Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιονέσκο live" στο Θέατρο Αργώ
  • [02] Συνομιλίες Ν.Μπακογιάννη - Κ.Ράις για ΠΓΔΜ
  • [03] H Λίμνη των Κύκνων στον Πάγο
  • [04] Ο "Νόστος" του Γιάννη Ψυχοπαίδη
  • [05] Υπέρ των τηλεφωνικών υποκλοπών ο Τ. Μπους
  • [06] Στήριξη σε πυρόπληκτους
  • [07] Ομιλία Σημίτη για "προοδευτική διακυβέρνηση"
  • [08] Πέντε αγωνιστικές στον Γεωργιάδη

    [01] Από τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Καβάλας

    "Ιονέσκο live" στο Θέατρο Αργώ

    14/2/2008 11:03:00 μμ

    Τρία Μονόπρακτα του Ευγένιου Ιονέσκο "Το Μάθημα", "Η Φαλακρή Τραγουδίστρια" και "Οι Καρέκλες", σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, παρουσιάζονται από τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Καβάλας, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Αργώ, από τις 14 Φεβρουαρίου. Τα μονόπρακτα ζωντανεύουν οι ηθοποιοί: Αιμιλία Υψηλάντη, Κώστας Φλωκατούλας, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Γιαννούτσος, Νικολίνα Μουαΐμη (πολλούς τους θυμόμαστε από τη συμμετοχή τους στην πρωτοποριακή "Ομάδα Θέαμα" που άφησε εποχή στον Τεχνοχώρο). Ο Γιάννης Κακλέας με τους ηθοποιούς του από την "Ομάδα Θέαμα", χαρακτηρίζονται για την ανατρεπτικότητα, την πρωτοπορία και την ζωντάνια της δουλειάς τους. Αυτή τη φορά, κάνουν κατάληψη στο θέατρο Αργώ και συνεργάζονται με την Αιμιλία Υψηλάντη, ηθοποιό μιας άλλης γενιάς, παρουσιάζοντας τρία από τα πλέον γνωστά μονόπρακτα του Ιονέσκο, βασικού εκπρόσωπου του Θεάτρου του Παραλόγου. Το "Ιονέσκο live" είναι μια ανατρεπτική παράσταση σύγχρονης γραφής, που χρησιμοποιεί ευρέως την τεχνολογία και τα πολυμέσα, με δύο επίπεδα προβολών video art.

    Το έργο

    Το Μάθημα , γράφτηκε από τον Ευγένιο Ιονέσκο το 1950 και συνεχίζει την προβληματική που ο συγγραφέας είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, γράφοντας την Φαλακρή Τραγουδίστρια. Θέμα του έργου είναι η ανικανότητα επικοινωνίας των ανθρώπων. Ο Ιονέσκο επιτίθεται στα απολιθωμένα γλωσσικά σχήματα, τα οποία εκφράζουν τον κομφορμισμό και την έλλειψη εσωτερικότητας της αστικής κοινωνίας, επιχειρώντας μέσα από την ανανέωση της γλώσσας, την πραγμάτωση ενός γενικότερου οράματος, για τον Άνθρωπο, την Τέχνη και τον Κόσμο.

    Η Φαλακρή Tραγουδίστρια , έργο σταθμός στην ιστορία του Θεάτρου του Παραλόγου, είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο. Γράφτηκε το 1948, και πήρε τον τίτλο του από τον πρώτο ηθοποιό που έπαιξε τον ρόλο του πυροσβέστη. Μέχρι τότε το έργο ήταν ανώνυμο ή είχε διάφορους τίτλους, όπως: Βρέχει σκύλους και γάτες, Αγγλική ώρα, Τα αγγλικά άνευ διδασκάλου. Το έργο είναι μια επίθεση ενάντια σ αυτό που ο Ιονέσκο αποκαλούσε παγκόσμιο μικροαστισμό, προσωποποίηση παραδεδεγμένων ιδεών και συνθημάτων, πανταχού παρών κονφορμισμό.

