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και οι διεθνείς Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πρώην τεχνικό τους στον Ολυμπιακό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χούλιο Τόρο κάθισε για τελευταία φορά στον πάγκο του Πουέρτο Ρίκο, καθώς πριν την έναρξη του Μουντομπάσκετ είχε ανακοινώσει την παραίτηση του μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της Εθνικής στο 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    Τα δεκάλεπτα: 21-23, 38-43, 59-56, 73-72.

    ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Ρεκαλκάτι): Μπελινέλι 7 (1), Μπαζίλε 3 (1), Μαντσινέλι 4, Σοράνια 8, Μαρκονάτο 10, Μορντέντε, Πετσίλε 7 (1), Μικελόρι 4, Ρόκα 10, Ντι Μπέλα 6 (1), Γκάρι 7 (1), Τζίλι 7 (1)

    ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ (Χούλιο Τόρο): Ράμος 2, Ρέγες 10, Αρόγιο 8, Αποντάκα 12 (1), Αγιούσο 25 (2), Λάτιμερ, Ριβέρα, Λι 3 (1), Σαντιάγκο 12.

    Στους "16" και η Νιγηρία

    Το διάλλειμα των παικτών του Λιβάνου από τη φρίκη του πολέμου που ρήμαξε την πολύπαθη χώρα τελείωσε πρόωρα για την ομάδα του Πολ Κότερ, η οποία μετά την ήττα της με 92-75 από τη Νιγηρία, επιστρέφει "με το κεφάλι ψηλά" στην πατρίδα της. Η καλή εμφάνιση των παικτών του Λιβάνου με τους "τρικολόρ", δεν είχε συνέχεια, αφού η Νιγηρία με έξι παίκτες της να τελειώνουν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων έφτασε στην άνετη νίκη-πρόκριση. Αν σε λίγες ώρες μάλιστα η Γαλλία κερδίσει τη Βενεζουέλα, κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο, τότε η ομάδα του Σαμ Βίνσεντ θα "τερματίσει" στην τρίτη θέση. Κορυφαίος των νικητών ο Εμπί Ερε με 19 πόντους, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Ρονι Φαχέντ με 25.

    Τα δεκάλεπτα: 17-25, 33-47, 58-70, 72-95

    ΛΙΒΑΝΟΣ (Πολ Κάφτερ): Αμπντελ-Νουρ 6 (2), Τάουμπε 2, Φαχέντ 25 (4), Ελ Τουρκ, Φεγκαλί 10 (1), Σαμάχα 2, Βόγκελ 16 (2), Μπαλάα, Ελ Χατίμπ 8.

    ΝΙΓΗΡΙΑ (Σαμ Βίνσεντ): Ακόγκνον 2, Ιμπέκουε 12, Ογκούτσι 8 (2), Ουντόκα 10 (1), Ερε 19 (3), Βάρεμ 8 (1), Νουόσου 11, Ομπασοχάν, Αβοτζόμπι 11, Μουονέκε 11 (3), Αναγκόνιε 3, Νουάνκουο.

    Πρόλαβε το τρένο της Σαϊτάμα η Ν. Ζηλανδία

    Η Νέα Ζηλανδία στο φινάλε των αγώνων της στον Β' όμιλο επικράτησε 86-75 του Παναμά και ετοιμάζει... βαλίστες για την πόλη Σαϊτάμα, εκεί όπου θα διεξαχθεί η φάση των "16". Η ομάδα του Μπάλντγουϊν βασιζόμενη στην καλή άμυνα "εγκλώβισε" τον Παναμά, που υπέπεσε σε 18 λάθη, και έφτασε τις 2 νίκες σε 5 αγώνες, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Χιροσίμα.

    Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του αγώνα Ιαπωνία-Ισπανία η Νέα Ζηλανδία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, ενώ ο Παναμάς με πέντε ήττες σε ισάριθμους αγώνες ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο 15ο Μουντομπάσκετ. Πρώτος σκόρερ των νικητών ο Μπράντσο 17, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Χιικς με 20.

