Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες
  • [02] Επεισόδια στην Κοπεγχάγη
  • [03] "Έφυγε" η Ντόλλυ Γουλανδρή
  • [04] "Θρίλερ" η κούρσα των Δημοκρατικών

    [01] Κόσμος

    Πολύ μικρή η διαφορά

    Κύπρος: 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

    15/2/2008 9:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET-AΠΕ-105,8

    Πολύ μικρή είναι η διαφορά που χωρίζει τους τρεις διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος στην Κύπρο, ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η προεκλογική εκστρατεία λήγει τα μεσάνυκτα, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν στα όρια του στατιστικού λάθους τα ποσοστά τού Τάσσου Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Χριστόφια και του Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε διπλωματικές εκθέσεις για τις προεδρικές εκλογές και το Κυπριακό "Την Κυριακή η Κύπρος πρέπει να στείλει ένα μήνυμα και προς τα μέσα και προς τα έξω ότι ο κυπριακός λαός δεν έχει κουραστεί και δεν έχει μετανιώσει για την απόφαση που πήρε στο δημοψήφισμα του 2004 και ότι αυτός αποφασίζει για την τύχη του". "Απευθύνομαι προς τους πολίτες έξω και πέρα από τα κόμματα να διαμορφώσουν τη δική τους κρίση και επιλογή και να επιλέξουν την επιλογή εμπιστοσύνης, που είναι η δική μου υποψηφιότητα, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας στο τελευταίο μήνυμά του πριν από τις εκλογές ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και τους κάλεσε "να ψηφίσουν ενότητα, που θα οδηγήσει σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας". Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι δικό του όραμα είναι μια δίκαιη κοινωνία.

    Την ετοιμότητά του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Κύπρου και να της δώσει ξανά το κύρος, τη διεθνή ακτινοβολία και την υπεροχή που, όπως υποστηρίζει, έχει χάσει, εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος, ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωάννης Κασουλίδης. Σε μήνυμά του για τις εκλογές της Κυριακής ο κ. Κασουλίδης κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν για να "πάει η Κύπρος μπροστά". Ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια πολιτεύεται με ένα όραμα για την Κύπρο. "Θέλω να τη δω απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή, δικαιωμένη και ενωμένη με όλους τους κατοίκους της ελεύθερους και περήφανους. Θέλω να τη δω να πηγαίνει μπροστά, να παίρνει ισότιμα τη θέση της δίπλα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη", είπε.

    [02] Κόσμος

    Για την επαναδημοσίευση σκίτσου του Μωάμεθ

    Επεισόδια στην Κοπεγχάγη

    15/2/2008 9:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/2/2008 10:35:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ταραχές έχουν ξεσπάσει στην Κοπεγχάγη, μετά την αναδημοσίευση σε πέντε εφημερίδες της Δανίας σκίτσου του Μωάμεθ, ενός από εκείνα που είχαν πυροδοτήσει τη μεγάλη κρίση με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις πριν από δύο χρόνια. Νεαροί έκαψαν αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων, ενώ σε προάστιο της πρωτεύουσας πυρπολήθηκε σχολείο.

    Η αστυνομία συνέλαβε 17 ταραξίες και αποδίδει σε παιδιά μεταναστών τα επεισόδια, που αναστάτωσαν την πόλη μετά την αναδημοσίευση του επίμαχου σκίτσου.

    Οι υπεύθυνοι των εφημερίδων τονίζουν πως η αναδημοσίευση έγινε ως ένδειξη αλληλεγγύης προς έναν από τους σκιτσογράφους που έγινε στόχος δολοφονικού σχεδίου.

    Έντονη είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει και για την τύχη των δυο Τυνήσιων που θεωρούνται μαζί με ένα ακόμη άτομο ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας. Οι αρχές έχουν αποφασίσει να τους απελάσουν χωρίς να περάσουν από δίκη, απόφαση που βρίσκει αντίθετες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    [03] Πολιτισμός

    19/2 η κηδεία

    "Έφυγε" η Ντόλλυ Γουλανδρή

    15/2/2008 8:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    "Έφυγε" από τη ζωή το απόγευμα της Παρασκευής, ύστερα από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο, η Ντόλλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια και ψυχή μέχρι σήμερα του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης. Ίδρυσε το 1985 το Ίδρυμα Νικολάου Γουλανδρή, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Την επόμενη χρονιά εγκαινίασε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο οποίο δώρισε την πλούσια συλλογή Κυκλαδικής και Αρχαίας ελληνικής τέχνης, που είχε αποκτήσει, μαζί με τον σύζυγό της, από το 1960. Σήμερα στο Μουσείο εκτίθενται περισσότερα από 3.000 αντικείμενα, ενώ περιοδικά φιλοξενούνται μεγάλες εκθέσεις τέχνης.

