Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές αντιδράσεις
  • [02] Μήνυμα ειρήνης από τη Σάμο
  • [03] Μπακογιάννη για ευρωτουρκικά
  • [04] Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στην "Κ.Ε."
  • [05] Επεισόδια μεταξύ οπαδών
  • [06] Πρόσκαιρη βελτίωση
  • [07] Στα ΤΕΙ οι απόφοιτοι ΙΕΚ
  • [08] Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Κύπρου
  • [09] Αποφάσεις για την αναπλήρωση ωρών
  • [10] Ορυχεία θανάτου
  • [11] Λουτρό αίματος
  • [12] Αμερικανικό βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ
  • [13] Συνέντευξη Αλογοσκούφη
  • [14] Διαβεβαιώσεις Τσιτουρίδη
  • [15] "Πού ν’ το το δαχτυλίδι"

    [01] Πολιτική

    Πρόταση για Συνταγματικό Δικαστήριο

    Θετικές αντιδράσεις

    12/11/2006 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2006 7:36:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Το θέμα του Μισθοδικείου θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το πρωί της Δευτέρας μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να παραπέμψει τη λύση του προβλήματος με τις αυξήσεις των δικαστικών στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Ήδη, καταγράφονται θετικές αντιδράσεις για την κυβερνητική πρόθεση, με αρκετούς ανώτατους δικαστικούς να τάσσονται υπέρ της θεσμοθέτησης ανεξάρτητου οργάνου και πολλούς βουλευτές να προτείνουν την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αντίθετος με την αύξηση των μισθών των δικαστικών εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", χαρακτηρίζοντας εντελώς αδικαιολόγητη μια τέτοια απόφαση, ενώ τονίζει ότι δεν είναι θεσμικά σωστό να καθορίζουν οι ίδιοι τους μισθούς τους.

    Αλογοσκούφης: Θα δοθεί λύση

    "Θεωρώ ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη μία τέτοιου είδους απόφαση. Δεν μπορεί οι δικαστές να συγκρίνονται με τα μέλη ανεξάρτητων αρχών που δεν είναι μόνιμα, έχουν μικρή θητεία και προσλαμβάνονται επειδή διαθέτουν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Εξετάζω νομικά το θέμα προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες. Και επιτέλους, αν εκεί είναι το πρόβλημα θα μειώσουμε το μισθό του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών", δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Ανεξάρητα από το ποια από τις δύο αποφάσεις θα υπερισχύσει, δεν είναι θεσμικά σωστό να καθορίζουν οι ίδιοι τους μισθούς τους", πρόσθεσε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αφού υπενθύμισε ότι έχει προτείνει εδώ και καιρό να εξετασθεί το όλο θέμα στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων για τους μισθούς των δικαστικών.

    Σκέψεις επί του θέματος

    Η κυβέρνηση ετοιμάζει άμεσα τις αλλαγές, ώστε κανένα άλλο όργανο πλην της εκτελεστικής εξουσίας να μην αποφασίζει για τις αυξήσεις των αποδοχών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες κινείται προς τρεις κατευθύνσεις:

    -Να μπει φρένο στη διεκδίκηση των αναδρομικών, μέσω της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος

    -Να αποσυνδεθεί ο μισθός των δικαστικών από το μισθό των μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου ή των προέδρων ανεξάρτητων αρχών.

    -Τέλος, η απόφαση του μισθοδικείου να μην έχει ως αποτέλεσμα παρόμοιες αποφάσεις για άλλες κατηγορίες, όπως οι βουλευτές.

    Πάντως όποιες αλλαγές γίνουν μέσω της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν θα ισχύσουν νωρίτερα από το 2009.

