Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη ηφαιστείου στον Ισημερινό
  • [02] Ecofin και Eurogroup στη Βουλή
  • [03] Υπερψηφίστηκε ν/σ για τα Βακούφια Θράκης
  • [04] Ακατάλληλα λάστιχα για χύτρες
  • [05] "Εναλλακτική πρόταση το ΠΑΣΟΚ"
  • [06] Γόνιμη η επίσκεψη Δούκα στη Συρία
  • [07] Πτώση της τιμής του πετρελαίου
  • [08] Τουρκία: Η νέα μάχη της μαντίλας
  • [09] Ξεκινάει το συνέδριο του Συνασπισμού
  • [10] Μείωση της δύναμης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [11] Πρεμιέρα για το ΕΣΠΑ
  • [12] Οι "αιώνιοι" στον τελικό
  • [13] Στον τελικό για το 4ο σερί

    [01] Κόσμος

    Κουίτο, Ισημερινός

    Έκρηξη ηφαιστείου στον Ισημερινό

    6/2/2008 11:14:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Λάβα και στάχτη βγαίνουν από τον κρατήρα του ηφαιστείου Τουγκουράουα, στον Ισημερινό, ενώ στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο έπεσαν στάχτη και πέτρες, με συνέπεια εκατοντάδες άνθρωποι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το ηφαίστειο Τουγκουράουα, που στη γλώσσα των αυτόχθονων Κουίτσουα σημαίνει "το λαρύγγι της φωτιάς", βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Κουίτο. Η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν τον Αύγουστο του 2006, όταν από τον κρατήρα του έβγαιναν στάχτη και πέτρες επί πέντε μήνες. "Έγινε μία ισχυρή δόνηση στο ηφαίστειο και αυτό υποχρέωσε τις αρχές πολιτικής προστασίας να απομακρύνουν τον πληθυσμό", δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Ρομπέρτο Ροντρίγκες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αλλά οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι η στάχτη και οι πέτρες που εκτοξεύονται από τον κρατήρα του ηφαιστείου έπεσαν σε φτωχικά σπίτια που βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού. Οι ηφαιστειολόγοι εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ηφαίστειο μπορεί να δώσει πολύ ισχυρότερες εκρήξεις. "Βρίσκεται σε μία φάση ενεργοποίησης που συνεχίζεται, αλλά δεν γνωρίζουμε την κλιμάκωση που μπορεί να έχει", δήλωσε ο Ούγο Γέπες, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Ισημερινού.

    [02] Οικονομία

    Ενημέρωση από τον Γ.Αλογοσκούφη

    Ecofin και Eurogroup στη Βουλή

    6/2/2008 10:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συγκράτηση στις αυξήσεις μισθών προκειμένου να μην αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός συνέστησε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συμβουλίων Ecofin και Eurogroup, τόνισε ότι οι όποιες αυξήσεις σε μισθούς και τιμές θα πρέπει να αποφύγουν να μετατραπεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός σε μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης: "Μικρή μεν, αλλά υπαρκτή, είναι η πιθανότητα εξασθένισης της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2008, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα περισσότερο, από το να εφαρμόζουμε αυτό που προβλέπουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για την ελληνική οικονομία ισχύουν όλες οι ανακοινώσεις μας: Έχουμε σημαντικά αναπτυξιακά αποθέματα λόγω του ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης εξαρτάται από εγχώριες επενδύσεις και πρωτοβουλίες, έχουμε το ΚΠΣ, τις ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν εγκριθεί στα πλαίσια του επενδυτικού νόμου, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπου έχουν εγκριθεί πάρα πολλά έργα - και η πραγματική έναρξη θα γίνει το 2008 και τα επόμενα χρόνια - ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του οποίου εγκρίνονται συγκεκριμένες επενδύσεις υψηλών ποσών. Αυτά θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν, ενδεχομένως στην ανάπτυξη".

