Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα Οινόφυτα ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή -Μπασιάκου
  • [03] Σαρανταποδαρούσα σε ψωμί
  • [04] Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
  • [05] Αποσύρονται ζαχαρωτά
  • [06] Τυχερό λαχείο
  • [07] Αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [08] Άκαρπες οι συνομιλίες για τη Β. Κορέα
  • [09] Επίθεση εναντίον της Χαμάς
  • [10] "Θα μείνουμε πολύ στον Περσικό"
  • [11] Εκπτώσεις στις 22 Ιανουαρίου
  • [12] Συνάντηση Νικολαϊδη-Σουφλιά
  • [13] Πέρασε ο ΠΑΟΚ
  • [14] Τρένο ο Παναθηναϊκός
  • [15] Καταδικαστική ήττα στο βόλεϋ
  • [16] «Ντοπέ» ο Μποριέλο
  • [17] Σκόραραν Καραγκούνης, Κατσουράνης
  • [18] Έτος Ρέμπραντ
  • [19] Ανακλήθηκαν οι αυξήσεις σε 10 φάρμακα
  • [20] Τι ψήφισαν οι Ιάπωνες

    [01] Πολιτική

    Αναγκαία η περιβαλλοντική προστασία

    Στα Οινόφυτα ο Γ. Παπανδρέου

    22/12/2006 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Τα Οινόφυτα επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος καταρχήν συναντήθηκε στον ναό των Αγίων Αναργύρων με τον Πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη, ο οποίος συμμετέχει στη ΜΚΟ "Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού" και ο οποίος τον ενημέρωσε για τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πατήρ Οικονομίδης αλλά και έδειξε στον κ. Παπανδρέου η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ άσχημη καθώς δεκάδες εργοστάσια δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να εκλύονται διοξίνες από την ανεξέλεγκτη καύση τοξικών αποβλήτων, οι καμινάδες να λειτουργούν χωρίς φίλτρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η ατμόσφαιρα αλλά και τα ύδατα της περιοχής. Συνέπεια όλων αυτών όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, είναι η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων αλλά και των 10.000 περίπου εργαζομένων που έρχονται από την Αθήνα. "Δεν θέλουμε να φύγουν οι βιομηχανίες, αλλά να ληφθούν μέτρα για τη σωστή λειτουργία τους", είπε ο κ. Οικονομίδης. Ο κ. Οικονομίδης επίσης είπε ότι αυτό τον καιρό γίνεται μια προσπάθεια συστηματική για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν το μισό πληθυσμό των Οινοφύτων.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχει ανάγκη σοβαρής υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας στην περιοχή που να συνδυάζει την ανάπτυξη , την ποιότητα και την αειφορία. Γι αυτό εμείς προτείνουμε να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα συνδυάζει όλα τα παραπάνω μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό και θα προσδίδει μια ελληνική ταυτότητα, η οποία θα μας κατοχυρώνει και στην παγκόσμια αγορά αλλά και θα εξασφαλίζει μια άλλη ποιότητα ζωής για τους Έλληνες πολίτες, είπε ο κ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο των Οινοφύτων, όπου παρακολούθησε τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και αντάλλαξε ευχές με τα παιδιά και τους γονείς. "Ήρθα να σας δω, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον κ. Οικονομίδη για τα προβλήματα εδώ . Εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδυάσουμε τον πλούτο και την ανάπτυξη της περιοχής , την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δικής σας υγείας", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Πολιτική

    Στο τραπέζι τα αγροτικά θέματα

    Συνάντηση Καραμανλή -Μπασιάκου

    22/12/2006 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την αξιοποίηση κάθε κοινοτικής ρύθμισης και δυνατότητας που υπάρχει προς όφελος του αγρότη και της περιφέρειας ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο ο Πρωθυπουργός για το 2007 κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μπασιάκος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το έργο του Υπουργείου ιδιαίτερα για το αγροτικό εισόδημα, την πορεία απόδοσης επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, ενώ τέθηκαν και οι στόχοι για το επόμενο έτος. Όπως είπε ο κ. Μπασιάκος αμέσως μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην περιφέρεια και το 2006 είχαμε μια πολύ θετική πορεία, η οποία μας βγάζει από την προβληματική κατάσταση του αγροτικού τομέα του παρελθόντος, σηματοδοτώντας μια θετική προοπτική για την περιφέρεια και τον αγρότη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον Πρωθυπουργό, περισσότερο από 95% όσων δικαιούντο αποζημιώσεις τις έχουν πάρει, το αγροτικό εισόδημα παρουσίασε αύξηση κατά 2,5%, ενώ πάνω από 55% έφθασε η απορροφητικότητα από το Γ ΚΠΣ. Ανάμεσα στους στόχους για το 2007 είναι η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, η δημιουργία αγροτικών κέντρων τοπικής ανάπτυξης και η διαπίστευση αγροτικών συμβούλων σε όλη τη χώρα. Ο κ. Μπασιάκος επίσης διένειμε ένα φυλλάδιο στο οποίο περιέχονται δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των κκ Βαγγέλη Αργύρη, Θεόδωρου Πάγκαλου, Πέτρου Ευθυμίου αλλά και του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου και που περιλαμβάνουν αντιφατικά μεταξύ τους στοιχεία.