    Όπως σημειώνουν μάλιστα έγκριτοι νομικοί ακόμα και να καταργηθεί το Μισθοδικείο, οι αποφάσεις που έχει λάβει δεν ακυρώνονται.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνταγματικά η λύση

    [02] Πολιτική

    Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Μήνυμα ειρήνης από τη Σάμο

    12/11/2006 5:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μήνυμα ειρήνης από την ακριτική Σάμο έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας που παρέστη στις εκδηλώσεις για την 94η επέτειο της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα. "Οι νησιώτες του ανατολικού Αιγαίου και οι γείτονές τους στη μικρασιατική ακτή", είπε, "θα πρέπει να αποτελέσουν μια πραγματική γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης, αλληλοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης και διαλόγου".

    Ο κύριος Παπούλιας υπογράμμισε τη σημασία- και για τις δύο χώρες- της δημιουργίας σταθερών σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία τονίζοντας: "Εργαζόμαστε και προσβλέπουμε στις σχέσεις αυτές και στην αλλαγή στάσης από τη γείτονα και ελπίζουμε, ότι η πολιτική μας θα βρει ουσιαστική ανταπόκριση. Το έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή μας, το έχουν ανάγκη οι λαοί μας και πρώτα απ΄όλα το απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Θεμιστοκλή Σοφούλη και αμέσως μετά παρακολούθησε την παρέλαση μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων στην κεντρική λεωφόρο της πόλης.

    [03] Πολιτική

    Συνέντευξη στη "Σημερινή"

    Μπακογιάννη για ευρωτουρκικά

    12/11/2006 12:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει επιπτώσεις και κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    Σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή", η κα Μπακογιάννη τονίζει ότι εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των 25, εξέλιξη την οποία απεύχεται, σίγουρα η κατάσταση θα είναι σοβαρή. "Εμείς", πρόσθεσε, "κινούμαστε με αποφασιστικότητα στη βάση συμφωνημένων ευρωπαϊκών κειμένων που προβλέπουν επιπτώσεις και κυρώσεις για εκείνες τις υποψήφιες χώρες που αδυνατούν ή αρνούνται να ανταποκριθούν σε ανειλημμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους".

    Η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει παράλληλα ότι δεν νοείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αρνηθεί τον εαυτό της, να θυσιάσει την αξιοπιστία της ή να συμβιβάσει τις αρχές και τις αξίες της. "Εάν διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η τελική ευθύνη βαραίνει την ίδια την Τουρκία, διότι όλα τα χαρτιά είναι στο τραπέζι και εάν θέλει πράγματι να προχωρήσει προς την Ευρώπη, οφείλει να συνειδητοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε", ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τουρκικές απειλές ή και τυχόν θερμό επεισόδιο, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται απολύτως τίποτα και κανέναν και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα θερμά επεισόδια ανήκουν στο παρελθόν.

    Σχετικά Links:

    Εφημερίδα "Σημερινή"

    [04] Πολιτική

    Εκλογές, ασφαλιστικό, παροχές

    Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στην "Κ.Ε."

    12/11/2006 12:28:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου μετά από συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων ώστε να ενισχύεται περισσότερο το πρώτο κόμμα, προτείνει με συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην οποία επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

    Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης για τον εκλογικό νόμο αναφέρει ότι η σημερινή ελληνική πραγματικότητα επιβάλλει να ενισχυθεί περισσότερο το πρώτο κόμμα, στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου, "με μία μικρή αλλαγή η οποία αν και τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνήσουν θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές". Παράλληλα χαρακτηρίζει ουτοπία το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, στα γερμανικά πρότυπα και επαναλαμβάνει ότι "το να γίνουν εκλογές 5 μήνες πιο νωρίς από το τέλος της 4ετίας δεν αλλάζει τίποτε καθώς γίνονται ουσιαστικά στο τέρμα της".

    Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι "δεν είναι ώριμος να κυβερνήσει" και ότι "δεν έχει και καμία δημοκρατική ευαισθησία στη διοίκηση του κόμματος". Για δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι "αυτό που λείπει από το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική".

    Για το θέμα της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων, επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων και συζήτησης σε σοβαρό επίπεδο και "όχι σκανδαλοθηρικά, αναζητώντας εντυπώσεις".

