Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψήφιση επί της αρχής
  • [02] Αναγκαία τα μέτρα για το Περιβάλλον
  • [03] Διπλασιασμός των παιδικών σταθμών
  • [04] Σαν σήμερα το 1907 γεννήθηκε ο Κ. Καραμανλής
  • [05] Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη Πούτιν
  • [06] Από το Λύκειο, στο Στρατό
  • [07] Συζητήσεις με εργαζόμενες
  • [08] Συμφωνία για τη γαλλική γλώσσα
  • [09] Δραματικοί οι αριθμοί
  • [10] Με την σφραδίδα του ΟΠΕΓΕΠ
  • [11] Λάθη στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ
  • [12] Νιώθουν την ανάσα του Μπαϊρού
  • [13] Προβάδισμα σε Τζουλιάνι και Χ. Κλίντον
  • [14] "Μαύρη λίστα" για δημοσιογράφους
  • [15] Σεισμός 4,8 R στην Τουρκία
  • [16] Τραγωδία στο Μπρονξ
  • [17] Εκτέλεσθηκε ο 8ος θανατοποινίτης στο Τέξας
  • [18] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [19] Εκρηξη βίας στη Σομαλία
  • [20] Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων
  • [21] Επιδοτήσεις σε πολύτεκνους και Ρομ
  • [22] Πρόγραμμα ενίσχυσης ανέργων
  • [23] Θερμό μέτωπο στις Σέρρες
  • [24] Τσιτουρίδης για το ασφαλιστικό
  • [25] Σταθερός ο πληθωρισμός
  • [26] Καλό κλίμα στα χρηματιστήρια
  • [27] Κινητοποιήσεις αγροτών στις Σέρρες
  • [28] Νέο "θύμα" ο Καφές
  • [29] Θέλει να αλώσει την Πόλη ο ΠΑΟ
  • [30] Χωρίς άγχος στη Μόσχα ο Άρης
  • [31] Δυνατές μάχες στο ΟΥΕΦΑ
  • [32] Aναβάθμιση και εκσυγχρονισμός
  • [33] Δωρεάν Τεστ Παπ
  • [34] Το πρώτο θύμα του Η5Ν1 στο Λάος

    [01] Πολιτική

    Πεδίο μάχης το Σύνταγμα

    Υπερψήφιση επί της αρχής

    8/3/2007 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2007 6:34:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με 164 ψήφους υπέρ και 117 κατά, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ απόψε αναμένεται να υπερψηφιστεί και κατ άρθρο μόνο από τη συμπολίτευση, καθώς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ έχουν ανακοινώσει την αποχώρηση τους από τη διαδικασία. Ταυτόχρονα κορυφώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Αυτήν την ώρα σημειώνονται επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων στην περιοχή του Συντάγματος, που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με πετροπόλεμο, μολότοφ και δακρυγόνα. Κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών και στη Θεσσαλονίκη. Σε συμβολική κατάληψη τεσσάρων κτηρίων ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων της Αθήνας προχώρησαν το πρωί φοιτητές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

    Ένταση στη Βουλή

    Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από την κατ άρθρο συζήτηση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση μη πρόθεση, έστω και για οριακή βελτίωση του νομοσχεδίου "Τα χειροκροτήματα δεν καλύπτουν τις μεγάλες αδυναμίες που έχει το νομοσχέδιο που συζητήσαμε"παρατήρησε .

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιάννακου ανέφερε ότι αν το ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε να συζητηθούν τυχόν τροποποιήσεις θα έφερνε στις προτάσεις του συντεταγμένα με μορφή τροπολογιών και όχι αόριστα. Η κα Γιαννάκου πρόσθεσε ότι "η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήθελε να δώσει ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού και αλλαγών, αλλά να μην συμφωνήσει με το νόμο-πλαίσιο".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι φυγομαχεί και σε όλες τις μεγάλες στιγμές είναι απούσα.

    Από την κατ άρθρο συζήτηση αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, όπως είχαν προαναγγείλει οι πρόεδροι των κομμάτων τους.

    Από πλευράς ΚΚΕ,ο Άγγελος Τζέκης δήλωσε πως το κόμμα του θα παλέψει ώστε "να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος-πλαίσιο της ΝΔ, αλλά και άλλες προτάσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση". Ο κ. Τζέκης πρόσθεσε ότι "είχαμε πει ότι ο νόμος-πλαίσιο κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Είναι καλός νόμος για τα παιδιά των εχόντων και κατεχόντων. Για τα παιδιά όμως της λαϊκής οικογένειας, δεν είναι καλός. Τονίζουμε όμως για μια ακόμα φορά, πως ό,τι ψηφίζεται στη Βουλή, δεν είναι κατ ανάγκη αποδεκτό και από την κοινωνία".

    Τη βεβαιότητα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα σεβαστεί τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων, εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος . "Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα σεβαστεί τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή", σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "να βελτιωθεί η ποιότητα της Παιδείας, η λειτουργία της εκπαίδευσης και να αναβαθμιστεί το κύρος των πτυχίων".

    Νωρίτερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας σε γραπτή του δήλωση αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση για επεισόδια σε συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Σε ό,τι αφορά το ατυχές από κάθε άποψη συμβάν της Θεσσαλονίκης επιβλήθηκαν από την πρώτη στιγμή όλες οι αναγκαίες διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις και έπεται και η ποινική διαδικασία. Δεν θα γίνουν, προσθέτει ο κ. Πολύδωρας, ούτε αυτό το συμβάν, ούτε ο δικαιολογημένος πυροβολισμός στον αέρα ως σύννομα γενόμενος όπως απεδείχθη επιχειρήματα κριτικής για την ποιότητα της αστυνομίας. Έτσι όπως χρησιμοποιούνται καταχρηστικά γίνονται μάλλον σημαία της αναξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ".

    Το θέμα των κουκουλοφόρων υπήρξε αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι χθες το βράδυ στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα και του Φώτη Κουβέλη , κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΝ. Ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για ιερά τέρατα που απέμειναν από τη μεταπολίτευση τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε "πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκπαίδευση δεν είναι οι καταλήψεις". Χουντικούς συνειρμούς χαρακτήρισε τα λεγόμενα του βουλευτή της ΝΔ, ο κ. Κουβέλης. "Χούντα είναι εκείνοι που κρύβονται στο άσυλο και διαλύουν τα πανεπιστήμια", απάντησε ο κ. Τασούλας. "Η Αριστερά είναι γνωστό πως έχει απεχθή σχέση με τους κουκουλοφόρους. Άλλοι είναι αυτοί που τη δικαιολογούν και την ανέχονται", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

    Συλλαλητήρια σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Με το σημερινό πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με προορισμό το κτήριο της Βουλής συνεχίζονται οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών στις μεταρρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Στο συλλαλητήριο μετέχουν φοιτητές και σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί φορείς και εργαζόμενοι, με κεντρικά αιτήματα τη δωρεάν δημόσια παιδεία για όλους και τη μη ψήφιση του νόμου - πλαισίου, ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική απόσυρσή του.

    Φοιτητές εκπρόσωποι του Συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων υποστηρίζουν ότι "στην περίπτωση που η κυβέρνηση ψηφίσει το νόμο ερήμην των φοιτητικών μαζών δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια αφού αντιτίθεται σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα". Υποστηρίζουν επίσης ότι με το νόμο αυτό δημιουργούνται "αυταρχικά πανεπιστήμια χωρίς άσυλο, με απάνθρωπους ρυθμούς σπουδών, ιδρύματα παραγωγής εργαζομένων - έρμαια των εργοδοτών". Τέλος καταγγέλλουν την κυβέρνηση για προσπάθεια αμαύρωσης των κινητοποιήσεων και δηλώνουν την απόφασή τους να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους.

    Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος . "Εδώ, και όχι στη Βουλή με τη Νεοδημοκρατική πλειοψηφία, βρίσκεται η ελπίδα. Η σημερινή συγκέντρωση είναι υπόσχεση και δέσμευση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα, ακόμη κι όταν ψηφιστεί ο νόμος-πλαίσιο, δεν θα αφήσει να εφαρμοστεί και θα εγγυηθεί τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το δημόσιο Πανεπιστήμιο", είπε.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδασκόντων στα Πανεπιστήμια (ΠΟΣΔΕΠ ) με απεργία διαρκείας και οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τρίωρη στάση εργασίας μέχρι τις 2 μ.μ. που προκήρυξε η ΟΛΜΕ. Την ίδια ώρα, πάνω από 270 Σχολές τελούν υπό κατάληψηΙδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η αυριανή σύσκεψη της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία και θα αποφασίσει για τη μορφή που θα έχουν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις.

