Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έργα για τον Πολιτισμό
  • [02] Επιστροφή στις έδρες
  • [03] Σε εξέλιξη οι έρευνες
  • [04] Στον Εισαγγελέα ο 44χρονος κτηνοτρόφος
  • [05] Απόσυρση επικίνδυνων παιχνιδιών
  • [06] Ανοίγουν τα σχολεία
  • [07] Σε επιφυλακή
  • [08] Ζητούν τη σύλληψη του Πινοσέτ
  • [09] Δεκάδες νεκροί από τις μάχες στην Μπαακούμπα
  • [10] Τέλος στις υπερτιμολογήσεις
  • [11] Κρούσματα μηνιγγίτιδας

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Πρωθυπουργού με το Ιδρ."Σταύρος Νιάρχος"

    Έργα για τον Πολιτισμό

    27/10/2006 1:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την πρόθεση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό τριών μεγάλων έργων συζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, με τον διευθυντή του Ιδρύματος κ. Επαμεινώνδα Φαρμάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Τα έργα, που θα γίνουν σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στο Δέλτα του Φαλήρου, είναι τα εξής: Εθνική Βιβλιοθήκη "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", Εθνική Λυρική Σκηνή "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" και Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος".

    Για τα έργα αυτά, είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος στις 16 Μαρτίου. Ακολούθως, για τη χωροθέτηση των έργων και την αντιμετώπιση πολεοδομικών θεμάτων υπήρξε συνεργασία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με το Ιδρυμα και τον δήμο Καλλιθέας, καθώς τα έργα χωροθετούνται στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου.

    Σε πρώτη φάση θα εκπονηθεί προκαταρκτική μελέτη με τη συνεργασία του Ιδρύματος και των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών και μετά θα ακολουθήσει υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Ιδρύματος.

    [02] Κοινωνία

    Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα

    Επιστροφή στις έδρες

    27/10/2006 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επιστρέφουν στα σχολεία από τη Δευτέρα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, καθώς η Ολομέλεια των προέδρων ενέκρινε στη γενική συνέλευση της την σχετική πρόταση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Αποδέχθηκαν επίσης την εισήγηση της Ομοσπονδίας για δύο 24ωρες απεργίες και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 3 και 9 Νοεμβρίου. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβουν τις επόμενες ώρες και οι τοπικοί σύλλογοι των καθηγητών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης οι δάσκαλοι επιστρέφουν στα σχολεία χάριν των παιδιών και όχι γιατί ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. "Μέχρι εδώ αντέξαμε", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι δάσκαλοι γυρνούν με ψηλά το κεφάλι, αλλά ταπεινωμένοι πρέπει να νιώθουν κάποιοι άλλοι που δεν έτειναν ευήκοον ους στα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πλέον η αναπλήρωση του χρόνου που χάθηκε και απόδειξη της σοβαρότητας του είναι το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, επισημαίνοντας ότι περιμένει τις προτάσεις των δασκάλων για να αρχίσει ο διάλογος σχετικά με το πρόβλημα της αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών που χάθηκαν. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ήταν η αυριανή μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι δάσκαλοι υποστήριξαν ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, δίδοντας οι απεργοί το παρόν τους με διάφορους τρόπους στη μαθητική παρέλαση. Άλλοι, όμως, εκπαιδευτικοί υποστήριξαν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα αμαύρωνε το νόημα της επετείου. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ δεν έλαβε καμία απόφαση για το θέμα. Σήμερα συνεδρίαζαν και οι καθηγητές, οι οποίοι, όμως, ως αργά το απόγευμα δεν είχαν ολοκληρώσει τη συνεδρίαση, καθώς διέκοψαν προκειμένου να συζητήσουν με την Υπουργό Παιδείας το θέμα της εκλογής εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, το οποίο είναι άμεσο, καθώς επίκεινται οι εκλογές των αιρετών εκπροσώπων. Οι καθηγητές θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν και αυτοί σε 24ωρες απεργίες στις 3 και 9 Νοεμβρίου, όπως οι δάσκαλοι. Την ίδια ώρα, τα εργατικά συνδικάτα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για έναν εθνικό διάλογο για την Παιδεία, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, και με τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων. Πάντως, αγκάθι εξακολουθούν να αποτελούν τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια που φτάνουν πλέον τα 1000.

