Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέχρι τέλους
  • [02] Ανοιχτή στο διάλογο
  • [03] Επαφών συνέχεια στην έδρα του ΟΗΕ
  • [04] Συγκινητική υποδοχή στο Ντίσελντορφ
  • [05] Στο "Σημείο Μηδέν" Έλληνες βουλευτές
  • [06] Μπροστά η Γεννηματά
  • [07] Αγορές σε ειδικές τιμές
  • [08] Αλλαγές στο ΑΣΕΠ
  • [09] Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα
  • [10] Σοκ στη Βρετανία
  • [11] Με τα sms τα ...έβαλαν οι πραξικοπηματίες
  • [12] Νέα στοιχεία για τα μυστικά κέντρα κράτησης
  • [13] Κατάρρευση οροφής εμπορικού κέντρου
  • [14] Νέες πιέσεις για το Κόσοβο
  • [15] Συνεχίζεται η ένταση στην Ουγγαρία
  • [16] Επέμβαση στο Πακιστάν "βλέπει" ο Μπους
  • [17] Οκτώ νεκροί σε δύο επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [18] Επιδρομή Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
  • [19] Μικρή άνοδος του πετρελαίου στη Σιγκαπούρη
  • [20] "Έφυγε" ο Τάσος Αθανασιάδης
  • [21] Δίκαιη αξιολόγηση των αναπήρων

    [01] Πολιτική

    "Μέχρι να ξηλωθεί και η φόδρα"

    Μέχρι τέλους

    21/9/2006 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 4:42:47 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποφασισμένος να θέσει τέρμα στη δράση των καρτέλ εμφανίστηκε, την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ενώ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 επανέλαβε κατηγορηματικά την απόφαση της Κυβέρνησης να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού την οποία, όπως είπε, "πολλοί σήμερα θέλουν να απαξιώσουν". Ο κ. Σιούφας διευκρίνισε ότι υπέγραψε το διορισμό του προφυλακισμένου πρώην γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτη Αδαμόπουλου, κατόπιν επιλογής από την Ολομέλεια της Επιτροπής και συμπλήρωσε πως η Δικαιοσύνη θα δείξει τι έχει συμβεί. Αναφερόμενος στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, σημείωσε ότι το θέμα ανέκυψε στο πλαίσιο των εξονυχιστικών ελέγχων στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει πως θα παραδώσει στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο το πόρισμα για το πώς λειτουργούν σε επίπεδο ανταγωνισμού οι γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες, θα καταθέσουν στον ανακριτή ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, για την υπόθεση εκβιασμού. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Τζουμάκα για εξαρτήσεις πολιτικών προσώπων από τις γαλακτοβιομηχανίες. Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του πουργού Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, προκάλεσε η εμφάνιση τηλεοπτικών συνεργείων έξω από το σπίτι του και η βιντεοσκόπηση της ανήλικης κόρης του την ώρα που πήγαινε σχολείο. Το Υπουργείο Απασχόλησης απάντησε και για το σημερινό δημοσίευμα που φέρει τον Υπουργό να έχει αλλάξει τους όρους διαγωνισμού για προγράμματα επιμόρφωσης προϋπολογισμού 172 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι εφαρμόστηκε κοινοτική οδηγία. "Άνευ βάσεως οι ισχυρισμοί", σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα, που αναφέρονται στον κ. Τσιτουρίδη.

    "Μέχρι να ξηλωθεί και η φόδρα"

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε αποφασισμένος να θέσει τέρμα στη δράση των καρτέλ. "Την υπόθεση αυτή θα τη φτάσω μέχρι το τέλος. Μέχρι να ξηλωθεί και η φόδρα", δήλωσε ο κ. Σιούφας ενώ ως προς την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρατήρησε ότι η χώρα μας από την 38η θέση ανέβηκε στην 32η σε ένα χρόνο.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, σημείωσε ότι το θέμα ενέκυψε στο πλαίσιο των εξονυχιστικών ελέγχων στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. "Το Υπουργείο συνεργάστηκε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα", πρόσθεσε ο κ. Σιούφας.

    Από την πλευρά της, η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως "ποτέ δεν υπήρξε καρτέλ γάλακτος ούτε μπορεί να υπάρξει".

    Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κάτι παράτυπο όσον αφορά το διορισμό του επικεφαλής στο γραφείο τού Υπουργού Απασχόλησης, Γιώργου Κατσικάρη, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συνεργάτες του κ. Τσιτουρίδη διατυπώνουν έντονο προβληματισμό για τη σφοδρή επίθεση και τη χαρακτηρίζουν "κανιβαλισμό", που υφίσταται ο Υπουργός.