    Νωρίτερα το μεσημέρι φοιτητές της Πανσπουδαστικής προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των κτηρίων τεσσάρων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, του New York College, της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης και του Deree College και ανάρτησαν πανό υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και προέτρεψαν τους σπουδαστές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

    Ερωτηθείσα για αυτές τις ενέργειες αυτές, η πρόεδρος του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα τόνισε: "Είναι γνωστό ότι κάποια μεγάλα επιχειρηματικά εκπαιδευτικά συγκροτήματα προετοιμάζονται να αναγορευτούν σε μη κρατικά, δηλαδή ιδιωτικά πανεπιστήμια, ισότιμα με τα δημόσια. Νομίζω ότι αυτή η ενέργεια είχε αυτό το συμβολικό χαρακτήρα. Να καταδείξει ποιοι είναι αυτοί που περιμένουν με ανοιχτό το στόμα να φάνε κυριολεκτικά, περιμένουν τη δυνατότητα να ληστέψουν την Παιδεία".

    Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περίπου 3.000 φοιτητών και πανεπιστημιακών. Η πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή και κατέληξε έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Επεισόδια

    Από το σημερινό συλλαλητήριο της Αθήνας δεν έλειψαν τα επεισόδια. Όταν η κεφαλή της πορείας έφθασε στο Σύνταγμα, ομάδα κουκουλοφόρων πέρασε μπροστά από τους φοιτητές και επιχείρησε να διασπάσει τον κλοιό των αστυνομικών γύρω από τη Βουλή, πετώντας πέτρες, μπουκάλια και μολότοφ. Οι αστυνομικοί "απάντησαν" με χημικά. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρύνθηκε από την πλατεία Συντάγματος, ωστόσο ο "κλεφτοπόλεμος" μεταξύ αστυνομικών και ταραξιών συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, καθώς οι τελευταίοι συνέχισαν να πετούν προς τους αστυνομικούς πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    Νωρίτερα, στη διάρκεια της πορείας, κουκουλοφόροι κατέστρεψαν κάμερα της Τροχαίας στα Χαυτεία και έσπασαν δύο μηχανήματα ΑΤΜ σε τράπεζες στις οδούς Σταδίου και Φιλελλήνων. Επίσης, πυρπόλησαν αστυνομικό φυλάκιο στον Αγνωστο Στρατιώτη.

    [02] Πολιτική

    Αναγκαία τα μέτρα για το Περιβάλλον

    8/3/2007 3:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2007 5:56:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του κοινοτικού επιτρόπου αρμόδιου για το Περιβάλλον, Σταύρου Δήμα, διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε συστηματικά και οργανωμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, ώστε να αποδώσουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για την προστασία του πλανήτη. Στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) ξεκινούν οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου Κορυφής των "27", την οποία θα απασχολήσουν οι κλιματικές αλλαγές, η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά στη στρατηγική της Λισσαβώνας για την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη.

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από την υπουργό Εξωτερικών, θα συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο για τα οικονομικά της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του "Eurogroup" Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι συνομιλίες τους θα αφορούν σε οικονομικά θέματα και ειδικότερα στην έξοδο της χώρα μας από την επιτήρηση της Ε.Ε.

    [03] Πολιτική

    Διπλασιασμός των παιδικών σταθμών

    8/3/2007 4:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2007 5:39:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη δέσμευση για διπλασιασμό των παιδικών σταθμών, που θα λειτουργούν και σε απογευματινές βάρδιες, ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στον πρότυπο παιδικό σταθμό της Καλλιθέας, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η πλήρης κάλυψης των αναγκών φύλαξης παιδιών και νηπίων στις δυο επόμενες τετραετίες, η χρηματοδότηση και ενίσχυση της κατ οίκον φύλαξης παιδιών κι η ανάπτυξη των υποδομών ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, εξήρε το ρόλο της γυναίκας και απέτισε φόρο τιμής στην προσφορά της στην πολιτική, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εργασία, την κοινωνία και την οικογένεια.

    Προγράμματα "δεύτερης ευκαιρίας"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την προγραμματική θέση του Κινήματος για εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο - με εισοδηματικά κριτήρια - και την κατάθεση, σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό, των πρώτων 1.000 ευρώ για το παιδί αυτό, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Τα χρήματα υπάρχουν, το ζήτημα είναι ποιες προτεραιότητες θέτει κάποιος, είπε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να εφαρμόσει το πρόγραμμα από την επόμενη τετραετία.

    Μεταξύ άλλων, στόχος είναι τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν όλες τις απαραίτητες ώρες και να μην είναι κλειστά στη διάρκεια του καλοκαιριού και επιπλέον να λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί ακόμα και το καλοκαίρι στους τόπους διακοπών, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, είπε ότι μπορούν να ενισχυθούν προγράμματα που να προσφέρουν "πιστοποίηση" για γυναίκες ότι είναι ικανές για φύλαξη παιδιών, έτσι ώστε οι γονείς να ξέρουν ότι τα παιδιά τους είναι σε "καλά χέρια", αλλά και οι γυναίκες αυτές να μπορούν να αποκτούν ένα επιπλέον εισόδημα.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για χρηματοδότηση προγραμμάτων "δεύτερης ευκαιρίας" σε γυναίκες για την παρακολούθηση των προγραμμάτων αλλά και του ανοιχτού πανεπιστημίου και, τέλος, αναφέρθηκε στη σύνδεση των προγραμμάτων με επιχειρήσεις και τις ανάγκες της οικονομίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η επαγγελματική αποκατάσταση των άνεργων γυναικών.

    [04] Πολιτική

    Εκατό χρόνια από τότε

    Σαν σήμερα το 1907 γεννήθηκε ο Κ. Καραμανλής

    8/3/2007 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του πολιτικού που ταυτίστηκε με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Ελλάδας. Γεννημένος στις 8 Μαρτίου του 1907 στην Πρώτη Σερρών στην ταραγμένη εκείνη την εποχή Μακεδονία, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε από νεαρή ηλικία σαν στόχο του να αγωνιστεί για την οικονομική ανόρθωση και την δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα. Ή πολιτική του συνέπεια του απέφερε την αναγνώριση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου εντός και εκτός Ελλάδας.

    [05] Πολιτική

    Στις 15 Μαρτίου θα μεταβεί στην Αθήνα

    Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη Πούτιν

    8/3/2007 3:06:00 μμ

    Στις 15 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία της τελετής της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Aπό βουλγαρικής πλευράς θα παραστεί ο πρωθυπουργός της χώρας Σεργκέι Στάνισεφ.

    Ο πετρελαιαγωγός αυτός συνολικού κόστους 900 εκατομμυρίων ευρώ και μήκους 280 χιλιομέτρων θα ελέγχεται κατά 51% από ρωσική κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες "Transneft Rosneft" και "Gazprom Neft".

    Προηγουμένως, στις 13 και 14 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας, θα επισκεφθεί την Ιταλία για μια ρωσο-ιταλική σύνοδο, και με αφορμή την επίσκεψή του εκεί θα συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο.

    [06] Πολιτική

    Εξετάζεται η στράτευση στα 18

    Από το Λύκειο, στο Στρατό

    8/3/2007 12:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξετάζει σοβαρά την υποχρεωτική στράτευση στα 18, επιβεβαίωσε σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στη ΝΕΤ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να ισχύσει από το 2008. Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση μελετά και την εθελοντική στράτευση των γυναικών, ενώ προανήγγειλε την πρόσληψη δεκαπέντε χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών μέσα την επόμενη τριετία. Για την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Α. Γκιουλ ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρζει η δυνατότητα να οικοδομηθούν περισσότερα μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε. "Κάποιοι δεν θέλουν να τα έχουμε καλά με τους γείτονές μας, θέλουν την ένταση στην περιοχή και για λόγους που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα" συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

    [07] Πολιτική

    Συζητήσεις με εργαζόμενες

    8/3/2007 5:25:00 μμ

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε σήμερα τη Φαρμακοβιομηχανία "Βιανέξ" και σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η σημερινή μέρα, 8 Μαρτίου, "δεν είναι μέρα γυναικογιορτής, ούτε γυναικοπαρέας, όπως προβάλλεται, αλλά μια σημαδιακή μέρα, γιατί οι εργάτριες, το πιο πρωτοπόρο δηλαδή κομμάτι των εργαζομένων γυναικών, διεκδίκησε 8ωρο πριν από 150 χρόνια και ίση αμοιβή".

