Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία στον ΟΗΕ
  • [02] Προβάδισμα 1,6% για τη ΝΔ
  • [03] Περί διαφθοράς
  • [04] Κινητικότητα πριν τις εκλογές
  • [05] Πυρά Παπανδρέου από τη Λάρισα
  • [06] Ικανοποίηση Παπούλια
  • [07] Βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας
  • [08] Ληστεία σε σούπερ-μάρκετ
  • [09] Καταγγελία για ευθανασία
  • [10] "Αγριεύει" ο καιρός
  • [11] Κοντά στην εξινίαση
  • [12] Προθεσμία πήρε ο 25χρονος
  • [13] Συνελήφθη επίδοξος βιαστής
  • [14] Στον εισαγγελέα ο 25χρονος
  • [15] Καταθέσεις για τη ΜΕΒΓΑΛ
  • [16] "Ταράχτηκε" ο Μπους από τις αποκαλύψεις Μουσάραφ
  • [17] Φονική σύγκρουση
  • [18] Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ινδία
  • [19] "Το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα"
  • [20] Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Νασράλα από τις 12/7
  • [21] Αποδεκτή η ελληνική πρωτοβουλία
  • [22] Κανένας νέος φόρος
  • [23] Σημαντική η συνεργασία των επιχειρήσεων στη ΝΑ Ευρώπη
  • [24] Δίμηνη διακοπή συμβολαίου στον Σικαμπάλα
  • [25] Αποσύρθηκε η Κοπεγχάγη
  • [26] "Ανοίξτε τα κινητά σας. Αρχίζει η συναυλία!"
  • [27] Έρχεται στην Ευρώπη το Gardasil
  • [28] "Ανοίξτε τα κινητά σας. Αρχίζει η συναυλία!"
  • [29] "Χρυσή" μαρμελάδα για… γερά πορτοφόλια

    [01] Πολιτική

    Της Υπουργού Εξωτερικών στη Γ.Σ.

    Ομιλία στον ΟΗΕ

    23/9/2006 10:54:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τις ελληνικές θέσεις για σειρά θεμάτων, όπως το μεσανατολικό και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην 61η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επεσήμανε τις προσπάθειες της Αθήνας για σχέσεις καλής γειτονίας με την Άγκυρα. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τόνισε ότι ο ΟΗΕ παραμένει η μοναδική στέρεη βάση για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

    Δίκαιη και βιώσιμη λύση

    "Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό για να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγωνιζόμαστε για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα φέρει την ειρήνη και την ευημερία στο νησί. Στόχος μας παραμένει μια λύση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες, χωρίς διαιτησία και στενά χρονοδιαγράμματα, η οποία θα εγκριθεί μετέπειτα με δημοψηφίσματα. Σε αυτές τις προσπάθειες είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ολόψυχα την υποστήριξή μας", τόνισε η κ. Μπακογιάννη κατά την ομιλίας της στην 61η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενη στο Κυπριακό.

    Η Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας στηρίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας επισημαίνοντας τις συνεχείς προσπάθειές της χώρας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την γείτονα.

    Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας η οποία όπως είπε αποτελεί την λαμπρή υπόσχεση για ένα μέλλον που θα επιφυλάσσει μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής και θα γιατρέψει επιτέλους τις πληγές που άφησε ο προηγούμενος αιώνας.

    Ο ΟΗΕ παραμένει "η μοναδική στέρεη βάση" η οποία θα μπορούσε να φέρει διαρκή ειρήνη, συνεργασία και ευημερία σε όλους τους κατοίκους του νησιού, τόνισε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης.

    Ο κ. Γκιουλ, πρόσθεσε επίσης ότι "Η τουρκική πλευρά διατηρεί ακόμη την ελπίδα ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα προσχωρήσει στο όραμα της ίδρυσης ενός νέου συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους τουρκοκύπριους ομολόγους της".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποδεκτή η ελληνική πρωτοβουλία

    [02] Πολιτική

    Σε νέα δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις

    Προβάδισμα 1,6% για τη ΝΔ

    23/9/2006 10:44:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα 1,6% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει στη πρόθεση ψήφου, νέα Πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, που διεξήχθη στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας "Ημερησία". Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,6 %, το ΠΑΣΟΚ 31%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΝ 3,4 % και το ΛΑΟΣ 3,6%. Στην παράσταση νίκης το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 59% έναντι 18,5 της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ερώτημα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 39,9% απαντά ότι εμπιστεύεται περισσότερο την κυβέρνηση, το 23,2% το ΠΑΣΟΚ και το 33% κανέναν από τους δύο. Το 65,2% επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ.

    [03] Πολιτική

    Τοποθέτηση Παπούλια

    Περί διαφθοράς

    22/9/2006 4:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 11:45:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Αναφορά στο θέμα της διαφθοράς έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Γερμανία. "Πρόκειται για θέμα που αφορά τις πολιτικές ηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εμπλέκεται σε τέτοια θέματα" είπε ο κ. Παπούλιας. Εν τω μεταξύ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδωσαν απαντήσεις σε δημοσιεύματα που μιλούν για διορισμό συγγενικών τους προσώπων στο Δημόσιο, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε αυστηρούς τόνους για να απαντήσει στην επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Υψηλοί τόνοι

    "Προφάσεις εν αμαρτίαις", χαρακτήρισε τις "αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού", ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Αντώναρος, έχει επιδείξει πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα σε θέματα διασφάλισης των συμφερόντων των καταναλωτών και προστασίας του πολίτη

    Πρόσθεσε ότι είναι αποδοκιμαστέες οι τελευταίες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να απαξιώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όχι επειδή θίγουν τάχα την κυβέρνηση, αλλά επειδή στρέφονται ουσιαστικά κατά των Ελλήνων παραγωγών της υπαίθρου, κατά των Ελλήνων καταναλωτών και υπέρ της εξακολούθησης μιας κατάστασης, όπου η Επιτροπή και οι εποπτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης υπολειτουργούσαν και τα συμφέροντα μπορούσαν να ελπίζουν σε ανοχή.

    Ερωτηθείς για τον Υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Σε αυτές τις δηλώσεις παρέπεμψε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου.

    "Ως εδώ και μη παρέκει" ήταν το σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα.

    "Πριν μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για προφάσεις εν αμαρτίες οφείλει να θυμάται ότι τις αμαρτίες τις είδαμε πάρα πολύ πρόσφατα, με συλλήψεις και με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο χέρι" απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης "ελέγχεται για τις επιλογές, τις τοποθετήσεις και την πρακτική της, καθώς και για την προσπάθειά της να μετατρέψει την Επιτροπή Ανταγωνισμού - που έπρεπε να λειτουργεί ως μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή- σε παράρτημα του Γραφείου του Υπουργού".

    Αναφερόμενος στον κ. Τσιτουρίδη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως "το ερώτημα δεν είναι γιατί δεν παραιτείται ο Υπουργός Απασχόλησης, το ερώτημα είναι γιατί τον κρατά ο κ. Καραμανλής".

    Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Εξηγήσεις για τους διορισμούς

    Την ίδια ώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Ρέππας, ο κ. Παπαϊωάννου, η κ. Αποστολάκη και η κ. Χριστοφιλοπούλου, που εμφανίζονται να έχουν τοποθετήσει ως μέλη επιτροπών διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπήρξαν και διπλοθεσίες, με δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν νόμιμα.

