Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις και επαφές
  • [02] Αντιδράσεις για τα σχόλια Πάγκαλου
  • [03] Επίσκεψη Παπανδρέου στη Χαλκιδική
  • [04] Δείπνο προς τιμήν του Υπ. Εθνικής Άμυνας
  • [05] Στο επίκεντρο οι κενές θέσεις
  • [06] Μικρές αναζωπυρώσεις στην Κασσάνδρα
  • [07] Μυστηριώδης εξαφάνιση 14χρονης
  • [08] Προσωρινές αλλαγές στην Αττική οδό
  • [09] Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών
  • [10] Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια
  • [11] Αναγνωρίστηκε η Νατάσα
  • [12] Εκατοντάδες λαθρομετανάστες στη Λαμπεντούζα
  • [13] Επιδημία εγκεφαλίτιδας Β στην Κίνα
  • [14] Μέτρα της Ν. Κορέας για πυρηνική δοκιμή
  • [15] Ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη
  • [16] Συνομιλίες θέλει ο Σολάνα
  • [17] Επί τάπητος η ειρηνευτική δύναμη
  • [18] Δύο επιθέσεις Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
  • [19] Επιχειρηματικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο
  • [20] Ρεσιτάλ "fair play" από Ριβάλντο
  • [21] Σούπερ Λίγκα πράξη δεύτερη
  • [22] Τράκαρε ο Σιλά
  • [23] Πρεμιέρα στο Κύπελλο
  • [24] Έρχεται στην Αθήνα ο Πελέ
  • [25] Προπονήθηκε στη Σαϊτάμα η Εθνική
  • [26] Φιλική ήττα της Εθνικής Γυναικών
  • [27] Πανελλήνιο ρεκόρ από Πρωτόπαππα
  • [28] Καλή για τρεις, κακή για έναν
  • [29] Η αποστολή της Μολδαβίας για το Euro 2008
  • [30] Στη Μαγιόρκα ο Γιάνκοβιτς
  • [31] Η αντίπαλος του Ηρακλή
  • [32] Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού
  • [33] Η αντίπαλος του Ατρομήτου
  • [34] Η αντίπαλος της Ξάνθης
  • [35] Στη Μπόλτον ο Ανελκά
  • [36] Μεγάλη πρόκριση για Εθνικό Άχνας
  • [37] Νέο σπίτι για τον Ραμσή Β'
  • [38] Σε ευρωπαϊκή περιοδεία η Χάρις Αλεξίου

    [01] Πολιτική

    Ενόψει των δημοτικών εκλογών

    Συναντήσεις και επαφές

    25/8/2006 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα συναντήθηκε την Παρασκευή ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Σκανδαλίδης. Υποδεχόμενος τον κ Σκανδαλίδη, ο κ Σιούφας τόνισε, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει συνεχή και σταθερή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την καλύτερη ποιότητα της ζωής των πολιτών. Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε, ότι Αθήνα οφείλει να γίνει τουριστικός, επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός. Επίσης, πρότεινε τη σύσταση συντονιστικού οργάνου για τα έργα του φυσικού αερίου και της ΔΕΗ, ώστε να επηρεάζεται στο μικρότερο δυνατό βαθμό η ζωή στην πόλη και τη θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων για τον περιορισμό του παρεμπορίου. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στο θέμα των διαδηλώσεων. Ο Υπουργός επανέλαβε, ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με συναίνεση και διάλογο, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την άποψη, ότι δεν χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά κοινή πρωτοβουλία δήμου και φορέων.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Αργύρης Ντινόπουλος, επισκέφθηκε τις παιδικές κατασκηνώσεις της μητρόπολης Νίκαιας στα Δερβενοχώρια.

    Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί στην καθημερινότητά τους έθεσε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Χαλβατζή.

    [02] Πολιτική

    Αντιδράσεις για τα σχόλια Πάγκαλου

    25/8/2006 3:43:00 μμ

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσε η έντονη κριτική που άσκησε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 2000 ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, την Πέμπτη. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, είπε σήμερα τα εξής: "δε σχολιάζω τον κ. Πάγκαλο". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "χαίρομαι που αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος, μιλά από μόνο του". Χθες, Πέμπτη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε συγκεκριμένα, πως "από το 2000 και μετά τα κάναμε χάλια σε όλους τους τομείς, διαλύσαμε τη χώρα", κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Πολυζωγόπουλου ο οποίος είπε στον κ. Πάγκαλο ότι τέτοιες τοποθετήσεις δε βοηθούν και εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος διετέλεσε για ένα διάστημα υπουργός των κυβερνήσεων αυτών. Στην τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου αντέδρασε και η κ. Βάσω Παπανδρέου λέγοντας πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν λάθη αλλά έκαναν και έργο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, συνοψίζοντας τις χθεσινές εργασίες της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι "είμαστε περήφανοι για το έργο μας", ωστόσο τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει τώρα μια νέα αρχή και πρέπει να δώσει την μάχη με ξεκάθαρες θέσεις και ενιαία φωνή.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου στη ΝΕΤ 105.8, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βερελής, σημείωσε ότι ο κ. Πάγκαλος με τη στάση του αυτή βοηθάει ευθέως τη Νέα Δημοκρατία.

    Η Μιλένα Αποστολάκη διαφώνησε με την τοποθέτηση Πάγκαλου τονίζοντας ότι υπήρξαν ατέλειες και ατολμίες, αλλά η συγκεκριμμένη περίοδος ήταν εξαιρετικά πολύτιμη για το μέλλον του τόπου, ενώ ο Τηλέμαχος Χυτήρης επισήμανε πως τέτοιες δηλώσεις μόνο κακό κάνουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επίθεση Παπανδρέου

    [03] Πολιτική

    Επίσκεψη Παπανδρέου στη Χαλκιδική

    25/8/2006 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 5:52:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Χαλκιδικής επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από την γραμματέα του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και βουλευτές της περιοχής. Ο κ Παπανδρέου ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στην Χαλκιδική και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πληγέντες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ακόμη να αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους για την έλλειψη συντονισμού στην καταστροφική πυρκαγιά, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

    Επίσης, ο κ Παπανδρέου ανακοίνωσε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα συγκροτήσει ομάδα στελεχών του, υπό τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για να μελετήσει τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών από την πυρκαγιά, ενώ ζήτησε από την Κυβέρνηση να ενταχθεί η περιοχή σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Δ' ΚΠΣ.

    Απαντώντας στο Γιώργο Παπανδρέου ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε: "και με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει τον τίτλο του υβριστή".

    [04] Πολιτική

    Δείπνο προς τιμήν του Υπ. Εθνικής Άμυνας

    24/8/2006 11:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δείπνο προς τιμήν της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του στο θέρετρο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, στην Αγία Μαρίνα Αττικής. Στο γεύμα παρεκάθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Μειμαράκης, οι υφυπουργοί Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Γράψας, καθώς και οι σύζυγοι των παρευρισκομένων.

    [05] Κοινωνία

    Στο 53,90% το ποσοστό επιτυχίας

    Στο επίκεντρο οι κενές θέσεις

    25/8/2006 1:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 1:46:21 μμ)

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Προβληματισμό, ο οποίος χρήζει διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, προκαλεί η δημιουργία κενών θέσεων κυρίως σε ΤΕΙ της επαρχίας, καθώς πολλοί υποψήφιοι δεν κατόρθωσαν να πιάσουν τη βάση εισαγωγής. Πάντως, το υπουργείο Παιδείας φέρεται ικανοποιημένο με την εικόνα των αποτελεσμάτων. Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χώρους επιστήμης και έρευνας, επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτά τελεί υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Νωρίτερα, η Μαριέττα Γιαννάκου συνεχάρη τους επιτυχόντες και σημείωσε ότι για τους αποτυχόντες υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες. Παράλληλα, το υπουργείο αναμένει τις προτάσεις των προέδρων των ΤΕΙ, όπου παρουσιάζουν χιλιάδες κενές θέσεις, ενώ, υπό μελέτη βρίσκεται το ενδεχόμενο της συγχώνευσης τμημάτων, ή την αλλαγή του αντικειμένου σπουδών, ώστε αυτά τα τμήματα να γίνουν πιο ελκυστικά για τους υποψηφίους.

    Για να πληροφορούνται αν έχουν περάσει και σε ποια σχολή, οι υποψήφιοι θα μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας, ενώ μπορούν να τηλεφωνούν και στο τετραψήφιο νούμερο 1564 του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Και στις δύο περιπτώσεις, η πληροφορία είναι προσβάσιμη μόνο με την πληκτρολόγηση του οκταψήφιου αριθμού Μαθητικού Δελτίου του κάθε υποψήφιου.

    Οι βάσεις είναι διαθέσιμες και στο δικτυακό τόπο της ΕΡΤ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

    Αυξομειώσεις των βάσεων

    Με γνώμονα την γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, επέλεξαν τις σχολές τους οι φετινοί υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Σε σύνολο 119.471 υποψηφίων απ' όλες τις κατηγορίες, εισήχθησαν τελικά 64.392, το ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή, έπεσε στο 53,90%

    Όπως ήταν αναμενόμενο προέκυψαν κενές θέσεις που στα ΤΕΙ φθάνουν τις 13.967 και στα ΑΕΙ τις 1394.

    Σε 67 από τα 196 τμήματα ΤΕΙ καλύφθηκαν λιγότερες από τις μισές θέσεις και μάλιστα σε 29 τμήματα ο αριθμός των εισακτέων είναι μονοψήφιος.

    Ακραία περίπτωση είναι το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Ηπείρου στο οποίο δεν εισάγεται κανένας υποψήφιος απο καμία κατηγορία.

    Σε αρκετές σχολές των ΑΕΙ, επιτυγχάνεται η εισαγωγή με γενικό βαθμό πρόσβασης οριακά κάτω του 10, για τους υποψηφίους, όμως, που έχουν 10.000 μόρια και πάνω. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στα ΤΕΙ η βάση είναι υψηλότερη απ ότι στα ΑΕΙ.

    Η χαμηλότερη βαθμολογία με την οποία εισάγεται κάποιος στα ΑΕΙ είναι 8,95, στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην Ισπανική γλώσσα .

    Η χαμηλότερη βάση στα ΤΕΙ είναι με γενικό βαθμό πρόσβασης στα 9,52 στο τμήμα φωτογραφίας και οπτικοακουστικών μέσων στην Αθήνα.

    Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των βάσεων στα ξενόγλωσσα τμήματα, με μεγαλύτερη αυτή του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη, που ανέβηκε κατά 8.223 μόρια.