    Τα δεκάλεπτα: 31-25, 48-38, 65-54, 86-75

    ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Τόμας Αντονι Μπάλντουϊν): Ντίκελ 7 (1), Πένεϊ 16 (3), Χέναρε 5, Τζόουνς 5 (1), Ουϊνιτάνα 2, Μπούτσερ 5, Κάμερον 14 (4), Βουκόνα 2, Φρανκ 8, Μπράντσο 17 (2), Ράμπτον 5 (1).

    ΠΑΝΑΜΑΣ (Γκιγιέρμο Βέκιο): Γκάρσες 13, Περάλτα 2, Ντάγκλας 15 (3), Ντάλεϊ 6, Λεβί, Ντ. Γκόμες 10, Χικς 20 (2), Κότα, Γκαρσία 2, Γιορέδα 7.

    Έπαιξε και για τα "καγκουρό" η Αυστραλία

    "Δια χειρός" του ερυθρόλευκου από φέτος, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας, η Λιθουανία "σφράγισε" στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με τη Βραζιλία τη νίκη με 79-74, κατέκτησε την τρίτη θέση του Γ΄ ομίλου του Μουντομπάσκετ, έστειλε στα...χώρα του καφέ τη "σελεσάο" και την 4η Αυστραλία στη Σαιτάμα.

    Από την αρχή του αγώνα οι πρωταθλητές Ευρώπης έδειξαν ότι θα είχαν στο Χαμαμάτσου ένα εύκολο απόγευμα κόντρα στη Βραζιλία, καθώς μέχρι και τη λήξη της τρίτης περιόδου, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2003 είχαν ξεφύγει με 64-49 από τους "βερντεόρο". Το τελευταίο όμως δεκάλεπτο θύμισε το χθεσινό... σκηνικό της αναμέτρησης της Βραζιλίας με την Ελλάδα. Οι Λατινοαμεριάνοι, με τον Μαρτσελίνιο να οργανώνει την αντεπίθεση, "έριξαν" τη διαφορά στο -2 (64-62). Ακόμη κι όταν το σκορ ήταν 76-74 υπέρ των Λιθουανών, ο Σπλίτερ αστόχησε και ο άσος του Ολυμπιακού κέρδισε φάουλ, δίνοντας αέρα 4 πόντων στην ομάδα του (78-74). Ο Σπλίτερ στα 12΄΄ επανέλαβε το... κατόρθωμα της προηγούμενης φάσης και ο "Μάτσε" κλήθηκε να εκτελέσει και πάλι βολές. Αυτή τη φορά, όμως, αστόχησε στη 2η και διαμόρφωσε το τελικό 79-74.

    Τα δεκάλεπτα: 35-17, 48-37, 64-49, 79-74.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Αντάνας Σιρέικα): Ντελινινκάιτις, Ζουκάουσκας 4, Ματσιγιάουσκας 21 (2), Λαβρίνοβιτς Ντ. 12 (2), Γκούστας 19 (4), Σονγκάιλα 9 (1), Καλνιέτις, Κλέιζα 8, Λαβρίνοβιτς Κ. 2, Γιασάιτις, Γιανκούνας, Γιαβτόκας 4.

    ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Αλουίζιο Τσαβιέ Φερέιρα): Μασάδο 8 (1), Ντος Σάντος 7 (2), Μπέκερ 4, Μπαρμπόσα 12 (1), Χουέρτας, Γκαρσία 8, Βαρεχάο 9, Τζιοβανόνι 9, Σπλίτερ 17.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκαναν το καθήκον τους τα "καγκουρό"

    [19] Μπάσκετ

    Έκαναν το καθήκον τους τα "καγκουρό"

    24/8/2006 9:25:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η Αυστραλία έκανε αυτό που έπρεπε στο ματς της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής του Γ ομίλου του Μουντομπάσκετ επικρατώντας με 93-46 του Κατάρ. Στον αγώνα του Α όμιλου στο Σενταϊ η Αργεντινή έκαμψε με 83-79 και την αντίσταση της Σερβίας. Στη Χιροσίμα στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 5ης αγωνιστικής, Γερμανία και Ανγκόλα θα μπορούσαν να παίζουν μέχρι αύριο, αλλά λόγω της επόμενης αναμέτρησης που υπήρχε στο πρόγραμμα, σταμάτησαν τελικά στις 3 παρατάσεις. Τελικά σε έναν αγώνα χωρίς άγχος, αφού αμφότερες οι ομάδες έχουν προκριθεί στις "16" της διοργάνωσης, με πλούσιο θέαμα, τη νίκη με 108-103 πήραν στην τρίτη παράταση τα "πάντσερ". Στον Δ όμιλο του Σαπόρο η Κίνα του Λιθοανούπρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, Γιόνας Καζλάουσκας, διατήρησε τις ελπίδες πρόκρισης, καθώς κόντρα στη Σλοβενία έκανε την έκπληξη και με ένα τρίποντο του Ουάνγκ Σιπένγκ στην εκπνοή επιβλήθηκε με 78-77 της παρέας του πρώην αστέρα του Παναθηναϊκού, Γιάκα Λάκοβιτς.