    Στη δήλωσή του ο κ. Ρέππας αναφέρει ότι η επιλογή Διευθυντή γραφείου Υπουργού προϋποθέτει, πέραν των απαραίτητων προσόντων, σχέση εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας και όσον αφορά στην επιλογή του Παναγιώτη Αρφάνη που εργαζόταν και στο Υπουργείο Παιδείας ως σχολικός σύμβουλος, προσθέτει ότι ο Διευθυντής πρέπει να προέρχεται από το Δημόσιο και όχι τον Ιδιωτικό τομέα. Επίσης σημειώνει ότι "δεν είναι διπλοθεσίτης όποιος αποσπάται από την υπηρεσία στην οποία υπηρετεί, ούτε βεβαίως λαμβάνει δύο μισθούς παρά μόνο ένα μικρό επιμίσθιο για την πολύωρη και επίπονη εργασία που απαιτεί η θέση αυτή. Άλλωστε με αυτή τη διαδικασία των αποσπάσεων στελεχώνονται κατά κανόνα τα επιτελεία των πολιτικών διοικήσεων στα Υπουργεία". Και στην ανακοίνωση του καταλήγει: "Κατά τα άλλα η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με τη μέθοδο του "άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε" αντί των πειστικών απαντήσεων σε σημαντικά θέματα που έχουν εγερθεί, αποτελεί μια άτεχνη και αναποτελεσματική "συμψηφισιολογία".

    Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διέψευσε τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Ιωάννη Παπαϊωάννου να είναι ξάδερφός του, που έχει τοποθετηθεί στα ΚΕΚ. "Θα ήμουν ευτυχής αν όλοι οι Παπαϊωάννου της χώρας ήταν εξάδελφοι ή συγγενείς μου", σχολίασε.

    Η αδερφή της Μιλένας Αποστολάκη εργαζόταν στα ΚΕΚ ως εμπειρογνώμων. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε στη ΝΕΤ ότι όλα έγιναν βάσει αξιοκρατικών διαδικασιών.

    Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που συμμετείχε ως μέλος σε επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού επικοινωνιακής στρατηγικής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Απασχόληση ύψους 3,5ω ευρώ, έκανε λόγο για επιχείρηση συμψηφισμού από πλευρά της ΝΔ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταθέσεις για τη ΜΕΒΓΑΛ

    Μέχρι τέλους

    [04] Πολιτική

    Κινητικότητα πριν τις εκλογές

    22/9/2006 10:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την επανεκλογή του υποψηφίου της ΝΔ Βασίλη Παπαγεωργόπουλου από τον πρώτο γύρο στο Δήμο Θεσσαλονίκης με 43% και το σαφές προβάδισμα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Φασούλα με 34,5% στον Πειραιά, διαπιστώνει μέτρηση της VPRC για τον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η υπόθεση εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ δεν επηρεάζει την ψήφο των Θεσσαλονικέων, κάτι που καταγράφει και δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ. Σύμφωνα με αυτή, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης εξακολουθεί να προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 40,8%, έναντι 22,9% που συγκεντρώνει η συνυποψήφιά του Βούλα Πατουλίδου. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία τόνισε τα εξής: "τις τελευταίες ημέρες δέχομαι συντονισμένες επιθέσεις από εφημερίδες και συγκεκριμένους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Αντιμετωπίζω αυτές τις επιθέσεις με καρτερία. Οι Θεσσαλονικείς άλλωστε με γνωρίζουν δεκαετίες ολόκληρες και από τους αθλητικούς στίβους, αλλά και από τον στίβο της πολιτικής κι έχουν εκφρασμένη άποψη" και επεσήμανε, πως οι κατηγορίες τις οποίες δέχθηκε δεν έγιναν σε πραγματικό χρόνο, "αλλά ανακαλύπτονται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές". Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Χρύσα Αράπογλου, συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και παρουσίασε τόσο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όσο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα του συνδυασμού της, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προτάσεις της για το ρόλο που θα πρέπει να έχουν στην πόλη τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα. "Για μας η συνεργασία με τα πανεπιστήμια είναι πρώτη προτεραιότητα επειδή εκτιμούμε τα Πανεπιστήμια ως επίκεντρο ανάπτυξης όλης της πόλης", τόνισε η κα. Αράπογλου.

    Στην Αθήνα, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την δημαρχία, Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε σε συγκέντρωση στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα, στην Πλατεία Εργατών Πολεμιστών Λαμπρινής. Κοινή περιοδεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων πραγματοποίησαν σήμερα ο υποψήφιος Νομάρχης Αθηνών με τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Ηλίας Νικολόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα" Σπύρος Χαλβατζής. Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που διαπίστωσε στα δικαστήρια, όπως οι κενές οργανικές θέσεις, σε δικαστικούς υπαλλήλους και συνολικά σε προσωπικό. Από την πλευρά του, ο κ. Χαλβατζής δήλωσε ότι "κι εδώ οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προωθούνται γοργά. Τα προβλήματα των εργαζόμενων στη Δικαιοσύνη δεν είναι λίγα, όπως και τα προβλήματα της μαχόμενης δικηγορίας και ειδικότερα των νέων δικηγόρων. Υπάρχουν πάνω 2.000 κενές θέσεις εργαζόμενων δικαστικών υπαλλήλων, υπάρχει έλλειψη δικαστών".

    Ο υποψήφιος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, στην πλατεία Κοτζιά. Τα μέλη "Ανοιχτής Πόλης" απέκλεισαν για 15 λεπτά την οδό Αθηνάς στο ύψος του Δημαρχείου, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "ο Δήμος της Αθήνας με την πολιτική που εφαρμόζει, κυριαρχούν τα ΙΧ στους δρόμους κάνοντας τις μετακινήσεις χρονοβόρες και κουραστικές αποκλείοντας τα παιδιά, τους ανάπηρους και τους ηλικιωμένους από την πρόσβαση στην πόλη". Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Μανώλη Γλέζο.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς με τους "Ενεργούς Πολίτες" Γιάννης Πανούσης, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Δήμοι Ιλίου, Πετρούπολης και Καματερού για το ρόλο των ΜΜΕ στην έγκυρη ενημέρωση για τα ναρκωτικά. Μεταξύ άλλων είπε ότι η επικοινωνιακή πολιτική πρέπει ν αφορά τόσο στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε περίπτωση δημιουργίας θεραπευτικών μονάδων και προγραμμάτων στην περιοχή τους όσο και στη διαμόρφωση - προβολή κατάλληλων μηνυμάτων έγκυρης και πλήρους ενημέρωσης γύρω από τους κινδύνους της χρήσης.

    Στον Πειραιά, ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος και ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, Σπύρος Σπυρίδων επισκέφτηκαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

    Το απόγευμα, ο δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης, εγκαινίασε το μικρό θέατρο στο 47ο δημοτικό σχολείο στα Καμίνια.

    Ο υποψήφιος για τη δημαρχία Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας επισκέφθηκε τη λαϊκή αγορά στα Καμίνια και περιόδευσε στο Α διαμέρισμα.