    Όσον αφορά στο έργο της κυβέρνησης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο αποφασιστική πολιτική στους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. "Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για τις ΔΕΚΟ πρέπει να προχωρήσουν. Κρίνω ότι δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που πρέπει". "Πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης" προσθέτει. Για τη δημόσια διοίκηση αναφέρει ότι "πολλά πράγματα έγιναν, απομένουν όμως πολύ περισσότερα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχει το βάρος του τεράστιου, μη παραγωγικού και διεφθαρμένου κατά μεγάλο ποσοστό δημόσιου τομέα. Άρα τον δημόσιο τομέα πρέπει να τον ελαττώσουμε". Παράλληλα τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, στη βάση όμως των διαρθρωτικών αλλαγών που προσπάθησε να προωθήσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός το 1993 και όχι με τον τρόπο που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ.

    Για το ασφαλιστικό αναφέρει ότι "όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας και πρέπει να υπάρξουν, διότι το επιβάλλει η ζωή. Καλό είναι ο λαός να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν αναγκαστικά, όταν παρατείνεται το προσδόκιμο επιβίωσης", προσθέτει και επισημαίνει την ανάγκη να δεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση του για παράταση του ορίου ηλικίας και της 35ετίας μία διετία σε αυτούς που επιθυμούν να παραμείνουν.

    Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την ψήφιση των αλλαγών στην παιδεία αμέσως μετά τις γιορτές

    Τέλος χαρακτηρίζει εγκληματική την πολιτική του να ξοδεύεις χρήματα που δεν έχεις κάνοντας κοινωνική πολιτική με δανεικά, "την οποία πρώτη φορά γνώρισε η χώρα τότε που το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθαν στην εξουσία" ενώ καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί στα όρια του προϋπολογισμού δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Σχετικά Links:

    Ελευθεροτυπία

    [05] Κοινωνία

    Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε

    Επεισόδια μεταξύ οπαδών

    12/11/2006 12:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και ένα περιπολικό υπέστη σοβαρές ζημιές, στα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, όταν οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε οπαδούς του ΠΑΟ, που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Κρήτη. Η αστυνομία προέβη σε 62 προσαγωγές, αφού απαγορεύεται με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών σε εκτός έδρας παιχνίδια των ομάδων της Super Liga. Κάποιοι από τους προσαχθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν στιλέτα, μικροποσότητες χασίς και αλκοόλ.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι περίπου 80 οπαδοί του Παναθηναϊκού, έγιναν αντιληπτοί στις 6 το απόγευμα στον σταθμό της πλατείας Βικτωρίας και αμέσως η αστυνομία κινητοποιήθηκε με την συνεργασία του κέντρου ελέγχου του ΗΣΑΠ για την πρόληψη επεισοδίων.

    Στο σταθμό του Νέου Φαλήρου περίπου 50 οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν στήσει ενέδρα, αλλά το τρένο στο οποίο είχαν επιβιβασθεί οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά από σχετικές εντολές πέρασε γρήγορα και χωρίς στάση γι αυτό και δεν έγινε τίποτα στο σημείο.

    Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού από το σταθμό του Πειραιά μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στον ΟΛΠ για ασφάλεια αλλά απ έξω περίπου 70 οπαδοί του Ολυμπιακού άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα να προξενήσουν σοβαρές ζημιές σε ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης και να τραυματίσουν με πέτρα τον οδηγό του.

    Μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων οι οπαδοί του Ολυμπιακού διαλύθηκαν ενώ 62 από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων.