    Η μεγαλύτερη άνοδος στα ΤΕΙ εμφανίζεται στο τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, που ανέβηκε κατά 7171 μόρια.

    Τα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ σχεδόν διπλασίασαν την βάση τους καθώς όπως φαίνεται συγκέντρωσαν την προτίμηση πάρα πολλών υποψηφίων που κινδύνευαν να μείνουν εκτός , με βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΙ Ιχθυοκομείας και Αλιείας στην Ήπειρο όπου ο τελευταίος υποψήφιος εισάγεται φέτος με γενικό βαθμό πρόσβασης 13,73 ενώ πέρυσι ο τελευταίος είχε εισαχθεί με 7,05.

    Προβληματισμό έχει προκαλέσει πάντως στο υπουργείο Παιδείας το φαινόμενο υποψηφίων που μπαίνουν σε περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, από το "παράθυρο" των εσπερινών λυκείων αν και δεν είναι εργαζόμενοι. Οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ιατρική της Αθήνας ανέβηκε εφέτος κατά 2.405 μόρια για τους απόφοιτους εσπερινών λυκείων.

    Αντιδράσεις

    Οι κενές θέσεις και η μείωση του αριθμού των επιτυχόντων προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    "Εκείνοι που φέτος αποκλείονται είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, εξαιτίας της πρόχειρης και αποσπασματικής ρύθμισης για την βάση του 10, που ψήφισε η κυβέρνηση, χωρίς ταυτόχρονα να προετοιμάζει μια συγκροτημένη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός χιλιάδων νέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση", δήλωσε η υπεύθυνη Μορφωτικών Υποθέσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.

    Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τους υποψηφίους που έμειναν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως θύματα της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Για αναπτυξιακό έλλειμμα στις περιοχές, όπου θα συγχωνευθούν τμήματα ΤΕΙ λόγω των κενών θέσεων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξομειώσεις στις βάσεις

    [06] Κοινωνία

    Σε δύσβατες περιοχές

    Μικρές αναζωπυρώσεις στην Κασσάνδρα

    25/8/2006 7:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 8:07:29 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Μάχη για την κατάσβεση εστιών που αναζωπυρώνονται, κυρίως σε δύσβατες περιοχές, εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούνται αναγνωριστικές πτήσεις από τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να αποφασιστεί το σχέδιο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κοκκολάκης. Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στη Μάνη, το Μαίναλο και τους Μολάους, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η φωτιά που εκδηλώθηκε στο όρος Μπέλλες, κοντά στον οικισμό Λιθωτό του δήμου Μουριών στο Κιλκίς, αφού νωρίτερα έκαψε 16 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, χωρίς να κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο παρέμεινε καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δύναμη επιφυλακής της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Την Πέμπτη, κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Λακωνίας, όπου μετά από ευρεία σύσκεψη στη νομαρχία, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν άμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα μέτρα αποκατάστασης θα ανακοινωθούν όταν καταγραφούν οι ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στη Χαλκιδική μεταβαίνει σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Εν τω μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, ζητάει να επανεξεταστεί η λειτουργία του συστήματος δασοπυρόσβεσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ύφεση οι πυρκαγιές

    [07] Κοινωνία

    Στο Κουκάκι

    Μυστηριώδης εξαφάνιση 14χρονης

    25/8/2006 7:45:00 μμ

    Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση μιας 14χρονης, της Ελίζας Νανούσι, στο Κουκάκι. Η κοπέλα δεν έχει δώσει κανένα ίχνος ζωής εδώ και μία εβδομάδα και οι γονείς της απευθύνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να ειδοποιήσει τις αστυνομικές αρχές ή την οργάνωση "Χαμόγελο του παιδιού". Η Ελίζα έφυγε από το σπίτι της στις 19/08/06, στις 7:00 π.μ.. Η Ελίζα έχει σκούρα καφέ μάτια, ανοιχτά καστανά μαλλιά (ίσια και μακριά ), ύψος 1,58 μ. και βάρος 65 κιλά. Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείτε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Σύλλογό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" όλο το εικοσιτετράωρο στη Γραμμή S.O.S.-1056 καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

    [08] Κοινωνία

    Προσωρινές αλλαγές στην Αττική οδό

    25/8/2006 6:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κλείνει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 30 Αυγούστου η έξοδος της Αττικής οδού 8Α από Ελευσίνα προς Λαμία στον κόμβο της Μεταμόρφωσης. Στο σημείο θα γίνουν προγραμματισμένες εργασίες συντηρήσης και οι οδηγοί θα κατευθύνονται προς άλλη παρακαμπτήρια διαδρομή. Οι οδηγοί από Ελευσίνα προς Λαμία θα χρησιμοποιούν έως τις 30 Αυγούστου την έξοδο 9 της Λεωφόρου Ηρακλείου. Θα ξαναμπαίνουν στην Αττική οδό με κατεύθυνση προς Ελευσίνα και στη συνέχεια, χωρίς να πληρώσουν διόδια για δεύτερη φορά, θα βγαίνουν προς Λαμία στην έξοδο 8, δηλαδή στην έξοδο Μεταμόρφωσης. Από την Αττική οδό διέρχονται καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 231. 000 οχήματα.

    [09] Κοινωνία

    Συνελήφθησαν επ' αυτοφόρω

    Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών

    25/8/2006 2:02:00 μμ

    Πηγή: NET- NET 105,8

    Eξαρθρώθηκε από την Αστυνομία σπείρα Γεωργιανών, που είχε διαπράξει σωρεία διαρρήξεων και κλοπών σε διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά. Ειδικότερα, την Τετάρτη συνελήφθησαν τρία άτομα επ αυτοφώρω μέσα σε πολυκατοικία της Νέας Ιωνίας, όπου είχαν διαρρήξει δύο διαμερίσματα. Από την προανάκριση, που έκανε η Ασφάλεια βορειοανατολικής Αττικής προέκυψαν πέντε διαρρήξεις. Ένας από τους διαρρήκτες, που είναι και δραπέτης των Φυλακών Λάρισας ομολόγησε, ότι έχει διαπράξει τουλάχιστον 80 κλοπές στην Αττική. Συγκεκριμένα ο τελευταίος είναι 32 χρονών είχε συλληφθεί στο παρελθόν για κλοπές και διαρρήξεις και κρατούνταν στις φυλακές Λάρισας. Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2005 πήρε πενθήμερη άδεια, αλλά δεν επέστρεψε στο σωφρονιστικό κατάστημα.

    Πως δρούσαν

    Ο 32χρονος δραπέτης και οι δύο συνεργοί του κυκλοφορούσαν πάντα με μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να αποφεύγουν τα μπλόκα της Αστυνομίας και να διαφεύγουν πιθανής σύλληψής.

    Η σπείρα εντόπιζε τα διαμερίσματα, που απουσίαζαν οι ένοικοι τους για διακοπές, και σημάδευε τις πόρτες με χρυσόχαρτο.

    Στη συνέχεια έμπαιναν στα διαμερίσματα παραβιάζοντας τις κλειδαριές με διαρρηκτικά εργαλεία.

    Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή των τριών συλληφθέντων όλα τα κλοπιμαία, τα οποία παρέδωσαν τους κατόχους τους.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί στον Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

    [10] Κοινωνία

    Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια

    25/8/2006 8:46:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Δωρεάν θα ταξιδεύουν με τα πλοία της ακτοπλοΐας οι κάτοικοι των νησιών, που ο μόνιμος πληθυσμός τους δεν υπερβαίνει τους 1.000, με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης, δωρεάν μεταφορά θα έχουν και προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους που είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των νησιών. Ήδη, το υπουργείο έχει δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική προκήρυξη. Με αυτό τον τρόπο, επεκτείνεται το μέτρο της δωρεάν μεταφοράς με ακτοπλοϊκά πλοία των μόνιμων κατοίκων και των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους μικρών και απομακρυσμένων νησιών με μητροπολιτικά τους κέντρα, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το έτος 2006 για τους μόνιμους κατοίκους νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων από και προς Νεάπολη Βοϊών.

    Διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών

    Συγκεκριμένα, δωρεάν μετακίνηση δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των νήσων:

    Αγ. Ευστρατίου από και προς Λήμνο Φούρνων από και προς Ικαρία και Καρλόβασι Λειψών από και προς Πάτμο και Λέρο Σίκινου και Φολεγάνδρου από και προς Ίο Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων και Δονούσας από και προς Νάξο Ανάφης από και προς Θήρα Κιμώλου από και προς Μήλο Αστυπάλαιας από και προς Κάλυμνο Κυθήρων και Αντικυθήρων από και προς Νεάπολη Βοϊών και Γύθειο Ερεικούσας, Μαθρακίου και Οθωνών από και προς Κέρκυρα Ερεικούσας, Μαθρακίου και Οθωνών από και προς Αγ.Στέφανο Γαύδου από και προς Παλαιόχωρα

    Επίσης, με απόφαση του κ. Κεφαλογιάννη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, εκδόθηκε σχετική προκήρυξη διενέργειας διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών ή τμημάτων αυτών, προκειμένου να καλυφθούν οι συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών, με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έναντι μισθώματος διάρκειας 12 ετών.

    [11] Κόσμος

    Μετά τις εξετάσεις DNA

    Αναγνωρίστηκε η Νατάσα

    25/8/2006 5:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά τις εξετάσεις DNA που υποβλήθη την Παρασκευή, η 18χρονη, η οποία κατάφερε να δραπετεύσει από το κελάρι στο οποίο την είχε φυλακίσει για οκτώ χρόνια ο απαγωγέας της, απέδειξαν ότι είναι η Νατάσα Κάμπους, το 10χρονο κοριτσάκι είχε εξαφανιστεί το 1998 στη Βιέννη. Σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ταυτότητα της κοπέλας, καθώς ήδη έχει αναγνωριστεί από τους γονείς της και το διαβατήριο της βρέθηκε στο σπίτι, στο οποίο βρισκόταν φυλακισμένη σε μικρό υπόγειο κελί, στο μικρό χωριό Στράσχοφ έξω από τη Βιέννη. Από το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" φαίνεται ότι πάσχει η νεαρή κοπέλα, μια κατάσταση στην οποία τα θύματα ταυτίζονται με τους απαγωγείς τους, επεσήμανε ο Ράινχαρντ Χάλερ, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ.

    Δεν έχει "σαφή συναίσθηση"

    "Η Νατάσα Κάμπους είναι σε καλή διανοητική και φυσική κατάσταση παρά τα οκτώ χρόνια που πέρασε φυλακισμένη σε ένα υπόγειο κοντά στη Βιέννη", δήλωσαν την Πέμπτη η μητέρα της και η νεαρή αστυνομικός στην οποία μίλησε αμέσως μετά τη δραπέτευσή της.

