Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο μήνυμα στην Άγκυρα
  • [02] Πολιτική η μάχη των εκλογών
  • [03] Στην τελική ευθεία
  • [04] Δριμεία κριτική από την Κρήτη
  • [05] Συζήτηση ουσίας
  • [06] Καταστροφικές πλημμύρες
  • [07] Οι μετανάστες διεκδικούν
  • [08] Έργο πνοής
  • [09] Σεισμική δόνηση στο νότιο Ευβοϊκό
  • [10] "Απαγορεύεται το κάπνισμα"
  • [11] Στη μνήμη των θυμάτων
  • [12] Παραμένει στην εξουσία
  • [13] Σύσφιξη των διμερών σχέσεων
  • [14] ΠΑΟ: Συμφωνία με Μουνιόθ
  • [15] Στην κορυφή ο Λεβαδειακός
  • [16] ΠΑΟ: Στην Αθήνα ο Μουνιόθ
  • [17] Μίλησε η εμπειρία
  • [18] Κορυφή για τρεις
  • [19] Εθνική: Εκτός ο Γκούμας
  • [20] "Αυλαία" για το Γ. Ζερβάνο

    [01] Πολιτική

    Από την Ντόρα Μπακογιάννη

    Νέο μήνυμα στην Άγκυρα

    8/10/2006 12:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 3:11:46 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με συνέντευξή της στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στέλνει νέο μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει σαν να μην έγινε τίποτα. "Ο χρόνος, τον οποίο η Τουρκία είχε στη διάθεσή της να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, εξαντλείται. Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για την τουρκική ηγεσία, όπως και για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, οι οποίες θα αξιολογήσουν βάσει των όρων και των προϋποθέσεων, που έχουν συμφωνηθεί για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας", σημειώνει. Στο μεταξύ, η κ. Μπακογιάννη, που βρίσκεται στην Κύπρο για ιδιωτικούς λόγους, συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων, που είχε στις ΗΠΑ, καθώς και για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη επαναβεβαίωσε τη στενή συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας, προκειμένου να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική στρατηγική για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο επόμενο τρίμηνο.

    "Η Ευρώπη πρέπει με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια και το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αξιολογήσει την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της πορεία", δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών, που εκτίμησε ότι είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με το εάν θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Πολιτική

    Πολιτική η μάχη των εκλογών

    8/10/2006 10:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν να χρησιμοποιήσουν το όπλο της ψήφου τους στην κάλπη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, καταψηφίζοντας τους συνδυασμούς που υποστηρίζει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, απηύθυνε εκ νέου το βράδυ της Κυριακής η Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση στο Ελληνικό, η Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έκανε λόγο για τις ευθύνες των πολιτών προ της κάλπης που θα αναδείξει την προσεχή Κυριακή τους νέους δημάρχους και νομάρχες σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της σε όσους δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι και με έμφαση επανέλαβε πως η μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αμιγώς πολιτική.

    [03] Πολιτική

    Στην τελική ευθεία

    8/10/2006 9:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην τελική ευθεία των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εισήλθαν οι συνδυασμοί. Οι υποψήφιοι των παρατάξεων περιόδευσαν σε διάφορες περιοχές, επισκέφθηκαν νεανικά στέκια, αλλά και τόπους εργασίας, και μίλησαν με τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Με νέους παιδιά και γονείς συνομίλησε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Αργύρης Ντινόπουλος ο οποίος επισκέφτηκε το Village Entertainment Park στο Ρέντη αλλά και πολυσύχναστες γειτονιές του Πειραιά.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Γιώργος Μαυρίκος σχολίασε την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και, όπως είπε, όσοι ανησυχούν έχουν δύο σημαντικές δυνατότητες: "μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στους καθημερινούς αγώνες στην Παιδεία αλλά και να στηρίξουν τη ΝΑΣ που η πολιτική της βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολιτικές του δικομματισμού".

    Για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού μίλησε και ο Γιάννης Πανούσης, σημειώνοντας ότι "αν και όσο η ανώτατη εκπαίδευση παραμένει μη-εμπορεύσιμος τομέας, στο μέτρο που οι υπηρεσίες της δεν διατίθενται μέσα από τους μηχανισμούς της αγοράς, τότε, και μόνο τότε, γίνεται μοχλός κοινωνικής πολιτικής".

    Στην Αθήνα ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στον αποτεφρωτήρα Ανω Λιοσίων οι οποίοι απεργούν.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στο Γκάζι, από όπου ζήτησε την άμεση εγγραφή στα δημοτολόγια των όλων των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, την παροχή πιστοποιητικών γέννησης αλλά και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν στη χώρα.

    Στον Πειραιά ο δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης περιόδευσε στο κέντρο της πόλης και μίλησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος, Θοδωρής Δρίτσας, συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση για την επέκταση του τραμ στον Πειραιά.

