Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για το ομόλογο
  • [02] Στο Βελιγράδι ο Παπανδρέου
  • [03] Συναντηση Μπακογιάννη με γ.γ. του ΟΗΕ
  • [04] Μέτρα απο το ΥΠΕΧΩΔΕ για το κλίμα
  • [05] "Αδιάλλακτη η Τουρκία"
  • [06] Επιδείνωση του καιρού
  • [07] Κυκλοφοριακές αλλαγές λόγω πανεκπαιδευτικού
  • [08] Ξανάρχισαν τα δρομολόγια
  • [09] Επιπλέον διευκολύνσεις από τα ΚΕΠ
  • [10] Απόφαση ξεκαθαρίζει το αίσχος της λακκούβας
  • [11] Παιδιά τα πρώτα θύματα της λειψυδρίας
  • [12] Σεισμική δόνηση στη Λαμία
  • [13] Όχι της Αγγλίας στην μουσουλμανική μαντίλα
  • [14] Εφαρμογή θερινής ώρας από την Κυριακή 25/3
  • [15] Γιορτάζουν σήμερα οι Κούρδοι της Τουρκίας
  • [16] Μεγάλη κατάσχεση χρημάτων στο Μεξικό
  • [17] Συγκλονιστική αφήγηση από τον Μαστροτζιάκομο
  • [18] Γουατεμάλα: Έρευνες για τη δολοφονία βουλευτών
  • [19] Δεκατέσσερις οι νεκροί στη Σομαλία
  • [20] Φονικές κατολισθήσεις στο Κασμίρ
  • [21] Παιδιά-βόμβες στο Ιράκ
  • [22] Γενική απεργία στο Ισραήλ
  • [23] Ανακοινώθηκαν οι νέοι στόχοι της ΓΣΕΕ
  • [24] Άνετες νίκες για τους πρωτοπόρους
  • [25] Εξάσφαιρο ο Αχαρναϊκός
  • [26] Σφραγίζει εισιτήριο ο Παναθηναϊκός
  • [27] Τρένο οι Μάβερικς
  • [28] Παράσταση για έναν ρόλο
  • [29] Στο τελικό οι Μακρυγιάννη/Σολωμού
  • [30] "Σφίγγα" ο Λέμαν
  • [31] Παραδέχτηκε την αλήθεια ο Ρομάριο
  • [32] Ξαναμπαίνει στο χειρουργείο ο Κλάσνιτς
  • [33] Συναυλία στη μνήμη Ν. Κούρκουλου από Δ. Αθηναίων
  • [34] Λιπαρά στην διατροφή η στο σώμα υπεύθυνα καρκίνου ;
  • [35] Τamiflu: Ύποπτο για αυτοκτονίες ;

    [01] Πολιτική

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση

    Αντιπαράθεση για το ομόλογο

    21/3/2007 5:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2007 6:21:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συνεχίστηκε και την Τετάρτη πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Για κλίμα πόλωσης και οξύτητας κατηγόρησε και σήμερα το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση , σχετικά με το θέμα των ομολόγων του ΤΕΑΔΥ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ζήτησε διαφάνεια στη διαχείριση των ταμείων και έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες. Στον αντιεισαγγελέα εφετών που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της "Χρηματιστηριακής Ακρόπολις" κατέθεσε το πρωί, η διευθύντρια του τμήματος προμηθειών του ΤΕΑΔΥ, ενώ ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου. Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη θωράκιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ο Υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, τόνισε ότι δεν θα θιγεί η αυτονομία τους.

    "Καλλιεργεί κλίμα όξυνσης"

    Έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, άσκησε την Τετάρτη ο Υπουργός Απασχόλησης, απαντώντας στην κριτική στελεχών της αντιπολίτευσης, που ισχυρίζονται ότι οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία από το 1998 γίνονται για λόγους συμψηφισμού.

    "Αν πιστεύουν κάποιοι στην αντιπολίτευση ότι υπάρχει συμψηφισμός, κάτι θα γνωρίζουν για το παρελθόν. Εμείς δεν γνωρίζουμε", τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι έλεγχοι από ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρίες θα προχωρήσουν ώστε πράξεις, παραλείψεις ή πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες ενδεχομένως θα έπρεπε να αποφευχθούν, θα μπορέσουν να αποτυπωθούν και να παρουσιαστούν.

    Όλα αυτά, είπε, γίνονται στα πλαίσια της προσπάθειας που η κυβέρνηση κάνει για να θωρακίσει κατά τον καλύτερο τρόπο την περιουσία των ασφαλισμένων.

    Την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ θα καταθέσει μηνυτήριες αναφορές για την υπόθεση του ΤΕΑΔΥ που στρέφονται κατά παντός υπευθύνου αλλά και κατά των Επιθεωρητών του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

    Επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα όξυνσης και πόλωσης, την ώρα που η κυβέρνηση με ηρεμία και προσήλωση στο καθήκον της, προωθεί με συγκεκριμένα βήματα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών.

    Ο κ. Αντώναρος, ξεκαθάρισε επίσης ότι "όποιος έχει παραβεί τις κείμενες διατάξεις όσον αφορά τα αποθεματικά των ταμείων θα υποστεί τις συνέπειες.

    "Τα Ταμεία παίρνουν αυτόνομα και ανεξάρτητα τις επενδυτικές αποφάσεις τους, εντός ενός συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου", τόνισε.

    Όνειδος για την κυβέρνηση της Ν.Δ. χαρακτήρισε την υπόθεση του ΤΑΕΔΥ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Συνδικαλιστικού του κόμματος κάνοντας λόγο επίσης για στημένα παραμάγαζα που καταληστεύουν τα χρήματα των ασφαλισμένων.

    Ο κ. Αθανασάκης επισήμανε ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη, η οποία πρέπει επιτέλους να αναληφθεί και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση για τον τόπο είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

    Διαρκή συνδρομή στην έρευνα της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης του ΤΕΑΔΥ, θα παράσχει η ΑΔΕΔΥ, όπως δήλωσε απόψε ο πρόεδρός της κ. Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος ολοκλήρωσε την κατάθεση στον εισαγγελέα Εφετών των στοιχείων που διαθέτει η ΑΔΕΔΥ.

    Παράλληλα ο κ Παπασπύρος, επέρριψε την ευθύνη για την υπόθεση του ομολόγου στον πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ και υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης της ζημιάς του Ταμείου αλλά και της εις βάθος έρευνας για την απόδοση των συγκεκριμένων ευθυνών.

    Στον αντεισαγγελέα Εφετών κ. Αντώνη Λιόγα που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας "Ακρόπολις" κατέθεσε η διευθύντρια προμηθειών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

    Η κ. Λιόγα, υποστήριξε ότι υπήρξε αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών και ζήτησε να αποζημιωθεί το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων για τα χρήματα που έχασε.

    Την υπόθεση ερευνά και η Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος. Από τον έλεγχο που ξεκίνησε στα ασφαλιστικά ταμεία προέκυψε ότι πολλά έχουν υπερβεί το νόμιμο όριο επένδυσης των διαθεσίμων τους.

    [02] Πολιτική

    Για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου

    Στο Βελιγράδι ο Παπανδρέου

    21/3/2007 12:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2007 2:28:46 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητά στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα το θέμα του Κοσυφοπεδίου. Κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κυριάρχησε, επίσης, το ζήτημα του Κοσόβου. Ο κ. Κοστούνιτσα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ανέφερε ότι η Σερβία υπολογίζει στη βοήθεια της Ρωσίας ώστε να μην επικυρωθεί από το Σ.Α. του ΟΗΕ το σχέδιο Αχτισάαρι που οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον κ. Τάντιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και δεν άφησε περιθώρια υποχώρησης από τη θέση αυτή. "Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία της Σερβίας με διπλωματικά μέσα και όχι με πόλεμο", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο ΟΗΕ δεν θα προχωρήσει στην παραβίαση του Ψηφίσματος 1244 του 1999, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι "η πολιτική κατάσταση στη Σερβία εξαρτάται κατά πολύ και από τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου", γι αυτό η λύση, όπως είπε, θα πρέπει να είναι προϊόν συμβιβασμού. Οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε καλό δρόμο δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα αποδώσουν καρπούς.

    "Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Σερβία και ήρθαμε για να δηλώσουμε ότι η περιοχή μας χρειάζεται ενότητα, να ακουστεί ο λόγος της και επίσης ότι η περιοχή μας ανήκει στην Ευρώπη και επιθυμούμε η Σερβία σύντομα να ενταχθεί στην Ε.Ε. δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας. Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου ο κ. Παπανδρέου είπε πως "πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και να εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή". Στις συνομιλίες του κ. Παπανδρέου και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τους κ.κ. Τάντιτς και Κοστούνιτσα έγινε, επίσης, αναφορά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναχωρεί το μεσημέρι για την Πρίστινα, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία των Αλβανών και εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

    [03] Πολιτική

    Σε δείπνο στη Νέα Υόρκη

    Συναντηση Μπακογιάννη με γ.γ. του ΟΗΕ

    21/3/2007 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το Κυπριακό, το σκοπιανό και οι εξελίξεις στο Κόσσοβο κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με το γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τους βασικότερους αξιωματούχους του διεθνούς Οργανισμού, κατά τη διάρκεια δείπνου στην οικία του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη. Ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση η κα Μπακογιάννη, η οποία θα συναντηθεί αύριο με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις. Εξερχόμενος από την πρεσβευτική κατοικία, ο κ. Μπαν δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της Κύπρου, της ΠΓΔΜ, του Κοσσόβου και άλλα. Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος μ αυτά που άκουσε, απάντησε μονολεκτικά: "Ναι". Ο κ. Μπαν έδειξε να κατανοεί τις ελληνικές θέσεις όπως παρουσιάστηκαν από την Υπουργό Εξωτερικών, η οποία του επέδωσε πρόσκληση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο κ. Μπαν, αποδεχόμενος την πρόσκληση, τόνισε: "Θα έρθω οπωσδήποτε".

    "Ήταν μια πρώτη ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση για θέματα της περιφέρειας, για τα θέματα του ΟΗΕ και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά βεβαίως, το κύριο βάρος ήταν στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν και στο Κόσσοβο, καθώς και για το πρόγραμμα που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος Γενικός Γραμματέας. Πιστεύω πως ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική συζήτηση στην οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε και το σύνολο των ελληνικών θέσεων", δήλωσε από τη μεριά της η κα Μπακογιάννη. Σε ερώτηση, "αν ο Γ.Γ. έδωσε την εντύπωση ότι προετοιμάζει μια νέα πρωτοβουλία για το Σκοπιανό;", η Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δε αναμένεται κάτι τέτοιο. " Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι προετοιμάζεται μια νέα πρωτοβουλία για το Σκοπιανό. Η συζήτηση, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πολύ ευρεία και είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το Γ.Γ. και το επιτελείο του, το οποίο είναι ένα καινούριο επιτελείο, επαναλαμβάνω ότι ήταν η πρώτη συζήτηση την οποία είχαμε, και ενημερώθηκε για τις θέσεις μας και για τις προτάσεις της Ελλάδας".

