Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eξεταστική επιτροπή για Siemens
  • [02] Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη - Κ. Ράις
  • [03] Ψυχρή εισβολή
  • [04] Επικριτικό άρθρο του Φιντέλ για τον Μακέιν
  • [05] Δεκαπέντε χρόνια για φόνο
  • [06] Προεδρικές εκλογές στο Λίβανο θέλει ο Μπους
  • [07] Σερβία: Έκκληση Τάντιτς για ειρήνη
  • [08] Πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία
  • [09] Συνάντηση Παυλόπουλου -Αμάτο
  • [10] Ακύρωσε εμφανίσεις της η Π. Άντερσον

    [01] Πολιτική

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση

    Eξεταστική επιτροπή για Siemens

    12/2/2008 9:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 11:21:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σκληρή πολιτική μάχη στη Βουλή, το βράδυ της Τρίτης, ήταν το νέο επεισόδιο στην υπόθεση της Siemens. Για συγκάλυψη και συμψηφισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και την κάλεσε να δεχτεί τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για να έρθουν όπως είπε όλα στο φως από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες σε επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι τον ανησυχεί σφόδρα η κρίση στη δημοκρατία καθώς τα σκάνδαλα πνίγουν τη δημόσια ζωή. Χαρακτήρισε ύποπτη, απαράδεκτη και προσβλητική για το κύρος της χώρας την άρνηση της κυβέρνησης στο αίτημα, το οποίο όπως είπε είναι πράξη υπεράσπισης της τιμής της χώρας και της πολιτικής ζωής. Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι αν θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, δεν πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή ταυτόχρονα με την έρευνα της δικαιοσύνης ενώ αν θέλουμε το κουκούλωμα της υπόθεσης να συσταθεί. Επειδή η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν θέλει το κουκούλωμα απορρίπτει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Εξεταστική ή ακόμη και προανακριτική επιτροπή θα υπάρξει όταν η δικαιοσύνη θα ταυτοποιήσει πρόσωπα, πολιτικά ή άλλα που έχουν ευθύνη, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παύλοπουλος. Πριν, θα ήταν εγκληματικό και κουκούλωμα εάν συστηνόταν εξεταστική επιτροπή και επεσήμανε ότι όσοι φοβούνται την αλήθεια θέλουν εξεταστική, ίσως γιατί γνωρίζουν ότι εάν αποκαλυφθούν πολιτικά πρόσωπα, ενδεχομένως τα αδικήματα θα έχουν οδηγηθεί σε παραγραφή.

    Πολιτικές αντιπαραθέσεις

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της εξεταστικής γιατί θεωρεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις που αξίζει να ερευνηθούν από τέτοια επιτροπή. Ανέφερε παράλληλα ότι αυτό το πολιτικό σύστημα δεν σώζεται με τίποτα, ακόμη και αν γεμίσει ο Κορυδαλλός με κρατικούς λειτουργούς, τα σκάνδαλα θα συνεχίσουν να αναπαράγονται.

    Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε θετικό το ότι την πρόταση την έκανε το ΠΑΣΟΚ αν και γνωρίζει ότι και αυτό θα είναι αντικείμενο της έρευνας ενώ συμφώνησε με την πρόταση να συστήνεται εξεταστική επιτροπή με πλειοψηφία 120 βουλευτών και όχι με απόλυτη πλειοψηφία που δίνει το δικαίωμα στο κυβερνών κόμμα να αποφασίζει ότι θέλει εκείνο.

    Αν η κυβέρνηση δεν δέχεται εξεταστική επιτροπή, να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αφού σε αυτήν συμφωνούν όλα τα κόμματα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη δικαστική έρευνα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παυλόπουλος φώναζε κατά την περίοδο της υπόθεσης Οτσαλάν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Παράλληλα, εξέφρασε απορία για τον τυχερό - όπως είπε - εισαγγελέα κ. Αθανασίου, ο οποίος κληρώνεται σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις, όπως τους πυραύλους TOR M1, την υπόθεση Ζαχόπουλου και τη Ζίμενς.

