Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνούν και σεξουαλικά κίνητρα
  • [02] Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας
  • [03] Ελεύθεροι οι έξι ύποπτοι
  • [04] Λαμία: Πυρκαγιά σε αποθήκη χαρτικών
  • [05] "Έφυγε" ο Θωμάς Μιχαλάκος
  • [06] Αφέθησαν οι 12 ύποπτοι
  • [07] Ενισχύεται η ειρηνευτική δύναμη
  • [08] Η κληρωτίδα χαμογέλασε
  • [09] Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού
  • [10] Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ
  • [11] Σάρωσε η Μπάρτσα τα βραβεία
  • [12] Πλανητικό "εμπάργκο" στον Πλούτωνα

    [01] Κοινωνία

    Για την εξαφάνιση του μικρού Άλεξ

    Ερευνούν και σεξουαλικά κίνητρα

    24/8/2006 10:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Για πρώτη φορά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και σεξουαλικές πτυχές στην πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ. Ο κ. Βύρων Πολύδωρας σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρει ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά, παρ' όλα αυτά, η Αστυνομία, με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, εξετάζει κάθε μαρτυρία. Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας τάξης ήταν δημοσίευμα του περιοδικού "Πολιτικά Θέματα" της 21ης Αυγούστου που ασκούσε κριτική για τους χειρισμούς της Αστυνομίας στο θέμα της εξαφάνισης του 11χρονου. Δημοσιογραφικοί κύκλοι της Βέροιας, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις καταγγελίες που αφορούν στο θέμα της παιδεραστίας και η μία από αυτές μπορεί να συνδέεται με την εξαφάνιση του 11χρονου. Ο ογκώδης φάκελος της προανακριτικής διαδικασίας περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 350 μαρτυρικές καταθέσεις και 262 έγγραφα.

    [02] Κοινωνία

    Στο Σύνταγμα

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

    24/8/2006 9:51:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Αντιπολεμικές οργανώσεις πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, για τη συμμετοχή της χώρας μας στην πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων, επί της οδού Αμαλίας και πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Συντάγματος, στην Β. Σοφίας και στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου θυροκόλλησαν σχετικό αντιπολεμικό ψήφισμα. Το ίδιο ψήφισμα θυροκόλλησαν και στην Έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας γύρω στις 21.00 άρχισαν να διαλύονται ειρηνικά. Το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας είχε ως βασικά συνθήματα "Έξω το Ισραήλ από τον Λίβανο", "Καμμία συμμετοχή σε δύναμη κατοχής", "Αφοπλίστε το Ισραήλ και όχι την Χεζμπολάχ, με την στήριξη των συνδικάτων, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, της Λιβανέζικης και της Πακιστανικής Κοινότητας και της Μουσουλμανικής Ένωσης στην Ελλάδα.

    Πλήρη άρνηση

    "Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουμε την αντίθεση και την πλήρη άρνησή μας στη συμμετοχή της χώρας μας με στρατό ξηράς, θαλάσσης ή αέρος", τόνισε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Σύνταγμα ο εκπρόσωπος των συνδικάτων Δημήτρης Τσουκαλάς.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Γιάννης Σηφακάκης, ο οποίος συμμετείχε στη Διεθνή συνάντηση αντιπολεμικών κινημάτων στην Αίγυπτο "Καμπάνια Καΐρου", ανακοίνωσε τις σχετικές αποφάσεις των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί. Στις 28 Σεπτεμβρίου ένα πλοίο θα αναχωρήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με προορισμό τη Βηρυτό προκειμένου να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου, ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία ταυτόχρονη αντιπολεμική διαδήλωση σε πολλές πόλεις του κόσμου στην οποία θα συμμετάσχουν και τα αντιπολεμικά κινήματα της χώρας μας στις 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Τέλος, έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς αντιπολεμικής αποστολής στο Λίβανο, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001 Πέτρος Κωσταντίνου, ο οποίος συμμετείχε σε αυτήν, ότι θα πραγματοποιηθεί μία παγκόσμια συνάντηση των κινημάτων στο Λίβανο στις 22-26 Νοεμβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μια ευκαιρία στην ειρήνη"

