Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μαξίμου η Ρεμπούτσικα
  • [02] Στην Αθήνα ο Μπαμπατσάν
  • [03] Οι μεταρρυθμίσεις από τον Αλογοσκούφη
  • [04] Στην τελική ευθεία
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου - Πατουλίδου
  • [06] Συνεργασία Αθήνας - Σικάγο
  • [07] Επαφές Βαρθολομαίου
  • [08] Αποφασίζουν οι δάσκαλοι
  • [09] Αναζητείται ο 29χρονος
  • [10] Ελεύθερη επικοινωνία
  • [11] Νέα πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ
  • [12] Έκλεβαν υλικά του ΟΣΕ
  • [13] Εργατικό ατύχημα στην Πτολεμαίδα
  • [14] Ο Μπους προειδοποιεί τη Β.Κόρεα
  • [15] Χάνουν δυνάμεις οι Ρεπουμπλικανοί
  • [16] Στόχος της Αλ Κάιντα η Βρετανία
  • [17] Τους δηλητηρίασαν!
  • [18] Συνάντηση Ράις - Αζο
  • [19] Κανονικά τα δρομολόγια
  • [20] Τον "κλείδωσαν"!
  • [21] Επτά νεκροί σε επίθεση καμικάζι
  • [22] Νέες αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ
  • [23] Αυξήθηκαν οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ
  • [24] Εξακολουθούν να σκοτώνουν
  • [25] Παραπέμπεται ξανά η Ελλάδα
  • [26] Απονομή Βραβείων Ωνάση
  • [27] Συναυλία για τον ΟΗΕ
  • [28] Το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ
  • [29] Μειώθηκαν κατά 37% τα κέρδη της Yahoo!
  • [30] "Το όνειρο"... έγινε εφιάλτης

    [01] Πολιτική

    Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό

    Στο Μαξίμου η Ρεμπούτσικα

    19/10/2006 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με τη μουσικοσυνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αφορμή τη βράβευσή της στη Γάνδη για τη μουσική της στην τουρκική ταινία "My father, my son". Στη συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, κυριάρχησε η συζήτηση για τη μουσική και τον κινηματογράφο ενώ αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου η διακεκριμένη μουσικός ανέφερε ότι πήρε δύναμη από αυτή την ανθρώπινη συνάντηση. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού Π.Ανδριώτη. Στο μεταξύ στο Λάχτι της Φινλανδίας, μεταβαίνει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που συνεδριάζει για θέματα απασχόλησης. Το μεσημέρι ο Κώστας Καραμανλής θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με θέμα την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σημαντική διάκριση για την Ευ. Ρεμπούτσικα

    [02] Πολιτική

    Συναντάται με την Υπουργό Εξωτερικών

    Στην Αθήνα ο Μπαμπατσάν

    19/10/2006 10:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2006 10:54:21 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, με αιχμή το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κύπρο, θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση, που έχει σε λίγη ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Άλι Μπαμπατσάν, τον επικεφαλής της τουρκικής ομάδας διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., που επισκέπτεται τη χώρα μας, ένα μήνα πριν δημοσιευθεί η αξιολογική έκθεση της Κομισιόν. Στην Αθήνα, βρίσκεται και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, ο οποίος και θα έχει γεύμα εργασίας με την Υπουργό Εξωτερικών στις 12:30 μ.μ. ενώ στις 2.30 μ.μ. θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

    [03] Πολιτική

    Οι μεταρρυθμίσεις από τον Αλογοσκούφη

    18/10/2006 1:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποκαθίσταται η δημοσιονομική ισορροπία, ενώ παράλληλα διατηρείται η αναπτυξιακή δυναμική της Οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας την έκθεση εφαρμογής για το 2006 του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2005-2008. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες συνεχίζουν να ισχύουν και είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η αύξηση της παραγωγικότητας, οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, το άνοιγμα των αγορών και η αύξηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με τη βελτίωση του συστήματος κατάρτισης και επιμόρφωσης. Για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του, ενημέρωσε το πρωί τον Πρωθυπουργό σε συνεργασία που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, συζητήθηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου που αφορούν στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην αλλαγή των κλιμακίων και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων, στην απλοποίηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, αλλά και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι συζητήθηκε ο προγραμματισμός για το νέο πλαίσιο που αφορά στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων την περίοδο 2007-2013, καθώς και ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων και τέλος η κατάθεση του Προϋπολογισμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το επίδομα θέρμανσης εξετάζεται μόνο για τα άτομα με αναπηρία και δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμα. Για τις δημοτικές εκλογές επεσήμανε ότι ο λαός ψήφισε με νηφαλιότητα και έστειλε το πολιτικό του μήνυμα ενώ όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και τη χρηματοδότηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε "αυτά τα θέματα τα χειρίζεται η Υπουργός Παιδείας". Αναφερόμενος στην εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας για την Ολυμπιακή τόνισε ότι καμιά απόφαση της Κομισιόν δεν οδηγεί αυτόματα σε πτώχευση την Ολυμπιακή.

    Στην έκθεση εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων -η οποία είναι αντικείμενο συλλογικής εργασίας, Υπουργείων, Περιφερειών, εργοδοτικών οργανώσεων και εργαζομένων- αναφέρεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τα αποτελέσματα εφαρμογής του επενδυτικού νόμου, η βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας -αύξηση εξαγωγών το α εξάμηνο του 2006 άνω του 22%- καθώς και οι προσπάθειες που έχουν γίνει και τα αποτελέσματά τους για μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση της νέας ψηφιακής στρατηγικής κλπ. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι επιδιώκεται η διασύνδεση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με το Δ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) και τη Στρατηγική της Λισαβόνας.

    Παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και στην ενημέρωση των πολιτών για τους στόχους του προγράμματος αυτού.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι είναι απόλυτα αλληλέγγυος με τη στρατηγική της υπουργού Παιδείας ότι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία θα γίνεται ανάλογα με τη βελτίωση των δημοσιονομικών.

    Έκθεση Εφαρμογής

    Στην Έκθεση Εφαρμογής (για το 2006) του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, η οποία διαβιβάστηκε προχθές (Δευτέρα) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της απασχόλησης. Για τη δημοσιονομική ισορροπία, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι στόχοι για το 2006 επιτυγχάνονται, ενώ για το 2007 αναφέρεται ότι θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, τόσο το 2007 όσο και το 2008 και το 2009. Προστίθεται επίσης ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα επόμενα χρόνια, με σκοπό την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

    Επίσης, αναφέρεται η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ακινήτων (μεταρρύθμιση με την επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις νέων ακινήτων), τη πάταξη της φοροδιαφυγής, τη λειτουργία γραμματείας για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τις δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και την εφαρμογή του νέου νόμου για τις ΔΕΚΟ.

