Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απεργιακό κλοιό
  • [02] Διώξεις κατά Τσέκου - Νικολουτσόπουλου
  • [03] Μέτρα κατά της κερδοσκοπίας
  • [04] Ο Γ. Αλογοσκούφης για Ecofin και Eurogroup
  • [05] "Έφυγε" ο Π. Κοσιώνης
  • [06] Σε αναζήτηση της μητέρας
  • [07] Ανησυχία για τη διεθνή οικονομική κρίση
  • [08] Μόλις 5.680 εισιτήρια θα μοιραστούν
  • [09] Παρουσίαση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ
  • [10] Επεισοδιακή επίσκεψη Τσίπρα στον ΟΤΕ
  • [11] Η διαβεβαίωση του νέου Αρχιεπισκόπου
  • [12] Δημιουργία ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης
  • [13] Δανία: Συλλήψεις υπόπτων
  • [14] Απομακρύνθηκε ο Φερέρ
  • [15] Δίωξη σε βάρος της 35χρονης

    [01] Οικονομία

    24ωρη απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Σε απεργιακό κλοιό

    12/2/2008 3:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 5:49:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί την Τετάρτη η χώρα, καθώς, με αιχμή το ασφαλιστικό, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων από τον ιδιωτικό τομέα. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι. Οι κύριοι άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή στη Βουλή.

    Προβλήματα σε μετακινήσεις και συναλλαγές

    Νεκρώνει αύριο ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν για το Ασφαλιστικό.

    Στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις νομαρχίες, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, τραπεζοϋπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

    -Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα κάνουν εργαζόμενοι στα Τρόλεϊ.

    -Στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας θα κάνουν οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ - ΗΣΑΠ - ΤΡΑΜ.

    -24ωρη απεργιακή κινητοποίηση θα έχουν οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία.

    -Από τα μεσάνυκτα της Τρίτης και έως τα μεσάνυκτα της Τετάρτης δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση εσωτερικού και εξωτερικού από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

    Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι.

    Την Τετάρτη δεν θα μεταδοθεί κανένα δελτίο ειδήσεων και καμία δημοσιογραφική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

    Την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου δεν θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα, πρωινή, απογευματινή, πολιτική, οικονομική, αθλητική ή free press.

    Η κοινή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις έντεκα το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

    Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία θα κάνει το ΠΑΜΕ στις 10:30 στην Ομόνοια.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα δοθεί δυναμική απάντηση στα αντιλαϊκά σχεδία της κυβέρνησης ,στις προκλήσεις των βιομηχάνων και γενικά της πλουτοκρατίας.

    Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις

    Τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει την Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προβλέπει την δημιουργία έξι Ταμείων κύριας ασφάλισης, οκτώ επικουρικής και δύο πρόνοιας.

    Στους φορείς κύριας ασφάλισης παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες:

    -Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

    -Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)

    -Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)

    -Το Ταμείο Επιστημόνων, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Ταμείων Νομικών, Γιατρών και Μηχανικών, και

    -Το Ταμείο Τύπου, που ενδέχεται να προκύψει από τη συγχώνευση όλων των Ταμείων που υπάρχουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Η ενοποίηση θα γίνει υπό μια διοικητική ομπρέλα, ενώ το κάθε Ταμείο -όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Απασχόλησης- θα έχει αυτοτέλεια ως προς τις παροχές και τις συντάξεις.

    Για την ενίσχυση των ελλειμματικών Ταμείων θα παρακρατείται από τα υγιή το 10% των κοινωνικών πόρων.

    Στους άξονες του νομοσχεδίου, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή από τον πρωθυπουργό, θα περιλαμβάνονται επίσης:

    - Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω του 60ού έτους. Και,

    -Μείωση των συντάξεων κατά 8% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, αντί του 4,5% που ισχύσει σήμερα. - Πλασματικός χρόνος ασφάλισης έως και 6 χρόνια για 3 παιδιά ή

    -Άδεια ενός έτους, πέραν της άδειας λοχείας, με αποδοχές και ένσημα μετά τη γέννηση του παιδιού.

    Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και περίοδο χάριτος έως το 2013. Δεν θα θιγούν δηλαδή όσοι βγουν στη σύνταξη μέχρι τότε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απ όσα έχει πει σχετικώς και παρέπεμψε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

    Ερωτηθείς αν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός 3 - 4 εβδομάδων απάντησε ότι δεν έχει κάτι περισσότερο επ αυτού και πως όταν αποφασιστεί από την κυβερνητική επιτροπή θα ανακοινωθεί επισήμως.

    Για τη στάση που θα τηρήσει όταν συζητηθεί το νομοσχέδιο μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης στην ΝΕΤ 105,8.

    Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα μειώνει τις συντάξεις και σε μια τέτοια περίπτωση θα παραιτηθεί.

    Σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας ο κ. Ρουσόπουλος έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι το ασφαλιστικό είναι μείζον ζήτημα εσωτερικής πολιτικής και όλοι οι βουλευτές ψηφίσαν τις προγραμματικές δηλώσεις.

