Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα λευκά η χώρα
  • [02] Εκλογές στην Κύπρο
  • [03] Αποκάλυψη κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων
  • [04] Τελευταίες λεπτομέρειες για το Ασφαλιστικό
  • [05] Τα "Καλίνδοια" πάνε ...Μουσείο
  • [06] Βράβευση Δημήτρη Σιούφα
  • [07] Ενέδρα κατά επιχειρηματία
  • [08] Πακιστάν: Έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση
  • [09] "Οπτικοακουστικές Προβολές 07" στο Bios
  • [10] Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ηλεία
  • [11] Συναυλία Α. Ιωαννίδη - Μ. Παπαστάμου
  • [12] Κίνα: Αναζητούν την τέλεια γυναίκα
  • [13] Κόσσοβο: Εν αναμονή της ανεξαρτησίας
  • [14] Ινδία: Αιματηρή επίθεση ανταρτών
  • [15] Έξαρση της γρίπης των πτηνών

    [01] Κοινωνία

    Έντονες χιονοπτώσεις και πολικό κρύο

    Στα λευκά η χώρα

    16/2/2008 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2008 7:41:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη τη χώρα για την τριήμερη επέλαση του χιονιά. Η κακοκαιρία ξεκίνησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τη βόρεια Ελλάδα και από το απόγευμα επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και στην Αθήνα, θυελλώδεις άνεμοι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι τη Δευτέρα. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο. Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλές περιοχές του επαρχιακού δικτύου. Χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Οι πολίτες που θα βρεθούν σε ανάγκη μπορούν να καλέσουν στο 112, μέσω του οποίου υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστεί η θέση τους, καθώς επίσης την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

    Με αλυσίδες στις ορεινές περιοχές

    Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τα βόρεια και δυτικά της χώρας και επεκτείνεται προς νότο.

    Από το πρωί έχει χιονίσει σε αρκετούς νομούς της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και ήδη απαιτούνται αλυσίδες για την κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Πέλλας, Γρεβενών, Καστοριάς, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Φωκίδας. Φθιώτιδας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Κορινθίας.

    Στην Φθιώτιδα αλυσίδες χρειάζονται και στο δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα από το 10ο χλμ έως το 52ο χλμ λίγο μετά την Γραβιά, από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα από το 10ο χλμ λίγο μετά τη Λαμία και έως το 56ο χλμ στο Ν. Μοναστήρι.

    Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας υπάρχουν προβλήματα στις περιοχές της Σπερχειάδας, της Μακρακώμης και της Υπάτης όπου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

    Στο νομό της Εύβοιας απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στον κεντρικό άξονα από Χαλκίδα προς Αιδηψό και γενικά χρειάζονται αλυσίδες στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Βόρειας Εύβοιας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι οδηγοί που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους Χαλκίδας-Ιστιαίας και Χαλκίδας-Καρύστου.

    Στο νομό Ευρυτανίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το εθνικό δίκτυο από Λαμία προς Καρπενήσι και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.

    Στο νομό Βοιωτίας έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στους δρόμους προς Ελλικώνα, Κυριάκι και Ανάληψη όπου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

    Μέχρι τις 4 το απόγευμα το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, που βρίσκονται σε λευκό κλοιό, ήταν κλειστό και καμιά πτήση δεν εκτελέστηκε. Με καθυστέρηση περίπου τριών ωρών θα γίνει η πρώτη πτήση της Aegean από Αθήνα προς Γιάννενα και αντίστροφα.

    Ανοιχτός παραμένει ο δρόμος προς Μαγνησία στην περιοχή της Πελασγίας μετά την έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Ειδικά μηχανήματα κάνουν συνεχείς ρίψεις αλατιού κατά μήκος του οδικού δικτύου.

    Αλυσίδες χρειάζονται όσοι θα κινηθούν αυτές τις ημέρες προς τα χιονοδρομικά κέντρα, Βασιλίτσας στα Γρεβενά, 3/5 Πηγάδια και Σέλι στην Νάουσα, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας αλλά και τον Παρνασσό.