    [06] Κοινωνία

    "Ήλιος με δόντια"

    Πρόσκαιρη βελτίωση

    12/11/2006 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2006 1:14:35 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταιγίδες έδωσαν σήμερα τη θέση τους σε μια πρόσκαιρη ηλιοφάνεια, την οποία θα διαδεχθεί νέα επιδείνωση του καιρού από τη Δευτέρα.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το 20ό έως και το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου Στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας, η κίνηση των αυτοκινήτων διεξαγόταν με αλυσίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς όμως να παρατηρούνται προβλήματα στις μετακινήσεις. Σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα επικρατεί τσουχτερό κρύο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σε πολλά σημεία πάγος στο οδόστρωμα. Ο υδράργυρος το πρωί έδειξε τους -2 βαθμούς Κελσίου στην Καστοριά και στους 0 βαθμούς στην Κοζάνη και τη Φλώρινα.

    Στην Κρήτη το σκηνικό ήταν χθες διαφορετικό. Από τις έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρισαν στο Ηράκλειο δεκάδες υπόγεια κατοικιών και επιχειρήσεων. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ μέσα στην πόλη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Μάλιστα τρία άτομα χρειαστηκαν βοήθεια για να απεγκλωβιστούν από τα αυτοκίνητα τους.

    Για αύριο, Δευτέρα, αναμένονται βροχές αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα με βαθμιαία επέκταση στην υπόλοιπη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Από αργά το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

    Σχετικά Links:

    Πρόγνωση Καιρού

    [07] Κοινωνία

    Η κυβέρνηση εξετάζει νομοσχέδιο

    Στα ΤΕΙ οι απόφοιτοι ΙΕΚ

    12/11/2006 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την πόρτα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων για τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης ανοίγει νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, ο απόφοιτος των ΙΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να μεταπηδήσει σε ΤΕΙ, μεταφέροντας τις μονάδες που έχει από τα μαθήματα που παρακολούθησε και να εισάγεται σε πανεπιστημιακές σχολές δίνοντας εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα.

    Σε συναφές αντικείμενο με τη δική τους κατάρτιση

    Την εφαρμογή συστήματος πιστωτικών μονάδων εξετάζει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου οι απόφοιτοι των ΙΕΚ, να εισέρχονται στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις.

    Με το νέο σύστημα, οι απόφοιτοι των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, θα μπορούν να συνεχίσουν στις σπουδές τους μόνο στα ΤΕΙ και ΑΕΙ που διδάσκουν συναφές αντικείμενο με τη δική τους κατάρτιση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, η εισαγωγή τους θα γίνεται σαν ανεξάρτητη κατηγορία και δεν θα επηρεάζει το ποσοστό των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταρτιστεί από το Υπουργείο Παιδείας μέσα στο 2007 και θα εφαρμοστεί πιλοτικά αρχικά για την είσοδο των σπουδαστών στα ΤΕΙ.

    Ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ισχύει το σύστημα αυτό για ορισμένα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την δια βίου εκπαίδευση.

    [08] Κοινωνία

    Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Κύπρου

    12/11/2006 5:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, έγινε την Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β, παρουσία προκαθημένων και εκπροσώπων άλλων Εκκλησιών, καθώς και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος και ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος.

    Κυπριακό και Τουρκοκύπριοι

    Στον Ενθρονιστήριο Λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε εκτενή αναφορά στο άλυτο κυπριακό πρόβλημα και διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι η Εκκλησία θα παραμείνει στις επάλξεις των εθνικών αγώνων μέχρι την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

    Απεύθυνε επίσης μήνυμα ειρηνικής διαβίωσης προς τους Τουρκοκυπρίους τονίζοντας: "Δεν μας χωρίζει τίποτε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Ζήσαμε ειρηνικά μαζί τους για χρόνια πολλά. Ούτε και μας ενοχλεί η φωνή του μουεζίνη".

    Στην τελετή της ενθρόνισης διαβάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε τον κ. Χρυσόστομο "άνδρα πηδαλιούχον αντάξιον της ιστορίας της Εκκλησίας της Κύπρου" και τόνισε ότι η Κυπριακή Εκκλησία αποτελεί "προκεχωρημένη έπαλξη της στρατευομένης Εκκλησίας".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, στην προσφώνησή του, ανέφερε ότι οι Έλληνες, ως αδελφοί, πάντα παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και τις δοκιμασίες, τις οποίες υπομένει εδώ και δεκαετίες ο κυπριακός λαός.