    Όσον αφορά το Κυπριακό, η κα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία είναι "πολύ σημαντική", όπως είπε. Για το Κόσσοβο, η Υπουργός Εξωτερικών επέμενε ότι υπάρχει χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και συζήτηση για το καθεστώς και αφότου σχηματιστεί πρώτα η νέα σερβική Κυβέρνηση.

    Εκτός των προαναφερθέντων ζητημάτων, συζητήθηκε επίσης το θέμα του Λιβάνου, για το οποίο διαφάνηκε συναντίληψη ότι "τα πράγματα πάνε καλύτερα" και η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι "θα πρέπει να στηριχθεί η Κυβέρνηση Σινιόρα".

    Στο μεταξύ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα παραβρεθεί και στο συμπόσιο που διοργανώνει η Ελλάδα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Απριλίου, με θέμα: "Η επιβολή κυρώσεων". Στο ημερήσιο συμπόσιο θα μιλήσουν αρκετοί διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί. Η Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις και τους συνεργάτες της Τζον Νεγκρεπόντε και Νίκολας Μπερνς, το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Στίβεν Χάντλεϊ, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και αρκετά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας.

    Την Παρασκευή, θα παραβρεθεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    Οι παρόντες στο δείπνο

    Από ελληνικής πλευράς στο δείπνο έλαβαν μέρος, εκτός από την κα Μπακογιάννη, ο κ. Βασιλάκης, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου, η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αναπληρωτής μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβεκούρας, β γραμματέας στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και ο Κώστας Μπακογιάννης. Από την πλευρά του ΟΗΕ, εκτός από τον κ. Μπαν, συμμετείχαν ο επικεφαλής του προσωπικού Βιτζάι Ναμπιάρ, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών Ζαν Μαρί Γκενό, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκοε, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο πρέσβης Κιμ Γουόν Σου και η γραμματέας Αλεξάνδρα Πίχλερ.

    [04] Πολιτική

    Ομιλία Σουφλιά στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής

    Μέτρα απο το ΥΠΕΧΩΔΕ για το κλίμα

    21/3/2007 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ανακοίνωσε μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: "το θέμα των κλιματικών αλλαγών εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την παγκόσμια κοινότητα. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σύνθετο, η αντιμετώπιση του οποίου προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο σε παγκόσμιο όσο και εθνικό επίπεδο". Η Ελλάδα, σύμφωνα και με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι υποχρεωμένη να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου στο 25%, με βάση το 1990 για ορισμένους ρύπους και το 1995 για άλλους, για το διάστημα 2008-2012. Η χώρα μας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, κάτω από αυτό το όριο του +25% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος μείωσης εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου, προκειμένου να θεσπιστούν νέα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη του στόχου της χώρας, η κατάρτιση και εφαρμογή του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Ρύπων για την περίοδο 2005-2007 το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου κατά 2,1%. Επίσης ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το οποίο θα προωθηθεί γρήγορα, καθώς και η παραγωγή Πράσινης Ενέργειας από 11% που είναι σήμερα, σε 20% πριν από το 2020.Στη βιομηχανία έχει αρχίσει η έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που προβλέπουν την έως τον Οκτώβριο 2007 προσαρμογή των εγκαταστάσεων των πλέον ρυπογόνων βιομηχανικών κλάδων στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Εκπονήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα κ.ά. Επίσης εντατικοποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες από τους επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ και πλέον επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα. Στα πλαίσια αυτά οι επιθεωρητές περιβάλλοντος από 18 γίνονται 45 και σε επόμενη φάση 66. Όπως ανέφερε ο κ Σουφλιάς από την αξιολόγηση του εθνικού προγράμματος προέκυψε ότι οι προτεραιότητές μας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου και η ουσιαστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προώθηση της χρήσης του μετρό και των άλλων αστικών συγκοινωνιών.

    [05] Πολιτική

    Αποτρεπτικός ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

    "Αδιάλλακτη η Τουρκία"

    21/3/2007 1:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2007 7:02:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για αδιάλλακτη στάση κατηγόρησε την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατά τη συνάντησή του με την κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο προεδρικό Μέγαρο.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος συναντήθηκε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και τους νεοπροαχθέντες αντιστρατήγους, αντιναυάρχους και αντιπτεράρχους. Απευθυνόμενος στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι: "Δεν είναι ανάγκη να επισημάνω τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχετε και την εκτίμηση και εμπιστοσύνη που έχει ο ελληνικός λαός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είστε εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Είστε αποτρεπτική δύναμη για όσους επιβουλεύονται ή σκέπτονται να επιβουλευθούν την πατρίδα μας. Σας συγχαίρω για τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι πολύ σημαντικός, αυτό έχει και απήχηση στον ελληνικό λαό. Σας εύχομαι καλή δύναμη για το καλό της πατρίδας μας".

    Τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συνοδευόταν από τους υφυπουργούς Βασίλη Μιχαλολιάκο και Γιάννη Λαμπρόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Γράψας. Οι νέοι αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι και αντιπτέραρχοι στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι αντιπτέραρχος Θεολόγος Συμεωνίδης, αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του ΣΑΟΣ-7, ο αντιναύαρχος Εμμανουήλ Χωριανόπουλος, αρχηγός στόλου, ο διοικητής Β΄ Σώματος Στρατού (ΣΔΑΕΕ) αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, ο αντιστράτηγος Ιωάννης Παπαζαχαρίας διοικητής ΑΣΔΕΝ, ο Α υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Β υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Μιχαήλ Παπαδόπουλος, ο διοικητής Σχολής Εθνικής Αμυνας αντιναύαρχος Δημήτριος Κουρκούλης και ο Β΄υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Τσακανίκας.

    [06] Κοινωνία

    Θυελλώδεις άνεμοι και βροχοπτώσεις

    Επιδείνωση του καιρού

    21/3/2007 8:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2007 3:28:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με ραγδαία αλλαγή του καιρού σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα κάνει σήμερα επίσημη πρεμιέρα η άνοιξη. Κύρια χαρακτηριστικά είναι οι ισχυρές καταιγίδες στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων στα πελάγη, που φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ. Στην Αττική ξεριζώθηκαν δένδρα ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για την κοπή τους τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ήπειρο αλλά και σε άλλες περιοχές.

    Δεμένα τα πλοία

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ εφιστά την προσοχή των πολιτών και συνιστά να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

    Τα μποφόρ κρατούν δεμένα τα πλοία σε Πειραιά και Ραφήνα με προορισμό τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου.

    Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, όπως και στο πορθμείο Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας καθώς και από Θάσο προς Κεραμωτή. Κλειστό παραμένει το πορθμείο Πρίνου - Καβάλας. Αντίθετα ανοιχτό είναι το πορθμείο Κυλλήνης - Ζακύνθου. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την ανομβρία συνετέλεσαν στην εκδήλωση πυρκαγιών σε δασικές περιοχές.

    Προβλήματα στις πτήσεις

    Προβλήματα και στις πτήσεις των αεροσκαφών, έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά φτάνουν τα 10 μποφόρ.

    Το πιο σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπισε το αεροσκάφος ATR-42 των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το οποίο με 28 επιβάτες εκτελούσε την πτήση 982 Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Μυτιλήνη-Ρόδο.

    Όταν το αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο της Ρόδου και ενώ βρισκόταν στη διαδικασία προσγείωσης σε ελάχιστο ύψος από το έδαφος, "κτυπήθηκε" από πλευρικό άνεμο, με αποτέλεσμα να εκτραπεί μερικώς από την πορεία του και να υποστεί μικροζημιές στον ένα κινητήρα.

    H περιπέτεια είχε αίσιο τέλος για τους επιβάτες όταν ο πιλότος επανέφερε το αεροσκάφος στο διάδρομο. Το πρωί δύο πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών για Ρόδο και Χανιά δεν κατάφεραν να προσγειωθούν λόγω των θυελλωδών ανέμων και επέστρεψαν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Επίσης τρεις πτήσεις της Aegean Airlines προς Ρόδο, Χανιά και Ηράκλειο ματαιώθηκαν για τον ίδιο λόγο. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών η εταιρία δρομολόγησε μεγαλύτερα αεροσκάφη, προκειμένου να αναχωρήσουν για τον προορισμό τους με τις μεσημεριανές πτήσεις, οι οποίες, όμως είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, αν εξακολουθήσουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες.

    Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν πρώτα με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς πολλά δρομολόγια έχουν ακυρωθεί.

    Από αύριο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για περαιτέρω επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

    [07] Κοινωνία

    Αύριο η δίκη των 49 συλληφθέντων σε επεισόδια

    Κυκλοφοριακές αλλαγές λόγω πανεκπαιδευτικού

    21/3/2007 4:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με διακοπή της κίνησης των οχημάτων, θα ισχύσουν αύριο σε βασικούς οδικούς άξονες του κέντρου της πρωτεύουσας, λόγω του προγραμματισμένου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Η διακοπή της κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 11 π.μ. και θα τερματίσει με την ολοκλήρωση της πορείας των φοιτητών προς την Βουλή. Η Τροχαία θα διευκολύνει την κίνηση με ρυθμίσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο θα συνεδριάσει το πανελλαδικό συντονιστικό των φοιτητών για να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο πλαίσιο γα τα πανεπιστήμια. Στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν σήμερα καθηγητές και φοιτητές για να συμπαρασταθούν σε 49 απο τους συλληφθέντες του συλλαλητήριου της προπερασμένης Πέμπτης που θα δικάζονταν στο αυτόφωρο. Λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας η δίκη διεκόπη για αυριο. Την Παρασκευή συνεδριάζει εκ νέου η εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ για να αποφασίσει αν θα προτείνει συνέχιση της Απεργίας.