    Για τον κ. Τσιτουρίδη ερωτήθηκε και η Υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, η οποία υπογράμμισε ότι η διαφορά της σημερινής Κυβέρνησης με τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ είναι πως αποκαλύπτει φαινόμενα διαφθοράς και τα αντιμετωπίζει. Σημείωσε ακόμη ότι όσα λέγονται για τον κ. Τσιτουρίδη είναι στη σφαίρα του κουτσομπολιού και ότι ο Υπουργός Απασχόλησης δεν έκανε κάτι εξωθεσμικό.

    Παράλληλα, η Κυβέρνηση επιχειρεί με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει θεσμικά το θέμα της διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για το αδίκημα της δωροδοκίας και στον ιδιωτικό τομέα.

    Καταγγελίες Τζουμάκα

    Την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά γάλακτος κατήγγειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, με επικεφαλής το σημερινό πρόεδρο του ΣΕΒ και καταλόγισε πολιτική ευθύνη στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Παράλληλα, κατήγγειλε την ύπαρξη εταιρειών που, μέσω διαφημιστικών πακέτων, επιβάλλουν στα κανάλια λίστες με συγκεκριμένα πρόσωπα, απ όλα τα κόμματα, για τα "παράθυρα" στα δελτία ειδήσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καμία παρατυπία"

    Μάχη με τα καρτέλ στην αγορά

    Νόμος για τη διαφθορά

    [02] Πολιτική

    Με τους εκπαιδευτικούς η Υπουργός Παιδείας

    Ανοιχτή στο διάλογο

    21/9/2006 11:40:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανοιχτή στο διάλογο με τους εκπαιδευτικούς δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου αμέσως μετά τη συνεργασία της με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της Παιδείας. "Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές", δήλωσε η κα Γιαννάκου στέλνοντας μήνυμα προς τους δασκάλους που απεργούν. Η κα Γιαννάκου τόνισε πως αιτήματα δεκαετιών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έχουν ήδη ικανοποιηθεί, πρόσθεσε πάντως πως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα, που βρίσκονται έξω από τη δημοσιονομική λογική της Κυβέρνησης. "Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό", είπε η Υπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν την παραίτησή μου εξωθεσμικά". Για το διάλογο επί του προσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κα. Γιαννάκου επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, μίλησε ωστόσο για καταληψίες και φοιτητικές παρατάξεις, που αρνούνται το διάλογο. Στο μεταξύ το Σάββατο θα αποφασίσουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, που συνεχίζουν την 5ήμερη απεργία τους, αν θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

    Σε ότι αφορά τα οικονομικά αιτήματα, η κ. Γιαννάκου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως από 1.1.2007 θα δοθεί σταδιακά το επίδομα των 103 ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Επίσης, η Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι τα άλλα οικονομικά αιτήματα είναι εκτός δημοσιονομικής πολιτικής και ουσιαστικά είναι υψηλών προσδοκιών. "Είναι η καλύτερη εποχή είπε, για τους δασκάλους και τους καθηγητές και για τα βιβλία τα οποία είναι καινούργια και έχει γίνει και η επιμόρφωση".

    Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία, ζητείται η παραίτησή της, όπως και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα για τα χθεσινά επεισόδια κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, η κα Γιαννάκου τόνισε, "δεν αμφιβάλω ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν την παραίτησή μου, αλλά η Κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και ενιαία".

    Η Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε σε ό,τι αφορά το διάλογο πως είναι η μοναδική Υπουργός που συζητά τρεις και τέσσερις ώρες με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, σημείωσε πως από το Μάρτιο και μετά ουδέποτε η ΔΟΕ ζήτησε συνάντηση μαζί της και τόνισε πως θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ, η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για το διάλογο, αλλά πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να αποτελεί ο διάλογος προφάσεις εν αμαρτίαις, καθώς πολλοί εμπλεκόμενοι που καλούνται από τη Βουλή για να πουν τις απόψεις τους, αρνούνται να προσέλθουν.

