Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος
  • [02] Συνέντευξη Παπανδρέου στα "Νέα"
  • [03] Ανταλλαγή απόψεων
  • [04] Επιστροφή στα θρανία
  • [05] Ψυχρό κύμα
  • [06] 24ος Διεθνής Μαραθώνιος Αθήνας
  • [07] Επιστολή σοκ
  • [08] Παρέδωσαν δεσμίδα με 20.000 ευρώ
  • [09] Σφοδρή κακοκαιρία
  • [10] Προειδοποίηση ΕΤΑ
  • [11] Κλειστά σχολεία και καταστήματα

    [01] Πολιτική

    Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

    4/11/2006 4:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κάλεσμα στα στελέχη και τα μέλη του Συνασπισμού να στηρίξουν τα νέα πρόσωπα που υπάρχουν στο κόμμα, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες της συνόδου ο κ. Αλαβάνος ανέφερε πως η δυναμική που δημιουργήθηκε στις εκλογές δεν πρέπει να πάει χαμένη.

    [02] Πολιτική

    Συνέντευξη Παπανδρέου στα "Νέα"

    4/11/2006 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2006 3:03:31 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έως τον ερχόμενο Απρίλιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών, προαναγγέλει σε συνέντευξη του στα "ΝΕΑ", ο Γιώργος Παπανδρέου και προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί περιστατικά εσωστρέφειας που θα υπονομεύσουν την πορεία προς τις εκλογές. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου αποσαφηνίζει πως τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και η Γραμματέας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχουν την εμπιστοσύνη του. Επίσης, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός στη δημιουργία άτυπου πολιτικού οργάνου που θα διαχειρίζεται την πολιτική επικαιρότητα. Παράλληλα, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση αποτυχημένη και επικίνδυνη, αποδίδοντάς της πολιτικές όξυνσης και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο Σαντιάγκο της Χιλής, προκειμένου να προεδρεύσει στη Σοσιαλιστική Γυναικών και στο Συμβούλιο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, το οποίο συνέρχεται από την Κυριακή μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

    Στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του πως το αποτέλεσμα των εκλογών για τους ΟΤΑ δείχνει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, την ανατροπή θα την κάνουμε στις εθνικές εκλογές, αλλά η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι σαφές ότι έχει γίνει.

    Στο ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά πως "υπάρχει ανάγκη η χώρα να φύγει από το τέλμα της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θα κερδίσουμε τις εκλογές όχι βάσει της δυσαρέσκειας προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά βάσει της νέας εμπιστοσύνης που κατακτούμε. Είμαστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές και θεωρούμε ότι το νωρίτερο είναι το καλύτερο για τη χώρα, επειδή σε όλους τους τομείς έχει πάει πίσω".

    Στο ερώτημα αν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση "θα πάει σε πρόωρες εκλογές", απαντά πως πιστεύει ότι "ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας".

    Αναφορικά με την Παιδεία, ο Γ. Παπανδρέου κάνει λόγο για μια συνολική πρόταση που θα διατυπώσει "την οποία βεβαίως σύντομα θα καταθέσουμε και θα το συνδυάσουμε πιθανώς και με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Χιλή ο Γιώργος Παπανδρέου

    [03] Πολιτική

    Ανταλλαγή απόψεων

    4/11/2006 2:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη επίσκεψη του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη ΠΝ. Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι ο σκοπός της προσκλήσεως και της αντίστοιχης επισκέψεως ήταν να γίνει ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να αναζητηθούν τρόποι για επαύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανοήσεως.

    Διερευνήθηκαν τα θέματα

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά τις συνομιλίες διερευνήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

    Ανασκόπηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του στρατιωτικού μέρους των ήδη συμφωνημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στο πλαίσιο αυτό, διερεύνηση των τεχνικών μέτρων μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητάς τους. Βελτίωση των τεχνικών μέτρων για την ασφάλεια των πλόων και των πτήσεων. Δημιουργία Επιτροπής, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των Βαλκανικών χωρών, η οποία θα συνέρχεται περιοδικά, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και τη συζήτηση στρατιωτικών θεμάτων, κοινού ενδιαφέροντος. Η πρώτη συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του νέου έτους. Δημιουργία μιας Kοινής Διακλαδικής Μονάδος, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με σκοπό τη συμμετοχή της σε αποστολές υποστηρίξεως ειρήνης. Δημιουργία μιας κοινής χερσαίας δυνάμεως, με σκοπό να συμμετέχει εφόσον απαιτηθεί, στις επιχειρήσεις της Δυνάμεως Αμέσου Επεμβάσεως του ΝΑΤΟ (NRF). Δημιουργία κοινής Διακλαδικής Δύναμης Υποστήριξης ? Μεταφοράς Κοινής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών / Ανθρωπιστικής Βοήθειας, η οποία να δύναται να επιχειρεί σε ευρύ φάσμα αποστολών και περιοχών. Ανταλλαγή επισκέψεων εργασίας των Αρχηγών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και Διοικητών άλλων επιπέδων διοικήσεως. Ανταλλαγή επισκέψεων και ανάπτυξη καλών σχέσεων στο προσωπικό το οποίο υπηρετεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη Θράκη. Συνεργασία και αμοιβαία ανταλλαγή προσωπικού, στο πλαίσιο των ανεπτυγμένων ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ.

