Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι κάμερες στο επίκεντρο
  • [02] Στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας
  • [03] Έπεσε στον φωταγωγό
  • [04] Ελληνίδα θύμα του "Κύριλλου"
  • [05] Ομολόγησε την πράξη του
  • [06] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία
  • [07] Στις κάλπες οι Σέρβοι
  • [08] Στη Βαγδάτη οι πρώτες ενισχύσεις
  • [09] Σύμμαχοι κατά της φοροδιαφυγής
  • [10] Εμπορικός κόμβος η Ελλάδα
  • [11] Εύκολα 2-0 ο Πανιώνιος
  • [12] Νίκη σωτηρίας η Καλαμαριά
  • [13] Ντεμπούτο Ερνάντεθ με 3-1
  • [14] Πέταξε βαθμούς στα Πηγάδια
  • [15] Σταθερά πρώτος ο Ολυμπιακός
  • [16] Περίπατο η Λίβερπουλ

    [01] Κοινωνία

    Οι κάμερες στο επίκεντρο

    21/1/2007 4:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Προβληματισμός επικρατεί στην κοινή γνώμη για τη χρησιμοποίηση των καμερών ασφαλείας. Σύμφωνα με έρευνα της VPRC, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", το 61% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνουν σε κεντρικά σημεία τής Αθήνας οι κάμερες που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, το 57% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι οι κάμερες προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ το 33% ισχυρίζεται ότι τα παραβιάζουν.

    Στην ερώτηση για το εάν "σήμερα αυτές οι κάμερες χρησιμοποιούνται κυρίως για τον έλεγχο της κυκλοφορίας ή κυρίως για την παρακολούθηση των πολιτών", το 36% του δείγματος απαντά "κυρίως για τον έλεγχο της κυκλοφορίας", το 21% "κυρίως για την παρακολούθηση των πολιτών", το 31% "και για τα δύο το ίδιο", το 2% "για κανένα από τα δύο", το 1% "για άλλο λόγο" ενώ το 10% δήλωσαν "δεν γνωρίζω / δεν απαντώ".

    Με άρθρο της στην ίδια εφημερίδα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ζητά να γίνει κορυφαία προτεραιότητα της χώρας η εξάρθρωση των νεοεμφανιζόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων. Όπως σημειώνει η κα Μπακογιάννη, το σύστημα ασφαλείας μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ατόνησε.

    Ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζει πως "υπάρχει ήδη νομοθεσία και μπορεί να αποσαφηνιστεί ότι η αξιοποίηση του περιεχομένου της βιντεοσκόπησης είναι δυνατόν να γίνεται μόνο από τις δικαστικές αρχές". Όσο για την αποτελεσματικότητα των καμερών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας υπενθυμίζει ότι "τη 17 Ν δεν την εξάρθρωσαν οι κάμερες".

    [02] Κοινωνία

    Στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας

    21/1/2007 4:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την ανάγκη να παταχθεί πλήρως το φαινόμενο της τρομοκρατίας που πλήττει άμεσα την κοινωνία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, επισήμαναν στελέχη όλων των κομμάτων που παρέστησαν στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η κυβέρνηση θα σταθεί απόλυτα αντιμέτωπη με την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες, ανέφερε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Το μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, από τα μέλη του συλλόγου "Θάνος Αξαρλιάν", στη Αγία Τριάδα Πειραιά.

    [03] Κοινωνία

    Έπεσε στον φωταγωγό

    21/1/2007 1:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ένα πτώμα βρέθηκε σε φωταγωγό πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Θεμιστοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, ο 25χρονος έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε στον φωταγωγό, στην προσπάθειά του να διαφύγει, μετά από διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου Οικονομίας.

    [04] Κοινωνία

    Ελληνίδα θύμα του "Κύριλλου"

    21/1/2007 6:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η καταιγίδα "Κύριλλος", που σάρωσε στο πέρασμα της την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, προκάλεσε το θάνατο και μιας Ελληνίδας μετανάστριας που έμενε στην Γερμανία. Η 23χρονη, Κωνσταντίνα Πελτέκη, από την Καβάλα, καταπλακώθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε από τον μανιασμένο αέρα, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο προς το σπίτι της.