    Έντονες είναι μετά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις και στην Πελοπόννησο, ακόμα και στα πεδινά.

    Πυκνή ομίχλη και ελάχιστη ορατότητα υπάρχει στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης.

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης, Κανδύλα - Νεμέα και Καρδαρά - Λεβίδι. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας.

    Αλυσίδες χρειάζονται σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου της ορεινής Πελοποννήσου, ενώ οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα ολισθηροί και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αφού αναμένεται παγετός τις επόμενες ώρες.

    Με στρατιωτικό ελικόπτερο μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στη Γαύδο είδη πρώτης ανάγκης και 800 κιλά τρόφιμα ενώ σκάφος του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας μετέφερε τέσσερις κατοίκους στο ακριτικό νησί.

    Για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία φορτηγών άνω του 1,5 τόνου και άλλων βαρέων οχημάτων στους άξονες Πατρών-Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στην Εγνατία οδό, στους εθνικούς δρόμους Ιωαννίνων - Τρικάλων, Ιωαννίνων - Μηλιάς - Γρεβενών και στη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως από τη σήραγγα Αρτεμισίου έως τον κόμβο Μάκρης, από τις 5 σήμερα το απόγευμα έως τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.

    Η Τροχαία θα ακινητοποιεί τα οχήματα που δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

    Χιόνια και στην Αττική

    Χιόνι πέφτει και στην Πεντέλη, ενώ χιονίζει και σε αρκετά σημεία της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Στην Πάρνηθα, κλειστός είναι ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω, όπως και ο δρόμος προς την Μονή Κλειστών, στη Χασιά.

    Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα από Άγιο Μερκούριο προς Μαλακάσα από το ύψος της ταβέρνας "Λεωνίδας" μέχρι τον κόμβο Μαλακάσας, στην επαρχιακή οδό Αθηνών - Αγίου Μερκουρίου, Αγίας Τριάδας - Αγίου Μερκουρίου και στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών από το 26ο χιλιόμετρο έως τα όρια της Βοιωτίας.

    Το απόγευμα του Σαββάτου είχαμε και τους πρώτους απεγκλωβισμούς στην περιοχή της Σκάλας Ωρωπού, όπου είχαν ακινητοποιηθεί 5 οχήματα.

    Το πρωί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς επικεφαλής κλιμακίου μετέβη στα Κιούρκα, όπου είναι το υπηρεσιακό κέντρο για τον εκχιονισμό και στη συνέχεια μετέβη στο Μαρτίνο, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας Θαναση Σκορδά, προκειμένου να έχουν μια πρώτη εικόνα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

    Κατά μήκος του εθνικού δικτύου Αθηνών - Θεσσαλονίκης έχει αναπτυχθεί στόλος από εκχιονιστικά μηχανήματα τα οποία χρειάστηκαν να επέμβουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις και μόνο προληπτικά. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε δύο σημεία της εθνικής οδού, στη Μαλακάσα και στο Μαρτίνο.

    Μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη επέμβαση από το στόλο των μηχανημάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας πέφτει αραιό χιόνι στη Μαλακάσα, αλλά μέχρι στιγμής τα οχήματα κινούνται κανονικά.

    Αντίθετα μεμονωμένες παρεμβάσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων χρειάστηκαν από το 190 έως το 195 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στην περιοχή του Μώλου και της Αγίας Τριάδας όπου οι χιονοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες. Επίσης προληπτικές παρεμβάσεις έκαναν τα μηχανήματα από το 258 έως το 310 χλμ της Εθνικής οδού Λαμίας - Λάρισας στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία.

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, επιτρέπεται η 24ωρη λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων από το Σάββατο 16/2/08 έως και τα ξημερώματα (06.00) της Τρίτης 19/2/08 που βρίσκονται στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας (στα όρια της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής), στη λεωφόρο Μαραθώνος (από Σταυρό έως Μαραθώνα), στη λεωφόρο Λαυρίου (από Σταυρό έως Λαύριο)και στη λεωφόρο Κορωπίου Βάρης.

