Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια
  • [02] Συνταξιοδότηση αναπήρων βουλευτών
  • [03] Επίθεση νεαρών κατά αστυνομικών
  • [04] Προσφυγή στο ΣτΕ για τον Αχελώο
  • [05] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός
  • [06] "Αποτελεσματικά τα νέα μέτρα"
  • [07] Εισπνεόμενη ινσουλίνη

    [01] Πολιτική

    Ζητά θέσπιση ανώτατου επιτοκίου

    Πρόταση ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια

    14/11/2006 8:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την θέσπιση ανώτατου επιτοκίου στην καταναλωτική πίστη προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα το ΠΑΣΟΚ "για την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές δανειακές συμβάσεις, την αποζημιωτική συλλογική αγωγή και τις αρχές λειτουργίας των οργάνων επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών".

    Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θεσπίζεται, για την προστασία των καταναλωτών, ανώτατο θεμιτό επιτόκιο στην καταναλωτική πίστη, το οποίο ορίζεται στις τέσσερις μονάδες πάνω από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τις πιστωτικές κάρτες και μία μονάδα πάνω από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθεί το επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια μέχρι και μια μονάδα και στις κάρτες από 3 μέχρι 4 μονάδες.

    Επίσης με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ εισάγεται η αποζημιωτική συλλογική αγωγή, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιτυγχάνουν -με απλές και ανέξοδες διαδικασίες- την επιστροφή των χρημάτων που με παράνομες πρακτικές εισέπραξαν τράπεζες ή άλλοι προμηθευτές. Για να ενισχυθεί η δυνατότητα του καταναλωτή να σταθμίζει καλύτερα τις ανάγκες του, να λαμβάνει υπόψη του τις δυνατότητές του για την αποπληρωμή του δανείου και να συγκρίνει τις προσφορές, καθιερώνεται η υποχρεωτική χορήγηση έγγραφης ενημέρωσης πριν τη σύναψη της σύμβασης σχετικά με τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται και τα χαρακτηριστικά του δανείου και εισάγεται το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης από τη σύμβαση εντός 15 ημερών από τη σύναψή της.

    Εισάγεται επίσης το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας για απαιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια, για την εξασφάλιση των οποίων δεν έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης. Ακόμα κατοχυρώνεται το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, θεσπίζοντας προϋποθέσεις μη επιβάρυνσης πλέον και για τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο.

    Επίσης, απαγορεύεται ο ανατοκισμός για τις συμβάσεις δανείου που συνάπτουν οι καταναλωτές, καθιερώνεται η διαφάνεια στη διαμόρφωση του κυμαινόμενου επιτοκίου, με την απαγόρευση υπέρβασης της μεταβολής του επιτοκίου αναφοράς, απαγορεύεται η καταγγελία της πιστωτικής σύμβασης από την τράπεζα αν ο καταναλωτής δεν έχει καθυστερήσει τέσσερις τουλάχιστον δόσεις ή, όταν πρόκειται για δάνειο που έχει χορηγηθεί για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, οκτώ τουλάχιστον δόσεων.

    Κάθε διαφήμιση καταναλωτικού δανείου οφείλει να αναφέρει το ονομαστικό επιτόκιο και το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο. Επίσης, μεταξύ άλλων, εδραιώνεται η διαφάνεια στον υπολογισμό τόκων σε όλες τις πιστωτικές συμβάσεις, με την εφαρμογή του έτους των 365 ημερών, προστατεύεται ο εγγυητής με την απαγόρευση περιορισμού των δικαιωμάτων του και εισάγονται αυστηρές κυρώσεις για τις εισπρακτικές εταιρείες που δεν τηρούν συγκεκριμένους κανόνες στην προσέγγιση και αντιμετώπιση των οφειλετών.

    Σημαντικό θεωρείται από το ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι με το σχέδιο νόμου διευρύνονται και εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος σε θέματα διαφάνειας τραπεζικών συναλλαγών, ενώ θεσπίζεται νομοθετικό πλαίσιο αμερόληπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας για οποιοδήποτε όργανο παρέχει διαμεσολάβηση σε διαφορές των καταναλωτών με τους προμηθευτές (λ.χ. Τραπεζικό Διαμεσολαβητή).