    [03] Κοινωνία

    Συνεχίζονται οι προσαγωγές

    Ελεύθεροι οι έξι ύποπτοι

    24/8/2006 8:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις Έλληνες, ο ένας εκ των οποίων είναι αγιογράφος και οι δύο αλλοδαποί, ένας Γερμανός και ένας Ελβετός, που είχαν προσαχθεί την Τετάρτη ως ύποπτοι για την κλοπή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Από την προανάκριση δεν προέκυψαν εις βάρος τους στοιχεία για εμπλοκή στην υπόθεση. Πάντως, ένας από τους προσαχθέντες κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, που βρέθηκε στο σπίτι του στους Μολάους Λακωνίας. Στο μεταξύ οι Αρχές με νέες προσαγωγές και με ταυτοποίηση αποτυπωμάτων, που βρέθηκαν στη Μονή, επιχειρούν να φτάσουν στους δράστες. Στην ασφάλεια Αττικής, στο πλαίσιο της έρευνας, έγιναν δύο προσαγωγές ατόμων που παλαιότερα είχαν απασχολήσει τις Αρχές για εμπλοκή σε κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας. Εξάλλου, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για τουλάχιστον έναν από τους δράστες της κλοπής της εικόνας, καθώς στο σχοινί που χρησιμοποιήθηκε βρέθηκε βιολογικό υλικό που οδηγεί, μέσω της ταυτοποίησης του γενετικού υλικού, στην ταυτότητα του δράστη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η εικόνα είναι κρυμμένη κάπου στην Πελοπόννησο και οι έρευνες επικεντρώνονται στους Νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσαγωγές υπόπτων

    [04] Κοινωνία

    Λαμία: Πυρκαγιά σε αποθήκη χαρτικών

    24/8/2006 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πυρκαγιά σε αποθήκη χαρτικών ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Λαμίας, με αποτέλεσμα να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μετά από τρεις ώρες συνεχούς προσπάθειας οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να περιορίσουν την εστία της φωτιάς αποτρέποντας να επεκταθεί στο υπόλοιπο κτίριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστών οι ζημιές της αποθήκης χαρτικών του Ιωαν. Κοπάνη είναι ανυπολόγιστες, αφού οι αποθήκες ήταν γεμάτες με εμπόρευμα και εύφλεκτα υλικά. Δύο κάτοικοι από τις γειτονικές πολυκατοικίες προσπάθησαν να παρέμβουν για να σταματήσουν τις φλόγες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. Στη περιοχή έσπευσαν 15 οχήματα της πυροσβεστικής και 35 άνδρες και υδροφόρες του δήμου Λαμίας. Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν ήταν κανείς από τους υπαλλήλους του καταστήματος αλλά και τους ιδιοκτήτες το κτίριο αφού είχαν αποχωρήσει μία ώρα πριν. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής που διεξάγουν την προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς δεν μπορούν προς το παρόν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις συνέκλιναν σε πιθανό βραχυκύκλωμα.

    [05] Κοινωνία

    "Έφυγε" ο Θωμάς Μιχαλάκος

    24/8/2006 9:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο ο δημοσιογράφος Θωμάς Μιχαλάκος, σε ηλικία 48 ετών. Συλληπητήρια στους οικείους του εξέφρασαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος,ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά έναν άξιο συνάδελφο που υπηρέτησε με αξιοσύνη και εντιμότητα το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ο Θωμάς Μιχαλάκος γεννήθηκε το 1957 στον Κότρωνα Λακωνίας. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές αποφοίτησε από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας.

    Εργάστηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, στην εφημερίδα "Η ΠΡΩΤΗ", στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ", στο 5ο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στη ΝΕΤ 105,8 όπου συνέχιζε να εργάζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, καλύπτοντας το πολιτικό ρεπορτάζ.

    Ήταν εκλεγμένο μέλος του τελευταίου 4ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ και είχε διατελέσει μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ.

    Ο Θωμάς Μιχαλάκος υπήρξε ένας άνθρωπος ευγενής και ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, που διακρίθηκε για το ήθος και την ευσυνειδησία του.

    [06] Κόσμος

    Αφέθησαν οι 12 ύποπτοι

    24/8/2006 9:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 10:25:22 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελεύθεροι αφέθησαν και οι 12 επιβάτες της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας "Northwest", που συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ την Τετάρτη, καθώς οι συνεπιβάτες τους, τους κατήγγειλαν για ύποπτη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η ολλανδική δικαιοσύνη που διερεύνησε το κατά πόσον τεκμηριώνεται η κατηγορία "τέλεση βίαιης ενέργειας, ικανής να θέσει σε δοκιμασία την ασφάλεια της πτήσης" κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία αυτή δεν ευσταθεί. Το περιστατικό συνέβη ενώ το αεροσκάφος της "Northwest", εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ στη Βομβάη. Ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τον εναέριο χώρο της Γερμανίας, συνεπιβάτες των 12 κατήγγειλαν ότι οι 12 επιβάτες έψαχναν μέσα σε πλαστικές σακούλες, είχαν ενεργοποιήσει τα κινητά τους τηλέφωνα ή κινούνταν, χωρίς άδεια, μέσα στο αεροπλάνο, όπως δήλωσε στα ολλανδικά ΜΜΕ, ένας από τους καταγγέλλοντες. Τότε ο πιλότος ζήτησε άδεια από τις αρχές του Σίπχολ στην ολλανδική πρωτεύουσα και προσγειώθηκε ξανά στο ολλανδικό αεροδρόμιο. Η αστυνομία του αεροδρομίου προχώρησε στη σύλληψη των 12 επιβατών, όλων ινδικής υπηκοότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναγερμός στο Άμστερνταμ