    Ανοιχτό όλο το 24ωρο θα παραμένει το κέντρο σίτισης του ιδρύματος αστέγων του δήμου Αθηναίων, στον Δήμο Πειραιά θα λειτουργούν για τους δημότες οι τηλεφωνικές γραμμές 1561 και 210 41.74.996, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε τη διάθεση επί 24ωρου βάσης του ξενώνα αστέγων στην Πλατεία Κουμουνδούρου.

    Έκκληση προς όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να συμβάλουν στον εντοπισμό των αστέγων που έχουν ανάγκη βοήθειας, απευθύνει το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο "Αθηνά Εστία" (για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω καιρικών συνθηκών) από το απόγευμα, σήμερα, μέχρι το πέρας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Επίσης, επί 24ώρου βάσεως, θα λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο του Ιδρύματος (210-52.46.515).

    Εντονότερα τα φαινόμενα την Κυριακή

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δυσκολότερη μέρα αναμένεται να είναι η αυριανή.

    Με νεώτερο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, από το απόγευμα και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο.

    Από απόψε το βράδυ, κατά διαστήματα ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική και αύριο στο βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο ,τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

    Σημειώνεται ότι αύριο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί ολικός παγετός ,με τη θερμοκρασία να βρίσκεται όλο το 24ωρο κάτω από το μηδέν.

    [02] Κόσμος

    Χωρίς πρόβλεψη νικητή

    Εκλογές στην Κύπρο

    16/2/2008 5:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Κύπριοι για τις προεδρικές εκλογές. Είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν τον Απρίλιο του 2004 και την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου του ίδιου χρόνου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ισοδύναμους τους τρεις βασικούς υποψήφιους Τάσσο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη. Όπως όλα δείχνουν, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 24 Φεβρουαρίου θα δείξει τον νικητή.

    Καμία πρόβλεψη

    Ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκβαση του αυριανού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, γιατί, σύμφωνα με τις 56 δημοσκοπήσεις από τον Απρίλιο του 2007 μέχρι τις αρχές του μηνός η πρόθεση ψήφου για τους τρεις βασικούς υποψηφίους, κυρίους Τάσσο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη, βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

    Αυτό επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκλογολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Κύπριος πολιτικός αναλυτής και ειδικός στη μελέτη δημοσκοπήσεων Αλέξανδρος Λόρδος.

    Ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί τις εκλογές- προεδρικές και βουλευτικές- στην Κύπρο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τονίζει ότι για πρώτη φορά στην κυπριακή πολιτική σκηνή όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

    Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ο κ. Νικολακόπουλος θεωρεί πως αξιόπιστη πρόβλεψη αποτελέσματος δεν θα προκύψει ούτε από τα "exit poll".

    Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αλλά κι από το γενικότερο κλίμα, ο κ. Νικολακόπουλος θεωρεί ότι η αυριανή εκλογική διαδικασία θα είναι μια από τις πιο δύσκολες αναμετρήσεις.

    "Είμαστε σε μια περίοδο, όπου δεν προκύπτει σαφώς από τις δημοσκοπήσεις ο τελικός νικητής" τονίζει.

    Ο Κύπριος πολιτικός αναλυτής Αλέξανδρος Λόρδος από την πλευρά του τονίζει ότι η συγκριτική δυναμική των τριών υποψηφίων, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη για την έκβαση του πρώτου γύρου των εκλογών. Στις αυριανές εκλογές υποψήφιοι είναι :

    -O νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος. Κατέρχεται με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, του ΣΚ ΕΔΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κόμματος, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του ΑΔΗΚ.

    - Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Το ΑΚΕΛ διεκδικεί για πρώτη φορά στην ιστορία του την Προεδρία της Δημοκρατίας με δικό του υποψήφιο το γενικό γραμματέα του κόμματος και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Χριστόφια. Την υποψηφιότητα Χριστόφια υποστηρίζουν επίσης οι Ενωμένοι Δημοκράτες, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών.