    "Όσοι επιδιώκουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens δεν επιδιώκουν το ξεκαθάρισμα αλλά το κουκούλωμα της υπόθεσης", είπε ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης τονίζοντας ότι: "οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζουν σε λάθος γήπεδο, με λάθος μπάλα, κακό σύστημα και κακό προπονητή", ανέφερε ότι η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερόταν για την εκτέλεση της σύμβασης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά μόνο για την υπογραφή της "και τα εξ αυτής ωφελήματα ενδεχομένως". Συνεχίζοντας ο κ. Μαρκογιαννάκης απάντησε στην κριτική του Χρήστου Παπουτσή για το χειρισμό της σύμβασης από την κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας: "τί θέλατε; να καταγγείλω τη σύμβαση; Και να πω ότι δεν μπορούσαμε να συμμαζέψουμε τα συντρίμμια του ΠΑΣΟΚ;" Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρκογιαννάκης, το κάλεσε να μην ψάχνει για κλέφτες στην παράταξη της ΝΔ και να ρωτήσει την Βάσω Παπανδρέου "που τους μνημονεύει και λέει δεν τους διώξαμε".

    Απαντώντας η Βάσω Παπανδρέου είπε ότι είναι ντροπή που ο κ. Μαρκογιαννάκης στηρίζει μια κυβέρνηση που απέπεμψε 70 στελέχη της χωρίς να μάθουμε ποτέ το γιατί, ενώ για την αναφορά του στο πρόσωπό της δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκει το δρόμο προς την ενότητα.

    [02] Πολιτική

    Την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον

    Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη - Κ. Ράις

    12/2/2008 7:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 11:20:19 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντική συνάντηση θα έχει την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, καθώς και με επικεφαλείς των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Στόχος της κ. Μπακογιάννη είναι η ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων και προϋποθέσεων σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στα προς συζήτηση θέματα βρίσκονται και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο Κόσσοβο.

    Συνάντηση Ράις - Μιλόσοσκι

    Την ενθάρρυνσή της προς τα Σκόπια να στηρίξουν τη διαδικασία του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, προς τον ομόλογό της, της ΠΓΔΜ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Όπως δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι: "Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που είναι οι ισχυροί υποστηρικτές της ένταξης της Κροατίας, της Αλβανίας, και της Μακεδονίας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αυτή η υποστήριξη συνάδει με τη στρατηγική σχέση που έχουμε στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος".

    Σχολιάζοντας την πιθανότητα ελληνικού βέτο, ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ τόνισε: "Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ανεπιθύμητο βήμα και δεν μπορώ να προβλέψω εάν η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει βέτο. Μπορώ να προβλέψω, όμως, ότι εάν το κάνει θα πλήξει πρώτον, τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ τη στιγμή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όπως το Κόσοβο. Αναμένουμε μια φιλική, νηφάλια και ώριμη συμπεριφορά από την ελληνική κυβέρνηση όταν συζητούμε για το ΝΑΤΟ. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν έχει να κάνει με συζήτηση περί ονομάτων, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο και αφορά τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, και κοινές προσπάθειες για να μοιραζόμαστε την ευθύνη της αλληλεγγύης".

    Συνεχίζοντας ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι: "Μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε την ενεργό εμπλοκή μας στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, του οποίου την εντολή υποστηρίζουμε, και θα το πράξουμε. Ήταν, λοιπόν, ένα αναμενόμενο μήνυμα, ένα μήνυμα στο πλαίσιο αυτής της φιλικής ατμόσφαιρας μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Σκοπίων". Κληθείς να αποσαφηνίσει εάν συζητά την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, σημείωσε ότι "τώρα μιλάμε για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο στόχος μας και νομίζω ότι θα τον πετύχουμε".

    Αναφερόμενος στις διπλωματικές προσπάθειες της κ. Ράις στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας ΠΓΔΜ και του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε ότι: "Νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη πολιτικός και επιθυμεί την επιτυχία της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και αυτή η συνάντηση. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, τη Μακεδονία και όλες τις άλλες χώρες-μέλη ισοδυναμεί με επιτυχία της συνόδου. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Μακεδονία, την Κροατία, και την Αλβανία θα ενισχύσει την αξία της Συμμαχίας στο σύστημα σταθερότητας στην περιοχή, και η Ελλάδα θα έχει άμεσο όφελος διότι η διεύρυνση αφορά τη σταθερότητα, τον κοινό μας στόχο".

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Ράις Μιλόσοσκι, την χαρακτηρίζει "καλή", ενώ αναφέρεται ότι όπως η κ. Ράις ενθάρρυνε τον κ. Μιλόσοσκι να εκμεταλλευθεί η ΠΓΔΜ τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση, το ίδιο θα ζητήσει και από την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί της την Πέμπτη. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ στη συνάντηση της κ. Ράις με τον κ. Μιλόσοσκι δεν συζητήθηκαν ονόματα.