    Καταρ... αμένη αγωνία

    Μετά από δύο συνεχόμενες ήττες τα χαμόγελα επέστρεψαν ξανά από σήμερα το πρωί στην ομάδα της Αυστραλίας. Οι "μπούμερς" συνέτριψαν την πρωτάρα ομάδα του Κατάρ με 93-46 και έκλεισαν νικηφόρα την αυλαία των προκριματικών του Γ ομίλου. Στο ματς που διεξήχθη στην πόλη Χαμαμάτσου οι παίκτες του Μπράιαν Γκουργιάν με άμυνα για σεμινάριο περιόρισαν το Κατάρ σε συγκομιδή μόλις 16 πόντων σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Πρώτος σκόρερ των νικητών ο Μαρκ Γουόρθινγκτον με 17, ενώ από τους ηττημένους, που "αποχαιρετούν" την Ιαπωνία με 5 διαδοχικές ήττες (6η θέση), ξεχώρισε ο Αμπντί Αλί Σαάντ με 16π.

    Οι "εμίρηδες" που στην παρθενική τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν κατάφεραν να "σταυρώσουν" νίκη επιστρέφουν άπραγοι σήμερα στην πατρίδας τους. Αντίθετα για τα "καγκουρό" η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο, καθώς για να μάθουν αν θα περάσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να περιμένουν το αποτέλεσμα του αγώνα Λιθουανίας-Βραζιλίας, όπου θέλουν νίκη της παρέας των Ματσιγιάουσκας, Γιαβτόκας.

    Τα δεκάλεπτα: 18-16, 41-30, 66-34, 93-46

    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Μπράιαν Γκουργιάν): Μπόγκατ 10, Μπάρλοου 7 (1), Μακίνον 10, Κένταλ 9 (3), Νιούλεϊ 2, Μπρούτον 4, Σμιθ 16 (4), Γουέρθινγκτον 17 (4), Κίκερτ 7 (1), Χίντερ 2, Μπρους 5, Χέλιγουελ 4.

    ΚΑΤΑΡ (Τζόζεφ Αντονι Στιέμπινγκ): Αλ Νασρ, Αμπντουλάχ Μαλέκ 3 (1), Αλί Σαάντ 16 (4), Νταούντ, Χαλίντ 5 (1), Αλί Τουρκί 12 (2), Ερφάν 2, Αμπντουλάχ Μοχάμεντ 2, Χάμαν, Ζαϊντάν 2, Σαλέμ 4.

    Σκόλα εσύ σούπερ σταρ!

    Τον τίτλο του φαβορί δικαίωσε και σήμερα η "μπιανκοσελέστε" που με τη νίκη της 83-78 επί της Σερβίας κατέκτησε στο Σενταϊ την πρώτη θέση του Α ομίλου Η χρυσή Ολυμπιονίκης, που τα βρήκε σκούρα απέναντι στη νεανική ομάδα των Πλάβι, είχε στη σύνθεσή της έναν Λουίς Σκόλα "να τον πιείς στο ποτήρι". Ο φόργουορντ της Ταού ήταν καταιγιστικός και με νταμπλ-νταμπλ (22 πόντους, 13 ριμπάουντ) έσπρωξε την "μπιανκοσελέστε" στη νίκη. Από τους «πλάβι», ο Μίλιτσιτς, ο οποίος μαζί με τον Ρακόσεβιτς ήταν οι κορυφαίοι της ομάδα του Σάκοτα, είχε την ευκαιρία στα 20", και ενώ το σκορ ήταν 77-80, να δώσει παράταση στην ελπίδα των Σέρβων για ανατροπή, αλλά αστόχησε εξ επαφής.

