Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία για το επίδομα
  • [02] Στην Αττάλεια η Φ. Πετραλιά
  • [03] Θεσμική πρωτοβουλία για μισθούς δικαστών
  • [04] Πορεία ΟΛΠ - ΟΛΘ
  • [05] "Κουνήθηκε" Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
  • [06] Αντιδράσεις για την επίσκεψη Χριστόδουλου στο Βατικανό
  • [07] Στον εισαγγελέα για αγοραπωλησίες παιδιών
  • [08] Θάνατοι από πυρκαγιές
  • [09] Συνάντηση για την Εμπορική
  • [10] Αποκλεισμός – σοκ για την ΑΕΚ
  • [11] Επιστράφηκε θραύσμα του Ερεχθείου

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - Πολύδωρα

    Συμφωνία για το επίδομα

    10/11/2006 1:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Απόλυτη συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και υπουργού Δημόσιας Τάξης για την ενσωμάτωση του επιδόματος επικινδυνότητας 8% στους μισθούς των ένστολων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι η καταβολή του επιδόματος για τις επόμενες δύο δόσεις - δηλαδή το 2007 και το 2008 - θα είναι το αντίστοιχο του εν ενεργεία ανθυπολοχαγού. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, η συμφωνία επήλθε στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής. Από την πλευρά του, ο Βύρων Πολύδωρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει λύση σε ένα αίτημα 15 ετών.

    [02] Πολιτική

    Στην Αττάλεια η Φ. Πετραλιά

    10/11/2006 2:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Αττάλεια της Τουρκίας μεταβαίνει το Σάββατο η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 2ης ελληνοτουρκικής υπουργικής συνάντησης με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Επίσης, η Υπουργός θα παραβρεθεί και στο 7ο ελληνοτουρκικό φόρουμ επιχειρηματιών. Την υπουργό συνοδεύουν στην Αττάλεια η γενική γραμματέας του Υπουργείου Μαρία Γιαννίρη, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Αθ. Οικονόμου, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού. Επισημαίνεται ότι στις 17 Αυγούστου η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας κ. Αττίλα Κότς στη Μυτιλήνη και εν συνεχεία επισκεφτήκαν το Αΐβαλί. Όπως είχε δηλώσει τότε η κ. Πετραλιά , η συνάντηση τους ήταν η αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία των δύο χωρών μέσα από τον τουρισμό και πως η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη μία στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τους δύο λαούς.

    [03] Κοινωνία

    Αντίθετη η Κυβέρνηση με το Μισθοδικείο

    Θεσμική πρωτοβουλία για μισθούς δικαστών

    10/11/2006 2:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, που εγκρίνει υπέρογκες αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξερχόμενος το πρωί από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Κάρολο Παπούλια, υπογράμμισε ότι πράγματι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συμφωνεί με τόσο μεγάλες αυξήσεις των μισθών. Ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς των δικαστών με θεσμική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αναφερόμενος στην απόφαση του Μισθοδικείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και δεν είναι στις προθέσεις της να υπάρξουν μια σειρά από αυξήσεις. "Χρήματα δύσκολα υπάρχουν και γίνεται προσπάθεια από την Κυβέρνηση αλλά και από τους Έλληνες πολίτες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας", είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει, όταν αναφερόταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ότι δεν είναι σωστό να καθορίζεται η εισοδηματική πολιτική από δικαστικές αποφάσεις. Σε ερώτηση αν θα εφαρμοστεί η απόφαση του Μισθοδικείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι λεπτό νομικό ζήτημα και θέμα που θα το επεξεργαστούν τα αρμόδια υπουργεία. Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν προχωρά σε αλόγιστες παροχές, καθώς επίσης ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις της να αυξήσει τους μισθούς των βουλευτών.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζει ότι αυτοί που έχουν δικαίωμα και ανάγκη για ουσιαστικές αυξήσεις, είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλάκος σε δήλωση του τονίζει ότι μετά την εξέλιξη για τις αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει ότι "συμπαρασύρονται "προς τα πάνω και οι αποζημιώσεις των βουλευτών. Αν χρειαστεί πρέπει με απόφαση της να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό ανταποκρίνεται, καταλήγει ο κ. Σκυλάκος, στο "κοινό περί δικαίου" αίσθημα όταν η πλειοψηφία του λαού βιώνει μια μακρόχρονη λιτότητα. Ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει την απόφαση πρόκληση για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διχάζει η απόφαση

