Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην προεδρία η Ελλάδα
  • [02] Μήνυμα για νέα πορεία
  • [03] Μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα των παιδιών
  • [04] Αλλαγή ώρας
  • [05] Και δεύτερος θάλαμος φυγοκέντρησης από το Ιράν
  • [06] Νέες φωτογραφίες με βεβηλώσεις οστών
  • [07] Πολύνεκρη πτώση λεωφορείου
  • [08] Νεκρός δημοσιογράφος στο Μεξικό
  • [09] Αιματηρά επεισόδια στο Μπανγκλαντές
  • [10] "Σχετικά ήρεμα" η πρώτη επέτειος
  • [11] Ψηφίζουν οι Σέρβοι για το νέο Σύνταγμα
  • [12] Έξι νεκροί από αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ
  • [13] Αυξάνονται οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ
  • [14] Όπλα ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν στο Λίβανο
  • [15] Επιτεύχθηκε συμφωνία

    [01] Πολιτική

    Στην προεδρία η Ελλάδα

    28/10/2006 6:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την προεδρία του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ ανέλαβε η Ελλάδα, που τον επόμενο χρόνο θα διοργανώσει την ετήσια Ευρωμεσογειακή διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών στην Αθήνα. Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που εκπροσώπησε της χώρα μας στο Φόρουμ που έγινε στο Αλικάντε της Ισπανίας, τόνισε πως στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να φέρει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητήματα που αφορούν τις χώρες της Μεσογείου. Στο Φόρουμ της Ισπανίας επικράτησε η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και οι προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    [02] Πολιτική

    Μήνυμα για νέα πορεία

    28/10/2006 5:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Για θετικό αποτέλεσμα στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγo ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που παρέστη το Σάββατο σε εκδήλωση των συνδυασμών της Χρύσας Αράπογλου και της Βούλας Πατουλίδου. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε οτι οι πολίτες της συμπρωτεύουσας με την ψήφο τους επιβεβαίωσαν την αλλαγή πορείας σε δήμο και νομαρχία, σημειώνοντας ότι το μήνυμα είναι πως η Θεσσαλονίκη θέλει την αλλαγή, να ανοίξει - όπως είπε - νέους δρόμους. Επισήμανε, επίσης, ότι σε αυτή την προσπάθεια, ο ίδιος θα συμβάλει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Θεσσαλονίκης, και αύριο ως πρωθυπουργός της χώρας.

    "Ο αγώνας σήμερα έχει μια νέα αφετηρία, οι παρατάξεις οι οποίες δημιουργήθηκαν στο δήμο και στη νομαρχία θα παίξουν πρωτοποριακό ρόλο και μια ανανέωση και της φωνής μας και των στελεχών μας και των ιδεών μας στη Θεσσαλονίκη", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Κοινωνία

    Καμία αμφιβολία πλέον για την αιτία θανάτου

    Μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα των παιδιών

    28/10/2006 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2006 7:16:48 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των παιδιών από τη Βρετανία, που βρέθηκαν νεκρά στο δωμάτιό τους σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, εντόπισε η τοξικολογική έρευνα που έγινε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία της τοξικολογικής έρευνας δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία ότι τα αίτια θανάτου ήταν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Οι οριστικές τοξικολογικές αναλύσεις αναμένονται σε 10-15 ημέρες. Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες, όταν ολοκληρωθεί η δικογραφία, η Εισαγγελία Κέρκυρας αναμένεται να ασκήσει ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον ιδιοκτήτη και στο διευθυντή του ξενοδοχείου καθώς και στον κατασκευαστή αλλά και στον συντηρητή της εγκατάστασης των κλιματιστικών μηχανημάτων. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμα ζευγάρι Βρετανών, που διέμεναν στο ίδιο δωμάτιο είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα πριν από ένα μήνα. Στο μεταξύ στην Κέρκυρα έχει ήδη φτάσει η τραγική μητέρα των δύο παιδιών, του Ρόμπερτ και της Κριστιάν, τα οποία και αναγνώρισε στο νεκροτομείο. Ο πατέρας των παιδιών, που νοσηλευόταν μαζί με τη φίλη του, σε κωματώδη κατάσταση στην Εντατική, έχει ανακτήσει τις αισθήσεις αλλά δεν έχει ακόμη πληροφορηθεί το θάνατο των παιδιών του. Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Carbon monoxide killed children

