Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν ικανοποιήθηκε η Κύπρος
  • [02] Υστερία με το πολώνιο
  • [03] Μεγάλος απών ο Κάστρο
  • [04] Φιλιππίνες: Καμία ελπίδα για επιζώντες
  • [05] Λίβανος: Κατασκήνωσαν έξω από τη Βουλή!

    [01] Πολιτική

    Από τις συστάσεις της Κομισιόν προς την Τουρκία

    Δεν ικανοποιήθηκε η Κύπρος

    2/12/2006 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Ανεπαρκείς έκρινε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδρίασε το πρωί με θέμα τις εξελίξεις στα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό και ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που καλείται να λάβει η Ε.Ε. εντός του Δεκεμβρίου. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διαφοροποιηθούν οι συστάσεις έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους και "ομόφωνα διατύπωσαν την εκτίμησή τους ότι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ικανοποιητικές". Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, "ώστε να υπάρξει στα τελικά συμπεράσματα ένα πλαίσιο, που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική συμμόρφωση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της".

    Δηλώσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου δεν προέβη σε δηλώσεις. Ο κ. Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφέρει ότι τον καλύπτει η ανακοίνωση.

    Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι όλα τα κόμματα ομόφωνα απορρίπτουν ως απαράδεκτα τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε ερώτηση, τι θα κάνει ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αν δεν εξασφαλιστούν αυτά που επιθυμεί η Λευκωσία, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, αν λέγεται δημοσίως η τακτική που θα ακολουθηθεί.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επιδίωξη δραστικών αλλαγών στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι στις αλλαγές αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται μηχανισμοί ελέγχου της Τουρκίας και χρονοδιαγράμματα. Φυσικά, είπε, "πρέπει να πέσει ο πέλεκυς του παγώματος του συνόλου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εάν και αυτή τη φορά δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

    Δεν απέκλεισε επίσης, εάν χρειαστεί, το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και η δυνατότητα να μη συναινέσει η Λευκωσία στην έκδοση των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η προσέγγιση της Φινλανδικής Προεδρίας υποβοηθά την Τουρκία και τιμωρεί την Κύπρο. Τέλος ο γ.γ. των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι εισηγήθηκε πλήρες πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για 18 μήνες.

    Στο μεταξύ η πρόταση της Κομισιόν για πάγωμα οκτώ σημείων διαπραγμάτευσης με την Άγκυρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικών διαβουλεύσεων και πυκνού παρασκηνίου. Τα νέα δεδομένα απασχόλησαν και τη δίωρη συνάντηση που είχαν χθες στη Λευκωσία η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την οποία διαμόρφωσαν ένα σχέδιο δράσης για το χειρισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων. "Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης, η οποία θα κορυφωθεί είτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, είτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου", τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε έναντι της Ε.Ε., διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαβουλεύσεις για τα ευρωτουρκικά

    Διαβουλεύσεις Αθήνας-Λευκωσίας

    Αντιδράσεις σε Αθήνα - Λευκωσία

    "Πάγωμα" διαπραγματεύσεων

    Στον "πάγο" η ένταξη της Τουρκίας

    [02] Κόσμος

    Εξελίξεις με σασπένς

    Υστερία με το πολώνιο

    2/12/2006 1:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/12/2006 5:15:17 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - BBC - Reuters

    "Ουσιαστικά μηδενικές" χαρακτηρίζει τις πιθανότητες επιβίωσης του Ιταλού Μάριο Σκαραμέλα που μολύνθηκε με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210, όπως ο Ρώσος πρώην πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο βρετανικός Τύπος, αντικρούοντας τις επίσημες δηλώσεις των γιατρών του. "Οι γιατροί εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης του Σκαραμέλα είναι ουσιαστικά μηδενικές. Πιστεύουν ότι στο εξής ο Σκαραμέλα θα νοσεί όλο και πιο βαριά και θα πεθάνει", γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ, επικαλούμενη αστυνομική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Την ίδια ώρα ανακοίνωση του βρετανικού νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο Σκαραμέλα υποστηρίζει ότι ο Ιταλός είναι "καλά" και οι επιπλέον εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε σήμερα δεν έδειξαν σημάδια μόλυνσής του από ραδιενεργό ουσία, προσθέτοντας ότι ο ασθενής θα υποβληθεί και σε νέες εξετάσεις αύριο Κυριακή. Στο μεταξύ ο Μαξίμ Λιτβινένκο, αδελφός του Αλεξάντερ, ο οποίος ζει στην Ιταλία, επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι η νύφη του -η σύζυγος του Ρώσου πρώην κατασκόπου- μολύνθηκε "με μια ασήμαντη δόση" του δηλητηρίου και ότι η ζωή της "δεν διατρέχει κίνδυνο". "Μόλις μίλησα με τη Μαρίνα, μολύνθηκε από πολώνιο-210 αλλά σε μια ασήμαντη δόση και δεν είναι σοβαρό. Η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο", δήλωσε ο Μαξίμ Λιτβινένκο, 24 ετών, που κατοικεί κοντά στην Ανκόνα, στις ακτές της Αδριατικής.