    Οι Καρέκλες , μονόπρακτο γραμμένο από τον Ευγένιο Ιονέσκο το 1951, ένα από τα οξύτερα και δυναμικότερα έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, μιλάει για το αδύνατον της ανθρώπινης επικοινωνίας και το αμετάδοτο κάθε εμπειρίας.

    "Δεν γίνεται να βρούμε λύση στο ανυπόφορο, και μόνο το ανυπόφορο είναι βαθιά τραγικό, βαθιά κωμικό, και απαραίτητα θέατρο " Ευγένιος Ιονέσκο

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας Μουσική: Ιάκωβος Δρόσος Κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη Χοριγραφία: Κυριάκος Κοσμίδης Βίντεο: Πίνδαρος Ανδριόπουλος, Χάρης Λαλούλης Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

    Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Αργώ (Ελευσινίων 15, στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ: 210-5201.684) Παραστάσεις: Τετ.-Πέμ.-Παρ.-Σάβ. 9:00μμ, Σάβ. 6:30μμ (λαϊκή απογ.), Κυριακή 8:00μμ. Διάρκεια παράστασης : 105 Παραγωγή: Καλλιτεχνική εταιρεία Αργω, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

    [02] Πολιτική

    Συνομιλίες Ν.Μπακογιάννη - Κ.Ράις για ΠΓΔΜ

    14/2/2008 10:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2008 11:29:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είχαν στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και η ομόλογός της των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση της με την κ. Ράις δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. "Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στην αμερικανική πλευρά, η διαδικασία συνεχίζεται υπό τον κ.Νίμιτς, δεν τέθηκαν ονόματα στο τραπέζι της συνάντησης κι εγώ ήρθα εδώ για να αναπτύξω πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Συνεχίζοντας η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: "Είχα τρεις διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μιλήσαμε κυρίως για το θέμα των Σκοπίων, ταυτόχρονα και για το θέμα του Κοσόβου και για τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. Ήταν μια ευκαιρία για ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, και ουσιαστική πιστεύω. Και είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική. Από εκεί και πέρα η διαδικασία συνεχίζεται, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Αναμένουμε και τις προτάσεις του κ. Νίμιτς. Δεν έπεσε κανένα όνομα στο τραπέζι. Η ουσία έπεσε στο τραπέζι. Για την ουσία κουβεντιάζουμε". Ταυτόχρονα, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε, ότι δεν συζήτησε με την κ. Ράις για τη συνάντηση που είχε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ κ. Μιλόσοσκι πριν δυο ημέρες.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ακόμη τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα του Κοσόβου. Συνολικά η κατ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών είχε διάρκεια 25 λεπτά, ενώ στη συνέχεια συζήτησαν οι δύο αντιπροσωπείες το θέμα του Κοσόβου και το θέμα των ενεργειακών οδών στην περιοχή. Η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές, ότι επιθυμεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ να γίνει κανονικά στη σύνοδο κορυφής του προσεχούς Απριλίου.

    Η κ. Μπακογιάννη πριν τη συνάντησή της με την κ. Ράις, είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και τον τρίτο στην ιεραρχία, Νίκολας Μπερνς. Αποχωρώντας η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε "ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη", λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, και επανέλαβε ότι "ο δρόμος για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνάει μέσα από μια κοινά αποδεκτή λύση".

    [03] Πολιτισμός

    Από 12 Μαρτίου στο Θέατρο Badminton

    H Λίμνη των Κύκνων στον Πάγο

    14/2/2008 10:37:00 μμ

    Τα διάσημα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης (St. Petersburg State Ice Ballet) επιστρέφουν στην Αθήνα με τη Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Badminton, σε χορογραφία Konstantin Rassadin, για πρώτη φορά με τη συνοδεία Συμφωνικής Ορχήστρας. Την εκπληκτική μουσική του Piotr Ilyich Tchaikovsky ερμηνεύει η διάσημη Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μολδαβίας (National Philarmonic Orchestra of Moldova) με Μαέστρο τον Mihai Agafita. Τριανταπέντε χορευτές διακεκριμένοι στο καλλιτεχνικό πατινάζ και 65 μουσικοί παρουσιάζουν από τις 12 Μαρτίου ένα παγκόσμιας εμβέλειας θέαμα, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και δεξιοτεχνίας που συνδυάζει αριστοτεχνικά την αρμονία, την κομψότητα και τη χάρη του κλασικού μπαλέτου, με το δυναμισμό, την ισορροπία και το συγχρονισμό του καλλιτεχνικού πατινάζ.