    [04] Πολιτική

    Στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό

    Δριμεία κριτική από την Κρήτη

    8/10/2006 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 9:54:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Για ανευθυνότητα και αυταρχισμό κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, το βράδυ της Κυριακής, στα Χανιά. Ο Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της χώρας και χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό "άφαντο, ανύπαρκτο, φοβισμένο στα δύσκολα και εύκολο στα μεγάλα λόγια". Το μεσημέρι, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Πέραμα Ρεθύμνου, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε νέα οξεία επίθεση στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. "Και με τη σημερινή του ομιλία, ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να διχάσει τους Έλληνες. Θα μείνει μόνος", δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος. Για απεγνωσμένες προσπάθειες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει κλίμα οξύτητας, έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    "Ανισότητες και αδιαφάνεια"

    Από τα Χανιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δημιουργεί ανισότητες, συντηρεί την ανεργία, λειτουργεί αυταρχικά και συγκεντρωτικά, λειτουργεί με αδιαφάνεια και ασυδοσία, ενώ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και εγκαταλείπει τα συμφέροντα των πολλών.

    Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι άφησε τα ολιγοπώλια και τα "καρτέλ" να αλωνίζουν και έκανε την Επιτροπή Ανταγωνισμού "εκκολαπτήριο συναλλαγής, εκβιασμών, χρηματισμού και διαφθοράς".

    Όσον αφορά στην απεργία των εκπαιδευτικών, επέκρινε την Κυβέρνηση για την πολιτική της και δεσμεύθηκε ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στα πρώτα 10 χρόνια, η Ελλάδα θα είναι μέσα στις πέντε πρώτες χώρες της Ευρώπης στο επίπεδο των σπουδών σε όλες τις βαθμίδες.

    "Προνόμια σε λίγους"

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δήμο Περάματος, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "τερτίπι και αλχημεία" την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, κάτι το οποίο, όπως πρόσθεσε, είναι πρόχειρο, ανεύθυνο και ενέχει κινδύνους απώλειας σημαντικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και επιστροφής σημαντικών ποσών, από αυτά που πήρε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

    Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενώ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων σήμερα δεν είναι καν πρωθυπουργός, είναι μόνο για μεγάλα λόγια. Ανέφερε, επίσης, ότι η ΝΔ είδε το κράτος σαν λάφυρο, δίνει προνόμια στους λίγους και πουλάει προστασία στους αδύνατους.

    Εμείς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπούμε την κοινωνία των αξιών ενώ εκείνοι την κυβέρνηση των εξουσιαστών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση Παπανδρέου από την Κρήτη

    [05] Πολιτική

    Συζήτηση ουσίας

    8/10/2006 10:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Νέου Ηρακλείου, Γιώργου Βλαντή, επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, όπου με δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, στις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας και στις καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι "οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτόν τον κατήφορο για τη δημοκρατία".

    Όσον αφορά το χώρο της Παιδείας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει συζήτηση ουσίας, ώστε να γυρίσουν οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία και οι γονείς στην ηρεμία και στην εργασία τους.

    "Η αδυναμία των υποδομών να αντέξουν σε μια φθινοπωρινή νεροποντή επιβεβαιώνει την ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στην Νομαρχιακή και τη Δημοτική Αυτοδιοίκηση με αρχές που θα διαθέτουν πρόγραμμα, επεξεργασίες και θα είναι κοντά στις ανάγκες των πολιτών", σημείωσε σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

    [06] Κοινωνία

    Απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι

    Καταστροφικές πλημμύρες

    8/10/2006 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 10:30:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι καταιγίδες που πλήττουν από το βράδυ του Σαββάτου πολλές περιοχές της χώρας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο νομός Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η εθνική Θεσσαλονίκης - Καβάλας έχει χωριστεί στα δύο, καθώς κατέρρευσε γέφυρα, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί και στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά - Ρεντίνας. Στη Χαλκιδική, πλημμύρισαν σπίτια και άνθρωποι κινδύνευσαν από τα νερά ορμητικών χειμάρρων, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν στην Ολυμπιάδα, στην Απολλωνία και στο Μελισσουργό, όπου υπερχείλισε αρδευτικό φράγμα με αποτέλεσμα τα νερά να κατακλύσουν πολλά σπίτια και να εγκλωβιστούν πολλοί κάτοικοι. Για τον απεγκλωβισμό τους πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, με τη συνδρομή δύο λέμβων, δύο ελικοπτέρων Super Puma και δύναμης των ΕΚΑΜ. Στο Ναύπλιο, στήθηκε επιχείρηση διάσωσης, το βράδυ του Σαββάτου, όταν αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην αστυνομία πως ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε μαζί με τον οδηγό του σε ρέμα στον Άγιο Δημήτριο Αργολίδας. Νωρίς το πρωί, εντοπίστηκε το αυτοκίνητο σε απόσταση 3 χλμ, χωρίς να βρεθεί ίχνος του οδηγού, που είναι κάτοικος της περιοχής.

    Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

    Εξάλλου, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται ορισμένες περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, που επλήγησαν από την κακοκαιρία του τελευταίου 24ωρου, καθώς έχουν καταρρεύσει κολώνες της ΔΕΗ, προκαλώντας βραχυκύκλωμα. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί τόπου, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση το συντομότερο.

    Στις πληγείσες περιοχές έχουν ήδη μεταβεί ο Γ.Γ. της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, καθώς και ο αρχηγός της ΕΜΑΚ, Κωνσταντίνος Κεσαπίδης, ενώ, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας.

    Προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκαν και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως τα Άνω Λιόσια και τον Κορυδαλλό όπου δρόμοι, σπίτια και καταστήματα πλημμύρησαν, ενώ λόγω της βροχής καθυστέρησε για περίπου μία ώρα η έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας-Νορβηγίας, στο στάδιο Καραϊσκάκη.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι νομαρχίες και οι δήμοι σε όλη τη χώρα καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

    [07] Κοινωνία

    Οι μετανάστες διεκδικούν

    8/10/2006 4:51:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Τα προβλήματα των μεταναστών βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιρατσιστικής πορείας που διοργανώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας. Οι μετανάστες που ζουν στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά με αίτημα να εκδίδεται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά τους που γεννιούνται στην Ελλάδα και να εγγράφονται στα δημοτολόγια. Αυτό, όπως είπαν, θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά τους να μορφωθούν και να ζουν ισότιμα στη χώρα όπου γεννήθηκαν και θεωρούν πατρίδα τους, επισημαίνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος "γκετοποίησής" τους στο μέλλον.

    "Εγγραφή στα δημοτολόγια"

    Στη συνέχεια, οι μετανάστες μαζί με τα παιδιά τους έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία κατέληξε στο Υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Αλέξης Τσίπρας.

    Σε δήλωσή του ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι "είναι απάνθρωπο να γεννιούνται παιδιά στα ελληνικά μαιευτήρια χωρίς πιστοποιητικά και αντί για δώρο μία λίρα, όπως συνηθίζεται, να τους δίνουμε ως δώρο το χαρτί της απέλασης".

    Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο κώδικας ιθαγένειας και ανεξάρτητα από την υπηκοότητα, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα να εγγράφονται στα δημοτολόγια.

    [08] Κοινωνία

    Έργο πνοής

    8/10/2006 9:12:00 μμ

    Την περιφερειακή οδό της Τήνου, ένα έργο πνοής για το νησί της Μεγαλόχαρης, εγκαινίασε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Η αποπεράτωση του έργου, που ολοκληρώθηκε μετά από 23 χρόνια, δεν ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα, αποτελεί όμως ένα κομβικό οδικό άξονα για την ανάπτυξη του νησιού. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στη σημαντική συμβολή του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του έργου, και υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης για την στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Ήδη, όπως ανέφερε, οι οικονομικές ενισχύσεις για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και τις Κυκλάδες πενταπλασιάστηκαν τα 2,5 τελευταία χρόνια.

    Το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τη Μύκονο, όπου εγκαινίασε το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού. Το κτήριο που στεγάζει τον πολυχώρο, αποτελεί δωρεά της Σοφίας Γρυπάρη, η οποία τιμήθηκε απο το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου με το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

    [09] Κοινωνία

    Μεγέθους 4,1 Ρίχτερ

    Σεισμική δόνηση στο νότιο Ευβοϊκό

    8/10/2006 1:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 9:55 π.μ. της Κυριακής στο νότιο Ευβοϊκό, δυτικά του Αλιβερίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 50 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Αθήνας.

    [10] Κόσμος

    "Απαγορεύεται το κάπνισμα"

    8/10/2006 8:43:00 μμ

    Σε όλους τους δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται το κάπνισμα στη Γαλλία, από την 1η Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα, για τα οποία το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2008, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL και το τηλεοπτικό δίκτυο LCI, διευκρινίζοντας ότι το σχετικό διάταγμα θα είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.

    Αντίθετα, όπως είπε, θα επιτρέπεται το κάπνισμα στον δρόμο και τους ιδιωτικούς χώρους. Στους δημόσιους χώρους συγκαταλέγονται οι σταθμοί των μέσων μεταφοράς, τα μουσεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα.

    Η σχετική νομοθεσία θα προβλέπει χρηματικό πρόστιμο 75 ευρώ για τους μεμονωμένους παραβάτες και 150 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

    Το τσιγάρο προκαλεί "τουλάχιστον 13 θανάτους ημερησίως. Αυτή είναι μία ανυπόφορη πραγματικότητα στη χώρα μας", κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: Le tabac interdit dans les lieux publics des le 1er fevrier 2007

    BBC: France to ban smoking in public

    [11] Κόσμος

    Στη μνήμη των θυμάτων

    8/10/2006 5:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 5:41:36 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Τη μνήμη των περίπου 75.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο ισχυρότατο σεισμό που έπληξε πριν από ένα χρόνο τη χώρα, τίμησε την Κυριακή το Πακιστάν. Σειρήνες ήχησαν σε όλη τη χώρα για να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών. Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ βρέθηκε στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστανικού Κασμίρ, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων του σεισμού. Ωστόσο, περίπου 60.000 επιζήσαντες του σεισμού μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - ετοιμάζονται να περάσουν το χειμώνα σε σκηνές. Σε πολλές περιοχές, τα συντρίμμια δεν έχουν ακόμη καθαριστεί, τα σχολεία και τα κέντρα περίθαλψης στεγάζονται σε πρόχειρα οικήματα και οι κάτοικοι παραπονούνται για το βραδύ ρυθμό με τον οποίο προχωρεί η ανοικοδόμηση.