    [03] Κοινωνία

    Καταγγελία στον ΕΦΕΤ

    Σαρανταποδαρούσα σε ψωμί

    22/12/2006 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Βρέθηκε σαρανταποδαρούσα μέσα σε ψημένο ψωμί γνωστής αρτοβιομηχανίας της Πάτρας. Αυτό κατήγγειλε η διοίκηση του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών στον ΕΦΕΤ. Στο ψωμί που θα προσφερόταν σε ασθενή παιδιά του νοσοκομείου, υπάλληλος στην κουζίνα, το πρωί της περασμένης Δευτέρας. εντόπισε σαρανταποδαρούσα ψημένη και κολλημένη στην βάση. Ο διοικητής του νοσοκομείου διέταξε την άμεση απόσυρση της παρτίδας και την διακοπή της συνεργασίας με την συγκεκριμένη αρτοβιομηχανία και ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ. Η είδηση θορύβησε ιδιαιτέρως τους γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ το θέμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, καθώς η παράβαση του αρτοποιού -προμηθευτή, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μικρά παιδιά.

    [04] Κοινωνία

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

    22/12/2006 5:27:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Αποφυλακίστηκε μετά από 22 μήνες κράτησης το απόγευμα της Παρασκευής από τις Φυλακές Κορυδαλλού, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, που κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών, ο Γιοσάκης κατέβαλε χρηματική εγγύηση ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να παρουσιάζεται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Επίσης, τα μέλη του Σ.Ε έκριναν ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι κράτησης του αρχιμανδρίτη, το όνομα του οποίου ακούστηκε ίσως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Στην κρίση των δικαστών μέτρησε μεταξύ άλλων ότι η κύρια ανάκριση της υπόθεσης με πρωταγωνιστές τον Ιάκωβο Γιοσάκη, την ακόμη καταζητούμενη πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία και τους δικηγόρους Σάκη Κεχαγιόγλου, Νίκο Εμμανουηλίδη και Γιώργο Νικολακόπουλο βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο.

    Ο Γιοσάκης από την αρχή αρνείται ότι δωροδόκησε δικαστές ώστε να εξασφαλίσει ευνοική μεταχείριση σε δικές του υποθέσεις ή υποθέσεις φιλικών του προσώπων, όπως κατηγορείται.

    Μετά και την αποφυλάκιση του Γιοσάκη, ο μόνος πλέον που παραμένει στην φυλακή για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος που επί μήνες συγκλόνισε το πανελλήνιο, είναι ο πρώην δικαστής Ευάγγελος Καλούσης.

    [05] Κοινωνία

    Από την ελληνική αγορά για προληπτικούς λόγους

    Αποσύρονται ζαχαρωτά

    22/12/2006 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η εταιρία Α. Κεφαλλωνίτης Α.Ε, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αποσύρουν από την ελληνική αγορά για προληπτικούς λόγους, μια σειρά από χριστουγεννιάτικα προϊόντα. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου. Συγκεκριμένα αποσύρονται: Γιρλάντα καραμέλες ζάχαρη (εισαγωγή 1.584 τεμάχια, διάθεση 1.456), στολίδι καραμέλα σε συσκευασία 11 τεμαχίων (εισαγωγή 2.016 τεμάχια, διάθεση 1.543) και μπάλα καραμέλα (εισαγωγή 2.160 τεμάχια, διάθεση ), τα οποία, λόγω του ότι αποτελούνται από τμήματα που μοιάζουν με τρόφιμο, ενδέχεται να προκαλέσουν πνιγμό σε μικρά παιδιά, στην περίπτωση που τα τμήματα αυτού αποσπαστούν. Τα ανωτέρω προϊόντα διατέθηκαν από την εταιρία Κεφαλλωνίτης, σε διάφορα σημεία πώλησης, τα οποία ενημερώθηκαν προκειμένου να προβούν στην περαιτέρω διακοπή διάθεσής τους από την ελληνική αγορά. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, λόγω της ελκυστικότητας του σχήματος αυτών των προϊόντων από μικρά παιδιά, εφιστά την προσοχή των γονέων σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους κάποιο παρόμοιο προϊόν, να φροντίσουν να μην είναι προσιτό από βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς στα συγκεκριμένα προϊόντα, τα τμήματα που μοιάζουν με ζαχαρωτά μπορεί εύκολα να αποκολληθούν και να προκληθεί πνιγμός.

    [06] Κόσμος

    Το El Gordο το «πλουσιότερο» λαχείο στον κόσμο

    Τυχερό λαχείο

    22/12/2006 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Άλλαξε η τύχη πολλών Ισπανών πριν καλά-καλά μπει το νέο έτος. Τα δώρα του Αϊ Βασίλη ήρθαν νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά κάνοντάς τους να χαμογελάσουν. Ολόκληρη η Ισπανία καθηλώθηκε μπροστά στα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς δέκτες για την κλήρωση του γνωστού El Gordo, του παλαιότερου και μεγαλύτερου σε κέρδη χριστουγεννιάτικου λαχείου στον κόσμο. Μετά την κλήρωση του εθνικού λαχείου, οι τυχεροί έγιναν κατά 540 εκατομμύρια ευρώ πλουσιότεροι. Η κάθε σειρά του τυχερού λαχνού με αριθμό 20 297, έδωσε κέρδη 300.000 ευρώ, ανεβάζοντας τα κέρδη για τους υπερτυχερούς στο αστρονομικό ποσό των 540 εκατομμυρίων ευρώ. Σε οκτώ πόλεις της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Σεβίλλη, είχαν πουληθεί τα τυχερά λαχεία. Το λαχείο καθιερώθηκε το 1763 και θεωρείται από τις λαχειοφόρους με τα περισσότερα κέρδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειωτέον ότι κάθε Ισπανός ξόδεψε κατά μέσο όρο 70 ευρώ στην αγορά των λαχείων με την ελπίδα ότι θα του απέφερε χρυσά κέρδη, ενώ οι προληπτικοί, ταξίδεψαν μέχρι το χωριό Σορτ που σημαίνει τύχη προκειμένου να προμηθευτούν τους λαχνούς. Το Gordo θεωρείται το «πλουσιότερο» στον κόσμο για τα συνολικά κέρδη που χαρίζει. Μόλις άρχισε η κλήρωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, όλη η χώρα παρέλυσε, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων στην Ισπανία.