    "Είμαι περήφανη για το παιδί μου, που βρήκε την ευκαιρία να φύγει. Είναι απίστευτο που έχει τόση λογική!. Πέσαμε η μία στην αγκαλιά της άλλης την αναγνώρισα από τον τρόπο συμπεριφοράς της, από το πρόσωπό της. Πάντοτε πίστευα ότι ήταν ζωντανή", δήλωσε η μητέρα της Νατάσας, Μπριγκίτα Σέρνι, η οποία είχε θεωρηθεί ύποπτη για το φόνο της κόρης της.

    Από την πλευρά της, η Σαμπίνε Φρόιντενμπεργκερ, η αστυνομικός στην οποία έδωσε την πρώτη κατάθεσή της η Νατάσα, εξέφρασε την έκπληξή της για "την εξυπνάδα και το λεξιλόγιο" της 18χρονης. Ο απαγωγέας της, ο 44χρονος Βόλφγκανγκ Πρίκλοπιλ, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά τη φυγή της, της έδινε πολλά βιβλία και επιπλέον της επέτρεπε να ακούει ραδιόφωνο και να βλέπει τηλεόραση.

    Ερωτώμενη για την πιθανή σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού, η Φρόιντενμπεργκερ εκτίμησε ότι η Νατάσα δεν έχει "σαφή συναίσθηση" του τι της συνέβαινε. Σύμφωνα με τη νεαρή κοπέλα, ο Πρίκλοπιλ, που δεν γνώριζε την οικογένειά της, την απήγαγε το 1998 στο δρόμο για το σχολείο της.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης δεχόταν επισκέψεις μόνο από τη μητέρα του. Είχε συμβουλεύσει τους γείτονες να μην πλησιάζουν γιατί το σπίτι ήταν εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας για κλοπή και ίσως τους τρόμαζε άθελά του.

    Πιθανόν πάσχει από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

    Η Νατάσα Κάμπους φαίνεται ότι πάσχει από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, μια κατάσταση στην οποία τα θύματα ταυτίζονται με τους απαγωγείς τους. "Όταν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το φόβο αρχίζεις να ταυτίζεσαι με το δράστη, προσπαθείς να καταλάβεις τι συμβαίνει στο μυαλό του, ποιό είναι το κίνητρό του", δήλωσε ο Ράινχαρντ Χάλερ, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ.

    Η Κάμπους έζησε για μερικά χρόνια κλειδωμένη σε ένα κελί έξι τετραγωνικών μέτρων, χωρίς παράθυρα, κάτω από το γκαράζ του απαγωγέα της, του 44χρονου Βόλφγκανγκ Πρίκλοπιλ. Αργότερα άρχισε να τον βοηθά στις δουλειές του σπιτιού και στον κήπο και περιστασιακά έβγαινε για βόλτα στο χωριό, στα περίχωρα της Βιένης. Σύμφωνα με τον Χάλερ, η ανάπτυξη του Συνδρόμου της Στοκχόλμης είναι απολύτως "φυσιολογική και υγιής αντίδραση". "Θα ήταν πρόβλημα μόνο αν εξακολουθούσε να έχει αισθήματα για αυτόν", είπε χαρακτηριστικά.

    Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης πήρε το όνομά του από ένα περιστατικό που συνέβη στη Στοκχόλμη το 1973. Κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε τράπεζα οι πελάτες κρατήθηκαν όμηροι επί πολλές ημέρες και όταν επενέβη η Αστυνομία αντιστάθηκαν στις προσπάθειες των αρχών να τους απελευθερώσουν. Πολλοί αρνήθηκαν να καταθέσουν αργότερα σε βάρος των απαγωγέων τους.

    Σύμφωνα με τις αρχές, η Νατάσα επωφελήθηκε από μια στιγμή απροσεξίας του Πρίκλοπιλ για να δραπετεύσει. Ο 44χρονος της είχε ζητήσει να καθαρίσει το αυτοκίνητό του με την ηλεκτρική σκούπα αλλά έκανε το λάθος να απομακρυνθεί από κοντά της για να απαντήσει στο τηλέφωνο, οπότε η νεαρή κοπέλα βρήκε την ευκαιρία και έφυγε.

    Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συνθέσουν το παζλ της υπόθεσης, καθώς δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν ο Πρίκλοπιλ έδρασε μόνος ή είχε συνεργό, ούτε γνωρίζουν εάν η Νατάσα είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Η διαδικασία της κατάθεσης φαίνεται να προκαλεί μεγάλο άγχος στην κοπέλα, η αστυνομία αποφάσισε να της δώσει λίγο χρόνο, μέχρι την Δευτέρα, οπότε και θα συνεχιστούν οι έρευνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τη βρήκαν μετά από οχτώ χρόνια

    [12] Κόσμος

    Εκατοντάδες λαθρομετανάστες στη Λαμπεντούζα

    25/8/2006 12:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περισσότεροι από 240 λαθρομετανάστες που επέβαιναν σε επτά πλεούμενα έφτασαν τις τελευταίες δώδεκα ώρες στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa. Την Πέμπτη, 42 άτομα εντοπίστηκαν από άντρες της ακτοφυλακής, οι οποίοι αργότερα διέσωσαν άλλους 39 που βρίσκονταν σε μικρό φουσκωτό 80 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού. Οι περιπολίες των σκαφών της ακτοφυλακής συνεχίστηκαν και άλλοι 84 λαθρομετανάστες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα. Τα ξημερώματα, σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε στα στενά της Σικελίας περισυνέλεξε άλλους 79 λαθρομετανάστες από τρία πλοιάρια. Τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν σταματήσει να φτάνουν στη Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, εκατοντάδες λαθρομετανάστες.

    Το περασμένο Σαββατοκύριακο δύο πλοιάρια με λαθρομετανάστες ναυάγησαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να πνιγούν έντεκα άνθρωποι και να αγνοούνται δεκάδες.

    Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο φέτος έφτασαν στη Λαμπεντούζα 178 πλοιάρια με 10.414 λαθρομετανάστες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βυθίστηκε πλεούμενο με 100 λαθρομετανάστες

    [13] Κόσμος

    Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα

    Επιδημία εγκεφαλίτιδας Β στην Κίνα

    25/8/2006 11:57:00 πμ

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία Χενάν στην κεντρική Κίνα, από την εγκεφαλίτιδα Β, ενώ περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα του Πεκίνου", η εγκεφαλίτιδα Β, ασθένεια η οποία προκαλείται από το τσίμπημα κουνουπιού, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές στην επαρχία Χενάν επισήμαναν πως από τον Ιούλιο συνολικά 437 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας δεν διευκρινίζεται τι προκάλεσε τη σημαντική αυτή αύξηση κρουσμάτων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως περισσότεροι από 200 άνθρωποι προσβλήθηκαν από εγκεφαλίτιδα Β στην επαρχία Σαντσί, από τους οποίους οι 19 πέθαναν.

    [14] Κόσμος

    Από τη Βόρεια Κορέα

    Μέτρα της Ν. Κορέας για πυρηνική δοκιμή

    25/8/2006 9:47:00 πμ

    Η Νότια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε υπόγεια πυρηνική δοκιμή, δήλωσε πρόσφατα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι-μουν. "Η κυβέρνηση εξετάζει και θα εξετάσει στο μέλλον τα κατάλληλα μέτρα για μια τέτοια περίπτωση. Αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε μια πυρηνική δοκιμή αυτό θα έχει σοβαρότερες επιπτώσεις από την εκτόξευση πυραύλου στις 5 Ιουλίου, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μια πολύ σοβαρή κρίση και θα δημιουργήσει ρωγμές στις βάσεις του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης" των πυρηνικών, πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρει η χώρα του.

    [15] Μ. Ανατολή

    Μετά την απόφαση των ΥΠΕΞ των "25"

    Ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη

    25/8/2006 8:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 10:03:13 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την αποστολή 6.500 στρατιωτών που θα αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, αποφάσισαν στο Συμβούλιο οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25, που συνήλθε εκτάκτως στις Βρυξέλλες, παρουσία του Κόφι Άναν. Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έθεσε τέρμα στις μάχες και τους βομβαρδισμούς ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, προβλέπει ότι η διευρυμένη δύναμη μπορεί να αποτελείται από 15.000 άνδρες. Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, οι Υπουργοί Eξωτερικών της Ε.Ε τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης για το Λίβανο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα την παραδόσει στην Ιταλία. Από την πλευρά της, η υπουργός Eξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου δήλωσε πως "η Ευρώπη ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για μια ενισχυμένη ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, η οποία ήταν αίτημα της Λιβανικής κυβερνήσεως, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων χωρών της περιοχής". Κατά της αποστολής μιάς τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο τάχθηκε δημόσια ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Η εναντίωση του κ. Σεζέρ στην εμπλοκή της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη θεωρείται από τους παρατηρητές της πολιτικής ζωής στην Τουρκία ως "πλήγμα" στην Κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προετοίμαζε το τελευταίο χρονικό διάστημα το έδαφος για την αποστολή μιάς στρατιωτικής δύναμης. Η απόφαση της Κυβέρνησης Ερντογάν στο θέμα αυτό δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού δίνεται η ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Σημαντικό βήμα

    Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ διατύπωσε την ελπίδα πως η απόφαση, η οποία είναι ένα σημαντικό βήμα στην ειρηνευτική προσπάθεια, θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι "είναι απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 των ΗΕ, κάτι το οποίο απαιτεί την παρουσία μιας ενισχυμένης ειρηνευτικής δύναμης, καθώς και την άμεση άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου από θαλάσσης και από αέρος".

    Συνολικά, η Ευρώπη συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο με 8.500 άντρες (6.500 συν 2000 άντρες που ήδη βρίσκονται εκεί), καθώς και με ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που θα μεταβούν το ταχύτερο δυνατό στην περιοχή.

    Στην ειρηνευτική δύναμη συμμετέχουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε., πλην της Λιθουανίας και της Λετονίας. Ναυτική δύναμη θα στείλει στο Λίβανο, εκτός από την Ελλάδα, η Γερμανία και η Δανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ναυτική δύναμη θα συμβάλει στην άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου. Όλες οι χώρες της ΕΕ επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, κάτι το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστερα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου στην Φινλανδία.