    Πρωτοβουλία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα αναλάβουν πρωτοβουλία ανάπτυξης διαλόγου με θέμα τη διαμόρφωση συνολικής πρότασης για όλα τα επίπεδα της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συνδικαλιστικού Συμβουλίου (ΕΣΣ) με θέμα "Παιδεία: Παρόν και μέλλον". Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε το περίγραμμα χρονοστόχευσης του διαλόγου και η τμηματική εξέταση του θέματος το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

    Ειδικότερα το πρώτο μέρος του διάλογου θα εστιαστεί στην επεξεργασμένη ήδη πρόταση των Συνομοσπονδιών για την προσχολική και στοιχειώδη εκπαίδευση. Στις αρχές του έτους θα εξεταστεί η επόμενη πρόταση για την Μέση Εκπαίδευση και θα ακολουθήσει η Ανώτατη. Για την προώθηση του διαλόγου, το ΕΣΣ θα αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συνάντηση μαζί τους.

    Τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία τους "συμβολή και ανάληψη ευθύνης προς την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς για τη νέα γενιά και το μέλλον της χώρας".

    Εκφράστηκε η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα και τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας που αποτελεί τμήμα του εργατικού δυναμικού αλλά και προς τους γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους.

    Τονίστηκε ότι το ζήτημα της Παιδείας είναι τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό θέμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε ότι οι εργαζόμενοι ως κύριοι αποδέκτες της εκπαίδευσης και των πολιτικών που την συνοδεύουν έχουν λόγο και ρόλο ως προς την διαμόρφωση του περιεχομένου και του προσανατολισμού της.

    Επεισόδεια στη Θεσσαλονίκη

    Στο μεταξύ επεισοδιακή η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Διαδηλωτές επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στην εκπαίδευση, αλλά τους εμπόδισαν αστυνομικοί, οι οποίοι και έκαναν χρήση δακρυγόνων. Ένας οπερατέρ τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ συνελήφθη ένας φοιτητής, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

    Εξάλλου μέτρα για να μην υπάρξουν επεισόδια στην αυριανή παρέλαση αποφάσισε η Αστυνομία. Σήμερα έγινε σύσκεψη στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, υπό τον αττικάρχη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανοίγουν τα σχολεία

    Μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

    Προς εκτόνωση

    [03] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    27/10/2006 1:09:00 μμ

    Πηγή: NET

    Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η τραγωδία της Κέρκυρας, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής των δύο παιδιών που θα διεξαχθεί σήμερα. Το νέο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι η γυναίκα που συνόδευε αυτά και τον πατέρα τους στην Ελλάδα, δεν ήταν η μητέρα τους, αλλά η σύντροφός του. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο θάνατος των παιδιών οφείλεται σε λήψη ισχυρού δηλητηρίου. Απάντηση στο τι προκάλεσε την τραγωδία θα δώσουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

    Στην εντατική

    Τα δύο παιδιά, έξι και επτά ετών, ο 38χρονος πατέρας τους και η 28χρονη φίλη του, όλοι τους Βρετανοί, βρήκε στο δωμάτιο ξενοδοχείου στα Γουβιά της Κέρκυρας, όπου διέμεναν, η καμαριέρα, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Οι δύο ενήλικες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

    Στο νησί φθάνει σήμερα και η μητέρα των δύο παιδιών, ενώ, ήδη στην Κέρκυρα βρίσκονται οι γονείς της 28χρονης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οικογενειακή τραγωδία στην Κέρκυρα

