Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούν ανταλλαγή
  • [02] Υποχωρεί ο "μαύρος" χρυσός
  • [03] Carol Wax: Καθημερινή Μαγεία
  • [04] Eleusis: Μουσική μυσταγωγία
  • [05] Η Συμφωνική της ΕΡΤ στον ΟΗΕ

    [01] Κόσμος

    Ζητούν ανταλλαγή

    17/10/2006 11:04:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μόνο με την επιστροφή του Αφγανού θα σωθεί "η ψυχή του ιταλού φωτογράφου Γκαμπριέλ Τορσέλο" αναφέρουν οι απαγωγείς σε ανακοίνωσή τους προς την ιταλική μη κυβερνητική οργάνωση "Emergency", όπως γράφεται στην ιστοσελίδα "Peace Reporter". Οι απαγωγείς του ιταλού φωτογράφου που απήχθη στο Αφγανιστάν, απαίτησαν για να τον απελευθερώσουν, να επιστρέψει στη χώρα ένας Αφγανός πολίτης που έχει ασπασθεί τον Χριστιανισμό και έχει καταφύγει στην Ιταλία. Έδωσαν διορία τεσσάρων ημερών για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. "Επιθυμούμε όπως η υπόθεση αυτή τελειώσει πριν το τέλος του Ραμαζανιού", καταλήγουν. Να σημειωθεί ότι ο 41χρονος Αμπντούλ Ραχμάν, ο Αφγανός που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό έχει καταφύγει από το Μάρτιο στην Ιταλία, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

    [02] Οικονομία

    Κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι

    Υποχωρεί ο "μαύρος" χρυσός

    17/10/2006 7:49:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα μεγάλα αποθέματα μειώνουν τις επιπτώσεις από την επικείμενη μείωση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ. Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε την Τρίτη στα 59,20 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου (International Petroleum Exchange), η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου Νοεμβρίου, βρισκόταν στα 61,21 δολάρια το βαρέλι. Οι υπουργοί των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Κατάρ προκειμένου να προσδιορίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τη συνολική μείωση της παραγωγής τους κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Εν τω μεταξύ, ανοικτό παραμένει κατά πόσον η μείωση αυτή θα είναι από τα επίπεδα παραγωγής που ορίζουν οι επίσημες ποσοστώσεις ή από τα πραγματικά επίπεδα παραγωγής.

    [03] Πολιτισμός

    "Φωτοσκιάσεις" στο Μουσείο Herakleidon

    Carol Wax: Καθημερινή Μαγεία

    17/10/2006 9:00:00 μμ

    Συνεχίζεται έως τις 25 Νοεμβρίου στο Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts η έκθεση "Φωτοσκιάσεις" με περισσότερα από 100 έργα της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Carol Wax. Γεννημένη το 1953 στη Νέα Υόρκη, η Carol Wax είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνης, με σημαντικό αριθμό έργων επί χάρτου και ελαιογραφίες στο ενεργητικό της, καθιερώθηκε όμως στο χώρο ως καινοτόμος για τις χαλκογραφίες με την τεχνική μετζοτίντο (mezzotints). Το βιβλίο της Mezzotint: History and Technique (Μετζοτίντο: Ιστορία και Τεχνική), που εκδόθηκε από τον οίκο Harry N. Abrams, Inc., το 1990, έχει καθιερωθεί ως το πλέον ολοκληρωμένο έργο προσδιορισμού αυτής της δύσκολης τεχνικής της χαλκογραφίας. Δηλώνει πως λατρεύει τα καθημερινά, συνηθισμένα αντικείμενα, τα οποία επιχειρεί να παρουσιάσει με τον πλέον ασυνήθιστο τρόπο, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνική μετζοτίντο.

    Έργα της βρίσκονται σε πολυάριθμες συλλογές μουσείων, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Εθνικού Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης, του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας, του Μουσείου Τέχνης του Μπρούκλιν και των Δημοσίων Βιβλιοθηκών της Βοστόνης και της Νέας Υόρκης. Η ίδια έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις στο ενεργητικό της και πάνω από τριάντα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Εκτός από τα εργαστήρια χαλκογραφίας και τις διαλέξεις που παρουσιάζει σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής, ανήκει και στο διδακτικό προσωπικό της Σχολής Σχεδίου του Rhode Island School, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς και του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στο New Paltz.

