Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη - Παπανδρέου για τη Μ.Ανατολή
  • [02] "Ευκαιρία" βλέπει ο Ανάν στη Μ.Ανατολή
  • [03] "Μετακόμιση" στο Παμπελοποννησιακό

    [01] Πολιτική

    Τον ενημέρωσε για την πρόσφατη περιοδεία της

    Μπακογιάννη - Παπανδρέου για τη Μ.Ανατολή

    28/8/2006 9:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την επιδίωξη της Κυβέρνησης για συναίνεση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής επισήμανε η Υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε το Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσφατη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή και για τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα διεθνή ζητήματα, με έμφαση την επικείμενη ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του ιδίου, καθώς και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Παπανδρέου για το πρόσφατο ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή, για την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και για τις προοπτικές που διαγράφονται στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα συζητήσαμε και την προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τις συγκεκριμένες ελληνικές θέσεις τις οποίες υποστηρίζουμε στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε και εμείς σε μια μόνιμη και σταθερή ειρήνη στη Μέση Ανατολή", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε ερώτηση αν συναινεί ο κ. Παπανδρέου σε ότι αφορά τη συμμετοχή μας στην ειρηνευτική αποστολή στο Λίβανο η υπουργός Εξωτερικών είπε "νομίζω πως ναι αλλά θα ρωτήσετε το ΠΑΣΟΚ γι αυτό".

    Συναίνεση

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι "εγώ θεωρώ πάντοτε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι θέματα στα οποία δεν προσπαθεί κανείς να ανακαλύψει κομματικές αντιπαλότητες αλλά αναζητά την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση και αυτή είναι και η πάγια θέση της Κυβέρνησης και πιστεύω ότι με τον κ. Παπανδρέου πάντοτε και διαχρονικά έχουμε συζητήσει θέματα εξωτερικής πολιτικής και δεν νομίζω ότι έχουμε διαφορετικές σκέψεις ιδιαίτερα πάνω στην κεντρική μας θέση για τη Μέση Ανατολή".

    Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να εκφράσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ αλλά και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του ιδίου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ ως μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και τα συμπεράσματά του από την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράν καθώς και τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου και τη διαμόρφωση όλων των όρων και προϋποθέσεων για την εκεχειρία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπουτσής, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τις σαφείς εντολές που πρέπει να υπάρχουν στην ειρηνευτική δύναμη καθώς όπως είπε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα ασάφειες.

    [02] Μ. Ανατολή

    Για μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός

    "Ευκαιρία" βλέπει ο Ανάν στη Μ.Ανατολή

    28/8/2006 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Μια ευκαιρία για μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός" στην περιοχή, εκτιμά ότι δίνεται, o γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν -που έφτασε σήμερα στη Βηρυτό, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή- μετά από ένα μήνα αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. "Πρέπει να γίνουν πολλά. Ξεκινούμε μια φάση ανοικοδόμησης και υπάρχει μια ευκαιρία για μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός", είπε ο Κόφι Ανάν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ναμπί Μπέρι, ο οποίος πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. "Συζητήσαμε για τον πόλεμο, τις επιπτώσεις του και την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", πρόσθεσε ο Ανάν. Το ισπανικό πολεμικό αεροσκάφος, που μετέφερε το γγ του ΟΗΕ στο Λίβανο προσγειώθηκε το μεσημέρι στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού που παραμένει κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ. Πριν προσεγγίσει στο αεροδρόμιο, πέταξε πάνω από τα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας που επλήγησαν περισσότερο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η συνέντευξη του ηγέτη της Χεζμπολάχ ο οποίος κάνοντας την αυτοκριτική του δήλωσε ότι δεν θα ζητούσε ποτέ την απαγωγή των δύο Ισραηλινών στρατιωτών αν γνώριζε ότι αυτό θα ήταν αφορμή πολέμου. Προέβλεψε επίσης πως δεν θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πολέμου στην περιοχή. Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Άναν θα μεταβεί αύριο το πρωί στη Νακούρα όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο της διεθνούς δύναμης για το Λίβανο (Unifil). Κατόπιν θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Ιορδανία, την Πέμπτη τη Συρία, το Σάββατο το Ιράν και στη συνέχεια το Κατάρ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

    Την παράδοση των απαχθέντων ζήτησε ο Ανάν

    Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από την Κυβέρνηση του Λιβάνου να παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού οι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, που είχαν απαχθεί από τη Χεζμπολάχ και αποτέλεσαν την αφορμή του πολέμου. Ο κ. Αναν ανήγγειλε, επίσης, ότι κατά τις συνομιλίες που ο ίδιος θα έχει στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, θα ζητήσει από την συριακή Κυβέρνηση να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με το Λίβανο καθώς και να έχει εποπτεία πάνω στην κοινή μεθόριο από την συριακή πλευρά της.