    [05] Κόσμος

    Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές

    Ομολόγησε την πράξη του

    21/1/2007 1:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2007 3:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου ο φερόμενος ως δολοφόνος του αρμενικής καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου, Χραντ Ντινκ, ο οποίος δέχθηκε πυρά έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται η εφημερίδα την οποία εξέδιδε, στην Κωνσταντινούπολη. Ο μόλις 17 ετών Ογκούν Σαμάστ συνελήφθη στον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων της Σαμψούντας, καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Τραπεζούντα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Αχμέτ Κοκτσινάρ, είχε μαζί του το όπλο με το οποίο φέρεται ότι πυροβόλησε τον Ντινκ, αλλά και τον λευκό του σκούφο. Σύμφωνα με τον Κοκτσινάρ, ο νεαρός ομολόγησε την πράξη του κατά την "ανεπίσημη" ανάκριση που επακολούθησε τη σύλληψη του. Όπως μετέδωσε το CNN Turk, ο Ογκούν Σαμάστ φέρεται να δήλωσε ότι σκότωσε τον δημοσιογράφο διότι "είχε προσβάλει τον τουρκικό λαό". Νωρίτερα το Σάββατο, οι αρχές είχαν δώσει στη δημοσιότητα εικόνες του νεαρού, από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων. Σύμφωνα με το CNN Turk, ο πατέρας του υπόπτου τηλεφώνησε στην αστυνομία για να δηλώσει ότι οι φωτογραφίες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση απεικονίζουν τον γιο του.

    "Εθνική ντροπή"

    "Διάβασα στο ίντερνετ ότι είχε πει 'είμαι από την Τουρκία, αλλά το τουρκικό αίμα είναι βρώμικο' και αποφάσισα να τον σκοτώσω... Δεν μετανιώνω γι' αυτό", φέρεται να δήλωσε ο 17χρονος στους ανακριτές του λίγο μετά τη σύλληψή του στη Σαμψούντα.

    Ο συλληφθείς είχε επισκεφθεί τρεις ώρες πριν από το έγκλημα τα γραφεία της εφημερίδας "Agos", την οποία εξέδιδε ο Ντινκ, είχε παρουσιασθεί ως φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αγκυρας και είχε ζητήσει συνάντηση με τον δημοσιογράφο. Δύο ώρες μετά την αρνητική απάντηση που έλαβε βρισκόταν ακόμη, σύμφωνα με μία από τις γραμματείς της εφημερίδας, στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτήριο.

    Ο τουρκικός Τύπος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατόρθωσε να προστατεύσει έναν άνθρωπο ο οποίος έγραφε στα άρθρα του ότι ελάμβανε απειλητικές επιστολές, λόγω της επικριτικής του θέσης απέναντι στην επίσημη τουρκική θέση για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    Καταδικάζοντας ομόφωνα τη δολοφονία ως "εθνική ντροπή" οι τουρκικές εφημερίδες κάλεσαν χθες τους αναγνώστες τους να συμμετάσχουν μαζικά στην κηδεία του Χραντ Ντινκ, την Τρίτη.

    [06] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    21/1/2007 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2007 4:51:35 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σφοδρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, την Κυριακή, στα ανοικτά της νήσου Σουλαουέζι της Ινδονησίας, σύμφωνα με τη Γεωλογική Επιθεώρηση των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας εκτιμά ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,5 βαθμών . Νωρίτερα, οι επιστήμονες είχαν εκφράσει το φόβο για εκδήλωση τσουνάμι, κίνδυνος που όμως έχει πλέον παρέλθει. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν, ενώ, στην πόλη Μανάντο σημειώθηκαν ρωγμές σε κτήρια και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

    [07] Κόσμος

    Στις κάλπες οι Σέρβοι

    21/1/2007 1:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κρίσιμες θεωρούνται οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, εν όψει και των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο. Περισσότεροι από 6.600.000 ψηφοφόροι στη Σερβία προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόιτσλαβ Σέσελι, που κρατείται στη Χάγη κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, και δεύτερο το φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Σημειώνεται ότι οι εκλογές προκηρύχθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, μετά την υιοθέτηση νέου Συντάγματος από τη Σερβία τον περασμένο Οκτώβριο. Έως τώρα, οι εκλογές διεξάγονται ομαλά, ενώ, οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

    Δεν αναμένεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

    Η βασική επιλογή των ψηφοφόρων είναι μεταξύ φιλοδυτικών και εθνικιστικών δυνάμεων. Την ψήφο των Σέρβων διεκδικούν 250 βουλευτές από 20 κόμματα και πολιτικούς συνδυασμούς, εκ των οποίων οι έξι εκπροσωπούν εθνικές μειονότητες. Για να εισέλθει κάποιο κόμμα στην βουλή απαιτείται να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ψηφισάντων, ενώ τα όριο αυτό δεν ισχύει για τα αποκαλούμενα μειονοτικά κόμματα.

