Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημέρα προϋπολογισμού
  • [02] "Αλλάζει" ο καιρός
  • [03] Συντάξεις με πλαστά ευρώ
  • [04] Αποθήκη - "τρώγλη"
  • [05] Μολότοφ εναντίον Α/Τ Ζωγράφου
  • [06] Διαμαρτυρία για το άρθρο 16
  • [07] Ισχυρός σεισμός στις Β. Σποράδες
  • [08] Πειθαρχικές ποινές σε δύο δικηγόρους
  • [09] Ένταση στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
  • [10] Κοντά στους συγγενείς των κυνηγών-θυμάτων
  • [11] Ανάληψη ευθύνης
  • [12] Ακυρώσεις λόγω ομίχλης
  • [13] Καιρού επιτρέποντος
  • [14] Οι ισραηλο-παλαιστινιακές εξελίξεις
  • [15] Συμβαίνουν και εις Παρισίους
  • [16] Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
  • [17] Βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [18] "Έφυγε" διεκδικώντας ευθανασία
  • [19] Δολοφονία δημοσιογράφου στις Φιλιππίνες
  • [20] Παρατάθηκε η κράτηση του Στίβενς
  • [21] Ολοκληρώνεται η θητεία της Ελλάδας στο Σ.Α
  • [22] Βαγδάτη: 13 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας
  • [23] Εύθραυστη εκεχειρία
  • [24] Στο τέλος έσωσε την παρτίδα ο ΟΦΗ
  • [25] Νικοπολίδης: «Σταματώ το 2008»
  • [26] Ισόπαλοι Κέρκυρα - Ιωνικός
  • [27] Πήρε η φωτιά η… Καλαμαριά
  • [28] Τρία εισιτήρια ζητούν κάτοχο
  • [29] Για το αήττητο ο ΠΑΟ στο Ζάγκρεμπ
  • [30] Μία νίκη και μία ήττα στην Ευρωλίγκα
  • [31] Χαμογέλασαν και οι δύο
  • [32] Κατέθεσε ο Β. Σεβαστής
  • [33] Έσπασαν οι έδρες στο πόλο
  • [34] Ο απολογισμός της ξιφασκίας
  • [35] Σάντσεθ: Περιμένουμε τον Καστίγιο
  • [36] Ηττα - σοκ της Ρεάλ
  • [37] Η Ίντερ πρωταθλήτρια χειμώνα
  • [38] Ηλιόπουλος: Η ποίηση της φωτογραφίας
  • [39] Αδιέξοδο στις σχέσεις Ρώμης-Μουσείου Γκετί
  • [40] Μουσείο με 220.000 δώρα

    [01] Πολιτική

    Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία

    Ημέρα προϋπολογισμού

    21/12/2006 8:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 10:49:52 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ολοκληρώνεται η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2007. Η πενθήμερη διαδικασία θα κλείσει τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Στα θέματα της νεολαίας επικέντρωσε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου. Για την κυβέρνηση τόνισε ο κ. Αλαβάνος η νεολαία είναι ένα μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα για τον ΣΥΝ πηγή μεγάλου δημοσιονομικού και κοινωνικού πλούτου. Νωρίτερα, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας για το 2006 -2009 κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2007. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, "το επικαιροποιημένο πρόγραμμα έχει μικρές βελτιώσεις, ενώ σε αυτό αποτυπώνεται η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας, όπως η μείωση του δημοσίου ελλείμματος, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".

    Ομιλία Ρουσόπουλου

    "Ο Προϋπολογισμός του 2007 σηματοδοτεί τη συνέχιση μίας πορείας που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, την απαλλαγή της από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις και την υιοθέτηση νέου αναπτυξιακού προτύπου. Σηματοδοτεί το πέρασμα της οικονομίας στην περίοδο της απτής και μετρήσιμης οικονομικής πραγματικότητας", ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Κατά τον κ. Ρουσόπουλο, ήταν οι ίδιοι οι πολίτες που έδειξαν το δρόμο στην κυβέρνηση, να υιοθετήσει πολιτική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Αλλά και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, είναι αναγκαίες, καθώς στη σημερινή εποχή θέσεις συντήρησης δεν σημαίνουν πλέον στασιμότητα, αλλά οδηγούν και σε οπισθοδρόμηση. Δεν τόλμησε όμως να τις υιοθετήσει, καθώς το σκληρό κομματικό κράτος που το ίδιο δημιούργησε, δεν το άφησε", τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Επίσης, στα πεπραγμένα του υπουργείου του αναφέρθηκε ο κ. Ρουσόπουλος στη διαφάνεια στην χορήγηση της κρατικής διαφήμισης, τη θέσπιση ετησίων βραβείων περιφερειακών εντύπων, την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των συμβασιούχων της ΕΡΤ (με μονιμοποίηση 1.492), τη σύσταση και λειτουργία εθνικού οπτικοακουστικού αρχείου, καθώς και την επέκταση της δράσης των γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας εξωτερικού, τα οποία επικούρησαν εκατοντάδες ελληνικές αποστολές. Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης θα κατατεθεί εντός της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολοκληρώνεται η συζήτηση

    [02] Κοινωνία

    Τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια

    "Αλλάζει" ο καιρός

    21/12/2006 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά θα είναι το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες μέρες, σε ολόκληρη την χώρα. Χιόνια αναμένονται και στα ορεινά της Αττικής, ενώ το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει από 5 έως 10 βαθμούς, με τη θερμοκρασία 2 έως 3 βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 14 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανές ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο τις πρωινές ώρες, μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία από 2 έως 6 βαθμούς θα έχει την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη. Από το Σάββατο ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση, ενώ την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια και κρύο. Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε περιοχές της Β. Ελλάδας, ενώ χιονίζει από το πρωί της Πέμπτης σε Φλώρινα και Κοζάνη. Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου από το 20ο μέχρι το 30ο χιλιόμετρο, ενώ στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά.

    [03] Κοινωνία

    Μοιράστηκαν στον Δομοκό

    Συντάξεις με πλαστά ευρώ

    21/12/2006 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 9:18:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στον Δομοκό, καθώς δύο υπάλληλοι των ΕΛΤΑ της περιοχής κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση με τα πλαστά ευρώ που εντόπισαν συνταξιούχοι ανάμεσα στα χρήματα της σύνταξής τους, που παρέλαβαν με το Ταχυδρομείο. Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι άγνωστοι είχαν αντικαταστήσει 40.000 ευρώ, που υπήρχαν στο ταμείο, με 200 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ το καθένα. Στη συνέχεια ταχυδρομικοί διανομείς με τα χρήματα αυτά, μοίρασαν τις συντάξεις τη Δευτέρα και την Τρίτη. Από τα 200 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, τα 91 είχαν καταβληθεί στους συνταξιούχους μαζί με γνήσια χαρτονομίσματα των 100 ευρώ. Τα υπόλοιπα 109 πλαστά βρέθηκαν στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Η αστυνομία σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του 38χρονου προϊσταμένου των ΕΛΤΑ στοΝ Δομοκό και ενός ακόμη υπαλλήλου. Οι δυο υπάλληλοι αρνούνται εμπλοκή στην υπόθεση και δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Επίσης, η ασφάλεια ερευνά τώρα εάν στην περιοχή διοχετεύτηκαν και άλλα πλαστά ευρώ, καθώς και την προέλευσή τους. Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση των ΕΛΤΑ, εγγυάται για την καταβολή των συντάξεών στους δικαιούχους που θα γίνεται στο αστυνομικό Τμήμα Δομοκού με την παράδοση των πλαστών χαρτονομισμάτων και την άμεση αντικατάστασή τους.

    Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τη περασμένη Δευτέρα, 18 του μηνός και πριν ακόμη γίνει το περιστατικό με τα πλαστά χαρτονομίσματα, με εντολή του Περιφερειάρχη Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας είχε διαταθεί διαχειριστικός έλεγχος στο συγκεκριμένο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Δομοκό και είχε βρεθεί έλλειμμα 10.000 ευρώ. Ο εκτελών χρέη προϊσταμένου τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

    [04] Κοινωνία

    Εντείνονται οι έλεγχοι

    Αποθήκη - "τρώγλη"

    21/12/2006 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 9:10:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σοκαριστική ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι υπάλληλοι της Νομαρχίας Πειραιά, κατά τον έλεγχο σε αποθήκη τροφίμων στη Δραπετσώνα , όπου ληγμένα και ακατάλληλα τρόφιμα ήταν στοιβαγμένα σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. Την ίδια ώρα, η κίνηση στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ και οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες. Η τιμή της ντόπιας γαλοπούλας στη Βαρβάκειο φθάνει τα 10 ευρώ, το αρνάκι γάλακτος πωλείται έως 8,5 ευρώ το κιλό και το κατσικάκι έως 10 ευρώ. Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι των αρμόδιων συνεργείων του υπουργείου Ανάπτυξης και των Νομαρχιών, με στόχο να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και να εντοπιστούν τυχόν ακατάλληλα προϊόντα.

    Παραβάσεις και κατασχέσεις

    "Τρώγλη" και "παράπηγμα" χαρακτήρισαν οι ελεγκτές την αποθήκη στη Δραπετσώνα. Η συγκεκριμένη αποθήκη, η οποία ανήκει σε έμπορο που προμήθευε λαϊκές αγορές, ήταν γεμάτη έντομα και περιττώματα ποντικών και θα σφραγιστεί εντός της ημέρας.

    Όσον αφορά στη κίνηση στη Βαρβάκειο, σήμερα παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη, με τους καταναλωτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στο αρνάκι και το χοιρινό, αφήνοντας στην άκρη -τουλάχιστον για φέτος- την "παραδοσιακή " γαλοπούλα. Συγκεκριμένα:

    έως 11 ευρώ μπορούμε να προμηθευτούμε το ελληνικό κατσικάκι, από 7 ευρώ το ελληνικό αρνάκι και από 5 το εισαγόμενο, 8 ευρώ κοστίζει το κιλό το ελληνικό γουρουνόπουλο και 2,5 ως 4 ευρώ το εισαγωγής 11 ευρώ το κιλό το αγριογούρουνο, 8 εως 10 ευρώ το κιλό η ελληνική γαλοπούλα, 4 ευρώ η εισαγόμενη 8 ευρώ το κιλό τα κουνέλια και 2,5 ευρώ το κιλό τα κοτόπουλα.

    Τις τελευταίες 15 ημέρες, οι Διευθύνσεις της Νομαρχίας Αθηνών πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους σε κρεοπωλεία της Βαρβακείου Αγοράς, οπωροπωλεία, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, αρτοποιεία και εργαστήρια.

    Συνολικά, κατατέθηκαν 22 μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα, από τις οποίες οι μισές αφορούσαν σε υγειονομικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε καταστήματα της Βαρβακείου. Επίσης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής κατάσχεσε 225 κιλά ακατάλληλων τροφίμων, ενώ η Διεύθυνση Εμπορίου διαπίστωσε τρεις περιπτώσεις οπωροπωλείων, τα οποία εισέπρατταν μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο κέρδος.

    Τέλος, κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας πραγματοποίησαν ελέγχους σε πέντε δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κουζίνες και στους χώρους, όπου παρασκευάζεται το φαγητό. Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν προβλήματα ενημερώθηκαν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, καθώς και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην τελική ευθεία

    [05] Κοινωνία

    Οι "άγνωστοι" νεαροί

    Μολότοφ εναντίον Α/Τ Ζωγράφου

    21/12/2006 10:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Δύο βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι νεαροί λίγο πριν τις εννιά απόψε εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες ήταν μέσα στην Πολυτεχνειούπολη και από εκεί πέταξαν τις μολότοφ, οι οποίες εξερράγησαν στο δρόμο χωρίς όμως να προξενήσουν ζημιές.

