Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Τουρκία
  • [02] Σε κατάσταση συναγερμού
  • [03] Καταρρακτώδεις βροχές με 130 νεκρούς
  • [04] "Κουνήθηκε" η Ταϊβάν
  • [05] Χωρίς τέλος οι επιθέσεις
  • [06] Στη Μ. Ανατολή ο Ανάν
  • [07] "Επτάσφαιρη" η Μπόκα
  • [08] Τρία ΕΜΜΥ για τις "24 Ώρες"

    [01] Κόσμος

    27 τραυματίες

    Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Τουρκία

    28/8/2006 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2006 9:53:46 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, CNN, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είκοσι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και στην Μαρμαρίδα. Τρεις βόμβες εξερράγησαν στο θέρετρο της Μαρμαρίδος, στη νότια Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 21 άνθρωποι, εμταξύ αυτώ 11 Τούρκοι και 10 Βρετανοί τουρίστες, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε ένα μινιμπάς σε κεντρική αρτηρία της πόλης προκαλώντας τον τραυματισμό 21 ανθρώπων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-TurΚ, η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα κάθισμα. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, μία δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της πόλης και λίγα λεπτά μετά μια τρίτη σε κατοικημένη περιοχή, δίχως όμως να προκαλέσουν θύματα. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών μετέδωσε ότι οι 10 Βρετανοί τουρίστες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση τεσσάρων από τους 10 βρετανούς τραυματίες είναι σοβαρή. Στην Κωνσταντινούπολη, έξι Τούρκοι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου δέματος στην ευρωπαϊκή ακτή της πόλης. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ωστόσο, καμια οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων, αλλά οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι έργο της κουρδικής οργάνωσης "Γεράκια του Κουρδιστάν" που έχουν εξαπολύσει σωρεία επιθέσεων το τελευταίο διάστημα με στόχο την υπονόμευση του τουρισμού στην Τουρκία, σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά του κουρδικού πληθυσμού στην νοτιοανατολική Τουρκία.

    [02] Κόσμος

    Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν

    Σε κατάσταση συναγερμού

    28/8/2006 8:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2006 8:42:13 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο, BBC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν, καθώς υπάρχει φόβος για νέα επεισόδια στην επαρχία του Μπαλουτσιστάν, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο ενός σημαντικού ανυπότακτου τοπικού φυλάρχου. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κέτα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία, ενώ έχει αναπτυχθεί στρατιωτική δύναμη. Την Κυριακή, ένα άτομο έχασε τη ζωή του σε επεισόδια με την αστυνομία κι εκατοντάδες άλλα συνελήφθησαν στο Μπαλουτσιστάν, την φτωχότερη και πιο αραιοκατοικημένη από τις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν, στις οποίες έχουν ξεσπάσει ταραχές. Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν λεωφορεία και κατοικίες, ενώ σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών με τις δυνάμεις της τάξης. Έξι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στα επεισόδια. Τα πολιτικά κόμματα της περιοχής έχουν καλέσει σε νέα γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ναουάμπ Άκμπαρ Μπούγκτι, 79 ετών, μίας εξέχουσας προσωπικότητας της εξέγερσης, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής κατά ενός κρησφύγετου κοντά στην κοινότητα Ντέρα Μπούγκτι. "Αξιώσαμε από την κυβέρνηση να μας επιστρέψει τη σορό του Ναουάμπ Άκμπαρ Μπούγκτι, διότι είναι ένας εθνικός ήρωας και θέλουμε να τον θάψουμε με πρέποντα τρόπο", τόνισε ο Κάσκολ Άλι, ένας από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

    [03] Κόσμος

    Στη βορειοδυτική Ινδία

    Καταρρακτώδεις βροχές με 130 νεκρούς

    28/8/2006 8:04:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το κρατίδιο του Ρατζαστάν στη βορειοδυτική Ινδία. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ΡΤΙ, τα περισσότερα θύματα, συνολικά 95, προέρχονται από την περιοχή Μπαρμέρ. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμος των νεκρών είναι πιθανό να φτάσει τους 300. Περίπου 3.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους με στρατιωτικά ελικόπτερα. Οι βροχές έπληξαν την περιοχή αυτή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, μετά από έξι χρόνια ξηρασίας.

    [04] Κόσμος

    Mεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

    "Κουνήθηκε" η Ταϊβάν

    28/8/2006 7:36:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Δευτέρα, βορειοανατολικά της Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο της δόνησης, που έγινε αισθητή στις 01.11, τοπική ώρα (20.11 της Κυριακής, ώρα Ελλάδος) εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 131 χλμ ανατολικά της κοινότητας Σουάο στον καντόνι Ιλάν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Η Ταϊβάν, που βρίσκεται πάνω στην ένωση δύο τεκτονικών πλακών, βιώνει συχνά ισχυρούς σεισμούς-με τον πιο καταστροφικό από αυτούς, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ, να έχει σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 1999, με 2.400 νεκρούς.