    Επισημαίνεται επίσης ότι προωθείται η αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών (ΒΕΠΕ) καθώς και ο εκσυγχρονισμός του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

    Για τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται ότι παρά τις αβεβαιότητες και την υψηλή αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εφαρμόστηκε επιτυχώς.

    Επιπλέον έχουν ήδη αποφασιστεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και υλοποιούνται η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και η εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο μετά την αναδιάρθρωση της εταιρίας.

    Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007 περιλαμβάνονται επίσης, η αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καθώς και η αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου σε λοιπές εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.

    Εσωτερική Αγορά

    Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά παρουσιάζει σημαντική μείωση του ελλείμματος το Σεπτέμβριο του 2006.

    Προκειμένου να βελτιωθεί η επίδοση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα, σημαντικό συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει η γενική γραμματεία της κυβέρνησης σε συνεργασία με τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες.

    Βασικοί στόχοι είναι αφενός η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και αφετέρου η δημιουργία των απαραιτήτων συνθηκών ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ισότιμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της νέας αγοράς.

    Περιφερειακή και κοινωνική συνοχή

    Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση (σύμφωνα με το πρόγραμμα εφαρμογής του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων) στοχεύει στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των προηγουμένων ετών, έχοντας ως γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη μέσω της οικονομικής αναβάθμισης των λιγότερο ευνοημένων περιοχών και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Ο νέος επενδυτικός νόμος (3299/2004) συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της περιφερειακής συνοχής, ενώ στον τομέα των μεταφορών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής που καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο της χώρας.

    Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του βασικού δικτύου και του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνοχής ιδρύθηκαν στην έδρα κάθε νομού τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης. Για την κοινωνική συνοχή επιχειρείται η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς κοινωνικοοικονομικού επιπέδου διαβίωσης για όλους και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Τέλος, στην έκθεση εφαρμογής του προγράμματος αναφέρονται οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και οι στόχοι για την απασχόληση στο πλαίσιο των στρατηγικών της Λισαβόνας.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    "Για μια ακόμα φορά, η Κυβέρνηση επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην και να παραπέμψει στο μέλλον" επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δηλώσεις κ. Αλογοσκούφη.

    Στην ανακοίνωσή αναφέρεται επίσης ότι "αποσιωπάται το γεγονός πως πολλά μέτρα (όπως, για παράδειγμα, οι δράσεις για την απασχόληση, το ΤΕΜΠΤΕ και το ΤΑΝΕΟ) αποτελούν συνέχεια δράσεων και πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ, που τώρα παρουσιάζονται ως έργα ΝΔ".

    Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι ο κ. Αλογοσκούφης, αγνοώντας πλήρως το μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που εκφράστηκε στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, επιμένει στον δρόμο των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών και των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

    [04] Πολιτική

    Για τον Β΄γύρο των εκλογών

    Στην τελική ευθεία

    18/10/2006 10:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2006 11:36:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Κορυφώνεται η εκλογική μάχη του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών, με τους υποψηφίους να πραγματοποιούν τις τελευταίες επαφές τους αναζητώντας συμμαχίες, που θα τους δώσουν τη νίκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι μονομαχίες για τους δήμους στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Οι υποψήφιοι στη συμπρωτεύουσα Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και η Χρύσα Αράπογλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, στην εκπομπή της ΕΡΤ "Πρώτη Γραμμή". Στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηριζόμενος από το Συνασπισμό, Γιάννης Δημαράς, τάχθηκε υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση. Σκληρές μονομαχίες μεταξύ των υποψηφίων θα γίνουν την προσεχή Κυριακή σε δεκάδες δήμους της Αττικής. Και φυσικά, βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για την προσέλκυση των ψηφοφόρων των συνδυασμών που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

    Κόντρες και συμμαχίες

    Σκληρή κόντρα Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και Χρύσας Αράπογλου στην εκπομπή της ΝΕΤ πρώτη Γραμμή. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης αναμετρήθηκαν σε έντονο ύφος, με αφορμή τις κατηγορίες της κυρίας Αράπογλου περί εμπλοκής σε δωροδοκία του γενικού γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια.

    Η κ. Αράπογλου συναντήθηκε , το απόγευμα της Τετάρτης με τον επικεφαλής του συνδυασμού "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος στις εκλογές της Κυριακής συγκέντρωσε υψηλό ποσοστό ψήφων αγγίζοντας το 16%.

    Ο κ. Μπουτάρης, παρέμεινε σταθερός στην αρχική δήλωσή του μετά την Κυριακή των εκλογών, ότι η παράταξή του δεν μπορεί να "δώσει γραμμή" στους ψηφοφόρους της, αλλά και ότι αντικειμενικός στόχος παραμένει η ανατροπή της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, στόχος που δεν ολοκληρώθηκε..

    Έμμεση στήριξη στη Χρύσα Αράπογλου εξέφρασαν με γραπτή δήλωση δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του Γ. Μπουτάρη οι Απόστολος Αγγελόπουλος, και Γαβριήλ Κερμανίδης και ο υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος Βασίλης Τσιότρας.

    Ανοιχτό άφησε το θέμα της στήριξης, από την παράταξή του, των δύο συνδυασμών, που θα επαναδιεκδικήσουν το δήμο της Θεσσαλονίκης, στο δεύτερο γύρο, ο επικεφαλής της "Θεσσαλονίκης των Πολιτών και της Οικολογίας" Τάσος Κουράκης.

    Στην μάχη του δεύτερου γύρου, στις Σέρρες, ο αντάρτης της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Μυτιληναίος αποφάσισε να στηρίξει τον νυν νομάρχη Κωνσταντίνο Παπαπαναγιώτου, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Στέφανο

    Εν τω μεταξύ νικητής δύο ημέρες χρειάστηκαν για να ανακοινωθεί επισήμως ότι στο Αιγάλεω εξελέγη δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.

    Για δεύτερη τετραετία επανεξελέγη ο Δημήτρης Καλογερόπουλος που είχε υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 42,2%. Μόλις 12 ψήφοι, στην επανακαταμέτρηση, του εξασφάλισαν το απαραίτητο ποσοστό της νίκης.

    Δεύτερος ήρθε ο Χρήστος Καρδάρας που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 31,7%.

    Να ψηφίσουν άκυρο-λευκό στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών, όπου δεν υπάρχει συνδυασμός υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, κάλεσαν οι υποψήφιοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας τους ψηφοφόρους τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιώργος Μαυρίκος.