    [06] Κοινωνία

    Πανεπιστημιακών και φοιτητών

    Διαμαρτυρία για το άρθρο 16

    21/12/2006 10:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 11:00:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής, έξω από τη Βουλή φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, γυμνασίων και δάσκαλοι, καθώς και εργαζόμενοι. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ζήτησαν περισσότερα κονδύλια για την Παιδεία και κυρίως την τριτοβάθμια. Λόγω της συγκέντρωσης η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της οδού Ακαδημίας παρέμεινε κλειστή για περίπου μία ώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παράσταση διαμαρτυρίας

    [07] Κοινωνία

    Ισχυρός σεισμός στις Β. Σποράδες

    21/12/2006 9:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 11:13:45 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις 20.30 με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Σκοπέλου. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει σεισμούς και κατά το παρελθόν, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Η δόνηση έγινε αισθητή στο Βόλο, τις Σποράδες, την Εύβοια, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός που καταγράφθηκε ήταν 4,5 Ρίχτερ, δύο λεπτά μετά τη δόνηση των 5,4 Ρίχτερ. Από τη δόνηση δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [08] Κοινωνία

    Πειθαρχικές ποινές σε δύο δικηγόρους

    21/12/2006 8:06:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Ρ. Κεδίκογλου επέβαλε τρίμηνη προσωρινή παύση στον δικηγόρο Φρ. Ραγκούση για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στην υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ από την Βέροια, ενώ το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επέβαλε προσωρινή παύση δύο μηνών στον δικηγόρο Κ. Δεμερτζή για την συμμετοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή επί υπόθεσης που χειριζόταν ως συνήγορος. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, διαψεύδει ότι τοποθετήθηκαν κάμερες στον Άρειο Πάγο. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι τοποθετήθηκαν κάμερες στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου, απάντησε ότι τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή, δεδομένου ότι κάμερες έχουν τοποθετηθεί, για λόγους ασφαλείας, μόνο στο υπόγειο και στην είσοδο του μεγάρου. "Σε κανέναν όροφο δεν έχουν τοποθετηθεί κάμερες, με εξαίρεση δύο γραφεία του τετάρτου ορόφου. Συγκεκριμένα, στα γραφεία του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου", είπε ο κ. Κεδίκογλου.

    [09] Κοινωνία

    Για την εκλογή οργάνων

    Ένταση στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    21/12/2006 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 6:48:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την άμεση απόσυρση του προεδρικού διατάγματος για τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισε την Πέμπτη, κατά πλειοψηφία, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν σε κλίμα έντασης μεταξύ των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. Ο Γραμματέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., Ιορδάνης Τζαμτζής, χαρακτήρισε το προεδρικό διάταγμα αναλογικό, δημοκρατικό και ισορροπημένο, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρσή του. Η απόφαση της Γενικής συνέλευσης αναμένεται αργά το απόγευμα.

    Αντιδράσεις για το διάταγμα

    Ξεκάθαρο, αναλογικό, δημοκρατικό και ισορροπημένο, χαρακτήρισε το νέο διάταγμα ο Ιορδάνης Τζαμτζής, τονίζοντας ότι "πραξικόπημα αποτελεί το υφιστάμενο, που ειχε διαμορφωθεί επί ΠΑΣΟΚ". Σχολιάζοντας δε την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι θα ήταν αντιδεοντολογικό να είναι παρούσα σε μια εσωτερική υπόθεση της Αυτοδιοίκησης.

    Δημοκρατική πρόκληση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, χαρακτήρισε το προεδρικό διάταγμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ζήτησε την απόσυρσή του. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "θεσμικό ατόπημα", αναφερόμενος στην απουσία του υπουργού Εσωτερικών απο το συνέδριο.

    Απλή αναλογική στην εκλογή των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και του ΣΥΝ, Θανάσης Μπαρτζόκας.

    Την απόσυρση του διατάγματος πρότεινε στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

    [10] Κοινωνία

    Στο χωριό Λεύκα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

    Κοντά στους συγγενείς των κυνηγών-θυμάτων

    21/12/2006 4:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Κοντά στις οικογένειες των πέντε κυνηγών- θυμάτων του μακελειού στο Αγρίνιο, βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που επισκέφτηκε το χωριό Λεύκα, ενώ συνάντησε και τη μητέρα του φερόμενου ως δράστη του πενταπλού φονικού στην Κοινότητα Καλυβίων. "Επιτελέσαμε ένα χρέος ποιμαντικό απέναντι στους ανθρώπους που βυθίστηκαν στο πένθος", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μετά τις συναντήσεις. Νωρίτερα, ο κ. Χριστόδουλος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των νεκρών στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο. Μιλώντας στη Θεία λειτουργία κάλεσε τους συγγενείς να συγκρατήσουν την οργή τους και να δώσουν αγάπη και συγχώρεση σ' αυτούς που τους βύθισαν στο πένθος. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την εκκλησία που θα χτίσουν οι συγγενείς των θυμάτων στην Κοινότητα Λεύκα απέναντι από τις οικίες τους. "Ήρθαμε να τους στηρίξουμε, να τους παρηγορήσουμε και να τους υπενθυμίσουμε πως παρηγορία είναι η πίστη στην Εκκλησία όταν κανείς έχει χάσει τους δικούς του ανθρώπους με τόσο τραγικό τρόπο", ανέφερε ο κ. Χριστόδουλος.

    [11] Κοινωνία

    Από την "Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση"

    Ανάληψη ευθύνης

    21/12/2006 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 2:25:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Η οργάνωση "Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση" ανέλαβε την ευθύνη για τις τρεις από τις τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα. Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν υλικές. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας. Η πρώτη, σημειώθηκε στο παρκινγκ του μετρό στον Ευαγγελισμό, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και Μαρασλή με στόχο δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Στις 02.40, ακολούθησε το δεύτερο χτύπημα έξω από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στα Μελίσσια. Ακολούθησε μια τρίτη επίθεση στην οδό Ολύμπου 9 στο Χαλάνδρι, εναντίον διπλωματικού αυτοκινήτου. Ο τέταρτος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη κάτω από ΙΧ στην οδό Λευκωσίας, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας. Για την τέταρτη εμπρηστική επίθεση, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [12] Κόσμος

    Ματαίωση πτήσεων της British Airways

    Ακυρώσεις λόγω ομίχλης

    21/12/2006 8:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 3:07:45 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Την ακύρωση 180 πτήσεων, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Πέμπτη, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που καλύπτει το Λονδίνο, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η αεροπορική εταιρία British Airways. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του κύματος κακοκαιρίας που ενέσκηψε τα τελευταία 24ωρα, καθώς μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η κακή ορατότητα θα συνεχισθεί στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο Χίθροου της βρετανικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στις πτήσεις που ακυρώθηκαν ήταν και ορισμένες με προορισμό την Ελλάδα με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιβάτες να παραμένουν "εγκλωβισμένοι" στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Και στη χώρα μας περιμένουμε από το απόγευμα πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού.

    Κύμα κακοκαιρίας

    Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στην Ελλάδα από σήμερα με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τοπικές καταιγίδες και τους βόρειους ισχυρούς ανέμους. Χιόνια αναμένεται να πέσουν στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Από το Σάββατο ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση , ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια και κρύο.

    Κύμα κακοκαιρίας , όμως, επικρατεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε την Ισπανία. Στη Σουηδία, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άνθρωποι.

    Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες με ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων, ενώ στις πολιτείες του Κολοράντο και του Νέου Μεξικού, το χιόνι κάλυψε τα πάντα.

    Σχετικά Links:

    Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

    British Airways

    [13] Κόσμος

    Επιστρέφει τo Discovery

    Καιρού επιτρέποντος

    21/12/2006 10:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ δεν έχουν εντοπίσει καμία ζημιά στη θερμική ασπίδα του διαστημικού λεωφορείου "Discovery" και έτσι θα μπορέσει τελικά, εάν ο καιρός βελτιωθεί, να προσγειωθεί όπως έχει προβλεφθεί στη Φλόριντα (νότιο-ανατολικά), δήλωσε σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Οι ειδικοί ανέλυσαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας τις εικόνες και άλλα στοιχεία που συνελέγησαν την Τετάρτη κατά την τελική επιθεώρηση της θερμικής ασπίδας των πτερύγων και του ρύγχους του διαστημοπλοίου και "δεν βρήκαν απολύτως τίποτε", δήλωσε σήμερα η Τρέισι Γιάνγκ, εκπρόσωπος της NASA. "Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα βελτίωσης των καιρικών συνθηκών μήπως και επιτευχθεί η προσγείωση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι", δήλωσε η εκπρόσωπος.

    Οι υπεύθυνοι της αποστολής επρόκειτο να πραγματοποιήσουν σύσκεψη σήμερα για να δώσουν το πράσινο φως από τεχνικής απόψεως για προσγείωση την Παρασκευή, εάν ο καιρός το επιτρέψει, σε μία από τις τρεις πιθανές τοποθεσίες: την περιοχή Ουάιτ Σάντς, (Νέο Μεξικό, νότιο-ανατολικά), την αεροπορική βάση Αντριους (Kαλιφόρνια, δυτικά) και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα. "Προτιμούμε πάντα να γίνονται οι προσγειώσεις στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι", τόνισε χθες Τετάρτη ο Φιλ Ενκγκελάουφ, ένας εκ των υπευθύνων της αποστολής, εξηγώντας ότι μια προσγείωση σε διαφορετικό τόπο συνεπάγεται πολύ υψηλά πρόσθετα έξοδα. Στην Φλόριντα, η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πιθανή βροχή και πολύ χαμηλή νέφωση ακόμα και στην αεροπορική βάση Εντουαρντς με πολύ δυνατούς πλευρικούς ανέμους. Όμως οι μετεωρολογικές συνθήκες μάλλον θα αλλάξουν πολύ γρήγορα στην Φλόριντα, κατά τον κ. Ενκγκελάουφ.

    [14] Κόσμος

    Οι ισραηλο-παλαιστινιακές εξελίξεις

    21/12/2006 8:51:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο κ. Ολμερτ με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, για την επίσκεψη του κ. Ολμερτ στη Γερμανία και την Ιταλία την περασμένη εβδομάδα καθώς και "τις εξελίξεις στις ισραηλο-παλαιστινιακές υποθέσεις", ανακοινώθηκε από έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, τον Γκόρντον Τζόντρο. Η συνομιλία των δύο ανδρών έγινε τη στιγμή που η διαδικασία επίλυσης της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης έχει παγώσει. Ο κ. Μπους δέχεται πιέσεις από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αλλά και από τους συμμάχους του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης.

    [15] Κόσμος

    Μαθήματα δημοσιογραφίας

    Συμβαίνουν και εις Παρισίους

    21/12/2006 7:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ένας ρεπόρτερ της γαλλικής τηλεόρασης κατάφερε να περάσει λαθραία εκρηκτικά υλικά και μαχαίρια σε αμερικανικά και γαλλικά επιβατικά αεροπλάνα αποκαλύπτοντας σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια των γαλλικών αεροδρομίων. Με το ντοκιμαντέρ που γύρισε για την κρατική τηλεόραση και το οποίο πρόκειται να μεταδοθεί στις 22/12/2006 ο δημοσιογράφος Λοράν Ρισάρ δημιουργεί νέα ερωτήματα σχετικά με την αεροπορική ασφάλεια στη Γαλλία, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν τον περασμένο μήνα ότι είναι υπερβολικά εύκολη η πρόσβαση στα αεροσκάφη που βρίσκονται στο κύριο αεροδρόμιο του Παρισιού.

    Ο Ρισάρ και ο ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας Κριστόφ Νοντέν χρησιμοποίησαν κρυφές κάμερες για να δείξουν τους εαυτούς τους να μεταφέρουν "απενεργοποιημένο" εκρηκτικό Semtex και έναν πυροκροτητή στις χειραποσκευές τους σε πτήση της Air France προς τη Νίκαια.Σε άλλη περίπτωση, το δίδυμο πήρε μαζί του δύο μεγάλα κοπίδια σε πτήση της Delta Airlines από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, καθώς το προσωπικό ασφαλείας δεν κοιτούσε στις οθόνες όταν τα όπλα πέρασαν από τα μηχανήματα ακτινών Χ.( Να σημειωθεί πως κοπίδια είχαν χρησιμοποιήσει οι αεροπειρατές στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001). Η ταινία δείχνει επίσης τους δύο να πακετάρουν μια ουσία που μοιάζει με Semtex στη βαλίτσα τους, η οποία τοποθετήθηκε στη συνέχεια στο χώρο αποσκευών μιας εσωτερικής γαλλικής πτήσης, παρά το γεγονός ότι ελέγχθηκε προηγουμένως με ακτίνες Χ. Ο Ρισάρ δήλωσε πως η ουσία δεν θα μπορούσε να εκραγεί, αλλά είχε τα ίδια χημικά χαρακτηριστικά, με το γνωστό πλαστικό εκρηκτικό και θα έπρεπε γι αυτό να είχε εντοπιστεί.

    Η Air France και οι γαλλικές αερολιμενικές αρχές αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο πριν από την μετάδοση της εκπομπής.

