Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταχεία αντιμετώπιση
  • [02] Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση
  • [03] Συνάντηση Παπούλια- Καρατζαφέρη
  • [04] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [05] Βροχές και προβλήματα
  • [06] Συνέχεια των κινητοποιήσεων
  • [07] Λάδι με... ταυτότητα
  • [08] Λάθη και παραλείψεις
  • [09] Μεθυσμένη πορεία...
  • [10] Απορρίφθηκε το αίτημα Ξηρού
  • [11] Στόχος αυτοκίνητο της τουρκικής πρεσβείας
  • [12] Σήμερα το πόρισμα για το "Helios"
  • [13] Συνεδρίαση για απόφαση
  • [14] "Στραβοπατήματα" α λα ιταλικά
  • [15] Συντριβή μικρού αεροπλάνου στη Νορβηγία
  • [16] Πέντε άτομα πίσω από τη δολοφονία
  • [17] Θετικές προβλέψεις Αλμούνια
  • [18] Ο Γκαργκάνας για την ελληνική οικονομία
  • [19] Παχυσαρκία και άνοια
  • [20] Google - YouTube "εις σάρκα μία"

    [01] Πολιτική

    Κυβερνητική για τα προβλήματα από τις πλημμύρες

    Ταχεία αντιμετώπιση

    10/10/2006 2:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών από τις βροχοπτώσεις, η προετοιμασία των εκλογών της Κυριακής, καθώς και ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό, ήδη υλοποιούνται δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, οι οποίος ανακοίνωσε πως έχουν ήδη σταλεί έκτακτες ενισχύσεις 700.000 ευρώ στις νομαρχίες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Μαγνησίας και σε 12 δήμους ανάλογα με το μέγεθός τους και την καταστροφή που υπέστησαν εστάλησαν ενισχύσεις από 150.000 έως 500.000 ευρώ. Παράλληλα, προωθούνται άμεσα οι αποφάσεις οι οποίες αφορούν στην κήρυξη των περιοχών πλημμυροπαθών, γεγονός που θα επιτρέψει και αποζημιώσεις και για τις επιχειρήσεις.

    Ανάγκη για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος υπογράμμισε ότι όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, θα ισχύσουν και για τους πλημμυροπαθείς του νομού Μαγνησίας .

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς , εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η Ελλάδα λόγω της φύσης και του εδάφους έχει ανάγκη από μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μια μέρα, ούτε και σε δυο χρόνια, χρειάζονται δεκαετίες. Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν ιδιομορφίες και σημείωσε ότι τα έργα κατασκευάζονται με υπολογισμούς για το μέγιστο ποσοστό βροχόπτωσης. Άλλωστε, συμπλήρωσε, πρόσφατα και η Γερμανία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες.

    Επί τάπητος οι εκλογές και η ανάπτυξη των λιμανιών

    Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, συζητήθηκε και η προετοιμασία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι αύριο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερωθούν οι πολίτες πού θα ψηφίσουν και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ο θεσμός είναι σημαντικός και για την ποιότητα της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε, τέλος, ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες , σημειώνοντας ότι προωθούνται διατάξεις για τη νομιμοποίησή τους, καθώς, όπως είπε, δεν νοείται ούτε ένας παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα. Με χρονικό ορίζοντα την 31.12.2004, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, όσοι μετανάστες αποδεικνύουν με δημόσια έγγραφα ότι ζούσαν στην Ελλάδα θα έχουν δυνατότητα να νομιμοποιηθούν και τόνισε ότι στόχος είναι να ενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χωρίς να έχουν προβλήματα αφού συνήθως όσοι είναι παράνομοι πέφτουν θύματα μαύρης εργασίας.

    Νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιχάλη Κεφαλογιάννη . Στο επίκεντρο της συζήτησης το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο των 3 δις. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων. Όπως δήλωσε ο Υπουργός, τα ποσά που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των λιμένων της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Κέρκυρας και της Πάτρας και την κατασκευή ενός νέου λιμένα στην Κρήτη μέρος των χρημάτων θα διατεθεί και για τη δημιουργία νέων μαρίνων.

    [02] Πολιτική

    Από τον Γιώργο Παπανδρέου

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

    10/10/2006 1:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2006 7:11:07 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Συντονιστών του κόμματός του. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την Ελλάδα ακυβέρνητη, στην οποία, όπως σημείωσε, τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν με το ΑΕΠ και την οικονομία, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να διασύρεται η χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μας εγκαλεί ως αναξιόπιστους.

    Συνεχίζοντας τη κριτική του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι την ώρα που ο Πρωθυπουργός λέει ότι όλα είναι τέλεια, οι γέφυρες καταρρέουν, υπουργοί αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες, ενώ στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέες αποκαλύψεις για διαφθορά στη ΝΔ, της οποίας εκτεθειμένα στελέχη ζητούν τη ψήφο του ελληνικού λαού. Υπάρχει απροκάλυπτη ασυδοσία χωρίς αιδώ, είπε. Το κράτος - λάφυρο της ΝΔ βουλιάζει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εμείς δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι στην προτεραιότητα του Κινήματος αυτή την ώρα είναι οι πολίτες που δοκιμάζονται από τις βροχοπτώσεις και τις καταστροφές.

    Ο κ. Παπανδρέου εστίασε την κριτική του και στο θέμα της Παιδείας τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει ανοιχτά τα σχολεία και έριξε την ευθύνη στον Πρωθυπουργό, για το γεγονός ότι παραμένουν κλειστά. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να πυροδοτεί τις κρίσεις και αν δεν το κάνει η ίδια προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί. Η κυβέρνηση παίζει με την Παιδεία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι ο κ. Ρουσόπουλος θέλει να στρέψει το θέμα στην αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει καμία ευθύνη για την αναταραχή που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σε λίγο θα μας παρουσιάσουν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία ως μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

    Τέλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το πρόσφατο επεισόδιο στα ΕΛΤΑ, λέγοντας ότι οι συνδικαλιστές ζουν το παρακράτος της Δεξιάς.

    Τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε λίγο αργότερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος λέγοντας ότι "ο κ. Παπανδρέου μας έχει συνηθίσει σε μια όξυνση της γλώσσας του και της πολιτικής του, μια όξυνση που μόνο διχόνοια φέρνει στον τόπο και δεν ωφελεί και τον ίδιο κομματικά, εάν νομίζει πως τον ωφελεί".

    [03] Πολιτική

    Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα

    Συνάντηση Παπούλια- Καρατζαφέρη

    10/10/2006 12:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε σήμερα ο Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα το Κυπριακό λόγω και της συμμετοχής του στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ερωτήθηκε για το κλίμα όξυνσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και σημείωσε ότι όλα τα τελευταία γεγονότα σκοτεινιάζουν τον ουρανό της Ελλάδας, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αποφύγουμε αυτή την ατραπό η οποία είναι αδιέξοδος για το έθνος και την δημοκρατία.

    [04] Πολιτική

    Για θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών

    Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    10/10/2006 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2006 2:53:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών από τις βροχοπτώσεις, η προετοιμασία των εκλογών της Κυριακής, καθώς και ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται αυτή την ώρα στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Στο επίκεντρο της συζήτησης το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο των 3 δις. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων. Όπως δήλωσε ο Υπουργός, τα ποσά που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των λιμένων της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Κέρκυρας και της Πάτρας και την κατασκευή ενός νέου λιμένα στην Κρήτη μέρος των χρημάτων θα διατεθεί και για τη δημιουργία νέων μαρίνων.

    [05] Κοινωνία

    Επεκτείνονται οι βροχές σε όλη τη χώρα

    Βροχές και προβλήματα

    10/10/2006 6:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2006 7:00:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προβλήματα συνεχίζουν να προκαλούν οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τη χώρα ενώ το μέτωπο του καιρού κινείται προς τα νότια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε τη Δευτέρα η Μαγνησία, όπου η θεομηνία έπληξε ιδιαίτερα τους κάτοικους του Βόλου. Η καταιγίδα έκοψε στα δύο το δρόμο Βόλου-Αγριάς και απείλησε πολλές περιοχές, όπως η Νεάπολη και η Αργαλαστή. Με απόφαση της νομαρχίας Μαγνησίας, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας, την Άνδρο, τη Σκιάθο και την Αττική, ενώ λόγω των κακών καιρικών συνθηκών 14 πτήσεις εσωτερικού, της Ολυμπιακής ακυρώθηκαν. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται έως την Πέμπτη σε σχεδόν όλη τη χώρα. Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες απασχόλησαν την Τρίτη, την Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον Κώστα Καραμανλή. Την άμεση υλοποίηση των ειλημμένων αποφάσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, γνωστοποιώντας την αποστολή οικονομικής ενίσχυσης στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Μαγνησίας και σε 12 δήμους.

    Πλημμύρες σε Μαγνησία-Προβλήματα σε Άνδρο, Σκιάθο

    Ακόμη μία δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για ένα μεγάλο μέρος της χώρας, αφού οι σφοδρές βροχές και καταιγίδες έχουν μετατρέψει ολόκληρες περιοχές σε πλωτές πολιτείες, αφήνοντες πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές.

    Μετά τη Βόρεια Ελλάδα, το κύμα κακοκαιρίας έφτασε και στη Μαγνησία, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Από τις έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρησαν σπίτια και εκτάσεις σε Βόλο, Νεάπολη, Αγριά, Αλμυρό, Αργαλαστή, Κάτω Λεχώνια, ενώ ξεχείλισε ο ποταμός, Ξηριάς.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, συνέδραμαν συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όλη τη Θεσσαλία .

    Στο Βόλο , η πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 620 κλήσεις για άντληση υδάτων, και 150 κλήσεις για διασώσεις, μεταφορά ανθρώπων.

    Διασώθηκαν 15 άτομα που τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει και άλλα δύο από αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην Άλλη Μεριά.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος που προήδρευσε σύσκεψης δήλωσε ότι οι πληγέντες της Μαγνησίας θα αποζημιωθούν όπως και αυτοί της Μακεδονίας.

    Από τα χαράματα συνεργεία της νομαρχίας καταγράφουν τις ζημιές, ενώ συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών άρχισαν έργα αποστράγγισης στη συνοικίας της Νεάπολης..

    Χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλά χωριά και περιοχές του Βόλου.

    Παράλληλα λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας του ποταμού Ξηριά, ο Βόλος έχει αποκοπεί από το σιδηροδρομικό συγκοινωνιακό δίκτυο. Οι επιβάτες με λεωφορεία του ΟΣΕ μεταφέρονται στο Βελεστίνο και εκεί επιβιβάζονται σε τρένα.

    Στην Άνδρο , η πυροσβεστική δέχθηκε 15 κλήσεις για άντληση νερών και 5 για διασώσεις πολιτών. Επίσης διακόπηκε η συγκοινωνία το οδικό δίκτυο Μπατσί-Γαύριο λόγω κατολισθήσεων.

    Στην Σκιάθο , η πυροσβεστική δέχθηκε 5 κλήσεις για άντληση νερών ενώ έχει διακοπεί η συγκοινωνία στο δρόμο Χώρας -Κουκουναριές.

    Καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων

    Προβλήματα σημειώθηκαν τη νύχτα και στις πτήσεις των αεροσκαφών που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας .

    Εξαιτίας της καταιγίδας που επικρατούσε στην περιοχή για αρκετές ώρες, απαγορεύτηκε ο εφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα, εξαιτίας των ισχυρών αστραπών, αφού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος έκρηξης.

    Πολλές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού πραγματοποιήθηκαν μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τουλάχιστον 14 πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών ματαιώθηκαν.

    Συγκεκριμένα ματαιώθηκαν οι πτήσεις από Αθήνα για Θεσσαλονίκη-Λονδίνο, Καβάλα, Μυτιλήνη, Σάμο, Κεφαλλονιά, Σαντορίνη, Μύκονο, Χιο, Ζάκυνθο, Λήμνο, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο και Αλεξανδρούπολη.