    [07] Μ. Ανατολή

    Στο Λίβανο

    Ενισχύεται η ειρηνευτική δύναμη

    24/8/2006 11:11:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την αποστολή 1.600 στρατιωτών στο Λίβανο ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Γάλλων που θα αναπτυχθούν στην περιοχή σε 2.000 άντρες. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Σιράκ τόνισε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να συνεχίσει να ασκεί τη διοίκηση της προσωρινή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (Finul). Ακόμη, ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι 1.700 άνδρες που συμμετείχαν στην αερο-ναυτική επιχείρηση απομάκρυνσης των Γάλλων και άλλων ξένων υπηκόων από το Λίβανο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων "θα παραμείνουν στην περιοχή". Πρόθυμη να αναλάβει τη διοίκηση της Finul εμφανίζεται και η Ρώμη που προτίθεται να στείλει στο Λίβανο 2.000 με 3.000 άνδρες. Η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προβλέπεται από την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την επίτευξη εκεχειρίας, στις 14 Αυγούστου, μετά από ένα μήνα πολύνεκρων επιθέσεων στο Λίβανο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πυρετός" διαπραγματεύσεων

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ

    Η κληρωτίδα χαμογέλασε

    24/8/2006 8:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2006 11:18:48 μμ)

    Με την τύχη στο μέρος τους, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έμαθαν τους ομίλους και τις αντιπάλους τους στο Champions League. Οι "ερυθρόλευκοι" θα βρίσκονται στο 4ο όμιλο με αντιπάλους την ισπανική Βαλένθια, την ιταλική Ρόμα και την ουκρανική Σαχτάρ του Ντόνετσκ . Οι "κιτρινόμαυροι" με τη σειρά τους βρίσκονται στον 8ο όμιλο και θα έχουν ως αντιπάλους της ιταλική Μίλαν, τη γαλλική Λιλ και τη βελγική Άντερλεχτ. Το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού θα είναι στο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τη Βαλένθια, ενώ η ΑΕΚ θα ταξιδέψει στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει τη Μίλαν.

    Αισιοδοξία στον Ολυμπιακό

    Η κλήρωση για τους "ερυθρολεύκους" ήταν καλή αφού "γλίτωσε" στο να αντιμετωπίσει τα "μεγαθήρια" του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τρον Σόλιντ, σε δηλώσεις του αμέσως μετά είπε πως είναι δύσκολο να κρίνεις τον όμιλο. Χαρακτήρισε ένα από τα φαβορί τη Βαλένθια, ενώ τόνισε πως θα προτιμούσε να γίνει το πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία με την Βαλένθια και όχι στο Καραϊσκάκη. Συγκεκριμένα ο Νορβηγός τεχνικός είπε: "Είναι πολύ δύσκολο να κρίνω αυτόν τον όμιλο. Όλες είναι καλές ομάδες. Τη Σαχτάρ την ξέρω πολύ καλά, γιατί έχουμε παίξει δύο φορές σε προκριματικό με αυτή την ομάδα, όταν εργαζόμουν στην Μπριζ. Η Βαλένθια και η Ρόμα δεν έχουν αρχίσει το πρωτάθλημά τους κι αυτό πιστεύω ότι είναι ένα αβαντάζ για εμάς. Η Βαλένθια είναι ένα από τα φαβορί, γιατί είναι από τις κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας. Η σειρά των αγώνων θα παίξει κάποιο ρόλο. Θα προτιμούσα να άρχιζα τις υποχρεώσεις του Ολυμπιακού με τη Βαλένθια στην Ισπανία αντί για το Καραϊσκάκη".

