Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επόμενη μέρα
  • [02] "Βραδύτητα στην απονομή Δικαιοσύνης"
  • [03] Διέγραψε την Ένωση Αστυνομικών Ν.Αττικής
  • [04] Αύριο τα αποτελέσματα
  • [05] Τραγωδία στις Φιλιππίνες
  • [06] Σε κρίσημη κατάσταση ο Πινοσέτ
  • [07] "Ομολόγησε" την αποτυχία στο Ιράκ
  • [08] Εννιάχρονη μητέρα στο Περού
  • [09] Διαχωρίστηκαν με επιτυχία σιαμαία στο Ριάντ
  • [10] Ανοίγουν οι κάλπες στη Βενεζουέλα
  • [11] Ποτό "μπόμπα"΄σκότωσε 14 στην Παραγουάη
  • [12] Αυτοκτόνησε 14χρονος για "ροζ" κλήσεις
  • [13] Έφεση στην καταδίκη του Σαντάμ
  • [14] Αμερικανική επιδρομή με θύματα γυναικόπαιδα
  • [15] "Βράζει" ο Λίβανος
  • [16] Καθησυχαστικός ο Σάββας Τσιτουρίδης
  • [17] Ηλυσιακός για… Α΄ Εθνική
  • [18] Αμετάβλητες η κορυφές στους ομίλους της Γ΄ Εθνικής
  • [19] Πρωταθλήτρια κόσμου ξανά η Βραζιλία

    [01] Πολιτική

    Επόμενη μέρα

    3/12/2006 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την επόμενη μέρα, μετά τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σήμερα ολοκληρώνονται οι αλλαγές προσώπων και οργανωτικής δομής με την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ανασύνθεσης του συντονιστικού οργάνου ως Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου και των ονομάτων που θα αποτελέσουν τη δωδεκαμελή επιτροπή που θα οδηγήσει στο προγραμματικό συνέδριο του κόμματος. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχθεί φέουδα στο κόμμα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει ο Πέτρος Ευθυμίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σαρωτικές αλλαγές

    [02] Κοινωνία

    Διαπίστωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

    "Βραδύτητα στην απονομή Δικαιοσύνης"

    3/12/2006 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου διαπίστωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς δίνοντας ως παράδειγμα ότι ένα κακούργημα που διαπράττεται σήμερα θα εκδικαστεί το 2010 μιλώντας το πρωί στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων. Ο κ. Σανιδάς τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του ωραρίου λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων έως τις 8 το βράδυ και ζήτησε μάλιστα απ' όλους τους φορείς να στηρίξουν την πρότασή του Την αντίθεση τους στην πρόταση εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός αλλά και ενώσεις δικαστών. Από τη μεριά ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε της απόφασης του Μισθοδικείου για τις αυξήσεις στους δικαστικούς χαρακτηρίζοντας παράδοξο το γεγονός, η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, όπως είπε, να λαμβάνει μεγαλύτερες αποδοχές από τον εκάστοτε πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ο κ. Κεδίκογλου επανέλαβε μάλιστα τις θέσεις του, ότι δεν έδωσε εντολή ούτε απαγόρευσε σε συναδέλφους του να εκδίδουν προσωρινές διαταγές. Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος, τις προσλήψεις προσωπικού αλλά και το πρόγραμμα ανέγερσης νέων φυλακών αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας ενώ δε παρέλειψε να αναφέρει ότι η έρευνα για την κάθαρση θα προχωρήσει σε βάθος.

    Οι παρόντες

    Στη ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παρευρέθησαν εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι βουλευτές Αντ. Φούσας, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Χ. Πρωτόπαπας, Βέρα Νικολαΐδου, Φ. Κουβέλης, ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Αργ. Καρράς, ο τέως πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών Π. Πικραμμένος, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, Δ. Παξινός και Κ. Πεταλάς, αντίστοιχα, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, πρώην δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, δικηγόροι και εισαγγελείς.

    [03] Κοινωνία

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

    Διέγραψε την Ένωση Αστυνομικών Ν.Αττικής

    3/12/2006 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη διαγραφή της μεγαλύτερης Ένωσης Αστυνομικών, αυτής του νομού Αττικής, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Η απόφαση ελήφθη μετά την άρνηση των οργάνων της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής, να επιβάλει πειθαρχικά μέτρα σε βάρος του αντιπροέδρου της Ένωσης, δηλώσεις του οποίου είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και για αντικαταστατικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια αρχαιρεσιών.

    [04] Κόσμος

    Νέα στοιχεία εντείνουν την "κατασκοπολογία"

    Αύριο τα αποτελέσματα

    3/12/2006 2:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/12/2006 7:03:52 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ - BBC - The Daily Mail - The Independent - The Guardian - The Daily Telegraph

    Αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων των τεσσάρων Ελλήνων για πιθανή μόλυνση από το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210. Έχουν ήδη σταλεί δείγματα ούρων στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και θα γίνουν ειδικευμένες εξετάσεις που στοχεύον στην πιθανή ανίχνευση πολωνίου. Και οι τέσσερις είχαν διαμείνει το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, στο ίδιο ξενοδοχείο του Λονδίνου με το Ρώσο πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που διαμένουν στην περιφέρεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθούν σε ανάλογες εξετάσεις και άλλοι 15 Έλληνες, οι οποίοι επίσης διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο ή είχαν δειπνήσει στο επίμαχο εστιατόριο του Λονδίνου, που είχε επισκεφθεί και ο Λιτβινένκο. Ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Υγείας, στις 70 εξετάσεις που έγιναν στη Βρετανία σε άτομα που είχαν επισκεφθεί τόσο το ξενοδοχείο όσο και το εστιατόριο δε βρέθηκαν ίχνη ραδιενεργούς ουσίας. Εξάλλου τα ποσοστά ραδιενέργειας που βρέθηκαν στο σώμα τόσο του Ιταλού Μάριο Σκαραμέλα, συνδέσμου του Λιτβινένκο όσο και στη χήρα του Μαρίνα δεν είναι υψηλά ώστε να προκαλούν ανησυχίες τονίζουν οι αρμόδιοι γιατροί. Ο βρετανικός Τύπος όμως εμφανίζεται καχύποπτος στα επίσημα ανακοινωθέντα ενώ συνεχίζει να δημοσιεύει σενάρια κατασκοπείας. Η ουσία που όπως όλα δείχνουν σκότωσε τον Ρώσο πρώην πράκτορα ανιχνεύεται τις τελευταίες ημέρες στα πιο απίθανα σημεία, δίνοντας τροφή για νέα σενάρια "κατασκοπολογίας". Μικρές δόσεις του ραδιενεργού ισοτόπου έχουν εντοπιστεί σε 12 σημεία του Λονδίνου. Οι ανησυχίες των Λονδρέζων εντείνονται ενώ οι σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους. Την ίδια ώρα, οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες επέτρεψαν στα τρία αεροσκάφη της British Airways, στα οποία είχε ανιχνευθεί ραδιενεργός ουσία, να επαναλάβουν τις πτήσεις.