    "Ο ελληνικός πολιτισμός έχασε μια σημαντική προσωπικότητα. Η Ντόλλυ Γουλανδρή δημιούργησε ένα από τα πλέον σύγχρονα και σημαντικά Μουσεία της Ελλάδας. Συνεισέφερε πολλά στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς" τονίζει σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπης και επισημαίνει: "αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές που θα την θυμίζει για πάντα".

    Μετά από την ανακοίνωση του θανάτου της ιδρύτριας και Προέδρου του ιδρύματος Γουλανδρή, το ΔΣ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, να παραμείνει κλειστό το Μουσείο την ημέρα της κηδείας και να κατατεθεί το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ στο ίδρυμα δράσης κατά του καρκίνου του μαστού.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία για τη Ντόλλυ Γουλανδρή θα ψαλεί την Τρίτη από τον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και η ταφή της θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο.

    [04] Κόσμος

    ΗΠΑ

    "Θρίλερ" η κούρσα των Δημοκρατικών

    15/2/2008 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, CNN

    Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών προσπαθούν να επισημάνουν τις διαφορές τους, καθώς η κούρσα των προκριματικών βρίσκεται σε πολύ λεπτή φάση. Ο Ομπάμα προηγείται στους εκλέκτορες και η Κλίντον ρίχνει τώρα το βάρος της καμπάνιας της στο Οχάιο και την Πενσυλβάνια, δύο πολιτείες που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μάλλον γέρνουν προς την πλευρά της. Το ζήτημα της οπλοκατοχής δεν είναι από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των διεκδικητών τού χρίσματος, ωστόσο και η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης στη χρήση όπλων, καθώς η εσωκομματική μάχη κλιμακώνεται.

    Νέοι συσχετισμοί

    Όπως ανακοινώθηκε από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του Νέου Μεξικού, της μοναδικής πολιτείας που δεν είχε δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από τις προκριματικές εκλογές της "σούπερ Τρίτης".

    Εν τω μεταξύ, το προεκλογικό σύνθημα του Μπαράκ Ομπάμα, "Ναι, μπορείς!" έχει γίνει μόδα στην Αμερική, ενώ η δημοτικότητα του γερουσιαστή του Ιλινόι αυξάνεται συνεχώς. Αυτήν τη στιγμή ο Μπάρακ Ομπάμα ελέγχει 1289 από τους 2025 εκλέκτορες και η Χίλαρι Κλίντον 1237 εκλέκτορες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics

    Η Γερουσιαστής στρέφει την προσοχή της στο Τέξας που πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε και τις ελπίδες της στις προκριματικές εκλογές του Οχάιο και της Πενσυλβάνια όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει μεγάλο προβάδισμα τουλάχιστον 20 μονάδων έναντι του Ομπάμα.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στους Δημοκρατικούς τίποτε δεν πρόκειται να κριθεί πριν τον Ιούνιο. Με τα έως τώρα δεδομένα η Κλίντον δεν μπορεί να εφησυχάζει, καθώς πρέπει να πάρει τουλάχιστον 55% ή και κοντά στο 60% σε κάθε επικείμενη εκλογή, προκειμένου να εξασφαλίσει μια καθαρή νίκη, κάτι που διαγράφεται δύσκολο.

    "Η διαφορά ανάμεσα σε μένα και τον Ομπάμα είναι ότι εκείνος δίνει ομιλίες. Εγώ προσφέρω λύσεις. Αυτός θέλει να σας συναρπάσει. Εγώ να σας ισχυροποιήσω" δήλωσε η Κλίντον, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις κατά του εσωκομματικού αντιπάλου της, ενώ με τη βοήθεια του συζύγου της προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατό περισσότερων υπέρ-εκλεκτόρων.

    Με αφορμή το σοκ που έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι αλλεπάλληλες ένοπλες επιθέσεις, με αποκορύφωμα το τελευταίο μακελειό στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών τάσσονται στις ομιλίες τους κατά της οπλοκατοχής, αν και το θέμα αυτό δε βρισκόταν από την αρχή στην ατζέντα τους.

    Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων ο Μακέιν ενισχύεται, αφότου εξασφάλισε και την ανοιχτή υποστήριξη του πρώην εσωκομματικού αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνει. "Έχω την τιμή να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του γερουσιαστή Τζον Μακέιν για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών" δήλωσε ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 February 2008 - 21:49:36 UTC