    The Sun: He died in his sister's arms

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δηλητηρίαση είναι η αιτία

    [04] Κοινωνία

    Αλλαγή ώρας

    28/10/2006 5:32:00 μμ

    Σε ρυθμούς χειμώνα μπαίνουμε και τυπικά, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα. Έτσι, όλοι πρέπει στις 04.00 να γυρίσουμε τους δείχτες μία ώρα πίσω, ώστε τα ρολόγια να δείχνουν 03.00.

    [05] Κόσμος

    Επιβεβαιώθηκε σήμερα επίσημα

    Και δεύτερος θάλαμος φυγοκέντρησης από το Ιράν

    28/10/2006 3:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2006 7:15:50 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε επίσημη επιβεβαίωση προχώρησε σήμερα το Ιράν όσον αφορά την εγκατάσταση και δεύτερου θαλάμου φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου ενώ η κυβερνητική εφημερίδα Ιράν αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία. "Ο νέος θάλαμος βρίσκεται στη Νατάνζ και άρχισε να λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες. Το προϊόν των δύο θαλάμων ανακτήθηκε και αποθηκεύθηκε", δήλωσε ο Μοχάμαντ Γκανάντ, αναπληρωτής διευθυντής της ιρανικής Οργάνωσης Πυρηνικής Ενέργειας. Εξήγησε πως "τα αποτελέσματα αυτών των ερευνητικών εργασιών των δύο τελευταίων εβδομάδων" πρόκειται "να συμπληρώσουν τη φάση της έρευνας για τους ειδικούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να ανοίξει το δρόμο στη βιομηχανική φάση του εμπλουτισμού".Ανώνυμη επίσημη ιρανική πηγή είχε ανακοινώσει χθες τη λειτουργία του δευτέρου θαλάμου φυγοκέντρισης και την ανάκτηση του "προϊόντος" του. "Έχουμε διοχετεύσει αέριο (ουρανίου) στο νέο θάλαμο και τώρα οι δύο θάλαμοι λειτουργούν", είπε ακόμη ο Γκανάντ, σύμφωνα με τον οποίο "ξεπερνώντας τα επιστημονικά εμπόδια και κάνοντας να λειτουργήσουν οι θάλαμοι αποκτήσαμε μία καλή εμπειρία και πληροφορίες για τον εμπλουτισμό".Ο υπεύθυνος εξήγησε πως "ο βαθμός εμπλουτισμού είναι μεταξύ 3% και 5%".

    [06] Κόσμος

    Από Γερμανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    Νέες φωτογραφίες με βεβηλώσεις οστών

    28/10/2006 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2006 7:18:04 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία νέα σειρά φωτογραφιών με Γερμανούς στρατιώτες να βεβηλώνουν ανθρώπινα οστά στο Αφγανιστάν δημοσιεύει σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα Bild, την ώρα που οι αρχές δέχονται πανταχόθεν πιέσεις για να λυθεί σύντομα η επονείδιστη αυτή υπόθεση. Οι νέες φωτογραφίες απεικονίζουν έναν Γερμανό στρατιώτη, με καλυμμένο τεχνικά το πρόσωπο, να σκοπεύει με το όπλο του έναν χονδροειδώς ανασυσταθέντα ανθρώπινο σκελετό. Σε άλλη φωτογραφία στον σκελετό έχει τοποθετηθεί ένας στρατιωτικός μπερές κι ένα πιστόλι στο πλάι του. Οι φωτογραφίες αυτές χρονολογούνται από τα τέλη 2003 - αρχές του 2004. Ο τότε υπουργός Αμύνης Πέτερ Στουκ, τονίζει στο αυριανό φύλλο της Μπιλντ αμ Ζόνταγκ πως "δεν υπήρχε καμία ένδειξη τέτοιας συμπεριφοράς". Ερωτηθέντες από την Bild, δύο στρατιώτες αφήνουν να εννοηθεί πως οι μακάβριες αυτές δραστηριότητες ήTαν συχνές. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, η τοποθεσία όπου βρίσκονταν τα οστά "ανήκε στη ζώνη ελέγχου μας. Περνούσαμε από εκεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα". Σύμφωνα με το δεύτερο στρατιώτη: "πολλοί στρατιώτες διαθέτουν ψηφιακές φωτογραφίες και υπολογιστές. Στον ελεύθερο χρόνο μας ανταλλάσουμε φωτογραφίες".