    "Ψάχνουν" παντού για πολώνιο

    Τα αρμόδια Υπουργεία της χώρας μας, καθώς κάποιες από τις πτήσεις που έκαναν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχαν προορισμό την Αθήνα, είναι σε διαρκή συνεννόηση με τις βρετανικές Αρχές. Ωστόσο αναμένονται ακόμη οι απαραίτητες διευκρινίσεις για πολλά σημεία της υπόθεσης.

    Στο μεταξύ σε θρίλερ με κοινό παρονομαστή τη ραδιενέργεια, εξελίσσονται οι δύο παράλληλες υποθέσεις. Η πρώτη αφορά στους ενοίκους που διέμεναν στο ξενοδοχείο "Millenium" του Λονδίνου, την ίδια χρονική περίοδο όπου δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πρώην πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος επίσης είχε καταλύσει εκεί. Και η δεύτερη σε εκείνους που ταξίδεψαν με συγκεκριμένα αεροσκάφη της British Airways στα οποία ανιχνεύθηκαν ίχνη του πολωνίου-210.

    Η δολοφονία του Ρώσου Αλεξάντερ Λιτβινένκο επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο διεθνές προσκήνιο το θέμα των ραδιενεργών ουσιών και της παράνομης εμπορίας τους.

    Μέσω διεθνούς συνεργασίας, Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και 15 χρόνια να ελέγξουν την παράνομη διακίνηση ραδιενεργού υλικού, προερχόμενο κυρίως από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Στον άγνωστο αυτό πόλεμο έχουν καταγραφεί αρκετές επιτυχίες, όμως έστω και μία αποτυχία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

    Τα διεθνή μέσα συναγωνίζονται στο ποιος θα ανακαλύψει που πολώνιο-210. Μετά τα αεροσκάφη της British Airways, τα οποία όπως επίσημα τονίζεται είναι καθαρά το τηλεοπτικό δίκτυο SKYNEWS έκανε λόγο και για ένα αεροσκάφος της EasyJet. Με αυτό είχε πετάξει προς τη Νάπολη ο Μάριο Σκαραμέλα. Κι αυτό όμως βρέθηκε τελικά. "καθαρό".

    Χθες εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Μεταφορών, βρέθηκαν υψηλά ποσοστά ραδιενεργού ουσίας σε Airbus 319 των φινλανδικών αερογραμμών που πραγματοποιούσε πτήση από το Βερολίνο στη Μόσχα μέσω Ελσίνκι - κατά την εξέτασή του από ειδικούς στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδεύσουν από τη Μόσχα στο Ελσίνκι επιβιβάστηκαν σε άλλο αεροσκάφος και αναχώρησαν κανονικά.

    Στο μεταξύ, απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου και δηλώσεις του Ιταλού Σκαραμέλα.

    Η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ γράφει ότι η ΜΙ5, η βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών - Εσωτερικής Ασφάλειας, ανέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν άνδρα που έδειχνε να έχει "σημαντικές" πληροφορίες για το θάνατο του Λιτβινένκο. Ενώ, ο Ομπσέρβερ, γράφει σήμερα πως ο Ρώσος πρώην πράκτορας, Αλεξάντρ Λιτβινένκο, επρόκειτο να εκβιάσει αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και Ρώσους επιχειρηματίες.

    Ο Ρώσος πρώην πράκτορας που πέθανε ύστερα από επιπλοκές μιας μυστηριώδους δηλητηρίασης τις 23 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα -που στηρίζει το σχετικό ρεπορτάζ σε μαρτυρία της Ρωσίδας φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ Γιούλια Σβιετλίσναγια- είχε μείνει από χρήματα και ήταν απολύτως σίγουρος ότι θα μπορούσε ν αποσπάσει οποιονδήποτε φάκελο και να απειλεί στη συνέχεια με αποκαλύψεις μυστικών εγγράφων που προέρχονταν από την υπηρεσία FSB.

    Η φοιτήτρια δηλώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως ο Λιτβινένκο είχε έρθει σε επαφή μαζί της στις αρχές του έτους και της πρότεινε να συνεργαστούν για "να κερδίσουν χρήματα" επειδή ο ίδιος "θα εκβίαζε πολλά ισχυρά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ολιγάρχες και διεφθαρμένοι αξιωματούχους στο Κρεμλίνο".

    "Έκανε λόγο για το ποσό 10.000 στερλινών (14.800 ευρώ/ 19.700 δολάρια) κάθε φορά που θα δεχόταν να σταματήσει την αποκάλυψη μυστικών εγγράφων που προέρχονταν από την υπηρεσία FSB [] Ο Λιτβινένκο είχε μείνει από χρήματα και ήταν απολύτως σίγουρος ότι θα μπορούσε ν αποσπάσει οποιονδήποτε φάκελο", φέρεται να δήλωσε η Ρωσίδα φοιτήτρια. Ο Ομπσέρβερ, σημειώνει πως η πρόσβαση του πρώην πράκτορα σε τέτοια έγγραφα φέρεται να έκανε τον Λιτβινένκο εχθρό του Κρεμλίνου και των ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων.

    Βέβαια αυτά δεν είναι τα μόνα "σενάρια" που κυκλοφορούν. Διαφορετικές εκδοχές του "μύθου" διατυπώνουν βρετανικές εφημερίδες στις σημερινές τους εκδόσεις, για το θάνατο του Λιτβινένκο. Η εφημερίδα "Σάντεϊ Εξπρές" υποστηρίζει την εκδοχή ότι ο Ρώσος πρώην πράκτορας είχε ασπασθεί το Ισλάμ και προσπαθούσε να προμηθεύσει στην Αλ Κάιντα πυρηνικό οπλισμό, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος διεθνών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Την εκδοχή αυτή η εφημερίδα τη στηρίζει στις πληροφορίες που έδωσε ο Τσετσένος πρώην Υπουργός και γείτονας του Λιτβινένκο στο βόρειο Λονδίνο, Άχμεντ Ζακάγεφ, ο οποίος καταζητείται από τις ρωσικές Αρχές για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Όλα συνηγορούν στο ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να ξεδιαλύνει τόσο γρήγορα. Η νεκροψία του Λιτβινιένκο από την οποία οι βρετανικές Αρχές ελπίζουν να μπορέσουν να ξεμπλέξουν το κουβάρι της υπόθεσης θα χρειαστεί ημέρες για να δώσει ασφαλή στοιχεία.

    "Είμαι καλά...", λέει ο Σκαραμέλα, "αλλά..."

