Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Ο λόγος στον πολίτη"
  • [03] Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο λιμάνι
  • [04] Μπροστά η ΝΔ με 1,7%
  • [05] Συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ
  • [06] "Βάφτιζαν" τις ντομάτες
  • [07] Επίτιμος διδάκτορας ο Αρχιεπίσκοπος
  • [08] Στο "μικροσκόπιο" και η Ericsson
  • [09] Ληστεία σε υποκατάστημα του ΙΚΑ
  • [10] Στην Κεφαλονιά βρέθηκε το μωρό
  • [11] "Καμπάνες" για τα ασανσέρ
  • [12] Μακάβριοι και φιλότεχνοι
  • [13] Παραμένει η Ειρηνευτική Δύναμη
  • [14] Φήμες για την υγεία του Κάστρο
  • [15] Εκτεθειμένος πάλι ο Μπλερ για το Ιράκ
  • [16] Κατολισθήσεις στην Ινδονησία
  • [17] Ο Ασαντ ρίχνει γέφυρες
  • [18] Επίθεση εναντίον του Χανίγια
  • [19] Θα μειώσει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ
  • [20] Αντίο στη χρονιά με νίκη θέλουν οι πρωτοπόροι
  • [21] Τρένο ο Παναθηναϊκός 8χ8
  • [22] Μία νίκη και μία ήττα στο βόλεϊ
  • [23] Δέλλας: "Σεβασμός στη Παρί"
  • [24] Ελληνογαλλικές μονομαχίες στο ΟΥΕΦΑ
  • [25] Κληρώνει για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ
  • [26] Τίτλοι τέλους στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ
  • [27] Η "Γειτονιά των Ευχών"
  • [28] Δωρεάν οι παρτιτούρες του Μότσαρτ
  • [29] Eκδήλωση για τον πολιτισμό της Κύπρου
  • [30] Βράβευση της ΕΡΤ από την ΕΛ.ΑΣ
  • [31] Η τεχνολογία φέρνει ελπίδες
  • [32] Μούσα του Louis Vuitton
  • [33] Αξιωματικός ο πρίγκιπας Ουίλιαμ
  • [34] Σόου έξω από τη σκάλα του Μιλάνου
  • [35] Από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα
  • [36] Σαφές μήνυμα
  • [37] Σύνοδος Κορυφής των "25"

    [01] Πολιτική

    Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ

    Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις

    15/12/2006 8:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2006 11:27:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, χαρακτήρισε την Παρασκευή, ο Κώστας Καραμανλής, από τις Βρυξέλλες, τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΤΕ. Σε ερώτηση δημοσιογράφων πώς σχολιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος από κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι όταν βρίσκεται στο εξωτερικό ποτέ δεν σχολιάζει εσωτερικές εξελίξεις. Πάντως, και ο Μιλτιάδης Έβερτ πήρε αποστάσεις από την επίμαχη τροπολογία για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Εσωτερικό θέμα της κυβέρνησης χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις Σουφλιά και Έβερτ ο Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας ότι σημασία έχει η υπερψήφιση της τροπολογίας. Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής η ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δύο 3ωρες στάσεις εργασίας, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, ενώ από 9 Ιανουαρίου ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις ανά περιφέρεια.

    Αντιδράσεις για τον ΟΤΕ

    Την πίστη του στις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΤΕ εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την τροπολογία για τον Οργανισμό.

    Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, μιλώντας στον ραδιόφωνο του Alpha 9.89, εξήγησε γιατί δεν θα ψήφιζε την συγκεκριμένη τροπολογία, εάν η τροπολογία ερχόταν ξεχωριστά στη Βουλή: "Δεν ήταν και η ώρα και γιατί χρειάζονται διευκρινήσεις στην τροπολογία μέσα. Επαφίεται στη διοίκηση τι θα κάνει με τον ΟΤΕ, ενώ έπρεπε να το ξεκαθαρίζει αυτό. Το μάνατζμεντ δεν με ενοχλεί, ας δοθεί. Εννοώ την ιδιοκτησία".

    Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, μετά τη τοποθέτηση Έβερτ, επεσήμαναν ότι ο υπουργός ό,τι είχε να πει, το είπε στη Βουλή και πως δεν θα πει τίποτα άλλο.

    "Δραματικές" κρίνει τις εξελίξεις στο ζήτημα του ΟΤΕ, το μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός "μπαίνει σε μια μεγάλη περιπέτεια, χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό", ενώ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος επισήμανε πως για λόγους εθνικής ασφάλειας, πέρα από τους οικονομικούς, τεχνολογικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους, πρέπει να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΤΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση για τον ΟΤΕ

    Σχετικά Links:

    ΟΤΕ

    [02] Πολιτική

    Στην Επιτροπή Προγράμματοςτου ΠΑΣΟΚ

    ΠΑΣΟΚ: "Ο λόγος στον πολίτη"

    15/12/2006 4:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Την εκτίμηση ότι το κόμμα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος του κόμματος. "Με την δουλειά της Επιτροπής ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμά μας, δίνουμε βήμα και λόγο στον πολίτη, διαβουλευόμαστε με τους κοινωνικούς εταίρους. Εμείς ξέρουμε να βάζουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία και να απελευθερώνουμε τις πιό δημιουργικές δυνάμεις που έχει η χώρα μας. Προστατεύουμε τον αδύναμο και προχωράμε στην διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας. Με την δουλειά μας, το προγραμμά μας, το όραμά μας και τις δεσμεύσεις μας θα εμπνεύσουμε και πάλι τον Ελληνα και την Ελληνίδα και θα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Πολιτική

    Επισκέψεις σε Ικόνιο και ΟΛΠ

    Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο λιμάνι

    15/12/2006 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περιοδεία στο Λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησε την Πέμπτη το πρωί η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο και μίλησε σε εργαζόμενους και στη συνέχεια συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΥΛΕ στα γραφεία της. Τέλος, συναντήθηκε με το ΔΣ του ΟΛΠ. Η γγ του ΚΚΕ δήλωσε μετά την περιοδεία της: "Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, τουλάχιστον στα φιλέτα του, συνιστά ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Εχει προετοιμαστεί από πριν. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι, τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους. Γίνεται μια προσπάθεια, ιδιαίτερα τώρα από την κυβέρνηση, να βρεθούν διάφορα άλλοθι. Και όπως πάντα για την ιδιωτικοποίηση φταίνε πάντα οι εργαζόμενοι. Ας πουν την αλήθεια. Η επιλογή είναι να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων μέσα από διακρατικές και άλλες συνεργασίες. Εμείς, τουλάχιστον, θα κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει γενικότερη ενημέρωση του λαού για το θέμα αυτό και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και αυτών που δουλεύουν σήμερα και αυτών που θα προσληφθούν αύριο με πολύ χειρότερες συνθήκες".

    [04] Πολιτική

    Νέα δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS

    Μπροστά η ΝΔ με 1,7%

    15/12/2006 10:26:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Προβάδισμα 1,7% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για το MEGA. Η ΝΔ συγκεντρώνει 37,3% το ΠΑΣΟΚ 35,6%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1%, ο ΛΑΟΣ με 3,9% και ο Συνασπισμός με 3,7%. Το 42,2% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή έναντι 28,9% του Γιώργου Παπανδρέου. Ως κυριότερα προβλήματα της χώρας το 34,5% των ερωτηθέντων θεωρούν την ανεργία, το 26,6% την οικονομία, το 11,6% την ακρίβεια, το 6,4% την παιδεία και το 3,2% την διαφθορά. Ανοδικά είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση επιμέρους θεμάτων όσο και του Γιώργου Παπανδρέου.

    [05] Πολιτική

    Υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου

    Συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ

    15/12/2006 12:50:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη υπο την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ με τη δουλειά, το πρόγραμμά του, το όραμα και τις δεσμεύσεις του, θα εμπνεύσει και πάλι τον Ελληνα και την Ελληνίδα και θα κατακτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αναλυτικότερα στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε τα εξής: "Καλωσορίσατε και καλή δουλειά. Με την δουλειά της Επιτροπής ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμά μας, δίνουμε βήμα και λόγο στον πολίτη, διαβουλευόμαστε με τους κοινωνικούς εταίρους. Εμείς ξέρουμε να βάζουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία και να απελευθερώνουμε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις που έχει η χώρα μας. Προστατεύουμε τον αδύναμο και προχωράμε στην διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας. Με την δουλειά μας, το πρόγραμμά μας, το όραμά μας και τις δεσμεύσεις μας, θα εμπνεύσουμε και πάλι τον Έλληνα και την Ελληνίδα και θα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Σας εύχομαι και πάλι καλή δουλειά". Η εργασίες της Επιτροπής Προγράμματος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προχωρούν και βρίσκονται στην τελική ευθεία.

    [06] Κοινωνία

    "Βάφτιζαν" τις ντομάτες

    15/12/2006 10:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πλήρη επάρκεια προϊόντων και τιμές για όλα τα βαλάντια βρίσκει το καταναλωτικό κοινό στην αγορά. Στη Βαρβάκειο, όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα η κίνηση αυξάνεται, αν και πολλοί θεωρούν ότι είναι νωρίς να προμηθευτούν τα κρέατα για το εορταστικό τραπέζι. Η τιμή της νωπής γαλοπούλας παραμένει στα ύψη με αποτέλεσμα να στρέφεται το κοινό στις καταψυγμένες. Οι έλεγχοι των Νομαρχιών εντείνονται τόσο για την αισχροκέρδεια όσο και για την ακαταλληλότητα των τροφίμων, καθώς απεργούν οι κτηνίατροι του δημοσίου. Την ίδια ώρα, ντομάτες προέλευσης Σκοπίων βάφτισε κρητικές ο αγροτικός συνεταιρισμός μπανανοπαραγωγών Κρήτης και διοχέτευσε 30 τόνους στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου πουλήθηκαν με κέρδος περίπου 500%! Οι έλεγχοι αποκάλυψαν την απάτη και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στον εισαγγελέα.