    [04] Κοινωνία

    Στον Εισαγγελέα ο 44χρονος κτηνοτρόφος

    27/10/2006 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έντονο προβληματισμό στις διωκτικές αρχές των Χανίων έχει προκαλέσει η 7η μέσα σε 10 μήνες ανθρωποκτονία με δράστη αυτή τη φορά ένα 41χρονο κτηνοτρόφο, τον Νεκτάριο Βεστάκη και θύμα τον 44 ετών εξάδελφο του Γιάννη. Ο κατηγορούμενος το μεσημέρι οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Χανίων που του απήγγειλε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Ο δράστης στην συνέχεια οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίο έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη. Το φονικό έγινε προχθές το βράδυ στην θέση Πλατανάκια μεταξύ Σφηναρίου και Κάμπων όπου συναντήθηκαν θύμα και θύτης. Ο 44χρονος κτηνοτρόφος Γιάννης Βεστάκης βρισκόταν στα Πλατανάκια, προκειμένου να περιποιηθεί τα ζώα του. Σε κάποια στιγμή και ενώ ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του συναντήθηκε με τον εξάδελφο του Νεκτάριο Βεστάκη με τον οποίο είχαν διαφορές καθώς οι περιουσίες τους βρισκόταν σε κοντινά σημεία. Μετά από λογομαχία ο Γιάννης Βεστάκης δέχθηκε βλήματα από την καραμπίνα του εξαδέλφου του στον αριστερό μηρό και το ημιθωράκιο και έπεσε νεκρός. Ο δράστης τράπηκε με το αυτοκίνητο του σε φυγή. Στις 9.40 το πρωί ο δράστης παραδόθηκε στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων , δήλωσε την ταυτότητα του, λέγοντας πως πυροβόλησε τον 44χρονο βρισκόμενος σε άμυνα καθώς δέχθηκε πρώτος πυροβολισμό. Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν με πολύ προσοχή την υπόθεση αναζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα ενώ η δικογραφία συμπληρώθηκε σήμερα με δύο ακόμα καταθέσεις που ελήφθησαν το πρωί στο αστυνομικό τμήμα Κισάμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έγκλημα στα Χανιά

    [05] Κοινωνία

    Απόσυρση επικίνδυνων παιχνιδιών

    27/10/2006 2:02:00 μμ

    Την απόσυρση δύο παιχνιδιών κινεζικής προέλευσης ανακοίνωσαν η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    Πρόκειται για φουσκωτά μπαλάκια με πολλαπλές ακανθώδεις απολήξεις τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με τις εμπορικές ονομασίες "Pon Pon Ball" και "Puffer Ball" και τα οποία εισήχθησαν στη χώρα μας από τις εταιρείες Billys S.A. και ZiNa Star Ltd, που εδρεύουν στην Αθήνα. Όπως διαπιστώθηκε το υλικό των προϊόντων όταν έρθει σε επαφή με φλόγα ύψους 20 χιλιοστών παρουσιάζει συμπεριφορά ταχείας ανάφλεξης. Στους εισαγωγείς επιβλήθηκαν από 3.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ δεσμεύτηκαν για την καταστροφή περίπου 40.000 τεμαχίων του προϊόντος.

    [06] Κοινωνία

    Συνεδριάζουν δάσκαλοι-καθηγητές

    Ανοίγουν τα σχολεία

    27/10/2006 11:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2006 6:45:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Δάσκαλοι και καθηγητές αποφασίζουν σήμερα για την πορεία των κινητοποιήσεών τους και την επιστροφή στα σχολεία από τη Δευτέρα. Στην ολομέλεια των γενικών συνελεύσεων ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν εισηγηθεί δύο 24ωρες στις 3 και 9 Νοεμβρίου και διοργάνωση συλλαλητηρίων. Σε λίγη ώρα θα γίνει και η κοινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας για ουσιαστικό διάλογο για τα συνολικά προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ώστε να διαμορφωθεί συνολική πρόταση από τους κοινωνικούς φορείς. Κι ενώ οι εκπαιδευτικοί στρέφονται σε ηπιότερες μορφές κινητοποιήσεων, περίπου 1.000 γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια βρίσκονται υπό κατάληψη. Ένταση σημειώθηκε εν τω μεταξύ κατά τη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

    Ομάδα εκπαιδευτικών επεχείρησαν να παρελάσουν με τα παιδιά διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην Παιδεία. Η αστυνομία τους εμπόδισε και η παρέλαση συνεχίστηκε κανονικά. Μετά το τέλος της παρέλασης μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κινήθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων. Η αστυνομία τους απώθησε και έγινε χρήση δακρυγόνων.

    Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί και υπουργείο Παιδείας αναζητούν την καλύτερη λύση για να αναπληρώσουν τις χαμένες διδακτικές ώρες, οι οποίες ύστερα από έξι εβδομάδες απεργίας, φθάνουν τις 135 για τις τέσσερις πρώτες τάξεις του δημοτικού και τις 160 για τις δύο τελευταίες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Μπρατης θα υπάρξει μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη πρόταση για την αναπλήρωση της χαμένης ύλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προς εκτόνωση

    [07] Κόσμος

    Πορεία για τους δύο νεκρούς

    Σε επιφυλακή

    27/10/2006 2:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2006 3:34:19 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - NET