    Ανέφερε πάντως, ότι ήδη έχουν γίνει δεκτές κάποιες από τις προτάσεις που έχουν γίνει αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα πότε θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον κ. Τσιτουρίδη είπε "δεν νομίζω ότι έχει κάνει κάτι εξωθεσμικό ή αντιδεοντολογικό ο κ. Τσιτουρίδης", και σημείωσε τη βούληση της κυβέρνησης για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς ενώ σε ερώτηση αν ο κ. Τσιτουρίδης δέχεται εσωκομματικά μαχαιρώματα είπε "δεν με αφορά και δεν το ξέρω".

    [03] Πολιτική

    Επαφών συνέχεια στην έδρα του ΟΗΕ

    21/9/2006 9:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 7:44:49 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σειρά επαφών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών είχε και την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Στο μεταξύ, συνεδριάζει απόψε, έπειτα απο πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στόχος της συνεδρίασης, είναι να καταγραφεί η πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην αραβο-ισραηλινή διένεξη Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε το πρωί (τοπική ώρα) σε συνάντηση γυναικών Υπουργών Εξωτερικών με θέμα συζήτησης την υλοποίηση του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των γυναικών σε ειρηνευτικές αποστολές και δραστηριότητες. Στη συνέχεια, παρακάθισε σε πρωινό εργασίας που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Φιλανδίας και εκτελεστικός διευθυντής της UNIFEM, όπου συμμετείχαν γυναίκες αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργοί Εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και μέλη διεθνούς γυναικείου φορέα για την παλαιστινο-ισραηλινή ειρήνη. Όσον αφορά τις συναντήσεις της με ομολόγους της άλλων χωρών - μελών του ΟΗΕ, το πρόγραμμα περιελάμβανε τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αλγερίας, Ισπανίας, Ανδόρας, Βραζιλίας, Νιγηρίας και με τον υπουργό Άμυνας της Ινδίας.

    Η κ. Μπακογιάννη, μετά τη θεματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη "Συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών με τους περιφερειακούς οργανισμούς για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας", που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και στην οποία προήδρευσε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, παρέθεσε γεύμα για τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε το Μεσανατολικό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδρίαση στον ΟΗΕ με ελληνική πρωτοβουλία

    Επαφές Μπακογιάννη στον ΟΗΕ

    [04] Πολιτική

    Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την Ομογένεια

    Συγκινητική υποδοχή στο Ντίσελντορφ

    21/9/2006 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    "Στήνετε γέφυρες με την Ελλάδα, τιμάτε το ελληνικό όνομα και διατηρείτε άσβεστη την ελληνικότητά σας", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στα μέλη της ελληνικής Ομογένειας, που κατοικούν στο Ντίσελντορφ και του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Στην ομιλία, που απηύθυνε στους 700 περίπου συγκεντρωμένους στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, στο Κέντρο της Ελληνικής Ορθοδόξου Ενορίας της πόλης, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Έλληνες της Γερμανίας και φανερά συγκινημένος είπε ότι γνωρίζει ο ίδιος τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, καθώς έχει και ο ίδιος διατελέσει "Έλληνας της Γερμανίας". "Δεν είστε πια γκασταρμπάιτερ. Έχετε συμβάλει στο γερμανικό θαύμα και έχετε προσφέρει πολλά τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα και είμαι πολύ περήφανος για εσάς", δήλωσε ο κ. Παπούλιας, που είναι ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην περιοχή. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, συναντήθηκε με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και με το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνογερμανικών Εταιρειών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαφών συνέχεια στη Γερμανία

    [05] Πολιτική

    Φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

    Στο "Σημείο Μηδέν" Έλληνες βουλευτές

    21/9/2006 5:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 5:23:04 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με ένα στεφάνι, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα περίπου 3.000 θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, που χάθηκαν κάτω από τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων, τίμησαν τη μνήμη των νεκρών η ελληνική αντιπροσωπεία, που επισκέφθηκαν, την Τετάρτη, το επονομαζόμενο "Σημείο Μηδέν". Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βουλής, Πάνο Καμμένο, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, και τη βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Καλαντζάκου, που έτυχε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ξεναγήθηκε στο σημείο όπου πριν πέντε χρόνια βρισκόταν το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, από το Γιάννη Κασιμάτη, τον άνθρωπο που ήταν εκεί τη στιγμή της επίθεσης και συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης. Οι Έλληνες βουλευτές βρίσκονται στην αμερικανική μεγαλούπολη για να παρακολουθούν τις εργασίες της 61ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    "Πέρσες" στη Νέα Υόρκη

    Στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται και ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, που παρακολούθησε την τελευταία παράσταση της τραγωδίας "Πέρσες", που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο στο City Center, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.