    Έλεγχοι και πρόστιμα

    Για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με ζωϊκής προέλευσης προϊόντα, από τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία των κτηνιάτρων της Νομαρχίας Πειραιά, προειδοποίησε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ενώ, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές, κάλεσε τους κτηνιάτρους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός.

    Το τελευταίο δεκαήμερο, πάνω από δύο τόνοι ακατάλληλα τρόφιμα κατασχέθηκαν από την Νομαρχία Αθηνών. Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται 15 μηνυτήριες αναφορές που αφορούν σουπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για νοθεία και παραβίαση της αγορανομικής διάταξης σε 11 επιχειρήσεις.

    Επίσης, πρόστιμα συνολικής αξίας 570.000 ευρώ αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιβάλει και σε 239 επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, καθώς δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα στοιχεία για τις ποσότητες και την προέλευση του γάλακτος που επεξεργάζονται, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κοντός. Το ύψος των προστίμων ξεκινά από τα 500 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 21.000 ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχείς έλεγχοι στην αγορά

    [07] Κοινωνία

    Επίτιμος διδάκτορας ο Αρχιεπίσκοπος

    15/12/2006 9:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού αναγορεύτηκε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό. Στην ομιλία του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε εκτενέστατα σε αντιλήψεις και πρακτικές που, όπως είπε, έχουν στόχο να βγάλουν την Εκκλησία από τη ζωή του ευρωπαίου, για το Ισλάμ αλλά και για τη συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ. Νωρίτερα, ο κ. Χριστόδουλος είχε επισκεφθεί τον Ορθόδοξο Ναό των Αγίων Θεοδώρων - όπου τελέστηκε δοξολογία - και το Ναό του Αγίου Κλήμεντος, όπου μάλιστα βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου. Πρόσφερε δε μια εικόνα των Αγίων Μεθόδιου και Κυρίλλου, ενώ απεκαλύφθη ένα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας ψηφιδωτό των Αγίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιστορική συνάντηση

    [08] Κοινωνία

    Στο "μικροσκόπιο" και η Ericsson

    15/12/2006 8:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ericsson είναι η επόμενη εταιρεία που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, μετά τη χθεσινή απόφαση της Αρχής να επιβάλει πρόστιμο 76 εκατομμυρίων ευρώ στη Vodafone. Σε συνέντευξη που έδωσαν την Παρασκευή τα μέλη της ΑΔΑΕ, παρατήρησαν ότι δεν υπήρξε δόλος από τη πλευρά της Vodafone στην υπόθεση των υποκλοπών, ωστόσο, σημείωσαν, πως η εταιρεία φέρει ευθύνη για οποιοδήποτε παράπτωμα συνεργάτη της ή υπαλλήλου της. Τη σκυτάλη επιβολής προστίμων στη Vodafone θα πάρει προσεχώς η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

    Ευθύνες στην εταιρεία

    Στο μικροσκόπιο της ΑΔΑΕ μπαίνει τις προσεχείς ημέρες η Ericsson, καθώς υπάρχουν ήδη στοιχεία για εμπλοκή της στην υπόθεση των υποκλοπών. Η εταιρεία καλείται σε απολογία με τρεις κατηγορίες, από τις οποίες οι δύο πρώτες είναι ίδιες με αυτές που αποδόθηκαν και στη Vodafone:

    μη ενημέρωση της ΑΔΑΕ για την υπόθεση των υποκλοπών δυσχέρανση του έργου της ΑΔΑΕ στη διερεύνηση της υπόθεσης παράδοση μη ασφαλούς λογισμικού στη Vodafone

    Όπως επισημαίνει ο Ιάκωβος Βενιέρης, καθηγητής μέλος της ΑΔΑΕ, σε περίπτωση που αποδοθούν ευθύνες στην Ericsson, δεν σημαίνει ότι αναιρούνται οι ευθύνες της Vodafone, ενώ ο πρόεδρος της Αρχής, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, σημειώνει πως η Vodafone από τη στιγμή που αποκλείστηκε το "χακινγκ", έχει ευθύνες για οποιοδήποτε παράπτωμα, έστω και εξ αμελείας υπαλλήλου της, βάση της άδειας λειτουργίας της.

    Ωστόσο, η ΑΔΑΕ διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε δόλος από τη πλευρά της Vodafone, διαφορετικά τα πρόστιμα θα ήταν ακόμη υψηλότερα.

    Η απόφαση για τη Vodafone δεν ελήφθει ομόφωνα, καθώς από τα επτά μέλη μειοψήφησε το ένα. Τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΑΔΑΕ, τα εισπράττει εξ ολόκληρου το δημόσιο.

    Στο μεταξύ, έντονα αντιδρά η ΑΔΑΕ σε ανεπίσημους ισχυρισμούς στελεχών της Vodafone ότι δεν αποκλείεται να προσφύγει δικαστικά, όχι μόνο κατά της Αρχής, αλλά και κατά προσώπων που την απαρτίζουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υψηλό πρόστιμο

    [09] Κοινωνία

    Οι ένποπλοι δράστες άρπαξαν 200.000 ευρώ

    Ληστεία σε υποκατάστημα του ΙΚΑ

    15/12/2006 7:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Περίπου 200 χιλιάδες ευρώ είναι η λεία της ένοπλης ληστείας που έγινε στις 6:10 το απόγευμα στο ΙΚΑ Νέου Κόσμου στην οδό Μάχης Αναλάτων, όπου οι δράστες αφόπλισαν και δύο αστυνομικούς.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τρεις άγνωστοι, οι οποίοι είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους, μπήκαν στο ισόγειο του ΙΚΑ όπου την ώρα εκείνη οι υπάλληλοι της απογευματινής βάρδιας πλήρωναν το δώρο Χριστουγέννων σε αλλοδαπούς, κυρίως, εργαζόμενους. Αρχικά, οι δράστες κάθισαν στην ουρά για να μην προκαλέσουν υποψίες στους τρεις αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία εκεί. Κάποια στιγμή, όμως, ο ένας προχώρησε και φτάνοντας στο ταμείο έδωσε ένα σακ-βουαγιάζ στον ταμία και παράλληλα έβγαλε ένα όπλο και τον απείλησε. Ένας από τους αστυνομικούς αντελήφθη ότι κάτι συνέβαινε και πλησίασε τον δράστη, εκείνος όμως τον αιφνιδίασε, τον κτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο και του άρπαξε το πιστόλι. Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ των αστυνομικών και των ληστών κατά την οποία οι δράστες πήραν και από δεύτερο αστυνομικό το υπηρεσιακό του περίστροφο, ύστερα άρπαξαν τα χρήματα από τα ταμείο και αφού πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, βγήκαν από το ΙΚΑ, επιβιβάστηκαν σε ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε τέταρτος συνεργός τους, και εξαφανίστηκαν.

    Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ έχουν γίνει αρκετές προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι εξετάζονται στην Ασφάλεια.

    [10] Κοινωνία

    Βρετανίδα υπήκοος το άφησε έξω από το νοσοκομείο

    Στην Κεφαλονιά βρέθηκε το μωρό

    15/12/2006 7:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2006 7:45:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε νοσοκομείο της Κεφαλονιάς εντόπισαν τελικά οι αστυνομικοί το επτά μηνών κοριτσάκι που είχε αρπάξει το μεσημέρι της Τρίτης 40χρονη γυναίκα από την μητέρα του, στην πλατεία Ομονοίας. Η γυναίκα, βρετανικής καταγωγής, άφησε το βρέφος στο νοσοκομείο του νησιού και έφυγε λέγοντας ότι δεν μπορεί να το μεγαλώσει. Οι γιατροί ειδοποίησαν την αστυνομία, που την εντόπισαν λίγο αργότερα. Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι δεν απήγαγε το παιδί, ότι απλώς λυπήθηκε όταν είδε σε άσχημη κατάσταση την 16χρονη μητέρα του από τη Ρουμανία και της έδωσε χρήματα για να ψωνίσει. Όταν όμως, όπως υποστηρίζει, έχασε από τα μάτια της τη μητέρα που είχε μπει σε κατάστημα, αναγκάστηκε να πάρει το μωρό και να το μεταφέρει με ταξί στην Κεφαλονιά. Η 16χρονη μητέρα αναγνώρισε από φωτογραφίες το μωρό της και την Αγγλίδα, η οποία συνελήφθη. Και η ανήλικη όμως τέθηκε υπό κράτηση, καθώς ομολόγησε ότι σκόπευε να πουλήσει το παιδί της, έναντι 14.000 ευρώ.

    [11] Κοινωνία

    Έως 20.000 ευρώ τα πρόστιμα

    "Καμπάνες" για τα ασανσέρ

    15/12/2006 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: NET

    Στο στόχαστρο του Υπουργείου Ανάπτυξης μπαίνουν οι τουλάχιστον 400.000 διαχειριστές πολυκατοικιών. Σε περίπου 20.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για μη υποβολή από τον ιδιοκτήτη, ή διαχειριστή, της αίτησης καταχώρισης, μαζί με τον τεχνικό φάκελο με τα νόμιμα δικαιολογητικά στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της αρμόδιας Νομαρχίας., στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις ή παρεκκλίσεις από όσα προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στους Νομάρχες για διαβούλευση. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μεριμνούν για τη σωστή εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία των ανελκυστήρων και θα εισπράττονται από τις Νομαρχίες. Από πλευράς των ιδιοκτητών ακινήτων υπάρχουν έντονες αντιδράσεις γι αυτές τις διατάξεις αφού, όπως υποστηρίζουν, θα οδηγήσουν στο να μην αναλαμβάνει κανείς τη διαχείριση των πολυκατοικιών.