    [08] Κοινωνία

    "Βγήκαν" από το αμαξοστάσιο τα λεωφορεία

    Ξανάρχισαν τα δρομολόγια

    21/3/2007 9:33:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μεγάλη ταλαιπωρία πέρασαν τις πρωινές ώρες χιλιάδες επιβάτες που περίμεναν στις στάσεις των λεωφορείων στα νότια προάστια, καθώς οι οδηγοί τους αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια. Αιτία, η απόφαση του δήμου του Αγίου Δημήτριου να αλλάξει την πύλη εξόδου των οχημάτων που προκάλεσε μεγάλη ένταση στο αμαξοστάσιο. Τελικά, το πρώτο δρομολόγιο ξεκίνησε στις δέκα το πρωί. Τα δρομολόγια των λεωφορείων θα εκτελούνται κανονικά, έως και την ερχόμενη Τετάρτη. Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών του δήμου Αγίου Δημητρίου, των οδηγών αλλά και της Τροχαίας. Το πρόβλημα για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι οδηγοί είναι η μονοδρόμηση της οδού Κουντουριώτου, στην οποία βρίσκεται η πύλη εξόδου του αμαξοστασίου. Το πρωί, οι οδηγοί 122 λεωφορείων που εξυπηρετούν 22 γραμμές, ακινητοποίησαν τα λεωφορεία στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ του Αγίου Δημητρίου με αίτημα να άρει η δημοτική αρχή τη μονοδρόμηση της επίμαχης οδού. Το περιστατικό στο αμαξοστάσιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να ταλαιπωρείται ο κόσμος, την ώρα μάλιστα, που όπως είπε, πηγαίνει στην εργασία του. Τόνισε ότι έχει επιληφθεί προσωπικά του θέματος και δεν απέκλεισε ακόμη και να επιβληθούν κυρώσεις, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες από την πλευρά του ΟΑΣΑ.

    [09] Κοινωνία

    ΚΕΠ

    Επιπλέον διευκολύνσεις από τα ΚΕΠ

    21/3/2007 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Από το σπίτι ή το γραφείο τους μπορούν πλέον οι πολίτες να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση 93 πιστοποιητικών του δημοσίου είτε τηλεφωνώντας στο 1564 είτε μέσω Ιντερνετ στη διεύθυνση www.kep.gov.gr. Μάλιστα, μαζί με την αίτηση, μπορούν να δηλώνουν και το ΚΕΠ που θα διεκπεραιώσει το αίτημά τους και από το οποίο θα παραλάβουν το πιστοποιητικό. Ήδη, από την αρχή του μήνα, 1450 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί κατ αυτόν τον τρόπο.

    [10] Κοινωνία

    ΥΠΕΧΩΔΕ

    Απόφαση ξεκαθαρίζει το αίσχος της λακκούβας

    21/3/2007 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο στο θέμα για τη μάχη της λακκούβας μετά από απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ η οποία ορίζει ποιους δρόμους πρέπει να συντηρεί το Υπουργείο και ποιος έχει την ευθύνη για τις βλάβες στο οδόστρωμα.

    Σύμφωνα με την απόφαση καθορίζονται ποινές στους οργανισμούς κοινής ωφελείας και στις δημοτικές επιχειρήσεις εάν δεν αποκαθιστούν πλήρως μέσα σε δέκα ημέρες τις όποιες βλάβες προξενούν στο οδόστρωμα κατά τη διάρκεια εργασιών.

    [11] Κοινωνία

    Παγκόσμια ημέρα νερού η Πέμπτη 22 Μαρτίου

    Παιδιά τα πρώτα θύματα της λειψυδρίας

    21/3/2007 3:56:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ,UNISEF

    Παγκόσμια ημέρα για το νερό αύριο Πέμπτη 22 Μαρτίου με τις αλλαγές στο κλίμα να δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία για τις τάσεις που διαμορφώνονται σε όλα τα σχετικά με το περιβάλλον θέματα. Ήδη πολλές περιοχές του πλανήτη δοκιμάζονται από την λειψυδρία, ενώ άλλες προβλέπεται να πλημμυρίσουν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και το λιώσιμο των πάγων. Δεν λείπουν και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις ότι στο μέλλον θα έχουμε και πολεμικές συγκρούσεις για το νερό σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας και ερημοποίησης, ενώ προβλέπονται και μετακινήσεις πληθυσμών που θα μεταναστεύσουν από άνυδρες περιοχές. Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη μετά την παράθεση στοιχείων από την UNICEF, η οποία εξέδωσε σήμερα σχετική ανακοίνωση με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ενώ "1.500.000 παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη νερού, στις βιομηχανικές χώρες το σπαταλάμε. Η UNICEF, εκφράζει τη συμπαράστασή της στα εκατομμύρια γυναικών και παιδιών σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η ανεπάρκεια του νερού είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1992 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των παιδιών σε όλο τον κόσμο ενω κάθε χρόνο, το ακάθαρτο νερό και η έλλειψη στοιχειωδών εγκαταστάσεων υγιεινής συντελούν στο θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου παιδιών κάτω των 5 ετών εξ αιτίας της διάρροιας. Περίπου 425 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το φάσμα της έλλειψης νερού. Ενώ στις βιομηχανικές χώρες η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι πρακτικά 100%, στις αναπτυσσόμενες χώρες πέφτει στο 80% (ο ένας στους 5 κατοίκους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό) και στην Αφρική φθάνει μόλις στο 55% (σχεδόν ο ένας στους 2 κατοίκους στερείται το καθαρό πόσιμο νερό). Στην χώρα μας ετήσια κατανάλωση νερού ξεπερνάει τα 800 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος (Ευρώπη των 15) είναι λίγο πάνω από τα 600 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο (Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης - 2003). Η αύξηση του πληθυσμού, οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για νερό, ενώ φυσικές ή και ανθρωπογενείς καταστροφές μολύνουν τα αποθέματα νερού και καταστρέφουν εγκαταστάσεις υδροδότησης. Μεγάλη ζήτηση για νερό δημιουργούν οι ανθρώπινες αναπτυξιακές δραστηριότητες (βιομηχανία, γεωργία) η τελευταία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την Ελλάδα.

    [12] Κοινωνία

    Σεισμική δόνηση στη Λαμία

    21/3/2007 10:57:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18.54 το απόγευμα της Τρίτης, με επίκεντρο 33 χιλιόμετρα ανατολικά της Λαμίας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το περιστατικό είναι μεμονωμένο, αλλά το φαινόμενο παρακολουθείται, καθώς σημειώθηκαν μικροσεισμοί.

    [13] Κόσμος

    Βρετανία

    Όχι της Αγγλίας στην μουσουλμανική μαντίλα

    21/3/2007 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Στη Βρετανία, κυβερνητική οδηγία επιτρέπει στους διευθυντές των σχολείων να αποφασίζουν ακόμη και την αποβολή μαθητριών που καλύπτουν το πρόσωπο τους με την ισλαμική μαντίλα. Το μέτρο αυτό- όπως λένε- δεν αποσκοπεί μόνο στην διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και στην ασφάλεια.

    Οι μουσουλμάνοι δεν κρύβουν την αντίθεσή τους στο μέτρο και κάνουν λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

    [14] Κόσμος

    Θερινή ώρα

    Εφαρμογή θερινής ώρας από την Κυριακή 25/3

    21/3/2007 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής 25/3 θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας. Έτσι, στις 03.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04.00. Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    [15] Κόσμος

    Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

    Γιορτάζουν σήμερα οι Κούρδοι της Τουρκίας

    21/3/2007 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το κουρδικό νέο έτος (Νεβρόζ), γιορτάζουν σήμερα οι Κούρδοι της Τουρκίας. Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας σε πολλές πόλεις της χώρας, καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβους για πιθανές επιθέσεις. Δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Πλατεία Εκθέσεων, στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι εορταστικές εκδηλώσεις. Τούρκοι αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους γύρω δρόμους, με την κάλυψη θωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας, για τη διαφύλαξη της τάξης. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε και ο Αχμετ Τούρκ, πρόεδρος του μεγαλύτερου φιλο-κουρδικού κόμματος DTP (Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία).

    Σε 10 εκατομμύρια υπολογίζονται οι Κούρδοι της Τουρκίας που παραδοσιακά εκμεταλλεύονται τη θρησκευτική τους γιορτή Νεβρόζ για να προβάλουν τα δικαιώματά τους. Πολλοί εξ αυτών δεν διστάζουν να εκφράζουν την υποστήριξή τους προς το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό κόμμα (ΡΚΚ) που από το 1984 είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία για τον κουρδικό πληθυσμό. "Το Νεβρόζ είναι μια ημέρα γιορτής. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η γιορτή να μετατραπεί σε πένθος" τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός στρατός που μάχεται ενάντια στο ΡΚΚ εδώ και 20 χρόνια, κυκλοφόρησε αφίσες εκφράζοντας τις ευχές των στρατιωτικών για το Νεβρόζ.

    [16] Κόσμος

    Εξάρθρωση συμμορίας

    Μεγάλη κατάσχεση χρημάτων στο Μεξικό

    21/3/2007 11:36:00 πμ

    Στη μεγαλύτερη κατάσχεση χρημάτων από εμπόριο ναρκωτικών όλων των εποχών προχώρησε η αστυνομία του Μεξικού, η οποία σε έφοδο της σε πολυτελές οίκημα που χρησιμοποιούσε μια συμμορία που κάνει λαθρεμπόριο χημικών ουσιών, στην ακριβή περιοχή του Λόμας δε Τσαπουλτεπέκ, βρήκε 206 εκατομμύρια δολάρια. Τα χαρτονομίσματα μεταφέρθηκαν με φορτηγό, το οποίο συνόδευαν 24 αυτοκίνητα.

    Όπως είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Μεξικό, Τόνι Γκάρζα, οι πληροφορίες ήταν της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA και τα χρήματα βρέθηκαν σε "φουσκωμένες βαλίτσες και σε ξεχειλισμένες ντουλάπες". "Η κατάσχεση και οι συλλήψεις υπογραμμίζουν τη βαθιά δέσμευση των δύο χωρών στην καταπολέμηση των αρχηγών των συμμοριών εμπορίας ναρκωτικών, οι οποίοι φέρνουν τη διαφθορά και τη βία στις κοινότητες και στις δύο πλευρές των συνόρων", δήλωσε ο Γκάρζα.

    Επίσης, συνελήφθησαν επτά άτομα και κατασχέθηκαν έξι αυτοκίνητα Μερσεντές, πυροβόλα όπλα, 200.000 ευρώ και ο μηχανισμός για την παραγωγή των χαπιών. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, τα χρήματα ανήκαν σε συμμορία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μεταμφεταμίνης ενός ισχυρού διεγερτικού.

    Η υπόθεση θεωρείται ότι ενισχύει τον πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, το Δεκέμβριο, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την καταστολή των καρτέλ των ναρκωτικών.