    Eπίσης ο υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι: "στους 8 από τους 14 διαρθρωτικούς δείκτες της διαδικασίας της Λισσαβόνας, έχει σημειωθεί σημαντικότατη βελτίωση σε σχέση με το 2003. Ειδικά, στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, «σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης το 2003 βρισκόμαστε στο 92,4% των "27", ενώ για το 2008, η πρόβλεψη είναι για 99%. Πρόκειται για πολύ ταχεία πρόοδο. Φτάνουμε πια στο μέσο όρο των 27".

    [03] Πολιτική

    Από την Ολομέλεια της Βουλής

    Υπερψηφίστηκε ν/σ για τα Βακούφια Θράκης

    6/2/2008 10:45:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο επανακαθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη διοίκηση και τη διαχείριση των Βακουφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ, ενώ νωρίτερα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει ο ΛΑΟΣ επί της διάταξης η οποία προβλέπει τη θέσπιση ποσόστωσης 5 τοις χιλίοις υπέρ των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, στους πανελλήνιους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ.

    Η ένταση αντισυνταγματικότητας του ΛΑΟΣ όχι μόνο είναι στον αέρα, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και εθνικά επιβλαβής γιατί τα επιχειρήματα αυτά θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει και η Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη διάταξη ρατσιστική, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί διακρίσεις, σε βάρος άλλων θρησκευτικών ομάδων, όπως Πομάκων, ή αθίγγανων και πρόσθεσε ότι παραβιάζεται η αρχή της ισονομίας, αφού, όπως είπε, κάποιοι πολίτες γίνονται πιο ίσοι από άλλους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο εισηγητής του κόμματος Αθανάσιος Πλεύρης χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο προϊόν συναλλαγής με την Τουρκία, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Βελόπουλος που προέβλεψε "Κοσσοβοποίηση" της Θράκης.

    Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε "δεν υπάρχει καμία συναλλαγή οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης για θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας γιατί είναι εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας. Είναι Έλληνες πολίτες, μουσουλμανικού θρησκεύματος και η τύχη τους αφορά την Ελλάδα".

    "Αναγνωρίζεται στη μουσουλμανική μειονότητα ο ισότιμος ρόλος τους, ενώ τους παρέχεται ένα όπλο για την καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωση τους, για αυτό δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας", σημείωσαν τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης και Χάρης Καστανίδης.

    Για ανάγκη ισονομίας και ισοπολιτείας όλων ανεξαρτήτως των πολιτών ανεξάρτητα από φύλο ή θρησκεία, μίλησαν οι εισηγητές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Δρίτσας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΛΑΟΣ.

    Η εκλογή αιρετών μουφτήδων ήταν πάγιο αίτημα της μουσουλμανικής μειονότητας και είναι θετικό που, έστω και μετά από 27 χρόνια, έρχεται να εφαρμοστεί, τόνισε ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή.

    [04] Κοινωνία

    Ακατάλληλα λάστιχα για χύτρες

    6/2/2008 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Καταστράφηκαν ως ακατάλληλα συνολικά 50.307 λάστιχα για χύτρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών. Τα λάστιχα τα οποία δειγμάτισαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εμπορίου του Κεντρικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών, κρίθηκαν μη κανονικά - μη ασφαλή από το Γενικό Χημείο του Κράτους και ζήτησαν την απόσυρσή τους από την αγορά. Πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα είναι: Λάστιχο χύτρας Sealing Ring for Liter Cookers MONIX, λάστιχο χύτρας ταχύτητας CSS - S - 8L Cookware, λάστιχο χύτρας ταχύτητας CSS - G - 10L - Φ 7 MM, λάστιχα για χύτρες Sealing Ring for pressure cookers Rubber Gasket Duromatic 3-5-7.