    Φανερά συγκινημένος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ευχήθηκε στο νέο Αρχιεπίσκοπο, κατά την ποιμαντορία του, "να δει την Κύπρο απελευθερωμένη από τις τουρκικές δυνάμεις και να μπορέσει να ανάψει ξανά το καντήλι του Αποστόλου Βαρνάβα, και οι βεβηλωμένες από τον κατακτητή εκκλησίες της Κύπρου να επαναλειτουργήσουν".

    [09] Κοινωνία

    Στις αρχές της εβδομάδας

    Αποφάσεις για την αναπλήρωση ωρών

    12/11/2006 1:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις αρχές της εβδομάδας θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τον τρόπο που θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία, απο την πολυήμερη απεργία των δασκάλων. Οι εκπαιδευτικοί πρότειναν ως τρόπο αναπλήρωσης περικοπές στην ύλη, κατάργηση των ημερήσιων εκδρομών και αξιοποίηση των τριών ωρών της ευέλικτης ζώνης. Απο την πλευρά του το υπουργείο εξετάζει όλα τα σενάρια μεταξύ των οποίων την παράταση κατά 6 ημέρες του σχολικού έτους και την επιμήκυνση του καθημερινού ωραρίου.

    [10] Κόσμος

    Ορυχεία θανάτου

    12/11/2006 1:16:00 μμ

    Δυστυχήματα σε δύο κινεζικά ανθρακωρυχεία κόστισαν τις ζωές 7 εργαζομένων σε αυτά, ενώ ο απολογισμός άλλης μιας έκρηξης αερίου σε ένα τρίτο ορυχείο αυξήθηκε σε 23 νεκρούς, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα".

    Δύο ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν έσπασε το σύρμα που συγκρατούσε το ρυμουλκό με το οποίο κινούνταν υπογείως, στο ορυχείο Σιτσούν στην επαρχία Τζιλίν, στην βορειοανατολική Κίνα. Στο ιδιωτικό ορυχείο Σίνπο στην κεντρική επαρχία Χουνάν, στο μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από μια έκρηξη αερίου αυξήθηκε σε 5, ενώ άλλοι 12 εργαζόμενοι αγνοούνται.

    Τέλος, σχεδόν κάθε ελπίδα έχει σβήσει για τους 24 εργαζόμενους που είχαν παγιδευτεί σε ορυχείο στην βόρεια επαρχία Σανσί, όπου σύμφωνα με το Νέα Κίνα είχαν σκοτωθεί άλλοι 23 εργαζόμενοι απο έκρηξη που είχε σημειωθεί πριν μια εβδομάδα.

    Τα δυστυχήματα στα ανθρακωρυχεία της Κίνας κόστισαν τουλάχιστον 345 ζωές τον Οκτώβριο, αριθμός που είναι αυξημένος σχεδόν 50% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κίνας να βελτιώσει τις συνθήκες εργασιακής ασφάλειας. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο εφέτος, σκοτώθηκαν περίπου 3.630 ανθρακωρύχοι σε πάνω από 2.000 δυστυχήματα.

    Στα ορυχεία της Κίνας, που εξαρτάται από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας κατά ποσοστό 70%, σημειώνονται τα περισσότερα δυστυχήματα παγκοσμίως. Οι κανονισμοί ασφαλείας συχνά παραβλέπονται και παραβιάζονται καθώς η παραγωγή εξωθείται στα όρια για την αύξηση των περιθωρίων κέρδους των ορυχείων.