    Ο Ρισάρ έχει επίσης κινηματογραφηθεί να οδηγεί ένα φορτηγό στην υποτίθεται ασφαλή περιοχή του κεντρικού αεροδρομίου του Παρισιού στο Ρουασί, όπου πέρασε τρεις ελέγχους δείχνοντας απλώς την άδεια οδήγησης(!) και φτάνοντας μόλις λίγα μέτρα από σταθμευμένα αεροσκάφη.Όλες οι παραβιάσεις της ασφάλειας έγιναν στη διάρκεια του περασμένου μήνα.

    [16] Κόσμος

    Σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί

    Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

    21/12/2006 2:04:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

    Επίθεση από αντάρτες δέχθηκαν σήμερα πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρίας Total στο Δέλτα του Νίγηρα. Οι ένοπλοι άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς αστυνομικούς, που ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του χώρου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου στο Παρίσι, η επίθεση είχε εγκληματικά και όχι πολιτικά κίνητρα, δεν υπήρξε σύλληψη ομήρων και πως όλοι οι υπάλληλοι της εταιρείας είναι ασφαλείς. "Πήραν αυτό που ήθελαν και έφυγαν. Το επεισόδιο έληξε", είπε. Οι εγκαταστάσεις στο Ομπάγκι στο κρατίδιο Ρίβερς, που παράγουν 35.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπέστησαν ζημιές, όμως κρίθηκε αναγκαίο να κλείσουν.

    Την ίδια ώρα, η Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία που δραστηριοποιείται στη χώρα, ανακοίνωνε την πρόθεση της να εκκενώσει την περιοχή από τις οικογένειες των υπαλλήλων της. Αφορμή στάθηκε η βομβιστική επίθεση στον περίβολο συγκροτήματος κατοικιών στο Πορτ Χαρκούρ. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί. Όπως διευκρινίστηκε από τη Shell, η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους, καθώς δεν επιθυμεί να ρισκάρει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια τους. Συνολικά 400 άνθρωποι θα αποχωρήσουν από τα κτηριακά συγκροτήματα της εταιρίας στο Πορτ Χαρκούρ και το Νησί Ουάρι και Μπόνι, αλλά το προσωπικό θα παραμείνει και η παραγωγή δεν θα επηρεαστεί, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

    [17] Κόσμος

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν

    Βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    21/12/2006 12:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επτά άνθρωποι - τέσσερις πολίτες και τρεις αστυνομικοί- σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

    Οι τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους στα περίχωρα της Χεράτ, που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στη μεθόριο με το Ιράν, από έκρηξη παγιδευμένου μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος του δρόμου με στόχο τον αρχηγό των συνοριοφυλάκων της επαρχίας. Ο αξιωματικός και δύο φρουροί του τραυματίστηκαν. Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε παρόμοιες συνθήκες στην περιοχή Σαμπάρι της επαρχίας Χοστ, στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο παγιδευμένος μηχανισμός που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, εξερράγη κατά τη διέλευση περιπολικού της αστυνομίας κοντά σε αγορά, σύμφωνα με τις αρχές.

    Σχεδόν 4.000 άνθρωποι κυρίως αντάρτες και άμαχοι αλλά και Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν φέτος σε επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων στο Αφγανιστάν, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    [18] Κόσμος

    Συγκίνησε και δίχασε την κοινή γνώμη

    "Έφυγε" διεκδικώντας ευθανασία

    21/12/2006 11:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 5:23:14 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον θάνατο του Πιερτζόρτζιο Ουέλμπι, του Ιταλού ασθενή που διεκδικούσε δικαίωμα στην ευθανασία, ανακοίνωσαν σήμερα τα ιταλικά ΜΜΕ. Ο 60χρονος Ιταλός, υπέφερε από μυϊκή δυσμορφία. Η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24 και το Ράντιο-Ραντικάλε, το ραδιοφωνικό σταθμό του ιταλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, όπου την ανακοίνωση έκανε ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος Μάρκο Πανέλα. Ο θάνατος του Ουέλμπι επήλθε μια ημέρα μετά τη γνωμοδότηση του Ανώτερου Συμβουλίου Υγείας της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία ο άρρωστος δεν υποβαλλόταν σε ισχυρή θεραπευτική αγωγή. Θέλοντας να αιτιολογήσουν αυτή τη γνωμοδότηση οι εμπειρογνώμονες του υγειονομικού συμβουλίου, τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υφίστατο άμεσος κίνδυνος θανάτου για τον ασθενή. Τον Πιερτζόρτζιο Ουέλμπι βοήθησε να πεθάνει ο γιατρός Μάριο Ρίτσιο όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. Ο γιατρός δήλωσε ότι αποδέχθηκε την επιθυμία του να πεθάνει και για το λόγο αυτό τον αποσύνδεσε από τον αναπνευστήρα που τον κρατούσε στη ζωή, ενώ του είχε χορηγήσει νωρίτερα τα απαραίτητα φάρμακα για να μην υποφέρει. Ο Ουέλμπι έγινε ευρύτατα γνωστός στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο, από το μεγάλο του αγώνα ενώπιον των δικαστηρίων, για διεκδίκηση του δικαιώματος αποσύνδεσης από το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής που τον κρατούσε στη ζωή. Η περίπτωσή του είχε προκαλέσει συγκεχυμένα συναισθήματα στον κόσμο καθώς ζητούσε να τερματιστούν νόμιμα τα βάσανά του για να πάψει να υποφέρει. Ο Πιερτζόρτζιο Ουέλμπι, συγκίνησε και δίχασε την κοινή γνώμη στην πατρίδα του όπου η ευθανασία είναι παράνομη.

    Εν τω μεταξύ, οι Χριστιανοδημοκράτες καταγγέλλουν "ανθρωποκτονία" και ζητούν τη σύλληψη του γιατρού που αποσύνδεσε τον αναπνευστήρα του Πιερτζόρτζιο Ουέλμπι.

    [19] Κόσμος

    Ο δωδέκατος που δολοφονείται εφέτος

    Δολοφονία δημοσιογράφου στις Φιλιππίνες

    21/12/2006 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που εργαζόταν για λογαριασμό τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στις βόρειες Φιλιππίνες. Είναι ο δωδέκατος που δολοφονείται εφέτος στη χώρα σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Πρόκειται για τον 46χρονο Αντρες Ακόστα, ο οποίος βρέθηκε πεσμένος σε δρόμο με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, περιλαμβανομένου και ενός τραύματος στο κεφάλι, ενώ μετέβαινε στο σπίτι του για μια γιορτή εν όψει των Χριστουγέννων. Ο δημοσιογράφος εργαζόταν για τον ραδιοφωνικό σταθμό DZJC στην πόλη Μπάτακ, της επαρχία Ιλόκος Νόρτε, 390 χλμ. βόρεια της Μανίλας. Ο Ακόστα εξέπνευσε ενώ πιθανότατα προσπαθούσε να φθάσει σε ένα νοσοκομείο με την μοτοσικλέτα του, είπε ο Μπιενβενίδο Ρέικο, διευθυντής της αστυνομίας στην Μπάτακ. Βρέθηκε πεσμένος σε δρόμο με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, περιλαμβανομένου και ενός τραύματος στο κεφάλι. Όπως τόνισε πάντως ο Ρέικο, ίσως η δολοφονία να σχετίζεται με την εργασία του Ακόστα, καθώς είχε καταθέσει σε μια δίκη και ο φόνος του θα μπορούσε να είναι μια πράξη αντεκδίκησης. Δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους μετά το Ιράκ θεωρούν τις Φιλιππίνες, οι Διεθνείς οργανώσεις του τύπου. Σημειωτέον ότι το 2005, δολοφονήθηκαν 10 δημοσιογράφοι στη χώρα, κυρίως λόγω αποκαλυπτικών ρεπορτάζ τους για υποθέσεις διαφθοράς και παράνομες δραστηριότητες της κυβέρνησης. Πολλοί από τους φόνους δημοσιογράφων παραμένουν έως σήμερα ανεξιχνίαστοι.

    [20] Κόσμος

    Του πρώτου υπόπτου για τους φόνους στο Ίπσουϊτς

    Παρατάθηκε η κράτηση του Στίβενς

    21/12/2006 9:34:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Παρατείνεται για άλλες 24 ώρες η κράτηση του πρώτου υπόπτου που είχε συλλάβει η αστυνομία του Ίπσουϊτς στην ανατολική Αγγλία για τους φόνους πέντε ιεροδούλων, ανακοίνωσε αστυνομικός αξιωματούχος. Οι αστυνομικοί είχαν διορία μέχρι σήμερα το πρωί για να ζητήσουν από το δικαστήριο την παράταση της κράτησής του. Τώρα μπορούν να ανακρίνουν τον 37χρονο Τομ Στίβενς, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα, μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει είτε να του απαγγείλουν κατηγορίες είτε να τον αφήσουν ελεύθερο με ή χωρίς περιοριστικούς όρους. Η κράτηση του δεύτερου υπόπτου Στιβ Ράιτ, 48 ετών, που συνελήφθη την Τρίτη μπορεί να παραταθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Οι δύο άντρες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    [21] Κόσμος

    Στις 31 Δεκεμβρίου

    Ολοκληρώνεται η θητεία της Ελλάδας στο Σ.Α

    21/12/2006 9:00:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με "θετικές εντυπώσεις", όπως εκτιμούν ξένοι διπλωμάτες, για τη "συναινετική και υπεύθυνη στάση" που κράτησε η χώρα μας για μια σειρά ζητημάτων. Η Ελλάδα, η οποία προήδρευσε του Σώματος δυο φορές, τον Ιούλιο του 2005 και το Σεπτέμβριο του 2006, είχε εκλεγεί μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2005 και 2006 μαζί με την Αργεντινή, τη Δανία, την Ιαπωνία και την Τανζανία. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα κατείχε μη μόνιμη θέση στο Σ.Α. ήταν το 1952-53. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η χώρα μας επέλεξε ως θεματική συζήτηση τη "Συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και περιφερειακών οργανισμών στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας". Το θέμα παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε προεδρεύσει του ΣΑ σε συζήτηση για την αραβοϊσραηλινή κρίση, μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας για την ελληνική συμμετοχή και προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Η Προεδρία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμπίπτει με την 61η Γενική Συνέλευση. Βλέποντας τριγύρω τον κόσμο και τα θέματα της ημερησίας διάταξης, οι προκλήσεις αφθονούν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στο Λίβανο και ασφαλώς η εφαρμογή της αποφάσεως 1701, η ξεκάθαρη ανάγκη να ξαναρχίσουμε την διαδικασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το θέμα του μελλοντικού καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, οι εξελίξεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και, φυσικά, η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Σουδάν. Προετοιμαστήκαμε καλά γι αυτή την αποστολή και θα ήθελα δημοσίως να ευχαριστήσω όλους αυτούς που δούλεψαν τόσο σκληρά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο είναι οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας. Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να έχει σφυρηλατήσει εξαίρετες σχέσεις με τις χώρες όλου του κόσμου και ιδιαιτέρως με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, πιστεύω ότι κυβερνήσεις και λαοί μας θεωρούν ως αξιόπιστο συνομιλητή, ένα δίκαιο και τίμιο εταίρο".

    [22] Ιράκ

    Αυτοανατινάχτηκε βομβιστής σε κέντρο νεοσυλλέκτων

    Βαγδάτη: 13 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας

    21/12/2006 8:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 10:51:59 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε σε κέντρο κατάταξης νεοσυλλέκτων της Αστυνομίας στην Βαγδάτη σήμερα το πρωί σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 Ιρακινούς και τραυματίζοντας άλλους 15, αναφέρουν πηγές της αστυνομίας. Η επίθεση σημειώθηκε στις επτά το πρωί σε δρόμο στο κέντρο της πόλης, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Ο καμικάζι πέρασε πεζός το φυλάκιο της αστυνομίας, πλησίασε τους νεοσύλλεκτους που περίμεναν έξω από το κέντρο και πυροδότησε τα εκρηκτικά. Δέκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι τρεις υπέκυψαν την ώρα που μεταφέρονταν σε κοντινό νοσοκομείο, διευκρίνισε ιατρική πηγή. Οι δυνάμεις της αστυνομίας στο Ιράκ γίνονται συχνά στόχος των ανταρτών στο Ιράκ που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και της υπό σιιτική ηγεσία Κυβέρνησης.