    Το Σχέδιο Νόμου, που ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με καταναλωτικές ενώσεις και ειδικούς επιστήμονες, παρουσιάσαν οι Τομείς Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, με τους Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρο Πάγκαλο, υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, Πέτρο Ευθυμίου, συντονιστή του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του Κινήματος, Χρήστο Πρωτόπαπα, συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο και Τόνια Αντωνίου, γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Καταναλωτών

    [02] Πολιτική

    Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων θητείας

    Συνταξιοδότηση αναπήρων βουλευτών

    14/11/2006 8:28:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης επανέφερε την αποσυρθείσα διάταξη για συνταξιοδότηση αναπήρων βουλευτών, με δύο έτη κοινοβουλευτικής θητείας.

    Αναφερόμενος στην προηγηθείσα τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ Μ. Γιαννάκη καθώς και σε τοποθετήσεις άλλων βουλευτών κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Αλογοσκούφης επανέφερε τη διάταξη που προβλέπει τα εξής: "Για τους Βουλευτές οι οποίοι είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, καθώς και όσοι πάσχουν από υπερφωσφατασαιμία ή από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση ή από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφροί), εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, αρκεί η συμπλήρωση δύο πλήρων ετών συνεχούς ή διακεκομμένης βουλευτικής θητείας και η σύνταξη τους καταβάλλεται από της συμπληρώσεως του 55ου έτους της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως του χρόνου που απέκτησαν τη βουλευτική τους ιδιότητα".

    [03] Κοινωνία

    Στα Εξάρχεια

    Επίθεση νεαρών κατά αστυνομικών

    14/11/2006 8:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2006 10:05:36 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ομάδα νεαρών επιτέθηκε στις 5:15 το απόγευμα σε αστυνομικούς της Ασφάλειας στα Εξάρχεια. Το περιστατικό συνέβη στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 71Α έξω από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οι δράστες τραυμάτισαν σοβαρά τον έναν αστυνομικό και του άρπαξαν το υπηρεσιακό του περίστροφο.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, περίπου 50 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έφθασαν έξω από τα γραφεία του Ινστιτούτου και 20 από αυτούς εισέβαλαν στο κτίριο, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν απέξω. Χωρίς να πειράξουν τους υπαλλήλους ανάρτησαν πανό, πέταξαν φέιγ-βολάν με συνθήματα και παρέμειναν για περίπου 20 λεπτά στέλνοντας με τα φαξ επιστολή σε εφημερίδες ζητώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους, καθώς και επιστολή του ενός από αυτούς, του Νίκου Κουνταρδά που κρατείται για συμμετοχή στον ξυλοδαρμό του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Η Αστυνομία σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ δεν επιχείρησε επέμβαση, προκειμένου τα άτομα να βγουν μετά από διαβουλεύσεις, αφού η απαίτησή τους ήταν να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη για μία ώρα.

    Φεύγοντας οι νεαροί είδαν απέξω μία μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας με πολιτικά, που εκτελούσαν περιπολία στην περιοχή. Κάποιος τους αναγνώρισε και επιτέθηκαν εναντίον τους. Ο συνεπιβάτης πρόλαβε και τράπηκε σε φυγή, αλλά οι δράστες ξυλοκόπησαν άγρια τον οδηγό του δίκυκλου, του πήραν το υπηρεσιακό περίστροφο και έβαλαν φωτιά στη μοτοσικλέτα, η οποία καταστράφηκε. Την ώρα εκείνη έφθασε στο σημείο μία διμοιρία των ΜΑΤ, αλλά οι νεαροί πέταξαν εναντίον της μια βόμβα μολότοφ και τράπηκαν σε φυγή. Ο τραυματίας αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός εξετάζεται από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας που διενεργούν προανάκριση για την υπόθεση.

    Σε εξέλιξη οι έρευνες και οι προσαγωγές υπόπτων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [04] Κοινωνία

    Κατά της εκτροπής

    Προσφυγή στο ΣτΕ για τον Αχελώο

    14/11/2006 8:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠε-ΜΠΕ

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και οικολογικές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού, που έγινε με Ν.3481/2006 και η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανάθεσε και πάλι στην εταιρεία "Μηχανική" την αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς που περιλαμβάνεται στα έργα εκτροπής του Αχελώου.

    Με τον πρόσφατο Ν.3481/2006 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, αντίθετος στην κοινωνική νομοθεσία και παράνομος.

    Ακόμα, ζητάνε να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ του 2005 που είχε αναθέσει την αποπεράτωση του φράγματος της Συκιάς, η οποία "αναβίωσε" με τον ίδιο νόμο.