    Πάντως την ώρα που θα παρουσιάζει τους άξονες της μεταρρύθμισης ο Πρωθυπουργός, δικηγόροι, μηχανικοί, υγειονομικοί και δημοσιογράφοι θα πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

    [02] Πολιτική

    Υπόθεση Ζαχόπουλου

    Διώξεις κατά Τσέκου - Νικολουτσόπουλου

    12/2/2008 3:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 5:42:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ξεκίνησε η προσωποποίηση των κατηγοριών για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα εκβίασης από κοινού και παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, κάλεσε ο ανακριτής την Εύη Τσέκου για συμπληρωματική απολογία την προσεχή Δευτέρα. Κλήση για να απολογηθεί στον ανακριτή για την υπόθεση Ζαχόπουλου έλαβε και ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος. Ο ανακριτής καλεί το δικηγόρο να απολογηθεί ενώπιών του για τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, της απόπειρας εκβίασης και παραβίασης προσωπικών δεδομένων και για την πλημμεληματικού βαθμού συμμετοχή σε αυτοκτονία, αδικήματα που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εργατολόγος διέπραξε από κοινού με την 35χρονη και δύο ακόμη πρόσωπα. Αργότερα την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ο κ. Νικολουτσόπουλος αναμένεται να προσέλθει στο γραφείο του δεύτερου ειδικού ανακριτή το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με το συνήγορό του Μάκη Τζίφρα, ο κατηγορούμενος -πλέον- εργατολόγος, είναι έτοιμος να απολογηθεί, εφ όσον συναινέσουν οι δυο πανεπιστημιακοί γιατροί που τον παρακολουθούν.

    Στον εισαγγελέα η κασέτα του Μ. Τριανταφυλλόπουλου

    Εν τω μεταξύ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος ζήτησε τη χθεσινοβραδινή εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου προκειμένου να κρίνει εάν θα διατάξει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία που μεταδόθηκε με τον ανεξάρτητο βουλευτή Κώστα Κουκοδήμο είναι προϊόν υποκλοπής.

    "Η υπηρεσιακή έρευνα για την υπόθεση των 5,5 εκατ. ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς", δήλωσε ο ειδικός γραμματέας της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπυρος Κλαδάς. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του, ενώ στα σενάρια περί παραίτησής του ο κ. Κλαδάς απάντησε ότι χαίρει της απολύτου στήριξης του υπουργού οικονομίας.

    Για την εμπλοκή του στην υπόθεση του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλη, που αναφέρθηκε στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, ο κ. Κλαδάς έκανε λόγο για μια προσπάθεια αφιλοκερδούς προσφοράς που κάποιοι επιχειρούν να κατασυκοφαντήσουν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν επικεφαλής της ΥΠΕΕ Σπύρος Κλαδάς εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας δήλωσε ότι έχει απαντηθεί το ερώτημα και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

    Η Ολομέλεια των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου με απόφασή της απάντησε στις επικρίσεις που δέχονται τον τελευταίο καιρό οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί για τους χειρισμούς στην υπόθεση Ζαχόπουλου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι επιτρεπτό να εκφέρονται αβασάνιστες δυσμενείς κρίσεις για εκκρεμείς υποθέσεις.

    [03] Οικονομία

    Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες

    Μέτρα κατά της κερδοσκοπίας

    12/2/2008 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 4:18:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά και την προστασία των καταναλωτών ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον Κώστα Καραμανλή. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων, καθώς και να προστατεύσουν τον καταναλωτή από φαινόμενα κερδοσκοπίας. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν όλη την αλυσίδα των προϊόντων από το στάδιο παραγωγής έως και το στάδιο κατανάλωσης, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά.

    Στόχος η διασφάλιση του καταναλωτή

    "Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε για τον καταναλωτή, ιδιαίτερα για τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτούς που έχουν την αδυναμία, μια καλύτερη λειτουργία στην αγορά, με έναν υγιέστερο ανταγωνισμό, στην οποία θα διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές", δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

    Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι θα προβλέπονται σκληρές ποινές για τους παραβάτες ενώ σε ερώτηση που δέχτηκε αν καθυστέρησε η κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα και όχι να παίρνει μέτρα - πυροτεχνήματα, μόνον για εντυπώσεις.

    Εμάς μας ενδιαφέρουν, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα μέτρα που θα έχουν αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι οι δράσεις που θα γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν έχουν μελετηθεί, γίνονται για να εφαρμοστούν και για να δώσουν την δυνατότητα στον πολίτη να νιώθει ασφαλής όταν βγαίνει στην αγορά.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα με τα καύσιμα και τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Φώλιας είπε ότι είναι θέμα που αφορά το Υπουργείο Οικονομίας.

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης λαμβάνει σειρά μέτρων για να περιορίσει το κύμα ακρίβειας, μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας σε συνέντευξη τύπου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν καρτέλ, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν διαδικασίες, που τηρούνται πιστά από την κυβέρνηση, όπως η επιτροπή Ανταγωνισμού και οι νόμοι.