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "σήμερα ο αγώνας αυτός διατηρεί αιτήματα παλιότερα, αλλά, προπάντων, πρέπει να υιοθετήσει σύγχρονα αιτήματα για την πραγματική ισότητα της γυναίκας, για τη διευκόλυνση της οικογένειας και, πάνω από όλα, το κέντρο του βάρους για εμάς είναι οι νέες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια".

    O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, τιμώντας την "Ημέρα της Γυναίκας", παρευρέθηκαν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Αισθητικών Ελλάδος της επιχείρησης "ΝΟΤΟΣ" για τις απολύσεις 15 εργαζόμενων γυναικών, μεταξύ των οποίων και δύο μελών του Δ.Σ. του σωματείου.

    Σε δήλωσή του ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι "σήμερα θα έπρεπε η κυβέρνηση να έρθει εδώ για να μας δείξει πώς τιμάει την "Ημέρα της Γυναίκας" και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στην Ελλάδα του 2007, απολύονται από επιχειρήσεις όπως η ΝΟΤΟΣ, εργαζόμενες αισθητικοί, επειδή έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός σωματείου στην επιχείρηση".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "αυτό είναι αντίθετο σε κάθε ιδέα συνδικαλιστικής ελευθερίας" και ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει, "προκειμένου να αρθούν αυτές οι εκφοβιστικές απολύσεις, να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και να μπορούν οι νέες γυναίκες στη χώρα μας να δουλέψουν και να συνδικαλιστούν, χωρίς το φόβο ότι θα πεταχτούν στο δρόμο".

    [08] Πολιτική

    Συμφωνία για τη γαλλική γλώσσα

    7/3/2007 11:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μνημόνιο συνεργασίας για την υποστήριξη της γαλλικής γλώσσας, στην έδρα της διεθνούς Οργάνωσης για τη Γαλλοφωνία, παρουσία του γενικού γραμματέα της Οργάνωσης, Αμπντου Ντιούφ, υπέγραψε στο Παρίσι την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών. Το απόγευμα, η Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχε στο συνέδριο για την Ασφάλεια και την Άμυνα στην Ευρώπη και τη Γαλλία, που οργάνωσε το γαλλικό κεντροδεξιό κόμμα UMP, ύστερα όπου και υποστήριξε θερμά την υποψηφιότητα Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη. Στην παρέμβασή της, η κα Μπακογιάννη εξέθεσε τις απόψεις της για την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι "η μεγάλη πρόκληση "για την Ευρώπη είναι να κατορθώσει να μιλάει με μία φωνή για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, είτε συμφωνεί είτε όχι με τους εταίρους της ανά τον κόσμο αλλά και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού".

    Μέλος της Γαλλοφωνίας

    Βάσει του Μνημονίου για τη στήριξη της γαλλικής γλώσσας, η Ελλάδα δεσμεύεται να προωθήσει τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας σε 300 δημόσιους υπάλληλους και στρατιωτικούς που παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά θέματα.

    Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρουσιάζουν στην Οργάνωση της Γαλλοφωνίας, έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον αριθμό και την ιδιότητα των δημοσίων υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

    Μετά την υπογραφή, σε συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή της Ελλάδας "σε μία οργάνωση που έχει ως στόχο τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας, αλλά και των αρχών και αξιών που συνδέουν όλες αυτές τις χώρες που πιστεύουν στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα."

    Κατά την άποψη της κας Μπακογιάννη "Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από τη συμμετοχή αυτή, γιατί μπαίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο χωρών, ιδιαίτερα σημαντικό στην περιοχή της Αφρικής, όπου παραδοσιακά έχουμε καλές σχέσεις αλλά και θέλουμε να έλθουμε πιό κοντά με τις χώρες αυτές", είπε η υπουργός.

    Η Διεθνής Οργάνωση για τη Γαλλοφωνία έχει 55 χώρες μέλη και 13 παρατηρητές. Η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος από το Σεπτέμβριο του 2006.

    Για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο, απέχει πολύ από το να είναι μία ομοσπονδιακή οντότητα. Ο υβριδικός χαρακτήρας της Ένωσης μας, είπε, δεν διευκόλυνε τη δημιουργία μίας ενιαίας πολιτικής άμυνας, με δεδομένο μάλιστα ότι η άμυνα αγγίζει στην καρδιά, την έννοια του κράτους.

    Βάσει αυτών των δεδομένων, κατά την άποψη της κας Μπακογιάννη, τρία είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα: Ο ρόλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, η συμβολή της "ήπιας" ευρωπαϊκής δύναμης και η αναγκαιότητα ενός προϋπολογισμού για την ευρωπαϊκή άμυνα.

    Κατά την άποψη της κας Μπακογιάννη τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και ότι ακολούθησε μετά τον πόλεμο του Ιράκ, απέδειξαν τις ανάγκες αλλά και τα όρια τις Ευρώπης. Απέδειξαν την ανάγκη για μία ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε και πρόσθεσε: "Αυτό που ονομάζουμε "soft power" (ήπια δύναμη) είναι ένα επιθυμητό στοιχείο που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών."

    Υποστήριξε στη συνέχεια ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της στρατιωτική δύναμη, όπως άλλωστε το κάνει ήδη σιγά- σιγά. Είναι απαραίτητη μία τέτοια δύναμη ιδιαίτερα για τις περιοχές όπου μόνο η Ευρώπη γίνεται αποδεκτή ως μεσολαβητής.

    Το τρίτο σημείο που έθιξε η κα Μπακογιάννη είναι ο προϋπολογισμός για την άμυνα, για τον οποίο αναγνώρισε ότι δικαιολογημένα δεν είναι δημοφιλής. " Οι συμπολίτες μας, είπε, θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούσαμε τις δημόσιες δαπάνες για τομείς που επηρεάζουν περισσότερο την καθημερινή τους ζωή", είπε η υπουργός και πρόσθεσε: "Εάν πραγματικά θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποιες δύσκολες επιλογές".

    H κα Μπακογιάννη κατέληξε λέγοντας: "Όταν μιλάμε για άμυνα θα πρέπει θα περάσουμε σε ένα καινούργιο επίπεδο συνείδησης, εκεί όπου τα ιδεώδη συναντούν τον ρεαλισμό προκειμένου να δημιουργήσουν απτά αποτελέσματα".

    [09] Κοινωνία

    Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα

    Δραματικοί οι αριθμοί

    8/3/2007 8:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2007 7:20:31 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα, οι αριθμοί όμως εξακολουθούν να σοκάρουν. Είκοσι έως 25% των Ευρωπαίων γυναικών έχουν υποστεί σωματική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται κυρίως για σεξουαλική και οικογενειακή βία με δράστες ως επί το πλείστον συζύγους ή ερωτικούς συντρόφους. Άλλη έκθεση, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), υπηρεσίας του ΟΗΕ, αυτή τη φορά, αποκαλύπτει το βαθύ χάσμα που εξακολουθεί να επικρατεί εν έτει 2007 στον εργασιακό τομέα για τους άνδρες και τις γυναίκες. Ενώ σήμερα στην παραγωγή βρίσκονται περισσότερες γυναίκες από ποτέ οι περισσότερες εξακολουθούν να απασχολούνται σε χαμηλόμισθες θέσεις και σχεδόν όλες με χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες συναδέλφους τους. Πέρυσι οι εργαζόμενες γυναίκες ή αυτές που αναζητούσαν εργασία έφτασαν το 1,2 δισεκατομμύρια, στα 2,9 δισεκατομμύρια του συνολικού εργατικού δυναμικού παγκοσμίως, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 100 εκατομμύρια από το 1996. Η έκθεση, που καταγράφει τις "παγκόσμιες τάσεις της εργασίας των γυναικών", δείχνει ωστόσο ότι το μερίδιο των γυναικών στον εργασιακό τομέα παγκοσμίως είναι 40%, δηλαδή το ίδιο με πριν από μια δεκαετία και η αναλογία των γυναικών που αναζητούν εργασία έχει μειωθεί σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ευρώπης, της Νότιας Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής.

    Άνισες αμοιβές για ίδια εργασία

    Ωστόσο "παρά την κάποια πρόοδο, πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες σε θέσεις που αμείβονται λιγότερο", επισημαίνεται στην έκθεση. Οι άνδρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στις χρηματιστικές υπηρεσίες και στον τομέα των ακινήτων, ενώ οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται σε κοινοτικές, κοινωνικές και προσωπικές υπηρεσίες, υπογραμμίζεται. Επίσης στην πλειοψηφία των περιοχών και των επαγγελμάτων, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα χρήματα για την ίδια εργασία.

