Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηστικές συμβουλές
  • [02] Σε ρυθμούς ξεφαντώματος
  • [03] Την Τρίτη το πόρισμα
  • [04] Ληστεία με λεία 11.000 ευρώ
  • [05] Άνοιξαν οι κάλπες στην Αλβανία
  • [06] Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
  • [07] Στα Ιεροσόλημα η Ράις
  • [08] Κερδισμένος ο Παναθηναϊκός
  • [09] Παναθηναϊκός 4 αστέρων
  • [10] Ανετη νίκη του Ολυμπιακού
  • [11] Πολύτιμη νίκη της Λάρισας
  • [12] Νηστήσιμο από γκολ το Κέρκυρα-Ξάνθη
  • [13] "Βλέπει" ΟΥΕΦΑ ο ΟΦΗ
  • [14] Σοκ για τον Ηρακλή
  • [15] Πέταξε ψηλά ο αετός του βορά
  • [16] Νίκη-ανάσα για το Αιγάλεω
  • [17] Παρελθόν ο Ιβιτς από ΑΕΚ
  • [18] Πήρε ρεβάνς ο Ολυμπιακός
  • [19] Σταθερή η κορυφή στο βόλεϊ
  • [20] Παγκόσμιο ρεκόρ ο Μπεκέλε
  • [21] Μαζί Σεβίλη, "Μπάρτσα"
  • [22] "Διπλό" η Παρί, "Χ" η Λανς
  • [23] Ημέρα εκπλήξεων στη Γερμανία
  • [24] Πέρασε η Τσέλσυ
  • [25] Σούπερ Ρονάλντο με δύο γκολ
  • [26] "Ο γάμος της Τούγια"

    [01] Κοινωνία

    Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

    Χρηστικές συμβουλές

    18/2/2007 7:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2007 7:47:08 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε με τα νηστίσιμα θαλασσινά, που θα επιλέξουμε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Τα νωπά -φρέσκα χταπόδια, καλαμάρια και οι σουπιές θα πρέπει να έχουν χρώμα ανοιχτό, άσπρο και όχι σκούρο, επιφάνεια γυαλιστερή, μάτια ζωηρά γυαλιστερά χωρίς κηλίδες και οσμή της θάλασσας και όχι αμμωνίας. Αν προτιμάται να αγοράσετε κατεψυγμένα τότε προσέξτε να είναι τοποθετημένα στην κατάψυξη και βεβαιωθείτε ότι φέρουν τις απαιτούμενες από το νόμο ενδείξεις, υγειονομικό σήμα, καθώς επίσης να αναγράφεται η εμπορική επωνυμία, ο τόπος παραγωγής και προέλευσης, αλλά και η ημερομηνία ανάλωσης.

    Στα ζωντανά οστρακοειδή, μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, προσέξτε να έχουν κλειστό κέλυφος ή ελαφρώς ανοιχτό, που με λίγη πίεση κλείνει μόνο του.

    Στα μαλακόστρακα, τα κεφάλια τους να μην είναι μαυρισμένα και να εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τα πόδια και τις κεραίες. Οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στο χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, αν βυθίσουμε το χέρι μας στο κιβώτιο, που τις περιέχει.

    Με στόχο την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού, έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΕΤ, τις νομαρχίες και τις καταναλωτικές οργανώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια με χρηστικές συμβουλές.

    Από τις 12.00μμ το βράδυ έως τις 12.00-13.00 αύριο το μεσημέρι θα είναι ανοικτή η Ψαραγορά της Βαρβακείου για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Επίσης από αύριο τα ξημερώματα θα είναι ανοιχτοί, οι φούρνοι για να αγοράσουμε την παραδοσιακή λαγάνα, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

    [02] Κοινωνία

    Ολόκληρη η χώρα

    Σε ρυθμούς ξεφαντώματος

    18/2/2007 1:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2007 7:45:18 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού και φέτος αρκετές περιοχές της Ελλάδας, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών. Για άλλη μια χρονιά στο επίκεντρο των εκδηλώσεων η Πάτρα, η Ξάνθη, η Κοζάνη, η Νάουσα, η Θήβα, η Καστοριά, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται και σε αρκετούς δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και φέτος με παρελάσεις αρμάτων, αναβίωση εθίμων, μεταμφιέσεις, φαγοπότι και ξεφάντωμα ως τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι εμπνευσμένες από την ιστορία, την παράδοση αλλά και τη σύγχρονη ζωή. Το καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη διοργάνωση σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το "Κάψιμο του Τζάρου" στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Ο "Τζάρος σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα, ενώ αύριο Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσουν οι Μουντζούρηδες στον Πολύσιτο Ξάνθης, ο Θρακιώτικος Γάμος στον οικισμό Μυρωδάτο και η Καμήλα στη Σταυρούπολη.

    Για την Πάτρα την ελληνική πρωτεύουσα του καρναβαλιού δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένας απέραντος χώρος ξεφαντώματος και διασκέδασης ολόκληρη η πόλη. Φέτος, το καρναβάλι συνδυάζεται με τις εκδηλώσεις της πολιτιστικής πρωτεύουσας ΠΑΤΡΑ 2006. Στην Πάτρα στην καρδιά των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη παρέλαση σήμερα.

    Στην Αθήνα το κέφι και η διασκέδαση έχει αρχίσει και στις γειτονιές. Στην πλατεία Συντάγματος έχει στηθεί η Καρναβαλοχώρα που περιλαμβάνει κινούμενα καρναβαλικά στοιχεία, εξέδρα θεαμάτων και δραστηριότητες, όπως ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, μεταμφιέσεις, χορό κουκλοθέατρο, ζογκλέρ, θέατρα δρόμου, παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα κλπ. πάντα με την καθοδήγηση έμπειρων εμψυχωτών. Σήμερα στο Ζάππειο 12.00, οι μικροί μας φίλοι θα ενθουσιαστούν απ το παιδικό πάρτι με τις Μαγικές Σβούρες. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, καρναβαλιστές και dj για πολύ μουσική και χορό. Κυνήγι θησαυρού. Στις 15.00 Αθηναϊκές Καντάδες και Τραγούδια της Παλιάς Αθήνας με τους λυρικούς καλλιτέχνες Δέσποινα Τσολάκη και Κωνσταντίνο Τζέμο.

    Καθαρά Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα

    Στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα στο Λόφο του Φιλοπάππου στις 12.00 μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν παραδοσιακά τραγούδια μουσική και χορό με τον Σάββα Σιάτρα και την παρέα του. Στις 12.00 στο λόφο του Στρέφη το παραδοσιακό σεργιάνι με τη Στέλλα Διαμαντή σε ένα πρόγραμμα από σμυρναίικα, νησιώτικα, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, ενώ στο λόφο Σκουζέ την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ένωση Παραδοσιακής Μουσικής θα παρουσιάσει μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Και στους τρεις λόφους θα προσφέρονται λαγάνες, ελιές και χαλβάς.

    Στις Σέρρες, την Kαθαρά Δευτέρα, το έθιμο του «Καλόγερου» κλέβει την παράσταση. Αρχικά, κάνουν την εμφάνισή τους οι διαβόητοι Αναστενάρηδες. Έπειτα, ακολουθούν μίμοι, οι οποίοι συνήθως συμμετέχουν και στην παραδοσιακή θεατρική ομάδα. Ο θίασος του «Καλόγερου» αποτελείται από το Βασιλιά, το Βασιλόπουλο, τον καπιστρά, τη νύφη, τη μπάμπω και το εφταμηνίτικο, τους γύφτους με την αρκούδα αλλά και τους Κουρούτζηδες και γυρνάει από σπίτι σε σπίτι, προτού όλοι οι κάτοικοι συγκεντρωθούν για να ξεκινήσει η προετοιμασία του συμβολικού αγρού για τη σπορά. Μετά, άπαντες συμμετέχουν στην αναπαράσταση του θανάτου και της ανάστασης του Καλόγερου.

    Στην Παναγία, ένα παραδοσιακό χωριό της Θάσου, αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα τα διονυσιακά μυστήρια. Τα άρματα ολοκληρώνοντας την παρέλασή τους, παρουσιάζουν σε "θέατρο δρόμου" τα έμμετρα σκωπτικά τους κείμενα, τα οποία απαγγέλλονται στίχο-στίχο από τον αρχηγό του άρματος και επαναλαμβάνονται ρυθμικά από τα υπόλοιπα μέλη. Ακόμα παρουσιάζονται με την ίδια πάντα διάθεση παραδοσιακοί τύπου και χαρακτήρες της Παναγίας εμπνευσμένα από τα παλιά έθιμα.

    Στο Γαλαξίδι, το απόγευμα της Kαθαράς Δευτέρας, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς «αλευρομουτζουρώματα».

    Στις Σέρρες, την Kαθαρά Δευτέρα, το έθιμο του «Καλόγερου» κλέβει την παράσταση. Αρχικά, κάνουν την εμφάνισή τους οι διαβόητοι Αναστενάρηδες. Έπειτα, ακολουθούν μίμοι, οι οποίοι συνήθως συμμετέχουν και στην παραδοσιακή θεατρική ομάδα.

    Στη Ρόδο την Καθαρή Δευτέρα το ξεφάντωμα θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, στις 10:00, στα Πευκάκια του Ροδινιού. Θα αναβιώσουν το αυθεντικό τοπικό έθιμο (τα γνωστά "Κούλουμα"), με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και με το "τρατάρισμα" παραδοσιακών νηστίσιμων γλυκών της ημέρας, κρασιού και αναψυκτικών. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε όλους σχεδόν τους δήμους της Δωδεκανήσου και στις εκδηλώσεις αυτές έντονο θα είναι το τοπικό χρώμα κάθε περιοχής.

    Ξέφρενοι ρυθμοί κι εκτός συνόρων

    Στους ρυθμούς της σάμπα διασκεδάζουν οι Βραζιλιάνοι, καθώς το πιο φημισμένο καρναβάλι του κόσμου πλησιάζει στην κορύφωσή του. Χιλιάδες χορευτές των διάσημων σχολών σάμπα, ξεχύθηκαν στο σαμπαδρόμιο για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά φέτος τα θέματα και τα κοστούμια που επέλεξαν. Το πάθος, και οι ξέφρενοι ρυθμοί τους έχουν κυριεύσει. Όμως κάποιες από τις σχολές, δεν θα έχουν την τύχη να χορέψουν μπροστά στο πλήθος την τελευταία ημέρα του καρναβαλιού, καθώς .το θέμα που είχαν επιλέξει δεν είχε αποδοθεί τέλεια όπως έκριναν οι ειδικοί και τις απέκλεισαν. Τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο για να θαυμάσουν και να συμμετάσχουν στο κέφι και τη χαρά. Οι αρχές προχώρησαν στη δωρεάν διανομή εικοσιπέντε εκατομμυρίων προφυλακτικών, καθώς η σεξουαλική δραστηριότητα ντόπιων και τουριστών, αυξάνεται κατακόρυφα αυτές τις ημέρες.

