Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βροχερή έξοδος
  • [02] Εν αναμονή του πορίσματος
  • [03] Έληξε η κατάληψη
  • [04] Αυξημένη η κίνηση στην αγορά
  • [05] Ψώνια της τελευταίας στιγμής
  • [06] Καθυστέρηση λόγω βλάβης
  • [07] Κατηγορούνται για υπόθαλψη ανταρτών του ΡΚΚ
  • [08] Συνεχίζεται η κακοκαιρία
  • [09] Τουρκία: Ισόβια για τους βομβιστές
  • [10] Φονική έκρηξη στο Πακιστάν
  • [11] Συνεχίζεται ο κύκλος βίας και αίματος
  • [12] Βρετανικά βραβεία μουσικής
  • [13] Σε πρώτη παγκόσμια η "Διάθλαση"

    [01] Κοινωνία

    Για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

    Βροχερή έξοδος

    17/2/2007 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2007 2:15:05 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: NET-NET 105,8

    Συνεχίζεται από το πρωί η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, παρά το βροχερό καιρό. Αυξημένη είναι η κίνηση από το πρωί και στις δύο μεγάλες εθνικές οδούς. Επί ποδός βρίσκεται η τροχαία για τη διευκόλυνση των οδηγών. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση στην εθνική οδό Φλώρινας Καστοριάς, από το 15ο έως το 25ο χλμ. μέσω Βίγλας, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας Καστοριάς, από το 18ο έως το 30ο χλμ. μέσω Βιτσίου, στην επαρχιακή οδό Μουζακίου Ανατ. Αργιθέας από το 16ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Μουζακίου Δυτ. Αργιθέας από το 14ο χλμ και σε όλο το ορεινό δίκτυο της Ευρυτανίας.

    Ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ πνέουν στα πελάγη. Στο Αιγαίο θα υπάρξει βαθμιαία επικράτηση θυελλωδών βοριάδων, στα ανατολικά κυρίως, βροχές και στα ορεινά χιόνια. Καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το βράδυ. Νεφώσεις με παροδικές βροχές θα έχουμε στα βόρεια και ανατολικά και πιθανόν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς κελσίου.

    Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στο πορθμείο της Καβάλας

    [02] Κοινωνία

    Για τον θάνατο του Βαρθολομαίου

    Εν αναμονή του πορίσματος

    17/2/2007 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα των ιατρο-δικαστών, για τον θάνατο του Γιάννη Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, δείχνουν ότι ο εκλιπών έπασχε από στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Όπως εκτιμούν οι ιατροδικαστές, η πάθηση αυτή, μπορεί να συντελέσει στο θάνατο, ωστόσο δεν αποτελεί την βασική αιτία. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα στα χέρια της υπεράσπισης, χωρίς όμως να αποτελεί τη βασική της θέση. Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Βαρθολομαίου, Δημήτρης Βρακατσέλης, δεν θα καταθέσει τελικά αίτηση αποφυλάκισης. "Ο πελάτης μου θρηνεί και θλίβεται και μου έδωσε εντολή να μην καταθέσω αίτηση" δήλωσε ο δικηγόρος του.

    [03] Κοινωνία

    Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

    Έληξε η κατάληψη

    17/2/2007 3:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2007 5:58:52 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Έληξε τα ξημερώματα η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μετά από παρέμβαση της Ένωσης Καθηγητών του Ιδρύματος. Στις 4 τα ξημερώματα αποχώρησαν ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές που είχαν καταλάβει το κτίριο. Οι φοιτητές αποχώρησαν από το κτήριο καθώς συμφωνήθηκε να συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή το συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των εξετάσεων.

    [04] Κοινωνία

    Εν όψει της Καθαράς Δευτέρας

    Αυξημένη η κίνηση στην αγορά

    17/2/2007 2:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2007 2:47:44 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: NET

    Αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στην αγορά εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και της Νομαρχίας Αθηνών πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους, ενώ την αγορά επισκέφθηκε και ο γενικός γραμματέας καταναλωτή, προκειμένου να διαπιστώσει από πρώτο χέρι την σωστή λειτουργία της. Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι θέμα επάρκειας αγαθών δεν υπάρχει, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για νοθεία και κερδοσκοπία κι όπου διαπιστωθούν παραβάσεις υπάρχει μηδενική ανοχή. Ήδη οι αρχές ανακάλυψαν και κατάσχεσαν οκτώ τόνους ακατάλληλων θαλασσινών στο Κερατσίνι.