    Τέλος συζητήθηκαν θέματα, όπως περιφερειακές απειλές και ιδιαίτερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης η αμοιβαία εκμετάλλευση των στρατιωτικών εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, με σκοπό την εξύψωση του επιπέδου επικοινωνίας και κατανοήσεως εκ μέρους του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο χωρών. Και επιπλέον συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας τα οποία περιλάμβαναν και πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ και την Μέση Ανατολή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Πεντάγωνο ο Τούρκος στρατηγός

    Στην Αθήνα ο αρχηγός των τουρκικών Ε.Δ.

    [04] Κοινωνία

    Τερματισμός των καταλήψεων

    Επιστροφή στα θρανία

    4/11/2006 5:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Επιστροφή στα θρανία από Δευτέρα για το σύνολο των μαθητών. Ήδη, τερματισμό των καταλήψεων αποφάσισε στη συνεδρίαση του Σαββάτου, το μαθητικό Συντονιστικό Όργανο, με την προειδοποίηση ότι οι μαθητές θα επανέλθουν στις κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο, οπότε και θα συζητηθεί το άρθρο 16, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η έρευνα νομιμότητας που διέταξε η Υπουργός Παιδείας για την απόφαση των καθηγητών να αποβάλουν και την 16χρονη μαθήτρια που κατήγγειλε βιασμό στην Αμάρυνθο Ευβοίας. Η κα Μαριέττα Γιαννάκου, ζήτησε να διερευνηθεί εάν εκλήθησαν σε απολογία νόμιμα και εμπρόθεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι μαθητές και η μαθήτρια, ώστε οι καθηγητές να σχηματίσουν εμπεριστατωμένη άποψη. Κριτική στην απόφαση των καθηγητών άσκησε και η τοπική ένωση εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι η ποινή επιβλήθηκε χωρίς την παρουσία της μαθήτριας ή εκπροσώπου της. Στο μεταξύ, την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσε η προβολή σε τηλεοπτικούς σταθμούς βίντεο με παράνομες δραστηριότητες μαθητών, όπως η κατασκευή μολότοφ και η βιντεοσκόπηση πορνογραφικού υλικού. Εν τω μεταξύ, για ρατσιστική αντιμετώπιση της 16χρονης που κατήγγειλε το βιασμό της σε λύκειο της Χαλκίδας, κάνουν λόγο πολιτικοί αλλά και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων. Το Σάββατο το πρωί σύλλογοι μεταναστών και γυναικείες οργανώσεις διαδήλωσαν στην Αμάρυνθο ενάντια στο ρατσισμό και στη βία κατά των γυναικών. Με βασικό τους σύνθημα "να σπάσει η σιωπή" οι διαδηλώτριες ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στο ρατσισμό και στη βία κατά των γυναικών.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, τόνισε ότι "το υπουργείο έχει πειθαρχική εξουσία στους καθηγητές και αυτό ερευνάται τη συγκεκριμένη στιγμή, προσθέτοντας ότι είχε καταστίσει σαφές πως η κοπέλα ήταν το θύμα και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τους ίδιους όρους με τους 4 καταγγελόμενους μαθητές". Ακόμη, ζήτησε υπευθυνότητα απ' όλους σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

    Ωστόσο, οι κάτοικοι της Αμαρύνθου παρακολουθούν συγκλονισμένοι τα γεγονότα. Αρνούνται όμως κατηγορηματικά ότι η τοπική κοινωνία αντιμετώπισε τη 16χρονη με ρατσιστική διάθεση. Οι απόψεις διχάζονται για την απόφαση του συλλόγου των καθηγητών να τιμωρηθεί με 5ήμερη αποβολή και η κοπέλα που κατήγγειλε το βιασμό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα συλλαλητήρια