    [12] Κόσμος

    Εκλάπησαν προτομές από τάφους

    Μακάβριοι και φιλότεχνοι

    15/12/2006 9:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Έξι προτομές, μεταξύ των οποίων και αυτή του συνθέτη Ζορζ Μπιζέ, του δημιουργού της όπερας "Κάρμεν", κλάπηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από τάφους, στο παρισινό κοιμητήριο του Περ Λασέζ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το δήμο του Παρισιού. Μεταξύ των αγαλμάτων που "έκαναν φτερά" είναι και αυτοπροσωπογραφία της Κλοντ Βινιόν, λόγιας, γλύπτριας και κριτικού τέχνης των μέσων του 19ου αιώνα. Ο δήμος του Παρισιού έκανε μήνυση κατ αγνώστων και προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τους απογόνους των νεκρών, αφού αυτοί θεωρούνται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των κλεμμένων αντικειμένων.Το κοιμητήριο Περ Λασέζ, στο οποίο έχουν ταφεί δεκάδες προσωπικότητες (όπως ο τραγουδιστής των Doors Τζιμ Μόρισον, ο Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν και η τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ) δέχεται κάθε χρόνο περισσότερα από δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Ιδρύθηκε το 1804 και περιλαμβάνει περί τους 100.000 τάφους.

    [13] Κόσμος

    Απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο

    Παραμένει η Ειρηνευτική Δύναμη

    15/12/2006 10:26:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι αντιπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν χθες στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες. Τα μέλη του ΣΑ θα καλωσορίζουν και δεν θα υιοθετούν την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όπως αρχικά αναφερόταν στο προσχέδιο που είχε παρουσιάσει η βρετανική αντιπροσωπεία. Επίσης, δεν θα θέτουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού έργου των επιτροπών για τεχνικά ζητήματα, αλλά τα μέλη του ΣΑ θα καλούν τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να υλοποιήσουν τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου το συντομότερο δυνατό. Το τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω: Το ΣΑ καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 1ης Δεκεμβρίου και σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2006. Το ψήφισμα σημειώνει την εκτίμηση του Γ.Γ. ότι οι συνθήκες ασφαλείας στο νησί συνεχίζουν να παραμένουν γενικά σταθερές και ότι η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παραμένει ήρεμη, και καλωσορίζει τη μείωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών στα οποία εμπλέκονται οι δύο πλευρές. Προτρέπει και τις δύο πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και, υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει με ανησυχία ότι έχουν προκύψει διαφωνίες γύρω από τις δραστηριότητες πολιτών στην ουδέτερη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων της καλλιέργειας αγρών και ανοικοδόμησης και ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    Επίσης καλωσορίζει τη συνέχιση της διαδικασίας αποναρκοθέτησης, εκφράζοντας έντονη υποστήριξη στις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επέκταση της επιχείρησης αποναρκοθέτησης στα ναρκοπέδια των τουρκικών δυνάμεων, στο υπόλοιπο της νεκρής ζώνης και καλωσορίζει την προοπτική να ανακηρυχθεί απαλλαγμένη από νάρκες εντός δύο ετών. Επαναλαμβάνει την πρόσκληση στα μέρη να αποτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων ως επείγον και με σοβαρότητα, καλωσορίζοντας την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους από τον Αύγουστο του 2004, και την πρόοδο που έχει από τότε σημειωθεί, όπως και το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα του τρίτου μέλους. Ειδική μνεία κάνει για τις συνεχιζόμενες διαβάσεις Ελληνοκυπρίων "στο βορρά", όπως τονίζεται και Τουρκοκυπρίων "στο νότο", που πραγματοποιούνται ειρηνικά και ενθαρρύνει στο να υπάρξει σύντομα πρόοδος σε άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα περισσότερων σημείων διάβασης, συμπεριλαμβανομένης της Οδού Λήδρας.

    [14] Κόσμος

    "Είναι ετοιμοθάνατος" λέει ο Νεγκρεπόντε

    Φήμες για την υγεία του Κάστρο

    15/12/2006 9:41:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντείνονται οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Νεγκροπόντε δήλωσε ότι ο κουβανός πρόεδρος είναι πολύ άρρωστος και ετοιμοθάνατος. "Ολα όσα βλέπουμε δείχνουν ότι δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη... ίσως μήνες, όχι χρόνια" δήλωσε ο Νεγκροπόντε στην Ουάσινγκτον Ποστ. Ο 80χρονος κουβανός ηγέτης δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τον περασμένο Ιούλιο που υποβλήθηκε σε επέμβαση. Η κουβανική τηλεόραση έχει μεταδόσει πάντως φωτογραφίες και βίντεο, στα οποία φαίνεται πράγματι ταλαιπωρημένος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι ο Κάστρο έχει προσβληθεί από κάποιας μορφής καρκίνο. Ο Κάστρο, όπως είναι γνωστό, δεν μπόρεσε να παραστεί στους εορτασμούς για τα ογδοηκοστά του γενέθλια τον περασμένο μήνα. Αντιπροσωπεία 10 αμερικανών βουλευτών, που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων στην Κούβα, αναμένεται σήμερα στην Αβάνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Οι αμερικανοί βουλευτές θα συναντηθούν με τον υπουργό Αμυνας και αδελφό του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ που αναπληρώνει τον κουβανό πρόεδρο.

    [15] Κόσμος

    Υπερβολή τα όπλα μαζικής καταστροφής

    Εκτεθειμένος πάλι ο Μπλερ για το Ιράκ

    15/12/2006 9:12:00 πμ

    Νέο πλήγμα δέχτηκε η πολιτική του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Ιράκ, από την δημοσιοποίηση στοιχείων που ενώ ήταν απόρρητα, αποχαρακτηρίστηκαν. Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν την εκτίμηση ότι δεν ήταν βάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε επικίνδυνα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Κέιρν Ρος, που ήταν υπεύθυνος για την πολιτική της Βρετανίας για το Ιράκ στον ΟΗΕ από το 1998 έως το 2002, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπλερ ότι μεγαλοποιούσε τον κίνδυνο που συνιστούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν για να υποστηρίξει την απόφαση των ΗΠΑ να εισβάλουν στη χώρα. "Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ουδέποτε η κυβέρνηση εκτίμησε ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ συνιστούσαν απειλή για τη Βρετανία ή για τα συμφέροντά μας", ανέφερε ο Κέιρν Ρος, σε έγγραφη κατάθεσή του στην επιτροπή που εξέτασε την κατάσταση στο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2004. Το έγγραφο αυτό δημοσιοποιήθηκε χθες. "Ήταν κοινή άποψη των αξιωματούχων που ασχολούνταν με το Ιράκ ότι η οποιαδήποτε απειλή ήταν αποτελεσματικά ελεγχόμενη", ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης στην κατάθεσή του. Ο Ρος υποστήριξε επίσης ότι όταν οι ΗΠΑ έθεσαν το θέμα της αλλαγής καθεστώτος στο Ιράκ, ο ίδιος και άλλοι διπλωμάτες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, "κυρίως με το επιχείρημα ότι το Ιράκ θα οδηγείτο στο χάος". "Με εξαίρεση ορισμένους πυραύλους Σκουντ, δεν υπήρχαν στοιχεία από την αντικατασκοπία για σημαντικές ποσότητες χημικών, βιολογικών όπλων ή πυρηνικών υλικών", ανέφερε ο Ρος στην έγγραφη κατάθεσή του. Ο Ρος εγκατέλειψε τη θέση του στα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούνιο του 2002 και κατέθεσε στην επιτροπή ότι είχε συζητήσει τις απόψεις του με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα οπλικών συστημάτων, Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2003, όταν κατονομάστηκε ως η πηγή του ρεπορτάζ του BBC, που αναφερόταν στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η εισβολή στο Ιράκ.

    [16] Κόσμος

    Δεκαεπτά νεκροί στη Σουμάτρα

    Κατολισθήσεις στην Ινδονησία

    15/12/2006 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις σε δύο χωριά στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, όπου μεταξύ άλλων καταπλακώθηκε ένα τέμενος. Ο Σατρία Αρζούνα, επικεφαλής των σωστικών συνεργείων στην περιοχή, δήλωσε ότι οι διασώστες αναζητούν άλλους 11 ανθρώπους που θεωρούνται αγνοούμενοι σε δύο χωριά σε απομακρυσμένη περιοχή της δυτικής Σουμάτρας. Οι κατολισθήσεις έγιναν ύστερα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην ορεινή περιοχή της δυτικής Σουμάτρας. "Πληροφορήθηκα από τους διασώστες ότι 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι περισσότεροι προσεύχονταν σε τέμενος την ώρα της κατολίσθησης. Καταπλακώθηκαν επίσης ορισμένα σπίτια", δήλωσε ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων. Πρόσθεσε εξάλλου ότι ορισμένοι από τους αγνοούμενους πιστεύεται ότι βρίσκονταν σε τέμενος και προσεύχονταν την ώρα της κατολίσθησης.