    Το εύρος του σκανδάλου είναι τέτοιο, που ο υπουργός Άμυνας Γιόζεφ Γιουνγκ αναγκάσθηκε να ακυρώσει ένα ταξίδι του στην Ασία. Όσο για τη Γερμανίδα πρωθυπουργό Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει στο περιοδικό Φόκους, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, πως "θα πρέπει να γνωρίζουν στο Αφγανιστάν πως τέτοιες πράξεις δεν γίνονται ανεκτές και τιμωρούνται χωρίς την παραμικρή επιείκεια". Η ίδια πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο ν αποσυρθούν οι γερμανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BILD: Das perverse Knochen-Puzzle

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βρέθηκαν οι 6 Γερμανοί στρατιώτες

    [07] Κόσμος

    Πολύνεκρη πτώση λεωφορείου

    28/10/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σε 42 νεκρούς ανέρχεται μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός από την πτώση λεωφορείου γεμάτου κόσμο σε χαράδρα βάθους 250μ., στο δυτικό Νεπάλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας. Άλλοι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ώρα του δυστυχήματος, το λεωφορείο μετέφερε περισσότερους από 100 επιβάτες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Nepal bus crash kills at least 42

    [08] Κόσμος

    Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν

    Νεκρός δημοσιογράφος στο Μεξικό

    28/10/2006 2:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2006 7:11:16 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας Αμερικανός εικονολήπτης, ο Μπραντ Ουίλ, του ανεξάρτητου διαύλου Indymedia της Νέας Υόρκης, έπεσε νεκρός στην πόλη Οαχάκα του νότιου Μεξικού, όταν βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά, ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς ενόπλους και διαμαρτυρόμενους πολίτες. Στην πόλη αυτή του Μεξικού, οι εκπαιδευτικοί είχαν αποφασίσει να σταματήσουν την απεργία τους μετά από πέντε μήνες. Όμως, την τελευταία στιγμή ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και διαδηλωτών, με αίτημα την παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη. Την αποστολή ομοσπονδιακών δυνάμεων στην πόλη Οαχάκα διέταξε ο Μεξικανός πρόεδρος Βισέντε Φοξ.

    Άλλοι πέντε διαδηλωτές σε οδοφράγματα τραυματίσθηκαν από τους πυροβολισμούς, μεταξύ των οποίων και ένας Μεξικανός δημοσιογράφος, που σύμφωνα με φωτογράφο του Ρόιτερς διήρκεσαν πάνω από μια ώρα. Ο Μπραντ Ουίλ "πυροβολήθηκε στο στήθος και ο φωτογράφος της μεξικάνικης εφημερίδας Μιλένιο Ραμίρες τραυματίστηκε στο πόδι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φλορεντίνο Λόπες, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαξάκα που απαιτεί την παραίτηση του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς. Ο Γουίλ εξέπνευσε πριν φθάσει στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός του.

    Σύμφωνα με την εισαγγελία της Οαχάκα οι άλλοι δύο, εκ των οποίων ο ένας αναγνωρίσθηκε ως ο Εμίλιο Αλόνσο, απεργός εκπαιδευτικός, έπεσαν επίσης νεκροί.

    Η σύγκρουση στην Οαχάκα άρχισε πριν από πέντε μήνες, όταν οι εκπαιδευτικοί άρχισαν απεργία που σταδιακά κλιμακώθηκε σε μια εξέγερση εναντίον του κυβερνήτη Ρουίς. Νωρίτερα, χθες Παρασκευή, όλες οι πτήσεις από και προς την Οαχάκα ακυρώθηκαν καθώς οι αρχές εξέφρασαν φόβους ότι οι διαδηλωτές επρόκειτο να καταλάβουν το αεροδρόμιο.