    Στο μεταξύ, ο Ιταλός Μάριο Σκαραμέλα, συνεργάτης του Λιτβινένκο, δηλώνει ότι προς το παρόν είναι "καλά", αλλά η ποσότητα του ραδιενεργού στοιχείου που υπάρχει στον οργανισμό του μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

    "Η υπόθεση που ερευνούμε είναι του Μάριο Σκαραμέλα, που συναντήθηκε με τον κ. Λιτβινένκο την 1η Νοεμβρίου, πριν ο κ. Λιτβινένκο εισαχθεί στο Νοσοκομείο. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι στο σώμα του κ. Σκαραμέλα βρίσκεται πολώνιο 210, αλλά σε σημαντικά χαμηλότερη ποσότητα από ότι στο Λιτβινένκο", αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν. Ακόμα όμως και μετά απ αυτές τις διαβεβαιώσεις και την επίσημη εκδοχή ότι ο Σκαραμέλα δεν διατρέχει κίνδυνο μερικά βρετανικά Μέσα προτιμούν να τον παρουσιάζουν ακόμα κι ως ...ετοιμοθάνατο. "Παρόλο που το επίπεδο του πολωνίου στον οργανισμό του είναι χαμηλό, είναι αρκετό ώστε να προκαλεί στους γιατρούς του σοβαρές ανησυχίες", αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο SKYNEWS.

    Πάντως σε επιστολή του που έστειλε στον δικηγόρο του και περιήλθε στην κατοχή του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΝΣΑ, ο Σακαραμέλα, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Λονδίνο, γράφει: "Έχω λόγους να πιστεύω ότι η δηλητηρίασή μου και εκείνη του Λιτβινένκο συνδέονται με τις πληροφορίες που ο ίδιος ο Λιτβινένκο μου είχε δώσει τους προηγούμενους μήνες". Ο Σκαραμέλα είναι εμφανίζεται ως ειδικός σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και ως σύμβουλος της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής "Μιτρόκιν" που ερευνούσε τη δράση της KGB στην Ιταλία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

    "Χθες (Παρασκευή) η Σκότλαντ Γιαρντ και η βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας με ενημέρωσαν ότι έχω δηλητηριαστεί με πολώνιο-210", γράφει ο Σκαραμέλα στην επιστολή του, που δόθηκε από τον Ναπολιτάνο δικηγόρο του, Σέρτζιο Ραστρέλι στο ΑΝΣΑ. "Παρά τη μεγάλη αγωνία μου, προς το παρόν αισθάνομαι καλά και δεν έχω κάποιο σύμπτωμα... αλλά οι αναλύσεις στα ούρα μου αποκάλυψαν ίχνη μιας δόσης πολωνίου-210, σημαντικά μικρότερης από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στον Λιτβινένκο, αν και αυτή θεωρείται εν δυνάμει θανατηφόρα". Ο Σκαραμέλα νοσηλεύεται από την Παρασκευή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. του Λονδίνου (UCH) και οι γιατροί εκτιμούν ότι μπορεί να πάρει εξιτήριο στις αρχές της εβδομάδας. Το ιταλικό Υπουργείο Υγείας έστειλε δύο ειδικούς στο Λονδίνο για να εξετάσουν τον Σκαραμέλα, που δεν απέκλεισαν μάλιστα το ενδεχόμενο να λάβει εξιτήριο ακόμη και αύριο.

    Ο Σκαραμέλα είχε συναντηθεί την 1η Νοεμβρίου με τον Λιτβινένκο σε ένα σούσι μπαρ του Λονδίνου και λίγες ώρες μετά ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος αρρώστησε για να αφήσει την τελευταία του πνοή πριν 10 ημέρες. Ο μυστηριώδης θάνατος του Λιτβινένκο πυροδότησε σενάρια για δηλητηρίασή του από Ρώσους μυστικούς πράκτορες.

    Η Μόσχα απέκρουσε πάντως τις κατηγορίες ,τονίζοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες της δεν είχαν κανένα λόγο να σκοτώσουν τον Λιτβινένκο.

    Αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη η ρωσική Κυβέρνηση

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ιβάνοφ δήλωσε σήμερα ότι οι μυστικές ρωσικές υπηρεσίες δεν είχαν κανένα λόγο να σκοτώσουν τον πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μετάσχει στην έρευνα που ήδη διενεργείται.

    "Λογικά, και στο ερώτημα ποιός επωφελείται από το έγκλημα αυτό, δεν βλέπω κανένα λόγο να υπερασπιστεί κανείς αυτά τα προβοκατόρικα που αναφέρονται στο δυτικό Τύπο , σύμφωνα με τα οποία η KGB ή η FSB (διάδοχος της KGB) βρίσκεται πίσω από το έγκλημα", τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    "Θα πρέπει να υπάρξει μια έρευνα σοβαρή και αντικειμενική. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και τονίζω πως η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια", υπογράμμισε ο κ. Ιβάνοφ, στη συνέντευξη που δόθηκε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα" και αναμεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

    Η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγραφ δημοσίευσε σήμερα ένα ντοκουμέντο που παρουσίασε ως σημείωμα που έδωσε ο Σκαραμέλα στον Λιτβινένκο την 1η Νοεμβρίου στο Λονδίνο και στο οποίο κατηγορούνται ό ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι μεθοδεύουν τη δολοφονία πολλών ατόμων που θεωρούνται επιζήμια για τα ρωσικά συμφέροντα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Daily Mail: MI5 told Litvinenko: Your life is in danger

    The Independent: The Litvinenko murder: Scaramella - The Italian Connection

    The Guardian: Revealed: Litvinenko's Russian 'blackmail plot'

    The Daily Telegraph: Russia: biggest spy threat to Britain

    Sunday Express: Was ex-spy trying to sell dirty bomb?

    BBC: Spy death inquiry moves to Russia

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υστερία με το πολώνιο

    [05] Κόσμος

    Τουλάχιστον 804 νεκροί και αγνοούμενοι

    Τραγωδία στις Φιλιππίνες

    3/12/2006 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ -ΝΕΤ - BBC

    Τουλάχιστον 804 νεκροί και αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις λάσπης και βράχων μετά το πέρασμα του "φονικού" τυφώνα Ντούριαν από τις Φιλιππίνες. Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε τους θανάτους 406 ανθρώπων και τις εξαφανίσεις άλλων 398 από τις κατολισθήσεις σε περιοχές γύρω από το ενεργό ηφαίστειο Μαγιόν, στην ανατολική περιοχή Μπικόλ της επαρχίας Αλμπάι των Φιλιππίνων, 350 χλμ. νοτιοανατολικά της Μανίλας. Οι υπηρεσίες πολιτικές προστασίας είχαν κάνει λόγο χθες Σάββατο για 469 νεκρούς και αγνοούμενους. Ωστόσο ο απολογισμός των θυμάτων, όλων όσων έχουν καταγραφεί στην ανατολική περιοχή Μπικόλ ενδέχεται να ξεπεράσει τα 1.000, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες από τα απομακρυσμένα χωριά της περιοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Ερυθρού Σταυρού Ρίτσαρντ Γκόρντον. Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση εθνικής καταστροφής και ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας ενός δισεκατομμυρίου πέσος (20,12 εκατομμυρίων δολαρίων).

