Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπηκοότητα για τους Βορειοηπειρώτες
  • [02] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο ισλαμικού τεμένους
  • [03] "Βιώσιμη παγκοσμιοποίηση"
  • [04] Αισίοδοξος για το επίδομα
  • [05] "Κατηγορώ" κατά γονιών
  • [06] Αίτηση αποφυλάκισης
  • [07] Το άσυλο στο επίκεντρο
  • [08] Εξιχνιάστηκε το έγκλημα στην Κυψέλη
  • [09] Σύγκρουση τραμ
  • [10] Αποχή δικηγόρων 20 Νοεμβρίου
  • [11] Άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ
  • [12] Απειλητικό μήνυμα
  • [13] Νέα εκτελεστική διευθύντρια του PAM
  • [14] Απειλεί να αυτοκτονήσει Γιαπωνέζος μαθητής
  • [15] Μεξικό: "Ναι" στον πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων
  • [16] "Φονικός" ανεμοστρόβιλος στην Ιαπωνία
  • [17] Αυξήθηκε ο αριθμό των νεκρών
  • [18] Μεγάλη νίκη προβλέπεται για τον Ορτέγκα
  • [19] Ένταση στο Κιργιστάν
  • [20] Επανεκλέχθηκε ο Τατζίκος Ραχμάνοφ
  • [21] Ξεκινά η δεύτερη δίκη του Σαντάμ
  • [22] Ζητούν να γυρίσουν
  • [23] Αποχωρούν από την Μπέιτ Χανούν
  • [24] "Πράσινο φως"
  • [25] Διχάζει το ωράριο
  • [26] Στα 60 δολλάρια το πετρέλαιο στην Ασία
  • [27] Κρίσιμη συνεδρίαση για το ωράριο
  • [28] Ζητά να επιστρέψει ο Σικαμπάλα
  • [29] Εκτός για είκοσι μέρες ο Βύντρα
  • [30] Ένα ακόμα θύμα του Η5Ν1 στην Ινδονησία
  • [31] Κρίσιμη συνεδρίαση για το ωράριο

    [01] Πολιτική

    Αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπηκοότητα για τους Βορειοηπειρώτες

    7/11/2006 1:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ

    Τη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο που διαθέτουν κάρτα ομογενούς, αποφάσισε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από εισήγηση των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που συνεδρίασε το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι έπρεπε να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις, ώστε η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας να μην έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο. "Ύστερα από τις συζητήσεις που έγιναν και τη συνταγματική ρύθμιση που επήλθε στην Αλβανία και με βάση τα μέσα που έχουμε ως χώρα, μπορεί να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε όσους έχουν κάρτα ομογενούς", υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Η διαδικασία θα ξεκινήσει είπε ο κ. Παυλόπουλος άμεσα και ανάλογα με το χρόνο απόκτησης της κάρτας ομογενούς. Από τη μεριά της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι πρόκειται για πάγιο αίτημα των ομογενών, στο οποίο ανταποκρίνεται η Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη πως στο αλβανικό Σύνταγμα κατοχυρώνεται πλέον το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Αλβανία προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε.

    Η Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "πολύ σατανική" την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση αυτή μπορεί να συσχετίζεται με εκλογικούς λόγους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, αποσυνέδεσε την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, το οποίο απέκλεισε για ακόμη μία φορά.

    Θετική χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να είναι απλή και να γίνει με διαφάνεια.

    Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και συζήτησαν εφ όλης της ύλης.

    [02] Πολιτική

    Στην Ολομέλεια της Βουλής

    Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο ισλαμικού τεμένους

    7/11/2006 9:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ομόφωνα ψηφίστηκε επί της αρχής του, το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Το υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ που το είχε καταψηφίσει στην Επιτροπή και επιφυλάχθηκε για ορισμένα άρθρα στην κατ' άρθρον συζήτηση. Για τα συγκεκριμένα άρθρα 5 και 6 που αφορούν τη συγκρότηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που θα έχει την εποπτεία και τη διοίκηση του τεμένους κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι έρχονται σε σύγκρουση με το άρθρο 13 του Συντάγματος για το απαράβατο της θρησκευτικής ελευθερίας. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος το έκανε με δική του πρωτοβουλία αφού πρώτα ενημέρωσε τον εισηγητή και την αρμόδια τομεάρχη του κόμματος. "Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Το νομικό αυτό πρόσωπο είναι εποπτικό μόνο όργανο που κάνει απλώς διαχείρηση του χώρου", τόνισε η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου. Η αίτηση αντισυνταγματικότητας απερρίφθη μετά από ψηφοφορία και τώρα συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων.

    [03] Πολιτική

    Σύσταση ειδικής επιτροπής

    "Βιώσιμη παγκοσμιοποίηση"

    7/11/2006 8:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2006 9:10:35 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Τον όρο "βιώσιμη παγκοσμιοποίηση" καθιερώνει η Σοσιαλιστική Διεθνής, το Συμβούλιο της οποίας αποφάσισε στο Σαντιάγκο της Χιλής τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τρόπους για το πως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με καλύτερους όρους μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία. Ο πρόεδρος της Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη παρέμβαση του μεταξύ των θεμάτων που θα προωθηθούν για την επίτευξη της βιώσιμης παγκοσμιοποίησης θα είναι μεταξύ άλλων ο εκδημοκρατισμός των διεθνών οργανισμών και η καθιέρωση δημοκρατικότερων διαδικασιών για τη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει στη Μέση Ανατολή, η οποία, όπως τόνισε, "θα συνεχισθεί", ενώ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Διεθνούς στην κυβέρνηση Σινιόρα. Αναφερόμενος στην καταδίκη του Σαντάμ Χουσεϊν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές πιστεύουν ότι πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη, αλλά είναι αντίθετοι στην θανατική ποινή, για να εισπράξει τα θερμά χειροκροτήματα των μελών του συμβουλίου της Διεθνούς.

    Διμερείς συναντήσεις

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη Διεθνή, ενώ έκανε και έκκληση στα κόμματα μέλη της Διεθνούς να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδικασίες της οργάνωσης.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου είχε διμερείς συναντήσεις. Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης, Οσκαρ Αρίας, τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, το γενικό γραμματέα του Κόμματος Δημοκρατίας της Αριστεράς της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο, την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών Πία Λοκατέλι. Επίσης, είχε συνάντηση με την κόρη του δολοφονηθέντος προέδρου της Χιλής Ιζαμπέλ Αλιέντε, τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ισιντόρο Σόλις και Συντονισμού Πολίνα Βελόσο.

    Συναντήσεις είχε, επίσης, με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Μιγκέλ Ινσούλζα, με αντιπροσωπεία της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν του Ιράκ, με αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπεϊκάλ, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Χιλής Σέρτζιο Μπιτάρ, την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χιλής Καμίλ Εσκλόνα, τον πρόεδρο του Ριζοσπαστικού Κόμματος Χιλής Χοσέ Αντόνιο Γκομέζ, τον αντιπρόεδρο του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιβάνου Ντουράιτ Γιαγκί και την πρόεδρο των γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζ. Γκουρμάι.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παραβρέθηκε στη δεξίωση, την οποία έδωσε προς τιμή των μελών του Συμβουλίου της Διεθνούς η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ, η οποία καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου με τον ελληνικό χαιρετισμό "καλησπέρα" και τον πληροφόρησε ότι από τις μέχρι τώρα αναζητήσεις που έχει κάνει θεωρεί ότι έχει ελληνική καταγωγή εκ μητρός και επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συνεχίσει τις έρευνές της.

    [04] Πολιτική

    Των αστυνομικών ο Βύρων Πολύδωρας

    Αισίοδοξος για το επίδομα

    7/11/2006 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2006 7:24:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την αισιοδοξία του ότι θα δοθεί λύση στο θέμα του επιδόματος των αστυνομικών, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη την Παρασκευή, εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους προγραμματίζουν ένστολη διαμαρτυρία για τις 28 Νοεμβρίου και προαναγγέλλουν λευκή απεργία σε επιμέρους δραστηριότητες.