    "Καθαρά" τα αεροσκάφη της British Airways

    Το βράδυ της Παρασκευής η βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (HPA), είχε ανακοινώσει ότι ένα "ενήλικο" μέλος της οικογένειας του Λιτβινένκο "που βρισκόταν κοντά του κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του", είχε "εκτεθεί στο πολώνιο-210". Το επίπεδο που εντοπίστηκε δεν είναι "τόσο σημαντικό για να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα μια ασθένεια", είχε διευκρινίσει, χωρίς να κατονομάζει αυτό το πρόσωπο. Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News ανέφερε στη συνέχεια ότι ίχνη πολωνίου βρέθηκαν στα ρούχα της συζύγου του Λιτβινένκο αλλά πως ούτε εκείνη ούτε και ο γιος τους είχαν πολώνιο-210 στον οργανισμό τους.

    Εξάλλου ακίνδυνα για το κοινό είναι τα τρία αεροσκάφη της British Airways στα οποία ανιχνεύθηκαν μικρής ποσότητας ίχνη ραδιενεργού ουσίας, που ήταν πολώνιο-210. Τα αεροσκάφη έλαβαν ήδη το πράσινο φώς από τις βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες, να επαναλάβουν κανονικά τις πτήσεις τους τις προσεχείς ημέρες, έγινε σήμερα γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

    "Τα τρία αεροσκάφη εξετάστηκαν και τα ίχνη του πολώνιου-210 που ανιχνεύτηκαν σ αυτά δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για το κοινό", ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας. "Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τους επιβάτες", πρόσθεσε.

    Καθησυχαστικές δηλώσεις έκανε και εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας που δήλωσε ότι και τα τρία αεροσκάφη θα τεθούν κανονικά σε λειτουργία λίαν προσεχώς ίσως και αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Ωστόσο τα διεθνή μέσα εξακολουθούν να συναγωνίζονται ως προς το ποιός θα ανακαλύψει που πολώνιο. Μετά τα αεροσκάφη της British Airways, το τηλεοπτικό δίκτυο SKYNEWS έκανε λόγο και για ένα αεροσκάφος της EasyJet. Μικρές δόσεις του ραδιενεργού ισοτόπου εικάζεται ότι έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του Λονδίνου ενώ κάποιοι μίλησαν και για την αίθουσα συσκέψεων της ιταλικής Γερουσίας στη Ρώμη, όπου επίσης είχε πατήσει το πόδι του ο Σκαραμέλα.

    Ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που τον συνάντησε

    Τα γεγονότα αυτά τροφοδοτούν συνεχώς την αγωνία, που τα βρετανικά μέσα αναπαράγουν με τον τρόπο τους. "Λένε ότι θα ήταν θαύμα αν ζήσει αρκετά περισσότερο" (σ.σ. από το Λιτβινένκο)", πρσθέτει η αστυνομική πηγή στη Ντέιλι Μίρορ αναφερόμενη σε σχόλια των γιατρών του Ιταλού Μάριο Σκαραμέλα, συνδέσμου του Λιτβινένκο και ενός από τους τελευταίους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί του, και ο οποίος νοσηλεύεται από χθες, Παρασκευή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου. "Φαίνεται ότι θα έχουμε μια δεύτερη δολοφονία". Για την εφημερίδα Σαν, ο άνδρας που παρουσιαζόταν ως εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας και διεθνής σύμβουλος και ο οποίος συνάντησε την 1η Νοεμβρίου τον Λιτβινένκο σε εστιατόριο στο Πικαντίλι είναι "βαριά άρρωστος". Η Ντέιλι Μέιλ γράφει ότι "η ζωή του κινδυνεύει". Σε επίσημη ανακοίνωση έξω από το νοσοκομείο ο εκπρόσωπος του University College Hospital ανέφερε, ωστόσο, χθες βράδυ ότι "η υγεία του ασθενή ήταν καλή και δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα δηλητηρίασης από ραδιενεργό ουσία". Το επίπεδο του πολωνίου-210 που ανιχνεύθηκε στον οργανισμό του "είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο που είχε ο Λιτβινένκο", πρόσθεσε.