    Τον Ιανουάριο εξέδωσε στις ΗΠΑ για να δικαστούν πολλούς από τους αρχηγούς των συμμοριών, ανάμεσα στους οποίους και τον αρχηγό του ισχυρού καρτέλ του Κόλπου, Οσιέλ Καρδένας.

    Οι Μεξικανοί παραγωγοί μεταμφεταμίνης έχουν επιβληθεί δια της βίας στην αμερικανική αγορά και τα λεγόμενα σουπερ-εργαστήρια που παράγουν μαζικά το προϊόν έχουν μετεγκατασταθεί στο Μεξικό, όπου τα πρόδρομα χημικά, όπως η ψευδοεφεδρίνη είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

    [17] Κόσμος

    Περιγράφει τις 14 μέρες της ομηρίας του

    Συγκλονιστική αφήγηση από τον Μαστροτζιάκομο

    21/3/2007 10:24:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έφτασε αργά χθες το βράδυ στη Ρώμη ο Ιταλός δημοσιογράφος Ντανιέλε Μαστροτζιάκομο, τον οποίο κρατούσαν όμηρο επί δύο εβδομάδες οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο 52χρονος δημοσιογράφος έφτασε με πτήση τσάρτερ στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο, όπου τον υποδέχτηκαν οι συγγενείς του και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι. Ο Μαστροτζιάκομο διηγείται τη δοκιμασία που πέρασε, ακόμα και την εκτέλεση του οδηγού του, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα". "Δεν ήταν απαγωγή. Ήταν ένα μαρτύριο: ψυχολογικό, σωματικό, πνευματικό, θρησκευτικό, πολιτικό και υπαρξιακό", γράφει ο δημοσιογράφος. "Αυτές οι 15 ημέρες σημάδεψαν τη ζωή μου σαν να ήταν 15 χρόνια", επισήμανε. Ο Μαστροτζιάκομο απήχθη μαζί με δύο Αφγανούς συνεργάτες του το πρωί της 5ης Μαρτίου κοντά στο Λασκαργκάν στην επαρχία Χελμάντ. "Πέρα από τους λόφους φάνηκαν τρεις μαύρες μοτοσικλέτες. Τρεις νέοι με όπλα και ντυμένοι όπως οι Ταλιμπάν μας σταμάτησαν. Έσυραν τους συντρόφους μου έξω από το αυτοκίνητο και τους έδεσαν", πρόσθεσε.

    Ο Ιταλός δημοσιογράφος τονίζει πως οι Ταλιμπάν έκλεψαν τα υπάρχοντά του και τον χτύπησαν με τη λαβή εντός καλάσνικοφ. Του είπαν πως εισήλθε παράνομα σε περιοχή των Ταλιμπάν και πως αν ήταν κατάσκοπος θα τον εκτελούσαν, αλλιώς θα τον αντάλλασσαν με κρατούμενους Ταλιμπάν.

    Ο Μαστροτζιάκομο πέρασε 14 ημέρες αλυσοδεμένος, συχνά τον ξυλοκοπούσαν και είπε πως τον μετακινούσαν συχνά και πως ένας άντρας από το Πακιστάν, μάλλον μέλος της Αλ Κάιντα ήταν παρών.

    Μια μέρα μαζί με τον οδηγό του τον έβγαλαν έξω. "Τέσσερις άντρες άρπαξαν τον οδηγό, του έσπρωξαν το κεφάλι μέσα στην άμμο, του έκοψαν το λαιμό και συνέχισαν μέχρι που τον αποκεφάλισαν", γράφει στο άρθρο του και καταλήγει λέγοντας πως είναι συγκλονισμένος, χαρούμενος που επέστρεψε, αλλά ακόμα φοβισμένος.

    [18] Κόσμος

    Αιφνιδιαστική εξέλιξη στην υπόθεση

    Γουατεμάλα: Έρευνες για τη δολοφονία βουλευτών

    21/3/2007 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέα τροπή πήρε στη Γουατεμάλα, η διερεύνηση της δολοφονίας των τριών βουλευτών από το Ελ Σαλβαδόρ και του οδηγού τους, η οποία αρχικά είχε αποδοθεί σε τέσσερις αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στις φυλακές όπου και δολοφονήθηκαν. Η δολοφονία των αστυνομικών μέσα στο κελί τους, είχε αποδοθεί σε μέλη συμμοριών που συνεργάστηκαν με φύλακες και λαθραία πέρασαν στη φυλακή όπλα για να κάνουν τους φόνους. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως και αυτόπτες μάρτυρες, έκαναν λόγο για ένοπλους που μπήκαν στη φυλακή από την κεντρική είσοδο. Χθες η αστυνομία της χώρας συνέλαβε σε παραμεθόρια με το Σαλβαδόρ περιοχή, τέσσερις διακινητές ναρκωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της δολοφονίας των βουλευτών. Όπως αναφέρουν οι εισαγγελικές αρχές, οι τέσσερις συλληφθέντες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, έχουν καταγραφεί σε κάμερα να αγοράζουν τη βενζίνη που χρησιμοποίησαν για να κάψουν το αυτοκίνητο των βουλευτών.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι ύποπτοι για τους οποίους έχουν πληροφορίες ότι σχεδίασαν τις δολοφονίες και έψαχναν για ναρκωτικά ή λεφτά, θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη. Πάντως όπως υποστηρίζουν οι αρχές πίσω από τις δολοφονίες κρύβονται συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών με δεσμούς στη Γουατεμάλα και στο Σαλβαδόρ, οι οποίες ανακίνησαν το θέμα των παράνομων ένοπλων ομάδων που δρουν μέσα στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και έχουν σχέσεις τόσο με υψηλόβαθμους αξιωματούχους όσο και με διακινητές ναρκωτικών.

    [19] Κόσμος

    Σφοδρές συγκρούσεις στο Μογκαντίσου

    Δεκατέσσερις οι νεκροί στη Σομαλία

    21/3/2007 9:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2007 12:58:27 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και έξι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων που διεξάγονται στο Μογκαντίσου και προκλήθηκαν από επίθεση σήμερα το πρωί εναντίον του γενικού επιτελείου του αιθιοπικού στρατού. Η επίθεση προκάλεσε σφοδρή αντεπίθεση των σομαλικών και των αιθιοπικών δυνάμεων. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από βλήμα όλμου που έπεσε στο σπίτι τους, ενώ δύο από τους στρατιώτες πυρπολήθηκαν στον δρόμο από εξαγριωμένους κατοίκους.

    Κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι έχει δει τέσσερα πτώματα και πολλούς τραυματίες, στη συνοικία Σούκρι. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται", δήλωσε ο Αμπντουλάχι Σέιχ, ενώ κάτοικος της γειτονικής συνοικίας Αλ-Μπαράκα είπε πως από αδέσποτες σφαίρες σκοτώθηκε ένας άντρας και τραυματίστηκαν πέντε. Από την πλευρά του ένας άλλος κάτοικος είπε ότι τρεις άντρες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στο στρατόπεδο του Χιλουέινε και, ότι "όλος ο κόσμος εγκαταλείπει την περιοχή", εξαιτίας των συγκρούσεων.

    [20] Κόσμος

    37 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους

    Φονικές κατολισθήσεις στο Κασμίρ

    21/3/2007 8:22:00 πμ

    Τουλάχιστον 37 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στο πακιστανικό Κασμίρ, το οποίο είχε πληγεί τον Οκτώβριο του 2005 από έναν καταστροφικό σεισμό, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. Ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Τζάβεντ Άχμεντ, το απόγευμα της Τρίτης 27 άνθρωποι κυρίως γυναίκες, έχασαν τις ζωές τους και άλλοι 16 τραυματίσθηκαν από κατολίσθηση που σημειώθηκε στο χωριό Ντόμπα Σιεντάν, στην κοιλάδα Τζέλουμ, ανατολικά της Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσας του πακιστανικού Κασμίρ. Επίσης, σημειώθηκε άλλη κατολίσθηση στην ορεινή περιοχή Μπαγκ προκαλώντας το θάνατο σε άλλους δέκα ανθρώπους. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν το βόρειο Πακιστάν και ειδικά το Κασμίρ όπου ο σεισμός του 2005, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε προκαλέσει διάβρωση του εδάφους.

    [21] Ιράκ

    Καταγγελία Αμερικανού αξιωματούχου

    Παιδιά-βόμβες στο Ιράκ

    21/3/2007 8:31:00 πμ

    Η καταγγελία Αμερικανού αξιωματούχου ότι χρησιμοποιούνται παιδιά σε βομβιστικές επιθέσεις αυξάνει τους φόβους ότι οι αντάρτες αλλάζουν τακτικές εξαιτίας των ισχυρότερων μέτρων ασφαλείας που έχουν λάβει οι αμερικανικές δυνάμεις. Ο στρατηγός Μάικλ Μπαρμπέρο δήλωσε ότι την Κυριακή στη Βαγδάτη ένα όχημα σταμάτησε σε σημείο ελέγχου και το αυτοκίνητο κλυδωνιζόταν γιατί στο πίσω κάθισμα υπήρχαν δύο παιδιά. Στη συνέχεια το όχημα εξερράγη. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν πέντε άτομα μαζί και τα παιδιά και τραυματίσθηκαν άλλοι επτά. Επίσης, ανέφερε ότι στο όχημα υπήρχαν δύο ενήλικες, ωστόσο ούτε η ταυτότητα των παιδιών έγινε γνωστή, ούτε και η σχέση τους με τους ενήλικες που οδηγούσαν το αυτοκίνητο. Ο στρατηγός Μπαρμπέρο δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η "χρήση" παιδιών σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    Η εφαρμογή νέων μεθόδων στις επιθέσεις σημειώνεται καθώς όλο και περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις φθάνουν στη Βαγδάτη. Ο στρατηγός Μπαρμπέρο δηλώνει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις και οι επιθέσεις αυτοκτονίας είναι συχνότερες τελευταία αλλά όχι τόσο αποτελεσματικές καθώς διενεργούνται αυστηρότεροι έλεγχοι. Όπως επισημαίνει η χρήση βομβών χλωρίου είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πώς έχουν αλλάξει οι μέθοδοι των ανταρτών. Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις με βόμβες χλωρίου σε διάφορα σημεία του Ιράκ.