    O μύθος μιας λίμνης, η βαθιά επιθυμία για τον ανέφικτο έρωτα, το τραγούδι των κύκνων λίγο πριν πεθάνουν, ένα συγκινητικό σύμπλεγμα αγάπης και θανάτου. Η Λίμνη των Κύκνων. Μια συγκινητική ιστορία που ο Τσαϊκόφσκι έκανε αθάνατη και που τώρα τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης, δίνουν ένα ζευγάρι νέα φτερά και την απογειώνουνστον πάγο!

    Το αγαπημένο παραμύθι του κοριτσιού που μεταμορφώθηκε σε κύκνο ξετυλίγεται στον πάγο μέσα από μια έκρηξη χάρης, ομορφιάς, χρωμάτων και αρμονίας, που σε συνδυασμό με την υψηλή αισθητική των κοστουμιών και των σκηνικών, προσφέρει στο κοινό κάθε ηλικίας, μια μοναδική εμπειρία. Με σεβασμό στην κλασική χορογραφία και με κάποια από τα κορυφαία ονόματα του καλλιτεχνικού πατινάζ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Αθήνα το Μάρτιο στο Θέατρο Badminton αυτή τη φορά, για να αποδώσουν τη Λίμνη των Κύκνων... επί πάγου. Η εντυπωσιακή δεξιοτεχνία των 35 αέρινων χορευτών, η άψογη τεχνική τους, σε συνδυασμό με την αριστουργηματική και αθάνατη μουσική σύνθεση του μεγάλου Ρώσου μουσουργού, που αποδίδεται ζωντανά από την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μολδαβίας δημιουργούν ένα υψηλών προδιαγραφών θέαμα.

    Μια παγκόσμια και διαχρονική ιστορία

    Πρόκειται για ένα μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις που βασίζεται σε ένα παραδοσιακό γερμανικό παραμύθι, μια συγκινητική ιστορία που αποτύπωσε αριστουργηματικά τη βαθιά ανθρώπινη επιθυμία για τον ανέφικτο έρωτα, δίνοντάς της μια διάσταση παγκόσμια και διαχρονική. Η πρώτη παραγωγή της Λίμνης των Κύκνων πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό στις 4 Μαΐου 1877, στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας και σε χορογραφία του Julius Reisingerκαι από τότε η ιστορία συνεχίζεται, δημιουργώντας κάθε φορά τα ίδια συναισθήματα που ξεπερνούν όλα τα σύνορα και κάθε όρια.

    Τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης

    Τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης (St. Petersburg State Ice Ballet) - πρώην Μπαλέτα στον Πάγο του Λένινγκραντ ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα το 1967 και έγιναν παγκοσμίως γνωστά προτείνοντας στο κοινό μια νέα μορφή χορού, όπου το κλασικό μπαλέτο συνδυάζεται με το καλλιτεχνικό πατινάζ. Συνδύασαν δηλαδή δύο μεγάλες παραδόσεις της Αγίας Πετρούπολης, της πόλης με τις αμέτρητες διακρίσεις στο μπαλέτο (μπαλέτα Μαρίνσκι) και το καλλιτεχνικό πατινάζ. Η πρώτη παράσταση του Μπαλέτου, με τον τίτλο Κρυστάλλινο Παλάτι, ήταν μια διασκευή του έργου Καρυοθραύστης, η οποία γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία σε ολόκληρη τη Ρωσία.