    Λάστιχα που αποσύρθηκαν με την συναίνεση της εταιρίας: Λάστιχο χύτρας ταχύτητας CSS - G - 6L και 8L, λάστιχο χύτρας ταχύτητας CSS - G - 5L και 8L, λάστιχο χύτρας τύπου TEFAL CLIPSO 6L και 8L, λάστιχο χύτρας τύπου DUROMATIC 6-8-10, λάστιχο χύτρας τύπου SEB SEN 6L,8L,10L, λάστιχο χύτρας τύπου SILVER 1,2,2 & ½ και 3, λάστιχο χύτρας τύπου ΕUROPA 8L και 10L, λάστιχο χύτρας τύπου ΕVINOX, λάστιχο χύτρας τύπου MOUL-BRA, βαλβίδα χύτρας. Τα προϊόντα διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά από την εταιρεία "Νίκος Ποθητός - Ανταλλακτικά Ηλεκτρικών & Οικιακών Συσκευών - Χονδρική Λιανική".

    Λάστιχα που δειγματίσθηκαν από τη Διεύθυνση Εμπορίου: Λάστιχο χύτρας ταχύτητας Snaider Cookware SN-10L, λάστιχο χύτρας ταχύτητας Snaider Cookware GRS -10L. Λάστιχα που αποσύρθηκαν με την συναίνεση της εταιρίας: Λάστιχο χύτρας ταχύτητας Snaider Cookware SN- 8L, λάστιχο χύτρας ταχύτητας Snaider Cookware GRS - 8L. Tα παραπάνω προϊόντα διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά από την εταιρεία "Snaider Δημήτριος Ράπτης -Οικιακοί Ηλεκτρικοί Εξοπλισμοί - Εισαγωγές - Εξαγωγές - Αντιπροσωπείες". Στα προϊόντα που δειγματίσθηκαν διαπιστώθηκε ότι περιέχουν φθαλικούς αστέρες, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα επιτρεπόμενα πρόσθετα για υλικά που προορίζονται αυτοτελώς για επαφή με τρόφιμα και οι οποίοι μεταναστεύουν στο τρόφιμο.

    Η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας καλεί τους εμπόρους που τα έχουν στη κατοχή τους να μην τα διαθέσουν στην κατανάλωση και τους καταναλωτές να μην τα χρησιμοποιούν.

    Σχόλιο του προμηθευτή.

    [05] Πολιτική

    Τόνισε σε ευρεία σύσκεψη ο Γιώργος Παπανδρέου

    "Εναλλακτική πρόταση το ΠΑΣΟΚ"

    6/2/2008 9:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Πολλοί χτυπούν το ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες μόνιμης κρίσης στο κόμμα, ωστόσο, εμείς τους διαψεύδουμε καθημερινά, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής του κόμματος για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πολύ σύντομα θα αναδείξει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Κατά τη συνεδρίαση, παρόντων των Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Σκανδαλίδη, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες του κόμματος για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό στις 24 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το πόθεν; έσχες, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και το εκλογικό σύστημα.

    Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος συγκέντρωσε τις παρατηρήσεις των άλλων στελεχών, (μεταξύ των οποίων και του κ. Βενιζέλου).

    Την Παρασκευή θα έχει διαμορφωθεί και η τελική πρόταση με βάση την οποία θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα μεταξύ των μελών που θα πάρουν μέρος στην εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο. Τα θέματα αυτά θα μετά το συνέδριο, όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων τα οποία θα κατατεθούν ως προτάσεις νόμων.

    Αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι: "Εάν ο κ. Καραμανλής δεν φοβάται τίποτα, εάν ο κ. Καραμανλής δεν έχει να κρύψει τίποτα για το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, τότε ιδού η Βουλή, ιδού και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων".

