Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Καραμανλή
  • [02] Επίθεση Παπανδρέου από τη Χίο
  • [03] Διάλυση βουλής στην Ιταλία
  • [04] Στο Μπραχάμι η Α. Παπαρήγα
  • [05] Σφήκες "προσγείωσαν" αεροσκάφος
  • [06] Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Καμπέρας
  • [07] Θετικό τεστ για την Εθνική
  • [08] Έκθεση ζωγραφικής με ανθρωπιστικό περιεχόμενο
  • [09] Συνοικέσια με επιστημονικό τρόπο
  • [10] "Ελληνική Ενδυμασία και Έλληνες ζωγράφοι"
  • [11] Σε κατάσταση συναγερμού

    [01] Πολιτική

    Στα Σκόπια

    Απάντηση Καραμανλή

    5/2/2008 8:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2008 11:14:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τα Σκόπια όχι μόνο δεν δείχνουν διατεθειμένα να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά με επιστολή-πρόκληση προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον καλούν να στηρίξει το αίτημά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Την ίδια επιστολή απέστειλαν σε όλους τους αρχηγούς των κρατών μελών της Συμμαχίας, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν συμμάχους ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι. "Ως κράτος, που γειτνιάζει με τη Σερβία, και το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα μεταξύ των κρατών που θα νοιώσουν εναργέστερα τον αντίκτυπο, θετικό και αρνητικό, από τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσόβου", αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς το ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Η ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών του ΝΑΤΟ καθώς φαίνεται ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός στους κόλπους της συμμαχίας για την ένταξή τους.

    Στα Σκόπια απάντησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας όπου έχει μεταβεί για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή και γνωστή, για μια αμοιβαία λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς νικητές και ηττημένους. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα και στο ίδιο πνεύμα πρέπει να κινηθεί και η γειτονική χώρα, ώστε να καλύψει την απόσταση που χρειάζεται και να βγεί από την απομόνωση. Η αδιαλλαξία και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή λογική. Είναι αδιανόητο για χώρες που θέλουν να συνυπάρξουν στις ίδιες συμμαχίες να μην μπορούν να βρουν συμβιβαστική λύση.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, ανέφερε ότι η Σλοβενία επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι ο δρόμος για την λύση είναι ένας συμβιβασμός.

    Ο κ. Καραμανλής, είχε νωρίτερα συνομιλίες με τον Σλοβένο ομόλογό του και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το απόγευμα της Τετάρτης για επίσκεψη στη Ρουμανία.

    Έμμεση προτροπή στα Σκόπια να συμβάλουν στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας απεύθυνε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    [02] Πολιτική

    Στην κυβέρνηση και τις επιλογές της

    Επίθεση Παπανδρέου από τη Χίο

    5/2/2008 10:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2008 10:52:35 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ομιλία στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, στην οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις επιλογές της, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. "Με ρωτούν εάν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. Και απαντώ πως είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, αλλά αυτό απαιτεί αγώνα απέναντι σε συμφέροντα που δεν μας θέλουν και δεν μας πάνε, που μας φοβούνται και θα μας φοβούνται όλο και περισσότερο. Εμείς θα είμαστε εκεί, και μπροστά στις κάλπες νικητές, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σαν βασική αιτία της κρίσης του πολιτικού συστήματος και της κοινωνικής συνοχής, ο κ. Παπανδρέου θεώρησε τη διαφθορά, λέγοντας ότι: "Υπάρχει διέξοδος από το νοσηρό κλίμα των τελευταίων μηνών και την ατέλειωτη αλυσίδα των σκανδάλων που πνίγει τη χώρα και τη δημοκρατία". Για το θέμα Ζαχόπουλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί συστηματικά να απαλλαγεί από την υπόθεση αυτή, παραπέμποντας στη δικαιοσύνη, αναφέροντας ότι: "η συνήθης πρακτική του να φορτώνει στη δικαιοσύνη το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης των σκανδάλων που παράγονται στους κόλπους της δικής του κυβέρνησης".

