Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στενή συνεργασία
  • [02] Σκληρή κριτική από ΚΚΕ
  • [03] Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Σκανδαλίδης
  • [04] Διαμαρτυρία βουλευτών της αντιπολίτευσης
  • [05] Δημοσκόπηση για το δήμο Αθηναίων
  • [06] Έλεγχοι σε νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα
  • [07] Εκπαιδευτική συνεργασία
  • [08] Διαμαρτυρία και ένταση στη Βουλή
  • [09] Στην ΑΔΑΕ ο Κορωνιάς
  • [10] Παράνομη η απεργία στην ΕΘΕΛ
  • [11] Πυρκαγιά στην Παλλήνη
  • [12] Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στο Ισραήλ
  • [13] Νεκρός και ο 4ος τρομοκράτης
  • [14] Ανικανοποίητες οι ΗΠΑ από τη συμφωνία
  • [15] Σε αδιέξοδο ΟΤΟΕ-Τράπεζες
  • [16] Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας
  • [17] Αναδρομικά στους συνταξιούχους στρατιωτικούς
  • [18] "Βάλσαμο" το πράσινο τσάι
  • [19] Ενημέρωση για το μοριακό έλεγχο ζητούν οι Θαλασσαιμικοί
  • [20] Ίντερνετ μέσω... φυσικού αερίου!
  • [21] Στόχος το ψηφιακό άλμα

    [01] Πολιτική

    Στο Μαξίμου ο Σαλί Μπερίσα

    Στενή συνεργασία

    13/9/2006 2:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2006 7:14:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Τον Αλβανό ομόλογό του, Σαλί Μπερίσα, δέχθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ενώ διαπίστωσαν ευρύ πεδίο περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των Ελλάδας και Αλβανίας. Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση ο Κ Καραμανλής τόνισε, πως η χώρας μας είναι έτοιμη να συνδράμει στην ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας και συνεχάρη τη γειτονική χώρα για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο Ιούνιο. Από την πλευρά του, ο Σαλί Μπερίσα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει για τον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας από το 1990 και μετά. Επίσης, χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή πολύτιμο φίλο, για την αρωγή ,που προσφέρει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος της Αλβανίας.

    Συμφωνία για την ενέργεια

    Οι δύο άνδρες εξέφρασαν, την αποφασιστικότητά τους για διεύρυνση των σχέσεων των Ελλάδας-Αλβανίας σε οικονομικό, στρατιωτικό, ενεργειακό τομέα.

    Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας λίγο πριν τη συνάντηση υπογράφηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας για τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες.

    Νωρίτερα ο Σαλί Μπερίσα είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Μάλιστα, στη συνάντηση Καραμανλή-Μπερίσα συζητήθηκε η πρόταση, που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Αλβανό Πρωθυπουργό για σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Μπερίσα

    Αργότερα, ο κ. Μπερίσα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι συζήτησαν θέματα της ελληνικής μειονότητας, θέματα της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας και του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, την ένταξη των Αλβανών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και βέβαια θέματα για τη στενή οικονομική συνεργασία που θα βοηθήσει και τις δύο χώρες. "Με τον κ. Μπερίσα είχα την ευκαιρία να συζητήσω τα κρίσιμα θέματα των Βαλκανίων, ιδιαίτερα το θέμα του Κοσοβου και την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, την οποία είχαμε στηρίξει και ως προεδρία της ΕΕ, το 2003, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Πολιτική

    Ζητά αποδυνάμωση των δύο κομμάτων

    Σκληρή κριτική από ΚΚΕ

    13/9/2006 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο Συνασπισμό, εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στη ΔΕΘ. Η Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε τους πολίτες, να στηρίξουν το ΚΚΕ στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, και κατήγγειλε, όργιο "ρουσφετολογίας", από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μάλιστα, η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε, πως από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τους εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας, πως "ελπίδα στο λαό μπορεί να υπάρξει με την αποδυνάμωση των δύο κομμάτων παντού". Αναφερόμενη στη δήλωση του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, από το βήμα της 71ης ΔΕΘ ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, η κα Παπαρήγα μίλησε για "πρόκληση", ενώ σημείωσε πως "δεν μπορεί να λέγονται κοινωνική πολιτική τα ψίχουλα". "Η ΝΔ με την ευκαιρία της ΔΕΘ και κατά τα καθιερωμένα έδωσε σαφή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε μια ίντσα παρέκκλιση από την γραμμή του μονόδρομου που υπηρετεί με σταθερότητα και σαφήνεια την κερδοφορία του κεφαλαίου" είπε χαρακτηριστικά η κα. Παπαρήγα. Σε ό,τι αφορά τα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη παρατήρησε ότι αυτά γίνονται με καθυστέρηση και θα ακολουθήσει το "μεγάλο φαγοπότι" των κατασκευαστικών εταιρειών.