    Αμφισβητείται η απόφαση

    [05] Κοινωνία

    Πλήττει ολόκληρη τη χώρα

    Ψυχρό κύμα

    4/11/2006 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τσουχτερό κρύο, ισχυροί βοριάδες και χιονοπτώσεις, είναι το σκηνικό του καιρού που πλήττει από την Παρασκευή ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα. Στο Νευροκόπι το θερμόμετρο έδειξε τα ξημερώματα -10 βαθμούς, ενώ στη Φλώρινα ο υδράργυρος κατέβηκε στους -8 και τους -7 στην Πτολεμαϊδα. Στην Φλώρινα τα οχήματα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βίγλας και στο Βίτσι. Στα λευκά "ντύθηκε" η Λήμνος. Η χιονόπτωση ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στο νησί του βορείου Αιγαίου και το επαρχιακό οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό. Οι χειριστές των ειδικών μηχανημάτων άρχισαν να καθαρίζουν τους οδικούς άξονες μόλις άρχισε να σωρεύεται το χιόνι στους δρόμους. Επίσης, το προσωπικό των δήμων βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου νέου "κύματος" κακοκαιρίας. Στην Πεντέλη τα ξημερώματα η θερμοκρασία ήταν -2 βαθμούς. Στα Βόρεια σημειώθηκε παγετός, ο οποίος μετέτρεψε τους δρόμους σε παγίδες. Εκτεταμένες καταστροφές σε έργα υποδομής και καλλιέργειες, προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης.

    [06] Κοινωνία

    Την Κυριακή το πρωί

    24ος Διεθνής Μαραθώνιος Αθήνας

    4/11/2006 1:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2006 1:29:25 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: http://www.athensclassicmarathon.gr

    Με τη συμμετοχή 5,5 χιλιάδων δρομέων διεξάγεται την Κυριακή ο 24ος Διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας στην κλασσική διαδρομή. Ο τερματισμός θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια μέρα στη Νέα Υόρκη γίνεται ο μεγαλύτερος σε συμμετοχή μαραθώνιος της χρονιάς, όπου θα τρέξουν οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή στην Αττική, λόγω διεξαγωγής του Μαραθωνίου. Συγκεκριμένα από το πρωί που θα αρχίσει ο Μαραθώνιος, μέχρι και μετά το μεσημέρι που αναμένεται να καταλήξουν οι τελευταίοι αθλητές στο Παναθηναϊκό στάδιο, η Τροχαία θα προχωρεί σταδιακά σε αποκλεισμό των δρόμων, κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής και ειδικότερα τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη Μεσογείων, τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, μέχρι το Καλλιμάρμαρο.

    [07] Κοινωνία

    Επιστολή σοκ

    4/11/2006 3:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κραυγή αγωνίας μιας 22χρονης κοπέλας που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά, από τον ίδιο της τον πατέρα. Η κοπέλα απευθύνθηκε με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εξιστορώντας το δράμα της και παράλληλα παροτρύνει τα παιδιά που πέφτουν θύματα βιασμού, να βρίσκουν τη δύναμη να το καταγγέλλουν. Σύμφωνα με στοιχεία, από τους 4,5 χιλιάδες βιασμούς, που διαπράττονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μόνο 47 υποθέσεις φτάνουν στο δικαστήριο, καθώς τα θύματα, φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό.

    [08] Κοινωνία

    Παρέδωσαν δεσμίδα με 20.000 ευρώ

    4/11/2006 1:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεσμίδα με 20.000 ευρώ βρήκαν στον δρόμο δύο μαθήτριες της Β' Λυκείου και την παρέδωσαν στον κάτοχο της. Η παρατηρητικότητα τους τις βοήθησε να εντοπίσουν ότι η δεσμίδα έφερε ταινία πάνω στην οποία ήταν τυπωμένο το όνομα της Τράπεζας από την οποία προέρχονταν και έτσι απευθύνθηκαν κατευθείαν στο υποκατάστημά της και την παρέδωσαν. Η Τράπεζα αναγνωρίζοντας την χειρονομία των δύο κοριτσιών δεν αρκέστηκε μόνον να τους αποδώσει το νόμιμα εύρετρα που αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού ποσού (400 ευρώ) αλλά άνοιξε και στην καθεμιά τους ένα λογαριασμό με 1500 ευρώ, ενώ έστειλε και επαινετικό γράμμα στο διευθυντή του 1ου Λυκείου Λάρισας όπου φοιτούν.