    Προς κινιτοποιήσεις οι αστυνομικοί

    Αισιοδοξία για την επίλυση του θέματος που πρόεκυψε με το επίδομα των αστυνομικών, εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, καθώς όπως είπε είχε θετική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομίας.

    Ο κ. Πολύδωρας επέμεινε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος δεν θα δημιουργήσει αλυσιδωτά αιτήματα από εργαζόμενους άλλων Υπουργείων, ενώ επανέλαβε ότι η πραγμάτωση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί, αποτελεί κώδικα τιμής για την κυβέρνηση.

    "Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αντιμετωπίζει, σε αγαστή συνεργασία με τα Υπουργεία, όλα τα προβλήματα που έχουν", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι"Όλοι οι υπουργοί με το ίδιο σθένος εγκύπτουν στα προβλήματα της αρμοδιότητάς τους. Δεν υπάρχουν «καλοί» ή «κακοί» υπουργοί, κάποιοι δηλαδή που μπορούν να δίνουν και κάποιοι άλλοι που δεν μπορούν να δίνουν."

    "Οσο συνεχίζεται το σήριαλ μεταξύ του συνδικαλιστή Υπουργού Δημόσιας Τάξης και του Υπουργού Οικονομίας για το πόσο και τι θα δοθεί,αναδεικνύεται απλώς το επίπεδο της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης της ΝΔ", δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στο θέμα.

    Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί επαναλαμβάνουν το αίτημα τους για 8% αύξηση συν το επίδομα, προαναγγέλλοντας λευκή απεργία σε δευτερεύουσες πράξεις αν δεν ικανοποιηθεί

    Στις 28 Νοεμβρίου επίσης οι αστυνομικοί προγραμματίζουν ένστολη διαμαρτυρία στην Αθήνα

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση για το επίδομα των αστυνομικών

    [05] Κοινωνία

    "Κατηγορώ" κατά γονιών

    7/11/2006 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2006 10:05:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - "Ελευθεροτυπία", ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με ένα δριμύ "κατηγορώ" κατά των γονιών, ένας 13χρονος μαθητής, ο Αλέξανδρος Ανδρικόπουλος, υπερασπίζεται τους συνομήλικούς του με επιστολή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Ο μικρός Αλέξανδρος αφοπλίζει τους ενήλικες, που εμφανίζονται ξαφνιασμένοι και σοκαρισμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα στη Βέροια και στην Αμάρυνθο και τους καταλογίζει τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ευθύνες που αφορούν την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, το κυνήγι του εύκολου χρήματος και την εύκολη διασκέδαση, πάντα εις βάρος των παιδιών τους.

    "Σε σας μιλάω, γονείς..."

    "Ναι, σε σας μιλάω. Δεν γεννιέται κανείς έτσι ξαφνικά παραβάτης, ούτε μας χτύπησε ίωση παραβατικότητας από τη μια στιγμή στην άλλη. Εσείς μας την εισάγετε μαζί με τα επώνυμα ρούχα - τα ακριβά αυτοκίνητα - τα σπίτια με τις πισίνες. Μέσα από την τηλεόραση - τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας επιβραβεύουν με μπόνους, με έναν όρο, να σκοτώσουμε όλο και πιο πολλούς. Τέλος, μέσα από την αλλοδαπή ανεκπαίδευτη προβληματική baby sitter", αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

    Μόνος του προσπαθεί να αναγνωρίσει την αλήθεια μακριά από τις πλασματικές εικόνες των μίντια. Κάθε φορά που ζητά ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του, η απάντηση είναι ότι χρόνος δεν υπάρχει: "Ποτέ. Με ακούτε. Ποτέ. Κάποτε όμως γινότανε. Τότε που υπήρχε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς. Χωρίς να έχετε τίποτα, τα είχατε όλα".

    Ο μικρός Αλέξανδρος γίνεται καυστικός απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Για την έλλειψη παιδείας και κουλτούρας που εμφανίζεται απροκάλυπτα μπροστά στα παιδικά του μάτι: "Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη. Αχ! γονείς εσείς, ανεκπαίδευτοι και σαλταρισμένοι, ξύλο που σας χρειάζεται. Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; Πότε καθίσαμε ήρεμα στα γόνατά σας, έτσι, για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανοίξουμε ένα βιβλίο του Καβάφη, του Ρίτσου, έναν Καζαντζάκη; Σαν εκείνο να δεις που διάβαζε η γιαγιά μας σε σας, Ένα παιδί μετράει τα άστρα. Ποτέ. Ναι, ποτέ. Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς; Ποτέ".

    Ο μικρός Αλέξανδρος κλείνει την επιστολή του με μια απορία: "Προς Θεού τόσο εγωισμός, μα τόσο..."

    Σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ

    Εν τω μεταξύ, με αφορμή τον τρόπο παρουσίασης και κάλυψης του τραγικού συμβάντος στην Αμάρυνθο της Εύβοιας από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με εκπροσώπους τηλεοπτικών καναλιών "Mega", "Alter", "Antenna", "ΕΡΤ", "Alpha","Star","902", "Blu Sky" και "Extra".

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, χαρακτήρισε τη συζήτηση "πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική", προσθέτοντας ότι υποβλήθηκαν πολλές προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν και αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

    Κυρίως αναφέρθηκε στην πρόταση για κατάργηση των μετρήσεων τηλεθέασης στα δελτία ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του "κιτρινισμού", των υπερβολών και της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται να διεξαχθεί και συζήτηση με διευθυντές εφημερίδων καθώς έχει προσβληθεί από τον ίδιο "ιό" και η έντυπη δημοσιογραφία.

    "Βεβιασμένη" απόφαση

    "Βεβιασμένη" θεωρεί η ΟΛΜΕ την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Λυκείου Αμαρύνθου Ευβοίας. Σε σχετική ανακοίνωση του το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "η απόφαση ελήφθη κατά παράβαση της παιδαγωγικής και δημοκρατικής δεοντολογίας και βρίσκεται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη περί δικαίου. Κατά την άποψή μας η προσπάθεια 'εξίσωσης' της παθούσας με τους δράστες σύμφωνα με τη σχετική δημόσια καταγγελία, μέσω της επιβολής της ίδιας μάλιστα ποινής, είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη. Εκφράζουμε, ωστόσο τη βεβαιότητα ότι τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Λυκείου Αμαρύνθου, θα επανατοποθετηθούν άμεσα συνεκτιμώντας όλες τις όψεις του προβλήματος".

    Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ καταλήγει ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας "να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο ενός γενικότερου αναπροσανατολισμού της εκπαιδευτικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση και τέτοιων προβλημάτων".

    Σχετικά Links:

    Ελευθεροτυπία

    [06] Κοινωνία

    Αίτηση αποφυλάκισης

    7/11/2006 10:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αίτηση για αποφυλάκιση κατέθεσαν οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, Παναγιώτης Αδαμόπουλος και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος. Στην αίτησή του ο πρώην γενικός διευθυντής της επιτροπής ανταγωνισμού Π. Αδαμόπουλος αναφέρει ότι δεν προέκυψε η κατηγορία της εκβίασης που αντιμετωπίζει από τις μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων, καθώς έχει ήδη παραιτηθεί από τη θέση του. Νέα αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών και η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια.

    [07] Κοινωνία

    Το άσυλο στο επίκεντρο

    7/11/2006 4:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το αίτημα του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης να επιτραπεί η επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, σε περίπτωση τέλεσης κακουργηματικών πράξεων. Η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και οι εκπρόσωποι των αστυνομικών ζητούν εγγυήσεις από τις δικαστικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθεί να εισέλθουν σε πανεπιστημιακό χώρο και να μην αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα. Η υπουργός Παιδείας επιρρίπτει ευθύνες στους πρυτάνεις ενώ οι φοιτητικές παρατάξεις ζητούν να έχει τον πρώτο λόγο η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, παραμένει το ερώτημα εάν οι εισαγγελικές αρχές θα πάρουν τελικά την ευθύνη να επιτρέψουν την είσοδο της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο, σε περίπτωση που το κρίνουν αναγκαίο.