    [23] Μ. Ανατολή

    Εύθραυστη εκεχειρία

    21/12/2006 1:47:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οκτώ πυραύλους Κασάμ, οι οποίοι κατασκευάζονται στη Γάζα, εκτόξευσαν τις τελευταίες 24 ώρες με στόχο τη συνοριακή περιοχή της ερήμου Νεγκέβ και το λιμάνι του Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ, Παλαιστίνιοι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ. Οι εκτοξεύσεις, που σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δεν προκάλεσαν ζημιές ή τραυματισμούς, σημειώθηκαν ενώ έχει τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία Ισραήλ-Παλαιστινίων, από τις 26 Νοεμβρίου. Όπως εκτιμάται, οι τελευταία επίθεση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για το θάνατο δύο μαχητών της σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, την Τετάρτη.

    "Έχει όρια η αυτοσυγκράτηση"

    Το Ισραήλ δεν προτίθεται να "παίξει" με την ασφάλεια των πολιτών του, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Αμίρ Πέρετζ, λέγοντας ότι η αυτοσυγκράτηση έχει όρια και διευκρινίζοντας ότι η εκεχειρία έχει εφαρμογή μόνο στη Λωρίδα της Γάζας.

    Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, οι επιχειρήσεις συλλήψεων συνεχίζονται στη Δυτική Όχθη.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο τέλος έσωσε την παρτίδα ο ΟΦΗ

    21/12/2006 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη Λάρισα (10/1) θα λύσουν τις... διαφορές τους ο ΟΦΗ και η ΑΕΛ. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, σε αγώνα που διεξήχθη στο Παγκρήτιο στάδιο για την 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 48΄ με τον Αλωνεύτη και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 84΄ με τον Οφορίκουε. Το α΄ ημίχρονο δεν αντέχει σε ιδιαίτερη κριτική. Οι δύο ομάδες απέδωσαν κακό ποδόσφαιρο και μόνο μια φορά έγιναν απειλητικές για τον αντίπαλό τους. Αρχικά η Λάρισα στο 6΄, όταν ο Αλωνεύτης βρέθηκε απέναντι από τον Σηφάκη, αλλά σούταρε απελπιστικά άουτ, και στη συνέχεια ο ΟΦΗ στο 44΄, όταν ο Ντρούλιτς μπήκε από αριστερά και γύρισε επικίνδυνα την μπάλα, αλλά οι αμυντικοί της ΑΕΛ κατάφεραν τελευταία στιγμή να διώξουν. Με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου (48΄) οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο γκολ. Ο Γκαλίτσιος σέντραρε από δεξιά και ο Αλωνεύτης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη. Ο ΟΦΗ προσπάθησε να αντιδράσει αμέσως, αλλά το σουτ του Σφακιανάκη στο 50΄ είχε ως κατάληξη το δοκάρι. Στο 61΄ η Λάρισα έφτασε κοντά σε δεύτερο γκολ, όταν ο Καλαντζής μπήκε μόνος στην περιοχή, αλλά σούταρε πάνω στον τερματοφύλακα του ΟΦΗ. Με τους γηπεδούχουν να προσπαθούν να πιέσουν και τους φιλοξενούμενους να αμύνονται και να επιχειρούν αντεπιθέσεις, κύλησαν τα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα. Τελικά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 84΄ με τον Οφορίκουε κι αφού είχε προηγηθεί διαγώνιο σουτ του Ντρούλιτς στο δεξί κάθετο δοκάρι. Διαιτητής: Παπασταμάτης (Αθήνας) Κίτρινες: Μπελεβώνης, Ρουμπάκης - Χατζηλιόντας, Γκίκας, Χλωρός Οι συνθέσεις: ΟΦΗ (Ράινερ Μάουρερ): Σηφάκης, Μπελεβώνης (73΄ Νουαφόρ), Ισά, Πίτσος, Ρουμπάκης, Μιχελακάκης, Δέντσας, Σφακιανάκης, Ουέλινγκτον (53΄ Αρβανίτης), Ντρούλιτς, Οφορίκουε. ΛΑΡΙΣΑ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Νταμπίζας, Φέρστερ, Βενέτης (69΄ Κατσιαρός), Μπασιλά, Γκίκας (81΄ Ζιάγκας), Χατζηλιόντας (70΄ Χλωρός), Διγκόζης, Αλωνεύτης, Καλαντζής.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νικοπολίδης: «Σταματώ το 2008»

    21/12/2006 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 2008, δηλαδή μετά την τελική φάση του EURO, όπου εύχεται να μετέχει και η εθνική Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τελευταίο τεύχος του επίσημου περιοδικού της ομάδας, είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να σταματήσω το καλοκαίρι του 2008. Ελπίζω να προκριθούμε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και μετά από αυτή τη διοργάνωση να τελειώσω την καριέρα μου. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έχω θέσει». Από εκεί και πέρα, αναφερόμενος στην ομάδα του, τόνισε: «Η άποψή μου είναι ότι πολύ πιο εύκολα μία ομάδα με το σκεπτικό της εθνικής μπορεί να διακριθεί στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παίξει έτσι. Είναι κάτι που δεν το θέλουν και οι φίλαθλοί μας. Να δουν την ομάδα να παίζει αμυντικά, μόνο για το αποτέλεσμα. Ο κόσμος μας θέλει να βλέπει θέαμα, θέλει μία πιο φαντεζί ομάδα, οπότε στην ψυχολογία μας δεν υπάρχει τόσο πολύ η λέξη άμυνα. Το πιο δύσκολο και το τέλειο είναι να παίζουμε επιθετικά και να προχωρήσουμε στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός είναι καθαρά τεχνική ομάδα και θέλει να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Αυτό, όμως, στην Ευρώπη, δυστυχώς, το πληρώνεις, αν δεν προσέχεις το ίδιο και την άμυνά σου». Σε άλλο σημείο λέει: «Ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες που ξέρουν καλά τι σημαίνει πρωταθλητισμός. Έχουν πάρει εννέα πρωταθλήματα τα τελευταία δέκα χρόνια, ξέρουν να χειρίζονται μία δύσκολη κατάσταση, κυρίως όταν τα πράγματα είναι οριακά, και μπορούν να αντιδράσουν. Το έχουν δείξει πολλές φορές, το έχω δει κι εγώ στα τελευταία 2,5 χρόνια που είμαι στην ομάδα. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε και φέτος το νταμπλ. Το θέλω πολύ. Θα είναι και για μένα μία μεγάλη στιγμή, επειδή θα πανηγυρίσω τέσσερα συνεχόμενα νταμπλ. Θα είναι κάτι μοναδικό. Αυτό έχουμε σαν στόχο. Ο Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος για να παίρνει το πρωτάθλημα και πιστεύω ότι αυτό θα κάνουμε και φέτος (...) Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, που δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε, πιστεύω ότι δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ακόμη και σε εκείνο το παιχνίδι, όμως, όπως και με τον Ατρόμητο που επίσης χάσαμε, είχαμε τον έλεγχο και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Στο ντέρμπι δεν έπρεπε να χάσουμε, αλλά χάσαμε. Δεν παίξαμε καλά πάντως και κάναμε την αυτοκριτική μας». Τέλος, για τον εαυτό του λέει: «Φτιάχτηκα από σίδερο! Αντεξα πολλά και μπορώ να αντέξω ακόμη περισσότερα. Μέσα από τις δυσκολίες, όμως, βρήκα το δρόμο μου και πιστεύω ότι δικαιώνομαι». Στο ίδιο τεύχος μιλάει και ο Χάρης Παππάς. Ο νεαρός άσος των «ερυθρολεύκων» τονίζει μεταξύ άλλων: «Δεν κρύβω ότι, όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό, στην αρχή, τους πρώτους δύο μήνες, ήμουν πολύ πικραμένος και απογοητευμένος με αυτή την εξέλιξη. Στον Ολυμπιακό έμεινα πολύ λίγο διάστημα πέρυσι, όμως είδα πώς δουλεύει μία μεγάλη ομάδα και διαπίστωσα τι χρειάζεται, έτσι ώστε να επιστρέψω και να πετύχω στην ομάδα. Απέβαλα το άγχος που είχα πέρυσι και με το καλώς εννοούμενο θράσος προσπάθησα να ενταχθώ σωστά στην ομάδα. Το γεγονός ότι είμαι συμπαίκτης με τον Ριβάλντο είναι για μένα η μεγαλύτερη εμπειρία της μέχρι τώρα καριέρας μου, αλλά και για πολλά ακόμη χρόνια, καθώς παίκτες σαν τον Ριβάλντο βγαίνουν ένας κάθε 20ετία. Και μόνο να τον βλέπεις δίπλα σου στην προπόνηση, πιστεύω ότι τα έχεις δει όλα».

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ισόπαλοι Κέρκυρα - Ιωνικός

    21/12/2006 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε δεύτερο αγώνα θα κριθεί η ομάδα, η οποία θα προκριθεί στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας από το ζευγάρι Κέρκυρα-Ιωνικός. Και αυτό γιατί οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν σήμερα ισόπαλες 0-0 στο νησί των Φαιάκων, σε αναμέτρηση για την 5η φάση της διοργάνωσης. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στη Νίκαια στις 10 Ιανουαρίου. Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στην αναμέτρηση με ενισχυμένο κέντρο και αρχικό στόχο τη διατήρηση του «μηδέν» στην άμυνα. Ετσι, επόμενο ήταν το θέαμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τους αντιπάλους να μετρούν από μια καλή ευκαιρία στο πρώτο ημίωρο. Στο 14΄ ο Ζαβάνιο έκανε σέντρα, ο Σιντιμπέ έδιωξε και ο Μοσχογιάννης απομάκρυνε τον κίνδυνο προ του Ονουάτσι. Ενα λεπτό αργότερα οι γηπεδούχοι «απάντησαν», όταν ο Ζαχαρόπουλος προσπάθησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα ύστερα από το φάουλ του Καραδήμου, ωστόσο ο Καντιμοίρης απέκρουσε. Μετά το 30΄ η Κέρκυρα ανέβασε την απόδοσή της και προσπάθησε να «ανοίξει» το σκορ σε αρκετές περιπτώσεις, με πιο σημαντική αυτή στο 40΄, όταν ο Κουτσουρές έγινε αποδέκτης της μπάλας από την κεφαλιά του Φλαβίνιο και με σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Καντιμοίρη. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ιωνικός είχε την υπεροχή και προσπάθησε να φτάσει στο γκολ στο 54΄, όταν ο Ντα Κόστα έπιασε το σουτ, το οποίο έδιωξε σε κόρνερ ο Σιντιμπέ. Ομως, ένα λεπτό αργότερα η Κέρκυρα έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, αλλά ο Ζαχαρόπουλος, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια των αμυντικών του Ιωνικού, δεν κατάφερε να «νικήσει» τον Καντιμοίρη. Στο 78΄ οι φιλοξενούμενοι «άγγιξαν» πάλι το γκολ, αλλά το πλασέ του Ονουάτσι από πολύ πλάγια θέση έστειλε την μπάλα να περάσει παράλληλα από την εστία του Σιντιμπέ. Στο 81΄ ο Καντιμοίρης απέκρουσε σουτ στην κίνηση του Ζαχαρόπουλου, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Ντ΄ Ακόλ δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στο 85΄ ο Ντα Κόστα εκτέλεσε φάουλ και ο Οφρυδόπουλος «έπιασε» την κεφαλιά, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω στον Σιντιμπέ, ενώ στο 89΄ το σουτ του Γκουέλα έφυγε λίγο άουτ. Διαιτητής: Τσίκινης (Μεσσηνίας) Κίτρινες: Νατσούρας, Γκούτμαν, Κοτίτσας, Οφρυδόπουλος Οι συνθέσεις: ΚΕΡΚΥΡΑ (Μπάμπης Τεννές): Σιντιμπέ, Βαρτζιώτης, Μοσχογιάννης, Καραδήμος, Φούφουλας, Φλαβίνιο (46΄ Ντ΄ Ακόλ), Καγκιούζης (58΄ Σκούφαλης), Κουτσουρές (69΄ Πετράς), Γκουστάβο, Γκουέλα, Ζαχαρόπουλος. ΙΩΝΙΚΟΣ (Αουγκούστο Ινάσιο): Καντιμοίρης, Κοτίτσας (69΄ Κιμπικούλα), Οφρυδόπουλος, Ζαβάνιο, Ντα Κόστα, Καραδέμητρος (46΄ Φαμπίνιο), Γκούτμαν, Λετιέρι, Ουκάρ, Νατσούρας, Ονουάτσι.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε η φωτιά η Καλαμαριά

