Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταθεροί στις μεταρρυθμίσεις
  • [02] Επιμνημόσυνες δεήσεις αστυνομικών
  • [03] Απόπειρα ληστείας στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Νεκρός από αναθυμιάσεις
  • [05] Αυξημένη η κίνηση στην αγορά
  • [06] Ναυτική τραγωδία στην Ιάβα
  • [07] Βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη
  • [08] Εκτελέστηκε ο Σαντάμ
  • [09] Αμφίβολος ο Ζαγοράκης με ΑΕΚ
  • [10] Στη κορυφή της Ευρώπης ο Παπαλουκάς
  • [11] Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη
  • [12] Υπογράφει ο Γκαγιάρντο
  • [13] Στερνό αντίο στον Μ. Πλωρίτη
  • [14] Νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Βιετνάμ

    [01] Πολιτική

    Συνέντευξη Πρωθυπουργού στον 'Τύπο της Κυριακής'

    Σταθεροί στις μεταρρυθμίσεις

    30/12/2006 6:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η πορεία των μεταρρυθμίσεων είναι απαίτηση των πολιτών, αλλά και προϋπόθεση για να πάει ο τόπος μπροστά, υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής". Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δημιουργεί ευκαιρίες προοπτικής για όλους και ιδιαίτερα τους λιγότερους προνομιούχους. Ο κ. Καραμανλής δίνει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αλλά και στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. "Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, οπότε οι Έλληνες θα κρίνουν και την αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης, ενώ θέμα εκλογικού νόμου δεν υπάρχει στην ατζέντα μου".

    Στη συνέντευξη, ο κ. Καραμανλής μιλά για τα βήματα προόδου της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση, αλλά και για τη νέα γενιά έργων που προχωρούν κυρίως στην περιφέρεια. "Σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν το νοικοκύρεμα της Οικονομίας, η μείωση της ανεργίας στο 8,3% από 11,3% στις αρχές του 2004, η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, η λύση στο χρόνιο και φλέγον πρόβλημα των πανωτοκίων, η σημαντική, πραγματική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, του επιδόματος ανεργίας. Δεν αμφισβητείται το γεγονός οτι το 2007 πάνω από τρία εκατ. πολίτες δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο".

    Αδιέξοδη η παροχολογία

    Ο Πρωθυπουργός δηλώνει αντίθετος με τις πολιτικές των άκριτων παροχών προεκλογικού χαρακτήρα, τις οποίες χαρακτηρίζει στην πράξη αδιέξοδες. "Το έχω ξαναπεί, από μια πολιτική πρόσκαιρα και απατηλά ευχάριστη, προτιμώ αυτή που είναι χρήσιμη και πραγματικά ωφέλιμη για τον τόπο". Τονίζει ακόμη πως μετά από τον διάλογο που έγινε, ο νόμος πλαίσιο για την Παιδεία θα κατατεθεί στην Βουλή και θα ψηφισθεί από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ σημειώνει πως κεντρικός στόχος είναι η οικοδόμηση της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του επικρίνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτική τακτική που ακολουθεί ενώ για άλλη μια φορά τάσσεται κατά της άκριτης παροχολογίας. "Πέρα από κάθε αντιπαράθεση, λυπάμαι πραγματικά γιατί ένας άνθρωπος της γενιάς μου, με παιδεία και προσωπική ευγένεια, μπροστά στο μικροκομματικό συμφέρον, όπως το αντιλαμβάνεται, υιοθετεί νοοτροπίες και καταφεύγει σε πρακτικές που ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν απαντούν σε κανένα πρόβλημα του σήμερα".