    Μεγάλη φυσική καταστροφή

    Οι πιστοί προσευχήθηκαν για τους νεκρούς και τους επιζήσαντες, κατά την πρώτη επέτειο της χειρότερης φυσικής καταστροφής που έχει υποστεί το Πακιστάν.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 8.52 π.μ., ένα πρωινό Σαββάτου, την ώρα που τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν γεμάτα. Διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα σπίτια τουλάχιστον 3 εκατ. ανθρώπων στην επαρχία του ΒΔ συνόρου και στο Πακιστανικό Κασμίρ.

    "Επαινώ το θάρρος σας. Θα είμαστε πάντα μαζί σας. Οι νεκροί δεν μπορούν να αναστηθούν, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα σας προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή", δήλωσε ο Μουσάραφ ενώπιον ενός πλήθους χιλίων ανθρώπων. "Ευχαριστώ επίσης τη διεθνή κοινότητα και όλες τις χώρες που μας βοήθησαν", συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: South Asia quake victims honoured

    [12] Κόσμος

    Παραμένει στην εξουσία

    8/10/2006 8:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αϊγκαρς Καλβίτις αναδείχθηκε νικητής στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Συνολικά, ο Καλβίτις και τα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού απέσπασαν αρκετές έδρες ώστε να γίνουν η πρώτη κυβέρνηση της Λετονίας που εξασφαλίζει δύο συνεχόμενες θητείες. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού, έλαβε 19,32% των ψήφων, η Ένωση των Πρασίνων και των Αγροτών έλαβε 16,55%. Το κόμμα Νέα Εποχή, επίσης κεντροδεξιό, κατέλαβε την τρίτη θέση με 16,24%. Η εκλογική συμμαχία, εταίρος του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού που απαρτίζεται από το χριστιανοδημοκρατικό Πρώτο Κόμμα και το φιλελεύθερο Λετονικός Δρόμος, έλαβε 8,51%. Η έκπληξη των εκλογών ήταν η καλή επίδοση του Κόμματος Αρμονία (14,30%) που τοποθετείται στην κεντροαριστερά και υποστηρίζεται ευρύτατα από τη ρωσική μειονότητα.

    Εξασφαλίζουν 51 έδρες

    Όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το Λαϊκό Κόμμα του Καλβίτις με τους εταίρους του εξασφάλισαν κάτι λιγότερο από 45%. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, ο συνασπισμός έχει τώρα αρκετή υποστήριξη για να εξασφαλίσει 51 έδρες, σε σύνολο 100 εδρών του κοινοβουλίου.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να συνεχίσει τη φιλο-ευρωπαϊκή και οικονομικά αναπτυξιακή της πολιτική.

    Πρόκειται για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Λετονία από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωσή το 2004 και η κυβέρνησή της έχει δηλώσει την πρόθεση να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Latvian coalition retains power

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις κάλπες οι Λετονοί

    [13] Κόσμος

    Σύσφιξη των διμερών σχέσεων

    8/10/2006 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Στο Πεκίνο βρίσκεται ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού της ιαπωνικής κυβέρνησης στην Κίνα, τα τελευταία πέντε χρόνια, σηματοδοτώντας την αρχή μίας νέας εποχής για τις σχέσεις των δύο κρατών. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Άμπε, η Ιαπωνία δεν θα λησμονήσει ποτέ την "τεράστια ζημία και τον πόνο" που προκάλεσε στην Ασία. Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συνομιλιών τέθηκε και το ζήτημα της Β. Κορέας, μετά την ανακοίνωσή της ότι πρόκειται να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή. Από την πλευρά της, η Ν. Κορέα, όπου ο Άμπε μεταβαίνει τη Δευτέρα, υιοθετεί πολιτική προσέγγισης με τον βόρειο γείτονά της, και υποστηρίζει την αυτοσυγκράτηση, αν και έχει χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο πυρηνικής δοκιμής εκ μέρους της Πιονγιάνγκ "απαράδεκτο".

    "Βαθιά ανησυχία"

    Η επίσκεψη Άμπε στο Πεκίνο σπάει και την παράδοση που ήθελε τον εκάστοτε νέο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας να επιλέγει ως σταθμό του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό την Ουάσιγκτον.

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις επίσημες συναντήσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού με τους Κινέζους αξιωματούχους, εκφράζεται η "βαθιά ανησυχία" των δύο πλευρών για τις πυρηνικές απειλές της Πιόνγιάνγκ, της οποίας η Κίνα παραμένει βασική σύμμαχος.