    [04] Κοινωνία

    Πορεία ΟΛΠ - ΟΛΘ

    10/11/2006 4:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-, ΝΕΤ

    Συγκέντρωση και πορεία προς τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής μέλη του σωματείου ναυτεργατών, καθώς ζητούν από το Δ.Σ. του οργανισμού να μην εγκρίνει την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της κατασκευής της δεξαμενής επισκευών νούμερο 1 στο λιμάνι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας, είναι αντίθετοι στην παραχώρηση - ιδιωτικοποίηση - των δώδεκα εμπορικών λιμανιών της χώρας. Για τον ίδιο λόγο, η ΟΜΥΛΕ έχει προγραμματίσει ήδη κινητοποιήσεις - αποχή από εργασία και υπερωρίες - ενώ δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα, ένταση έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Το μεσημέρι της Παρασκευής λιμενεργάτες που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για την παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιώτες, απωθήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο και να συναντηθούν με τη διοίκηση. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε και διεκομίστηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, οι πρόεδροι, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νϊκος Γιαννόπουλος και της Πανελλήνιας μοσπονδίας Εργαζομένων στα Λιμάνια, Γιώργος Σπανουδάκης.

    Όπως διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, η κυβέρνηση δεν προχωρά στην παραχώρηση των λιμανιών σε ιδιώτες, αλλά προσπαθεί να αναβαθμίσει στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

    Παράλληλα, τόνισε ότι δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εμπορικών λιμανιών, ανάμεσά τους τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και στους δυο μεγάλους Οργανισμούς, ΟΛΠ και ΟΛΘ.

    Επίσης, σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, με σκοπό τη διερεύνηση των ιδιωτικών "προσφορών" για επενδύσεις στο εμπορικό λιμάνι.

    [05] Κοινωνία

    Σεισμός μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

    "Κουνήθηκε" Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

    10/11/2006 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σεισμός μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το επίκεντρό του σεισμού εντοπίστηκε στον Πατραϊκό κόλπο, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Δεν έχουν αναφερθεί τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

    [06] Κοινωνία

    Από τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος

    Αντιδράσεις για την επίσκεψη Χριστόδουλου στο Βατικανό

    10/11/2006 3:04:00 μμ

    Κατά της προγραμματισμένης για τις 14 Δεκεμβρίου επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου στο Βατικανό, τάσσεται ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "ο πάπας είναι αιρετικός και ο Χριστόδουλος για την επίσκεψη αυτή δεν έχει τη συναίνεση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς πληρώματος". Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται οτι ο Σύνδεσμος είναι αντίθετος και με το δεύτερο γάμο των κληρικών.

    [07] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα για αγοραπωλησίες παιδιών

    10/11/2006 12:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται αυτή την ώρα οι τρεις άντρες και οι δύο γυναίκες αθίγγανοι από την Αλβανία, που συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να πουλήσουν τρίχρονο αγοράκι σε ζευγάρι αστυνομικών. Το κύκλωμα αγόραζε ή απήγαγε παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών από τη γειτονική χώρα και τα πουλούσε στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει στη χώρα μας οκτώ παιδιά από την Αλβανία. Το εμπόριο παιδιών γινόταν μέσα από μυστικά περάσματα στα ελληνοαλβανικά σύνορα και με πλαστά έγγραφα.

    [08] Κοινωνία

    Στο Βύρωνα και στα Πατήσια

    Θάνατοι από πυρκαγιές

    10/11/2006 3:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δυο άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν ξέσπασαν πυρκαγιές στα σπίτια τους στο Βύρωνα και στα Πατήσια. Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 4.30 τα ξημερώματα στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού 24 στη Ν. Ελβετία, στο Βύρωνα. Ένας 75χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος στο κρεβάτι του, στο διαμέρισμά του στο 2ο όροφο. Η φωτιά, που σβήστηκε από την Πυροσβεστική τα ξημερώματα, εκδηλώθηκε στο υπνοδωμάτιο και πιθανολογείται ότι οφείλεται σε αναμμένο τσιγάρο που ξέχασε ο 75χρονος. Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στις 9.30 το πρωί στην οδό Βουτυρά 18 στον Άγιο Ελευθέριο. Πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο, μετά από τηλεφώνημα γειτόνων, βρήκαν λιπόθυμη από αναθυμιάσεις την 55χρονη ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στον 3ο όροφο και με ασθενοφόρο τη μετέφεραν σε νοσοκομείο, όπου λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά στην κουζίνα από ξεχασμένο σκεύος μαγειρέματος πάνω στο ηλεκτρικό μάτι.