    Παράλληλα ο βρετανικός Τύπος αποκαλύπτει σήμερα λεπτομέρειες των πληροφοριών που έδωσε ο Μάριο Σκαραμέλα στο Λιτβινένκο σε εκείνη τη συνάντησή τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, στο σημείωμα αυτό αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα, κατηγορούνται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και μια οργάνωση βετεράνων ονόματι "Αξιοπρέπεια και Τιμή" υπό τον Ρώσο συνταγματάρχη Βελεντίν Βελίτσκο, ότι θέλουν να εξοντώσουν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Λιτβινένκο, τα οποία θεωρούνται βλαβερά προς τα ρωσικά συμφέροντα.

    Εκτός από τον επιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόφσκι που χαρακτηρίζεται "υπ αριθμόν ένα εχθρός της Ρωσίας" και του "συντρόφου του στα όπλα" Λιτβινένκο, στο σημείωμα αναφέρονται επίσης τα ονόματα του Σκαραμέλα και του Ιταλού γερουσιαστή Πάολο Γκουτσάντι, προέδρου της επιτροπής Μιτρόχιν που ερευνά δραστηριότητες της KGB στην Ιταλία την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

    "Τα ονόματα του Σκαραμέλα και του Γκουτσάτι αναφέρονται με τα αρχικά τους συχνά σε εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ αξιωματικών των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που εργάζονται για την υπηρεσία SVR (η οποία διαδέχθηκε την KGB), για το Κρεμλίνο και βετεράνους της SVR που έχουν συγκροτήσει την οργάνωση "Αξιοπρέπεια και Τιμή", επισημαίνεται στο σημείωμα, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ. "Οι αξιωματικοί αυτών των υπηρεσιών πληροφοριών μιλούν όλο και περισσότερο για την ανάγκη να γίνει χρήση βίας κατά των Γκουτσάντι και Σκαραμέλα, θεωρώντας τις συνεχείς δραστηριότητές τους αντι-ρωσικές όπως και κατά του Μπερεζόφκσι και του Λιτβινένκο", προστίθεται.

    Στο έγγραφο υπογραμμίζεται επίσης ότι "ένας πράκτορας που εργάζεται για λογαριασμό του αναπληρωτή του συνταγματάρχη Βελίτσκο έχει στη διάθεση του τοπικό δίκτυο πρακτόρων της KGB και προετοιμάζει την τελική πράξη (που μπορεί να είναι μια πρόκληση ή ακόμη μια δολοφονία)". Το σημείωμα αυτό που δόθηκε στο Ρώσο πρώην πράκτορα είχε επανασυνταχθεί από ένα Ρώσο ερευνητή που ζει στην Ελβετία, τον Εβγκένι Λιμάρεφ, ο πατέρας του οποίου ήταν πράκτορας της KGB τη δεκαετία του 1970. Στο σημείωμα κατηγορείται επίσης η οργάνωση των αξιωματικών ότι σε αυτήν οφειλόταν η δολοφονία της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, τον Οκτώβριο, έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα. Ο Σκαραμέλα είχε συναντήσει τον Λιτβινένκο το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου στο ιαπωνικό εστιατόριο σούσι Ιτσού στο Πικαντίλι, στο κέντρο του Λονδίνου. Από το ίδιο βράδυ ο Λιτβινένκο είχε αισθανθεί τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης. Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: More tests for dead spy's contact

    The Mirror: SPY'S PAL AND WIFE HAVE NUKE POISONING

    The Daily Mail: Latest spy drama twist: Contaminated friend escapes radiation poisoning