    "Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει τους ελέγχους για να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι εύκολο έργο", τόνισε.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

    Οι δηλώσεις του κ. Φώλια, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δήκλωσε:

    "Επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πράξει το παραμικρό για να τιθασεύσει το φαινόμενο της ακρίβειας. Δυστυχώς, η ετεροχρονισμένη αντίδραση της κυβέρνησης και οι γενικόλογες ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για δέσμη μέτρων παραπέμπουν στον Ρανταπλάν, που θυμάται να αντιδράσει πολλές σελίδες μετά το πάτημα της ουράς του. Όμως, τα περιθώρια υπομονής και οικονομικής αντοχής των πολιτών έχουν προ πολλού εξαντληθεί. "

    [04] Οικονομία

    Δηλώσεις στα πλαίσια των εργασιών των συμβουλίων

    Ο Γ. Αλογοσκούφης για Ecofin και Eurogroup

    12/2/2008 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών του συμβουλίου Ecofin, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Mιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι: "Όπως γνωρίζετε, οι συνεδριάσεις, του Eurogroup τη Δευτέρα και του Ecofin την Τρίτη, γίνονται μέσα σε ένα υπόβαθρο μεγάλων αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία. Είχαμε πρόσφατα τη συνάντηση της Ομάδας των επτά στο Τόκιο, η οποία ασχολήθηκε επίσης με τα θέματα που απασχόλησαν εμάς. Είχαμε στο Eurogroup μια ενημέρωση, από αυτούς που μετείχαν στη συνεδρίαση της Ομάδας των επτά, για το τί έγινε στη συνεδρίαση αυτή. Οι θέσεις της Ευρώπης, όπως τις είχαμε διατυπώσει πριν από τη συνάντηση αυτή, έχουν υιοθετηθεί στο κοινό ανακοινωθέν. Απ ό,τι φαίνεται, οι μεγάλες ανησυχίες είναι κυρίως για την οικονομία των ΗΠΑ. Πολύ μικρές είναι μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να παρακολουθήσουμε βέβαια τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στην Ευρώπη, αν και μέχρι τώρα φαίνεται ότι οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και στις Τράπεζες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι σχετικά περιορισμένες. Καθώς και τα προβλήματα του διεθνούς πληθωρισμού, ο οποίος για την Ευρώπη είναι εισαγόμενος, διότι οφείλεται κυρίως στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων".

    Συνεχίζοντας ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως: "Έγινε πολύ αναλυτική συζήτηση για τα αναθεωρημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο στα προγράμματα της Ιταλίας και της Γαλλίας, που έχουν και τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, στο πώς εφαρμόζεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η Συμφωνία του Βερολίνου σε εποχές που υπάρχουν αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία. Όπως συζητήθηκε και σήμερα στο Ecofin και υιοθετήθηκε ένα σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο στην ουσία επιβεβαιώνει την προσήλωση όλων των χωρών στους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Δηλαδή στο να επιδιώξουμε, στο βαθμό βεβαίως που το επιτραπούν οι οικονομικές, οι κυκλικές συνθήκες, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2010".

    Για το περιβάλλον

    Αναφερόμενος στο περιβάλλον, ο κ. Αλογοσκούφης είπε: "Συζητήθηκε μια έκθεση της οικονομικής Επιτροπής για το περιβάλλον και τις οικονομικές επιπτώσεις των αποφάσεων που έχουμε πάρει για την προστασία του περιβάλλοντος -για το ποιος είναι ο λιγότερο κοστοβόρος τρόπος για την προστασία του περιβάλλοντος. Και έχει υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα συμπερασμάτων. Και είναι προς συζήτηση ακόμα η διαδικασία για τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων". Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η εισαγωγή του ενιαίου φόρου στα καύσιμα, ή αν θα δωθεί νέα παράταση, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως: "Θα εφαρμοστεί ο νόμος, όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί".

    [05] Πολιτική

    Πρώην βουλευτής του ΚΚΕ

    "Έφυγε" ο Π. Κοσιώνης

    12/2/2008 6:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης. Εκλέχθηκε βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1989, του 1990, του 2000 και του 2004. Το 2000 και το 2004 διετέλεσε Ε΄αντιπρόεδρος της Βουλής. Διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος Αλισσού από το 1975 έως το 1982, ενώ από το 1982 έως το 2000 ήταν αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο δήμο Πάτρας. Ήταν επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά". Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παναγιώτη Κοσιώνη σημειώνοντας πως τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, υπερασπίστηκε και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του λαού μας, σε όλες τις θέσεις και τα αξιώματα που το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα τον ανέδειξε. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του βουλευτή του ΚΚΕ, απέστειλε και ο Αλέκος Αλαβάνος, στο οποίο αναφέρει: "Με βαθύ πόνο οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μάθαμε την απώλεια του συναδέλφου Παναγιώτη Κοσιώνη, ο οποίος αποτελούσε πάντα μια παρουσία ευγενική και μαχητική για τα συμφέροντα του λαού".

    [06] Κοινωνία

    Του βρέφους που βρέθηκε στα Εξάρχεια

    Σε αναζήτηση της μητέρας

    12/2/2008 5:58:00 μμ

    Στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της έκθεσης ανηλίκου και της ψευδορκίας οδηγήθηκε η 48χρονη Φιλιππινέζα, που ειδοποίησε τις αρχές, ότι βρήκε το βρέφος, σε κάδο απορριμμάτων στα Εξάρχεια. Στον εισαγγελέα, οδηγήθηκε και μία 26χρονη, που ζούσε στο διαμέρισμα, όπου γεννήθηκε το βρέφος. Πλέον η 48χρονη υποστηρίζει, ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από 30χρονη ομοεθνή και φίλη της, που της έλεγε ότι βρήκε ένα βρέφος, και την προέτρεψε να πει, ότι το βρήκε σε κάδο. Οι αστυνομικοί αναζητούν την 30χρονη, και απευθύνουν έκκληση στη μητέρα του βρέφους, να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο, καθώς όπως τονίζουν, διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή της.