    Οι "γκαούτσος" περιμένουν πλέον την ολοκλήρωση των αγώνων του Β ομίλου, προκειμένου να μάθουν τον αντίπαλο τους στη φάση των "16" (θα αγωνιστεί με την 4η ομάδα του Β), ενώ η μαχητική ομάδα του γνωστού στο ελληνικό κοινό τεχνικού, Ντράγκαν Σάκοτα με απολογισμό 2 νίκες-3 ήττες έχει εξασφαλίσει την πρόκριση και περιμένει κι αυτή πλέον τα αποτελέσματα των υπολοίπων ζευγαριών στον Α΄όμιλο, προκειμένου να μάθει τη θέση που θα καταλάβει.

    Τα δεκάλεπτα: 21-22, 41-40, 66-61, 79-83

    ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Ντράγκαν Σάκοτα): Πόποβιτς 6 (1), Γιόροβιτς 6 (2), Αβντάλοβιτς 8, Ραϊτσεβιτς, Ρακόσεβιτς 25 (3), Τρίπκοβιτς, Μίλιτσιτς 24 (12ρ.), Νίκολιτς 6, Πέροβιτς 4.

    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σέρχιο Ερνάντες): Σκόλα 22 (13ρ.), Τζινόμπιλι 13 (3), Σάντσες 9 (2), Ομπέρτο 2, Χέρμαν 7 (1), Ντελφίνο 14 (4), Πριτζιόνι, Γκουτιέρες, Νοτσιόνι 12 (2), Βολκοβίσκι 4.

    Γερμανικό "one man show" στη Χιροσίμα

    Τρεις παρατάσεις χρειάστηκε στη Χιροσίμα η Γερμανία προκειμένου με... one man show του Νοβίτσκι να κάμψει με 108-103 (69-69κ.α., 83-83 1η παρ., 95-95 2η παρ.) την αντίσταση της σκληροτράχηλης Ανγκόλας και να "τερματίσει" στη δεύτερη θέση του Β ομίλου του Μουντομπάσκετ. Από την πλευρά τους οι ηττημένοι, που κατέλαβαν την τρίτη θέση με απολογισμό τρεις νίκες-δύο ήττες, κοίταξαν στα μάτια τη Γερμανία και απέδειξαν, ότι η πορεία τους στον Β όμιλο μόνο τυχαία δεν ήταν.

    Πρώτος σκόρερ των "πάντσερ" ήταν ο μια "ομάδα μόνος του" Ντιρκ Νοβίτσκι (47 πόντους, 17/17 βολές, 9-21 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 16 ριμπάουντ), ενώ για τις "μαύρες φανέλες" κορυφαίος στην επίθεση ήταν με 6 τρίποντα ο Ολίμπιο Σιπριάνο (33 πόντους).

    Τα δεκάλεπτα: 16-21, 30-33, 38-47, 69-69, 83-83, 95-95, 103-108

    ΑΝΓΚΟΛΑ (Αλμπέρτο Ντε Καρβάλιο): Σιπριάνο 33 (6), Μοράις 10, Μπάρος 15 (2), Καρβάλιο, Γκόμες 21, Μούσα, Αλμέιδα 2, Λουτόντα, Μίνγκας 22 (1).

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν): Ντεμιρέλ 7 (1), Οκουλάγια 14, Σούλτσε 10 (1), Γκάρετ 2, Χέρμπερ, Χάμαν 2, Γκριν 14 (3), Φέμερλινγκ 12, Νοβίτσκι 47 (4τριπ., 16ρ.).

    Έκαναν την έκπληξη οι Κινέζοι

    Στα χέρια τρίτων κρέμεται πλέον η τύχη Κίνας και Σλοβενίας, μετά την μεγάλη έκπληξη της ομάδας του Γιόνας Καζλάουσκας στο ελευταίο ματς του Δ ομίλου στο Σαπόρο. Με εύστοχο τρίποντο του Ουάνγκ Σιπένγκ (στο δεύτερο σουτ που επιχείρησε σε όλο το παιχνίδι) στην εκπνοή της αναμέτρησης, η Κίνα έκλεψε τη νίκη από την Σλοβενία με 78-77. Έτσι πλέον η ασιατική ομάδα θέλει ήττα του Πουέρτο Ρίκο από την Ιταλία, προκειμένου να πάρει την πρόκριση στους «16», αφήνοντας εκτός τους Πορτορικάνους, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η ομάδα του Γιάκα Λάκοβιτς θα είναι αυτή που θα πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής.