    [07] Κόσμος

    Αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    22/12/2006 2:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2006 3:44:50 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν σε αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν νότια του Αφγανιστάν, όταν εξερράγη βόμβα με τηλεχειρισμό σε αστυνομική αυτοκινητοπομπή με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί να σκοτωθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπντούλ Καγιόν. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στην Καμπούλ, όταν καμικάζι βομβιστής προσπάθησε να δολοφονήσει μέλος του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αντ αυτού ένας άμαχος και να τραυματιστούν επτά. Ο βουλευτής που ήταν στόχος της επίθεσης, ο Παντσάχ Χαν Ζαντράν, διέφυγε αλώβητος όταν ο άνδρας, που είχε δεμένα στο σώμα του εκρηκτικά, ρίχτηκε πάνω στο αυτοκίνητο του πολιτικού. Συμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο βουλευτής δεν επέβαινε του αυτοκινήτου τη στιγμή της επίθεσης. Τουλάχιστον τρεις σωματοφύλακες του Ζαντράν τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση, μαζί με πέντε περαστικούς. Το όχημα καταστράφηκε από την έκρηξη. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως η δολοφονική απόπειρα πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες αφού η αστυνομία αποκάλυψε μια άλλη συνωμοσία για τη δολοφονία του πολιτικού.

    Αρχηγός φυλής και πρώην διοικητής στον τζιχάντ κατά των Σοβιετικών (1979-1989), ο Ζαντράν είναι γνωστός για τις σφοδρές επικρίσεις που διατυπώνει εναντίον των Ταλιμπάν και του γειτονικού Πακιστάν.

    [08] Κόσμος

    Άκαρπες οι συνομιλίες για τη Β. Κορέα

    22/12/2006 12:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι εξαμερείς συνομιλίες στο Πεκίνο με στόχο να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στη ρωσική αντιπροσωπεία. Ο νέος κύκλος άρχισε μετά από διακοπή ενός περίπου έτους, και δύο μήνες αφότου η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή. Όπως δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες, δεν ορίστηκε ημερομηνία για την επανάληψή τους. Στις συνομιλίες, που διήρκεσαν πέντε ημέρες, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: N Korea talks end 'without deal'

    [09] Μ. Ανατολή

    Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

    Επίθεση εναντίον της Χαμάς

    22/12/2006 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS,AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον εννέα άμαχοι τραυματίστηκαν όταν μέλη της Φάταχ άνοιξαν πυρ εναντίον μελών της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν νοσοκομειακοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ώρα της επίθεσης οπαδοί της Χαμάς πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στη Ναμπλούς. Ήταν το χειρότερο βίαιο επεισόδιο στη Δυτική Όχθη αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την περασμένη εβοδμάδα πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο Αμπάς ανέπτυξε πιστές σ' αυτόν παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας για να προσπαθήσουν να κατευνάσουν την ένταση στη Ναμπλούς. Αξιωματούχος της Φάταχ δήλωσε πως οι ισλαμιστές της Χαμάς επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει προηγουμένως να την καθυστερήσουν. "Οι τριβές υπήρχαν ήδη. Τώρα οι δύο πλευρές πυροβολούν η μία την άλλη", δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, ανώτερος στέλεχος της Χαμάς, απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας μιλώντας μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Πόλη της Γάζας.

    "Συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμμορφωθούν προς τη συμφωνία περί συμφιλίωσης. Πρέπει να συνεχίσουμε την αυτοσυγκράτηση για να μην χυθεί παλαιστινιακό αίμα και για να ενισχύσουμε την εθνική ενότητα", δήλωσε ο Χανίγια.

    Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μια εκεχειρία στη Γάζα αυτή την εβδομάδα.

    Ο Χανίγια ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε εκκλήσεις του Αμπάς να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Εντούτοις αξιωματούχοι προσκείμενοι στον Αμπάς δήλωσαν πως η επανάληψη των συνομιλιών θα είχε νόημα μόνον αν η Χαμάς αποδεχόταν τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει η διεθνής κοινότητα για να τερματίσει το οικονομικό μποϊκοτάζ της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, την αποκήρυξη της βίας και την αποδοχή των προηγούμενων προσωρινών ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συμφωνιών για μια λύση δύο κρατών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εύθραυστη εκεχειρία

    [10] Μ. Ανατολή

    Μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ από το Ιράκ

    "Θα μείνουμε πολύ στον Περσικό"

