Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δύσκολη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή"
  • [02] Πυρκαγιά στη Σητεία Λασιθίου
  • [03] Στο εδώλιο η σεξουαλική παρενόχληση
  • [04] Αυστηρές ποινές για παιδόφιλους
  • [05] Καταστράφηκε ο γαλάζιος τρούλος
  • [06] Εκρήξεις στα Άδανα
  • [07] Ικανοποίηση και προβληματισμός
  • [08] "Βαρύ" μήνυμα
  • [09] Ψάχνουν τη Φατάχ στα ερείπια
  • [10] Τον "προσγείωσε ανώμαλα"
  • [11] Είχε τον Μίετσελ του
  • [12] Γιαννάκης: "Άμυνα, καλός ρυθμός, αυτοσυγκέντρωση"
  • [13] Ισπανικός "περίπατος" στους "8"
  • [14] Δια χειρός Ερντογάν
  • [15] Στους "8" η Λιθουανία
  • [16] Εύκολη πρόκριση η Αργεντινή
  • [17] Στην 7η θέση Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [18] Δύο στα δύο η Μάντσεστερ
  • [19] Πρώτη απώλεια για Μπάγερν
  • [20] Ο Χάαν στο Καμερούν
  • [21] Στην Μπάγερν ο Φαν Μπόμελ
  • [22] Στην κατάψυξη από το 1999

    [01] Πολιτική

    Ενημέρωση του Πρωθυπουργού από την Υπ. Εξωτερικών

    "Δύσκολη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή"

    26/8/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    "Δύσκολη" χαρακτήρισε την κατάσταση στο Λίβανο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ενημέρωσε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για τις αποφάσεις της χθεσινής συνόδου των 25 Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού της στη Μέση Ανατολή.

    Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε θετικό γεγονός την αποστολή των περίπου 7.000 Ευρωπαίων στρατιωτών. "Είναι μια δύναμη που μπορεί να δώσει το αίσθημα ασφάλειας και στον ισραηλινό και στο λιβανέζικο λαό, είπε η κα Μπακογιάννη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη. Τόνισε όμως ότι η ελληνική ναυτική παρουσία μαζί με τη γερμανική και τη δανέζικη θα αποτελέσουν το μοχλό για να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός του Λιβάνου. "Το είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κ. Σινιόρα και το μετέφερα και στους Ευρωπαίους ομολόγους μου", είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός των Εξωτερικών και σημείωσε πως μαζί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις αναμένεται να αναπτυχθούν και δυνάμεις από μουσουλμανικές χώρες.

    Η κ. Μπακογιάννη έχει ζητήσει να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων.

    Για την επίσκεψη Πούτιν

    Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ΥΠΕΞ και του Πρωθυπουργού έγιναν και άλλα θέματα ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 4 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα. Η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε, σημαντικό γεγονός την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, κατά την οποία (σε τριμερή συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ) θα συζητηθεί κυρίως το θέμα προώθησης της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προχωρήσει το έργο, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι "όλα θα πάνε καλά" και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, μετά και τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η εξέλιξη αυτή στην εξωτερική πολιτική.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενημέρωση για την ειρηνευτική

    [02] Κοινωνία

    Πυρκαγιά στη Σητεία Λασιθίου

    26/8/2006 5:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στα Μουλιανά στη Σητεία Λασιθίου, χωρίς να απειλεί κατοικημένες ή αγροτικές περιοχές. Για την κατάσβεση επιχειρεί δύναμη 10 ανδρών, 3 οχήματα και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Εν τω μεταξύ, παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ώστε να ελέγξουν κάποιες μικροεστίες, που εντοπίζονται στις καμένες εκτάσεις. Στους οικισμούς της Κασσάνδρας, η ζωή ξαναβρήκε τους κανονικούς της ρυθμούς, με τους πληγέντες να υποβάλλουν αιτήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων. Ανάσα στην τουριστική κίνηση δίνουν οι αφίξεις των ξένων, που συνεχίζονται κανονικά, ενώ οι τοπικοί φορείς αποφάσισαν να επενδύσουν στην διαφήμιση της περιοχής, με σκοπό την τουριστική ανάκαμψη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μικρές αναζωπυρώσεις στην Κασσάνδρα

    [03] Κοινωνία

    Νέος νόμος αλλάζει τα δεδομένα

    Στο εδώλιο η σεξουαλική παρενόχληση

    26/8/2006 1:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άρθρο του ποινικού κώδικα αποτελεί πλέον η σεξουαλική παρενόχληση, μια πραγματικότητα που βιώνουν πολύ συχνά οι γυναίκες στο χώρο της εργασίας τους. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο κατηγορούμενος για παρενόχληση απειλείται με ποινή φυλάκισης, χρηματικό πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής του, ενώ, είναι σημαντικό, ότι θα φέρει ο ίδιος το βάρος της απόδειξης της αθωότητάς του.

    Εκτιμάται ότι περίπου οι μισές Ελληνίδες έχουν προσωπική εμπειρία κάποιας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Οι περισσότερες γυναίκες όμως επιλέγουν τη σιωπή και ελάχιστες είναι εκείνες που επιλέγουν την οδό της δικαιοσύνης.

    Τεκμήριο ενοχής

    Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ίσως αλλάξει τα δεδομένα. Με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή κατ εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας του 2002, ορίζεται για πρώτη φορά νομοθετικά η έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης ως μορφή διάκρισης στο χώρο της εργασίας και διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση των δύο φύλων.

    Με αυτό το νέο νόμο οι καταγγέλλουσες θα μπορούν να απευθύνονται είτε στο Συνήγορο του Πολίτη είτε στις δικαστικές αρχές και η καταγγελία θα αποτελεί και τεκμήριο το οποίο θα πρέπει ο δράστης σε περίπτωση που δεν έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά να το αποδείξει.

    Για όποιον εκδηλώσει "ανεπιθύμητη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα" προβλέπεται:

    φυλάκιση από 6 μήνες έως 3 χρόνια χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.000 ευρώ αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης

    Να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος δεν αποκλείει τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να είναι και άντρες. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας στους δέκα άντρες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία του.

    [04] Κοινωνία

    Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης

    Αυστηρές ποινές για παιδόφιλους

    26/8/2006 11:54:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Κατατέθηκε χθες στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδοφιλίας και κάθε κατάχρησης της γενετήσιας ζωής του ανηλίκου προς ικανοποίηση ηδονιστικών σκοπών. Με τη ρύθμιση γίνονται περισσότερο αυστηρές οι ποινές, οι οποίες κλιμακώνονται ανάλογα με την ηλικία του θύματος και διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που θεωρείται ότι διαπράττουν τα αδικήματα.

    Ειδικότερα, οι ποινές που επιβάλλονται στους δράστες, οι οποίες κλιμακώνονται ανάλογα με την ηλικία του θύματος, έχουν ως ακολούθως:

    -Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, εφόσον ο ανήλικος δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας του. -Κάθειρξη, εφόσον το θύμα έχει συμπληρώσει το προαναφερόμενο όριο ηλικίας.