    Πυρά σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Με σκληρή γλώσσα μίλησε η κα. Παπαρήγα και για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμιά διαφορά και πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με την κριτική που άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, λέγοντας ότι το ΚΚΕ λειτουργεί ως "μαξιλάρι της ΝΔ", απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ λέει ότι όποιος δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ είναι με τη ΝΔ και απευθύνεται στον δικό του κόσμο για τον τρομοκρατήσει.

    Για τον ΣΥΝ, η κα. Παπαρήγα είπε ότι στην αρχή ξεκίνησε με συνθήματα κατά του δικομματισμού και στη συνέχεια υποβάθμισε την ανάγκη να επέλθουν ρήγματα στο σύστημα εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Ως προς τα σκάνδαλα, είπε ότι στο ΚΚΕ προκαλούν αγανάκτηση και δημοσιοποιούνται, καθώς κόμματα και επιχειρήσεις προσπαθούν "να βγάλουν ο ένας τα άπλυτα του άλλου".

    Το πρωί η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το ΤΕΕ "Ευκλείδης" και το απόγευμα θα μεταβεί στον Δήμο Παλλήνης, στη Χαλκιδική, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές από την πυρκαγιά, ενώ θα επισκεφθεί και τις φυλακές Κασσάνδρας.

    [03] Πολιτική

    Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Σκανδαλίδης

    13/9/2006 3:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2006 5:38:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, υπέβαλε με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως αναφέρει στην επιστολή, υποβάλλει την παραίτησή του γιατί θέλει να αφοσιωθεί στην επίλυση των προβλημάτων, των πολιτών της Αθήνας. Πρώτος επιλαχών, που θα καταλάβει τη θέση του στην Α Αθήνας, είναι ο Γεράσιμος Αρσένης. Η παραίτηση του κ. Σκανδαλίδη έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου χθες, μετά το Εθνικό Συμβούλιο. "Παραμένω πιστό μέλος του ΠΑΣΟΚ και υπερήφανος για την πορεία της παράταξής μου", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στο γραφείο του συνδυασμού του, την Τετάρτη το μεσημέρι και τόνισε πως το ενδιαφέρον του για το δήμο δεν είναι ευκαιριακό και πως θα ασχοληθεί με το δήμο της Αθήνας και μετά τις εκλογές. Παράλληλα, τόνισε, πως η πράξη της παραίτησής του συμβολίζει την ανατροπή της σημερινής κατάστασης στο δήμο, όπου παρατηρούνται σπατάλες, έργα βιτρίνας, άδικη κατανομή βαρών, συγκεντρωτική πρακτική: "Αυτός ο τρόπος διοίκησης του δήμου έγινε καθεστώς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, "ένα καθεστώς το οποίο παρέλαβε μια λαμπρή ολυμπιακή πρωτεύουσα και την οδήγησε στην παρακμή". Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον του ως βουλευτή, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως: "Ο πολιτικός δεν τελειώνει ποτέ". Για την πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει τον κ. Κακλαμάνη να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον κ. Σκανδαλίδη, εκείνος απάντησε: "Γέλασα με την ψυχή μου βλέποντας τη δημοσκόπηση. Δεν έχει καμία αξία. Είναι μια αστεία ιστορία".

    [04] Πολιτική

    Διαμαρτυρία βουλευτών της αντιπολίτευσης

    13/9/2006 12:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόεδρο της Βουλής πραγματοποιούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, σχετικά με την άρνηση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να κάνει δεκτό το αίτημά τους για συνέχιση των ακροάσεων για την υπόθεση των υποκλοπών. Σε ακρόαση καλείται αυτή την ώρα ενώπιον της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς.

    [05] Πολιτική

    Δημοσκόπηση για το δήμο Αθηναίων

    13/9/2006 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ποιοτικά στοιχεία τόσο για τον προεκλογικό αγώνα όσο και για τη ζωή στην Αθήνα περιλαμβάνει η δημοσκόπηση της VPRC που διενεργήθηκε για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Αναλυτικότερα το 39% των Αθηναίων θεωρεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια η ζωή στην πόλη χειροτέρευσε, το 24% ότι καλυτέρευσε και το 37% ότι είναι στάσιμη. Στην πρόθεση ψήφου ο Νικήτας Κακλαμάνης προηγείται με 46% έναντι 20,5% του Κώστα Σκανδαλίδη και ακολουθούν ο Σπύρος Χαλβατζής με 5,5% και ο Αλέξης Τσίπρας με 5%. Οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 7%. Στην παράσταση νίκης ο Νικήτας Κακλαμάνης προηγείται με 73% ακολουθεί ο Κώστας Σκανδαλίδης με 6%, ενώ δεν απαντά το 21%. Σημαντικότερα προβλήματα της πόλης είναι τα σκουπίδια (39%), το κυκλοφοριακό (20%), η στάθμευση (18%) , η εγκληματικότητα (14%) ,η έλλειψη χώρων πρασίνου (13%) και ο θόρυβος (7%), ενώ το 47% δηλώνει ότι θα μετακόμιζε προς τα προάστια και το 54% στην περιφέρεια. Επίσης, το 47% πιστεύει ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι μετανάστες που ζουν στην Αθήνα. Αναφορικά με το πως κρίνουν το έργο της δημοτικής αρχής, το 53% έχει θετική άποψη, το 22% αρνητική, ενώ δεν απαντά το 25%. Ως πιο πετυχημένο δήμαρχο της Αθήνας οι πολίτες θεωρούν την Ντόρα Μπακογιάννη και το Δημήτρη Αβραμόπουλο με 18%. Ακολουθούν: Δημήτρης Μπέης με 16%, Αντώνης Τρίτσης με 12% και Μιλτιάδης Έβερτ με 5%.Στο ερώτημα "τι μετράει περισσότερο όταν ψηφίζουμε για το δήμαρχο Αθηναίων" η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων(68%) απάντησε ότι "μετράει η προσωπικότητα του". Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2006 σε δείγμα 750 πολιτών.