    [05] Πολιτική

    Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Συνάντηση Παπανδρέου - Πατουλίδου

    18/10/2006 3:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τη Βούλα Πατουλίδου, που διεκδίκησε τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, είχε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου. Η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, επιμένοντας ότι έχει μηδενίσει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Αιχμές για κάποιους βοτυλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης ότι δεν τη στήριξαν, άφησε η Βούλα Πατουλίδου, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι δεν υπήρξε συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η ίδια είναι απόλυτα ικανοποιημένη από το ποσοστό του συνδυασμού της.

    [06] Πολιτική

    Συνεργασία Αθήνας - Σικάγο

    18/10/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μια καινούρια σελίδα ανοίγει στις σχέσεις της Αθήνας με το Σικάγο. Οι δύο πόλεις που έχουν αδελφοποιηθεί στο παρελθόν ξεκινούν συνεργασία πάνω στα πολιτιστικά δρώμενα και στα θέματα ομογένειας. Η συνεργασία επισφραγίστηκε με την συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με τον δήμαρχο του Σικάγο Ρίτσαρντ Ντέϊλι, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για ολιγοήμερη επίσκεψη. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Σικάγο ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Νικήτα Κακλαμάνη και δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας. Ο Νικήτας Κακλαμάνης μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του θα έχει μια σειρά από επαφές με δημάρχους μεγάλων πρωτευουσών.

    [07] Πολιτική

    Με την πολιτκή και πολιτειακή ηγεσία

    Επαφές Βαρθολομαίου

    18/10/2006 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία είχε σήμερα στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σε πολύ φιλικό κλίμα και συζητώντας για την τελευταία συνάντησή τους στην Λέσβο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε τον Πατριάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο. Το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της νομικής υπόστασης του Πατριαρχείου, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή της στο Πατριαρχείο και προσωπικά στον κ. Βαρθολομαίο. Το πρωί ο Πατριάρχης συνάντησε την υπουργό Εθνικής Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου με την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    [08] Κοινωνία

    Ναι σε πέντε θεσμικά αιτήματα, λέει η Κυβέρνηση

    Αποφασίζουν οι δάσκαλοι

    19/10/2006 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σήμερα και αύριο αποφασίζουν σε γενικές συνελεύσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων προτείνουν νέα τριήμερη απεργία για τις 24,25 και 26 Οκτωβρίου και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη Τετάρτη. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση τονίζει ότι ικανοποιήθηκαν πέντε θεσμικά αιτήματα, και τους καλεί να επιστρέψουν στα σχολεία. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμιά "αμοιβαία συμφωνία" που να αφορά στα θεσμικά αιτήματα του κλάδου ενώ η Υπουργός Παιδείας άφησε χθες και πάλι αιχμές για υποκινητές και σημείωσε πως τρίτοι παράγοντες συνηθίζουν να παρεμβαίνουν και δεν αφήνουν να αναπτύσσεται η διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο δηλώνει ότι απαντά θετικά στα αιτήματα που αφορούν:

    στην προσχολική αγωγή που καθίσταται απο του χρόνου υποχρεωτική για ένα έτος, στο ωράριο των δασκάλων που υπηρετούν σε ολιγοθέσια σχολεία,\ στην αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των ωρομισθίων η οποία θα αντιμετωπιστεί θετικά από του χρόνου, στον αριθμό μαθητών ανά τάξη για τον οποίο θα εξεταστεί περεταίρω μείωση και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την οποία θα διαμορφωθούν νέα προγράμματα με αξιοποίηση κονδυλίων από το 4ο ΚΠΣ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προτείνουν νέες απεργίες

    [09] Κοινωνία

    Αναζητείται ο 29χρονος

    19/10/2006 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ασύλληπτος παραμένει ο 29χρονος, που αναζητείται από χθες το μεσημέρι, μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της γιαγιά του στην Επισκοπή Ημαθίας. Το επεισόδιο έγινε στην αυλή του σπιτιού, μπροστά στα μάτια ηλικιωμένης γειτόνισσας. Ο 29χρονος φέρεται να χτύπησε την 76χρονη γιαγιά του στο κεφάλι και άλλα σημεία του σώματός της και στη συνέχεια διέφυγε. Τα αίτια της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα.

    [10] Κοινωνία

    Μεταξύ δικηγόρων και κρατουμένων

    Ελεύθερη επικοινωνία

    18/10/2006 7:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Χωρίς διαχωριστικό τζάμι θα γίνονται εφ εξής οι συναντήσεις δικηγόρων και κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, προκειμένου να γίνει καλύτερη η μεταξύ τους επικοινωνία. Το γυάλινο παραπέτασμα και τα τηλέφωνα που είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καταργούνται πλέον σε όλες τις φυλακές της χώρας, αρχής γενομένης από τον Κορυδαλλό. Η οριστική απόφαση για το σταδιακό ξήλωμα των υαλόφρακτων διαχωριστικών και των εσωτερικών τηλεφώνων ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του κ. Παπαληγούρα στις φυλακές Κορυδαλλού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πρόκειται για μια απόφαση που φέρνει πιο κοντά το σωφρονιστικό σύστημα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενισχύει τα ατομικά δικαιώματα του κάθε κρατούμενου. Πλέον ανάμεσα στο δικηγόρο και τον κρατούμενο θα υπάρχει μόνο ένα τραπέζι ενώ καταργούνται και τα ξύλινα παραπετάσματα στο χώρο των επισκεπτηρίων τα οποία αντικαθίστανται από γυάλινα με ειδική ηχομόνωση.

    [11] Κοινωνία

    Σε 15 επιχειρήσεις τροφίμων στη Βόρεια Ελλάδα

    Νέα πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ

    18/10/2006 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πρόστιμα ύψους 260.000 ευρώ επέβαλε o Ε.Φ.Ε.Τ σε 15 επιχειρήσεις τροφίμων στη Βόρεια Ελλάδα διότι κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, παρουσίαζαν σοβαρές αποκλίσεις από την τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο κανόνων υγιεινής, παραπλανώντας τους καταναλωτές.

    Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ αποφάσισε:

    Την εισήγηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 120.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης "ΚΥΨΕΛΗ ΑΕ", παραγωγή και εμπορία ειδών διατροφής, 3ο χλμ. Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 40.000 ευρώ στην επιχείρηση "REGINA" Κουραντίδης Νικόλαος, επεξεργασία και τυποποίηση μελιού, ΒΙ.ΠΕ Θεσ/κης, Γ΄ ζώνη, ΟΤ 39Α, Σίνδος. Επίσης αποφασίστηκε και η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για ένα μήνα. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 30.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΑΦΟΙ ΤΕΚΤΙΡΙΔΗ & ΣΙΑ ΟΕ-ΠΕΛΕΚΑΝ", αποθήκη τροφίμων, Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι προϊόντα από το έτος 2004 έως και σήμερα δεν παράγονται στις εγκαταστάσεις της αλλά σε τρίτες χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία) ενώ η αναγραφόμενη ένδειξη "Ελληνικής Προέλευσης" οδηγεί τον καταναλωτή σε πλάνη. Την επιβολή προστίμου ύψους 15.000 ευρώ στην επιχείρηση ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΕ, τυροκομείο Εύοσμος Θεσσαλονίκης. Την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΘΕΡΟΣ» ιδιοκτησίας Ε.Ε. ΣΙΩΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ & ΣΙΑ, αρτοποιείο, Κύπρου 104-Λάρισα. Επίσης, το Δ.Σ του ΕΦΕΤ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι να πιστοποιηθεί από τους ελεγκτές του ΕΦΕΤ η πλήρης συμμόρφωση της στις απαιτήσεις τις κείμενης νομοθεσίας σχετικής με την υγιεινή των τροφίμων και τα τρόφιμα. Την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην επιχείρηση ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, σούπερ μάρκετ, Ευρυσθέως 4, Ανω Τούμπα. Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, Φλώρου 26, Κορδελιό, Θεσ/κη. Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση Θ. ΑΣΙΟΓΟΥ-Ε. ΣΤΑΜΑΤΗ ΟΕ- ΩΜΕΓΑ, Σούπερ μάρκετ με παρασκευαστήριο ετοίμων εδεσμάτων, Κομνηνών 28-Θεσ/κη. Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΣΙΑΦΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ", εργαστήριο ζαχαροπλαστικης (σφολιάτας), Νεαπόλεως 45, Βόλος. Την επιβολή προστίμου ύψους 2.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης "ΤΕΤΡΑΣ ΕΣΤΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.", Ν. Ραιδεστός Θεσαλονικης οδός Πλάτωνος 1. Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση "PORTO VOLOS" αναψυκτήριο-κυλικείο, κεντρική προβλήτα Λιμένος Βόλου. Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ, οβελιστήριο-ουζερί, Λεμάν 1, Αλυκές Βόλος. Την επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ στην επιχείρηση ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΟΕ, κρεοπωλείο-κατάστημα αλαντοποιίας-τυροκομικά, Κ. Γαβριηλίδη 13, Κιλκίς. Την επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ στην επιχείρηση ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, σούπερ μάρκετ, Μπουμπουλίνας & Ξυλούρη 1 Θεσαλονικη. Την επιβολή προστίμου ύψους 2.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ "ΑΡΤΟΣ", Μπουμπουλίνας 34, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

    Ο ΕΦΕΤ καλεί το σύνολο των επιχειρήσεων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία και παράλληλα, διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων θα συνεχισθεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς.

    [12] Κοινωνία

    Έκλεβαν υλικά του ΟΣΕ

    18/10/2006 1:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύο νεαροί συνελήφθησαν από την Ασφάλεια για κλοπές καλωδίων και άλλων υλικών από εργοτάξια και γραμμές του ΟΣΕ που διέπραξαν το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των συρμών και κίνδυνοι για πρόκληση ατυχημάτων.

    [13] Κοινωνία

    Σκοτώθηκε ένας υπάλληλος της ΔΕΗ

    Εργατικό ατύχημα στην Πτολεμαίδα

    18/10/2006 12:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2006 5:43:01 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας υπάλληλος της ΔΕΗ, όταν το φορτηγό που οδηγούσε ανατράπηκε στο ορυχείο του Κυρίου Πεδίου της ΔΕΗ, στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του το φορτηγό, που οδηγούσε ο 35χρονος υπάλληλος Γιώργος Νίτσος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, ανατράπηκε την ώρα που κινούνταν σε χώρο απόθεσης λιγνίτη και τον καταπλάκωσε. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ "Σπάρτακος" Γιώργος Κάτανας, στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και άλλα παρόμοια ατυχήματα, αφού οι οδηγοί - υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να "σκαρφαλώνουν" με τα οχήματα σε μεγάλες σωρούς για να αποθέσουν το ορυκτό, χωρίς να εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε ανακοίνωση της η ΔΕΗ εκφράζει τη λύπη της προς την οικογένεια του άτυχου οδηγού και επισημαίνει ότι θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διευκόλυνση του έργου των Αρχών για τη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση ο 45χρονος δεν ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ, αλλά οδηγός που εκτελούσε εργασίες μεταφοράς λιγνίτη για λογαριασμό της και για αδιευκρίνιστους λόγους όπως υποστηρίζει η Επιχείρηση δεν τήρησε την απόσταση ασφαλείας από το πρανές η οποία επιβάλλεται κατά τη διάρκεια της εκφόρτωση.

    [14] Κόσμος

    Ο Μπους προειδοποιεί τη Β.Κόρεα

    19/10/2006 8:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Βόρεια Κορέα θα θεωρηθεί υπεύθυνη εάν πουλήσει πυρηνικά όπλα στο Ιράν ή στην Αλ Κάιντα προειδοποίησε τη χώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. "Εάν συγκεντρώσουμε πληροφορίες από την αντικατασκοπεία ότι προτίθενται να μεταβιβάσουν πυρηνικά όπλα, θα σταματήσουμε αυτή τη μεταβίβαση", ανέφερε ο Τζορτζ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης στο ABC, προειδοποιώντας επίσης ότι η Πιονγιάνγκ θα υποστεί "σοβαρές συνέπειες" για τέτοιες ενέργειες. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι η Πιονγιάνγκ ίσως πραγματοποιήσει δεύτερη πυρηνική δοκιμή παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δοκιμή που έγινε στις 9 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Βόρεια Κορέα Τανγκ Τζιασουάν αναμένεται να επιδώσει ένα "πολύ ισχυρό" μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ, καλώντας την να μην προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή. "Είμαι πεπεισμένος ότι οι Κινέζοι θα επιδώσουν ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τις μελλοντικές δοκιμές", είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος συνοδεύει στην Άπω Ανατολή την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Ο Τανγκ βρίσκεται στην Πιονγκγιάνγκ για συνομιλίες όσον αφορά το ζήτημα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και υποψήφιος για τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ότι θα αντιμετωπίσει "σοβαρές συνέπειες" αν προβεί σε μια δεύτερη πυρηνική δοκιμή, κάνοντας λόγο για "ακόμη σκληρότερη" απάντηση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Ο Μπαν θα έχει συνάντηση με την Ράις αργότερα σήμερα στη Σεούλ.