    [17] Μ. Ανατολή

    Καλεί σε διάλογο Ισαραήλ και Μπους

    Ο Ασαντ ρίχνει γέφυρες

    15/12/2006 12:28:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κίνηση καλής θέλησης από τον Πρόεδρο της Συρίας, διπλωματική ελιγμός, για ό,τι και αν πρόκειται είναι μια σημαντική εξέλιξη. Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ καλεί τους ηγέτες του Ισραήλ και των ΗΠΑ Εχούντ Ολμερτ και Τζορτζ Μπους για διαπραγματευθούν με τη Συρία, δηλώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του περιμένει επίθεση από το Ισραήλ "ανά πάσα στιγμή", σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica. "Πολλές φωνές υψώνονται στο Ισραήλ" για διάλογο με τη Δαμασκό. Λοιπόν λέω στον Ολμερτ να κάνει μια απόπειρα για να διαπιστώσει αν μπλοφάρουμε", λέει ο Ασαντ στηριζόμενος στην έκθεση της επιτροπής Μπέικερ για το Ιράκ για να καλέσει και την Ουάσινγκτον σε διάλογο. Σύμφωνα με τον Σύρο ηγέτη, η έκθεση αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο της Συρίας και αναφέρεται στην "απαίτηση για συνολική ειρήνη, συνδέοντας τις κρίσεις στην περιοχή με το πρόβλημα της κατοχής του Ιράκ, της Παλαιστίνης και του Γκολάν". Δηλώνοντας έτοιμος για εποικοδομητικό διάλογο με την Ουάσινγκτον ο Μπασάρ αλ Ασαντ λέει ότι "δεν φθάνει η βούληση και δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι", καλώντας "το Ισραήλ, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρώπη, αλλά και την Κίνα και την Ιαπωνία" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Το Ιράν είναι μια σημαντική χώρα. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να συνομιλήσουν με την Τεχεράνη", λέει. Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ ότι η Συρία συγκεντρώνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά μήκος των συνόρων της με την προοπτική μιας στρατιωτικής επιχείρησης, ο Σύρος πρόεδρος απαντά ότι κατ΄ αρχήν "η συγκέντρωση πυραύλων αποτελεί μια ανακριβή περιγραφή".

    "Περιμένουμε το Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Συρίας κάθε στιγμή. Το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ και της Συρίας το επόμενο καλοκαίρι... δεν πρόκειται για φαντασίωση : ο πόλεμος είναι πάντοτε πιθανός στην περιοχή μας". Σχετικά με τις υποψίες για τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ από τη Συρία, ο Μπασάρ αλ Ασαντ δηλώνει: "Δεν καταλαβαίνω. Υπάρχουν δορυφόροι, υπάρχει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, οι λιβανικές μυστικές υπηρεσίες. Εάν είναι αλήθεια, γιατί δεν σταματούν αυτόν τον εξοπλισμό; Οι πύραυλοι έχουν μήκος πέντε ή έξι μέτρα. Δεν είναι χάπια να τα κρύψεις στην τσέπη". Τέλος ο Μπασάρ αλ Ασαντ λέει ότι "όσοι θέλησαν να απομονώσουν τη Συρία, απομονώθηκαν με τη σειρά τους". "Εννοώ τη Γαλλία. Το Παρίσι με την πολιτική έχασε κάθε αξιοπιστία".

    [18] Μ. Ανατολή

    Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες

    Επίθεση εναντίον του Χανίγια

    15/12/2006 9:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια, στη διάβαση της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας άνοιξαν ένοπλοι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους σωματοφύλακές του, ο 20χρονος Άμπντελ Νάσερ Ραχμάν, όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της παλαιστινιακής Κυβέρνησης, Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται επίσης ο μεγάλος γιος του Χανίγια, ένας πολιτικός σύμβουλός του και τουλάχιστον τρεις σωματοφύλακες. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο ένας από τους τραυματίες -δεν διευκρινίστηκε ποιος- νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Ισμαήλ Χανίγια μπόρεσε να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας μ ένα φορτηγάκι, περικυκλωμένος από τους σωματοφύλακες του, ύστερα από πολύωρη αναμονή και αφού προηγουμένως, κατ' απαίτηση του Ισραήλ, αναγκάστηκε να αφήσει στην Αίγυπτο δωρεές 35.000.000 δολαρίων που είχε συγκεντρώσει στην περιοδεία του σε αραβικά κράτη. Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα μεταξύ ενόπλων μελών της Χαμάς και της Φατάχ μετά τον πολύωρο αποκλεισμό του Χανίγια, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άτομα, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές. Από τη μεριά της η Χαμάς κατηγόρησε τους φρουρούς του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Πρωθυπουργό Χανίγια. Η επίθεση αυτή ήταν "μια απόπειρα σχεδιασμένη από τη Δύναμη 17 (την προεδρική φρουρά) για τη δολοφονία του αδελφού Ισμαήλ Χανίγια. Ζητάμε από το Μαχμούντ Αμπάς να δώσει εντολές για τον εντοπισμό των δραστών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαρχούμ. Τη λύπη του για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Ράφα εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, τονίζοντας παράλληλα ότι ελπίζει η μεθοριακή διάβαση της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο να ξανανοίξει σύντομα.

    "Όπως γνωρίζετε, η ημέρα ήταν αρκετά μπερδεμένη στη μεθοριακή διάβαση και λυπούμαστε για τα επεισόδια", είπε ο Σολάνα με τη λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Οπαδοί της Χαμάς κατέλαβαν το μεθοριακό σταθμό αφού ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγια, αποκλείστηκε στη Ράφα, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, ενώ επέστρεφε από το εξωτερικό έχοντας μαζί του πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ο Χανίγια κατάφερε τελικά να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας αργά το βράδυ.

    "Τα χρήματα δεν πέρασαν τα σύνορα και τώρα βρίσκονται σε μια τράπεζα στην Αίγυπτο", πρόσθεσε ο Σολάνα, επισημαίνοντας ότι "η θέση των χρημάτων δεν είναι στις τσέπες αλλά στις τράπεζες".

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική χαιρέτισε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ευρωπαίοι παρατηρητές στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. "θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση".

    "Κρίμα που αστόχησαν"

    Στο μεταξύ ο Ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας Εφραίμ Σνεχ δήλωσε σήμερα πως από συναισθηματική πλευρά λυπήθηκε που τα πυρά εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια δεν πέτυχαν το στόχο τους.

    Σε ερώτηση στο κρατικό ραδιόφωνο για το αν είπε "κρίμα" όταν άκουσε πως τα πυρά εναντίον της αυτοκινητοπομπής αστόχησαν, ο Σνεχ απάντησε: "Συναισθηματικά αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις μου, αλλά όταν το ξανασκέφτομαι ψύχραιμα δεν πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα έλυνε το πρόβλημα".

    Ο Σνεχ δικαιολόγησε την ισραηλινή απόφαση να μην επιτραπεί στον Χανίγια και τη συνοδεία του να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας έχοντας μαζί τους "30 ως 35 εκατομμύρια δολάρια", ποσό που συγκεντρώθηκε στην περιοδεία του Χανίγια σε αρκετές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, κυρίως από το Ιράν.

    "Κάναμε αυτό που έπρεπε. Τα χρήματα παρέμειναν εκτός Λωρίδας της Γάζας", επισήμανε και πρόσθεσε πως τα χρήματα αυτά θα τροφοδοτούσαν την τρομοκρατία εναντίον του Ισραήλ και θα ενίσχυαν τη θέση της Χαμάς στην εξουσία.

    [19] Οικονομία

    Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

    Θα μειώσει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ

    15/12/2006 8:54:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν άφησε ανεπηρέαστες τις αγορές η απόφαση του ΟΠΕΚ για νέα μείωση της παραγωγής κατά 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, από τον προσεχή Φεβρουάριο. Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και πάλι οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αντιδρά στη χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Την Πέμπτη το πρωί στις αγορές της Ασίας (Σιγκαπούρη), το "ελαφρύ αργό" για παράδοση Ιανουαρίου κατέγραφε άνοδο της τιμής κατά 4 σεντς και βρέθηκε στα 62,55 δολάρια το βαρέλι, έναντι του κλεισίματος στα 62,51 δολάρια, χθες το βράδυ, στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, για παράδοση Ιανουαρίου, έχει σταθεροποιηθεί στα 62,12 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ, που ανακοίνωσε στο τέλος Οκτωβρίου μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αποφάσισε να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή από την 1η Φεβρουαρίου 2007, κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. "Η απόφαση αυτή δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει μια τιμή γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι" εκτιμά ο Βίκτορ Σουμ της εταιρίας Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αντίο στη χρονιά με νίκη θέλουν οι πρωτοπόροι

    15/12/2006 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παιχνίδια της 15ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της Σούπερ Λίγκα. Στο αντίο της χρονιάς τόσο ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός όσο και οι διώκτες του θέλουν να γευτούν τη χαρά της νίκης προκειμένου να μην έχουν άλλες βαθμολογικές απώλειες, αλλά και για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Η αυλαία της 15ης αγωνιστικής θα ανοίξει αύριο στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο να υποδέχεται τον Άρη. Αύριο επίσης θα γίνουν και τα παιχνίδια του Ηρακλή με την Ξάνθη αλλά και του πρωτοπόρου Ολυμπιακού με τον Ιωνικό. Οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να διατηρήσουν τη διαφορά ασφαλείας των πέντε βαθμών που τους χωρίζουν από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ιωνικός που χθες τιμωρήθηκε με νέα αφαίρεση τριών βαθμών για τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Ηρακλή χρειάζεται επειγόντως τους βαθμούς για να ελπίζει σε κάτι καλύτερο τη νέα περίοδο. Την Κυριακή θα γίνουν οι υπόλοιποι αγώνες με την αναμέτρηση του ΟΦΗ με τον ΠΑΟΚ να ξεχωρίσει αλλά και τα παιχνίδια της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο και της Κέρκυρας με τον Παναθηναϊκό να παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω βαθμολογικής συγκομιδής. Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής: ΣΑΒΒΑΤΟ 17:00 (Περιστέρι) Ατρόμητος-Άρης 19:00 (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-Ξάνθη 19:00 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Ιωνικός ΝΕΤ

