Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
  • [02] Διεθνής σύνοδος στο Τόκιο
  • [03] Αυστρία: πολύνεκρη πυρκαγιά
  • [04] Ομιλίες Φ. Κουβέλη και Α. Τσίπρα
  • [05] Χωρίς νικητή ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία
  • [06] Επανάληψη Καλαμαριά-Ολυμπιακός

    [01] Κοινωνία

    Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

    9/2/2008 10:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 11:10:26 πμ)

    Πηγή: NET 105,8

    Επιδείνωση του καιρού το διήμερο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη νότια Ελλάδα, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας. Λόγω των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο, απαγορεύτηκε ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ στον Αργοσαρωνικό τα δελφίνια φτάνουν έως την Αίγινα και τα δρομολόγια των πλοίων κλειστού τύπου εκτελούνται κανονικά. Μικρότερα είναι τα προβλήματα στο Ιόνιο πέλαγος. Με το Λιμεναρχείο της Κυλλήνης στα τηλέφωνα 26230.92000 και 26230.92211 θα πρέπει να επικοινωνούν οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τα νησιά του Ιονίου. Κανονικά αποπλέουν τα πλοία από την Ηγουμενίτσα. Με δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Ευβοίας και της ανατολικής Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Εν τω μεταξύ, χιόνια έπεσαν ήδη στους νομούς Φλώρινας, Πέλλας και Ημαθίας, όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο.

    [02] Οικονομία

    Της G 7

    Διεθνής σύνοδος στο Τόκιο

    9/2/2008 10:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 11:04:32 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στο Τόκιο η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G7, που είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι χώρες μέλη του G7 είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε θέματα, όπως οι απότομες διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς, οι κίνδυνοι επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της ασιατικής οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου. Οι υπουργοί Οικονομικών και τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ομάδας των Επτά προβλέπουν βραχυπρόθεσμα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών τους , σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος του συνόδου του G7 στο Τόκιο.

    Στο τελικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι: "Στις οικονομίες όλων των χωρών μας και σε διαφορετικούς βαθμούς, οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

    Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι πιο δυσχερές και αβέβαιο" από την τελευταία σύνοδο του Οκτωβρίου, αναφέρεται στο κείμενο, παρά το ότι στο σύνολό τους τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν σταθερά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αύξηση της παραγωγής και η απασχόληση επιβραδύνθηκαν σημαντικά και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί". Επίσης γίνεται λόγος για πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες και εκτιμάται ότι αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή οικονομία περιλαμβάνεται η επιδείνωση των συνθηκών της στεγαστικής πίστης εξαιτίας "των συνεχιζόμενων δυσχερειών των αγορών, των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών και οι προβλέψεις για πληθωριστικές τάσεις σε ορισμένες χώρες".

    Αύξηση παραγωγής πετρελαίου

    Επίσης η ομάδα των επτά υπουργών, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της συνόδου, ζήτησαν από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν: "Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου απεικονίζουν την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, αλλά και άλλα θέματα, όπως τα γεωπολιτικά προβλήματα, διαδραματίζουν επίσης ένα ρόλο. Ενθαρρύνουμε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους και επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση των δυνατοτήτων διύλισης και βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει να αποφευχθεί η τεχνητή μείωση των ενεργειακών τιμών σε εθνικό επίπεδο μέσω οικονομικών μέτρων, διότι αυτό έρχεται σε αντίθεση της ρύθμιση, μέσω της αγοράς, της ζήτησης και αυξάνει τις εκπομπές των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου".

    [03] Κόσμος

    Έντεκα νεκροί σε οίκο ευγηρίας

    Αυστρία: πολύνεκρη πυρκαγιά

    9/2/2008 10:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 11:11:46 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Τραγικός ήταν ο απολογισμός πυρκαγιάς σε οίκο ευγηρίας στην Αυστρία, που σημειώθηκε χθες Παρασκευή. Έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από εισπνοή καπνού και έξι είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι τρείς είναι σε σοβαρή κατάσταση. Συνολικά βρίσκονταν στο κτίριο 23 ένοικοι και δύο νοσηλευτές, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διάσωση των ενοίκων, κινητοποιήθηκαν 250 πυροσβέστες και 75 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού. Το συμβάν σημειώθηκε στην πόλη Εγκ, με πληθυσμό 3.500 κατοίκων, στη δυτική Αυστρία, στην επαρχία Βόραλμπεργκ.

    [04] Πολιτική

    Το απόγευμα στο συνέδριο του ΣΥΝ

    Ομιλίες Φ. Κουβέλη και Α. Τσίπρα

    9/2/2008 10:41:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζονται σήμερα, για τρίτη μέρα, οι εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου του ΣΥΝ, που θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή με την εκλογή νέου προέδρου. Το συνέδριο διεξάγεται στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο και παίρνουν μέρος περίπου 1207 σύνεδροι. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται το απόγευμα οι ομιλίες των δύο υποψηφίων προέδρων Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα.