    Επιφυλάξεις

    Η εισαγγελική παρέμβαση που ενεργοποιεί ρύθμιση του 1982 για αυτεπάγγελτη είσοδο της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων, βρίσκει σύμφωνο υπό όρους τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

    Ο Βύρων Πολύδωρας έθεσε ως προϋποθέσεις για την επέμβαση της αστυνομίας, να υπάρχει βεβαίωση από τις πρυτανικές αρχές και η σύμφωνη γνώμη των εισαγγελικών αρχών.

    Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις αλλαγές που προβλέπει το προσχέδιο του νέου νόμου πλαισίου και άφησε αιχμές για την αδυναμία των επιτροπών ασύλου να αντιμετωπίσουν το θέμα.

    Η πανεπιστημιακή κοινότητα δηλώνει ότι το άσυλο είναι θεσμική και λαϊκή κατάκτηση, την οποία πρέπει να διαχειρίζονται τα ίδια τα ιδρύματα και μόνο.

    Την μέχρι τώρα αδυναμία των επιτροπών ασύλου να συγκληθούν, λόγω έλλειψης απαρτίας, επισημαίνει και μερίδα φοιτητών.

    Αρκετοί φοιτητές εκφράζουν φόβους ότι η εισαγγελική παρέμβαση θα δυναμιτίσει το κλίμα και διαφωνούν με την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπει η πρόταση νόμου, για την άρση του ασύλου.

    Την ανησυχία τους εκφράζουν και οι αστυνομικοί που ζητούν απο όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιστροφή στα θρανία

    [08] Κοινωνία

    Εξιχνιάστηκε το έγκλημα στην Κυψέλη

    7/11/2006 2:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια η δολοφονία του 57χρονου, που βρέθηκε μαχαιρωμένος την Κυριακή στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη. Σε διάστημα δύο ημερών, η υπόθεση εξιχνιάστηκε και εντοπίστηκαν οι δύο νεαροί που εμπλέκονται στο έγκλημα. Όπως είπαν στους αστυνομικούς, το θύμα, το οποίο γνώρισαν απο το πρακτορείο του ΟΠΑΠ, όπου έπαιζαν και οι τρεις διάφορα παιχνίδια, είχε δανειστεί απο αυτούς τμηματικά 10.000 ευρώ, δραστηριότητα απο την οποία ζούσε.

    Το πρωί της Κυριακής, οι δύο νεαροί τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του για να του ζητήσουν τα χρήματα, αλλά, όπως λένε, διαπληκτίστηκαν μαζί του, επειδή δεν τους τα έδινε και εκείνος άρπαξε ένα μαχαίρι και τους επιτέθηκε.

    Σύμφωνα με την κατάθεσή τους δεν είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν αλλά πάνω στον καυγά, του πήραν το μαχαίρι και άλλο ένα μαχαίρι από την κουζίνα και άρχισαν να τον χτυπούν, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα.

    Οι φερόμενοι ως δράστες, μετά την δολοφονία σφουγγάρισαν το δάπεδο και πέταξαν τα ματωμένα ρούχα τους σε κάδο απορριμμάτων.

    Και οι δύο έχουν ομολογήσει και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δολοφονία στην Κυψέλη

    [09] Κοινωνία

    Σύγκρουση τραμ

    7/11/2006 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο συρμοί του τραμ συγκρούστηκαν στις 8.20 το πρωί στη διασταύρωση Αχιλλέως και Ποσειδώνας στο Παλαιό Φάληρο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για μισή ώρα στην παραλιακή λεωφόρο. Οι συρμοί συγκρούστηκαν στη διακλάδωση των γραμμών, που υπάρχει στο σημείο κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από την Τροχαία. Από τη σύγκρουση δεν υπήρξε τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές. Τα δύο τρένα απομακρύνθηκαν γύρω στις 8.50 π.μ., οπότε αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

    [10] Κοινωνία

    Αποχή δικηγόρων 20 Νοεμβρίου

    7/11/2006 10:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε 24ωρη προειδοποιητική αποχή από τις δίκες στον Άρειο Πάγο, στις 20 Νοεμβρίου 2006, καθώς ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου δεν ανακάλεσε την εγκύκλιό του, με την οποία περιορίζει την έκδοση προσωρινών διαταγών για την παραμονή των συμβασιούχων στις θέσεις τους. Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας είχε ζητήσει ή την ανάκληση της εγκυκλίου ή την έκδοση νέας ερμηνευτικής εγκυκλίου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε.

    [11] Κόσμος

    Άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ

    7/11/2006 9:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2006 1:53:47 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με στόχο να τερματίσουν τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο ρίχνονται στις εκλογές, που διεξάγονται σήμερα, στη σκιά του πολέμου στο Ιράκ, οι Δημοκρατικοί και με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να εισπράττει τη δυσαρέσκεια για τις επιλογές του. Οι κάλπες άνοιξαν στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές Πολιτείες και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί προηγούνται σταθερά των Ρεπουμπλικάνων στην πρόθεση ψήφου. Για να εξασφαλίσουν πάντως τον έλεγχο του Κογκρέσσου,οι Δημοκρατικοί πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον 15 έδρες στη Βουλή και έξι στη Γερουσία και να μην χάσουν καμία. Τα δύο κόμματα στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας έριξαν στη μάχη τα μεγαλύτερα αστέρια τους με στόχο την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι μπορούν να κρίνουν τα αποτελέσματα εκεί όπου οι μάχες για τις έδρες είναι οριακές. Όμως ο Πρόεδρος Μπους, που έχει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας και απέφυγε εμφανίσεις σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί για να μην απομακρύνει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, αντιμετώπισε ακόμα και την άρνηση υποψηφίων να είναι παρόντες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις μαζί του. Όπως συνέβη στην Πενσακόλα, όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Φλόριντα δεν εμφανίστηκε στην προεκλογική συγκέντρωση μαζί με τον Μπους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να επανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου για πρώτη φορά μετά το 1994, παρόλο που πολλές μάχες για τις έδρες της Γερουσίας αναμένεται να κριθούν με διαφορά λίγων ψήφων. Περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές, που θα κρίνουν τις 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τις 33 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και την εκλογή 36 Κυβερνητών.

    Προβάδισμα στους Δημοκρατικούς δίνουν οι δημοσκοπήσεις

    Οι κάλπες άνοιξαν στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές Πολιτείες ενώ ο Πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λόρα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) στο Κρόουφορντ του Τέξας, όπου βρίσκεται και το αγρόκτημά τους.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ,οι Δημοκρατικοί προηγούνται σταθερά των Ρεπουμπλικάνων στην πρόθεση ψήφου. Για να εξασφαλίσουν πάντως τον έλεγχο του Κογκρέσου, οι Δημοκρατικοί πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον 15 έδρες στη Βουλή και έξι στη Γερουσία και να μην χάσουν καμία.

    Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια σχετική ανάκαμψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κάτι που επέτρεψε στον Τζορτζ Μπους να επιχειρήσει την κινητοποίηση των φίλων του κόμματος, προειδοποιώντας ότι αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί θα αυξηθούν οι φόροι και θα οδηγηθεί σε αποτυχία η εκστρατεία στο Ιράκ.

    "Γνωρίζω ότι θα τερματίσουμε ισχυροί, γιατί γνωρίζω ότι όταν ο αμερικανικός λαός δώσει προσοχή στα δύο πιο σημαντικά θέματα, θα καταλάβει ότι είμαστε στο πλευρό του", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους στη Φλόριντα.

    Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, τη Δευτέρα, έδειξαν πως οι Δημοκρατικοί έχουν προβάδισμα άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, αν και μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Ρεπουμπλικανοί μειώνουν τη διαφορά.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, οι Δημοκρατικοί έχουν διαφορά 20% (58% έναντι 38%) από τους Ρεπουμπλικανούς. Άλλη δημοσκόπηση, του FOX NEWS δίνει στους Δημοκρατικούς προβάδισμα 13 μονάδων.