    [15] Κόσμος

    Χάνουν δυνάμεις οι Ρεπουμπλικανοί

    19/10/2006 10:06:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών έχουν πέσει τα ποσοστά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενώ απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες έως τις ενδιάμεσες εκλογές που θα κρίνουν το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη. Το 47% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ενώ μόλις το 14% των ερωτηθέντων είπαν ότι θέλουν να παραμείνει η σημερινή σύνθεση του Κογκρέσου. Μόνο το 16% των ερωτηθέντων εγκρίνουν τον τρόπο που ενεργεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 1992. Στο ερώτημα πώς κρίνουν το έργο του Προέδρου Τζορτζ Μπους μόλις το 38% απάντησαν ότι έχουν θετική γνώμη. Στην πρόθεση ψήφου, το 37% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικανούς και το 52% τους Δημοκρατικούς. Η διαφορά του 15% είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ως σήμερα. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.006 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων το χρονικό διάστημα από την 13η έως την 16η Οκτωβρίου 2006 και έχει ποσοστό σφάλματος ±3,1%.

    [16] Κόσμος

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "The Guardian"

    Στόχος της Αλ Κάιντα η Βρετανία

    19/10/2006 9:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Βρετανία αποτελεί το βασικό στόχο των μαχητών της Αλ Κάιντα, με τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης χρονιάς να θεωρούνται μόνο η αρχή, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "The Guardian", επικαλούμενη αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας Πληροφοριών, που διαθέτουν πρόσφατες πληροφορίες και έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, δήλωσαν στην εφημερίδα πως τα μέλη της Αλ Κάιντα ανασυντάχθηκαν και οργανώθηκαν καλύτερα το τελευταίο διάστημα στο Πακιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ειδικοί φοβούνται ότι ποτέ πριν η Βρετανία δεν αποτελούσε τόσο ξεκάθαρο στόχο, αφού τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν μεγάλες επιθέσεις όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. "Θεωρούν ότι οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου ήταν μόνο η αρχή", τόνισε ανώτερος αξιωματούχος αναφερόμενος στα αιματηρά χτυπήματα στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005. "Η Αλ Κάιντα βλέπει τη Βρετανία ως μια τεράστια ευκαιρία να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες και σύγχυση στις αρχές", επισήμανε ο ίδιος. "Η Βρετανία είναι το τελικό θύμα της εκστρατείας της Αλ Κάιντα", τόνισε ένας άλλος αξιωματούχος. Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι παραδοσιακοί δεσμοί της Βρετανίας με το Πακιστάν καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη της κατάσταση, αφού χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο ανάμεσα στις δύο χώρες με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν πιθανοί ύποπτοι.

    Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν επίσης πως οι οργανώσεις στη Βρετανία έχουν αναπτύξει νέες δομές, έχουν νέους αρχηγούς και στελέχη έτοιμα να στρατολογούν εθελοντές, να τους εκπαιδεύουν και να βρίσκουν όπλα.

    Αν και έχουν εξαρθρωθεί πολλοί πυρήνες οργανώσεων μετά τις επιθέσεις του περασμένου Ιουλίου και έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, πάντα υπάρχουν πρόθυμοι εθελοντές να πάρουν τη θέση των συλληφθέντων, αναφέρουν οι ειδικοί.

    "Είναι σαν το παλιό παιχνίδι Εισβολείς του Διαστήματος. Μόλις καθαρίζεις μια οθόνη από πιθανούς εχθρούς που είναι έτοιμοι να επιτεθούν, εμφανίζεται μια άλλη στη θέση της", είπε χαρακτηριστικά ένας από τους αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    [17] Κόσμος

    Τους δηλητηρίασαν!

    19/10/2006 8:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νοθευμένο φάρμακο που περιείχε βιομηχανική διαλυτική ουσία προκάλεσε το θάνατο σε 26 ανθρώπους, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, στον Παναμά τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Το φάρμακο, ένα σιρόπι για το βήχα που παρασκευάζεται από κρατικό φορέα, περιέχει διαιθυλενική γλυκόλη, ένα διαλύτη που χρησιμοποιείται ευρέως για τα υγρά των φρένων ή ως ψυκτικό υγρό. Αξιωματούχοι του Παναμά είχαν ανακοινώσει πριν λίγες εβδομάδες πως αρκετοί άνθρωποι πέθαναν από κάποια μυστηριώδη ασθένεια, αποκλείοντας αρχικά την περίπτωση ανθρώπινου λάθους. Αμερικανοί επιστήμονες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχαν δηλώσει πως τα θύματα πιθανόν να έχουν δηλητηριαστεί από διαιθυλενική γλυκόλη. Η κυβέρνηση του Παναμά υποστηρίζει πως κάποιος ηθελημένα δηλητηρίασε το φάρμακο, αλλά δεν επεκτάθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    [18] Κόσμος

    Περιοδεία Ράις σε Ασία και Ρωσία

    Συνάντηση Ράις - Αζο

    18/10/2006 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2006 9:26:09 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη βούληση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ιαπωνία απέναντι σε κάθε βορειοκορεατική απειλή, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, από το Τόκιο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογο της Τάρο Αζο. "Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε στην απειλή που συνιστά η Βόρεια Κορέα είναι οι πολύ ισχυρές συμμαχίες που έχουμε με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, στις οποίες οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται", τόνισε η Ράις. Το Τόκιο είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ στην Ασία και τη Ρωσία και στόχο έχει να πείσει τους γείτονες της Βόρειας Κορέας να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις που αποφασίσθηκαν κατά της Πιονγκγιάνγκ μετά την πυρηνική δοκιμή της 9ης Οκτωβρίου. Η περιοδεία της επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ πραγματοποιείται σε μιά στιγμή που πληθαίνουν οι φήμες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα πυρηνική δοκιμή. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός της Β.Κορέας πληροφόρησε την κυβέρνηση της Κίνας ότι προτίθεται να προβεί σε μια σειρά υπόγειων πυρηνικών δοκιμών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η ένταση

    "Κήρυξη πολέμου"

    [19] Κόσμος

    Στο μετρό της Ρώμης

    Κανονικά τα δρομολόγια

    18/10/2006 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποκαταστάθηκε το πρωί της Τετάρτης, η κυκλοφορία στην γραμμή Α του μετρό της Ρώμης, μετά τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που σημειώθηκε την Τρίτη στον κεντρικό σταθμό Βιτόριο Εμμανουέλε. Σύμφωνα με τις αρχές, στο τραγικό δυστύχημα σκοτώθηκε μια 30χρονη Ιταλίδα και τραυματίστηκαν 236 επιβάτες, εκ των οποίων μία γιαπωνέζα παντρεμμένη με Ιταλό, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο" SKY TG24", η άτυχη γιαπωνέζα έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα από τους γιατρούς. Η κατάσταση άλλων πέντε τραυματιών θεωρείται πολύ σοβαρή, ενώ 20 νοσηλεύονται με κατάγματα. Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε στις 08.36 (ώρα Ελλάδος), μετά τις ολονύκτιες εργασίες των τεχνικών συνεργείων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση και την απομάκρυνση των κατεστραμμένων βαγονιών. Τα τρένα δεν σταματούν στον σταθμό Βιτόριο Εμμανουέλε, καθώς παραμένει κλειστός για το κοινό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύγκρουση στο μετρό της Ρώμης

    [20] Κόσμος

    Εγκλωβίστηκε επί 8 λεπτά στη λιμουζίνα ο Ερντογάν

    Τον "κλείδωσαν"!