    [22] Μ. Ανατολή

    Άκαρπες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-συνδικάτων

    Γενική απεργία στο Ισραήλ

    21/3/2007 10:24:00 πμ

    Ξεκίνησε στις 9 το πρωί τελικά, η επ' αόριστον γενική απεργία στο Ισραήλ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και συνδικάτων για το θέμα των μισθών χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή στις τοπικές αρχές που όπως λέει δεν εφαρμόζουν τα ανάλογα προγράμματα. Ο υπουργός Οικονομικών Αβραάμ Χίρσον δήλωσε ότι οι υπάλληλοι των δήμων θα πληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το ισχυρό συνδικάτο Χίσταντρουτ ανέφερε ότι λόγω της απεργίας θα διακοπεί η λειτουργία στις δημόσιες υπηρεσίες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σοβαρά προβλήματα πρόκειται να δημιουργηθούν στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, εν όψει των αυξημένων αφίξεων των φιλάθλων που πρόκειται να παρακολουθήσουν τον αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Βρετανία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008.

    Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται το αρμόδιο δικαστήριο του Ισραήλ για το εργατικό δίκαιο να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης να κηρυχθεί η απεργιακή κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική.

    [23] Οικονομία

    Ανακοινώθηκαν οι νέοι στόχοι της ΓΣΕΕ

    21/3/2007 3:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2007 6:02:52 μμ)

    Πηγή: γρ.Τύπου ΓΣΕΕ, ΑΠΕ

    Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το μεσημέρι η ΓΣΕΕ τα ψηφίσματα του 33ου συνεδρίου της που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, καθώς και τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των συνδυασμών που πήραν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της συνομοσπονδίας. Στα ψηφίσματα που προδιαγράφουν την τακτική της ΓΣΕΕ για το επόμενο διάστημα, προσδιορίζονται οι διεκδικησεις για:"πραγματική αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων, καθώς και μια σειρά μέτρα (φορολογικά, κλπ), τα οποία αυξάνουν την αγοραστική δύναμη του εργατικού εισοδήματος, στην προοπτική της πλήρους σύγκλισης με τους μισθούς και τα ημερομίσθια της ΕΕ των 15". Παράλληλα ζητείται η πάταξη της αισχροκέρδειας, ο έλεγχος της ακρίβειας και της ανεξέλεγκτης ανατίμησης των ειδών πρώτης ανάγκης, που οδηγούν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, σε διαρκή συρρίκνωση της αγοραστικής αξίας. Για το φορολογικό η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα, το οποίο θα προβλέπει ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Τέλος για το θέμα των μισθών και των ημερομισθίων η ΓΣΕΕ διεκδικεί την αύξησή τους μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση των πραγματικών μισθών με το μέσο επίπεδο των δεκαπέντε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόεδρος της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) εξελέγη ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος τέως πρόεδρος της ΓΣΕΕ και παλαιώτερα πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της ΟΚΕ αμέσως μετά την επανεκλογή του ο κ.Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας εθνικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής συμφωνίας με προτεραιότητα την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής .

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άνετες νίκες για τους πρωτοπόρους

    21/3/2007 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εύκολες νίκες πέτυχαν οι πρωτοπόροι στην 26 αγωνιστική του δευτέρου ομίλου στη Γ΄ Εθνική. Ο Πιερικός νίκησε με 4-0 στην έδρα του την ουραγό Δόξα Γρατινής, ενώ ο Ολυμπιακός Βόλου κέρδισε άνετα με 5-1 στο γήπεδο του την Αναγέννηση Άρτας. Νίκη και για την τρίτη στη βαθμολογία Λαμία στην έδρα της με 2-0 επί του Ναυπακτιακού Αστέρα. Με το διπλό απέδρασε από την Κβάλα ο Θερμαϊκός (0-1), όπως και η Ένωση Θράκης από τους Νέους Επιβάτες.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα: Λαμία-Ναυπακτιακός Αστέρας 2-0 Καβάλα-Θερμαϊκός 0-1 Αναγέννηση Καρδίτσας-Πολύκαστρο 1-1 Ανδρούτσος Γραβιάς-Εθνικός Κατερίνης 1-1 ΑΣΚ Ολυμπιακός-Αναγέννηση Άρτας 5-1 Πιερικός-Δόξα Γρατινής 4-0 ΑΕ Γιάννενα-Δόξα Δράμας 2-0 ΠΑΟ Νέων Επιβατών-Ένωση Θράκης 0-1 Ρεπό: Τρίκαλα

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓ. Β.

    1. Πιερικός 24 56 2. ΑΣΚ Ολυμπιακός 25 54 3. Λαμία 25 50 4. Θερμαϊκός 24 47 5. Καβάλα 24 33 6. Πολύκαστρο 25 33 7. Αν. Καρδίτσας 25 32 8. Αναγέννηση Αρτας 25 31 9. Εθνικός Κατερίνης 24 31 10. Τρίκαλα 24 30 11. Δόξα Δράμας 25 29 12. Ένωση Θράκης 24 28 13. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 24 27 14. Ανδρούτσος Γραβιάς 24 25 15. ΑΕ Γιάννενα 25 25 16. Ναυπ/κός Αστέρας 25 22 17. Δόξα Γρατινής 24 14

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εξάσφαιρο ο Αχαρναϊκός

    21/3/2007 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μισή ντουζίνα γκολ πέτυχε ο Αχαρναϊκός στον Πύργο στην εκτός έδρας νίκη του επί του Πανηλειακού (2-6) στο σκορ της 26ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής. Η Ρόδος αλλά και ο Αγ. Δημήτριος που συγκατοικούν στην κορυφή με 53 βαθμούς, προχώρησαν με νίκες κερδίζοντας στις έδρες τους τον Ατσαλένιο και την Θήβα αντίστοιχα. Δεν έγινε το παιχνίδι του Παναιτωλικού με τον Διαγόρα Ρόδου.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα: Ρόδος-Ατσαλένιος 1-0 Παναχαϊκή-Αιολικός 0-1 Πανηλειακός-Αχαρναϊκός 2-6 Απόλλων Αθηνών-Θύελλα Πατρών 3-1 ΠΑΟ Βάρδας-Ζάκυνθος 1-0 ΟΦ Ιεράπετρας-Βύζας Μεγάρων 2-1 Αγιος Δημήτριος-Θήβα 2-1 Ηλιούπολη-Κορωπί 2-0 Παναιτωλικός-Διαγόρας Ρόδου δεν διεξήχθη

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)

    1. Ρόδος 53 2. Άγιος Δημήτριος 53 3. Ατσαλένιος 49 4. Βύζας Μεγάρων 46 5. Ηλιούπολη 45 6. Διαγόρας Ρόδου 43 -25αγ. 7. Παναιτωλικός 42 -25αγ. 8. Θύελλα Πατρών 42 9. Παναχαϊκή 37 10. Αχαρναϊκός 33 11. Κορωπί 32 12. Αιολικός 32 13. Θήβα 28 14. Απόλλων Αθηνών 26 15. ΠΑΟ Βάρδας 24 16. Πανηλειακός 20 17. ΟΦ Ιεράπετρας 20 18. Ζάκυνθος 12

    [26] Μπάσκετ

    Σφραγίζει εισιτήριο ο Παναθηναϊκός

    21/3/2007 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει την κατάληψη της πρώτης θέσης του ΣΤ΄ ομίλου και αντιμετωπίζει απόψε (20:45) τη δεύτερη -ό,τι κι αν συμβεί- Μπαρτσελόνα εκτός έδρας. Με μοναδικό απόντα τον Ραμούνας Σισκάουσκας (για τελευταίο αγώνα), ο Παναθηναϊκός χωρίς άγχος αναζητά απόψε μια καλή εμφάνιση και στοχεύει στην 6η νίκη για να ολοκληρώσει αήττητος τη φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Η Εφές Πίλσεν του έκανε «δώρο» την περασμένη εβδομάδα τη νίκη της (82-78) επί της ομάδας της Βαρκελώνης στην Πόλη και οι «πράσινοι» απέφυγαν το... άγχος μιας ήττας με περισσότερους από... 19 πόντους, αφού στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός είχε συντρίψει το σύνολο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς με 102-82. Δεδομένο είναι πως για τη νίκη δεν «καίγονται» πλέον ούτε οι Καταλανοί του Μιχάλη Κακιούζη από τη στιγμή που έχουν εξασφαλίσει με μαθηματική ακρίβει τη δεύτερη θέση και δεν τρέφουν αυταπάτες για πρωτιά και πλεονέκτημα έδρας στην προημιτελική φάση. Τόσο ο τεχνικός των «πρασίνων», Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, όσο και ο Σέρβος γκαρντ του Παναθηναϊκού, Μίλος Βούγιανιτς τόνισαν στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης πως θα επιδιώξουν το θετικό αποτέλεσμα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» για να τερματίσουν αήττητοι στη φάση των «16». Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δήλωσε: «Είναι ο τελευταίος αγώνας μας στη φάση των «16» και όπως όλοι ξέρουν ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε η Μπαρτσελόνα ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν προκριθεί στην ημιτελική φάση. Στόχος μας είναι να παίξουμε καλό μπάσκετ και να προετοιμαστούμε για τα δυνατά παιχνίδια που ακολουθούν. Τέσσερις ημέρες μετά τον αγώνα στη Βαρκελώνη αγωνιζόμαστε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον ΑΓΟ Ρεθύμνου, που θα κρίνει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Εν συνεχεία, η ομάδα θα έχει κι άλλους δύσκολους αγώνες για να πετύχει και τους επόμενους στόχους της.» Από την πλευρά του ο Μίλος Βούγιανιτς, τόνισε: «Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και η Μπαρτσελόνα έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση, γι αυτό και ο μεταξύ μας αγώνας θα είναι κάτι σαν φιλικός. Όλοι γνωρίζουμε πως οι αληθινές μάχες έπονται και μάλιστα σύντομα, γι΄ αυτό απέναντι στην Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσουμε να προετοιμαστούμε για την καυτή ατμόσφαιρα που θα αντιμετωπίσουμε στα πλέι οφ της προημιτελικής φάσης. Είμαστε στην Ισπανία για να νικήσουμε και να τερματίσουμε αήττητοι τη φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Το σίγουρο είναι πως όταν σου δίνεται η ευκαιρία να νικήσεις την Μπαρτσελόνα μέσα στην έδρα της, δεν την κλωτσάς.»