    Το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του κρατούμενου στη Χάγη Βόιτσλαβ Σέσελι, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους το 2004, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Πάντως, και σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να έλθει πρώτο, με ποσοστό γύρω στο 30%.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς, με ποσοστό 23%, τρίτο τον συνασπισμό Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας - Νέα Σερβία του Κοστούνιτσα με 15%, τέταρτο το G-17 του τεχνοκράτη πρώην υπουργού Οικονομικών, Μλάνταν Ντίνκιτς με ποσοστό 12%, ενώ αναμένεται ότι γύρω στο 5% θα κυμανθούν και τα ποσοστά των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων του Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς.

    Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να έχει αυτοδυναμία για να μπορέσει να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, πιθανότατη εκδοχή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από τα κόμματα του Τάντιτς, του Κοστούνιτσα και του Ντίνκιτς.

    [08] Ιράκ

    Στη Βαγδάτη οι πρώτες ενισχύσεις

    21/1/2007 3:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η πρώτη από τις πέντε αμερικανικές ταξιαρχίες, με 3.200 στρατιώτες, που αποστέλλονται στη Βαγδάτη για να λάβουν μέρος στο νέο σχέδιο ασφαλείας της ιρακινής πρωτεύουσας, έφτασε αυτή την εβδομάδα, όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτη, σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις, ενώ, στη Βασόρα, Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε επίσης από έκρηξη βόμβας. Μάλιστα, το Σάββατο ήταν μία από τις πιο αιματηρές ημέρες των τελευταίων μηνών για τον αμερικανικό στρατό, καθώς έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 στρατιώτες.

    Με στόχο "τη μείωση της βίας"

    "Το πολυεθνικό σώμα προσέθεσε αυτή την εβδομάδα μια νέα αμερικανική ταξιαρχία στη διάθεση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Βαγδάτη", αναφέρεται στο ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού.

    Σύμφωνα την ίδια ανακοίνωση, η δεύτερη ταξιαρχία της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας θα είναι πλήρως λειτουργική τον Φεβρουάριο και θα έχει ως αποστολή τον έλεγχο σημείων κλειδιών της ιρακινής πρωτεύουσας, "ώστε να μειωθεί η βία και να τεθούν οι βάσεις της μετάβασης προς τον έλεγχο της Βαγδάτης από τις ιρακινές δυνάμεις".

    [09] Οικονομία

    Σύμμαχοι κατά της φοροδιαφυγής

    21/1/2007 6:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην αλλαγή νοοτροπίας ώστε οι πολίτες να καταστούν σύμμαχοι στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στοχεύει το υπουργείο Οικονομίας. Όπως τονίζει στην εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, έχει αποφασίσει ενίσχυση των κινήτρων προς τους πολίτες και περαιτέρω ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού.

    Με δήλωση του στην εφημερίδα, ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει: "Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους στην προσπάθεια αυτή. Από την πλευρά μας, θα ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τον ελεγκτικό μηχανισμό και θα ενισχύσουμε τα κίνητρα προς τους πολίτες".

    Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία για την αλλαγή της νοοτροπίας σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, ενώ ένα από τα επικοινωνιακά της μηνύματα θα είναι η ενοχοποίηση των φοροφυγάδων.

    Η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, την επόμενη τετραετία, εντάσσεται στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της φορολογικής αναμόρφωσης που σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

    Τα ακίνητα σήμερα επιβαρύνονται με 33 φόρους.

    [10] Οικονομία

    Εμπορικός κόμβος η Ελλάδα

    21/1/2007 4:00:00 μμ

    Πηγή: NET

    Το σχέδιο διμερούς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σε εκδήλωση του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Το κλειδί για την αλματώδη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο παγκόσμιο εμπορικό τοπίο, με την Κίνα να αναδεικνύεται σε παγκόσμια βιομηχανική δύναμη, είναι τα νέα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Στόχος, η μείωση της ψαλίδας στον τομέα των εξαγωγών, με την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών εμπορικών συνεργασιών. Ειδική μνεία έγινε και για τη συνεισφορά της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Στην πενταετία 2001-2005, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 130%, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ελλάδα κατά 150%.