    18/10/2006 11:51:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Σκάνδαλο" χαρακτηρίζει σήμερα ο τουρκικός Τύπος τη χθεσινή περιπέτεια που πέρασε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι σωματοφύλακες και ο οδηγός του πανικοβλήθηκαν και τον κλείδωσαν κατά λάθος στη θωρακισμένη λιμουζίνα του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο μετά από μία κρίση υπογλυκαιμίας .Για "αδεξιότητα και σειρά λαθών" κάνει λόγο η Χουριέτ στο κύριο άρθρο της με τον τίτλο: "Τεράστιο σκάνδαλο". Η τουρκική εφημερίδα διερωτάται τι θα είχε συμβεί "αν ο πρωθυπουργός αντιμετώπιζε πρόβλημα καρδιολογικής φύσης;" "Τεράστιο σκάνδαλο", σημειώνει στην πρώτη της σελίδα και η Ραντικάλ ,τονίζοντας ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός "δεν προστατεύεται αποτελεσματικά". Για "σκάνδαλο, που είναι αποτέλεσμα της οικογενειοκρατίας που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή στην Τουρκία", κάνει λόγο η Βατάν, καθώς ο Ερντογάν έχει ως οδηγό του έναν συγγενή του και όχι κάποιον επαγγελματία. Η εφημερίδα κατηγορεί μάλιστα τον Τούρκο Πρωθυπουργό για "μοιρολατρία", καθώς δεν συνοδεύεται από γιατρό. Ο 52χρονος Ερντογάν νοσηλεύθηκε επί εννιά ώρες σε κεντρικό νοσοκομείο της Άγκυρας μετά από ξαφνική αδιαθεσία του, που προκλήθηκε -σύμφωνα με τους γιατρούς- από υπογλυκαιμία, λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού, αλλά και υπερκόπωση.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αισθάνθηκε αδιαθεσία καθώς μετέβαινε με το αυτοκίνητό του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μόλις η θωρακισμένη Μερσεντές έφτασε στο νοσοκομείο οι σωματοφύλακες και ο οδηγός του Ερντογάν, βγήκαν πανικόβλητοι από το αυτοκίνητο χωρίς να σβήσουν τη μηχανή, με αποτέλεσμα οι πόρτες να κλειδώσουν αυτόματα και να εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Οι σωματοφύλακες χρειάστηκαν οκτώ λεπτά να σπάσουν με βαριοπούλα το τζάμι του θωρακισμένου οχήματος για να βγάλουν τον Πρωθυπουργό.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι θρησκευόμενος μουσουλμάνος και, κατά συνέπεια, ακολουθεί τη νηστεία του ραμαζανιού, που άρχισε στις 24 Σεπτεμβρίου στην Τουρκία. Στο παρελθόν δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα υγείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο νοσοκομείο ο Ερντογάν

    [21] Ιράκ

    Βυτιοφόρο έπεσε σε αστυνομικό τμήμα

    Επτά νεκροί σε επίθεση καμικάζι

    19/10/2006 10:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καμικάζι που οδηγούσε βυτιοφόρο έπεσε κοντά σε αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη, βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν 20, οι περισσότεροι αστυνομικοί, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές. Γιατροί από το νοσοκομείο της πόλης δήλωσαν πως ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστές.

    [22] Ιράκ

    Νέες αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ

    19/10/2006 8:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2006 9:43:42 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ σε συγκρούσεις με τους αντάρτες, ανεβάζοντας σε 69 τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών από την αρχή του μήνα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού, κάνοντας τον Οκτώβρη έναν από τους πιο αιματηρούς μήνες για τον αμερικανικό στρατό αφότου έγινε η εισβολή στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003. Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια περιπολίας στη νότια Βαγδάτη, όταν δέχτηκε πυρά από Ιρακινούς αντάρτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από "εχθρικά πυρά" στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπου είναι έντονη η παρουσία των ανταρτών. Ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει χθες ότι άλλοι 10 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε επιθέσεις των ανταρτών. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003, έχουν χάσει τη ζωή τους 2.778 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου, την ίδια ώρα που μειώνεται η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στον πόλεμο. Από τη μεριά του ο Λευκός Οίκος, ενώ έχανε 11 άντρες σ ένα 24ωρο, χαρακτήριζε "τίμημα για τη νίκη στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας" τις απώλειες Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν οι τελευταίες απώλειες θα υποχρεώσουν τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αλλάξει στρατηγική, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου δήλωσε: "Όχι, η στρατηγική είναι για τη νίκη". Ο Μπους "θρηνεί για τους ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει" στο Ιράκ, αλλά η νίκη "έχει κόστος" δήλωσε ο Σνόου. Περίπου 2.800 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά την εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξήθηκαν οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ

    [23] Ιράκ

    Αυξήθηκαν οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ

    18/10/2006 12:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε εννιά ανέρχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν από χθες τη ζωή τους στο Ιράκ, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, που ανεβάζει σε 66 τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών από την αρχή του μήνα. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιγιάλα, βόρεια της Βαγδάτης, σε επίθεση των ανταρτών ενάντια σε αμερικανική περίπολο, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη. Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους χθες το βράδυ από έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε το όχημα με το οποίο περιπολούσαν σε δυτική συνοικία της Βαγδάτης. Άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη διάρκεια περιπολίας στις βόρειες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας. Στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες από την έναρξη του πολέμου, σκοτώθηκε επίσης ένας πεζοναύτης στη διάρκεια επιχείρησης κατά των ανταρτών. Από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 2.775 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου. Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστήριξε χθες ότι ο αμερικανικός στρατός είναι πολύ ισχυρός για να χάσει τον πόλεμο στο Ιράκ, προσθέτοντας πάντως ότι θα χρειαστούν πολιτικές λύσεις για να επιτευχθεί η νίκη.