    22/12/2006 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Η αυξημένη αμερικανική ναυτική παρουσία στον Περσικό Κόλπο δεν είναι απάντηση στις δραστηριότητες του Ιράν αλλά μήνυμα σε όλες τις χώρες της περιοχής ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το αποτύπωμά τους για «μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε σήμερα Παρασκευή, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ιράκ. Το CBS είχε μεταδώσει τη Δευτέρα ότι η σχεδιαζόμενη ναυτική ενίσχυση είχε ως σκοπό να αποθαρρύνει τις -κατά τους αμερικανούς αξιωματούχους- «όλο και πιο προκλητικές ενέργειες της Τεχεράνης που πιέζει για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τη στήριξη στις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ". «Δε νομίζω ότι είναι απάντηση σε κάτι που κάποιος άλλος έκανε, νομίζω ότι είναι μήνυμα προς όλους και όχι μόνο το Ιράν, ότι οι ΗΠΑ έχουν μία διαρκή παρουσία σε αυτό το μέρος του κόσμου», είπε ο κ. Γκέιτς ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ είναι εκεί και θα παραμείνουν επί μακρό και όλοι πρέπει να το θυμούνται αυτό, τόσο οι φίλοι, όσο και εκείνοι που θεωρούν εαυτούς ως αντιπάλους». Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η αμερικανική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να προστεθεί και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Κόλπου ως προειδοποίηση στη Συρία και το Ιράν και ως ενίσχυση στην διεκπεραίωση άλλων επιχειρήσεων.

    Η Κεντρική Διοίκηση επιθυμεί το αεροπλανοφόρο και τα πολεμικά του αεροπλάνα του να έχουν αφιχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου για περιπτώσεις «αναχαίτισης» αλλά και για να αυξηθεί η ευελιξία και στο ενδεχομένου πολιτικών επιχειρήσεων, είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο Γκέιτς, ο οποίος τη Δευτέρα διαδέχθηκε τον Ντόναλντ Ράμσφλεντ παραδέχτηκε τη αυξημένη αμερικανική παρουσία στον Κόλπο, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα σταλεί και άλλο αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

    [11] Οικονομία

    Θα διαρκέσουν πέντε εβδομάδες

    Εκπτώσεις στις 22 Ιανουαρίου

    22/12/2006 6:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι εκπτώσεις, με βάση τη νομοθεσία, ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα μετά τις 20 Ιανουαρίου και διαρκούν πέντε εβδομάδες. Έτσι φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν στις 22 Ιανουαρίου.

    Yπενθυμίζεται ότι, όπως ορίζει ο νόμος, 30 ημέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων, απαγορεύεται στα καταστήματα να ανακοινώνουν προς το κοινό εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων, αλλιώς προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνάντηση Νικολαϊδη-Σουφλιά

    22/12/2006 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είχε σήμερα η ηγεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ για το θέμα του γηπέδου. Ο πρόεδρος Ντέμης Νικολαϊδης και οι αντιπρόεδροι Τάκης Κανελλόπουλος και Νίκος Κούλης επισκέφθηκαν τον Γιώργο Σουφλιά, τον οποίο ενημέρωσαν για τις ενέργειες της ΠΑΕ, και συζήτησαν το θέμα της ανέγερσής του στον ΟΔΔΥ. Όλα δείχνουν ότι η πιο εφικτή λύση για την ανέγερση του νέου γηπέδου είναι στον χώρο του ΟΔΔΥ, ένας χώρος που έχει όλες τις προδιαγραφές για την δημιουργία ενός σύγχρονου μεγάλου γηπέδου, με εμπορικές χρήσεις και χώρους για άνετο πάρκινγκ. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του «Δικεφάλου» δήλωσε: «Πάμε καλά. Μιλήσαμε για την ανέγερση του γηπέδου στην περιοχή του ΟΔΔΥ. Τόσο διάστημα σιωπής που πέρασε εμείς δουλεύαμε κυρίως στο νομικό πλαίσιο και στην ιδιοκτησία. Είπαμε κάποια πράγματα, δουλεύουμε πάνω στο θέμα και όλα θα πάνε καλά».

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέρασε ο ΠΑΟΚ

    22/12/2006 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ΠΑΟΚ έγινε η τέταρτη ομάδα (μετά τον Ολυμπιακό, την Ξάνθη και τον Ηλυσιακό), που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Με γκολ του Τσίγκα στο 56 νίκησε 1-0 τον Εργοτέλη, σε αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο της Τούμπας για την 5η φάση της διοργάνωσης. Ο «Δικέφαλος του βορρά» θέλησε να επιβάλει τον ρυθμό του από την αρχή, όμως στο α ημίχρονο φάνηκε ακίνδυνος επιθετικά. Το πρώτο και ίσως μοναδικό καλό σουτ έγινε στο 22 από τον Ηλιάδη, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Από τη δική του μεριά ο Εργοτέλης ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την άμυνα, επιχειρώντας απλώς κάποιες αντεπιθέσεις, και η φορά που απείλησε ήταν με στημένη φάση, όταν στο 30 ο Τζούνιορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, υποχρεώσε τον Φερνάντες σε δύσκολη επέμβαση. Αντίθετα, στο β ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και κατάφερε νωρίς να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Αφού στο 53 ο Φερνάντες «νίκησε» τον Φραγκουλάκη και απέτρεψε το γκολ, ήρθε στο 56 ο Ζαγοράκης να περάσει την μπάλα στον νεοεισελθώντα Τσίγκα, που σούταρε μέσα από την περιοχή κι έκανε το 1-0. Στο 72 ο Τσίγκας σημείωσε και δεύτερο γκολ με σουτ, όμως ακυρώθηκε ως οφ-σάιντ, επειδή ο Μίετσελ ήταν μόνος μπροστά από τον τερματοφύλακα και επηρέασε το οπτικό του πεδίο (άρα και τη φάση), ενώ στο 85 ο «κεραυνός» του Ζαγοράκη κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Πόζα. Ετσι το σκορ δεν άλλαξε και ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Εργοτέλη. Διαιτητής: Παμπορίδης (Κιλκίς) Κίτρινες: Μπουέλε Οι συνθέσεις: ΠΑΟΚ (Μόμσιλο Βούκοτιτς): Φερνάντες, Αραμπατζής, Χαραλάμπους, Μπαρκαουάν, Μελίσσης, Μπαλάφας (83 Γκονζάλες), Ζαγοράκης, Ηλιάδης, Μουμίν (46 Τσίγκας), Κωνσταντινίδης, Μίετσελ (90΄Χασιώτης). ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Πόζα, Κορδονούρης (76 Τάσιτς), Ζαπρόπουλος, Χίμπλινγκερ, Κένεντι, Τζούνιορ, Μελισσάς, Μπουέλε, Φραγκουλάκης (70 Κακλαμάνος), Κοιλιάρας (70 Νατσέφσκι), Ίαντσουκ.