    "Η Κυβέρνηση με όλα τα μέσα που διαθέτει θα συνεχίσει ακατάπαυστα τις επιχειρήσεις, καθώς ελπίζουμε απεγνωσμένα στην ανεύρεση επιζώντων. Οφείλουμε ν αντιμετωπίσουμε αυτή τη δοκιμασία και να αφοσιωθούμε στην ανοικοδόμηση των κοινοτήτων και στην αποκατάστασης της ζωής που έχει καταστραφεί", τόνισε. Η αρχηγός του κράτους ευχαρίστησε τις χώρες που απηύθυναν μηνύματα υποστήριξης και προσφοράς βοήθειας. Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, τη δωρεά ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (877.200 δολάρια ΗΠΑ), ενώ το Τόκιο αποδέσμευσε ποσό 20 εκατομμυρίων γεν (173.0000 δολάρια ΗΠΑ) για την αποστολή εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης όπως σκηνές και κλινοσκεπάσματα.

    Οι κάτοικοι των κατεστραμμένων περιοχών άρχισαν να θάβουν τους νεκρούς τους σήμερα Κυριακή, ενώ διασώστες συνεχίζουν την τραγική προσπάθεια ανάσυρσης των θυμάτων κάτω από τα ηφαιστειακά πετρώματα και την λάσπη που καταπλάκωσαν ολόκληρα χωριά. Οι σοροί που δεν έχουν αναγνωρισθεί πρόκειται να ταφούν σε ρηχούς τάφους για "ευκολότερη" εκταφή και αναγνώριση αργότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Κυβερνητικοί επιστήμονες είπαν ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις του Ντούριαν χαλάρωσαν το γεμάτο ηφαιστειακά συντρίμμια έδαφος στις πλαγιές του ηφαιστείου Μαγιόν.

    Στο ενεργό ηφαίστειο είχαν σημειωθεί μικρής κλίμακας εκρήξεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες. Παρά το γεγονός ότι οι Αρχές είχαν κηρύξει περιοχές υψηλού κινδύνου όλα τα χωριά σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων, πολλοί κάτοικοί τους, ειδικά αγρότες και οικογένειές τους, παρέμειναν στην εύφορη περιοχή. Περισσότεροι από 455.000 έχουν μείνει άστεγοι από τον Ντούριαν, τον τέταρτο ισχυρό τυφώνα που έπληξε εφέτος τις Φιλιππίνες, καταστρέφοντας 105.000 σπίτια.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Philippine mudslides a 'calamity'

    [06] Κόσμος

    Υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου τα ξημερώματα

    Σε κρίσημη κατάσταση ο Πινοσέτ

    3/12/2006 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: BBC - Reuters - ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Σε εξαιρετικά κρίσιμη αλλά σταθερή προς το παρόν κατάσταση νοσηλεύεται ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο Πινοσέτ υποβλήθηκε σε εγχείριση παρακαμπτηρίου αρτηρίας (μπάι-πάς) στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαντιάγο ο Πινοσέτ. Σύμφωνα με δήλωση ενός από τους θεράποντες γιατρούς του, του δρα Χουάν Ινιάσιο Βεργκάρα ο Πινοσέτ βρίσκεται "ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο" και το μεσημέρι έλαβε τη Θεία Μετάληψη. Η ζωή του Πινοσέτ "βρίσκεται σε κίνδυνο", δήλωσε ο δρ. Βεργκάρα, o οποίος ωστόσο διευκρίνησε ότι η αναπνοή του δεν υποστηρίζεται μηχανικά. Ο 91χρονος Πινοσέτ, ο οποίος υπέστη τις πρώτες πρωινές ώρες έμφραγμα του μυοκαρδίου, πάσχει και από πνευμονικό οίδημα. Νωρίτερα ο γιός του είχε ανακοινώσει ότι ο Πινοσέτ υποβλήθηκε σε εγχείρηση "μπάι πας" στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαντιάγο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα σήμερα την αυγή. "Κυριολεκτικά για να γυρίσει από το θάνατο. Βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Βρισκόμαστε στα χέρια του Θεού και των γιατρών", είπε ο Μάρκο Αντόνιο Πινοσέτ στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο. Ο πρώην δικτάτορας βρισκόταν σε κατ οίκον περιορισμό από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από εντολή του δικαστή Βίκτορ Μοντίλιο που ερευνά την υπόθεση εξαφάνισης δύο σωματοφυλάκων του Προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε, τον Σεπτέμβριο του 1973. Λίγες μέρες δηλαδή μετά το πραξικόπημα, με το οποίο ο στρατηγός Πινοσέτ είχε ανατρέψει τη νόμιμα εκλεγμένη σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Χιλής, για να εγκαθιδρύσει μία 17ετή χούντα, κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 3.000 Χιλιανοί έχασαν τη ζωή τους στα χέρια της Αστυνομίας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Chile's Pinochet has heart attack

    Reuters: Pinochet stable after heart by-pass

    [07] Κόσμος

    Σε απόρρητο μνημόνιο ο Ράμσφελντ

    "Ομολόγησε" την αποτυχία στο Ιράκ

    3/12/2006 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - The New York Times - BBC

    Δύο ημέρες πριν παραιτηθεί τον περασμένο μήνα από την ηγεσία του Πενταγώνου ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε στείλει στον Λευκό Οίκο ένα απόρρητο μνημόνιο με το οποίο ομολογούσε ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ δεν απέδιδε και ζητούσε μια μεγάλη διόρθωση πορείας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times. Στο απόρρητο μνημόνιό του με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου προς τον Λευκό Οίκο, ο Ράμσφελντ τόνιζε ότι κατά την γνώμη μου είναι ώρα για μια μεγάλη διόρθωση " στρατηγικής στο Ιράκ. "Είναι σαφές ότι αυτό που κάνουν τώρα στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις δεν αποδίδει αρκετά καλά ή αρκετά γρήγορα", ανέφερε ο Ράμσφελντ στο μνημόνιό του, σύμφωνα με τους New York Times, που δημοσιεύουν αντίγραφο στην ιστοσελίδα τους στο Ίντερνετ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The New York Times: Rumsfeld Memo on Iraq Proposed Major Change

    BBC: Rumsfeld urged Iraq tactics shift

    [08] Κόσμος

    Το κοριτσάκι είχε πέσει θύμα βιασμού

    Εννιάχρονη μητέρα στο Περού

    3/12/2006 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα 9χρονο κοριτσάκι, που είχε πέσει θύμα βιασμού από έναν εξάδελφό της, έφερε χθες στον κόσμο ένα αγοράκι, σε κλινική της Λίμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Κάρλος Βαγιέχος. Το νεογέννητο αγοράκι ζυγίζει 2.520 γραμμάρια και έχει ύψος 47 εκατοστά. Αντιμετωπίζει πάντως αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου. Η εννιάχρονη Περουβιανή είχε πέσει θύμα βιασμού από έναν 29χρονο εξάδελφό της, σε ένα φτωχό χωριό στην επαρχία Χουανούκο. Ο Υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι θα παρασχεθεί ψυχολογική βοήθεια στην 9χρονη μητέρα. Η αποκάλυψη του βιασμού της μικρούλας από τον εξάδελφό της έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σ όλη τη χώρα.