    ΚΥΡΙΑΚΗ 15:00 (Αιγάλεω) Αιγάλεω-Εργοτέλης 15:00 (Αλκαζάρ) Λάρισα-Καλαμαριά 16:45 (Κέρκυρα) Κέρκυρα-Παναθηναϊκός 17:00 (Ηράκλειο) ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 19:00 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Πανιώνιος

    [21] Μπάσκετ

    Τρένο ο Παναθηναϊκός 8χ8

    15/12/2006 11:29:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα που πέτυχε χθες το 8 στα 8 κερδίζοντας και στο ΟΑΚΑ την Μπανταλόνα με 83-73. Οι "πράσινοι"αύξησαν σε 16 τις διαδοχικές νίκες τους σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, ενώ "έσπασαν" το προηγούμενο ρεκόρ των 20 νικών - 1 ήττας (στον πρώτο χρόνο του Ομπράντοβιτς) σε Ελλάδα και Ευρώπη (21-1). Ο Τόνι Ντελκ έμεινε εκτός δωδεκάδας (ενοχλήσεις στον Αχίλλειο και προφυλάχτηκε), ενώ σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν Σισκάουσκας, Τομάσεβιτς με τον Σέρβο σέντερ, πάντως, να μην παίρνει χρόνο συμμετοχής. Στον αντίποδα, ο Ρενέσες δεν είχε στη διάθεση του τον τραυματία και γνώριμο μας από τη «θητεία» του στην ΑΕΚ, Αντριου Μπετς, παρότι ήταν στην 12άδα, και τον Αρτσιμπάλντ. Ένα δεκάλεπτο, το πρώτο, ήταν αρκετό για τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να επιβάλλει το ρυθμό του και να «οικοδομήσει» διαφορά ασφαλείας. Οι Ισπανοί κατάφεραν για περίπου επτά λεπτά να «κοιτούν στα μάτια» τον Παναθηναϊκό, κυρίως με εύστοχα σουτ από την περιφέρεια, αλλά όταν πήρε μπροστά η «πράσινη μηχανή» όλα τελείωσαν. Ενα τρίποντο του Φερνάντεθ έφερε την Μπανταλόνα μπροστά στο σκορ με 14-12 και αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι Ισπανοί προσπέρασαν τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» εφαρμόζοντας παγίδες στην άμυνα και βασιζόμενοι σε διαδοχικούς αιφνιδιασμούς κατάφεραν να πετύχουν επιμέρους σκορ 21-1 και να ξεφύγουν με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου με διαφορά 18 πόντων (33-15). Η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ αντίθετα οι Ισπανοί έβλεπαν τους «πράσινους» να... οργιάζουν στην επίθεση. Ο Τσαρτσαρής με την έναρξη της περιόδου «έγραψε» το 35-15 (+20), ενώ με την είσοδο του Σισκάουσκας στον αγωνιστικό χώρο η διαφορά στο 19ο λεπτό πήρε τη μέγιστη τιμή της (+24, 54-31). Στην τρίτη περίοδο, πάντως, ο εφησυχασμός των «πρασίνων» λίγο έλειψε να στοιχήσει στην ομάδα του Ομπράντοβιτς. Η ελληνική ομάδα, που υπέπεσε σε 16 λάθη εν τη απουσία Διαμαντίδη στην τρίτη περίοδο, τα... έχασε στην άμυνα, ενώ ο 16χρονος Ρούμπιο κατάφερε να αναστατώσει για τα καλά τον Παναθηναϊκό (είχε 7 κλεψίματα). Με κορυφαίους τους Φλις, Σάλιβαν η Μπανταλόνα άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά για να τη ρίξει σε μονοψήφιο αριθμό στο 29 (63-57, -6). Ο Μπατίστ έστειλε τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο δεκάλεπτο στο +10 (65-55). Στον... επίλογο του αγώνα ο Ομπράντοβιτς «έριξε» εσπευσμένα στον αγωνιστικό χώρο τον Δημήτρη Διαμαντίδη και η τάξη αποκαταστάθηκε. Οι Ισπανοί μπορεί να μείωσαν σε 65-61 μετά από τρίποντα Σάλιβαν και Μπάρτον, αλλά ο Παναθηναϊκός με άμυνα για σεμινάριο (Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή και Ντικούδη) ξέφυγε στο 35 73-61, μετά από καλάθι του Σισκάουσκας. Με συντήρηση δυνάμεων οι «πράσινοι» δε δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν τη διψήφια διαφορά μέχρι τη λήξη και να φτάσουν στο τελικό 83-73. Τα δεκάλεπτα: 33-15, 54-34, 65-55, 83-73. Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Ντικούδης 8, Μπατίστ 16, Διαμαντίδης 2, Μπετσίροβιτς 18 (2), Χατζηβρέττας 7 (2), Αλβέρτης 4 (1), Τσαρτσαρής 9, Γιαβτόκας 1, Σισκάουσκας 7 (1), Βούγιανιτς 11 (3). Μπανταλόνα (Αϊτο Ρενέσες): Ρούμπιο 5, Φλις 12, Σάλιβαν 13 (1), Βάσκεθ 5 (1), Φερνάντεθ 18 (4), Γκέινς 6, Μπάρτον 5 (1), Ουέρτας 2, Ελμερ Μπένετ 3 (1), Ντουένιας, Λαβίνα 7 (1), Μπετς.

    [22] Βόλεϊ

    Μία νίκη και μία ήττα στο βόλεϊ

    15/12/2006 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη νίκη του στη φετινή διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ πανηγύρισε χθες ο Ηρακλής που κέρδισε στην Ολλανδία την Ορτέκ Ρότερνταμ Νεσελάντε με 3-1 σετ. Ο Ηρακλής με τη νίκη του αυτή, αναπτέρωσε τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικά αμφίρροπο και κρίθηκε στις λεπτομέρειες όπως φαίνεται από το σκορ, αφού σε κανένα σετ η διαφορά δεν ξεπέρασε τους 3 πόντους. Τα σετ: 22-25, 23-25, 27-25, 29-31. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε να φύγει με τους βαθμούς της νίκης από τη Σόφια, καθώς ηττήθηκε από την Λέφσκι με 3-0 σετ. Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν σηαντικό έδαφος στην προσπάθεια τους να περάσουν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Τα σετ: 26-24, 25-18, 25-22. "Η Λέφσκι ήταν καλύτερη. Η διαφορά μας ήταν στην επίθεση, το σερβίς και τα πολλά λάθη. Ως το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ ακολουθούσαμε στο σκορ, αλλά μετά χάναμε την αυτοσυγκέντρωση και το ρυθμό μας ενώ δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τον Γιορντάνοφ, που ξέραμε ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης της Λέφσκι και ο πιο επικίνδυνος», σχολίασε για την αναμέτρηση ο προπονητής του Ολυμπιακού Τάσος Κουμπλής.

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δέλλας: "Σεβασμός στη Παρί"

    15/12/2006 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΕΡΑΣΠΟΡ

    "Είναι δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το τελευταίο καιρό μπορεί να μην πηγαίνει αρκετά καλά, αλλά χρειάζεται σεβασμός", δήλωσε στην ΕΡΑ Σπορ, λίγο μετά την κλήρωση, ο αρχηγός της "Ένωσης" και πρόσθεσε: "Δεν θέλω να πω ότι είναι δύσκολη ή εύκολη η κλήρωση. Είναι δύο παιχνίδια, με το πρώτο να είναι το καθοριστικότερο. Αυτά τα παιχνίδια μοιάζουν με τα αντίστοιχα των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρώτο παιχνίδι, θα πρέπει να βάλουμε τις βάσεις και να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε ο επαναληπτικός να είναι πιο εύκολος". Όσο για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Μπενφίκα, των Κατσουράνη, Σάντος, Καραγκούνη, στην επόμενη φάση, ο Κολοσσός συνέστησε ψυχραιμία. "Ας περάσουμε την Παρί Σεν Ζερμέν και μετά θα σκεφτούμε τον επόμενο αντίπαλο".

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ελληνογαλλικές μονομαχίες στο ΟΥΕΦΑ

    15/12/2006 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελληνογαλλικές κόντρες για την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ανέδειξε η κλήρωση που έγινε σήμερα στη Νιόν της Ελβετίας. Η τύχη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον Παναθηναϊκό που θα κληθεί να προσπεράσει το εμπόδιο της Λανς για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης. Δύσκολη σχετικά αποστολή έχει και η ΑΕΚ η οποία κληρώθηκε με την Παρί Σεν Ζερμέν η οποία αν και παραπαίει στο "Σαμπιονά", ωστόσο συνέτριψε την Τετάρτη τον Παναθηναϊκό με το βαρύ 4-0. Αν ο Παναθηναϊκός ξεπεράσει το εμπόδιο της Λανς θα τεθεί αντιμέτωπος στη φάση των "16" με τον νικητή από το ζευγάρι Λεβερκούζεν-Μπλάκμπερν. Σε περίπτωση που η ΑΕΚ αποκλείσει την Παρί θα αντιμετωπίσει στην φάση των "16" τον νικητή από το ζευγάρι της Μπενφίκα με την Ντιναμό Βουκουρεστίου. Αναλυτικά η κλήρωση της φάσης των "32" 1. Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο)-Νιούκαστλ (Αγγλία) 2. Μπράγκα (Πορτογαλία)-Πάρμα (Ιταλία) 3. Λανς (Γαλλία)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ) 4. Λεβερκούζεν (Γερμανία)-Μπλάκμπερν (Αγγλία) 5. Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ρέιντζερς (Σκωτία) 6. Λιβόρνο (Ιταλία)-Εσπανιόλ (Ισπανία) 7. Φέγενορντ (Ολλανδία)-Τότεναμ (Αγγλία) 8. Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αλκμάαρ (Ολλανδία) 9. Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)-Αγιαξ (Ολλανδία) 10. Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) 11. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 12. ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 13. Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 14. Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Σεβίλη (Ισπανία) 15. Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Νανσί (Γαλλία) 16. Μπορντό (Γαλλία)-Οσασούνα (Ισπανία) Οι πρώτες αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι αγώνες ρεβάνς θα γίνουν στις 22 Φεβρουαρίου 2007