    [06] Πολιτική

    Δαμασκός, Συρία

    Γόνιμη η επίσκεψη Δούκα στη Συρία

    6/2/2008 9:31:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Συρίας είχε από το πρωί στη Δαμασκό ο Υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, επικεφαλής περίπου 80 επιχειρηματιών που τον συνόδευαν. Τον Υφυπουργό Εξωτερικών και την ελληνική Αντιπροσωπεία υποδέχθηκε θερμά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Δαμασκού ο Σύρος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Meqdad ο οποίος συμμετείχε και σήμερα το πρωί μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών και Εμπορίου από πλευράς της Συρίας, στην έναρξη των εργασιών της 7ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας Συρίας.

    Η Συρία, όπως εξήγησαν στον κ. Δούκα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μεγκντάντ, κατά την έναρξη της ΜΔΕ, όπως και οι υπουργοί Οικονομίας και Εμπορίου, Βιομηχανίας, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών σε συναντήσεις που είχε μαζί τους στη συνέχεια, κάνει μεγάλες προσπάθειες για την απελευθέρωση του εμπορίου και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας με νέους νόμους και διμερείς συμφωνίες, όπως και με την ανάπτυξη του χρηματιστηρίου. Πρόκειται για μία ισχυρή πολιτική βούληση που εκδηλώθηκε θερμά από τα μέλη της κυβέρνησης της Συρίας η οποία απευθύνεται με ιδιαίτερες ελπίδες προς την Ελλάδα, μία χώρα με στενές παραδοσιακές σχέσεις φιλίας. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε από τον κ. Δούκα η εντατικοποίηση των επαφών ώστε η νέα αυτή αρχή να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Ο κ. Μεγκντάντ τόνισε επίσης τη σημασία που δίνει η Συρία στην ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

    "Τελικός στόχος όλων μας είναι η συνολική ειρήνη", απάντησε ο κ. Δούκας, τονίζοντας ότι η ελληνική υποστήριξη είναι σαφής τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών. Όπως τόνισε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, "θέλουμε να αναπτύξουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες", εξηγώντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι το 1/10 αυτού που θα μπορούσαν να είναι.

    Στη Συρία οι επενδυτικές δυνατότητες για τους Έλληνες επιχειρηματίες υπολογίζονται σε 25-30 δισ. ευρώ και το έδαφος εκτός από "παρθένο" σε πολλούς τομείς, είναι και ιδιαίτερα γόνιμο, αν κρίνει κανείς και από το υψηλό επίπεδο της υποδοχής της ελληνικής αποστολής εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης. Ήδη, στο πλαίσιο των σημερινών επαφών άρχισαν να δρομολογούνται συμφωνίες και να συγκεκριμενοποιούνται προοπτικές από αμφότερες τις πλευρές. Μεγάλο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός σε έναν πρώτο απολογισμό των σημερινών επαφών, είναι το ενδιαφέρον για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για κατασκευές δρόμων, νέου αεροδρομίου και μετρό, υποδομών λιμένων. Μεγάλες είναι, μεταξύ άλλων, επίσης οι δυνατότητες για την ελληνική υφαντουργία με επενδύσεις και αγορές βαμβακιού υψηλής ποιότητας, για τους Έλληνες εφοπλιστές που ενδιαφέρονται για κατασκευές και επιδιορθώσεις πλοίων στη Συρία, όπως επίσης και για εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της πόλης της Δαμασκού.

    [07] Οικονομία

    Λονδίνο, Βρετανία

    Πτώση της τιμής του πετρελαίου

    6/2/2008 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα το απόγευμα μετά την αύξηση που παρουσίασαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Μείωση κατά 1,27 δολάρια παρουσιάζει η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού, το οποίο βρισκόταν (στις 18:45 ώρα Ελλάδος) στα 87,14 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου Φεβρουαρίου, είχε υποχωρήσει στα 87,70 δολάρια το βαρέλι (μείωση 1,12 δολάρια).

    Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις ΗΠΑ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. βαρέλια, παρουσιάζοντας μια απροσδόκητη αύξηση, καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αύξηση των αποθεμάτων θα ήταν της τάξης των 2,6 εκατ. βαρελιών. Κατά 3,6 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν και τα αποθέματα βενζίνης, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1994. Τα προϊόντα διύλισης -που περιλαμβάνουν και το πετρέλαιο θέρμανσης- αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια την τελευταία εβδομάδα. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περίπου κατά 58% το 2007, ακολουθώντας μια κάθετα ανοδική πορεία κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και φτάνοντας στο ρεκόρ των 99,29 δολαρίων στις 21 Νοεμβρίου, ενώ στις αρχές του 2008 "έπιασε" και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    [08] Κόσμος

    Στην Εθνοσινέλευση

    Τουρκία: Η νέα μάχη της μαντίλας

    6/2/2008 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η ισλαμική μαντίλα, αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ερντογάν και του κεμαλικού κατεστημένου. Άρχισε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας, σχετικά με την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος να επιτραπεί η μαντίλα, στα πανεπιστήμια. Την πρόταση αυτή υποστηρίζει και το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, θεωρώντας πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση συνιστά απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Όπως επισημαίνει ο Ερντογάν θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η προτεινόμενη αναθεώρηση αφορά μόνο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσθέτοντας πως η απαγόρευση της μαντίλας, εδώ και δύο δεκαετίες, έχει στερήσει σε χιλιάδες γυναίκες, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

    [09] Πολιτική

    Αύριο Πέμπτη στο Φάληρο

    Ξεκινάει το συνέδριο του Συνασπισμού

    6/2/2008 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Αυλαία αύριο Πέμπτη για το 5ο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού, το οποίο θα διεξαχθεί στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στο Δέλτα Φαλήρου. Περίπου 1200 σύνεδροι θα κληθούν να αποφασίσουν, τόσο για τις πολιτικές επιλογές του επόμενου διαστήματος, αλλά και για το κορυφαίο ζήτημα της εκλογής νέου προέδρου. Διεκδικητές της προεδρίας είναι ο Φώτης Κουβέλης και ο Αλέξης Τσίπρας. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 7μμ με ομιλία του Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκου Χουντή, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του απερχόμενου προέδρου Αλέκου Αλαβάνου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του κόμματος "Ευρωπαϊκή Αριστερά" Λόταρ Μπίσκι, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κι εκπρόσωπος της νεολαίας του ΣΥΝ.

    Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κάνει γνωστό ότι θα την εκπροσωπήσει στο συνέδριο, ο γραμματέας της Κεντρικής της Επιτροπής και Βουλευτής Β Αθηνών, Λευτέρης Ζαγορίτης. Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

    [10] Πολιτική

    Δημοσκόπηση της "Palmos Αnalysis", Θεσσαλονίκη

    Μείωση της δύναμης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    6/2/2008 8:16:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δημοσκόπηση της εταιρίας "Palmos Αnalysis", που διενεργήθηκε στην Α Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης για τη δημοτική τηλεόραση TV 100, εμφανίζει σημαντική μείωση της δύναμης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αύξηση ή διατήρηση της δύναμης των κομμάτων της Αριστεράς. Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 29 έως 31 Ιανουαρίου 2008, σε δείγμα 402 ψηφοφόρων της Α Θεσσαλονίκης, τηλεφωνικά και με χρήση δομημένων ερωτηματολογίων.

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 32,7%, από 37,4% στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό 16,8%, έναντι 34,6% που είχε στις εκλογές του 2007, χάνοντας, δηλαδή, περισσότερο από το μισό της δύναμής του. Ακολουθεί ο ΣΥΝ με 11,5%, από 6,1% που είχε το Σεπτέμβριο, ενώ σταθερό παραμένει το ΚΚΕ, με 10,1% (10,3% το Σεπτέμβριο). Τέλος, απώλεια μίας μονάδας εμφανίζει ο ΛΑΟΣ, 5,3%, έναντι 6,2% το 2007. Από τους ερωτηθέντες 7% απάντησε ότι προτιμά άλλο κόμμα και 17% ήταν οι αναποφάσιστοι.