    Ο πόλεμος στο Λίβανο δημιούργησε για το Ισραήλ μία ευκαιρία να συνάψει νέες ειρηνευτικές συμφωνίες, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Αμίρ Περέτζ. "Νέες βάσεις διαπραγμάτευσης δημιουργήθηκαν (για το Ισραήλ) μετά τον πόλεμο στο Λίβανο. Είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε σπουδαίες αλλαγές ενόψει νέων συμφωνιών", δήλωσε ο Περέτζ, που έκανε περιοδεία στη μεθόριο με τον Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος της εκεχειρίας, πριν από 15 ημέρες, ο Περέτζ είχε αναφερθεί σε προοπτική διαπραγματεύσεων με την λιβανέζικη Κυβέρνηση, αλλά και προετοιμασίας ενός διαλόγου με τη Συρία.

    "Όλοι οι πόλεμοι δημιουργούν ευκαιρίες για πολιτική διαδικασία, που έχει ως χαρακτηριστικό τη διεύρυνση. Με τον Λίβανο πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και πρέπει να προετοιμαστεί ο διάλογος με τη Συρία", είχε τότε δηλώσει ο Ισραηλινός Υπουργός.

    Με τη Συρία, πάντως, ο διάλογος που αφορά τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν έχει καταρρεύσει τον χειμώνα του 2000. Τότε η υπό τον Έχουντ Μπαράκ Κυβέρνηση αντιμετώπιζε ενδεχόμενο ισραηλινής αποχώρησης από τα Υψώματα, πλην μιας εδαφικής "λωρίδας" στην ανατολική όχθη της λίμνης Τιβεριάδας. Τελευταία, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε "εχθρό" το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι δεν "αναμένει ειρήνευση μαζί του στο προσεχές μέλλον". Έχει επίσης δηλώσει ότι "το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη και αν την ήθελε θα απέδιδε τα κατεχόμενα εδάφη μαζί με τα δικαιώματα σ αυτά των ιδιοκτητών τους".

    Αυτοκριτική από το Νασράλα

    Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Σαΐντ Χασάν Νασράλα, εξομολογήθηκε στο ιδιωτικό κανάλι NTV πως, αν γνώριζε το τι θα προκαλούσε η απαγωγή των δύο Ισραηλινών στρατιωτών δεν θα έδινε ποτέ την εντολή για την πραγματοποίησή της. "Μια πιθανότητα έστω και 1%, να είναι ισραηλινή στρατιωτική απάντηση τόσο εκτεταμένη όσο αποδείχθηκε, θα έλεγα "όχι", δεν θα το επέλεγα για πολλούς λόγους, στρατιωτικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς", δήλωσε ο Νασράλα ενώ στην ίδια συνέντευξη καθησυχάζει την κοινή γνώμη για την πιθανότητα επανάληψης των εχθροπραξιών. "Δεν πιστεύω πως δεν θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος για πάρα πολλούς λόγους...".

    Ο Νασράλα αποκάλυψε επίσης ότι ξεκίνησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων του Ισραήλ και της οργάνωσής του ενώ εξήγησε ότι η Ιταλία έχει ζητήσει ρόλο μεσολαβητή. Το Ισραήλ διέψευσε αμέσως την είδηση περί διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή κρατουμένων.

    Στο μεταξύ η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι επισκέπτεται το Βερολίνο προκειμένου να ζητήσει από τη Γερμανία να εφαρμόσει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Χεζμπολάχ του Λιβάνου. "Δυστυχώς, η επιβολή του εμπάργκο όπλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για εμάς", δήλωσε η Ισραηλινή Υπουργός.