    Στους ενήλικες που προσβάλλουν, κατά τον οριζόμενο τρόπο, την αιδώ ανηλίκου του οποίου έχουν αναλάβει την επίβλεψη ή φύλαξη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Η ποινή αυτή επαυξάνεται (φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών), εφόσον η εν λόγω πράξη τελείται κατά συνήθεια.

    Ορίζεται ότι, η τέλεση του προαναφερόμενου αδικήματος από συγκεκριμένα πρόσωπα συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

    Καθορίζονται οι ποινές φυλάκισης που επιβάλλονται στους ενήλικες που προσβάλλουν, μέσω του διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, την αιδώ ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του.

    Ως χρόνος έναρξης της παραγραφής των προαναφερόμενων πράξεων, ορίζεται η ημέρα ενηλικίωσης του ανήλικου θύματος.

    [05] Κόσμος

    Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας

    Καταστράφηκε ο γαλάζιος τρούλος

    26/8/2006 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή στον καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδας στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο κεντρικός τρούλος της εκκλησίας που χτίστηκε το 1835. Οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς τον κεντρικό γαλάζιο τρούλο, επειδή δεν υπήρχαν πυροσβεστικές κλίμακες για το πολύ μεγάλο ύψος του. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες, ενώ διεξάγονται έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για τον μεγαλύτερο ξύλινο τρούλο σε όλη την Ευρώπη. Δεκάδες περαστικοί έτρεξαν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες για την απομάκρυνση διάφορων πανέμορφων καλλιτεχνημάτων από το εσωτερικό του ιστορικού ναού την ώρα της πυρκαγιάς. Διάφορες ξύλινες επενδύσεις, που τοποθετούνταν στο εσωτερικό του ναού, βοήθησαν την επέκταση της πυρκαγιάς. Ο ναός έχει χωρητικότητα 3.000 πιστών και οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα στο ιστορικό κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πόλης, της Αγίας Πετρούπολης, με θέα πάνω από τους κεντρικούς υδάτινους διαύλους της.

    [06] Κόσμος

    Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν

    Εκρήξεις στα Άδανα

    26/8/2006 1:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο βόμβες εξερράγησαν στα Άδανα της νότιας Τουρκίας αργά το βράδυ της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

    Όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η πρώτη βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από τράπεζα ενώ η δεύτερη, που εξερράγη πέντε λεπτά αργότερα, σε συγκρότημα γραφείων στο κέντρο της πόλης. Στην ίδια επαρχία βρίσκεται και η αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, η οποία χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό για ανεφοδιασμό των δυνάμεών του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Στα Άδανα υπάρχει ακόμα προξενείο των ΗΠΑ.

    Καμιά οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων. Ωστόσο για μια παρόμοια διπλή επίθεση στην ίδια πόλη στις αρχές Αυγούστου, την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση "Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν", που έχει διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

    [07] Μ. Ανατολή

    Για την απόφαση της Ε.Ε

    Ικανοποίηση και προβληματισμός

    26/8/2006 6:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2006 7:42:03 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν Τελ Αβίβ και Βηρυτός, για την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών των 25 της Ε.Ε να αναπτύξει στο νότιο Λίβανο, ειρηνευτική δύναμη 7.000 στρατιωτών για την επίβλεψη της εκεχειρίας. Όπως δήλωσε ο Μοχάμαντ Τσάλακ, διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού του Λιβάνου, "ύστερα από μια περίοδο καθυστέρησης και αβεβαιότητας, η σπονδυλική στήλη της δύναμης του στρατού καθορίζεται, επιτρέποντας την επίσπευση της ισραηλινής αποχώρησης και την ανάπτυξη του στρατού του Λιβάνου στο νότιο μέρος της χώρας". Ακόμη, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της Γαλλίας να στείλει 2.000 άνδρες στη Finul, σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η δύναμη αυτή από 2.000 άνδρες που έχει σήμερα, θα συγκροτείται από 15.000 στρατιώτες στους προσεχείς μήνες. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τους Ευρωπαίους που δεσμεύτηκαν την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, να στείλουν 7.000 κυανόκρανους στη διεθνή δύναμη στο Λίβανο (Finul). Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Μαλαισία η Ινδονησία και το Μπαγκλαντές που έχουν εκφράσει πρόθεση να στείλουν δυνάμεις δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ και επομένως είναι ανεπιθύμητες από το Τελ Αβίβ.

    "Έχετε εμπιστοσύνη στην διεθνή δύναμη"

    Το 65% όλων των κοινοτήτων του Λιβάνου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στη διεθνή δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο για να εμποδίσει μια ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με μια σφυγμομέτρηση που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα.

    Στο ερώτημα: "Έχετε εμπιστοσύνη στην διεθνή δύναμη που προτάθηκε στο νότιο Λίβανο για να αποτρέψει μια μελλοντική ισραηλινή επίθεση;" το 64% των ερωτηθέντων απήντησε "όχι" και αυτό το ποσοστό φθάνει έως και το 88,9% στους σιίτες (από τους οποίους προέρχεται η Χεζμπολάχ) και στο 48,7% στους Χριστιανούς.

    Η σφυγμομέτρηση, δημοσιεύτηκε από την αγγλόφωνη λιβανική εφημερίδα "The Daily Star", και έγινε από τις 18 έως τις 20 Αυγούστου από το κέντρο ερευνών και πληροφοριών της Βηρυτού, τον κυριότερο οργανισμό δημοσκοπήσεων και στατιστικών στο Λίβανο. Η δημοσκόπηση έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 800 ατόμων από τις τέσσερις βασικές κοινότητες (σουνίτες, σιίτες, Δρούζοι, χριστιανοί).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Δύσκολη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή"

    Ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη

    [08] Μ. Ανατολή

    Αχμαντινεζάντ: 'Δεν αποτελούμε απειλή για κανένα'

    "Βαρύ" μήνυμα

    26/8/2006 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Την "κόκκινη κορδέλα" στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου παραγωγής βαρέως ύδατος στο Αράκ του κεντρικού Ιράν, έκοψε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, εγκαινιάζοντας ένα νέο στάδιο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το βαρύ ύδωρ του εργοστασίου προορίζεται να διοχετευθεί στο σύστημα ψύχρανσης του πειραματικού αντιδραστήρα των 40 MW, που κατασκευάζεται στην περιοχή και ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2009. "Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από ένα έθνος τα δικαιώματα που άπτονται των ικανοτήτων του" είπε ο Αχμαντινεζάντ κατά την ομιλία του. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για κανένα. Ούτε καν για το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. το Ισραήλ) που αποτελεί βασικό εχθρό του λαού στην περιοχή" πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος και επανέλαβε ότι ο μόνος στόχος παραμένει η τροφοδοσία της χώρας με ενέργεια και όχι η κατασκευή όπλων.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει διαφορετική γνώμη. Με απόφαση της το Φεβρουάριο είχε ζητήσει από το Ιράν να εξετάσει ξανά την κατασκευή του αντιδραστήρα, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα είναι ικανός για την παραγωγή σημαντικής ποσότητας πλουτωνίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει δώσει στο Ιράν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή και κυρίως με το αίτημα για διακοπή του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης η Τεχεράνη κινδυνεύει με κυρώσεις.

    Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τα εγκαίνια του εργοστασίου (αν και το βαρύ ύδωρ δεν παρουσιάζει προοπτικές για στρατιωτική χρήση) δεν αποκλείεται να δώσει τροφή σε νέες ανησυχίες εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Μάλιστα, όπως δημοσιεύουν οι Los Angeles Times, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στη διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου συνασπισμού συμμάχων της, με σκοπό το πάγωμα ιρανικών περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και περιορισμών στο εμπόριο.

    Σχετικά Links:

    BBC -Iran nuclear project forges ahead

    CNN - Iran: Atomic project is peaceful

    Reuters - Iran launches new nuclear project

    CBS - Iran Defiant Ahead Of U.N. Deadline

    [09] Μ. Ανατολή

    Ισραηλινές επιχειρήσεις σε Γάζα-Ναπλούς

    Ψάχνουν τη Φατάχ στα ερείπια

    26/8/2006 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Με επιδρομές από αέρος και εδάφους σε Γάζα και Ναμπλούς ξημέρωσε η σημερινή ημέρα στην παλαιστινιακή επικράτεια. Στην πόλη της Γάζας, αεροσκάφη κατέστρεψαν την κατοικία όπου διέμενε ένας μαχητής των Ταξιαρχιών του αλ-Άκσα, το ένοπλο τμήμα της οργάνωσης Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Από την επιδρομή δεν υπήρξε πληροφόρηση για θύματα, καθώς σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί από τον ισραηλινό στρατό για την επικείμενη επιδρομή και είχαν προειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν το κτίριο.

    Στη Ναμπλούς, είκοσι στρατιωτικά τζιπ περικύκλωσαν σήμερα το πρωί τετραώροφο σπίτι καλώντας τους ενοίκους και δύο μέλη της Φατάχ να εγκαταλείψουν το οίκημα. Οι δύο μαχητές Σουφιάν Καντίλ και Αμιν Λουμπάντι, αρνήθηκαν να υπακούσουν στον ισραηλινό στρατό και τότε δύο εκσκαφείς άρχισαν να κατεδαφίζουν το κτίριο.

    Τέλος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Ισραηλινοί συνέλαβαν σήμερα το πρωί κοντά στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας, εκ των οποίων το ένα θεωρείται ότι είναι μέλος του κινήματος της Χαμάς.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τον "προσγείωσε ανώμαλα"

    26/8/2006 11:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα και τη νίκη με 4-1 επί του Αιγάλεω, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αυτό όμως δεν το επανέλαβε, αφού στο δεύτερο παιχνίδι για το πρωτάθλημα γνώρισε την ήττα "μέσα στο σπίτι του (ΟΑΚΑ) από τον Ιωνικό με 2-0 και προσγείωσε ανώμαλα τόσο τους "πράσινους" όσο και τους φιλάθλους της ομάδας. Από την άλλη ο Ιωνικός ήταν πολύ καλύτερος από τους Παναθηναϊκό, κράτησε καλά την άμυνα του, έπαιξε πρέσινγκ για σεμινάριο που "βραχυκύκλωσε" τους "πράσινους", και με επιθέσεις σωστές κατάφερε να πάρει τη μεγάλη νίκη, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη μετά από 15 αναμετρήσεις εκτός έδρας που μετρούσαν μόνο ήττας και παράλληλα πραγματοποιώντας την πρώτη μεγάλη έκπληξη της χρονιάς. Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν οι Ξενίδης (29) και Ονουάτσου (70).

    Παρουσία 40.000 οπαδών του, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι κάπως καλά, αφού πήρε το χώρο και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ωστόσο δεν μπόρεσε να κάνει κάτι ουσιώδες, αφού η υπεροχή αυτή ήταν φλύαρη και χωρίς ουσία. Το πρέσινγκ των παικτών του Ιωνικού δεν άφησε στους "πράσινους" χώρο, και έτσι εγκλωβίστηκαν. Καλή φάση για τους "πράσινους" δεν υπήρχε στα πρώτα 25 λεπτά, εκτός από μία εκτέλεση φάουλ του Σαλπιγγίδη που απέκρουσε ο Μπεντενίκ με σχετική ευκολία. Στο 29 το Ολυμπιακό Στάδιο "πάγωσε", όταν ο Ιωνικός κατάφερε να ανοίξει το σκορ. . Ήταν ο Γκαλίνοβιτς αυτός που έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του κι έτσι το -όχι και τόσο επικίνδυνο- σουτ του Ξενίδη κατέληξε στα δίχτυα. Αναγκαστικά ο Παναθηναϊκός βγήκε στην αντεπίθεση για να προσπαθήσει για την ισοφάριση, αλλά δεν τα κατάφερε σε δύο περιπτώσεις, αφού στο 35 ο Ρομέρο, μόνος με τον Μπεντενίκ, απέτυχε να τον πλασάρει, ενώ στο 40΄ το φάουλ του Ιβανσιτς κατέληξε στο δοκάρι και άουτ.

    Με το 0-1 στις πλάτες τους οι παίκτες του Χανς Μπάκε μπήκαν πολύ δυνατά. Και σε δύο φάσεις έχασε πολύ καλές ευκαιρίες για να τα καταφέρει με τον Σαλπιγγίδη. Στο 52΄ αφύλακτος και σε κενή εστία έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ άουτ σούταρε από πλεονεκτική θέση και στο 56΄. Δέκα λεπτά αργότερα (66΄) ο Ρομέρο βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Ζαβάνιο έβαλε την κόντρα και έσωσε την εστία του. Και αφού οι "πράσινοι" δεν τα κατάφεραν, ήρθε ο Ονουάτσου στο 70 να φέρει το ολικό ψύχος στο ΟΑΚΑ για δεύτερη φορά. Ο Κωνσταντινίδης κέρδισε την κόντρα από τον Άντονσον και έδωσε στον Νιγηριανό επιθετικό, ο οποίος μόνος με τον Γκαλίνοβιτς δεν δυσκολεύτηκε να τον πλασάρει.

    Από εκεί και πέρα ο Ιωνικός κράτησε την πολύ καλή αμυντική του διάταξη και δεν άφησε χώρο στον Παναθηναϊκό για να κάνει άλλες ευκαιρίες και, έτσι η ομάδα του Σάκη Τσιώλη πήρε δίκαια και τη σπουδαία νίκη.

    Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αθήνας)

    Κίτρινες: Γκούμας, Ιβανσιτς, Βύντρα, Παπαδόπουλος - Κοτίτσας, Ονουάτσι, Κωνσταντινίδης

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χανς Μπάκε): Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Αντονσον, Γκούμας (71΄ Μόρις), Δάρλας, Μπίσκαν, Μπόβιο (75΄ Τζιόλης), Ιβαντσιτς, Ρομέρο (68΄ Μάντζιος), Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος.

    ΙΩΝΙΚΟΣ (Σάκης Τσιώλης): Μπεντενίκ, Κοτίτσας, Μελαμπιανάκης (71΄ Φαμπίνιο), Πουλόπουλος, Ξενίδης, Ζαβάνιο, Βουρεξάκης, Ουκάρ, Ντα Κόστα (59΄ Κωνσταντινίδης), Μακόρ (85΄ Λετιέρι), Ονουάτσι.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Είχε τον Μίετσελ του

    26/8/2006 9:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μάρτσιν Μίετσελ που πέτυχε χατ-τρικ, ο ΠΑΟΚ επικράτησε στον ντέρμπι της Θεσσαλονίκης του Ηρακλή με 3-1 στην Τούμπα και πήρε το πρώτο τρίποντο στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Μετά από τη νίκη αυτή ο ΠΑΟΚ έφτασε τους τέσσερις βαθμούς, ενώ ο Ηρακλής παρέμεινε στον ένα. Τα γκολ που χάρισαν στον "ασπρόμαυρους" το "τρίποντο", σημείωσε ο Μίετσελ στο 27΄, το 47΄ και το 64΄, ενώ ο Ηρακλής μείωσε στο 56΄ με τον Ερέρα.

    Το πρώτο εικοσάλεπτο της αναμέτρησης ήταν καθαρά αναγνωριστικό, αφού οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι σημαντικό προς της αντίπαλη περιοχή. Η πρώτη καλή στιγμή έγινε στο 25 και ήταν από πλευράς Ηρακλή. Από τη σέντρα του Λαβάλ ο Ερέρα βρέθηκε μόνος στους ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά την κεφαλιά του μπλόκαρε ο Φερνάντεζ. Ο ΠΑΟΚ δύο λεπτά αργότερα κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν κόρνερ, το οποίο εκτέλεσε ο Μελίσσης μέσα στη μεγάλη περιοχή του Ηρακλή, όπου ο Σεγκάρα τροφοδότησε με κεφαλιά τον -ξεχασμένο στην "καρδιά" της άμυνας- Πολωνό επιθετικό και ο τελευταίος με κοντινό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αμπάρη. Ο "Γηραιός" προσπάθησε να απαντήσει αλλά η προβολή του Κατσαμπή από το φάουλ του Επαλέ στο 29΄ και η σέντρα σουτ του Καμερουνέζου στο 35΄ δεν βρήκαν στόχο.

    Με το καλησπέρα του δευτέρου ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματα του. Στο 47΄ ο Χαραλαμπίδης έκανε σέντρα από δεξιά και ο Μίετσελ "έπιασε" την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, στέλνοντας την μπάλα για δεύτερη φορά στο βάθος της εστίας του Αμπάρη. Ο Ηρακλής βγήκε στην αντεπίθεση, προκειμένου να ξαναμπεί στο παιχνίδι και τελικά οι προσπάθειες του καρποφόρησαν στο 56. Ο Ρίβας, ο οποίος πέρασε στον αγώνα στο β΄ ημίχρονο, έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Ερέρα έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Πορτογάλου τερματοφύλακα, "γράφοντας" το 2-1.

    Ο ΠΑΟΚ δεν τα έχασε και με τον Μίετσελ να βρίσκεται σε μεγάλη μέρα, κατάφερε να πετύχει και τρίτο γκολ. Σε μία φάση σχεδόν καρμπόν με το πρώτο γκολ του "δικέφαλου του Βορρά", ο Μελίσσης εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Μπαλάφας έπιασε την κεφαλιά και "τροφοδότησε" τον Μίετσελ, ο οποίος με δεύτερη κεφαλιά σημείωσε το τρίτο γκολ στον αγώνα. Στα υπόλιπα λεπτά το σκορ δεν άλλαξε αφού, τόσο οι προσπάθειες του "Γηραιού" να μειώσουν το σκορ, (σουτ Ερέρα 79, κεφαλιά Ρίβας 81), όσο και του ΠΑΟΚ για διεύρυνση του σκορ (Μελισσάς 83) δεν βρήκαν στόχο και ο ΠΑΟΚ πήρε με 3-1 τη νίκη.

    Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθηνών)

    Κίτρινες: Μπαρκαουάν, Χαραλαμπίδης - Επαλέ

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Κωνσταντινίδης, Μπαρκαουάν, Ρεμπόσιο, Σεγκάρα (60΄ Μπαλάφας), Ζαγοράκης, Χαραλαμπίδης, Γκονζάλες (46΄ Ηλιάδης), Μελίσσης, Μίετσελ, Γιασεμή (72΄ Τόργκελε).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Παπαζαχαρίας, Μαυρογενίδης (90΄+ Παπαποστόλου), Σνάουτσνερ, Κατσαμπής, Πουρσανίδης (64΄ Αλέκου), Πρίττας (46΄ Ρίβας), Γεωργιάδης, Ερέρα, Επαλέ, Λαβάλ.

    [12] Μπάσκετ

    Γιαννάκης: "Άμυνα, καλός ρυθμός, αυτοσυγκέντρωση"

    26/8/2006 6:58:00 μμ

    Όλα είναι έτοιμα και την Κυριακή στις 14:00 το μεσημέρι (ΝΕΤ), η Εθνική μας ομάδα θα αντιμετωπίσει την Κίνα για τους "16" του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας και στόχο τη νίκη πρόκριση για τα προημιτελικά. Θεωρητικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι το φαβορί της αναμέτρησης, κάτι που θα πρέπει να δείξει όμως και στο παρκέ της "Σαϊτάμα Σπορτς Σέντερ". Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, Παναγιώτης Γιαννάκης, τόνισε σε δηλώσεις του πως το παιχνίδι πως για να φτάσει στη νίκη η Εθνική μας, τρία είναι τα κλειδιά της επιτυχίας: Σκληρή άμυνα, καλός ρυθμός και αυτοσυγκέντρωση για 40 λεπτά.