    Με καθυστέρηση που έφτασε και τις δύο ώρες αναχώρησαν και 10 πτήσεις της Aegian.

    Από τις 7:30 το πρωί επετράπη και πάλι ο εφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα, καθώς απομακρύνθηκε η καταιγίδα και έτσι το πρόγραμμα των πτήσεων αρχίζει σταδιακά να ομαλοποιείται.

    Παράλληλα προβλήματα λόγω της νεροποντής δημιουργήθηκαν σε κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της Αττικής, δυσκολεύοντας την κίνηση των οχημάτων .

    Αρκετά προβλήματα υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύκτας και λόγω της συσσωρεύσεις υδάτων, ενώ σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας σημειώθηκαν μικροδιακοπές ρεύματος.

    Αποκατάσταση των ζημιών στη Β. Ελλάδα

    Στη Βόρεια Ελλάδα, οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών από το πρόσφατο κύμα των βροχοπτώσεων συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές του Σταυρού, των Βρασνών, της Ολυμπιάδας και του Μελισσουργού .

    Στο οδικό δίκτυο, κλειστή παραμένει η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος του Μοδίου, μετά την κατάρρευση γέφυρας. Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη το πρόβλημα αναμένεται να ξεπεραστεί με ειδική κατασκευή δρόμου, μήκους τριάντα περίπου μέτρων που θα ολοκληρωθεί περίπου σε δυο εβδομάδες.

    Τα προβλήματα που υπήρχαν στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής έχουν αποκατασταθεί.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από τη Θεσσαλονίκη προς την Καβάλα μέσω της Εγνατίας Οδού, αφού αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα που είχαν προκύψει από το πρόσφατο κύμα των βροχοπτώσεων.

    Πλήρως αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, που παρουσιάστηκαν στην περιοχή.

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για την έκταση της καταστροφής. "Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη συμπαράσταση του στους πληγέντες και θα παρακολουθήσει την υλοποίηση των μέτρων, που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής", δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες οι οποίες πρέπει να καταλογισθούν χωρίς να έχει σημασία ο επιμερισμός τους.

    Τις πληγείσες περιοχές, επισκεφθηκε και κλιμάκιο του Συνασπισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος σημείωσε ότι οι συνέπειες των βροχοπτώσεων θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν αν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Σχολιάζοντας, τη στάση της κυβέρνησης έκανε λόγο για "ακραία κυβερνητικά φαινόμενα" και απέδωσε τα προβλήματα σε "αναισθησία των αρχών, ανυπαρξία σχεδιασμού και ανοησία". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε έντονη ανησυχία και για τον ποταμό Έβρο, όπου όπως είπε, ήδη έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες νερού στο βουλγαρικό έδαφος, και οι προβλέψεις μιλάνε για ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ταχεία αντιμετώπιση

    Άμεσες αποζημιώσεις

    [06] Κοινωνία

    Αιχμές για υποκινούμενες καταλήψεις

    Συνέχεια των κινητοποιήσεων

    10/10/2006 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Συνεχίζεται η ένταση στο χώρο της Παιδείας, με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς να απεργούν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, τους καθηγητές να πραγματοποιούν από τη Δευτέρα 48ωρη απεργία και τους μαθητές να μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων με καταλήψεις σχολείων. Για αύριο έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ από τα καθήκοντά τους απέχουν την ίδια ημέρα και οι πανεπιστημιακοί. Εξάλλου, για αύριο, η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία και η ΓΣΕΕ τετράωρη στάση εργασίας (11.00-15.00), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Λόγω της στάσης εργασίας της ΓΣΕΕ, δεν θα κινηθούν Προαστιακός και Μετρό (11:00 - 15:00) καθώς και οι συρμοί του ΗΣΑΠ (13:00 - 15:00).Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, ενώ συνεδριάζουν απο το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ για να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας. Επίσης, σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, επέμεινε και σήμερα στις αιχμές του για καταλήψεις που κάποιοι υποδαυλίζουν.

    "Υποκίνηση καταλήψεων"

    Με κεντρικό αίτημα την κατάργηση της βάσης του "10" για την εισαγωγή στην Γ'βάθμια εκπαίδευση, μαθητές κυρίως Λυκείου προχωρούν σε καταλήψεις των σχολείων τους, κάνοντας λόγο για 225 κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα.

    Διαβάζοντας αποσπάσματα απο φυλλάδιο που κυκλοφορεί στα σχολεία, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για υποκίνηση των καταλήψεων.

    "Εμείς οι μαθητές με τους αγώνες μας τα προηγούμενα χρόνια δυσκολέψαμε τα σχέδιά τους. Το ΄98 τους καθυστερήσαμε", αναφέρει το κείμενο που ανέγνωσε ο Θ. Ρουσόπουλος και συνέχισε: "Ποιος μαθητής του ΄98 μπορεί σήμερα να επικαλείται εκείνους τους αγώνες του; Αυτός που είναι σήμερα 3η Λυκείου, τότε πήγαινε 3η Δημοτικού. Υπάρχει, λοιπόν, καμιά αμφιβολία, από αυτό το κείμενο, ότι κάποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό;".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παιδεία σε αναβρασμό

    [07] Κοινωνία

    Λάδι με... ταυτότητα

    10/10/2006 7:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε παρεμβάσεις από το χωράφι έως το ράφι προχωρεί η εθνική διεπαγγελματική οργάνωση για το ελαιόλαδο, με στόχο να κυκλοφορήσει στην αγορά, το 2009, λάδι με απτές αποδείξεις της υψηλής του ποιότητας. Απώτερος στόχος είναι το πρόγραμμα προϋπολογισμού 9 εκ ευρώ να υιοθετηθεί από το σύνολο των παραγωγών, των ελαιοτριβείων και των μεταποιητών.