    [14] Μπάσκετ

    Τρένο ο Παναθηναϊκός

    22/12/2006 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αήττητος παρέμεινε στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός επικρατώντας, 78-75, της Τσιμπόνα στο Ζάγκρεμπ για την 9η αγωνιστική του Β΄ ομίλου. Οι «πράσινοι» μετρούν πλέον 24 νίκες και μόλις 1 ήττα από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου. Οι Κροάτες συμβιβάστηκαν με την 5η ήττα τους στη διοργάνωση. Η φροντ λάιν ήταν αυτή που χάρισε την 9η νίκη στον Παναθηναϊκό, όπως αποδεικνύουν και οι 18 πόντοι του Μάικ Μπατίστ, οι 17 του Κώστα Τσαρτσαρή και οι 14 του Δήμου Ντικούδη. Η Τσιμπόνα κατάφερε να προηγηθεί ακόμη και με +9, ενώ κατάφερε να εγείρει αξιώσεις για νίκη μέχρι το τέλος με οδηγό την περυσινή νίκη τους επί των «πρασίνων» στο Ζάγκρεμπ στην πρεμιέρα της φάσης των «16». Στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως Διαμαντίδης, Βούγιανιτς, Μπατίστ και Ντικούδης απέτρεψαν την επανάληψη μιας δυσάρεστης έκπληξης παρά την απουσία των Μπετσίροβιτς, Ντελκ (τραυματίες). Δεν έδωσε χρόνο συμμετοχής σε Αλβέρτη και Γιαβτόκας ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τα δεκάλεπτα: 19-17, 41-35, 53-51, 75-78 Αφλογιστία των περιφερειακών και αστοχία από τη μέση και τη μακρινή απόσταση χαρακτήρισε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην πρώτη περίοδο που βρήκε τους γηπεδούχους στο +2, 19-17. Μακριά απ το καλό του πρόσωπο έμεινε ο Παναθηναϊκός και στο δεύτερο δεκάλεπτο όταν επέδειξε ολιγωρία στην άμυνα και παράλληλα επέτρεψε στους Κρις Ουόρεν και Μπρεντ Ράιτ να δώσουν προβάδισμα επτά πόντων, 41-35 στην ομάδα τους στο ημίχρονο. Η αστοχία των παικτών του Παναθηναϊκού από τη γραμμή του φάουλ είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθεί στο σκορ. Βελτιωμένη απόδοση στην άμυνα έδειξε ο Παναθηναϊκός στην τρίτη περίοδο. Παράλληλα, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς κατάφεραν να τρέξουν χάρη στην καλή άμυνα και ηγέτης του Παναθηναϊκού αναδείχτηκε ο Κώστας Τσαρτσαρής παρά το γεγονός πως μέχρι χθες ακολουθούσε θεραπεία στο διάστρεμμα που είχε υποστεί. Οι «πράσινοι» προσπέρασαν, 45-46, ύστερα από τρίποντο του Σάκοτα για να βρει η λήξη της τρίτης περιόδου και πάλι την Τσιμπόνα στην πρωτοπορία, 53-51. Η Τσιμπόνα προηγήθηκε στην αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου με 64-58. Ακολούθησε, όμως σερί 12-0 του Παναθηναϊκού χάρη σε τέσσερις εύστοχες βολές από Μπατίστ και Βούγιανιτς, αλλά και τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, 64-68. Ουόρεν και ΜακΚάλοφ έβρισκαν τρόπο να διατηρούν την Τσιμπόνα σε απόσταση αναπνοής μέχρι τη λήξη, αλλά ο Δήμος Ντικούδης σημείωσε δύο καθοριστικά καλάθια, 70-78 για να λήξει η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο +3, 75-78 μετά από δίποντο του ΜακΚάλοφ και Ουόρεν. Οι συνθέσεις: ΤΣΙΜΠΟΝΑ (Ντράζεν Αντζούλοβιτς): ΜακΚάλοφ 12 (1), Ρόζιτς 1, Κους 8 (1), Ουόρεν 18 (3), Ράιτ 12, Βισνιέφσκι 6, Μάντσε, Ζούζα 3, Άντριτς 6, Μπάντερ 9 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μπατίστ 18, Διαμαντίδης 9 (1), Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 14, Βούγιανιτς 6, Παπανικολάου, Σάκοτα 5 (1), Τσαρτσαρής 17 (2), Σισκάουσκας, Τομάσεβιτς 7