    Σχετικά Links:

    Herakleidon, Experience in Visual Arts

    [04] Πολιτισμός

    Στο πολιτιστικό κέντρο "Ελληνικός Κόσμος"

    Eleusis: Μουσική μυσταγωγία

    17/10/2006 8:43:00 μμ

    Ο Γιώργος Παλαμιώτης και η Φωτεινή Παπαδόδημα παρουσιάζουν επί σκηνής μια συγκλονιστική "μυστική εμπειρία". Πλαισιωμένοι από ταλαντούχους Έλληνες και ξένους μουσικούς, εισχωρούν στα άδυτα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, συναντούν ξεχασμένους θεούς κι αποκαλύπτουν τα μυστικά τους στο παγκοσμιοποιημένο (μεταβιομηχανικό) σήμερα. Μετά από δυο χρόνια εντατικής δουλειάς σε Παρίσι, Αθήνα, Λονδίνο και με τη σύμπραξη Ελλήνων, Βρετανών και Αφρικανών μουσικών, οι δημιουργοί του project Eleusis Tales of the Holy, είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν και να παρουσιάσουν ζωντανά στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των προσπαθειών τους. Πέντε παραστάσεις στο πολιτιστικό κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" - Πειραιώς 254 Κτίριο 5 από 3 έως 7 Νοεμβρίου.

    Πάντρεμα μουσικών παραδόσεων με τον ηλεκτρονικό ήχο

    Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα, καθώς καταφέρνει να γεφυρώσει με επιτυχία, ασύμβατες μεταξύ τους φόρμες από τις μουσικές παραδόσεις διαφόρων πολιτισμών, αφομοιώνοντας τες στον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο. Μουσικά στοιχεία από ποικίλες και μακρινές κουλτούρες (από τη δυτική Αφρική ως τη νότια Ινδία) συνυφαίνονται αρμονικά με αρχαιοελληνικά ιερά κείμενα και μοτίβα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική των νεότερων χρόνων.

    Το νέο CD αποτελεί καρπό της κοινής ερευνητικής προσπάθειας δυο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών: της Φωτεινής Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη.

    Με τη σκέψη τους στραμμένη στην αρχαϊκή εποχή, όπου τα σύνορα μεταξύ φύσης, θεών και ανθρώπων δεν ήταν ακόμη σαφώς προσδιορισμένα, δημιούργησαν έναν θεματικό άξονα εμπνευσμένο από τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης ο οποίος αποτελούσε τον πυρήνα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Ο άξονας αυτός, επικεντρωμένος στον κύκλο ζωή-θάνατος-αναγέννηση, βασίζεται σε αποσπάσματα από Ορφικούς και Ομηρικούς ύμνους.

    Το μουσικό ταξίδι της Φωτεινής και του Γιώργου αρχίζει με μια επίκληση στη "Μνημοσύνη" θεά της μνήμης και μητέρα όλων των τεχνών, συνεχίζεται με το "μυστικό γάμο" της Περσεφόνης με τον Άδη, περιγράφει την χειμερινή απόγνωση της Δήμητρας που ψάχνει οργισμένη για την κόρη της και καταλήγει στο αίσιο ξανασμίξιμό τους. Η επανεύρεση μάνας και κόρης σηματοδοτεί την έλευση της άνοιξης, την αφθονία των καρπών της γης και το τελειωτικό θρίαμβο του φωτός με την κυοφορία από την Περσεφόνη του ερωτικού θεού Ίακχου.

    Ταυτόχρονα επιχειρείται μια συγκριτική αντιπαράθεση των αρχέγονων μύθων με ελληνικά, ανατολίτικα και δυτικοαφρικανικά δημοτικά τραγούδια, στην οποία καταδεικνύεται το κοινό υπόστρωμα των εμπνεύσεών τους, η αμοιβαιότητα των πόθων και των βασάνων τους, η επί ίσοις όροις συμμετοχή τους στην κληρονομιά των πανανθρώπινων αξιών, παρά τους αναγκαστικούς μετασχηματισμούς που επέβαλε ο χρόνος και η απόσταση.