    Νέα Σύνοδος τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ

    Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στη Unifil είναι η Ιταλία (περίπου 3.000 άνδρες) και η Γαλλία (2.000 άνδρες). Ο Άναν εξήρε τον "αρχηγικό ρόλο" που έπαιξαν Ρώμη και Παρίσι και επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση της δύναμης θα παραμείνει σε γαλλικά χέρια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, οπότε θα ανατεθεί στους Ιταλούς. Πολλές άλλες χώρες θα συμμετάσχουν επίσης με σημαντικές δυνάμεις στη Unifil: η Ισπανία με 1.000-1.200 άνδρες, το Βέλγιο με 300-400 η Πολωνία με συνολικά 500 (ήδη υπηρετούν στο Λίβανο περισσότεροι από 200 Πολωνοί στρατιώτες), η Φινλανδία με 250, εφόσον εγκριθεί η απόφαση αυτή από το κοινοβούλιο της χώρας.

    Σύμφωνα με τον Κόφι Άναν, η Unifil θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα ξεκινήσει "εντός λίγων ημερών". Ο Άναν φαίνεται πάντως να αποκλείει την ανάπτυξη στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, κάτι που ζητά το Ισραήλ. Όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εφόσον ζητηθεί από το Λίβανο, τέτοιο αίτημα όμως δεν υπάρχει μέχρι τώρα. Εξάλλου σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι οι Ιταλοί στρατιώτες μπορεί να ξεκινήσουν για το Λίβανο την ερχόμενη Τρίτη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι η Κυβέρνησή του θα εκδώσει την Δευτέρα ένα διάταγμα με το οποίο θα δίνει το "πράσινο φως" για την ανάπτυξη των ιταλικών δυνάμεων στο Λίβανο. "Επομένως, από το πρωί της Τρίτης μπορεί να ξεκινήσει η αποστολή", πρόσθεσε.

    Ωστόσο οι πρώτες επί μέρους αντιδράσεις ήρθαν ήδη από το Ισραήλ, που δεν αποδέχεται την άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου ώσπου να βεβαιωθεί ότι δεν εξοπλίζεται η Χεζμπολάχ και αρνείται τη συμμετοχή στρατιωτών μουσουλμανικών χωρών, όπως η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία και η Τουρκία. Το Ισραήλ θέλει την ανάπτυξη της δύναμης στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία ώστε να σταματήσει ο εφοδιασμός της Χεζμπολάχ. Όμως ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ απειλεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κλείσει τα σύνορα, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί "εχθρική" από τη Δαμασκό.

    Αυτή η επίσημη Σύνοδος που ονομάζεται "Γεννήτρια Στρατευμάτων", θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα ανάμεσα στους προγραμματιστές της υπηρεσίας διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους των χωρών που θα συνεισφέρουν με δυνάμεις τους, διευκρινίστηκε από τις ίδιες πηγές.

    Ο ΟΗΕ είχε εκφράσει την επιθυμία να μπορέσει να γίνει η Σύνοδος την εβδομάδα αυτή, αναγκάστηκε όμως να την αναβάλει για να αναμείνει τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο ΟΗΕ επιθυμεί να είναι οι Ευρωπαίοι αυτοί που με τις δυνάμεις που θα προσφέρουν θα σχηματίσουν την σπονδυλική στήλη της μελλοντικής ενισχυμένης Unifil, της οποίας η δύναμη θα πρέπει να φθάσει στους 15.000 άνδρες σε σχέση με τους 2.000 που είναι σήμερα.

    Ο ΟΗΕ εύχεται μιαν ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό μιας εμπροσθοφυλακής από περίπου 3500 άνδρες της δύναμης αυτής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επί τάπητος η ειρηνευτική δύναμη

    [16] Μ. Ανατολή

    Έτοιμο να αντιμετωπίσει κυρώσεις δηλώνει το Ιράν

    Συνομιλίες θέλει ο Σολάνα

    25/8/2006 5:07:00 μμ

    Την ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμά, μετά την απάντηση της Τεχεράνης στο πακέτο των κινήτρων που της προσέφεραν οι έξι μεγάλες χώρες μέλη του ΟΗΕ, διέγνωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα. "Η απάντηση θίγει πολλά διαφορετικά στοιχεία, διαφορετικά από εκείνα που είχαμε προτείνει. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουμε μια σύνοδο διαλόγου ... ή μια συζήτηση με τους Ιρανούς για να αποσαφηνιστούν μερικές από τις εκφράσεις και τις σημασίες που περιέχονται στο έγγραφό τους", δήλωσε ο Σολάνα μιλώντας στον ισπανικό κρατικό ραδιοσταθμό RNE. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ιρανικής κεντρικής τράπεζας Εμπραχίμ Σεϊμπανί δήλωσε την Παρασκευή, πως το Ιράν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυρώσεις, που μπορεί να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε άρνηση χώρας να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. "Δεν έχουμε καμιά ανησυχία", τόνισε ο Σεϊμπανί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιρανική πρόταση για διάλογο

    [17] Μ. Ανατολή

    Έρευνα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις βόμβες διασποράς

    Επί τάπητος η ειρηνευτική δύναμη

    25/8/2006 9:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 8:57:50 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την ευρωπαϊκή συμβολή στη διεθνή δύναμη που θα αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στη Μ. Ανατολή. Η Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους ομολόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή. Οι εργασίες του συμβουλίου πραγματοποιούνται λίγες ώρες αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στη δύναμη με 2.000 στρατιώτες, αντί για 400 που είχε προσφέρει αρχικά. Στόχος είναι τα κράτη μέλη της Ένωσης να συνεισφέρουν κατά τρόπο τέτοιο, ώστε η ειρηνευτική δύναμη να φτάσει τους 15.000 στρατιώτες. Παράλληλα, ο Γάλλος στρατηγός Αλέν Πελεγκρινί, που διοικεί την προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (Finul), θα διατηρήσει τη διοίκηση και της διευρυμένης δύναμης που θα σταλεί στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούτζαριτς. Πάντως, σημειώνεται ότι ο ορισμός του διοικητή μιας ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών είναι ευθύνη του Γ.Γ. Στο μεταξύ, αποβιβάστηκαν σήμερα στον νότιο Λίβανο οι 170 Γάλλοι στρατιώτες του Μηχανικού, που θα ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεξάγει έρευνα σχετικά με τη χρήση βομβών διασποράς από τους Ισραηλινούς.

    "Από μια κλωστή"

    Το μήνυμα "η εκεχειρία κρέμεται σε μία κλωστή και άρα η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να εφαρμόσει το ταχύτερο την απόφαση του ΟΗΕ", μεταφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη, στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

    Ολοκληρώνοντας την περιοδεία της, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, λίγο πριν αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι ο στρατός πρέπει να πάει στο Λίβανο το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση της χώρας θα έχει πραγματικά τη δυνατότητα να επιβάλει την τάξη με τον λιβανέζικο στρατό και να έχει την κυριαρχία όλης της χώρας.

    Η Ελληνίδα υπουργός θα έχει σύντομη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας το Σεπτέμβριο από την Ελλάδα.

    Από την πλευρά της, εξάλλου, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, σε δήλωσή της, λίγο πριν τη συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό της, αναφέρθηκε στην "ανάγκη αφοπλισμού της Χεζμπολάχ", παραπέμποντας στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υποστήριξε πως δεν θα αποχωρήσει το Ισραήλ από το Λίβανο αν δεν αναπτυχθεί η πολυεθνική δύναμη σε συνεργασία με τον λιβανέζικο στρατό.

    Παράλληλα, την ικανοποίηση του για την απόφαση της Γαλλίας να στείλει συνολικά 2.000 στρατιώτες στο Λίβανο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φουάντ Σινιόρα.

    Αισιόδοξος ο Ανάν

    Από την πλευρά του "πολύ καλή αρχή" για τη συγκρότηση πολυεθνούς δύναμης 15.000 ανδρών στο Λίβανο, χαρακτήρισε τη σύνοδο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Ο Κόφι Ανάν απαντώντας σε ερώτηση για το αν ελπίζει, ότι η διεθνής κοινότητα θα καταφέρει να συγκεντρώσει αυτό των αριθμό στρατιωτών δήλωσε: "όχι σήμερα, αλλά σήμερα θα έχουμε μια πολύ καλή αρχή". "Θα βρω 15.000 άνδρες", πρόσθεσε χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.

    Ο γενικός γραμματέας δήλωσε επίσης, ότι θα ανακοινώσει το απόγευμα τη διοίκηση της προσωρινής ενισχυμένης δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο και ότι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα.

    Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ ανέφερε, ότι θα ήταν υπερβολικό τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν δύναμη αποτελούμενη από 15.000 στρατιώτες.

    "Αίσθηση μου είναι, ότι αριθμός των 15.000 ανδρών, που δόθηκε αρχικά είναι υπερβολικός", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

    "Παραβίαση του διεθνούς δικαίου"

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "New York Times", το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διερευνά κατά πόσο η χρήση από τον ισραηλινό στρατό των αμερικανικής κατασκευής ρουκετών που φέρουν βομβίδια διασποράς, στον πόλεμο του Λιβάνου, συνιστά παραβίαση των συμφωνιών με τις ΗΠΑ, που προβλέπουν περιορισμούς στη χρήση τέτοιων όπλων.

    Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έρευνα αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ, αλλά αντίθετα, να βοηθήσει την κυβέρνηση Μπους να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται από αραβικές κυβερνήσεις για την υποστήριξη που παρείχε στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.

    Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των Times αναφέρεται ότι η Υπηρεσία Ελέγχου Αμυντικών Συμφωνιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άνοιξε την έρευνα με αφορμή τις πληροφορίες ότι τρεις τύποι βομβών διασποράς, αμερικανικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στον νότιο Λίβανο και ευθύνονται για απώλειες αμάχων.

    Οι αμερικανο-ισραηλινές συμφωνίες που αφορούν στη χρήση αμερικανικών βομβών διασποράς συνήφθησαν στη δεκαετία του 1970 και προβλέπουν τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών μόνον εναντίον οργανωμένων αραβικών στρατευμάτων και σαφώς καθορισμένων στρατιωτικών στόχων, σύμφωνα με τους Times.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ισραήλ έριξε βόμβες διασποράς σε τουλάχιστον 170 χωριά στο νότιο Λίβανο και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι έπληξε εν γνώση του κατοικημένες περιοχές με τέτοιες βόμβες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The New York Times: Inquiry Opened Into Israeli Use of U.S. Bombs

    BBC: Pressure on EU over peace force

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενισχύεται η ειρηνευτική δύναμη

    "Πυρετός" διαπραγματεύσεων

    "Μια ευκαιρία στην ειρήνη"

    [18] Μ. Ανατολή

    Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν

    Δύο επιθέσεις Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    25/8/2006 8:13:00 πμ

    Ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε την κατοικία ενός Παλαιστίνιου που είναι μέλος ριζοσπαστικής οργάνωσης και μία αποθήκη πυρομαχικών στη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας οκτώ άτομα, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές και στρατιωτικές πηγές. Η πρώτη επίθεση έγινε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και είχε ως συνέπεια να καταστραφεί η κατοικία ενός τοπικού διοικητή της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε πολίτες που βρίσκονταν κοντά στο κτήριο την ώρα την επίθεσης. Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε λίγη ώρα αργότερα μία αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη της Γάζας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι πριν από τις επιθέσεις είχαν προειδοποιηθεί οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τα κτήρια και στις δύο περιπτώσεις.