    [05] Ιράκ

    Στο Ιράκ

    Χωρίς τέλος οι επιθέσεις

    28/8/2006 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, CNN, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Η επίθεση σημειώθηκε στις 10.40 (τοπική ώρα), κοντά στο πρώτο φυλάκιο ελέγχου που υπάρχει έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Αμέσως μετά την έκρηξη οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή και να εκτρέψουν τη ροή των αυτοκινήτων. Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 116 τραυματίστηκαν, σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, στο Κιρκούκ, στη Βασόρα και στη Μπακούμπα. Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν μετά τη συνάντηση στη Βαγδάτη πολλών αρχηγών φυλών, οι οποίοι υπέγραψαν "σύμφωνο τιμής" για τον τερματισμό της βίας στο πλαίσιο της πολιτικής εθνικής συμφιλίωσης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι. "Η βία μειώθηκε και η ικανότητά μας για ασφάλεια αυξάνεται. Δεν έχουμε εμφύλιο πόλεμο και δεν θα έχουμε ποτέ εμφύλιο πόλεμο. Αυτό που βλέπετε είναι μια ατμόσφαιρα συμφιλίωσης", δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο CNN ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, ο νέος πρεσβευτής της Βρετανίας στη Βαγδάτη Ντόμινικ Άσκουϊθ σε δηλώσεις του παρά την άποψη του προκατόχου του ότι ο εμφύλιος πόλεμος αποτελεί μία ισχυρή πιθανότητα στο Ιράκ, εκείνος αισιοδοξεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί αν ο Μαλίκι συσπειρώσει τους Ιρακινούς στο πλευρό του.

    Στη Βαγδάτη σημειώθηκαν δύο επιθέσεις, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν και 15 να τραυματιστούν από την έκρηξη βόμβας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας κοντά στο διάσημο ξενοδοχείο Παλαιστίνη. Νωρίτερα, δύο άτομα σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο την κυβερνητική εφημερίδα Αλ Σαμπάχ.

    Στην Αμαρίγια, δυτικά της Βαγδάτης, τέσσερις σωματοφύλακες του σουνίτη πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αμπεντ Μότλακ αλ Τζουμπούρι σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων. Στην περιοχή της Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, η οποία είναι από τις πιο επικίνδυνες στο Ιράκ, 6 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες, σκοτώθηκαν από αυτοσχέδια βόμβα στο Χαλές. Στην ίδια περιοχή, 2 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων σε οδική αρτηρία, όπως επίσης άλλος 1 άμαχος και 2 οδηγοί φορτηγών. Εξάλλου ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού σκοτώθηκε από τα πυρά αγνώστων καθώς οδηγούσε στην αρτηρία που συνδέει την Μοκνταντίγια με τη Μπακούμπα. Την ίδια στιγμή, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν χθες το βράδυ όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους σε αγορά του Χαλές, επίσης στην περιοχή της Μπακούμπα. Στο Κιρκούκ , 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από διπλή αντικουρδική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Νωρίτερα, ένας κούρδος φρουρός είχε σκοτωθεί και 16 άτομα είχαν τραυματιστεί στην ίδια πόλη από άλλη επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της έδρας του κόμματος του ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν. Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Κιρκούκ από τα πυρά αγνώστων. Στη Βασόρα , σε μια αγορά, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας ενός μοτοσυκλετιστή. Παράλληλα, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Στην πρώτη επίθεση, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου, βόρεια της Βαγδάτης, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Άλλος ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας στη δυτική Βαγδάτη. Από την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 έχουν σκοτωθεί 2.624 στρατιώτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρές επιθέσεις

    [06] Μ. Ανατολή

    Στο επίκεντρο η ειρηνευτική δύναμη

    Στη Μ. Ανατολή ο Ανάν

    28/8/2006 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Περιοδεία στη Μέση Ανατολή αρχίζει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, με πρώτο σταθμό τον Λίβανο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερώσει τη λιβανική ηγεσία για τις αποφάσεις της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, την περασμένη Παρασκευή. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, η ανάπτυξη των ενισχύσεων της αποστολής του ΟΗΕ (Finul) θα γίνει σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα. Στη συνέχεια, ο Κόφι Ανάν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ, το Κατάρ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, πιθανότατα τη Συρία και στις 2 Σεπτεμβρίου θα φτάσει στο Ιράν. Εξάλλου, το απόγευμα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται διευρυμένη Σύνοδος των χωρών που θα συνεισφέρουν στην ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο.