    Πρωτοβουλία ανθρωπιάς

    Εν τω μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αχαΐας ανέλαβε την επιμέλεια των περίπου 200 ασυνόδευτων ανηλίκων, ηλικίας από 9 έως 17 ετών, τα οποία βρίσκονται στην Πάτρα, στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων. Η ρύθμιση αυτή γίνεται για πρώτη φορά, ενώ περίπου 400 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζητούν κάθε χρόνο άσυλο στην Ελλάδα.

    [07] Οικονομία

    Συμβούλιο Ecofin

    Ανησυχία για τη διεθνή οικονομική κρίση

    12/2/2008 5:20:00 μμ

    Πηγή: NET, ΑΠΕ

    Oι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η δημοσιονομική κατάσταση σε μια σειρά κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, καθώς και το ζήτημα των λεγόμενων κρατικών αποθεματικών κεφαλαίων (sovereign wealth funds), τα οποία τρίτες χώρες διαθέτουν προς επένδυση στις χώρες μέλη της ΕΕ, ήταν τα βασικά ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τη σημερινή σύνοδο του Ecofin στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά την λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε μεν το κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει σήμερα το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τονίζοντας όμως ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης θα είναι μάλλον περιορισμένες. Ο σημαντικότερος παράγων ανησυχίας αφορά τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, ο οποίος στην Ευρώπη είναι κυρίως εισαγόμενος, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων πρέπει να είναι πολυμέτωπη και να αφορά τόσο τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, όσο και των αγορών εργασίας, αλλά και του διοικητικού προσδιορισμού των τιμών ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών.

    Για τη δημοσιονομική κατάσταση ορισμένων κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας όπου εμφανίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο επιβεβαίωσε το στόχο της εξάλειψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από όλες τις χώρες του ευρώ ως το 2010. Ωστόσο, συνέχισε, η επίτευξη αυτού του στόχου - κυρίως όσον αφορά τη Γαλλία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς μεγέθυνσης της γαλλικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των κρατικών αποθεματικών κεφαλαίων, ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ διατύπωσαν ανησυχίες ως προς τη συμπεριφορά και τη διαφάνεια αυτών των κεφαλαίων. Επισήμανε ότι ως τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε πρώτη φάση από τους υπουργούς Οικονομίας και στη συνέχεια από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

    Το βασικό πρόβλημα, συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας, είναι ο τρόπος συμμετοχής αυτών των κεφαλαίων στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι ως σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένα προβλήματα και τα sovereign wealth funds συμπεριφέρονται σε γενικές γραμμές όπως και τα υπόλοιπα επενδυτικά κεφάλαια ότι σε πολλές χώρες μέλη υπάρχουν ανησυχίες ανάλογες με αυτές που πρόσφατα εξέφρασε η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνοντας μέτρα για την περίπτωση του ΟΤΕ, σημείωσε ο Γ. Αλογοσκούφης. Το ζητούμενο είναι η προστασία των στρατηγικής σημασίας τομέων της οικονομίας μιας χώρας από την εισβολή κεφαλαίων τρίτων χωρών, τα οποία δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις ορθής συμπεριφοράς και διαφάνειας, πρόσθεσε, ενώ, ερωτηθείς αν η ΕΕ προσανατολίζεται σταδιακώς στη θεσμοθέτηση της λεγόμενης "χρυσής μετοχής" του Δημοσίου, απάντησε ότι η λύση αυτή θα ήταν η πλέον ακραία.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης για την Παρασκευή εφαρμογής του ενιαίου φόρου στα καύσιμα, απάντησε ότι δεν τίθεται ανάλογο ζήτημα και ότι ο φόρος θα εφαρμοσθεί με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό.

    [08] Euro 2008

    Μόλις 5.680 εισιτήρια θα μοιραστούν

    12/2/2008 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων που της αναλογούν για τους αγώνες της εθνικής ομάδας στην α΄ φάση των τελικών του EURO 2008 ανακοίνωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, στην ΕΠΟ (όπως και στις υπόλοιπες εθνικές ομοσπονδίες) η UEFA θα διαθέσει 5.680 εισιτήρια ανά αγώνα, παρά το ότι η ζήτηση είναι πολλαπλάσια, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Αναλυτικά, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία αποφάσισε να διαθέσει το 37% της χωρητικότητας (περίπου 11.200) των γηπέδων, στα οποία θα τελεστούν οι αγώνες, στις ομοσπονδίες και το 32% στο κοινό (περίπου 9.500 εισιτήρια ανά συνάντηση). Από την πλευρά της, η ΕΠΟ αποφάσισε να διαθέσει το 70% των εισιτηρίων που της αναλογούν στο κοινό, με προτεραιότητα στους φιλάθλους που είχαν προμηθευτεί διαρκείας για τις αναμετρήσεις της προκριματικής φάσης. Από την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου (12:00) έως και τις 22/2 θα μπορούν οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας να υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ για αγορά έως και 2 (μάξιμουμ) εισιτηρίων ο καθένας, ανά αγώνα, έως ότου συμπληρωθούν 500 αιτήσεις. Αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες, στις 25/2 (16:00) θα πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση από συμβολαιογράφο στα γραφεία της ομοσπονδίας.

    Από τις 27/2 (12:00) και μέχρι εξαντλήσεώς τους, θα διατεθούν άλλα 1.500 εισιτήρια ανά αγώνα, από την ιστοσελίδα της ΕΠΟ, με την ίδια διαδικασία (2 ανά αγώνα, συνολικά 4.500 για τους τρεις αγώνες της α΄ φάσης). Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων (για κάθε αγώνα απαιτείται ξεχωριστή αίτηση).