    Πριν από την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Αμπε είχε κάνει λόγο για την δημιουργία ενός κοινού ασιατικού μετώπου ώστε να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, αλλά η σκληρή γραμμή της Ιαπωνίας είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτήν της Κίνας, η οποία αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Β. Κορέας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC News: China, Japan Concerned Over N.Korea Test

    BBC: Japan visit warms ties with China

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Συμφωνία με Μουνιόθ

    8/10/2006 8:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 8:56:55 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Βίκτορ Μουνιόθ θα είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού και αντικαταστάτης του Χανς Μπάκε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Ισπανός τεχνικός, ο οποίος έχει έρθει στην Αθήνα από το απόγευμα της Κυριακής, συναντήθηκε με τον μεγαλομέτοχο της "πράσινης" ΠΑΕ, Γιάννη Βαρδινογιάννη και συμφώνησε σε όλα, ακόμα και στην διάρκεια συμβολαίου που θα είναι μέχρι το καλοκαίρι με προοπτική ανανέωσης και εκτός απροόπτου την Δευτέρα θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις παράλληλα με το θέμα του γηπεδικού. Ο Μουνιόθ βρίσκεται από το μεσημέρι(16:20) της Κυριακής στην χώρα μας και στο Ελ.Βενιζέλος τον υποδέχθηκαν ο Έλληνας εκπρόσωπος του, Γιάννης Ευαγγελόπουλος και το στέλεχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Σπύρος Λιβαθηνός. Ο πρώην προπονητής της Σαραγόσα δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση και έφυγε κατευθείαν για να συναντηθεί με τον "Τζίγκερ".

    Εν αναμονή της ανακοίνωσης

    Στις 20:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Βίκτορ Μουνιόθ. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν σε όλα ακόμα και για την διάρκεια του συμβολαίου καθώς στο οικονομικό αλλά και στους συνεργάτες του οποίους θα φέρει ο Ισπανός. Ο πρώην προπονητής της Σαραγόσα, εκτός απροόπτου την Δευτέρα αναμένεται να υπογράψει την έναρξη της συνεργασίας του με τους "πράσινους" μέχρι το καλοκαίρι με την προοπτική ανανέωσης όμως για δυο χρόνια όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

    Το βιογραφικό του

    Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Βίκτορ Μουνιόθ, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1957 στη Σαραγόσα και άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την τοπική Ρεάλ το 1976. Μετά από πέντε χρόνια μετακόμισε στη Βαρκελώνη και με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1982 και επίσης ένα πρωτάθλημα Ισπανίας (1985), δύο Κύπελλα (1983, 1988) και ένα Σούπερ Καπ (1984). Σε ηλικία 31 ετών, το 1988, έγινε ένας από τους πρώτους Ισπανούς ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Σαμπντόρια, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο (1989). Τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν η Σεντ Μίρεν στη Σκοτία.

    Έχει φορέσει 60 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας, συμμετέχοντας στην τελική φάση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1982 (Ισπανία) και του 1986 (Μεξικό), όπως και των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων του 1984 (Γαλλία) και του 1988 (Γερμανία).

    Η πρώτη του προπονητική δουλειά ήταν στη Μαγιόρκα από το 1995 έως το 1997 και στη συνέχεια ακολούθησαν δύο σύντομα περάσματα από τη Λογρόνιες (1997/98) και τη Γέιδα (1998/2000), πριν αναλάβει τη Βιγιαρεάλ, στον πάγκο της οποίας έμεινε για δύο χρόνια (2000/2001 και 2001/2002). Απολύθηκε στην έναρξη της περιόδου 2002/2003, μετά την ήττα 2-1 από την Χέρκουλες (ομάδα Γ΄ κατηγορίας), στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Ισπανίας.

    Μετά από 1,5 χρόνο στο... ταμείο ανεργίας, ο Μουνιόθ βρήκε την ευκαιρία που ζητούσε για να εργασθεί στην ομάδα της καρδιάς του και τον Ιανουάριο του 2004 αποδέχθηκε την πρόταση της Σαραγόσα ως αντικαταστάτης του Πάκο Φλόρες. Η επιρροή του στο «Ρομαρέδα» ήταν άμεση και μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας με νίκη 3-2 επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Μεγάλα «αστέρια» εκείνης της ομάδας και παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Μουνιόθ ήταν ο Νταβίντ Βίγια, ο Γκαμπριέλ Μιλίτο, ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, αλλά και δύο γνώριμοι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γκόραν Ντρούλιτς του ΟΦΗ και ο Ντάνι Γκαρθία, που πρόσφατα αποδεσμεύθηκε από τον Ολυμπιακό.

    Η σεζόν 2004/2005, παρότι ξεκίνησε με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ επί της Βαλένθια, δεν παρουσίασε τίποτα ιδιαίτερο, αφού η Σαραγόσα κατετάγη στη 12η θέση της βαθμολογίας και αποκλείστηκε από την Αούστρια Βιένης στη φάση των «16» του κυπέλλου UEFA. Στην περασμένη σεζόν, όμως, ο Μουνιόθ οδήγησε και πάλι την ομάδα του στον τελικό Κυπέλλου, διοργάνωση όπου έμειναν στην ιστορία οι αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης στους ημιτελικούς. Η Σαραγόσα διέσυρε 6-1 τη «βασίλισσα» στο «Ρομαρέδα», όμως στη ρεβάνς του «Μπερναμπέου» βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-0 στο δεκάλεπτο! Διά πυρός και σιδήρου, κατάφερε να πάρει την πρόκριση, καθώς έχασε τελικά 4-0. Στους προημιτελικούς είχε αποκλείσει και την Μπαρτσελόνα (4-2, 1-2) και φυσικά πρόβαλε ως το απόλυτο φαβορί στον τελικό με την Εσπανιόλ. Η ομάδα της Καταλονίας πάλευε για να κρατηθεί στην Πριμέρα Ντιβιζιόν (κάτι που κατάφερε), όμως κατέκτησε το τρόπαιο με το θριαμβευτικό 4-1, στις 12 Απριλίου του 2006. Έναν μήνα αργότερα (15 Μαΐου) ο Μουνιόθ απολύθηκε...