    Η εξέταση των στοιχείων που υπήρχαν για έξι επαγγελματικές κατηγορίες έδειξε ότι στις περισσότερες οικονομίες, οι γυναίκες εξακολουθούν να μην αμείβονται με περισσότερο από το 90% των μισθών που δίδεται στους άνδρες συναδέλφους τους. Ακόμη και σε θέσεις που χαρακτηρίζονται ως "γυναικείες", όπως η φύλαξη παιδιών και η διδασκαλία, παρουσιάζονται μισθολογικές ανισότητες. "Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μισθολογικής απόστασης μεταξύ ανδρών και γυναικών σε κάποια επαγγέλματα", επισημαίνει ο ILO.

    Εξάλλου, μολονότι οι γυναίκες έχουν σήμερα περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση απ ότι πριν από 10 χρόνια, η πρόσβαση σε αυτήν και το επίπεδο των σπουδών τους απέχουν ακόμη πολύ από το να είναι ισότιμα με αυτά των ανδρών στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Το 60% αυτών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στον κόσμο είναι γυναίκες, οι οποίες οφείλουν συχνά να το κάνουν για να βοηθήσουν στο σπίτι ή να εργαστούν.

    Συνέχιζεται η βία κατά των γυναικών

    "Η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο συχνά καλυμμένη", αναφέρει στο μήνυμα του ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ενώ δεσμεύθηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της αυτονομίας τους. Παράλληλα, σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνεται ότι τουλάχιστον μία φορά έχει υποστεί σωματική βία το 20% με 25% των γυναικών της Ευρώπης.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης στην έκθεσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας προειδοποιεί ότι πρόκειται για μία μάστιγα που εκτός των άλλων, κοστίζει και πολύ ακριβά στην κοινωνία.

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 31 από τα 46 κράτη- μέλη, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόκειται κυρίως για σεξουαλική και οικογενειακή βία, με δράστες ως επί το πλείστον νυν ή πρώην συζύγους ή ερωτικούς συντρόφους.

    Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το ένα δέκατο των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική βία, ενώ το 12%-15% των γυναικών έχει βιώσει την οικογενειακή βία μετά την ηλικία των 16 ετών. Σ ό,τι αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, πλήττεται το 45% των γυναικών.

    Για πρώτη φορά η μελέτη εξετάζει την οικονομική διάσταση του προβλήματος και το μεγάλο κόστος που έχει η βία κατά των γυναικών για την κοινωνία.

    Οι γυναίκες γίνονται πιο ευάλωτες στη νικοτίνη, το αλκοόλ ή στις ψυχοτρόπες ουσίες, συνεπώς οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι πενταπλάσιες και η προσφυγή στη βοήθεια ψυχιάτρων τετραπλάσιες από ό,τι στις άλλες κατηγορίες γυναικών. Ως εκ τούτου η βία κατά των γυναικών επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα Υγείας, τη Δικαιοσύνη και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στη Βρετανία το συνολικό κόστος της ενδοοικογενειακής βίας υπολογίζεται σε 34 δισ. ευρώ για το 2004.

    Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν

    Κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής του 2005, όταν όλοι οι αρχηγοί κρατών επαναβεβαίωσαν ότι η ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, είναι βασικά στοιχεία για την προαγωγή της ανάπτυξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. "Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας, γυναίκες και άνδρες, να συνεργαστούμε για ένα σκοπό που αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα. Η ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι όμως μόνο ένας σκοπός. Είναι μια προϋπόθεση για τη βελτίωση της ζωής όλων μας", αναφέρει μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του γι αυτή την ημέρα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Απέχουμε ωστόσο πολύ από το να μετατρέψουμε αυτήν την αντίληψη σε παγκόσμια πρακτική. Σε όλες σχεδόν τις χώρες οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων. Η δουλειά τους υποτιμάται, αμείβεται λιγότερο από το κανονικό ή και καθόλου. Από τα 100 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, τα περισσότερα είναι κορίτσια, ενώ από τα 800 εκατομμύρια αναλφάβητους ενήλικους, η πλειοψηφία είναι γυναίκες. Αναφέρεται στο φαινόμενο βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών που εξακολουθεί να υφίσταται και στο βαρύ τίμημα που πληρώνουν σε κάθε ήπειρο, χώρα και πολιτισμό. Γι αυτό και είναι τόσο σημαντική η Διεθνής Ημέρα Γυναικών. Κάνει σαφή την ευθύνη μας να εργαστούμε για μια διαρκή αλλαγή σε αξίες και συμπεριφορές. Μας καλεί όλους να συνεργαστούμε.

    Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, κοινωνία των πολιτών και ιδιωτικός τομέας. Μας προτρέπει να εργαστούμε για μια αλλαγή στις σχέσεις γυναικών και ανδρών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Μας υποχρεώνει να ενισχύσουμε κάθε μέσο ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών - από την εκπαίδευση μέχρι τις μικροπιστώσεις. Ο Μπαν Γκι-Μουν υπογραμμίζει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί γι αυτό, προσδοκώντας στη συνεργασία σ αυτή τη συλλογική αποστολή.

    Το μήνυμα της γ.γ. Ισότητας

    Στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η γ.γ. Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη, υπογραμμίζει την ανάγκη να εργασθούμε για την εμπέδωση των αλλαγών στις αξίες και τις στάσεις ζωής, όχι μόνο μια ημέρα αλλά κάθε μέρα.

    "Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την βελτίωση της κατάστασης των γυναικών στην Ελλάδα, για την απασχόληση, την προώθηση της ισότητας στους χώρους εργασίας, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τη διευκόλυνση ανδρών, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Επίσης θεσπίστηκε η Εθνική Επιτροπή για την ισότητα των δύο φύλων και διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα ισότητας".

    Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανισότητας θα συνεχιστούν τονίζει η κ. Τσουμάνη, σε πολλούς ακόμη τομείς της κοινωνίας μας και ειδικότερα για τη μείωση της ανεργίας την εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων και την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. "Το 2007 ως ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλους θα δώσει την ευκαιρία να προωθηθεί μια πιο αλληλέγγυα κοινωνία. Θα επιδιώξουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες στα ευρωπαϊκά κεκτημένα για την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων και θα κινητοποιήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να προωθηθεί η νέα αυτή στρατηγική και μετά το 2007".

    [10] Κοινωνία

    Με την σφραδίδα του ΟΠΕΓΕΠ

    8/3/2007 4:23:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μόνο με τη σφραγίδα του ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων και του ελληνικού οργανισμού γάλακτος θα προμηθεύονται στο εξής φέτα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά στα νοσοκομεία και στα ιδρύματα πρόνοιας. Αυτό αποφασίστηκε την Πέμπτη, σε σύσκεψη με θέμα την προστασία και τη στήριξη της ελληνικής φέτας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ), Πολυνείκης Φάσσας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Όπως τόνισαν οι δυο Υφυπουργοί στόχος είναι η διασφάλιση διάθεσης ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στους συγκεκριμένους δημόσιους οργανισμούς.

    Τα μέτρα

    Στους διαγωνισμούς που διενεργούνται για προμήθειες φέτας και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα πρόνοιας, οι προμηθευτές υποχρεούνται να υποβάλουν μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά α) άδεια που χορηγείται από τον ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων) για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ και άλλων ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων και β) βεβαίωση από τον ΕΛΟΓ ότι έχουν υποβάλλει ισοζύγια εισκομιζομένου γάλακτος και παραγόμενων προϊόντων. Να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα επιτρέπει στον ΕΛΟΓ να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του ισοζυγίου γάλακτος και να πραγματοποιεί ελέγχους στα στοιχεία των τιμολογίων και των παραδόσεων των προϊόντων φέτας και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων στα νοσοκομεία και ιδρύματα πρόνοιας.

    [11] Κοινωνία

    Τα ποσά θα αφαιρεθούν στις επόμενες χρεώσεις

    Λάθη στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ

    7/3/2007 6:51:00 μμ

    Η εσφαλμένη ερμηνεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στην εφαρμογή του νέου τιμολογίου ύδρευσης - αποχέτευσης, που ισχύει από την 1.2.2007, επιβάρυνε τους καταναλωτές με εσφαλμένες αυξήσεις και στις καταναλώσεις που έγιναν πριν από την 1η Φεβρουαρίου. Η ΕΥΔΑΠ διαπίστωσε το πρόβλημα και ζητά συγγνώμη από τους καταναλωτές που έλαβαν ή θα λάβουν λογαριασμούς με λάθος χρεώσεις.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της προχώρησε στην άμεση διακοπή της έκδοσης και αποστολής λογαριασμών, έως ότου γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στο μηχανογραφικό πρόγραμμα, ώστε στον υπολογισμό των αυξήσεων να περιληφθούν μόνον οι καταναλώσεις που έγιναν μετά την 1η Φεβρουαρίου 2007. Όσο για τους λανθασμένους λογαριασμούς θα αναμορφωθούν και οι επιπλέον χρεώσεις θα πιστωθούν και θα αφαιρεθούν στους λογαριασμούς του αμέσως επομένου τριμήνου.

