Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήρης επανέλεγχος
  • [02] Γεωργικοί σύμβουλοι στο πλευρό των αγροτών
  • [03] Στο επίκεντρο τα σχολικά κυλικεία
  • [04] "Ισπανική υποχώρηση" Μπλερ
  • [05] Συνελήφθησαν νεοναζιστές στρατιωτικοί στο Βέλγιο
  • [06] Νέο ηχογραφημένο μήνυμα της Αλ Κάιντα
  • [07] Μειώσεις τιμών σε φάρμακα
  • [08] Επιβράδυνση και καθυστέρηση βλέπει η ΓΣΕΕ
  • [09] Πάνω από 1 δισ. ευρώ
  • [10] Απάντηση της ΑΕΚ για ΟΑΚΑ
  • [11] Αντίδραση ΠΑΟ για ΟΑΚΑ

    [01] Κοινωνία

    Πλήρης επανέλεγχος

    7/9/2006 7:35:00 μμ

    Στον επανέλεγχο όλων των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ, προχωρά το υπουργείο Απασχόλησης, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Απασχόλησης , Σάββας Τσιτουρίδης, που την Πέμπτη επισκέφθηκε το ΙΚΑ και συναντήθηκε με το διοικητή του Ιδρύματος Γιάννη Βαρθολομαίο. Αρχικά, τον Οκτώβριο, θα επιλεγούν με κλήρωση πέντε νομοί της χώρας, όπου θα προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων, ενώ σε δεύτερη φάση, ο έλεγχος θα προχωρήσει και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας. Επίσης, κατά τη συνάντηση Τσιτουρίδη-Βαρθολομαίου αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών των δαπανών υγείας και η προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα ραντεβού των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

    Αποφασίστηκε, ακόμη, η ίδρυση κέντρων πρόληψης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της προληπτικής ιατρικής, καθώς και η ίδρυση κέντρου ψυχικής υγιεινής εφήβων στην Αθήνα για να επεκταθούν οι δραστηριότητες ψυχικής υγιεινής, που υπάρχουν για τα παιδιά.

    Τέλος, συζητήθηκαν, οι αναγκαίες δράσεις, που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων από το Ίδρυμα.

    [02] Κοινωνία

    Γεωργικοί σύμβουλοι στο πλευρό των αγροτών

    7/9/2006 10:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Απόφαση η οποία προβλέπει, ότι γεωπόνοι, κτηνίατροι και δασολόγοι θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν τη γη τους σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που θέτει η νέα ΚΑΠ, ώστε να μη χαθούν χρήματα από τις ενισχύσεις, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος. Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση το γεωτεχνικό επιμελητηρίου θα εκπαιδεύσει και θα διαπιστεύσει σε πρώτη φάση 1000 ιδιώτες γεωργικούς συμβούλους οι οποίοι θα επισκέπτονται την εκμετάλλευση και θα δίνουν πρακτικές συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η αμοιβή τους θα επιβαρύνει τους αγρότες μόνο κατά 20%, ενώ η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των αγροτικών συμβούλων αναμένεται σύντομα.

    [03] Κοινωνία

    Κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας

    Στο επίκεντρο τα σχολικά κυλικεία

    7/9/2006 8:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με κοινή τους απόφαση καθόρισαν με ιδιαίτερη ακρίβεια τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη στα σχολικά κυλικεία. Συγκεκριμένα οι μαθητές μπορούν να προμηθεύονται:

    1.Σάντουιτς και τοστ με τυριά 2.Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα 3.Τυρόπιτες και σπανακόπιτες 4.Διάφορα τυριά συσκευασμένα 5.Γάλα (παστεριωμένο) 6.Γιαούρτι παντός τύπου 7.Φρούτα εποχής, πλυμένα και σε τυλιγμένα σελοφάν 8.Φυσικούς χυμούς φρούτων100 %. 9.Συσκευασμένους ξηρούς καρπούς

    Για τα επιτρεπόμενα είδη ενημερώνουν τους εκμισθωτές των κυλικείων οι διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι φροντίζουν όσο είναι δυνατόν να επιβλέπουν την εφαρμογή των κανονισμών.

    Επίσης, όλα τα ευαλοίωτα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται υποχρεωτικά σε ψυγείο, ενώ υποχρεωτικό είναι και το βιβλιάριο υγείας για τους εργαζόμενους στα κυλικεία.