    Στη Νέα Ορλεάνη, οι κάτοικοι της πόλης ξεχνούν τα προβλήματα που πέρασαν από τον τυφώνα Κατρίνα,και βγαίνουν στους δρόμους να γιορτάσουν τη Μαρντί Γκρα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ακόμη η Νέα Ορλεάνη, οι αρχές εκτιμούν πως περισσότεροι από 700 χιλιάδες τουρίστες έχουν κατακλύσει την πόλη για τους τετραήμερους εορτασμούς.

    Εορταστική και θορυβώδης, η ατμόσφαιρα στην Κίνα και στη Νότια Κορέα. Οι εορτασμοί εκεί δεν έχουν σχέση με το καρναβάλι, αλλά με την έλευση του νέου χρόνου. Τα βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό, εκατοντάδες Κινέζοι χτύπησαν τις καμπάνες, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, ο θόρυβος διώχνει το κακό και φέρνει καλή τύχη. Για τον ίδιο λόγο και οι τυμπανιστές χτύπησαν ρυθμικά τα τύμπανά τους. Εορταστικό το κλίμα και στη Νότιο Κορέα. Στη γιορτή συμμετείχαν και χιλιάδες Βορειοκορεάτες, οι οποίοι δυστυχώς για εκείνους δεν είχαν κοντά τους τις οικογένειές τους.

    [03] Κοινωνία

    Για τα αίτια θανάτου του Βαρθολομαίου

    Την Τρίτη το πόρισμα

    18/2/2007 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δεν επιθυμεί να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Βαρθολομαίου, προφυλακισμένος Δημήτρης Βρακατσέλλης, παρά μόνο αίτηση διαζυγίου από τη σύζυγο του. Η σύζυγός του από την πλευρά της εμμένει στην αρχική κατάθεση της, αρνούμενη οτιδήποτε επιλήψιμο όσον αφορά στις επαγγελματικές της δραστηριότητες. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, η πελάτισσά του Θωμαή Βρακατσέλη, δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου την κατάθεση της, τα πάντα είναι ξεκάθαρα και δεν υπάρχει κάτι κρυφό ή επιλήψιμο. Την τρίτη πέρα από την αίτηση του διαζυγίου θα κατατεθεί πιθανότατα και η ιατροδικαστική έκθεση η οποία αναμένεται να καθορίσει επακριβώς τα αίτια θανάτου του Γιάννη Βαρθολομαίου. Η αιτία είναι προφανής, αλλά ερευνάται και η καρδιά δήλωσε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, ενώ με παρέμβασή της η Ένωση Ιατροδικαστών ζήτησε να μην ασχολούνται με το θέμα όλοι όσοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσης. Πάντως σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο κατηγορούμενος Δημήτρης Βρακατσέλλης εξέφρασε την επιθυμία να δει το συντομότερο τις τρεις του κόρες.

    [04] Κοινωνία

    Σε μονοκατοικία στη Φιλοθέη

    Ληστεία με λεία 11.000 ευρώ

    18/2/2007 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με λεία 11.00 ευρώ και χρυσαφικά διέφυγαν οι τρεις δράστες ληστείας στη μια τα ξημερώματα σε μονοκατοικία στην Φιλοθέη. Οι δράστες φορώντας φόρμες με διακριτικά της Ελληνικής αστυνομίας, εισέβαλαν στο σπίτι σπάζοντας την τζαμαρία του σαλονιού. Αφού ακινητοποίησαν την ιδιοκτήτρια η οποία εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο σαλόνι και παρακολουθούσε τηλεόραση, στη συνέχεια εισέβαλαν στα άλλα δωμάτια όπου κοιμόντουσαν τα παιδιά της καθώς και ένας οικογενειακός φίλος που φιλοξενούσαν και τους ακινητοποίησαν. Οι ληστές άρπαξαν περίπου 11.000 ευρώ και χρυσαφικά και αφού έδεσαν τα θύματά τους με χειροπέδες ετράπησαν σε φυγή.

    [05] Κόσμος

    Κρίσιμες Δημοτικές εκλογές

    Άνοιξαν οι κάλπες στην Αλβανία

    18/2/2007 3:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2007 6:50:46 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών έχουν κληθεί περίπου 2,9 εκατομμύρια Αλβανοί ψηφοφόροι. Οι κάλπες για τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, άνοιξαν στις οκτώ ώρα Ελλάδος στην Αλβανία και οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν δημάρχους ανάμεσα σε τουλάχιστον 1000 υποψηφίους. Οι εκλογές αρχικά είχαν προβλεφθεί για τα τέλη Ιανουαρίου, όμως η πολιτική κρίση στη χώρα κατέστησε αναγκαία τη χρονική μετάθεσή τους. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, σε ολόκληρη τη χώρα έχουν συσταθεί 384 τοπικές επιτροπές εκλογών, ενώ έχουν δημιουργηθεί και 4.771 εκλογικά κέντρα. Την εκλογική διαδικασία παρακολουθούν 3.000 Αλβανοί και 400 ξένοι παρατηρητές. Πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα 4.721 εκλογικά τμήματα για να συνοδεύσουν ασφαλώς τις κάλπες και ν αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Μεγάλη σημασία, δίνεται στην εκλογική μάχη στην πρωτεύουσα, Τίρανα, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα κατέβασε ως υποψήφιο δήμαρχο τον 34χρονο Υπουργό Εσωτερικών Σοκόλ Ολντάσι, 34 ετών, ενώ η αριστερή αντιπολίτευση υποστηρίζει τον απερχόμενο δήμαρχο, κι επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, 42 ετών.

    Καταγγελίες για νοθεία

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε Τίρανα και Χιμάρα καθώς υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθεια νοθείας. Μέχρι στιγμής το πιο σοβαρό επεισόδιο, συνέβη στο Ελμπασάν, όπου η ψηφοφορία ξεκίνησε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ωρών, την οποία απέδωσε σε "τεχνικά προβλήματα" ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Λέοναρντ Όλι. Για διπλοψηφίες έκανε λόγο ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπλέντι Κλόσι, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των μελών της Επιτροπής, κατηγορώντας τα ότι δε φρόντισαν να αποτραπούν οι διπλοψηφίες, ώστε να μην υπάρξει νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως υποστήριξε, η μελάνη που διέθεσαν στα εκλογικά κέντρα και με την οποία σφραγίζονται τα δάχτυλα των ψηφοφόρων, ώστε να μην μπορούν να ξαναψηφίσουν, δεν είναι καλής ποιότητας και δεν παραμένει ανεξίτηλη για εύλογο χρονικό διάστημα. Την ανησυχία του άλλωστε για προσπάθεια νοθείας του αποτελέσματος από την κυβέρνηση, την είχε εκφράσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και πριν από τις εκλογές. Το πιο σοβαρό επεισόδιο, το οποίο κατήγγειλε η αξιωματική αντιπολίτευση του σοσιαλιστικού κόμματος, σημειώθηκε στα Τίρανα όπου -σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Παντελή Μάϊκο - άνθρωποι του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος σε ένα φωτοτυπικό γραφείο έκαναν φωτοτυπίες διαβατηρίων και πιστοποιητικών ενώ στο ίδιο γραφείο βρέθηκε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Φέρτιναντ Πόνε.

    [06] Ιράκ

    Από διπλό βομβιστικό χτύπημα

    Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

    18/2/2007 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Πενήντα πέντε νεκροί και 128 τραυματίες, είναι ο απολογισμός διπλού βομβιστικού χτυπήματος στην ανατολική Βαγδάτη. Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν με μικρή χρονική διαφορά σε ανοιχτή αγορά στην κυρίως σιιτική περιοχή Νέα Βαγδάτη της Ιρακινής πρωτεύουσας. Η αγορά ισοπεδώθηκε. Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση που σημειώνεται μετά την έναρξη της εφαρμογής του νέου σχεδίου ασφαλείας από τις Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις, για την εκρίζωση της βίας στη Βαγδάτη. Άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δέκα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη άλλο ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία του Σαντρ Σίτι, μια φτωχογειτονιά της ανατολικής Βαγδάτης που εξαπλώνεται ολοένα και είναι το προπύργιο του παραστρατιωτικού Στρατού του Μέχντι του αντιαμερικανού κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

    [07] Μ. Ανατολή

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

    Στα Ιεροσόλημα η Ράις

    18/2/2007 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2007 6:44:28 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, προερχόμενη από τη Βαγδάτη όπου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη λίγων ωρών. Η κυρία Ράις θα προεδρεύσει της τριμερούς συνάντησης, με τον Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, η οποία ελπίζεται ότι θα θέσει και πάλι σε κίνηση την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Κατά την παραμονή της στην περιοχή η κ. Ράις έχει συνομιλίες με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία, ωστόσο τόσο η ίδια, όσο και η ισραηλινή ομόλογός της, Τζίπι Λίβνι, τόνισαν πως η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας θα πρέπει πρώτα να σεβαστεί τους όρους της διεθνούς κοινότητας για να συνεργαστούν μαζί της. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θα περιμένει να δει πρώτα τη σύνθεση της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης πριν αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντί της. Ο εντολοδόχος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, διαθέτει συνολικά πέντε εβδομάδες για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος που συμφώνησε στις 8 Φεβρουαρίου στη Μέκκα, με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, της Φάταχ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κερδισμένος ο Παναθηναϊκός