    [02] Κοινωνία

    Στην Κηφισιά και στην Τρυγώνα Τρικάλων

    Επιμνημόσυνες δεήσεις αστυνομικών

    30/12/2006 5:50:00 μμ

    Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη τελέστηκε το πρωί στην Κηφισιά, ο οποίος πριν από δύο χρόνια έπεσε νεκρός από επίθεση ενόπλων στη σκοπιά του, έξω από την οικεία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου. Στην τελετή παρέστησαν η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας, ανώτατοι αξιωματικοί, συγγενείς και συνάδελφοι του αδικοχαμένου αστυνομικού. Πριν από λίγες μέρες το διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση 100.000 ευρώ στην οικογένεια του θύματος, για ψυχική οδύνη.

    Επίσης, επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε και στην Τρυγώνα Τρικάλων στο σημείο όπου πριν από ένα χρόνο, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ δύο αστυνομικοί, ο Δημήτρης Κώτσης 45 ετών, πατέρας τριών παιδιών και ο Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος 47 ετών, πατέρας δύο παιδιών, από τον 23χρονο Ρώσο κακοποιό Μαξίμ Ζελίν, όταν ο τελευταίος απέδρασε κατά την διάρκεια της μεταγωγής του στις φυλακές Κομοτηνής με κλούβα της αστυνομίας. Στο μνημόσυνο παρευρέθη ο επιτελάρχης της ΕΛ.ΑΣ. συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι των δύο άτυχων αστυνομικών.

    [03] Κοινωνία

    Τραυματίστηκε ελαφρά το θύμα

    Απόπειρα ληστείας στη Θεσσαλονίκη

    30/12/2006 4:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αιματηρή απόπειρα ληστείας σημειώθηκε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη με θύμα έναν γιατρό, ο οποίος επέστρεφε στο ξενοδοχείο του από το καζίνο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο άγνωστος άντρας ο οποίος επέβαινε σε ΙΧ εμβόλισε το αυτοκίνητο του γιατρού και στη συνέχεια τον απείλησε με ένα πιστόλι ώστε να του δώσει όσα χρήματα είχε πάνω του. Ο γιατρός αντέδρασε, όμως ο ληστής πυροβόλησε εναντίον του και αμέσως ετράπη σε φυγή. Το θύμα της ληστείας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος", ελαφρά τραυματίας, αφού υπέστη διαμπερές τραύμα από τη σφαίρα.

    [04] Κοινωνία

    Ένας 36χρονος στη Θεσσαλονίκη

    Νεκρός από αναθυμιάσεις

    30/12/2006 3:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τραγικό θάνατο βρήκε νωρίς το πρωί ένας 36χρονος άνδρας στο διαμέρισμά του, στην περιοχή του Βότση στη Θεσσαλονίκη. Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική πέθανε από αναθυμιάσεις όταν ξέχασε μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα του σπιτιού του. Την Πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποίησε γείτονας καθώς η μυρωδιά ήταν έντονη. Ο άτυχος άνδρας έμενε με τους γονείς του, αλλά εκείνη την ώρα ήταν μόνος του στο σπίτι.

    [05] Κοινωνία

    Ομαλή και η έξοδος των εκδρομέων

    Αυξημένη η κίνηση στην αγορά

    30/12/2006 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2006 7:08:20 μμ)

    Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά ενόψει της Πρωτοχρονιάς, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Το Σάββατο η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά ήταν αρκετά αυξημένη. Τα εμπορικά καταστήματα και τα πολυκαταστήματα ήταν ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή, τελευταία ημέρα του έτους, θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα. Τα κρεοπωλεία θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι Δευτέρα και Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Στο μεταξύ, με ηλιοφάνεια, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες θα ταξιδέψουν όσοι περάσουν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς μακριά από τα αστικά κέντρα. Η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ ειδικά για το πέταλο του Μαλλιακού η Τροχαία Φθιώτιδας προτείνει στους οδηγούς εναλλακτικές διαδρομές. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας δεν υπήρξε πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα.