    [04] Κόσμος

    Υπόσχεση για παραίτηση εντός 12μήνου

    "Ισπανική υποχώρηση" Μπλερ

    7/9/2006 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Την εσωτερική θύελλα που συνταράσσει τους κόλπους των Εργατικών προσπάθησε να εξευμενίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραχωρώντας δημοσίως δέσμευση για αποχώρηση από του από το "τιμόνι" του κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας εντός δωδεκαμήνου. Σε δηλώσεις του, μετά από επίσκεψη του σε σχολείο στο Λονδίνο, ξεκαθάρισε ότι το ετήσιο συνέδριο των Εργατικών σε δύο εβδομάδες στο Μάντσεστερ θα είναι το τελευταίο με εκείνον επικεφαλής. Αρνήθηκε ωστόσο να καθορίσει τον χρόνο της παραίτησης του. "Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να ορίσω τώρα μια ημερομηνία. Θα το κάνω μελλοντικά, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον της χώρας" ανέφερε, παραδεχόμενος την εσωκομματική διχόνοια. "Για να είμαι ειλικρινής, δεν περνάμε και τις καλύτερες στιγμές μας" είπε ο Μπλερ, στον απόηχο της μίνι-ανταρσίας που εκδηλώθηκε χθες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τις παραιτήσεις ενός υφυπουργού και επτά βουλευτών. Οι υποσχέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού δεν κατασίγασαν σε πρώτη φάση τις φωνές διαμαρτυρίας, όμως ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, που προκρίνεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του, λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει την υποστήριξη του στην όποια απόφαση του Μπλερ.

    Λύγισε υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων

    Ο άνθρωπος που έφερε τους Εργατικούς στην εξουσία έπειτα από 18 χρόνια απουσίας, ο πολιτικός με τις τρεις εκλογικές νίκες και τα σχεδόν 10 χρόνια πρωθυπουργικής θητείας, το τελευταίο διάστημα είδε τη δημοτικότητα του να καταποντίζεται, υπό το βάρος κυβερνητικών σκανδάλων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και σφοδρών επικρίσεων για την πολιτική του στους πολέμους σε Ιράκ και Λίβανο.

    Στις τελευταίες εκλογές ο Τόνι Μπλερ είχε δηλώσει πως δεν θα διεκδικούσε την εξουσία το 2009. Όμως οι δυσμενείς δημοσκοπήσεις έκαναν τους εσωκομματικούς του αντίπαλους να τεντώσουν το σχοινί. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ το τελευταίο 48ωρο σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, ενώ ο ίδιος έγινε αποδέκτης ασφυκτικών πιέσεων για ορίσει ημερομηνία παραίτησης εδώ και τώρα. Οι πληροφορίες ανέφεραν και μια εκρηκτική λεκτική διαμάχη μεταξύ Μπλερ και Μπράουν η οποία έληξε με συμφωνία για αποχώρηση του πρώτου από τα καθήκοντα του στις 4 Μαΐου του 2007, την επομένη των τοπικών εκλογών σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και τρεις ημέρες μετά τη συμπλήρωση 10 ετών στην πρωθυπουργία. Η Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες.

    Όμως δεν είναι λίγοι οι επικριτές του Βρετανού πρωθυπουργού που υποστηρίζουν πως το κόμμα χρειάζεται σαφείς κατευθύνσεις και νέο ηγέτη πριν τις εκλογές του Μαΐου, αν δεν θέλει να γνωρίσει την ήττα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πιέζουν με παραιτήσεις

    Δέκα χρόνια και 30 ημέρες

    Σχετικά Links:

    BBC- I will quit within a year

    Reuters- Blair to quit within year

    The Times - Blair: I will be gone in the next 12 months

    The Guardian - Blair: I'll be gone within a year

    Daily Mail - Blair refuses to give departure date

    The Independent- Blair refuses to set departure date

    [05] Κόσμος

    Προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις

    Συνελήφθησαν νεοναζιστές στρατιωτικοί στο Βέλγιο

    7/9/2006 9:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Βέλγοι στρατιωτικοί που πρόσκεινται στην άκρα Δεξιά προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις για να "αποσταθεροποιήσουν τις βασικές δομές" του Βελγίου, ανακοίνωσε η βελγική Αστυνομία, η οποία προχώρησε σήμερα στη σύλληψη 17 ανθρώπων, ανάμεσα τους και στρατιωτικούς, και κατάσχεσε όπλα και εκρηκτικά. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από έρευνες που έγιναν σήμερα σε πέντε στρατώνες και 18 ιδιωτικές κατοικίες στην Φλάνδρα (βόρεια), αναφέρει η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε ανακοίνωσή της. Πρόκειται "κυρίως για στρατιωτικούς και για άτομα που έχουν ακροδεξιά ιδεολογία, και η οποία, για ορισμένους εκφράζεται καθαρά από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αρνητισμό, τον αντισημιτισμό και το νεο-ναζισμό", προσθέτει η ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Ο βασικός ύποπτος που κατονομάζεται ως Β.Τ. είναι ένας εν ενεργεία στρατιωτικός που είχε σχηματίσει "τη δική του παράνομη οργάνωση". "Είχε την πρόθεση να θέσει σε εφαρμογή τις τρομοκρατικές τους ιδέες", σύμφωνα με την πρακτική. Η Αστυνομία κατάσχεσε μια αυτοσχέδια βόμβα που ήταν κρυμμένη σε ένα σακίδιο και "ήταν αρκετά ισχυρή για να ανατινάξει ένα αυτοκίνητο", καθώς και διάφορα όπλα, πυροκροτητές ναρκών εδάφους, μια "μεγάλη ποσότητα" πυρομαχικών, νεοναζιστικό προπαγανδιστικό υλικό, καλώς και εκρηκτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Δεν βρήκαμε ενδείξεις για μια συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση", διευκρίνισε τέλος η ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

    [06] Ιράκ

    Νέο ηχογραφημένο μήνυμα της Αλ Κάιντα

    7/9/2006 9:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη "βεβαιότητα" του για την τελική επικράτηση εξέφρασε σήμερα ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα στο Ιράκ, Αμπού Χάμζα αλ Μουχατζέρ, ενώ διατύπωσε "επικρίσεις" για τη συμμετοχή των Σουνιτών στη σημερινή Κυβέρνηση του Ιράκ, στη διάρκεια ηχογραφημένου μηνύματος που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα". Το προηγούμενο ηχογραφημένο μήνυμα του Αμπού Χάμζα αλ Μουχατζέρ χρονολογείται από τον Ιούνιο, οπότε διαδέχθηκε στην ηγεσία της Αλ Κάϊντα στο Ιράκ τον σκοτωμένο από τους Αμερικανούς με αεροπορικό σφοδρότατο βομβαρδισμό, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ. Το πρώτο αυτό μήνυμα του Αμπού Χάμζα αλ Μουχατζέρ είχε ηχογραφηθεί λίγες ημέρες αφότου έγινε αυτή η διαδοχή. Το δίκτυο "Αλ Τζαζίρα" προανήγγειλε τη μετάδοση του δεύτερου μηνύματος του Αμπού Χάμζα αλ Μουχατζέρ.

    [07] Οικονομία

    Ως και 20%

    Μειώσεις τιμών σε φάρμακα

    7/9/2006 9:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μειώσεις ως και 20% στην τιμή, σε μια σειρά ευρείας κυκλοφορίας φαρμάκων, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσους προεξοφλούν αυξήσεις μέχρι και 200%.

    Το Δελτίο με τις νέες τιμές στα φάρμακα αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο προσεχές διάστημα, καθώς, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαθανασίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο των διαδοχικών συναντήσεων του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [08] Οικονομία

    Ανησυχία για πορεία ελληνικής οικονομίας

    Επιβράδυνση και καθυστέρηση βλέπει η ΓΣΕΕ

    7/9/2006 9:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και μεγάλη καθυστέρηση της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και έντονη ανησυχία για την πορεία των δεικτών της απασχόλησης, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας κατατρύχεται από το "σύνδρομο της Πορτογαλίας", όπου η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε πέρυσι στο 66% του μέσου όρου της ΕΕ, έναντι 73% παλαιότερα. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Παναγόπουλος έκανε ακόμη λόγο για "πρωτοφανές κύμα ακρίβειας μετά τις διακοπές", ενώ πρόσθεσε ότι για την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο το πετρέλαιο, αλλά και η κυβερνητική πολιτική για την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν αυτή η πολιτική συνεχιστεί, θα υπάρξει και νέα αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας "και όχι μόνο κατά 1%", ενώ ανακοίνωσε ότι η ΓΣΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την πάταξη της ακρίβειας. Στο "μέτωπο" της ανεργίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί ότι οι πολιτικές αύξησης της απασχόλησης κατέρρευσαν και ζήτησε εκ νέου αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου από 41% σήμερα, με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του, στους 24 μήνες. Σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση, υποστήριξε ότι στο πεδίο αυτό υπάρχει ένα "τεράστιας έκτασης επικοινωνιακό παιχνίδι", αφού το ασφαλιστικό "ανοιγοκλείνει" συνέχεια, με σκοπό το εκλογικό σώμα να εθιστεί στην ιδέα ότι χρειάζονται σκληρές και αντικοινωνικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    "Ενοχοποιήσαμε..."