    [05] Πολιτική

    Επίσκεψη στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

    Πυρά Παπανδρέου από τη Λάρισα

    22/9/2006 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 11:02:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Για μεγάλη κρίση στον τομέα της ζάχαρης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες υπέρ του Έλληνα αγρότη. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά συνάντησή του με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα. Ο ίδιος μίλησε για συνεχείς ήττες στα μεσογειακά προϊόντα, το βαμβάκι και τη ζάχαρη, ενώ με αφορμή τις πληροφορίες για πώληση των εργοστασίων ζάχαρης σε ιδιώτες επισήμανε, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο, λέει μεγάλα λόγια για το βιοκαύσιμο, αλλά στην πράξη δίνει τις άδεις για τα βιοκαύσιμα σε εισαγωγείς πετρελαιοειδών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ακόμη την Κυβέρνηση, ότι είναι δέσμια των ολίγων, των ισχυρών και των μεσαζόντων και αναφερόμενος στον Πρωθυπουργός, είπε, ότι είναι εύκολος στα μεγάλα λόγια, αλλά άφαντος και άφωνος στα δύσκολα. Έπειτα, ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε κτηνοτροφική μονάδα στην Ελασσόνα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις έλαβε από τους ιδιοκτήτες ως δώρο μία γκλίτσα, την οποία, μόλις παρέλαβε, "απάντησε" λέγοντας πως "αυτό χρειάζεται τώρα η επιτροπή ανταγωνισμού για να μη επιτρέπει τα καρτέλ στο γάλα και να βοηθάει τους νέους και τους καταναλωτές να έχουν καλή ποιότητα και καλές τιμές". Αργότερα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Τύρναβο, όπου είχε την ευκαιρία μαζί με τους κατοίκους της κοινότητας να γευθεί το περίφημο τσίπουρο της περιοχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης στα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου δήμαρχου Λάρισας, Γιάννη Σάπκα και της υποψήφιας νομάρχου, Ευαγγελίας Λιακούλη. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι είναι "άφαντος από τα προβλήματα του ελληνικού λαού και αναξιόπιστος απέναντι στην λαϊκή εντολή που πήρε, αλλά ακολουθεί τους λίγους και τους ισχυρούς". Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση ξέχασε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και την οικογένεια και πρόσθεσε ότι δείχνει μηδενική ανοχή στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

    Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τίποτα καινούργιο δεν είπε - και σήμερα - ο κ. Παπανδρέου στους αγρότες. Τους είπε ότι έχει ιδέες, αλλά τις κράτησε κρυφές. Τους είπε ότι ξέρει έναν άλλο δρόμο, αλλά δεν τους φανέρωσε ούτε από πού περνά, ούτε πού καταλήγει. Οι Έλληνες αγρότες αντιλαμβάνονται ότι δύο τινά συμβαίνουν: Είτε ο κ. Παπανδρέου βαδίζει στα τυφλά, χωρίς πυξίδα, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, είτε κρατά κρυφές και τις προθέσεις του για το μέλλον του αγροτικού κόσμου".

    [06] Πολιτική

    Ικανοποίηση Παπούλια

    22/9/2006 12:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 2:19:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, κυρίως σχετικά με την κατανόηση των ελληνικών θέσεων στα εθνικά μας θέματα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα. Στην Κολωνία, τελευταίο σταθμό της επίσημης επίσκεψης του Κάρολου Παπούλια, τιμήθηκε την Παρασκευή από το Πανεπιστήμιο της πόλης, στο οποίο σπούδασε και το οποίο τον έχει ήδη αναγορεύσει σε διδάκτορα της Νομικής Σχολής.

    Καλή ανταπόκριση φέρεται να βρήκε ο κ. Παπούλιας στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, από τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Κέλερ, θέμα για το οποίο θα αναζητηθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο προεδρικών γραφείων, προκειμένου να τεθεί κάποια πρόταση υπόψη του κ. Κέλερ.

    Στην διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ επανάληψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Γερμανία, ενώ μετέφερε στις γερμανικές αρχές τα προβλήματα σχετικά με την έλλειψη δασκάλων της ελληνικής στα γερμανικά σχολεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συγκινητική υποδοχή στο Ντίσελντορφ

    [07] Κοινωνία

    Που είχε κλαπεί από μοναστήρι του Πάρνωνα

    Βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας

    23/9/2006 10:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2006 10:39:55 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Εξιχνιάστηκε η υπόθεση κλοπής της ανεκτίμητης αξίας εικόνας της Παναγίας της έλωνος, που είχε κλαπεί απο το ομώνυμο μοναστήρι της Αρκαδίας δύο μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας βρέθηκε σε αποθήκη στην περιοχή της Αρκαδίας στην οποία οδήγησαν τους αστυνομικούς οι δύο Ρουμάνοι που ανακρίνονταν στην Ασφάλεια της Τρίπολης.

    Στις 12 το μεσημέρι ο αρχηγός της αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης θα μεταβεί στην Τρίπολη όπου μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου, υποστράτηγο κ. Δρακόπουλο, θα κάνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για το θέμα.

    Με ανακοίνωσή του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, συνεχάρη την όλους όσοι συμμετείχαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης τονίζοντας ότι "οι υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία, επίμονοι, μεθοδικοί, επιχειρησιακοί, σύγχρονοι και αποτελεσματικοί, υπηρετούν την πατρίδα και την κοινωνία εκτελώντας την αποστολή τους απλά και αθόρυβα. Κερδίζουν έτσι το σεβασμό και την αναγνώριση από όλη την Ευρώπη".

    [08] Κοινωνία

    Από ένοπλους κουκουλοφόρους

    Ληστεία σε σούπερ-μάρκετ

    23/9/2006 10:28:00 πμ

    Πηγή: ΝΕτ-ΑΠΕ

    Ληστεία σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της παρασκευής σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Lidl στη λεωφόρο Μαραθώνος, στην περιοχή της Άνοιξης στην Αθήνα. Οι δράστες με την απειλή όπλου πήραν περίπου 50,000 ευρώ απο τους 2 υπαλλήλους που εκείνη την ώρα έκαναν την καταμέτρηση απο τις εισπράξεις της ημέρας. Εξάλλου, το πρωί άγνωστος εισέβαλε στο σπίτι Ιρανού μετανάστη, στην Καλλιθέα, στην Αθήνα, και αφού τον τραυμάτισε με μαχαίρι αφαίρεσε άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγε.Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

    [09] Κοινωνία

    Στo Noσοκομείο Χανίων

    Καταγγελία για ευθανασία

    22/9/2006 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 8:41:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8- AΠΕ

    Προανάκριση διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων για τη διαλεύκανση υπόθεσης, που αφορά το θάνατο ασθενούς στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευτής έκανε ευθανασία σε ασθενή, που νοσηλευόταν στη Μονάδα. Η γυναίκα νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα και πέθανε αιφνιδίως. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από καταγγελία νοσηλεύτριας στη μονάδα, ότι είδε πριν από τρεις ημέρες τον εν λόγω νοσηλευτή να κάνει ένεση καλίου στην ασθενή. Στην Κρήτη μετέβη ο υφυπουργός Υγείας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος και το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του ίδιου της διοίκησης και των εργαζομένων. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι υπάρχει μια έγγραφη καταγγελία από τον διευθυντή της κλινικής προς τον διοικητή του νοσοκομείου και τον εισαγγελέα που κάνει λόγο για υποψία αιφνιδίου θανάτου. Πρόσθεσε επίσης ότι από εκπρόσωπο της νοσηλευτικής υπηρεσίας, υπήρξε υποψία αιφνιδίου θανάτου στη μονάδα εμφραγμάτων και πάνω σε αυτή την προφορική καταγγελία θα διενεργηθεί η έρευνα. Ο υφυπουργός Υγείας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι αρχές θα κάνουν καλά τη δουλειά τους για να ριχτεί φως σε αυτή την υπόθεση. Πάντως, ο 39χρονος νοσηλευτής, εναντίον του οποίου έγινε η καταγγελία, αρνείται με δηλώσεις του τα πάντα και απειλεί με προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

    [10] Κοινωνία

    Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

    "Αγριεύει" ο καιρός

    22/9/2006 1:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 11:12:21 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΕΜΥ, ΝΕΤ

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ από την Παρασκευή το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το Σάββατο, τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στην ανατολική Πελοπόννησο. Μάλιστα, σε ορεινές περιοχές αναμένονται ακόμη και χιόνια. Την Κυριακή, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και έως το βράδυ θα σταματήσουν, καθώς το σύστημα που επηρεάζει την Ελλάδα θα μετακινηθεί προς την Τουρκία.

    Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων. Πάντως, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μικροπροβλήματα από το μπουρίνι

    [11] Κοινωνία

    Κοντά στην εξινίαση

    22/9/2006 9:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τέσσερις προσαγωγές για την κλοπή της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από τη μονή της Έλωνας στην Αρκαδία, πραγματοποίησαν οι Αρχές. Η εξιχνίαση της υπόθεσης ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη στην Τρίπολη, όταν οι αστυνομικοί, που ερεύνησαν το σπίτι ενός Ρουμάνου ανακάλυψαν ορισμένα τάματα, που βρίσκονταν στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο Ρουμάνος υπέδειξε έναν ακόμη ομοεθνή του, που εργαζόταν το τελευταίο διάστημα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου ως σερβιτόρος. Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και του Τμήματος Χερσονήσου ερεύνησαν το σπίτι του Ρουμάνου, όπου βρέθηκε μία φωτογραφία με μία κοπέλα στο μοναστήρι Έλωνας, καθώς και βιντεοκασέτες που απεικονίζουν τη Μονή. Επίσης, βρέθηκε και ένα αυτοκίνητο, που εικάζεται πως ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά την κλοπή της εικόνας.

    Αναζητούν κι άλλο ένα άτομο

    Στο μεταξύ, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Μαντινείας- Κυνουρίας αποκάλυψε, πως πριν από δύο εβδομάδες δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν άνδρα, που του ζήτησε ένα 1.200.000 ευρώ για να επιστρέψει την εικόνα της Παναγίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές αρχές έχουν στοιχεία για την εμπλοκή ενός ακόμη προσώπου, αδελφό του ενός από τους προσαχθέντες και ήδη έχει σταλεί σήμα στην Interpol.

    Επίσης, οι Αρχές φαίνεται να προσανατολίζονται να ζητήσουν άδεια από τον Εισαγγελέα για ταυτοποίηση γενετικού υλικού των υπόπτων με τα ευρήματα της σήμανσης στο μοναστήρι αμέσως μετά την κλοπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται, όταν κάποιοι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με ιδιώτη για την πώληση της εικόνας.

    [12] Κοινωνία

    Προθεσμία πήρε ο 25χρονος

    22/9/2006 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα ζήτησε και έλαβε το μεσημέρι από την τακτική ανακρίτρια Καβάλας, ο 25χρονος που κατηγορείται για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και ο οποίος συνελήφθη σε συγγενικό του σπίτι στη Νικήσιανη Παγγαίου την Τετάρτη το πρωί. Ο 25χρονος έφτασε στο Πρωτοδικείο στις 12 το μεσημέρι, χωρίς όμως να έχει διορίσει δικηγόρο, παρά τις αρχικές πληροφορίες του περιβάλλοντός του ότι δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη βρισκόταν καθ οδόν για την Καβάλα, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπισή του. Τελικά, μετά από αίτημα του 25χρονου, την υπεράσπισή του ανέλαβε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, ο οποίος και εμφανίστηκε στο Πρωτοδικείο λίγο πριν από τη μια το μεσημέρι. Αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και δόθηκε η νέα προθεσμία ως το πρωί της Δευτέρας, ο 25χρονος οδηγήθηκε κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα, στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας υπογράμμισε πως "υπάρχουν και σκληρές στιγμές στη δικηγορία. Στιγμές που μας βάζουν εμάς τους δικηγόρους σε προσωπικές δοκιμασίες. Τέτοιες στιγμές ζω κι εγώ τώρα. Αλλά το κυριότερο είναι ότι ο κατηγορούμενος θα έχει υπεράσπιση, μια κατάκτηση δημοκρατική που δεν πρέπει να καταργηθεί με κανέναν τρόπο. Και φυσικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δεν έχει δικαίωμα σε άρνηση".

    [13] Κοινωνία

    Από τύχη γλίτωσε η 28χρονη γυναίκα

    Συνελήφθη επίδοξος βιαστής

    22/9/2006 2:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 6:19:31 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Επίθεση από 35χρονο, που έχει καταδικαστεί για τρεις βιασμούς στο παρελθόν, δέχθηκε μια 28χρονη μητέρα που πήγαινε βόλτα το μωρό της, σε περιοχή της Ριζούπολης. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες νωρίς το απόγευμα στη διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Ολβίας. Η νεαρή μητέρα περπατούσε στο δρόμο με το 3χρονο παιδί της μέσα σε καρότσι. Τότε ο 35χρονος της επιτέθηκε, κλώτσησε το καρότσι, την άρπαξε από το λαιμό και προσπάθησε να την οδηγήσει στο αυτοκίνητο του με σκοπό να τη βιάσει. Την ώρα εκείνη από το σημείο πέρασε μια μοτοσικλέτα με ένα νεαρό ζευγάρι, που άκουσε τις φωνές της γυναίκας. Τότε ο δράστης επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή. Η 28χρονη κατήγγειλε το γεγονός. Λίγες ώρες αργότερα ο 35χρονος επέστρεψε στο ίδιο σημείο, όπου και συνελήφθη, καθώς η γυναίκα τον αναγνώρισε. Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε κάτι τέτοιο. Σημειώνεται ότι ο 35χρονος αποφυλακίστηκε το 2002 με περιοριστικούς όρους καθώς το 1992 είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση για βιασμούς, που είχε διαπράξει. Ο φερόμενος ως δράστης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [14] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα ο 25χρονος

    22/9/2006 1:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή οδηγήθηκε την Παρασκευή στην Καβάλα ο 25χρονος φοιτητής Ιατρικής, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακινούσε έναντι αμοιβής πορνογραφικό υλικό ιδιαίτερης σκληρότητας, στο οποίο συμμετείχαν μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πορνογραφία ανηλίκων, ενώ κανένας δικηγόρος από την περιοχή τής Καβάλας δεν δέχθηκε να τον εκπροσωπήσει.

    [15] Κοινωνία

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Καταθέσεις για τη ΜΕΒΓΑΛ

    22/9/2006 12:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2006 10:49:13 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταθέσουν στον 14ο τακτικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ ο πρόεδρος της εταιρείας Πέτρος Παπαδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Δημήτρης Συμεωνίδης με τους οποίους έχει ζητήσει κατ αντιπαράσταση εξέταση ο προφυλακισμένος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ο ανακριτής εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να καλέσει εκ νέου τον πρώην νομικό σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ Κρίτωνα Μεταξόπουλο, για συμπληρωματική κατάθεση. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το μεσημέρι "προφάσεις εν αμαρτίες" που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση. Η κυβέρνηση έχει επιδείξει πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα σε θέματα διασφάλισης των συμφερόντων των καταναλωτών απο εναρμονισμένες πρακτικές "καρτέλ", και παραβιάσεις των διατάξεων προστασίας του καταναλωτή, δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος. Στο μεταξύ, αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υφ. Ανάπτυξης κ.Παπαθανασίου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κουλούρη, με αφορμή δηλώσεις του δεύτερου για στήριξη προεκλογικά του πρώτου, από την εταιρεία ΦΑΓΕ.

    Συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά

    Ειδικότερα για το θέμα του γάλακτος, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο ΕΛΟΤ και ο ΕΦΕΤ θα κάνουν ελέγχους ώστε να προσδιορίζεται η προέλευση των προϊόντων γάλακτος και να διασφαλίζεται η ποιότητα των γαλακτοκομικών και να προστατεύονται οι καταναλωτές.

    Ο κ. Αντώναρος είπε ότι για πρώτη φορά ερευνώνται συστηματικά η λειτουργία των αγορών σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πετρελαιοειδή και σε μια σειρά προϊόντων πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης ότι για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Επιτροπή τιμώρησαν φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών στα δίκτυα διανομής και στα σουπερμάρκετ. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι οι υποθέσεις που συζητούνται αυτές τις ημέρες, δεν θα είχαν φθάσει ποτέ στη δικαιοσύνη εάν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στην κριτική που έχει ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι εκείνο που μετράει είναι η αποτελεσματική δουλειά της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί που για χρόνια κώφευαν στα αιτήματα για ελέγχους, τώρα πάνε να βγουν και τιμητές.