    -Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και υπουργός Εξωτερικών από το 1998-2003 Iωάννης Κασουλίδης.Την υποψηφιότητα του Ιωάννη Κασουλίδη υποστηρίζουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

    - Ο Κώστας Θεμιστοκλέους. O πρώην γενικός γραμματέας των Ενωμένων Δημοκρατών και Υπουργός Γεωργίας ( 1998 - 2003 ) κατέρχεται για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές, χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος.

    -Ο Μάριος Ματσάκης. O ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος.

    Υποψήφιοι είναι επίσης οι κύριοι Ανδρέας Ευστρατίου, Αναστάσιος Μιχαήλ, Χριστόδουλος Νεοφύτου και Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος)

    Η ιστορία των εκλογών στην Κύπρο

    Οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο έγιναν στις 13 Δεκεμβρίου, 1959.

    Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος, ο οποίος, επί συνόλου 216.254 εγκύρων ψήφων, είχε λάβει 144.501 ψήφους(66,29%), υπερτερώντας του ανθυποψηφίου του, Ιωάννη Κληρίδη, ο οποίος συγκέντρωσε 71.753 ψήφους (32, 92%).

    Οι επόμενες Προεδρικές Εκλογές έγιναν στις 25 Φεβρουαρίου, 1968 με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 95,45%.

    Το 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Mακάριος επανεξελέγη, χωρίς ψηφοφορία - αφού ήταν ο μόνος υποψήφιος - ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στο διάστημα μεταξύ των ετών 1965-1967 είχε παραταθεί η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας με ειδικό Nόμο, που ψήφισε η Bουλή των Aντιπροσώπων, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην Κύπρο με την τουρκοκυπριακή ανταρσία του 1963 και των τουρκικών παρεμβάσεων και απειλών που ακολούθησαν.

    Στις 3 Αυγούστου, 1977 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πεθαίνει και τον διαδέχεται ο Σπύρος Kυπριανού.

    Τον Φεβρουάριο του 1978 ο Κυπριανού εκλέγεται και πάλι Πρόεδρος χωρίς ανθυποψήφιο για την πενταετία 1978-1983.

    Στις προεδρικές εκλογές του 1983 ο Σπύρος Κυπριανού υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ αναδεικνύεται και πάλι Πρόεδρος με ποσοστό 56,54%.

    Το 1988 τις προεδρικές εκλογές κερδίζει ο Γιώργος Βασιλείου, που υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ.

    Το 1993 πρόεδρος αναδεικνύεται ο Γλαύκος Κληρίδης στο δεύτερο γύρο με 50,31% έναντι 49,69% του Γιώργου Βασιλείου.

    Ο Κληρίδης επανεξελέγη το 1998 και πάλι στο δεύτερο γύρο με 50,82% έναντι του Γιώργου Ιακώβου (49,18%), που ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

    Τις προεδρικές εκλογές του 2003 κέρδισε από τον πρώτο γύρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος ( ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) με 51,51% έναντι του Γλαύκου Κληρίδη,που έλαβε 38%.

    [03] Οικονομία

    Εντοπίστηκε παράνομη αποθήκη στον Ασπρόπυργο

    Αποκάλυψη κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων

    16/2/2008 6:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα κατά τη διάρκεια εξόρμησης της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στον Ασπρόπυργο.

    Οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το απόγευμα παράνομη αποθήκη που ανήκει σε 39χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, μέσα στην οποία γινόταν μετάγγιση καυσίμων από μεγάλα βυτιοφόρα σε βαρέλια και σε μικρότερα βυτιοφόρα. Το πετρέλαιο που υπήρχε προερχόταν από ελλιπή παράδοση σε σπίτια και επιχειρήσεις, καθώς και υπολείμματα από άλλες μεταφορές.

    Κατά την έφοδο των αστυνομικών συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι της αποθήκης και δύο οδηγοί, ενώ κατασχέθηκαν δύο μεγάλα βυτιοφόρα που περιείχαν συνολικά 25.650 λίτρα πετρέλαιο και τρία μικρά που περιείχαν συνολικά 7.700 λίτρα. Κατασχέθηκαν, επίσης, 27 βαρέλια γεμάτα με πετρέλαιο χωρητικότητας 200 λίτρων το καθένα και 56 μπιτόνια των 20 λίτρων το καθένα.