    ΣΤ Όμιλος Τετάρτη, 21 Μαρτίου Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Παναθηναϊκός 20:45 ώρα Ελλάδας Προκόμ Τρεφλ (Πολωνία)-Εφές Πίλσεν (Τουρκία) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β. Παναθηναϊκός 5-0 10 Μπαρτσελόνα 3-2 8 Προκόμ Τρεφλ 1-4 6 Εφές Πίλσεν 1-4 6

    Αρης - Μάλαγα (20:45)

    Ο Άρης φιλοδοξεί να... σπάσει το ρόδι στη φάση των «16», πεποίθηση που ενισχύει η εξασφάλιση της πρώτης θέσης του ομίλου από την σημερινή αντίπαλό του, Μάλαγα. Ο Αντρέα Ματσόν και οι παίκτες του γνώρισαν τις περισσότερες ήττες τους με διαφορά ενός ή δύο πόντων, απόδειξη πως πάλεψαν, αλλά δεν είχαν και την τύχη με το μέρος τους. Στην πρώτη επιστροφή του «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, το τέλος που του πρέπει δεν είναι άλλο από το θετικό αποτέλεσμα πριν πει το «ύστατο χαίρε» για εφέτος. Μάχη θα γίνει στον όμιλο του Άρη για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, αφού ο νικητής της αναμέτρησης Ντιναμό Μόσχας-Μπενετόν Τρεβίζο προκρίνεται στην προημιτελική φάση. Αποφασισμένος για την πρώτη νίκη στη φάση των «16» απέναντι στην πρώτη του ομίλου, Μάλαγα, παρουσιάστηκε ο Ιταλός τεχνικός του Άρη, Αντρέα Ματσόν με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα: «Γνωρίζουμε πως δεν έχουμε ελπίδες πρόκρισης, αλλά δεν πειράζει. Θέλουμε διακαώς τη νίκη για την τιμή μας και για να ολοκληρώσουμε την παρουσία μας εφέτος στην Ευρωλίγκα με ένα θετικό αποτέλεσμα. Στα προηγούμενα παιχνίδια, ηττηθήκαμε εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας και νομίζω πως τώρα είναι η ευκαιρία μας να τα καταφέρουμε. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν να πετύχουμε αυτή τη νίκη και πιστεύω ότι έχουμε κάνει εκπληκτική σεζόν γιατί είμαστε δεύτεροι στο ελληνικό πρωτάθλημα και βρισκόμαστε στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα.» Ο Τζερεμάια Μάσεϊ δήλωσε από την πλευρά του: «Το σημερινό δεν είναι ένα μεγάλο παιχνίδι για μας. Θα παίξουμε για τη νίκη γιατί είμαστε η μόνη ομάδα στη διοργάνωση που δεν έχει πετύχει ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα στη φάση των «16». Θέλουμε να δείξουμε πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε και ξέρουμε πως δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Αυτή η νίκη θα ήταν ένα καλό δώρο για μας και τους φιλάθλους μας. Στους δύο τελευταίους αγώνες, η παρουσία τους ήταν μειωμένη εν συγκρίσει με πριν. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για μας γιατί γνωρίζουμε πόσο εκπληκτικοί είναι οι φίλαθλοί μας, αλλά παίζουμε για μας τώρα και θέλουμε έστω μία νίκη στη φάση των «16». Ζ΄ Όμιλος Τετάρτη, 21 Μαρτίου Άρης-Μάλαγα (Ισπανία) 20:45 ώρα Ελλάδας Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)-Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β. Μάλαγα 4-1 9 Μπενετόν Τρεβίζο 3-2 8 Ντιναμό Μόσχας 3-2 8 Άρης 0-5 5

    [27] Μπάσκετ

    Τρένο οι Μάβερικς

    21/3/2007 12:28:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακόμη μια άνετη επικράτηση πέτυχαν οι Μάβερικς. Αυτή τη φορά νίκησαν μέσα στη Νέα Υόρκη τους Νικς, με 92-77, και έφτασαν τις 55 νίκες στο πρωτάθλημα, για τρίτη συνεχή σεζόν. Κορυφαίοι για την ομάδα του Ντάλας ήταν οι Ντιρκ Νοβίτσκι και Τζοζ Χάουαρντ που πέτυχαν από 24 πόντους. Από τους γηπεδούχους ο Εντι Κάρι τελείωσε το ματς με 22 πόντους και 12 ριμπαουντ. Στο Ιστ Ράδερφορντ, ο Καρμέλο Αντονι πέτυχε 12 από τους συνολικά 30 πόντους του στην 4η περίοδο και οδήγησε τους Νάγκετς στη νίκη με 94-90 κόντρα στους Νετς. Στο Σάρλοτ δόθηκε τέλος στο αήττητο σερί οκτώ αγώνων των Κλίβελαντ Καβαλίερς, καθώς ηττήθηκαν στην παράταση από τους ψυχωμένους Μπόμπκατς με 108-100.

    Συνοπτικά σε αγώνες που έγιναν τα ξημερώματα για το ΝΒΑ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Νιού Τζέρσεϊ-Ντένβερ 90-94 Σάρλοτ-Κλίβελαντ 108-100 Νέα Υόρκη-Ντάλας 77-92 Ντιτρόιτ-Φιλαδέλφεια 96-75 Μέμφις-Νέα Ορλεάνη 103-114 Σικάγο-Κλίπερς 89-103 Γιούτα-Γκόλντεν Στέιτ 104-100 Χιούστον-Ιντιάνα 86-76 Φοίνιξ-Μινεσότα 108-90 Πόρτλαντ-Ουάσινγκτον 100-98

    [28] Παράσταση για έναν ρόλο

    21/3/2007 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, η οποία επικράτησε με 14-7 της Ολλανδίας και πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης. Με τη νίκη της αυτή η ελληνική ομάδα εξασφάλισε τη δεύτερη θέση του Γ΄ ομίλου, ενώ με μία ισοπαλία απέναντι στις ΗΠΑ την Παρασκευή θα πάρει την πρωτιά στον όμιλο. Η ομάδα του Κούλη Ιωσηφίδη δεν άφησε κανένα περιθώριο στις αντιπάλους. Η Γιούλη Λαρά ήταν ανίκητη στη θέση του φουνταριστού, είτε σκοράροντας είτε κερδίζοντας αποβολές, τις οποίες οι Ελληνίδες παίκτριες φρόντιζαν να αξιοποιούν στη συνέχεια. Οι Ολλανδέζες άνοιξαν το σκορ με την Φαν Μπέλκουμ. Όμως με τέρματα των Ρουμπέση, Λαρά κα Μωραϊτίδου η εθνική πέρασε με 3-1, για να μειώσει στο ένα γκολ η Γκουίσελααρ. Από κει και πέρα το ματς ήταν μονόλογος για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που πέτυχε οκτώ γκολ στις επόμενες δύο περιόδους, ενώ δέχθηκε μόλις δύο. Το σκορ έφτασε στο 11-4 και το τελευταίο οκτάλεπτο απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Η εθνική είχε 5/8 στην παίκτρια παραπάνω, δύο γκολ από την περιφέρεια, έξι (!) από θέση φουνταριστού και 1/1 πέναλτι. Η Ολλανδία είχε 3/4 στην παίκτρια παραπάνω, τρία γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού.

    Τα οκτάλεπτα: 3-2, 3-0, 5-2, 3-3

    ΕΛΛΑΔΑ: Λαρά 4, Γερόλυμου 2, Λιόση 2, Ρουμπέση 2, Μωραϊτίδου 2, Κοζομπόλη 1, Αντωνάκου 1

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φαν Μπέλκουμ 3, Κάμπουτ 1, Ντε Μπρούιν 1, Φαν Ντεν Μπέργκ 1, Γκουίσελααρ 1

    [29] Στο τελικό οι Μακρυγιάννη/Σολωμού

    21/3/2007 2:55:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο βασικός στόχος της εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης επιτεύχθηκε, μετά και την πρόκριση της Εύης Μακρυγιάννη κα της Δέσποινας Σολωμού στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος του ντουέτου. Η χώρα μας εξασφάλισε έτσι παρουσία και στους επτά τελικούς του προγράμματος, κάτι που συνιστά σημαντική επιτυχία, με δεδομένο το γεγονός ότι πήγε στην Αυστραλία με μία ανανεωμένη και εν πολλοίς άπειρη ομάδα. Το πρόγραμμα του ελληνικού διδύμου στον προκριματικό βαθμολογήθηκε με 91.333, επίδοση που του χάρισε την ένατη θέση μεταξύ των 36 ζευγαριών που συμμετείχαν. Κορυφαίες ήταν και πάλι οι Ρωσίδες Αναστασία Νταβίντοβα και Αναστασία Ερμάκοβα, με 98.833β., ενώ στον τελικό της Παρασκευής προκρίθηκαν επίσης οι Μενγκουάλ/Τιράδος Σάντσεθ (Ισπανία, 98.000), Ματσουμούρα/Σουζούκι (Ιαπωνία, 96.833), Τινγκτίνγκ Τζιάνγκ/Γουενγουέν Τζιάνγκ (Κίνα, 96.000), Τζόουνς/Νοτ (ΗΠΑ, 95.667), Μπουντρό-Γκανιόν/Ράμπλινγκ (Καναδάς, 95.167), Αντελίτσι/Λάπι (Ιταλία, 93.167), Σιντορένκο/Γιούσκο (Ουκρανία, 92.833), Μπ.Φαν ντερ Φέλντεν/Σ.Φαν ντερ Φέλντεν (Ολλανδία, 91.000), Μπρούνερ/Σνάιντερ (Ελβετία, 90.167) και Χίλντεμπραντ/Τεϊξέιρα (Βραζιλία, 89.000).

    Εκτός τελικού η Πάππα

    Η Εφη Πάππα δεν κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει μία θέση στον τελικό των καταδύσεων από πλατφόρμα 10μ., στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατετάγη 15η στον ημιτελικό που έγινε τα ξημερώματα και δεν μπόρεσε να πλασαριστεί στη 12άδα που θα αγωνιστεί το μεσημέρι στον τελικό του αγωνίσματος. Η Πάππα συγκέντρωσε στις πέντε προσπάθειές της 286.85 βαθμούς, χωρίς να κάνει κάποια κακή βουτιά, χρειαζόταν όμως τα κάτι παραπάνω για να μπορέσει να προκριθεί. Η τελευταία που πέρασε στον τελικό, η Γαλλίδα Κλερ Φεμπβέ, είχε 302.65β., ενώ εκτός νυμφώνος έμειναν η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ουκρανή Ιουλία Πρόκοπτσουκ, καθώς και η πολύ έμπειρη Ιταλίδα Τάνια Κανιότο