    21/12/2006 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον επαναληπτικό της 10ης Ιανουαρίου θα λύσουν τις διαφορές τους ο Παναθηναϊκός και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Στο ΟΑΚΑ οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0, στο πλαίσιο της 5ης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας. Ο διαιτητής Μαζαράκος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου ημιχρόνου! Σ΄ένα ματς χωρίς ιδιαίτερη ένταση και χωρίς σκληρά μαρκαρίσματα, απέβαλε δύο ποδοσφαιριστές και έδειξε συνολικά 7 κίτρινες κάρτες... Στο 14ο λεπτό εξαντλώντας την αυστηρότητά του, έδειξε κόκκινη (δεύτερη κίτρινη) στον Σαμουηλίδη, αφήνοντας τους φιλοξενούμενους με 10 παίκτες. Λίγο αργότερα, στο 32΄, με απευθείας κόκκινη απέβαλε τον Μίκαελ Νίλσον (προφανώς για εξύβριση) κι έτσι οι αριθμητικές ισορροπίες αποκαταστάθηκαν. Οι διαιτητικές αποφάσεις ήταν επόμενο να επηρεάσουν το ρυθμό του αγώνα. Παρ΄όλα αυτά ο Παναθηναϊκός έχασε δύο μεγάλες και πανομοιότυπες ευκαιρίες να ανοίξε το σκορ. Πρώτα ο Σαλπιγγίδης στο 28΄ και στη συνέχεια ο Τζιόλης στο 40΄, μόνοι μέσα στην περιοχή και από θέση πλάγια, έστειλαν τη μπάλα άουτ. Στο 10΄ είχε ακυρωθεί γκολ του Γκούμα ως επιθετικό φάουλ. Στο 55΄ ο Εκι Γκονζάλες τραυματίστηκε στο γόνατο (του τοποθετήθηκε παγοκύστη) και αποχώρησε, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, καθώς ο Αργεντινός προέρχεται από εγχείρηση. Παρότι δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός για ακόμη μία φορά δεν «έπεισε» με την απόδοσή του, γεγονός που είχε αντίκτυπο και στην εξέδρα (άλλωστε μόλις 3-4 χιλιάδες κόσμος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ) με συνθήματα αποδοκιμασίας. Το τελικό αποτέλεσμα συνιστά αναμφισβήτητα νέα αποτυχία για τον Παναθηναϊκό που κλείνει με το χειρότερο τρόπο το 2006. Τουλάχιστον θα έχει την ευκαιρία να «διορθώσει» τα πράγματα και να πάρει την πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου στον επαναληπτικό της Καλαμαριάς. Εκεί, όμως, οι "Πόντιοι" θα παρουσιαστούν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την έκπληξη. Κίτρινες: Λεοντίου - Βέλα Τζούνιορ, Σαρακατσάνος, Ορφανός, Περόνε, Φαβάλι, Σαμουηλίδης Κόκκινες: Νίλσον (32΄) - Σαμουηλίδης (14΄-δεύτερη κίτρινη) Παναθηναϊκός (Βίκτορ Μουνιόθ): Γκαλίνοβιτς, Γκούμας, Ρομέρο (75΄ Θεοδωρίδης), Γκονζάλες (55΄ Λεοντίου), Σαλπιγγίδης, Τζιόλης, Βίκτορ, Μπίσκαν, Ίβανσιτς, Νίλσον, Δάρλας (66΄ Σέριτς). Απόλλων Καλαμαριάς (Μάκης Κατσαβάκης): Κόβατς, Γαλανόπουλος, Σαμουηλίδης, Φυτανίδης, Χαλαουάνι (66΄ Κρασσάς), Φαβάλι (57΄ Ουέλινγκτον), Καραλιόπουλος, Σαρακατσάνος, Ορφανός, Βέλα Τζούνιορ (79΄ Καραμανλής), Περόνε. Διαιτητής: Μαζαράκος (Άρτας)

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τρία εισιτήρια ζητούν κάτοχο

    21/12/2006 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Με παιχνίδια μεταξύ ομάδων της Σούπερ Λίγκας ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση των "16" του κυπέλλου. Η αυλαία θα ανοίξει στη Κέρκυρα με την τοπική ομάδα να υποδέχεται τον Ιωνικό (14:30 ΕΤ3). Λίγο αργότερα (16:00 ΝΕΤ) στο Παγκρήτιο ο ΟΦΗ χωρίς τους τραυματίες Κουνενάκη και Ντεγιάνοφ θα υποδεχθεί τη Λάρισα. Ο πρώτος έχει πρόβλημα στο γόνατο και ο δεύτερος στον δικέφαλο, οπότε αποκλείστηκαν από την αποστολή, στην οποία συμπεριλήφθηκαν οι: Σηφάκης, Καρνέζης, Πίτσος, Ουέλινγκτον, Ισά, Δέντσας, Σφακιανάκης, Οφορίκουε, Ρουμπάκης, Ντρούλιτς, Νουαφόρ, Εντνίλσον, Αρβανίτης, Κωνσταντινίδης, Σιλά, Μονιάκης, Μπελεβώνης και Μιχελακάκης. Όλοι οι "ετοιμοπόλεμοι" παίκτες της Λάρισας, 20 στο σύνολο, συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή της ομάδας για τοναγώνα με τον ΟΦΗ. Αναλυτικά η αποστολή: Κοτσόλης, Κηπουρός, Στουρνάρας, Γκαλίτσιος, Βενέτης, Κατσιαρός, Φέρστερ, Νταμπίζας, Γκίκας, Μπασιλά, Διγκόζης, Ζιάγκας, Χατζηλιόντας, Αλωνεύτης, Βάλλας, Κλέιτον, Χλωρός, Καλαντζής, Κυπαρίσσης, Πούτας. Στη Τούμπα τέλος, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί τον Εργοτέλη στις 18:45 (ΝΕΤ). Την αποστολή συγκροτούν οι Φερνάντεζ, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης, Μελίσσης, Μπαρκαουάν, Ζαγοράκης, Ηλιάδης, Μπαλάφας, Γκονζάλες, Χαραλάμπους, Μίετσελ, Χασιώτης, Τοχούρογλου, Μουμίν, Βαγγελής, Τσίγκας, Χαραλαμπίδης, Γιασεμή. Ο Μόμσιλο Βούκοτιτς είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στον κορμό της ομάδας επιδιώκοντας την αγωνιστική ανάκαμψη και την επιστροφή στις νίκες. Δύσκολη η αποστολή του Εργοτέλη, ωστόσο οι Κρητικοί ελπίζουν στην έκπληξη. "Πάμε να παίξουμε ένα δύσκολο ματς. Θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε όσες πιθανότητες έχουμε και γιατί όχι να τις αυξήσουμε. Ακόμα και η ισοπαλία θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, αφού θα φέρουμε τον ΠΑΟΚ εδώ. Είναι σίγουρο πάντως ότι δεν θα αδιαφορήσουμε", δήλωσε ο Νίκος Καραγεωργίου που έχει στην διάθεση του τους: Δασκαλάκης, Πόζα, Κένεντι, Κορδονούρης, Ζαπρόπουλος, Κεφαλούκος, Μελισάς, Τζούνιορ, Τάσιτς, Κοιλιάρας, Χίμπλινγκερ, Σκουλούδης, Νατσέφσκι, Ιαντσουκ, Μπουέλε, Θάνος, Φραγκουλάκης, Κακλαμάνος. Συνοπτικά οι σημερινοί αγώνες: Κέρκυρα-Ιωνικός 14:30 ΕΤ3 ΟΦΗ-Λάρισα 16:00 ΝΕΤ ΠΑΟΚ-Εργοτέλης 18:45 ΝΕΤ

    [29] Μπάσκετ

    Για το αήττητο ο ΠΑΟ στο Ζάγκρεμπ

    21/12/2006 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με στόχο να παραμείνει αήττητος στην Ευρωλίγκα και να αυξήσει το επιμέρους σκορ 23-1 που μετρά από την αρχή της εφετινής αγωνιστικής περίοδο αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός στο Ζάγκρεμπ απόψε (19:15) στο κλειστό «Αλεξάντερ Πέτροβιτς» την Τσιμπόνα για την 9η αγωνιστική του Β΄ ομίλου στην Ευρωλίγκα. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν και οι τραυματίες Τόνι Ντελκ και Σάνι Μπετσίροβιτς, οι οποίοι όμως δεν είναι σε θέση ν αγωνιστούν και απλώς θα παρακολουθήσουν τον αγώνα πριν αναχωρήσουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους ξένους του Παναθηναϊκού για την πατρίδα τους. Ιδιαίτερα επικύνδινος αντίπαλος είναι η Τσιμπόνα, ομάδα που πέρυσι επικράτησε του Παναθηναϊκού, 72-70, εντός έδρας στην πρεμιέρα της φάσης των «16» της διοργάνωσης. Στη δωδεκάδα ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο οποίος ξεπέρασε το διάστρεμμα και θέτει εαυτό υπό τις οδηγίες του προπονητή του. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε μία πολύ καλή ομάδα, που δείχνει να είναι σε ακόμη καλύτερη κατάσταση από την περυσινή. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε το νικηφόρο σερί μας στην Ευρωλίγκα, θα πρέπει να παίξουμε δυνατά και να μείνουμε συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά. Πρόσφατα πρόσθεσαν στο ρόστερ τους τον πόιντ γκαρντ, Αντριου Βισνιέφσκι που ενισχύει την περιφέρεια της Τσιμπόνα και σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να νικήσουν μία αήττητη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα τραυματισμών, αλλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε όλους τους παίκτες μας στο ταξίδι στο Ζάγκρεμπ και να αποφασίσουμε εκεί ποιοι θα παίξουν και ποιοι όχι.» Ο Μάικ Μπατίστ από την πλευρά του δήλωσε: «Θυμάμαι τον αγώνα στο Ζάγκρεμπ πέρυσι, όταν ηττηθήκαμε από την Τσιμπόνα στην πρεμιέρα της φάσης των «16». Τώρα, όμως είναι άλλη σεζόν και ο αγώνας θα είναι επίσης τελείως διαφορετικός. Για αυτό που είμαι σίγουρος είναι πως αν δεν παίξουμε δυνατά θα ηττηθούμε ξανά από την Τσιμπόνα, κάτι που κανείς μας δεν θέλει να συμβεί. Η αλήθεια είναι πως είμαστε ακόμη πεινασμένοι μετά από οχτώ σερί νίκες και είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Ξέρουμε πως θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα έδρα και βέβαια στόχος μας είναι να παλέψουμε μέχρι ν ακουστεί για τελευταία φορά η κόρνα της γραμματείας.»

    [30] Μπάσκετ

    Μία νίκη και μία ήττα στην Ευρωλίγκα

    21/12/2006 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την 7η νίκη του στην Ευρωλίγκα πέτυχε χθες ο Ολυμπιακός κάνοντας επίδειξη δύναμη, 94-67, απέναντι στην Κλίμαμιο Μπολόνια στο ΣΕΦ για την 9η αγωνιστική του πρώτου ομίλου στην Ευρωλίγκα. Οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να επιστρέψουν στα θετικά αποτελέσματα μετά από δύο διαδοχικές ήττες από Ταού και Πανιώνιο. Στην επιτυχία τους αυτή συνετέλεσε η δυνατή άμυνα που παρουσίασε ίσως για πρώτη φορά φέτος η ομάδα του Πειραιά και η είσοδος του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη στα τελευταία 4 λεπτά της δεύτερης περιόδου, κίνηση του Γκέρσον που υποχρέωσε τον Εργκίν Αταμάν να γυρίσει την άμυνα της ιταλικής ομάδας σε ζώνη. Νωρίτερα, με δώδεκα πόντους στα πρώτα 13 λεπτά ο Γιάννης Μπουρούσης είχε δώσει το έναυσμα στους συμπαίκτες του. Αυτή ήταν η 7η ήττα της Κλίμαμιο Μπολόνια που είδε το όνειρο της πρόκρισης στους "16" να απομακρύνεται. Δυστυχώς, για τον Ολυμπιακό η δική του νίκη δεν συνδυάστηκε με νίκη της Ντιναμό Μόσχας επί της Ταού με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι Βάσκοι μόνοι πρώτοι στον Ά όμιλο και τους «ερυθρόλευκους» να παραμένουν στη δεύτερη θέση. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού αναδείχτηκε ο Άλεξ Άκερ με 18 πόντους, ενώ 21 πόντους σημείωσε ο Μπελινέλι για την Κλίμαμιο Μπολόνια. Τα δεκάλεπτα: 24-13, 41-31, 74-46, 94-67 Ολυμπιακός: Παπαμακάριος 13 (3), Βασιλόπουλος 10 (1), Χαρίσης 9 (1), Μπάρλος, Στακ 8, Ζίζιτς 9, Πεν, Μπουρούσης 14, Άκερ 18 (1), Ντόμερκαντ 2, Σχορτσιανίτης 11 Κλιμάμιο Μπολόνια: Μαντσινέλι, Τόμας 11, Φουλτς 2, Ντιγμπέ 2, Μπλούδενταλ 7, Μπελινέλι 21, Έντνι 16, Εφθίμοφ 6, Καβαλιέρο 2