    Παράλληλα, ο "δράκος" τόνισε πως η Κίνα είναι μία καλή ομάδα με κινητήριο μοχλό έναν από τους καλύτερους σέντερ του ΝΒΑ, τον Γιάο Μινγκ. Μιλώντας για αυτόν, ο Γιαννάκης είπε, πως σίγουρα ο πανύψηλος σέντερ αποτελεί τη Νο1 απειλή για την Εθνική μας, τόνισε όμως πως η Κίνα έχει και άλλους καλούς παίκτες, γρήγορους, που θέκλουν προσοχή και για αυτό θα πρέπει οι παίκτες της Εθνικής μας να έχουν την αυτοσυγκέντρωση τους καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. "Γενικά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα στοιχεία που προσέχουμε πάντοτε στο παιχνίδι μας. Τον ρυθμό του αγώνα, την άμυνά μας και την αυτοσυγκέντρωσή μας. Όλα αυτά, με απώτερο στόχο να μην τους επιτρέπουν να τροφοδοτούν τον Γιάο, κάτι που αν το πετύχουμε θα κάνουμε δύσκολο το παιχνίδι τους" είπε χαρακτηριστικά ο "δράκος".

    Καλύτερα ο Ζήσης

    Ευχάριστα ήταν τα νέα για την πορεία της υγείας του Έλληνας διεθνή. Ο γκαρντ της Εθνικής μας ομάδας και την Μπενετόν υποβλήθηκε σε νέες εξετάσεις σε νοσοκομείο της Χαμαμάτσου, οι οποίες έδειξαν ότι έχει υποχωρήσει η φυσαλίδα που είχε δημιουργηθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Παράλληλα, έχει υποχωρήσει το πρήξιμο στο δεξί μάτι και πλέον απομένει ο άσος της Μπενετόν Τρεβίζο να υποβληθεί σε επέμβαση στο δεξί ζυγωματικό. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι Ιάπωνες γιατροί άναψαν το "πράσινο φως" στον παίκτη, προκειμένου να μεταβεί στο Τόκιο και να βρεθεί κοντά στην Εθνική μπάσκετ, η οποία αντιμετωπίζει αύριο την αντίστοιχη της Κίνας, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του 15ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια του ιδίου αν θα παραμείνει στη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, για να παρακολουθήσει τους αγώνες της Εθνικής στην πόλη Σαϊτάμα, ή αν θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση που απαιτείται, προκειμένου να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στους αγωνιστικούς χώρους.

    Κοντά στην Εθνική ο Ορφανός

    Κοντά στους παίκτες και τον προπονητή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, Παναγιώτη Γιαννάκη, βρέθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος επισκέφθηκε τους διεθνείς στο Τόκιο, πριν από το αυριανό παιχνίδι με την Κίνα και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Ορφανός εξέφρασε στους παίκτες τη μεγάλη ικανοποίησή του για την καλή πορεία της ομάδας και τους μετέφερε την αμέριστη εμπιστοσύνη, την αγάπη και την υποστήριξη των Ελλήνων φιλάθλων στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν. Επέδωσε, επίσης, στους παίκτες της Εθνικής τις επιταγές με το πριμ για την περσινή κατάκτηση του τροπαίου στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.

    Ο υφυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον άτυχο Νίκο Ζήση και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, ενώ αύριο θα βρεθεί στη Σαϊτάμα και θα παρακολουθήσει τον αγώνα με την Κίνα.

    [13] Μπάσκετ

    Ισπανικός "περίπατος" στους "8"

    26/8/2006 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πάου Γκασόλ, η Ισπανία νίκησε, σχετικά εύκολα 87-75 την Σερβία στη Σαϊτάμα και πήρε την πρόκριση στους προημιτελικούς του Μουντομπάσκετ 2006. Ο άσος του ΝΒΑ έδειξε και σε αυτό το ματς την κλάση του και οδήγησε τους «φούριας ρόχας» στην πρόκριση. Ο Γκασόλ ήταν πολύ καλός και μάζευε κάθε ριμπάουντ που ήταν στην ακτίνα δράσης του, ξέχωρα από τους πόντους πετύχαινε. Αλλά δεν ήταν μόνος του. Όλη η Ισπανία είχε κέφι για καλό μπάσκετ και μερικές φάσεις ήταν πραγματικά εκπληκτικές.

    Η Ισπανία πήρε από πολύ νωρίς προβάδισμα, το οποίο δεν έχασε σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου. Κατά διαστήματα οι Ιβηρες έπαιξαν πολύ καλό μπάσκετ, με τον Πάου Γκασόλ να ανεβάζει ρυθμούς και να αυξάνει τους πόντους του, ενώ στην άμυνα η πίεση στην περιφέρεια, προκαλούσε λάθη από την πλευρά των Σέρβων, που αδυνατούσαν να έχουν το εύκολο καλάθι. Με τον Ντάρκο Μίλιτσιτς να παλεύει μονάχος του και τον Ιγκόρ Ρακόσεβιτς να κινείται σε ρηχά νερά, οι Ισπανοί δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα και τελικά έφθασαν στην νίκη και συνάμα στην πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Λιθουανία.

    Δεκάλεπτα: 20-10, 43-31, 66-52, 87-75

    ΙΣΠΑΝΙΑ: Πάου Γκασόλ 19, Φερνάντεζ 18, Καλντερόν 13, Μαρκ Γκασόλ 9, Μουμπρού 8, Ναβάρο 7, Γκαρμπαχόσα 6, Καμπέθας 3, Χιμένεθ 2, Ροντρίγκες 2. ΣΕΡΒΙΑ: Μίλισιτς 18, Μαρίνοβιτς 15, Ρακόσεβιτς 11, Πόποβιτς 10, Ραϊσεβιτς 9, Τζόροβιτς 5, Τρίπκοβιτς 3, Νίκολιτς 2, Ιλιτς 2.

    [14] Μπάσκετ

    Δια χειρός Ερντογάν

    26/8/2006 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Συναρπαστικός αγώνας έγινε στη Σαϊτάμα, όπου η Τουρκία νίκησε 90-84 τη Σλοβενία και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ. Η ομάδα του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, πλήρως ανανεωμένη, προσκλήθηκε από τη FIBA στη διοργάνωση (με wild card), όμως κατάφερε έως τώρα να αναδειχθεί σε μεγάλη έκπληξη του μουντομπάσκετ. Ακόμη κι αν σταματήσει εδώ η πορεία της -κάτι πολύ πιθανό αφού στους «8» αντιμετωπίζει την Αργεντινή- η Τουρκία κέρδισε τις εντυπώσεις και δικαιούται να τρέφει μεγάλες προσδοκίες ενόψει του δικού της παγκοσμίου πρωταθλήματος, το 2010.

    Το σημερινό ματς ήταν για... γερά νεύρα. Ο Σερκάν Ερντογάν αναδείχθηκε και πάλι σε ηγέτη των Τούρκων σημειώνοντας 24 πόντους, εκ των οποίων μερικοί εξαιρετικά κρίσιμοι στο τελευταίο τρίλεπτο, όταν η μπάλα... έκαιγε. Καθοριστική κι η συμβολή του νεαρού Κερέμ Γκιονλούμ με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ, αλλά και των Ακιόλ, Πεκέρ. Κάπως έτσι πέρασε εντελώς απαρατήρητη η απουσία του τραυματία Ιλιασόβα. Για τους Σλοβένους, το βάρος τράβηξαν πέντε παίκτες (Μπετσίροβιτς, Νεστέροβιτς, Νάχμπαρ, Μπρέζετς, Ούντριχ) τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στα ριμπάουντ. Σε μέτρια ημέρα οι Λάκοβιτς, Μίλιτσιτς κι αυτό σίγουρα στοίχησε στον Αλες Πίπαν.