    [06] Κόσμος

    Συγκεχυμένος ο αριθμός των επιβαινόντων

    Ναυτική τραγωδία στην Ιάβα

    30/12/2006 2:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2006 6:46:10 μμ)

    Πλοίο βυθίστηκε τη νύχτα ενώ έπλεε στην περιοχή ανάμεσα στις νήσους Ιάβα και Βόρνεο, λόγω σφοδρής θύελλας, όπως μεταδίδουν ινδονησιακά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο αριθμός των επιβαινόντων είναι συγκεχυμένος, καθώς άλλα μιλούν για περισσότερα από 500 και άλλα για 850. Πάντως, το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας ανακοίνωσε πως η λίστα επιβατών περιλαμβάνει 542 άτομα. Ωστόσο τα μέτρα ασφάλειας στην ναυτιλία της Ινδονησίας συχνά δεν εφαρμόζονται και τα πλοία μεταφέρουν πολύ περισσότερους επιβάτες απ' ότι θα έπρεπε. Όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές, 69 άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

    Ένας από τους επιζώντες, που έχασε τη 18χρονη κόρη του, περιέγραψε δραματικές στιγμές, καθώς κύματα πέντε μέτρων κατέκλυσαν το κατάστρωμα και το πλοίο άρχισε να αναποδογυρίζει. Τα αυτοκίνητα συγκρούονταν μεταξύ τους στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι πανικόβλητοι επιβάτες τσακώνονταν για τα σωσίβια.

    Το πλοίο Senopati είχε αναχωρήσει σε ένα ταξίδι 48 ωρών, από το Κουμάι της Βόρνεο προς το Σεμάρανγκ της Κεντρικής Ιάβα. Διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν το στίγμα του ναυαγισμένου πλοίου με ελικόπτερα, ενώ τρία σκάφη του πολεμικού ναυτικού και ένα του λιμενικού έχουν εμπλακεί στις σωστικές προσπάθειες.

    [07] Κόσμος

    Στο αεροδρόμιο Μπαράχας

    Βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη

    30/12/2006 1:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2006 7:20:49 μμ)

    Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί σε πάρκινγκ του τερματικού σταθμού 4 του αεροδρομίου Μπαράχας της Μαδρίτης, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό 26 ατόμων, ενώ ένας άνθρωπος αγνοείται. Την ευθύνη ανέλαβσε στο όνομα της αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, άγνωστος που τηλεφώνησε στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών της βασκικής επαρχίας Γκουϊπουσκόα για να προειδοποιήσει για την επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας των Βάσκων. Είχε προηγηθεί άλλο ανώνυμο προειδοποιητικό τηλεφώνημα, προς τη βασκική υπηρεσία οδικής βοήθειας. Οι αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν αμέσως στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και εκκένωσαν τη ζώνη γύρω από το ημιφορτηγό που επρόκειτο να εκραγεί.

    Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η βομβιστική επίθεση συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας που κήρυξε στις αρχές του χρόνου η βασκική οργάνωση ΕΤΑ. Όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, "παίρνουν τέλος με τον τρόπο αυτό εννιά μήνες χωρίς βία από την πλευρά της ΕΤΑ, κάτι που παραβιάζει τη μόνιμη εκεχειρία".

    Από την άλλη, ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης, Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Χώρα των Βάσκων "δεν έχει διακοπεί" από τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, η οποία αποδίδεται στην ETA . Ο Οτέγκι εξέφρασε στο όνομα της "αυτονομιστικής αριστεράς" την "αλληλεγγύη του με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από την επίθεση" της Μαδρίτης, αλλά και την "ανησυχία" του, ωστόσο, δεν καταδίκασε ρητά την σημερινή.

    Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση ETA κήρυξε εκεχειρία τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από βίαιη αυτονομιστική δράση τεσσάρων δεκαετιών που προκάλεσε τον θάνατο 800 ανθρώπων.

    Τον Ιούνιο ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε την εκκίνηση ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά η οργάνωση τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις επαφές, εάν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος στις χωριστές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας των Βάσκων.