    [09] Κόσμος

    Δυο Ιρακινές μόλις 10 μηνών

    Διαχωρίστηκαν με επιτυχία σιαμαία στο Ριάντ

    3/12/2006 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Δύο Iρακινές σιαμαίες, μόλις 10 μηνών, που ενώνονταν κυρίως στη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη διαχωρίστηκαν με επιτυχία, ύστερα από μια εγχείρηση "μακράς διάρκειας" σε νοσοκομείο του Ριάντ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο SPA. "Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία", δήλωσε ο διευθυντής Υγειονομικών Υποθέσεων της Σαουδαραβικής Εθνοφρουράς, δρ Αμπντάλα αλ-Ράμπια, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο. Ο δρ Ράμπια, που έχει ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία 10 εγχειρήσεις διαχωρισμού σιαμαίων στο ιατρικό κέντρο "Βασιλιάς Αμπντέλ Αζίζ" του Ριάντ διευκρίνισε ότι "οι δύο αδελφούλες είναι σε σταθερή κατάσταση και θα τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση". Οι μικρές σιαμαίες που γεννήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 2006 στο Ιράκ, συνοδεύονται από τους γονείς τους και έναν Ιρακινό παιδίατρο. Η πολύωρη εγχείρηση χρηματοδοτήθηκε από το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται για τη 12η εγχείρηση διαχωρισμού σιαμαίων που έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια. Τα άλλα σιαμαία που διαχωρίστηκαν στη χώρα αυτή προέρχονταν κυρίως από την Αίγυπτο, τη Μαλαισία, την Πολωνία τις Φιλιππίνες και το Σουδάν.

    [10] Κόσμος

    Προς μια άνετη νίκη οδεύει ο Τσάβες

    Ανοίγουν οι κάλπες στη Βενεζουέλα

    3/12/2006 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Προς μία άνετη επανεκλογή και νέα εξαετή θητεία μοιάζει να οδεύει ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στις σημερινές προεδρικές εκλογές στη χώρα, που συγκεντρώνουν τη προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Ο Τσάβες -που θεωρείται ως ο πιο σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, κι επικρίνεται συχνά από την Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων, για τις σχέσεις του με την Κούβα και το Ιράν- διατηρεί, κατά τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ευρύ προβάδισμα έναντι του 53χρονου αντιπάλου του Μανουέλ Ροσάλες, κυβερνήτη της Σούλια και βετεράνου πολιτικού ο οποίος στην εκστρατεία του επέρριψε στον Τσάβες την ευθύνη για την εγκληματικότητα και την ανεργία. Ο Ροσάλες προέβη σε υποσχέσεις αναδιανομής του πετρελαϊκού πλούτου και δεσμεύθηκε να αναιρέσει τις πολιτικές που υποστηρίζει πως ωθούν την Βενεζουέλα στην εφαρμογή ενός κομμουνιστικού μοντέλου διακυβέρνησης, παρόμοιου με αυτό στην Κούβα. Στη βαθιά πολωμένη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, η πλειοψηφία των φτωχών επικροτεί την έμφαση που δίνει ο Τσάβες στην Υγεία και την Παιδεία, ενώ μέρος της μεσαίας τάξης και οι πλούσιοι τον χαρακτηρίζουν ως έναν "δικτάτορα" που αντιγράφει τον σύμμαχο και στενό προσωπικό του φίλο, Φιδέλ Κάστρο. "Πριν, δεν είχαμε τίποτε", λέει η Κριστίνα Τόρε. "Ο Ούγο Τσάβες ήταν ο άνθρωπος που φρόντισε τους περιθωριοποιημένους", προσθέτει.

    Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση έδινε στον Τσάβες προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ροσάλες.

    Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για νίκη του Τσάβες, ο αριστερός ηγέτης θα συνεχίσει την εκστρατεία του για το σχηματισμό μιας περιφερειακής συμμαχίας εναντίον της επιρροής των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική.

    Στελέχη της εκλογικής επιτροπής απορρίπτουν τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης περί κινδύνου νοθείας, ενώ η προσκείμενη στην αντιπολίτευση εφημερίδα El Nacional παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περισσότερα εχέγγυα γι αυτό από ό,τι το 2004, όταν ο Τσάβες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα που είχε προκαλέσει η αντιπολίτευση με το ερώτημα της αποπομπής του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Chavez seeks re-election mandate

    [11] Κόσμος

    Περιείχε μεθανόλη και άλλα τοξικά χημικά

    Ποτό "μπόμπα"΄σκότωσε 14 στην Παραγουάη

    3/12/2006 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ποτό που περιείχε μεθανόλη και άλλα τοξικά χημικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία έστειλε στον τάφο 14 Παραγουανούς ανακοινώθηκε σήμερα από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο υπουργός Υγείας, Οσκαρ Μαρτίνες δήλωσε στον Τύπο ότι εργαστηριακές αναλύσεις επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τοξικών χημικών ουσιών στο ποτό, ενώ σύμφωνα με ερευνητές δεν αποκλείεται το ποτό αυτό να πωλείται στη μαύρη αγορά. "Ήδη έχουμε 14 θανάτους ανθρώπων που ήπιαν αυτό το δηλητήριο", τόνισε ο Υπουργός μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν σ ένα μικρό χωριό το Τομπάτι στην περιοχή Κορντιλιέρα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ασουνσιόν, όπου λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν συρρεύσει χιλιάδες πολίτες για να μετάσχουν σε θρησκευτική γιορτή.

    [12] Κόσμος

    Αυτοκτόνησε 14χρονος για "ροζ" κλήσεις

    3/12/2006 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας 14χρονος Κινέζος αυτοκτόνησε προκειμένου να αποφύγει την αυστηρή τιμωρία που θα του επέβαλαν οι γονείς του, όταν ανακάλυπταν ότι έκανε σειρά τηλεφωνημάτων σε ρόζ γραμμές και ο λογαριασμός που έπρεπε να πληρωθεί ήταν υπέρογκος για τα οικονομικά της οικογένειας. Πρόκειται για τον Λι Χονγκμπιν, που έμενε σ ένα χωριό της φτωχής επαρχίας Γκανσού, ο οποίος αφού παράτησε από πέρσι το σχολείο ασχολούταν με τα τηλέφωνα αυτά με τις ώρες. Όταν όμως η τηλεφωνική εταιρεία έστειλε στο σπίτι του το λογαριασμό ύψους 1800 γιουάν (230 δολάρια περίπου) ο μικρός από το φόβο της τιμωρίας ήπιε μεγάλη ποσότητα φυτοφάρμακου και πέθανε. Η μεγαλύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τις κοπέλες των ροζ γραμμών ήταν -όπως φαίνεται από τον 16σελιδο αναλυτικό λογαριασμό των κλήσεων που είχε κάνει και ο οποίος ζητήθηκε από τις Αρχές- τέσσερεις ολόκληρες ώρες! Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, η τηλεφωνική κλήση ενός λεπτού κοστίζει τρία γιουάν, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές των Κινέζων χωρικών δεν ξεπερνούν σχεδόν ποτέ τα 300 γιουάν.