    Τα δεκάλεπτα: 20-19, 44-36, 60-60, 90-84

    ΤΟΥΡΚΙΑ (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Ερντογάν 24 (2), Γκιονλούμ 11, Ακιόλ 11 (1), Πεκέρ 10 (1), Κούρτογλου 8, Ατσούρ 6 (2), Αρσλάν 6 (1), Κουτλουάι 6, Σολάκ 4, Ντεμιρέλ 4 ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλες Πίπαν): Ούντρχ 18 (2), Νεστέροβιτς 14, Νάχμπαρ 14 (2), Μπετσίροβιτς 13, Μπρέζετς 11, Μίλιτς 6, Ζάγκορατς 3, Λάκοβιτς 3 (1), Γιούρακ 2

    [15] Μπάσκετ

    Στους "8" η Λιθουανία

    26/8/2006 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αρβιντας Ματσιγιάουσκας, η Λιθουανία νίκησε 71-68 την Ιταλία στη Σαϊτάμα και πήρε την πρόκριση στους προημιτελικούς του Μουντομπάσκετ 2006. Ο άσος του Ολυμπιακού, μολονότι ήταν μέτριος στα 3/4 του αγώνα, ανέλαβε δράση στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν πέτυχε 10 διαδοχικούς πόντους και έδωσε το «πάνω χέρι» στην ομάδα του. Οι Ιταλοί κατάφεραν με τρίποντα να ξαναμπούν στο παιχνίδι, ωστόσο στα τελευταία δευτερόλεπτα έχασαν τις κρίσιμες βολές και μαζί το «εισιτήριο» για τους «8» της διοργάνωσης.

    Η Λιθουανία, που ξεκίνησε με δύο ήττες και «ίδρωσε» για να προκριθεί από τη φάση των ομίλων, θα αντιμετωπίσει στους προημιτελικούς την Ισπανία ή τη Σερβία/Μαυροβούνιο. Ο Ματσιγιάουσκας ήταν πρώτος σκόρερ με 15 πόντους (3/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα), ενώ τα περισσότερα ριμπάουντ (8) μάζεψε ο σέντερ του Παναθηναϊκού, Ρομπέρτας Γιαβτόκας. Για τους «ατζούρι» οι Ρόκα και Ντι Μπέλα ήταν εξαιρετικοί, όμως το ματς χάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αγωνιστική... ανυπαρξία του Τζιανλούκα Μπαζίλε ο οποίος ολοκλήρωσε το παιχνίδι «άποντος» με 0/4 σουτ και τρεις κρίσιμες χαμένες βολές στο τέλος.

    Διαιτητές ήταν οι Γιούγκεμπραντ, Μουρ και Βιατόρ Τα δεκάλεπτα: 17-20, 36-35, 50-49, 71-68

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Αντάνας Σιρέικα): Ντελινικάιτις, Ζουκάουσκας, Ματσιγιάουσκας 15 (3), Ντ.Λαβρίνοβιτς 12 (1), Γκούστας 6, Σονγκάιλα 12, Καλνιέτις 7, Κλέιζα 7, Κρ.Λαβρίνοβιτς 6, Γιαβτόκας 6 ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Ρεκαλκάτι): Μπελινέλι 9 (2), Μπαζίλε, Σοράνια 5 (1), Μαρκονάτο 4, Μορντέντε 8 (2), Πετσίλε 3 (1), Μικελόρι, Ρόκα 15, Ντι Μπέλα 15 (3), Γκάρι, Τζίλι 9 (1)

    [16] Μπάσκετ

    Εύκολη πρόκριση η Αργεντινή

    26/8/2006 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε τυπική υπόθεση εξελίχθηκε η πρόκριση της Αργεντινής στους «8» του μουντομπάσκετ. Σε αγώνα για τη φάση των «16» που έγινε στη Σαϊτάμα, επικράτησε εύκολα 79-62 της Νέας Ζηλανδίας και πέρασε στους προημιτελικούς όπου θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του ζευγαριού Τουρκία-Σλοβενία. Ο Μάνου Τζινόμπιλι ήταν ασυγκράτητος και ολοκλήρωσε το ματς με 28 πόντους (9/11 δίποντα), ενώ ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο είχε 23π. και 10 ριμπάουντ για την χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας, που δεν χρειάστηκε να «φορτσάρει» και έφτασε άνετα στη νίκη παρότι ολοκλήρωσε το ματς με 1/18 τρίποντα! Οι «Τολ Μπλακς» από την πλευρά τους προσπάθησαν και κατάφεραν να κρατήσουν σε αξιοπρεπή επίπεδα τη διαφορά, με καλύτερους τους Ντίκελ, Πένι, Μπράντσοου. Το τέλος της παρουσίας της Νέας Ζηλανδίας στο φετινό Μουντομπάσκετ συνδυάστηκε με το τέλος της συνεργασίας με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ταμπ Μπάλντουιν. ο Μπάλντουιν αποχωρεί μετά απο πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς με άξιοπρόσεκτα αποτελέσματα, δεδομένου πως στην θητεία του η εθνική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, έφτασε μέχρι την τέταρτη θέση στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ινδιανάπολη.

    Διαιτητές: Νίκος Ζαβλανός Μπάχαρ, Γιόβτσιτς Τα δεκάλεπτα: 21-16, 37-29, 59-44, 79-62

    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σέρχιο Ερνάντες): Σκόλα 10, Τζινόμπιλι 28 (1), Σάντσες 4, Ομπέρτο 23, Χέρμαν 2, Ντελφίνο 2, Πριτζιόνι 4, Νοτσιόνι 2, Βολκοβίσκι 4 ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Τόμας Αντονι Μπάλντουϊν): Ντίκελ 15 (1), Πένι 11 (1), Χέναρ 5, Τζόουνς 9 (1), Μπούσερ, Κάμερον 6 (2), Βούκονα, Φρανκ 5, Μπράντσοου 9 (2), Ράμπτον 2