    [03] Κοινωνία

    Σε όλη τη χώρα

    Ψυχρή εισβολή

    12/2/2008 7:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 11:15:57 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο στο Αιγαίο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου αργά το βράδυ ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες. Στη Β. Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 8 βαθμούς, από -2 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 12 στη Δυτική Ελλάδα, 1 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 11 στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

    Στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι -βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι και στο Νότιο Αιγαίο βόρειοι -βορειοδυτικοί πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ. Μέτριοι έως ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

    Στο Σαρωνικό οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 έως 6 μποφόρ και 6 έως 7 μποφόρ στο Νότιο Ευβοϊκό.

    Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 7-8 βαθμούς. Ασθενείς έως μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Θερμαϊκό.

    Νέο κύμα βαρυχειμωνιάς αναμένουν οι μετεωρολόγοι από το βράδυ της Παρασκευής. Η βελτίωση που θα έρθει μεθαύριο Πέμπτη θα είναι προσωρινή, ενώ το κρύο και οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε μεγάλο μέρος του ορεινού κυρίως οδικού δικτύου πολλών νομών. Σε αρκετές περιοχές κυρίως το Σαββατοκύριακο η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους μηδέν βαθμούς και θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους. Τα χιόνια θα εμφανιστούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

    Το τσουχτερό κρύο παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Εξαιτίας του παγετού, που έχει δημιουργηθεί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου, καθώς και στο δρόμο από την Καστοριά προς τα Ιωάννινα μέσω Νεστορίου.

    Το χωριό Θεολόγος στην Ρόδο βρέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην δίνη της κακοκαιρίας. Η ισχυρή χαλαζόπτωση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και έφτασε τους 30 πόντους.

    Λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού σε τμήματα επαρχιακών οδών στην Εύβοια υπήρξαν διακοπές στην κυκλοφορία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας.

    Από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο μέτρο εξομοίωσης των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή.

    Απόπλους για τα περισσότερα πλοία

    Από την Ραφήνα γίνονται τα δρομολόγια μέχρι το Μαρμάρι, ενώ κανένα πλοίο δεν φεύγει από το Λαύριο.

    Από τον Πειραιά φεύγουν όλα τα πλοία εκτός από αυτά που έχουν προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

    Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία δεκάδων επιβατών, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν με το πλοίο "Σαμοθράκη" για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, καθώς συνεχίζεται το απαγορευτικό απόπλου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο.

    [04] Κόσμος

    Αβάνα, Κούβα

    Επικριτικό άρθρο του Φιντέλ για τον Μακέιν

    12/2/2008 10:29:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    "Ναυαγισμένα όνειρα" χαρακτήρισε σήμερα ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, το πρόγραμμα του υποψήφιου, Τζον Μακέιν, υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, που όπως ό ίδιος κρίνει ακολουθεί μια "επιθετική πολιτική" κατά της Κούβας. Ο γηραιός πολιτικός ηγέτης της Κούβας, που απέχει από την εξουσία εδώ και 18 μήνες λόγω σοβαρής ασθένειάς του, αναφερόμενος στον κατάλογο των υποσχέσεων που έδωσε κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, έκρινε "ότι οι υποσχέσεις αυτές μοιάζουν με ναυαγισμένα όνειρα στη μέση της καταιγίδας", σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον επίσημο κομματικό Τύπο της Κούβας. Ο κ. Μακέιν υποσχέθηκε "εγγύηση της ποιότητας του αέρα και του ύδατος, την πρέπουσα χρήση των πράσινων περιοχών" αλλά το Πρωτόκολλο του Τόκιο "δεν υπεγράφη" γράφει ο 81χρονος Φιντέλ. "Όπως κάθε υποψήφιος έχει ένα μικρό πρόγραμμα", προσθέτει ο Φιντέλ στο επικριτικό άρθρο του, και συνεχίζει: "Υπόσχεται να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό. Εύκολο να το λέει κανείς, δύσκολο να το κάνει την παρούσα στιγμή", επισημαίνει ο Φιντέλ, που λέγεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος για ανανέωση της προεδρικής θητείας, την οποία κρατά επί 49 έτη.