    Στην 31η θέση ο Γιαννιώτης

    Η κούραση από την υπερπροσπάθεια της Κυριακής, αλλά και η απειρία του από τέτοιους αγώνες, στοίχισαν αυτή τη φορά στον Σπύρο Γιαννιώτη, που δεν μπόρεσε να διακριθεί στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης. Τρεις ημέρες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 5χλμ., ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού περιορίστηκε στην 31η θέση του αγωνίσματος που του χρόνου θα βρίσκεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο Γιαννιώτης κάλυψε την απόσταση σε μία ώρα, 58 λεπτά 42.68, μένοντας περίπου τρία λεπτά πίσω από τους κολυμβητές που διεκδίκησαν τα μετάλλια. Συνολικά μετείχαν στον αγώνα 54 αθλητές, εκ των οποίων τερμάτισαν οι 43. Η κορυφή εξελίχθηκε σε υπόθεση για δύο και μία κούρσα σχεδόν δύο ωρών κρίθηκε σε διαφορά έξι εκατοστών του δευτερολέπτου. Παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ρώσος Βλαντιμίρ Ντιάτσιν, που ήταν ο νικητής και το 2003 στη Βαρκελόνη, με δεύτερο τον Γερμανό Τόμας Λουρτς, που ήτα ο κάτοχος του τίτλου από το Μόντρεαλ αλλά και ο θριαμβευτής στα 5χλμ. στη Μελβούρνη. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο άλλος Ρώσος, ο Εβγκένι Ντράτσεφ. Συνοπτικά τα αποτελέσματα στα 10χλμ. ανδρών: 1. Βλαντιμίρ Ντιάτσιν (Ρωσία) 1ωρ.55:32.52 2. Τόμας Λουρτς (Γερμανία) 1ωρ.55:32.58 3. Εβγκένι Ντράτσεφ (Ρωσία) 1ωρ.55:47.31 4. Μοχάμεντ Ζανάτι (Αίγυπτος) 1ωρ.55:47.83 5. Κρίστιαν Χάιν (Γερμανία) 1ωρ.55:49.43 6. Μπρίαν Ρίκεμαν (Βέλγιο) 1ωρ.55:50.40 7. Μάαρτεν Φαν ντερ Βέιντεν (Ολλανδία) 1ωρ.55:51.91 8. Αλαν Μπίρτσερ (Μ.Βρετανία) 1ωρ.55:53.91 ... 31. Σπύρος Γιαννιώτης (ΕΛΛΑΔΑ) 1ωρ.58:42.68

    Ενατη η εθνική στο τεχνικό πρόγραμμα του ομαδικού

    Την ένατη θέση κατέλαβε η Ελλάδα στον τελικό του τεχνικού προγράμματος της συγχρονισμένης κολύμβησης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης. Η εθνική, αποτελούμενη από τις Αμαρυλλίδα Αγγουριδάκη, Εύη Κοκκαλιάρη, Εύη Μακρυγιάννη, Μάγδα Μαυρογιαννάκη, Νεκταρία Ραμνιώτη, Δέσποινα Σολωμού, Αλεξάνδρα Τρακοσοπούλου και Ελένη Τζιράκη, βελτίωσε μεν τη βαθμολογία της σε σχέση με τον προκριματικό της Δευτέρας (βαθμολογήθηκε με 90.833 έναντι 89.833), αλλά δεν μπόρεσε να ανέβει όγδοη, καθώς η Ουκρανία με 91.667 διατηρήθηκε καθαρά μπροστά της. Οι Ρωσίδες πήραν με χαρακτηριστική άνεση και αυτό το χρυσό μετάλλιο, συγκεντρώνοντας 99.000 βαθμούς, με δεύτερη την Ιαπωνία και τρίτη την Ισπανία, ενώ η Κίνα που εντυπωσιάζει σε αυτή τα διοργάνωση ξεπέρασε τις ΗΠΑ και αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση. Συνοπτικά τα αποτελέσματα του τελικού στο τεχνικό πρόγραμμα του ομαδικού: 1. Ρωσία 99.000 2. Ιαπωνία 97.833 3. Ισπανία 97.167 4. Κίνα 96.000 5. ΗΠΑ 95.833 6. Καναδάς 94.667 7. Ιταλία 93.333 8. Ουκρανία 91.667 9. ΕΛΛΑΔΑ 90.833 10. Βραζιλία 89.000 11. Γαλλία 88.834 12. Β.Κορέα 88.667

    Ο πίνακας μεταλλίων Ο πίνακας μεταλλίων του 12ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου, μετά την ολοκλήρωση της 5ης ημέρας, έχει διαμορφωθεί ως εξής: ΧΡΥΣΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΣΥΝΟΛΟ Ρωσία 7 2 1 10 Κίνα 4 2 0 6 Γερμανία 1 1 3 5 Ιαπωνία 0 2 2 4 Ισπανία 0 2 1 3 Αυστραλία 0 1 2 3 Καναδάς 0 1 0 1 Μεγάλη Βρετανία 0 1 0 1 ΕΛΛΑΔΑ 0 0 1 1 ΗΠΑ 0 0 1 1 Ιταλία 0 0 1 1

    Το πρόγραμμα και οι ελληνικές συμμετοχές

    Την Κίνα αντιμετωπίζει αύριο το πρωί (9:20 ώρα Ελλάδας) η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, στο δεύτερο παιχνίδι της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι στους Ασιάτες και λογικά θα προσθέσει στο ενεργητικό της μία ακόμη νίκη, μετά την επικράτηση επί της Ρωσίας με 10-7. Το μυαλό του Σάντρο Καμπάνια και των παικτών είναι λογικό να βρίσκεται από τώρα στο μεγάλο ματς του Σαββάτου με την Ισπανία, όπου θα κριθεί η πρώτη θέση του Γ΄ ομίλου και η απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά. Καλού-κακού πάντως, οι διεθνείς θα πρέπει να κυνηγήσουν μια μεγάλη σε έκταση νίκη, ώστε να πάρουν το «πάνω χέρι» σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους Ισπανούς (νίκησαν την Κίνα με 15-4). Λίγο νωρίτερα, οι Ίβηρες θα παίξουν με τη Ρωσία και κάθε... δώρο (βαθμολογική απώλεια των Ισπανών ή ακόμη και νίκη τους με μικρή διαφορά) είναι ευπρόσδεκτο, αν και η εικόνα που παρουσίασαν στην πρεμιέρα οι Ρώσοι δεν πείθει ότι είναι σε θέση να κάνουν τη «ζημιά». Τα μεγάλο ντέρμπι της ημέρας, πάντως, διεξάγεται στον Α΄ όμιλο, με τη Σερβία να αντιμετωπίζει την Ιταλία. Είναι ένα ματς που ενδιαφέρει και την εθνική, αφού διασταυρώνεται με το γκρουπ αυτό στα προημιτελικά. Η Εύη Μακρυγιάννη θα μετάσχει στις 10π.μ. στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος στο σόλο της συγχρονισμένης κολύμβησης, έχοντας προκριθεί ως ένατη από τα προκριματικά της Κυριακής. Για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που θα αγωνιστεί τρίτη κατά σειρά, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να ανέβει μία θέση και να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα. Βασικός στόχος της είναι να διατηρηθεί ένατη και να πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση, ανεβάζοντας τη βαθμολογία της σε σχέση με τον προκριματικό (είχε πάρει 90.833). Ο αυριανός τελικός παρουσιάζει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ΄όλο τα πρόγραμμα της συγχρονισμένης στη Μελβούρνη, αφού η «αυτοκράτειρα» του σόλο, η Γαλλίδα Βιρζινί Ντεντιέ, θα προσπαθήσει να πάρει για τρίτη συνεχή φορά τον τίτλο, έχοντας όμως πολύ δυνατή αντίπαλο τη Ρωσίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ναταλία Ιστσένκο. Στις καταδύσεις τέλος, ο Αλέξανδρος Μάνος θα αγωνιστεί τα ξημερώματα στον προκριματικό του τραμπολίνο 3μ., όπου μετέχουν συνολικά 46 αθλητές. Οι πρώτοι 18 θα πάρουν την πρόκριση για τον ημιτελικό της Παρασκευής, αλλά για τον 20χρονο πρωταθλητή μας ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, οπότε το βασικό ζητούμενο είναι μια καλή εμφάνιση. Ο Θωμάς Μπίμης από την πλευρά του απέσυρε τη συμμετοχή του από το αγώνισμα. Συνοπτικά το αυριανό πρόγραμμα: ΠΕΜΠΤΗ 22/3 ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 10:00 Σόλο-ελεύθερο μέρος (ΤΕΛΙΚΟΣ) ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ 01:00 3μ. (Α) (Προκριματικά) 09:30 1μ. (Γ) (Προκριματικά) ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ 00:00 Ν.Ζηλανδία-Ρουμανία (Δ΄ όμιλος) 01:20 Ιαπωνία-Γερμανία (Α΄ όμιλος) 02:40 ΗΠΑ-Ν.Αφρική (Β΄ όμιλος) 04:00 Σερβία-Ιταλία (Α΄ όμιλος) 08:00 Ρωσία-Ισπανία (Γ΄ όμιλος) 09:20 Κίνα-ΕΛΛΑΔΑ (Γ΄ όμιλος) 10:40 Καναδάς-Ουγγαρία (Δ΄ όμιλος) 12:00 Κροατία-Αυστραλία (Β΄ όμιλος)

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Σφίγγα" ο Λέμαν

    21/3/2007 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μπορεί ο γερμανικός αλλά και ο αγγλικός Τύπος να υποστηρίζουν ότι σύντομα ο Λέμαν θα αποτελέσει παρελθόν από την Άρσεναλ και ο πορτιέρο ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Μπουντεσλίγκα, ωστόσο ο ίδιος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του εκτός έδρας αγώνα που θα δώσουν το Σάββατο οι Γερμανοί στην Τσεχία για τα προκριματικά του EURO 2008, ο 37χρονος τερματοφύλακας των «κανονιέρηδων» δήλωσε μεταξύ άλλων: "Οφείλω να πω ότι αισθάνομαι καλά στην Άρσεναλ. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που πρέπει να εξετάσω, ωστόσο προς το παρόν δεν έχω να δηλώσω κάτι σχετικά με το μέλλον μου. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έντονη φημολογία, όμως δεν μπορώ να αποκαλύψω πότε θα αποφασίσω τι θα κάνω στην συνέχεια της καριέρας μου". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λέμαν, ο οποίος μετρά 43 διεθνείς συμμετοχές και από το Μουντιάλ της Γερμανίας και έκτοτε είναι βασικός στα "πάντσερ", θέλει διετή ανανέωση με την Αρσεναλ, όμως ο Αρσέν Βενγκέρ ποτέ δεν επεκτείνει συμβόλαιο ποδοσφαιριστή άνω των 30 ετών για περισσότερο από μία περίοδο.