    Ο κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο.

    [06] Πολιτική

    Μπροστά η Γεννηματά

    21/9/2006 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 3:21:04 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αυξάνεται κατά 1,5 μονάδα φτάνοντας στο 39,5%, το προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά για την υπερνομαρχία της Αθήνας, έναντι 21,5% του Αργύρη Ντινόπουλου, σύμφωνα με ερευνά της VPRC για την "Καθημερινή". Ακολουθούν ο Γιώργος Μαυρίκος με 4%, ο Γιάννης Πανούσης με 3% και ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος με 2%, ποσοστό κατά 0,5% μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Η Φώφη Γεννηματά συσπειρώνει το 84% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 19% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ ο Αργύρης Ντινόπουλος το 53% όσων ψήφισαν ΝΔ και το 3% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Την δυσαρέσκεια του από την λειτουργία των Δήμων εκφράζει το 75% των ερωτηθέντων και το 65% από τη λειτουργία των Νομαρχιών. Ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές εκφράζει το 59% ενώ το 41% δείχνει μικρότερο ενδιαφέρον.

    Το πρόγραμμα του συνδυασμού του παρουσίασε το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης. Το πρωί, η υποψήφια Νομάρχης Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή, επισκέφθηκε τον "Ευαγγελισμό" και στη συνέχεια το νοσοκομείο "Έλενα Βενιζέλου".

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Σκανδαλίδης, θα μιλήσει στις 19:00, στην πλατεία ΙΚΑ στο Ν. Κόσμο. Τη λαϊκή αγορά στο δεύτερο διαμέρισμα επισκέφθηκε ο υποψήφιος για το Δήμο Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί την Παλιά Κοκκινιά.

    Ο υποψήφιος του ΚΚΕ για το Δήμο Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", όπου διαπίστωσε ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τα μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων ενώ ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας -Πειραιά του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου.

    [07] Κοινωνία

    Μέχρι και το Σάββατο 23/9

    Αγορές σε ειδικές τιμές

    21/9/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο το τριήμερο ειδικών τιμών σε εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου και εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας. Για τους καταναλωτές το τριήμερο μεταφράζεται σε μείωση των κανονικών τιμών των προϊόντων σε ποσοστό 10-15%. Η μείωση αυτή αφορά τόσο είδη ένδυσης και υπόδυσης όσο και είδη σπιτιού και διακόσμησης. Σημειώνουμε, ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο τριήμερο είναι προαιρετική και είναι στην απόλυτα δική τους επιλογή ο τρόπος προβολής των "ειδικών τιμών".

    [08] Κοινωνία

    Από την Άνοιξη του 2007

    Αλλαγές στο ΑΣΕΠ

    21/9/2006 5:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 5:54:37 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων για πρόσληψη στο Δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, θα φέρει η Άνοιξη του 2007. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιώργος Βέης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Πέμπτη, θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής στους γραπτούς διαγωνισμούς, καθώς θα καθιερωθεί το τεστ πολλαπλών δεξιοτήτων των υποψηφίων, ο βαθμός του οποίου θα κρατείται και θα προστίθεται στη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου όταν θα συμμετέχει σε προκηρύξεις για πρόσληψη στο Δημόσιο. Ο συντελεστής βαρύτητας του τεστ θα ανέρχεται στο 25% της συνολικής βαθμολογίας. Με το τεστ και τον κυλιόμενο πίνακα επιλαχόντων, που άρχισε να εφαρμόζεται σε προσλήψεις νοσηλευτών, στόχος του ΑΣΕΠ είναι η σταδιακή κατάργηση των πανελληνίων διαγωνισμών, που είναι χρονοβόροι και πολυδάπανοι. Ωστόσο, θα παραμείνουν κάποιοι διαγωνισμοί για ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων. Παράλληλα, ο κ. Βέης έδωσε στη δημοσιότητα πλαίσιο Αρχών, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να τηρούνται στις περιπτώσεις, που οι φορείς εφαρμόζουν τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης στις προσλήψεις. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, που υπέβαλαν σχετική αίτηση. Αποδεκτό έγινε το 46% των 71.885 αιτήσεων.