    [06] Κοινωνία

    Έλεγχοι σε νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα

    13/9/2006 4:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πιθανότατα την Πέμπτη θα δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Βαγιωνάς, για το θέμα των διαγωνισμών προμήθειας αναλώσιμων ειδών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα κλιμάκιο του σώματος Επιθεωρητών Υγείας συνεχίζει τους ελέγχους στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να διαπιστώσει κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες των υλικών. Μάλιστα από την Τρίτη, οι Επιθεωρητές Υγείας έχουν στη διάθεσή τους και το φάκελο με στοιχεία για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, που παρέδωσαν στο Υπουργείο στελέχη του ΕΟΦ. "Θα είμαστε άτεγκτοι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σωστή λειτουργία, τη χρηστή διαχείριση και τη διαφάνεια" τόνισε την Τρίτη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σημειώνουμε, ότι σύντομα στη Βουλή θα κατατεθεί νομοσχέδιο για το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρευνα για "κυκλώματα" σε ΙΚΑ-ΕΟΦ

    [07] Κοινωνία

    Συνάντηση Γιαννάκου με τον Αλβανό ομολογό της

    Εκπαιδευτική συνεργασία

    13/9/2006 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με τον Αλβανό ομόλογό της, Γκενκ Πόλο, συναντήθηκε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, για τα σχολεία της μειονότητας στην Αλβανία, για τη φοίτηση των παιδιών από την Αλβανία στην Ελλάδα αλλά και για τα βιβλία ιστορίας. Παράλληλα, η κα. Γιαννάκου αποδέχτηκε πρόσκληση του ομολόγου της να επισκεφθεί σύντομα την Αλβανία. Η υπουργός τόνισε ότι μέσα στις προθέσεις και των δύο πλευρών είναι να ενισχύσουν τη μορφωτική συμφωνία, που έληξε το 2005 και να προσθέσουν καινούργια πράγματα. Επίσης, δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα η κοινή επιτροπή που ασχολείται με το περιεχόμενο των βιβλίων της ιστορίας, τα οποία αναφέρονται σε γεγονότα που αφορούν τις δύο χώρες. Όσον αφορά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, η υπουργός επισήμανε ότι αυτό θα το κάνει το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός Παιδείας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η κα. Γιαννάκου έχει βοηθήσει τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν "αρχαία κοινή ιστορία και μια φιλική ατμόσφαιρα, την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε".

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο

    Στο μεταξύ, αδιόριστοι γυμναστές και καθηγητές Ολυμπιακής Παιδείας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκεντρώσεις διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι καθηγητές της Ολυμπιακής Παιδείας ζητούν να συνεχίσουν να εργάζονται ως αναπληρωτές και όχι ως ωρομίσθιοι. Οι καθηγητές της Φυσικής Αγωγής, ενώθηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους της Ολυμπιακής Παιδείας έξω από το υπουργείο, ζητώντας να πάψουν να εργάζονται ως ωρομίσθιοι και να προσληφθούν ως αναπληρωτές.

    Από το υπουργείο Παιδείας είχε οριστεί συνάντηση των καθηγητών της Ολυμπιακής Παιδείας με τον υφυπουργό, Γιώργο Καλό. Όταν οι εκπρόσωποι των καθηγητών Ολυμπιακής Παιδείας πήγαν να μπουν στο υπουργείο, τους ακολούθησαν και οι συνάδελφοί τους γυμναστές, αλλά προκλήθηκε ένταση στην είσοδο του υπουργείου, καθώς για τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής δεν είχε κανονιστεί συνάντηση. Τελικά, από το υπουργείο αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους και από τις δύο κατηγορίες.

    Μετά από συζήτηση με τον υφυπουργό οι εκπρόσωποι των καθηγητών αποχώρησαν, λέγοντας στους συναδέλφους τους ότι την Παρασκευή θα δοθεί η τελική απάντηση από το υπουργείο, οπότε και ανανέωσαν το "ραντεβού" τους στην οδό Μητροπόλεως.