    Στην έρευνα σχετικά και με τη συσπείρωση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 75%, ενώ αντίθετα η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι μόλις 40%.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει χώρος για την ίδρυση νέου κόμματος, το 52% αποφαίνεται θετικά, ενώ το 42% έχει αρνητική άποψη, το 4% δηλώνει ότι δεν έχει γνώμη και το 2% ότι δεν ξέρει. Περισσότερο υπέρ της εμφάνισης νέου κόμματος εμφανίζονται οι ηλικίες από 18 έως 45 χρόνων, ενώ η άποψη αυτή εξασθενεί στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού.

    Πάντως, στην ερώτηση εάν ένα νέο κόμμα μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος, μόνο το 31% λέει "ναι", ενώ αντίθετα αρνητική άποψη έχει το 60%, το 6% δηλώνει ότι δεν έχει γνώμη και το 3% ότι δεν ξέρει.

    [11] Οικονομία

    Εκστρατεία ενημέρωσης

    Πρεμιέρα για το ΕΣΠΑ

    6/2/2008 7:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2008 9:16:55 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Από το Ναύπλιο ξεκίνησε σήμερα η εκστρατείας ενημέρωσης για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Μιλώντας στην αίθουσα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων στο Ναύπλιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η Ελλάδα "θα έχει στη διάθεσή της να αξιοποιήσει 39,4 δισ. ευρώ για να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο δυναμική, η περιφέρεια να αναπτυχθεί περισσότερο και η κοινωνία να γίνει πιο δίκαιη".

    Ακολούθως ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε ότι "σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια πετύχαμε να έχουμε μηδενική απώλεια πόρων από το Γ΄ΚΠΣ το 2007 και πετύχαμε πολλά, αλλά χρειάζεται να πετύχουμε περισσότερα".

    Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι στις 22 Φεβρουαρίου θα δοθεί απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση του ΓΚΠΣ που έχει ζητηθεί λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

    Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), δήλωσε μεταξύ άλλων: "Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στο Ναύπλιο για το ΕΣΠΑ 2007-2013, το Δ ΚΠΣ, είναι μια ακόμα απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από το νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις πράξεις και παραλείψεις της".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του πως: "Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας φαίνεται ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Η μόνη σταθερότητα στην διαχείριση των Κοινοτικών Πλαισίων από την σημερινή κυβέρνηση -αλλά και αυτή του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν- είναι τόσο η σταθερή απώλεια των κονδυλίων όσο και η σταθερά χωρίς τεχνολογικό, παραγωγικό, αναπτυξιακό κοινωνικό αντίκρισμα αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων".