    Αν εξαιρέσουμε το ηλεκτρικό μπάσο και τα ντραμς, το project Eleusis μεταχειρίζεται παραδοσιακά όργανα από την Ελλάδα, την Μικρά Ασία και την Αφρική. Οι μουσικοί που συμπράττουν με τον Γ. Παλαμιώτη και την Φ. Παπαδόδημα είναι οι: Άγγελος Πολυχρονόπουλος (κρουστά ), Κωστής Κοπανάρης (κρουστά), Χρήστος Γκοτσίνας (τύμπανα), Moussa Hemma από τη Burkina Faso (αφρικανικό ξυλόφωνο), Ousmane Keita από το Mali (άρπα) από τη γνωστή μουσική οικογένεια των Keita, καθώς και σολίστες της παραδοσιακής μας μουσικής όπως οι Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μακρής (γκάιντα) και Αντώνης Απέργης (κανονάκι, νέι, ούτι).

    Οι δημιουργοί του Eleusis ξεκίνησαν την απόπειρά τους στο σύμπαν των διαπολιτισμικών καλλιτεχνικών συνευρέσεων σε πείσμα όλων όσων έλεγαν: «ωραία ιδέα, αλλά δεν θα ενδιαφερθεί κανείς». Οι δυσοίωνες αρχικά προβλέψεις για την πορεία του εγχειρήματος, ανατράπηκαν από το άμεσο ενδιαφέρον της ανερχόμενης δισκογραφικής εταιρείας track7music.

    Στη συνέχεια, δυο κορυφαίοι παραγωγοί της δισκογραφικής εταιρίας Real World, οι Nick Page και Neil Sparkes γνωστότεροι ως Temple of Sound κι έχοντας στο ενεργητικό τους συνεργασίες με τον Peter Gabriel, τους Massive Attack, τη Natasha Atlas και πλειάδα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών - ακούγοντας δείγμα της μέχρι τότε δουλειάς του Γιώργου Παλαμιώτη και της Φωτεινής Παπαδόδημα, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο project.

    Η τελική μίξη του ήχου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τους Temple of Sound. Tο mastering ολοκληρώθηκε στο φημισμένο βρετανικό Exchange Studio και φέρει την υπογραφή του τελειομανούς Mike Marsh (γνωστός από τις συνεργασίες του με τους Massive Attack, U2, Madonna, Bjork, Prodigy, Moby κ. α.)

    Η Φωτεινή Παπαδόδημα και ο Γιώργος Παλαμιώτης, επιστρέφοντας από το Λονδίνο πραγματοποίησαν μια «μυστική περιοδεία» σε όλη την Ελλάδα, παίζοντας live αποσπάσματα από την αναμενόμενη δουλειά τους, σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές απ όπου άντλησαν την έμπνευσή τους, χωρίς προαναγγελία ή πλάνο, μπροστά σε ανυποψίαστο κοινό ή τους περαστικούς που"έτυχε" να βρίσκονται στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη στιγμή. Τελευταίος σταθμός των απροσχημάτιστων εμφανίσεών τους είναι η Αθήνα, με παραστάσεις που θα δοθούν στο πολιτιστικό κέντρο "Ελληνικός Κόσμος".

    Σχετικά Links:

    Eleusis: Tales Of The Holy

    [05] Πολιτισμός

    Συναυλία στη Νέα Υόρκη

    Η Συμφωνική της ΕΡΤ στον ΟΗΕ

    17/10/2006 8:31:00 μμ

    Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την ΕΡΤ και με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" γιορτάζει την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών με μια μεγάλη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που θα δοθεί στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Κ. Αναν, θα είναι ο οικοδεσπότης της Συναυλίας που θα δοθεί για τον εορτασμό της επετείου ίδρυσης του ΟΗΕ. Η συναυλία επιχορηγείται από την Ελληνική κυβέρνηση και το Κοινωφελές Ιδρυμα "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης". Διευθυντές Ορχήστρας της Συναυλίας που θα δώσει η 62μελής Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα είναι ο κ. Steven White και ο κ. Ανδρέας Πυλαρινός.

    Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ μαζί με τον παγκοσμίου φήμης τενόρο Ρολάντο Βιγιαζόν και τρεις σολίστες από την Ελλάδα, τη Φωτεινή Δάρρα, Τάσο Αποστόλου και Ανδρέας Σμυρνάκη θα ερμηνεύσουν ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979), Γιώργου Σεφέρη (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963) και Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δημήτρη Λάγιου.

    Από την ίδρυσή της, το 1938, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει παρουσιάσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους της Αθήνας και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Εχει επίσης δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, όπως το Κάϊρο, το Μόντρεαλ, η Κολωνία, η Κωνσταντινούπολη, η Αλεξάνδρεια , το Παρίσι και το Βελιγράδι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 October 2006 - 20:50:44 UTC