    [08] Κοινωνία

    Στην Επιτροπή Διαφάνειας για τις υποκλοπές

    Διαμαρτυρία και ένταση στη Βουλή

    13/9/2006 6:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Παράσταση διαμαρτυρίας προς την πρόεδρο της Βουλής, έκαναν το πρωί, όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για το θέμα των υποκλοπών, ζητώντας να συνεχίσει το έργο της, και να προσέλθουν να καταθέσουν, η οικογένεια Τσαλικίδη, και ο τότε επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, Στέλιος Σύρος. Οι βουλευτές εξέθεσαν στην κ. Ψαρούδα-Μπενάκη τις απόψεις τους, περί του δικαιώματος που δίνεται με βάση τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, στα 2/5 των μελών της Επιτροπής να καλεί σε ακρόαση τα πρόσωπα που επιθυμεί. Λίγο αργότερα, και έπειτα από θυελλώδη συζήτηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αναστάσιος Καραμάριος, αποφάσισε η πρόταση της αντιπολίτευσης να συζητηθεί σε επόμενη συζήτηση.

    Ωστόσο, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Απόστολος Σταύρου έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, λέγοντας ότι η μειοψηφία θέλει να επιβάλει την άποψή της στην πλειοψηφία.

    "Κακώς απευθύνεστε στην πρόεδρο της Βουλής για να επιλύσει ένα ανύπαρκτο θέμα, που εσείς κατασκευάζετε" είπε ο κ. Σταύρου απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Μαγγίνας, δήλωσε ότι ανεξάρτητα των όποιων συζητήσεων η πλειοψηφία θεωρεί δεδομένη την ειλημμένη απόφαση της 27ης Ιουλίου, για το κλείσιμο της υπόθεσης.

    Τόνισε μάλιστα ότι η πλειοψηφία θα ζητήσει και αυτή συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της.

    Επίσης, ο βουλευτής Ρεθύμνης της ΝΔ, Ι. Κεφαλογιάννης είπε ότι δεν μπορεί η υπόθεση να εμφανίζεται σε βάρος μιας κυβέρνησης που είναι θύμα των υποκλοπών.

    Η εμμονή της πλειοψηφίας στο κλείσιμο της υπόθεσης, προκάλεσε ένταση και καταγγελίες από την αντιπολίτευση για αδιαλλαξία, προκλητικότητα και απειλές κατά του προέδρου.

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμάριος, έκανε δεκτή πρόταση του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, για ακρόαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αφορμή την υπόθεση δωροδοκίας στην οποία φέρεται να εμπλέκεται στέλεχός της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην ΑΔΑΕ ο Κορωνιάς

    [09] Κοινωνία

    Για το ζήτημα των υποκλοπών

    Στην ΑΔΑΕ ο Κορωνιάς

    13/9/2006 5:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2006 6:43:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ενώπιον της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, για το θέμα των υποκλοπών, βρέθηκε για δεύτερη φορά την Τετάρτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone. Ο Γιώργος Κορωνιάς, ο οποίος συνοδευόταν από τέσσερα κορυφαία στελέχη της εταιρείας, κλήθηκε να απαντήσει σε τέσσερις κατηγορίες. Συγκεκριμένα στην παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών μέσω της τοποθέτησης παράνομου λογισμικού, στην παράληψη διασφάλισης απορρήτου. στην έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας και στο ότι η Vodafone δυσχέρανε το έργο της αρχής. Στα περισσότερα σημεία του κατηγορητηρίου της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Κορωνιάς επιφυλάχτηκε να απαντήσει και θα αποστείλει γραπτό υπόμνημα σε δέκα ήμερες.

    Η εταιρεία μαζί με το γραπτό υπόμνημα θα αποστείλει και τη γνωμοδότηση πέντε καθηγητών στους οποίους έχει αναθέσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Τόσο κατά την άφιξή του στα γραφεία της ΑΔΑΕ, όσο και κατά την αποχώρησή του, ο κ. Κορωνιάς δεν έκανε καμία δήλωση.

    Η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, αφού εξετάσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και συζητήσει τις απαντήσεις που θα δώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, αναμένεται να προχωρήσει στη διαδικασία επιβολής προστίμων στην εταιρεία, για την υπόθεση των υποκλοπών.

    Το καταστατικό της Ανεξάρτητης Αρχής προβλέπει πρόστιμα από 1.500 ως 1,5 εκατομμύριο ευρώ χωριστά για καθένα διαπιστωμένο παράπτωμα.

    Τα όποια πρόστιμα επιβοηθούν δε θα ανακοινωθούν πριν από τα μέσα Οκτώβριου.

    Μετά η ΑΔΑΕ θα ασχοληθεί και με την Ericsson και θα εξετάσει και για αυτή την εταιρεία το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαμαρτυρία και ένταση στη Βουλή

    [10] Κοινωνία

    Κανονικά τα δρομολόγια των λεωφορείων

    Παράνομη η απεργία στην ΕΘΕΛ

    13/9/2006 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2006 7:01:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών οι στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ για αύριο το πρωί και το βράδυ αντίστοιχα κάνοντας δεκτό το αίτημα της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι είχαν προγραμματίσει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 07.30 το πρωί και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις 38 συναδέλφων τους. Η διοίκηση της ΕΘΕΛ σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η λύση της εργασιακής σχέσης των 38 οδηγών δεν αποτελεί απόφαση ή πράξη της εταιρίας αλλά διεκπεραίωση αποφάσεων του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το νόμο.