    [05] Κοινωνία

    Κτηνοτρόφου

    Δεκαπέντε χρόνια για φόνο

    12/2/2008 10:14:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης 73χρονος αγρότης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία κτηνοτρόφου, διότι ο τελευταίος προκάλεσε ζημιές με το κοπάδι του στο αγρόκτημα του κατηγορούμενου. Μετά την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος με το αιτιολογικό ότι δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό τόσο πρωτόδικα όσο και στο εφετείο και έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο, ο 73χρονος κάθισε εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τελικά, το δικαστήριο μετά τη νέα ακροαματική διαδικασία του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με το οποίο "έσπασε" τα ισόβια. Ο αγρότης κατηγορείτο ότι τον Απρίλιο του 2000 σκότωσε με αιχμηρό γεωργικό εργαλείο τον 55χρονο κτηνοτρόφο Αιμίλιο Κατσαβούνη. Ο καυγάς μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε όταν τα ζώα του θύματος διήλθαν από το αγρόκτημα που διατηρούσε ο κατηγορούμενος σε περιοχή της Σίνδου, προκαλώντας ζημιές. Ο 73χρονος χτύπησε τον άτυχο κτηνοτρόφο με δικράνι στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εξαιτίας των οποίων επήλθε ο θάνατός του.

    [06] Μ. Ανατολή

    Βηρυτός, Λίβανος

    Προεδρικές εκλογές στο Λίβανο θέλει ο Μπους

    12/2/2008 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με επιστολή του προς τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα, ζήτησε να διεξαχθούν "αμέσως και άνευ όρων" οι προεδρικές εκλογές στο Λίβανο, ενώ ταυτοχρόνως κατηγόρησε και την Συρία και το Ιράν, ότι αντιστρατεύονται αυτήν την διαδικασία "μέσω εκφοβισμών και βίας". Την επιστολή Μπους παρέδωσε στον πρωθυπουργό του Λιβάνου ο Αμερικανός υφυπουργός για την αμυντική πολιτική, κ. Ερικ Εντελμαν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βηρυτό. Στην επιστολή αυτή, ο κ. Μπους δήλωσε πως "έχει πολύ μεγάλη ανησυχία" από τις προσπάθειες ορισμένων "όπως η Συρία, το Ιράν και οι σύμμαχοί τους", με σκοπό να υπονομευθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί του Λιβάνου μέσω της βίας και των εκφοβισμών". Το κείμενο της επιστολής δημοσιοποιήθηκε ήδη από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό. Ο κ. Εντελμαν εκτός του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Άμυνας του Λιβάνου, Ελίας Μουρ, τον Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μισέλ Σλεϊμάν -το όνομά του αναφέρθηκε στα λιβανικά ΜΜΕ, ως πιθανού διαδόχου του Λιβανέζου τέως προέδρου, Εμιλ Λαχούντ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της αμερικανικής πρεσβείας. Η θητεία του Εμίλ Λαχούντ έληξε πέρυσι στις 24 Νοεμβρίου. Καθήκοντα προέδρου ασκεί συλλογικά η κυβέρνηση, κατά την συνταγματική πρόνοια. Όμως κατ αυτό το χρονικό διάστημα ο Λίβανος βιώνει μία πολύ σοβαρή πολιτική κρίση. Μέχρι σήμερα έχει αναβληθεί 14 φορές η κοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα την εκλογή του νέου προέδρου του Λιβάνου. Η 26η Φεβρουαρίου, έχει αναφερθεί στα λιβανικά ΜΜΕ ως η νέα ημερομηνία της συνεδρίασης της βουλής, με σκοπό την πλήρωση του προεδρικού αξιώματος. Τελευταία, αντίπαλες ένοπλες ομάδες συγκρούονται στα προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλοί τραυματισμοί. Ο Λίβανος γνώρισε πολυετή εμφύλιο πόλεμο -από το 1975 έως το 1990.

    [07] Κόσμος

    Βελιγράδι , Σερβία

    Σερβία: Έκκληση Τάντιτς για ειρήνη

    12/2/2008 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Να ταχθούν "υπέρ της ειρήνης και της αυτοσυγκράτησης" κάλεσε τους συμπατριώτες του ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ενόψει της ανακοίνωσης ανεξαρτησίας του Κοσόβου. "Σας καλώ να ταχθείτε υπέρ της ειρήνης, της υπευθυνότητας και της αυτοσυγκράτησης, καλώ τα πολιτικά κόμματα να θέσουν παράμερα τα συμφέροντά τους ώστε να επιτραπεί στο κράτος να ενεργήσει με τρόπο υπεύθυνο σ αυτήν την κατάσταση κρίσης", δήλωσε ο κ. Τάντιτς σε ανακοίνωσή του. Ο Σέρβος πρόεδρος κάλεσε "τους αξιωματούχους του κράτους και τους πολιτικούς άνδρες" να αποφύγουν "την πρόκληση -με τις ομιλίες τους - καταστάσεων που θα απειλήσουν την ασφάλεια" των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο. Επανέλαβε επίσης ότι: "Η Σερβία δεν μπορεί να υπερασπιστεί το Κόσοβο που της ανήκει παρά μόνο μέσα από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Σημειώνεται ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου, που μπορεί να ανακοινωθεί εντός της προσεχούς Κυριακής, θα αναγνωριστεί ταχέως από την Ουάσινγκτον και τις βασικές χώρες της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η Σερβία, βασιζόμενη κυρίως στον παραδοσιακό της σύμμαχο, τη Ρωσία, αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας που κατά πλειοψηφία κατοικείται από Αλβανούς και διοικείται από το 1999 από τον ΟΗΕ.