    "Οι εκλογές γίνονται πιο δύσκολες καθώς πλησιάζει η μέρα της κάλπης. Όμως νοιώθω σίγουρη όταν εξετάσω κάθε έναν από τους υποψηφίους στις αναμετρήσεις όπου ρίχνουμε το βάρος", ανέφερε η Νάνσι Πελόζι του Δημοκρατικού Κόμματος, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ABC. Η Νάνσι Πελόζι αναμένεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Κογκρέσου αν οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο του Σώματος.

    Για τις 435 έδρες της Βουλής η αναμέτρηση θεωρείται αμφίρροπη σε περίπου 40 περιφέρειες, όπου οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κερδίσουν τις περισσότερες. Η μάχη για τον έλεγχο της Βουλής αναμένεται να κριθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Πολιτεία της Ιντιάνα στις 01.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, όπου κρίνονται αρκετές αμφισβητούμενες έδρες.

    Στη Γερουσία "παίζονται" επτά ρεπουμπλικανικές έδρες τις οποίες ελπίζουν να εξασφαλίσουν οι Δημοκρατικοί -στο Οχάιο, την Πενσιλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, την Μοντάνα, το Μιζούρι, τη Βιρτζίνια και το Τενεσί. Η μάχη είναι αμφίρροπη πάντως στις τρεις τελευταίες Πολιτείες, που θα κρίνουν και την έκβαση της αναμέτρησης. Σε περίπτωση ισοπαλίας στις έδρες (50-50) οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας χάρη στην ψήφο του αντιπροέδρου της χώρας, Ντικ Τσέινι που θεσμικά είναι πρόεδρος του σώματος.

    Για τους περισσότερους ειδικούς, οι εκλογές εξελίσσονται σε ένα δημοψήφισμα για τον Πρόεδρο Μπους, κυρίως σε ότι αφορά την πολιτική του στο Ιράκ. Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο ιρακινό μέτωπο και ο θάνατος 2.800 Αμερικανών στρατιωτών από την αρχή του πολέμου έχουν "βυθίσει" τη δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Στις σημερινές εκλογές θα εκλεγούν επίσης 36 Κυβερνήτες Πολιτειών, μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, η Νέα Υόρκη, το Τέξας και η Καλιφόρνια, όπου ο απερχόμενος κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ αναμένεται να επικρατήσει του Δημοκρατικού Ελληνοαμερικανού Φιλ Αγγελίδη.

    Ταυτόχρονα με τις ενδιάμεσες εκλογές, θα διεξαχθούν κάπου 200 τοπικά δημοψηφίσματα, μεταξύ των οποίων και για την απαγόρευση του γάμου των ομοφυλοφίλων σε οκτώ Πολιτείες, την αύξηση του κατώτερου μισθού σε έξι Πολιτείες και για το δικαίωμα στην άμβλωση, στην Ντακότα.

    Ψήφισαν δι' αλληλογραφίας

    Στο μεταξύ τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει μέσω αλληλογραφίας στις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης του αμερικανικού Κογκρέσου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τον Πολ Γκρόνκε, διευθυντή του Κέντρου Ενημέρωσης για τις Πρόωρες Ψήφους, που εδρεύσει στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

    Στις προεδρικές εκλογές του 2004 είχαν ψηφίσει δι αλληλογραφίας 16,8 εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ στις εκλογές για το Κογκρέσο, το 2002, είχαν ψηφίσει 12,5 εκατομμύρια άτομα.

    Στην Πολιτεία του Όρεγκον συμβαίνει το μοναδικό φαινόμενο να διεξάγονται εκλογές χωρίς να στήνονται κάλπες, καθώς δεν υπάρχει κανένα εκλογικό τμήμα, αλλά τα 3,5 εκατομμύρια των ψηφοφόρων θα πρέπει να ψηφίσουν δι αλληλογραφίας.

    [12] Κόσμος

    Από τμήμα της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Υεμένη

    Απειλητικό μήνυμα

    7/11/2006 11:02:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις που έγιναν την 15η Σεπτεμβρίου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Υεμένης, ανέλαβε το τμήμα της οργάνωσης "Αλ Κάϊντα", για την Υεμένη, με ανακοίνωση που δημοσίευσε στο διαδίκτυο, υποσχόμενο ταυτόχρονα "περισσότερες επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους". "Γνωστοποιείστε στους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους ανάμεσα στους πιστούς του Σταυρού, αλλά και στους βοηθούς τους αποστάτες (μουσουλμάνους), ότι αυτές ήταν μόνον οι πρώτες από τις επιχειρήσεις που θα γίνουν, αυτές δε που θα ακολουθήσουν και πικρότερες και σκληρότερες θα είναι", τονίζεται στη ανακοίνωση, που κυκλοφορεί σε ισλαμιστική ιστοσελίδα του διαδικτύου. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα διερευνήσουν την αυθεντικότητα της ανωτέρω ανακοίνωσης.

    [13] Κόσμος

    Νέα εκτελεστική διευθύντρια του PAM

    7/11/2006 9:11:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την αμερικανίδα διπλωμάτη, Τσοζέτ Σίραν αποφάσισε να διορίσει επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Η απόφαση ελήφθη από κοινού από τον κ. Αναν και από τον γενικό διευθυντή της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και την Γεωργία, Ζάκ Ντιούφ, υπογράμμισε ο εκπρόσωπός του γ.γ του ΟΗΕ Στέφαν Ντουγιάριτς. Πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Washington Times" η κα Σίραν είναι αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για οικονομικά και γεωργικά θέματα. Η Σίραν που διορίστηκε εκτελεστική διευθύντρια του PAM για πέντε χρόνια διαδέχεται στο αξίωμα αυτό ένα άλλον Αμερικανό τον Τζέιμς Μόρις.

    [14] Κόσμος

    Έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας

    Απειλεί να αυτοκτονήσει Γιαπωνέζος μαθητής

    7/11/2006 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εντολή στους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες να εντοπίσουν αμέσως το αγόρι, το οποίο του έχει στείλει την επιστολή με την οποία απειλεί να αυτοκτονήσει "επειδή πέφτει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο" έδωσε ο Υπουργός Παιδείας της Ιαπωνίας όπως έγινε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τα μεσάνυχτα, γεγονός σπάνιο για τις ιαπωνικές πολιτικές συνήθειες. "Γράφω αυτήν την επιστολή γιατί η ζωή είναι οδυνηρή. Αν τίποτε δεν αλλάξει μέχρι την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, θα αυτοκτονήσω", αναφέρεται στην ανώνυμη επιστολή, στην οποία ο συγγραφέας της δηλώνει ότι το όνομα του θα γίνει γνωστό από την είδηση της αυτοκτονίας το Σάββατο. "Έχεις μόνο μία ζωή και αυτή δεν είναι μόνο δικιά σου, θέλω να καταλάβεις ότι δεν έμεινες μόνος", είπε ο υπουργός Παιδείας της Ιαπωνίας Μπουνμέι Ικούκι, απευθυνόμενος προσωπικά στο συγγραφέα της επιστολής, παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για φάρσα. "Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου και το Υπουργείο Παιδείας θα ασχοληθεί αμέσως με αυτό", δήλωσε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Γιασουχίσα Σιοζάκι, εκδηλώνοντας και την ανησυχία της Κυβέρνησης καθώς τον τελευταίο καιρό σημειώθηκε σειρά αυτοκτονιών για τον ίδιο λόγο και ενώ εντείνεται ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα που έχει προτείνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε.

    "Θέλουμε να αντιμετωπίσει τη ζωή που του χάρισαν οι γονείς και οι πρόγονοι του, ως κάτι πολύτιμο", είπε ο Σιοζάκι.