    [11] Κοινωνία

    Στις αποθήκες της επιχείρησης "ΑΛΕΞ-ΠΑΚ"

    Πυρκαγιά στην Παλλήνη

    13/9/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: NET 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το μεσημέρι στις αποθήκες της επιχείρησης "ΑΛΕΞ-ΠΑΚ", στο 18ο χιλιόμετρο, στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στην Παλλήνη. Στο σημείο βρίσκονται 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Η πυρκαγιά ξέσπασε στα υπόγεια του κτηρίου, όπου βρίσκονται πλαστικά με αποτέλεσμα οι καπνοί να είναι τοξικοί και οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν φιάλες οξυγόνου για να προσεγγίσουν την εστία της πυρκαγιάς και να τη θέσουν υπό έλεγχο. Το κτήριο εκκενώθηκε έγκαιρα, ενώ επί τόπου βρίσκονται δύο ασθενοφόρα για να παράσχουν, σε περίπτωση, που χρειαστεί, στους πυροσβέστες.

    [12] Μ. Ανατολή

    Παραιτήθηκε ένας εκ των πρωταγωνιστών του πολέμου

    Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στο Ισραήλ

    13/9/2006 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Ισραηλινός στρατηγός Ούντι Άνταμ, διοικητής των δυνάμεων του βορείου Ισραήλ και ένας από τους πρωταγωνιστές του πολέμου στον Λίβανο, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Τελ Αβίβ. "Ο στρατηγός Ούντι Ανταμ ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του και ο αρχηγός του Επιτελείου, στρατηγός Νταν Χαλούτζ έκανε δεκτό το αίτημά του", αναφέρεται σε ανακοίνωση. "Ο στρατηγός Άνταμ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αναλάβει ο διάδοχός του τα καθήκοντά του όπως προβλέπουν οι κανόνες του ισραηλινού στρατού", προστίθεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό που παραιτείται μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε η ηγεσία του στρατού και η ισραηλινή Κυβέρνηση για τον χειρισμό του πολέμου με τη Χεζμπολλάχ στον Λίβανο. Στο μεταξύ ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν πιέζει στους ηγέτες της Σύριας και του Λιβάνου να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Αναν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ελπίζει η Δαμασκός και η Βηρυτός να συμφωνήσουν "στην έγκαιρη έναρξη" των προσπαθειών για την εγκαθίδρυση πλήρων διπλωματικών σχέσεων. Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα είχαν δηλώσει νωρίτερα στον Ανάν ότι είναι έτοιμοι να συναντηθούν "οποτεδήποτε" για να ξεκινήσει η διαδικασία.

    [13] Μ. Ανατολή

    Νεκρός και ο 4ος τρομοκράτης

    13/9/2006 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπέκυψε στα τραύματά του ο τέταρτος άνδρας της ομάδας η οποία επιχείρησε να ανατινάξει χθες την αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα Σύρος αξιωματούχος. "Πέθανε στο νοσοκομείο χθες το βράδυ. Δεν μπορέσαμε να τον ανακρίνουμε", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Οι συριακές δυνάμεις Ασφαλείας σκότωσαν επί τόπου τους τρεις από τους τέσσερις άνδρες που επιχείρησαν να ανατινάξουν την πρεσβεία. Ένας Σύρος φρουρός σκοτώθηκε επίσης και 13 άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Κανένας Αμερικανός διπλωμάτης δε τραυματίσθηκε. Οι συριακές Αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την ταυτότητα των τεσσάρων ανδρών. Σύμφωνα όμως με αξιωματούχους, πρόκειται μάλλον για μουσουλμάνους μαχητές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

    [14] Μ. Ανατολή

    Για την Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη

    Ανικανοποίητες οι ΗΠΑ από τη συμφωνία

    13/9/2006 12:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η διεθνής κοινότητα για την αποκατάσταση της άμεσης οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους η συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανάμεσα στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και την παράταξη της Χαμάς, η οποία ελέγχει το Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι. Ο Κέισι είπε ότι η συμφωνία δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΗΠΑ) η Κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να αποκηρύξει την βία, να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να δεσμευθεί να τιμήσει τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες. "Από ό,τι βλέπουμε μέχρι στιγμής ανησυχούμε διότι η Κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν μοιάζει να ικανοποιεί την έκκληση του κουαρτέτου για μια Κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής που θα εκπληρώνει συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουμε καθορίσει προηγουμένως", είπε ο Κέισι. Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Παλαιστινιακή Αρχή όταν η Χαμάς, που η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, ανέλαβε την εξουσία την 29η Μαΐου. Η Ε.Ε. διέκοψε επίσης την άμεση οικονομική βοήθεια διοχετεύοντας μέρος της διαμέσου μη-κυβερνητικών οργανώσεων. "Τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει ωσότου υπάρξει μια Κυβέρνηση που θα εκπληρώνει τα κριτήρια αυτά, και, έτσι, θα αποτελέσει έναν λογικό εταίρο για την ειρήνη με το Ισραήλ", πρόσθεσε ο Κέισι. Στο μεταξύ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης ενώ συναρμολογούσε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην πόλη Ναμπλούς, δήλωσαν αξιωματούχοι των Παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο 19χρονος Ιχάμπ Αμπού Σαλχά φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ήταν μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, μια οργάνωση που πρόσκειται στην Φατάχ του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    [15] Οικονομία