    18/2/2007 11:54:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ημέρα του Παναθηναϊκού ήταν η 22η αγωνιστική. Στο κατ όνομα ντέρμπυ του ΟΑΚΑ "σκόρπισε" την οικτρή ΑΕΚ με 4-1 με εκπληκτική απόδοση και την προσπέρασε στη δεύτερη θέση που οδηγεί στο χρυσοφόρο Champions League. Η ΑΕΚ με άμυνα για τα θηρία και ανύπαρκτη οργάνωση στο χώρο του κέντρου, έγινε εύκολη λεία για τους επιθετικούς του Παναθηναϊκού και προκάλεσε την οργή των οπαδών της που ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια στις εξέδρες. Ο Ολυμπιακός αμόλυσε καλούμπα και ξέφυγε με 11 βαθμούς στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκα. Θύμα του αυτή τη φορά ήταν ο Ατρόμητος που τον κέρδισε εύκολα με 4-1. Σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνει πια ο Ηρακλής που μετά την ήττα στο Καυταντζόγλειο με 1-0 από τον Εργοτέλη βλέπει τη θηλειά να σφίγγει γύρω από το λαιμό του. ΠΑΟΚ και ΟΦΗ πήραν σημαντικές νίκες στην προσπάθεια που κάνουν για την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κερδίζοντας τον Αρη και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς αντίστοιχα. Στην 7η θέση σκαρφάλωσε η Λάρισα και απαλλάσσεται προσωρινά πό το άγχος του υποβιβασμού μετά την δύσκολη νίκη επί του Πανιωνίου με 1-0. Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας: Αιγάλεω-Ιωνικός 3-1 (22΄ Κουμορτζί, 38΄(πεν) Νικολόπουλος, 90΄+4 Ψωμάς - 72΄ Ουκάρ) ΠΑΟΚ-Αρης 1-0 (22΄ Μελίσσης) Ηρακλής-Εργοτέλης 0-1 (85΄ Μπουντιμίρ) ΟΦΗ-Απ. Καλαμαριάς 2-0 (5΄ Ουέλινγκτον, 72΄ Οφορίκουε) Κέρκυρα-Ξάνθη 0-0 Λάρισα-Πανιώνιος 1-0 (83΄ Αντσουέ) Ολυμπιακός-Ατρόμητος 4-1 (27 Μπόρχα, 35 Ριβάλντο, 48 Καστίγιο, 88 Παππάς-52 πεν. Λουτσιάνο) ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-4 (88 Καπετάνος-3 Γκούμας, 8 Νίνης, 24 Σαλπιγγίδης, 67 Ιβαντσιτς)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 22 αγώνες) 1. Ολυμπιακός 56 2. Παναθηναϊκός 45 3. ΑΕΚ 43 4. ΠΑΟΚ 32 5. Αρης 30 . ΟΦΗ 30 7. Λάρισα 28 8. Ατρόμητος 27 . Εργοτέλης 27 10. Πανιώνιος 26 . Αιγάλεω 26 . Κέρκυρα 26 . Ξάνθη 26 14. Απόλλων Καλαμαριάς 25 15. Ηρακλής 22 16. Ιωνικός 4 * Από τον Ιωνικό έχουν αφαιρεθεί πέντε βαθμοί

    Ο Πίνακας των σκόρερ:

    13 γκολ: Σαλπιγγίδης (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ), Ριβάλντο (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) 12 γκολ: Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Μίετσελ (ΠΑΟΚ) 10 γκολ: Καστίγιο (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) 9 γκολ: Ντρούλιτς (ΟΦΗ) 8 γκολ: Ζούλιο Σέζαρ (ΑΕΚ), Κόκε (ΑΡΗΣ), Παπαδόπουλος (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παναθηναϊκός 4 αστέρων

    18/2/2007 9:59:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο ΟΑΚΑ κόντρα στην... υπνωτισμένη ΑΕΚ, καθώς κατάφερε να προηγηθεί με 3-0, στα πρώτα 24 λεπτά και να καθαρίσει το ντέρμπι της 22ης ημέρας της Σούπερ Λίγκας. Ο Παναθηναϊκός τελικά επικράτησε με 4-1 και πέρασε στην δεύτερη της βαθμολογίας, η οποία είναι και το ζητούμενο για τις δύο ομάδες, καθώς οδηγεί στα προκριματικά του τσάμπιονς λιγκ. Η ομάδα του Μουνιόθ, με τον Σωτήρη Νίνη να εντυπωσιάζει πάλι με το ταλέντο του, κυριάρχησε από το πρώτο λεπτό και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους γηπεδούχους που δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, καθώς το ντέρμπι μόνο ντέρμπι δεν ήταν... Η ΑΕΚ ξεκίνησε το ντέρμπι... υπνωτισμένη και ο Παναθηναϊκός δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και κατάφερε να βάλει πολύ γρήγορα τρία γκολ. Μόλις στο 3ο λεπτό άνοιξε το σκορ. Εκτέλεση κόρνερ από τον Νίνη, τρομερή κεφαλιά του Γκούμα και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Σορεντίνο (1-0). Το γκολ αντί να ξυπνήσει τους γηπεδούχους, τους... κοίμισε περισσότερο και στο 8ο λεπτό ήρθε η δεύτερη ψυχρολουσία και πάλι από κόρνερ. Εκτέλεση κόρνερ, οι παίκτες της ΑΕΚ και πάλι δεν μπόρεσαν να διώξουν, ο Νίνης έκανε εκπληκτικό σουτ, η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα. Στη συνέχεια η ΑΕΚ προσπάθησε να πατήσει στα πόδια της, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν είχε ολοκληρώσει το εκπληκτικό του ξεκίνημα. Στο 24ο λεπτό ΑΕΚ έπεσε για μια ακόμη φορά στο καναβάτσο, καθώς ο Σαλπιγγίδης ξέφυγε από τα δεξιά και με εντυπωσιακό εν κινήσει νίκησε τον Σορεντίνο, προκαλώντας έξαλλα πανηγύρια στους φιλοξενούμενους και νέο σοκ στους γηπεδούχους. Η συνέχεια ήταν το ίδιο εφιαλτική για την ομάδα του Φερέρ, καθώς στα επόμενα λεπτά ο Παναθηναϊκός είχε ευκαιρίες για να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο σκορ, με προσπάθειες των Ιβαντσιτς (25) και Παπαδόπουλου (28). Στην επανάληψη ο Σέρα Φερέρ έκανε κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να δώσει περισσότερη επιθετικότητα στην ΑΕΚ, αλλά τίποτα δεν έδειξε να αλλάζει. Πίεσαν οι γηπεδούχοι, αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι καλό. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός ήταν σκέτο φαρμάκι στις αντεπιθέσεις και στο 66ο λεπτό έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στο σκορ. Εκπληκτική μακρινή μπαλιά του Νίνη για τον Ιβαντσιτς, που απέφυγε τον Παπασταθόπουλο, ο οποίος είχε μείνει μόνος του στην άμυνα, για να πλασάρει στη συνέχεια ιδανικά τον Σορεντίνο. Από εκεί και πέρα το ματς τελείωσε. Η ΑΕΚ δεν είχε καμιά διάθεση να αντιδράσει και απλά περίμενε να λυτρωθεί από το τελικό σφύριγμα του διαιτητή. Το μόνο που κατάφερε ήταν να πετύχει το γκολ της τιμής με τον Καπετάνο στο 88ο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια σπουδαία νίκη και την πανηγύρισε δεόντως... Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτ/νίας) Κίτρινες: Σορεντίνο, Καμπάνταης, Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ - Ιβαντσιτς, Μπόβιο. Οι συνθέσεις: ΑΕΚ (Λορένσο Σέρα Φερέρ): Σορεντίνο, Πλιάτσικας, Παπασταθόπουλος, Τσιρίλο, Τζιωρτζιόπουλος (46 Κονέ), Ζήκος, Τόζερ (46 Μαντούκα), Καφές (61 Καπετάνος), Ζούλιο Σέζαρ, Καμπάνταης, Λυμπερόπουλος. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Βίκτορ Μουνιόθ): Εμπέντε, Λεοντίου, Γκούμας (78 Αντονσον), Μόρις, Νίλσον, Μπόβιο (67 Βύντρα), Τζιόλης, Ιβανσιτς, Νίνης, Παπαδόπουλος (67 Μάντζιος), Σαλπιγγίδης.

    Επεισόδια στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ Τρεις οπαδοί της ΑΕΚ συνελήφθησαν για συμμετοχή στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και ένας για κατοχή ναρκωτικών. Από πέτρες τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά στο μάτι, που μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με την αστυνομία τα επεισόδια άρχισαν, περίπου δέκα λεπτά πριν από την λήξη του αγώνα όταν περίπου 100 οπαδοί της ΑΕΚ πέρασαν από την θύρα 35 στην 31, με σκοπό να επιτεθούν στους παράγοντες της ομάδας, στην θύρα των επισήμων. Εμποδίστηκαν, όμως, από τις δυνάμεις των ματ και στην συνέχεια βγήκαν από το χώρο του σταδίου, στην ράμπα της θύρας 35, όπου μαζί και με άλλους οπαδούς άρχισαν να πετάνε πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που τους εμπόδιζαν να ξαναμπούν στις κερκίδες. Οι αστυνομικού έκαναν χρήση δακρυγόνων και κατάφεραν να τους απομακρύνουν. Οι οπαδοί της ομάδας έφυγαν τελικά από το γήπεδο, συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να υπάρξει συνέχεια στα επεισόδια.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανετη νίκη του Ολυμπιακού

    18/2/2007 9:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ρυθμούς ρελαντί ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-1 τον Ατρόμητο, στο πλαίσιο της 22ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, και έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιβάλει τον ρυθμό της και να προσθέσει μια ακόμη νίκη στο ενεργητικό της. Ο Ατρόμητος ήθελε το θετικό αποτέλεσμα, προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει προβλήματα στους πρωταθλητές μέσα στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά στο γήπεδο και έδειξε ότι δεν θα άφηνε πολλά περιθώρια στον Ατρόμητο. Βέβαια οι γηπεδούχοι είχαν την πρώτη καλή ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ, όταν στο 4 από σέντρα από τα αριστερά, ο Λουτσιάνο σηκώθηκε πιο ψηλά από όλους και έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη. Στη συνεχεία ο Ανατολάκης έδιωξε σε κόρνερ. Από εκεί και πέρα οι πρωταθλητές κυριάρχησαν στο γήπεδο. Στο 17 τεράστια ευκαιρία του Ολυμπιακού όταν από λάθος, ο Μπόρχα βρέθηκε απέναντι από τον Ανδριόλα. Το σουτ του πάντως ήταν τόσο αδύναμο που ο πορτιέρο του Ατρομήτου, μπλόκαρε σαν σε προπόνηση. Η πίεση συνεχίστηκε και καρποφόρησε στο 27ο λεπτό της συνάντησης. Ο Καστίγιο μπήκε στην περιοχή αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει την μπάλα. Αυτή όμως κατέληξε στον Τοροσίδη που εκμεταλλεύτηκε λάθος της άμυνας του Ατρομήτου και πάσαρε παράλληλα στον Μπόρχα που σε κενό τέρμα κατάφερε να κάνει το 1-0. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει και πολύ γρήγορα ήρθε και το δεύτερο γκολ. Στο 35 ο Ζεβλάκοφ σέντραρε από τα αριστερά στον αμαρκάριστο Ριβάλντο που έχασε αρχικά το κοντρόλ. Στη συνέχεια πάντως ο Βραζιλιάνος κεραυνοβόλησε με το δεξί το τέρμα του Ανδριόλα. Και δεν σταμάτησε εκεί ο Ολυμπιακός. Με την αρχή της επανάληψης ανέβασε και άλλο τον δείκτη του σκορ. Στο 48 ωραία μπαλιά τρύπα στον Καστίγιο από τον Μπόρχα. Ο πρώτος βρέθηκε τετ-α-τετ από τον Ανδριόλα, τον πέρασε και σε κενό τέρμα με το δεξί κατάφερε να κάνει το 3-0. Στο 52ο λεπτό ο Ατρόμητος κατάφερε να μειώσει. Ο Λουτσιάνο κέρδισε πέναλτι από τον Ζούλιο Σέζαρ, το εκτέλεσε ο ίδιος και διαμόρφωσε το 3-1. Το παιχνίδι συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο, μολονότι ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε από το 62ο λεπτό με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Νέρι Καστίγιο. Το ματς έκλεισε στο 88ο λεπτό με το γκολ του Παππά, ο οποίος αποθεώθηκε από τους φιλάθλους. Διαιτητής: Παπασταμάτης (Αθηνών) Κίτρινες: Μάριτς, Στολτίδης - Ολιβέιρα, Κορακάκης Κόκκινες: 62 Καστίγιο Οι συνθέσεις των ομάδων: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Νικοπολίδης, Σέζαρ, Ανατολάκης, Ζεβλάκοφ, Πάντος, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο (90΄ Μάριτς), Στολτίδης (70 Παππάς), Τοροσίδης, Μπόρχα (57 Ταραλίδης), Καστίγιο. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Ντράγκαν Κοκότοβιτς): Ανδριόλας, Γεωργίου, Ρόβας (85΄ Κουτσοσπύρος), Ντόε (65 Λαζανάς), Ολιβέιρα, Γελαδάρης, Λουτσιάνο, Ραγκουέλ, Κούτσης (55 Σανόκο), Κορακάκης, Μαγκντί.