    Για την απογραφή της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι "πολιτικοποιήσαμε -και έτσι ενοχοποιήσαμε- μια καθαρά οικονομική διαδικασία" και υποστήριξε ότι, στον βωμό της μείωσης των ελλειμμάτων, οι κυβερνήσεις μετέρχονται των πιο δημιουργικών λογιστικών πρακτικών. Σε ό, τι αφορά την εκπαίδευση, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πήγε να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση από τα "κεραμίδια" (τα πανεπιστήμια), ενώ το όλο σύστημα νοσεί και οι παρεμβάσεις πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση (από την προσχολική εκπαίδευση). Τέλος, επανέλαβε την πρόταση της ΓΣΕΕ για χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και τις θέσεις της Συνομοσπονδίας για τη βάση εισαγωγές του 10 στα ΑΕΙ.

    Αναφερόμενος στην εθνική οικονομία, ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ανέδειξε η μελέτη ήταν η κάθετη πτώση των επενδύσεων σε μηχανολογικό-τεχνολογικό εξοπλισμό το 2005 (στο 0,5% από 7,5% σε προηγούμενα χρόνια), κάτι που δείχνει ότι η οικονομία δεν εκσυγχρονίζεται και αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.

    Κατά τη δική του ομιλία στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, αναφέρθηκε στο θέμα της διαφθοράς και της διαφάνειας. Ζήτησε την αντιμετώπιση της διαφθοράς με πολιτικό ριζοσπαστισμό, προτείνοντας -μεταξύ άλλων- εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και εναλλαγή προσώπων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθε πέντε χρόνια.

    Κατά τις τοποθετήσεις των υπολοίπων στελεχών της ΓΣΕΕ δεν έλειψαν οι λεκτικές "κόντρες". Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης, αναφέρθηκε και στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τονίζοντας ότι παρακολουθεί με έκπληξη το νέο, φιλικό πρόσωπο που προσπαθεί να "περάσει" στην κοινωνία, δηλώνοντας μάλιστα ότι συμφωνούν μαζί του τόσο ο νυν όσο και ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, πράγμα που δεν έχει διαψευστεί από τους δύο τελευταίους.

    Απαντώντας σε αυτή την τελευταία δήλωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επεσήμανε ότι "ούτε για αστείο πρέπει να αναπαράγονται τα περί φιλίας και ειδικών σχέσεων με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ο οποίος αποτελεί απλά έναν συνομιλητή, γιατί αυτά είναι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη".

    Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της ενότητας στους κόλπους τη ΓΣΕΕ. Ο κ. Πουπάκης δήλωσε ότι "αν και η ΔΑΚΕ είναι πλέον σε θέση, αν χρειαστεί, να λειτουργήσει αυτόνομα ως οργάνωση, τόσο μέσα στη ΓΣΕΕ, σε επίπεδο εκτελεστικής όπως το ΠΑΜΕ, όσο και έξω από αυτήν, εξακολουθεί να πιστεύει ότι το συμφέρον των εργαζομένων είναι το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα να έχει κοινή έκφραση. "Θέλουμε να είμαστε όλοι μέσα σε μια πλουραλιστική ΓΣΕΕ", επεσήμανε, για να υπογραμμίσει ότι "με τις σημερινές συνθήκες, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουμε ΠΑΜΕ". Πρόσθεσε δε, ότι η έξοδος από τη ΓΣΕΕ είναι "δύσκολη και έσχατη λύση".

    Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής -ή όχι- της ΔΑΚΕ στις συγκεντρώσεις με ευθύνη της ΓΣΕΕ, που θα πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 71ης ΔΕΘ, ο κ.Πουπάκης επεσήμανε ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, η παράταξη συμμετέχει ανελλιπώς στις εκδηλώσεις, που έχουν ως γνώμονα τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα των εργαζομένων και τώρα επιζητά μια ενωτική διαδήλωση. Πρόσθεσε ότι η ΔΑΚΕ έλαβε μέρος και στις δύο εκδηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της 20ετίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ "κάποιοι, που σήμερα έχουν ανέβει εργολαβικά στα κεραμίδια, δεν συμμετείχαν στη μία από αυτές, προκειμένου ίσως να μη χαλάσουν την εικόνα της κυβέρνησής τους".