    Τα Μπαλέτα χρωστούν τη μεγάλη τους φήμη στον χορογράφο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή τους Konstantin Rassadin, ο οποίος υπήρξε για χρόνια πρώτος χορευτής των διάσημων Μπαλέτων Kirov της Αγ. Πετρούπολης (σήμερα γνωστά ως Μαρίνσκι) και συνεργάτης θρυλικών χορευτών όπως ο Νουρέγιεφ, ο Μπαρίσνικοφ και η Μακάροβα. Από το 1980 που ανέλαβε Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Rassadin, ακολουθεί πιστά την παράδοση των κλασικών χορογραφιών του Kirov και τις αναδεικνύει μέσα από τη μαγευτική τεχνική του πατινάζ, χορογραφώντας τα έργα Ρομαντικό Ποίημα, Καρυοθραύστης, Ωραία Κοιμωμένη, Λίμνη των Κύκνων, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και Σταχτοπούτα.

    Πολύ σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του Μουσικού Διευθυντή και Συνιδρυτή των Μπαλέτων, Leo Korkhin, ο οποίος είναι εξέχων Μαέστρος των μεγαλύτερων ορχηστρών της Ρωσίας, ανάμεσα τους και η φημισμένη Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης, η οποία είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Συνθέτη D. Shostakovich.

    Σήμερα, τα Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης περιλαμβάνουν περισσότερους από 100 χορευτές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του καλλιτεχνικού πατινάζ, όπως οι Olga Kuvashova, Elena Komarova, Pavel Ivanov, Alexei Pogodin, Ludmilla Pantchina, Tatiana Prokofieva κ.α.

    Η φήμη και το κύρος των Μπαλέτων στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης έχουν πια παγιωθεί παγκοσμίως, έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και πραγματοποιώντας περισσότερες από 8.000 παραστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Από 12 Μαρτίου στο Θέατρο Badminton, Άλσος Στρατού, Γουδή Ημέρες - Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη/ 20:30 Παρασκευή/ 20:30 Σάββατο/ 17:00 & 20:30 Κυριακή/ 12:30 & 17:00

    Τιμές εισιτηρίων με προσφορά: από 13 μέχρι 44 ευρώ Προπώληση εισιτηρίων: Με πιστωτική κάρτα: 210 88 40 600, www.tickenet.gr Με μετρητά: Virgin Megastores

    [04] Πολιτισμός

    Από 4 Μαρτίου έως 30 Απριλίου

    Ο "Νόστος" του Γιάννη Ψυχοπαίδη

    14/2/2008 10:22:00 μμ

    Ένα σύνολο περίπου 70 έργων, μικτής τεχνικής και ζωγραφικής, από το 1980 έως σήμερα, τα οποία αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές της εξελικτικής πορείας του διακεκριμένου ζωγράφου και Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. Γιάννη Ψυχοπαίδη, παρουσιάζονται στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης με τον τίτλο «Νόστος», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα από πολυσυζητημένες ενότητες της γνώριμης δουλειάς του, όπως το «Αλφάβητο 24 + 1 Γράμματα», «Έπεα πτερόεντα. Σημειώσεις στην Οδύσσεια», «Δώματα Νυκτός. Εικαστικό ταξίδι στο ποίημα του Παρμενίδη», «Ιστορία δύο πόλεων», «Το γράμμα που δεν έφτασε», «Fragile paintings», «Κίονες και πεσσοί», «Η κληρονομιά του Απόλλωνα», «Άνθη της πέτρας» (εικόνες πάνω στην ποίηση του Γ.Σεφέρη), «Τα κάτω άκρα» και «Πατριδογνωσία».

    Η έκθεση, επίσης, περιλαμβάνει τις μνημειακές του συνθέσεις: ο «Χρησμός» (150x100 εκ, μικτή τεχνική, 2003), τα «Εκατό πιάτα» (230x230 εκ, μικτή τεχνική, 2005) και ο «Μεγάλος Νόστος» (230x600 εκ, μικτή τεχνική, 2008), καθώς επίσης την εγκατάσταση «Αλφάβητο 24» (24 βιβλία 24 γράμματα), που αποκαλύπτουν την εμμονή του για την κατάκτηση νέων πλαστικών εκφραστικών μέσων. Ο Ψυχοπαίδης σε όλη την εξελικτική του πορεία εστιάζει την προσοχή του στην ισοδύναμη σχέση της νοηματικής φόρτισης των έργων του και των ποιοτικών πλαστικών αξιών της ζωγραφικής του.