    "Στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν είναι πιθανό να ηττηθούμε στρατιωτικά" τόνισε ο Ράμσφελντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται "κάτι παραπάνω από τη στρατιωτική ισχύ για να επικρατήσουμε".

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς ενισχύει σταδιακά την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη βία. "Πρέπει ακόμη ,το ιρακινό Κοινοβούλιο να επιλύσει το θέμα του ομοσπονδιακού κράτους και να συγκροτήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να περιοριστεί η βία".

    "Πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα μαζί", τόνισε ο Ράμσφελντ. Ο Ράμσφελντ απέφυγε να σχολιάσει πάντως δήλωση του ρεπουμπλικανού προέδρου της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζον Γουόρνερ,ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αλλάξουν πορεία στο Ιράκ, αν εντός των επομένων δύο-τριών μηνών η ιρακινή Κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποκαταστήσει την τάξη.

    [24] Μ. Ανατολή

    Οι ισραηλινές βόμβες διασποτάς στο νότιο Λίβανο

    Εξακολουθούν να σκοτώνουν

    19/10/2006 9:53:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι βόμβες διασποράς που έριξε το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο εξακολουθούν να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν τρεις έως τέσσερις πολίτες κάθε μέρα, με το ένα στα τρία θύματα να είναι παιδί, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των βομβών που δεν έχουν εκραγεί. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 770 πεδία όπου έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες διασποράς στη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Landmine Action, που εδρεύει στο Λονδίνο. Αν και έχουν ήδη εξουδετερωθεί 45.000 βομβίδια που δεν είχαν εκραγεί, εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν διάσπαρτα στο νότιο Λίβανο και θα χρειαστούν ένα ή δύο χρόνια για να τεθεί η κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο, αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 40% των βομβιδίων που ρίχτηκαν από τους Ισραηλινούς στο Λίβανο δεν εξερράγησαν, αριθμός που θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλός. Ορισμένα βομβίδια μοιάζουν με αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικού, ή με σκονισμένες πέτρες και εκρήγνυνται ακόμα και με ένα απλό άγγιγμα, οπότε μπορεί να ακρωτηριάσουν ή να σκοτώσουν ένα παιδί. Από την ημέρα που συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στο νότιο Λίβανο έχουν σκοτωθεί 20 άτομα και 115 έχουν τραυματιστεί από εκρήξεις βομβών διασποράς, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Από αυτά τα θύματα, οι τέσσερις νεκροί και οι 40 τραυματίες ήταν παιδιά.

    Ο Τόμας Νας, συντονιστής της οργάνωσης Cluster Munitions Coalition, επισήμανε ότι εξαιτίας των βομβών διασποράς που δεν έχουν εκραγεί πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο και οι αγρότες αποφεύγουν να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους. Οι αγρότες που αψηφούν τον κίνδυνο πληρώνουν υψηλό τίμημα, καθώς το 23% των θυμάτων από τις βόμβες διασποράς είναι άτομα που είχαν κάποια αγροτική δραστηριότητα.

    "Η χρησιμοποίηση από το Ισραήλ των πυρομαχικών διασποράς είναι το τελευταίο παράδειγμα για την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλείται από αυτούς τους μηχανισμούς", επισήμανε ο Τόμας Νας μιλώντας σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και δημοσιογράφους.

    [25] Οικονομία

    Λόγω της Ολυμπιακής

    Παραπέμπεται ξανά η Ελλάδα

    18/10/2006 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2006 2:35:35 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο αποφάσισε σήμερα η Κομισιόν, επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει μέχρι στιγμής από την Ολυμπιακή Αεροπορία την επιστροφή των 160 εκατομμυρίων ευρώ, ποσόν που είχε δοθεί ως κρατική ενίσχυση στον εθνικό μας αερομεταφορέα την περίοδο 1998-2002. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την επιβολή εφάπαξ προστίμου το οποίο σήμερα φθάνει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο θα αυξάνεται κάθε ημέρα κατά 10.512 ευρώ από δω και πέρα, καθώς και την επιβολή ημερήσιου προστίμου ύψους 53.611 ευρώ για κάθε ημέρα που η χώρα μας καθυστερεί να συμμορφωθεί με την πρώτη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Καμιά απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν οδηγεί αυτόματα σε πτώχευση την Ολυμπιακή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    [26] Πολιτισμός

    Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Απονομή Βραβείων Ωνάση

    18/10/2006 9:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα φετινά διεθνή Βραβεία Ωνάση, απένειμε απόψε σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Η τελετή έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, μέλη της κυβέρνησης, προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, και εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Τιμήθηκαν Ελληνικά Κέντρα Σπουδών του εξωτερικού και ο διακεκριμένος καθηγητής φυσικής και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος.

    Ειδικότερα βραβεύτηκαν:

    -Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, "φυτώριο επίδοξων δασκάλων της ιστορίας μιας ανεξερεύνητης ακόμα πτυχής της ελληνικής συνοχής", όπως είπε η καθηγήτρια Ελένη Αρβελέρ προσφωνώντας το Ινστιτούτο και τη διευθύντριά του καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου.

    -Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του Gregory Nagy, ο οποίος μίλησε για την προσπάθειά του να διατηρήσει το κέντρο ως "κεντρική εστία για τη διάδοση του ελληνισμού ως παγκόσμιου προτύπου για τις ανθρωπιστικές σπουδές εν γένει".

    -Το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου La Trobe, της Μελβούρνης με αντικείμενο μεταξύ άλλων, την ιστορία της διασποράς στην περιοχή της Αυστραλίας, Ασίας και Ωκεανίας. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του Κέντρου, δόκτωρ Αναστάσιος Τάμης , μνημονεύοντας μεταξύ άλλων τη θερμή υποστήριξη και γενναιοδωρία του δόκτορα Ζήση Βαρδάλη , στον οποίο οφείλεται κατά πολύ η ταχεία ανάπτυξη του ΕΚΕΜΕ από το 1997, χρονολογία ίδρυσής του .

    Εκτός από τους τρεις παραπάνω θεσμούς, το Ίδρυμα Ωνάση, βράβευσε με το διεθνές του βραβείο 2006 τον Δημήτρη Νανόπουλο, μεγάλο επιστήμονα της Φυσικής του οποίου η αξία "αναγνωρίστηκε πριν από μία δεκαετία από τον George Phydias Mitchell, έναν από τους πλουσιότερους πετρελαιοπαραγωγούς του Τέξας και μετανάστη πρώτης γενιάς από την Ελλάδα, ο οποίος προικοδότησε μια έδρα για τον Δημήτρη Νανόπουλο στο Πανεπιστήμιο A S M του Τέξας", είπε στην προσφώνησή του ο καθηγητής Peter Mc Intyre.