    [05] Κοινωνία

    Ψώνια της τελευταίας στιγμής

    17/2/2007 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς (ΕΣΠ) εξάλλου, η αργία της Καθαράς Δευτέρας έγινε υποχρεωτική (από προαιρετική που ήταν) για τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 7-9-2006 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Η υποχρεωτικότητα ισχύει για τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 7.000 κατοίκων. Έτσι στα πλαίσια αυτά: - Υποχρεωτικά κλειστές θα είναι οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ σε Δήμους άνω των 7.000 κατοίκων. - Οι εμπορικές επιχειρήσεις κάθε άλλης μορφής μπορούν ελεύθερα -εάν το επιλέξουν -να λειτουργήσουν την Καθαρά Δευτέρα, με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν το ημερομίσθιο των εργαζομένων τους αυξημένο κατά 75%. - Οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων μπορούν να λειτουργήσουν, με την προϋπόθεση ότι και αυτές θα καταβάλουν το ημερομίσθιο των εργαζομένων τους αυξημένο κατά 75%. Επίσης υπενθυμίζεται από τον ΕΣΠ ότι την Καθαρά Δευτέρα στην πλαζ Φρεαττύδας στον Πειραιά, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (ΔΕΠΑΠ) διοργανώνει γιορτή για 700 παιδιά, τα σαρακοστιανά εδέσματα της οποίας έχουν προσφέρει τα καταστήματα τροφίμων της πόλης.

    [06] Κοινωνία

    Αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών

    Καθυστέρηση λόγω βλάβης

    17/2/2007 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Βλάβη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελούσε τη πτήση 412. Το αεροπλάνο εκτελούσε δρομολόγιο Νέα Υόρκη -Αθήνα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, μετά από βλάβη στο σύστημα καθοδήγησης του αεροπλάνου. Ο πιλότος μόλις αντιλήφθηκε τη βλάβη, άδειασε τα καύσιμα και επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Ν Υόρκης, ενώ οι επιβάτες αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα.

    [07] Κόσμος

    Δύο κύριες κουρδικές οργανώσεις του Ιράκ

    Κατηγορούνται για υπόθαλψη ανταρτών του ΡΚΚ

    17/2/2007 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο από τα κυριότερα κουρδικά κινήματα του Ιράκ κατηγορούνται από τον αρχηγό του Τουρκικού γενικού επιτελείου δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, για υπόθαλψη της αυτονομιστικής Οργάνωσης ΡΚΚ, που δρα στο τουρκικό έδαφος, και της εξασφαλίζουν εκρηκτικά. Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, επικαλούμενο δηλώσεις του στρατηγού στους αμερικανούς δημοσιογράφους, "Τα δύο κινήματα (το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, PDKI, κι η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, UPK) υποστηρίζουν το ΡΚΚ. Αυτήν τη στιγμή είναι οι κύριοι υποστηρικτές του ΡΚΚ. Οι αντάρτες προμηθεύονται επίσης εκρηκτικά από τα κινήματα αυτά".

    Εάν η Ουάσιγκτον δεν λάβει μέτρα για να ελέγξει την οργάνωση αυτή, τότε η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στο ιρακινό έδαφος και να πραγματοποιήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ. Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Άγκυρα κατά μίας τέτοιας επιχείρησης, η οποία εγείρει φόβους για αποσταθεροποίηση σε μία από τις λιγοστές περιοχές του Ιράκ, που επικρατεί μία σχετική ηρεμία και μπορεί να δημιουργήσει τριβές μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και της Τουρκίας. Πάντως σύμφωνα με την Άγκυρα οι αντάρτες του ΡΚΚ χρησιμοποιούν το έδαφος του Βορείου Ιράκ ως πεδίο εξάσκησης, καθώς διαθέτουν απεριόριστη ελευθερία κινήσεων και είναι σε θέση να προμηθεύονται όπλα κι εκρηκτικά για τις επιθέσεις τους.