    Δεν τα κατάφερε ο Άρης

    Ο Άρης πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά ένα μοιραίο λάθος του Καλαϊτζή στα τελευταία δευτερόλεπτα «στέρησε» από την ομάδα του Ματσόν τη νίκη. Οι Θεσσαλονικείς ηττήθηκαν 65-62 στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του Ευρωλίγκα, με τον πλέι μέικερ του Άρη να "εγκλωβίζεται" στα τελευταία δευτερόλεπτα και να μην επιτρέπει στην ομάδα του να στείλει το παιχνίδι στην παράταση ευστοχώντας από τα 6.25. Η σημερινή ήταν η 5η ήττα του Άρη στον Γ όμιλο της διοργάνωσης, ενώ η ΤΣΣΚΑ με 8 νίκες είναι -προσωρινά- μόνη πρώτη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Κορυφαίος από τους Θεσσαλονικείς ο Αλεξ Σκέιλς με 17 πόντους, ενώ από τους Ρώσους ξεχώρισε ο πρώην «ερυθρόλευκος», Αλεξέι Ζεβροσένκο με 14. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς τελείωσε τον αγώνα με 6 πόντους, 4 κλεψίματα, 1 ριμπάουντ και 6 ασίστ σε 26 λεπτά συμμετοχής. Τα δεκάλεπτα: 14-13, 31-30, 45-51, 62-65 Άρης (Αντρέα Ματσόν): Σκέιλς 17 (3), Σεραπίνας, Καστλ 9 (1), Καλαϊτζής 4, Ουίλκινσον 11 (2), Ραούφ 2, Σιγάλας 2, Γιαννούλης 5, Μάσεϊ 8, Ηλιάδης 4, Παντελιάδης ΤΣΣΚΑ (Ετορε Μεσίνα): Βάντερπουλ 2, Χόλντεν 7, Σμόντις 12 (1), Παπαλουκάς 6, Λάγκτον 13 (1), Βαν ντεν Σπίγκελ 2, Πασούτιν, Ζεβροσένκο 14, Πονκράσοφ 2, Αντερσεν 7 (1)

    [31] Βόλεϊ

    Χαμογέλασαν και οι δύο

    21/12/2006 1:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η αήττητη πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη συνεχίστηκε. Στη συνάντηση που έγινε στο Νόβι Σαντ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής ημέρας του Τσάμπιονς Λιγκ και για τον Δ΄ όμιλο της διοργάνωσης, ο πρωταθλητής Ελλάδας νίκησε τη Βοϊβοντίνα με 3-0 σετ. Η ελληνική ομάδα είναι η μοναδική στη διοργάνωση που μετρά πέντε νίκες σε πέντε αγώνες, καθώς έχουν προηγηθεί δύο μηδενισμοί της Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ. Τα σετ (πρώτη η γηπεδούχος Βοϊβοντίνα): 22-25, 20-25, 17-25. Παίξαμε απέναντι σε μια νεανική ομάδα της οποίας δυνατό σημείο είναι το σερβίς. Ρίσκαραν από εκείνη τη θέση και κατάφεραν να πάρουν κάποιους άσους, από το σημείο όμως που βρήκαμε το ρυθμό μας στην επίθεση και στο μπλοκ δεν υπήρχε πλέον κανένα πρόβλημα" είπε ο τεχνικός ων πράσινων Φραντζίσκο Ντος Σάντος και συνέχισε: "Δεν σημαίνει πολλά πράγματα για εμάς το αήττητο. Πρέπει να είμαστε πάντα δυνατοί". Αναφορικά με τον τραυματισμό του Μαρσέλο σημείωσε: "Δεν είναι κάτι σοβαρό, θα κάνει εξετάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τον αντικατέστησα γιατί δεν ήθελα να ρισκάρω". Βοϊβοντίνα (Ντάμπιτς): Γιοβάνοβιτς Σ. 12, Κίσιτς 1, Ποντρασκάνιν 9, Γιοβάνοβιτς Ζ. 2, Τσούπκοβιτς 13, Βέμιτς 5 / λίμπερο: Σάμαρτζιτς 65% υποδοχή, Πέτροβιτς, Σάινμπεργκερ, Γέκιτς Παναθηναϊκός (Ντος Σάντος): Ανδρεάδης 5, Μαρσέλο 3, Γκόμεζ 17, Πανταλέων 11, Μπάεφ 10, Ντάντε 11 / λίμπερο: Στεφάνου 65% υποδοχή, Προύσαλης, Αγκάμεζ

    Ο Ηρακλής πήρε το ρόπαλο του

    Εντυπωσιακός ήταν ο Ηρακλής χθες στο κλειστό του Ευόσμου όπου συνέτριψε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου, την Δυναμό Μόσχας με 3-0 σετ. Παρουσία περίπου 1500 οπαδών του ο "γηραιός" με ηγέτη τον Νίλσον με 19 πόντους, πέτυχε σπουδαία νίκη επί της ρώσικης ομάδας. "Αναμφισβήτητα αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες νίκες. Θα έλεγα ιστορική αν αναλογιστούμε τα δεδομένα και τη δυναμική της Δυναμό Μόσχας. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι μεγάλη. Νομίζω ότι είδαμε έναν Ηρακλή από τα παλιά. Η ομάδα έπαιξε με πειθαρχία παρά και το πρόβλημα με τον Κράβαρικ καθώς δεν είχαμε πολλές αλλαγές. Κάναμε μια καλή νίκη και δικαιούμαστε να περάσουμε Καλά Χριστούγεννα". Αναφορικά με τους στόχους της ομάδας ο προπονητής του Ηρακλή Αλέκος Λεώνης εμφανίστηκε συγκρατημένος: "Όταν σταθεροποιήσουμε την απόδοσή μας θα μπορούμε να μιλάμε για στόχους. Ο Κίτσιος έπαιξε για πρώτη φορά και τα πήγε καλά ,ο Πέτρογλου ανεβάζει ρυθμούς". Τα σετ: 25-22, 28-26, 25-20. Ηρακλής: Σόλτις 10, Ντεπεστέλ 5, Κράβαρικ 3, Πέτρογλου 9, Σμαραγδής 4, Νίλσον 19, Δημητρακόπουλος λ (69% ), Κίτσιος 4, Μπρουκς. Διναμό Μόσχας: Καζίσκι 10, Κορνέεφ 6, Γκρανκίν 1, Κουλέσοφ 6, Πολτάφσκι 7, Βολκόφ 7, Σαλπάροφ λ (58%), Μπερέζκο 4, Κρουγκλόφ 1, Οσταρένκο, Μπότιν, Μακάροφ.

    Με Ματσεράτα απόψε στου Ρέντη ο Ολυμπιακός

    Κόντρα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας Ματσεράτα, ο Ολυμπιακός αναζητά τη νίκη προκειμένου να αναπτερώσει τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον αποψινό αγώνα ο τεχνικός των "ερυθρόλευκων" Τάσος Κουμπλής, είπε: «"Η προσπάθεια από την πλευρά μας θα γίνει. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι που γίνεται σε μία όχι τόσο καλή περίοδο. Έχουμε ένα άσχημο πρόγραμμα, με αγώνες Πέμπτη και Σάββατο και συνεχείς μετακινήσεις, προβλήματα τραυματισμών αλλά και τη διακοπή του Παγκοσμίου που έχει επιβαρύνει κάποιους αθλητές. Για τη Ματσεράτα δε χρειάζονται πολλά λόγια. Δεν έχει σημασία ότι κάνει άσχημη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι σταθερή αξία με παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι το τέλος όπως και να είμαστε. Θα επιδιώξουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ είτε ως τρίτοι ή ως καλύτεροι τέταρτοι, θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια".

    [32] Κατέθεσε ο Β. Σεβαστής

    21/12/2006 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ανοικτή ακρόαση για το κοινό διεξήχθη στην ΕΟΕ η διαδικασία κατάθεσης του προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλη Σεβαστή στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος. Η ΕΦΙΠ δέχθηκε το σχετικό αίτημα του κ Σεβαστή στο ξεκίνημα της διαδικασίας, αλλά απέρριψε ένα δεύτερο με το οποίο ζητούσε την εξαίρεση του κ Χρήστου Χατζηαθανασίου, προέδρου της ΕΦΙΠ, από την υπόθεση. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε αφού οι νομικοί σύμβουλοι του προέδρου του ΣΕΓΑΣ ζήτησαν και πήραν προθεσμία για την κατάθεση υπομνήματος μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2007. Να σημειωθεί ότι από νωρίς στα γραφεία της ΕΟΕ βρέθηκαν δεκάδες φίλοι του στίβου, μεταξύ των οποίων μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και των ΕΑΣ, εργαζόμενοι στην ομοσπονδία, προπονητές και φυσικά αθλητές, μεταξύ των οποίων οι Πηγή Δεβετζή και Φανή Χαλκιά που είχαν προταθεί να καταθέσουν και ως μάρτυρες. Η διαδικασία ενώπιων της επιτροπής ξεκίνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ Βασίλη Σεβαστή που ανέλυσε τα περιστατικά και αντέκρουσε όλες τις εναντίον του κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ανέφερε και παρέθεσε στοιχεία και περιστατικά με ημερομηνίες, που αποδεικνύουν, ότι όχι μόνο δεν υπήρξε ολιγωρία, αδιαφορία και πολύ περισσότερη συγκάλυψη της υπόθεσης του Λάμπρου Παπακώστα, αλλά υπήρξε μια υπεύθυνη και σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης των πραγματικών περιστατικών, η οποία βέβαια απέβη άκαρπη, παρ΄ ότι μεταξύ των φορέων που απευθύνθηκε η ομοσπονδία ήταν και η πρεσβεία μας στη Σουηδία. Κατά τον τρόπο αυτό εξελίχθηκε η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης και ακολούθησαν οι ερωτήσεις των μελών της ΕΦΙΠ, χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν οι μάρτυρες. Η υπεράσπιση ζήτησε προθεσμία μέχρι τις 5 Ιανουαρίου μέχρι να υποβληθεί υπόμνημα, το οποίο έγινε αποδεκτό από την επιτροπή. Ο κ Σεβαστής μετά το πέρας της διαδικασίας, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε όλους όσους βρέθηκαν σήμερα στο κτίριο της ΕΟΕ για να του συμπαρασταθούν και επεσήμανε: "Ηταν ιδιαίτερη, τιμητική αλλά και συγκινητική για μένα η παρουσία εδώ για συμπαράσταση, των προπονητών, των αθλητών, των εργαζομένων, και των μελών του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και των ΕΑΣ. Πάντως θεωρώ ότι αυτή η συμπαράσταση δικαιώνει και τις προσπάθειές μου και την γενικότερη προσπάθεια για ενότητα του χώρου, αλλά αποτελεί και μια δικαίωση σε αυτή την δύσκολη και δυσάρεστη υπόθεση. Και βέβαια μου δίνει και την ελπίδα ότι η ΕΦΙΠ θα κρίνει με βάσει τα στειχεία που παρατέθηκαν αλλά και με δικαιοσύνη και θα κλείσει σύντομα αυτή η υπόθεση. Θέλω να πω επίσης πως παρ΄ ότι δεν είχαμε πλήρη γνώση όλων των στοιχείων της υπόθεσης, η επιτροπή και με την απόφασή της να είναι ανοικτή η διαδικασία αλλά και με την εξέταση έτσι όπως έγινε, νομίζω μας έδωσε στοιχειωδώς την δυνατότητα να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας και βέβαια είμαι αισιόδοξος για την απόφαση. Η επιτροπή για πρώτη φορά μας έδωσε την δυνατότητα να στοιχειοθετήσουμε και να αντικρούσουμε κάθε προσπάθεια εμπλοκής, συγκάλυψης ή ότι άλλο γύρω απ΄ αυτή την υπόθεση και να προφυλάξουμε τα μέλη της από τυχόν αποφάσεις που μπορούν να δημουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Πιστεύω ότι όλη αυτή η υπόθεση έχει κρατήσει αρκετά και έχει δυσφημίσει την ομοσπονδία και το χώρο αλλά και εμένα προσωπικά, αλλά αν η απόφαση της ΕΦΙΠ μας δικαιώσει, πιστεύω ότι θα είναι μια ακόμη κακή περένθεση στα δρώμενα του ελληνικού αθλητισμού. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους".