    [05] Κόσμος

    Δεν εξασφάλισε πλειοψηφία ο Κλάους

    Χωρίς νικητή ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία

    8/2/2008 11:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, APF

    Ο απερχόμενος Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους (ODS, φιλελεύθερη δεξιά) δεν εξασφάλισε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη προέδρου από τη Βουλή και τη Γερουσία προκειμένου να υπερισχύσει του μοναδικού αντιπάλου του, του τσεχο-αμερικανού Γιαν Σβέιναρ, την Παρασκευή στην Πράγα.

    Ο 66χρονος Κλάους πήρε τις ψήφους 92 βουλευτών και 47 γερουσιαστών κατά την ψηφοφορία που έγινε δι΄ ανατάσεως της χειρός στη μεγάλη ισπανική αίθουσα του Κάστρου της Πράγας, έδρα της προεδρίας.

    Για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία στα δύο σώματα, δηλαδή τουλάχιστον 101 ψήφοι επί συνόλου 200 βουλευτών και τουλάχιστον 41 ψήφοι επί συνόλου 81 γερουσιαστών.

    Ο Σβέιναρ, ένας οικονομολόγος πρωτοεισερχόμενος στην πολιτική, εξόριστος για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, εξασφάλισε από την πλευρά του την ψήφο 106 βουλευτών και 32 γερουσιαστών.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επανάληψη Καλαμαριά-Ολυμπιακός

    9/2/2008 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    «Βόμβα» από την πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας στο πρωτάθλημα. Την επανάληψη του αγώνα Απόλλων Καλαμαριάς-Ολυμπιακός αποφάσισε η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που ολοκληρώθηκαν μετά από επτάωρη συνεδρίαση. Η τριμελής επιτροπή δέχτηκε ότι υπήρξε αντικανονική συμμετοχή του Ρομάν Βάλνερ, αλλά αντί να κατακυρώσει τον αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού, όπως λέει ο ΚΑΠ, και να αφαιρέσει έναν βαθμό από τους Θεσσαλονικείς, αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα σε ημερομηνία και ώρα που θα ορίσει η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.

    Το άρθρο 22 παρ. 2 του ΚΑΠ επικαλείται η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, πάνω στο οποίο βασίστηκε για να εκδόσει την απόφασή της σχετικά με την ένταση που είχε υποβάλλει ο Ολυμπιακός γι αντικανονική συμμετοχή του Ρομάν Βάλνερ στον αγώνα της 19ης αγωνιστικής με την Καλαμαριά. Aναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

    «Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας κατά τη σημερινή (08/02/2008) της συνεδρίαση αποφάσισε ότι "Δέχεται την ένσταση. Θεωρεί αντικανονική τη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή Ρομάν Βάλνερ στον αγώνα ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς - ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ακυρώνει το αποτέλεσμα του αγώνα. Διατάσσει την εκ νέου τέλεση του αγώνα σε χρόνο που θα ορισθεί αρμοδίως από τη διοργανώτρια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 2 Κ.Α.Π.»

    Η Πειθαρχική Επιτροπή της διοργανώτριας αρχής ουσιαστικά προσπάθησε να δικαιώσει και τις δύο ομάδες. Τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατέθεσε την ένσταση, υποστηρίζοντας ότι ο Αυστριακός συμμετείχε αντικανονικά (αυτό το δέχτηκε), όμως από την άλλη πλευρά δεν "τιμώρησε" την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, με την ποινή της αφαίρεσης ενός βαθμού και φυσικά τους τρεις που πήρε από τον αγώνα, όπως προβλέπεται από τον ΚΑΠ.

    Το σκεπτικό της απόφασης θα δοθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα συνταχθεί από την τριμελή επιτροπή. Οι δικαστές δεν είπαν τίποτα φεύγοντας από τα γραφεία. Επί της ουσίας έκαναν συνδυασμό άρθρων. Από τη μία δεν αναγνωρίστηκε η υπαιτιότητα στην Καλαμαριά. Θεωρήθηκε υπαιτιότητα τρίτου, δηλαδή της ΕΠΟ. Σε τέτοια περίπτωση (σ.σ. υπαιτιότητας τρίτου) ο ΚΑΠ λέει ότι εντός των 15 ημερών από την τελεσίδικη απόφαση πρέπει να γίνει το παιχνίδι. Είναι, όμως, η σημερινή η τελεσίδικη απόφαση; Μάλλον όχι...

    Ένα άλλο δεδομένο, έχει να κάνει με το άρθρο 5 του κανονισμού ιδιότητας μεταγραφών επαγγελματικών ποδοσφαιριστών. Αναφέρει ότι ένας παίκτης μπορεί να πάρει μεταγραφή σε τρεις ομάδες, αλλά έχει το δικαίωμα να παίξει σε δύο (σ.σ. εκεί βασίστηκε ο Ολυμπιακός), αλλά δεν προβλέπει κάποια ποινή στην ομάδα που θα προβεί σε τέτοια κίνηση. Ποινή προβλέπεται γενικότερα από τον ΚΑΠ για αντικανονική συμμετοχή και όχι για τη συγκεκριμένη παράβαση, όπως για παράδειγμα να έχει κάποιος κάρτες και να παίξει. Εκεί υπάρχει μηδενισμός και -1 βαθμός. Αυτό σίγουρα το έλαβαν υπόψη τους οι δικαστές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 February 2008 - 9:50:03 UTC