    Για τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παναγόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα συγκεντρωθούν πάνω από 30.000 άτομα, ενώ και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος, επεσήμανε ότι το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καρύδης, επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να είμαστε λωτοφάγοι και να έχουμε επιλεκτική μνήμη" και συμπλήρωσε ότι η πολιτική της Συνομοσπονδίας δεν πρέπει να είναι "a la carte" και να μην αλλάζει ανάλογα με τις κυβερνήσεις.

    [09] Οικονομία

    Ξοδεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά για την εκπαίδευση

    Πάνω από 1 δισ. ευρώ

    7/9/2006 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πάνω από 1,068 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι στοίχισε στα ελληνικά νοικοκυριά η ξενόγλωσση και φροντιστηριακή εκπαίδευση των παιδιών τους στη σχολική χρονιά 2005-2006, έναντι 998,32 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2004-2005, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, που παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, η έκθεση, που στο εξής θα παρουσιάζεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, έδειξε ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση ως ποσοστό επί του ΑΕΠ επιβάλλεται να αυξηθούν στο 5% (έναντι 3,58% το 2005 και 3,61% το 2004) και να κατανεμηθούν κατά προτεραιότητα στους λιγότερο "ευνοημένους" νομούς. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι νομοί της χώρας εντάσσονται σε δύο διαφορετικές ζώνες (επείγουσας και άμεσης προτεραιότητας). "Γενναία" χρηματοδότηση πρέπει να δοθεί κατά τον κ. Παναγόπουλο στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Ευρυτανίας και Πέλλας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως "επείγουσας προτεραιότητας", υπό την έννοια ότι έχουν ιδιαίτερα χαμηλή κατάταξη, τόσο στον συνολικό Δείκτη Ευημερίας της χώρας (κάτω από 30 στους 100 βαθμούς), όσο και σε εκείνον που "φωτογραφίζει" την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Πάντως, ιδιαίτερα χαμηλή πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν και οι νομοί Σάμου, Κέρκυρας, Λευκάδας και δυτικής Αττικής, παρά την υψηλή κατάταξή τους στον δείκτη ευημερίας - κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ως προς τα αίτιά του.

    Στη δεύτερη ζώνη νομών, που χαρακτηρίζονται ως "άμεσης προτεραιότητας" περιλαμβάνονται δέκα νομοί από αυτούς που έχουν χαμηλό δείκτη ευημερίας (Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Φλώρινας, Δράμας, Πρέβεζας, Φωκίδας και Καστοριάς) και άλλοι τρεις από εκείνους με υψηλό δείκτη (Κυκλάδων, Ζακύνθου και Πειραιά).

    Πόσα, όμως, πληρώνουν οι Έλληνες για ξενόγλωσση και φροντιστηριακή εκπαίδευση; Σύμφωνα με την έρευνα, στο διάστημα 2005-2006 τα ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν συνολικά 461,4 εκατ. ευρώ για ξένες γλώσσες (έναντι 431,2 εκατ. το 2004-2005), συν άλλα 173,3 εκατ. για φροντιστήρια γυμνασίου-λυκείου και 433,4 εκατ. για ιδιαίτερα μαθήματα.

    Στο νομό Πέλλας, το ελάχιστο κόστος εξωσχολικής υποστήριξης μαθητών για την περίοδο 2005-2006 εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στα 9,45 εκατ. ευρώ, ενώ σε εκείνους της Ξάνθης και της Ροδόπης στα 3,81 εκατ. και 4,51 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Από τις υπόλοιπες περιοχές που διερευνήθηκαν, προέκυψε -μεταξύ άλλων- ότι υψηλά ποσά δαπανούν οι κάτοικοι του νομού Ηλείας για ξένες γλώσσες (8,03 εκατ. ευρώ), φροντιστήρια γυμνασίου-λυκείου (2,65 εκατ.) και ιδιαίτερα μαθήματα επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (6,62 εκατ. ευρώ).

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: "Τρέμουμε στην ιδέα της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στην ουσία η δευτεροβάθμια έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί και τροφοδοτεί τα φροντιστήρια".