    Πάνω σε κάθε μπουκάλι λάδι θα υπάρχει ένας κωδικός. Όταν οι καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ θα τον τοποθετούν κάτω από ειδικό μηχάνημα θα διαβάζουν όλη την ιστορία του προϊόντος: απο ποιόν ελαιώνα προέρχεται, ποιόν παραγωγό, σε ποιο λιοτρίβι έγινε η πρώτη μεταποίηση, σε ποια επιχείρηση εμφιαλώθηκε.

    Η αρχή γίνεται με την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος ύψους 9,3 εκ. ευρώ: 50.000 στρέμματα ελαιώνες σε όλη τη χώρα θα καλλιεργηθούν με περιορισμένη χρήση σκευασμάτων, νέα τεχνολογία θα εφαρμοστεί σε ελαιοτριβεία, οδηγίες για σωστές ετικέτες θα δοθούν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις και θα γίνουν συνολικά 450 δειγματοληψίες για την ποιότητα του λαδιού.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τουλάχιστον 60 γευσιγνώστες θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε δοκιμάζοντας ένα ελαιόλαδο να πιστοποιούν την ποιότητα της γεύσης και του αρώματός του.

    [08] Κοινωνία

    Λάθη και παραλείψεις

    10/10/2006 5:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σε λανθασμένους χειρισμούς των πιλότων, καθώς και σε ελλείψεις και αδυναμίες της εταιρείας "Helios" και της κυπριακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, αποδίδει το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τη συντριβή του Μπόινγκ στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου του 2005, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άτομα. Το πόρισμα παρέδωσε την Τρίτη στον υπουργό Μεταφορών και στις δικαστικές αρχές, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος πρόκειται να το παραδώσει και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η ΕΔΑΑΠ προέβη σε επτά ενδιάμεσες Συστάσεις Ασφαλείας, πέντε προς την Κρατική Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία, μία προς την Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και τις αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο και μία προς την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία έτυχε πλήρους εφαρμογής.

    Ενεργά και λανθάνοντα αίτια

    Στο πόρισμα γίνεται μια καταγραφή των γεγονότων από τη στιγμή που το αεροσκάφος αναχώρησε από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας, με προορισμό την Πράγα, μέσω Αθηνών, και αναφέρεται στα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αίτια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα ενεργά και στα λανθάνοντα.

    Στα ενεργά αίτια περιλαμβάνονται:

    η μη αναγνώριση ότι ο επιλογέας τρόπου λειτουργίας του συστήματος συμπίεσης του α/φ ήταν στην θέση ΜΑΝ (χειροκίνητο). αδυναμία αναγνώρισης των προειδοποιήσεων και της ερμηνείας των αιτιών ενεργοποίησης αυτών και συνέχιση της ανόδου του αεροσκάφους. αδυναμία χειρισμού του α/φ από τους πιλότους λόγω υποξίας, με αποτέλεσμα την συνέχιση της πτήσης δια του υπολογιστή και του αυτόματου πιλότου, την εξάντληση του καυσίμου και την κράτηση των κινητήρων και την πρόσκρουση του α/φ στο έδαφος.

    Ως λανθάνοντα αίτια καταγράφονται:

    ελλείψεις της εταιρίας στην οργάνωση, διαχείριση ποιότητας και στην νοοτροπία της ασφάλειας πτήσεων. διαχρονική αδυναμία της Ρυθμιστικής Αρχής για την εκτέλεση των υποχρεώσεων της, στην επίβλεψη της ασφάλειας πτήσεων. ανεπαρκής Αξιοποίηση του Δυναμικού και των Διαθεσίμων Μέσων υπό του Πληρώματος . αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν από την κατασκευάστρια εταιρία εξαιτίας προγενέστερων συμβάντων σχετικών με την συμπίεση στο συγκεκριμένο τύπο α/φ.

    Η τραγική πορεία του Μπόινγκ

    Σύμφωνα με το πόρισμα, το αεροσκάφος αναχώρησε την 14η Αυγούστου 2005 και ώρα 09:07, από τη Λάρνακα και πήρε εξουσιοδότηση να ανέλθει στα 34.000 πόδια και να συνεχίσει κατ ευθείαν προς το Ραδιοβοήθημα της Ρόδου.

    Όταν αυτό βρισκόταν στα 16.000 πόδια, ο Κυβερνήτης επικοινώνησε για περίπου 8 λεπτά με την Επιμελητεία Πτήσεων της εταιρίας του και ανέφερε ότι είχε ένα Προειδοποιητικό Σήμα Διαμόρφωσης Απογείωσης, καθώς και ένα πρόβλημα στο σύστημα Ψύξης Συσκευών. Το αεροσκάφος συνέχισε την ανοδική πορεία του και στα 18.200 πόδια έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου, όταν έφτασε στα 28.900 πόδια διεκόπη η ραδιοτηλεφωνική επικοινωνία των σταθμών εδάφους με το αεροσκάφος, ενώ στα 34.000 πόδια το Μπόινγκ οριζοντιώθηκε και συνέχισε την πτήση του με τον αυτόματο πιλότο.

    Όπως προκύπτει από τα μαύρα κουτιά, στις 10:21 το αεροσκάφος διήλθε πάνω από το Ραδιοβοήθημα Κέας, στην συνέχεια πάνω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και κατόπιν άρχισε να κάνει κύκλους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επαφή με τον πύργο ελέγχου.

    Στις 11:24 και ενώ το Μπόινγκ είχε κάνει τον έκτο κύκλο, αναχαιτίστηκε από δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ένας από τους χειριστές των F-16 παρατήρησε πως η θέση του κυβερνήτη ήταν κενή, ενώ του συγκυβερνήτη ήταν κατειλημμένη από ένα άτομο που είχε γείρει μπροστά πάνω από το χειριστήριο.

    Λίγα λεπτά αργότερα εισήλθε στο πιλοτήριο ένα άτομο που δεν φορούσε μάσκα οξυγόνου. Στις 11:50 έσβησε ο αριστερός κινητήρας από εξάντληση καυσίμου, στις 11:54 κατεγράφησαν δύο εκπομπές κινδύνου και στις 12:00 έσβησε και ο δεξιός κινητήρας σε ύψος περίπου 7.100 ποδιών και το Μπόινγκ συνέχισε με ραγδαία κάθοδο και προσέκρουσε στο έδαφος στην περιοχή του Γραμματικού 33 χλμ ΒΔ του ΔΑΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σήμερα το πόρισμα για το "Helios"

    [09] Κοινωνία

    Φθορές σε 25 αυτοκίνητα

    Μεθυσμένη πορεία...