    [19] Οικονομία

    Επιχειρηματικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο

    25/8/2006 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τη διοργάνωση μεγάλου επιχειρηματικού συνεδρίου 14 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με την συμμετοχή 22 εκπροσώπων από αραβικές χώρες προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Μίχαλο και τη Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν από κοινού, από το υπουργείο Εξωτερικών και το ΕΒΕΑ, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε, πως ο νέος στόχος, ενόψει της ΔΕΘ, είναι το επιχειρηματικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο, δηλαδή στις αγορές της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και στις χώρες του Κόλπου. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται επισκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών στις χώρες αυτές, το φθινόπωρο και το χειμώνα, μαζί με ομάδες επιχειρηματιών και θεσμικών εκπροσώπων της αγοράς, ενώ πολύ σημαντικό είναι η διοργάνωση του συνεδρίου, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και διοργανώνεται από το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την εποικοδομητική συνεργασία που υπήρχε μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Επιμελητηρίου, τονίζοντας, πως κοινή είναι η διαπίστωση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει συμβάλει στη σημαντική αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Επίσης, ο κ. Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κατά 21,4%, το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ρεσιτάλ "fair play" από Ριβάλντο

    25/8/2006 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Βραζιλιάνος άσος του Ολυμπιακού Ριβάλντο, που με τα δύο προσωπικά του τέρματα στην πρεμιέρα του Καραϊσκάκη κόντρα στην Ξάνθη χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 2-1, ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που βραβεύτηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και την ΕΡΤ ως MVP της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Λίγο πριν από την προπόνηση των "ερυθρολεύκων" ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Αντώνης Αντωνιάδης, μετέβη στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και βράβευσε με μια ασημένια μπάλα και ένα χρυσό παπούτσι τον Ριβάλντο, ο οποίος άφησε τους πάντες άναυδους, λέγοντας πως θα έπρεπε να προτιμηθεί για τον τίτλο του MVP ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης του Παναθηναϊκού.

    Ρίμπο: "Εγώ θα ψήφιζα τον "Σάλπι"

    "Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βοήθησα τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα, αλλά και για τα γκολ που πέτυχα. Ευχαριστώ τους Ελληνες φιλάθλους για την τιμή που μου έκαναν να με ψηφίσουν. Είναι κίνητρο για τους παίκτες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι πολύ καλή αυτή η κίνηση με τα δύο έπαθλα. Ανεβάζουν το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαι ο πρώτος, λοιπόν, που το κερδίζει και χαίρομαι γι αυτό" τόνισε ο Ρίμπο, που είχε και άλλη μια διάκριση, καθώς το δεύτερο γκολ που πέτυχε στο παιχνίδι με την Ξάνθη, επιλέχθηκε ως το ωραιότερο της αγωνιστικής.

    "Νομίζω ότι καλύτερο γκολ ήταν το "ψαλίδι" του Φλαβίνιο (σ.σ. το πρώτο γκολ της Κέρκυρας στο παιχνίδι με την Καλαμαριά). Ηταν εντυπωσιακό" συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος σουπερ στάρ των πρωταθλητών που σε μία ένδειξη φερ πλεϊ τόνισε τα εξής: "Κι εγώ ως MVP θα ψήφιζα τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που έβαλε τρία γκολ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με το Αιγάλεω. Εκανε ένα πολύ καλό ξεκίνημα στην πρεμιέρα του με τη νέα του ομάδα".

    Αναφερόμενος εξάλλου για την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ριβάλντο επεσήμανε χαρακτηριστικά: "Δεν ήμουν από αυτούς που χαμογελούσαν. Ολες είναι δύσκολες ομάδες. Θα χαμογελάσω μόνο όταν προκριθούμε. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε κανέναν. Αν παίξουμε έτσι, ως μεγάλη ομάδα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και θα προκριθούμε".

    Διαψεύδει για Ζε Ρομπέρτο

    Στο μεταξύ, ο Ριβάλντο προέβη μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Ολυμπιακού, στην ακόλουθη δήλωση: "Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζε Ρομπέρτο, θα ήθελα να τονίσω ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Τελευταία φορά που μίλησα με τον Ζε Ρομπέρτο ήταν περίπου πριν από ένα μήνα. Έκτοτε δεν είχα καμία επαφή μαζί του και το μόνο που γνωρίζω είναι ότι βρίσκεται στο Σάο Πάολο όπου υποβάλλεται σε θεραπεία λόγω ενός μικροτραυματισμού που είχε".

    Παράταση στην αγωνία για "Τζόλε"

    Στον αγωνιστικό τομέα πάντως η αγωνία που υπάρχει στο στρατόπεδο του πειραϊκού συλλόγου για τη συμμετοχή του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο κυριακάτικο ματς με τον Πανιώνιο συνεχίστηκε. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, που αισθάνεται ενοχλήσεις στον τένοντα, ούτε σήμερα γυμνάστηκε, αλλά έκανε θεραπεία και ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Αντίθετα κανονικά γυμνάστηκε ο Οκκάς, ο Καψής ακολούθησε πρόγραμμα που περιλάμβανε τρέξιμο, ατομική προπόνηση στο γυμναστήριο και θεραπεία, όπως και οι Μπουλούτ, Νε, Κωνσταντίνου. Αύριο οι "ερυθρόλευκοι" θα γυμναστούν στις 19:00.

    Και ενώ η συμμετοχή του Τζόρτζεβιτς θα κριθεί από την τελευταία προπόνηση το ντεμπούτο του με το Νο 55 στην πλάτη θα πραγματοποιήσει πιθανότατα στη Νέα Σμύρνη ο Βραζιλιάνος νεοπαοκτηθείς άσος του Ολυμπιακού, Ζούλιο Σέζαρ. Υστερα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της FIFA, ειδοποιήθηκε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για την έκδοση δελτίου στον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, ο οποίος από σήμερα τίθεται στη διάθεση του Τροντ Σόλιντ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σούπερ Λίγκα πράξη δεύτερη

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σούπερ Λίγκα πράξη δεύτερη

    25/8/2006 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι προ των πυλών και πολλές σημαντικές αναμετρήσεις περιλαμβάνει το μενού. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός δοκιμάζεται στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο, η ΑΕΚ έχει δύσκολη αποστολή στην Κρήτη με αντίπαλο τον ΟΦΗ, ενώ υπάρχει και το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης όπου ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα τον Ηρακλή, με το οποίο ανοίγει και η αυλαία της δεύτερης αγωνιστικής. Στο άλλο παιχνίδι του Σαββάτου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ιωνικό.

    Η δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα περιλαμβάνει παιχνίδια για όλα τα γούστα. Ο Ολυμπιακός, ο οποίος έμαθε την Πέμπτη τους αντιπάλους του στη φάση των ομίλων του Champions League, κοντράρεται με τον Πανιώνιο και έχει στόχο το 2 στα 2.

    Η ΑΕΚ πλέον βρίσκεται στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Απαλλαγμένη από το άγχος, η "Ένωση" ταξιδεύει στην Κρήτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ, με στόχο να πάρει την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα, μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα της πρεμιέρας με τον ΠΑΟΚ. Τον ίδιο στόχο έχουν και οι Κρητικοί, που επίσης στην πρεμιέρα αναδείχθηκαν ισόπαλοι με τον Ατρόμητο.

    Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης το Σάββατο ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή στην Τούμπα το Σάββατο. Αμφότερες ομάδες οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με ισοπαλία το πρωτάθλημα και επιζητούν το πρώτο τρίποντο. Η πρεμιέρα για τον "δικέφαλο του Βορρά" ήταν πιο πετυχημένη, αφού κατάφερε να πάρει το βαθμό κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ενώ ο "Γηραιός" έμεινε στο "χ" με τον Πανιώνιο εντός έδρας.

    Ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Ιωνικό. Οι "πράσινοι" προερχόμενη από την μεγάλη νίκη και το 1-4 επί του Αιγάλεω εκτός έδρας, έχουν στόχο τη νίκη και το 2 στα δύο.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Καλαμαριά υποδέχεται το Αιγάλεω, η Λάρισα τον Ατρόμητο, η Ξάνθη τον Εργοτέλη και ο Άρης σε ένα παιχνίδι που θα παρακολουθήσετε από τη ΝΕΤ (Κυριακή 19:00), θα υποδεχθεί την Κέρκυρα.

    Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής ΣΑΒΒΑΤΟ

    19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ηρακλής (Supersport)

    21:00 (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Ιωνικός (Supersport)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    19:00 (Καλαμαριά) Καλαμαριά-Αιγάλεω

    19:00 (Αλκαζάρ) Λάρισα-Ατρόμητος

    19:00 (Ξάνθη) Ξάνθη-Εργοτέλης

    19:00 (Χαριλάου) Άρης-Κέρκυρα (ΝΕΤ)

    19:00 (Ηράκλειο) ΟΦΗ-ΑΕΚ (Supersport)

    21:00 (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Ολυμπιακός (Supersport)

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τράκαρε ο Σιλά

    25/8/2006 9:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Άγιο είχε" ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Ζαν Μαρί Σιλά, ο οποίος τράκαρε στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά την μετάβασή του στην προπόνηση της ομάδας. Ευτυχώς για τον έμπειρο μεσοεπιθετικό από τη Νέα Γουϊνέα, αλλά και τον οδηγό του άλλου οχήματος, υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές και όχι τραυματισμοί. Το συμβάν αυτό είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση του παίκτη στο ραντεβού της ομάδας του όπου ο Ράινερ Μάουερ ανέλυσε στους παίκτες του τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ, αλλά και επισήμανε τα λάθη που έγιναν στο ματς της πρεμιέρας του πρωταθιλήματος με τον Ατρόμητο. Νέα προπόνηση θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 6 και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί η αποστολή.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρεμιέρα στο Κύπελλο

    25/8/2006 9:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ανοίγει το Σαββατοκύριακο η αυλαία του Κυπέλλου Ελλάδας αυτό, καθώς θα διεξαχθεί η πρώτη φάση της διοργάνωσης, όπου μετέχουν οι ομάδες της Γ Εθνικής σε μονές αναμετρήσεις. Ο ΟΦ Ιεράπετρας ήταν ο τυχερός της κλήρωσης, αφού πέρασε άνευ αγώνος στην επόμενη φάση. Το Σάββατο θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Απόλλων Αθ.-Πολύκαστρο, Θύελλα Πατρών-Αναγέννηση Καρδίτσας, Αχαρναϊκός-Αγ. Δημήτριος, ΠΑΟ Νέοι Επιβάτες-Λαμία, Κορωπί-Θερμαϊκός και Διαγόρας-Ενωση Θράκης. Όλοι οι αγώνες θα αρχίσουν στις 17:30.