    Την ίδια ώρα, οι Κινέζοι τουρίστες με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια με τη χώρα μας να διεκδικεί μεγαλύτερα μερίδια.

    Σημαντικά αναμένονται τα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα με την προώθηση της ελληνικής τεχνογνωσίας για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.

    Ο πρώτος Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε στην Κίνα και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνωας Κυριακού, βραβεύτηκε για την συνολική του προσφορά στην προώθηση του ελληνικού ιδεώδους στην Κίνα.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εύκολα 2-0 ο Πανιώνιος

    21/1/2007 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε σήμερα ο Πανιώνιος, καθώς σε αγώνα για την 18η ημέρα της Σούπερ Λίγκα, επικράτησε του Εργοτέλη με 2-0. Ο Νίκος Καραγεωργίου επέλεξε ένα συντηρητικό σχήμα σε σχέση με τους τελευταίους αγώνες, αφού άφησε στον πάγκο τον Πέριτσα Ογκνιένοβιτς και παρέταξε ως επιθετική αιχμή, τον επίσης νεοαποκτηθέντα Μπουντιμίρ. Από την πλευρά του, ο Λίνεν εμπιστεύθηκε τον κορμό που δουλεύει στις προπονήσεις το τελευταίο διάστημα και στο πρώτο μέρος δικαιώθηκε. Αν και όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης δεν είδαν κάτι σπουδαίο από πλευράς θεάματος, οι «κυανέρυθροι» πήγαν προηγούμενοι στα αποδυτήρια, αφού στο 18` ο Μπρέσκα εκτέλεσε κόρνερ και ο Πλετς νίκησε συμπαίκτες και αντιπάλους, ανοίγοντας το σκορ με κεφαλιά. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, όμως οι παίκτες του Πανιωνίου κατάφεραν να τους κρατήσουν μακριά από την εστία του Κένινγκ, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια με το 1-0. Στο Β` μέρος, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση και άφησαν αρκετά κενά στην αμυντική τους λειτουργία και στο 52` ακυρώθηκε γκολ του Τζιμπούρ ως οφσάιντ, ενώ στο 62` ο Πανιώνιος «καθάρισε» τον αγώνα και τους τρεις βαθμούς, που τον έφεραν ακόμη πιό μακριά από την επικίνδυνη ζώνη. Ο Μπρέσκα σούταρε δυνατά, ο Πόσα απέκρουσε ασθενώς και ο επερχόμενος Λουρέντζο δεν δυσκολεύθηκε να κάνει το 2-0. Σαν να μην έφτανε αυτό για τους παίκτες του Εργοτέλη, ήλθε και η αποβολή του Μιλάντιν (σ.σ. με δύο κίτρινες) στο 65ο λεπτό. Στο διάστημα που απέμεινε μέχρι την λήξη του αγώνα, οι «κυανέρυθροι» δεν δυσκολεύθηκαν να διατηρήσουν το σκορ στα επίπεδα του 2-0 και πήραν τους πολύτιμους βαθμούς, σταματώντας το σερί επιτυχιών που είχε ο Εργοτέλης μετά τα Χριστούγεννα. Διαιτητής: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης) Κίτρινες : Κορδονούρης, Πόσα, Θάνος, Λουρέντζο, Μίλαντιν, Πλετς Κόκκινες : Μίλαντιν ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Κένινγκ, Μανιάτης, Πλετς, Ενλασίλβα, Μπρέσκα, Μάκος, Βάγκνερ, Γουνδουλάκης (72` Αραβίδης), Κουτσόπουλος, Τζιμπούρ (89` Σιαλμάς), Λουρέντζο (89` Κόντι). ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Πόσα, Κορδονούρης, Κένεντι (71` Ζαπρόπουλος), Χίμπλιγκερ, Τάσιτς, Μιλάντιν, Κοιλιάρας, Φραγκουλάκης, Μελισσάς (43` Κεφαλούκος), Μπουντιμίρ (81` Νατσέφσκι), Θάνος.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη σωτηρίας η Καλαμαριά