    [09] Οικονομία

    Του Πρωθυπουργού με την Credit Agricole

    Συνάντηση για την Εμπορική

    10/11/2006 12:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης και της Credit Agricole, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του γαλλικού ομίλου Ρενέ Καρόν, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας. Κατά τη σημερινή, πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών μετά τη σημαντική εξαγορά διαπιστώθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρενέ Καρόν διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Εμπορικής και τόνισε ότι η επέκταση της τράπεζας, στην ευρύτερη περιοχή, εντάσσεται στα άμεσα σχέδια της νέας διοίκησης.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποκλεισμός σοκ για την ΑΕΚ

    10/11/2006 12:02:00 μμ

    Η πιο μεγάλη έκπληξη της Δ΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας έγινε στο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης". Το Χαϊδάρι (σ.σ. ομάδα Β΄ εθνικής) απέκλεισε την ΑΕΚ, σ΄ ένα ματς πραγματικό θρίλερ, το οποίο ολοκληρώθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (5-4), καθώς το παιχνίδι στην κανονική διάρκειά του και στην παράταση έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0). Η πρόκριση της ομάδας του Βασίλη Βούζα παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της ημίωρης παράτασης οι... τυπικά γηπεδούχοι αγωνίστηκαν με εννέα παίκτες (94΄ Τουρνάς, 101΄ Λαμπρόπουλος), ενώ με 10 έμεινε και η ΑΕΚ (115΄ Κυριακίδης). Οι παίκτες του Χαϊδαρίου αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι και πιο τυχεροί στη διαδικασία των πέναλτι και με πρωταγωνιστή το γκολκίπερ Κοτταρά (σ.σ. απέκρουσε δύο πέναλτι) πήραν τη μεγάλη πρόκριση για τους "16" της διοργάνωσης.

    Αποτελέσματα - Πέμπτης 9/11

    Αγροτικός Αστέρας-Ιωνικός 2-3 (παρ.) Πανηλειακός-Πανιώνιος 1-2 Λεβαδειακός-Απόλλων Καλ. 0-1 Ηλυσιακός-Ατρόμητος 1-1 (5-3 στα πέναλτι) Χαϊδάρι-ΑΕΚ 0-0 (5-4 στα πέναλτι)

    [11] Πολιτισμός

    Ξανά στην Ελλάδα έπειτα από 110 χρόνια

    Επιστράφηκε θραύσμα του Ερεχθείου

    10/11/2006 6:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε προθήκη του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης βρίσκεται από σήμερα, θραύσμα από την επικρανίτιδα του Ερεχθείου, επιστρέφοντας στη θέση του, έπειτα από εκατό χρόνια, όταν ένας Σουηδός ναυτικός το μετέφερε στην πατρίδα του, κληροδοτώντας το, μετά τον θάνατό του, στην οικογένεια του. Η ανιψιά του, η κ. Μπρίγκιτ Βίνγκερ Ανγκνερ το κληρονόμησε από την μητέρα της και ακούγοντας τυχαία πριν λίγα χρόνια μια συζήτηση για το αίτημα της επιστροφής των θησαυρών που εκλάπησαν, στον τόπο τους, αποφάσισε να το επιστρέψει στην Ελλάδα.

    Η τελετή έγινε σήμερα το πρωϊ, στον ιερό Βράχο, στο παλιό Μουσείο, όπου ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης παρέλαβε από την κ. Ανγκνερ, το θραύσμα ευχαριστώντας την και τονίζοντας της ότι "η πράξη της αποτελεί παράδειγμα μίμησης για την παγκόσμια κοινότητα και στέλνει μήνυμα σε όσους μουσειακούς οργανισμούς του εξωτερικού κατέχουν γλυπτικά μέλη να ανταποκριθούν στο ηθικό χρέος προς την πολιτιστική και πνευματική συνοχή της Ενωμένης Ευρώπης".

    Η κ. Ανγκνερ, εμφανώς συγκινημένη, εξιστόρησε την περιπέτεια του θραύσματος μέχρι να φτάσει στα χέρια της και την απόφασή της, να το παραδώσει για λίγα χρόνια στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Μάλιστα, εξέφρασε και την ελπίδα της, το ίδιο να πράξει στο μέλλον και το Βρετανικό Μουσείο. Η Σουηδή υπήκοος παρέδωσε το θραύσμα στον κ. Βουλγαράκη απευθυνόμενη στα ελληνικά, ενώ ο υπουργός από την πλευρά του της προσέφερε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας.

    Το θραύσμα αποτελεί μέρος του αρχαίου κυματιοφόρου αρχιτεκτονικού μέλους από την Επικρανίτιδα του Ερεχθείου, την επίστεψη. Τα μέλη της Επικρανίτιδας ήταν συνολικά 28. Τρία από αυτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ένα στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου, ενώ στο μνημείο δέκα είναι πλήρη και άλλα τρία έχουν συγκολληθεί από θραύσματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 November 2006 - 17:51:06 UTC