    Ο Ψυχοπαίδης χειρίζεται με αμεσότητα και ελευθερία το μνημονικό απόθεμα της εμπειρίας, έχοντας αφοσιωθεί στην ιχνηλάτηση του κόσμου μας. Οι εξπρεσιονιστικοί χειρισμοί και οι αφαιρετικές διατυπώσεις αποτελούν γνώριμα στοιχεία της ζωγραφικής του έκφρασης. Η κριτική διάθεση και η στοχαστική ματιά τού επιτρέπουν τον άμεσο ή έμμεσο σχολιασμό της πραγματικότητας.

    «Ο Νόστος», όπως σημειώνει ο επιμελητής κ. Τάκης Μαυρωτάς στον κατάλογο της έκθεσης, «εκφράζει την πνευματική τόλμη και την εμμονή του Ψυχοπαίδη να ακροβατεί συνεχώς, άλλοτε στρέφοντας το βλέμμα του στις αιώνιες μορφές της τέχνης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και άλλοτε βυθιζόμενος στοχαστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ζωγραφική του ταυτίζεται με την ωριμότητά του, ενδυναμώνοντας την αίσθηση ότι κάθε έργο είναι σαν ένα επιτύμβιο. Μορφή και περιεχόμενο, απόλυτα ισορροπημένα, ορίζουν τη ριζοσπαστική τόλμη των ζωγραφικών του διατυπώσεων. Η δουλειά του, εντελώς πρωτότυπη, εδράζεται στέρεα σε ρεαλιστικά δεδομένα, φανερώνοντας την ιδεολογική του άποψη απέναντι στην ιστορική μνήμη και την εποχή του.»

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4 / Βας. Σοφίας & Ηροδότου 1, Τηλ. 210 7228321 -3) Εγκαίνια: Τρίτη 4 Μαρτίου 2008, 20:00 22:00 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00 16.00 Πέμπτη: 10.00 20.00 Σάββατο: 10.00 15.00 Τρίτη, Κυριακή: κλειστά

    [05] Κόσμος

    Ζήτησε νομική κάλυψη από το Κογκρέσο

    Υπέρ των τηλεφωνικών υποκλοπών ο Τ. Μπους

    14/2/2008 9:51:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Τη νομοθετική κάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών συνομιλιών, ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Επικαλούμενος μια αμφιλεγόμενη νομοθετική ρύθμιση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε ιδιαίτερα ένθερμος στο ενδεχόμενο να υιοθετήσει και το Κογκρέσο το νόμο αυτό, δηλώνοντας ότι: "Είμαι έτοιμος να καθυστερήσω την αναχώρηση μου και να παραμείνω στην Ουάσινγκτον αν αυτό μπορεί να βοηθήσει", αναφερόμενος στην περιοδεία του σε πέντε αφρικανικές χώρες. Σημειώνουμε ότι η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση επιτρέπει τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε περίπτωση υποψίας για σχέση με την τρομοκρατία, χωρίς να απαιτείται δικαστική εντολή. Την Παρασκευή εκπνέει η ισχύς του νόμου και γίνεται προσπάθεια για την ανανέωσή του, με την υιοθέτηση σχετικού κειμένου από τη Γερουσία, που ο κ. Μπους επιθυμεί να περάσει και από το Κογκρέσο.