    [11] Ιράκ

    Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    Λουτρό αίματος

    12/11/2006 11:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2006 7:14:33 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-AFP-BBC

    Βαρύ φόρο αίματος συνεχίζει να πληρώνει το Ιράκ στο βωμό των εμφύλιων αντιπαραθέσεων. Μετά τις χθεσινές βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 16 Ιρακινούς στη Βαγδάτη, νέο αιματηρό πλήγμα καταγράφεται στην ιρακινή πρωτεύουσα. Δυο καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν σε στρατολογικό κέντρο της αστυνομίας παρασύροντας στο θάνατο 35 Ιρακινούς και τραυματίζοντας άλλους 60, αρκετούς πολύ σοβαρά. Τα στρατολογικά κέντρα της αστυνομίας όπου πολλοί νεαροί Ιρακινοί πηγαίνουν για να καταταγούν εθελοντικά στις τάξεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, γίνονται συχνά στόχος σουνιτών ανταρτών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τις εκρήξεις ακολούθησαν ρίψεις βλημάτων όλμου.

    Λίγο νωρίτερα, σε μια άλλη συνοικία στο κέντρο της Βαγδάτης εξερράγησαν ταυτόχρονα ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και μια αυτοσχέδια βόμβα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις πολίτες και 10 να τραυματιστούν. Η ιρακινή αστυνομία εκτιμά ότι ο πραγματικός στόχος των βομβιστών ήταν μία εκ των περιπόλων της.

    Η αστυνομία, που σήμερα πραγματοποιεί εφόδους και έρευνες στην προσπάθεια της να εντοπίσει τους ενόπλους που εκτέλεσαν χθες εν ψυχρώ 12 σιίτες επιβάτες δύο λεωφορείων, ανακάλυψε επίσης σε συνοικία της ανατολικής Βαγδάτης τα πτώματα πέντε Ιρακινών. Οι άνδρες ήταν δεμένοι χειροπόδαρα και έφεραν ακρωτηριασμούς από βασανιστήρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκόρπισαν το θάνατο

    [12] Μ. Ανατολή

    Για δεύτερη φορά φέτος

    Αμερικανικό βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ

    12/11/2006 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

    Σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας ναυάγησε χθες -και για δεύτερη φορά φέτος- προσκρούοντας σε αμερικανικό βέτο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών συναντώνται εκτάκτως σήμερα στο Κάιρο υπό το πρίσμα των εξελίξεων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αναζητήσουν την υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν δυνατότητα αρνησικυρίας. Το Ισραήλ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το βέτο, το οποίο οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν εκ της "μη ισορροπημένης" διατύπωσης του ψηφίσματος. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, δήλωσε την αγανάκτηση, αποκαλώντας το "ένδειξη ότι οι ΗΠΑ νομιμοποιούν τις σφαγές και δίνουν πράσινο φως στο Ισραήλ για να πραγματοποιήσει κι άλλες".

    Διαιωνίζεται ο κύκλος της βίας

    Οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του ψηφίσματος ήρθαν μετά τα τραγικά γεγονότα του Μπέιτ Χανούν, όπου την περασμένη Τετάρτη ισραηλινός βομβαρδισμός άφησε πίσω του νεκρούς 19 αμάχους, μεταξύ αυτών 7 παιδιά και 4 γυναίκες.

    Η πρόταση για την υιοθέτηση του σχεδίου απόφασης κατατέθηκε από το Κατάρ. Ακολούθησαν τροποποιήσεις και στην τελική του μορφή ζητούσε από το Ισραήλ την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, τη διενέργεια έρευνας για τους θανάτους στο Μπέιτ Χανούν και από την Παλαιστινιακή Αρχή πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

    Δέκα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ και τα άλλα 4 δήλωσαν αποχή.

    Ο πρέσβης του Κατάρ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα πλήγμα στην αξιοπιστία του Σώματος και τόνισε πως διαιωνίζεται ο κύκλος της βίας στη Μέση Ανατολή.