    Ένα από τα βυτιοφόρα έφερε πινακίδες από άλλο όχημα, ενώ ένα ακόμα έφερε αυτοκόλλητες πινακίδες, γιατί οι κανονικές είχαν κατασχεθεί από την Τροχαία.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα σήμερα, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που διενεργούν έρευνες για τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.

    Ο 39χρονος πρατηριούχος δεν συνελήφθη και αναζητείται.

    [04] Οικονομία

    Τελευταίες λεπτομέρειες για το Ασφαλιστικό

    16/2/2008 6:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2008 7:00:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην πλήρη σχηματοποίησή του βρίσκεται πλέον το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο περιέγραψε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή. Η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, διαμορφώνει τις τελικές παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως στα ειδικά όρια ηλικίας και στην αποτροπή της πρόωρης συνταξιοδότησης. Καινοτόμα μέτρα είναι τα μέτρα που προβλέπει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τις εργαζόμενες στα πρώιμα στάδια της μητρότητας. Αντί της πρόωρης συνταξιοδότησης η εργαζόμενη μητέρα θα μπορεί να επιλέξει ή να πάρει άδεια από 12 έως και 24 μήνες με επίδομα διατροφής του παιδιού και ασφαλιστική κάλυψη ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης έως και 6 έτη για τρία παιδιά.

    Σύμφωνα με το περίγραμμα των αλλαγών, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή η κυρία Πετραλιά θα επικεντρώσει τις ασφαλιστικές παρεμβάσεις στα ειδικά όρια ηλικίας και στην αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

    Τα ειδικά όρια ηλικίας που ισχύουν σε ορισμένους κλάδους θα εξισωθούν σταδιακά με τα γενικά όρια που είναι 60 για τις γυναίκες και 65 για τους άνδρες. Οι μεταβολές στα ειδικά όρια ηλικίας δε θίγουν ασφαλιστικά δικαιώματα, δηλαδή όσους συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης και τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη ως το 2013.

    Βασικό στοιχείο του νέου νομοσχεδίου θα είναι ο δραστικός περιορισμός των ασφαλιστικών ταμείων. Από τα 155 τα 133 θα ενοποιηθούν.

    Για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος θα δημιουργηθεί ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών που θα αρχίσει να αποδίδει από το 2019. Οι πόροι θα προέρχονται κατά 10% από έσοδα αποκρατικοποιήσεων , 4% από ΦΠΑ και 10% από κοινωνικούς πόρους

    Το νομοσχέδιο θα τεθεί πολύ σύντομα σε γνώση των κοινωνικών εταίρων για παρατηρήσεις και βελτιώσεις όπου χρειαστεί.

    [05] Πολιτισμός

    Τα "Καλίνδοια" πάνε ...Μουσείο

    16/2/2008 6:07:00 μμ

    Την πρώτη του περιοδική έκθεση - από την ανακαίνιση του κτιρίου και επαναλειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2006- οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο "Καλίνδοια - Μια αρχαία πόλη στη Μακεδονία".

    Τα Καλίνδοια - μια αρχαία, άγνωστη μέχρι πρόσφατα μακεδονική πόλη - βρίσκονται 55 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στο χωριό Καλαμωτό. Η ευρύτερη περιοχή των Καλινδοίων ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βοττική από το ελληνικό φύλο των Βοττιαίων που εγκαταστάθηκε εκεί τον 7ο αιώνα π.Χ. και συμβίωσε ειρηνικά με τα θρακικά φύλα που ζούσαν στον ίδιο χώρο. Τον 4ο αιώνα π.Χ. η περιοχή ενσωματώθηκε στο Μακεδονικό βασίλειο.