    "Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό εξαιτίας του μεγάλου πάθους μου για τη Φυσική αλλά και την καταπληκτική συγκυρία να βρεθώ σε μια εποχή που μπορεί να χαρακτηριστεί κοσμοϊστορική για τις αλλαγές που έχει και συνεχίζει να φέρνει στην επιστημονική συνείδηση του κόσμου", είπε ο Δημήτρης Νανόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

    [27] Πολιτισμός

    Με την συμμετοχή της Ορχήστρας της ΕΡΤ

    Συναυλία για τον ΟΗΕ

    18/10/2006 6:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μεγάλη συναυλία στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, θα διοργανώσει στις 25 Οκτωβρίου το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Ωνάσης. Θα συμμετάσχει η Εθνική. Στη συναυλία θα συμμετάσχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με έργα μελοποιημένης ποίησης, όπως το "Άξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, τον "Μεγάλο Ερωτικό" του Μάνου Χατζηδάκη σε ποίηση Καβάφη και τα "Επιφάνεια" του Γιώργου Σεφέρη. Τα έργα θα ερμηνεύσουν ο διεθνούς φήμης Μεξικανός τενόρος Ρονάλντο Βιγιασόν, αλλά και oι Έλληνες σολίστ Φωτεινή Δάρρα, Τ. Αποστόλου και Α. Σμυρνάκης

    "Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών και την ολοκλήρωση της διετούς θητείας της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα διοργανώνει τη μεγάλη συναυλία. Τιμά την επέτειο των Ηνωμένων Εθνών που είναι ημέρα ειρήνης, συνεργασίας και πολιτιστικής δημιουργίας για τη διοργανώτρια χώρα" δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξήρε ιδιαίτερα τον ρόλο του Ιδρύματος Α. Ωνάσης στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με "ισχυρό χαρτί" τον πολιτισμό.

    "Είναι μεγάλη τιμή για την ΕΡΤ που επελέγη από το υπουργείο Εξωτερικών για την εκδήλωση", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρίστος Παναγόπουλος και διευκρίνισε ότι η συναυλία θα μεταδοθεί απ ευθείας, μέσω του δορυφορικού προγράμματος από την Αμερική, την Αυστραλία ως τη Ν. Αφρική, ενώ στην Ελλάδα θα μεταδοθεί την επομένη (ημέρα Πέμπτη) 7-9 το βράδυ, ώστε να μπορέσουμε να την απολαύσουμε και στη χώρα μας.

    Ο κ. Α. Παπαδημητρίου είπε ότι επείσθη για την εκδήλωση από τη μουσική, από την ποίηση και από τους διεθνείς συντελεστές.

    Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τενόρο Βιγιασόν, για τον οποίο συζητείται διεθνώς ότι αποτελεί τον διάδοχο του Παβαρότι, όπως είπε, και ο οποίος στη συγκεκριμένη εκδήλωση πλαισιώνεται από σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες.

    [28] Πολιτισμός

    Ποιότητα, αξιοπιστία και εγκυρότητα

    Το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ

    18/10/2006 2:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ποιότητα, αξιοπιστία και εγκυρότητα, συνθέτουν το τρίπτυχο του προγράμματος της τηλεοπτικής περιόδου 2006-2007, που παρουσίασε την Τρίτη, η διοίκηση της ΕΡΤ, στους εκπροσώπους των διαφημιστών, αλλά και των διαφημιζομένων. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και στη δυναμική της άνοδο, στο τηλεοπτικό τοπίο.

    [29] Τεχνολογία

    Μειώθηκαν κατά 37% τα κέρδη της Yahoo!

    18/10/2006 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα κέρδη του ομίλου Yahoo! Inc., που δραστηριοποιείται στο Ίντερνετ, συρρικνώθηκαν κατά 37,5% το γ τρίμηνο και υποχώρησαν στα 158,5 εκατομμύρια δολάρια (126,8 εκατ. ευρώ), από τα 254 εκατ. δολάρια που ήταν πέρσι, εξαιτίας της αισθητής μείωσης των διαδικτυακών διαφημίσεων, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν από το Σαν Φρανσίσκο το Γερμανικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς. Η κοινοποίηση αυτή της Yahoo! -χτες βράδυ μετά το τέλος της συνεδρίασης- είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει στη σημερινή προσυνεδρίαση του Nasdaq σχεδόν κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες και παρά το γεγονός ότι όμιλος δημοσιοποίησε, επίσης, αυξημένες κατά 19% εισπράξεις τριμήνου, που ανήλθαν στα 1,58 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως και να χει, όμως, το κέρδος ανά μετοχή περιορίστηκε ήδη στα 11 σεντ, από τα 17 που ήταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Άλλωστε, από το Σεπτέμβριο η επιχείρηση είχε ανακοινώσει πως αναθεωρεί προς τα κάτω τις οικονομικές της προσδοκίες για το γ τρίμηνο, σοκάροντας τα χρηματιστήρια αξιών. Πάντως, η Yahoo! κοινοποίησε και ότι είναι έτοιμη η νέα της, βελτιωμένη μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε μερική ανακούφιση μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι την εξέλαβαν ως την από καιρό αναμενόμενη απάντηση του ομίλου στο βασικό της ανταγωνιστή, το Google.

    [30] Παράξενα

    "Το όνειρο"... έγινε εφιάλτης

    18/10/2006 7:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ο πίνακας του Πικάσο "Το όνειρο" μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον ιδιοκτήτη του. Ο μεγιστάνας του καζίνο του Λας Βέγκας, Στιβ Γουιν, είχε αγοράσει τον πίνακα το 1997 έναντι 48 εκατομμυρίων δολαρίων...και ετοιμαζόταν να τον πουλήσει στην τιμή των 139 εκατομμυρίων δολαρίων, στον επόμενο ενδιαφερόμενο...ο οποίος πλέον μάλλον δεν θα υπάρξει.Τη στιγμή που ο Στιβ Γουιν έδειχνε τον πίνακα σε καλεσμένους στο γραφείο του, χτύπησε κατά λάθος με τον δεξί του αγκώνα τον πίνακα με αποτέλεσμα να σκίσει το πανί και να σχηματιστεί στο κέντρο μια μαύρη τρύπα. Ο ιδιοκτήτης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει από μια ασθένεια στα μάτια που επηρεάζει την περιφερειακή όραση, θα κρατήσει τον πίνακα και θα τον επιδιορθώσει. Ο πίνακας "Το Όνειρο" που φιλοτεχνήθηκε το 1932 από τον Πάμπλο Πικάσο, αποτελεί κατ ουσίαν την προσωπογραφία της τότε ερωμένης του ζωγράφου, Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 October 2006 - 8:51:49 UTC