    [09] Κοινωνία

    Από τις 11 πμ έως τις 4 μμ

    Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα

    21/9/2006 8:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 6:11:46 μμ)

    Χωρίς λεωφορεία έμεινε από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, η Αθήνα, λόγω γενικής συνέλευσης και στάσης εργασίας των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην -μετά τη γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ- απομάκρυνση 38 συναδέλφων τους, οι οποίοι προσκόμισαν ελλιπή δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους.

    [10] Κόσμος

    Λαθρομετανάστης αυτοκτόνησε για χάρη του γιού του

    Σοκ στη Βρετανία

    21/9/2006 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σοκ έχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση ότι ένας μετανάστης από την Αγκόλα που ζητούσε εδώ και πέντε χρόνια πολιτικό άσυλο, αυτοκτόνησε δι απαγχονισμού προκειμένου να μπορέσει να παραμείνει στη χώρα ο 13χρονος γιός του, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Ιντιπέντεντ. Πρόκειται για τον Μανουέλ Μπράβο, ο οποίος είχε φτάσει στη Βρετανία το 2001 μαζί με τη γυναίκα του και τους δυο γιούς τους, τον Αντόνιο και τον Μέλιου, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Όπως δήλωσε τότε στις βρετανικές αρχές ο Μανουέλ Μπράβο, ο πατέρας του ήταν ηγέτης της Ένωσης Δημοκρατικής Νεολαίας ,που αντιπολιτευόταν το καθεστώς του προέδρου της Αγκόλας, Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος. Οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος δολοφόνησαν τους γονείς του Μανουέλ και βίασαν τις αδελφές του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αυτοεξοριστεί με την οικογένειά του στη Βρετανία. Το τελευταίο διάστημα ο Μανουέλ είχε μεταφερθεί μαζί με το γιό του Αντόνιο στο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών Γιάρλς Γουντ, στο Μπεντφορντσάιρ, περιμένοντας να εκδοθεί στην Αγκόλα, καθώς είχε απορριφθεί η αίτηση πολιτικού ασύλου που είχε καταθέσει. Στο κέντρο κράτησης ο Μανουέλ έγραψε ένα σημείωμα: "Θέλω να πεθάνω ή να σκοτωθώ, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να μείνω στη Βρετανία. Αν πεθάνω, θέλω ο γιός μου να μείνει στη χώρα και να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Δεν θέλω να επιστρέψει στην Αγκόλα για να υποφέρει".

    Τελικά ο Μανουέλ δεν δίστασε να κρεμαστεί από μία σκάλα, αφού αποχαιρέτησε τον γιό του στο κελί που μοιραζόταν μαζί του ,μήπως και με αυτόν τον τρόπο συγκινηθούν οι αρχές και αφήσουν τον 13χρονο γιό του να παραμείνει στη Βρετανία.

    Όπως γράφει η Ιντιπέντεντ, ο Μανουέλ λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του είπε στο γιό του "να είναι γενναίος, να εργάζεται σκληρά και να είναι καλός μαθητής".

    Οι δικαστικές Αρχές διέταξαν έρευνα για τον θάνατο του Μανουέλ και ζήτησαν από τη διεύθυνση του κέντρου κράτησης να εξετάσουν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που δείχνουν τον άτυχο Αγκολέζο να βγαίνει από το κελί και να απαγχονίζεται σε μια σκάλα του κτηρίου.

    [11] Κόσμος

    Στην Ταϊλάνδη

    Με τα sms τα ...έβαλαν οι πραξικοπηματίες

    21/9/2006 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τους υπευθύνους των μέσων ενημέρωσης της χώρας έχει καλέσει για σήμερα στο αρχηγείο του στρατού ο αρχηγός των πραξικοπηματιών στην Ταϊλάνδη, στρατηγός Σόντι Μπουνιαρατγκλίν για να τους διατάξει να σταματήσουν να δημοσιεύουν προσωπικές απόψεις. "Ο στρατηγός Σόντι θα ζητήσει από όλα τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να αναμεταδίδουν τα μηνύματα SMS των τηλεθεατών, όπως επίσης και τη δημοσίευση κάθε είδους προσωπικών απόψεων", ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα στη χώρα έδιναν μέχρι τώρα τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να στέλνουν μηνύματα από τα κινητά τους τηλέφωνα, το περιεχόμενο των οποίων μεταδιδόταν στις τηλεοπτικές οθόνες. Η συνάντηση του αρχιπραξικοπηματία με τους υπευθύνους των τηλεοπτικών δικτύων της Ταϊλάνδης θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 (ώρα Ελλάδας). Η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" εξέφρασε χθες με ανακοίνωσή της έντονη ανησυχία για τις διακηρύξεις των στρατιωτικών που κατέλαβαν την εξουσία στην Ταϊλάνδη αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου και την επιβολή λογοκρισίας.