    Οι Σλοβένοι έδειξαν στη δεύτερη περίοδο, όταν και ξέφυγαν ακόμα και με 14 πόντους, ότι θα «καθαρίσουν» εύκολα το παιχνίδι. Ωστόσο, η τριπλέτα των ψηλών της ομάδας του Αλες Πιπάν (Νεστέροβιτς, Σλόκαρ και Μπρέζετς), δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον ΝΒΑer, Γιάο Μινγκ, και ο σέντερ των Χιούστον Ρόκετς άρχισε να... ροκανίζει τη διαφορά, καθώς "έκανε πάρτι" στην αντίπαλη ρακέτα.

    Τα δεκάλεπτα: 22-17, 46-38, 59-57, 77-78

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλες Πιπάν): Γιούρακ, Λάκοβιτς 9 (2), Οζμπολτ, Μπετσίροβιτς 20 (3), Νεστέροβιτς 11, Ούντριχ 6 (1), Νάχμπαρ, Ζαγκορατς, Μίλιτς 2, Σλόκαρ 15 (1), Μπρέζετς 14.

    ΚΙΝΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Λιού 9 (1), Ζιάνγκ Κ., Ουάνγκ Σ. 3 (1), Ζιού 5 (1), Σαν 2, Γι 2, Μινγκ 36 (10ρ.), Ουάνγκ Ζίζι 10 (1), Ντιού 11 (3).

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δέλλας: "Σημασία έχει η πρόκριση"

    24/8/2006 12:31:00 πμ

    Ικανοποιημένος από τη νίκη-πρόκριση στους ομίλους του Champions League, όχι όμως τόσο από τη συνολική απόδοση της ομάδας του, εμφανίστηκε μετά τη λήξη του παιχνιδιού ο αρχηγός της "Ένωσης", Τραϊανός Δέλλας. Στις δηλώσεις του είπε: "Νομίζω ότι δεν παίξαμε πολύ καλά αφού ήμασταν αγχωμένοι. Στην συνέχεια ανεβάσαμε την απόδοσή μας, βοηθηθήκαμε και από τις αποβολές, και πετύχαμε τρία γκολ", αλλά τόνισε: "Σημασία έχει ότι πήραμε την πρόκριση. Το θέαμα σε τέτοιους αγώνες περνάει σε δεύτερη μοίρα".

    Οι δηλώσεις

    "Νομίζω ότι δεν παίξαμε πολύ καλά αφού ήμασταν αγχωμένοι. Στην συνέχεια ανεβάσαμε την απόδοσή μας, βοηθηθήκαμε και από τις αποβολές, και πετύχαμε τρία γκολ. Σημασία έχει ότι πήραμε την πρόκριση. Το θέαμα σε τέτοιους αγώνες περνάει σε δεύτερη μοίρα. Τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ μεγάλα από αυτή την πρόκριση. Ο καθένας από μας έχει φιλοδοξίες και πέρα από αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Το να παίζεις Τσάμπιονς Λίγκ είναι ένα βάρος παραπάνω στα πόδια, έχουμε όμως βάθος. Είναι μια γιορτή και θα πρέπει να το χαρούμε όλο και πιστεύω να πάνε όλα καλά στην συνέχεια. Πρώτη φορά παίζω με την ΑΕΚ Τσάμπιονς Λιγκ, είχαμε προσπαθήσει άλλη μια φορά πιο παλιά με την ΑΙΚ Στοκχόλμης αλλά είχαμε αποκλειστεί. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια στην συνέχεια, χρειάζονται όλοι οι παίκτες και ο προπονητής έχει δείξει ότι εμπιστεύεται τους πάντες και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο".