    Ριβάλντο: «Θα κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό» Την παραμονή του στον Ολυμπιακό για ακόμη έναν χρόνο προανήγγειλε ο Ριβάλντο, στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα του «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Ατρόμητο. Ερωτηθείς σχετικά, ο Βραζιλιάνος άσος των «ερυθρολεύκων» αποκάλυψε ότι «το θέμα με τα παιδιά είναι τυπικό. Θα έρθουν στην Ελλάδα και εγώ θα μείνω στον Ολυμπιακό. Σε λίγες ημέρες θα μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες». Ο Ριβάλντο δεν θέλησε να αποκαλύψει αν έχει υπογράψει ήδη συμβόλαιο, αρκούμενος στη δήλωσή του, ήταν όμως σαφής όταν κλήθηκε να απαντήσει για το αν θα ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική καριέρα του στον Ολυμπιακό: «Ναι, αυτό θα γίνει. Ξέρετε ότι αγαπάω πάρα πολύ την ομάδα και τον κόσμο της».

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πολύτιμη νίκη της Λάρισας

    18/2/2007 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με γκολ του Ανρί Αντσουέ επτά λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, η Λάρισα νίκησε 1-0 τον Πανιώνιο στο Αλκαζάρ, στο πλαίσιο της 22ης ημέρας της Σούπερ Λίγκας. Οι «βυσσινί» κατέκτησαν τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς σ΄ένα πολύ κρίσιμο ματς, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες αλλά και στην ικανότητα του Στέφανου Κοτσόλη, ο οποίος στο 60΄ απέκρουσε πέναλτι του Τζιμπούρ. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΛ διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει την «κλασική» ευκαιρία. Εφτασε κοντά στο γκολ στο 25΄ όταν ο Γκούγκα εκτέλεσε φάουλ στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί δοκάρι του Κένινγκ. Στο 53΄, στην πρώτη ολοκληρωμένη επιθετική ενέργεια των γηπεδούχων, ο Αλωνεύτης βρέθηκε σε θέση βολής όμως ο γκολκίπερ του Πανιωνίου τον πρόλαβε με έξοδο. Η πιο σημαντική φάση του αγώνα, εξελίχθηκε στο 60ο λεπτό όταν ο Διγκόζης ανέτρεψε τον Βάγκνερ μέσα στην περιοχή της Λάρισας. Το πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής Κάκος εκτέλεσε ο Ραφίκ Τζιμπούρ, αλλά ο Στέφανος Κοτσόλης έπεσε σωστά την αριστερή γωνία του και απέκρουσε, κρατώντας για ακόμη μία φορά «όρθια» τη Λάρισα. Σ΄ένα ματς «όλα τα λεφτά» όπως το σημερινό, η απώλεια ενός πέναλτι οπωσδήποτε επιδρά καθοριστικά στην ψυχολογία των δύο ομάδων. Ηδη ο Δώνης με τις κινήσεις του είχε δώσει το στίγμα, εξαντλώντας τις αλλαγές του από το 62΄, ενώ εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά φέτος τον Μπαχράμη (μετά από απουσία έξι μηνών) και τον νεοαποκτηθέντα Ανρί Αντσουέ. Στο τελευταίο 20λεπτο οι «βυσσινί» αύξησαν την πίεση και στο 83΄ άνοιξαν το σκορ. Από μπαλιά του Κλέιτον, ο Κόζλεϊ σούταρε πάνω στην κίνηση, ο Κένινγκ απέκρουσε και στη συνέχεια την κόντρα μεταξύ του Σλοβάκου και του Πλετς εκμεταλλεύθηκε ο Αντσουέ που απλώς «έσπρωξε» τη μπάλα στα δίχτυα και «χρίσθηκε» σκόρερ στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Οι γηπεδούχοι κράτησαν το προβάδισμα έως το τέλος, αφού στο 89΄ ο Κατσιαρός απομάκρυνε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή μετά την προσπάθεια του Παύλου. Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας) Κίτρινες: Κατσιαρός, Βάλλας, Διγκόζης, Κλέιτον - Πλετς Οι συνθέσεις: ΛΑΡΙΣΑ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Νταμπίζας, Βάλλας, Διγκόζης, Κατσιαρός, Ντα Κόστα (57΄ Μπαχράμης), Κλέιτον, Μπασιλά, Γκούγκα (46΄ Αντσουέ), Αλωνεύτης (62΄ Αλεξάνδρου), Κόζλεϊ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εβαλντ Λίνεν): Κένινγκ, Μανιάτης, Γκασπάρ, Πλετς, Μπρέσκα, Τσικιτσβίλι, Αραβίδης (87΄ Καρνέιρο), Μάκος (87΄ Παύλου), Σπυρόπουλος, Βάγκνερ (61΄ Γουνδουλάκης), Τζιμπούρ

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νηστήσιμο από γκολ το Κέρκυρα-Ξάνθη

    18/2/2007 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις Κέρκυρα και Ξάνθη, στο μεταξύ τους παιχνίδι της 22ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, το οποίο διεξήχθη στο νησί των Φαιάκων και έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0). Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο, με τις δύο ομάδες να επιδιώκουν το γκολ και να δημιουργούν ευκαιρίες, τις οποίες όμως αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν. Η Ξάνθη απείλησε πρώτη, αλλά ο Σιντιμπέ απέκρουσε την κεφαλιά του Καζάκη στο 6΄, το σουτ του Ζουέλα στο 14΄ και πάλι το σουτ του Καζάκη στην εξέλιξη της φάσης. Από τη δική της μεριά η Κέρκυρα είχε την πρώτη ευκαιρία στο 10, αλλά ο Μάλαρζ εξουδετέρωσε το σουτ του Σκούφαλη, όπως και στο 25, που σταμάτησε την ωραία προσπάθεια του Ντα Σίλβα κι έτσι το ημίχρονο έληξε χωρίς τέρματα. Ο τερματοφύλακας της Ξάνθης ήταν ο πρωταγωνιστής και στο ξεκίνημα της επανάληψης (49΄), καθώς αρχικά το σουτ του Σκούφαλη και αμέσως μετά έπεσε στα πόδια του Ντ Ακόλ και κράτησε την εστία του ανέπαφη. Στη συνέχεια η Κέρκυρα ανέβασε το ρυθμό της και στο 69 ένα εξαιρετικό σουτ του Γκουστάβο πέρασε μόλις άουτ, ενώ την ίδια τύχη είχε και το πολύ καλό σουτ του Ντα Σίλβα στο 77΄. Στα τελευταία λεπτά οι φιλοξενούμενοι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την άμυνά τους και για να πάρουν τον βαθμό της ισοπαλίας, κάτι που κατάφεραν, αφού οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν άλλη δύσκολη κατάσταση στην αντίπαλη περιοχή. Διαιτητής: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης) Κίτρινες: Καραδήμος, Ντα Σίλβα - Κωστούλας, Κουεντραόγκο, Γαρπόζης Οι συνθέσεις: ΚΕΡΚΥΡΑ (Μπάμπης Τεννές): Σιντιμπέ, Σίκοφ, Ντα Σίλβα, Καραδήμος, Γκουστάβο, Σκούφαλης, Ντ Ακόλ (74΄ Φότι), Γκουέλα, Φλαβίνιο, Βαρτζιώτης (51΄ Καγκιούζης), Φούφουλας. ΞΑΝΘΗ (Σάββας Κωφίδης): Μάλαρτζ, Μαχράτζε, Λαμπριάκος, Κωστούλας, Κοντοδήμος, Ζουέλα, Κουεντραόγκο, Κιντάνα (61΄ Σονκό), Γαρπόζης, Μάνσο (76 Ολισαντέμπε), Καζάκης (88΄ Βρύζας).