    Χαμόγελα στην ΑΕΚ

    Μόνο θετική μπορεί να θεωρηθεί και η κλήρωση για την ΑΕΚ. Ο αρχηγός της "Ένωσης", αμέσως μετά σε δηλώσεις του τόνισε πως με εξαίρεση τη Μίλαν, οι άλλες δύο ομάδες είναι στα μέτρα της ομάδας του. Συγκεκριμένα ο "Κολοσσός" είπε: "Αν εξαιρέσω τη Μίλαν, που είναι πολύ μεγάλη ομάδα, οι άλλες δύο ομάδες είναι στα μέτρα μας. Πρέπει αυτές τις ομάδες να τις κερδίσουμε στην έδρα μας και, εφόσον καταφέρουμε, να πάρουμε κάποιους βαθμούς εκτός. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να φτάσουμε στο στόχο μας. Θα μετρήσουν σε όλα αυτά τα ματς και οι φιλοδοξίες που έχουμε και εμείς οι ποδοσφαιριστές. Η ΑΕΚ θ` αγωνιστεί με διαφορετική νοοτροπία. Τα αποτελέσματα θα φανούν μέσα στο γήπεδο. Έχουμε δουλέψει πολύ καλά. Ο αρχικό στόχος με τη Χαρτς επετεύχθη. Τώρα θα αλλάξουμε πρόσωπο, για να παρουσιαστούμε πιο δυνατοί τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα είναι ο πρωταρχικός στόχος της εφετινής ΑΕΚ".

    Οι οκτώ όμιλοι

    Οι οκτώ όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως προέκυψαν από την κλήρωση που έγινε σήμερα στο Μονακό, έχουν ως εξής:

    1ος όμιλος

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Τσέλσι (Αγγλία)

    Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)

    2ος όμιλος

    Ίντερ (Ιταλία)

    Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

    Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)

    3ος όμιλος

    Λίβερπουλ (Αγγλία)

    Αϊντχόφεν (Ολλανδία)

    Μπορντό (Γαλλία)

    Γαλατασαράι (Τουρκία)

    4ος όμιλος

    Βαλένθια (Ισπανία)

    Ρόμα (Ιταλία)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    5ος όμιλος

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Λιόν (Γαλλία)

    Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

    6ος όμιλος

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

    Σέλτικ (Σκοτία)

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    Κοπεγχάγη (Δανία)

    7ος όμιλος

    Άρσεναλ (Αγγλία)

    Πόρτο (Πορτογαλία)

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

    Αμβούργο (Γερμανία)

    8ος όμιλος

    Μίλαν (Ιταλία)

    Λιλ (Γαλλία)

    ΑΕΚ

    Άντερλεχτ (Βέλγιο)

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα

    1ος όμιλος

    1η ημέρα -12 Σεπτεμβρίου

    Τσέλσι (Αγγλία)-Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Λέφσκι Σόφιας)

    2η ημέρα - 27 Σεπτεμβρίου

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Τσέλσι (Αγγλία)

    Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    3η ημέρα - 18 Οκτωβρίου

    Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)-Λέφσκι Σόφιας)

    Τσέλσι (Αγγλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    4η ημέρα - 31 Οκτωβρίου

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Τσέλσι (Αγγλία)

    5η ημέρα - 22 Νοεμβρίου

    Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)-Τσέλσι (Αγγλία)

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    6η ημέρα - 5 Δεκεμβρίου

    Τσέλσι (Αγγλία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    2ος όμιλος

    1η ημέρα - 12 Σεπτεμβρίου

    Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)-Ιντερ (Ιταλία)

    2η ημέρα - 27 Σεπτεμβρίου

    Ιντερ (Ιταλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

    3η ημέρα - 18 Οκτωβρίου

    Ίντερ (Ιταλία)-Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    4η ημέρα - 31 Οκτωβρίου

    Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

    Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Ίντερ (Ιταλία)

    5η ημέρα - 22 Νοεμβρίου

    Ιντερ (Ιταλία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

    Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    6η ημέρα - 5 Δεκεμβρίου

    Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Ίντερ (Ιταλία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)-Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)

    3ος όμιλος

    1η ημέρα - 12 Σεπτεμβρίου

    Γαλατασαράι (Τουρκία)-Μπορντό (Γαλλία)

    Αϊντχόβεν (Ολλανδία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)

    2η ημέρα - 27 Σεπτεμβρίου

    Μπορντό (Γαλλία)-Αϊντχόβεν (Ολλανδία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)

    3η ημέρα - 18 Οκτωβρίου

    Γαλατασαράι (Τουρκία)-Αϊντχόβεν (Ολλανδία)

    Μπορντό (Γαλλία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)

    4η ημέρα - 31 Οκτωβρίου

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Μπορντό (Γαλλία)

    Αϊντχόβεν (Ολλανδία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)

    5η ημέρα - 22 Νοεμβρίου

    Μπορντό (Γαλλία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Αϊντχόβεν (Ολλανδία)