    21/1/2007 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντικό βήμα για την παραμονή στην κατηγορία έκανε σήμερα ο Απόλλων Καλαμαριάς, καθώς σε αγώνα για την 18η ημέρα της Σούπερ Λίγκα, νίκησε 1-0 τον Ιωνικό, που πλέον δεν μπορεί να ελπίζει στην σωτηρία. Οι γηπεδούχοι, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα του αγώνα, πήραν τον έλεγχο στην μεσαία γραμμή από τα πρώτα λεπτά και κατάφεραν να επιβάλουν τον ρυθμό τους. Από την πλευρά τους, οι παίκτες του Ιωνικού, αρκετοί από τους οποίους είδαν 11αδα μετά από καιρό, προσπάθησαν για κάτι καλό, όμως το γκολ του Ορφανού στο 22ο λεπτό τους αποδιοργάνωσε. Πιό συγκεκριμένα, ο Καραλιόπουλος εκτέλεσε φάουλ, ο Μπούσι νίκησε τους αμυντικούς του Ιωνικού και πέρασε την μπάλα στην περιοχή, όπου ο νεαρός άσος την προώθησε στα δίχτυα του ανήμπορού να αντιδράσει Καντιμοίρη. Στην συνέχεια, οι «κυανόλευκοι» ισορρόπησαν και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ισοφάριση, αλλά ούτε το σουτ του Μελαμπιανάκη (34` απέκρουσε ο Κόβατς), ούτε ο Ονουάτσι (κεφαλιά άουτ στο 43`) βρήκαν στόχο. Στο Β` ημίχρονο, ο Ιωνικός μπήκε δυνατά και στο 48` ο Κωνσταντινίδης επιχείρησε να βρει τον Ουκάρ, αλλά ο Σαρακατσάνος πρόλαβε και απομάκρυνε σε κόρνερ, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα ο Φαβάλι πλάσαρε τον Καντιμοίρη, αλλά ο Κοτίτσας, απομάκρυνε την μπάλα την τελευταία στιγμή. Απο κει και πέρα οι γηπεδούχοι μπόρεσαν να κρατήσουν το πολύτιμο γκολ του Ορφανού, που τους κρατά «ζωντανούς» στην υπόθεση παραμονή στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαιτητής: Γκαϊτατζής (Δράμας) Κίτρινες : Βουρεξάκης, Γκούτμαν, Σαρακατσάνος Κόκκινες : ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Κόβατς, Γαλανόπουλος, Ορφανός, Σαρακατσάνος, Μπούσι, Κόλτσης, Γκονσάλβες (81` Χαλαουανί), Περόνε, Παπαδόπουλος, Φαβάλι (56` Βέλα Τζούνιορ), Καραλιόπουλος. ΙΩΝΙΚΟΣ: Ραμίρεζ (λ.τρ. 17` Καντιμοίρης), Κοτίτσας, Πουλόπουλος, Μελαμπιανάκης (46` Ντα Κόστα), Βουρεξάκης (82` Μπαστιανίνι), Κωνσταντινίδης, Γκούτμαν, Ουκάρ, Ξενίδης, Παβιό, Ονουάτσι.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ντεμπούτο Ερνάντεθ με 3-1