    [12] Κόσμος

    Νέα στοιχεία για τα μυστικά κέντρα κράτησης

    21/9/2006 1:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Από την άρνηση ορισμένων πρακτόρων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να συνεχίσουν την επιχείρηση προκλήθηκαν εν μέρει οι αποκαλύψεις της Κυβέρνησης Μπους για την ύπαρξη μυστικών κέντρων κράτησης που χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA σε ξένες χώρες για την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατική δράση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους παραδέχθηκε δημοσίως ότι οι ΗΠΑ εφάρμοσαν αυτή την πρακτική ανακοινώνοντας τη μεταφορά 14 κρατουμένων από τη βάση του Γκουαντάναμο για να προσαχθούν σε δίκη. Επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών της CIA και πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση κράτησης και ανάκρισης σε μυστικά κέντρα το δημοσίευμα αναφέρει ότι ορισμένοι πράκτορες αρνήθηκαν να συνεχίσουν την αποστολή τους πριν αποσαφηνισθεί το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτά τα κέντρα κράτησης, φοβούμενοι ότι θα διωχθούν για παράνομες τεχνικές ανάκρισης. Χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η αναπληρώτρια νομική σύμβουλος των ΗΠΑ στη Γενεύη Πόλα Μπάρτον έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κανείς ύποπτος για τρομοκρατική δράση δεν κρατείται από τη CIA σε ξένη χώρα.

    [13] Κόσμος

    Στην Αττάλεια

    Κατάρρευση οροφής εμπορικού κέντρου

    21/9/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα τρίχρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του και τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν κατέρρευσε οροφή εμπορικού κέντρου, λόγω των ισχυρών ανέμων, στην Τουρκία. Το περιστατικό αυτό συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια θύελλας που ξέσπασε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν όταν κατέρρευσε εξέδρα που είχε στηθεί για να υποστηρίξει οθόνη στη διάρκεια φεστιβάλ κινηματογράφου στην ίδια πόλη.

    [14] Κόσμος

    Από την "Ομάδα Επαφής" του ΟΗΕ

    Νέες πιέσεις για το Κόσοβο

    21/9/2006 10:31:00 πμ

    Η εξαμελής "Ομάδα Επαφής" που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Ρωσία, εξουσιοδοτούν τον μεσολαβητή του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει καθορίσει το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, έτσι ώστε ούτε η Σερβία, ούτε οι Κοσοβάροι να μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Σε ανακοίνωση της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής" ασκείται κριτική στο Βελιγράδι για παρελκυστική πολιτική, ενώ επαναβεβαιώνεται η δέσμευση ότι "θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να επιτευχθεί μία λύση μέσω διαλόγου εντός του 2006". Οι υπουργοί της "Ομάδας Επαφής" συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ενημερώθηκαν από τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτι Αχτισάαρι για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα καθορίσουν εάν το Κόσοβο θα παραμείνει μέρος της Σερβίας, όπως επιδιώκει το Βελιγράδι, ή θα ανεξαρτητοποιηθεί, όπως επιθυμεί η πλειοψηφία των αλβανικής καταγωγής κατοίκων της επαρχίας.

    [15] Κόσμος

    Νέα επεισόδια διαδηλωτών και αστυνομίας

    Συνεχίζεται η ένταση στην Ουγγαρία

    21/9/2006 9:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 10:22:36 πμ)

    Κρίσιμη η κατάσταση στην Ουγγαρία, καθώς για τρίτη νύχτα, περίπου 15.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βουδαπέστης, μπροστά στο κοινοβούλιο, ζητώντας την παραίτηση του 45χρονου πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιούρτσανι, ο οποίος παραδέχτηκε πως κατάφερε να επανεκλεγεί λέγοντας ψέματα στους πολίτες για την κατάσταση της οικονομίας. Και αυτή τη νύχτα δεν έλλειψαν τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άτομα και να συλληφθούν άλλα 62 άτομα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας αν επαναληφθούν οι ταραχές των προηγούμενων ημερών, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι και 137 συνελήφθησαν.