    Για το θέμα των υποκλοπών ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "όπως έγινε με τις υποκλοπές και τα πορίσματα των ομολόγων όλα πάνε στο αρχείο και πιέζεται ή χειραγωγείται ή παρακάμπτεται η δικαιοσύνη, για να συγκαλύψουν την ενοχή τους. Το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρουν οι ροζ λεπτομέρειες, ούτε οι θεατρινίστικες ανεξαρτητοποιήσεις, αλλά το αφορά η κατάχρηση της εξουσίας, ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, το αν εκβιάζει ή εκβιάζεται η κυβέρνηση ή και τα δύο, ο βαθμός τυχόν εμπλοκής των ΜΜΕ με τρόπο αθέμιτο και το αν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εξουσία για να υπηρετεί άνομα και αδιαφανή συμφέροντα". Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξεταστικές επιτροπές για να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση και για την πολιτική της στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια του Σαββατοκύριακου, είπε ότι "υπάρχει διέξοδος από αυτό που είδαν όλοι οι Έλληνες το Σάββατο στους τηλεοπτικούς τους δέκτες: τους Χρυσαυγίτες σε σύμπραξη με την Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει διέξοδος από το χάος, τους παράξενους εμπρησμούς των τελευταίων εβδομάδων, από όλα αυτά τα προσβλητικά και απίστευτα που ζει καθημερινά ο πολίτης".

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες, "να φυλάνε τα ρούχα τους όταν ακούνε τη λέξη μεταρρύθμιση από τα χείλη της Νέας Δημοκρατίας", αλλά και πως το μήνυμα της 11ης Νοεμβρίου ήταν "εντολή να ανατραπεί η νεοσυντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε όλοι μας. Ο κατήφορος δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει μέχρι να ανατραπεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας".

    [03] Κόσμος

    Ιταλία

    Διάλυση βουλής στην Ιταλία

    5/2/2008 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο επικεφαλής της παραιτηθείσας κυβέρνησης στην Ιταλία Ρομάνο Πρόντι θα μεταβεί αύριο στην προεδρία της χώρας για να καταθέσει προς υπογραφή το διάταγμα για την διάλυση του Κοινοβουλίου, μετέδωσε απόψε το πρακτορείο Ansa. Στο μεταξύ ο πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο αφού εξάντλησε κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί μία πολιτική λύση στην κυβερνητική κρίση και ν αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ολοκλήρωσε σήμερα τις συναντήσεις του με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, δίνοντας την εκκίνηση στη διαδικασία για τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Κατά την έξοδό τους από το προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι, και ο ομόλογός του στη Βουλή Φάουστο Μπερτινότι δεν έκαναν καμία δήλωση. Όπως υπογράμμισε η προεδρία, προσκάλεσε τους δύο προέδρους του Κοινοβουλίου στα πλαίσια του άρθρου 88 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται, αφού διαβουλευθεί με τους προέδρους, να διαλύσει το σύνολο της Βουλής, ή ακόμη ένα από τα δύο σώματα". Οι βουλευτικές εκλογές, την ημερομηνία των οποίων καθορίζει η κυβέρνηση, πρέπει να διοργανωθούν εντός ενός διαστήματος 45 έως 70 ημερών από την διάλυση του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 και 14 Απριλίου.

    [04] Πολιτική

    Ομιλία της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ

    Στο Μπραχάμι η Α. Παπαρήγα

    5/2/2008 8:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2008 8:40:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στο Μπραχάμι μίλησε απόψε η Αλέκα Παπαρήγα, σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Μπραχαμίου του ΚΚΕ με θέμα "Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ". Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, πριν από την ομιλία της, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, δήλωσε: "Εμείς δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πολιτικό σκηνικό, γιατί σκηνικό σημαίνει αλλάζω έργο και εμείς δεν ενδιαφερόμαστε απλώς να αλλάξει το έργο. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το λαϊκό κίνημα να διαμορφώσει ακόμα πιο αρνητικό συσχετισμό για τα δύο κόμματα εξουσίας, να μη βάλει γάζες και καταπλάσματα σε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο είναι γεμάτο πληγές και σαπίζει, αλλά να βάλει ορίζοντα τη ριζική αλλαγή και ανατροπή του συσχετισμού δύναμης για μια νέα πολιτική εξουσία".

    Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της, κατηγόρησε τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ ότι κινούνται στην ίδια λογική, ενώ δριμεία ήταν και η επίθεση της εναντίον του Συνασπισμού, στον οποίο καταλόγισε ότι η πολιτική του βοηθάει στη συνέχιση του υπάρχοντος δικομματικού συστήματος.