    [15] Βόλεϊ

    Καταδικαστική ήττα στο βόλεϋ

    22/12/2006 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 5η αγωνιστική στον Γ΄ προκριματικό όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο "Μελίνα Μερκούρη" από την πρωταθλήτρια Ιταλίας Ματσεράτα με 3-1 σετ. Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, οι "ερυθρόλευκοι" μετρούν 4 ήττες σε πέντε αγώνες και η πρόκρισή τους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης έγινε πλέον πολύ δύσκολη. Από την άλλη πλευρά, οι Ιταλοί πήρα βαθιά βαθμολογική ανάσα, καθώς γι΄ αυτούς ήταν μόλις η δεύτερη νίκη. Τα σετ (πρώτος ο γηπεδούχος Ολυμπιακός): 23-25, 32-30, 16-25, 16-25 Χάρις στο καλό σερβίς, οι Ιταλοί προηγήθηκαν στο πρώτο σετ με μια διαφορά που κυμάνθηκε από 4 (17-13) έως 6 πόντους (19-13). Η άνοδος του Ολυμπιακού στον αντίστοιχο τομέα επέτρεψε στους "ερυθρόλευκους" να μειώσουν στον πόντο (22-23) με τον Ρουμελιώτη, ο Γκέριτς με επίθεση σε πρώτο χρόνο έκανε το 24-22, ο Ντένοις έστειλε το σερβίς στο φιλέ και ο Μίλκοβιτς έκλεισε με επίθεση το σετ. Στο 2ο σετ, η Ματσεράρα πέρασε με 12-6, αλλά το καλό σερβίς του Γκιούρδα ανέβασε επίσης το μπλοκ και την άμυνα κι έδωσε ώθηση στον Ολυμπιακό. Το ματς έγινε αληθινό? ντέρμπι, με τους γηπεδούχους να ξεφεύγουν με δύο πόντους (19-17, 21-19), να φτάνουν στο σετ μπολ (24-23) και τελικά να κατακτούν το σετ με 32-30, χάρις σε επίθεση του Χριστοφιδέλη και άουτ του Μίλκοβιτς. Κι ενώ ο Ολυμπιακός είχε φέρει τον αγώνα στα "ίσια", η καθίζηση της υποδοχής επέτρεψε στους πρωταθλητές Ιταλίας να φτάσουν εύκολα στο 3-1, αν και παρά τη νίκη τους έδειξαν ότι ακόμη "ψάχνονται". ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κουμπλής): Χριστοφιδέλης 15, Γκιούρδας 10, Σουλτανόπουλος 5, Χατζηαντωνίου 7, Ρουμελιώτης 17, Κουρνέτας 1, Μεάνα (λίμπερο - 67% υποδοχή), Πέτκοβιτς 2, Τσακιρόπουλος 3, Μπόγιοβιτς, Ντίαζ. ΜΑΤΣΕΡΑΤΑ (Ντε Τζιόρτζι): Ντένις 17, Σαντάνα 11, Σιντίνι 1, Γκέριτς 13, Μίλκοβιτς 18, Ερπ 12, Κορσάνο (λίμπερο - 75% υποδοχή), Μονόπολι.

    Κουμπλής: «Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας»

    "Δυστυχώς, το ξέραμε από πριν και επαληθευτήκαμε για το καλό σερβίς της Ματσεράτα", δήλωσε μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ματσεράτα ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τάσος Κουμπλής. "Οι Ιταλοί δείχνουν ότι ανακάμπτουν αφού σε κανένα άλλο από τα προηγούμενα παιχνίδια τους δεν είχαν τα σημερινά στατιστικά. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα πολλά λάθη μας. Μετά το 1-1 δε μπορέσαμε να ακολουθήσουμε το ρυθμό τους ενώ ύστερα από την ισοφάριση Ματσεράτα έπαιξε καταπληκτικά στην άμυνα". Οι ελπίδες πρόκρισης λιγόστεψαν πλέον απελπιστικά μετά το "διπλό" των Ιταλών, ωστόσο ο κ. Κουμπλής προτιμά να βλέπει τη θετική πλευρά των γεγονότων: "Προσπαθούμε... Χρησιμοποιούμε κάθε ματς για να βελτιωθεί η ομάδα σε όλους τους τομείς και περιμένουμε να βρούμε την υγεία μας, να έρθει εκείνος ο αγώνας που θα είμαστε. Π.χ, κάτι που λίγοι ξέρουν είναι ότι εναντίον της ΑΕΚ ο Χριστοφιδέλης έπαιξε με ζαλάδες, ενώ κατά της ΕΑΠ και σήμερα είχε πρόβλημα στον καρπό. Αν ανακάμψουμε, πάντα πιστεύω στην ομάδα μου. Ο Ολυμπιακός είχε μια τριετή περίοδο ΄΄ξηρασίας΄΄. Προσπαθούμε να επιστρέψουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Επίσης, θέλω να διευκρινίσω ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια από τον κ. Μαρινάκη, αλλά δεν υπήρχαν ελεύθεροι παίκτες". ** Η απόκτηση του διεθνούς Βούλγαρου κεντρικού Κρίστο Τσβετάνοφ, εκτός της προφανούς αποδέσμευσης ενός εκ των αλλοδαπών παικτών προκειμένου να υπάρξει ελεύθερη θέση, σημαίνει ότι θα λυθεί επίσης το συμβόλαιο ενός κεντρικού, αφού με τον Τσβετάνοφ ο Ολυμπιακός θα έχει πέντε μπλοκέρ. Αυτός θα είναι ο Ντίαζ, ενώ όσον αφορά στη θέση του ξένου που θα "χηρέψει", το όνομα του παίκτη θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    «Ντοπέ» ο Μποριέλο