    [33] Έσπασαν οι έδρες στο πόλο

    21/12/2006 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμετάβλητη παρέμεινε η κορυφή στην Α1 πόλο των ανδρών στην 10η αγωνιστική η οποία χαρακτηρίστηκε από τις νίκες των φιλοξενουμένων. Ο Εθνικός κατάφερε να διατηρήσει το απόρθητο έδρα του καθώς νίκησε χθες με το εντυπωσιακό 19-4 την Γλυφάδα. Ισόπαλη 9-9 έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στα Χανιά και τη Βουλιαγμένη. Η Βουλιαγμένη παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε με 3 τέρματα διαφορά στο πρώτο οκτάλεπτο (4-1) δεν κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά και τα Χανιά με αντεπίθεση διαρκείας έφτασαν τελικά στο 9-9 και τον βαθμό της ισοπαλίας. Δέκα νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις μετρά ο Ολυμπιακός, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν εκτός έδρας του Παλαιού Φαλήρου με το ευρύ 19-10. Με πρωταγωνιστές τους Αφρουδάκη και Σάντα, που σημείωσαν από 7 και 5 γκολ αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός πέρασε άνετα από ακόμη μία έδρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη συμπλήρωση του δεύτερου οκτάλεπτου οι παίκτες του Βαγγέλη Πάτερου προηγούνταν 12-2. Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις του ο Πανιώνιος καθώς, επικράτησε εκτός έδρας του Παναθηναϊκού με 11-7 παίζοντας εξαιρετικά στο 3ο οκτάλεπτο, όταν και απέκτησε τη διαφορά των τεσσάρων τερμάτων. 0Ο ΠΑΟΚ ήταν ο νικητής του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα του Όμηρου Πολυχρονόπουλου επικράτησε εκτός έδρας του Ηρακλή με 17-9 και ανέβηκε στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στις νίκες επέστρεψε η ομάδα της Χίου, που επικράτησε του Νηρέα Χαλανδρίου με 13-6. Ο Νηρέας παραμένει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις μια νίκη. Συνοπτικά τα αποτελέσματα: Νηρέας Χαλανδρίου-Χίος 6-13 Χανιά-Βουλιαγμένη 9-9 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 7-11 Ηρακλής-ΠΑΟΚ 9-17 Εθνικός-Γλυφάδα 19-4 Παλαιό Φάληρο-Ολυμπιακός 10-19 Το φύλλο αγώνα: Νηρέας- Χίος 6-13 (2-1, 1-6, 0-3, 3-3) Νηρέας: Βουκίσεβιτς 3, Φλώρος, Κολυβάς, Χ. Γιακουμάτος Χίος: Φουντούλης Γ. 3, Φουντούλης Ι. 3, Παππάς 2, Ελμισιάν 2, Σιλβίς, Ντούλος, Κανδιόγλου. Χανιά-Βουλιαγμένη 9-9 (1-4, 2-1, 3-2, 3-2) Χανιά: Λιοτσάκης, Βαμβουνάκης, Μπατάκης, Τσακιράκης, Βιζυράκης 2, Αυγουστιανάκης 2, Βουλγαράκης. Βουλιαγμένη: Δουδέσης 2, Τσίκλος, Τίντσιτς 2, Κατσαούνης 2, Χατζηδάκης 2 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 7-11 (2-1, 1-2, 2-6, 2-2) Παναθηναϊκός: Μπιτσάκος 2, Δεμιτζάκης 3, Λάζαρης, Κοντουδιός. Πανιώνιος: Θωμάκος 4, Μίραλης, Μπέιλι 3, Μουρίκης 2, Λούδης. Ηρακλής-ΠΑΟΚ 9-17 (1-4, 4-5, 3-3, 1-5) Ηρακλής: Βογιατζόγλου 3, Κατρουζανάκης 2, Τράβνικαρ 2, Τζίνας, Βαχαρέλης. ΠΑΟΚ: Βεργέι, Γιάιτς 5, Κρέτου, Αλιχανίδης 4, Παυλίδης 4, Κανδιόγλου, Γιαβρόγλου. Εθνικός-Γλυφάδα 19-4 (6-1, 2-1, 6-0, 5-2) Εθνικός: Μυλωνάκης 2, Κοκκινάκης, Χατζηκυριακάκης 3, Μπλάνης, Αφρουδάκης 3, Εμμανουηλίδης, Βλοντάκης 5, Νόσεκ 3 Γλυφάδα: Μαρούλης, Φαναριότογλου, Γούνας, Στεριόπουλος. Παλαιό Φάληρο-Ολυμπιακός 10-19 (1-7, 1-5, 3-3, 5-4) Π. Φάληρο: Μονιούδης 3, Κουρουπάκης 3, Μπαχάς 2, Γιάγκος, Γαβαλάς. Ολυμπιακός: Αφρουδάκης 7, Σάντα 5, Χατζηθεοδώρου 3, Βράνιες, Θεοδωρόπουλος, Νίκιτς, Σαλπαδήμας.

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 20 2. Εθνικός 17 3. Πανιώνιος 16 4. Χανιά 14 5. Χίος 12 6. Βουλιαγμένη 10 7. ΠΑΟΚ 10 8. Παναθηναϊκός 8 9. Γλυφάδα 5 10. Παλ. Φάληρο 4 11. Ηρακλής 2 12. Νηρέας Χαλ. 2

    [34] Ο απολογισμός της ξιφασκίας

    21/12/2006 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Αν αναζητούσαμε την εικόνα της ελληνικής ξιφασκίας το 2006 αποκλειστικά μέσα από τις διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, τότε δεν θα είχαμε και πολλά να πούμε. Κι η εξήγηση γι αυτό βρίσκεται στο ότι δύο χρόνια μετά τις ολυμπιακές επιτυχίες που γνωρίσαμε, οι πρωταγωνιστές τους (και όχι μόνο) έχουν βάλει ως προτεραιότητες την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μοιραία έτσι η ελληνική ξιφασκία βρέθηκε σε ένα «σταυροδρόμι» επιλογών και η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας όφειλε να μοιράσει το ενδιαφέρον της ανάμεσα στο παρόν και το αύριο. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των οικονομικών δυνατοτήτων της, ξεκίνησε μια ανανέωση βασισμένη σε κάποια ταλαντούχα παιδιά «με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ συνάμα συνεχίζει να στηρίζει τους φτασμένους αθλητές που επιζητούν την παρουσία τους στο Πεκίνο», όπως συνόψισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπανδίας (και γ.γ. της FIE), Μανώλης Κατσιαδάκης. Η προσπάθεια, μάλιστα, όσον αφορά τα νέα παιδιά, ανταμοίφθηκε με κάποια αξιόλογα αποτελέσματα (Τσουρούτας, Κοντοχριστόπουλος, Νάκης, Λέκκας, Καφαταρίδης, Σαρρής Ι.), που υποδηλώνουν πρόοδο και προοπτική. Συμπέρασμα; Το 2007 θεωρείται ελπιδοφόρα χρονιά για το νέο «αίμα» και παράλληλα αφετηρία εκκίνησης για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Οι καλύτερες στιγμές της ελληνικής ξιφασκίας από το διεθνή αγωνιστικό απολογισμό το 2006 ήταν: Η 14η θέση σε 73 αθλήτριες της Γιάννας Χρήστου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η 24η θέση σε 131 στο Παγκόσμιο, όπως και η παρουσία της στην πρώτη 16άδα σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα ξίφους μονομαχίας Γυναικών Η 15η θέση της Δήμητρας Μαγκανουδάκη σε Γκραν Πρι ξίφους μονομαχίας Γυναικών Το ασημένιο μετάλλιο του Γιώργου Καραπάνου σε Παγκόσμιο Κύπελλο ξίφους ασκήσεως Νέων ανδρών και η 7η θέση του Γιώργου Παυλίδη σε αντίστοιχη διοργάνωση στο ίδιο όπλο Η 2η θέση (με 21 μετάλλια) που πήραμε στους Βαλκανικούς αγώνες Εφήβων Νεανίδων και Νέων (ανδρών γυναικών) στο Πλόβντιβ Το χρυσό και αργυρό μετάλλιο που κατέκτησαν, αντίστοιχα, οι Θόδωρος Νάκης και Νίκος Κοντοχριστόπουλος (μεταξύ 110 αθλητών) σε διεθνείς αγώνες ξίφους ασκήσεως Εφήβων στη Βουδαπέστη Γενικότερα το 2006 μπορεί να χαρακτηριστεί ως «χρονιά ανασυγκρότησης» της ελληνικής ξιφασκίας και εφαλτήριο ανόδου κυρίως για το ξίφος ασκήσεως. Από εκεί και πέρα στα αξιοσημείωτα καταγράφονται: Η περαιτέρω ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού, το οποίο στο 2ο χρόνο του έφτασε να αριθμεί, περίπου 250 παιδιά Η εγγραφή στην Ομοσπονδία οκτώ νέων συλλόγων, που ανέβασε έτσι το δυναμικό της σε 86 σωματεία (ενεργά στην πλειοψηφία τους) Η αναβάθμιση σε γκραν πρι του «Κυπέλλου Ακρόπολις» στη σπάθη Ανδρών Η φιλοξενία του συνεδρίου της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας ξιφασκίας για πρώτη φορά στην Αθήνα και ο ενεργός ρόλος της χώρας μας σ αυτή Η λειτουργία ιστοσελίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας στο διαδίκτυο.

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σάντσεθ: Περιμένουμε τον Καστίγιο

    21/12/2006 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΕΡΑΣΠΟΡ

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής του Μεξικό, Ούγκο Σάντσεθ, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ ΣΠΟΡ, για τον Νέρι Καστίγιο και το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ο παίκτης του Ολυμπιακού στην Εθνική ομάδα της χώρας του: «Μας απασχολεί πολύ ο Καστίγιο. Έχω μιλήσει μαζί του και ξέρω ότι έχει τη θέληση να έρθει στο Μεξικό και να παίξει για την ομάδα της χώρας. Τον έχω ρωτήσει ποιες είναι οι προθέσεις του, όπως και τον πατέρα του και θα δούμε στο τέλος ποια απόφαση θα πάρει. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε μέχρι τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η πρώτη αποστολή για το πρώτο παιχνίδι με μένα στον πάγκο της ομάδας». Ερ.: Με τον ίδιο έχετε μιλήσει; «Ναι έχω μιλήσει και απευθείας με τον ίδιο, όπως και με τον πατέρα του και διαπίστωσα ότι θέλει να παίξει στο Μεξικό. Ξέρω ότι το συζητά με την οικογένειά του, για να δει το συμφέρον του και πιο είναι το καλύτερο για τον ίδιο. Θα περιμένω την αποστολή για το παιχνίδι στις 7 Φεβρουαρίου με τις ΗΠΑ. Τότε ίσως είναι το πρώτο παιχνίδι και για μένα και για τον Νέρι στην Εθνική του Μεξικό». Ερ.: Δηλαδή μέχρι στιγμής δεν σας έχει απαντήσει θετικά ή αρνητικά; «Αυτό είναι κάτι που πρέπει ο ίδιος να πει σε σας. Εγώ το μόνο που μπορώ να ξέρω είναι ότι περιμένω να πει κάτι επίσημα. Σε ποια Εθνική δηλαδή θα παίξει. Είναι απόφαση δική του». Ερ.: Εσείς ξέρετε τι θα απαντήσει ο Νέρι; Κι αν όχι, υποψιάζεστε κάτι; «Έχω μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί του, αλλά μόνο για να τον ρωτήσω τι κάνει, πως είναι η οικογένειά του, πως αισθάνεται. Σε κάθε περίπτωση αυτός είναι που θα αποφασίσει». Ερ.: Υπάρχει θέμα χρημάτων από την ομοσπονδία του Μεξικό; «Όχι όχι. Δεν ξέρω κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν έγινε κάτι τέτοιο. Το μόνο που είπα εγώ στην ομοσπονδία είναι ότι τον θέλω στην ομάδα μου. Δεν συζήτησα το πώς, τους είπα μόνο ότι τον θέλω».