    [13] Ιράκ

    Άσκησαν οι συνήγοροί του

    Έφεση στην καταδίκη του Σαντάμ

    3/12/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έφεση κατά της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν στις 5 Νοεμβρίου για την εκτέλεση 148 σιιτών χωρικών στο χωριό Ντουτζάιλ τη δεκαετία του '80, υπέβαλαν σήμερα οι συνήγοροί του σύμφωνα με τον επικεφαλής της εισαγγελίας Τζααφάρ αλ Μουσάουι. Οι εφέσεις αφορούν τον Σαντάμ και έξι ακόμα συγκατηγορουμένους του που καταδικάστηκαν για τις εκτελέσεις των χωρικών σε αντίποινα για μία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του τότε ισχυρού άνδρα του Ιράκ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο ετεροθαλής αδελφός του Μπαρζάν αλ Τικρίτι, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και ο Αουάντ αλ-Μπάνταρ, πρώην πρόεδρος του επαναστατικού δικαστηρίου, καταδικάστηκαν σε θάνατο δι' απαγχονισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός Τάχα Γιασίν Ραμαντάν καταδικάστηκε σε ισόβια και τρία πρώην στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη. Ένας ακόμα συγκατηγορούμενός τους αθωώθηκε. Οι εννέα δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς για την έκδοση της απόφασής τους, αλλά πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ο Σαντάμ μπορεί να εκτελεσθεί εντός των επομένων μηνών. Ο Σαντάμ Χουσεΐν δικάζεται τώρα με άλλους έξι πρώην στενούς συνεργάτες του με την κατηγορία ότι διέταξε και έφερε εις πέρας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Άνφαλ το 1987-88 στο Κουρδιστάν, που στοίχισαν τη ζωή σε 180.000 Κούρδους.

    [14] Ιράκ

    Στη Φαλούτζα του Ιράκ

    Αμερικανική επιδρομή με θύματα γυναικόπαιδα

    3/12/2006 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμερικανική αεροπορική επιδρομή εναντίον κρησφύγετου σουνιτών ανταρτών δυτικά της Βαγδάτης είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε αντάρτες, καθώς και δύο γυναίκες και ένα παιδί, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση. Ο βομβαρδισμός έγινε στην περιοχή Γκάρμα κοντά στη Φαλούτζα, όπου την περασμένη εβδομάδα είχε συντριβεί ένα αμερικανικό F-16 στη διάρκεια σφοδρής μάχης μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και σουνιτών ενόπλων. Το πτώμα του πιλότου δεν βρέθηκε στον τόπο της συντριβής και πιθανολογείται ότι το εξαφάνισαν οι αντάρτες. Κάτοικοι της περιοχής ωστόσο δήλωσαν σε έναν Ιρακινό δημοσιογράφο ότι ο σημερινός αμερικανικός βομβαρδισμός ισοπέδωσε ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας -τρεις γυναίκες και έξι παιδιά- και να τραυματιστεί ένας άνδρας. Ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι είδε τρία από τα πτώματα, δύο αγοριών 4 και 16 ετών περίπου και ενός 5χρονου κοριτσιού. Στο μεταξύ τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Κυριακή το πρωί όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε κατά τη διέλευση της περιπόλου τους, κοντά στη βόρεια πετρελαϊκή πόλη του Κιρκούκ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. "Ο τρομοκράτης είχε στόχο το αυτοκίνητο του συνταγματάρχη διοικητή του αστυνομικού τμήματος της πόλης Λαϊλάν, 15 χιλιόμετρα από το Κιρκούκ, αλλά αυτός δεν επετεύχθη. Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν", σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ αποτελούν αφορμή για βίαια επεισόδια σχεδόν καθημερινά εντός των διαφόρων κοινοτήτων που κατοικούν στην περιοχή, Άραβες, Κούρδους και Τουρκομάνους. Την ίδια ώρα στη Βαγδάτη, νοσοκομειακή πηγή ανέφερε ότι στους 60 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την τριπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα που έπληξε το Σάββατο σιιτική συνοικία της Βαγδάτης. "Έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο τα πτώματα 60 ανθρώπων οι οποίοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο ή υπέκυψαν λίγο αργότερα στα τραύματά τους", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου αλ-Κίντι της Βαγδάτης.

    Ο τελευταίος απολογισμός τον οποίο ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε 51 νεκρούς και 86 τραυματίες. Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν διαδοχικά χθες το απόγευμα στην εμπορική σιιτική συνοικία Ρουσάφα, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη. Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, η επίθεση είχε στόχο αυτοκινητοπομπή θωρακισμένων οχημάτων του ιρακινού στρατού.

    Η πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε δύο μόλις ημέρες μετά από τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε τρόπους για να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποφευχθεί ο εμφύλιος στο Ιράκ.

    [15] Μ. Ανατολή

    Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης

    "Βράζει" ο Λίβανος

    3/12/2006 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο πρωθυπουργικό μέγαρο αλλά και στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, εκατοντάδες χριστιανοί του Λιβάνου παρευρέθηκαν σήμερα σε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του δολοφονηθέντος Υπουργού Βιομηχανίας Πιερ Τζεμάγιελ. Την ίδια ώρα αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηριχτές της φυλοσυριακής αντιπολίτευσης κοιμήθηκαν για δεύτερη συνεχή νύχτα έξω από το λιβανικό Κοινοβούλιο, έδρα της Κυβέρνησης στη Βηρυτό, όπου έχουν στήσει εκατό λευκές σκηνές πάνω από τις οποίες κυματίζουν σημαίες του Λιβάνου απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Σινιόρα. Στις δύο αυτές εικόνες αποτυπώνεται εξάλλου ξεκάθαρα ο βαθύς διχασμός της κοινωνίας του Λιβάνου. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε δύο πλατείες του κέντρου της πόλης. Στις σκηνές τους υπάρχουν και φωτογραφίες του σιίτη αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασλάρα, του χριστιανού ηγέτη της αντιπολίτευσης στρατηγού Μισέλ Αούν και του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. Η αντιπολίτευση υπό τη σιιτική Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στο κέντρο της πρωτεύουσας έως την παραίτηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από τις χώρες της Δύσης, βρίσκεται εντός της έδρας της Κυβέρνησης. Η κυβερνητική κρίση ξεκίνησε με την παραίτηση έξι Υπουργών ύστερα από πρωτοβουλία της Χεζμπολάχ, και, όπως φαίνεται, δεν οδεύει προς εκτόνωση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Στάινμαγιερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, έσπευσε, με τις δηλώσεις του, να στηρίξει την κυβέρνηση: "Αυτή η Κυβέρνηση είναι μια εκλεγμένη Κυβέρνηση, έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους δρόμους". Αλλά και το Τελ Αβίβ τάχθηκε υπέρ του Φουάντ Σινιόρα, καθώς η πτώση της Κυβέρνησής του εκτιμάται πως θα ισχυροποιήσει το ρόλο της Τεχεράνης στα πράγματα του Λιβάνου. Κάνοντας πράξη την υποστήριξή του, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ο στρατός εγκαταλείπει και τα τελευταία χωριά στο νότιο Λίβανο.