    [05] Οικονομία

    Ενίσχυση σε αδύναμους και ελαφρύνσεις

    Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

    14/11/2006 7:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2006 9:33:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των μελών του υπουργικού συμβουλίου, κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής, από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο προϋπολογισμός του 2007. Προβλέπει, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παροχές σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και αυξημένους φόρους. Οι αυξήσεις στο Δημόσιο θα κυμαίνονται στο 3,4% για τους μισθούς και στο 4% για τις συντάξεις. Τα υπουργεία Απασχόλησης, Παιδείας και Υγείας παίρνουν τα περισσότερα χρήματα, αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα, τα καύσιμα και την κινητή τηλεφωνία, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Για "προϋπολογισμό συνέπειας αξιοπιστίας, και αποτελεσματικότητας", έκανε λόγο, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομίας. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια, θα αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Δεκεμβρίου στις 12 τα μεσάνυχτα.

    "Αυτό το δρόμο διαλέξαμε"

    Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη φορολογική μεταρρύθμιση, με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και στην υλοποίηση βασικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, που, όπως είπε, αποβλέπουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Σημείωσε ακόμη την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, από 227 ευρώ στα 280 το 2007 και στα 330 το 2008, αλλά και την αύξηση του ΕΚΑΣ, από τα 160 στα 195 ευρώ το 2007 και από τις αρχές του 2008 στα 230 το μήνα.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε, επίσης, για την αύξηση του κατώτατου επιδόματος ανεργίας, από τα 311 στα 367 για το 2007 ανά μήνα, ενώ, όπως είπε, το 2008 θα αυξηθεί περαιτέρω ώστε να φθάσει στο 55% του βασικού μισθού και ημερομισθίου.

    Παράλληλα στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις πλευρές τόνισε: "αυτό το δρόμο διαλέξαμε και στο δρόμο αυτό έχουμε όλοι ευθύνες και υποχρεώσεις. Δεν δικαιούμαστε να υπονομεύσουμε τα σημαντικά βήματα της οικονομίας μας για πρόσκαιρες εντυπώσεις. Δεν δικαιούμαστε να υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου μας για κομματικές σκοπιμότητες. Τα έως τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας διαψεύδουν τις Κασσάνδρες και πιστοποιούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο".

    Προχωρούμε μπροστά

    Προϋπολογισμό "αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας", χαρακτήρισε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, το νέο προϋπολογισμό του επομένου έτους κατά την παρουσίασή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    "Τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα του παρελθόντος αντιμετωπίζονται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία μας οδήγησαν οι υπερβάσεις των ελλειμμάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις" σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης .

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας , με τον προϋπολογισμό του 2007 επιδιώκονται: η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, χωρίς έκτακτα έσοδα, η δραστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων και η ενίσχυση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

    Τέλος συνοψίζοντας ο Υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι οι θετικές τα τελευταία δυόμισι χρόνια επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τυχαίες και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με αυτοπεποίθηση συναίνεση και χωρίς αιφνιδιασμούς προς τα εμπρός, εφαρμόζοντας το σχέδιο της για την οικονομία.

    Αντιλαϊκός προϋπολογισμός

    "Ο νέος προϋπολογισμός ακολουθεί πιστά την ταξική πολιτική που υλοποιεί η ΝΔ", δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου, του ΠΑΣΟΚ,

    "Οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με 33 δισ. ευρώ, ενώ μειώνονται οι δαπάνες για μισθωτούς και συνταξιούχους, για την παιδεία και τις κοινωνικές παροχές", εξήγησε η κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι με το νέο προϋπολογισμό οι έχοντες και κατέχοντες θα ωφεληθούν, ενώ οι πολλοί θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης, επισήμανε ότι το σύνολο των παροχών που έχει υποσχεθεί η ΝΔ ή έχει εννοηθεί ότι θα δώσει, καθιστά τον προϋπολογισμό ανεφάρμοστο.

    "Ο κρατικός προϋπολογισμός 2007 αποτελεί εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν καμία ωφέλεια από αυτόν" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ο προϋπολογισμός του 2007 είναι ένας από τους χειρότερους και επαχθέστερους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων και θα επιφέρει νέα μείωση στα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία και νέα εκτόξευση των κοινωνικών ανισοτήτων, δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

    Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του 2007 καθηλώνει και μειώνει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, οι εισοδηματικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. για την γεωργία μειώνονται δραστικά, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    [06] Οικονομία

    Ομιλία Καραμανλή

    "Αποτελεσματικά τα νέα μέτρα"

    14/11/2006 10:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Απονεμήθηκαν απόψε από τον Πρωθυπουργό τα βραβεία Επιχειρηματικότητας "Κούρος 2006" σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε για δωδέκατη συνεχή χρονιά η Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι βασικός στόχος της νέας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας του Έλληνα και η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί αποδίδουν, επικαλούμενος την αύξηση των επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας.