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στους ομίλους του CL η ΑΕΚ

    Σφράγισε το εισιτήριο

    23/8/2006 11:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 12:40:53 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με πανηγυρικό τόνο η ΑΕΚ σφράγισε το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Η "Ένωση", μετά το 2-1 του πρώτου αγώνα, επικράτησε και στον επαναληπτικό του Γ προκριματικού ομίλου της Χαρτς με 3-0 και θα δώσει το παρών στους "χρυσοφόρους" ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο παιχνίδι οι "κιτρινόμαυροι" ήταν καλύτεροι από τους Σκωτσέζους αλλά το άγχος φάνηκε στους ποδοσφαιριστές της και ζορίστηκε αρκετά μέχρι να "λυγίσει" την αντίσταση τους. Μάλιστα οι Σκωτσέζοι τελείωσαν το παιχνίδι με εννέα παίκτες, λόγω της αποβολής των Μπρέγια (29) και Μακάν (63). Τα γκολ για την ΑΕΚ πέτυχα οι Σέζαρ (78 πέναλτι, 81) και Λυμπερόπουλος (86). ΄"Πολύ καλά νέα" ήρθαν για την ΑΕΚ και από την Ολλανδία, αφού ο Άγιαξ ηττήθηκε από την Κοπεγχάγη εντός έδρας με 2-0 και έχασε την πρόκριση, που σημαίνει πως η "Ένωση" θα βρεθεί στους ομίλους στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

    Κυρίευσε το άγχος

    Το ξεκίνημα της αναμέτρησης ήταν το αναμενόμενο. Από τη μία η Χαρτς θέλησε να μπει πιο δυνατά στην αναμέτρηση, αφού ούτως ή άλλως με το 1-2 του πρώτου παιχνιδιού έπρεπε να κυνηγήσει το γκολ και, από την άλλη η ΑΕΚ πιο συντηρητικά, προκειμένου να βρει τα κενά των Σκωτσέζων και με κόντρα επιθέσεις να βρεθεί κοντά στα αντίπαλα καρέ. Η πρώτη προσπάθεια ήταν για την Χαρτς, η οποία σε μία γρήγορη επίθεση έβγαλε από πλάγια δεξιά μέσα από την μεγάλη περιοχή τον Μικολιούνας αλλά ο Δέλλας κατάφερε να σταματήσει το σουτ του. Η πρώτη καλή φάση για την ΑΕΚ έγινε τρία λεπτά μετά με ένα ωραίο σουτ του Λυμπερόπουλου έξω από την περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

    Η "Ένωση" στη συνέχεια ήλεγξε το ρυθμό και στο 13 είχε πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξει το σκορ αλλά η κεφαλιά του Καπετάνου από κόρνερ, πέρασε άουτ. Το σύστημα που φαινόταν πως θα κάνει η ΑΕΚ, το πραγματοποίησε η Χαρτς, η οποία πήρε το ρόλο των αντεπιθέσεων. Σε μία από αυτές οι "καρδιές" πήγαν να ανοίξουν το σκορ στο 15, όταν ο Μολ πήρε πολύ καλή μπαλιά από τον Μικολιούνας, αυτός βρέθηκε μόνος του, έκανε το σουτ, η μπάλα πέρασε από τον Χιώτη αλλά το πλασέ ήταν αδύναμο και οι παίκτες της ΑΕΚ πρόλαβαν να διώξουν πριν αυτή περάσει τη γραμμή.

    Το παιχνίδι πήρε άγρια ομορφιά, αφού και οι δύο ομάδες είχαν από μία καλή ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ. Αρχικά η ΑΕΚ στο 25 όταν ο Λαγός πήρε εξαιρετική μπαλιά στον κενό χώρο του Καπετάνου, βγήκε μόνος του, έκανε το σουτ αλλά ο Γκόρντον απέκρουσε, ενώ ένα λεπτό μετά, η Χαρτς έφτασε σε ένα γκολ όταν ο Χάρτλεϊ βρέθηκε μόνος του στο κέντρο της μικρής περιοχής αλλά την κεφαλιά του μπόρεσε να διώξει ο Χιώτης.

    Στο 29 οι αριθμητικές ισορροπίες άλλαξαν αφού η Χαρτς έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπρεγιέ που δέχτηκε δεύτερη κίτρινη και κόκκινη για αγκωνιά πάνω στον Λυμπερόπουλο.