    Η κλήρωση της φάσης των "16" Α. Νικητής 1-Νικητής 8 Β. Νικητής 11-Νικητής 6 Γ. Νικητής 5-Νικητής 16 Δ. Νικητής 2-Νικητής 7 Ε. Νικητής 14-Νικητής 15 ΣΤ. Νικητής 3-Νικητής 4 Ζ. Νικητής 12-Νικητής 13 Η. Νικητής 10-Νικητής 9 Οι πρώτες αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 8 Μαρτίου, ενώ οι αγώνες ρεβάνς θα τελεστούν στις 15 Μαρτίου 2007

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κληρώνει για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ

    15/12/2006 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την εύνοια της τύχης θέλουν να έχουν σήμερα ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ στη κλήρωση των "32" στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ομάδες για όλα τα γούστα οι πιθανοί αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων. Μία από τις Φέγενορντ, Φενέρμπαχτσέ, Ζούλτε Βάρεγκεμ, Λανς, Λεβερκούζεν, Μπράγκα και Λιβόρνο θα βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού που θα δώσει το πρώτο ματς εκτός και τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ θα κληρωθεί με μία από τις Θέλτα, Παρί Σεν Ζερμέν, Νανσί, Αγιαξ, Οσασούνα, Μακάμπι Χάιφα, Ντιναμό Βουκουρεστίου και τη κάτοχο του τροπαίου Σεβίλη και θα δώσει το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ και τον επαναληπτικό εκτός έδρας. Οι πρώτες των ομίλων του UEFA θα διασταυρωθούν με αυτές που κατέλαβαν την τρίτη θέση, ενώ οι δεύτερες θα "πέσουν" σε ομάδα που προέρχεται από το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν γίνεται να κληρωθούν μεταξύ τους ομάδες από την ίδια εθνική ομοσπονδία ή που συμμετείχαν στον ίδιον όμιλο. Αναλυτικά:

    Πρώτες των ομίλων: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ελλάδα) Μπλάκμπερν (Αγγλία) Εσπανιόλ (Ισπανία) Νιούκαστλ (Αγγλία) Πάρμα (Ιταλία) Τότεναμ (Αγγλία) Ρέιντζερς (Σκοτία) Άλκμααρ (Ολλανδία)

    Δεύτερες των ομίλων (Πιθανές αντίπαλοι της ΑΕΚ) Νανσί (Γαλλία) Άγιαξ (Ολλανδία) Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία) Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) Σεβίλη (Ισπανία) Οσασούνα (Ισπανία)

    Τρίτες των ομίλων (Πιθανές αντίπαλοι Παναθηναϊκού) Φέγενορντ (Ολλανδία) Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο) Χαποέλ Τελ Αβίβ (Ισραήλ) Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) Λεβερκούζεν (Γερμανία) Λιβόρνο (Ιταλία) Μπράγκα (Πορτογαλία) Λανς (Γαλλία)

    Τρίτες ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) Βέντερ Βρέμης (Γερμανία) Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) Μπορντό (Γαλλία) Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) Μπενφίκα (Πορτογαλία) ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

    [26] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τίτλοι τέλους στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ

    15/12/2006 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έπεσε η αυλαία των ομίλων στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ χθες, όπου έγιναν γνωστές και οι τελευταίες ομάδες που π-ήραν τα εισιτήρια της πρόκρισης για την επόμενη φάση του θεσμού. Λιβόρνο, Λεβερκούζεν, Οσασούνα και Λανς πήραν τα τελευταία εισιτήρια. Στον πρώτο όμιλο η Λιβόρνο κέρδισε στη Γαλλία με 1-0 την Οσέρ και πήρε την πρόκριση, αφήνοντας τους Γάλλους εκτός Ευρώπης. Πρώτη στον όμιλο τερμάτισε η Ρέϊντζερς και δεύτερη η Μακάμπι Χάϊφα. Στον 2ο όμιλο η Λεβερκούζεν "ίδρωσε" μέχρι να κερδίσει την Μπεσίκτας με 2-1 στη Γερμανία και να πανηγυρίσει την πρόκριση, πίσω από τις Δυναμό Βουκουρεστίου και Τότεναμ Στον τρίτο όμιλο η Μπράγκα με την εντός έδρας νίκη της με 2-0 επί της Γκρασχόπερς, πήρε την πρόκριση για τους "32" μαζί με τις Σεβίλλη και Άλκμααρ. Τέλος στον τέταρτο όμιλο η Οσασούνα νίκησε 3-0 στην Ιταλία την αδιάφορη Πάρμα και πέρασε ως δεύτερη, ενώ την τρίτη θέση πήρε η Λανς που αν και έχασε με 1-0 από την Χέρενφεν ευνοήθηκε στη τριπλή ισοβαθμία με την αντίπαλο της και την Οντένσε τις οποίες άφησε εκτός Ευρώπης. Συνοπτικά τα αποτελέσματα στα χθεσινά παιχνίδια: 1ος όμιλος: Οσέρ (Γαλλία)-Λιβόρνο (Ιταλία) 0-1 (59΄ Λουκαρέλι) Ρέιντζερς (Σκοτία)-Παρτιζάν Β. (Σερβία) 1-0 (55΄ Χάτον)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Ρέιντζερς 4 8-4 10 2. Μακάμπι Χ. 4 5-4 7 3. Λιβόρνο 4 5-5 5 4. Οσέρ 4 7-7 4 5. Παρτιζάν Β. 4 2-7 1

    2ος όμιλος: Λεβερκούζεν (Γερμανία)-Μπεσικτάς (Τουρκία) 2-1 (78΄ Σνάιντερ, 87΄ Μπαρμπάρεζ - +90΄πεν. Ρικαρντίνιο) Τότεναμ (Αγγλία)-Ντιναμό Βουκ. (Ρουμανία) 3-1 (16΄ Μπερμπάτοφ, 39΄,50΄ Ντεφόε - 90΄ Μεντι)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Τότεναμ 4 9-1 12 2. Ντιναμό Βουκ. 4 5-6 7 3. Λεβερκούζεν 4 4-5 4 4. Μπεσίκτας 4 4-7 3 5. Μπριζ 4 4-7 2

    3ος όμιλος: Σεβίλη (Ισπανία)-Αλκμαάρ (Ολλανδία) 1-2 (52΄πεν. Σεβαντόν - 62΄, +90΄ Αρβελάτζε) Μπράγκα (Πορτογαλία)-Γκρασχόπερς (Ελβετία) 2-0 (61΄ Ζοάο Πίντο, +90΄ Καστανέιρα)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Αλκμαάρ 4 12-5 10 2. Σεβίλη 4 7-2 7 3. Μπράγκα 4 6-5 6 4. Σλόβαν Λ. 4 6-7 5 5. Γκρασχόπερς 4 3-15 0

    4ος όμιλος: Πάρμα (Ιταλία)-Οσασούνα (Ισπανία) 0-3 (33΄,44΄ Νταβίντ Λόπεθ, 82΄ Χουανφράν) Χέρενφεν (Ολλανδία)-Λανς (Γαλλία) 1-0 (+90΄ Αλβες)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Πάρμα 4 6-6 9 2. Οσασούνα 4 7-4 7 3. Λανς 4 5-5 4 4. Οντένσε 4 5-6 4 5. Χέρενφεν 4 2-4 4

    [27] Πολιτισμός

    Στην πλατεία Κοτζιά

    Η "Γειτονιά των Ευχών"

    15/12/2006 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα εγκαίνια της "Γειτονιάς των Ευχών θα πραγματοποιηθούν αύριο το μεσημέρι στις 13.00, στην πλατεία Κοτζιά, από τον δήμαρχο Αθηναίων Θόδωρο Μπεχράκη. Η πλατεία θα φιλοξενήσει φέτος εκτός από τη "Γειτονιά των Ευχών" και το "Εργαστήρι των Ευχών", όπου όλοι οι μικροί φίλοι θα μπορούν να φτιάξουν τις κάρτες τους, να πάρουν ένα ειδικά τυπωμένο γιορτινό γραμματόσημο και να στείλουν τις ευχές τους μέσω του "Ταχυδρομείου των ευχών".Επίσης, στην πλατεία Κοτζιά επιστρέφει η αγορά με τα όμορφα ξύλινα σπιτάκια, μαζί με τις εκπλήξεις για δώρα, νόστιμες λιχουδιές και καλό κρασί, σχηματίζοντας μία ολόκληρη γιορτινή πολιτεία. Θα υπάρχει και ένα καινούργιο "baby carrousel" για τα παιδιά, ενώ μια μικρή μουσική σκηνή, που θα βρίσκεται μπροστά από ένα πράσινο δέντρο, ύψους 11 μέτρων, θα φιλοξενεί κάθε βράδυ συγκροτήματα για όλα τα μουσικά γούστα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δ. Αθηναίων

    Σχετικά Links:

    Δήμος Αθηναίων

    [28] Πολιτισμός

    Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ιδρύματος Mozarteum

    Δωρεάν οι παρτιτούρες του Μότσαρτ

    15/12/2006 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όλες οι παρτιτούρες του Μότσαρ, 250 χρόνια μετά τη γέννησή του, διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο, ύστερα από πρωτοβουλία του Διεθνούς Ιδρύματος Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, γενέτειρά του. Έτσι κλείνει πανηγυρικά το έτος αφιερωμένο στην 250η επέτειο από τη γέννησή του συνθέτη. Από τις 12 του μηνός το σύνολο των έργων του αυστριακού συνθέτη, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου "βιεννέζικου κλασικισμού", διατίθενται σε παγκόσμια πρώτη. Η εκπρόσωπος του ιδρύματος. Μιριάμ Νέλμαν τόνισε: "Με τουλάχιστον 400.000 συνδέσεις τις πρώτες 12 ώρες της ιστοσελίδας, μπορούμε να πούμε ότι η ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας", υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ιδρύματος. Σύμφωνα με το ίδρυμα του Σάλτσμπουργκ, η ψηφιακή έκδοση βασίζεται στην παραδοσιακή γραπτή έκδοση την οποία επεξεργάζονται από το 1954 μουσικολόγοι διεθνούς φήμης. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει τουλάχιστον 125 λιμπρέτα από παρτιτούρες των οποίων οι πηγές έχουν σχολαστικά επαληθευτεί.