    Από τα υπόλοιπα, 2.000 «μαγικά χαρτάκια» ανά αγώνα (συνολικά 6.000) θα διατεθούν στο κοινό μέσω της διαδικασίας των αναγκών των χορηγών. Έτσι, η διάθεση στο κοινό θα «αγγίξει» τα 4.000 εισιτήρια ανά συνάντηση και συνολικά τα 12.000 για τα τρία παιχνίδια, ενώ τα εναπομείναντα εισιτήρια θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ΕΠΟ.

    «Η ΕΠΟ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το ευρύ κοινό» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δυνατότητα για εξεύρεση άλλων εισιτηρίων. Η UEFA έχει τρομακτικές ανάγκες να εξυπηρετήσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια που θα διαθέσει η ΕΠΟ αφορούν μόνο Έλληνες φιλάθλους και αυτό, όπως διευκρινίστηκε, επειδή είναι απαίτηση της UEFA για λόγους ασφαλείας. Έτσι, αιτήσεις από αλλοδαπούς δεν θα γίνουν δεκτές. Οι τιμές των εισιτηρίων ορίστηκαν στα 45, 80 και 110 ευρώ, με το 70% αυτών να αφορούν εισιτήρια της μεσαίας τιμής (των 80 ευρώ).

    Στις επόμενες φάσεις της διοργάνωσης θα διατεθεί περίπου ανάλογος αριθμός, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθειας εισιτηρίων από άλλο αντίπαλο της εθνικής στην α΄ φάση. Πάντως, όπως είπε ο κ. Γκαγκάτσης, «εκτιμούμε ότι σε κάθε παιχνίδι θα έχουμε αρκετά περισσότερους φιλάθλους από τους 5.700, κυρίως από ομογενείς που θα εκμεταλλευτούν το ΄΄καπάρωμα΄΄ που είχαν κάνει οι Άγγλοι φίλαθλοι».

    Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του τρόπου διάθεσης των εισιτηρίων, ο κ. Γκαγκάτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας με αιχμές στην υπόθεση Βάλνερ: «Θέλω να συστήσω σε κάποιους που έχουν το σεβασμό της ΕΠΟ και εμού προσωπικά, να μην κάνουν κρίσεις αβασάνιστα για την ομοσπονδία και να μην παραλληλίζουν το ποδόσφαιρο με όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, πολύ περισσότερο δε να μην επικαλούνται αποφάσεις άλλων αθλημάτων για να στηρίξουν την άποψή τους, ότι η ΕΠΟ φταίει για όλα. Το να επικαλούνται αυτό έχει καταντήσει κουραστικό για τον Έλληνα φίλαθλο. Θα συνιστούσα περισσότερο προσεκτική μελέτη των κανονισμών. Η ΕΠΟ δεν θα ανεχθεί ότι για τα πάντα ευθύνεται αυτή. Πάνω από όλα σέβομαι τους θεσμούς. Ας μην προκαλείται άλλο η ΕΠΟ. Ως εδώ και μη παρέκει. Αν δεν σταματήσει αυτή η ΄΄ καραμέλα΄΄, η ΕΠΟ θα αντιδράσει και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο».

    [09] Κοινωνία

    Με σεβασμό στην ομογένεια

    Παρουσίαση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ

    12/2/2008 4:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το οποίο επιτυγχάνει τη σύνδεση των Ελλήνων της διασποράς με την Ελλάδα, παρουσίασε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Παναγόπουλος. Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι έγινε προσπάθεια να ανταποκριθεί το δορυφορικό πρόγραμμα στις ανάγκες και επιθυμίες των ομογενών και των τρίτης και τέταρτης γενιάς Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς επίσης και να διευρυνθεί η μετάδοση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

    Αυτή τη στιγμή το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, όπως τόνισε, μεταδίδεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αφρική (κυρίως τη νότια), την Αυστραλία, πέραν των χωρών της Ευρώπης, όπου έτσι και αλλιώς μεταδιδόταν. Επίσης, ανέφερε ότι μέσα στο Μάρτιο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ρύθμισης της ώρας μετάδοσης των προγραμμάτων, ένα θέμα για το οποίο είχαν υποβληθεί κάποια παράπονα εκ μέρους των ομογενών.

    Όσον αφορά τον εμπλουτισμό του προγράμματος, σήμερα περιλαμβάνει εκτός από εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος, αθλητικά προγράμματα και κυρίως αναμετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων. Υπάρχει εξειδίκευση προγραμμάτων για τους ομογενείς και τα προβλήματά τους, καθώς και για την τουριστική εικόνα της Ελλάδας και επίσης προγράμματα σχετικά με την ελληνική γλώσσα.

    Εξάλλου, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού επιχειρείται η προβολή ελληνικών προϊόντων, μέσω του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ.

    Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην αλλαγή του τίτλου του καναλιού, που αντί για ΕΡΤ SAT ονομάζεται πλέον EΡT WORLD και υπογράμμισε το γεγονός ότι με την αλλαγή της εικόνας του προγράμματος και τον εκσυγχρονισμό του, αυτή τη στιγμή 3 έως 4 εκατομμύρια άνθρωποι στο εξωτερικό βλέπουν το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

    Από την πλευρά του ο Ν. Κούρτης, διευθυντής διεθνών τηλεοπτικών εκπομπών, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της καλωδιακής δικτύωσης της ΕΡΤ με τα Βαλκάνια και όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τόνισε ότι κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης υπάρχει τριπλασιασμός των τηλεθεατών που παρακολουθούν το δορυφορικό πρόγραμμα.

    Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός για το 2008 των παραγόμενων εκπομπών της ΕΡΤ-Δορυφορικής είναι 4 εκατ. Ευρώ.

    Ο Μ. Παπαναγιώτου, σύμβουλος του Προέδρου, αναφέρθηκε στη βελτίωση της ποιότητας των δορυφορικών εκπομπών, που επιβεβαιώνεται από τους ίδιους του ομογενείς, για να επισημάνει ότι "άλλαξε η νοοτροπία, η αντίληψη και το ενδιαφέρον της ηγεσίας της ΕΡΤ για το δορυφορικό πρόγραμμα". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και νέες παραγωγές της δορυφορικής μέσα στην άνοιξη, καθώς επίσης και ότι οι τηλεθεατές σήμερα στις ΗΠΑ αγγίζουν τους 50 χιλιάδες, στα δε Βαλκάνια τις 400 χιλιάδες.

    Ο Δ. Γόντικας, γενικός διευθυντής τηλεόρασης, αναφέρθηκε στην περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του προγράμματος, στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μετάδοσης διεθνών αθλητικών συναντήσεων, όπου μετέχει και η Ελλάδα και υπογράμμισε το γεγονός ότι "οι ομογενείς τηλεθεατές έχουν σήμερα μέσα από το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ μία εικόνα της Ελλάδας που τους ενημερώνει, τους διασκεδάζει και τους κάνει να νιώθουν περήφανοι".

    Τέλος έγινε αναφορά σε έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ έχει σήμερα μεγαλύτερη αξιοπιστία στους ομογενείς, σε σύγκριση με άλλα προγράμματα κι ένας από τους παράγοντες στους οποίους οφείλει την επιτυχία του είναι και η δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας.

    [10] Πολιτική

    Επεισοδιακή επίσκεψη Τσίπρα στον ΟΤΕ

    12/2/2008 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 4:56:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Επεισοδιακή ήταν η πρώτη επίσκεψη σε εργασιακό χώρο του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πραγματοποίησε τελικά την περιοδεία του στα γραφεία του ΟΤΕ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου καταγγέλλοντας την διοίκηση του οργανισμού γιατί δεν επέτρεψε στα ΜΜΕ να καλύψουν την επίσκεψη, στο εσωτερικό του κτιρίου. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπεται η είσοδος στις κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

    Εκνευρισμός Τσίπρα

    Εμφανώς οργισμένος ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αποχωρήσει από τα γραφεία του ΟΤΕ κατήγγειλε την διοίκηση του Οργανισμού.

    "Αν ήταν καμία αντιπροσωπεία της SIEMENS, η Διοίκηση του ΟΤΕ θα έσπευδε να τους προϋπαντήσει, να τους υποδεχθεί και να τους φέρει σε επαφή και με τους εργαζόμενους αλλά και με τις προμήθειες του Οργανισμού", σημείωσε και συμπλήρωσε λέγοντας πως "δεν θα εμποδίσουν μ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα που έχουμε να επικοινωνούμε με τους εργαζόμενους και να αποτελούμε μια νέα ελπίδα για τους αγώνες τους. Τους καλούμε αύριο να δώσουν μαζική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα".

    Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι: "Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν μπορεί να λειτουργούν σαν το τσιφλίκι κανενός. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι πάντα ευπρόσδεκτα όταν ζητάνε να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους. Είναι αδιανόητο σήμερα να συζητάμε για την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, της ενέργειας. Είναι περίπου σαν να θέλει κανείς να πουλήσει το ασανσέρ της πολυκατοικίας του με το πρόσχημα ότι δεν έχει τη δυνατότητα να το συντηρήσει. Αυτή η πολιτική όμως θα ανατραπεί μέσα στους κοινωνικούς αγώνες. Και θα το δούμε σύντομα αυτό".

    Ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να συναντήσει και να συζητήσει με τους εργαζόμενους για θέματα "ελαστικής εργασίας" και "ενοικιαζόμενων εργαζομένων" και να τους καλέσει στη γενική απεργία της Τετάρτης, ωστόσο μετά τα γεγονότα αυτά αρνήθηκε συνεχίσει την επίσκεψή του.

    Τη δική της εκδοχή για τα όσα διαδραματίστηκαν στο μέγαρο του ΟΤΕ στην Γ Σεπτεμβρίου, διατυπώνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οργανισμού, με αφορμή και τις δηλώσεις που έκανε ο νέος πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως "η είσοδος σε κτίρια του ΟΤΕ δεν επιτρέπεται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα και μέσα ενημέρωσης. Από τον κανόνα εξαιρούνται αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και οι συνοδείες τους που είναι ευπρόσδεκτοι, με την προϋπόθεση να έχουν υποβάλει το αίτημα εγκαίρως και να μην συνοδεύονται από ΜΜΕ μέσα στο κτίριο. Την διαδικασία αυτή σεβάστηκαν μέχρι τώρα όλοι οι αρχηγοί και εκπρόσωποι που έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί εγκαταστάσεις του ΟΤΕ".