    22/12/2006 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με προσωρινό αποκλεισμό τιμωρήθηκε ο Μάρκο Μποριέλο, ο οποίος βρέθηκε «θετικός» σε απαγορευμένη ουσία σε έλεγχο ρουτίνας, όπως ανακοίνωσε η Ποδοσφαιρική Λίγκα της Ιταλίας. Η πειθαρχική επιτροπή της λίγκας έκανε γνωστό ότι ο επιθετικός της Μίλαν τιμωρήθηκε άμεσα με αποκλεισμό, ύστερα από την ανακοίνωση της επιτροπής κατά του ντόπινγκ της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (CONI) πως ο άσος των «ροσονέρι» βρέθηκε «θετικός» στον έλεγχο, στον οποίο υποβλήθηκε μετά τον αγώνα της 11ης Νοεμβρίου με τη Ρόμα (οι «τζιαλορόσι» επικράτησαν 2-1 στο «Σαν Σίρο»). Η CONI ανακοίνωσε ότι στο δείγμα του Μποριέλο βρέθηκαν ίχνη των απαγορευμένων ουσιών πρεδνιζόνη και πρεδνιζολόνη, όπερ υποδηλώνει τη χρήση κορτιζόνης, ωστόσο η διοίκηση της Μίλαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα. «Η Μίλαν γνωρίζει τον προσωρινό αποκλεισμό του παίκτη Μάρκο Μποριέλο και είναι βέβαιη ότι αυτό το θέμα θα ξεκαθαρίσει σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των «ροσονέρι». Βάσει των σχετικών κανονισμών στην Ιταλία, ένας παίκτης τιμωρείται αυτόματα με αποκλεισμό ύστερα από το πρώτο «θετικό» δείγμα, ωστόσο η οριστική ετυμηγορία εκδίδεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του β΄ δείγματος.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σκόραραν Καραγκούνης, Κατσουράνης

    22/12/2006 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Μπενφίκα μείωσε στους οκτώ βαθμούς την απόσταση που τη χωρίζει από την πρωτοπόρο Πόρτο, αφού συνέτριψε 4-0 την Μπελενένσες στο «Λουζ», σε εξ αναβολής αναμέτρηση για την πρώτη αγωνιστική του πορτογαλικού πρωταθλήματος, η οποία δεν διεξήχθη λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τον υποβιβασμό της Ζιλ Βισέντε στη Β΄ κατηγορία. Οι δύο Ελληνες διεθνείς των «αετών» συνέβαλαν σημαντικά στην επικράτηση, αφού αμφότεροι βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Γιώργος Καραγκούνης στο 43΄ διπλασίασε τα τέρματα της Μπενφίκα, η οποία είχε προηγηθεί στο 19΄ με το πέναλτι του Σιμάο, ενώ στο 78΄ ο Κώστας Κατσουράνης διαμόρφωσε το τελικό 4-0. Ενδιάμεσα ο Κίκιν Φονσέκα είχε ανεβάσει το δείκτη του σκορ σε 3-0 στο 52΄. Ο Κατσουράνης αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης, ενώ ο Καραγκούνης συμπεριλήφθηκε στην αρχική ενδεκάδα, αλλά αντικαταστάθηκε στο 70΄ από τον Μπέτο. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες) Πόρτο 37 Σπόρτινγκ Λισαβώνας 32 Μπενφίκα 29 Μπράγκα 24 Μαρίτιμο 22 Λεϊρία 21 Μαδέιρα 20 Ναβάλ 20 Μπελενένσες 20

    [18] Πολιτισμός

    Εκδηλώσεις και εκθέσεις στην Ολλανδία

    Έτος Ρέμπραντ

    22/12/2006 2:54:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περίπου 2,7 εκατομμύρια λάτρεις της ζωγραφικής έδωσαν το παρόν στις διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις στην Ολλανδία για την 400η επέτειο από τη γέννηση του φλαμανδού ζωγράφου και χαράκτη Ρέμπραντ (15 Ιουλίου 1606 - 4 Οκτωβρίου 1669), σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΡ. Μία από τις εκθέσεις, η έκθεση "Ρέμπραντ -Καραβάτζο", που αφιερώθηκε σε έναν παραλληλισμό των έργων του Ρέμπραντ και του ιταλού ζωγράφου Καραβάτζο στο μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ σε συνεργασία με το Rijksmuseun, προσέλκυσε εκατομμύρια επισκέπτες. Στα έργα των δύο καλλιτεχνών οι οποίοι ουδέποτε αντάμωσαν, διακρίνονται πολλές ομοιότητες όσον αφορά την πλαστικότητα των μορφών και χρήση του φωτός και της σκιάς. Στο Rijksmuseum εκτίθενται αυτοπροσωπογραφίες, προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, μυθολογικές, αλληγορικές, ιστορικές και βιβλικές σκηνές, όλη η συλλογή των έργων του Ρέμπραντ, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Επίσης σε έκθεση με τίτλο "Πράγματι Ρέμπραντ;" παρουσιάζονται έργα που αποδίδονται στο ζωγράφο της "χρυσής εποχής" της Ολλανδίας. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που μετέχουν στο Πρόγραμμα Έρευνας Ρέμπραντ επί δεκαετίες και αναλύουν όλα τα έργα που αποδίδονται στο ζωγράφο, έχει εξακριβωθεί η γνησιότητα 300 πινάκων, σκίτσων και έργων χαρακτικής. Ωστόσο για ορισμένα υπάρχουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητά τους.