    Στην ιστοσελίδα http://dme.mozarteum.at , περισσότερες από 600 δημιουργίες του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791), έχουν ταξινομηθεί σε 10 σειρές από εκκλησιαστικά άσματα, έως κοντσέρτα για ορχήστρα, μουσική δωματίου σονάτες για πιάνο.

    [29] Πολιτισμός

    Στα κατεχόμενα

    Eκδήλωση για τον πολιτισμό της Κύπρου

    15/12/2006 2:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2006 6:54:40 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκδήλωση με θέμα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, από τον τουρκικό στρατό, εδάφη της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της έκθεσης "Άγιος Νικόλαος -Αριστουργήματα της τέχνης σε Ανατολή και Δύση". Μεταξύ των εκθεμάτων της έκθεσης, ήταν και πέντε εικόνες του Αγίου Νικολάου, οι οποίες παραχωρήθηκαν από το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

    Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπάρι, δρ. Στέλιος Καμπανάλε, Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ομώνυμη πόλη, έκανε ιστορική αναδρομή στο κυπριακό πρόβλημα και τόνισε ότι πρόκειται για θέμα εισβολής και κατοχής και ότι στην Κύπρο θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Σιένης, δρ. Μικέλε Μπάτσι, επιμελητής της έκθεσης για τον Άγιο Νικόλαο. Ο κ. Μπάτσι έκανε αναφορά στις στενές σχέσεις Κύπρου- Ιταλίας στον τομέα της τέχνης, καθώς και στις καταστρεπτικές συνέπειες που είχε η τουρκική εισβολή στην πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας μικρού μήκους για την τουρκική λεηλασία των Κυπριακών πολιτιστικών θησαυρών, παραγωγής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μεταφράστηκε ειδικά για την εκδήλωση στα ιταλικά.

    Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από τον έφορο του Μουσείου, Ιωάννη Ηλιάδη και το δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέματα :"Το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου" και "Περιδιάβαση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου: η μαρτυρία των μνημείων". Επίσης παρουσιάσθηκε η κατάσταση των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα σήμερα, συγκρίνοντάς την με εκείνη πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, όπως προκύπτει από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που συγκέντρωσε ο δρ Χοτζάκογλου στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος αποτύπωσης των κατεχόμενων μνημείων, υπό την αιγίδα του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου.

    Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, οι δύο ομιλητές συνέδεσαν τον αγώνα της Κύπρου για διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς στα κατεχόμενα, με τις προσπάθειες του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού κ. Ρουτέλλι, για επαναπατρισμό στην Ιταλία κλοπιμαίων πολιτιστικών θησαυρών της χώρας του από τις ΗΠΑ.

    [30] Πολιτισμός

    Βράβευση της ΕΡΤ από την ΕΛ.ΑΣ

    15/12/2006 1:07:00 μμ

    Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ βράβευσε, ανάμεσα σε άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις για την ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας και την εν γένει προσφορά τους στον Πολιτισμό. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. Ο κ. Πολύδωρας ευχαρίστησε τον κ. Παναγόπουλο χαρακτηρίζοντας τη δημόσια τηλεόραση πηγή Πολιτισμού, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΡΤ επισήμανε την άψογη συνεργασία της δημόσιας τηλεόρασης με την Ελληνική Αστυνομία σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Δημοσχάκης ευχαρίστησε την ΕΡΤ, για την ανάδειξη του έργου της, αλλά και για την παρουσίαση του ανθρώπινου προσώπου της.

    [31] Υγεία

    Η μάχη συνεχίζεται

    Η τεχνολογία φέρνει ελπίδες

    15/12/2006 10:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και πιθανή παράτασή της δίνει στους πάσχοντες από καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και διαφόρων οργάνων ένα νέο σύστημα ρομποτικής ακτινοχειρουργικής, το οποίο καταστρέφει τους όγκους δίχως να απαιτείται αναισθησία, εγχείρηση ή νοσηλεία. Το σύστημα λέγεται CyberKnife και εκπέμπει με ακρίβεια μικρότερη του 0,5 χιλιοστού υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, οι οποίες καταστρέφουν τους όγκους δίχως να προκαλούνται βλάβες στους παρακείμενους υγιείς ιστούς. Η χώρα μας είναι η πέμπτη στην Ευρώπη που το αποκτά και η 75η σε όλο τον κόσμο.

    Άλματα από τη ρομποτική

    Το CyberKnife επινοήθηκε πριν από 15 χρόνια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ οι οποίοι, αφού το δοκίμασαν σε περίπου 10.000 ασθενείς, ζήτησαν το 2001 την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για να αρχίσει η ευρεία διάθεσή του κάτι που έγινε τον Αύγουστο του 2001. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερους από 20.000-30.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο και σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά ελέγχου της νόσου ξεπερνούν το 90% σε καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου, όπως τα μηνιγγιώματα και τα ακουστικά νευρινώματα, ενώ με την βοήθειά του, το 80% των ασθενών με νευραλγία του τριδύμου νεύρου (στο πρόσωπο) κατορθώνουν να απαλλαγούν για πολύ καιρό από τον πόνο.

    Όπως εξήγησε χθες ο ακτινοθεραπευτής -ογκολόγος κ. Νίκος Σαλβαράς, διευθυντής της Μονάδας Ρομποτικής Ακτινοχειρουργικής CyberKnifeι ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου στην Αθήνα ,όπου άρχισε να λειτουργεί το σύστημα, το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου μηχανήματος είναι η χορήγηση μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας σε ένα σημείο, δίχως να καταστρέφονται οι γύρω υγιείς ιστοί.

    Αυτό επιτυγχάνεται με "αυτοδιόρθωση" του μηχανήματος καθ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς το σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες κινήσεις που κάνει ο ασθενής όταν αναπνέει ή αλλάζει κάπως θέση, και να τροποποιεί κατάλληλα τη χορήγηση της ακτινοβολίας ώστε η ακτινοβόληση να γίνεται πάντοτε στο επιθυμητό σημείο.

    Μεταξύ άλλων είναι κατάλληλο για όγκους στην σπονδυλική στήλη ακόμα και για όσους πιέζουν τον νωτιαίο μυελό στο σπλαγχνικό κρανίο (λ.χ. στη μύτη), στους πνεύμονες, στο ήπαρ και στο πάγκρεας, ενώ σε κέντρα του εξωτερικού έχει αρχίσει να δοκιμάζεται η πιθανή εφαρμογή του και σε όγκους του προστάτη και του μαστού.

    Συνολικά, η θεραπεία κοστίζει 12.000 ευρώ, αλλά η τιμή αυτή είναι προσωρινή. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του διαγνωστικού κέντρου κ. Γουρλή, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κοστολόγησης της μεθόδου από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και αναμένεται η δημοσίευση της τελικής τιμής σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), ώστε να αναπροσαρμοσθεί και να αρχίσουν οι διαδικασίες κάλυψης της θεραπείας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σχετικά Links:

    cyberknife

    [32] Ζωής ...σΤάσεις

    Η Σκάρλετ Γιόχανσον

    Μούσα του Louis Vuitton

    15/12/2006 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αμερικανίδα ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, που πρωταγωνιστεί στις τελευταίες ταινίες του Γούντι Άλεν και της "Μαύρης Ντάλιας" του Μπράιαν ντε Πάλμα, θα είναι η μούσα του οίκου δερμάτινων ειδών Louis Vuitton, για τη διαφημιστική του εκστρατεία "Άνοιξη-Καλοκαίρι 2007", που αρχίζει από το Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου. Όπως αναφέρουν, κατέληξαν στην επιλογή αυτή, καθώς αναζητούσαν "μια προσωπικότητα που θα συνδύαζε νιάτα και δροσιά, χωρίς καθόλου φιλαρέσκεια", η οποία "θα είχε εξαιρετική επιδερμίδα και μια σιλουέτα φτιαγμένη για τα φορέματα στράπλες και τα μπρονζέ τακούνια". Προσόντα που, ως φαίνεται, θεωρεί ο οίκος μόδας ότι διαθέτει η Σκάρλετ Γιόχανσον", μια από τις πιο ταλαντούχες νέες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

    [33] Ζωής ...σΤάσεις

    Από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ

    Αξιωματικός ο πρίγκιπας Ουίλιαμ

    15/12/2006 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο 24χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου μετά τον πατέρα του, πρίγκιπα της Ουαλίας, σε ειδική τελετή, θα λάβει το δίπλωμα του αξιωματικού από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ, που λειτουργεί από το 1947. Ο πρίγκιπας, συμπεριλαμβάνεται στους 227 αξιωματικούς που θα αποφοιτήσουν από τη Ακαδημία, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Στην τελετή θα παραστούν εκτός από την γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος, η σύζυγός του, Καμίλα και ο σύζυγος της βασίλισσας, πρίγκιπας Φίλιππος. Παρούσα και η φίλη του Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον. Μετά την τελετή θα ακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση, γεύμα και το βράδυ χορός των αξιωματικών. Από την Ακαδημία έχουν αποφοιτήσει πολλές προσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν. Στην συγκεκριμένη σχολή εκπαιδεύονται όλοι οι αξιωματικοί του βρετανικού στρατού, αλλά και πολλοί από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Η τελετή αυτή πραγματοποιείται μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ για το θάνατο της μητέρας του Ουίλιαμ, βασίλισσας Νταϊάνας. Ύστερα από έρευνα τριών ετών για τις συνθήκες του θανάτου της πριγκίπισσας της Ουαλίας, η έκθεση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου απέρριψε την εκδοχή της συνωμοσίας και επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ένα "τραγικό τροχαίο" που προκλήθηκε από την υπερβολική ταχύτητα με την οποία έτρεχε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, προσπαθώντας ν αποφύγει τους ενοχλητικούς παπαράτσι.