    [08] Ιράκ

    Τα ξημερώματα του Σαββάτου

    Εκτελέστηκε ο Σαντάμ

    30/12/2006 12:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2006 7:10:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-BBC-CNN

    Με τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσεΐν τα ξημερώματα στη Βαγδάτη, κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του πολύπαθου Ιράκ. Ο Σαντάμ οδηγήθηκε ασκεπής, στην αγχόνη, 53 ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης που τον καταδίκαζε στην εσχάτη των ποινών. "Ο Σαντάμ ανέβηκε με ηρεμία στο ικρίωμα, ήταν αποφασισμένος και θαρραλέος. "Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του", ήταν τα τελευταία λόγια του Σαντάμ.Δεν προσπάθησε να αντισταθεί, δεν ζήτησε τίποτε. Κρατούσε στα χέρια του ένα κοράνι, που θέλησε να αποσταλεί σε κάποιο πρόσωπο", δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μοάφακ αλ Ρουμπάι, προσθέτοντας ότι κάποιοι "πήραν το όνομα του παραλήπτη του κορανίου και υποσχέθηκαν να του το στείλουν". Ο Μοαφάκ αλ Ρουμπάι ήταν παρών στην εκτέλεση όπως επίσης και δύο δικατές, ένας εκπρόσωπος του εφετείου, ο δικαστής Μουνίρ Χαντάντ και ο γενικός εισαγγελέας Μούνκιθ αλ Φάρουν, ένας γιατρός και ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι. Ο Μοαφάκ πρόσθεσε ότι στη διαδικασία, η οποία έγινε στην Βαγδάτη, εκτός της "πράσινης ζώνης", παρέστησαν μόνο Ιρακινοί. Επίσης, ανέφερε ότι οετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ, Μπαρζάν αλ Τικρίτι και ο πρώην δικαστής Αουάντ αλ Μπάντερ, δεν εκτελέστηκαν ακόμα, διότι όπως είπε "θέλαμε αυτή η ημέρα να έχει ιστορική σημασία" με την εκτέλεση μόνο του Σαντάμ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκτέλεση του Σαντάμ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για συμφιλίωση προς τους υποστηρικτές του παλιού καθεστώτος.

    Ανάμεικτες οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

    Η εκτέλεση του Σαντάμ σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για το Ιράκ, ενώ οι φόβοι για έξαρση βίας στο εσωτερικό της χώρας επαληθεύονται μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη σιιτική πόλη Κούφα στα νότια της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν 45. Λίγες ώρες αργότερα, στη σιιτική συνοικία Χουρίγια, σημειώθηκαν ταυτόχρονα άλλες τρεις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων από τις οποίες 15 άτομα σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν.

    Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν βιντεοσκοπήθηκε, ωστόσο τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα παραμένουν αναποφάσιστα εάν θα μεταδώσουν εικόνες, ενώ τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Δανίας γνωστοποίησαν ότι δεν θα μεταδώσουν στιγμιότυπα από τον απαγχονισμό.

    Η σορός του Σαντάμ Χουσέιν είναι πιθανόν να μεταφερθεί εκτός του Ιράκ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ένας από τους συνηγόρους του, ο Ναζίμπ αλ Νουάιμι, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του θα αποφασίσει τον τόπο της ταφής του.

    Εν τω μεταξύ, ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στο άκουσμα της είδησης ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτελέστηκε. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ιράν και το Ισραήλ χαιρέτισαν την εκτέλεση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βατικανό καταδίκασαν τη θανατική ποινή και τα εγκλήματα που διέπραξε ο Σαντάμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την εκτέλεση του Σαντάμ σημαντικό ορόσημο στην πορεία της χώρας προς την δημοκρατία, παραδεχόμενος πάντως ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα τερματίσει τη βία στο Ιράκ. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ τιμωρήθηκε για κάποια από τα εγκλήματά του σε βάρος του λαού του Ιράκ. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έθεσαν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ σε κατάσταση επαυξημένης επιφυλακής.

    Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει καθώς και τη θανατική ποινή.

    Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο μπορεί "να κατανοήσει" την ικανοποίηση των θυμάτων της δικτατορίας του Σαντάμ, αλλά επί της αρχής παραμένει αντίθετη με τη θανατική ποινή".

    Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Ιρακινούς να εργασθούν στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας.

    Η Ρωσία εκτίμησε ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέιν θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

    Αντίθετες με την εκτέλεση του Σαντάμ και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο απαγχονισμός του Σαντάμ Χουσεΐν "στερεί τους Ιρακινούς και ολόκληρο τον κόσμο από μια συνολική δίκη", η οποία θα είχε επιτρέψει να έλθουν στο φως οι δυτικές συνέργιες των οποίων έχαιρε, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πατρίκ Μποντουέν.

    Πολιτική δολοφονία που παραβιάζει όλους τους διεθνείς νόμους, χαρακτήρισε την εκτέλεση του Σαντάμ η Χαμάς.

    Στη Λιβύη, το πρακτορείο ειδήσεων Jana μετέδωσε ότι τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στη χώρα μετά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέιν. Οι σημαίες θα είναι μεσίστιες και δεν θα γίνουν οι προγραμματισμένοι για το Αιντ αλ Αντχα εορτασμοί.

    Αντιδράσεις κομμάτων στην Ελλάδα

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της για την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν επισημαίνει ότι "με την εκτέλεση του Ιρακινού δικτάτορα προστίθεται μια ακόμα δραματική στιγμή στην ταραγμένη ιστορία του Ιράκ. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία. Στο φίλο Ιρακινό λαό ευχόμαστε και τον καλούμε να ακολουθήσει το δρόμο της συμφιλίωσης και της εθνικής ομοψυχίας. Του μόνου δρόμου που μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνικό, ασφαλές και δημοκρατικό μέλλον" τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το ΠΑΣΟΚ είχε καταδικάσει στο παρελθόν με τον πιο έντονο τρόπο το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ωστόσο είναι εναντίον της θανατικής ποινής, όπως η ΕΕ, η Σοσιαλιστική Διεθνής και το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα", τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου. Παράλληλα, ο κ. Ευθυμίου καλεί τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στην αποτροπή νέας κλιμάκωσης της βίας, στη διασφάλιση ενός ειρηνικού και δημοκρατικού μέλλοντος σε ένα κυρίαρχο Ιράκ και να εργαστεί συλλογικά για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μ. Ανατολή.

    Η τύχη του Σαντάμ Χουσεϊν έπρεπε να είναι υπόθεση του ίδιου του ιρακινού λαού και όχι των ΗΠΑ και των άλλων δυνάμεων κατοχής, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. "Η εκτέλεσή του από τους ιμπεριαλιστές που κατέχουν με στρατεύματα το Ιράκ είναι πράξη που στοχεύει αποκλειστικά στην τιμωρία του ιρακινού λαού που αντιστέκεται, στη διαίρεση και διάσπασή του. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό του Ιράκ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν παρά τη διεθνή κατακραυγή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των εγκληματικών πράξεων και λαθών που άρχισαν με τη στρατιωτική εισβολή των Αμερικανών και των πρόθυμων συμμάχων τους στο Ιράκ. α στις πέντε ώρα Ελλάδας.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αμφίβολος ο Ζαγοράκης με ΑΕΚ

    30/12/2006 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας τραυματισμός, ο οποίος αρχικά εκτιμήθηκε ως επιπόλαιος, ίσως στερήσει από τον ΠΑΟΚ την παρουσία του αρχηγού του, Θοδωρή Ζαγοράκη, στο παιχνίδι του προσεχούς Σαββάτου με την ΑΕΚ στην Tούμπα για την "αυλαία" του δεύτερου γύρου της Σούπερ Λίγκας. Ο ποδοσφαιριστής τραυματίστηκε στο τέλος της χθεσινής προπόνησης, εξετάστηκε από τον γιατρό της ομάδας, ο οποίος διαπίστωσε πως έχει κάκωση μηνίσκου στο οπίσθιο κέρας του χιαστού, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας στην οποία θα υποβληθεί ο αρχηγός του ΠΑΟΚ θα δείξουν το μέγεθος του τραυματισμού του και αν έχει ελπίδες να αγωνιστεί στο παιχνίδι της 6ης Ιανουαρίου με την ΑΕΚ.