    [05] Παράξενα

    Αυστραλία

    Σφήκες "προσγείωσαν" αεροσκάφος

    5/2/2008 8:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αεροσκάφος της Airbus αναγκάστηκε από σφήκες να αναβάλει την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μπρισπέιν για τη Σιγκαπούρη, καθώς από τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι είχαν κάνει φωλιά σε ένα εξάρτημα που μέτραγε την ταχύτητα των ανέμων. Από σχετική έρευνα που έγινε- τα πορίσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα- διαπιστώθηκε πως το μηχάνημα που έδειχνε την ταχύτητα των ανέμων "έπαιζε" και πότε έδειχνε μεγάλη ταχύτητα και πότε χαμηλή. Καθώς το αεροσκάφος ήταν στον διάδρομο έτοιμο να απογειωθεί άλλη ταχύτητα ανέμου διάβαζε ο κυβερνήτης και άλλη ο συγκυβερνήτης. Έτσι αναβλήθηκε η απογείωση και από τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι σφήκες είχαν κάνει φωλιά σε ένα εξάρτημα που μέτραγε την ταχύτητα των ανέμων. Το αεροδρόμιο του Μπρισπέιν λαμβάνει μέτρα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

    [06] Πολιτισμός

    Αυστραλία

    Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Καμπέρας

    5/2/2008 8:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το θεατρικό έργο Crossroads της ομογενούς συγγραφέως, Σοφίας Ράλλη- Καθαρείου, θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα Hellenic Art Theatre στο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Καμπέρας. Το έργο το οποίο πραγματεύεται τη σχέση τριών γενεών γυναικών, που ζουν στην επαρχία, παρουσιάστηκε με επιτυχία ως χορευτική παράσταση στην Αυστραλία και στη συνέχεια στο Τορόντο. Θα παρουσιαστεί στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Όπως εξήγησε η συγγραφέας κ. Ράλλη, τα κεντρικά θέματα του έργου είναι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, οι προσδοκίες που θέτει η κοινωνία στις γυναίκες και η "χαμένη γενιά" των γυναικών που γεννήθηκαν στην Αυστραλία, αλλά ζουν ακόμη υπό τη σκιά του πολιτισμού της μητέρας τους και δεν έχουν ενσωματωθεί στην αυστραλιανή κοινωνία. Το έργο δεν είναι αυτοβιογραφικό. Όπως δηλώνει η κ. Ράλλη-Καθαρείου "γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά πολιτισμικά ταξίδεψα και έζησα σε πολλές χώρες". Αν και συνδέεται στενά με τον ελληνικό και αυστραλιανό πολιτισμό θεωρεί τον εαυτό της "πολίτη του κόσμου".