    [34] Ζωής ...σΤάσεις

    Από τον Γάλλο τενόρο Ρομπέρτο Αλάνια

    Σόου έξω από τη σκάλα του Μιλάνου

    15/12/2006 9:30:00 πμ

    Σόου έξω από τη Σκάλα του Μιλάνου έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Γάλλος τενόρος Ρομπέρτο Αλάνια, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εγκατέλειψε την παράσταση στη Σκάλα του Μιλάνου επειδή τον αποδοκίμασε το κοινό. Ο Αλάνια αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί που δεν τον άφησαν να ξαναπάρει το ρόλο που άφησε, με τον δικό του τρόπο. Έτσι αποφάσισε να στηθεί έξω από τη Σκάλα του Μιλάνου την ώρα που παιζόταν η όπερα "Αΐντα" του Βέρντι και να τραγουδήσει μια άρια από τη "Μαντάμ Μπατερφλάι" του Πουτσίνι, υπό τα φλας των φωτογράφων και τις τηλεοπτικές κάμερες. Ο 43χρονος Αλάνια ήθελε να πάρει πίσω το ρόλο του στην "Αΐντα" αλλά η διεύθυνση της Σκάλας δεν το επέτρεψε. Ο τενόρος τράβηξε και ο ίδιος φωτογραφίες του θεάτρου, με το κινητό τηλέφωνό του. "Ήθελα ένα σουβενίρ, το τελευταίο ωραίο αναμνηστικό από τη Σκάλα γιατί δεν ξέρω πότε θα την ξαναδώ", είπε στους δημοσιογράφους. "Ήμουν ανέκαθεν γενναιόδωρος με το κοινό (...) αλλά την Κυριακή ούτε καν χειροκρότησαν για να μου πουν Ρομπέρτο, γύρνα πίσω", πρόσθεσε.

    [35] Από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα

    15/12/2006 9:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2006 11:12:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Δεν πρόλαβε να πέσει η αυλαία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε δύο κινήσεις σαφούς στήριξης της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο Τόνι Μπλερ αφενός μεν δήλωσε ότι η "πόρτα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Άγκυρα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και αφετέρου, αμέσως μετά τη Σύνοδο, πέταξε για την τουρκική πρωτεύουσα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Βρετανία μαζί με την για λίγες ακόμη ημέρες προεδρεύουσα Φινλανδία προσπαθούν να ανοίξουν τέσσερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι δεν "πάγωσε" η διαδικασία.

    Στήριξη της ενταξιακής πορείας

    Στην Άγκυρα έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής, ο Τόνι Μπλερ, για να δείξει και έμπρακτα τη στήριξή του στον Τούρκο πρωθυπουργό, την ώρα που η Ε.Ε. βάζει "πάγο" στην ενταξιακές συνομιλίες, η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εκλογών και το κυβερνών ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν είναι σε ανοιχτή ρήξη με τον Στρατό και τους άλλους οπαδούς του κοσμικού κράτους.

    Ο Μπλερ καλεί τον Ερντογάν να μην γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και υπόσχεται ότι θα τον στηρίξει στην ευρωπαϊκή περιπέτεια της Άγκυρας. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το υπουργείο Εξωτερικών εισηγείται στον Ταγίπ Ερντογάν να υιοθετήσει σκληρή στάση που προβλέπει και την διακοπή του διαλόγου με τους "25" σε ορισμένα θέματα και τη χρήση βέτο στο ΝΑΤΟ.

    Την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, και τον απερχόμενο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σημειώνεται πως η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δίνει 198 εκατ. ευρώ προς τους Τουρκοκυπρίους, ως μέρος του πακέτου που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μία η οδός για ένταξη

    [36] Στέλνουν προς την Τουρκία οι "25"

    Σαφές μήνυμα

    15/12/2006 8:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για την επιβράδυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιώσουν σήμερα, μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες οι 25 ηγέτες της Ε.Ε. Χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου ο Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν, αναφερόμενος στην περαιτέρω Διεύρυνση της Ένωσης, διευκρίνισε ότι τα υποψήφια κράτη-μέλη θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Φινλανδός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τις αποφάσεις των "25" συμφωνήθηκε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν "με περιορισμένο τρόπο". Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισήμανε ότι οι Κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών υποστήριξαν ομόφωνα τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην ένταξη των δυο νέων μελών στην Ένωση, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, πως η τήρηση και εκπλήρωση όλων των κριτηρίων επιβραβεύεται. Εξάλλου ο Κώστας Καραμανλής απέρριψε γαλλο-γερμανική πρόταση για ειδική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι, εφόσον η γειτονική χώρα τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να καταστεί και πλήρες μέλος. Το θέμα της μετανάστευσης κυριάρχησε στις συζητήσεις της πρώτης ημέρας της Συνόδου, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η βούληση για μια συντονισμένη πολιτική στο ζήτημα, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Την ανάγκη να υπάρξει κοινή δράση και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης, τόνισε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο Κώστας Καραμανλής.

    Λαθρομετανάστευση και ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την πρόταση των μεσογειακών χωρών για τη μετανάστευση και υπενθύμισε πως έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία μίας κοινής ακτοφυλακής και κοινής ευρωπαϊκής δράσης. Συμφωνά με διπλωματικούς κύκλους η πρόταση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής αντιμετωπίστηκε θετικά με στόχο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Η μετανάστευση αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις Μεσογειακές χώρες, κυρίως την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μάλτα, τόνισε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν να εγκατασταθούν στις ευρωπαϊκές χώρες.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η οποία επίσης απασχόλησε τη Σύνοδο των "25", η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε πως χρειάζεται την υποστήριξη της Ε.Ε. Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα. Η Υπουργός ανέφερε, τέλος, πως η συνεργασία της σερβικής Κυβέρνησης με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι αναγκαία για την ευρωπαϊκή εξέλιξη της Σερβίας.

    Στα τελικά συμπεράσματα οι αποφάσεις

    Ειδικότερα όσον αφορά την Τουρκία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Φινλανδός Πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. δήλωσε ότι με τις αποφάσεις των "25" συμφωνήθηκε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν "με περιορισμένο τρόπο".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού τόνισε ότι στη διάρκεια του δείπνου εργασίας των 25 Ευρωπαίων ηγετών δεν συζητήθηκε ειδικά το θέμα της Τουρκίας, επισήμανε ότι οι Κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών υποστήριξαν ομόφωνα τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της προηγούμενης Δευτέρας. Όπως πρόσθεσε, τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών θα αποτυπωθούν στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν με την αναστολή κάποιων κεφαλαίων ενώ για κάποια άλλα κεφάλαια, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, θα μπορούν να αρχίζουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα μπορούν να ολοκληρώνονται έως ότου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη και δίκαιη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ενδυναμώνει τη στρατηγική της Διεύρυνσης.

    "Εκτός από τα οκτώ κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει, η ολοκλήρωση των υπολοίπων θα εξαρτηθεί από τη στάση της Άγκυρας", προειδοποίησε ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Καραμανλή.

    Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι μετά από συζήτηση για τα συμπεράσματα που θα εκδοθούν. Ο κ. Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύνοδος Κορυφής των "25"

    Ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση του ΕΛΚ

    [37] Στις Βρυξέλλες

    Σύνοδος Κορυφής των "25"

    14/12/2006 9:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2006 1:11:50 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η διεύρυνση της ΕΕ, η ικανότητα απορρόφησης νέων μελών και η πολιτική για την μετανάστευση θα βρεθούν στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής των "25" στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλωσορίσουν και δύο νέα μέλη της Ένωσης τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέστειλε μήνυμα στην Τουρκία, ότι η ένταξη στην κοινότητα προϋποθέτει σεβασμό των υποχρεώσεων, ενώ αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και ιδιαίτερα στη ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαικής ακτοφυλακής. Νωρίτερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καλώσορίζοντας τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που θα είναι από το νέο έτος τα δύο νέα μέλη της ΕΕ, απέστειλε θετικό μήνυμα προς τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ότι η εκπλήρωση και η τήρηση όλων των προαπαιτούμένων ανταμείβεται και επιβραβεύεται.

    "Το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Δευτέρας για την Τουρκία ήταν "ένα καλό αποτέλεσμα" και δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Φινλανδός μόνιμος αντιπρόσωπος Εϊκα Κοσόνεν.

    Η φινλανδική προεδρία θα ενημερώσει τα κράτη - μέλη σχετικά με τα επόμενα βήματα για το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης, θέμα για το οποίο η Γερμανία, που θα ασκεί από την 1η Ιανουαρίου του 2007 την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου, προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 December 2006 - 21:51:47 UTC