    The Daily Telegraph: Spy's contact and wife also poisoned

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελέγχονται τα αεροσκάφη

    [03] Κόσμος

    Από τις εκδηλώσεις για τα γενέθλια του

    Μεγάλος απών ο Κάστρο

    2/12/2006 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ- BBC

    Δεν παρέστη τελικά σήμερα ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο, που ασθενεί εδώ και αρκετό καιρό, στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και στους εορτασμούς που έγιναν στην κεντρική πλατεία της Αβάνας, με αφορμή τα 80α γενέθλιά του. Η μεγαλειώδης παρέλαση που διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα είχε συνταχθεί έτσι ώστε να μπορέσει να την παρακολουθήσει από κοντά και ο κομαντάντε στην περίπτωση που οι γιατροί θα του επέτρεπαν μια πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Ο Φιντέλ Κάστρο νοσηλεύεται από τις αρχές Ιουλίου μετά από αιμορραγία που παρουσίασε στην κοιλιακή χώρα, υποβλήθηκε σε επέμβαση και έκτοτε τα καθήκοντά του έχει αναλάβει οι αδελφός του, Ραούλ, νυν Υπουργός Άμυνας της Κούβας. Στην ομιλία του ο Ραούλ Κάστρο δεν ανέφερε τίποτε για τον ασθενή αδελφό του και την πορεία της υγείας του, αλλά έδωσε στίγμα μετάβασης, κάνοντας λόγο ακόμη και για νέα αρχή με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία στους παρισταμένους και σ όλο τον κουβανικό λαό, την ίδια ώρα που το ιατρικό απόρρητο συμπληρώνει τέσσερις μήνες. Από τις 31 Ιουλίου, η κοινή γνώμη περιμένει κάτι παραπάνω από φωτογραφίες και βίντεο του ασθενή Κουβανού Προέδρου, με αποτέλεσμα να επανέρχονται στο προσκήνιο οι φήμες ότι ο Κάστρο πάσχει από καρκίνο του παχέως εντέρου ενώ ως αποχαιρετισμός χαρακτηρίζεται το μήνυμα της κρατικής τηλεόρασης πώς ο Φιντέλ θα υπάρχει πάντα και θα οδηγεί. Το εγκώμιο του Κάστρο έπλεξαν αριστεροί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Καθησυχαστικές αλλά αόριστες ήταν οι δηλώσεις αγαπημένων του φίλων όπως ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ο νομπελίστας Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βιογράφος του Φιντέλ Κάστρο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Ailing Castro misses Cuban parade

    [04] Κόσμος

    Εκατοντάδες άνθρωποι καταπλακώθηκαν από τη λάσπη

    Φιλιππίνες: Καμία ελπίδα για επιζώντες

    2/12/2006 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Επιζώντες έψαχναν απεγνωσμένα ανάμεσα σε σωρούς θυμάτων να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα το πρωί του Σαββάτου στις κεντρικές Φιλιππίνες, όπου οι κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, που έφερε ο τυφώνας Ντούριαν, κόστισαν εκατοντάδες ζωές. Οι βροχοπτώσεις και οι άνεμοι ταχύτητας 225 χλμ. ανά ώρα προκάλεσαν κατολισθήσεις λάσπης και βράχων από τις πλαγιές του ενεργού Ηφαιστείου Μαγιόν, περίπου 320 χλμ. νοτίως της Μανίλας, την Πέμπτη, καταπλακώνοντας ολόκληρα χωριά. Αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν ότι 208 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο και άλλοι 261 αγνοούνται στην περιοχή Μπικόλ. Οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται κάθε λεπτό που περνά καθώς οι διασώστες, πολλοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν παρά μόνο τα γυμνά τους χέρια, ανασύρουν σορούς και ανθρώπινα μέλη από βουνά λάσπης. Τα θύματα "είναι ήδη εκατοντάδες μόνο από τέσσερις περιοχές", δήλωσε ο Σέντρικ Νταέπ, επικεφαλής του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση καταστροφών. "Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε επιχειρήσεις ανάσυρσης θυμάτων. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν επιζώντες".