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παραδέχτηκε την αλήθεια ο Ρομάριο

    21/3/2007 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λίγες ώρες πριν τον αγώνα κυπέλλου της Βάσκο Ντα Γκάμα με την Μπραζίλια, ο Ρομάριο παραδέχτηκε την αλήθεια για τα τέρματα που έχει σημειώσει. Ο 41χρονος Βραζιλιάνος παγκόσμιος πρωταθλητής του 1994, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ποτέ δεν έκρυψα ότι αρκετά από τα γκολ που έχω βάλει στην καριέρα μου, σημειώθηκαν σε αγώνες φιλανθρωπικού ή φιλικού χαρακτήρα. Δεν είπα ποτέ ότι όλα αυτά τα γκολ αφορούσαν επίσημους αγώνες. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα έχω πετύχει και μπορώ να το αποδείξω. Δεν είχα τον χρόνο να τα μετρήσω, αυτό είναι δουλειά επαγγελματιών. Αν τα μετρούσα μόνος μου θα τα έβγαζα ...3000". Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσίευσε το αθλητικό περιοδικό "Placar", τα «κανονικά» γκολ που έχει πετύχει ο Ρομάριο -δηλαδή αυτά που αφορούν σε επίσημες αναμετρήσεις- είναι 749, οπότε για να φτάσει στα 1.000, ο άσος της Βάσκο Ντα Γκάμα, πρέπει να σημειώσει άλλα 251, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να αγωνίζεται μέχρι τα ...60! Σύμφωνα όμως με τους στατιστικολόγους που κρατούν αρχείο για τα γκολ που πέτυχε ο Ρομάριο από την αρχή της καριέρας του, υπάρχουν 77 γκολ όταν έπαιζε σε επίπεδο Νέων, εκ των οποίων επτά όταν σε ηλικία 13 ετών έπαιζε με τους Παίδες της Ολάρια και 172 γκολ σε ανεπίσημους αγώνες. Όπως αυτός που έγινε το 2004 ανάμεσα σε μέλη της εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ δέκα χρόνια νωρίτερα και μίας ομάδας από Μεξικανούς διεθνείς, οι οποίοι αποχώρησαν από την ενεργό δράση. Ο Ρομάριο σημείωσε δύο γκολ για τους παγκόσμιους πρωταθλητές, όπως και σε αγώνες όπου συμμετείχαν οι ομάδες "Φίλοι του Αλνταΐρ", "Φίλοι του Λουϊζίνιο" και "Αστέρια της Αϊντχόφεν". Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι από τα 749 "επίσημα" γκολ, ο Ρομάριο έχει σημειώσει 261 με την Βάσκο Ντα Γκάμα, 130 με την Αϊντχόφεν, 39 με την Μπαρτσελόνα, 187 με την Φλαμένγκο, έξι με την Βαλένθια, 47 με την Φλουμινένσε, 22 με την Μαϊάμι FC, ένα με την Γιουνάιτεντ Αδελαϊδας και 56 με τις εθνικές ομάδες της Βραζιλίας.

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξαναμπαίνει στο χειρουργείο ο Κλάσνιτς

    21/3/2007 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού θα υποβληθεί στα μέσα Απριλίου ο Ιβάν Κλάσνιτς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Βρέμης. Συγκεκριμένα η εφημερίδα "Kreiszeitung Syke" αναφέρει ότι ο αδελφός του Κροάτη άσου της Βέρντερ Βρέμης, Γιόζιπ και η γυναίκα του Πατρίσια υποβλήθηκαν σε ιατρικά τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλοι για δότες. Το δημοσίευμα "φιλοξενεί" δηλώσεις του Κλάσνιτς, ο οποίος αρνήθηκε ν αποκαλύψει το όνομα του δότη. Η πρώτη εγχείρηση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, το σώμα του ποδοσφαιριστή απέρριψε το νεφρό που έδωσε η μητέρα του. Ο άσος της Βέρντερ τόνισε στην ίδια εφημερίδα, ότι η δεύτερη προσπάθεια έχει προγραμματιστεί να γίνει μετά το Πάσχα. "Ελπίζω αυτή την φορά να πάνε καλύτερα πράγματα. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και κάτω από αυτές τις συνθήκες νιώθω υπέροχα" πρόσθεσε ο Κροάτης παίκτης.

    [33] Πολιτισμός

    Ο Δ .Αθηναίων οργανώνει

    Συναυλία στη μνήμη Ν. Κούρκουλου από Δ. Αθηναίων

    21/3/2007 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Συναυλία αφιέρωμα στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων με τη συνεργασία των μουσικών συνόλων του Δήμου και το μαέστρο Γιώργο Κατσαρό στις 27 Μαρτίου, στο θέατρο "Ρεξ- Κοτοπούλη", ημέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου.

    Διευθυντής της Ορχήστρας θα είναι ο Λουκάς Καρυτινός και σολίστ πιάνου ο Αρης Γαρουφαλής. "Οι άνθρωποι του πολιτισμού οφείλουν να θυμούνται τους ανθρώπους που τίμησαν τον πολιτισμό. Το θέατρο και ο κινηματογράφος, η τέχνη γενικότερα έχει ανάγκη από μύθους. Και όταν ο Νίκος Κούρκουλος βγήκε στο σανίδι και στο πανί, ο μύθος απέκτησε πρόσωπο. Σήμερα αποτελεί δική μας ευθύνη να διαιωνίσουμε τη μνήμη αυτών των μύθων", τόνισε , μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο μαζί με τον πρόεδρο των μουσικών συνόλων μαέστρο Γιώργο Κατσαρό και τον διευθυντή Ορχήστρας Λουκά Καρυτινό.

    Ο Γιώργος Κατσαρός χαρακτήρισε τη συναυλία ως το πρώτο βήμα της συμφωνικής ορχήστρας των μουσικών συνόλων του δήμου Αθηναίων. " Όταν έφυγε από τη ζωή ο Νίκος η πρώτη μου σκέψη ήταν να κάνουμε κάτι εμείς , ο δήμος της Αθήνας, που του οφείλουμε τόσα, ιδιαίτερα για το Εθνικό Θέατρο", επεσήμανε μεταξύ άλλων.O Λουκάς Καρυτινός από την πλευρά του τόνισε πως μεγάλοι συνθέτες σμίγουν με μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς σε ένα κοινό έργο. Και εξήγησε:"Θα βρεθούν ο Ιψεν, μαζί με τον Κρικ στο έργο του Πέρκινκ, στη Σουίτα Πέρκινκ θα βρεθεί δίπλα ο Σαίξπηρ μαζί με τον Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ στον Οπερο και θα παρουσιαστεί επίσης ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Σαίξπηρ μέσα από τη φαντασία του Τσαϊκόφσκι". Το πρόγραμμα, είπε ο κ. Καρυτινός, θα συμπληρωθεί με τη φαντασία για χορωδία πιάνων και ορχήστρα του Μπετόβεν και τη σύμπραξη του διάσημου πιανίστα Άρη Γαρουφαλή. " Ένα έργο πολύ προφητικό που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όλα τα σύνολα του δήμου Αθηναίων τουλάχιστον τα κλασικά σύνολα του δήμου, χορωδία και ορχήστρα". Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9 η ώρα το βράδυ.

    [34] Υγεία

    Έρευνα του AARP των ΗΠΑ

    Λιπαρά στην διατροφή η στο σώμα υπεύθυνα καρκίνου ;

    21/3/2007 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ευρεία έρευνα που έγινε σε γυναίκες της μέσης ηλικίας με διατροφή υψηλή σε λιπαρά έδειξε ότι η διατροφική αυτή συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Στην έρευνα με τίτλο "Διατροφή και Υγεία" των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας-AARP των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, 188.736 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση άρχισαν να δίδουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή τους στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σε περίοδο 4,4 ετών, 3.501 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Βάσει των απαντήσεων που έδιδαν αυτές σε ερωτηματολόγιο 124 σημείων για τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν συγκεκριμένες τροφές, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν από τροφές πλούσιες σε λιπαρά το 40% των συνολικών θερμίδων της διατροφής τους διέτρεχαν 15% επιπλέον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που λάμβαναν από τροφές πλούσιες σε λιπαρά το 20% των θερμίδων τους. Χρησιμοποιώντας και ένα επαναληπτικό πιο ακριβές 24ωρο ερωτηματολόγιο για τη διατροφή, "βρήκαμε ότι οι γυναίκες των οποίων η διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά διατρέχουν 32% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Αν Θίμποτ του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στη Βηθεσδά στο Μέριλαντ. Η Θίμποτ επεσήμανε ότι "κι άλλες έρευνες έχουν δείξει αυτούς τους συσχετισμούς, δηλαδή ότι όσο περισσότερα λίπη λαμβάνουμε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσουμε καρκίνο του μαστού". Ωστόσο η συζήτηση σχετικά με τον συσχετισμό πρόσληψης λιπαρών και καρκίνου του μαστού συνεχίζεται, σημείωσε.

    Σχολιάζοντας την έρευνα αυτή, δύο ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, σημείωσαν ότι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου του μαστού θα ήταν να ελέγχουμε περισσότερο το λίπος που έχουμε στο σώμα μας και λιγότερο το αν η διατροφή μας είναι πλούσια ή όχι σε λιπαρά. Οι συσχετισμοί που έχουν γίνει μεταξύ μιας διατροφής υψηλής σε λιπαρά και στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού "έρχονται σε οξεία αντίθεση με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε για μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στο λίπος του σώματος και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση", γράφουν οι Στέφανι Σμιθ-Ουόρνερ και Μέιρ Στάμφερ στην ίδια επιθεώρηση.

    [35] Υγεία

    Προειδοποίηση του Ιαπωνικού Υπ. Υγείας

    Τamiflu: Ύποπτο για αυτοκτονίες ;

    21/3/2007 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2007 4:05:49 μμ)

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Οι ιαπωνικές αρχές υποχρέωσαν σήμερα την εταιρεία που εισάγει το Tamiflu να αποτρέπει τους γιατρούς από το να συνταγογραφούν το σκεύασμα αυτό κατά της γρίπης των πτηνών σε εφήβους, λόγω των πολλών αυτοκτονιών νεαρών ασθενών στους οποίους είχε χορηγηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο. Το Tamiflu θεωρείται ως κατεξοχήν αποτελεσματικό φάρμακο κατά της γρίπης των πτηνών, αλλά ένας αριθμός από περιπτώσεις αυτοκτονίας εφήβων στην Ιαπωνία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι μπορεί να προκαλεί ψυχιατρικά προβλήματα. Η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία Roche ανακοίνωσε χθες ότι νέα δεδομένα από την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ του Tamiflu και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.

    Το πρωί τις 21/3 το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η εταιρεία που εισάγει το φάρμακο υποχρεώνεται στο εξής να προειδοποιεί τους γιατρούς για τους κινδύνους. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο δύο έφηβοι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν έπεσαν από το παράθυρο μετά τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου. Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας, από το 2004 έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί σε παρόμοια περιστατικά συνολικά 15 νεαροί άνθρωποι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 March 2007 - 17:52:12 UTC