    Σε αδιέξοδο ΟΤΟΕ-Τράπεζες

    13/9/2006 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ένα βήμα, πριν από την οριστική ρήξη, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ και τραπεζιτών, για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Και σ αυτή τη συνάντηση, οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους, για τα οικονομικά, αλλά και για το θέμα του ωραρίου εργασίας. Η ΟΤΟΕ μάλιστα, ζήτησε εκ νέου, την παρέμβαση του Υπουργείου Απασχόλησης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ενώ προσανατολίζεται προς απεργιακές κινητοποιήσεις.

    [16] Οικονομία

    Κατά 92,5 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία

    Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

    13/9/2006 4:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 92,5 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία (56,25 ευρώ το 2007 και 36,5 ευρώ, το 2008) ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης Γιώργος Αλογοσκούφης και Σάββας Τσιτουρίδης, μετά τη συνάντηση που είχαν για το θέμα αυτό στο Υπουργείο Οικονομίας. Έτσι από το 2007 το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 367,5 ευρώ από 311,25 ευρώ που είναι σήμερα και σε 404 ευρώ από το 2008. Παράλληλα, το επίδομα ανεργίας θα συνδεθεί με τις βασικές κατώτατες αποδοχές και θα αποτελεί το 50% αυτών το 2007 και το 55% το 2008. Το επίδομα ανεργίας θα αυξάνεται κατά 10% για κάθε ανήλικο τέκνο του δικαιούχου. Οι δύο Υπουργοί κατά την ανακοίνωση επισήμαναν ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και βιοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι.

    [17] Οικονομία

    Από 1ης Οκτωβρίου

    Αναδρομικά στους συνταξιούχους στρατιωτικούς

    13/9/2006 4:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με την σύνταξη του μηνός Οκτωβρίου, που θα καταβληθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί, τόσο την προκαταβολή, έναντι των μισθολογικών τους προαγωγών, όσο και την αύξηση που δικαιούνται, λόγω της ενσωμάτωσης, στο συντάξιμο μισθό τους, του επιδόματος ειδικών συνθηκών. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε ότι η κυβέρνηση, συνεχίζει την οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων στρατιωτικών, όπως έχει δεσμευθεί. Η προκαταβολή ανέρχεται σε 30 ευρώ το μήνα για τους απόστρατους συνταξιούχους και σε 20 ευρώ για τις οικογένειες των συνταξιούχων στρατιωτικών που έχουν αποβιώσει. Θα χορηγηθεί αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2005 και θα ενσωματωθεί και στα δώρα εορτών και στο επίδομα αδείας. Συνολικά η προκαταβολή που θα λάβουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί φτάνει τα 420 ευρώ και για τις οικογένειες όσων έχουν αποβιώσει τα 280 ευρώ.

    Παράλληλα, η σύνταξη του Οκτωβρίου 2006 θα είναι αυξημένη κατά 30 ή 20 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

    Όσον αφορά την ενσωμάτωση στο συντάξιμο μισθό του επιδόματος ειδικών συνθηκών, αυτός θα είναι αυξημένος κατά 14,4 ευρώ, από 1 Σεπτεμβρίου 2006. Εάν ο συνταξιούχος λαμβάνει πλήρη σύνταξη, η μηνιαία αύξηση θα είναι 11,52 Ευρώ.

    Με βάση τα ανωτέρω, το συνολικό ποσό αναδρομικών που θα λάβει ο εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχος (προκαταβολή και επίδομα ειδικών συνθηκών) θα ανέλθει σε 431,52 ευρώ (420 + 11,52), ενώ παράλληλα θα είναι αυξημένη η σύνταξη του μηνός Οκτωβρίου 2006 κατά 41,52 ευρώ.

    Διευκρινίζεται ότι, τόσο τα αναδρομικά όσο και η προκαταβολή και το επίδομα ειδικών συνθηκών υπόκεινται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και υγειονομικής περίθαλψης.

    [18] Υγεία

    "Βάλσαμο" το πράσινο τσάι

    13/9/2006 12:48:00 μμ

    Πηγή: BBC

    Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου θανάτου από διάφορες ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μεγαλύτερο από 40.000 άτομα, ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από θανατηφόρα καρδιολογική ασθένεια μειώνεται κατά &#188;, εάν πίνει πράσινο τσάι. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση του συγκεκριμένου τύπου τσαγιού φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τις γυναίκες.