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΠΑΟ: Στην Αθήνα ο Μουνιόθ

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην κορυφή ο Λεβαδειακός

    8/10/2006 10:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 10:09:36 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τη μοναξιά της κορυφής στη Β Εθνική μετά από αγωνιστικές απολαμβάνει ο Λεβαδειακός. Στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής η ομάδα της Λιβαδειάς επικράτησε στα Γιάννινα του ΠΑΣ με 1-0 και με 13 βαθμούς βρίσκεται μόνος πρώτος. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, ο Αγροτικός Αστέρας επικράτησε του Εθνικού με 3-0 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας μαζί με τον Ηλισιακό που πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί του Θρασύβουλου με 2-0 και έφτασαν αμφότεροι τους 10 πόντους. Η Προοδευτική επικράτησε της Καλαμάτας εντός έδρας με 3-2, η Καστοριά επικράτησε του Μεσσηνιακού εντός έδρας με 2-0, το Χαϊδάρι νίκησε εκτός έδρας της Βέροιας με 1-0, η Νίκη Βόλου πήρε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα επικρατώντας του Εθνικού Αστέρα με 2-1, ενώ Πανθρακικός και Αστέρας Τρίπολης έμειναν στη "λευκή" ισοπαλία.

    Σε αναμετρήσεις για την 5η αγωνιστική της Β΄ Εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Πανσερραϊκός-Καλλιθέα 1-1 Προοδευτική-Καλαμάτα 3-2 Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης 0-0 Βέροια-Χαϊδάρι 0-1 Νίκη Βόλου-Εθνικός Αστέρας 2-1 Θρασύβουλος-Ηλυσιακός 0-2 Καστοριά-Μεσσηνιακός 2-0 Αγροτικός Αστέρας-Εθνικός 3-0 ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός 0-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)

    Λεβαδειακός 13 Αγροτικός Αστέρας 10 Ηλυσιακός 10 Θρασύβουλος 9 Πανσερραϊκός 9 Χαϊδάρι 9 ΠΑΣ Γιάννινα 8 Καλλιθέα 8 Βέροια 7 Πανθρακικός 7 Μεσσηνιακός 6 Αστέρας Τρίπολης 6 Καστοριά 5 Προοδευτική 5 Εθνικός 4 Εθνικός Αστέρας 4 Νίκη Βόλου 3 Καλαμάτα 1

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Στην Αθήνα ο Μουνιόθ

    8/10/2006 6:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 8:18:08 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην Ελλάδα έφτασε στις 16:20 της Κυριακής ο Βίκτορ Μουνιόθ, προκειμένου να συζητήσει με τους "πράσινους" και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη την περίπτωση να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Ο 49χρονος Ισπανός τεχνικός, ο οποίος πέρυσι οδήγησε τη Σαραγόσα στον τελικό του "Κόπα Ντελ Ρέι" (όπου ηττήθηκε 4-1 από την Εσπανιόλ), είναι ο επικρατέστερος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των "πρασίνων" καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απομάκρυνση του Χανς Μπάκε. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η περίπτωσή του διαφέρει από αυτή του Ράντομιρ Αντιτς, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί με τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού, Γιάννη Βαρδινογιάννη, χωρίς να επέλθει συμφωνία. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και μέχρι το βράδυ ή το αργότερο, μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξουν οι οριστικές εξελίξεις στην υπόθεση.

    [17] Μπάσκετ

    Μίλησε η εμπειρία

    8/10/2006 7:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 7:54:24 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο παιχνίδι ρεβάνς του ημιτελικού, (όπου θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τελικός της διοργάνωσης) που η πρόκριση του Παναθηναϊκού στο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας είχε κριθεί από το πρώτο παιχνίδι, όταν και οι "πράσινοι" στον πρώτο ημιτελικό είχαν νικήσει με 108-75 του Αμαρουσίου, η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς πέτυχε τη νίκη κόντρα στην ομάδα του Λευτέρη Κακιούση με 82-79 στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Το δεύτερο ματς δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο αφού το Μαρούσι ήταν πολύ μαχητικό κόντρα στους "πράσινους" και, η ηρεμία και η εμπειρία των παικτών του Ομπράντοβιτς ήταν αυτή που έδωσε στο τέλος τη νίκη. Οι "πράσινοι" θα περιμένουν στον τελικό το νικητή του δεύτερου ζευγαριού της ημιτελικής φάσης. Κολοσσός Ρόδου και ΑΓΟ Ρεθύμνου, οι οποίες αγωνίζονται στην Α2 κατηγορία, θα αναμετρηθούν στις 20 και 27 Δεκεμβρίου για την ιστορική πρόκριση τους στον τελικό του Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου 2007. Τα δεκάλεπτα: 18-13, 39-35, 58-54, 79-82.