    Ο κ.Αντώναρος είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση που παρέλαβε την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε όχι καλή κατάσταση, έχει στελεχώσει και συνεχίζει να στελεχώνει την Επιτροπή, ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για τον Υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και ότι το θέμα έχει εξαντληθεί.

    Κόντρα Παπαθανασίου-Κουλούρη

    Οι εξελίξεις στη ΜΕΒΓΑΛ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου.

    Αφορμή η δήλωση του κ. Κουλούρη ότι η "ΦΑΓΕ" οργάνωσε την προεκλογική περιοδεία και έκανε και προεκλογική συγκέντρωση του Γιάννη Παπαθανασίου, στο σπίτι του υφυπουργού Ανάπτυξης.

    Κατονόμασε επίσης τη ΦΑΓΕ και τη ΔΕΛΤΑ ως τις κορυφαίες εταιρίες που οργάνωσαν το καρτέλ στη γαλακτοβιομηχανία.

    Ο Γιάννης Παπαθανασίου προειδοποίησε τον κ. Κουλούρη, με την υποβολή μήνυσης σε βάρος του, αν δεν ανακαλέσει δήλωσή του. "Επί ημερών ΠΑΣΟΚ και επί ημερών Κουλούρη ουδέποτε έγινε έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ ή όχι στην αγορά γάλακτος, ενώ επί κυβερνήσεως ΝΔ ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη". "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί", καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

    Τους ισχυρισμούς του Κίμωνα Κουλούρη διέψευσε και η ΦΑΓΕ, η οποία τονίζει ότι ουδέποτε έχει χρηματοδοτήσει πολιτική εκστρατεία οιουδήποτε πολιτικού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περί διαφθοράς

    "Αφήνει" το φρέσκο η ΦΑΓΕ

    Μέχρι τέλους

    [16] Κόσμος

    "Ετοιμαστείτε να επιστρέψετε στη λίθινη εποχή"

    "Ταράχτηκε" ο Μπους από τις αποκαλύψεις Μουσάραφ

    22/9/2006 8:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Ταραγμένος" δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναφορικά με τις πληροφορίες που του κοινοποιήθηκαν από τον Πακιστανό Ππρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ στη διάρκεια των συνομιλιών τους, ότι η Ουάσινγκτον απειλούσε με βομβαρδισμούς το Πακιστάν στη χρονική περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. "Διαβάζοντας εφημερίδα το πρωί έμαθα γι αυτό πρώτη φορά και η ωμότητα των όρων του δημοσιεύματος μου προκάλεσε ταραχή", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο τέλος των συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν με κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι παρατηρητές επισήμαναν ότι δεν έγινε μία ρητή διάψευση αυτών των πληροφοριών από τον Αμερικανό Πρόεδρο κατά τις δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου. Την Κυριακή θα μεταδοθεί μία τηλεοπτική συνέντευξη του Πακιστανού Προέδρου, από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, κατά την οποία ο Περβέζ Μουσάραφ θα κάνει λόγο για απειλές βομβαρδισμού του Πακιστάν από τις ΗΠΑ στη χρονική περίοδο μετά την 11/9/2001.

    Σε ένα σημείο της τηλεοπτικής συνέντευξης ο Μουσάραφ αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του για το επίσημο αμερικανικό μήνυμα δια στόματος του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτέϊτζ : "Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν, μου ανέφερε ότι ο Άρμιτεϊτζ είπε: Ετοιμαστείτε για το βομβαρδισμό σας. Ετοιμαστείτε να επιστρέψετε στη λίθινη εποχή", τόνισε ο Μουσάραφ. Η ίδια πληροφορία αναφέρεται και σε βιβλίο του Μουσάραφ που κυκλοφορεί τελικώς τη Δευτέρα και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πακιστανός Πρόεδρος δεν θέλει να σχολιάσει προκαταβολικώς. Από τη μεριά του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτεϊτζ, διέψευσε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι είχε απειλήσει το Πακιστάν με βομβαρδισμούς μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    "Δεν απείλησα ποτέ με χρήση στρατιωτικής βίας. Δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος για κάτι τέτοιο", τόνισε ο Άρμιτεϊτζ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι είχε υποβάλλει μία σειρά αδιαπραγμάτευτων αιτημάτων με τα οποία οι ΗΠΑ ήθελαν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία του Πακιστάν στην επιχείρησή τους κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Πακιστανό αξιωματούχο, η οποία μεταφέρθηκε στον Μουσάραφ από τον αξιωματούχο του ο Άρμιτεϊτζ εξήγησε: "Του είπα ότι για τους Αμερικανούς τα πράγματα ήταν ή άσπρα ή μαύρα, ότι το Πακιστάν θα ήταν μαζί μας ή ολοκληρωτικά ή καθόλου".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απείλησαν με βομβαρδισμούς το Πακιστάν

    [17] Κόσμος

    Μαγνητικής υπερταχείας με 23 νεκρούς

    Φονική σύγκρουση

    22/9/2006 6:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2006 10:49:40 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ένα μαγνητικό τρένο στο οποίο επέβαιναν 29 άτομα συγκρούστηκε, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικού δρομολογίου, με ένα όχημα συντήρησης των σιδηροδρόμων στη βόρεια Γερμανία. Η, χωρίς οδηγό, υπερταχεία Transrapid, ένα από τα γρηγορότερα τρένα του κόσμου, έπεσε πάνω στο όχημα με ταχύτητα που έφτανε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Έμσλαντ, κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με την Ολλανδία στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας) . Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια τα πτώματα 15 επιβατών. Στον τόπο της τραγωδίας αναμένεται να φτάσει αργότερα και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εξετάσει από κοντά την κατάσταση. Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών, Βόλφγκανγκ Τίφενζεε, διέκοψε το ταξίδι του στην Κίνα και επέστρεψε εσπευσμένα στη Γερμανία.

    Αξιωματούχος των σιδηροδρόμων δήλωσε ότι οι 23 από τους 29 ανθρώπους που επέβαιναν στο τρένο αυτό ήταν επισκέπτες στις εγκαταστάσεις. Ομάδες επισκεπτών ανεβαίνουν συχνά στο Transrapid για λόγους αναψυχής.

    Τα τρένα αυτά, τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης, είναι συρμοί που κινούνται σε μαγνητικό πεδίο χωρίς επαφή με το έδαφος και μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων την ώρα. Στη Γερμανία υπάρχει δοκιμαστική σιδηροτροχιά για το Transrapid μήκους 31,5 χιλιομέτρων από το 1984. Το μόνο τρένο του είδους που πραγματοποιεί εμπορικά δρομολόγια βρίσκεται στη Σανγκάη, όπου ενώνει το κέντρο της κινεζικής αυτής πόλης με το διεθνές αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τον Κλέι, το Transrapid δεν εκτροχιάστηκε από τη σύγκρουση, παρά συνέχισε να ίπταται πάνω από τη μονή σιδηροτροχιά του που βρίσκεται 4 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ωστόσο πολλά συντρίμμια υπάρχουν γύρω από το τρένο με τα δύο βαγόνια, του οποίου η οροφή αποκολλήθηκε όπως φαίνεται από την πρόσκρουση.

    Τα τρένα αυτά δεν φέρουν καύσιμη ύλη, καθώς κινητοποιούνται από ηλεκτρομαγνήτες που σηκώνουν το τρένο και το ωθούν προς τα εμπρός χωρίς τριβή. Τα αεροτρένα δεν μπορούν, σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, να εκτροχιαστούν.