    [16] Κόσμος

    Για τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν

    Επέμβαση στο Πακιστάν "βλέπει" ο Μπους

    21/9/2006 7:44:00 πμ

    Μία ημέρα πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Πακιστανό ομόλογό του Περβέζ Μουσάραφ, στον Λευκό Οίκο, ο Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι ότι αν είχε σαφείς πληροφορίες ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν, θα έδινε εντολή να ξεκινήσει επιχείρηση στη χώρα αυτή για τον εντοπισμό του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Άμεση ήταν η απάντηση του Μουσάραφ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του θα χειριστεί το ζήτημα μόνη της. Ο Μπους ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης στο CNN εάν θα έδινε εντολή επέμβασης στο Πακιστάν για τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Mπιν Λάντεν και του υπαρχηγού του, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, απάντησε: "Απολύτως". "Θα ενεργούσαμε οπωσδήποτε για να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όταν ενημερώθηκε ο Περβέζ Μουσάραφ, γαι τις δηλώσεις Μπους, εκείνος απάντησε: "Δεν θα το επιτρέπαμε. Θα προτιμούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μόνοι μας". Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τον Περβέζ Μουσάραφ πολύτιμο σύμμαχο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά ο Πακιστανός ηγέτης βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω του αντιαμερικανισμού στη χώρα του. Πάντως, για άλλη μια φορά, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "κυνηγούν" τον Οσάμα μπιν Λάντεν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα τελικά θα εντοπιστεί και θα συλληφθεί.

    [17] Ιράκ

    Ανάμεσα τους έξι αστυνομικοί

    Οκτώ νεκροί σε δύο επιθέσεις στη Βαγδάτη

    21/9/2006 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 3:16:56 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν, το πρωί της Πέμπτης, στη Βαγδάτη, ανάμεσά τους και έξι αστυνομικοί, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας. Η πρώτη επίθεση έγινε στα βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο περαστικοί και άλλοι δύο να τραυματιστούν. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 8 π.μ. (ώρα Ελλάδας) σε λαϊκή αγορά της σιϊτικής συνοικίας Χουρίγια. Λίγο αργότερα, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού τμήματος στη συνοικία Χάντρα, στη δυτική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι αστυνομικοί και ένας να τραυματιστεί. Στο μεταξύ, Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν τριπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Ντιουανίγια, 180 χλμ νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη της εθνοφυλακής. Οι αντάρτες είχαν τοποθετήσει τρεις βόμβες στην άκρη ενός δρόμου, που εξερράγησαν τη στιγμή που περνούσε περίπολος Ιρακινών και Αμερικανών στρατιωτών. Από τις εκρήξεις, τραυματίστηκαν δύο Ιρακινοί στρατιωτικοί.

    [18] Μ. Ανατολή

    Εναντίον θέσεων παλαιστινιακών οργανώσεων

    Επιδρομή Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    21/9/2006 8:39:00 πμ

    Άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου, έκαναν επιδρομή εναντίον προπυργίου των Παλαιστινίων ριζοσπαστών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ενεπλάκησαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν επίσης, σε σπίτι που ανήκε σε στέλεχος της Χαμάς, στη Ράφα, και σκότωσαν μία Παλαιστίνια 35 ετών και τραυμάτισαν τρεις Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών και ένα αγόρι, ενώ συνέλαβαν έναν άλλο Παλαιστίνιο. Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές πιστεύουν ότι στη Ράφα είναι πιθανώς το κρησφύγετο όπου βρίσκεται ο δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε απαχθεί από Παλαιστίνιους ενόπλους την 25η Ιουνίου, ενώ παράλληλα γίνεται η διακίνηση όπλων για τις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Τρίμηνη προθεσμία για χρηματοδότηση Παλαιστινίων

    Οι μεσολαβητές του λεγόμενου "Κουαρτέτου για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή" ενέκριναν τη συνέχιση για τρεις μήνες προσωρινού μηχανισμού ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των Παλαιστίνιων. Στη σχετική ανακοίνωση, ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία χαιρετίζουν τις προσπάθειες του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή της Χαμάς. Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε στον Τζορτζ Μπους κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν "επιτακτική ανάγκη" την αμερικανική βοήθεια - καθώς τα Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν περιέλθει σε δυσχερή κατάσταση λόγω του παγώματος της διεθνούς βοήθειας μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από τη Χαμάς τον περασμένο Μάρτιο. Ο Μπους περιορίστηκε να επαναλάβει την ευχή για δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δραστηριοποιηθεί για να πείσει τους Παλαιστίνιους ότι η απάντηση στο προσφυγικό πρόβλημα έγκειται στην ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους και όχι στην εισδοχή των προσφύγων εντός των συνόρων του Ισραήλ. Μιλώντας στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, η Λίβνι είπε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πιστεύει στο "όραμα δύο κρατών" - του Ισραήλ και της Παλαιστίνης - που θα ζουν πλάι -πλάι με ειρήνη και ασφάλεια. Ωστόσο, πρόσθεσε, μια τέτοια λύση προϋποθέτει ότι κάθε κράτος θα δώσει λύση στο πρόβλημα των δικών του προσφύγων - το Ισραήλ θα αποτελέσει πατρίδα των εβραίων προσφύγων από όλο τον κόσμο και το μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος για τους Παλαιστίνιους.