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Βλέπει" ΟΥΕΦΑ ο ΟΦΗ

    18/2/2007 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με σκόρερς τους Ουέλινγκτον (5΄) και Οφορίκουε (72΄) ο ΟΦΗ επικράτησε 2-0 του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο «Παγκρήτιο» στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Χάρη στη νίκη της αυτή, η ομάδα του Ράινερ Μάουρερ έπιασε τον Αρη στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και παραμένει στη διεκδίκηση μιας θέσης που οδηγεί στο κύπελλο UEFA. Οι φιλοξενούμενοι, που διεκδίκησαν με πάθος το θετικό αποτέλεσμα, εξακολουθούν να βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη». Μόλις στο 5ο λεπτό ο Σίμιτς εκτέλεσε κόρνερ για τους γηπεδούχους και ο Νταμιάο Ουέλινγκτον νίκησε στον αέρα την άμυνα του Απόλλωνα και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Το γρήγορο γκολ, όπως ήταν φυσικό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ροή του αγώνα. Οι Θεσσαλονικείς ήταν αναγκασμένοι από πολύ νωρίς να βγουν μπροστά για να κυνηγήσουν την ισοφάριση. Ετσι, εκμεταλεύθηκαν τους χώρους που άφησε ο ΟΦΗ και απείλησαν άμεσα δύο φορές με τον Περόνε (16΄, 35΄) και μία με τον Σιλά (39΄), αλλά ήταν άστοχοι στην τελική προσπάθεια κι έτσι οι παίκτες του Ράινερ Μάουρερ πήγαν με προβάδισμα στα αποδυτήρια. Σχεδόν με τη σέντρα του β΄ ημιχρόνου, η Καλαμαριά βρέθηκε «μια ανάσα» από την ισοφάριση, αλλά η κεφαλιά του Περόνε «τράνταξε» το οριζόντιο δοκάρι. Λίγα λεπτά αργότερα, στο 58΄, ο Σαρακατσάνος ανέτρεψε τον Σφακιανάκη σε προφανή θέση για γκολ και ο διαιτητής του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Με 10 παίκτες οι φιλοξενούμενοι είχαν πλέον έναν... γολγοθά μπροστά τους, παρόλα αυτά όμως στο 60΄ πάλι ο Περόνε βρέθηκε σε θέση βολής και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα προς την εστία, για να δει τον Μιχάλη Σηφάκη να «απογειώνεται» και να πραγματοποιεί εντυπωσιακή απόκρουση. Στο 63΄ ο ΟΦΗ έχασε μοναδική διπλή ευκαιρία, όταν ο Κόβατς απέκρουσε το τετ-α-τετ του Νουαφόρ και στη συνέχεια ο Κόλτσης έδιωξε πάνω στη γραμμή το σουτ του Οφορίκουε. Το ματς «τελείωσε» στο 72΄, όταν σε αντεπίθεση του ΟΦΗ ο Πίτερ Οφορίκουε έφυγε μόνος και πλάσαρε εύστοχα τον Κόβατς για να διαμορφώσει το τελικό 2-0. Ο ΟΦΗ πανηγύρισε μια νίκη που ουσιαστικά τον βγάζει έξω από τις ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν -λιγότερο ή περισσότερο- με υποβιβασμό και βάσει προγράμματος μπορεί πλέον να συγκεντρωθεί στον στόχο της εξασφάλισης ενός ευρωπαϊκού «εισιτηρίου». Διαιτητής: Γερμανάκος (Αθηνών) Κόκκινη: Σαρακατσάνος (58΄) Κίτρινες: Τσίπεφ - Περόνε Οι συνθέσεις: ΟΦΗ (Ράινερ Μάουρερ): Σηφάκης, Αρβανίτης, Ουέλινγκτον Ναγκουέιρα, Ισά, Κουνενάκης (18΄ Τσίπεφ), Πίτσος, Σίμιτς, Σφακιανάκης, Νουαφόρ (88΄ Λαρόκ), Οφορίκουε, Ντρούλιτς ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Μάκης Κατσαβάκης): Κόβατς, Γαλανόπουλος, Κόλτσης, Σιλά (66΄ Βέλα Τζούνιορ), Φυτανίδης, Σαρακατσάνος, Παπαδόπουλος, Φαβάλι (77΄ Χαλαουάνι), Ουέλινγκτον Γκονσάλβες (66΄ Καραλιόπουλος), Ορφανός, Περόνε

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σοκ για τον Ηρακλή

    18/2/2007 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οδυνηρή ήττα γνώρισε ο Ηρακλής μέσα στο «Καυτανζόγλειο» στάδιο με 1-0 από τον Εργοτέλη, για την 22η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Το «χρυσό» γκολ σημείωσε ο Μπουντιμίρ στο 85΄. Στο α΄ ημίχρονο παίχθηκε κακό ποδόσφαιρο. Το άγχος ήταν εμφανές στις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών του «γηραιού», που διατήρησαν μια πρωτοβουλία κινήσεων, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Από την άλλη μεριά ο Εργοτέλης έπαιξε με αμυντικούς προσανατολισμούς, εξουδετέρωσε τον Αλιούτα και κατάφερε να κρατήσει τους όποιους κινδύνους μακριά από την εστία του Πόζα. Είναι ενδεικτικό πως μόνο μια φάση έγινε μέσα σε 45 λεπτά, όταν στο 18 ο Σίσιτς σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά εξουδετερώθηκε εύκολα από τον τερματοφύλακα της φιλοξενούμενης ομάδας. Στο β ημίχρονο η ποιότητα του αγώνα ανέβηκε κάπως και ο Ηρακλής άσκησε μεγαλύτερη πίεση, όμως όσες φορές βρέθηκε σε θέση «βολής», βρήκε απέναντί του τον Πόζα σε ετοιμότητα, όπως στο 53 όταν απέκρουσε την κεφαλιά του Χλωρού και στο 54 όταν απέκρουσε την κεφαλιά του Μπιλίσκοφ. Οσο περνούσε η ώρα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβαζε επιθετικούς, μήπως και «σπάσει» την άμυνα του Εργοτέλη, όμως όχι μόνο δεν κατάφερε να σκοράρει, αλλά βρέθηκε εκτεθειμένος στα «μετώπισθεν» κι αυτό το «πλήρωσε» στο 85, όταν ο νεοεισελθών Μπουντιμίρ βρήκε χώρο μπροστά του, μπήκε στην περιοχή και με σουτ πέτυχε το γκολ, που έδωσε στην ομάδα του τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς και «βύθισε» τον Ηρακλή σε άσχημες περιπέτειες. Η ήττα αυτή προκάλεσε «έκρηξη» στις τάξεις των φιλάθλων του «γηραιού», με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις στα τελευταία λεπτά του αγώνα και να κρατηθούν επτά λεπτά καθυστέρησης. Διαιτητής: Πολατιάν (Πέλλας) Κίτρινες: Σίσιτς, Δρούγας, Πουρσανίδης, Παπαποστόλου - Κένεντι Οι συνθέσεις: ΗΡΑΚΛΗΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπαντής, Μαυρογενίδης, Δρούγας, Δέντσας, Μπιλίσκοφ, Πουρσανίδης, Παπαζαχαρίας, Χλωρός (67 Παπαποστόλου), Αλιούτα (79 Φορτούζι), Σίσιτς (76 Παπαδόπουλος), Ερέρα. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Πόζα, Χίμπλινγκερ, Κορδονούρης, Χάτζι (66 Φραγκουλάκης), Ίανστσουκ, Τζούνιορ, Μίλαντιν, Μελισσάς (81 Μπουντιμίρ), Κένεντι, Τάσιτς, Ογκνιένοβιτς (54 Κοιλιάρας).

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέταξε ψηλά ο αετός του βορά

    18/2/2007 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νίκη με... θέα στο Κύπελλο UEFA σημείωσε ο ΠΑΟΚ, καθώς στο μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στο γήπεδο της Τούμπας νίκησε 1-0 τον Αρη, για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Το «χρυσό» γκολ πέτυχε ο Μελίσσης στο 22΄, ενώ στο 55΄ οι φιλοξενούμενοι έχασαν μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσουν, όταν ο Φερνάντες απέκρουσε το πέναλτι του Παπαδόπουλου. Ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ πιο δυνατά στο παιχνίδι και ήταν αυτός που απείλησε για γκολ. Αρχικά μόλις στο 2ο λεπτό με τον Γεωργιάδη, που σούταρε χωρίς αποτέλεσμα, και στη συνέχεια με τον Μίετσελ δύο φορές, στο 15΄, όταν σούταρε μέσα από την περιοχή και η μπάλα πέρασε δίπλα από τη συμβολή των δοκών, και στο 16΄, όταν απέναντι στον Χαλκιά σούταρε πάνω του. Ο τερματοφύλακας του Αρη ήταν ο μοιραίος παίκτης στο 22΄, καθώς σε φάουλ του Αραμπατζή από δεξιά και κεφαλιά του Μελίσση, έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του κι έτσι ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ. Μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου ο Αρης ισορρόπησε το παιχνίδι, όμως κυριάρχησαν οι δυνατές μονομαχίες, τα πολλά νεύρα και οι εντάσεις και όχι οι ευκαιρίες. Με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου στο δεύτερο μέρος (55΄), οι φιλοξενούμενοι «άγγιξαν» την ισοφάριση, όταν ο Αραμπατζής με το σώμα του έριξε κάτω τον Πάουλο Κόστα, ο Κασναφέρης έδωσε πέναλτι, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, όμως ο Φερνάντες απέκρουσε και κράτησε το προβάδισμα για την ομάδα του. Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την άμυνά του. Ο Αρης προσπάθησε να πιέσει για την ισοφάριση και ο Κίκε Ερνάντεθ με τις αλλαγές του επιχείρησε να αλλάξει την εικόνα του αγώνα, όμως οι γηπεδούχοι με ασταμάτητο τρέξιμο και σωστές τοποθετήσεις μέσα στο γήπεδο κατάφεραν να κρατήσουν τους φιλοξενούμενους μακριά από την εστία τους κι έτσι έφτασαν στην σημαντική νίκη, τόσο από βαθμολογικής πλευράς όσο και από θέμα γοήτρου, απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό τους. Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθήνας) Κίτρινες: Ηλιάδης, Μπαλάφας, Γεωργιάδης, Αραμπατζής, Τόργκελε - Κοϊρα, Κολτσίδας, Βαγκέλι Οι συνθέσεις: ΠΑΟΚ (Γιώργος Παράσχος): Φερνάντες, Αραμπατζής, Μπαρκαουάν, Χαραλάμπους, Μελίσσης, Ηλιάδης (76΄ Μουμίν), Ζαγοράκης (40΄ λ.τ. Βαγγελής), Μπαλάφας, Γεωργιάδης (90΄ Μελιζάς), Τόργκελε, Μίετσελ. ΑΡΗΣ (Κίκε Ερνάντεθ): Χαλκιάς, Παπαδόπουλος, Κουλουχέρης, Κολτσίδας (52΄ Βαγκέλι), Τίνγκα (79΄ Χοσέ Λουίς), Κοϊρα (37΄ Γκαρσία), Νεμπεγλέρας, Παλαθουέλος, Πάουλο Κόστα, Χαβίτο, Κόκε.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη-ανάσα για το Αιγάλεω

    18/2/2007 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μεγαλύτερη δυσκολία απ ό,τι δείχνει το τελικό 3-1, νίκησε το Αιγάλεω τον Ιωνικό στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης» για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Ενα πρόβλημα που προέκυψε στις εμφανίσεις των δύο ομάδων, στάθηκε αφορμή για να αρχίσει το παιχνίδι με πεντάλεπτη καθυστέρηση. Το Αιγάλεω μπήκε από την αρχή πιο δυνατά κι αφού στο 2 το σουτ του Νικολόπουλου πέρασε άουτ και στο 6 η κεφαλιά του Τσέζαρεκ εξουδετερώθηκε από τον Ερνάντο, ήρθε ο Κουμορτζί στο 22 να βρεθεί σε θέση βολής και με σουτ να «ανοίξει» το σκορ. Στο 32 ο Γιάννου απέκρουσε το σουτ του Μπαστιανίνι και πέντε λεπτά αργότερα ο Ξενίδης ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Μουστόγιαννη. Το πέναλτι εκτέλεσε ο Νικολόπουλος και έκανε το 2-0 (38΄). Στο β ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν πιο δραστήριοι και στο 73΄ κατάφεραν να μειώσουν με ένα εκπληκτικό σουτ του Ουκάρ, όμως τρία λεπτά αργότερα ο Κιμπικούλα αντίκρισε τη 2η κίτρινη κάρτα κι έτσι ο Ιωνικός αναγκάστηκε να συνεχίσει με δέκα παίκτες. Παρ΄ όλα αυτά πάλεψε για την ισοφάριση. Τελικά στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ψωμάς διαμόρφωσε το τελικό 3-1 και το Αιγάλεω πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα. Διαιτητής: Ζανετίδης (Δωδεκανήσου) Κόκκινες: 78΄ Κιμπικούλα (2η κίτρινη) Κίτρινες: Παπουτσής - Ουκάρ Οι συνθέσεις: ΑΙΓΑΛΕΩ (Στέλιος Πούλος): Γιάννου, Παπουτσής, Εντουσέι, Σίμανεκ, Ψωμάς, Μουστόγιαννης (86 Γιάνσετσιτς), Σκοπελίτης, Κουμορτζί, Νεντέλκοβιτς (46 Ομο), Νικολόπουλος, Τσέζαρεκ (70 Τουρνάς). ΙΩΝΙΚΟΣ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Ερνάντο (53 λ. τρ. Ραμίρεζ), Κολέτσης, Μελαμπιανάκης, Πουλόπουλος, Ξενίδης (46 Κακαράς), Παβιό, Σωτήρχος, Ουκάρ, Μπαστιανίνι, Κιμπικούλα, Κωνσταντινίδης (70 Σταμπούλογλου).