    [17] Βόλεϊ

    Στην 7η θέση Καραντάσιου/Αρβανίτη

    26/8/2006 8:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκτός τελικών του Ευρωπαϊκού σιρκουί Μπιτς Βόλεϊ που γίνεται στη Χάγη έμειναν οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη. Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης δεν τα κατάφεραν κόντρα στις Γερμανίδες Πολ και Ράουλ, αφού γνώρισαν την ήττα με 2-1 σετ (25-27, 21-15, 15-11) και έτσι κατέλαβαν την 7η θέση στη διοργάνωση. Από την άλλη οι αντίπαλές τους μπήκαν στην πεντάδα από το ταμπλό των ηττημένων. Μετά το τέλος του αγώνα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μανώλης Ρουμελιώτης, τόνισε: "Έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο υψηλού επιπέδου ομάδες, αλλά δυστυχώς δεν ήμασταν εμείς αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος. Αυτά τα ματς που κρίνονται σε μικρές λεπτομέρειες. Άλλες φορές τα παίρνεις και άλλες τα χάνεις. Εξάλλου, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο κρίθηκαν όλες οι φετινές αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Η 7η θέση δεν αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες μας και δεν αντικατοπτρίζει το στόχο που είχαμε θέσει ερχόμενοι στη Χάγη. Μπορεί να μην το δηλώναμε, όμως δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι μία ομάδα, που βρίσκεται μέσα στις καλύτερες του κόσμου και την προηγούμενη χρονιά έχει κατακτήσει τον τίτλο των πρωταθλητριών Ευρώπης, έχει στόχο τη διατήρηση των σκήπτρων. Εμείς αρχικά θέλαμε να μπούμε στην τετράδα και από εκεί και έπειτα να παλέψουμε για τον τελικό. Αυτό δεν βγήκε μέσα από τα παιχνίδια μας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα κορίτσια έκαναν κακές εμφανίσεις".

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δύο στα δύο η Μάντσεστερ

    26/8/2006 7:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2006 9:29:55 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια ακόμη νίκη προσέθεσε στο ενεργητικό της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς επικράτησε στην έδρα της Γουότφορντ με 2-1 και διατήρησε το απόλυτο στις τρεις πρώτες αγωνιστικές της πρέμιερ λιγκ. Η ομάδα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοση της, κατάφερε να πάρει την τρίτη συνεχή νίκη χάρη στα τέρματα των Σιλβέστρ (12) και Γκιγκς (52). Στο 34ο λεπτό είχε ισοφαρίσει προσωρινά για τους γηπεδούχους ο Ντάμιεν Φράνσις. Τη νίκη, πάντως, της ημέρας πέτυχε η εκπληκτική, έως τώρα στην Αγγλία, Εβερτον, η οποία νίκησε την Τότεναμ μέσα στο Λονδίνο με 2-0 και ανέβηκε στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες ήταν καλύτερη και έφθασε δίκαια στη νίκη.

    Σημαντική νίκη πέτυχε και η Τσάρλτον, η οποία εκμεταλλεύτηκε την απογοητευτική εμφάνιση της Μπόλτον του Στέλιου Γιαννακόπουλου και πήρε τους τρεις βαθμούς, χάρη στα δύο γκολ του Ντάρεν Μπεντ. Η Γουίγκαν πέτυχε την πρώτη νίκη της στη σεζόν, καθώς μετά από σκληρή προσπάθεια κατάφερε να ρίξει στο... καναβάτσο την Ρέντινγκ (1-0). Την πρώτη της νίκη πέτυχε και η Φούλαμ (1-0 την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ). Τέλος, η Λίβερπουλ κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Γουέστ Χαμ και να πάρει τη νίκη με 2-1. Τα «σφυριά» κατάφεραν να προηγηθούν μέσα στο «Ανφιλντ» στο 12ο λεπτό με τον Ζαμόρα, αλλά στη συνέχεια οι «κόκκινοι» πέρασαν στην αντεπίθεση και πήραν τη νίκη με τα γκολ των Αγκερ (42') και Κράουτς (45').

    Τα αποτελέσματα

    Τσάρλτον-Μπόλτον 2-0 (65' πεν., 85' Μπεντ)

    Φούλαμ-Σέφιλντ Γιουν. 1-0 (40' Μπούλαρντ)

    Λίβερπουλ-Γουέστ Χαμ 2-1 (42' Αγκερ, 45' Κράουτς-12' Ζαμόρα)

    Τότεναμ-Εβερτον 0-2 (54' αυτ. Ντάβενπορτ, 66' Τζόνσον)

    Γουότφορντ-Μάντσεστερ Γ. 1-2 (34' Φράνσις-12' Σιλβέστρ, 52' Γκιγκς)

    Γουϊγκαν-Ρέντινγκ 1-0 (38' Χέσκεϊ)

    Μάντσεστερ Σίτι-Αρσεναλ 1-0 (41΄ πεν. Μπάρτον)

    Αστον Βίλα-Νιούκαστλ 27/8 Μπλάκμπερν-Τσέλσι 27/8 Μίντλεσμπρο-Πόρτσμουθ 28/8

    Η βαθμολογία

    Μάντσεστερ Γ. 9 Εβερτον 7 Πόρτσμουθ 4-2αγ. Γουέστ Χαμ 4 Λίβερπουλ 4-2αγ. Αστον Βίλα 4-2αγ. Μπόλτον 4 Μάντσεστερ Σίτι 4 Φούλαμ 4 Τσέλσι 3-2αγ. Νιούκαστλ 3-1αγ. Μίντλεσμπρο 3-2αγ. Γουϊγκαν 3-2αγ. Ρέντινγκ 3 Τότεναμ 3 Τσάρλτον 3 Αρσεναλ 1-2αγ. Γουότφορντ 1 Σέφιλντ Γιουν. 1 Μπλάκμπερν 1-2αγ.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρώτη απώλεια για Μπάγερν

    26/8/2006 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με "στραβοπάτημα" ολοκλήρωσε η Μπάγερν τις υποχρεώσεις της για την τρίτη αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα, καθώς μέσα στο "Αλιάντς Αρίνα" παραχώρησε 0-0 και έναν βαθμό στην Νυρεμβέργη. Οι φιλοξενούμενοι που έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά το πρωτάθλημα, είχαν και πάλι ως κύριο "όπλο" τους την άμυνα, την οποία η Μπάγερν δεν μπόρεσε να διασπάσει και συνεπώς δεν μπόρεσε να πάρει και την νίκη. Με την ισοπαλία αυτή Μπάγερν και Νυρεμβέργη ισοβαθμούν πλέον στην πρώτη θέση και στους 7 βαθμούς, έχοντας από δύο νίκες και μια ισοπαλία. Το "καλό" για την Μπάγερν αλλά και για την Νυρεμβέργη, έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, είναι πως η Σάλκε υποχρέωσε την Βέρντερ Βρέμης στην πρώτη της φετινή ήττα, με το 2-0 στο "Αουφσαλκε Αρίνα" και αυτό είχε ως αποτέλεσμα και η Σάλκε να φτάσει τους 7 βαθμούς, αλλά να αφήσει την Βέρντερ στους 6.