    Σε ό,τι αφορά το αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ και της συνοδείας του, τονίζεται ότι αυτό έγινε αμέσως αποδεκτό, παρά το γεγονός ότι εστάλη μιάμιση ώρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη. "Ουδείς αρνήθηκε την είσοδο στον ίδιο και τους συνεργάτες του", καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΤΕ.

    Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας των τηλεπικοινωνιών η είσοδος σε τηλεοπτικές κάμερες και φωτορεπόρτερ. Το ίδιο έχει συμβεί σε ανάλογες επισκέψεις πολιτικών αρχηγών και βουλευτών στον ΟΤΕ.

    [11] Κοινωνία

    Συνεργασία με διάκριτους ρόλους

    Η διαβεβαίωση του νέου Αρχιεπισκόπου

    12/2/2008 12:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 2:36:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Την επίσημη διαβεβαίωση του έδωσε σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρολου Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. όπου είχαν σύντομη συζήτηση. Στις 11 άρχισαν να καταφθάνουν οι αρχιερείς -μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου- οι οποίοι πλαισίωσαν τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος φόρεσε τον αρχιερατικό μανδύα και άρχισαν να ψάλουν όλοι μαζί δέηση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στη συνέχεια δόθηκε η εννομιμένη διαβεβαίωση του νέου αρχιεπισκόπου ότι θα τηρεί τους κανόνες της εκκλησίας και τους νόμους τους κράτους και αμέσως μετά υπέγραψε πρώτος, ενώ ακολούθησαν ένας ένας οι αρχιερείς κατά τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης. Στη συνεργασία εκκλησίας με την πολιτεία προσβλέπει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, που όμως υπογράμμισε ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι είναι μία νέα περίοδος που η Εκκλησία μπορεί να συμπαρασταθεί στην Κοινωνία.

    Η διαθήκη του Χριστόδουλου

    Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο κ τη Βιβλιοθήκη και στους στενούς του συνεργάτες αφήνει όσα αντικείμενα είχε στην κατοχή του ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Συγκεκριμένα, με την Διαθήκη που ανοίχτηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, τα άμφιά του τα αφήνει στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Αρχιεπισκοπής και τα βιβλία του στην Εκκλησιαστική βιβλιοθήκη.

    Στη Διαθήκη του τονίζει ότι δεν έχει χρήματα και στον στενό του συνεργάτη Θωμά Συνοδινό, αφήνει ένα εγκόλπιο και ένα σταυρό.

    Στον Μητροπολίτη Βρεσθένης, μια απλή στολή με την ευχή του και από ένα εγκόλπιο στον Αρχιμανδρίτη Επιφάνειο και Άνθιμο

    Τέλος, τα δώρα που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του θα δοθούν στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Αρχείο του στον πατέρα Θωμά Συνοδινό προς αξιοποίηση.

    [12] Πολιτική

    Δημιουργία ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης

    12/2/2008 11:42:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης διατύπωσε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Μπρις Ορτεσέ, στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα και έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία το β εξάμηνο του 2008.

    Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για κοινούς κανόνες, κοινή πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στο θέμα της μετανάστευσης και υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της δημιουργίας μιας κοινής πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση και την προστασία των συνόρων της Ευρώπης, με σκοπό να εμποδιστεί και το δουλεμπόριο, που όπως τόνισε αποτελεί στίγμα για τον πολιτισμό μας.

    Στα μέσα Μαρτίου η ελληνική απάντηση

    Μεταξύ των αρχών που προτείνονται από τη γαλλική πλευρά όπως ανέπτυξε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης είναι η άρνηση νομιμοποίησης λαθρομεταναστών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των κρατών και τις ευρωπαϊκές αρχές, η συμφωνία για προώθηση των μεταναστών σε χώρες προέλευσης, ο καθορισμός από κοινού του δικαιώματος ασύλου και η ενίσχυση της ανάπτυξης των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

    Ο κ. Παυλόπουλος όπως τόνισε και στον Γάλλο ομόλογό του θα απαντήσει στη γαλλική πρόταση στα μέσα Μαρτίου.

    Σήμερα το μεσημέρι ο Γάλλος υπουργός μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Χηνοφώτη θα μεταβούν στη Σάμο όπου θα επισκεφθούν το νέο κέντρο για λαθρομετανάστες που λειτουργεί εκεί.

    [13] Κόσμος

    Δανία: Συλλήψεις υπόπτων

    12/2/2008 11:24:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη σύλληψη πολλών ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για προετοιμασία επίθεσης εναντίον ενός από τους δώδεκα σκιτσογράφους της μεγάλης εφημερίδας Jyllands-Posten, η οποία είχε δημοσιεύσει το 2005 τα σκίτσα του Μωάμεθ, ανακοίνωσε η αστυνομία της Δανίας. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Γιάκομπ Σαρφ επισημαίνει σε ανακοίνωση του ότι η υπηρεσία πραγματοποίησε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Ααρχους σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία "για να αποτραπεί μια δολοφονία που συνδέεται με την τρομοκρατία". Το σχέδιο ματαιώθηκε έπειτα από μακρά παρακολούθηση, είπε χωρίς να αποκαλύψει τις ταυτότητες και τις εθνικότητες των συλληφθέντων, ούτε την ταυτότητα του σκιτσογράφου υποψήφιου θύματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της Jyllands-Posten, πρόκειται για τον Κούρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος σχεδίασε το γνωστό σκίτσο του Μωάμεθ που φορά ένα τουρμπάνι σε σχήμα βόμβας με αναμμένο φυτίλι.