    Ωστόσο, Βρετανοί καρδιολόγοι ισχυρίζονται ότι τα οφέλη που αναδεικνύει η έρευνα, ίσως να οφείλονται σε ολόκληρη τη γιαπωνέζικη διατροφή, που είναι πιο υγιεινή από αυτή της Δύσης.

    Μετά από το νερό, το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση υγρό σε όλο τον κόσμο.

    Σχετικά Links:

    Journal of the American Medical Association

    [19] Υγεία

    Ενημέρωση για το μοριακό έλεγχο ζητούν οι Θαλασσαιμικοί

    13/9/2006 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για αθέτηση λόγων, υποσχέσεων και έργων σε ό,τι αφορά στην πλήρη εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος έκανε λόγο χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών κ Βαγγέλης Στουμπιάδης και ζήτησε να άμεση ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις εξαγγελίες-δεσμεύσεις, οι μεταγγιζόμενοι θαλασσαιμικοί παίζουν καθημερινά τη ζωή τους "ρώσικη ρουλέτα" κινδυνεύοντας να μολυνθούν. Για το λόγο αυτό τον περασμένο Μάιο κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Κι αυτό γιατί σήμερα , όπως συμπλήρωσε ο κ. Στουμπιάδης, είναι άγνωστο εάν και σε ποια Κέντρα Αιμοδοσίας εφαρμόζεται πλήρως ο μοριακός έλεγχος. Το σίγουρο είναι ότι εφαρμόζεται πλημμελώς. Το γεγονός αυτό κάνει τους 3.000 και πλέον θαλασσαιμικούς, αλλά και δεκάδες χιλιάδες άλλους μεταγγιζόμενους ασθενείς να ζουν με αβεβαιότητα και διαρκή αγωνία για την ασφάλεια της βασικής θεραπευτικής αντιμετώπισης της ασθένειας τους που είναι η μετάγγιση αίματος. Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν αντιμετωπίζουν επιπλέον μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική τους ισορροπία και την ποιότητα της ζωής τους.

    Οι ανάγκες της χώρας σε αίμα και οι ελλείψεις

    Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα είναι περίπου 700 χιλιάδες μονάδες το χρόνο και από αυτές το 45% - 50% προέρχεται από εθελοντές ενώ το 45% - 50% από το συγγενικό περιβάλλον και ένα μικρό ποσοστό καλύπτεται από το στρατό. Από αυτές τις 700 χιλιάδες, οι θαλασσαιμικοί χρειάζονται περίπου 120 χιλιάδες, δηλαδή το 1/6 περίπου. Όπως είναι γνωστό κάθε καλοκαίρι παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις σε αίμα. Φέτος οι ελλείψεις ήταν εντονότερες και η κατάσταση επιδεινώθηκε από το κλείσιμο της απογευματινής βάρδιας των αιμοδοσιών μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό στις αιμοδοσίες και στα νοσοκομεία.

    Η διεθνής διάσταση του θέματος

    Το θέμα έχει και τη διεθνή του διάσταση: Στις 27 Ιανουαρίου 2003 εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η οδηγία 2002/98 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας "για τη θέσπιση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινου αίματος και συστατικών του".

    Με βάση το άρθρο 32 τα κράτη μέλη όφειλαν να συμμορφωθούν με την ανωτέρω οδηγία ως τις 8 Φεβρουαρίου του 2005 μεταγράφοντάς την στα εθνικά τους δίκαια.

    Με βάση αυτή την οδηγία η κάθε χώρα όφειλε να εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους και τεχνικές ελέγχου του αίματος. Προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελληνική Πολιτεία έστω και ετεροχρονισμένα με την ανωτέρω οδηγία θεσπίστηκε ο νόμος 3402/17.10.2005 - Για την αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας

    [20] Τεχνολογία

    Ίντερνετ μέσω... φυσικού αερίου!

    13/9/2006 1:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Γνωρίζαμε ότι το διαδίκτυο μπορεί να φτάσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις μέσω καλωδίων οπτικών ινών, μέσω ασυρμάτων δικτύων ή ακόμα και μέσω της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στις ΗΠΑ, μια νέα εταιρεία, με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, υπόσχεται την παροχή φθηνών ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω των αγωγών... φυσικού αερίου, οι οποίοι και φθάνουν στο 62% των αμερικανικών νοικοκυριών! Η εταιρεία Nethercomm ανέπτυξε μια τεχνολογία που επιτρέπει την ταχύτατη αποστολή ευρυζωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω των αγωγών φυσικού αερίου, που -έως τώρα- γνωρίζαμε ότι χρησίμευαν για τη θέρμανση των σπιτιών ή για την τροφοδότηση μαγειρείων και ψυγείων.