    [10] Μπάσκετ

    Στη κορυφή της Ευρώπης ο Παπαλουκάς

    30/12/2006 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρώτος των πρώτων αναδείχθηκε ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο Έλληνας διεθνής σούτινγκ γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πήρε τον τίτλο του καλύτερου παίχτη της χρονιάς στην ψηφοφορία που διοργάνωσε η ιστοσελίδα eurobasket.com στην οποία έλαβαν μέρος 72 ανταποκριτές της ιστοσελίδας, οι οποίοι ειδικεύονται στην κάλυψη του μπάσκετ, και τα βραβεία χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες. Η μια κατηγορία ήταν η "All-Europe" (για παίκτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στη διάρκεια της περυσινής και της τρέχουσας περιόδου) και η άλλη ήταν η "All-Europeans" (μόνο για Ευρωπαίους παίκτες, έστω κι αν δεν αγωνίζονται στη γηραιά ήπειρο). Επίσης, ο διεθνής γκαρντ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς για την εν λόγω ψηφοφορία. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του eurobasket.com έχουν ως εξής: All-Europe Κορυφαίος παίκτης: Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) Κορυφαίος πόιντ γκαρντ: Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Μπαρτσελόνα) Κορυφαίος σούτινγκ γκαρντ: Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) Κορυφαίος σμολ φόργουορντ: Αντονι Πάρκερ (Μακάμπι Τελ Αβίβ) Κορυφαίος πάουερ φόργουορντ: Λουίς Σκόλα (Ταού) Κορυφαίος σέντερ: Νικόλα Βούιτσιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ) Καλύτερη 5αδα: Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Μπαρτσελόνα), Αντονι Πάρκερ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Νικόλα Βούιτσιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Λουίς Σκόλα (Ταού). 2η καλύτερη 5αδα: Χόρχε Γκαρμπαχόσα (Μάλαγα), Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός), Ματίας Σμόντις (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Λάζαρος Παπαδόπουλος (Ντιναμό Μόσχας), Ντέιβιντ Αντερσεν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Τιμητική αναφορά: Μάικ Μπατίστ (Παναθηναϊκός), Νίκος Ζήσης (Μπενετόν Τρεβίζο), Βασίλης Σπανούλης (Χιούστον Ρόκετς), Κένι Γκρέγκορι (Λε Μαν), Αντρέα Μπαρνιάνι (Τορόντο Ράπτορς), Ρούντι Φερνάντεθ (Μπανταλόνα), Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (Ολυμπιακός), Τερέλ Καστλ (Αρης). All-Europeans Παίκτης της χρονιάς: Ντιρκ Νοβίτσκι (Ντάλας Μάβερικς) Κορυφαίος πόιντ γκαρντ: Τόνι Πάρκερ (Σαν Αντόνιο Σπερς) Κορυφαίος σούτινγκ γκαρντ: Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) Κορυφαίος σμολ φόργουορντ: Μπορίς Ντιό (Φοίνιξ Σανς) Κορυφαίος πάουερ φόργουορντ: Ντιρκ Νοβίτσκι (Ντάλας Μάβερικς) Κορυφαίος σέντερ: Πάου Γκασόλ (Μέμφις Γκρίζλις) Καλύτερη 5αδα: Ντιρκ Νοβίτσκι (Ντάλας Μάβερικς), Πάου Γκασόλ (Μέμφις Γκρίζλις), Τόνι Πάρκερ (Σαν Αντόνιο Σπερς), Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Μπορίς Ντιό (Φοίνιξ Σανς). Δεύτερη καλύτερη 5αδα: Αντρέι Κιριλένκο (Γιούτα Τζαζ), Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Μπαρτσελόνα), Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς (Νιού Ορλινς Χόρνετς), Νέναντ Κρστιτς (Νιού Τζέρσεϊ Νετς), Μεχμέτ Οκούρ (Γιούτα Τζαζ). Τιμητική αναφορά: Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός), Χόρχε Γκαρμπαχόσα (Μάλαγα), Βασίλης Σπανούλης (Χιούστον Ρόκετς), Αντρες Νοτσιόνι (Σικάγο Μπουλς), Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Ιντιάνα Πέισερς), Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν (Τορόντο Ράπτορς), Εμάνουελ Τζινόμπιλι (Σαν Αντόνιο Σπερς), Αντώνης Φώτσης (Ντιναμό Μόσχας), Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας (Κλίβελαντ Καβαλίερς). Κορυφαίος προπονητής: Ετορε Μεσίνα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