    Στην επιστολή του, ο νεαρός γράφει ότι οι εκκλήσεις του για βοήθεια σε γονείς και δασκάλους δεν εισακούστηκαν. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης η επιστολή φαίνεται να έχει γραφτεί από αγόρι που φοιτά στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ή στις πρώτες του γυμνασίου.

    Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιαπωνίας έχει επικριθεί για το γεγονός ότι εστιάζει περισσότερο στη μάθηση παρά στη δημιουργική σκέψη. Πρόσφατα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, όταν έγινε γνωστό ότι εκατοντάδες σχολεία δεν έκαναν όλα τα μαθήματα έτσι ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές τους να ασχοληθούν μόνο με εκείνα που ήταν απαραίτητα για τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Δύο διευθυντές σχολείων που αναμείχθηκαν στο σκάνδαλο, αυτοκτόνησαν.

    Ο πρωθυπουργός Άμπε, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο έχει αναγάγει το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σε κορυφαία προτεραιότητα του με στόχο να στραφεί η παιδεία στον πατριωτισμό και στις παραδοσιακές ιαπωνικές αξίες.

    Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η πρόταση νόμου για την εκπαίδευση η οποία θα περάσει από την κάτω Βουλή την επόμενη εβδομάδα, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως ο εκφοβισμός των μαθητών και η παραβίαση του αναλυτικού προγράμματος.

    [15] Κόσμος

    Μεξικό: "Ναι" στον πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων

    7/11/2006 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την κατ' αρχήν έγκριση του για την τέλεση στην Πόλη του Μεξικού "πολιτικών γάμων" ζευγαριών του ιδίου φύλου έδωσε το τοπικό Κοινοβούλιο. Το μέτρο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα, αφού η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής της πρωτεύουσας της δεύτερης μεγαλύτερης καθολικής χώρας στον κόσμο, ενέκρινε την πρόταση να δίνεται στους ομοφυλόφιλους ένα "συμβόλαιο το οποίο τους αναγνωρίζει νομικά δικαιώματα στην πόλη". Η Λετίσια Κουεζάντα επικεφαλής της επιτροπής χαρακτήρισε το νόμο επαναστατικό και δήλωσε ότι "γίνονται τα πρώτα βήματα να δοθούν ίσα δικαιώματα σε ανθρώπους με σεξουαλική διαφορετικότητα". Η απόφαση δεν υπονομεύει τον παραδοσιακό γάμο καθώς αφορά ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ δύο ατόμων σε μία ομοφυλοφιλική, ετεροφυλοφιλική ή και πλατωνική σχέση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ρύθμισης. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του σώματος, όπου οι φιλελεύθεροι υποστηρικτές των ενώσεων του ιδίου φύλου έχουν καθαρή πλειοψηφία, θα γίνει μεθαύριο και ο νόμος εάν εγκριθεί θα εφαρμοστεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου. Η ισχυρή στο Μεξικό καθολική εκκλησία εξέφρασε την άποψη ότι το κοινό είναι κατά των ενώσεων ιδίου φύλου, κατηγόρησε τη Βουλή ότι περνάει τη ρύθμιση στα κρυφά για να αποφύγει την αντιπαράθεση. Παρόμοιος νόμος αναμένεται να συζητηθεί και στην Κοαχουίλα που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η πρώτη πόλη της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποίησε τις ενώσεις του ίδιου φύλου ήταν η πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες.

    [16] Κόσμος

    "Φονικός" ανεμοστρόβιλος στην Ιαπωνία

    7/11/2006 9:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν όταν ανεμοστρόβιλος έπληξε προκατασκευασμένο κτίριο και κατοικίες στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσία στο Ενγκάρου στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού Χοκάιντο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια, αλλά δεν γνωρίζει πόσοι και πρόσθεσε πως οι καταρρακτώδεις βροχές δυσκολεύουν το έργο των συνεργείων διάσωσης. Εικόνες που πρόβαλαν τα τηλεοπτικά δίκτυα από την πόλη Σαρόμα δείχνουν τα συνεργεία διάσωσης να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν αυτούς που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια του προκατασκευασμένου κτιρίου, στο οποίο σύμφωνα με τις τοπικές αρχές διέμεναν προσωρινά εργάτες ενός κοντινού εργοταξίου. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πως αρκετά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

    [17] Κόσμος

    Από την έκρηξη σε ορυχεία στην Κίνα

    Αυξήθηκε ο αριθμό των νεκρών

    7/11/2006 9:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δέκα εννιά ανθρακωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 28 παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ορυχείο στην επαρχία Σαντζί της βόρειας Κίνας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών. "Μέχρι τώρα έχουμε ανασύρει 19 πτώματα και μέσα βρίσκονται 28 εργάτες", διευκρίνισε εκπρόσωπος του ορυχείου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν έχουν πιθανότητες να σωθούν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα η έκρηξη που προκλήθηκε από συγκέντρωση επικίνδυνων αερίων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, όταν κάποιος προσπάθησε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση του ορυχείου χωρίς να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία σε ορυχείο στη Κίνα

    [18] Κόσμος

    Μεγάλη νίκη προβλέπεται για τον Ορτέγκα

    7/11/2006 8:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της Νικαράγουας φαίνεται να εξασφαλίζει ο ιστορικός ηγέτης των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγα από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Με καταμετρημένο το 61% των ψήφων ο αριστερός ηγέτης και ένας από τους εχθρούς των ΗΠΑ εξασφαλίζει το 38,7% των ψήφων, διατηρώντας διαφορά περίπου 8 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του συντηρητικού αντιπάλου του, του τραπεζίτη Εδουάρδο Μοντεαλέγρε, ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Για να εξασφαλίσει την εκλογή από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Ορτέγα χρειάζεται να πάρει το 40% των ψήφων, ή το 35% των ψήφων και διαφορά 5% από τον αντίπαλό του. Ο Ντανιέλ Ορτέγκα είχε αναλάβει για πρώτη φορά Πρόεδρος στη Νικαράγουα το 1979 μετά την επανάσταση των Σαντινίστας κατά της δικτατορίας του Σομόζα. Στη συνέχεια και καθ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, οδήγησε τους Σαντινίστας στον εμφύλιο πόλεμο εναντίων των Κόντρασ, τους οποίους στήριζαν οικονομικά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος απειλεί να αποσύρει την οικονομική βοήθεια προς την Νικαράγουα, εάν επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποτελέσματα και Πρόεδρος της χώρας αναδειχθεί ο Ορτέγα καθώς φοβάται ότι με την εκλογή του Ορτέγκα θα προσχωρήσει στο αντιαμερικανικό μέτωπο Κούβα Βενεζουέλα -Βολιβία και η Νικαράγουα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκλογικό θρίλερ στη Νικαράγουα

    [19] Κόσμος

    Ένταση στο Κιργιστάν

    7/11/2006 10:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ως μία προσπάθεια "να καταληφθεί η εξουσία" χαρακτήρισε σήμερα Τρίτη τις κινήσεις της αντιπολίτευσης να υιοθετηθεί ένα νέο σχέδιο Συντάγματος από τη Βουλή ο πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και επέμεινε ότι θα παραμείνει επικεφαλής της Κυβέρνησης της κεντροασιατικής χώρας, η οποία μετά από έξι ημέρες διαδηλώσεων στους δρόμους ζει σε κατάσταση πολιτικής αναταραχής. "Προσπαθούν να πάρουν την εξουσία με αντισυνταγματικά μέσα", είπε ο κ. Μπακίγεφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση του ελέγχει την κατάσταση και θα συνεχίσει να δρα στο πλαίσιο του νόμου και να εγγυάται την τάξη και την ηρεμία. Η αντιπολίτευση, το Κίνημα για τις Μεταρρυθμίσεις, η οποία επιδιώκει την ανατροπή του κ. Μπακίγεφ υποστηρίζει ότι έχει στο Κοινοβούλιο πλειοψηφία μεγαλύτερη από τα 2/3 που απαιτούνται για να υιοθετηθεί ένα σχέδιο Συντάγματος το οποίο θα περιορίζει τις εξουσίες του Προέδρου. Το κείμενο της αντιπολίτευσης, που θα υποβληθεί σήμερα στη Βουλή, προβλέπει περιορισμό των προνομιών του Προέδρου κυρίως στα θέματα της διάλυσης του Κοινοβουλίου και του ορισμού της Κυβέρνησης. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση αμφισβητεί τη δυνατότητα της Βουλή να υιοθετήσει ένα νέο Σύνταγμα και υποστηρίζει ότι στη Βουλή μπορεί μονό να συζητηθεί η μεταρρύθμιση του ισχύοντος Περίπου 500-1000 διαδηλωτές εξακολουθούν να παραμένουν στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου. Για πρώτη φορά όμως εμφανίστηκαν και περισσότεροι από εκατό υποστηρικτές του κ. Μπακίγεφ, οι οποίοι ομιλούν στο όνομα της "ενότητας του λαού με τον Πρόεδρο".