    [08] Κόσμος

    Στο Ακούγιου

    Πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία

    12/2/2008 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού προχωράει η Τουρκία, στο Ακούγιου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός παλαιοτέρου σχεδίου της Τουρκίας, που αναγκάστηκε να αναστείλει το 2000, κάτω από την πίεση οικονομικών προβλημάτων. Έντονες ήταν εκείνη την περίοδο, οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών κινήσεων, που διαμαρτύρονταν για τα σχέδια κατασκευής του αντιδραστήρα, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από σεισμογενές ρήγμα. Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατασκευή του αντιδραστήρα θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου και η έναρξη της λειτουργίας του υπολογίζεται το 2013 ή το 2014. Συνολικά η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών συνολικής ικανότητας περίπου 5.000 μεγαβάτ , (ο δεύτερος στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας, κοντά στο λιμάνι της Σινώπης). Σκοπός της γειτονικής χώρας, είναι η αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα.

    [09] Πολιτική

    Για την παράνομη μετανάστευση

    Συνάντηση Παυλόπουλου -Αμάτο

    12/2/2008 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουλιάνο Αμάτο συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Ζώη. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, "θα εντείνουμε τη συνεργασία μας καθώς και τη συνεργασία μας με τρίτα κράτη, όπως παραδείγματος χάριν τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, για να μπορέσουμε ν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να σταματήσει το οργανωμένο έγκλημα της δουλεμπορίας. Κυρίως συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας έτσι ώστε άλλα κράτη, όπως παραδείγματος χάριν η Τουρκία, ν αποδεχθούν επιτέλους τους κανόνες επανεισδοχής και να τους τηρήσουν". Πρόσθεσε δε ότι η σημερινή συνάντηση συνδυάζεται εξαιρετικά και με την πρωινή συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης, "δεδομένου ότι η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία από τον Ιούνιο, οπότε τα μέτρα για τα οποία μιλήσαμε με τον κ. Αμάτο θα είναι μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στην ατζέντα που η Γαλλική Προεδρία βάζει σε προτεραιότητα".

    Στη μακροχρόνια προσπάθεια μεταξύ των δύο κρατών για την παράνομη μετανάστευση και του ασύλου, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας "έχουμε ήδη έτοιμες μεικτές ομάδες που συνεργάζονται μεταξύ τους στα λιμάνια και των δύο χωρών, έτσι ώστε να εντοπίζουν τους παράνομους μετανάστες που συχνά φθάνουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια παράνομα περνούν στην Ιταλία με διάφορους τρόπους. Βεβαίως, και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αφιερώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου και ειδικότερα στην εισροή παράνομων μεταναστών από τις ανατολικές χώρες".

    [10] Ζωής ...σΤάσεις

    Παρίσι, Γαλλία

    Ακύρωσε εμφανίσεις της η Π. Άντερσον

    12/2/2008 8:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/2/2008 9:21:50 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    H γνωστή ηθοποιός και πρώην μοντέλο, Πάμελα Αντερσον, ακύρωσε δύο από τις τέσσερις εμφανίσεις που επρόκειτο να δώσει αυτή την εβδομάδα στο περίφημο γαλλικό καμπαρέ "Κρειζι Χορς". Όσο για τις άλλες δύο εμφανίσεις της απαίτησε να μην παρίσταται στην αίθουσα όση ώρα αυτή θα βρίσκεται στη σκηνή κανένας δημοσιογράφος και φυσικά κανένας φωτογράφος. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του διάσημου γαλλικού καμπαρέ, "για λόγους που δεν μας είναι γνωστοί η Πάμελα Αντερσον δεν πρόκειται να φύγει από το Λος Αντζελες για το Παρίσι την προσεχή Δευτέρα όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί". Η διεύθυνση του παρισινού καμπαρέ δήλωσε "απογοητευμένη" και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπίστευση για δημοσιογράφους και φωτογράφους "μετά από αίτημα της κ. Αντερσον" για τις δύο εμφανίσεις της στη σκηνή του "Κρέιζι Χορς".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 February 2008 - 21:49:52 UTC