    [11] Μπάσκετ

    Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη

    30/12/2006 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Κόμπι Μπράιαντ έκανε ότι ήθελε στη «Σάρλοτ Μπόμπκατς Αρίνα», αλλά δεν κατάφερε να χαρίσει τη νίκη στους Λέικερς, μολονότι τελείωσε τον αγώνα με 58 πόντους (22/45 σουτ εντός πεδιάς). Οι "λιμνάνθρωποι" ηττήθηκαν τελικά με 133-124 ύστερα από τρεις παρατάσεις, την ώρα που τέσσερις παίκτες των γηπεδούχων (Ρέιμοντ Φέλτον, Εμέκα Οκαφόρ, Τζέραλντ Ουάλας και Ματ Κάρολ) είχαν σημειώσει περισσότερους από 20 πόντους, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της Σάρλοτ, η οποία μετράει τρεις νίκες στα τελευταία 10 παιχνίδια. Στο μεταξύ, ο γκαρντ των Σανς Στιβ Νας έσπασε το φράγμα των 10.000 πόντων, καθώς είχε απολογισμό 20 πόντους και εννέα ασίστ στη νίκη 108-86 της ομάδας του επί της Νέας Υόρκης στο "US Εργουέις Σέντερ" του Φοίνιξ και έγινε ο έκτος εν ενεργεία και 39ος συνολικά παίκτης στην ιστορία του NBA, ο οποίος έφτασε τους 10.000 πόντους και τις 5.000 τελικές πάσες στην καριέρα του. Εκτός από τον Καναδό άσο, σημαντική συμβολή στην επιτυχία των "ήλιων", οι οποίοι προηγήθηκαν 34-14 στο τέλος της πρώτης περιόδου και σημείωσαν τη 12η εφετινή εντός έδρας νίκη τους σε 15 αγώνες, είχε και ο Ράτζα Μπελ με 20 πόντους. Συνοπτικά στις αναμετρήσεις για το NBA, οι οποίες διεξήχθησαν τα ξημερώματα, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Τορόντο-Σικάγο 97-107 Ουάσινγκτον-Ορλάντο 112-111 Σάρλοτ-Λ.Α. Λέικερς 133-124 (3 παρατάσεις) Μαϊάμι-Νιού Τζέρσεϊ 81-91 Κλίβελαντ-Μιλγουόκι 109-99 Ντιτρόιτ-Ιντιάνα 92-93 Νέα Ορλεάνη-Ντένβερ 99-89 Μινεσότα-Σιάτλ 101-82 Χιούστον-Ατλάντα 94-68 Φοίνιξ-Νέα Υόρκη 108-86 Πόρτλαντ-Φιλαδέλφεια 95-98 Λ.Α. Κλίπερς-Σακραμέντο 102-93 Γκόλντεν Στέιτ-Βοστώνη 110-100

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Τορόντο 13-17 Νέα Υόρκη 13-19 Νιου Τζέρσεϊ 12-18 Βοστώνη 10-18 Φιλαδέλφεια 8-21