    [36] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ηττα - σοκ της Ρεάλ

    21/12/2006 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πίσω έμεινε η Ρεάλ Μαδρίτης στη μάχη για την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος. Υπό την σκιά της τραγωδίας με τους 4 νεκρούς οπαδούς της Ουέλβα, οι «μερέγκες» παραδώθηκαν στις ορέξεις των παικτών της φετεινής αποκάλυψης της Πριμέρα Ντιβιζιόν, της Ουέλβα και ηττήθηκαν με 0-3. Η Σεβίλλη έκανε έναν υγιεινό περίπατο με αντίπαλο την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια την οποία συνέτριψε με 4-0 και παραμένει πρώτη αλλά με δύο αγώνες περισσότερους από την Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Ράϊκαρντ αγωνίζεται απόψε το βράδυ στο Καμπ Νου με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στη μάχη για το έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν και είναι πολύ νωρίς βέβαια για να μιλάμε για κάτι τέτοιο, η Σαραγόσα έχασε έδαφος αφήνοντας βαθμούς στο Μπιλμπάο, την ίδια ώρα που η Βαλένθια επικρατούσε άνετα της Μαγιόρκα με 3-1. Αναλυτικά για την 16η ημέρα του ισπανικού πρωταθλήματος, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Αθλ.Μπιλμπάο-Σαραγόσα 0-0 Βαλένθια-Μαγιόρκα 3-1 Θέλτα-Σοσιεδάδ 0-0 Χετάφε-Εσπανιόλ 0-1 Ταραγόνα-Μπέτις 0-1 Οσασούνα-Λεβάντε 2-1 Σαντατέρ-Βιγιαρεάλ 2-1 Ρεάλ Μαδρίτης-Ουέλβα 0-3 Σεβίλη-Λα Κορούνια 4-0 Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο Μ. 21/12 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 16 αγώνες) Σεβίλη 37 Μπαρτσελόνα 33-14αγ. Ρεάλ Μαδρίτης 32 Σαραγόσα 27 Ατλέτικο Μαδρίτης 27-15αγ. Βαλένθια 27 Ουέλβα 25 Οσασούνα 23 Χετάφε 22 Εσπανιόλ 22 Βιγιαρεάλ 22

    [37] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Ίντερ πρωταθλήτρια χειμώνα

    21/12/2006 3:08:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρωταθλήτρια χειμώνα αναδείχθηκε η Ίντερ στην Ιταλία που έφτασε χθες τις 10 συνεχόμενες νίκες. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι επικράτησε εκτός έδρας της Λάτσιο με 2-0, στο πλαίσιο της 17ης ημέρας του ιταλικού πρωταθλήματος, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε με δέκα παίκτες σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο μετά την αποβολή του Ιμπραΐμοβιτς στο 45΄. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η Ρόμα, που πέρασε από την έδρα της Τορίνο με 2-1, ενώ τρίτη είναι πάντα η Παλέρμο, που διέλυσε με 4-0 την Άσκολι. Από εκεί και πέρα, στην τέταρτη θέση βρίσκονται πλέον τρεις ομάδες. Η Σαμπντόρια, που κέρδισε 4-1 τη Λιβόρνο, η Ουντινέζε, που επικράτησε 2-1 εκτός έδρας της Αταλάντα και η Κατάνια, που ηττήθηκε 3-0 από τη Μίλαν. Τα αποτελέσματα της 17ης ημέρας του ιταλικού πρωταθλήματος: Αταλάντα-Ουντινέζε 1-2 (46΄ Τισόνε - 52΄ Ντε Μαρτίνο, +90΄ Ντι Νατάλε) Κάλιαρι-Φιορεντίνα 0-2 (32΄, 75΄ Τόνι) Κιέβο-Ρετζίνα 3-2 (26΄ Σαμάρκο, 44΄ Κοσάτο, 89΄ Τριμπόκι - 17΄ Αμορούσο, 79΄ Μοντεστό) Έμπολι-Σιένα 1-0 (47΄ Μαριανίνι) Λάτσιο-Ίντερ 0-2 (39΄ Καμπιάσο, 85΄ Ματεράτσι) Μεσίνα-Πάρμα 1-1 (73΄ Ντι Νάπολι - 77΄ Παπόνι) Μίλαν-Κατάνια 3-0 (4΄, 88΄ Κακά, 82΄ Τζιλαρντίνο) Παλέρμο-Άσκολι 4-0 (15΄ Μπρεσιάνο, 53΄ Κορίνι, 84΄ Τεντέσκο, +90΄ Καπουάνο) Σαμπντόρια-Λιβόρνο 4-1 (25΄ Φραντσεσκίνι, 30΄ πεν. Φλάκι, 47΄, 57΄ Κουγκλιαρέλα - 12΄ Βιγκιάνι) Τορίνο-Ρόμα 1-2 (89΄ Ροσίνα - 37΄, 80΄ Μαντσίνι)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 17 αγώνες)

    1. Ίντερ 45 2. Ρόμα 38 3. Παλέρμο 34 4. Σαμπντόρια 23 5. Ουντινέζε 23 6. Κατάνια 23 -16αγ. 7. Λάτσιο 22 8. Έμπολι 22 -16αγ. 9. Αταλάντα 21 10. Λιβόρνο 21 11. Τορίνο 21 12. Σιένα 19 13. Μίλαν 17

    [38] Πολιτισμός

    Ηλιόπουλος: Η ποίηση της φωτογραφίας

    21/12/2006 3:34:00 μμ

    Εκθεση φωτογραφίας του μέχρι σήμερα άγνωστου Έλληνα φωτογράφου Παναγιώτη Ηλιόπουλου φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2007.

    Ο Ηλιόπουλος γεννήθηκε σε ένα χωριό τής Μεσσηνίας το 1897 και πέθανε στην Κυπαρισσία το 1985. Έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς σε μικρή ηλικία και έζησε στερημένα παιδικά χρόνια. Το 1917 κατατάχτηκε στον στρατό και στη συνέχεια πολέμησε σε όλη τη διάρκεια τής Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μετά την καταστροφή μετανάστευσε το 1923 λαθραία, μέσω του Μεξικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκανε λογιών-λογιών δουλειές και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και κινηματογράφου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1930 και άνοιξε φωτογραφείο στα Φιλιατρά, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή του. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία. Το 1947 άνοιξε και δεύτερο φωτογραφείο στην Κυπαρισσία. Το 1964 έκλεισε το φωτογραφείο, αλλά συνέχισε να ασχολείται σε προσωπικό επίπεδο με τη φωτογραφία.

    Η φωτογραφική δουλειά τού Παναγιώτη Ηλιόπουλου περιλαμβάνει κυρίως πορτρέτα σε στούντιο, αλλά και πορτρέτα και σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και πολλές φωτογραφίες με επίκαιρα στιγμιότυπα της εποχής που παρουσιάζουν σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον. Εκείνο όμως που τον καθιστά σημαντικό σαν φωτογράφο είναι η καλλιτεχνική ποιότητα της δουλειάς του, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ το επίπεδο ενός επαγγελματία φωτογράφου της επαρχίας.

    Τα παιδιά του Παναγιώτη Ηλιόπουλου δώρισαν τη συλλογή των αρνητικών και των φωτογραφιών του στο Φωτογραφικό Αρχείο τού Μουσείου Μπενάκη.

    Για να τιμηθεί ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και να γίνει γνωστό το έργο του το Μουσείο αποφάσισε να εκθέσει μέρος της δουλειάς του και να εκδώσει και έναν κατάλογο που θα περιλαμβάνει όλες τις φωτογραφίες της έκθεσης. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Πλάτων Ριβέλλης. Την επιμέλεια του καταλόγου της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα.

    Ώρες λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00 Πέμπτη: 9.00-24.00 Κυριακή: 9.00-15.00 Τρίτη: κλειστό Μουσείο Μπενάκη Κουμπάρη 1 106 74 Αθήνα τηλ.: 210-367 1000

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη

    [39] Πολιτισμός

    Για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων στην Ιταλία

    Αδιέξοδο στις σχέσεις Ρώμης-Μουσείου Γκετί

    21/12/2006 9:15:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το μουσείο Γκετί, ένα από τα πλουσιότερα στον κόσμο, απάντησε αρνητικά στο αίτημα που υπέβαλε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Φρανσέσκο Ρουτέλι, για την επιστροφή στην Ιταλία ενός ελληνικού αγάλματος ηλικίας 2.500 χρόνων, ώστε να δοθεί τέλος στην διαμάχη για αριστουργήματα της τέχνης που έχουν κλαπεί. Ο Ιταλός Υπουργός, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα διακόψει τις σχέσεις με το μουσείο που βρίσκεται στο Λος Άντζελες και χρηματοδοτεί αρκετά προγράμματα αποκατάστασης αρχαιολογικών θησαυρών στην Ιταλία, εάν δεν επιστραφούν διάφορα εκθέματα, μεταξύ των οποίων το χάλκινο άγαλμα, που σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές έχει κλαπεί. "Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε διακοπή των σχέσεων. Πέρασε ο καιρός που οι λαοί έκλειναν τα μάτια στις κλοπές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουτέλι. Πάντως σύμφωνα με το μουσείο Γκετί, από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι το χάλκινο άγαλμα βρέθηκε σε διεθνή ύδατα πριν από 40 χρόνια και δεν είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας. Μάλιστα ο διευθυντής του μουσείου, Μάικλ Μπραντ δήλωσε ότι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν 26 από τα 46 κομμάτια που διεκδικεί η Ιταλία, μεταξύ των οποίων ένα φημισμένο μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης. Την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν θα φτάσουν σε αδιέξοδο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του μουσείου, διότι σε τέτοια περίπτωση "θα πληγεί το κοινό". Ωστόσο υπογράμμισε ότι το μουσείο δεν θα επιστρέψει στην Ιταλία το χάλκινο άγαλμα που είναι γνωστό ως "Άγαλμα ενός Νεαρού Νικητή".

    [40] Παράξενα

    Δείγμα εκτίμησης στους ηγέτες της Βορείου Κορέας

    Μουσείο με 220.000 δώρα

    21/12/2006 12:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2006 1:38:28 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη η Βόρεια Κορέα λειτουργεί ένα μουσείο με 220.000 αντικείμενα, δώρα που ξένοι ηγέτες έχουν στείλει στους δύο προέδρους του πιο φτωχού ίσως κράτους της Ασίας, τον ιστορικό "Μεγάλο Ηγέτη" Κιμ Ιλ- Σουνγκ που κυβέρνησε μέχρι το 1994 και στον "Αγαπητό Ηγέτη", τον γιο του, Κιμ Γιονγκ-ιλ που κυβερνά έκτοτε. Όπως δηλώνει νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, "Η Βόρεια Κορέα διατηρεί το μουσείο των δώρων για να δείξει στο λαό της, πόσης εκτίμησης χαίρουν οι ηγέτες της στο εξωτερικό". Ανάμεσα στα εκθέματα της «Αίθουσας Εκθέσεων Διεθνούς Φιλίας», που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιανγκ, σε ένα τεράστιο οικοδόμημα μέσα σε ένα βουνό, βρίσκεται ένα κεφάλι αρκούδας που έστειλε στον πατέρα Κιμ, ο τότε πρόεδρος της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου, καθώς και μία αλεξίσφαιρη λιμουζίνα, δώρο του Ιωσήφ Στάλιν. Ανάμεσα στα δώρα υπάρχει ένα ξίφος σε χρυσοστόλιστη θήκη από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ένα βαγόνι τρένου, που είχε στείλει ο πρόεδρος Μάο της Κίνας στον τότε βορειοκορεάτη ομόλογο, μία φανέλα με την υπογραφή του Μάικλ Τζόρνταν, είχε δωρίσει το 2.000 η τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλην Ολμπράιτ, καθώς ο ένας από τους γιους του Κιμ είναι φίλος του μπάσκετ., μια χρυσή ταμπακέρα από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο μία χρυσή ταμπακέρα. Ο μακαρίτης πρόεδρος του ομίλου Χιουντάι, του δώρισε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ ένα ρολόι. Η αποστολή δώρων είναι θέμα ευρείας χρήσεως στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, όπου ο «αιώνιος πρόεδρος» Κιμ Ιλ-σουνγκ εξακολουθεί να δέχεται φόρους τιμής, δώδεκα χρόνια μετά από το θάνατο του. Αξιωματούχοι και πολίτες από 179 χώρες έχουν στείλει δώρα για να τιμήσουν τα ιδανικά και την αυτοδυναμία της Βόρειας Κορέας, ενώ πλακέτες στους τοίχους καταγράφουν τον αριθμό των χωρών στις οποίες ταξίδευσαν οι Κιμ, από ποιες πήραν δώρα και τις ώρες που ξόδευαν συναντώντας επισκέπτες. Σύμφωνα με τον ξεναγό του Μουσείου, ο Κιμ Γιονγκ- ιλ δείχνοντας τη γενναιοδωρία του σε επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες τις προηγούμενες εβδομάδες, χάρισε πολλά πολυβόλα, αυτόματα αλλά και κιάλια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 December 2006 - 21:51:37 UTC