    [20] Κόσμος

    Σοβαρές παρατυπίεςδιαπίστωσαν οι παρατηρητές

    Επανεκλέχθηκε ο Τατζίκος Ραχμάνοφ

    7/11/2006 8:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εξασφάλισε την επανεκλογή του στην προεδρία με το 76,4% των ψήφων ο Τατζίκος ηγέτης, Ιμομάλι Ραχμόνοφ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1992, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν σήμερα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισαν τις προεδρικές εκλογές που έγιναν χθες, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία δεν είναι δημοκρατική. Ο 54χρονος Ραχμόνοφ, επικρίνεται από τους αντιπάλους του για παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών, φυλακίσεις διαφωνούντων και για το γεγονός ότι δεν επιτρέπει τη λειτουργία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δυτικοί παρατηρητές επισήμαναν μια σειρά από παρατυπίες στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Ο κύριος αντίπαλος του Ραχμόνοφ, ο Ολιμζόν Μπομπόγεφ, του Οικονομικού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, έλαβε το 7,2% των ψήφων. Η συμμετοχή ανήλθε στο 91%. Ο Ιμομάλι Ραχμόνοφ στις προεδρικές εκλογές του 1999 είχε λάβει το 96,4% των ψήφων.

    [21] Ιράκ

    Ξεκινά η δεύτερη δίκη του Σαντάμ

    7/11/2006 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2006 11:12:21 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Προσάγεται σήμερα σε δεύτερη δίκη ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, δύο μόλις ημέρες μετά την καταδίκη του σε θάνατο δι απαγχονισμού, για τη δολοφονία εκατοντάδων σιϊτών χωρικών στο Ντουτζάιλ στη δεκαετία του 80, κατηγορούμενος αυτή τη φορά για "γενοκτονία" ενάντια στους Κούρδους κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχε εξαπολύσει το διάστημα 1987-1988, όπου έχασαν τη ζωή τους 180.000 άνθρωποι στο Κουρδιστάν. Η δίκη επαναλαμβάνεται απουσία των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον δικαστή Μοχάμεντ αλ-Ορέιμπι αλ-Χαλίφα, που όπως υποστηρίζουν διορίστηκε με κυβερνητική παρέμβαση. Το δικαστήριο έχει διορίσει συνηγόρους, τους οποίους όμως δεν δέχονται οι κατηγορούμενοι. Ο Σαντάμ και άλλοι έξι συγκατηγορούμενοί του, ανάμεσά τους και ο ξάδελφός του Χασάν αλ-Μαζίντ -γνωστός ως χημικός Αλί- αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου. Στο μεταξύ σε άρση της απαγόρευση της κυκλοφορίας προχώρησαν σήμερα το πρωί οι αρχές στη Βαγδάτη, την οποία είχαν επιβάλει μετά την καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ Χουσέιν φοβούμενες βίαιες ταραχές και βομβιστικές επιθέσεις. "Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήρθη στις 06.00 (τοπική ώρα)",δήλωσε εκπρόσωπος της ιρακινής αστυνομίας, προσθέτοντας ότι ξανάνοιξε επίσης και το διεθνές αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Η ιρακινή Κυβέρνηση είχε επιβάλει από την περασμένη Κυριακή απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη και στις επαρχίες Ντιγιάλα και Σαλαχεντίν και είχε κλείσει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι η δικαστική απόφαση για τον πρώην Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν θα πυροδοτούσε βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους οπαδούς του.

    Απειλέι με επιθέσεις το Μπαθ

    Με επιθέσεις εναντίον του κέντρου της Βαγδάτης, και συγκεκριμένα της Πράσινης Ζώνης απειλεί το ιρακινό κόμμα Μπάαθ, αν εκτελεστεί η ποινή του θανάτου που επιβλήθηκε στο Σαντάμ Χουσεΐν. "Αν εκτελεστεί ο Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν, το κόμμα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να καταστρέψει τις πρεσβείες και τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πράσινη Ζώνη", τονίζει η διοίκηση του κόμματος σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του Μπάαθ. Εκτός από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην Πράσινη Ζώνη έχει την έδρα της και η ιρακινή Κυβέρνηση. "Η Αμερική και το Ιράν, ο σύμμαχός της, προκάλεσαν την έκρηξη μιας βόμβας, τα θραύσματα της οποίας θα μαζέψουν οι συνωμότες και οι υπηρέτες στο Ιράκ και στο εξωτερικό", επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως "η ετυμηγορία (της δίκης του Σαντάμ) συνέπεσε με τις αμερικανικές βουλευτικές εκλογές και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ρεπουμπλικάνων".

    [22] Ιράκ

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ

    Ζητούν να γυρίσουν

    7/11/2006 8:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία έκκληση, που αξιώνει την ανάκληση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, έχει υπογραφεί ήδη από πολλές εκατοντάδες στρατιωτικούς και πρόκειται να υποβληθεί επισήμως στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο, ανακοινώθηκε χθες από τους οργανωτές αυτής της εκστρατείας. "Ως Αμερικανός πατριώτης κι υπερήφανος που υπηρετώ τη χώρα μου, καλώ την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου να υποστηρίξει την τάχιστη αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων και βάσεων από το Ιράκ. Το να παραμένουμε στο Ιράκ δεν πρόκειται ν αποβεί λειτουργικό και δεν αξίζει το τίμημα. Είναι καιρός πλέον τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέψουν σπίτι τους", τονίζεται στο κείμενο της έκκλησης, η οποία έχει δημοσιευθεί και στο διαδίκτυο. Το κείμενο, το οποίο υποστηρίζουν πολλές αντιπολεμικές οργανώσεις (Πρώην Πολεμιστές στο Ιράκ κατά του Πολεμου [IVAW], Πρώην Πολεμιστές για την Ειρήνη [VFP] και Οι Οικογένειες των Στρατιωτών Μιλούν), έχει ήδη υπογραφεί από πολλές εκατοντάδες στρατιωτικούς, τονίζει ένας από τους οργανωτές της πρωτοβουλίας, η οποία ξεκίνησε από άνδρες που υπηρετούν στον ναύσταθμο του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια. "Πολλοί στρατιώτες ανησυχούν για τον πόλεμο στο Ιράκ και θέλουν την επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων. Η Έκκληση για Αλλαγή προσφέρει στους στρατιώτες το μέσον για να ζητήσουν από τους κοινοβουλευτικούς να σταματήσει η αμερικανική στρατιωτική κατοχή", τονίζουν οι συντάκτες της έκκλησης στην ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα της Βιρτζίνια, ο επικεφαλής της κίνησης είναι ο Τζόναθαν Χάτο, ναύτης στο αεροπλανοφόρο Θίοντορ Ρούζβελτ που η βάση ελλιμενισμού του είναι το Νόρφολκ.