    Εντολή για αυξημένα μέτρα ασφαλείας ασφαλείας στα δρομολόγια των λεωφορείων στα προάστια του Παρισιού, μετά από τις νέες εμπρηστικές επιθέσεις που έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις βίαιες ταραχές στα υποβαθμισμένα προάστια. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, διεμήνυσε ότι θα είναι υποδειγματική η τιμωρία εκείνων που ευθύνονται για τα χθεσινοβραδινά βίαια περιστατικά σε προάστια της πρωτεύουσας. Εξάλλου, για νέα ανάφλεξη προειδοποιεί ο γαλλικός Τύπος. Στο μεταξύ, η σιωπή και όχι οι βιαιότητες ήταν το χαρακτηριστικό της σημερινής πορείας με επικεφαλής τις οικογένειες των δύο νεαρών που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν τη χώρα για τρεις εβδομάδες.

    Επεισόδια ένα χρόνο μετά

    Στο Γκρινί, νότια του Παρισιού, όπου το Σαββατοκύριακο νεαροί πυρπόλησαν ένα άλλο λεωφορείο, το βράδυ της Πέμπτης νεαροί λιθοβόλησαν περιπολικό της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ένα άλλο όχημα. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, πυρπολήθηκαν τρία λεωφορεία, ενώ ομάδα νεαρών που κρατούσαν μαχαίρια υποχρέωσε τον οδηγό και τους επιβάτες ενός λεωφορείου να το εκκενώσουν και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά.

    "Αποφάσισα να κινητοποιήσω όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις προκειμένου να βοηθήσουν αυτούς που εργάζονται στις δημόσιες συγκοινωνίες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαρκοζί .

    Από την πλευρά του, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, διακήρυξε ότι "δεν θα γίνει αποδεκτό το απαράδεκτο. "Αρνούμαστε να δούμε απροσπέλαστες ζώνες στη χώρα μας" και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για πράξεις βίας στα παρισινά προάστια θα τυγχάνουν "παραδειγματικής τιμωρίας ".

    Η αντιπολίτευση, διά στόματος του σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος-Καν, καλεί να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από τα προάστια για να μην εξελιχθεί σε δράμα η επέτειος.

    Έκκληση για ηρεμία

    Έκκληση για ηρεμία από τον τυνησιακής καταγωγής πατέρας του Ζιάντ, που σαν σήμερα έπεφτε νεκρός από ηλεκτροπληξία μαζί με τον φίλο του Μπούνα. Τη μνήμη των δύο αγοριών τίμησε το προάστιο Κλισύ Σου Μπουά, με λευκή πορεία και αποκαλυπτήριο μνημείου για τους αδικοχαμένους μετανάστες.

    "Τίποτε δεν έχει αλλάξει", δήλωσε η 21χρονη φοιτήτρια Ραφίκα Μπενγκουέντα, που βρέθηκε ανάμεσα στους 300 νεαρούς από οικογένειες μεταναστών, στην πορεία προς το δημαρχείο. Οι περισσότεροι από αυτούς φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση "Νεκροί για το Τίποτα" .

    Οι οργανωτές της σιωπηλής πορείας στο Κλισί-σου-Μπουά, ΒΑ προάστιο του Παρισιού όπου ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο τα επεισόδια, έκαναν έκκληση για μια ήρεμη εκδήλωση στη μνήμη του Μπούνα Τραόρε και του Ζιάντ Μπέμα, οι οποίοι πέθαναν από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να διαφύγουν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τους αστυνομικούς.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Figaro: Clichy-sous-Bois rend hommage ΰ Zyed et Bouna