    [07] Euro 2008

    Θετικό τεστ για την Εθνική

    5/2/2008 8:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νίκη με 1-0 πέτυχε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών επί της Τσεχίας σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στη Λευκωσία. Ήταν το πρώτο από τα δύο παιχνίδια που θα δώσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην Κύπρο, καθώς ακολουθεί αυτό εναντίον της Φινλανδίας, αύριο (21:15) στο ίδιο γήπεδο. Το σημερινό ματς ήταν μία ευκαιρία για τον Οτο Ρεχάγκελ να περάσει από "έλεγχο" κάποιους ποδοσφαιριστές που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προσφέρουν στην τελική φάση του EURO 2008. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 17 παίκτες που αγωνίστηκαν, μόνο οι πέντε (Χαλκιάς, Βύντρα, Tζιόλης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης) είχαν συμμετάσχει στο τελευταίο επίσημο ματς της εθνικής, εναντίον της Ουγγαρίας τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλωστε, ήταν γνωστό πως οι -θεωρητικά- βασικοί, θα χρησιμοποιηθούν στο αυριανό φιλικό με τη Φινλανδία. Σ΄ένα πολύ μέτριο πρώτο ημίχρονο, η μοναδική ευκαιρία ανήκε στους Τσέχους, με τον Χόλακ να βγάζει τον Φένιν τετ-α-τετ με τον Χαλκιά, αλλά ο άσος της Αϊντραχτ αστόχησε στο 29. Στο δεύτερο 45λεπτο, η εικόνα της εθνικής βελτιώθηκε, καθώς οι αλλαγές του Ρεχάγκελ έδωσαν πιο γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι. Στο 51 ο Ζίτκα απέκρουσε εντυπωσιακά το δυνατό σουτ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ενώ στο 56, μετά από κόρνερ και κεφαλιά του Μελίσση, πάλι ο Σαλπιγγίδης βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού ήταν μακράν ο κορυφαίος παίκτης της εθνικής και μόνιμη πηγή κινδύνων για τους Τσέχους, καθώς στο 65 από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ, ενώ στο 80 πέτυχε το νικητήριο γκολ. Έστω κι από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ, ο "Σάλπι" έφυγε στην "πλάτη" στην τσεχικής άμυνας από την κάθετη μπαλιά του Λυμπερόπουλου και πλάσαρε τον Ζίτκα διαμορφώνοντας το τελικό 1-0. Κίτρινες: Καφές Διαιτητής: Γερασίμου (Κύπρος) ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς (46΄ Κοτσόλης), Γκούμας, Μάκος (46΄ Λαγός), Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος (46΄ Αβραάμ Παπαδόπουλος), Βύντρα (46΄ Μελίσσης), Τζιόλης, Γιαννακόπουλος (46΄ Σαλπιγγίδης), Καφές, Σαμαράς (63΄ Χριστοδουλόπουλος), Λυμπερόπουλος. Τσεχία (Πετρ Ράντα): Μπλάζεκ (46΄ Ζίτκα), Κάουφμαν (46΄ Κούντελα), Ράινοχ (46΄ Κόβατς), Κλαντρούμπσκι, Καλούντα, Γιάρολιμ (75΄ Ματεγιόφσκι), Φένιν, Κούλιτς (67΄ Βλτσεκ), Σίμουνεκ, Χόλεκ (81΄ Μπάρος), Πούντιλ. * Πέντε ποδοσφαιριστές πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους στην εθνική Ελλάδας. Ηταν οι Γρηγόρης Μάκος, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Χρήστος Μελίσσης, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, οι οποίοι πήραν το "βάπτισμα πυρός" στο σημερινό φιλικό.

    [08] Πολιτισμός

    Από τη Μαρίνα Ζωγραφάκη

    Έκθεση ζωγραφικής με ανθρωπιστικό περιεχόμενο

    5/2/2008 8:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/2/2008 8:15:35 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Με τίτλο "η δική τους σιωπή, δική μας φωνή", την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008, (ώρα έναρξης 8μμ) στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο του Παλαιού Φαλήρου, με την ευγενική συνεργασία του Δήμου και του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της Μαρίνας Ζωγραφάκη, για τη στήριξη των Γιατρών του Κόσμου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008, με ώρες λειτουργίας 10πμ 13μμ και 6μμ 9μμ, καθημερινά και Σαββατοκύριακο. Τα έσοδα από την πώληση των έργων της, θα διατεθούν στους Γιατρούς του Κόσμου, με σκοπό την ενίσχυση του ανθρωπιστικού τους έργου. Οι Γιατροί του Κόσμου ιδρύθηκαν στην Ελλάδα το 1990 και αποτελούν μέρος διεθνούς οργάνωσης εθελοντών, οι οποίοι πραγματοποιούν αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί όπου ξεσπούν κρίσεις. Αποδέκτες του έργου της οργάνωσης είναι οι πληθυσμοί που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, λιμούς, ασθένειες ή ακόμα είναι θύματα εμπόλεμων συγκρούσεων και πολιτικής βίας, καθώς και όλοι οι άνθρωποι που στερούνται πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα όπως πρόσφυγες, μειονότητες, παιδιά του δρόμου, τοξικοεξαρτημένοι κτλ.