    Με παίκτη παραπάνω η ΑΕΚ πήρε για τα καλά τα ηνία της αναμέτρησης και τον άμεσο επιθετικό ρόλο και έχασε αρκετές σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στο 37 κεφαλιά από πολύ καλή θέση του "Λύμπε" στο ύψος της μικρής περιοχής η μπάλα πέρασε άουτ, εκπληκτικό σουτ του Σέζαρ ο Γκόρντον απέκρουσε, ενώ στο 45 ένα πολύ καλό σουτ του Ίβιτς είδε τη μπάλα να περνάει λίγο άουτ.

    "Λύθηκαν τα πόδια"

    Στο δεύτερο ημίχρονο και με τον παίκτη παραπάνω η ΑΕΚ μπήκε εμφανώς πιο δυνατά, προκειμένου να βάλει ένα γκολ και να ουσιαστικά να καθαρίσει την υπόθεση πρόκριση. Η "Ένωση" είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά κάποια η "δεμένη" αμυντική λειτουργία της Χαρτς δεν την επέτρεπε να μπει με αξιώσεις μέσα στη μεγάλη περιοχή. Το μόνο που άλλαξε στα πρώτα 20 λεπτά ήταν η αριθμητική ισορροπία, αφού η Χαρτς έμεινε με 9 παίκτες, λόγω της απευθείας κόκκινης κάρτας που δέχτηκε ο Μακάν, δικαιολογημένα, μετά το σκληρό φάουλ που έκανε επί του Ίβιτς.

    Παρά το "μονότερμα" που έπαιζε η ΑΕΚ τη Χαρτς, δεν μπορούσε να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Τελικά στο 79 κατάφερε να κάνει πράξη της υπεροχή της. Ο Λάκης βρέθηκε μόνος του από τα πλάγια δεξιά και ο Τσεσνάουσκις στην προσπάθεια του να τον κόψει υπέπεσε σε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Σέζαρ ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα "γράφοντας το 1-0. Τα πόδια των παικτών της ΑΕΚ λύθηκαν και στη συνέχεια κατάφερε να πετύχει άλλα δύο γκολ. Στο 81 με πολύ ωραία κεφαλιά του Λυμπερόπουλου και στο 86 με ωραία προσπάθεια και σουτ του Σέζαρ που δεν άφησε περιθώρια στο τερματοφύλακα της Χαρτς, ο οποίος "έγραψε" το 3-0 και έδωσε πανηγυρικό τόνο στην πρόκριση στους ομίλους τους Champions League.

    Διαιτητής: Γιούρι Μπασκάκοφ (Ρωσία)

    Κίτρινες: Νίλσον, Μπρεγιέ, Μικολιούνας, Φύσσας, Λυμπερόπουλος, Γεωργέας, Τσιρίλο

    Κόκκινες: Μπρεγιέ (30΄ -δεύτερη κίτρινη), ΜακΚαν (63΄)

    AEK (Λορένθο Σέρα Φερέρ): Χιώτης, Γεωργέας, Δέλλας, Τσιρίλο, Παουτάσο (72΄ Τόζερ), Έμερσον, Ιβιτς, Λαγός (54΄ Λάκης), Ζούλιο Σέζαρ, Λυμπερόπουλος (84΄ Καπάνταης), Καπετάνος

    ΧΑΡΤΣ (Βάλντας Ιβανάουσκας): Γκόρντον, Νίλσον, Πρέσλεϊ, Μπερά, Φύσσας, Μπρεγιέ, Χάρτλεϊ (62΄ Γιανκάουσκας), Μικολιούνας, ΜακΚαν, Τσεσνάουσκις (81΄ Γουάλας), Μόουλ (89΄ Πινίγια)

    Ποιοι προκρίθηκαν

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αγώνων ρεβάνς για τον Γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ:

    Αρσεναλ (Αγγλία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 2-1

    Σκόρερ: 77΄ Λιούνγκμπεργκ, 90΄+ Φλαμινί - 12΄ Εντουάρντο

    * Α΄ αγ. 3-0. Προκρίθηκε η Αρσεναλ με συνολικό σκορ 5-1.

    Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 2-2

    Σκόρερ: 36΄ Απια, 57΄ Κερίμ - 5΄, 42΄ Σάτσκιχ

    * Α΄ αγ. 1-3. Προκρίθηκε η Ντιναμό Κιέβου με συνολικό σκορ 5-3.