    Επαφές με τη λιβανική ηγεσία

    Κατά τις επαφές του με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, ο Κόφι Αναν θα συζητήσει και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που έχει συλλάβει η Χεζμπολάχ και που αποτέλεσε την αφορμή για την έκρηξη του πολέμου.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική παρέμβαση, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, αρκεί να μην επιχειρήσει να αφοπλίσει την πολιτοφυλακή του.

    Ο Κόφι Ανάν, ο οποίος θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου πριν συνεχίσει την Τρίτη την περιοδεία του, θα συναντηθεί επίσης με τον σιίτη πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναμπί Μπέρι, τον υπουργό Άμυνας, Ελίας Μουρ, και τον διοικητή του στρατού, Μισέλ Σλεϊμάν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Annan to follow up Lebanese truce

    The NY Times: Annan Will Travel Mideast to Bolster Lebanon Peace Plan

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενισχύεται η ειρηνευτική δύναμη

    Ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Επτάσφαιρη" η Μπόκα

    28/8/2006 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγο πριν αναλάβει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας ο Αργεντίνος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός του Μεξικό, Ρικάρντο Λα Βόλπε, ο Άλφιο Μπαζίλε οδήγησε την ομάδα του στην τέταρτη νίκη της ομάδας του σε ισάριθμες αναμετρήσεις της απερτούρα. Το καμάρι του Μπουένος Αϊρες μετά από μία εντυπωσιακή απόδοση, συνέτριψε με το εκπληκτικό 7-1 εκτός έδρας την τέταρτη στη βαθμολογία Σαν Λορέντζο και εδραιώθηκε αήττητη στην κορυφή της Απερτούρα μετά από τέσσερις αγωνιστικές! Μεγάλος πρωταγωνιστής για την "ομάδα της καρδιάς" του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Μάρτιν Παλέρμο (26', 31' 87) ο οποίος σημείωσε χατ-τρικ ενώ τα υπόλοιπα τέρματα σημείωσαν οι Παλάθιο (22', 48'), Καρντόζο (53'), Φραντζόια (86'). Το γκολ της τιμής για τους γηπεδούχους πέτυχε στο 62' ο Χίρσινγκ. Στο μεταξύ, η Ιντεπεντιέντε, μετά τη νίκη της επί της Μπάνφιλντ με 2-1, ανέβηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

    [08] Πολιτισμός

    Τρία ΕΜΜΥ για τις "24 Ώρες"

    28/8/2006 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Η σειρά "24 Ώρες" αναδείχθηκε νικητής των 58ων τηλεοπτικών βραβείων ΕΜΜΥ που απονεμήθηκαν την Κυριακή, στο Λος Άντζελες, ενώ η αμερικανική εκδοχή του βρετανικού "The Office" απέσπασε το βραβείο της καλύτερης κωμωδίας. Η Ελεν Μιρέν και ο Τζέρεμι Άιρονς τιμήθηκαν με ΕΜΜΥ για την ερμηνεία τους στην τηλεταινία "Elisabeth I", που ψηφίστηκε, επίσης, ως καλύτερη τηλεταινία της χρονιάς.

    Οι "24 Ώρες", με πρωταγωνιστή τον Κίφερ Σάδερλαντ στο ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζακ Μπάουερ, ήταν υποψήφια για 12 βραβεία συνολικά και κέρδισε τρία: καλύτερης δραματικής σειράς, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου ηθοποιού δραματικής σειράς.

    Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού δραματικής σειράς κέρδισε η Μαρίσκα Χαργκιτάι, κόρη της Τζέιν Μάνσφιλντ, για τη σειρά "Νόμος και Τάξη: Ειδική Ομάδα".

    Ο Αλαν Αλντα ("Δυτική Πτέρυγα") και η Μπλάιθ Ντάνερ ("Huff") τιμήθηκαν με τα βραβεία δεύτερου αντρικού και δεύτερου γυναικείου ρόλου σε δραματικές σειρές.

    Καλύτερη ηθοποιός κωμικής σειράς αναδείχθηκε η Τζούλια Λούις - Ντρέιφους, πρωταγωνίστρια της σειράς "The new adventures of old Christine", και καλύτερος ηθοποιός κωμικής σειράς ο Τόνι Σάλχουμπ, για τον "Ντετέκτιβ Μονκ".

    Σχετικά Links:

    EMMY


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 August 2006 - 8:51:15 UTC