    10/10/2006 9:53:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Φθορές σε 25 σταθμευμένα αυτοκίνητα προξένησε ένας 30χρονος Ουκρανός, ο οποίος οδηγούσε μεθυσμένος ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο αντίθετα σε μονόδρομους στο κέντρο της Αθήνας στη 1.30 τα ξημερώματα. Ο Ουκρανός συνελήφθη στη διασταύρωση των οδών Αριστοτέλους και Μαγνησίας, όπου ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητό του. Αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, αλλά κρατήθηκε και θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα σήμερα το πρωί.

    [10] Κοινωνία

    Για απόφυλάκιση του για λόγους υγείας

    Απορρίφθηκε το αίτημα Ξηρού

    10/10/2006 6:30:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του το μέλος της "17Ν" Σάββας Ξηρός, ο οποίος, πριν λίγες ημέρες, είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Πειραιά αίτημα για 5μηνη διακοπή της φυλάκισής του, για λόγους υγείας. Το αίτημα απέρριψε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πειραιά, μετά από πολύωρη διαδικασία, στην οποία παραβρέθηκε και ο αιτών, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημά του.

    Υποστηρίζοντας το αίτημα διακοπής, αλλά και της νοσηλείας του στο ΑΧΕΠΑ, ο Σάββας Ξηρός επισήμανε στους δικαστές ότι "οι άσχημες συνθήκες κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού επιβαρύνουν την ήδη κλονισθείσα υγεία του - αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην όρασή του - ενώ τόνισε ότι στο νοσοκομείο των φυλακών δεν υπάρχει οφθαλμολογικό τμήμα.

    Πάντως, οι δικαστές, απορρίπτοντας το αίτημα, έκριναν ότι οι συνθήκες κράτησής του δεν επιβαρύνουν την υγεία του.

    [11] Κοινωνία

    Στόχος αυτοκίνητο της τουρκικής πρεσβείας

    10/10/2006 10:32:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άγνωστοι πυρπόλησαν στις 04.25 τα ξημερώματα διπλωματικό αυτοκίνητο της πρεσβείας της Τουρκίας, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Πρατίνου 14, στο Παγκράτι. Οι δράστες έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου, έριξαν στο εσωτερικό του εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές.

    [12] Κοινωνία

    Ανθρώπινα λαθη και κατασκευαστικές ελλείψεις

    Σήμερα το πόρισμα για το "Helios"

    10/10/2006 9:40:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Έπειτα από περίπου 14 μήνες, αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, για τα αίτια πτώσης του Μπόινγκ της Κυπριακής Εταιρίας "Helios", στην περιοχή του Γραμματικού. Αλυσίδα ανθρώπινων λαθών, τεχνικές παραλείψεις αλλά και κατασκευαστικές ελλείψεις του Μπόινγκ, αποτελούν το παζλ των συγκυριών που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005. Το πόρισμα θα παραδοθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ακριβό Τσολάκη, στον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώσει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν, στο μοιραίο αεροσκάφος σημειώθηκε λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας βλάβη στο αυτόματο σύστημα κλιματισμού και αποσυμπίεσης, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι επιβάτες, μεταξύ αυτών και οι πιλότοι, να λιποθυμήσουν. Το αεροσκάφος παρέμεινε στον αυτόματο πιλότο για περίπου δύο ώρες και μετά άρχισε να κινείται ακυβέρνητο, συνοδευόμενο από δύο οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας. Τα τελευταία 11 λεπτά της μοιραίας πτήσης και ενώ η μία μηχανή είχε σβήσει ελλείψει καυσίμων, προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο ο φροντιστής του αεροσκάφους Ανδρέας Προδρόμου, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να συντριβεί γύρω στις 12 το μεσημέρι στο όρος Γραμματικό της Αττικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το πόρισμα για το "Helios"

    [13] Κόσμος

    Του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Β. Κορέα

    Συνεδρίαση για απόφαση

    10/10/2006 8:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2006 10:40:09 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-Associated

    Την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε σε υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Άμεσα κινητοποιήθηκαν το ΝΑΤΟ και ΟΗΕ που ήδη εξετάζει το σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και υποστηρίζει η Βρετανία ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα, με βάση το άρθρο επτά που προβλέπει ακόμα και χρήση στρατιωτικής βίας. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ιαπωνία που ασκεί την προεδρία για τον τρέχοντα μήνα θα συναντηθούν σήμερα εκ νέου για να συνεχίσουν την συζήτησή τους για την απάντηση του Συμβουλίου στην Βόρεια Κορέα. Στην πρώτη συνάντηση των μελών του Συμβουλίου, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στον τρόπο δράσης και στον χρόνο αντίδρασης, με τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Μπόλτον να τονίζει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για άμεσα μέτρα. Την άποψη του Μπόλτον, συμμερίσθηκε ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν -Μαρκ Λα Σαμπλιέρ.

    Δυναμική απάντηση

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο προβλέπει νηοψίες σε όλα τα πλοία με προορισμό τη Βόρειο Κορέα καθώς και εμπάργκο σε κάθε υλικό που μπορεί να σχετίζεται με την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

    Βάσει του ίδιου σχεδίου θα απαιτείται η διακοπή κάθε δραστηριότητας που θα συνδέεται με τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων.

    Η Ιαπωνία προτείνει ακόμη πιό σκληρούς όρους,όπως η πλήρης απαγόρευση του κατάπλου βορειοκορεατικών πλοίων σε ξένα λιμάνια και της προσγείωσης βορειοκορεατικών αεροσκαφών σε χώρες του εξωτερικού".

    Το Τόκιο προτείνει ακόμη την επιβολή εμπάργκο σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα και την απαγόρευση των ταξιδιών αξιωματούχων της Πιονγιάγκ στο εξωτερικό.