    "Δώσαμε άμεση προτεραιότητα στην εξυγίανση της οικονομίας και τη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος, φιλικού στην επιχειρηματικότητα. Εφαρμόσαμε νέο αναπτυξιακό πρότυπο και συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τη ενδυνάμωσή του. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο", ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή έκθεσή της βάζει στο κεφάλαιο για την Ελλάδα τον τίτλο: "Ελλάδα: Οι επενδύσεις επιστρέφουν πάλι". Επίσης επεσήμανε ότι οι επενδύσεις, στο δεύτερο τρίμηνο του 2006, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 14% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2005 και πρόσθεσε ότι η ανεργία στην Ελλάδα, από 11,3% στις αρχές του 2004, μειώθηκε στο 8,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2006.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης.

    Τα φετινά βραβεία Κούρος απονεμήθηκαν στους:

    Βραβείο Ανάπτυξης και / ή Καινοτομίας: Αθανάσιος Πηλιούνης - Διευθύνων Σύμβουλος της Teledome ΑΕΒΕ. Βραβείο Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό Στίβο: Αθανάσιος Ανδριανόπουλος - Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος των εταιριών Περιβαλλοντική ΑΤΕΒΕ & Helesi ΑΕΒΕ και διευθύνων σύμβουλος της Helesi Plc. Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς: Δημήτρης Μαρινόπουλος - Αντιπρόεδρος της Αφοί Μαρινόπουλοι ΑΕ

    [07] Υγεία

    Κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 2007

    Εισπνεόμενη ινσουλίνη

    14/11/2006 5:32:00 μμ

    Στις αρχές του 2007 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η εισπνεόμενη ινσουλίνη, που αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία λήψης του φαρμάκου για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Το νέο φάρμακο, που έχει πάρει την έγκριση του υπουργείου Υγείας θα είναι σε μορφή κάψουλας η οποία θα τοποθετείται σε ειδική συσκευή και κατά τη διάρκεια της χρήσης θα σπάει, θα εξαερώνεται και θα την εισπνέει ο ασθενής. Η συσκευή θα είναι φορητή και θα απαλλάξει τον ασθενή από τις πολλές ενέσεις ινσουλίνης. Η εισπνεόμενη ινσουλίνη θα χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου Β΄ οι οποίοι όμως θα πρέπει να κάνουν και μία ένεση ινσουλίνης την ημέρα. Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται η κυκλοφορία καινούργιας κατηγορίας αντιδιαβητικών δισκίων με νέους μηχανισμούς δράσης κατά της νόσου.

    Προβλέπεται αύξηση της εμφάνισης της νόσου

    Η ιατρική κοινότητα εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί ραγδαία αύξηση της νόσου, στις ανεπτυγμένες χώρες, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών.

    Στην Ελλάδα, ποσοστό 5-7% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Β, και περίπου το 5,5% ανά 100.000 κατοίκους από διαβήτη τύπου ένα, ενώ άλλοι τόσοι είναι ασθενείς της νόσου, χωρίς να το γνωρίζουν, εξαιτίας των ήπιων συμπτωμάτων της.

    Ο διαβήτης τύπου Α, ο οποίος δεν είναι κληρονομικός, εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνει η συχνότητα εμφάνισης και στην παιδική. Τα αίτιά του είναι η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό όμως με εξωτερικούς παράγοντες. Για την εμφάνισή του ενοχοποιείται μεταξύ άλλων και το αγελαδινό γάλα όταν παρέχεται στα βρέφη που δεν θηλάζουν μητρικό γάλα.

    Ο διαβήτης τύπου Β εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 40, ενώ τελευταία έχει αρχίσει να παρουσιάζεται και σε μικρότερες ηλικίες που φτάνουν και τα 20 έτη. Τα αίτια του αποδίδονται σε κληρονομικούς παράγοντες, ενώ ο τρόπος διατροφής, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης συμβάλλουν στην εμφάνισή του.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλύτερη πρόληψη για τους υποψήφιους ασθενείς είναι σωστή διατροφή και η άσκηση, που μπορούν να μειώσουν έως και 40% τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου στο μέλλον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 November 2006 - 21:50:32 UTC