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρελθόν ο Ιβιτς από ΑΕΚ

    18/2/2007 10:46:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αποχώρησή του από τη θέση του τεχνικού διευθυντή και κατ΄ επέκταση από την ΑΕΚ, ανακοίνωσε και επισήμως ο Ιλια Ιβιτς. Υστερα από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ο κ. Ιβιτς δήλωσε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ότι αποχωρεί από την Ενωση, επικαλούμενος ως κύριο λόγο τη διαφορά φιλοσοφίας με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαϊδη. Η δήλωση του Ιλια Ιβιτς: «Μετά από τη συνάντηση που είχα την Τρίτη το απόγευμα με τον πρόεδρο κ. Νικολαϊδη, συμφωνήσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας κοινή συναινέσει, για τους λόγους που ξέρουμε εγώ και ο κ. Νικολαϊδης. Είναι θέμα φιλοσοφίας»

    [18] Μπάσκετ

    Πήρε ρεβάνς ο Ολυμπιακός

    18/2/2007 11:17:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής στο ντέρμπι των «αιωνίων» στην Α1 μπάσκετ των ανδρών. Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον επικράτησε 89-84 του Παναθηναϊκού στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σε αναμέτρηση για τη 17η αγωνιστική, και «έσπασε» μια δυσμενή παράδοση, καθώς είχε νικήσει για τελευταία φορά τους «πράσινους» εκτός έδρας στη διάρκεια της περιόδου 2001-02 (79-70 στον πρώτο ημιτελικό των πλέι οφ). Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο Ολυμπιακός έφτασε τους 31 βαθμούς, ένα λιγότερο από την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Τα δεκάλεπτα: 24-26, 48-51, 61-72, 84-89. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τον Παναθηναϊκό και με καλή άμυνα, αλλά και τους Ακερ, Ζίζιτς και Βασιλόπουλο να «εκτελούν» στην επίθεση, «έχτισαν» διαφορά 10 πόντων (13-23) στη διάρκεια της πρώτης περιόδου. Οι «πράσινοι» αντέδρασαν και καθοδηγούμενοι από τους Τσαρτσαρή και Σισκάουσκας μείωσαν στους δύο πόντους με τη λήξη του δεκαλέπτου (24-26). Ο Ολυμπιακός συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Εκμεταλλευόμενοι τα δύο φάουλ του Διαμαντίδη και παίζοντας με καθαρό μυαλό και υπομονή στην επίθεση, οι φιλοξενούμενοι επανέφεραν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (27-40). Ομως, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύθηκε τα τρία φάουλ των Ακερ και Σχορτσιανίτη και πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα στο -2 (49-51), παρά το γεγονός ότι είχε 11/28 σουτ εντός πεδιάς. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε την αστοχία και τα λάθη των παικτών του Παναθηναϊκού και με ωριμότητα στην επίθεση επανέφερε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (58-68) με τρίποντο του Μπουρούση. Η λήξη του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε τον Ολυμπιακό στο +11 (61-72). Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σερί 5-0 στις αρχές της τέταρτης περιόδου (66-72), ωστόσο ο Μπουρούσης με νέο τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στους 9 πόντους (66-75). Οι γηπεδούχοι δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια και μείωσαν στους τέσσερις πόντους (73-77) με τρίποντο του Τσαρτσαρή, αλλά ένα 7-0 του Ολυμπιακού (γκολ-φάουλ του Ζίζιτς, κλέψιμο και καλάθι του Πεν, καθώς και κλέψιμο και καλάθι του Βασιλόπουλου) έδωσε ξανά στον Ολυμπιακό διψήφιο προβάδισμα (73-84) στο 36΄. Οι «πράσινοι» έκαναν την απέλπιδα προσπάθεια να «γυρίσουν» το παιχνίδι, με τον Σισκάουσκας να μειώνει με δύο βολές σε 87-84, ωστόσο μια βολή του Σχορτσιανίτη και άλλη μια του Πεν διαμόρφωσαν το τελικό 89-84, το οποίο δίνει στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας, αφού στον πρώτο γύρο έχασε 74-73. Αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού στο εφετινό πρωτάθλημα. * Λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα δημιουργήθηκε ένταση στο γήπεδο, όταν «θερμόαιμοι» οπαδοί πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο με κύριο «στόχο» τον πάγκο του Ολυμπιακού, ένα εκ των οποίων «βρήκε» τον Ομπράντοβιτς στο κεφάλι. Διαιτητές: Βορεάδης, Μαστραφτσής, Χριστοδούλου. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Ντελκ 2, Μπετσίροβιτς 2, Μπατίστ 8, Σισκάουσκας 28 (3), Χατζηβρέττας 4, Ντικούδης 5, Τσαρτσαρής 14 (3), Διαμαντίδης 16 (2), Βούγιανιτς 4 (1), Γιαβτόκας 1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πίνι Γκέρσον): Πεν 13 (2), Παπαμακάριος, Ακερ 16 (1), Ζίζιτς 18, Μπουρούσης 14 (3), Ντόμερκαντ 3 (1), Χαρίσης 6, Μπάρλος, Βασιλόπουλος 7 (1), Στεφάνοφ, Σχορτσιανίτης 12.

    ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

    Μάθημα σε όλους έδωσαν οι προπονητές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού με τις δηλώσεις τους, μετά τη λήξη του μεγάλου ντέρμπι. Είπαν μεταξύ άλλων: ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Ημασταν κακοί στην άμυνα και είχαμε άσχημα ποσοστά στα τρίποντα, αν και τα περισσότερα σουτ ήταν ελεύθερα. Δεν έχω να πω κάτι εναντίον των παικτών μου, γιατί έδειξαν θέληση και μαχητικότητα. Στο μεγαλύτερο διάστημα το παιχνίδι κυλούσε με φωνές και τραγούδια. Είμαι πολύ λυπημένος για τα αντικείμενα που έπεσαν. Αυτά δεν τα κάνουν φυσιολογικοί άνθρωποι, αλλά τα κάνουν χούλιγκανς. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Αυτά τα δημιουργεί ένα μικρός αριθμός ατόμων. Η σχέση μου με τον κόσμο είναι δεδομένη. Αυτός που με χτύπησε θα μπορεί να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να υπερηφανεύεται. Καλύτερα που χτύπησαν έμενα παρά κάποιον από τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός είναι ιδέα. Δυστυχώς, υπάρχουν και αυτοί που ξεφεύγουν από τα όρια, ευτυχώς όμως είναι λίγοι. Αφού δεν τιμωρούνται τα κάνουν. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν φεστιβάλ μπάσκετ το σημερινό ματς. Οι σχέσεις των τεχνικών επιτελείων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι άψογες. Δώσαμε το καλό παράδειγμα». ΠΙΝΙ ΓΚΕΡΣΟΝ: «Ήταν μια μεγάλη νίκη. Είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις τον Παναθηναϊκό στην έδρα του. Ολα τα παιδιά πάλεψαν και έπαιξαν καλά. Με τον Σχορτσιανίτη είμαστε διαφορετική ομάδα, μάκαρι να μπορούσε να παίξει περισσότερο. Αυτές οι νίκες δίνουν ώθηση για το μέλλον, αλλά δεν έχουμε χρόνο για να τις γιορτάσουμε. Παίζουμε σαν ομάδα και είναι λογικό, γιατί δουλεύουμε μαζί έξι μήνες. Δεν είναι εύκολο να γίνεις ομάδα από τη μία μέρα στην άλλη. Εκτιμώ πολύ τους οπαδούς που έρχονται στο γήπεδο για να ενισχύσουν την ομάδα τους, πρέπει όμως να ξέρουν ότι όταν πετούν αντικείμενα στο γήπεδο μπορεί να χτυπηθεί οποισδήποτε. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και τους οπαδούς του τους σέβομαι. Με αυτό που θα πω απευθύνομαι και στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Η Ελλάδα είναι μία πατρίδα του μπάσκετ. Το μπάσκετ είναι σπορ μάχης μόνο μέσα στο γήπεδο. Ο Ζοτς (σ.σ. Ομπράντοβιτς) είναι ο μεγαλύτερος προπονητής στην Ευρώπη. Οταν μπήκε στο γήπεδο και αποθεώθηκε εγώ χάρηκα. Δεν υπάρχουν πολλοί που θα έκαναν ό,τι έκανε αυτός σήμερα. Ακούστε τον και θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Αυτά τα λέω πρώτα στους Ολυμπιακούς. Στην πατρίδα μου έχουμε κάθε μέρα πόλεμο. Το μπάσκετ δεν είναι πόλεμος. Δεν ξέρω ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα, αν δεν είχαμε τόσο συχνές διακοπές. Πλησίασε ο Παναθηναϊκός στο σκορ, πέταξαν αντικείμενα και διακόπηκε το παιχνίδι. Μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό».