    Σχετικά Links:

    BBC: Journalist dies in Mexico protest

    [09] Κόσμος

    Αιματηρά επεισόδια στο Μπανγκλαντές

    28/10/2006 2:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2006 5:57:25 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές αντιπάλων πολιτικών παρατάξεων σε ολόκληρο το Μπανγκλαντές την Παρασκευή, καθώς η Πρωθυπουργός της χώρας ετοιμαζόταν να παραδώσει την εξουσία σε μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση ενόψει των εκλογών. Η μεταβίβαση εξουσίας στον πρώην επικεφαλής της δικαιοσύνης Κ. Μ. Χάσαν ως επικεφαλής της υπηρεσιακής Κυβέρνησης αναβλήθηκε λόγω των βίαιων συγκρούσεων, ενώ, αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο ίδιος αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Αντιπολιτευόμενα κόμματα κατέβηκαν στους δρόμους κατά του διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα επιτηρήσει τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ και στο κυβερνών κόμμα τα μέλη που αποχώρησαν προκειμένου να συστήσουν ένα νέο κόμμα δέχονται τα πυρά πρώην συναδέλφων τους. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς ή βόμβες στην πρωτεύουσα Ντάκα και σε άλλες πόλεις. Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν στις ρόδες λεωφορείου που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

    Η βία επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα όταν η πρωθυπουργός Μπεγκούμ Χαλέντα Ζία τελείωσε το αποχαιρετιστήριο διάγγελμά της από την τηλεόραση το βράδυ της Παρασκευής, απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη μετά την αποχώρησή της το Σάββατο. Διαδηλωτές απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, αποκόπτοντας την οδική σύνδεση της πρωτεύουσας με τη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι Τσιταγκόνγκ. Η βία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας σε τουλάχιστον δώδεκα επαρχιακές πόλεις και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός Αουάμι, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο σχέδιο της Ζία να εγκαταστήσει τον Χάσαν ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, επικαλούμενος τις διασυνδέσεις που είχε στο παρελθόν με το κόμμα της. Ελπίζουμε ότι ο Κ. Μ. Χάσαν θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα απορρίψει τη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού", δήλωσε ο ηγέτης του Αουάμι, Τοφάγελ Άχμεντ. Οι υποστηρικτές του Αουάμι δεσμεύθηκαν να παραλύσουν τη χώρα αν η Κυβέρνηση προχωρήσει με την επιλογή του Χάσαν.

    "Όχι στις εκλογές χωρίς εκλογική μεταρρύθμιση", φώναζαν οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Παρασκευή, οπλισμένοι με ραβδιά και κρατώντας αντίγραφα του καραβιού που είναι το σύμβολο του κόμματος.

    Το κυβερνών κόμμα απέρριψε ωστόσο την απειλή της αντιπολίτευσης. "Το BNP είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση με τη μαζική δημόσια υποστήριξη που απολαμβάνει", δήλωσε ο Αμπντούλ Μανάν Μπουιγιάν, γενικός γραμματέας του BNP, μιλώντας σε συλληλητήριο οπαδών του κόμματος στην πρωτεύουσα. Οι ελπίδες επανεκλογής της Χαλέντα δέχτηκαν πλήγμα μετά την απόφαση δεκάδων ανώτατων αξιωματούχων του κόμματος, περιλαμβανομένων υπουργών και βουλευτών, που αποχώρησαν να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, και τη δέσμευσή τους να αγωνιστούν εναντίον της Χαλέντα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Renewed violence hits Bangladesh