    Το Ισραήλ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αμερικανικό βέτο. "Η προταθείσα απόφαση ήταν μονόπλευρη, δεν θα βοηθούσε σε τίποτα την ειρηνευτική διαδικασία και είναι θετικό ότι δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Ρεγκέβ, ενώ ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Παζνέρ πρόσθεσε ότι στο κείμενο δεν διευκρινιζόταν ότι το περιστατικό του Μπέιτ Χανούν οφειλόταν σε "τραγικό λάθος" του στρατού.

    Σήμερα σημειώθηκε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο ενόπλους που εκτόξευσαν πύραυλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν το θύμα ήταν ένοπλος ή όχι, ενώ ούτε ο ισραηλινός στρατός έχει σχολιάσει την πληροφορία.

    Αισιόδοξοι για παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας

    Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμά ότι ως το τέλος του μήνα, μπορεί να σχηματιστεί παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας και δηλώνει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Μάλιστα, ο προερχόμενος από τη Χαμάς, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγε, εμφανίστηκε πρόθυμος, ακόμη και να παραιτηθεί, για να βγει ο λαός του από τη δεινή θέση και να αρθεί ο αποκλεισμός της Δύσης.

    Η Γαλλία από την πλευρά της δήλωσε πως εργάζεται για να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό και πως υπολογίζει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η οποία αν αποδεχθεί τις αρχές του ειρηνευτικού "οδικού χάρτη" του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ), μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί η οικονομική βοήθεια και να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος με τις κυβερνήσεις της Δύσης.

    Οι αρχές που διέπουν τον "οδικό χάρτη" του Κουαρτέτου είναι : η παλαιστινιακή αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, ο σεβασμός των συμφωνιών, που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, και τέλος η αποκήρυξη της βίας στις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC - Arab ministers discuss Gaza veto

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προτίθεται να παραιτηθεί ο Χανίγια

    Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

    Πολύνεκρη τραγωδία στη Μπέιτ Χανούν

    [13] Οικονομία

    Εφ όλης της ύλης στη ΝΕΤ

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    12/11/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Σε αναζήτηση πολιτικής λύσης για τους συμβασιούχους βρίσκεται η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην εκπομπή "Press" της ΝΕΤ και στον Κωνσταντίνο Ζούλα. Σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στις φορολογικές ελαφρύνσεις που προκύπτουν από τις νέες κλίμακες και τους συντελεστές, στο θέμα της εξόδου της οικονομίας από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο επίδομα ειδικών συνθηκών των ένστολων. Επίσης, προανήγγειλε νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων για την επόμενη τετραετία κατά την οποία θα αρχίσουν να διαφαίνονται και οι καρποί των μέχρι τώρα προσπαθειών.

    Έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή

    Ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην εκπομπή "Press", δήλωσε ότι θα δοθεί μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. "Πάμε καλά στην οικονομία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βγήκαμε από την επιτήρηση. Πρέπει να συνεχιστεί η ίδια προσπάθεια", τόνισε και συμπλήρωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα έτη θα είναι σαφώς ηπιότερη.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει μετά την πρόσφατη ευνοϊκή έκθεση της Κομισιόν, διευκρίνισε πως οι αυξήσεις που θα δοθούν τη νέα χρονιά θα είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις περυσινές, ενώ επανέλαβε ότι το αφορολόγητο θα ανέλθει στις 12.000 ευρώ και ότι με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα ελαφρυνθούν σημαντικά τα μεσαία εισοδήματα.

    Για το επίδομα ειδικών συνθηκών των ένστολων ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι ήταν κάτι που είχε θεσμοθετηθεί και το ζήτημα ήταν το πως και πότε θα ικανοποιούνταν, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να εγείρονται νέα αιτήματα.

    Σε ερώτημα για το χρόνο των εκλογών, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι ιστορικά οι μόνες κυβερνήσεις που έκαναν εκλογές την τελευταία μέρα της θητείας τους είναι εκείνες που ήταν βέβαιες ότι θα χάσουν. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει ευελιξία για τον ακριβή χρόνο των εκλογών προς το τέλος της τετραετίας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα τις κερδίσει.