    6η ημέρα - 5 Δεκεμβρίου

    Γαλατασαράι (Τουρκία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)

    Αϊντχόβεν (Ολλανδία)-Μπορντό (Γαλλία)

    4ος όμιλος

    1η ημέρα - 12 Σεπτεμβρίου

    Ρόμα (Ιταλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Βαλένθια (Ισπανία)

    2η ημέρα - 27 Σεπτεμβρίου

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Βαλένθια (Ισπανία)-Ρόμα (Ιταλία)

    3η ημέρα - 18 Οκτωβρίου

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Ρόμα (Ιταλία)

    Βαλένθια (Ισπανία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    4η ημέρα - 31 Οκτωβρίου

    Ρόμα (Ιταλία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Βαλένθια (Ισπανία)

    5η ημέρα - 22 Νοεμβρίου

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Ρόμα (Ιταλία)

    Βαλένθια (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    6η ημέρα - 5 Δεκεμβρίου

    Ρόμα (Ιταλία)-Βαλένθια (Ισπανία)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    5ος όμιλος

    1η ημέρα - 13 Σεπτεμβρίου

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Λιόν (Γαλλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    2η ημέρα - 26 Σεπτεμβρίου

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

    Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Λιόν (Γαλλία)

    3η ημέρα - 17 Οκτωβρίου

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Λιόν (Γαλλία)

    Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    4η ημέρα - 1 Νοεμβρίου

    Λιόν (Γαλλία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    5η ημέρα - 21 Νοεμβρίου

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Λιόν (Γαλλία)

    Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

    6η ημέρα - 6 Δεκεμβρίου

    Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Λιόν (Γαλλία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    6ος όμιλος

    1η ημέρα - 13 Σεπτεμβρίου

    Κοπεγχάγη (Δανία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)-Σέλτικ (Σκοτία)

    2η ημέρα - 26 Σεπτεμβρίου

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

    Σέλτικ (Σκοτία)-Κοπεγχάγη (Δανία)

    3η ημέρα - 17 Οκτωβρίου

    Σέλτικ (Σκοτία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)-Κοπεγχάγη (Δανία)

    4η ημέρα - 1 Νοεμβρίου

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Σέλτικ (Σκοτία)

    Κοπεγχάγη (Δανία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

    5η ημέρα - 21 Νοεμβρίου

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Κοπεγχάγη (Δανία)

    Σέλτικ (Σκοτία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

    6η ημέρα - 6 Δεκεμβρίου

    Κοπεγχάγη (Δανία)-Σέλτικ (Σκοτία)

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    7ος όμιλος

    1η ημέρα - 13 Σεπτεμβρίου

    Πόρτο (Πορτογαλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

    Αμβούργο (Γερμανία)-Άρσεναλ (Αγγλία)

    2η ημέρα - 26 Σεπτεμβρίου

    Άρσεναλ (Αγγλία)-Πόρτο (Πορτογαλία)

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Αμβούργο (Γερμανία)

    3η ημέρα - 17 Οκτωβρίου

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Άρσεναλ (Αγγλία)

    Πόρτο (Πορτογαλία)-Αμβούργο (Γερμανία)

    4η ημέρα - 1 Νοεμβρίου

    Άρσεναλ (Αγγλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

    Αμβούργο (Γερμανία)-Πόρτο (Πορτογαλία)

    5η ημέρα - 21 Νοεμβρίου

    Άρσεναλ (Αγγλία)-Αμβούργο (Γερμανία)

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Πόρτο (Πορτογαλία)

    6η ημέρα - 6 Δεκεμβρίου

    Πόρτο (Πορτογαλία)-Άρσεναλ (Αγγλία)

    Αμβούργο (Γερμανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

    8ος όμιλος

    1η ημέρα - 13 Σεπτεμβρίου

    Μίλαν (Ιταλία)-ΑΕΚ

    Άντερλεχτ (Βέλγιο)-Λιλ (Γαλλία)

    2η ημέρα - 26 Σεπτεμβρίου

    ΑΕΚ-Άντερλεχτ (Βέλγιο)

    Λιλ (Γαλλία)-Μίλαν (Ιταλία)

    3η ημέρα - 17 Οκτωβρίου

    Άντερλεχτ (Βέλγιο)-Μίλαν (Ιταλία)

    Λιλ (Γαλλία)-ΑΕΚ

    4η ημέρα - 1 Νοεμβρίου

    Μίλαν (Ιταλία)-Άντερλεχτ (Βέλγιο)

    ΑΕΚ-Λιλ (Γαλλία)

    5η ημέρα - 21 Νοεμβρίου

    ΑΕΚ-Μίλαν (Ιταλία)