    [12] Κόσμος

    Τριχοτομημένοι οι Γάλλοι

    Νιώθουν την ανάσα του Μπαϊρού

    8/3/2007 9:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2007 12:12:33 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Στα τρία είναι κομμένο το εκλογικό σώμα της Γαλλίας, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας CSA. Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία, Φρανσουά Μπαϊρού έχει μειώσει τη διαφορά του από την υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ σε μόλις μία μονάδα και απειλεί ακόμα και τον προπορευόμενο συντηρητικό υποψήφιο, Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα. Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA δίνει στον Μπαϊρού ποσοστό πρόθεσης ψήφου 24%, ενώ η Ρουαγιάλ αποσπά 25% και ο Σαρκοζί 26%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου ο Μπαϊρού είχε ποσοστό 17%. Η δημοσκόπηση θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα Le Parisien και επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει η υποψηφιότητα Μπαϊρού στις προεδρικές εκλογές, καθώς στην αρχή του χρόνου οι σφυγμομετρήσεις δεν του έδιναν παρά μόνο 6%. Η νέα δημοσκόπηση αναμένεται ότι θα σημάνει συναγερμό στα στρατόπεδα του Σαρκοζί και της Ρουαγιάλ, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα υπέστησαν πλήγματα από αμφιλεγόμενες κινήσεις σε οικονομικά και φορολογικά θέματα. Οι σχετικές αποκαλύψεις έχουν πλήξει την προσπάθεια του Σαρκοζί και της Ρουαγιάλ να εμφανιστούν ως τα πρόσωπα που θα δώσουν νέα πνοή στην πολιτική σκηνή. Έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 22 Απριλίου, και με το ένα τέταρτο του εκλογικού Σώματος να δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει, οι εκλογές αυτές αποδεικνύονται μία εξαιρετικά ανοιχτή μάχη. Μάλιστα μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν προηγηθεί δείχνουν πως αν ο Μπαϊρού περάσει στον δεύτερο γύρο, στις 6 Μαϊου, θα μπορούσε να κερδίσει τη μάχη για την προεδρία, είτε με αντίπαλο τον Σαρκοζί, είτε με αντίπαλο τη Ρουαγιάλ.

    [13] Κόσμος

    Αμερικάνικες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα σε Τζουλιάνι και Χ. Κλίντον

    8/3/2007 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νυν υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, έχει ενισχύσει τη θέση του για τις προεδρικές εκλογές του 2008, μεγαλώνοντας την απόσταση από τον αντίπαλό του Τζον Μακέιν, όσον αφορά τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ στο μέτωπο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον παραμένει επικεφαλής, έναντι του μαύρου αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα,το ποσοστό του οποίου παρουσίασε διακυμάνσεις, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του NBC και της εφημερίδας Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο κ. Τζουλιάνι συγκεκριμένα λαμβάνει ποσοστό 38% και ο γερουσιαστής της Αριζόνας, Τζον Μακέιν 24%. Αρκετά πίσω ο κ. Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με 10%. Στην περίπτωση που μείνουν δύο μόνο αντίπαλοι στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο "δήμαρχος όλης της Αμερικής" όπως ονομάζουν πολλοί τον Τζουλιάνι, κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, θα πάρει το 55% των ψήφων έναντι 34% του κ. Μακέιν. Στους Δημοκρατικούς, η πρώην πρώτη κυρία, Χίλαρι Κλίντον γερουσιαστής της Νέας Υόρκης λαμβάνει 40% έναντι 28% του κ. Ομπάμπα. (Τα αντίστοιχα ποσοστά το Δεκέμβριο ήταν 37% για την κ. Κλίντον και 18% για τον αντίπαλό της). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% του συνόλου των Αμερικανών και το 22% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για τις ικανότητες του κ. Τζουλιάνι κυρίως λόγω της ηλικίας του, είναι ήδη 70 χρόνων. Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε σε 1.007 ενήλικες πολίτες από τις 2 έως και τις 5 Μαρτίου και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 3,1%.

    [14] Κόσμος

    Τουρκία

    "Μαύρη λίστα" για δημοσιογράφους

    8/3/2007 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Μία εγκύκλιος του τουρκικού γενικού επιτελείου στο οποίο κατατάσσονται οι δημοσιογράφοι ανάλογα με τη νομιμοφροσύνη τους απέναντι στο στράτευμα, προκαλεί σάλο στο δημοσιογραφικό κόσμο, οι ενώσεις του οποίου κάνουν λόγο, για ένα ακόμα κρούσμα παραβίασης της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Στο εσωτερικό αυτό έγγραφο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας στις 8/3, ο στρατός αναλύει τη νομιμοφροσύνη πολλών δημοσιογράφων και σχολιαστών 18 τηλεοπτικών δικτύων, 19 εφημερίδων, 5 πρακτορείων ειδήσεων και 8 περιοδικών εκδόσεων. Στο ντοκουμέντο εξηγείται για ποιό λόγοι οι δημοσιογράφοι που είναι πιο επικριτικοί έναντι του στρατεύματος και του ρόλου που διαδραματίζει αυτό στον πολιτικό βίο της Τουρκίας θα αποκλείονται, όπως γινόταν και στο παρελθόν, από εκδηλώσεις που οργανώνουν οι στρατιωτικοί όπως συνεντεύξεις Τύπου, οργανωμένες επισκέψεις κλπ. Τα ισλαμικά έντυπα, τα οποία ο στρατός αποκλείει ούτως ή άλλως από παρόμοιες εκδηλώσεις, αρνούμενος να διαπιστεύσει τους εκπροσώπους του, δεν αναφέρονται καν στην επίμαχη εγκύκλιο. Το Συνδικάτο Δημοσιογράφων (TGS), το μεγαλύτερο συνδικάτο των λειτουργών του Τύπου στην Τουρκία, κατήγγειλε "ένα νέο εμπόδιο στην ελευθερία της σκέψης" στην Τουρκία, μία εποχή κατά την οποία η χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [15] Κόσμος

    Στην πόλη Μπινγκόλ

    Σεισμός 4,8 R στην Τουρκία

    8/3/2007 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε στις 8/3 την νοτιοανατολική Τουρκία ,αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα η ζημιές όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:35 ώρα Ελλάδας και το επίκεντρό του ήταν κοντά στην πόλη Μπίνγκολ, ανακοινώθηκε από το σεισμολογικό ινστιτούτο "Καντιλί" της Κωνσταντινούπολης.

    Σύμφωνα με το ίδιο ινστιτούτο, νωρίτερα είχε σημειωθεί μία σειρά μικρότερης έντασης σεισμικών δονήσεων στην ίδια περιοχή.

    [16] Κόσμος

    Τραγωδία στο Μπρονξ

    8/3/2007 2:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Associated Press, Reuters

    Οκτώ παιδιά, διαφόρων ηλικιών, και ένας ενήλικας έχασαν τη ζωή τους, τη νύχτα της Τετάρτης, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε τετραώροφο κτίριο όπου διέμεναν πολλές οικογένειες, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. "Ήταν κόλαση, παντού καπνός", δήλωσε ένας κάτοικος του κτιρίου, ενώ, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι γονείς πέταγαν από τα παράθυρα αναίσθητα παιδιά σε ανθρώπους που περίμεναν να τα πιάσουν στο δρόμο. Συνολικά 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους κάτοικους του κτιρίου είναι μετανάστες από το Μάλι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [17] Κόσμος

    Εκτέλεσθηκε ο 8ος θανατοποινίτης στο Τέξας

    8/3/2007 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας 45χρονος άντρας, ο Τζόσεφ Νίκολς, που είχε καταδικασθεί σε θάνατο για την δολοφονία ενός 70χρονου υπαλλήλου στη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας το 1980, εκτελέσθηκε χθες με θανατηφόρο ένεση στη φυλακή του Χάντσβιλ, ανακοίνωσε η διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων της Πολιτείας του Τέξας. Άλλος ένας άνδρας που είχε καταδικασθεί για το ίδιο έγκλημα στην εσχάτη των ποινών είχε εκτελεσθεί ήδη από το 1995. Ο θάνατος του Νίκολς διαπιστώθηκε στις 18:19 (02:19 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας), επτά λεπτά μετά την χορήγηση της θανάσιμης ένεσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Νίκολς, που όταν σημειώθηκε η δολοφονία ήταν 19 ετών, πέρασε 26 χρόνια στην φυλακή αναμένοντας να εκτελεσθεί πριν αυτό τελικά συμβεί. Πρόκειται για τον ένατο θανατοποινίτη που εκτελείται φέτος στις ΗΠΑ, όπου πάνω από 3.300 κρατούμενοι έχουν καταδικασθεί σε εκτέλεση, και ο όγδοος στο Τέξας, την Πολιτεία που ξεπέρασε κάθε άλλη σε αριθμό εκτελέσεων με 53 το 2006. Είναι επίσης ο 387ος αφότου η Πολιτεία επανέφερε την δυνατότητα επιβολής της εσχάτης των ποινών το 1982, έξι χρόνια μετά την άρση της απαγόρευσης της επιβολής της από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι αρχές του Τέξας συνεχίζουν να εκτελούν κρατούμενους με τη χρήση θανατηφόρου ένεσης, παρά το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές Πολιτείες έχουν, πρακτικά, αναστείλει τις προγραμματισμένες εκτελέσεις εν όψει της επανεξέτασης της μεθόδου θανάτωσης που αναμένεται να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στο Τέξας είναι προγραμματισμένες άλλες 12 εκτελέσεις έως τον Αύγουστο.