    Η υπηρεσία "Broadband in Gas-BIG" (Ευρυζωνικές Υπηρεσίες στο Φυσικό Αέριο) υπόσχεται να δώσει μια τρίτη εναλλακτική λύση υψηλών ταχυτήτων στους καταναλωτές, με χαμηλό κόστος και ταχύτητες, που ξεπερνούν τις δυνατότητες των τηλεφωνικών και των καλωδιακών προσφορών.

    Πηγή: Benton's Communications / USAToday

    [21] Τεχνολογία

    Πρωτοβουλίες για γρήγορο Internet

    Στόχος το ψηφιακό άλμα

    13/9/2006 6:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση του γρήγορου Internet, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργού Οικονομίας και Επικοινωνιών. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η διείσδυση της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα από το 0,1% του πληθυσμού το 2004 σε τουλάχιστον 7% ως το 2008. Όπως ανέφερε, έχει, ήδη τεθεί, σε εφαρμογή η "Ψηφιακή Στρατηγική 2006-2013", μια ολοκληρωμένη κυβερνητική πολιτική για τις τεχνολογίες πληροφορικής και το γρήγορο Internet. Ειδικότερα, ο κ Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο "Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008", το οποίο, όπως είπε, έχει συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Το Σχέδιο, όπως συμπλήρωσε ο Υπουργός βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και αφορά τόσο τις υποδομές, όσο και την ενίσχυση της προσφοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης από τους πολίτες. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Λιάπης αναφέρθηκε στο νέο νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ο οποίος ψηφίστηκε Φεβρουάριο 2006, τονίζοντας, ότι άνοιξε το δρόμο για την πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς του ευρυζωνικού Internet και των υπηρεσιών του. Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε, ότι επετεύχθη αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού και μέσα σε 12 μήνες να μειωθούν κατά περισσότερο από 50% οι τιμές των ευρυζωνικών συνδέσεων ADSL και οι ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο διπλασιάστηκαν. Αποτέλεσμα, όπως είπε, αυτών των εξελίξεων ήταν η θεαματική αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΔΙΟΔΟΣ, για την παροχή προνομιακής ευρυζωνικής πρόσβασης στους φοιτητές, από τον χώρο κατοικίας τους. Επίσης, προωθείται η προνομιακή απόκτηση φορητών προσωπικών υπολογιστών από τους πρωτοετείς (και όχι μόνο) φοιτητές. Όπως τόνισε ο κ Λιάπης στόχος είναι να εξασφαλιστεί το ψηφιακό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη, προς όφελος των πολιτών. Οι δράσεις που έχουν αποφασιστεί για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών είναι οι παρακάτω

    Δράσεις για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών

    α. Ευρυζωνικά μητροπολιτικά δίκτυα σε 75 δήμους. Θα χρηματοδοτηθεί με 59 εκατομμύρια ευρώ η δημιουργία μητροπολιτικών ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών σε 75 δήμους της περιφέρειας της Ελλάδας.

    Μέσω των δικτύων θα διασυνδεθούν περισσότερα από 2.800 σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα. Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, θα αλλάξει κυριολεκτικά ο χάρτης υποδομών της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.

    β. Ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα σε 120 δήμους και 20 τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων: Θα χρηματοδοτηθούν με 42 εκατομμύρια ευρώ τα ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα και παράλληλα θα χρηματοδοτηθεί η ευρυζωνική διασύνδεση σχολείων με το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Η δράση προβλέπει τη διασύνδεση 1.260 σχολείων, 360 κέντρων πολιτισμού και 1.800 σημεία δημοσίων φορέων.

    Επίσης, θα διασυνδεθούν 320 περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας.

    γ. Ασύρματη παρέμβαση στο Ιντερνετ: θα χρηματοδοτηθούν με 21 εκατ. ευρώ η δημιουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Επίσης προβλέπονται οι δράσεις για την ευρυζωνική αξιοποίηση του δορυφόρου HellasSAT και η ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την ευρυζωνικότητα στην περιφέρεια με συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατομμύρια ευρώ.

    Στόχος, η προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών στους πολιτες και στις επιχειρήσεις με προσιτά τιμολόγια.

    Δράσεις για την ανάπτυξη ευρυζωνικού περιεχομένου και υπηρεσιών

    α. Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών. Η δράση προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων που προωθούν τις νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες, με 36 εκατ. ευρώ.

    β. Ανάπτυξη "έξυπνων" οικισμών. Θα διατεθούν: 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανάδειξη της σημασίας της ευρυζωνικότητας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

    γ. Ευρυζωνικές υπηρεσίες σε φορείς για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Θα διατεθούν 45 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ψηφιακή τηλεόραση μέσω της διάθεσης ειδικά διαμορφωμένων αποκωδικοποιητών.

    Δράσεις για την ενίσχυση της ζήτησης

    Προβλέπεται η διάθεση 11,5 εκατ. ευρώ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση της ευρυζωνικότητας.

    Προβλέψεις επενδυτικού νόμου

    Ο νέος επενδυτικός νόμος προβλέπει για πρώτη φορά ειδικές διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 September 2006 - 16:51:07 UTC