    Λιλ (Γαλλία)-Άντερλεχτ (Βέλγιο)

    6η ημέρα - 6 Δεκεμβρίου

    Μίλαν (Ιταλία)-Λιλ (Γαλλία)

    Άντερλεχτ (Βέλγιο)-ΑΕΚ

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

    Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ

    Σάρωσε η Μπάρτσα τα βραβεία

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

    24/8/2006 11:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όμιλος φωτιά δεν υπήρξε στον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" θα έχουν να αντιμετωπίσουν της Βαλένθια, Ρόμα και την Σαχτάρ του Ντόνετσκ. Σίγουρα όχι "εύκολη αποστολή" για την ομάδα του Τροντ Σόλιντ, που όμως με την αποφυγή των μεγαθηρίων του θεσμού στους ομίλους, μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να προχωρήσει πιο ψηλά στην Ευρώπη.

    Οι "νυχτερίδες"

    Ίσως το πιο μεγάλο όνομα του ομίλου. Ομάδα με συνοχή και σταθερή αξία στο ισπανικό πρωτάθλημα, η Βαλένθια φαντάζει ως μία από τις ομάδες που μπορεί να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο Champions League έχει δείξει τα διαπιστευτήρια της καθώς έχει φτάσει δύο φορές και μάλιστα συνεχόμενες στο πρόσφατο παρελθόν σε τελικό Champions League, αλλά έχει και το αρνητικό πως και τις δύο φορές ηττήθηκε και δεν μπόρεσε "να πιει να νερό από την πηγή". Τώρα, βρίσκοντας την ευκαιρία, δείχνει έτοιμη να κάνει και πάλι μία ανάλογη πορεία και να φτάσει πολύ ψηλά. Οι "νυχτερίδες" στο πρωτάθλημα Ισπανίας κατέλαβαν την 3η θέση και χρειάστηκε να περάσουν από τον 3ο προκριματικό γύρο, όπου αντιμετώπισαν την Σάλτσμπουργκ, από την οποία ηττήθηκαν με 1-0 εκτός έδρας, αλλά κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους, νικώντας με 3-0.

    Οι τίτλοι της Βαλένθια Πρωταθλήματα Ισπανίας: 1941/42, 1943/44, 1946/47, 1970/71, 2001/02, 2003/04 Κύπελλα Ισπανίας: 1941, 1949, 1954, 1967, 1979, 1999 Super Cup Ισπανίας: 1999 Κύπελλα UEFA: 1961/62, 1962/63, 2003/2004 Κύπελλα Κυπελλούχων: 1979/1980 Ευρωπαϊκά Super Cup: 1980/81, 2004/05

    Η ομάδα ερωτηματικό

    Η δεύτερη αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι η Σαχτάρ Ντόνετσκ. Το μεγάλο της όνομα είναι ο προπονητής, που δεν είναι άλλος από τον Μίρτσεα Λουτσέσκου, γνωστό και ως "αλεπού των πάγκων της Ρουμανίας". Η ουκρανική ομάδα έχει αρκετά μεγάλο μπάτζετ, έχοντας στις τάξεις της παίκτης όπως ο Πλετίκοσα και ο Βορομπέι, ενώ ένα από τα αρνητικά για τον Ολυμπιακό, είναι και οι πολικές θερμοκρασίες που θα έχει να αντιμετωπίσει.

    Οι τίτλοι της Σαχτάρ Πρωταθλήματα Ουκρανίας: 2002, 2005, 2006 Κύπελλα Ουκρανίας: 1995, 1997, 2001, 2002, 2004 Κύπελλα Σοβιετικής Ένωσης: 1961, 1962, 1980, 1983

    Στους ομίλους λόγω Calciopolis

    Η 3η αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι η Ρόμα. Παραδοσιακή δύναμη στο ιταλικό ποδόσφαιρο που ποτέ όμως δεν έχει μπορέσει να κάνει την υπέρβαση στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι "Ρωμαίοι" κατέλαβαν την 5η θέση στο ιταλικό πρωτάθλημα και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπαιρνε μέρος στο Champions League, όμως το σκάνδαλο Μότζι έφερε τον σύλλογο της Ρώμης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς Γιουβέντους, Φιορεντίνα και Μίλαν έχασαν θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα, με αποτέλεσμα να πάρει εκείνη το πολυπόθητο εισιτήριο.

    Το μεγάλο όνομα και αστέρι της Ρόμα είναι ο Φραντσέσκο Τόττι, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει να αντιμετωπίσει και την πολύ καυτή έδρα των "Ρωμαίων", το "Ολύμπικο", της Ρώμης.