    Ρουζόμπεροκ (Σλοβακία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 0-2

    Σκόρερ: 8΄ Καρβάλιο, 32΄ Βάγκνερ Λοβ

    * Α΄ αγ. 0-3. Προκρίθηκε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με συνολικό σκορ 5-0.

    Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)-Λιλ (Γαλλία) 0-1

    Σκόρερ: 18΄ Οντέλ

    * Α΄ αγ. 0-3. Προκρίθηκε η Λιλ με συνολικό σκορ 4-0.

    Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 2-3

    Σκόρερ: 19΄, 88΄ Βλόνταρτσικ - 25΄, 45΄+ Μαρικά, 29΄ Φερναντίνιο

    * Α΄ αγ. 0-1. Προκρίθηκε η Σαχτάρ με συνολικό σκορ 4-2.

    Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) 2-1

    Σκόρερ: 23΄ Μότσαρτ, 78΄ Παβλιουτσένκο - 72΄(πεν) Χόντουρ

    * Α΄ αγ. 0-0. Προκρίθηκε η Σπαρτάκ Μόσχας με συνολικό σκορ 2-1.

    Κιέβο (Ιταλία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 2-2

    Σκόρερ: 48΄, 81΄ Αμαούρι - 34΄ Τελκίσκι, 46΄ Μπαρντόν

    * Α΄ αγ. 0-2. Προκρίθηκε η Λέφσκι με συνολικό σκορ 4-2.

    Μλάντα Μπόλεσλαβ (Τσεχία)-Γαλατασαράι (Τουρκία) 1-1

    Σκόρερ: 88΄ Παλάτ - 73΄ Χασάν Σας

    * Α΄ αγ. 2-5. Προκρίθηκε η Γαλατασαράι με συνολικό σκορ 6-3.

    Στεάουα Βουκουρ. (Ρουμανία)-Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) 2-1

    Σκόρερ: 35΄, 51΄ Μπαντέα - 2΄ Γιοβάνοβιτς

    Α΄ αγ. 2-2. Προκρίθηκε η Στεάουα με συνολικό σκορ 4-3.

    Αγιαξ (Ολλανδία)-Κοπεγχάγη (Δανία) 0-2

    Σκόρερ: 59΄ Σιλμπερμπάουερ, 77΄(αυτ.) Φερμάελεν

    * Α. αγ. 2-1. Προκρίθηκε η Κοπεγχάγη με συνολικό σκορ 3-2.

    Την Τρίτη:

    Οσασούνα (Ισπανία)-Αμβούργο (Γερμανία) 1-1

    Σκόρερ: 6΄ Κουελάρ - 74΄ Ντε Γιονγκ

    * Α΄ αγ. 0-0. Προκρίθηκε το Αμβούργο χάρη στο εκτός έδρας γκολ.

    Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μίλαν (Ιταλία) 1-2

    Σκόρερ: 80΄ Τζόκιτς - 29΄ Ιντζάγκι, 79΄ Ζέεντορφ

    * Α΄ αγ. 0-1. Προκρίθηκε η Μίλαν με συνολικό σκορ 3-1.

    Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Λίβερπουλ (Αγγλία) 1-1 (στο Κίεβο)

    Σκόρερ: 63΄ Κολαούτι - 54΄ Κράουτς

    *Α΄ αγ. 1-2. Προκρίθηκε η Λίβερπουλ με συνολικό σκορ 3-2.

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Αούστρια Βιέννης (Αυστρία) 3-0

    Σκόρερ: 21΄ Ρουί Κόστα, 45΄+ Νούνο Γκόμες, 57΄ Πετίτ

    * Α΄ αγ. 1-1. Προκρίθηκε η Μπενφίκα με συνολικό σκορ

    Βαλένθια (Ισπανία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 3-0

    Σκόρερ: 13΄ Μοριέντες, 33΄ Βίγια, 90΄+ Σίλβα

    * Α΄ αγ. 0-1. Προκρίθηκε η Βαλένθια με συνολικό σκορ 3-1.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δέλλας: "Σημασία έχει η πρόκριση"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 August 2006 - 16:50:57 UTC