    [23] Μ. Ανατολή

    Αποχωρούν από την Μπέιτ Χανούν

    7/11/2006 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ύστερα από επιχειρήσεις που διήρκεσαν μία εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την πόλη Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η επίθεση στη Μπέιτ Χανούν ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού αφότου αποσύρθηκε από τη Γάζα, τον περασμένο χρόνο, ύστερα από 38 χρόνια κατοχής. Διευκρινίστηκε πάντως ότι θα παραμείνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις σε άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    [24] Οικονομία

    Για την έξοδο από την επιτήρηση

    "Πράσινο φως"

    7/11/2006 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2006 8:44:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Το "πράσινο φως" για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση άναψε και επισήμως αργά το βράδυ της Δευτέρας με δηλώσεις του, ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης. Η φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007 και περαιτέρω μείωση στο 2,4% για το 2008. Ικανοποίηση σε οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση, που τονίζει όμως ότι η δημοσιονομική εξυγίανση ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

    Ικανοποίηση και αντιδράσεις

    Μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε οτι εάν οι προβλέψεις της Ένωσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2006 επιβεβαιωθούν, τότε την άνοιξη η Επιτροπή θα προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία της επιτήρησης.

    Ερωτηθείς ως προς το πότε θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ, ο Ισπανός επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει την επαλήθευση αυτών των στοιχείων από τη Eurostat , η οποία τα μελετά σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

    Σχετικά με τους υπόλοιπους δείκτες, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος στο 3,8% και την επόμενη διετία στο 3,7%, ενώ για το δημόσιο χρέος η Κομισιόν προβλέπει το 2008 να διαμορφωθεί στο 96,4%.

    Την ικανοποίησή του για τις προβλέψεις της Κομισιόν εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζεται η αναπτυξιακή δυναμική που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία και κυρίως η σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια και η οποία οδηγεί τα ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.

    Ωστόσο, ο Υπουργός σημείωσε η προσπάθεια στη χώρα μας για δημοσιονομική εξυγίανση, συνεχίζεται, καθώς όπως τόνισε, μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό ισοσκελισμένους ή και ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η χώρα μας έχει σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσπάθεια, με πιο ήπιους βέβαια ρυθμούς από ό,τι μέχρι σήμερα, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τόνισε ότι "ανεξάρτητα το πως εμφανίζεται η ιστορία των προβλέψεων και των εκθέσεων, η οικονομική πολιτική της δεν πρόκειται να αλλάξει."

    Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "η Kυβέρνηση, όπως πιστοποιεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθεί μια πορεία που διασφαλίζει δημοσιονομική σταθερότητα, ισχυρή και ισόρροπη ανάπτυξη. Τις αξιόπιστες δηλαδή βάσεις για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου".

    "Οι δηλώσεις αυτοϊκανοποίησης του κ. Αλογοσκούφη, υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και κυρίως δεν απαντούν στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων", ανέφερε ο Συνασπισμός.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε υποστηρίξει ότι: "Ουδείς αμφισβήτησε ότι το έλλειμμα της χώρας δυστυχώς είχε φτάσει στο 7%. Με πολύ κόπο των ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην ορθή κατεύθυνση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Είμαστε στο τέλος του δρόμου, αλλά έχουμε μπροστά μας μιαν ακόμη κρίσιμη προσπάθεια που θα αποδώσει εντός του 2007 τα αποτελέσματά της".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θετική έκθεση της Κομισιόν

    [25] Οικονομία

    Δεν τα βρήκαν οι Υπουργοί Απασχόλησης

    Διχάζει το ωράριο

    7/11/2006 8:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2006 8:46:53 μμ)

    Πηγή: NET

    Στα τρία έχει χωριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ακανθώδες ζήτημα του ελαστικού ωραρίου εργασίας. Οι Υπουργοί Απασχόλησης που συνεδρίαζαν μέχρι αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν ότι το θέμα παραπέμπεται για το επόμενο Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο. Η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο αντιτάχθηκαν σθεναρά στις διάφορες προτάσεις για την εβδομάδα των 60 και 65 ωρών εργασίας . Τα άλλα δύο μπλοκ υποστήριξαν ότι πρέπει να ισχύσει χωρίς περιορισμούς η ελαστική απασχόληση σε όλα τα κράτη-μελή. Στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων βρέθηκαν οι υπερωρίες, οι συμβάσεις εργασίας, οι άδειες και τα ρεπό, αλλά οι διαφορές δεν γεφυρώθηκαν ούτε με το συμβιβαστικό σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας.

    Στα τρία η Ευρώπη

    Χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την κοινοτική οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΕΤ, τρία ήταν τα μπλοκ που διαμορφώθηκαν σχετικά με τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο πρώτο -και το πιο σκληρό- συμμετέχουν η Βρετανία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Μάλτα, που ζητούν 65ωρο την εβδομάδα, επί δώδεκα μήνες, χωρίς προοπτική κατάργησης.

    Στο δεύτερο συμμετέχουν η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Τσεχία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, που ζητούν 60ωρο την εβδομάδα, επί τρεις μήνες, επίσης χωρίς προοπτική κατάργησης.

    Το τρίτο μπλοκ συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και έχουν τη στήριξη του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. Τάσσονται υπέρ των 60 ωρών εργασίας την εβδομάδα, μόνο επί τρεις μήνες και με την προοπτική κατάργησης μέσα στην επόμενη δεκαετία.

    Βασική θέση του μπλοκ που σχημάτισε η Ελλάδα, είναι ότι ουδείς μπορεί να υποχρεώνεται σε άνω των 48 ωρών χρόνο εργασίας εβδομαδιαίως.

    Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών του συμβουλίου εμφανίστηκε ο υπουργός απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι απετράπη η πλήρης απορρύθμιση του μέγιστου επιτρεπτού χρόνου εργασίας.

    Μιλώντας στο Συμβούλιο, ο Έλληνας Υπουργός, τάχθηκε κατά της διατήρησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης του κάθε κράτους μέλους από κοινούς κανόνες διευθέτησης του χρόνου εργασίας (opt out), σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο οδηγεί σε απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό μοντέλο αξιών που έχει ως βάση τον κοινωνικό διάλογο και τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας, με σκοπό την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

    Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο Σ. Τσιτουρίδης, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει με προτάσεις που απομακρύνουν την ΕΕ από το κοινωνικό της πρότυπο και από ένα σημαντικό πυλώνα αυτού του προτύπου, που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    "Υπ αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε να δεχθούμε οιαδήποτε πρόταση, η οποία δεν θα προβλέπει -κατ ελάχιστον-ρητώς τον χρονικό ορίζοντα κατάργησης του "opt out". Θέλουμε λοιπόν πρόβλεψη για ένα χρονοδιάγραμμα κατάργησης του "opt out". Έστω και σταδιακής κατάργησης. Και εκτιμούμε πως οι 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι πολλές. Είναι πάρα πολλές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιτουρίδης, αμέσως μετά τη λήξη του Συμβουλίου και κατέληξε: "εκτιμούμε πως η θέση που εκφράζουμε ενισχύει το ρόλο και την αποστολή της Ένωσης μας σ ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, αφού εδράζεται σε σταθερές αρχές μας. Και όταν πορευόμαστε στη βάση κοινών αρχών και αξιών, μεσοπρόθεσμα θα πετύχουμε από κοινού στην αποστολή που μας αναθέτουν οι λαοί μας".

    Και οι συνεδριάσεις καλά κρατούν

    Αυτή ήταν η τέταρτη, χωρίς αποτέλεσμα, συνεδρίαση των Υπουργών Απασχόλησης, τα τελευταία δύο χρόνια.

    Στην επόμενη συνεδρίαση θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα και θα προσπαθήσουν ακόμα μια φορά να αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν όσα ισχύουν στην Βρετανία, δηλαδή, εργασία πάνω από τις 65 ώρες την εβδομάδα, οι οποίες μπορεί να φράσουν ακόμη και τις 78 αν υπογράψει ο εργαζόμενος ατομική σύμβαση.

    Η οδηγία πάντως της Ε.Ε. για το ωράριο εργασίας περιλαμβάνει 48 ώρες απασχόλησης, ετήσια άδεια 4 εβδομάδων, ελάχιστη περίοδο ξεκούρασης 11 ώρες το 24ωρο, ένα ρεπό την εβδομάδα συν χρόνο ανάπαυσης σε υπέρβαση του 8ωρου.