    Οι τίτλοι της Ρόμα Πρωταθλήματα Ιταλίας: 1941/42, 1982/83, 2000/2001 Κύπελλα Ιταλίας: 1963/64, 1968/69, 1979/80, 1980/81, 1983/84, 1985/86, 1990/91

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ

    24/8/2006 10:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η κληρωτίδα για την ΑΕΚ μόνο ως καλή μπορεί να χαρακτηριστεί. Πέραν βέβαια του μεγάλου ονόματος της Μίλαν που φαντάζει το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 8ο όμιλο, οι Λιλ και Άντερλεχτ αποτελούν μεν υπολογίσιμους αντιπάλους, αλλά είναι ομάδες που μπορούν θεωρούνται στα μέτρα της "Ένωσης" για να μπορέσει να κάνει το βήμα.

    Το φαβορί

    Πρώτη αντίπαλος για την ΑΕΚ η Μίλαν. Πολλά λόγια δεν χρειάζονται για τον μεγάλο ιταλικό σύλλογο, αφού και μόνο τα τρόπαια της, δείχνουν το μεγάλο δέμας της αξίας της. Στο Champions League αλλά και το πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης μετράει 6 κατακτήσεις και μόνο από αυτό καταλαβαίνεις το μέγεθος. Σίγουρα η "Ένωση" θα έχει δύσκολο έργο κόντρα στους "ροσονέρι". Έδρα της Μίλαν, είναι το θρυλικό Σαν Σίρο (Τζουζέπε Μεάτσα για την Ίντερ) και προπονητή τον Κάρλος Αντσελότι.

    Οι τίτλοι της Μίλαν Πρωταθλήματα Ιταλίας: 1950/51, 1954/55, 1956/57, 1958/59, 1961/62, 1967/68, 1978/79. 1987/88, 1991/92, 1992/93, 1993/94, 1995/96, 1998/99, 2003/04. Κύπελλα Ιταλίας: 1966/67, 1976/77, 1971/72, 1972/73, 2002/03 Champions League : 1962/63, 1968/69, 1988/89, 1989/90, 1993/94, 2002/03 Ευρωπαϊκά Super Cup: 1989, 1990, 1995, 2003. Διηπειρωτικά Κύπελλα: 1969, 1989, 1990

    Μόνιμη πρωταθλήτρια

    Δεύτερη αντίπαλος της ΑΕΚ είναι η βελγική Άντερλεχτ. Προπονητής της ομάδας ο Φρανκ Βέρτοκερ. Κατακτητής 28 πρωταθλημάτων Βελγίου αλλά και με ευρωπαϊκές διακρίσεις, όταν και κατέκτησε μία φορά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1983, ενώ μετράει και δύο Κύπελλα Κυπελλούχων το 19776 και το 1978.

    Οι τίτλοι της Άντερλεχτ Πρωταθλήματα Βελγίου: 1947, 1949, 1950, 1951, 1954, 1955, 1956, 1959, 1962, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1972, 1974, 1981, 1985, 1986, 1987, 1991, 1993, 1994, 1995, 2000, 2001, 2004, 2006. Κύπελλα Βελγίου: 1965, 1972, 1973, 1975, 1976, 1988, 1989, 1994 Super Cup Βελγίου: 1985, 1987, 1993, 1995, 2000, 2001 Κύπελλο UEFA: 1983 Κύπελλο Κυπελλούχων: 1976, 1978 Ευρωπαϊκά Super Cup: 1976, 1978

    Τρίτη φορά στο CL

    Η γαλλική Λιλ δεν μετράει ευρωπαϊκούς τίτλους. Κάνει για 3η φορά την παρουσία της σε ομίλους του Champions League. Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον "δικό μας" Στάθη Ταυλαρίδη, όντας παίκτης Γαλλικής ομάδας. Σίγουρα η Λιλ δεν είναι "αμελητέα ποσότητα", αφού αποτελεί μία σταθερή ομάδα στο Γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ κατάφερε να πάρει τη θέση της στους ομίλους καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο Σαμπιονά.