    [06] Κοινωνία

    Από την ιατρική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου

    Στήριξη σε πυρόπληκτους

    14/2/2008 8:22:00 μμ

    Κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας θα επισκεφθεί ιατρική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου στο πλαίσιο του προγράμματος "ΙΡΙΣ". Η Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα θα βρίσκεται στο Νομό Ηλείας από 15-17 Φεβρουαρίου 2008. Η Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα "ΙΡΙΣ", πραγματοποιεί επισκέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας με σκοπό το διαγνωστικό και προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επισκέψεων έχει ως εξής: Δήμος Αλιφείρας, 15 - 17 Φεβρουαρίου: η Μονάδα θα βρίσκεται στο Δήμο Αλιφείρας (Καλλιθέα) και συγκεκριμένα θα σταθμεύσει στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου η ιατρική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου θα εξετάσει κατοίκους, από τα κοντινά δημοτικά διαμερίσματα (Βρεστού, Αμυγδαλιών, Λειβαδακίου και Αλιφείρας).

    [07] Πολιτική

    Σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ

    Ομιλία Σημίτη για "προοδευτική διακυβέρνηση"

    14/2/2008 7:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για τους όρους δημιουργίας μιας "προοδευτικής διακυβέρνησης", που δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός κόμματος, αλλά ενός ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού χώρου, έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του με θέμα "σκέψεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση". Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εθνικής Τράπεζας και διοργανώθηκε από τον ΟΠΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στην ομιλία του κ. Σημίτη ήταν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλου, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους και οι Ευ. Βενιζέλος, Α. Διαμαντοπούλου, Δ. Κρεμαστινός, Γ. Φλωρίδης, Γ. Παπαδημητρίου, Χρ. Βερελής, Φ. Σαχινίδης).

    Αναφερόμενος στο φαινόμενο της ταυτόχρονης φθοράς κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σημίτης υπενθύμισε αντίστοιχα φαινόμενα στη Βρετανία (τη δεκαετία του ΄80) αλλά και στη Γαλλία (τη δεκαετία του ΄60). Ερμήνευσε το φαινόμενο λέγοντας ότι, "αυτό συμβαίνει, όταν συντηρούνται οι υπάρχουσες ισορροπίες με μηχανισμούς, όταν καταβάλλεται προσπάθεια αποκλεισμού των μεταρρυθμίσεων", ενώ στην προοπτική υπέρβασης θεωρεί ότι συμβάλλουν "οι προσπάθειες που κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ, να το βοηθήσουν να ξαναβρεί το νήμα της νίκης". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι: "η αστάθεια προκαλεί συνεχείς αλλαγές, τα κοινωνικά στρατόπεδα παρουσιάζουν ισχυρές ρωγμές, ενώ συνεχώς αμφισβητούνται προνόμια, πλεονεκτήματα, θέσεις εξουσίας". Αναφερόμενος στην εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι "η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένας μοχλός ελέγχου του πλούτου που παράγεται, Είναι κεφαλαιώδους σημασίας η διαμόρφωση θέσεων και η οικοδόμηση μιας διαπραγματευτικής ικανότητας, ώστε να προσπαθούμε να δώσουμε στην ΕΕ την κατεύθυνση που ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις μας και να μη νοσταλγούμε την ανύπαρκτη πραγματικότητα ενός δήθεν παντοδύναμου εθνικού κράτους".

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέντε αγωνιστικές στον Γεωργιάδη

    14/2/2008 9:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε αγωνιστικές τιμωρία "έφαγε" ο Γιώργος Γεωργιαδης από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα. Ο βετεράνος άσος του ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με ποινή πέντε αγωνιστικών (3+2 ως αρχηγός της ομάδας) για το χτύπημα πάνω στον Καράμπελα, στο 3ο λεπτό του αγώνα με τον Αρη, που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, ο Γεωργιάδης υποστήριξε: "Έχασα τον έλεγχο της φάσης. Γύρισα γιατί θεώρησα ότι η μπάλα θα αναπηδήσει. Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Μίλησα δύο φορές με το παιδί. Μίλησα με το γιατρό του Άρη, ευτυχώς δεν είναι κάτι σοβαρό, δεν υπήρχε δόλος. Πίστευα ότι η μπάλα θα αναπηδούσε και θα βάζαμε και οι δύο κόντρα...".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 February 2008 - 21:49:45 UTC