    "Βουλιάζει" η ΑΕΚ

    Ορατό είναι πλέον το φάσμα του υποβιβασμού για την ΑΕΚ μετά τις αλλεπάλληλες ήττες στο φετεινό πρωτάθλημα. Το Μαρούσι κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση της ΑΕΚ με 86-69 και να πάρει τη νίκη σ΄ έναν κρίσιμο αγώνα, που έγινε σήμερα στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Και οι δύο ομάδες προέρχονται από συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα αλλαγές προπονητών, και ήθελαν πολύ τη νίκη. Τελικά πιο ψυχωμένο το Μαρούσι κατάφερε να επικρατήσει, παίζοντας πιο σκληρά στην άμυνα και πιο πειθαρχημένα στην επίθεση. Από την πλευρά της η ΑΕΚ δεν στάθηκε αντάξια των περιστάσεων του ματς και προβλημάτισε για μια ακόμη φορά με την απόδοση της. Τα δεκάλεπτα: 17-15, 38-28, 61-46, 86-69 Το Μαρούσι από το πρώτο λεπτό του αγώνα μπήκε δυνατά και κυριάρχησε. Με πρωταγωνιστές τους Κυρίτση και Γιάζβιν, που πέτυχαν από 18 πόντους, δεν άφησε κανένα περιθώριο στην ΑΕΚ και έφτασε στη σημαντική νίκη. Πολύ καλός για τους νικητές ήταν και ο Σεϊμπούτις, ο οποίος τελείωσε το ματς με 17 πόντους, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Εϊμπραμς, ο οποίος πέτυχε άλλους 14 πόντους. Από την ΑΕΚ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς παίκτη που διακρίθηκε ιδιαίτερα. Αν... ψάξουμε πιο πολύ, τότε θα πρέπει να αναφερθούμε στον Γκαγκαλούδη, ο οποίος πέτυχε 12 πόντους και προσπάθησε περισσότερο από τους υπόλοιπους παίκτες της «Ενωσης». Διαιτητές: Μουζάκης, Φούφης, Αφεντουλίδης. ΜΑΡΟΥΣΙ (Ντάρκο Ρούσο): Γιάζβιν 18, Συμεωνίδης, Χαραλαμπίδης 2, Κυρίτσης 18, Σεϊμπούτις 17, Εϊμπραμς 14, Στεφανίδης 6, Κολώκας 4, Καϊμακόγλου 7, Γιαννουλάκος, Τσιότρας, Καράγκουτης. ΑΕΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Γκαγκαλούδης 12, Σ. Νικολαϊδης 7, Πρ. Νικολαϊδης 8, Ταπούτος 1, Γκάρμα 3, Μαγκουνής, Κόμματος 10, Κακκαβάς, Παπανικολάου, Πένλαντ 11, Πέρκοβιτς 8, Σκοτ 9.

    Σε αναμετρήσεις για τη 17η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Απόλλων Πατρών-Αιγάλεω 87-79 Μακεδονικός-Ολυμπιάδα Πατρών 73-86 Πανελλήνιος-ΠΑΟΚ 80-71 Μαρούσι-ΑΕΚ 86-69 Πανιώνιος-ΑΕΛ 96-93 παράταση (καν. αγ. 80-80) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-89 Ολύμπια Λάρισας-Αρης 75-67

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 32 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 31 ΑΡΗΣ 30 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 28 ΠΑΟΚ 28 ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 27 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ 25 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 25 ΜΑΡΟΥΣΙ 24 ΑΙΓΑΛΕΩ 22 ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 22 ΑΕΚ 22 ΑΕΛ 21 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 20

    [19] Βόλεϊ

    Σταθερή η κορυφή στο βόλεϊ

    18/2/2007 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αν και ζορίστηκε στην αρχή, στη συνέχεια βελτιώθηκε και πήρε τη νίκη μέσα στο Παγκράτι ο Παναθηναϊκός με 3-1 σετ για την 15η αγωνιστική και διατήρησε τη διαφορά που τον χωρίζει από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός κέρδισε στην έδρα του εύκολα με 3-2 σετ τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και έφτασε τους 38 βαθμούς, τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ πέρασε πολύ δύσκολα από την Ορεστιάδα με 3-2 σετ και διατηρείται στην Τρίτη θέση με 31 βαθμούς. Η ΑΕΚ σήμερα νίκησε τον Πανελλήνιο με 3-1 σετ και εδραιώθηκε στην πέμπτη θέση της κατάταξης. Αύριο ο 4ος στη βαθμολογία Ηρακλής δοκιμάζεται εκτός έδρας με τον Αρη στο ντέρμπυ της Θεσσαλονίκης. Συνοπτικά τα αποτελέσματα για την 15η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Εθνικός Αλεξ/λης 3-1 (19-25, 25-17, 25-12, 25-22) ΕΑ Πατρών-Λαμία 3-0 (25-22, 25-20, 25-23) Παγκράτι-Παναθηναϊκός 1-3 (25-20, 16-25, 19-25, 21-25) Ορεστιάδα-ΠΑΟΚ 2-3 (20-25, 22-25, 25-22, 28-26, 11-15) ΑΕΚ-Πανελλήνιος 3-1 (23-25, 25-23, 25-16, 25-23) Αρης-Ηρακλής 19/2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες) 1. Παναθηναϊκός 42 44-10 2. Ολυμπιακός 38 41-13 3. ΠΑΟΚ 31 35-23 4. Ηρακλής 28 35-20 -14 αγ. 5. ΑΕΚ 26 33-29 6. ΕΑ Πατρών 21 30-31 7. Πανελλήνιος 19 27-33 8. Αρης 15 21-31 -14 αγ. -. Λαμία 15 21-36 10. Ορεστιάδα 14 21-37 11. Εθνικός Αλεξ/λης 12 22-40 12. Παγκράτι 6 16-43

    [20] Παγκόσμιο ρεκόρ ο Μπεκέλε

    18/2/2007 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παγκόσμιο ρεκόρ στα 2.000μ. σημείωσε ο Κενενίσα Μπεκέλε στο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου, που διεξήχθη σήμερα στο Μπέρμιγχαμ. Ο Αιθίοπας δρομέας πέτυχε χρόνο 4:49.99 και κατέρριψε το 4:52.86, που είχε πετύχει ο συμπατριώτης του, Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, στο ίδιο στάδιο πριν από εννέα χρόνια (1998).

    Ο Τσάτουμας 2ος στο μήκος με 8,15μ. Με ένα άλμα στα 8,15μ. ο Λούης Τσάτουμας πήρε τη 2η θέση στο μήκος, στο διεθνές μίτνγκ κλειστού στίβου που διεξήχθη σήμερα στο Μπέρμιγχαμ. Ο Ελληνας πρωταθλητής πέτυχε στην 4η προσπάθειά του αυτήν την επίδοση, η οποία είναι μόλις δύο εκατοστά μικρότερη από το πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο σημείωσε ο ίδιος πριν από δύο εβδομάδες στην Παιανία. Οι άλλες πέντε προσπάθειες ήταν άκυρες. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Ιρβινγκ Σαλαντίνο από τον Παναμά με 8,31μ., επίδοση που είναι και εθνικό ρεκόρ, όπως εθνικό ρεκόρ είναι το 8,13μ. που πέτυχε ο Νοτιοαφρικανός Γκόντφρεϊ Μοκοένα και το οποίο του έδωσε την 3η θέση.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μαζί Σεβίλη, "Μπάρτσα"

    19/2/2007 12:25:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αν και έπαιζε με 10 παίκτες από το 36ο λεπτό, λόγω της αποβολής του Μάρτι, η Σεβίλη νίκησε την Ατλέτικο Μαδρίτης με 3-1 στο ματς που έκλεισε την αυλαία της 23ης αγωνιστικής, και έπιασε στην πρώτη θέση της κατάταξης τη Μπαρτσελόνα που ηττήθηκε στο «Μεστάγια» από τη Βαλένθια, με 2-1. Οι Ανδαλουσιάνοι προηγήθηκαν με γκολ του Κανουτέ στο 15΄, για να κάνει το 2-0 ο Αλβες στο 22΄ και να δώσει θριαμβευτικό τόνο στη νίκη της ομάδας του και πάλι ο Κανουτέ, στο 73΄. Για την Ατλέτικο απλά μείωσε ο Πάμπλο Ιμπάνιεθ, στο 82΄. Νωρίτερα, η Βαλένθια είχε φροντίσει να βάλει «φωτιά» στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα στο ντέρμπι της αγωνιστικής. Οι «νυχτερίδες» προηγήθηκαν 2-0 με γκολ των Ανγκούλο στο 52ο και Σίλβα στο 55ο λεπτό, για να μειώσει ο Ροναλντίνιο στις καθυστερήσεις. Ο αγώνας ήταν πολύ σκληρός, εξ ου οι 8 κίτρινες και οι 2 κόκκινες κάρτες, στους Αλμπέλντα και Ντέκο. Νέα προβληματική εμφάνιση της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο "Μπερναμπέου", αυτή τη φορά παραχώρησε ισοπαλία στη Μπέτις με 0-0 και την έπιασε στην 3η θέση η Βαλένθια. Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 23ης αγωνιστικής: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπέτις 0-0 Σαραγόσα-Βιγιαρεάλ 1-0 (32΄ Ντ. Μιλίτο) Εσπανιόλ-Μαγιόρκα 3-1 (29΄, 79΄ Λ. Γκαρσία, 90΄ Κόστα - 44΄ Γιάνκοβιτς) Λα Κορούνια-Λεβάντε 0-0 Ουέλβα-Σοσιεδάδ 1-0 (49΄ Μπέτο) Αθλέτικ Μπιλμπάο-Χετάφε 2-0 (30΄, 50΄ Αντούριθ) Σανταντέρ-Ταραγόνα 4-1 (60΄ Σκαλόνι, 68΄ αυτ. Ματεγιάν, 75΄ Κόλσα, 83΄ Μουνίτις - 59΄ Γκραν) Οσασούνα-Θέλτα 0-1 (2΄ Μπαϊάνο) Βαλένθια-Μπαρτσελόνα 2-1 (52΄ Ανγκούλο, 55΄ Σίλβα - 90΄+ Ροναλντίνιο) Σεβίλη-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-1 (15΄, 73΄ Κανουτέ, 22΄Αλβες - 82΄ Πάμπλο Ιμπάνιεθ)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες) Μπαρτσελόνα 46 Σεβίλη 46 Ρεάλ Μαδρίτης 42 Βαλένθια 42 Ατλέτικο Μαδρίτης 39 Σαραγόσα 38 Ουέλβα 36 Χετάφε 35 Εσπανιόλ 32 Σανταντέρ 32 Οσασούνα 30 Λα Κορούνια 30 Βιγιαρεάλ 29 Μαγιόρκα 26 Μπέτις 26 Λεβάντε 26 Αθλέτικ Μπιλμπάο 25 Θέλτα 25 Σοσιεδάδ 14 Ταραγόνα 13

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Διπλό" η Παρί, "Χ" η Λανς

    19/2/2007 12:10:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η αντίπαλος της ΑΕΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ Παρί Σεν Ζερμέν δια περιπάτου κέρδισε την Νανσί με 3-0 μέσα στην έδρα της, και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα στην 25η αγωνιστική του «Σαμπιονά». Εφτασε στους 28 βαθμούς και είναι στην 15η θέση της βαθμολογίας. Η δεύτερη στη βαθμολογία και αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ Λανς πήρε ισοπαλία μέσα στο "Λουϊ Ντε" με 0-0 από την Μονακό και έφτασε τους 44 βαθμούς. Η πρωτοπόρος της βαθμολογίας Λιόν που θα αντιμετωπίσει στη Ρώμη την Τετάρτη τη Ρόμα για το Champions League, «δραπέτευσε» από την έδρα της Λιλ με το «τρίποντο» αν και έχανε ως το 82 με 1-0. Ο Φρεντ (82) και ο Σκιλασί (89) έδωσαν τη νίκη στη Λιον που παίζει χωρίς αντίπαλο στο «Σαμπιονά» μιας και προηγείται με 14 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Λανς. Μεγάλη νίκη πέτυχε η Σοσό που επιδιώκει την έξοδό της στο Champions League, επί της Λε Μαν με 2-0 που την έφερε στη 3η θέση της βαθμολογίας μαζί με τη Λιλ με 39 βαθμούς. Συνοπτικά τα αποτελέσματα: Λιλ-Λιόν 1-2 Σεντ Ετιέν-Ρεν 1-3 Νανσί-Παρί ΣΖ 0-3 Σεντάν-Οσέρ 2-2 Τρουά-Μπορντό 1-0 Λοριάν-Τουλούζ 0-1 Σοσό-Λε Μαν 2-0 Βαλανσιέν-Νις 0-1 Μονακό-Λανς 0-0 Μαρσέιγ-Ναντ 0-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες) Λιόν 57 Λανς 44 Λιλ 39 Σοσό 39 Τουλούζ 38 Μαρσέιγ 38