    Το πρόγραμμα της α' φάσης

    Απόλλων Αθ.-Πολύκαστρο 26/8 Θύελλα Πατρών-Αναγέννηση Καρδίτσας 26/8 Αχαρναϊκός-Αγ. Δημήτριος 26/8 ΠΑΟ Νέοι Επιβάτες-Λαμία 26/8 Κορωπί-Θερμαϊκός 26/8 Διαγόρας-Ενωση Θράκης 26/8 Βύζας-Ναυπακτιακός Αστέρας 27/8 ΑΣΚ Ολυμπιακός Β.-Ηλιούπολη 27/8 Αναγέννηση Αρτας-Καβάλα 27/8 Τρίκαλα-Θήβα 27/8 Δόξα Γρατινής-Πιερικός 27/8 ΑΕ Γιάννενα-Παναχαϊκή 27/8 Παναιτωλικός-Ανδρούτσος Γραβιάς 27/8 Πανηλειακός-Εθνικός Κατερίνης 27/8 Αιολικός-Ρόδος 30/8 Ατσαλένιος-Δόξα Δράμας 30/8 * Όλοι οι αγώνες θα διαξαχθούν στις 17:30

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγές στο πρόγραμμα του Κυπέλλου

    Αρχίζουν οι μάχες του Κυπέλλου

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έρχεται στην Αθήνα ο Πελέ

    25/8/2006 12:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 7 Σεπτεμβρίου ο Πελέ αφού είναι ο επίσημος προσκεκλημένος για την εκδήλωση του θεσμού "Χρυσό Παπούτσι". Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών σε συνεργασία με την αθλητική εταιρία "PUMA HELLAS", προχωράνε στην αναβάθμιση του θεσμού το οποίο θα αφορά τη βράβευση των πρώτων σκόρερ των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Α, Β και Γ εθνικής της περιόδου 2006-07. Η πρωτοβουλία της εταιρίας θα παρουσιαστεί επίσημα σε μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, στην οποία θα δώσει το παρών και ο μεγάλος άσος του παρελθόντος.

    [25] Μπάσκετ

    Προπονήθηκε στη Σαϊτάμα η Εθνική

    25/8/2006 7:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην μακρινή Σαϊτάμα της Ιαπωνίας χτυπά ξανά από αύριο η καρδιά του παγκόσμιου μπάσκετ, καθώς μετά το σημερινό ρεπό και την μετάβαση των 16 ομάδων στην πόλη της "Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου" το Σάββατοκύριακο θα διεξαχθεί η φάση των "16" του 15ου Μουντομπάσκετ. Η Εθνική μας που μετά από σιδηροδρομικό ταξίδι διόμισι περίπου ωρών εγκαταστάθηκε κιόλας στο προάστιο του Τόκιο, πραγματοποίησε ήδη την πρώτη της προπόνηση στο εντυπωσιακό γήπεδο των αγώνων. Στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης θα αναμετρηθούν για την πρόκριση στα προημιτελικά τα ζευγάρια Αργεντινή-Νέα Ζηλανδία, Τουρκία-Σλοβενία, Ισπανία-Σερβία, Ιταλία-Λιθουανία, ενώ η Ελλάδα θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κίνας την Κυριακή στις 14:00 (ΝΕΤ). Την ίδια μέρα θα μονομαχήσουν οι Γαλλία-Ανγκόλα , ΗΠΑ-Αυστραλία και Γερμανία-Νιγηρία.

    "Θαμπώθηκαν" από το "Saitama Super Arena"

    Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, εκτός του διεθνή Νίκου Ζήση, που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Χαμαμάτσου, μετά τον αντιαθλητικό του τραυματισμό στο πρόσωπο από το Βραζιλιάνο Βαρεχάο, μετά την άφιξή τους, ξεμούδιασαν για μισή ώρα σε βοηθητικό γήπεδο και στη συνέχεια "πάτησαν" στο παρκε του επιβλητικού "Saitama Super Arena", όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες.

    Οι πρωταθλητές Ευρώπης έμειναν με "ανοικτό το στόμα" από το αχανές γήπεδο χωρητικότητας 9.000 θέσεων που με κάποιες μετατροπές έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 37.000 θεατές. Μετά την προπόνηση της πρωταθλήτριας Ευρώπης, στο παρκέ του ιαπωνικού γηπέδου μπήκε η κυριακάτικη αντίπαλος της Εθνικής, η Κίνα (14:00, ΝΕΤ). Η ομάδα του Λιθουανού πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, Γιόνας Καζλάουσκας, ήταν όμως σα να μην προπονήθηκε, καθώς απουσίαζε "το Α και το Ω" της ασιατικής ομάδας, ο συμπαίκτης από φέτος του Βασίλη Σπανούλη, στους Ρόκετς του Χιούστον, Γιάο Μίνγκ, για λόγους ξεκούρασης.

    Την ίδια ώρα το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής επιδόθηκε σε... βιντεοθεραπεία της προσεχούς αντιπάλου της πρωταθλήτριας Ευρώπης, προκειμένου να αναλύσει το τρόπο παιχνιδιού και τα μυστικά της κινέζικης ομάδας. Κοινό μυστικό πάντως είναι ότι αν οι διεθνείς μας καταφέρουν να σταματήσουν τον "γίγαντα" των 221 πόντων, Γιάο Μίνγκ, τότε η ομάδα μας θα διατηρήσει το αήττητο επί ιαπωνικού εδάφους και θα σφραγίσει την πρόκρισή της στους "8" του 15ου Μουντομπάσκετ. Πάντως ο Παναγιώτης Γιαννάκης ζήτησε από τους διεθνείς να μην υποτιμήσουν την αντίπαλό τους και να συνεχίσουν τις εντυπωσιακές τους εμφανίσεις.

    Νέα εξέταση για Ζήση

    Πέρα όμως από το αγωνιστικό ενδιαφέρον, η αγωνία της ελληνικής αποστολής για την κατάσταση της υγείας του άσου της Μπενετόν Τρεβίζο, που άφησαν πίσω σε νοσοκομείο της Χαμαμάτσου, είναι έκδηλη σε κάθε "πηγαδάκι" της ελληνικής ομάδας. Η κατάσταση του διεθνή γκαρντ, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, παραμένει σταθερή και αύριο μάλιστα θα κάνει ακόμα μία εξέταση στο νοσοκομείο της Ιαπωνίας, για να διαπιστωθεί η πορεία της φυσαλίδας που έχει δημιουργηθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

    Αν οι Ιάπωνες ιατροί δώσουν την έγκριση τους για την ασφαλή μετακίνησή του, τότε ο Ζήσης θα είναι σε θέση να ταξιδέψει. Στην διακριτική ευχέρεια του παίκτη είναι αν θα μεταφερθεί με ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι στο Τόκιο, προκειμένου να συνεχισθεί η νοσηλεία του σε νοσοκομείο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ωστόσο το πιθανότερο είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο δεξί ζυγωματικό, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η όρασή του

    Δημόσια συγγνώμη από τη Βραζιλία

    Στο μεταξύ, μετά την έγγραφη καταγγελία της ελληνικής αποστολής προς την FIBA για την ενέργεια του Βαρεχάο, η παγκόσμια ομοσπονδία απαίτησε από την βραζιλιάνικη ομοσπονδία να ζητήσει συγγνώμη για τον σοβαρό τραυματισμό του Νίκου Ζήση, τόσο από τον ίδιο τον παίκτη όσο και από την ΕΟΚ. Παράλληλα όμως ζήτησε και την έγγραφη άποψή της για το συμβάν. Αύριο αναμένεται να βγει η απόφαση από την πειθαρχική επιτροπή της FIBA για το συγκεκριμένο θέμα.

    [26] Βόλεϊ

    Φιλική ήττα της Εθνικής Γυναικών

    25/8/2006 10:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας με την Εθνική Γυναικών ενόψει των προσεχών αγώνων μπαράζ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ισοφάρισε απόψε η Σλοβενία. Στη δεύτερη αναμέτρηση των ομάδων στην Παιανία η παρά της νεοαποκτηθείσας άσου του Παναθηναϊκού, Σόνια Μποροβίντσεκ, επικράτησε με 3-1 σετ (22-25, 25-23, 24-26, 20-25) των διεθνών. Το φετινό απόκτημα του "τριφυλλιού" ξεχώρισε με 15 πόντους, ενώ από για το ανιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεχώρισε η Γεωργακοπούλου με 13 πόντους. Στο αποψινό φιλικό δεν αγωνίστηκαν οι διεθνείς Νικολαΐδου και Χατζηνικολάου, καθώς ένιωσαν μικροενοχλήσεις. Ο προπονητής Δημήτρης Ανδρεόπουλος δοκίμασε ως κεντρική την Κωνσταντινίδου, από την Εθνική Νεανίδων. Αύριο στις 19:30 οι διεθνείς μας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ρεβάνς στο τρίτο αγώνα των δύο ομάδων, ενώ η αυλαία των φιλικών με τις Σλοβένες θα πέσει ατην Κυριακή.

    Οι συνθέσεις των ομάδων

    ΕΛΛΑΔΑ: Δρούγκα 2, Σάκκουλα 7, Ντουμιτρέσκου 10, Κωνσταντινίδου 2, Γεωργακοπούλου 13, Καλαϊτζίεβα 12, Βλάχου (λ, 97%), Κιόση 14, Φραγκιαδάκη 9, Πλαγιαννάκου, Κουτουξίδου 1.

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Γκούστιν 8, Λίτισερ 12, Μποροβίντσεκ 15, Σπάσαλ 17, Κόκαρ 2, Γκρετάνοβιτς 14, Σούλερ (λ, 67%), Ντρεβένσεκ, Γιόντες 1.