    [09] Κόσμος

    Σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη

    Σφοδρή κακοκαιρία

    4/11/2006 2:29:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, από τη Γερμανία και τη Σουηδία έως την Τουρκία που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς εκατοντάδες χωριά έχουν βυθιστεί στη λάσπη, ύστερα από τρία 24ωρα καταρρακτωδών βροχών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 30 άνθρωποι. Χιόνια έπεσαν στη Γερμανία και τη Βόρεια Ιταλία, ενώ ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό στα ορεινά της Κροατίας το θερμόμετρο έδειξε -12 βαθμούς Κελσίου και -16 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    [10] Κόσμος

    Θα διακόψει την ειρηνευτική διαδικασία

    Προειδοποίηση ΕΤΑ

    4/11/2006 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αυτονομιστική βασκική ένοπλη οργάνωση ETA προειδοποίησε το Σάββατο ότι θα διακόψει την ειρηνευτική διαδικασία με την Ισπανική κυβέρνηση εάν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το μέλλον της Χώρας των Βάσκων. Η προειδοποίηση αυτή δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό χώρο της εφημερίδας Gara. Η ETA κατηγόρησε την Ισπανική κυβέρνηση ότι καταδιώκει τα μέλη της, παρά την ανακοίνωση από μέρους του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο ότι επρόκειτο να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την οργάνωση. Παράλληλα, η οργάνωση αναφέρει στην ανακοίνωση ότι "πρέπει να υπάρξει ορατή πρόοδος αυτό το φθινόπωρο στις παράλληλες συνομιλίες για το μέλλον της Χώρας των Βάσκων. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία θα διακοπεί". Το πολιτικό κόμμα Μπατασούνα, το οποίο έχει απαγορευθεί λόγω των δεσμών του με το βασκικό αυτονομιστικό κίνημα αλλά μετέχει στις συνομιλίες με τα υπόλοιπα κόμματα στην Χώρα των Βάσκων, ζητά από τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο προς την Βασκική αυτονομία. Όμως τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν μόνο περισσότερη αυτονομία εντός της Ισπανίας. Στην ανακοίνωσή της, η ETA σημειώνει ακόμη ότι θα αρχίσει "μια νέα φάση πάλης εναντίον της Γαλλικής κυβέρνησης". Η οργάνωση κήρυξε μονομερώς μόνομη εκεχειρία τον περασμένο Μάρτιο.

    [11] Μ. Ανατολή

    Για τα θύματα των σφοδρών ισραηλινών επιδρομών

    Κλειστά σχολεία και καταστήματα

    4/11/2006 12:39:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλειστά είναι καταστήματα και σχολεία στη Δυτική Όχθη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της μεγάλης επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Μαχητές των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, οργάνωσης που συνδέεται με τη Φάταχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κάλεσαν το Σάββατο από τους τηλεβόες τους Παλαιστίνιους να πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση αυτή. Η ένωση παλαιστινίων εκπαιδευτικών αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα στη Ραμάλα για ν' αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας, έγινε γνωστό από τη διοίκησή της. Την ίδια ώρα, στη Γάζα, τρεις Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δύο ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε ισραηλινή επιδρομή αυξάνοντας σε 38 τον αριθμό των νεκρών από ισραηλινά πυρά από την Τετάρτη, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

    Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

    Στη Γάζα, πολεμικό αεροσκάφος έβαλε με πύραυλο κατά του οχήματος που μετέφερε τον Λουάγε αλ Μπούρνου, υπεύθυνο για την κατασκευή όπλων της τοπικής οργάνωσης των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ. Τέσσερις άλλοι μαχητές τραυματίστηκαν.

    Στη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πόλη στην οποία συνεχίζεται η κατοχή από τον ισραηλινό στρατό, ο Μαρουάν Αμπου Χαρμπίντ, 46 ετών, σκοτώθηκε όταν πυρά πυροβολικού έπληξαν το σπίτι του.

    Στην ίδια πόλη ο 18χρονος Ιμπραχίμ αλ Μπασιούνι, μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε από πυρά σκοπευτών του ισραηλινού στρατού.

    Στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού.

    Την Παρασκευή, 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του και προχώρησε σε συνεχείς σφοδρές αεροπορικές επιδρομές. Τη νύχτα, οκτώ Παλαιστίνιοι εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε μαχητές σκοτώθηκαν σε σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών στις βόρειες και νότιες περιοχές. Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 5.503 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης το Σεπτέμβριο του 2000, στη μεγάλη πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η ισραηλινή επίθεση, η πλέον αιματηρή των τελευταίων εβδομάδων και πρωτοφανής σε έκταση από τις 25 Ιουνίου, όταν ισραηλινός στρατιώτης συνελήφθη από παλαιστίνιους ενόπλους, έχει στόχο σύμφωνα με το στρατό, ν' ασκήσει πίεση στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις και να αποτρέψει την εκτόξευση ρουκετών κατά του εδάφους του Ισραήλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξάνεται η ένταση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 November 2006 - 17:50:58 UTC