    Σχεδόν 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και ολόκληρες κοινότητες ερημώθηκαν, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας καταστράφηκαν, γέφυρες παρασύρθηκαν και δρόμοι αποκλείσθηκαν από ξεριζωμένα δένδρα, μεταλλικές στέγες και τόνους λάσπης. Ο τυφώνας Ντούριαν έφθασε στην θάλασσα της Νότιας Κίνας χθες Παρασκευή, αφού έπληξε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους στις Φιλιππίνες. Αναμένεται να εξασθενίσει και να μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα πριν πλήξει το Βιετνάμ την Δευτέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκατοντάδες νεκροί στις Φιλιππίνες

    [05] Μ. Ανατολή

    Λίβανος: Κατασκήνωσαν έξω από τη Βουλή!

    2/12/2006 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα έξω από τη λιβανική Βουλή, έδρα της Κυβέρνησης του Φουάντ Σινιόρα, στη Βηρυτό η συγκέντρωση υποστηρικτών της φιλοσυριακής, υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ, αντιπολίτευσης. Οι νέοι που διανυκτέρευσαν έξω από τη Βουλή ζητώντας την παραίτηση της Κυβέρνησης Σινιόρα, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, και τον σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, άρχισαν από νωρίς το πρωί να φωνάζουν συνθήματα κατά του Πρωθυπουργού του Λιβάνου. Οι διαδηλωτές, τους οποίους ο στρατός κρατά σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την έδρα της Κυβέρνησης, επαναλαμβάνουν συνθήματα όπως "Σινιόρα, Αλί Μπαμπά, έξω εσύ και η κυβέρνηση των κλεφτών σου". Οι διαδηλωτές έχουν στήσει εκατό μεγάλες σκηνές και ένα πρόχειρο κυλικείο κοντά στο κέντρο της Βηρυτού, στην Πλατεία Ριάντ Σολ απέναντι από την έδρα της κυβέρνησης και στην παρακείμενη Πλατεία των Μαρτύρων αλλά και σε δρόμους που οδηγούν στην έδρα της Κυβέρνησης, όπου χθες Παρασκευή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο. "Όσο και να μείνουν στο δρόμο... η Κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα δεν θα πέσει", δήλωσε ο ηγέτης των σουνιτών Σάαντ αλ-Χαρίρι, που υποστηρίζει τον Σινιόρα, στην κανάλι Αλ Χούρα, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ύστερα από επαφές με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο στρατός επέτρεψαν να απελευθερωθεί η πρόσβαση στην έδρα της κυβέρνησης που είχε κλείσει από τις σκηνές των διαδηλωτών. "Έχουμε αφήσει ανοικτές τις εισόδους προκειμένου να επιτρέψουμε στον Σινιόρα και τους Υπουργούς του να διαφύγουν", είπε ο 20χρονος φοιτητής Άχμεντ. "Θα παραμείνουμε εδώ έως να πέσει αυτή η Κυβέρνηση. Δεν θέλουμε κηδεμονία στο Λίβανο ούτε τη συριακή, ούτε την ιρανική, ούτε τη δυτική", είπε μια διαδηλώτρια.

    Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα είπε στον Σινιόρα και στους υπουργούς που βρίσκονταν μαζί του στην έδρα της Κυβέρνησης ότι η χώρα του τους υποστηρίζει, ανέφερε το γραφείο του Σινιόρα. Η Σαουδική Αραβία δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, είπε σε τηλεφωνική συνομιλία ο Αμπντάλα.

    Δεκάδες στρατιώτες έχουν αποκλείσει την έδρα της Κυβέρνησης με συρματοπλέγματα και μεταλλικά φράγματα ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της -του σιιτικού Κινήματος Αμάλ και του Ελεύθερου Πατριωτικού Μετώπου του χριστιανού ηγέτη Μισέλ Αούν- έστησαν έναν πρόχειρο καταυλισμό για να περάσουν τη νύκτα. Πολλοί ξάπλωσαν στα πεζοδρόμια τυλιγμένοι με κουβέρτες. "Είμαστε εδώ για το κεφάλι του Σινιόρα γιατί είναι προδότης", δήλωσε ο Σάλεχ Χάσαν, ένας 45χρονος από την Κοιλάδα Μπεκάα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Protesters set up camp in Beirut

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαδηλώσεις στη Βηρυτό

    Μεγαλώνει η ένταση στο Λίβανο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 December 2006 - 17:50:42 UTC