    [18] Κόσμος

    Μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

    Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    8/3/2007 10:02:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 140 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στην Τορισίμα, ένα ακατοίκητο νησί 600 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, διευκρίνισε η υπηρεσία. Οι αρχές δεν έχουν αναφέρει ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ούτε έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Σημειώνεται ότι οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιαπωνία, μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα αυτή έχει σημειωθεί το 20% των σεισμών μεγέθους 6 βαθμών ή μεγαλύτεροι.

    [19] Κόσμος

    Με έντεκα νεκρούς

    Εκρηξη βίας στη Σομαλία

    8/3/2007 8:54:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Nέα πράξη βίας χθες πάλι στη Σομαλία, καθώς αντάρτες που προσπάθησαν να επιτεθούν σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στο Μογκαντίσου έπληξαν εστιατόριο με αυτοπροωθούμενη οβίδα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, δήλωσαν κάτοικοι της πρωτεύουσας. Οι Ισλαμιστές οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου από τα κυβερνητικά και αιθιοπικά στρατεύματα τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν δεσμευτεί ότι θα πολεμήσουν τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης και πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από σχεδόν κάθε επίθεση στην πόλη.

    [20] Ιράκ

    Ζήτησε ο νέος διοικητής

    Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων

    8/3/2007 8:34:00 πμ

    Την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ζήτησε ο νέος διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς μιλώντας την Τετάρτη στο Κογκρέσο, ο νέος στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ Ντέηβιντ Πετρέους ζήτησε ακόμη 2.200 άνδρες για την φρούρηση των κρατουμένων, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να καμφθεί η διαδογματική βία. Οι 2.200 άνδρες προστίθενται στους 21.500 που ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους στέλνει στο Ιράκ βάσει του νέου του σχεδίου, που αντιμετώπισε αντιδράσεις στο ελεγχόμενο, από τους Δημοκρατικούς, Κογκρέσο.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του Ιράκ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, 22 άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση σε φυλάκιο ελέγχου της ιρακινής αστυνομίας, στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης. Οι 12 από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί και οι 10 πολίτες, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.

    Το απόγευμα, σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας σε καφετέρια σε περιοχή όπου κατοικούν κυρίως κούρδοι σιίτες, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα, ενώ άλλα 29 τραυματίστηκαν.

    [21] Οικονομία

    Κίνητρα για ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων

    Επιδοτήσεις σε πολύτεκνους και Ρομ

    8/3/2007 6:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιδοτήσεις για ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων από πολύτεκνες οικογένειες (με τρία παιδιά και πάνω) και Έλληνες Ρομ προβλέπουν δύο προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (τα τελευταία του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης), που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ. Σιούφας.

    Οι νέες δράσεις του ΕΠΑΝ στοχεύουν, όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ενσωμάτωση των Ρομ στην ελληνική κοινωνία "χωρίς ισοπέδωση των πολιτισμικών, θρησκευτικών αντιλήψεων και αξιών". Προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ειδικών ομάδων πληθυσμού (νέοι, γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες) και, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα επαναληφθούν στο νέο ΕΠΑΝ (του Δ ΚΠΣ) ανάλογα με την εμπειρία που θα προκύψει από την εφαρμογή τους και το ενδιαφέρον συμμετοχής που θα εκδηλωθεί.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων έχουν ως εξής:

    -Η δημόσια δαπάνη (εθνική και Κοινοτική συμμετοχή) θα είναι από 5 εκατ. ευρώ για κάθε πρόγραμμα. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδύσεων θα είναι 55%, που σημαίνει ότι τα δύο προγράμματα κινητοποιούν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ.

    -Δικαίωμα υποβολής προτάσεων θα έχει ο γονέας τρίτεκνων οικογενειών ή με περισσότερα παιδιά και οι Έλληνες Ρομ που αποδεικνύουν την ιδιότητά τους με βεβαίωση επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από τους ίδιους.

    -Το ύψος των επενδύσεων που ενισχύονται, είναι 30.000 - 140.000 ευρώ (πολύτεκνοι) και 15.000 - 140.000 ευρώ (Ρομ). Χρηματοδοτούνται επιχειρηματικά σχέδια για ίδρυση νέων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων (αγορά εξοπλισμού, διαμόρφωση κτιρίων, προβολή της επιχείρησης κ.α.)

    -Το πρόγραμμα για τους πολύτεκνους θα προκηρυχθεί αύριο ή τη Δευτέρα, ενώ οι Ρομ μπορούν ήδη να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής. Και για τα δύο προγράμματα οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στον ΕΟΜΜΕΧ.

    Ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας κ.Σ.Ευσταθόπουλος δήλωσε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα του Δ ΚΠΣ έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, η οποία αναμένεται ως τον Ιούλιο και θα ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό οι πρώτες προκηρύξεις.

    [22] Οικονομία

    Πρόγραμμα ενίσχυσης ανέργων

    8/3/2007 6:41:00 μμ

    Πρόγραμμα επιδότησης 20.000 θέσεων εργασίας, υπέρ ανέργων ανδρών και γυναικών, άνω των 50 και 45 ετών αντίστοιχα, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης, στο πλαίσιο ακρόασής του από την επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά τη σύσταση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Αναφερόμενος στην πολιτική του Οργανισμού για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) και του ΟΑΕΔ, να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά 20.000 άτομα (γυναίκες άνω των 45 ετών και άνδρες άνω των 50 ετών) προκειμένου να προσληφθούν σε επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, προκειμένου να αποκτήσουν τον πρώτο υπάλληλό τους, καθώς και σε επιχειρήσεις με έως 25 άτομα προσωπικό. Όπως σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης πρόκειται για επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων ή για μικρές επιχειρήσεις.

    Επίσης ο Οργανισμός Απασχόλησης αποφάσισε την προπληρωμή του επιδόματος ανεργίας και του "δώρου" Πάσχα. Οι προπληρωμές θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου.

    [23] Οικονομία

    Μπλόκο στη γέφυρα του Πετριτσίου

    Θερμό μέτωπο στις Σέρρες

    8/3/2007 6:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Σερρών - Προμαχώνα, από τη διασταύρωση Σιδηροκάστρου μέχρι Βαμβακοχώρι, από το μπλόκο της αστυνομίας στους αγρότες των Σερρών με σκοπό να αποτραπεί ο αποκλεισμός της εθνικής στον κόμβο του Πετριτσίου και ουσιαστικά το κλείσιμο των συνόρων με τη Βουλγαρία. Η προσπάθεια της αστυνομίας να τους εμποδίσει προκάλεσε ενταση. Τελικά οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους αριστερά και δεξιά της Εθνικής Οδού. Η κίνηση γίνεται από παρακαμπτηρίους.

    Νωρίς το πρωί αγρότες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία παρατάσσοντας τα τρακτέρ αριστερά και δεξιά της οδού Μεραρχίας στο κέντρο της πόλης των Σερρών, ενώ επέδωσαν και ψήφισμα στο νομάρχη, Στέφανο Φωτιάδη. Παράλληλα απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τα επόμενα 24ωρα.

    Οι αγρότες ζητούν επίσπευση στην καταβολή των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό, πάντως, ήδη έχουν πληρωθεί οι περισσότεροι δικαιούχοι και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθεί το σύνολο των επιδοτήσεων του 2006 σε τμήμα των αγροτών του νόμου Σερρών.