    "Πράσινο φως" από τον Πρόντι

    Στο μεταξύ η Κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι υιοθέτησε με "ομοφωνία" σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο διάταγμα το οποίο δίνει την άδεια για την αποστολή από αύριο Τρίτη στρατευμάτων στο Λίβανο για την ενίσχυση της Unifil, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προεδρίας Ενρίκο Λέτα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, το διάταγμα προβλέπει ότι το εκστρατευτικό σώμα θα αποτελείται το μέγιστο από 2500 στρατιώτες,

    Πέντε πολεμικά πλοία -το αεροπλανοφόρο "Γκαριμπάλντι", τρία αποβατικά και ένα πλοίο περιπολίας- θα αναχωρήσουν από το λιμάνι του Τάραντα (νότια) με κατεύθυνση τις λιβανικές ακτές. Θα πρέπει να φθάσουν την Παρασκευή στη Νακούρα, όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο της Unifil και θα αναπτύξουν στην περιοχή χίλιους στρατιώτες που θα σχηματίσουν την πρώτη ιταλική δύναμη επέμβασης.

    Από τη μεριά της η Τουρκία αποφάσισε να μετάσχει τελικά στην ενισχυμένη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνδρες θα αποσταλούν στη δύναμη και πότε. "Συζητήθηκε το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και αποφασίστηκε κατ αρχήν να μετάσχουμε στην αποστολή", είπε ο Τσιτσέκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει απλός θεατής, σαν μία μακρινή χώρα, απέναντι στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή", παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση, που έχει διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές, θα συγκληθεί "το ταχύτερο δυνατόν" σε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εγκρίνει τη σχετική απόφαση.

    Με στρατιωτική μονάδα 100 ανδρών θα λάβει μέρος η Βουλγαρία στη Unifil, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιβάιλο Κάλφιν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση της Κυβέρνησης για το θέμα. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ, στο Λίβανο θα σταλούν κατά πάσα πιθανότητα ειδικοί από τα στρατεύματα μηχανικού, στρατιωτικοί γιατροί κ.ά. Σε δέκα μέρες από σήμερα αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση της βουλγαρικής Κυβέρνησης για το θέμα, διευκρίνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Βεσελίν Μπλιζνάκοφ σε δηλώσεις στον Τύπο κατά τη σημερινή τελετή υποδοχής στη βάση "Κρούμοβο", κοντά στη Φιλιππούπολη, του πρώτου στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Cougar από τα συνολικά 12 που έχει παραγγείλει η Βουλγαρία από την κατασκευάστρια εταιρία Eurocopter, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του στρατού της στη βάση των ΝΑΤΟϊκών προτύπων.

    Εξάλλου η Ρουμανία δεν θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο αλλά θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας, ανακοίνωσε ο Ρουμάνος Πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου μετά την έκτακτη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας (CSAT). Ο κ. Μπασέσκου ανέφερε ότι η Ρουμανία έχει ήδη συμμετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο και έχει εκπληρώσει κατ αυτόν τον τρόπο τα καθήκοντά της απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Μ. Ανατολή ο Ανάν

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Μετακόμιση" στο Παμπελοποννησιακό

    28/8/2006 8:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας θα υποδεχθεί ο Παναθηναϊκός την Μέταλουργκ Ζαπορίζιε, στο πρώτο παιχνίδι του α' γύρου του κυπέλλου UEFA. Από τη στιγμή της κλήρωσης ήταν γνωστό το πρόβλημα που υπήρχε με το ΟΑΚΑ, λόγω των αγώνων στίβου (Παγκόσμιο Κύπελλο) που θα διεξαχθούν εκεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Ο Παναθηναϊκός ενημέρωσε άμεσα την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τελικά σήμερα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ, οριστικοποιήθηκε η χρήση του γηπέδου της Πάτρας για τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα με την ουκρανική ομάδα στις 14 Σεπτεμβρίου (21:30). Το Παμπελοποννησιακό στάδιο είναι χωρητικότητας 24.000 θέσεων, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των φιλάθλων του Παναθηναϊκού που θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι θα είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που θα προσέρχονταν στο ΟΑΚΑ, σε περίπτωση διεξαγωγής του παιχνιδιού στην έδρα των «πρασίνων».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 August 2006 - 20:50:39 UTC