    [10] Μπάσκετ

    Απάντηση της ΑΕΚ για ΟΑΚΑ

    7/9/2006 8:03:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ΚΑΕ ΑΕΚ, με αφορμή την ανακοίνωση δυσαρέσκειας που εξέδωσε ο Παναθηναϊκός, όσον αφορά στην προοπτική συγκατοίκησης με την Ένωση, αφού τονίζει μεταξύ άλλων σε απαντητική ανακοίνωση ότι «οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει πληρώσει με τον ιδρώτα του ο Ελληνικός λαός δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς ΚΑΕ», αναφέρει τα εξής...

    «1) Στην πρώτη επαφή της ΑΕΚ ΚΑΕ με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν υπήρξε καμία αρνητική πρόθεση για την παραχώρηση του γηπέδου.

    2) Σε επικοινωνία του αντιπροέδρου της ΚΑΕ, Γιάννη Γρανίτσα, με τους κυρίους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο υπήρξε η διαβεβαίωση από τα δύο στελέχη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα για τη χρήση του ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ.

    3) Οι επενδύσεις που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός αφορούν τη μπουτίκ της ΚΑΕ και όχι όλους τους χώρους του ΟΑΚΑ. Η διοίκηση της ΑΕΚ ΚΑΕ εγγυάται ότι θα προστατεύσει τη μπουτίκ, προσφέροντας τις ανάλογες εγγυήσεις, πράγμα το οποίο έχει ήδη γνωστοποιήσει στη διοίκηση του Παναθηναϊκού.

    4) Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει πληρώσει με τον ιδρώτα του ο Ελληνικός λαός δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς ΚΑΕ, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει τη χρήση αυτών των εγκαταστάσεων από μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ με την ιστορία και την προσφορά της στον Ελληνικό αθλητισμό. Η διοίκηση της ΑΕΚ ΚΑΕ ευχαριστεί θερμά την Πολιτεία και ειδικά τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Ορφανό, για τη σωστή και δίκαιη απόφασή του».

    [11] Μπάσκετ

    Αντίδραση ΠΑΟ για ΟΑΚΑ

    7/9/2006 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αντιδρά έντονα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με την προοπτική να συγκατοικήσει η ανδρική ομάδα με την αντίστοιχη της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την αγωνιστική περίοδο 2006-07. Με σημερινή ανακοίνωση, ο Παναθηναϊκός τοποθετήθηκε:

    «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε χτες για πρώτη φορά από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Γιώργο Ορφανό, να δηλώνει πως το Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων θα παραχωρηθεί και σε άλλη ομάδα για τα εντός έδρας παιχνίδια της. Σε αυτό τη σημείο πρέπει να ενημερώσουμε τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά και τους φίλους του μπάσκετ για τα γεγονότα που προηγήθηκαν αυτής της δήλωσης: Με το τέλος της περυσινής αγωνιστικής χρονιάς η ΚΑΕ Παναθηναϊκός προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθεί αν το Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιηθεί από άλλη ομάδα την φετινή σεζόν. Όλες οι πλευρές διαβεβαιώσαν πως το γήπεδο, στο οποίο ο Παναθηναϊκός πληρώνει ετησίως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενοίκιο, δε θα παραχωρηθεί σε καμία άλλη ομάδα. Η Διοίκηση του σταδίου επανειλημμένα μας γνώρισε πως υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ για να μην μπει άλλη ομάδα στο γήπεδο. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός μετά από τις επίσημες διαβεβαιώσεις, ακόμα και δέκα λεπτά πριν αρχίσει η κλήρωση του Πρωταθλήματος, προχώρησε σε μία επένδυση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ώστε να βελτιώσει την εικόνα του γηπέδου και να παρέχει στους φιλάθλους της τις ανέσεις που αρμόζουν στο καλύτερο Πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η αναπάντεχη απόφαση του Υφυπουργού μας φέρνει μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης οικονομικής ζημίας και μας προκαλεί απορίες για το πώς γίνεται η ΚΑΕ Παναθηναϊκός που έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό μπάσκετ και δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν, να έχει τέτοια αντιμετώπιση. Τέλος, και με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, πρέπει να τονίσουμε πως ουδέποτε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε δώσει τη συγκατάθεσή της σε άλλη ομάδα για χρήση του ΟΑΚΑ. Ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης και ο βασικός αιμοδότης του Ελληνικού μπάσκετ και της Εθνικής Ελλάδος, Παναθηναϊκός δε θα ανεχτεί και δε θα επιτρέψει κανένα παιχνίδι εις βάρος του».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 September 2006 - 20:51:11 UTC