    [14] Οικονομία

    "Καμία μείωση στις συντάξεις"

    Διαβεβαιώσεις Τσιτουρίδη

    12/11/2006 3:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    "Δεν θα γίνουν αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών", επανέλαβε ο υπουργός Απασχόλησης μιλώντας το πρωί σε ημερίδα της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων στη Θεσσαλονίκη και αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Τσιτουρίδης είπε οτι με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, την ενοποίηση και το νοικοκύρεμα των Ταμείων, και το κυνήγι της εισφοροδιαφυγής, δεν θα χρειαστεί, οι κυβερνήσεις των επόμενων τετραετιών, να πάρουν αποφάσεις που θα θίξουν όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων.

    "Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν"

    Ο κ. Τσιτουρίδης χαρακτήρισε κοινωνικά άδικό το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, παρατήρησε ότι παραμένουν ανεφάρμοστοι νόμοι που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και απηύθυνε έκκληση στους ασφαλισμένους να μην τρομοκρατούνται από φήμες που κυκλοφορούν και να σπεύδουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση. "Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν", είπε και πρόσθεσε ότι "στην ατζέντα για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν υπάρχουν αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών".

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο μοντέλο του νέου ασφαλιστικού συστήματος: "Πρώτον, διατηρούμε το χαρακτήρα του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Ο χαρακτήρας παραμένει αυτονόητα δημόσιος, υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός. Δεύτερον, είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και τρίτον, είμαστε εδώ για να εκσυγχρονίσουμε ένα σύστημα που απαξιώθηκε", σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην ενοποίηση των τριών ταμείων των αυτοαπασχολουμένων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) μετά την 1η Ιανουαρίου 2007, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε πως "η κυβέρνηση εγγυάται την απολεσματική λειτουργία, τη δράση και τη βιωσιμότητα αυτού του ταμείου το οποίο θα αποτελέσει ένα από τους κύριους πόλους στο πλαίσιο οποιουδήποτε νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα προέρθει μετά τις επόμενες εκλογές".

    Διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων, αλλά για το ΤΣΑ θα υπάρξει αύξηση.

    Σε ό,τι αφορά τις οφειλές της Πολιτείας προς τα ασφαλιστικά ταμεία διαβεβαίωσε ότι μέσα στο 2007 θα καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος αυτών και η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη εξόφληση τους.

    Ο κ. Τσιτουρίδης κάλεσε τη ΓΣΕΒΕΕ να πάρει μέρος στην Επιτροπή διαλόγου για το ασφαλιστικό για να υπάρξει συμφωνία στα δεδομένα μέχρι το τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Αυτήν την εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό.

    [15] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    "Πού ν το το δαχτυλίδι"

    12/11/2006 10:34:00 πμ

    Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά από τη Δευτέρα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης "Τα πολύτιμα της παράδοσης", που διαρκεί έως το τέλος της χρονιάς. Πρόκειται για το πρόγραμμα "Πού ντο το δαχτυλίδι", που απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού και βασίζεται στη μέθοδο της παρατήρησης των αντικειμένων και της βιωματικής προσέγγισης.

    Πολύτιμα, πολυτελή αλλά και ξεχωριστά αντικείμενα από τις συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τις έννοιες "πολύτιμος" και "παράδοση", να γνωρίσουν διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα, να ανακαλύψουν πώς αυτά χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και να αντιληφθούν από ποια αντικείμενα έχουν αντικατασταθεί πλέον, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τού χθες και του σήμερα.

    Χωρισμένοι σε ομάδες, οι μαθητές επικεντρώνονται σε διαφορετικές θεματικές ενότητες -πανηγύρια, κούκλες, ο άνδρας πολεμιστής, η γυναίκα και τα κοσμήματά της - αλλά και στα έργα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας που συμπληρώνουν την έκθεση: τα γλυπτά δαχτυλίδια της Αφροδίτης Λίτη. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 November 2006 - 17:51:06 UTC