    Οι αγρότες του Κιλκίς, εν τω μεταξύ, αποχώρησαν από τον κόμβο του Δροσάτου τον οποίο είχαν αποκλείσει επί δίωρο και ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, ανοίγοντας τον δρόμο προς τη Δοϊράνη και τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    "Λάβαμε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι όλες οι οφειλές και τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων θα έχουν καταβληθεί πριν το Πάσχα" δήλωσε ο υπεύθυνος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Γιώργος Λασκάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

    Οι αγρότες του Κιλκίς πρόκειται να συναντηθούν αύριο στις 10.30 το πρωί μετά από αίτημά τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Κοντό και θα συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν.

    Εξάλλου, την οικονομική ενίσχυση 170 εκ. ευρώ για το 2007 σε αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αλλά και στα νησιά του Αιγαίου αποφάσισαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    [24] Οικονομία

    Τσιτουρίδης για το ασφαλιστικό

    8/3/2007 5:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/3/2007 5:54:31 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του συλλόγου υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής με θέμα "Ασφαλιστικό: Παρόν και μέλλον", τόνισε ότι "και το τελευταίο ευρώ των Ελλήνων ασφαλισμένων είναι προϊόν διαφανούς διαχείρισης και νοικοκυρέματος". Οι εποχές κατά τις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία έπαιζαν στο χρηματιστήριο και έχαναν κατ επιταγή των τότε κυβερνώντων, πέρασαν, τόνισε.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις στο ασφαλιστικό ούτε μέσω αυξήσεων ορίων ηλικίας ούτε με μείωση των συντάξεων. Η πολιτική της κυβέρνησης, είπε, για το νοικοκύρεμα του συστήματος κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, η διατήρηση του δημόσιου, υποχρεωτικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος. Δεύτερον, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του και, τρίτον, ο εκσυγχρονισμός ενός συστήματος που απαξιώθηκε, ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά ορθολογικό και με πολύ μακρά προοπτική.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι παραμένουν ανεφάρμοστοι οι ασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και ότι η ενοποίηση των Ταμείων προχωρά και θα προχωρήσει στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να αποτελέσει "κλειδί" για την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ο υπουργός Απασχόλησης για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης της ενοποίησης των ειδικών ταμείων με το ΙΚΑ, μέχρι τα τέλη του χρόνου. Προέταξε την ανάγκη ενός αναλυτικού διαλόγου και εκπόνησης των αναγκαίων οικονομικών μελετών και ακολούθως τα οκτώ ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών να ενταχθούν στο ΙΚΑ.

    Αντιθέτως, υπέρ της ενοποίησης των Ταμείων τάχθηκε, μιλώντας στην ιδία ημερίδα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου ενώ για τα επικουρικά είπε ότι η ρύθμιση θα πρέπει να συναρτηθεί με την οικονομική τους βιωσιμότητα.

    "Ο Υπουργός Απασχόλησης, παρά τις προσπάθειές του να τυλίξει με προεκλογικό χρυσόχαρτο τη μετεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, δεν μπόρεσε να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις της για ξεθεμελίωμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, για αφαίρεση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και για νέα λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων", σχολίασε με ανακοίνωση του ο κ. Στρατούλης για λογαριασμό του ΣΥΝ.

    [25] Οικονομία

    Στο 2,7% το Φεβρουάριο

    Σταθερός ο πληθωρισμός

    8/3/2007 1:07:00 μμ

    Αμετάβλητος στο 2,7% διατηρήθηκε το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αμετάβλητος επίσης, παρέμεινε για τον ίδιο μήνα και ο εναρμονισμένος δείκτης και μάλιστα στο 3%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά ο οποίος ανεβαίνοντας στο 2,9% από 2,6% που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2007. Για τον Μάρτιο, η ΕΣΥΕ εκτιμά ότι πληθωρισμός αναμένεται να είναι ελαφρά πτωτικός, εξαιτίας του ότι οι ανατιμήσεις στα μέσα μεταφοράς ήταν υψηλότερες πέρυσι από φέτος, καθώς επίσης οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αναμένεται να έχουν σαν αποτέλεσμα συγκράτηση έως μείωση τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά».

    [26] Οικονομία

    Μεγάλη άνοδος στην Ιαπωνία

    Καλό κλίμα στα χρηματιστήρια

    8/3/2007 10:59:00 πμ

    Ηρεμα είναι σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια και θετικό άνοιγμα στην Αθήνα και την Ευρώπη. Ηδη στην Ιαπωνία, ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε το πρωί με σημαντική άνοδο 1,97%, ενώ με μικρή κάμψη έκλεισαν χθες το βράδυ οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη. Ανοδικό ήταν το κλίμα σε όλες τις ασιατικές αγορές. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 [.FTSE] διαμορφώνεται λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, στις 6.191,3 μονάδες (0,57%), στο Παρίσι ο CAC 40 [.FCHI] στις 5.483,96 μονάδες (0,53%) και στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX στις 6.658,47 μονάδες (0,62%). Με ενδιαφέρον αναμένεται στις 14:45 η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ενδεχομένως να δώσει ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων. Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί σήμερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 3,75%.

    [27] Οικονομία

    Κινητοποιήσεις αγροτών στις Σέρρες

    8/3/2007 9:22:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι αγρότες των Σερρών, οι οποίοι το πρωί θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζουν συμβολικούς αποκλεισμούς τμημάτων του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ, αλλά και της αποζημίωσης για το βαμβάκι. Την Τετάρτη οι αγρότες της Λάρισας ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

    Εξαντλούμε όλα τα επιτρεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιθώρια στήριξης των αγροτών, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, επισημαίνοντας ότι τη διετία 2005-2006 το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε 2,52%. Αντίθετα ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, είπε πως τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ διαψεύδουν την κυβέρνηση τη στιγμή που ο υπεύθυνος αγροτικού της ΝΔ μιλάει για μείωση στο εισόδημα 30%, ενώ ο υπουργός για αύξηση.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προπόνηση σε ναρκοπέδιο κάνουν ;

    Νέο "θύμα" ο Καφές

    8/3/2007 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διαστάσεις ...επιδημίας παίρνουν οι τραυματισμοί ποδοσφαιριστών στην ΑΕΚ, καθώς, μετά τον Ζούλιο Σέζαρ που χθες υπέστη θλάση, σήμερα ο Παντελής Καφές αποχώρησε από την προπόνηση με θλαστική κάκωση στον δικέφαλο. Ο έμπειρος μέσος θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θα παίξει στην αναμέτρηση του «Αλκαζάρ» με τη Λάρισα για την 25η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Παράλληλα, ο Τραϊανός Δέλλας γυμνάσθηκε χωρίς να αισθανθεί ενοχλήσεις, ενώ ο Ακης Ζήκος ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης. Επίσης, οι Παναγιώτης Κονέ, Νίκος Γεωργέας, Γκουστάβο Μαντούκα, και Σάββας Γκέντσογλου συνέχισαν πρόγραμμα αποθεραπείας, οι Παναγιώτης Λαγός και Περπαρίμ Χέτεμαϊ ακολούθησαν πρόγραμμα ενδυνάμωσης, ενώ ο Γιώργος Αλεξόπουλος συνέχισε την αποθεραπεία του με ασκήσεις με μπάλα και στο γυμναστήριο.

    [29] Μπάσκετ

    Θέλει να αλώσει την Πόλη ο ΠΑΟ

    8/3/2007 11:04:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τρεις νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές δεν εφησυχάζουν στον Παναθηναϊκό ενόψει της σημερινής αναμέτρησης (20:15) με την Εφές Πίλσεν στην Κωνσταντινούπολη. Οι "πράσινοι" θέλουν να πετύχουν την τέταρτη νίκη τους και να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση του ομίλου, που τους δίνει πλεονέκτημα για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ο τεχνικός της ομάδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα: "Ο αγώνας στην Πόλη είναι πολύ σημαντικός για μας. Μετά από τρεις ήττες στη φάση των 16, η Εφές θα προσπαθήσει να πετύχει μία μεγάλη νίκη για να παραμείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης. Στόχος μας είναι να την σταματήσουμε." Από την πλευρά του ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς σχολίασε: "Γνωρίζουμε πως αν νικήσουμε την Εφές Πίλσεν στο Αμπντί Ιπεκτσί θα καταλάβουμε κατά 99% την πρώτη θέση του ομίλου μας. Γι΄ αυτό και ο σημερινός αγώνας είναι πολύ σημαντικός για τον Παναθηναϊκό. Σίγουρα, οι αντίπαλοί μας θέλουν να αποδείξουν πως έχουν καλή ομάδα, ειδικά εκείνοι οι παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα προηγούμενα παιχνίδια."