    Ο 73χρονος σκιτσογράφος και η σύζυγός του Γκίτε βρίσκονταν τους τρεις τελευταίους μήνες υπό ισχυρή αστυνομική προστασία και ήταν υποχρεωμένοι να αλλάζουν συχνά τόπο κατοικίας μετά την ανακάλυψη σχεδίου επίθεσης εναντίον τους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σχέδια αυτά ήταν συγκεκριμένα, εκπονήθηκαν από Δανούς πολίτες και αλλοδαπούς και είχαν ως στόχο τη δολοφονία του σκιτσογράφου στο σπίτι του.

    Η δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ είχε προκαλέσει τον Φεβρουάριο 2006 θύελλα διαμαρτυριών στον μουσουλμανικό κόσμο κατά της Δανίας και της Jyllands-Posten.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απομακρύνθηκε ο Φερέρ

    12/2/2008 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρελθόν θα αποτελέσει από την ΑΕΚ μέσα στις επόμενες ώρες ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ. Ο Ισπανός τεχνικός φαίνεται πως πληρώνει το... μάρμαρο για τις δύο διαδοχικές ήττες της Ενωσης στο πρωτάθλημα, από Πανιώνιο και Λάρισα, και πιθανότατα δεν πρόκειται να βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας στο αυριανό παιχνίδι του Κυπέλλου UEFA με τη Χετάφε. Η επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ αναμένεται μόλις ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του «διαζυγίου».

    [15] Πολιτική

    Υπόθεση Ζαχόπουλου

    Δίωξη σε βάρος της 35χρονης

    12/2/2008 12:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 7:12:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλήση για συμπληρωματική απολογία τη Δευτέρα το πρωί απέστειλε ο 2ος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου στην 35χρονη κατηγορούμενη για την υπόθεση του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο ανακριτής απήγγειλε σε βάρος της Εύη Τσέκου την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με τον συνήγορό της κ. Χρυσικόπουλο, η 35χρονη προτίθεται να απολογηθεί με υπόμνημα, εφ όλης της ύλης, ενώ θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η προσωποποίηση και των υπόλοιπων διώξεων.

    Αναμένονται νέες καταθέσεις

    Για τουλάχιστον δύο πρόσωπα έχει γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η προσωποποίηση των κατηγοριών και αναμένονται άμεσα οι κλήσεις σε απολογία.

    Ο δικηγόρος της οικογένειας Ζαχόπουλου έδωσε στοιχεία για ορισμένα από τα τηλεφωνήματα που έκανε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, λίγα λεπτά πριν το απονενοημένο διάβημά του.

    Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αποκάλυψε και άλλο ένα πρόσωπο με το οποίο η 35χρονη κατά το επίμαχο διάστημα δέχτηκε και έστειλε 89 μηνύματα.

    Ο ιδιοκτήτης των δύο καρτοκινητών φέρεται να έχει δώσει ψευδή στοιχεία στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όμως η Τσέκου υποστηρίζει ότι πρόκειται για υπαρκτό, φιλικό πρόσωπο.

    Από το περιβάλλον της λέγεται ότι για όλα υπάρχουν απαντήσεις που θα δοθούν με την συμπληρωματική απολογία της. Υποστηρίζουν ότι:

    από την δικογραφία αποδυναμώνεται η απόπειρα εκβίασης, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου επιβεβαιώνεται αυτό που υποστηρίζει από την αρχή ότι τον τελευταίο μήνα δεν επικοινώνησε με τον Ζαχόπουλο και ότι το ίδιο διάστημα δεν είχε καμία επικοινωνία με ΜΜΕ. Αφήνονται υπονοούμενα στον αν ήταν παρούσα στη δεύτερη συνάντηση που έγινε στο Πρώτο Θέμα, όπως κατέθεσε ο Θέμος Αναστασιάδης. Επιπλέον θα δώσει τη δική της εκδοχή για το μοντάζ -που δεν έγινε από την ίδια- ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το δικό της υλικό δεν ήταν σε μορφή DVD.

    Εν τω μεταξύ, μπορεί η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ να έστειλε στο αρχείο την καταγγελία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου περί απόπειρας συναλλαγής με ενδιάμεσο τον Κώστα Κουκοδήμο, ο ανακριτής κ. Οικονόμου όμως επιμένει. Τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και ο αρχισυντάκτης των τηλεοπτικών εκπομπών του , Σωκράτης Γκιόλας έδωσαν συμπληρωματική κατάθεση.

    Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προσκόμισε ηχητικό υλικό αλλά και απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας που είχε στις 18/1 με τον βουλευτή.

    Ο κ. Γκιόλιας, παρέδωσε στον ανακριτή στοιχεία από τις κλήσεις στο κινητό του την επίμαχη περίοδο, κλήσεις που αποδεικνύουν ότι συνομίλησε με τον κ. Κουκοδήμο. Παράλληλα, ρωτήθηκε και για τον βουλευτή που είχε ενδιαφερθεί δύο μήνες νωρίτερα για τον Σπύρο Κλαδά και αυτή τη φορά, έδωσε το όνομα.

    Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 είπε ότι ο Κώστας Κουκοδήμος δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά με θάρρος να πει τί ακριβώς είχε συμβεί και μετά να αποφασίσουν τα κομματικά όργανα, ενώ σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει και θέμα Κλαδά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 February 2008 - 17:50:12 UTC