    Το τρένο αυτό κατασκευάστηκε από την εταιρεία Transrapid International σε ένα κοινό εγχείρημα των γερμανικών εταιρειών Siemens AG και ThyssenKrupp. Οι μετοχές των εταιρειών αυτών έπεσαν μετά την είδηση για το δυστύχημα. Της Siemens κατά 1,2% στα 66.78 ευρώ και της ThyssenKrupp κατά 0,9% στα 26,15 ευρώ.

    [18] Κόσμος

    106 νεκροί

    Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ινδία

    22/9/2006 12:49:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 106 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες ψαράδες αγνοούνται εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από την Τετάρτη την ανατολική Ινδία και το νότιο Μπανγκλαντές στον κόλπο της Βεγγάλης, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στο Μπανγκλαντές, έχουν βρεθεί 46 πτώματα σε παράκτιες περιοχές και οι αρχές ελπίζουν πως οι εκατοντάδες ψαράδες που αγνοούνται να έχουν βρει καταφύγιο στα γύρω νησιά, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Στην Ανατολική Βεγγάλη, οι νεκροί έφτασαν του 29 και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που πλημμύρισαν. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι πνίγηκαν στο ίδιο κρατίδιο όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε. Στο κρατίδιο Αντρα Πραντές περισσότεροι από 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, περισσότερες καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

    [19] Κόσμος

    "Το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα"

    22/9/2006 11:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Γερμανία, από το βήμα του ΟΗΕ, κάλεσε το Ιράν να γίνει ένας "αξιόπιστος και υπεύθυνος εταίρος στην ευρισκόμενη σε κρίση Μέση Ανατολή" και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του. "Κανείς δεν επιθυμεί να αρνηθεί στο Ιράν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, ούτε είναι σκοπός των διπλωματικών προσπαθειών η απομόνωση του Ιράν", ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Στάινμαϊερ υπενθύμισε στο Ιράν τη δέσμη κινήτρων που πρότεινε η διεθνής κοινότητα τον Ιούνιο σε αντάλλαγμα για την αναστολή του προγράμματός του για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Τον Αύγουστο, η Τεχεράνη δήλωσε ότι επιθυμεί όπως διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες προτού αναστείλει τον εμπλουτισμό. "Η επίλυση της πυρηνικής διένεξης με το Ιράν είναι επείγουσα", προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, είπε ο Στάινμαϊερ. Επίσης, είπε ότι και άλλες χώρες εκτός από το Ιράν σκέπτονται να αναπτύξουν τεχνολογία εμπλουτισμού, χωρίς να τις κατονομάσει και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξεύρει λύσεις σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ώστε να σταματήσει αυτή η τάση.

    [20] Μ. Ανατολή

    Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Νασράλα από τις 12/7

    22/9/2006 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δημόσια εμφάνιση στα περίχωρα της νότιας Βηρυτού μπροστά σε ένα πλήθος διαδηλωτών, πραγματοποίησε σήμερα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, στις 12 Ιουλίου, ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Έχοντας δίπλα του σωματοφύλακες χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους σηκώνοντας τα χέρια και ανακοίνωσε ότι "πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, θεϊκή, ιστορική και στρατηγική", κατά του Ισραήλ. Οι υποστηρικτές του, που υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, συγκεντρώθηκαν για να εορτάσουν την "θεϊκή νίκη" της Χεζμπολάχ στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με την λιβανική οργάνωση. Ο σεΐχης Νασράλα δήλωσε ότι αψηφά τις απειλές για δολοφονία για να απευθυνθεί στο πλήθος. Η απάντηση του Ισραήλ υπήρξε άμεση. Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε "γελοία" τη διακήρυξη του σεΐχη Νασράλα, περί "ιστορικής και στρατηγικής" νίκης επί του εβραϊκού κράτους. "Μια τέτοια δήλωση, προερχόμενη από έναν άνθρωπο που μετά την ομιλία του υποχρεώθηκε να κρυφτεί, είναι απλώς γελοία", είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Μαχητές τις Χεζμπολάχ "βλέπει" στο λιβανικό στρατό

    Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Ελίας Μουρ εκτιμά ότι οι μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, μαζί με τον οπλισμό τους, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια ταξιαρχία του λιβανικού στρατού που θα αναλάμβανε την προστασία των χωριών στο νότιο Λίβανο. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Μουρ εξηγεί ότι η Κυβέρνηση του Λιβάνου αποφάσισε να αγοράσει αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους ώστε "να λείψει ο ισχυρισμός ότι ο στρατός δεν μπορεί να προστατεύσει το Λίβανο", μια δικαιολογία που προβάλει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προκειμένου να μην αφοπλίσει την οργάνωση. Ο Μουρ παραδέχτηκε πάντως ότι "οι γνώμες διίστανται" για το αν η Χεζμπολάχ είναι πράγματι διατεθειμένη να αφοπλιστεί, συμμορφούμενη με την απόφαση 1701 του ΟΗΕ. "Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα όπλα αυτά είναι το ιρανικό χαρτί στα χέρια της Χεζμπολάχ. Με βάση άλλες απόψεις, θα πρέπει να επαληθεύσουμε αν τα όπλα της Χεζμπολάχ προορίζονται αποκλειστικά, όπως λέει ο Νασράλα, για την προστασία του Λιβάνου. Εγώ αυτό θέλω να πιστεύω", τόνισε.

    "Όταν ο λιβανικός στρατός εξοπλιστεί επαρκώς θα βρούμε μια λύση για να εντάξουμε αυτούς τους μαχητές σε μια ταξιαρχία. Ο ρόλος της θα μπορούσε να είναι η προστασία των χωριών του νότου, υπό τον έλεγχο του στρατού", πρόσθεσε. Ο Μουρ εξήγησε ότι η "θρησκευτική ισορροπία" στο Λίβανο προϋποθέτει αναλογική εκπροσώπηση στους οργανισμούς, από "ένα τρίτο σιίτες, ένα τρίτο σουνίτες και ένα τρίτο χριστιανούς και Δρούζους", διευκρινίζοντας ότι "στο στρατό δεν υπάρχει αυτό το ένα τρίτο των σιιτών".

    Ερωτώμενος για τον κίνδυνο επιθέσεων εναντίον των ανδρών της πολυεθνικής δύναμης (Unifil) στο νότιο Λίβανο, ο Μουρ επισήμανε ότι "ο λιβανικός στρατός έχει λάβει θετικά μηνύματα" εκ μέρους της Χεζμπολάχ. Επιπλέον, η μη συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στη δύναμη αυτή αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Όσον αφορά τον ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ με όπλα, ο Υπουργός είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η οργάνωση "δεν χρειάζεται ούτε όπλα, ούτε πυρομαχικά: έχει αρκετά", τόνισε.

    [21] Μ. Ανατολή

    Για την αραβοϊσραηλινή διένεξη

    Αποδεκτή η ελληνική πρωτοβουλία

    22/9/2006 10:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2006 10:50:17 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να εργαστεί πολύ σκληρά για την προώθηση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας και θέμα συζήτησης την αραβοϊσραηλινή διένεξη, με αιχμή το Παλαιστινιακό ζήτημα. Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ικανοποιημένη για τη συνεδρίαση, την πρώτη που ασχολείται σε αυτό το επίπεδο με τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, προσθέτοντας πως η Παλαιστινιακή κρίση δεν μπορεί να περιμένει. Η συνεδρίαση έγινε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και συμμετείχαν υπουργοί και αντιπρόσωποι χωρών της περιοχής. Όλοι οι ομιλητές επαίνεσαν την Ελλάδα για τη "σημαντική πρωτοβουλία" της. Στην αρχή μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μετά τη συνεδρίαση, δήλωσε ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή προσεχώς.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η υπό σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ - ενώ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες.

    Πάντως, το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση για δεκαετή εκεχειρία που πρότεινε η Χαμάς και απαίτησε η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος.