    Ανησυχεί το Ισραήλ - Αποχώρησε από το νότιο Λίβανο

    Την ίδια ώρα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο Λίβανο και εκτιμά ότι οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης της Βηρυτού από τη σιιτική Χεζμπολάχ θα έχουν άμεσες συνέπειες για το ισραηλινό κράτος. "Η ισραηλινή Κυβέρνηση παρακολουθεί με μέγιστη προσοχή τις εξελίξεις στο Λίβανο και εκτιμά ότι αυτές θα έχουν άμεσες συνέπειες στο Ισραήλ", δήλωσε ο αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού Εχούντ 'Ολμερτ ζητώντας να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάσταση στο Λίβανο "θα συζητηθεί το απόγευμα στη συνεδρίαση του ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί "με ανησυχία" την κατάσταση στη Βηρυτό, επικαλούμενο "ανώτατο αξιωματούχο" που κατηγορεί τη Συρία ότι επιδιώκει μέσω της Χεζμπολάχ ν ανατρέψει την Κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα, ώστε να παρεμποδιστεί η ίδρυση Διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι".

    Πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ο στρατηγός εν αποστρατεία Ααρόν Ζεεβί Φαρκάς δήλωσε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι μια ενδεχόμενη παραίτηση της Κυβέρνησης του Λιβάνου "θα αυξήσει τις πιθανότητες ενός πολέμου με το Ισραήλ το καλοκαίρι. Το Ισραήλ δεν πρέπει να παρέμβει στην πολιτική κρίση που μαστίζει τη Βηρυτό. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να εμποδίσουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία που αναλαμβάνουν την εξουσία και μετατρέπουν το Λίβανο σε ιρανική επαρχία", πρόσθεσε ο στρατηγός Φαρκάς.

    Στο μεταξύ το Ισραήλ έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την ανάπτυξη των κυανοκράνων της Finul στη λιβανική πλευρά του μεθοριακού χωριού Γάτζαρ, τελευταίου τμήματος γης που τελούσε ακόμη υπό κατοχή μετά τις πρόσφατες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυβερνητική επιτροπή ασφαλείας που συνεδρίασε σήμερα Κυριακή, ενέκρινε τη συμφωνία βάσει της οποίας οι κυανόκρανοι της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο θα ελέγχουν τη βόρεια πλευρά του χωριού και το Ισραήλ τη νότια.

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ισραηλινές Αρχές, καθώς φοβούνται ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στη χερσόνησο του Σινά. Ζήτησαν από τους Ισραηλινούς τουρίστες που βρίσκονται στην περιοχή να την εγκαταλείψουν αμέσως. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες για τέσσερις Παλαιστινίους που προετοιμάζουν επιθέσεις στα τουριστικά θέρετρα του Σινά.

    Τι λένε Ρωσία και Συρία

    Εξάλλου η Ρωσία κάλεσε σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου να προχωρήσουν σε διάλογο και στην αναζήτηση "συμβιβαστικών λύσεων" ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της χώρας. "Δίνουμε προτεραιότητα στη σημασία ενίσχυσης της σταθερότητας και της εθνικής συνεννόησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Καμίνιν σε ανακοίνωσή του.

    "Ο μοναδικός τρόπος να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη σε αυτή την πολυ-θρησκευτική χώρα είναι ο διάλογος όλων των πολιτικών δυνάμεων και η αναζήτηση συλλογικών συμβιβαστικών λύσεων (...) λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Λιβανέζων εντός των συνταγματικών πλαισίων", προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος και καταλήγοντας προειδοποιεί ότι "όλες οι εξωτερικές προσπάθειες στην κρίση αυτή θα πρέπει να καταβάλλονται σε τρόπον ώστε να βοηθηθούν οι Λιβανέζοι να ξεπερνούν τις διαφορές τους και όχι να διχάζονται".

    Από την πλευρά της η Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Λίβανο, όπως αξιώνει η αντιπολίτευση.

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μεγκντάντ στην κυβερνητική εφημερίδα Τισρίν, "η Συρία υποστηρίζει τον λιβανικό λαό και τις εθνικές του δυνάμεις που αντιμετώπισαν με ηρωισμό την ισραηλινή επίθεση" (σ.σ. το περασμένο καλοκαίρι).

    Στην πρώτη αυτή δημόσια αντίδραση της Δαμασκού για τα τεκταινόμενα τις ημέρες αυτές στο Λίβανο, ο Μεγκντάντ τόνισε τη σημασία που αποδίδει η χώρα του "στην επιλογή του λιβανικού λαού να συγκροτήσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Beirut protests keep pressure on

    [16] Οικονομία

    Για ασφαλιστικές εισφορές και όρια συνταξιοδότησης

    Καθησυχαστικός ο Σάββας Τσιτουρίδης

    3/12/2006 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ούτε και τα όρια συνταξιοδότησης, επανέλαβε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μιλώντας το πρωί στην εκπομπή της ΝΕΤ "Press". Σχετικά με το ΕΚΑΣ ο Υπουργός Απασχόλησης είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει προβληματισμός για την ενσωμάτωσή του στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς. Εξάλλου ο κ. Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε ότι οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων θα συνεχίσουν να κάνουν τσεκ απ χωρίς να πληρώνουν ενώ διευκρίνισε ότι για τα εμβόλια που δεν καλύπτονται από τα Ταμεία και επιβαρύνεται το κόστος 100% ο ασφαλισμένος η εισφορά θα είναι περίπου στο 20%.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ηλυσιακός για Α΄ Εθνική

    3/12/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στους δύο βαθμούς διατηρήθηκε η διαφορά που χωρίζει τον πρώτο Λεβαδειακό από τον δεύτερο Ηλυσιακό μετά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής στην Β΄Εθνική. Οι Βοιωτοί νίκησαν το Σάββατο το Χαϊδάρι με 2-1 στο παιχνίδι με το οποίο άνοιξε η αυλαία της αγωνιστικής, ενώ ο Ηλυσιακός νίκησε τον Πανθρακικό με 2-0 και διατήρησε τη διαφορά των δύο βαθμών. Επέστρεψε στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα που κέρδισε εκτός έδρας τον Εθνικό με 1-0, ενώ το παιχνίδι της αγωνιστικής έγινε στην Καστοριά με την τοπική ομάδα να κερδίζει την Νίκη Βόλου με 3-2. Ο Αγροτικός Αστέρας παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην έδρα του στον Πανσερραϊκό, ενώ με το ίδιο σκορ τελείωσε η αναμέτρηση του Εθνικού Αστέρα με την Καλαμάτα. Χωρίς γκολ (0-0) ολοκληρώθηκε το παιχνίδι του Μεσσηνιακού με τη Βέροια, ενώ τέλος η Προοδευτική νίκησε τον Θρασύβουλο με 1-0. Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής: Λεβαδειακός - Χαϊδάρι 2-1 (34΄ Ανδράλας, 43΄ Μπάλαϊτς - 3΄ Τσαμπούρης) Προοδευτική - Θρασύβουλος 1-0 (4΄ Σαββίδης(πεν.) Καστοριά - Νίκη Βόλου 3-2 (45΄, 66΄ Σολάκης, 53΄ Λούκας - 25΄ Μπαλάφας, 82΄ Πιττάκα) Αγροτικός Αστέρας - Πανσερραϊκός 1-1 (23΄ Μπεκιάρης - 22΄ Μαριάν) Εθνικός - ΠΑΣ Γιάννινα 0-1 (72΄ Κοντογουλίδης) Μεσσηνιακός - Βέροια 0-0 Ηλυσιακός - Πανθρακικός 2-0 (3΄ Κάμπας, 10΄ Ρεϊζερ) Εθνικός Αστέρας - Καλαμάτα 1-1 (21΄ Βερβάλ (πεν.) - 35΄ Καούνος) Δευτέρα (4/12): Καλλιθέα - Αστέρας Τρίπολης