    [08] Κόσμος

    Πλήττει τις ΗΠΑ

    Συνεχίζεται η κακοκαιρία

    17/2/2007 6:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2007 7:17:48 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σφοδρή κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει τις ΗΠΑ. Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τη λίμνη Οντάριο, καθώς το χιόνι που έχει κατακλύσει τις γύρω κοινότητες έχει ξεπεράσει τα τριάμισι μέτρα. Σε παγίδες θανάτου μετατράπηκαν οι δρόμοι, εξαιτίας του πάγου. Όλα τα σχολεία ανατολικά και νότια της λίμνης Οντάριο έκλεισαν, ενώ οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τον Πρόεδρο Μπους να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός που καταγράφηκε ποτέ. Αποτέλεσμα του φαινομένου Ελ Νίνιο και της συνεχιζόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εδώ και τέσσερις ημέρες παραμένει αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα η πόλη Ποζούζο του κεντρικού Περού. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις, ενώ 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μοναδική έξοδος διαφυγής ένας κορμός δέντρου πάνω από το ποτάμι, μέσω του οποίου οι κάτοικοι προσπαθούν να φτάσουν σε υψηλότερα υψόμετρα.

    [09] Κόσμος

    Για τις αιματηρές επιθέσεις το 2003

    Τουρκία: Ισόβια για τους βομβιστές

    17/2/2007 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ολοκληρώθηκε χθες στην Τουρκία η δίκη για τις βομβιστικές επιθέσεις του 2003 που αιματοκύλησαν την Κωνσταντινούπολη. Πενήντα οκτώ άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους ανάμεσά τους και ο γενικός πρόξενος της Βρετανίας. Από τους συνολικά 74 κατηγορούμενους, επτά καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις. Ανήκουν στην οργάνωση Μαχητές του Ισλάμ" που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λάμβανε τις εντολές της απευθείας από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μεταξύ τους και ένας Σύριος ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος και χρηματοδότης των τεσσάρων βομβιστικών επιθέσεων.

    [10] Κόσμος

    Από βόμβα που εξερράγη σε αίθουσα δικαστηρίου

    Φονική έκρηξη στο Πακιστάν

    17/2/2007 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους δικαστές και πολλοί τραυματίσθηκαν από βόμβα που εξερράγη σε αίθουσα δικαστηρίου της πόλης Κουέτα του Πακιστάν, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της επαρχίας Μπαλουτσιστάν. Σύμφωνα με τις αρχές μεταξύ των νεκρών είναι ένας δικαστής και έξι δικηγόροι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπερβαίνει τους 25, μεταξύ των οποίων οι έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα στο κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονταν γραφείο έκδοσης αδειών οδήγησης της αστυνομίας και το δικαστήριο.

    Από το 2005 η επαρχία του Μπαλουτσιστάν, που συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν, συνταράσσεται εξεγέρσεις υποκινούμενες από τους τοπικούς φυλάρχους, οι οποίοι διεκδικούν μεγαλύτερη πολιτική κι οικονομική αυτονομία. Πολυάριθμοι είναι οι νεκροί από τις μάχες. Πάντως πρόκειται για την πιο πρόσφατη, μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τελευταία το Πακιστάν και έχουν οδηγήσει στη σύλληψη πολλών υπόπτων. Οι προηγούμενες επιθέσεις είχαν αποδοθεί από τις αρχές ασφαλείας σε σουνίτες εξτρεμιστές, συνεργαζόμενους με την Αλ Κάιντα, αλλά και σε ενόπλους που δρουν σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες, αποτελούν εστίες λαϊκής υποστήριξης των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν.

    [11] Ιράκ

    Φονικές επιθέσεις στο Κιρκούτ

    Συνεχίζεται ο κύκλος βίας και αίματος

    17/2/2007 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στο Ιράκ βρίσκεται από νωρίς το μεσημέρι η Βρετανίδα Υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ραις, η οποία κατηγόρησε σήμερα και πάλι την Τεχεράνη για προσπάθειες αποσταθεροποίησης του Ιράκ και συγκεκριμένα για τη χρήση ιρανικών όπλων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή. "Ασφαλώς εγώ δεν μπορώ , και πιστεύω ότι και η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την εμπλοκή της ιρανικής κυβέρνησης", δήλωσε η Κοντολίζα Ράις στους δημοσιογράφους που την συνοδεύουν σε μία απρογραμμάτιστη επίσκεψη ολίγων ωρών στη Βαγδάτη.