    [27] Πανελλήνιο ρεκόρ από Πρωτόπαππα

    25/8/2006 10:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 10:45:33 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Γουρλίδικο αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά το Βέλγιο για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια του στίβου Μαρία Πρωτόπαπα. Η διεθνής του Πανελληνίου κατά διάρκεια του μίτινγκ στίβου της σειράς Γκόλντεν Λιγκ, στο βελγικό "Stade Roi Baudouin" κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 5.000μ. Η Πρωτόπαπα που κατέλαβε την 14η θέση με 15:04.03, βελτίωσε κατά σχεδόν τέσσερα δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η ίδια με 15:07.81 από τις 31 Ιουλίου 2004, σε μίτινγκ που είχε γίνει στο βελγικό Χόιζντεν. Νικήτρια του αγωνίσματος αναδείχθηκε η Τιρουνές Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία με 14:30.63. Εξάλλου στο μήκος ανδρών της διοργάνωσης ο Λούης Τσάτουμας στην μοναδική του έγκυρη προσπάθεια -την τρίτη- πέτυχε επίδοση 8.15μ. και κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Νικητής με 8.31μ. ο Ιρβινγκ Σαλαντίνο από τον Παναμά.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η κλήρωση το UEFA

    Καλή για τρεις, κακή για έναν

    25/8/2006 3:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 4:38:17 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ολοκληρώθηκε η κλήρωση από την οποία οι ελληνικές ομάδες έμαθαν τις αντιπάλους τους στο πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την ουκρανική Μέταλουργκ Ζαπορζίγια με το πρώτο παιχνίδι να γίνεται στο ΟΑΚΑ. Από τις άλλες τρεις ελληνικές ομάδες, που βρέθηκαν στο υπογκρούπ των αδυνατών, την πιο δύσκολη αποστολή έχει ο Ατρόμητος ο οποίος κληρώθηκε να παίξει με την κάτοχο του τροπαίου ισπανική Σεβίλλη, με το πρώτο παιχνίδι να γίνεται στο περιστέρι. Στα κάπως πιο "μαλακά" έπεσαν οι Ξάνθη και Ηρακλής, που θα αντιμετωπίσουν τις Ντιναμό Βουκουρεστίου από τη Ρουμανία (την οποία και υποδέχεται στο πρώτο παιχνίδι στα "Πηγάδια) και Βίσλα Κρακοβίας (το πρώτο παιχνίδι στην Πολωνία) αντίστοιχα. Στα παιχνίδια που οι νικητές θα πάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA, οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου και οι επαναληπτικοί στις 28 του ίδιου μήνα.

    Τα ζευγάρια

    Τα ζευγάρια της κλήρωσης για τον α γύρο του Κυπέλλου UEFA (14 και 28 Σεπτεμβρίου), που στο Μονακό, έχουν ως εξής: Τσερνομόρετς (Ουκρανία)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Μπράγκα (Πορτογαλία)-Κιέβο (Ιταλία)

    Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Νιούκαστλ (Αγγλία)

    Μόλντε (Νορβηγία)-Ρέιντζερς (Σκοτία)

    Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Θέλτα Βίγκο (Ισπανία)

    Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)

    Ντέρι Σίτι (Ιρλανδία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Οντένσε (Δανία)

    Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Αούστρια Βιένης (Αυστρία)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Μέταλουργκ Ζαπορίζια (Ουκρανία)

    Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)-Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο)

    Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Χαρτς (Σκοτία)

    Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Ράντερς (Δανία)

    Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Μπλάκμπερν (Αγγλία)

    Σάλκε (Γερμανία)-Νανσί (Γαλλία)

    Εθνικός Αχνας (Κύπρος)-Λανς (Γαλλία)

    Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

    Αλκμααρ (Ολλανδία)-Καϊσερισπόρ (Τουρκία)

    Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία)-Πάρμα (Ιταλία)

    Μπρόντμπι (Δανία)-Αϊντραχτ (Γερμανία)

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Σεβίλη (Ισπανία)

    Μπεσίκτας (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Σετούμπαλ (Πορτογαλία)-Χέρενφεν (Ολλανδία)

    Μαρσέιγ (Γαλλία)-Μλάντα Μπόλεσλαβ (Τσεχία)

    Ατβίνταμπεργκ (Σουηδία)-Γκρασχόπερς (Ελβετία)

    Ραπίντ Βουκουρ.(Ρουμανία)-Μαδέιρα (Πορτογαλία)

    Τραμπζονσπορ (Τουρκία)-Οσασούνα (Ισπανία)

    Βασιλεία (Ελβετία)-Ραμποντίτσκι (ΠΓΔΜ)

    Γουέστ Χαμ (Αγγλία)-Παλέρμο (Ιταλία)

    Φέγενορντ (Ολλανδία)-Λοκομοτίβ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Ρουζόμπεροκ (Σλοβακία)-Μπριζ (Βέλγιο)

    Σιόν (Ελβετία)-Λεβερκούζεν (Γερμανία)

    Παρτιζάν (Σερβία)-Γκρόνινγκεν (Ολλανδία)

    ΞΑΝΘΗ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Σλάβια Πράγας (Τσεχία)-Τότεναμ (Αγγλία)

    Σταρτ (Νορβηγία)-Αγιαξ (Ολλανδία)

    Αρτμέντια (Σλοβακία)-Εσπανιόλ (Ισπανία)

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-ΗΡΑΚΛΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ)

    Λιβόρνο (Ιταλία)-Πάσινγκ (Αυστρία)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Οσέρ (Γαλλία)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η αντίπαλος του Ηρακλή

    Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού

    Η αντίπαλος του Ατρομήτου

    Η αντίπαλος της Ξάνθης

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αποστολή της Μολδαβίας για το Euro 2008

    25/8/2006 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Μολδαβίας, Ανατόλι Τέσλεφ, ανακοίνωσε την 20μελή αποστολή για τα πρώτα δύο παιχνίδια της ομάδας του στον 3ο όμιλο των προκριματικών του EURO 2008. Η Μολδαβία είναι η πρώτη αντίπαλος της εθνικής μας, στις 2 Σεπτεμβρίου στο Κισινάου, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα θα αντιμετωπίσει στο Οσλο τη Νορβηγία. Στον όμιλο επίσης της Εθνικής συμμετέχουν οι Ουυγαρία, Τουρκία, Νορβηγία, Μάλτα, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και η Τουρκία.

    Οι "εκλεκτοί" του Τέσλεφ

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σεργκέι Πασένκο (Σερίφ Τιράσπολης), Νικολάε Καλαντσέα (Ζίμπρου Κισινάου), Ντένις Ρομανένκο (Ντιναμό Μαχατσκάλα)

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ράντου Ρεμπέγια (ΦΚ Μόσχας), Γκενάντιε Ολεξίτσι (Αμκαρ Περμ), Βαλέριου Κατίνσους (Τομ Τομσκ), Ιβάν Τεστεμιτάνου (Σιμπίρ Νοβοσιμπίρσκ), Σεργκέι Λασένκοφ (Ιλίτσεβετς Μαριούπολης)

    ΜΕΣΟΙ: Στάνισλαβ Ιβάνοφ (ΦΚ Μόσχας), Σεργκέι Κόβαλτσιουκ (Σπαρτάκ Μόσχας), Ολεγκ Σίσιν (Τομ Τομσκ), Μπόρις Τσεμποτάρι (Ζίμπρου Κισινάου), Αντρέι Κορνένκοφ (Σερίφ Τιράσπολης), Σεργκέι Ιεπουρεάνου (Κρίβμπας), Βαντίμ Μπορέτ (Νέφτσι Μπακού), Βίκτορ Μπέρκο (Αλμα Ατα)

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Σεργκέι Ντάντου (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Σεργκέι Κλεσένκο (Σιμπίρ Νοβοσιμπίρσκ), Σεργκέι Ρογκάτσιοφ (Ακτόμπε), Βαντίμ Τσιρίλοφ (Ζάρια Λουγκάνσκ)

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μαγιόρκα ο Γιάνκοβιτς

    25/8/2006 8:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Συμπαίκτης του Αγγέλου Μπασινά, που ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια με τη Μαγιόρκα, θα είναι ο Σέρβος μέσος του Ερυθρού Αστέρα, Μπόσκο Γιάνκοβιτς. Ο άσος της ομάδας του Βελιγραδίου, που μετά από τον αποκλεισμό της ομάδας του από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ, πήρε την έγκριση του τεχνικού της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς για να μετακομίσει στο "Νησί των Μαργαριταριών", ολοκλήρωσε σήμερα τη μεταγραφή του, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ισπανικό σύλλογο. Ο 22χρονος παίκτης αγωνιζόταν ως τώρα στον Ερυθρό Αστέρα και είχε σημαντική συμβολή στην εξαιρετική περσινή πορεία του προς το νταμπλ, πετυχαίνοντας 14 γκολ.

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αντίπαλος του Ηρακλή

    25/8/2006 4:30:00 μμ

    Τη γνωστή από την περυσινή αγωνιστική περίοδο στα προκριματικά του Champions League, Βίσλα Κρακοβίας, θα αντιμετωπίσει ο Ηρακλής στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Όπως τότε που οι "πράσινοι" κατάφεραν να ξεπέρασουν το εμπόδια της και να πάρουν την πρόκριση για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έτσι ο "Γηραιός" καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της πολωνικής ομάδας και να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στο φετινό πρωτάθλημα της χώρας της, η Βίσλα μετράει σε τέσσερις αναμετρήσεις 3 νίκες και μία ισοπαλία και βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Τεχνικός της ομάδας της Κρακοβίας είναι ο Νταν Πετρέσκου.

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού

    25/8/2006 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τον πρώτο λόγο για πρόκριση στους ομίλους τιυ Κυπέλλου UEFA έχει ο Παναθηναϊκός, αφού η κλήρωση για τον πρώτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης έδειξε την ουκρανική Μέταλουργκ Ζοπορζίγια (Ντόνετσκ). Πρόκειται για μία από τις μεσαίες ομάδες του ουκρανικού πρωταθλήματος, τερμάτισε στην 8η θέση στο περασμένο πρωτάθλημα, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο UEFA, μέσω της συμμετοχής της στο Κύπελλο Ουκρανίας. Στο δεύτερο προκριματικό γύρο η Μέταλουργκ πήρε την πρόκριση, καθώς απέκλισε τη Ζίμπρου από τη Μολδαβία με συνολικό σκορ 3-0.