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 11 αγώνες)

    1. Λεβαδειακός 22 2. Ηλυσιακός 20 3. Καλλιθέα 18 -10αγ 4. ΠΑΣ Γιάννινα 18 5. Χαϊδάρι 17 6. Αγροτικός Αστέρας 17 7. Αστέρας Τρίπολης 16 -10αγ 8. Καστοριά 16 9. Πανθρακικός 15 10. Βέροια 15 11. Θρασύβουλος 14 12. Προοδευτική 13 13. Πανσερραϊκός 12 14. Εθνικός Αστέρας 12 15. Καλαμάτα 11 16. Εθνικός 10 17. Νίκη Βόλου 10 18. Μεσσηνιακός 10

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αμετάβλητες η κορυφές στους ομίλους της Γ΄ Εθνικής

    3/12/2006 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νίκη με 2-1 πέτυχε ο Άγιος Δημήτριος επί του Απόλλωνα και κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά των πέντε βαθμών που τον χωρίσει από το δεύτερο Κορωπί στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής. Η Ρόδος ήταν η μοναδική που έσπασε έδρα αντιπάλου κερδίζοντας εκτός έδρας την Ηλιούπολη με 2-0, ενώ η 13 αγωνιστική ήταν ημέρα των γηπεδούχων. Στον δεύτερο όμιλο, ο Πιερικός αν και αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Ολυμπιακό Βόλου, δεν είχε βαθμολογικές συνέπειες, αφού η Λαμία που καιροφυλαχτεί είχε ρεπό.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα στον 1ο όμιλο: Θήβα-Αιολικός Μυτιλήνης 1-1 Διαγόρας Ρόδου-Ατσαλένιος 2-0 Αχαρναϊκός-Ζάκυνθος 2-0 Βύζας Μεγάρων-Θύελλα Πατρών 3-0 Κορωπί-Πανηλειακός 3-2 Ηλιούπολη-Ρόδος 0-2 Παναιτωλικός-Παναχαϊκή 2005 1-1 Άγιος Δημήτριος-Απόλλων Αθηνών 2-1 Ο.Φ. Ιεράπετρας-ΠΑΟ Βάρδας 1-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 13 αγώνες)

    1. Άγιος Δημήτριος 30 2. Κορωπί 25 3. Ρόδος 25 4. Βύζας Μεγάρων 24 5. Ηλιούπολη 21 6. Ατσαλένιος 21 7. Θύελλα Πατρών 20 8. Διαγόρας 20 9. Αχαρναϊκός 20 10. Παναιτωλικός 18 11. Παναχαϊκή 18 12. Θήβα 17 13. Αιολικός 15 14. Απόλλων Αθηνών 12 15. Πανηλειακός 12 16. ΠΑΟ Βάρδας 9 17. Ζάκυνθος 6 18. ΟΦ Ιεράπετρας 6

    Στον δεύτερο όμιλο: Ναυπακτιακός-Αναγέννηση Άρτας 2-1 Δόξα Γρατινής-Εθνικός Κατερίνης 1-1 Δόξα Δράμας-Πολύκαστρο 0-0 Ένωση Θράκης-Θερμαϊκός 0-0 Τρίκαλα-Καβάλα 2-2 ΠΑΟ Νέων Επιβατών-Αναγέννηση Καρδίτσας 2-1 ΑΕ Γιάννενα-Ανδρούτσος Γραβιάς 1-1 Πιερικός-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 1-1 * Ρεπό: Λαμία

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 13 αγώνες)

    1. Πιερικός 27 -12αγ. 2. Λαμία 25 -12αγ. 3. Θερμαϊκός 24 -12αγ. 4. ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου 24 -12αγ. 5. Πολύκαστρο 21 6. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 17 -12αγ. 7. Αναγέννηση Καρδίτσας 16 -12αγ. 8. Αναγέννηση Άρτας 16 9. Καβάλα 16 -12αγ. 10. Εθνικός Κατερίνης 15 -12αγ. 11. Δόξα Δράμας 14 12. Τρίκαλα 13 -12αγ. 13. Ανδρούτσος Γραβιάς 13 -12αγ. 14. Ένωση Θράκης 12 -12αγ. 15. Ναυπακτιακός Αστέρας 9 16. Δόξα Γρατινής 7 -12αγ. 17. ΑΕ Γιάννενα 7 -12αγ.

    [19] Βόλεϊ

    Πρωταθλήτρια κόσμου ξανά η Βραζιλία

    3/12/2006 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ήταν το ακλόνητο φαβορί πριν ξεκινήσει η διοργάνωση για την κατάκτηση του τίτλου και απλά επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Η Βραζιλία παρέμεινε στη κορυφή του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο βόλεϊ των ανδρών, καθώς στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο Τόκιο η «σελεσάο» επικράτησε άνετα 3-0 σετ της Πολωνίας (25-12, 25-22, 25-17) και αύξησε σε δύο τα χρυσά μετάλλια που έχει κατακτήσει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτό μάλιστα ήταν το δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο για την ομάδα του Μπερναρντίνιο, καθώς το 2002 στο Μπουένος Άιρες είχε κατακτήσει και πάλι την κορυφή. Πολωνία (Ραούλ Λοθάνο): Βινιάρσκι 2, Πλίνσκι 4, Ζαγκούμνι 1, Βλάζλι 12, Κάντζιεβιτς 3, Σβιντέρσκι 9, Γκάσεκ (λ), Μπακίεβιτς (λ), Γκρούζκα, Γκριμπ 2, Ζιγκάλντο Βραζιλία (Μπερνάρντο Ρεζέντε): Χέλερ 9, Τζίμπα 12, Νασιμέντο 14, Γκουστάβο 7, Ρικάρντο 1, Ντάντε 11, Σέρτζιο (λ)

    Στον μικρό τελικό η Βουλγαρία επικράτησε με 3-1 σετ (22-25, 25-23, 25-23, 25-23) της Σερβίας και κατέλαβε την τρίτη θέση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 December 2006 - 17:51:41 UTC