    Οι παίκτες του Λευτέρη Κακιούση, με τη γνωστή "συνταγή" της πιεστική άμυνας σε όλο το γήπεδο, "πάτησαν γκάζι" και με διαδοχικούς αιφνιδιασμούς "σάστισαν" τον αδιάφορο Παναθηναϊκό. Οι γηπεδούχοι πήραν πολύ γρήγορα κεφάλι στο σκορ και ο φωτεινός πίνακας του Αγίου Θωμά έγραψε στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου 12-4. Με κορυφαίο τον Σεϊμπούτις το Μαρούσι βρέθηκε ακόμη και στο +9 (16-7), απόρροια των σωστών επιλογών στην επίθεση κοντά στο καλάθι.

    Από εκεί και πέρα άρχισε η "πράσινη" αντεπίθεση. Μείωσαν με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου σε 18-13, ενώ στο 15΄ ήρθε η ισοφάριση (24-24). Με κορυφαίο τον Σάκοτα, ο οποίος ήταν καταλυτικός σε άμυνα και επίθεση, ο Παναθηναϊκός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 27-24, μετά από τρίποντο του νεαρού φόργουορντ. Παρ όλα αυτά το Μαρούσι άρχισε να επιτίθεται και πάλι κατάφερε στο ημίχρονα να πάει στα αποδυτήρια με το +4 (39-35).

    Το ίδιο έκανε το Μαρούσι και στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και την 3η περίοδο. Με διάρκεια στην άμυνα, "παγίδες" που οδηγούσαν τον Παναθηναϊκό σε διαδοχικά λάθη και έναν Κυρίτση να "φορτώνει" τα αντίπαλα καλάθια, οι γηπεδούχοι διατηρήθηκαν σε τροχιά... νίκης και μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο με τον φωτεινό πίνακα να γράφει το 58-54, με τον Ντικούδη να μειώνει στο -4 με τρίποντο στη λήξη της περιόδου.

    Το Μαρούσι και στην 4η περίοδο, έχοντας ως κινητήριους μοχλούς τους Κυρίτση, Σεϊμπούτις και Καϊμακόγλου και η ευστοχία τους από τη γραμμή των βολών έδειχναν ότι οδηγούσαν το Μαρούσι εκ του ασφαλούς σε μία νίκη γοήτρου. Ωστόσο, η εμπειρία του Παναθηναϊκού, η δύναμη των ψηλών του και η προσφορά του πολύτιμου Διαμαντίδη στα τελευταία κρίσιμα λεπτά συντέλεσαν στην ανατροπή και ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη με το τελικό 82-79.

    *** Εκτός της αποστολής του Παναθηναϊκού έμεινε ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο οποίος ταλαιπωρείται από τράβηγμα, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκε ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας.

    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πιτσίλκας, Χριστοδούλου, Ηλιόπουλος.

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΡΟΥΣΙ (ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ): Τόμας 9, Χαραλαμπίδης 4, Κυρίτσης 20, Σεϊμπούτις 17, Εϊμπραμς 12, Κολώκας 7, Καϊμακόγλου 6, Καράγκουτης 4.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ): Ντελκ 18, Παπανικολάου 2, Μπατσίροβιτς 6, Μπατίστ 14, Χατζηβρέττας 6, Σάκοτα 8, Διαμαντίδης 7, Τομάσεβιτς 7, Ντικούδης 14.

    [18] Βόλεϊ

    Κορυφή για τρεις

    8/10/2006 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τρεις ομάδες μοιράζονται την κουφή της Α1 Βόλεϊ Ανδρών, μετά τα παιχνίδια της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Παναθηναϊκός, Ηρακλής και Ολυμπιακός έφτασαν τους 9 βαθμούς και με τα ίδια σετ, 11-6, βρίσκονται στην κορυφή. Συγκεκριμένα στα παιχνίδια, οι "πράσινοι" επικράτησαν του Παγκρατίου εντός έδρας με 3-1 σετ, ο Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης εκτός έδρας στο τάι μπρέικ με 3-2 σετ, ενώ ο Ηρακλής στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, επικράτησε του Άρη με 3-0 σετ. Στα άλλα παιχνίδια, η ΕΑ Πατρών επικράτησε εκτός έδρας της Λαμίας με 3-2 σετ και ο ΠΑΟΚ νίκησε άνετα την Ορεστιάδα με 3-0 σετ, με τους δεύτερους αντιστέκονται μόνο στοπ πρώτο σετ. Η 4η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον Πανελλήνιο να υποδέχεται την ΑΕΚ.