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αντίπαλος του Ατρομήτου

    25/8/2006 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χειρότερη κλήρωση από αυτή δεν μπορούσαν να βρουν οι "μπλε", αφού η κληρωτίδα έδειξε αντίπαλο την κάτοχο του Κυπέλλου UEFA Σεβίλλη. Μία κλήρωση που μείωσε στο "πολύ" ελάχιστο της πιθανότητες της ελληνικής ομάδας για πρόκριση στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης. Η Σεβίλλη αποτελεί μία από τις καλύτερες και πιο σταθερές ομάδες στο ισπανικό πρωτάθλημα. Στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν οι σεβιγιάνοι κατέλαβαν την 5η θέση και έχασαν για λίγο να περάσει στα προκριματικά του Champions League. Στον τελικό του UEFA της περασμένης περιόδου η Σεβίλλη είχε συντρίψει την Μίντλεσμπρο με 4-0 και κατέκτησε το τρόπαιο, το οποίο και τώρα θα υπερασπιστεί. Προπονητής της ομάδας είναι ο Χουάντε Ράμος.

    [34] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αντίπαλος της Ξάνθης

    25/8/2006 3:38:00 μμ

    Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η κλήρωση της Ξάνθης που θα αντιμετωπίσει στον πρώτο προκριματικό γύρο τη Ντιναμό Βουκουρεστίου. Η ομάδα από τη Ρουμανία βρίσκεται στη σκιά των μεγάλων δυνάμεων πρωταθλήματος της χώρας, Ραπίντ και Στεάουα, αλλά φέτος δείχνει αρκετά δυνατή. Στο ρουμάνικο πρωτάθλημα έχει κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα αφού σε τέσσερα παιχνίδια έχει ισάριθμες νίκες. Αρκετά καλά στοιχεία έδειξε και στην παρουσία της στο UEFA τις περασμένης περιόδου, όταν στον πρώτο γύρο πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Χιμπέρνιανς από τη Μάλτα και δύσκολα της ισραηλινής Μπεϊτάρ.

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μπόλτον ο Ανελκά

    25/8/2006 11:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 11:40:17 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην Μπόλτον θα συνεχίσει την καριέρα του ο Νικολά Ανελκά. Ο αγγλικός σύλλογος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, προσφέροντας περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον 27χρονο Γάλλο επιθετικό από την Φενέρμπαχτσε και ολοκλήρωσε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της. Αυτή είναι η τέταρτη θητεία του Γάλλου στράικερ στην Πρέμιερ Λιγκ, αφού έχει αγωνιστεί και στις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γάλλος επιθετικός υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με την αγγλική ομάδα και μάλιστα αναμένεται να κάνει άμεσα το ντεμπούτο στον αγώνα του Σάββατου κόντρα στην Τσάρλτον για την πρέμιερ λιγκ. Ο προπονητής της Μπόλτον, Σαμ Αλαρντάις ήταν ευχαριστημένος για την απόκτηση του Ανελκά και δήλωσε: "Ο Νικολά είναι ένας παίκτης με εκπληκτικό ρεκόρ στην πρέμιερ λιγκ και είναι γεννημένος να σκοράρει".

    [36] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μεγάλη πρόκριση για Εθνικό Άχνας

    25/8/2006 10:36:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ολοκληρώθηκε με τους αγώνες ρεβάνς ο Β προκριματικός γύρος του Κυπέλλου UEFA. Ο Εθνικός Άχνας πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις και συνέτριψε την Βελγική Ρόζελαρ με το εντυπωσιακό 5-0, καλύπτοντας το εις βάρος του 2-1 του πρώτου παιχνιδιού και παίρνοντας παράλληλα την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αυτή ήταν η πιο μεγάλη νίκη πρόκριση για ομάδα στη Μεγαλόνησο. Από την άλλη, οι άλλες δύο κυπριακές ομάδες δεν τα κατάφεραν, αφού τόσο το ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος ηττήθηκε 1-0 από την Τράμπζοσπορ, όσο και η Ομόνοια που έχασε με 2-1 από τη Λίτεξ Λόβετς, αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

    Τα αποτελέσματα

    Στους αγώνες ρεβάνς του Β΄ προκριματικού γύρου του Κυπέλλου UEFA σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα)

    Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)-Ομόνοια (Κύπρος) 2-1 (0-0)

    Οσέρ (Γαλλία)-OFK Βελιγραδίου (Σερβία) 5-1 (0-1)

    Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 1-0 (1-1)

    Εθνικός Αχνας (Κύπρος)-Ροζελάρ (Βέλγιο) 5-0 (1-2)

    Λοκομοτίβ Σόφιας (Βουλγαρία)-Μπνέι Γιεχούντα (Ισραήλ) 4-0 (2-0)

    Χάιντουκ Κούλα (Σερβία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 1-1 (0-0) παρ.

    Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ)-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 1-1 (0-1)

    Κάουνας (Λιθουανία)-Ράντερς (Δανία) 1-0 (1-3)

    Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)-Αρτμέντια (Σλοβακία) 2-3 (1-2)

    Βαντούζ (Λιχτενστάιν)-Βασιλεία (Ελβετία) 2-1 (0-1)

    Γκρασχόπερς (Ελβετία)-Βιντεότον (Ουγγαρία) 2-0 (1-1)

    Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Τβέντε (Ολλανδία) 1-0 (1-1)

    Βίσλα Πλοκ (Πολωνία)-Τσερνομόρετς (Ουκρανία) 1-1 (0-0)

    Σλάβια Πράγας (Τσεχία)-Καρβάν Εβλάκ (Αζερμπαϊτζάν) 0-0 (2-0)

    Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Σαράγεβο (Βοσνία) 2-0 (0-1)

    Νιούκαστλ (Αγγλία)-Βέντσπιλς (Λετονία) 0-0 (1-0)

    Μπρόντμπι (Δανία)-Φλόρα Ταλίν (Εσθονία) 4-0 (0-0)

    Ντέρι (Ιρλανδία)-Γκρέτνα (Σκοτία) 2-2 (5-1)

    Ντομζάλε (Σλοβενία)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 0-3 (2-1)

    Αμέρι Τιφλίδας (Γεωργία)-Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία) 2-2 (0-1)

    Ντροχέντα (Ιρλανδία)-Σταρτ (Νορβηγία) 1-0 (0-1)

    10-11 στα πέναλτι

    Σκόντο Ρίγα (Λετονία)-Μόλντε (Νορβηγία) 1-2 (0-0)

    Λανέλι (Ουαλία)-Οντένσε (Δανία) 1-5 (0-1)

    Μαρσέιγ (Γαλλία)-Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 0-0 (3-3)

    Μάριμπορ (Σλοβενία)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) 1-1 (1-2)

    BAΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)-Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία) 0-2 (0-3)

    Αντβίνταμπεργκ (Σουηδία)-Μπραν (Νορβηγία) 1-1 (3-3)

    Καϊσερίσπορ (Τουρκία)-Τίρανα (Αλβανία) 3-1 (2-0)

    Μπριζ (Βέλγιο)-Σούντουβα (Λιθουανία) 5-2 (2-0)

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-Μάτερσμπουργκ (Αυστρία) 1-0 (1-1)

    Σιόν (Ελβετία)-Ριντ (Αυστρία) 1-0 (0-0)

    Μέταλουργκ Ζαπορίζια (Ουκρανία)-Ζίμπρου Κισινάου (Μολδαβία) 3-0 (0-0)

    [37] Πολιτισμός

    Νέο σπίτι για τον Ραμσή Β'

    25/8/2006 12:53:00 μμ

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι παρακολούθησαν την επιχείρηση μεταφοράς του γιγαντιαίου αγάλματος του Ραμσή Β' από το κέντρο του Καΐρου σε περιοχή κοντά στις Πυραμίδες, όπου θα κατασκευαστεί το μεγάλο μουσείο της Αιγύπτου. Το ύψους 11 μέτρων άγαλμα από γρανίτη, που ζυγίζει 100 τόνους, μεταφέρθηκε όρθιο, σε ειδική πλατφόρμα, μέσα σε ένα σιδερένιο προστατευτικό περίβλημα, γεμισμένο με αφρώδες υλικό για την απορρόφηση των κραδασμών. Η φάλαγγα μεταφοράς του αγάλματος ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής από το κέντρο του Καΐρου και έφτασε μετά από 10 ώρες στην περιοχή των Πυραμίδων, διανύοντας 5 έως 7 χιλιόμετρα την ώρα, όπως δήλωσε στο αιγυπτιακο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο ΓΓ του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χάουας. Ο Ραμσής Β' κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1304 ως το 1237 π.Χ. και είναι ο πιο γνωστός Φαραώ. Το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1882, στο Μιτ Ραχίνα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Giant Ramses statue gets new home

    [38] Πολιτισμός

    Σε ευρωπαϊκή περιοδεία η Χάρις Αλεξίου

    25/8/2006 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2006 5:56:53 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στο Παρίσι επιστρέφει, μετά από πέντε χρόνια, η αγαπημένη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, η οποία ετοιμάζει μία μοναδική συναυλία στη γαλλική πρωτεύουσα, για τις 6 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας της. Το ευρωπαϊκό ταξίδι των αγαπημένων μελωδιών της Χαρούλας Αλεξίου ξεκίνησε από την Ισπανία, όπου η Ελληνίδα ερμηνεύτρια έδωσε δύο συναυλίες, η καθεμία από τις οποίες προσέλκυσε πάνω από 2000 άτομα. Η πόλη του φωτός είναι η επόμενη στάση της ευρωπαϊκής περιοδείας της. Ακλουθούν οι Βρυξέλλες στις 7 Οκτωβρίου, η Χάγη στις 8 Οκτωβρίου, η Μασσαλία στις 14 Οκτωβρίου, το Λονδίνο στις 15 Οκτωβρίου, η Στουτγάρδη στις 17 Οκτωβρίου, το Ντύσσελντορφ στις 18 Οκτωβρίου, η Φρανκφούρτη στις 20 Οκτωβρίου, το Βερολίνο στις 21 Οκτωβρίου και η Νυρεμβέργη στις 22 Οκτωβρίου.

    Παράλληλα με τις συναυλίες, η Χάρις Αλεξίου ετοιμάζεται και για την κυκλοφορία του ευρωπαϊκού της Ανθολογίου, το οποίο θα κυκλοφορήσει από την EMI Γαλλίας.

    Στο δίσκο θα περιέχονται και δύο κομμάτια στα γαλλικά, το "Quest-ce qui nous reste" και το "Boule de crystal".

    Το πρώτο μάλιστα, είναι ντουέτο με το γκρουπ από την Κορσική "Ι Muvrini" το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους φίλους της μουσικής world.

    Τα εισιτήρια για τις συναυλίες στο Παρίσι και τη Μασσαλία πωλούνται ήδη μέσω του FNAC. Οι τιμές είναι από 22,70 έως 56 ευρώ για το Παρίσι και από 25 έως 53 ευρώ για τη Μασσαλία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 August 2006 - 20:51:14 UTC