    Τον περασμένο Ιούλιο η Ιαπωνία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, με αφορμή τις πυραυλικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

    Στόχος σύμφωνα με τον απληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και διαπραγματευτή για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, Κρίστοφερ Χιλ είναι οι κυρώσεις να προξενήσουν "πραγματικό κακό" στη Βόρεια Κορέα.

    Ο κ. Χιλ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν ώστε η απόφαση του Ηνωμένων Εθνών, να μην αρκεσθεί στην αποστολή μίας απλής επιστολής διαμαρτυρίας στον Κιμ Τζονγκ Ιλ, αλλά να λαμβάνει μέτρα που θα σταματήσουν την παροχή τεχνολογίας και χρηματοδότησης της χώρας για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

    Την ίδια ώρα, ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού αμυντικού προγράμματος, διαβεβαίωνε ότι η αντιβαλλιστική άμυνα της χώρας, είναι έτοιμη να δώσει απάντηση σε οποιοδήποτε χτύπημα ανά πάσα στιγμή.

    Νωρίτερα, διπλωμάτες του ΟΗΕ δήλωσαν επικαλούμενοι Αμερικανούς συναδέλφους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρήσουν "πράξη πολέμου" τυχόν επίθεση της Βορείου Κορέας κατά της Νοτίου Κορέας ή της Ιαπωνίας.

    Η Βόρεια Κορέα προχωρώντας στη δοκιμή αδιαφόρησε για τη διεθνή γνώμη και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Κίνα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

    Ωστόσο χαρακτήρισε αδιανόητη την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Πιονγιάνγκ, τονίζοντας ότι το Πεκίνο αναλαμβάνει ενεργό δράση για να ενθαρρύνει την επιστροφή της Βόρειας Κορέας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

    Απάντηση της Πιονγιάνγκ

    Σε μια πρώτη αντίδραση η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διακόψει τα πυρηνικά της σχέδια αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκριθούν και πάρουν αντίστοιχα μέτρα.

    Αυτό τουλάχιστον μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο βορειοκορεάτη αξιωματούχο.

    Ωστόσο ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως σε αντίθετο ενδεχόμενο, η Πιονγιάνγκ έχει προετοιμαστεί να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους και να προχωρήσει και σε άλλες πυρηνικές δοκιμές, γεγονός όμως που όπως τόνισε "εξαρτάται από το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεθνής κατακραυγή

    [14] Κόσμος

    "Οταν καπνίζει ο λουλάς.." στο ιταλικό κοινοβούλιο

    "Στραβοπατήματα" α λα ιταλικά

    10/10/2006 5:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Γαλλ.Πρακτ.

    Τα πάνω κάτω στο ιταλικό κοινοβούλιο έχει φέρει δημοφιλής σατιρική εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης, που αποκάλυψε ότι η χρήση ναρκωτικών έχι θιασώτες μεταξύ των μελών του. Πρόκειται για την εκπομπή "Le Iene" ("Η Ύαινα") η οποία αποφάσισε να ξεκινήσει το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου της ασχολούμενη με το θέμα πολιτικοί και ναρκωτικά. Ρεπόρτερ της Iene στήθηκε με το τηλεοπτικό συνεργείο έξω από το Κοινοβούλιο και έκανε ερωτήσεις σε 50 βουλευτές της Κάτω Βουλής για τον προϋπολογισμό που συζητείται. Μια συνεργάτιδα του, που παρίστανε τη μακιγιέζ και με το πρόσχημα ότι ήθελε να καθαρίσει τα ιδρωμένα μέτωπα τους, χρησιμοποιούσε ένα βαμβάκι που στην πραγματικότητα ήταν ένα τεστ "drug wipe" που αποκαλύπτει αν το άτομο αυτό έκανε χρήση ναρκωτικών τις τελευταίες 36 ώρες. Τα αποτελέσματα του τεστ, που χρησιμοποιούν και οι αστυνομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, ήταν αποκαλυπτικότατα: το 32% βγήκαν θετικοί στο τεστ, με το 24% να έχει κάνει χρήση χασίς και το 8% κοκαΐνης.

    Αναστάτωση, όχι όμως και έκπληξη

    "Η Ύαινα" (που έχει πάρει το όνομα της από τον ιταλικ'ο τίτλο της ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο "Reservoir Dogs"), είναι εκπομπή γνωστή για τις φάρσες και τα αστεία που στήνει σε διάφορες γνωστές προσωπικότητες και προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Italia 1, ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ορισμένοι απείλησαν με μηνύσεις και ζήτησαν να μην προβληθεί το επίμαχο ρεπορτάζ -που είναι προγραμματισμένο να μεταδοθεί απόψε- υποστηρίζοντας ότι το τεστ δεν είναι αξιόπιστο και ότι δεν πρόκειται για κάποιο επίσημο πόρισμα. Οι "Ύαινες" απάντησαν ότι είναι ένα τεστ σοβαρό και ότι δεν πρόκειται να δείξουν τα πρόσωπα αυτών, από τους οποίους πήραν ...συνέντευξη.

    Ποικίλα ήταν και τα σχόλια των πολιτικών. Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι όταν οι άλλοι κάπνιζαν, αυτός δούλευε σκληρά. Ο ΝτΑλέμα είπε πως το πάθος του ήταν και είναι η πολιτική. Η Αλεσάντρα Μουσολίνι ήταν πιο καυστική, καθώς ζήτησε να αποκαλυφθούν τα ονόματα και να εκδιωχθούν από τη Βουλή οι τοξικομανείς.

    "Προσωπικά δεν εγκρίνω τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην προσωπική ζωή των ανθρώπων", δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάολο Φερέρο και πρόσθεσε: " ωστόσο τα αποτελέσματα των εξετάσεων φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύεται ευρύτατα ότι τα ναρκωτικά αποτελούν τμήμα της ζωής πολλών πολιτικών".