    [30] Μπάσκετ

    Χωρίς άγχος στη Μόσχα ο Άρης

    8/3/2007 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να διατηρήσει τις όποιες ελπίδες έχει για να βρεθεί στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα, θα επιδιώξει ο Άρης απόψε, στη Μόσχα, (19:15) κόντρα στη Ντιναμό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να πετύχει την πρώτη της νίκη στη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα, καθώς μετράει τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Οι παίκτες του Άρη πιστεύουν πως δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ίσα -ίσα να κερδίσουν από το παιχνίδι, αρκεί να παίξουν μαχητικά, όπως το έχουν πράξει ως τώρα στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Θεατές εξ αποστάσεως της σημερινής αναμέτρησης θα είναι ο Αμπντούλ Ραούφ και ο Σπύρος Παντελιάδης, οι οποίοι έμειναν εκτός αποστολής λόγω ενοχλήσεων.

    Ματσόν: "θα βάλουμε τα δυνατά μας"

    Με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα, ο Ιταλός τεχνικός του Άρη, Αντρέα Ματσόν τόνισε: "Οι ήττες μας στη φάση των "16" οφείλονται σε έλλειψη εμπειρίας και η εμπειρία είναι κάτι που δεν αγοράζεται. Η συμμετοχή μας στην Ευρωλίγκα μας δίνει μία μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε πολλά πράγματα και ν αποκτήσουμε εμπειρία. Πάμε στη Μόσχα και δεν πρέπει να αισθανόμαστε φοβισμένοι ή αδύναμοι. Ο στόχος για την ομάδα μας είναι να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και να δίνουμε το 100% μέσα στο παρκέ. Απέναντι στην Ντιναμό Μόσχας, χωρίς αμφιβολία θα βάλουμε τα δυνατά μας για να καταφέρουμε να νικήσουμε."

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σήμερα οι πρώτοι αγώνες

    Δυνατές μάχες στο ΟΥΕΦΑ

    8/3/2007 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, έχει μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του τροπαιούχου, καθώς απόψε διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες για την φάση των «16» στο κύπελλο UEFA. Σε κανένα από τα οκτώ «ζευγάρια» δεν υπάρχει αδιαφιλονίκητο φαβορί, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένονται εξαιρετικά αμφίρροπες αναμετρήσεις. Η Μπενφίκα των Κατσουράνη και Καραγκούνη, φιλοξενείται στην Γαλλία από την Παρί Σεν Ζερμέν, που εξακολουθεί να μην μπορεί να συνέλθει αγωνιστικά και στόχος των «αετών της Λισαβώνας» είναι το θετικό αποτέλεσμα, ενόψει του δεύτερου αγώνα που θα γίνει σε δύο εβδομάδες στο «Ντα Λουζ». Με τον ίδιο στόχο, η Αλκμααρ δοκιμάζεται στην έδρα της Νιουκαστλ, όπως επίσης η Εσπανιόλ που φιλοξενείται από την Μακάμπι Χάιφα, αλλά και η Βέρντερ Βρέμης που αγωνίζεται στο Βίγκο με αντίπαλο την Θέλτα. Παράλληλα, η Ρέιντζερς θέλει ένα σκορ ασφαλείας απέναντι στους Ισπανούς της Οσασούνα, η Μπράγκα θα προσπαθήσει να διατηρήσει ελπίδες πρόκρισης με αντίπαλο την Τότεναμ, ενώ δεν υπάρχει φαβορί στον αγώνα της Λανς με την Λεβερκούζεν. Τέλος, η κάτοχος του τροπαίου Σεβίλη, υποδέχεται την Σαχτάρ Ντόνετσκ και θέλει να «καθαρίσει» την πρόκριση από σήμερα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα, έχει ως εξής: Νιούκαστλ (Αγγλία)-Αλκμααρ (Ολλανδία) Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Εσπανιόλ (Ισπανία) Ρέιντζερς (Σκωτία)-Οσασούνα (Ισπανία) Μπράγκα (Πορτογαλία)-Τότεναμ (Αγγλία) Σεβίλη (Ισπανία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) Λανς (Γαλλία)-Λεβερκούζεν (Γερμανία) Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία) Θέλτα Βίγκο (Ισπανία)-Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    * Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου.

    [32] Πολιτισμός

    Σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

    Aναβάθμιση και εκσυγχρονισμός

    8/3/2007 2:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με ένα καινούριο και πλήρως εκσυχρονισμένο τρόπο θα μπορούμε σε λίγο καιρό να προμηθευόμαστε τα εισιτήριά μας για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, θα λειτουργήσουν αυτόματα συστήματα πώλησης εισιτηρίων, καθώς και φορητά συστήματα πληροφόρησης και έτσι ο κάθε επισκέπτης θα έχει τον προσωπικό του ξεναγό. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και ο Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Το έργο της εγκατάστασης αυτόματων συστημάτων πώλησης εισιτηρίων θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες και θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Ακρόπολη Λίνδου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Για πρώτη φορά η Ελλάδα εφαρμόζει ευρωπαϊκούς τρόπους ξενάγησης στους ιστορικούς της τόπους.

    Αυτόματα συστήματα πώλησης εισιτηρίων, θα τοποθετηθούν σε σημαντικά Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας.

    Ο επισκέπτης, με φορητά συστήματα πληροφόρησης θα ενημερώνεται πλήρως για την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου ή για τα εκθέματα του Μουσείου.

    Με τον νέο τρόπο έκδοσης των εισιτηρίων, η χώρα αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικότατους πόρους ύψους 3.000.000 ευρώ, οι οποίοι χάνονταν με το παλαιό σύστημα έκδοσης εισητηρίων.

    Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ταχύτερη και πιο άνετη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

    Όσο για τον προσωπικό ξεναγό του κοινού, που δεν είναι άλλος από την εύχρηστη συσκευή που θα δίνεται στην είσοδο, ο χρήστης θα έχει την ευκαιρία να επιλέγει μία από τις 4 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

    Να επιλέγει τον τύπο της ξενάγησης, αν θα είναι π.χ σύντομη ή παιδική.

    Να ενημερώνεται για το σημείο στο οποίο βρίσκεται καθώς και για το σημείο στο οποίο κατευθύνεται. Επίσης να επισκέπτεται διαδοχικά όλες τις σελίδες περιγραφής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κείμενο, εικόνες και βίντεο.

    [33] Υγεία

    Για 1600 γυναίκες του Δήμου Αθηναίων

    Δωρεάν Τεστ Παπ

    8/3/2007 5:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δωρεάν Τεστ Παπ και μαστογραφίας για 1.600 γυναίκες προσφέρουν τα νοσοκομεία Λητώ, Μητέρα και Υγεία στο Δήμο Αθηναίων. Τα τεστ θα μοιραστούν στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις γυναίκες που δεν έχουν ξανακάνει προληπτικές εξετάσεις.

    Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έως τον Μάιο θα ανακοινωθεί η πρόταση του Δήμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση που προβλέπει αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων.

    [34] Υγεία

    Πρόκειται για ένα 15χρονο κορίτσι

    Το πρώτο θύμα του Η5Ν1 στο Λάος

    8/3/2007 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Από τον ιό της γρίπης των πτηνών πέθανε ένα 15χρονο κορίτσι από το Λάος, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από τον ιό Η5Ν1 στη χώρα αυτή. Το κορίτσι πέθανε χθες Τετάρτη σε νοσοκομείο της γειτονικής Ταϊλάνδης, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Εξάλλου υπάρχουν ενδείξεις ότι και μια 42χρονη γυναίκα έχει προσβληθεί από το επικίνδυνο στέλεχος του ιού, αλλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα τις υποψίες. Στο μεταξύ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα τον εντοπισμό μιας νέας εστίας της γρίπης των πτηνών, την έβδομη στη χώρα από το Νοέμβριο. Ο ιός, το στέλεχος του οποίου δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί, εντοπίστηκε σε εκτροφείο κοντά στην πόλη Σεονάν, 90 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας. Περίπου 2,3 εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν στη Νότια Κορέα από τη στιγμή της επανεμφάνισης της νόσου. Στο μεταξύ στη Βόρεια Κορέα, κρούσματα αφθώδους πυρετού εμφανίστηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα κοντά στην Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως από τη νόσο έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 466 βοοειδή και 2.630 χοίροι. Οι αρχές της Νότιας Κορέας ενίσχυσαν τους ελέγχους εμπορευμάτων στα σύνορα και ζήτησαν να απολυμαίνονται τα παπούτσια όσων έρχονται από τη Βόρεια Κορέα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 March 2007 - 17:51:37 UTC