    [10] Κόσμος

    "Σχετικά ήρεμα" η πρώτη επέτειος

    28/10/2006 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Σχετικά ήρεμα" πέρασε η χθεσινή νύκτα, πρώτη επέτειος της περσινής εξέγερσης στα παρισινά προάστια, σε όλες τις συνοικίες με ξένο πληθυσμό στη γαλλική πρωτεύουσα, με λιγοστά επεισόδια στα οποία καταγράφηκαν τραυματισμοί έξι αστυνομικών και 25 συλλήψεις εκ των οποίων τα 21 εντός της περιφέρειας των Παρισίων, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο δικό του ανακοινωθέν, το Υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει πως "ελάχιστα επεισόδια καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύκτας της 27ης προς την 28η Οκτωβρίου", έναν χρόνο μετά την έναρξη των επεισοδίων. Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν ενισχυτικά στα ευαίσθητα προάστια, καθώς οι αρχές φοβούνται ανάφλεξη της βίας στις παραμελημένες συνοικίες των μεταναστών, όπου ο δείκτης της ανεργίας φθάνει ορισμένες φορές το 40%.Στο προάστιο Σεν-Σαν- Ντενί, στα βορειοδυτικά του Παρισιού, όπου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις πέρυσι στις 27 Οκτωβρίου έπειτα από τον θάνατο από ηλεκτροπληξία δύο νεαρών, τους οποίους κατεδίωκαν αστυνομικοί, δύο λεωφορεία δέχθηκαν επίθεση, το ένα με όπλα, και κατόπιν πυρπολήθηκαν. Συνολικά, έξι λεωφορεία πυρπολήθηκαν σε όλη την Γαλλία το τελευταίο 48ωρο, τα πέντε στην περιοχή της πρωτεύουσας.

    Νωρίτερα εκατοντάδες άνθρωποι πορεύθηκαν σιωπηλοί στη συνοικία Κλισί-σου-Μπουά απ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές. ερίπου 1.000,κυρίως νεαρά,άτομα από οικογένειες μεταναστών πραγματοποίησαν πορεία στους κύριους δρόμους της συνοικίας όπου ξέσπασαν οι ταραχές μετά το θάνατο από ηλεκτροπληξία των Μπούνα Τραορέ και Ζιέντ Μπένα, στη προσπάθειά τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, να ξεφύγουν από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές, πολλοί φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα "Νεκροί για το τίποτα", πέρασαν από τον υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας όπου σκοτώθηκαν οι δύο νέοι. Οι οικογένειές τους αναλύθηκαν σε δάκρυα καθώς άφηναν λουλούδια στην πύλη. Οι διοργανωτές είχαν απευθύνει έκκληση για μια ήρεμη εκδήλωση. Ορισμένα τηλεοπτικά συνεργεία αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν αφού δέχθηκαν απειλές από νεαρούς της περιοχής.

    [11] Κόσμος

    Ψηφίζουν οι Σέρβοι για το νέο Σύνταγμα

    28/10/2006 12:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2006 3:07:42 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ομαλά διεξάγεται, μέχρι αυτήν την ώρα, το δημοψήφισμα στη Σερβία για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Οι κάλπες των 8.385 εκλογικών τμημάτων, στις οποίες κλήθηκαν να προσέλθουν 6.639 385 πολίτες, άνοιξαν στις 7.00 το πρωί, τοπική ώρα (8 π.μ. ώρα Ελλάδας). Οι Σέρβοι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν μ ένα "Ναι" ή ένα "Όχι" σ ένα και μοναδικό ερώτημα. Εάν τάσσονται υπέρ της επικύρωσης του νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας; Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 10 το πρωί προσήλθε να ψηφίσει το 4,16% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, επισημαίνοντας ότι το νέο Σύνταγμα σηματοδοτεί την οριστική αποδέσμευση από το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το σημερινό δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι "με την αποδοχή του νέου Συντάγματος η χώρα θα εισέλθει σε μια περίοδο, ευημερίας, ειρήνης, σταθερότητας και ηρεμίας". Στο νέο Σύνταγμα το Κόσσοβο χαρακτηρίζεται αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεσμεύονται τα κρατικά όργανα να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, στο Κόσσοβο η προσέλευση των Σέρβων είναι μαζική, ενώ ο αλβανικός πληθυσμός αντιμετωπίζει με αδιαφορία το δημοψήφισμα.

    Το Κόσοβο από το 1999 διοικείται από προσωρινό όργανο του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους της πλειοψηφούσας αλβανικής κοινότητας, που επιθυμεί την ανεξαρτησία της επαρχίας, την οποία ενδέχεται ν αποκτήσουν όταν θ ανακοινωθεί η απόφαση για το νέο καθεστώς της περιοχής, ίσως πριν τα τέλη του έτους.