    Ενδεικτικά, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας στα κράτη μελή είναι

    -44 ώρες στην Ελλάδα -43 στο Ηνωμένο Βασίλειο -42,5 στην Πολωνία -41,5 στην Ισπανία -41 στη Γάλλια -40 στη Δανία και -39 στη Λιθουανία

    Την επέκταση του ωραρίου υποστηρίζουν εκτός από τη Βρετάνια αρκετές χώρες όπως αυτές που ενταθήκαν πρόσφατα στην ΕΕ γιατί εκτιμούν ότι το μέτρο ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και μειώνει την ανεργία.

    Οι Έλληνες εργαζόμενοι λένε όχι στο ελαστικό ωράριο εργασίας, αλλά τάσσονται υπέρ της ευελιξίας στις συμβάσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμη συνεδρίαση για το ωράριο

    [26] Οικονομία

    Στα 60 δολλάρια το πετρέλαιο στην Ασία

    7/11/2006 10:36:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σταθεροποιητική τάση στα 60 δολάρια το βαρέλι εμφανίζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέες επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας και για νέα μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Το πρωί, στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 60,02 δολάρια τα βαρέλι και η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας στα 59,84 δολάρια. "Το βασικό ερώτημα είναι αν ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής τον Δεκέμβριο κατά την επόμενη σύνοδό του", δήλωσε ο αναλυτής Στιβ Ρόουλς της εταιρίας CFC στο Χονγκ Κονγκ. Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί Αλ Ναίμι δήλωσε χθες ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ μετά την απόφασή τους να μειώσουν τον Νοέμβριο την ημερήσια παραγωγή του καρτέλ κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, "μπορεί να προχωρήσουν και σε νέα μείωση τον Δεκέμβριο".

    [27] Οικονομία

    Κρίσιμη συνεδρίαση για το ωράριο

    7/11/2006 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στη διένεξη που κρατά εδώ και δύο χρόνια για το ελαστικό ωράριο εργασίας, με τη Βρετανία να δέχεται πιέσεις να αποδεχτεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο που προβλέπει 48ωρη εβδομάδα εργασίας το μάξιμουμ, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Απασχόλησης των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους σημερινούς ευρωπαϊκούς κανόνες, οι εργοδότες δεν πρέπει να απασχολούν τους εργαζομένους περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα. Η Βρετανία έχει εφαρμόσει μια εξαίρεση του κανόνα που επιτρέπει την παράταση του 48ωρου ορίου, αν οι εργαζόμενοι συμφωνήσουν να εργαστούν περισσότερες ώρες. Η Γαλλία πάντως, έχει αντιταχθεί σθεναρά και έχει συγκροτήσει μέτωπο κατά της βρετανικής πρότασης με το επιχείρημα ότι η παράταση του ωραρίου είναι αρνητική για την υγεία των εργαζομένων αλλά δίνει ταυτόχρονα πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό με τη Βρετανία. Η Φινλανδική Προεδρία της Ε.Ε. έχει προτείνει μια συμβιβαστική πρόταση με την οποία η Βρετανία μπορεί να εφαρμόσει επ αόριστον την εξαίρεση στο ωράριο, που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται έως 60 ώρες την εβδομάδα αλλά μόνο για μία περίοδο τριών μηνών και όχι δώδεκα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να σταματήσουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου οποιαδήποτε στιγμή τους επόμενους τρεις μήνες.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ζητά να επιστρέψει ο Σικαμπάλα

    7/11/2006 3:28:00 μμ

    Με επιστολή του που έφθασε στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο αιγύπτιος ποδοσφαιριστής Μαχμούντ Σικαμπάλα, ζητά από τους υπεύθυνους της ομάδας του να ενεργήσουν ώστε να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο ίδιος επικαλείται σαν σοβαρό λόγο για την πρόταση του αυτή την αγωνιστική του αδράνεια, αφού δεν μπορεί να αγωνιστεί στην πατρίδα του και εκλιπαρεί για την μεσολάβηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης ώστε να δραστηριοποιηθεί και πάλι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν μάλιστα αυτό δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής ζητά να του επιτρέψουν να αγωνιστεί ως δανεικός στην Ζάμαλεκ για την τρέχουσα περίοδο ώστε να μην αδρανοποιηθεί ποδοσφαιρικά και να επιστρέψει το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εκτός για είκοσι μέρες ο Βύντρα

    7/11/2006 10:29:00 πμ

    "Νοκ άουτ" για περίπου 20 ημέρες τέθηκε ο Λουκάς Βύντρα. Ο διεθνής αμυντικός του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε στο 72ο λεπτό του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν θλάση μεταξύ κνήμης και περόνης. Αυτό σημαίνει ότι ο Βύντρα χάνει τους δύσκολους εκτός έδρας αγώνες με Εργοτέλη (12/11) και Ατρόμητο (19/11), το ματς με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ΟΑΚΑ (26/11) και πιθανότατα θα είναι έτοιμος τον Δεκέμβριο για την "μάχη»" με τον Αρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι στην επόμενη αγωνιστική του κυπέλλου UEFA (23/11) ο Παναθηναϊκός έχει ρεπό.

    [30] Υγεία

    Ένα ακόμα θύμα του Η5Ν1 στην Ινδονησία

    7/11/2006 8:51:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας 17χρονος Ινδονήσιος που παρουσίαζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των πτηνών πέθανε χθες Δευτέρα σε νοσοκομείο της Τζακάρτας. Όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Κέντρου Ενημέρωσης για τη Γρίπη των Πτηνών "ο Τζουβάρτο είναι νεκρός, πέθανε χθες μια ημέρα μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο". Ο νεαρός, σύμφωνα με τους συγγενείς του, είχε έρθει σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά, ένα μήνα πριν αρρωστήσει, στις 27 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Μάργκονο ο 17χρονος παρουσίασε υψηλό πυρετό, προβλήματα στο αναπνευστικό και άλλα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών. Δείγματα έχουν ήδη σταλεί σε εργαστήριο της Τζακάρτα. Αν επιβεβαιωθεί πως είχε προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών θα είναι το 56ο θύματα της ασθένειας στην περιοχή.

    [31] Κρίσιμη συνεδρίαση για το ωράριο

    7/11/2006 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στη διένεξη που κρατά εδώ και δύο χρόνια για το ελαστικό ωράριο εργασίας, με τη Βρετανία να δέχεται πιέσεις να αποδεχτεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο που προβλέπει 48ωρη εβδομάδα εργασίας το μάξιμουμ, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Απασχόλησης των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους σημερινούς ευρωπαϊκούς κανόνες, οι εργοδότες δεν πρέπει να απασχολούν τους εργαζομένους περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα. Η Βρετανία έχει εφαρμόσει μια εξαίρεση του κανόνα που επιτρέπει την παράταση του 48ωρου ορίου, αν οι εργαζόμενοι συμφωνήσουν να εργαστούν περισσότερες ώρες. Η Γαλλία πάντως, έχει αντιταχθεί σθεναρά και έχει συγκροτήσει μέτωπο κατά της βρετανικής πρότασης με το επιχείρημα ότι η παράταση του ωραρίου είναι αρνητική για την υγεία των εργαζομένων αλλά δίνει ταυτόχρονα πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό με τη Βρετανία. Η Φινλανδική Προεδρία της Ε.Ε. έχει προτείνει μια συμβιβαστική πρόταση με την οποία η Βρετανία μπορεί να εφαρμόσει επ αόριστον την εξαίρεση στο ωράριο, που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται έως 60 ώρες την εβδομάδα αλλά μόνο για μία περίοδο τριών μηνών και όχι δώδεκα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να σταματήσουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου οποιαδήποτε στιγμή τους επόμενους τρεις μήνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 November 2006 - 21:51:33 UTC