    [19] Οικονομία

    Μικρή άνοδος του πετρελαίου στη Σιγκαπούρη

    21/9/2006 9:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Άνοδο παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας, αφού χθες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών - κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί το πρωί στα 60,94 δολάρια το βαρέλι από τα 60,46 δολάρια που έκλεισε χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η τιμή του ελαφρού αργού είχε πέσει προσωρινά χθες στα 59,80 δολάρια, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαρτίου 2006, Η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί το πρωί στα 60,70 δολάρια από τα 60,47 δολάρια που ήταν χθες στην αγορά του Λονδίνου. "Πρόκειται για μια τεχνική άνοδο", εκτιμά ο αναλυτής Βίκτορ Σουμ της εταιρίας "Purvin και Gertz" στη Σιγκαπούρη. "Όταν οι τιμές υποχωρούν τόσο γρήγορα, δεν είναι ασυνήθιστο να ανεβαίνουν στη συνέχεια καθώς ορισμένοι σκέφτονται ότι είναι καλή ευκαιρία για να αγοράσουν", πρόσθεσε.

    [20] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 93 ετών

    "Έφυγε" ο Τάσος Αθανασιάδης

    21/9/2006 6:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 7:21:10 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Ακαδημία Αθηνών

    Πλήρης ημερών έφυγε, το πρωί της Πέμπτης, από τη ζωή ο κορυφαίος πεζογράφος και Ακαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης, πολλά έργα του οποίου είχαν μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία και στη μικρή οθόνη. Γεννήθηκε το 1913 στο Σαλιχλί της Μικράς Ασίας, το οποίο εγκατέλειψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, για να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά και άσκησε για ένα διάστημα το επάγγελμα του δικηγόρου. Σύντομα, όμως, τον κέρδισε ο καλλιτεχνικός χώρος. Το 1945, διορίστηκε γενικός γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου και παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1972 οπότε και παραιτήθηκε. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τα έργα "Οι Πανθέοι", "Οι Φρουροί της Αχαΐας", "Η αίθουσα του Θρόνου" και "Τα παιδιά της Νιόβης", που έγιναν μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες. Μεταξύ των έργων συγκαταλέγονται τα: "Ο Ντοστογιέφσκι", "Από το κάτεργο στο πάθος", "Αλβέρτος Σβάιτσερ" και "Ο ποιητής της Χριστιανικής δράσης". Έγραψε πλήθος μυθιστορημάτων, διηγημάτων, δοκιμίων και βιογραφιών, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Χέντερ και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ το 1986 εκλέχθηκε ακαδημαϊκός και το 1994 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε στους οικείους του εκλιπόντος ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 16:30, από τον ιερό ναό της Αγίας Ζώνης, στην Κυψέλη.

    [21] Υγεία

    Με το νέο σύστημα του Υπουργείου Υγείας

    Δίκαιη αξιολόγηση των αναπήρων

    21/9/2006 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2006 3:31:11 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένα νέο αξιόπιστο σύστημα ταξινόμησης και αξιολόγησης των αναπήρων, παρουσίασε, την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο "Ίδρυμα Θεοτόκος", στο Ίλιον. Με το νέο σύστημα, που θα υιοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, θα μπορεί να επιτευχθεί ενιαία, αντικειμενική και δίκαιη καταγραφή των αναπήρων σε όλη τη χώρα, ενώ η πιστοποίηση των αναπήρων θα γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει ηθική, σωματική και οικονομική εκμετάλλευση. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως με το νέο σύστημα ενισχύεται η ενεργός συμμετοχή των αναπήρων στην κοινωνία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 September 2006 - 16:51:26 UTC