    Ο Ντανιέλ Καπετζόνε, ηγέτης του Ριζοσπαστικού Κόμματος, που έχει κάνει εκστρατεία για τη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης, δήλωσε ότι δεν τον εξέπληξε καθόλου το αποτέλεσμα της έρευνας. "Πάντα έλεγα ότι εάν έμπαινε ένα εκπαιδευμένο σκυλί της αστυνομίας σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όπου συχνάζουν πολιτικοί και διάφοροι αξιωματούχοι, πρώτα η μύτη του θα διαστελλόταν και στη συνέχεια θα εγκατέλειπε κάθε προσπάθεια", πρόσθεσε ο ριζοσπάστης πολιτικός.

    [15] Κόσμος

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν

    Συντριβή μικρού αεροπλάνου στη Νορβηγία

    10/10/2006 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν τρεις από τους 16 επιβάτες τετρακινητήριου BAE-146 της εταιρείας Atlantic Airways (Φερόες Νήσοι), που συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Στορντ στη δυτική Νορβηγία. Το μικρό αεροσκάφος βγήκε από το διάδρομο κατά τη διαδικασία της προσγείωσης και αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν επιτόπου, όπου εντόπισαν ζωντανούς τους 13 επιβάτες, εκ των οποίων οι 9 έφεραν κυρίως για εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Νεκροί ανασύρθηκαν ένα μέλος του πληρώματος και δύο επιβάτες.

    [16] Κόσμος

    Της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια

    Πέντε άτομα πίσω από τη δολοφονία

    10/10/2006 11:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2006 12:37:52 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα. Σύμφωνα με με το δημοσίευμα η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ομάδα πέντε ατόμων που την ακολουθούσαν και την πυροβόλησαν στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου όπου κατοικούσε. Την πληροφορία αυτή έδωσε στην αστυνομία, ένας από τους δημοσιογράφους ο οποίος βρισκόταν κατά τύχη κοντά στον τόπο της δολοφονίας λίγη ώρα πριν και ο οποίος είναι μάρτυρας στην έρευνα που διεξάγεται. Αυτά τα άτομα έχουν καταγραφεί από κάμερες και έχουν χαρακτηρισθεί ύποπτοι. Η κηδεία της Αννα Πολιτκόφσκαγια θα γίνει το μεσημέρι στη Μόσχα.

    Συντονισμένο σχέδιο

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κομσομόλσκαγια Πράβντα, τέσσερα από τα πέντε αυτά άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, είχαν αναλάβει την παρακολούθηση της δημοσιογράφου.

    Περιγράφοντας την εξέλιξη των γεγονότων, χωρίς να αναφέρει πηγή, η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας άνδρας περίμενε στο κλιμακοστάσιο, ανάμεσα στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, για την περίπτωση που η δημοσιογράφος θα επέλεγε να ανεβεί στο διαμέρισμά της από τη σκάλα και όχι με το ασανσέρ.

    Η Αννα Πολιτκόφσκαγια μπήκε στο κτίριο ακολουθούμενη από τον κύριο εκτελεστή, ενώ μια γυναίκα κρατούσε τσίλιες μπροστά από την κύρια είσοδο.

    Οι άλλοι δυο άτομα περίμεναν στο αυτοκίνητο τους άλλους τρεις για να διαφύγουν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κύριος εκτελεστής πυροβόλησε πέντε και όχι τέσσερις φορές. Η μια σφαίρα σφηνώθηκε στον τοίχο.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η αστυνομία εξετάζει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι οργανωτές της δολοφονίας και οι εκτελεστές έδρασαν συντονισμένα στον τόπο του εγκλήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η δολοφονία θα εξιχνιαστεί

    [17] Οικονομία

    Για τη μείωση του ελλείμματος

    Θετικές προβλέψεις Αλμούνια

    10/10/2006 7:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2006 5:04:15 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ευχάριστα ήταν τα νέα για την ελληνική οικονομία από το Λουξεμβούργο, καθώς λίγο μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών των χωρών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup), ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο το 2006 όσο και το 2007. Στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την κοινοποίηση στις Βρυξέλλες των βασικών δεδομένων του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007, ο Ισπανός Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος 2006 κάτω από το 3%, έχει επιτευχθεί, ενώ σε ότι αναφορά το 2007 εκτίμησε ότι η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προσφυγή σε προσωρινού χαρακτήρα μέτρα. Κάτι που ερμηνεύεται ουσιαστικά ως η προαναγγελία της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία επιτήρησης. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στη διάρκεια του Eurogroup και του συμβουλίου Ecofin είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%.

    Εκτιμήσεις με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία

    Τόσο ο Χ Αλμούνια όσο και Ζ Γιουνκέρ αποσαφήνισαν ότι, οι κοινοτικές εκτιμήσεις περί συρρίκνωσης του ελληνικού ελλείμματος βασίζονται στα υπάρχοντα σήμερα στοιχεία και δεν λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας περί αυξήσεως του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, κατά 25%.

    Ως προς την επικύρωση των νέων στοιχείων για το ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες σημείωσαν ότι, οι κοινοτικές υπηρεσίες θα τα μελετήσουν προσεκτικά και μέχρι να τελειώσει η επαλήθευση τους, οι κοινοτικές υπηρεσίες θα βασίζονται στα ισχύοντα σήμερα κατέληξαν οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημέρωσε τους κοινοτικούς ιθύνοντες για τις νέες εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, για το ΑΕΠ.

    Οι Ζ. Γιουνκέρ και Χ. Αλμούνια ανέφεραν στον Γ. Αλογοσκούφη ότι όπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα πρέπει να επαληθευθούν και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές στις κοινοτικές στατιστικές.