    Το βράδυ της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας, η υπουργός Εξωτερικών μίλησε μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναφέρθηκε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και τους στόχους της Χιλιετίας, αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Νωρίτερα, η κα. Μπακογιάννη συμμετείχε, ως πρόεδρος του ΣΑ, στη συνάντηση του ΟΗΕ με τους Περιφερειακούς Οργανισμούς. Στη συνέχεια, είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Μάρτι Αχτισάαρι και με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

    Στην ομιλία της, για την αραβοϊσραηλινή διένεξη τόνισε ότι η Μέση Ανατολή είναι η περιοχή που θα δοκιμάσει το σθένος του ΟΗΕ ως δύναμη για την ειρήνη στο άμεσο μέλλον, ενώ όσον αφορά το Κόσσοβο υπογράμμισε ότι για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα απαιτείται υπομονετική και προσεκτική διπλωματία. Για το κυπριακό εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι παραμένει 32 χρόνια άλυτο και θα εκφράσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μία βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ.

    Επίσης, έθιξε και το θέμα της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της είναι η προώθηση της ανεκτικότητας, της αμοιβαίας αποδοχής, την αλληλοκατανόησης και της ανάπτυξης.

    Η κ. Μπακογιάννη θα συμμετάσχει επίσης στις χωριστές συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αντιπροσωπείας της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

    Μετά την ομιλία της, θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση μέσα στα πλαίσια της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που θα γίνει στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή του κ. Αχτασάαρι και με κύριο θέμα συζήτησης το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Στο περιθώριο της συνάντησης, η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί και με τον ομόλογό της ΠΓΔΜ.

    Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [22] Οικονομία

    Κανένας νέος φόρος

    22/9/2006 2:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 7:31:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Κανένα νέο φόρο δεν θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, που θα είναι έτοιμο έως τις 2 Οκτωβρίου, ενώ θα περιέχει τις αυξήσεις για το ΕΚΑΣ και τον ΟΓΑ αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, μέχρι το τέλος του 2006 το έλλειμμα θα καταγραφεί στο 2,6%, το οποίο είναι μέσα στους κυβερνητικούς στόχους, ενώ το 2007 αναμένεται νέα μείωση, κατά 0,2%. Εξάλλου, για τα αποτελέσματα του Ετήσιου Συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

    Αισιοδοξία για τη διεθνή οικονομία

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πηγαίνει καλά, καθώς μειώνονται τα ελλείμματα και αναπτύσσονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας για τα επόμενα δύο χρόνια είναι ότι θα πάει καλά.

    Παράλληλα, ο υπουργός, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία ανεύρεσης ξένων συμβούλων βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όποιος σύμβουλος επιλεγεί, δεν θα πρέπει να έχει αντίστοιχη εμπλοκή σε άλλον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

    Επικρίσεις από το ΠΑΣΟΚ

    Επικριτικός απέναντι στις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική "φοροαφαίμαξη για μισθωτούς και συνταξιούχους, φοροεπιδρομή στους μικρομεσαίους και φορολογική ελάφρυνση για τους έχοντες και κατέχοντες". Παρατήρησε ότι οι παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός πρόσφατα κοστίζουν περίπου 1,06 δις ευρώ για το 2007, την ώρα που συνολικά την τετραετία της ΝΔ η επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων υπολογίζεται στα 5 δις ευρώ.

    "Κανένα νέο φόρο είχε πει ο κ. Αλογοσκούφης το Δεκέμβριο του 2004 και την άνοιξη του2005 έβαλε νέους φόρους, με την αύξηση του ΦΠΑ στα τσιγάρα. Δεν θα μπουν νέοι φόροι είχε πει ο κ. Αλογοσκούφης τον Αύγουστο και 10 μέρες μετά μπήκαν νέοι φόροι στα τσιγάρα, στα κινητά τηλέφωνα" είπε ο κ. Αθανασάκης.

    [23] Οικονομία

    Στρατηγική κίνηση η συνεργασία Εθνικής-Finansbank

    Σημαντική η συνεργασία των επιχειρήσεων στη ΝΑ Ευρώπη

    22/9/2006 11:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας των επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προκειμένου να δημιουργηθούν μεγάλοι και ανταγωνιστικοί όμιλοι, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε δείπνο που οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα. Αναφερόμενος στην εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική, ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για μία στρατηγική κίνηση που δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων είναι ωφέλιμη για τις δύο χώρες, καθώς δημιουργεί μια μεγαλύτερη και βαθύτερη αγορά με περισσότερες δυνατότητες, πιο ώριμη και ομοιογενή, με περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τη διμερή συνεργασία. Παράλληλα, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, σημειώνοντας, πως "η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι οικονομίες των χωρών της περιοχής από την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση και από την ισχυρή ανάπτυξη".

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δίμηνη διακοπή συμβολαίου στον Σικαμπάλα

    22/9/2006 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Νέα δίμηνη διακοπή συμβολαίου επέβαλε σήμερα η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Αιγύπτιο ποδοσφαιριστή Μαχμούντ Σικαμπάλα, λόγω της απουσίας του από τους αγώνες και τις προπονήσεις της ομάδας. Ο ποδοσφαιριστής κλήθηκε σε απολογία από την ΠΑΟΚ και με ενημερωτικό σημείωμα απολογήθηκε, επικαλούμενος την αδυναμία του να έρθει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τις υποχρεώσεις του στην ομάδα λόγω της στρατιωτικής του θητείας. Μάλιστα ο 20χρονος ποδοσφαιριστής στην ίδια επιστολή ζητά από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ την εξεύρεση λύσης στο προσωπικό του πρόβλημα επιμένοντας στην ανάγκη της συνέχισης της ποδοσφαιρικής του δραστηριότητας με την μέθοδο της μεταγραφής ή του δανεισμού σε ομάδα της πατρίδας του. Ο ΠΑΟΚ με την απόφαση του αυτή παρατείνει για άλλους δυο μήνες την διακοπή του συμβολαίου του και ζητά από την αιγυπτιακή Ομοσπονδία, αλλά και την αιγυπτιακή κυβέρνηση την διευκόλυνση προς τον ποδοσφαιριστή, τον οποίο περιμένει στη Θεσσαλονίκη για την συνέχιση των συμβατικών του υποχρεώσεων με την ομάδα της Μακεδονίας.

    Σήμερα το μεσημέρι στην μπουτίκ προϊόντων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έγινε από τον Γιώργο Κούδα η απονομή του επάθλου που έχει θεσπίσει η Σούπερ Λίγκα για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της κάθε αγωνιστικής. Το έπαθλο απονεμήθηκε στον Στέλιο Ηλιάδη, που με ικανοποίηση το παρέλαβε από τον Κούδα, που ήταν και ο πρώτος του ποδοσφαιρικός σύνδεσμος, καθώς από την δική του ποδοσφαιρική Ακαδημία αναδείχθηκε. "Είμαι σίγουρος πως ο Στέλιος, θα δικαιώσει τις προσδοκίες μου γιατί πιστεύω σ' αυτόν και είμαι βέβαιος πως θα φτάσει πολύ ψηλά" είπε ο Γιώργος Κούδας, ενώ ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ συμπλήρωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ όλους όσους με ψήφισαν και όλους τους συμπαίκτες μου που με βοήθησαν σ' αυτή την διάκριση". Ερωτηθείς για το ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟ είπε: "Είναι ένα σημαντικό και δύσκολο παιχνίδι για τις δυο ομάδες. Στην Αθήνα στα προηγούμενα ντέρμπι έχουμε μια ισοπαλία και μια ήττα και αυτό που μας λείπει είναι η νίκη. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα που στοχεύουμε στη νίκη και αυτήν θα διεκδικήσουμε".