    [12] Μπάσκετ

    Οι "αιώνιοι" στον τελικό

    6/2/2008 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι "αιώνιοι" αντίπαλοι Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός θα είναι αντίπαλοι στον τελικό του κυπέλλου στο μπάσκετ. Σε ένα συγκλονιστικό ημιτελικό, ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Άρη και η... χαμένη αίγλη των τελικών στο Κύπελλο Ελλάδας επιστρέφει μετά από 22 χρόνια, καθώς στον τελικό της 29ης Μαρτίου οι "ερυθρόλευκοι" θα τεθούν αντιμέτωποι με τον Παναθηναϊκό (τελευταία φορά 23 Απριλίου 1986 στο ΣΕΦ). Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να κάνει το καλύτερο δυνατό ντεμπούτο, ο Ολυμπιακός επικράτησε 72-70 του Άρη, στα ημιτελικά του θεσμού, και επιστρέφει στον τελικό, όπου και θα διεκδικήσει το όγδοο τρόπαιο στην ιστορία του, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας. Με εμφανή τα... κατάλοιπα από τη "θητεία" του Πίνι Γκέρσον, ο Ολυμπιακός των βεβιασμένων κινήσεων στην επίθεση, αλλά με βελτιωμένη άμυνα, βρέθηκε στο πρώτο ημίχρονο να χάνει με -12 πόντους (43-31) από τον εξαιρετικό Άρη. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Θεσσαλονικείς με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, απόλυτη κυριαρχία στο "μάζεμα" των ριμπάουντ και επιθετικό πλουραλισμό θέλησαν να "καθαρίσουν" το παιχνίδι. Τελευταία φορά που οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής ήταν στο 15 (31-29), καθώς ακολούθησε ένα επιμέρους σκορ των φιλοξενουμένων 12-2 διαμόρφωσαν το σκορ ημιχρόνου 43-31, υπέρ του Άρη. Ο Ολυμπιακός, παρά τα τραγικά ποσοστά από τα 6.25 (2/13 τρίποντα), κατάφερε με καλή άμυνα να περιορίσει στην τρίτη περίοδο τον Άρη σε 10 πόντους και να φτάσει μία... ανάσα από την ανατροπή. Οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν την μπάλα κοντά στο καλάθι και με πρωταγωνιστές τους Βασιλόπουλο, Τζάκσον και Μαυροκεφαλίδη κατάφεραν στο 29 να μειώσουν σε 50-48. Ωστόσο, ο Άρης βρήκε λύσεις από Μότολα και Μάσεϊ και μπήκε στην τελευταία περίοδο στο +5 (53-48). Στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός "αφυπνίστηκε". Οι "ερυθρόλευκοι" εκμεταλλεύτηκαν την κακή κυκλοφορία της μπάλας και τις λάθος επιλογές στην επίθεση Άρη, ισορρόπησαν τα ριμπάουντ και με πρωταγωνιστή τον Βασιλειάδη πέρασαν και πάλι μπροστά. Με οκτώ πόντους (2 τρίποντα) του Έλληνα φόργουορντ ο Ολυμπιακός στο 33 ξέφυγε μετά από ώρα με +4 (59-55), ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Βασιλόπουλος τον μιμήθηκε από τα 6.25 και "έγραψε" το 66-59. Ο Τσαλδάρης απάντησε και ο Άρης με επιμέρους σκορ 11-3 ανέκτησε το προβάδισμα περίπου ένα λεπτό πριν τη λήξη (70-69). Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά. Ο Βασιλόπουλος με μία εύστοχη βολή ισοφάρισε σε 70-70, ο Άρης δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς το καλάθι, ο Τεόντοσιτς λίγο έλειψε να αποδειχθεί μοιραίος παίκτης, αλλά βρήκε με ασίστ τον Μαυροκεφαλίδη, με τον τελευταίο να γράφει το τελικό 72-70. Ο Ουάσινγκτον προσπάθησε στην εκπνοή να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του από τα 6.25, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι... Τα δεκάλεπτα: 18-20, 31-43, 48-53, 72-70 Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαμακάριος 4 (1), Πρίντεζης 5 (1), Καυκής, Τεόντοσιτς 3, Μπουρούσης 2, Γκριρ 10, Μαυροκεφαλίδης 12, Βασιλόπουλος 11 (1), Βασιλειάδης 16 (4), Τζάκσον 9. Άρης (Γκόρντον Χέρμπερτ): Τσαλδάρης 9 (3), Ουάσινγκτον 12, Ράιτ 9 (2), Καλαϊτζής 5 (1), Ηλιάδης 7, Μπόισα 8 (2), Μότολα 10 (1), Μάσεϊ 10.