    [19] Υγεία

    Από το Υπουργείο Ανάπτυξης

    Ανακλήθηκαν οι αυξήσεις σε 10 φάρμακα

    22/12/2006 6:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανακλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι αυξήσεις σε δέκα φάρμακα που είχαν εγκριθεί με το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι μετά από εντολή του, η διεύθυνση Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διενήργησε επανέλεγχο στα φαρμακευτικά σκευάσματα που έλαβαν νέες τιμές (αυξήσεις) με το υπ΄αρ. 2/2006 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Από την έρευνα προέκυψε ότι δέκα φαρμακευτικά σκευάσματα έλαβαν νέα τιμή (αύξηση), ενώ δεν θα έπρεπε να τη λάβουν.

    Αναλυτικά τα 10 φάρμακα

    Συγκεκριμένα, μετά τον επανέλεγχο προέκυψε ότι:

    Ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, ενώ ήταν αντίγραφο, εκ λάθους χαρακτηρίστηκε πρωτότυπο, ώστε να δικαιούται να λάβει νέα τιμή (αύξηση). Εννέα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν πληρούσαν το ενιαίο αντικειμενικό κριτήριο, το οποίο ήταν ότι θα δίνονταν αυξήσεις στο συγκεκριμένο δελτίο φαρμάκων (2/2006) στα φάρμακα εκείνα που δεν είχαν πάρει αύξηση μετά το 1998.

    Στα συγκεκριμένα φάρμακα όμως είχε δοθεί αύξηση μετά το 1998.

    "Οι λόγοι που τα παραπάνω εννέα φαρμακευτικά σκευάσματα έλαβαν αύξηση, ενώ δεν τη δικαιούνταν, είναι η πλημμελής τήρηση των φακέλων στο παρελθόν για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώσεις πληροφορίες, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μεταβολές τιμών. Παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από την υπηρεσία για να συγκεντρωθούν, να ενημερωθούν και να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία χιλιάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων, προκειμένου να εκδοθεί το υπ΄ αρ. 2/2006 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθούν τα συγκεκριμένα λάθη", όπως επισημαίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Μετά από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας εκδόθηκε νέο δελτίο τιμών με το οποίο ανακαλούνται οι αυξήσεις που είχαν δοθεί στα συγκεκριμένα φάρμακα και οι τιμές τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την έκδοση του υπ΄ αρ. 2/2006 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων.

    Τα δέκα φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων οι αυξήσεις ανακαλούνται, είναι:

    LONARID-N TABL 20X(400+50+10)MG AZATHIOPRINE TABL BT 100X50MG CALCIORAL CHW TAB BT 20X1260MG (500MG CALCIUM) DAONIL TAB 30X5 MG EVIOL CAPS BT 20X100 MG ZYLAPOUR TABL FL 30X300 MG NEOPRIPHEN SPRAY 15 ML PREZOLON TABL 30X5 MG SYNALAR OTIC DROPS FL 5ML TANTUM VERDE SOL 150CC

    [20] Παράξενα

    Για το πιό σημαντικό γεγονός του 2006

    Τι ψήφισαν οι Ιάπωνες

    22/12/2006 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς που μας αποχαιρετά για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ιαπώνων, είναι η γέννηση ενός διαδόχου στο θρόνο των Χρυσανθέμων. Αυτό προκύπτει από σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, Γιομιούρι Σιμπούν. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων αναφέρει ως το πλέον σημαντικό γεγονός για το 2006, τη γέννηση του πρώτου αγοριού στην αυτοκρατορική οικογένεια τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, πρίγκιπα Χισαχίτο, γιού της πριγκίπισσας Κίκο και του πρίγκιπα Ακισίνο, δευτερότοκου γιού του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Δεύτερο πιο σημαντικό γεγονός του έτους, είναι το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της Ιαπωνίας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που κέρδισε η ωραία Σιζούκα Αρακάουα στο καλλιτεχνικό πατινάζ θεωρείται από τους συμπατριώτες της το δεύτερο σημαντικό γεγονός του έτους. Η αποχώρηση του χαρισματικού φιλελεύθερου Τζουνισίρο Κοϊζούμι και η ανάληψη της διακυβέρνησης από το δελφίνο του, Σίνζο Αμπε στα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι το τέταρτο κατά σειρά σημαντικό γεγονός, μετά την διοργάνωση στην Ιαπωνία του παγκόσμιου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης. Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη σε δείγμα τουλάχιστον 10.000 Ιαπώνων. Πάντως σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας μάρκετινγκ Dimsdrive, οι Ιάπωνες κατατάσσουν τις κακόγουστες φάρσες και τις αυτοκτονίες στα σχολεία ως το θέμα από το οποίο επλήγησαν περισσότερο το 2006, ενώ στην δεύτερη θέση είναι η αποχώρηση του Κοϊζούμι από την κυβέρνηση. Η σφυγμομέτρηση αυτή διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 ερωτηθέντων από 30 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 December 2006 - 17:51:30 UTC