    Le Figaro: La tension monte dans les quartiers difficiles

    Le Monde: Nicolas Sarkozy promet des transports "securises

    BBC: French police put on high alert

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επεισόδια στο Παρίσι

    [08] Κόσμος

    Ζητούν τη σύλληψη του Πινοσέτ

    27/10/2006 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, για εγκλήματα που σχετίζονται μ ένα μυστικό κέντρο κράτησης το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μετά το πραξικόπημα του 1973, ζήτησε σήμερα ο δικαστής Αλεχάντρο Σολίς. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Σολίς ζητά τη σύλληψη του Πινοτσέτ τον οποίο κατηγορεί για 36 απαγωγές, μία δολοφονία και 23 περιπτώσεις βασανιστηρίων στη Βίλα Γκριμάλντι, ένα κέντρο κράτησης πολιτικών κρατουμένων στο οποίο βασανίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι από το 1974 ως το 1977. Η Βίλα Γκριμάλντι ανήκε στη δικαιοδοσία της μυστικής αστυνομίας του Πινοτσέτ. Στο μεταξύ σοκαρισμένοι πληροφορήθηκαν οι πολίτες της Χιλής ότι σε τράπεζα του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε χρυσός σε ράβδους, βάρους 9 τόνων και αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων κατατεθειμένος στο όνομα του Πινοσέτ. Την υπόθεση χειρίζεται το κρατικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας ενώ οι κινεζικές Αρχές δηλώνουν πρόθυμες να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τεράστιες ποσότητες χρυσού κατέχει ο Πινοσέτ

    [09] Ιράκ

    Δεκάδες νεκροί από τις μάχες στην Μπαακούμπα

    27/10/2006 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περίπου 43 άνθρωποι, μεταξύ τους αντάρτες, Ιρακινοί αστυνομικοί και τουλάχιστον ένας άμαχος, έχασαν τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ακολούθησαν επίθεση ανταρτών στην ιρακινή πόλη Μπαακούμπα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως άγνωστοι μαχητές ενέδρευσαν εναντίον μονάδος της ιρακινής αστυνομίας κοντά στο Χαν Μπάνι Σάαντ, στην επαρχία Ντιγιάλα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, κι οι αστυνομικοί έδωσαν μάχες από σπίτι σε σπίτι έως ότου φθάσουν οι ενισχύσεις από αμερικανικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί σκότωσαν 18 αντάρτες, τραυμάτισαν 8 κι αιχμαλώτισαν 27, ενώ στα χέρια τους έπεσε και σημαντικός αριθμός από όπλα και πολεμοφόδια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίχως τέλος

    [10] Οικονομία

    Τέλος στις υπερτιμολογήσεις

    27/10/2006 1:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, θα περνούν στο εξής απο το μικροσκόπιο, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία Απασχόλησης, Ανάπτυξης και Υγείας. Μόνο το ΙΚΑ έχει έλλειμμα στον κλάδο υγείας, ύψους 950 εκατ. ευρώ ετησίως. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε πολλά ταμεία, που πληρώνουν και 300% επιπλέον ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ένα απο τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι να επιστρέφουν οι φαρμακοβιομήχανοι μέρος των εσόδων τους στα ταμεία. Στο μεταξύ, πολλές συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι προτάσεις του προέδρου της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, Νίκου Αναλυτή, περί θέσπισης κινήτρων για συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια. Μιλώντας στην εκπομπή "Συμβαίνει τώρα", της ΝΕΤ, ο κ. Αναλυτής τόνισε πως οι απόψεις του για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με τα ανάλογα κίνητρα, είναι προσωπικές.

    Μείωση στις τιμές φαρμάκων

    Όπως τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα μέσω της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για περιορισμό των δαπανών.

    Για μείωση κατά 20% των τιμών σε 200 φάρμακα, των οποίων έχει λήξει η πατέντα, έκανε λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι φαρμακοβιομήχανοι θα υποχρεωθούν να επιστρέφουν το 4% των εσόδων που έχουν από πώληση φαρμάκων στα ταμεία, κάτι που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση των πόρων των ταμείων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έλεγχοι στις δαπάνες υγείας

    [11] Υγεία

    Κρούσματα μηνιγγίτιδας

    27/10/2006 4:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύο παιδιά νοσηλεύονται με μηνιγγίτιδα τύπου Β στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ένα τρίτο παιδί που είχε προσβληθεί και αυτό απο μηνιγγίτιδα τύπου Β πήρε ήδη εξιτήριο. Γι' αυτού του τύπου την μηνιγγίτιδα δεν υπάρχει εμβόλιο.

    Τα τρία παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και εξάνθημα. Ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων από τους γονείς τους τους έσωσε τη ζωή.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής, Παναγιώτη Σπυρίδη, η ασθένεια "δεν εμφανίζεται με επιδημική μορφή αλλά με μεμονωμένα κρούσματα".

    Κλειδί για την πλήρη ίαση είναι η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, που αρχικά, όμως, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους γονείς: υψηλός πυρετός, κεφαλαλγία, έντονη υπνηλία, ανησυχία και εξανθήματα στο δέρμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 October 2006 - 16:50:32 UTC