    [13] Μπάσκετ

    Στον τελικό για το 4ο σερί

    6/2/2008 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύσκολη πρόκριση για τον τελικό του κυπέλλου στο μπάσκετ πήρε ο Παναθηναϊκός από τον Πανελλήνιο τον οποίο νίκησε στο κλειστό της Κυψέλης με 76-70. Οι "πράσινοι" θα διεκδικήσουν πλέον το τέταρτο διαδοχικό και ενδέκατο συνολικά τρόπαιο στην ιστορία τους. Ο Παναθηναϊκός θέλησε να τεθεί από τα πρώτα λεπτά σε τροχιά... νίκης και το πέτυχε. Με "δεμένη" άμυνα, η οποία υποχρέωσε τους γηπεδούχους σε 6 λάθη, και με καλά ποσοστά ευστοχίας, οι "πράσινοι" κατάφεραν στο 6ο λεπτό να ξεφύγουν με διψήφιο αριθμό πόντων (11-1), μετά από τρίποντο του Διαμαντίδη. Ωστόσο, οι "Ολυμπιονίκες" αντέδρασαν με τον Παπαϊωακείμ να δίνει λύσεις κοντά στο καλάθι και μείωσαν με τη λήξη της πρώτης περιόδου στους 7 πόντους (21-14). Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν "καρμπόν" του πρώτου. Οι φιλοξενούμενοι με πρωταγωνιστή τον Γιασικεβίτσιους (14π. στο α ημ.) βρέθηκαν δύο λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου στο +14 (39-25), αλλά οι γηπεδούχοι, βασιζόμενοι στα επιθετικά "ξεσπάσματα" του Γκράντι, μείωσαν και πάλι σε μονοψήφιο αριθμό και πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο -8 (41-33). Με τον Πανελλήνιο να έχει κυριαρχήσει στον τομέα των ριμπάουντ και τον Γκράντι να συνεχίζει να βρίσκει τις διόδους προς το αντίπαλο καλάθι, ο Πανελλήνιος κατάφερε στο 24΄ μετά από τρίποντο του Αργυρόπουλου να ισοφαρίσει για πρώτη φορά από την έναρξη του αγώνα (44-44). Ζίζιτς και Σπανούλης, πάντως, βοήθησαν τους φιλοξενούμενους να ανακτήσουν το προβάδισμα, ενώ όταν "αφυπνίστηκε" και πάλι ο Γιασικεβίτσιους, ο Παναθηναϊκός δεν απειλήθηκε. Στο 28 ο Λιθουανός διεθνής έγραψε από τα 6.25 το 59-48, ενώ δια χειρός Χατζηβρέττα, μετά από εξαιρετική συνεργασία με τον Διαμαντίδη στα τελευταία 4΄΄ της περιόδου, οι "πράσινοι" μπήκαν στην τελευταία περίοδο σο +11 (63-52). Με τον Ομπράντοβις να έχει χαμηλώσει το σχήμα ο Παναθηναϊκός έτρεξε στο τέταρτο δεκάλεπτο, διατηρήθηκε σε απόσταση ασφαλείας και στέρησε από τον Πανελλήνιο το όνειρο της πρόκρισης στον τελικό μετά από 21 χρόνια. Το τελικό 76-70 βρήκε τους "πράσινους" να πανηγυρίζουν το "εισιτήριο" που τους έστειλε στον τελικό, εκεί όπου θα διεκδικήσουν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Τα δεκάλεπτα: 14-21, 33-41, 52-63, 70-76 Πανελλήνιος (Ηλίας Ζούρος): Όστοϊτς 4, Αργυρόπουλος 16 (4), Καλαϊτζίδης, Γκράντι 18 (1), Πέτρουλας, Ράντσιτς 15 (3), Σκλάβος 6, Ντόζετ, Γκόλεματς 2, Παπαϊωακείμ 9. Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Περπέρογλου 11 (1), Σπανούλης 13, Μπετσίροβιτς, Μπατίστ 7, Ζίζιτς 7, Χατζηβρέττας 4, Ντικούδης 4, Πρκάτσιν 2, Διαμαντίδης 7 (1), Ουίνστον, Γιασικεβίτσιους 21 (4).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 February 2008 - 21:49:54 UTC