    [09] Παράξενα

    Αυστραλία

    Συνοικέσια με επιστημονικό τρόπο

    5/2/2008 7:53:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον ρόλο του προξενητή, αναλαμβάνουν πλέον όχι οι προξενητές, ούτε η τύχη αλλά η ίδια η επιστήμη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας λοιπόν -ευνόητο αυτό - θα αποκαλύπτει με ποια άτομα έχετε τις καλύτερες προοπτικές να "τα βρείτε" και να ζήσετε εσείς καλά κι εμείς καλύτερα. Μια επαναστατική μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στην οποία πήραν μέρος πάνω από 700 ζευγάρια έγγαμων Αυστραλών, είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό μιας φόρμουλας ειδικά κατασκευασμένης για την Αυστραλία. Την φόρμουλα αυτή την εγκαινίασε σήμερα υπηρεσία συνοικεσίων με τον τίτλο Compatibility Matching System, βρίσκεται δε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα eHarmony.com.au. Συγκεκριμένα για να σας φέρουν σε επαφή με ένα άτομο του αντίθετου φύλου, θα πρέπει να συμφωνείτε σε 29 σημεία - κλειδιά. Μερικά απ αυτά είναι (στην κατηγορία ταμπεραμέντου): αυτογνωσία, εκδήλωση αισθημάτων, αποφασιστικότητα, ρομαντισμός. Έπεται η κατηγορία κοινωνικής συμπεριφοράς (προσωπικότητα, καλοσύνη, επιρροή, κοινωνικότητα, αυτονομία και ευελιξία). Στη συνέχεια, εξετάζεται το επίπεδο ευφυΐας, το χιούμορ, η περιέργεια, οι καλλιτεχνικές τάσεις και προχωρούμε στα πιο "γήινα", όπως η σεξουαλικότητα, η ζωντάνια, η αυτοπεποίθηση, οι αρχές απασχόλησης, η εμφάνιση. Φυσικά απαραίτητα στοιχεία είναι η πνευματικότητα, η φιλοδοξία, οι οικογενειακοί στόχοι, η συντηρητικότητα, ο αλτρουισμός, το οικογενειακό υπόβαθρο, οικογενειακό κοινωνικό επίπεδο και η μόρφωση. Βάσει αυτών των στοιχείων ανιχνεύονται τα άτομα που ταιριάζουν μεταξύ τους και έχουν 80% εγγύηση ότι θα είναι στο 25% των ζευγαριών που βρίσκουν την ευτυχία στο δεσμό τους και την προοπτική να είναι μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα, για να βρεθεί με ποιον/ποια ταιριάζουν τα ενδιαφερόμενα άτομα υποβάλλονται (πάρτε ανάσα) σε 256 ερωτήσεις, όπου θα φανεί η προσωπικότητά τους, οι αξίες και τα πιστεύω τους. Στη συνέχεια και βάσει των απαντήσεων, συγκροτείται το προφίλ τους, το οποίο οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να ταιριάξουν με το πλησιέστερο του άλλου φύλου. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής του συστήματος αυτού, Dr. Buckwalter, "εκείνο που εξακριβώνουμε βασικά είναι ότι οι ομοιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία επιτυχημένων μακροχρόνιων δεσμών. Δεν μιλάμε εδώ για ακριβή αντίτυπα, για κλώνους, αλλά υποστηρίζουμε ότι αν τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας δύο ατόμων μοιάζουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσουν ένα αρμονικό ζευγάρι, δεδομένου ότι θα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον".

    [10] Πολιτισμός

    Εγκαίνια έκθεσης

    "Ελληνική Ενδυμασία και Έλληνες ζωγράφοι"

    5/2/2008 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εγκαινιάστηκε η έκθεση, "Ελληνική Ενδυμασία και Έλληνες ζωγράφοι", στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων, από τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα επιφανών καλλιτεχνών από την ομάδα του Μονάχου μέχρι τον Θεόφιλο. Λάδια, υδατογραφίες, ακουαρέλες και ακρυλικά, πορτρέτα και πολυπρόσωπες παραστάσεις. Ποίκιλες εικαστικές εκδοχές με θέμα την ελληνική ενδυμασία "στέκουν" δίπλα σε ενδυματολογικά σύνολα ή μεμονωμένα εξαρτήματα της μουσειακής συλλογής του Λυκείου των Ελληνίδων. "Σήμερα εγκαινιάζουμε μια μοναδική έκθεση που αφορά στην παραδοσιακή λαϊκή ενδυμασία. Το Λύκειο Ελληνίδων έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά όλα αυτά τα χρόνια και η ελληνική πολιτεία στηρίζει αυτό το μη κερδοσκοπικό σωματείο. Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε στην συντήρηση όλων αυτών των μοναδικών θησαυρών και τη διατήρηση αυτού του πολιτιστικού περιεχομένου και στις μοναδικές υπηρεσίες που προσφέρουν διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία", είπε ο κ. Λιάπης. Η είσοδος στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [11] Μ. Ανατολή

    Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

    Σε κατάσταση συναγερμού

    5/2/2008 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναλαμβάνει με ανακοίνωσή της την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στη Ντιμόνα του Ισραήλ. Νωρίτερα, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι μέλη της Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν με εκτόξευση δύο πυραύλων που έπληξαν το ισραηλινό έδαφος, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 February 2008 - 17:44:56 UTC