    Τα αποτελέσματα

    Παναθηναϊκός-Παγκράτι 3-1 (25-22, 22-25, 25-19, 25-12)

    Εθνικός Αλεξ/πολης-Ολυμπιακός 2-3 (24-26, 25-20, 25-19, 25-27, 11-15)

    Λαμία-ΕΑ Πατρών 2-3 (25-23, 25-13, 23-25, 22-25, 10-15)

    Ηρακλής-Άρης 3-0 (25-20, 25-23, 25-22)

    ΠΑΟΚ-Ορεστιάδα 3-0 (33-31, 25-16, 25-21)

    Πανελλήνιος-ΑΕΚ 9/10

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 9 11-6 . Ηρακλής 9 11-6 . Ολυμπιακός 9 11-6 4. ΠΑΟΚ 8 11-7 5. ΕΑ Πατρών 7 9-7 6. Αρης 6 8-8 7. ΑΕΚ 5 7-6 -3αγ. . Εθνικός Αλεξ/λης 5 8-10 9. Λαμία 4 6-10 10. Ορεστιάδα 3 3-10 11. Πανελλήνιος 2 4-8 -3αγ. . Παγκράτι 2 6-12

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εθνική: Εκτός ο Γκούμας

    8/10/2006 5:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 10:15:53 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς τον Γιάννη Γκούμα θα ταξιδέψει η Εθνική μας ομάδα στη Ζένιτσα για την αναμέτρηση με τη Βοσνία στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της προκριματικής φάσης του Euro 2008. Ο αμυντικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και του Παναθηναϊκού έμεινε εκτός αποστολής, αφού δεν μπόρεσε τελικά να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε τις τελευταίες μέρες (ενοχλήσεις στους προσαγωγούς). Σήμερα, οι διεθνείς έκαναν χαλαρή προπόνηση στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, κάτι που θα γίνει και αύριο, πριν την αναχώρηση της αποστολής (17:00) για το Σαράγιεβο.

    Αναλυτικά οι όμιλοι

    1ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β

    1. Σερβία 3 2-1-0 3-1 7 2. Φινλανδία 3 1-2-0 4-2 5 3. Πορτογαλία 2 1-1-0 4-1 4 4. Βέλγιο 3 1-1-1 1-1 4 5. Πολωνία 3 1-1-1 3-4 4 6. Καζακστάν 3 0-2-1 1-2 2 7. Αζερμπαϊτζάν 3 0-1-2 1-5 1 8. Αρμενία 2 0-1-1 0-1 1

    2ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β 1. Σκοτία 3 3-0-0 9-1 9 2. Γαλλία 3 2-0-1 6-2 6 3. Λιθουανία 3 1-1-1 3-3 4 4. Ιταλία 3 1-1-1 4-4 4 5. Γεωργία 3 1-0-2 8-6 3 6. Ουκρανία 2 1-0-1 3-4 3 7. Νησιά Φαρόε 3 0-0-3 0-13 0

    3ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β

    1. Νορβηγία 3 2-0-1 6-2 6 2. Τουρκία 2 2-0-0 3-0 6 3. Ελλάδα 2 2-0-0 2-0 6 4. Βοσνία 3 1-1-1 8-7 4 5. Ουγγαρία 3 1-0-2 4-6 3 6. Μολδαβία 3 0-1-2 2-5 1 7. Μάλτα 2 0-0-2 2-7 0

    4ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β

    1. Τσεχία 3 3-0-0 12-1 9 2. Γερμανία 2 2-0-0 14-0 6 3. Σλοβακία 3 2-0-1 11-5 6 4. Κύπρος 2 1-0-1 6-8 3 5. Ουαλία 2 0-0-2 2-7 0 6. Ιρλανδία 2 0-0-2 2-6 0 7. Σαν Μαρίνο 2 0-0-2 0-20 0

    5ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β

    1. Αγγλία 3 2-1-0 6-0 7 2. Ισραήλ 3 2-1-0 6-2 7 3. ΠΓΔΜ 3 1-1-1 1-1 4 4. Κροατία 2 1-1-0 7-0 4 5. Ρωσία 2 0-2-0 1-1 2 6. Εσθονία 2 0-0-2 0-2 0 7. Ανδόρα 3 0-0-3 1-16 0

    6ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β

    1. Σουηδία 3 3-0-0 6-1 9 2. Δανία 2 1-1-0 2-0 4 3. Β. Ιρλανδία 3 1-1-1 3-5 4 4. Λετονία 2 1-0-1 4-1 3 5. Ισπανία 3 1-0-2 6-5 3 6. Ισλανδία 3 1-0-2 3-6 3 7. Λιχτενστάιν 2 0-0-2 1-7 0

    7ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β

    1. Ρουμανία 3 2-1-0 7-3 7 2. Ολλανδία 3 2-1-0 5-1 7 3. Βουλγαρία 3 1-2-0 6-3 5 4. Σλοβενία 2 1-0-1 2-3 3 5. Αλβανία 2 0-1-1 2-4 1 6. Λευκορωσία 3 0-1-2 3-8 1 7. Λουξεμβούργο 2 0-0-2 0-3 0

    [20] Πολιτισμός

    "Αυλαία" για το Γ. Ζερβάνο

    8/10/2006 2:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2006 4:15:45 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχασε ένα διακεκριμένο καλλιτέχνη, τενόρο και καθηγητή τραγουδιού, το Γιώργο Ζερβάνο. Ο εκλιπών υπηρέτησε το λυρικό τραγούδι για περισσότερα από 30 χρόνια, διακρίθηκε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους και κέρδισε διεθνή τιμητικά βραβεία. Ήταν παντρεμένος με την υψίφωνο Μάρθα Αράπη. Η κηδεία του Γιώργου Ζερβάνου θα γίνει, τη Δευτέρα, στις 15:00, από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 October 2006 - 20:51:04 UTC