    Η Αυτόνομη Επαρχία της Βοϊβοντίνας διατηρεί το επίπεδο πολιτικής αυτονομίας που είχε μέχρι σήμερα και αποκτά μερική οικονομική ανεξαρτησία όχι όμως και νομοθετική εξουσία. Σημαντική καινοτομία του νέου Συντάγματος αποτελεί η κατοχύρωση της ιδιωτικής περιουσίας. Το δημοψήφισμα θα διαρκέσει δύο μέρες, σήμερα και αύριο. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμά του θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

    [12] Ιράκ

    Μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και δύο παιδιά

    Έξι νεκροί από αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ

    28/10/2006 3:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έξι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στην πόλη Ραμάντι της δυτικής ιρακινής επαρχίας Ανμπάρ, δήλωσε ένας γιατρός στο νοσοκομείο του Ραμάντι. Ταξίαρχος της αστυνομίας ανέφερε πως κατά την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε πολίτες. Μέχρι στιγμής ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό, αν και έχουν περάσει πολλές ώρες αφότου ζητήθηκε πληροφόρηση. Ο γιατρός Καμάλ αλ-Άνι δήλωσε πως τα πτώματα έξι μελών της ίδιας οικογένειας που σκοτώθηκαν στην επιδρομή μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ραμάντι, πριν παραδοθούν στους συγγενείς για ταφή. Ο ταξίαρχος της αστυνομίας Χαμίντ Χαμάντ Σούκα επιβεβαίωσε πως έγινε μια επιδρομή στα νότια της πόλης την αυγή. Είπε πως κατά την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε πολίτες. Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες ένοπλοι που συνδέονται με την Αλ Κάιντα κατέβηκαν στους δρόμους, σε μια σύντομη επίδειξη δύναμης, για να ανακοινώσουν πως η πόλη εντάσσεται σε ένα ισλαμικό κράτος που περιλαμβάνει τις ιρακινές επαρχίες όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως σουνίτες. Ο Σούκα δήλωσε πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ ανέκτησαν τον έλεγχο του δρόμου όπου οι εξεγερμένοι είχαν διαδηλώσει, διατάζοντας ορισμένες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εγκαθιστώντας θέσεις ελεύθερων σκοπευτών. Την Παρασκευή, ένοπλοι επιτέθηκαν σε τρεις στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ στο Ραμάντι με αυτοπροωθούμενες χειροβομβίδες, όλμους και πολυβόλα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Κάτοικοι δήλωσαν πως σήμερα Σάββατο σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις και πως οι στρατιώτες των ΗΠΑ κάλεσαν με μεγάφωνα τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Δυνάμεις των ΗΠΑ απέκλεισαν επίσης εισόδους στην πόλη.

    [13] Ιράκ

    2.809 στρατιώτες από το 2003

    Αυξάνονται οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

    28/10/2006 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας Αμερικανός πεζοναύτης υπέκυψε χθες στα τραύματα του, που υπέστη κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην ταραχώδη επαρχία Αλ Άνμπαρ, ανεβάζοντας στους 98 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρήκαν τον θάνατο από τις αρχές Οκτωβρίου στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό επιτελείο. Στο ανακοινωθέν του επισημαίνει πως ο πεζοναύτης "υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από εχθρικά πυρά, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Αλ Άνμπαρ". Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας του τελευταίου χρόνου για τον αμερικανικό στρατό. Από το 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του στρατού ,έχουν βρει τον θάνατο στο Ιράκ 2.809 στρατιώτες.