    Η διαδικασία, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα μπορούσε να περατωθεί ως την άνοιξη του 2007, ώστε οι εαρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία να λάβουν υπόψιν τους για την περίπτωση της Ελλάδας τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

    [18] Οικονομία

    Παρέδωσε την ενδιάμεση έκθεση για το 2006

    Ο Γκαργκάνας για την ελληνική οικονομία

    10/10/2006 2:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2006 4:54:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2006 υπέβαλε στην Πρόεδρο της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Νίκος Γκαργκάνας, ανέφερε ότι οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία είναι φέτος θετικές, με ρυθμό ανόδου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 3,8% και συγκράτηση του πληθωρισμού στα περσινά επίπεδα, παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο επισήμανε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από το μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ, γεγονός που επιβαρύνει τους πολίτες αλλά επηρεάζει αρνητικά και την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

    Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

    Ο διοικητής της ΤτΕ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεγάλη αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η οποία, όπως σημείωσε, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ενώ επέστησε την προσοχή στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό και η μελλοντική δημοσιονομική επιβάρυνση προβλέπεται σημαντική εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας τη χαρακτήρισε πάρα πολύ υψηλή -στο επίπεδο του 9%- παρά τη μείωσή της, ενώ υπογράμμισε ότι κατά τα 10-15 τελευταία χρόνια η οικονομική ανάπτυξη δεν διαχέεται σε όλες τις τάξεις του πληθυσμού, με αποτέλεσμα το 20% των Ελλήνων να είναι φτωχοί με εισόδημα 60% ή και περισσότερο κάτω από το μέσο όρο του εθνικού εισοδήματος.

    "Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ο κ. Γκαργκάνας.

    Η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και ανέφερε ότι η Έκθεση θα διαβιβαστεί στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

    Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα ανέφερε: "Η πορεία της οικονομίας είναι σωστή, έχει ακόμα προβλήματα να αντιμετωπίσει, αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις θα έχουμε προοπτικές στο άμεσο μέλλον για καλύτερα αποτελέσματα".

    "Οι λεγόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές των οποίων ζήτησε ο κ. Γκαργκάνας, όπως κάνει χρόνια τώρα, είναι κατ εξοχήν υπεύθυνες για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και κυρίως για τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις", δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ.

    [19] Υγεία

    Αυξημένο βάρος κατά πνευματικών λειτουργιών

    Παχυσαρκία και άνοια

    10/10/2006 7:28:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Οι υπέρβαροι μεσήλικες τείνουν να έχουν χαμηλές επιδόσεις στα τεστ μνήμης, προσοχής και εκμάθησης απ ότι οι πιο αδύνατοι συνομήλικοι τους, ανακοίνωσε χθες ομάδα ερευνητών. Τα ευρήματα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αυξημένο βάρος στη μέση ηλικία αυξάνει τους κινδύνους για εκδήλωση άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.

    Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Neurology", οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων ή διαβήτη πιθανόν να αποτελεί μια εξήγηση του προβλήματος. Είναι όμως πιθανόν οι ουσίες που παράγονται από τα λιποκύτταρα, όπως η ορμόνη λεπτίνη, να έχει άμεσες συνέπειες στη λειτουργία του εγκεφάλου.

    Τόσο η παχυσαρκία, όσο και η άνοια αλλά και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ασθένειες που εκδηλώνονται όλο και συχνότερα υπογραμμίζει στην έρευνα του ο δόκτωρ Μαξίμ Κουρνώ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τουλούζης, στη Γαλλία. " Τα ευρήματα της έρευνάς μας μαζί με παλαιότερες έρευνες, αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας σε παχύσαρκα άτομα μέσης ηλικίας", τονίζει ο δόκτωρ Κουρνώ.

    Στην έρευνα μελετήθηκαν 2.223 υγιείς Γάλλοι ηλικίας από 32 έως 64 χρόνων το 1996. Την εποχή εκείνη υποβλήθηκαν σε μια σειρά ειδικών εξετάσεων που αφορούσαν στη μνήμη, την προσοχή και την ταχύτητα εκμάθησης. Πέντε χρόνια αργότερα υποβλήθηκαν στις ίδιες εξετάσεις.

    Ως γενικό συμπέρασμα οι ερευνητές κατέληξαν ότι άτομα με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν μικρότερες επιδόσεις από αυτούς με χαμηλότερο ΔΜΣ. Επίσης οι επιδόσεις άλλαξαν μέσα στο διάστημα των πέντε χρόνων.

    [20] Τεχνολογία

    Εξαγορά έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Google - YouTube "εις σάρκα μία"

    10/10/2006 7:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο Google, εξαγόρασε την εταιρία YouTube, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη βιντεοπύλη στο Ίντερνετ, έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,3 δισεκ. ευρώ) σε μετοχές, όπως μεταδίδουν από το Σαν Φραντσίσκο το Ρόιτερς και το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία που διαχειρίζεται το Google.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2006. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με τη συγχώνευση αυτή θα ενώσουν τις δυνάμεις τους δύο επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν σε εκείνες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από σέρφερ του διαδικτύου για πλοήγηση στο Ίντερνετ.

    Χαρακτηριστικό της δυναμικής που δημιούργησε η προοπτική και μόνον της επικείμενης συνένωσης της παγκοσμίου φήμης μηχανής αναζήτησης, με τη ραγδαία αναπτυσσόμενη YouTube, είναι και το γεγονός ότι η μετοχή της Google στην προσυνεδρίαση του Nasdaq, όπου είναι εισηγμένη, σημείωνε ποσοστιαία άνοδο μεγαλύτερη του 2,0% και διαπραγματευόταν στα 429 δολάρια.

    Όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Google, η You Tube, η οποία πρόσφατα διευθέτησε τις νομικές της διαφορές με τις μεγάλες μουσικές εταιρίες των ΗΠΑ, θα διατηρήσει την έδρα της στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ανεξάρτητη βάση. Επίσης, όλοι οι υπάλληλοι της εταιρίας θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

    Σε ό,τι αφορά στις μετοχές που θα τις δοθούν, ώστε να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, ο συνολικός τους αριθμός θα καθοριστεί δύο μέρες πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, καθώς η τιμή τους θα προσδιοριστεί από το μέσο όρο των προηγούμενων 30 ημερών. Πάντως, μέσα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Nasdaq η μετοχική αξία της Google αυξήθηκε κατά περίπου 4 δισεκ. δολάρια, αύξηση υπερδιπλάσια της αξίας εξαγοράς της YouTube.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 October 2006 - 16:52:14 UTC