    21/1/2007 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυτή την φορά... το μενού του Άρη δεν είχε ισοπαλία. Οι «κίτρινοι» στο ντεμπούτο του Κίκε Ερνάντεθ στον πάγκο τους ξέφυγαν από το αγαπημένο τους αποτέλεσμα την εφετινή σεζόν (σ.σ. έχουν φτάσει τις 11 ισοπαλίες) και νίκησαν δίκαια το απογοητευτικό - κυρίως στο πρώτο μέρος - Αιγάλεω με 3-1. Με τη νίκη του αυτή ο Άρης «έπιασε» τον ΟΦΗ στην 5η θέση της βαθμολογίας (σ.σ. ισοβαθμούν με 23 βαθμούς) και δικαιολογημένα μπορεί να ελπίζει στην ευρωπαϊκή του έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Το παιχνίδι κρίθηκε στο πρώτο ημίχρονο, όταν οι Θεσσαλονικείς χωρίς να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα αμυντικά κενά των φιλοξενούμενων και στο διάστημα αυτό κατάφεραν να σημειώσουν τρία τέρματα. Ήταν πολύ δύσκολο για το Αιγάλεω ν αλλάξει τα πράγματα στην επανάληψη, παρά τις αλλαγές που έκανε ο Γιώργος Χατζάρας και το δοκάρι που είχε ο Αγρίτης στο 66΄ με δυνατό σουτ. Το μόνο που μπόρεσε να κάνει η αθηναϊκή ομάδα ήταν να πετύχει το γκολ της τιμής με το καταπληκτικό γκολ του Τσάτσου. Πολύ νωρίς στο παιχνίδι ο Άρης πήρε προβάδισμα στο σκορ. Οι παίκτες του Αιγάλεω έκαναν απανωτά λάθη έξω από την περιοχή τους, με αποτέλεσμα να συνδυαστούν άψογα ο Βανγκέλι με τον Κόκε, με τον τελευταίο να πλασάρει υποδειγματικά το Γιάννου (1-0). Παρά το γρήγορο γκολ ο ρυθμός του παιχνιδιού δεν ήταν γρήγορος, ούτε σημειώθηκαν σημαντικές φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Σίγουρα όσο περνούσε η ώρα η εξέλιξη αυτή ευνοούσε τους γηπεδούχους, οι οποίοι με το γρήγορο γκολ έδιωξαν το άγχος από τα πόδια τους κι εν κατακλείδι δεν κινδύνεψαν καθόλου από το «Σίτι». Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα μπορεί να ισορρόπησε στον χώρο της μεσαίας γραμμής, αλλά δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει απειλητική προς το τέρμα του Χαλκιά, αντίθετα είχε χτυπητά κενά στην άμυνα, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου μέρους οι γηπεδούχοι. Από εκτέλεση κόρνερ στο 43΄ και κεφαλιά - πάσα του Παπαδόπουλου, ο Γκαρσία κατέβασε τη μπάλα στη μικρή περιοχή και με γυριστό σουτ από κοντά πέτυχε το 2-0, ενώ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Πάουλο Κόστα με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 3-0 και κάπου εκεί το παιχνίδι τελείωσε. Στην επανάληψη το Αιγάλεω προσπάθησε να πετύχει ένα γρήγορο γκολ για να μειώσει, αλλά ο Τσάτσος και ο Αγρίτης δεν κατάφεραν να βρουν στόχο. Το σουτ του δεύτερου, μάλιστα, στο 66΄ κτύπησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Χαλκιά. Δοκάρι, οριζόντιο αυτή την φορά, είχε και ο Άρης στο 77΄ με πλασέ του Άλεξ Πέρεθ. Δέκα λεπτά πριν τη λήξη ο Τσάτσος με φοβερό σουτ έξω από την περιοχή μείωσε σε 3-1. Διαιτητής: Γ. Δαλούκας (Θεσσαλίας) Κίτρινες: Κόκε, Κολτσίδας - Γιάντσετιτς Οι συνθέσεις: ΑΡΗΣ (Κ. Ερνάντεθ): Χαλκιάς, Παπαδόπουλος, Γκαρσία, Πασσαλής, Πάουλο Κόστα (76΄ Κακά), Κουλουχέρης (65΄ Κολτσίδας), Χαβίτο, Τίνγκα, Παλαθουέλος (57΄ Πέρεθ), Κόκε, Βανγκέλι ΑΙΓΑΛΕΩ (Γ. Χατζάρας): Γιάννου, Ποπόφ, Κουμπαρούλης, Σίμανεκ, Κουμορτζί, Τουρνάς (46΄ Τσάτσος), Σκοπελίτης, Μουστόγιαννης, Σέζαρεκ, Γιάντσετιτς, Πετρόπουλος (46΄ Νικολόπουλος, 55΄ Αγρίτης)