    [14] Μ. Ανατολή

    Σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας

    Όπλα ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν στο Λίβανο

    28/10/2006 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2006 12:51:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας έδειξαν τα αποτελέσματα ερευνών των επιστημόνων σε δείγματα εδάφους από τους κρατήρες που άνοιξαν οι ισραηλινές βόμβες στον Λίβανο, αποδεικνύοντας πως χρησιμοποιήθηκαν στις αεροπορικές προσβολές όπλα με βάση το ουράνιο. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ Τα δείγματα προέρχονταν από δύο κρατήρες στο Χιάμ και στο Ατ Τίρι, στο νότιο Λίβανο, που προκλήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Όπως τονίζει η εφημερίδα, τα δείγματα εστάλησαν για λεπτομερή εξέταση με φασματογράφο μάζας στο εργαστήριο του Χάργουελ, στο Όξφορντσαϊρ της νότιας Αγγλίας. Οι επιστήμονες εντόπισαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και το βρετανικό Υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε στα δείγματα μία σημαντική συγκέντρωση ισοτόπων ουρανίου, προσθέτει η Ιντιπέντεντ. Μία φωτογραφία από την έκρηξη την πρώτης βόμβας απεικόνιζε ένα μεγάλο νέφος μαύρου καπνού, το οποίο ενδέχεται να έχει προκληθεί από την ανάφλεξη του ουρανίου, τονίζει η Ιντιπέντεντ. Εξάλλου ένας μήνας ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο άφησε πίσω του εκατομμύρια τόνους μπαζών, αυξάνοντας μ αυτόν τον τρόπο την οικολογική ασφυξία που πνίγει τη χώρα, η οποία έχει αντιμετωπίσει αλλεπάλληλους πολέμους.

    Εκατομμύρια τόνοι τα μπάζα στο Λίβανο

    Η κύρια παράκτια αρτηρία της χώρας, χρησιμοποιείται συνηθέστερα ως ένα από τα πλέον ευκαιρότερα σημεία απόθεσής τους. Όμως μετά τους τελευταίους βομβαρδισμούς το πλέον θεαματικό θέαμα έχει μετατεθεί στο Ουζάι, τη νότιο έξοδο της Βηρυτού. Μεταξύ του αυτοκινητόδρομου και της θάλασσας υψώνεται ένα θεόρατο βουνό από συντρίμμια, με τη δυσωδία ακόμη να πλανάται στον αέρα, και τα οποία μέρα με την ημέρα επεκτείνονται προς τη θάλασσα. Είναι τα συντρίμμια των νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας, προπύργιου της Χεζμπολάχ, που βομβαρδίσθηκαν ανηλεώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Μόνο για τις συνοικίες αυτές, όπου ισοπεδώθηκαν 400 κτήρια, οι μηχανικοί υπολογίζουν τον όγκο των συντριμμιών στα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα και καθημερινώς 400 φορτηγά πηγαινοέρχονται από τα νότια προάστια στο σημείο απόθεσης των μπαζών. "Στα τέλη Αυγούστου, τα συντρίμμια ξεφορτώνονταν απ ευθείας στο νερό. Όμως οι οικολογικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν και πλέον συγκεντρώνουν και τοποθετούν τα μπάζα στην ακτή", τόνισε ο Ομάρ ελ Ναΐμ, της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace. Ο καθαρισμός του προαστίου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη του χρόνου.

    Τουλάχιστον στην περίπτωση της Βηρυτού, ο καθαρισμός από τα μπάζα είναι ορατός. Στον νότιο Λίβανο, όπου οι αρχές έχουν καταμετρήσει σε 10.649 τις κατοικίες που κονιορτοποιήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, θα πρέπει ν αναζητηθούν τα συντρίμμια στα πλέον απόκρυφα φαράγγια μέσα στους λόφους. Και για να γίνει αυτό, κάποιος θα πρέπει ν ακολουθήσει τη μακρά φάλαγγα από φορτηγά που κινούνται στους αγροτικούς δρόμους. Είναι στο βάθος των φαραγγιών, στις κοίτες των χειμάρρων και στις άκρες των δρόμων που εναποτίθενται αυτά τα συντρίμμια.

    "Τα μπάζα από τις κατοικίες δεν περιέχουν μόνο αδρανή υλικά και σκυρόδεμα. Ανάμεσα τους υπάρχουν όλα όσα μπορεί να περιέχει ένα σπίτι, μπαταρίες, συσσωρευτές, ηλεκτρονικές συσκευές, ψυγεία. Θα απαιτηθούν εκατομμύρια κι εκατομμύρια δολάρια για να απομακρυνθούν πλήρως. Και δεν αποτελούν μία προτεραιότητα", απαντά με θλίψη ο Ρικάρντο Χούρι, του οποίου το γραφείο έχει συμβάλλει στην εκτίμηση της οικολογικής καταστροφής μετά τον πόλεμο για λογαριασμό του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (Pnue).