    Στο Κιρκούτ δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 83 τραυματίστηκαν από τις σημερινές εκρήξεις σε κεντρική αγορά. Πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα καταστράφηκαν, ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, καθώς οι Αμερικανικές δυνάμεις σε συνεργασία με τους Ιρακινούς εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό της Βαγδάτης. Στην Ουάσιγκτον, η πολιτική της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ αποδοκιμάστηκε έντονα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς σώμα, υιοθέτησε, μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο στηρίζει τους αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ ωστόσο εκφράζει την αντίθεσή του στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ.

    Έκρυθμη είναι και η κατάσταση στα νοτιοανατολικά του Ιράν. Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδα ενόπλων ύστερα από έκρηξη βόμβας στην περιοχή. Θετικά χαρακτηρίζονται πάντως τα πρώτα αποτελέσματα της επιχείρησης επιβολής του νόμου στη Βαγδάτη καθώς από την περασμένη Τετάρτη που τέθηκε σε εφαρμογή η τελευταία "Επιχείρηση Επιβολής του Νόμου" στην ιρακινή πρωτεύουσα, έχει μειωθεί κατά 80% ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Στο Ιράκ και ο πρίγκιπας Χάρι;

    Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία από τη Βρετανία ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα μετατεθεί στο Ιράκ ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στο στρατό. Ωστόσο αν και στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή, εντούτοις εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας την χαρακτήρισε υποθετική. Σύμφωνα πάντως με την Ντέιλι Μίρορ, ο πρίγκιπας Χάρι δεν αποκλείεται να λάβει μέρος σε αποστολές αναγνώρισης στα σύνορα Ιράκ - Ιράν.

    [12] Πολιτισμός

    Στους Arctic Monkeys και The Killers

    Βρετανικά βραβεία μουσικής

    17/2/2007 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην φετινή απονομή των Βρετανικών μουσικών βραβείων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο, τα περισσότερα βραβεία απέσπασαν το Βρετανικό μουσικό συγκρότημα των Arctic Monkeys και το αμερικανικό των "The Killers". Οι Arctic Monkeys κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου Βρετανικού συγκροτήματος και του καλύτερου Βρετανικού άλμπουμ, ενώ οι The Killers απέσπασαν το βραβείο καλύτερου διεθνούς συγκροτήματος, αλλά και καλύτερου διεθνούς άλμπουμ. Το Βρετανικό συγκρότημα δεν παρέστη στην τελετή απονομής ούτε φέτος και αποδέχθηκαν το βραβείο μέσω βίντεο, στο οποίο εμφανίζονταν ντυμένοι όπως στην ταινία "Ο Μάγος του Οζ" και τα μέλη του συγκροτήματος των Village People.

    [13] Πολιτισμός

    Το μουσικό έργο του Χρύσανθου Μουζακίτη

    Σε πρώτη παγκόσμια η "Διάθλαση"

    17/2/2007 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η λυρική δημιουργία «Διάθλαση» του Κερκυραίου μουσουργού Χρύσανθου Μουζακίτη, θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, παρουσία του συνθέτη του. Ο Χρύσανθος Μουζακίτης μελοποίησε 12 ποιήματα του Βάσου Βογιατζόγλου για μικρό συμφωνικό σύνολο, πιάνο και λυρικές φωνές σε συμπαραγωγή των εταιρειών "Καθρέφτης" της Ελλάδας και Chroma Musika του Καναδά. Το έργο ερμηνεύει το καλλιτεχνικό ζευγάρι των ομογενών λυρικών τραγουδιστών, Μαρίας Διαμαντή και Δημήτρη Ηλία. Η αναπηρία από πολιομυελίτιδα του συνθέτη Μουζακίτη και οι εμπειρίες του ποιητή Βογιατζόγλου, μέλους των "Γιατρών χωρίς Σύνορα", προσδίδουν στη σύνθεση μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Ο βιολονίστας Θοδωρής Μουζακίτης, με τον πλούσιο ήχο του, που ηγείται του συμφωνικού συνόλου Εθνικού Ωδείου Περιστερίου, μαζί με την πιανίστα Σοφία Πετρίδη συμπληρώνουν την ηχογράφηση με μοναδικό τρόπο. Συναισθήματα όπως ο έρωτας, η νοσταλγία αλλά και η μοναξιά, κυριαρχούν και αποτυπώνονται σε ένα μοναδικής αισθητικής cd, που κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ προσφέρεται και από διεθνείς διαδικτυακούς τόπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 February 2007 - 17:51:08 UTC