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέταξε βαθμούς στα Πηγάδια

    21/1/2007 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο καλύτερο του εφετινό παιχνίδι - από πλευράς διάρκειας, αλλά κι ευκαιριών - ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να περάσει νικηφόρα μέσα από τη Ξάνθη, η έδρα της οποίας αποδείχθηκε γι άλλη μια φορά «απόρθητο φρούριο» (η ακριτική ομάδα παραμένει αήττητη από το Νοέμβριο του 2004 και συγκεκριμένα για 34 παιχνίδια). Το τελικό 0-0, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 18ης αγωνιστικής, σίγουρα «αδικεί» τους «πράσινους», οι οποίοι έχασαν πολλές ευκαιρίες, με αποκορύφωμα το δοκάρι του Σαλπιγγίδη στο 53ο λεπτό. Το αποτέλεσμα αυτό σαφώς αποτελεί επιτυχία για τους «ακρίτες», οι οποίοι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα είχαν κακή απόδοση, αλλά με «σύμμαχο» την τύχη και το Μάλαρζ σε μεγάλη μέρα, έφυγαν με τον βαθμό της ισοπαλίας. Ισοπαλία που ίσως «κοστίσει» πολύ στον Παναθηναϊκό στη μάχη του τίτλου, ιδιαίτερα σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή του και με μία άκρως νεανική ενδεκάδα παρατάχθηκε στα Πηγάδια ο Παναθηναϊκός. Ο Βίκτορ Μουνιόθ έβαλε στο δεξί άκρο της άμυνας το Νίλσον και πέρασε αριστερά το Βύντρα, ενώ οι πιο πολλές εκπλήξεις από την πλευρά του Ισπανού τεχνικού έγιναν στη μεσαία γραμμή. Οι Μπόβιο, Ιβανσιτς και Βίκτορ Σάντσεθ έμειναν στον πάγκο, καθώς ο Μουνιόθ επέλεξε να χρησιμοποιήσει γι άλλη μια φορά το Νίνη, δίπλα του τους Τζιόλη, Λεοντίου και πιο αριστερά το Ρομέρο, ενώ στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν οι Σαλπιγγίδης, Μάντζιος. Το σχήμα αυτό λειτούργησε αρκετά καλά για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε τον πλήρη έλεγχο στα πρώτα 45 λεπτά και τις ευκαιρίες για να προηγηθεί, αλλά...ελέω Μάλαρζ η εστία της Ξάνθης έμεινε απαραβίαστη. Στο 7ο λεπτό οι «πράσινοι» έφτασαν κοντά στην επιτυχία με το Τζιόλη να πιάνει το δυνατό σουτ έξω από την περιοχή και το Μάλαρζ να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ. Τρία λεπτά αργότερα ο Λεοντίου έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, αλλά ο Μάντζιος δεν πρόλαβε να βάλει την προβολή προς το κέντρο της εστίας του Μάλαρζ. Στο διάστημα των πρώτων 15 λεπτών οι γηπεδούχοι δεν είχαν καλό ρυθμό, πολλές λάθος μεταβιβάσεις από τους παίκτες της μεσαίας γραμμής, ωστόσο στο 16ο λεπτό από σέντρα του Κιντάνα από δεξιά οι Λαμπριάκος και Γαρπόζης δεν κατάφεραν να πιάσουν την κεφαλιά και η μπάλα έφυγε άουτ. Μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Παναθηναϊκός στο 25ο λεπτό. Ο Λεοντίου εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, η μπάλα έφτασε στην ½καρδιά» της περιοχής της Ξάνθης, όπου ο αμαρκάριστος Γκούμας έπιασε μια αδύναμη κεφαλιά κι έδωσε την ευκαιρία στο Μάλαρζ να μπλοκάρει εύκολα. Ο γκολκίπερ της Ξάνθης «νίκησε» και στο 34ο λεπτό το Γκούμα, όταν έδιωξε εκπληκτικά σε κόρνερ το σουτ του κεντρικού αμυντικού του Παναθηναϊκού. Ένα λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου, ο Τζιόλης προσπάθησε από πολύ μακριά να αιφνιδιάσει το Μάλαρζ, αλλά ο τερματοφύλακας της ακριτικής ομάδας απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ. Μετά την εκτέλεσή του ο Μόρις βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι, αλλά η κεφαλιά του πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η μορφή του αγώνα δεν άλλαξε ούτε στην επανάληψη, με τον Παναθηναϊκό να είναι κυρίαρχος, να΄χάνει τις ευκαιρίες και τη Ξάνθη να μην μπορεί να κάνει το παιχνίδι της. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για το «τριφύλλι». Ο Σαλπιγγίδης έκλεψε τη μπάλα από τον Άντζα, μπήκε στην περιοχή και με φοβερό σουτ έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Μάλαρζ. Στην επαναφορά της μπάλας ο Σαλπιγγίδης προσπάθησε να βρει το Νίνη, το σουτ του οποίου έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 89ο λεπτό ο Μάλαρζ εξουδετέρωσε δύσκολα το σουτ του Παπαδόπουλου, ενώ ένα λεπτό αργότερα μετά από κόρνερ του Νίλσον και κεφαλιά του Γκούμα η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Διαιτητής: Θ. Μπριάκος (Ηπείρου) Κίτρινες: Μεσέρα, Κοντοδήμος, Φλίσκας, Μαχράτζε Οι συνθέσεις: ΞΑΝΘΗ (Σ. Κωφίδης): Μάλαρζ, Μαχράτζε, Άντζας, Κωστούλας, Κοντοδήμος, Φλίσκας, Μεσέρα (89΄ Μπάρκογλου), Σονκό (73΄ Μπαϊκαρά), Γαρπόζης, Κιντάνα (63΄ Γκαρσία Γκαμαντιέλ), Λαμπριάκος ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Β. Μουνιόθ): Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Γκούμας, Ρομέρο (67΄ Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης, Λεοντίου (75΄ Ιβανσιτς), Τζιόλης, Βύντρα, Μάντζιος, Νίλσον, Νίνης (59΄ Βίκτορ Σάντσεθ)