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Independent: Mystery of Israel's secret uranium bomb

    [15] Μ. Ανατολή

    Επιτεύχθηκε συμφωνία

    28/10/2006 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αξιωματούχοι της Χαμάς που βρίσκεται στην Κυβέρνηση και της Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής να αποφύγουν τις ένοπλες αντιπαραθέσεις το Σάββατο, ανακοίνωσαν υπεύθυνοι των δύο κινημάτων. Έπειτα από μία συνάντηση στην πόλη της Γάζας, οι ισλαμιστές της Χαμάς και η Φατάχ συμφώνησαν να μην αναπτύξουν ένοπλους άνδρες στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας ώστε να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊντ Σιάμ, μέλος της Χαμάς, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας που συνδέονται με τη Φατάχ προτίθενται να προκαλέσουν "ταραχές" το Σάββατο. "Πληροφορίες και αναφορές, ορισμένες από τις οποίες είναι αξιόπιστες, αναφέρουν πως στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας σχεδιάζουν να προκαλέσουν ταραχές το Σάββατο", είχε δηλώσει ο Σαΐντ Σιάμ σε συνέντευξη Τύπου. "Θα αντιμετωπίσουμε όλους εκείνους που θα διαταράξουν την τάξη. Οι επιθέσεις σε ιδιωτικές περιουσίες ή θεσμούς και σε Υπουργεία δεν θα γίνουν ανεκτές", είχε προειδοποιήσει. Εκπρόσωπος της Φάταχ, ο Μάχερ Μάκνταντ, είχε κατηγορήσει από την πλευρά του τη Χαμάς ότι προετοιμάζει ένα "Σάββατο βουτηγμένο στο αίμα", αποδίδοντας στασιαστικές προθέσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας. "Οι προετοιμασίες που κάνει η Χαμάς προκειμένου να εκραγεί η κατάσταση το Σάββατο κινητοποιώντας το στρατιωτικό μηχανισμό και την εκτελεστική δύναμή της δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα σφαγή με το πρόσχημα ότι η Φάταχ και οι υπηρεσίες ασφαλείας σχεδιάζουν κάτι για το Σάββατο", είχε προσθέσει σε ανακοινωθέν ο Μακντάντ. Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την 1η Οκτωβρίου σε συμπλοκές της "εκτελεστικής δύναμης" που υπάγεται στη Χαμάς και μελών των υπηρεσιών ασφαλείας που διαμαρτύρονταν στη λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ μία από τις τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις που κρατούν αιχμάλωτο τον Ισραηλινό στρατιώτη στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα πως αναμένεται εντός των ημερών μία λύση στην κρίση.

    Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα της αιχμαλωσίας του δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, στη διάρκεια επιχείρησης στα σύνορα τον Ιούνιο, που κάποια από τις οργανώσεις ανακοινώνει πως η απελευθέρωσή του ενδέχεται να γίνει σύντομα.

    Οι Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης (PRC) τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως οι τρεις οργανώσεις συμφώνησαν στην πρόταση των Αιγυπτίων μεσολαβητών, μόλο που η όποια συμφωνία κατ αυτούς εξακολουθεί να συναρτάται από τη στάση του Ισραήλ.

    Η οργάνωση δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά τόνισε πως η αιγυπτιακή πρόταση περιλαμβάνει και τη ρήτρα της απελευθέρωσης Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

    "Η αυγή της απελευθέρωσης των κρατουμένων πρόκειται να χαράξει κι αναμένουμε μία λύση για τους κρατουμένους μας εντός των ημερών. Σας επιβεβαιώνουμε πως υπάρχει μία συγκεκριμένη κίνηση στο θέμα των κρατουμένων στρατιωτών", τόνισε εκπρόσωπος της PRC Αμπού Μουτζαχέντ.

    Από τη μεριά της η Χαμάς δήλωσε εντός της εβδομάδος πως είναι αισιόδοξη για την επίλυση της κρίσης, αλλά δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη αυτή. Ο ένοπλος κλάδος της Χαμάς είναι μία από τις τρεις οργανώσεις που κρατούν τον ισραηλινό δεκανέα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 October 2006 - 16:50:51 UTC