    Τις πρώτες νίκες τους πανηγύρισαν η Ντόρτμουντ, η οποία πέρασε νικηφόρα από τη Στουτγκάρδη, νικώντας 3-1 την ομώνυμη ομάδα, η νεοφώτιστη Ααχεν, που συνέτριψε εκτός έδρας 3-0 το Ανόβερο, και η Κότμπους, που επιβλήθηκε 1-0 στην έδρα της Μπόχουμ. Στο παιχνίδι αυτό έκανε το ντεμπούτο του με τους γηπεδούχους ο Φάνης Γκέκας, περνώντας σαν αλλαγή στο 72΄ αντί του Πάλας. Ο Γιάννης Μασμανίδης έπαιξε σε όλο το 90λεπτο του αγώνα της Αρμίνια Μπίλεφελντ με τη Γκλάντμπαχ (παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα), όπου η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 1-0. Χωρίς νικητή, τέλος, ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Λεβερκούζεν με τη Βόλφσμπουργκ, η οποία μετράει τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα παιχνίδια.

    Τα αποτελέσματα

    Σάλκε-Βέρντερ Βρέμης 2-0 7΄ Κουράνι, 72΄ Χαμίτ Αλτιντόπ

    Μπάγερν Μονάχου-Νυρεμβέργη 0-0

    Λεβερκούζεν-Βόλφσμπουργκ 1-1 49΄ Ζουάν - 70΄ Μαντουνί

    Στουτγκάρδη-Ντόρτμουντ 1-3 30΄ Τάσι - 20΄ αυτ. Μανίν, 32΄ Κρίνγκε, 88΄ Φρέι

    Γκλάντμπαχ-Αρμίνια Μπίλεφελντ 1-0 60΄ Κάχε

    Ανόβερο-Ααχεν 0-3 15΄ Σλάουντραφ, 47΄ Ντουμ, 72΄ Πλάσενριχ

    Μπόχουμ-Κότμπους 0-1 85΄ Ντα Σίλβα

    Αμβούργο-Χέρτα Βερολίνου 27/8 Μάιντς-Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 27/8

    Η βαθμολογία

    Σάλκε 7 Νυρεμβέργη 7 Μπάγερν Μονάχου 7 Βέρντερ Βρέμης 6 Γκλάντμπαχ 6 Χέρτα Βερολίνου 4 -2αγ Μάιντς 4 -2αγ Λεβερκούζεν 4 Κότμπους 4 Ντόρτμουντ 4 Στουτγκάρδη 3 Βόλφσμπουργκ 3 Ααχεν 3 Αμβούργο 2 -2αγ Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 2 -2αγ Αρμίνια Μπίλεφελντ 1 Μπόχουμ 0 Ανόβερο 0

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Χάαν στο Καμερούν

    26/8/2006 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στα χέρια του Αρι Χάαν εμπιστεύθηκε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Καμερούν τις τύχες της εθνικής ομάδας της χώρας. Η πρόσληψη του βετεράνου τεχνικού, με θητεία στον ΠΑΟΚ και τον Πανηλειακού, ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από τον υπουργό Αθλητισμού του Καμερούν, Φιλίπ Μπαργκά Μποά, ο οποίος δεν δίστασε να προσδιορίσει άμεσα τους στόχους της ομάδας. Απευθυνόμενος στον Ολλανδό τεχνικό, είπε: «Σας αναθέτω την σημαντική αποστολή να οδηγήσετε τα "Αδάμαστα Λιοντάρια" στους τελικούς του Κόπα Αφρικα 2008 και πάνω απ΄όλα να κερδίσετε το τρόπαιο! Μόνο τότε θα αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας». Ο Χάαν υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων και στον πάγκο της εθνικής αντικαθιστά τον Πορτογάλο Αρτουρ Ζορζ, ο οποίος απέτυχε να οδηγήσει την ομάδα στο παγκόσμιο κύπελλο της Γερμανίας. «Γνωρίζω ότι το Καμερούν ανήκει στις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αφρικής. Θα δουλέψω σκληρά για να δημιουργήσω μια νέα ομάδα, που θα δικαιολογεί τη φήμη της» είπε ο 58χρονος Αρι Χάαν, βασικό στέλεχος της υπερομάδας του Αγιαξ τη 10ετία του 1970.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Μπάγερν ο Φαν Μπόμελ

    26/8/2006 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Μπάγερν Μονάχου με την Μπαρτσελόνα και έτσι ο Μαρκ Φαν Μπόμελ θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μουντεσλίγκα, όπου θα αγωνιστεί δανεικός για έναν χρόνο. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας με την απόκτηση του Ολλανδού μέσου, σκοπεύει να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Μίκαελ Μπάλακ, που αποχώρησε για την Τσέλσι. Ο Φαν Μπόμελ που είναι 29 ετών, είχε μετακινηθεί πέρσι από την Αϊντχόβεν στην πρωταθλήτρια Ισπανίας και Ευρώπης, όμως χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα από τον Φρανκ Ράικαρντ.

    [22] Υγεία

    Καμια ανησυχία

    Στην κατάψυξη από το 1999

    26/8/2006 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2006 8:06:08 μμ)

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - ΝΕΤ

    Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από το κατεψυγμένο βοδινό που εισήχθη από το Βέλγιο και διατέθηκε στην ελληνική αγορά. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων μετά την πολύωρη ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής κτηνιατρικής και σύμβουλος του υπουργείου Σπύρος Κυργιάκης, δήλωσε ότι "το βοδινό που είναι βαθείας κατάψυξης, όπως αυτό που ήρθε από το Βέλγιο, ουσιαστικά δεν έχει ημερομηνία λήξης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες κρέατος δεν υπήρξε καμμία ένδειξη αλλοίωσης και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσχεση των κρεάτων". Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" ποσότητα 250 τόνων βοδινού κρέατος που εισήχθη από το Βέλγιο, παραγωγής 1999, έχει διατεθεί σε τουριστικές περιοχές.

    Η τεράστια αυτή ποσότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρέμενε στα αζήτητα επί 7,5 χρόνια στην ελεύθερη ζώνη της Ολλανδίας προτού εισαχθεί στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τότε, το 1999, βρισκόταν στην κορύφωσή του στο Βέλγιο το σκάνδαλο των διοξινών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2006, η πρώτη μεγάλη παρτίδα αυτού του κρέατος, 21.490 κιλά, εισήχθη στη χώρα μας από γνωστή εταιρεία εισαγωγής κρέατος, που εδρεύει στη Δυτική Αττική. Όταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας ζήτησαν την έγκριση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής για να διαθέσουν το κρέας στην αγορά, ο διευθυντής της υπηρεσίας αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του και παρέπεμψε το θέμα στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας, η οποία με τη σειρά της έδωσε το πράσινο φως, για διάθεση του κρέατος στην ελληνική αγορά. Όπως προστίθεται στο ρεπορτάζ των "Νέων" στο έγγραφο που υπογράφει ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης κ. B. Μπατζηλιώτης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αφού η υπηρεσία τους έλαβε υπ όψιν της "τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων του Ινστιτούτου Υγιεινής Τροφίμων Αθηνών".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Τα Νέα: Κρέας 7,5 ετών στο πιάτο μας!

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 August 2006 - 20:50:58 UTC