    [15] Σταθερά πρώτος ο Ολυμπιακός

    21/1/2007 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν προέκυψαν μεταβολές στην πρώτη τριάδα του βαθμολογικού πίνακα της Α1 ανδρών, μετά την ολοκλήρωση της 15ης ημέρας. Ο Ολυμπιακός που βρίσκεται πάντα στη θέση του οδηγού, επικράτησε άνετα 23-3 του Νηρέα Χαλανδρίου, ο Εθνικός επικράτησε 11-8 εκτός έδρας του Παλαιού Φαλήρου, ενώ τέλος ο Πανιώνιος νίκησε 12-9 τον ΠΑΟΚ στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης. Την νίκη της ημέρας πέτυχε ο Παναθηναϊκός ο οποίος υπέταξε την Χίο με 10-9 και στοχεύει τώρα σε πλασάρισμα στις θέσεις για τα πλέϊ οφ. Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής ήταν τα εξής: Βουλιαγμένη-Γλυφάδα 9-6 Ολυμπιακός-Νηρέας Χαλ. 23-3 Παναθηναϊκός-Χίος 10-9 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 12-9 Χανιά-Ηρακλής 9-2 Π.Φάληρο-Εθνικός 8-11 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες) 1. Ολυμπιακός 30 2. Εθνικός 27 3. Πανιώνιος 24 4. Χανιά 20 5. Χίος 18 6. Παναθηναϊκός 14 . Βουλιαγμένη 14 8. ΠΑΟΚ 12 9. Π. Φάληρο 8 10. Γλυφάδα 7 11. Ηρακλής 4 12. Νηρέας Χαλ. 2

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Περίπατο η Λίβερπουλ

    21/1/2007 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σαν αυγό καθάρισε την Τσέλσυ μέσα στο Ανφιλντ η Λίβερπουλ. Από νωρίς μάλιστα η ομάδα του Μπενίτες φρόντισε να κόψει τον αέρα της Τσέλσυ και πέτυχε και τα δύο γκολ στα πρώτα 18 λεπτά του αγώνα ! Στο 4 ο Ντίρκ Κούϊτ άνοιξε το σκορ και στο 18 ο Πέναντ με δυνατό σουτ έγραψε το τελικό 2-0 που φέρνει πλέον την Λίβερπουλ να μειώνει στους 5 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Τσέλσυ. Στα υπόλοιπα ματς ξεχώρισε η συντριβή της Μπόλτον με 5-1 από την Μιντλεσμπρο, που ψαλιδίζει σημαντικά τις πιθανότητες για την έξοδο στο Champions League Σε αγώνες για την 24η ημέρα της πρέμιερσιπ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Λίβερπουλ-Τσέλσι 2-0 Αστον Βίλα-Γουότφορντ 2-0 Φούλαμ-Τότεναμ 1-1 Μίντλεσμπρο-Μπόλτον 5-1 Νιούκαστλ-Γουέστ Χαμ 2-2 Πόρτσμουθ-Τσάρλτον 0-1 Ρέντινγκ-Σέφιλντ Γιουν. 3-1 Μάντσεστερ Σίτι-Μπλάκμπερν 0-3 Γουϊγκαν-Εβερτον 21/1 Αρσεναλ-Μάντσεστερ Γ. 21/1 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 24 αγώνες) Μάντσεστερ Γ. 57-23αγ. Τσέλσι 51 Λίβερπουλ 46 Αρσεναλ 42-23αγ Μπόλτον 40 Πόρτσμουθ 37 Ρέντινγκ 34 Τότεναμ 33


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 January 2007 - 17:51:22 UTC