    Πρωταθλήματα Γαλλίας: 1946, 1954 Κύπελλα Γαλλίας: 1946-1947-1948-1953-1955

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σάρωσε η Μπάρτσα τα βραβεία

    24/8/2006 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τέσσερις από τους πέντε παίκτες της Μπαρτσελόνα αναδείχτηκαν πολυτιμότεροι παίκτες, για το Champions League της προηγούμενης περιόδου, όταν και οι Καταλανοί κετέκτησαν το τρόπαιο. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης για τη σεζόν 2005-06 αναδείχτηκε ο Ροναλντίνιο. Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρόπαιο και ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός ήταν το μεγάλο "αστέρι" της. Είναι η πρώτη φορά που κατακτά αυτή τη διάκριση, καθώς είχαν προηγηθεί οι Ρονάλντο (1998), Μπέκαμ (1999), Ρεδόνδο (2000), Εφενμπεργκ (2001), Ζιντάν (2002), Μπουφόν (2003), Ντέκο (2004) και Τζέραρντ (2005). Καλύτερος επιθετικός ο Ετό, μέσος ο Ντέκο, ο οποίος είχε κατακτήσει τον τίτλο και το 2004, όντας παίκτης της Πόρτο κατακτώντας και το Champions League, αμυντικός ο Κάρλες Πουγιόλ, ενώ καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχτηκε ο πορτιέρο της Άρσεναλ, Γενς Λέμαν.

    Αναλυτικά οι κορυφαίοι:

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Γενς Λέμαν (Αρσεναλ)

    Υποψήφιοι: Τζιανλουϊτζι Μπουφόν (Γιουβέντους), Γκρεγκορί Κουπέ (Λιόν)

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: Κάρλες Πουγιόλ (Μπαρτσελόνα)

    Υποψήφιοι: Φάμπιο Καναβάρο (Γιουβέντους - από φέτος Ρεάλ Μαδρίτης), Εμανουέλ Εμπουε (Αρσεναλ)

    ΜΕΣΟΣ: Ντέκο (Μπαρτσελόνα)

    Υποψήφιοι: Ζουνίνιο Περναμπουκάνο (Λιόν), Χουάν Ρομάν Ρικέλμε (Βιγιαρεάλ)

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ: Σαμουέλ Ετό (Μπαρτσελόνα)

    Υποψήφιοι: Τιερί Ανρί (Αρσεναλ), Ροναλντίνιο (Μπαρτσελόνα)

    [12] Τεχνολογία

    Τον καταχώρησαν ως "πλανήτης νάνο"

    Πλανητικό "εμπάργκο" στον Πλούτωνα

    24/8/2006 10:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Γνωστός από το 1930 ως πλανήτης, ο Πλούτωνας δεν ανήκει πλέον στους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος. Η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας απεφάνθη την Πέμπτη στην Πράγα υπέρ της αφαίρεσης από τον Πλούτωνα της ιδιότητας του πλανήτη, κάτι που μείωσε τους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος σε οκτώ, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Άρη, το Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Η ψηφοφορία έγινε διά ανατάσεως της χειρός και ο Πλούτωνας, αφού δεν έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να θεωρείται πλανήτης, "υποβιβάστηκε" στην κατηγορία των "πλανητών νάνων". Το βασικό στοιχείο που τον διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι έχει ελλειπτική τροχιά. Η απόφαση αυτή οδηγεί στην αναγκαστική επανέκδοση εκατομμυρίων σχολικών βιβλίων, συγγραμμάτων και εγκυκλοπαιδειών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Είχε "παιδέψει" τους ειδικούς

    Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 από Αμερικανούς αστρονόμους. Είναι μικρότερος από τη Σελήνη, περιστρέφεται ακανόνιστα γύρω από τον Ήλιο και βρίσκεται τόσο μακριά, στα απώτατα όρια του Ηλιακού μας συστήματος που ακόμη και το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ δυσκολεύεται να τον εντοπίσει.

    Από το 1930 που ανακαλύφθηκε έχει διχάσει τους επιστήμονες. Αρχικά πίστευαν ότι είχε το μέγεθος της Γης και γι αυτό το λόγο χαρακτηρίστηκε πλανήτης. Στα χρόνια που ακολούθησαν ανακαλύφθηκαν τρεις δορυφόροι του, ο Χάροντας, η Νυξ και η Ύδρα κι έτσι ο Πλούτωνας εδραίωσε τη θέση του ως πλανήτης. Όχι όμως για πολύ

    Τα νέα διαστημικά τηλεσκόπια διαπίστωσαν ότι στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλά ανάλογα ουράνια σώματα. Έτσι άρχισε εκ νέου η αμφισβήτησή του.

    Το ζήτημα συζητείτο διεξοδικά εδώ και πάνω από μια εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Αστρονόμων που διεξάγεται στην Πράγα.

    Οι αστρονόμοι αποφάσισαν επίσης να καθιερώσουν τρεις κατηγορίες για τα ουράνια σώματα. Έτσι, εκτός από τους πλανήτες και τους "πλανήτες νάνους" στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν και άλλα σώματα που στο εξής θα ονομάζονται "μικρά σώματα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 August 2006 - 20:50:42 UTC