    Η ομάδα του Δικεφάλου της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της αύριο το μεσημέρι και μετά την τελευταία προπόνηση θα επιλεγεί η 18άδα που θα ταξιδεύσει στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Ηλιάδης αλλά και ο Γκονζάλες είναι καλά σε αγωνιστικό επίπεδο, ξεπερνώντας τα προβλήματα τραυματισμών τους, ενώ επανέρχεται και ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου έχει μόνο μια απουσία του κεντρικού αμυντικού Ρεμπόσιο που δεν θα αγωνιστεί και την θέση του θα πάρει για μια ακόμα αγωνιστική ο Μελίσσης στο κέντρο της άμυνας.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αποσύρθηκε η Κοπεγχάγη

    22/9/2006 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Κοπεγχάγη απέσυρε την υποψηφιότητά της για τη διεξαγωγή του τελικού για το Κύπελλο UEFA του 2009 στο στάδιο Πάρκεν. Αιτία γι' αυτό στάθηκε η καθυστέρηση που υπάρχει στα έργα ανακατασκευής του γηπέδου, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των ιδιοκτητών και της τοπικής κυβέρνησης. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την απόφασή της ν΄αποσύρει την υποψηφιότητά της για την ανάληψη του τελικού του 2009, ενημερώνοντας παράλληλα, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι κατάλληλη η χωρητικότητα του γηπέδου για ένα τόσο σπουδαίο γεγονός.

    [26] Πολιτισμός

    Κοντσέρτο για κινητά

    "Ανοίξτε τα κινητά σας. Αρχίζει η συναυλία!"

    22/9/2006 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Την εκδίκησή τους θα μπορέσουν να πάρουν οι φανατικοί της κινητής τηλεφωνίας, που υποχρεώνονται να κλείνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, κατά τη διάρκεια συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Στις 2 Οκτωβρίου, τα τηλέφωνα θα έχουν την τιμητική τους στο πρώτο κοντσέρτο κλασικής μουσικής για κινητά, καθώς οι χρήστες τους θα είναι υποχρεωμένοι να τα ανοίξουν και τα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια συναυλίας κλασικής μουσικής. Η ιδέα ανήκει στο συνθέτη και καθηγητή μουσικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, Ντέιβιντ Μπέικερ, που στόχος του, όπως λέει, είναι να αντικατοπτριστεί η "υπέροχη ισορροπία" μεταξύ της τάξης και του χάους, που υπάρχει στην κοινωνία. Το κοινό θα ενημερώνεται από κόκκινα και πράσινα φώτα πότε θα πρέπει να ενεργοποιούν τις συσκευές τους, ενώ, πάντα κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα πρέπει να αυξομειώνουν τυχαία την ένταση των ήχων κλήσης.

    Σχετικά Links:

    http://www.chicagosinfonietta.org/concerts/0607/06oct.html

    [27] Υγεία

    Θα αρχίσει να διατίθεται έως τα τέλη Οκτωβρίου

    Έρχεται στην Ευρώπη το Gardasil

    22/9/2006 3:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 4:25:28 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άνοιξε ο δρόμος για την κυκλοφορία και στην Ευρώπη, του Gardasil του πρώτου εμβολίου, που προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή, από την κοινοπραξία, που θα το εμπορευθεί στην Ευρώπη, εγκρίθηκε η διάθεση του φαρμάκου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά το "πράσινο φως", το εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν το τέλος του Οκτωβρίου. Το σωτήριο σκεύασμα προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προστατεύοντας από το σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό HPV, που μπορεί να προκαλέσει όγκους. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι για να είναι πιο αποτελεσματικό, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στην προεφηβική ηλικία. Το Gardasil έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και σε αρκετές άλλες χώρες, ενώ στην Ευρώπη θα πωλείται από τη Sanofi Pasteur MSD, μια κοινοπραξία ανάμεσα στη Merck και τη Sanofi-Aventis. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται για το θάνατο 274.000 γυναικών κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο και είναι η δεύτερη περισσότερο διαδεδομένη μορφή καρκίνου των γυναικών. Στην Ευρώπη 33.500 γυναίκες προσβάλλονται κάθε χρόνο, ενώ από αυτές οι 15.000 πεθαίνουν.

    [28] Παράξενα

    Κοντσέρτο για κινητά

    "Ανοίξτε τα κινητά σας. Αρχίζει η συναυλία!"

    22/9/2006 3:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 3:49:01 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Την εκδίκησή τους θα μπορέσουν να πάρουν οι φανατικοί της κινητής τηλεφωνίας, που υποχρεώνονται να κλείνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, κατά τη διάρκεια συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Στις 2 Οκτωβρίου, τα τηλέφωνα θα έχουν την τιμητική τους στο πρώτο κοντσέρτο κλασικής μουσικής για κινητά, καθώς οι χρήστες τους θα είναι υποχρεωμένοι να τα ανοίξουν και τα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια συναυλίας κλασικής μουσικής. Η ιδέα ανήκει στο συνθέτη και καθηγητή μουσικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, Ντέιβιντ Μπέικερ, που στόχος του, όπως λέει, είναι να αντικατοπτριστεί η "υπέροχη ισορροπία" μεταξύ της τάξης και του χάους, που υπάρχει στην κοινωνία. Το κοινό θα ενημερώνεται από κόκκινα και πράσινα φώτα πότε θα πρέπει να ενεργοποιούν τις συσκευές τους, ενώ, πάντα κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα πρέπει να αυξομειώνουν τυχαία την ένταση των ήχων κλήσης.

    Σχετικά Links:

    http://www.chicagosinfonietta.org/concerts/0607/06oct.html

    [29] Παράξενα

    Αξίας 7.400 ευρώ

    "Χρυσή" μαρμελάδα για γερά πορτοφόλια

    22/9/2006 2:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 3:02:42 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ένα πρωτότυπο και πανάκριβο τρόπο σκαρφίστηκε η βρετανική εταιρεία παραγωγής μαρμελάδων F. Duerrs & Sons για να γιορτάσει τα 125α γενέθλιά της στο χώρο. Δημιούργησε ίσως την πιο ακριβή μαρμελάδα πορτοκάλι, που κοστίζει 5.000 λίρες (7.400 ευρώ) το βαζάκι. Η μαρμελάδα φτιάχνεται με εξαιρετικά συστατικά, όπως ουίσκι, αξίας 32.000 λιρών (48.000 ευρώ) το μπουκάλι, σαμπάνια και νιφάδες από φύλλα χρυσού 24 καρατίων, ενώ τα πορτοκάλια προέρχονται από επιλεγμένες περιοχές της Σεβίλλης. Σύμφωνα, δηλαδή, με πρόχειρους υπολογισμούς, το να αλείψετε μόλις μία φέτα ψωμί με αυτό το "βασιλικό" σκεύασμα θα σας κοστίσει περίπου 113 ευρώ! Όμως, δεν είναι μόνο το περιεχόμενο, που ανεβάζει τόσο την αξία του προϊόντος, αλλά και το περιτύλιγμα, καθώς το κρυστάλλινο βαζάκι, που την περιέχει, έχει δημιουργηθεί κατά παραγγελία της εταιρείας και κοστίζει 1.100 λίρες (1.630 ευρώ). Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mark Duerr, δήλωσε κατενθουσιασμένος από τη γεύση της "χρυσής" μαρμελάδας διευκρινίζοντας ότι η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μόνο ένα βάζο ενός κιλού και να πωληθεί μέσω Internet, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όμως, η εκπληκτική της γεύση έκανε το Δ.Σ. της εταιρείας να αρχίσει να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να βγει στη μαζική παραγωγή, με χαμηλότερη τιμή και, μάλλον, με κατώτερης ποιότητας υλικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 September 2006 - 8:51:13 UTC