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ημέρα εκπλήξεων στη Γερμανία

    18/2/2007 9:07:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εχασε την ευκαιρία να αυξήσει κι άλλο τη διαφορά της από του διώκτες της η Σάλκε που ήρθε ισόπαλη με 2-2 στο Βόλφσμπουργκ, μολονότι προηγήθηκε με 2-0 με τον Κουράνι (10, 30). Εφτασε έτσι τους 49 βαθμούς, αλλά την πλησίασε πια η Στουτγκάρδη στους 5 βαθμούς, η οποία διέλυσε με 4-0 στη Φραγκφούρτη την Αϊντραχτ και προσπέρασε στη βαθμολογία τη Βέρντερ. Η Βέρντερ Βρέμης έπεσε θύμα έκπληξης καθώς ηττήθηκε από το Αμβούργο που «χαροπαλεύει» με 2-0 μέσα στη Βρέμη και βλέπει να απομακρύνεται το όνειρο της κατάκτησης του τίτλου. Τα γκολ για το Αμβούργο πέτυχε ο Φαν Ντε Φάρτ στο 43 και στο 87. Η Μπάγερν Μονάχου που δεν λέει να σηκώσει κεφάλι με τίποτα, έχασε στο Ααχεν από την ομώνυμη ομάδα με 1-0 χάρη στο γκολ του Γκλίζμπερα. Την ήττα της Μπάγερν εκμεταλλεύτηκε η Νυρεμβέργη που με το 1-0 επί της Κότμπους την πλησίασε στον ένα βαθμό. Αναλυτικά σε αγώνες για την 22η ημέρα του γερμανικού πρωταθλήματος, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Στουτγκάρδη 0-4 Ααχεν-Μπάγερν Μονάχου 1-0 Βέρντερ Βρέμης-Αμβούργο 0-2 Βόλφσμπουργκ-Σάλκε 2-2 Ντόρτμουντ-Γκλάντμπαχ 1-0 Χέρτα Βερολίνου-Μάιντς 1-2 Λεβερκούζεν-Ανόβερο 0-1 Αρμίνια Μπίλεφελντ-Μπόχουμ 1-3 Νυρεμβέργη-Κότμπους 1-0 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 22 αγώνες) Σάλκε 49 Στουτγκάρδη 44 Βέρντερ Βρέμης 42 Μπάγερν Μονάχου 37 Νυρεμβέργη 36 Χέρτα Βερολίνου 33 Ανόβερο 30 Λεβερκούζεν 29 Ντόρτμουντ 28

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πέρασε η Τσέλσυ

    18/2/2007 8:57:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εύκολα η Τσέλσυ ξεπέρασε το εμπόδιο της Νόριτς στον 5ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, καθώς νίκησε με 4-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τη Νόριτς. Πάντως η Νόριτς λίγο έλειψε να ανοίξει πρώτη το σκορ στο 15 όταν σουτ του Εντούχου βρήκε το δοκάρι. Η Νόριτς είχε ένα ακόμη δοκάρι με τον Κροφτ στο 76.Τα γκολ για την Τσέλσυ πέτυχαν ο Φίλιπς στο 37, ο Ντρογκμπά στο 51, ο Εσιέν στο 89 και στις καθυστερήσεις ο Σεφτσένκο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λόγω Champions League, εφάρμοσε το ροτέϊσον κάνοντας πολλές αλλαγές στη βασική ενδεκάδα της. Αυτό στοίχησε στην Μάντσεστερ, αφού η Ρέντινγκ χωρίς να φοβηθεί το όνομα της αντιπάλου της, έπαιξε ανοιχτά και ισοφάρισε στο 67 με τον Γκούναρσον το γκολ του Κάρικ που είχε πετύχει στο 45 για την Μάντσεστερ, στέλνοντας τις δύο ομάδες σε επαναληπτικό αγώνα. Σε ένα κακό παιχνίδι που έγινε στο «Εμιρατς» Αρσεναλ και Μπλάκμπερν αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 0-0. Η Αρσεναλ, έχοντας προφανώς το μυαλό της στην αναμέτρηση της Τρίτης για το Champions League με την Αϊντχόβεν, δημιούργησε μόλις δύο ευκαιρίες της προκοπής, αλλά δεν τις αξιοποίησε και έτσι τώρα θα παίξει και δεύτερο αγώνα με την Μπλάκμπερν. Πολύ καλό παιχνίδι έγινε στο «Ρίβερσάϊντ» όπου Μίντλεσμπρο και Γουέστ Μπρόμγουϊτς αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 2-2. Οι «πετεινοί» της Τότεναμ χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα, πήραν το τοπικό ντέρμπι με δύο γκολ του Ρόμπι Κιν (6΄, 68΄) και άλλα δύο του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (77΄, 90΄). Συνοπτικά τα αποτελέσματα του 5ου γύρου: Αρσεναλ-Μπλάκμπερν 0-0 Τσέλσι-Νόριτς 4-0 Μίντλεσμπρο-Γουέστ Μπρόμγουϊτς 2-2 Πλίμουθ-Ντέρμπι 2-0 Γουότφορντ-Ιπσουϊτς 1-0 Μάντσεστερ Γ.-Ρέντινγκ 1-1 Πρέστον-Μάντσεστερ Σίτι 1-3 Φούλαμ-Τότεναμ 0-4

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σούπερ Ρονάλντο με δύο γκολ

    18/2/2007 8:44:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το βιολί της η Ιντερ που βαδίζει ακάθεκτη για την κατάκτηση του Καμπιονάτο. Στην 24η αγωνιστική μέσα στο «Τζιουζέπε Μεάτσα» νίκησε πιο εύκολα απ ότι δείχνει το τελικό 1-0 επί της Κάλιαρι, με το γκολ του Μπουρντίσο στο 11 με κεφαλιά, και την Τετάρτη θα υποδεχθεί με ανεβασμένη ψυχολογία την Βαλένθια για το Champions League. Η Μίλαν σε ένα παιχνίδι που δεν ήταν για καρδιακούς έκαμψε την αντίσταση της Σιένα μέσα στην έδρα της με 4-3. Η πρόσφατη μεταγραφή της Μίλαν, ο βραζιλιάνος σταρ Ρονάλντο βγάζει και με το παραπάνω τα λεφτά του, αφού πέτυχε δύο πολύτιμα γκολ που βοήθησαν τα μέγιστα στην νίκη που κρατά ζωντανή τη Μίλαν στο κυνήγι της εξόδου στο Champions League. Το «φαινόμενο» άνοιξε το σκορ στο 15, αλλά η Σιένα πολύ γρήγορα «απάντησε» με γκολ του Βεργκασόλα στο 20. Ο Ολιβέϊρα ξανάδωσε το προβάδισμα τους ροσονέρι στο 29, πριν προλάβουν όμως να κάνουν σέντρα οι παίκτες της Μίλαν ισοφαρίστηκαν ξανά από τον Μακαρόνε στο 30. Ο Ρονάλντο έβαλε στο 80 την Μίλαν και πάλι μπροστά στο σκορ, αλλά η πεισματάρα Σιένα στο 90 ισοφάρισε ξανά με τον Μακαρόνε. Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα τελείωνε ισόπαλο, ο Αμπροζίνι πέτυχε το τέταρτο και χρυσό γκολ της Μίλαν. Η Εμπολι νίκησε με 1-0 την «ευρωπαία» Ρόμα με γκολ του Πότζι στο 5 και διατηρήθηκαν σε τροχιά Champions League, με δύο βαθμούς πάνω από την Μίλαν. Σε αγώνες για την 24η ημέρα του ιταλικού πρωταθλήματος, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Εμπολι-Ρόμα 1-0 Ιντερ-Κάλιαρι 1-0 Σιένα-Μίλαν 3-4 Ασκολι-Ουντινέζε 2-2 Κατάνια-Φιορεντίνα 0-1 Λάτσιο-Τορίνο 2-0 Λιβόρνο-Μεσίνα 2-1 Παλέρμο-Κιέβο 1-1 Πάρμα-Σαμπντόρια 0-1 Ρετζίνα-Αταλάντα 1-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες) Ιντερ 63 Ρόμα 49 Παλέρμο 43 -24αγ. Εμπολι 35 Λάτσιο 34 Μίλαν 33 Κατάνια 31 -24αγ. Αταλάντα 30 Ουντινέζε 30 Σαμπντόρια 30

    [26] Πολιτισμός

    Υψηλότερη διάκριση της 57ης Μπερλινάλε

    "Ο γάμος της Τούγια"

    18/2/2007 4:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2007 5:38:20 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    "Ο γάμος της Τούγια" του Κινέζου κινηματογραφιστή Γουάνγκ Κουανάν απέσπασε απόψε το βραβείο Χρυσή Άρκτος της καλύτερης ταινίας στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Πρόκειται για μια ταινία που αναφέρεται στον αγώνα μιας γυναίκας να επιβιώσει μαζί με το γιο της και τον άρρωστο σύζυγο της στις στέπες της Μογγολίας. Κατά την 57η Μπερλινάλε διακρίθηκαν επίσης: Η ταινία "Ο άλλος" του Αργεντινού κινηματογραφιστή Αριελ Ρότερ η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής αλλά και το βραβείο Αργυρά Άρκτο του καλύτερου ηθοποιού στο πρόσωπο του Χούλιο Τσάβεζ. Η Γερμανίδα Νίνα Χος κέρδισε επίσης την Αργυρά Άρκτο της καλύτερης ηθοποιού, για το ρόλο της στην ταινία "Yella" του Κρίστιαν Πέτζολντ, κινηματογραφιστή του νέου κύματος στη Γερμανία, ενώ την Αργυρά Άρκτο του καλύτερου σκηνοθέτη απέσπασε ο 38χρονος Ισραηλινός Τζόζεφ Σίνταρ για την ταινία του "Μποφόρ". Είκοσι δύο ταινίες μετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ ενώ συνολικά σε όλα τα τμήματα του φεστιβάλ προβλήθηκαν περισσότερες από 100 ταινίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 February 2007 - 9:51:30 UTC