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ντιτρόιτ 18-10 Κλίβελαντ 17-11 Σικάγο 18-12 Ιντιάνα 17-14 Μιλγουόκι 15-15

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ουάσινγκτον 17-12 Ορλάντο 17-14 Μαϊάμι 13-16 Ατλάντα 9-19 Σάρλοτ 8-21

    ΔΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Γιούτα 21-9 Ντένβερ 16-11 Μινεσότα 13-14 Πόρτλαντ 13-17 Σιάτλ 12-19

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 20-8 Λ.Α. Λέικερς 19-11 Γκόλντεν Στέιτ 16-15 Λ.Α. Κλίπερς 13-16 Σακραμέντο 12-15

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ντάλας 22-7 Σαν Αντόνιο 22-8 Χιούστον 18-12 Νέα Ορλεάνη 12-17 Μέμφις 6-24

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Υπογράφει ο Γκαγιάρντο

    30/12/2006 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το στυλό στο χέρι βρίσκεται ο Μαρσέλο Γκαγιάρντο καθώς τη Δευτέρα θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο διευθυντής της αντιπάλου της ΑΕΚ στο Κύπελλο UEFA, Αλέν Ρος, ο Αργεντινός μέσος θα υπογράψει τη Δευτέρα το συμβόλαιο συνεργασίας του με την Παρί. "Ο Γκαγιάρδο υπογράφει τη Δευτέρα συμβόλαιο 2,5 ετών με την Παρί Σεν Ζερμέν» τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος του γαλλικού συλλόγου, που υπογράμμισε ότι ο παίκτης θα προπονηθεί σήμερα με το γυμναστή της ομάδας, ενώ θα παρουσιαστεί επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 30χρονος Αργεντινός αγωνίστηκε στο σαμπιονά με τα "χρώματα" της Μονακό το διάστημα 1999-2003, διάστημα κατά το οποίο κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Γαλλίας (2000) και ένα Λιγκ Καπ (2003).

    [13] Πολιτισμός

    Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του

    Στερνό αντίο στον Μ. Πλωρίτη

    30/12/2006 2:24:00 μμ

    Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν τον σπουδαίο άνθρωπο των γραμμάτων και του Θεάτρου, τον Μάριο Πλωρίτη, η οικογένεια και οι στενοί φίλοι του. Η κηδεία του έγινε από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο Μάριος Πλωρίτης έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Πολυσχιδής προσωπικότητα της τέχνης, υπήρξε συνιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης και είχε μεταφράσει δεκάδες θεατρικά έργα, ενώ είχε σημαντική πορεία ως κριτικός θεάτρου και πολιτικός αρθρογράφος.

    [14] Υγεία

    Χτύπησε μια οικογένεια

    Νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Βιετνάμ

    30/12/2006 1:59:00 μμ

    Νέα έξαρση σημειώνει αυτό τον μήνα η γρίπη των πτηνών στο νότιο τμήμα του Βιετνάμ. Σήμερα έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ότι τέσσερα μέλη μιας οικογένειας εισήχθησαν σε νοσοκομείο του Βιετνάμ, με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών, αφού είχαν καταναλώσει κοτόπουλα τα οποία είχαν προσβληθεί από την ασθένεια. Η μητέρα και τα τρία της παιδιά, από 3 έως 13 ετών, παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, βήχα και πνευμονικές λοιμώξεις, σύμφωνα με πηγή στο νοσοκομείο Ναμ Καν στη νότια επαρχία Κα Μάου. Δείγματα των ασθενών εστάλησαν στην πόλη Χο Τσι Μινχ για εργαστηριακούς ελέγχους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Η γρίπη των πτηνών έχει κοστίσει τις ζωές 42 από τους 93 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από την ασθένεια στο Βιετνάμ. Ο απολογισμός στη χώρα είναι ο δεύτερος χειρότερος μετά την Ινδονησία, όπου έχουν καταγραφεί 57 ανθρώπινα θύματά της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 December 2006 - 21:51:07 UTC