    Η πρώτη σωστική ανασκαφή στα Καλίνδοια έγινε το 1961. Από το 1980 έως το 2000 διενεργήθηκαν περιορισμένες ανασκαφικές έρευνες που απέδειξαν ότι η κατοίκηση στο χώρο ήταν συνεχής, από την ύστερη νεολιθική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Σταθμό στην ιστορία της έρευνας για την πόλη αποτέλεσε η εύρεση το 1982 της "στήλης των Καλινδοίων", που χρονολογείται στους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με βάση το περιεχόμενο της στήλης αυτής ταυτίστηκε ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού με την πόλη των Καλινδοίων. Το 2003 άρχισε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα η ανασκαφή του "οικοδομικού συγκροτήματος του Σεβαστείου", ενός μεγάλου δημόσιου κτιρίου που ήταν σε χρήση από τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Περιλαμβάνει αίθουσες αφιερωμένες στη λατρεία του Δία, της θεάς Ρώμης και του Ρωμαίου αυτοκράτορα, χώρο συμποσίων και το βουλευτήριο της πόλης.

    Η πολυετής αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως δεκάδες αντικείμενα, αγάλματα, επιγραφές, ταφικές στήλες, νομίσματα, κοσμήματα και ειδώλια που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη σύνθεση του πληθυσμού, τους θεσμούς, τη νομισματοκοπία, τις λατρείες και τα ταφικά έθιμα ενός ακμαίου αστικού κέντρου της ενδοχώρας του μακεδονικού βασιλείου.

    Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά για ένα χρόνο ως και τις 31 Ιανουαρίου του 2009. Κατά τη διάρκειά της, η έκθεση θα εμπλουτίζεται με νέα εκθέματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς η ανασκαφική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται.

    [06] Πολιτική

    Από το Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων

    Βράβευση Δημήτρη Σιούφα

    16/2/2008 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για την προσφορά του στον επαρχιακό Τύπο και ιδιαίτερα για την υποστήριξή του στη δημιουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων που εκπροσωπεί 55 Ημερήσιες Εφημερίδες της Περιφέρειας, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε στη Λάρισα.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: "Δέκα χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, πολλά άλλαξαν στον Τόπο μας. Άλλαξαν, αναβαθμίστηκαν, βελτιώθηκαν και οι εφημερίδες της Περιφέρειας. Μπήκαν πιο δυναμικά στη νέα εποχή της Γνώσης και της Τεχνολογίας. Η συμβολή του Συνδέσμου στην πορεία αυτή υπήρξε αποφασιστική και αποδοτική. Θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου τους εμπνευστές και τους ιδρυτές του. Θέλω να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιό του. Θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη του. Εύχομαι επιτυχίες για όλους. Εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους και τα οράματα όλων. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που είμαστε σήμερα μαζί. Ευχαριστώ από την καρδιά μου το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων για την τιμή που μου κάνετε. Ευχαριστώ όλες και όλους εσάς για την παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή. Ευχαριστώ και τον υπουργό Επικρατείας κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο για τη στενή συνεργασία που αναπτύξαμε, σε θέματα που αφορούν εκσυγχρονισμό των εφημερίδων της Ελληνικής Περιφέρειας, όσο είχα την ευθύνη για τις πολιτικές και τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης". "Πιστεύω ότι ο Επαρχιακός Τύπος έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Πιστεύω ότι τα βήματα αυτά θα συνεχιστούν, με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Πιστεύω ότι στην πορεία αυτή έχετε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του Τόπου. Όλοι θέλουμε να είναι ισχυρή και ελεύθερη η φωνή της ελληνικής Περιφέρειας. Όλοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη μεγάλη προσφορά του Επαρχιακού Τύπου, στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, - την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Η συμβολή όλων είναι αδιαμφισβήτητη. Θέλω, όμως, να αναφερθώ ξεχωριστά στις εφημερίδες "Ελευθερία" και "Ημερήσιος Κήρυκα", που τιμώνται στη σημερινή εκδήλωση. Η ιδιοκτησία, η διεύθυνση, οι δημοσιογράφοι, όλοι οι εργαζόμενοι σ αυτές έχουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τις χιλιάδες των ανθρώπων που συνδιαμορφώνουν τη δύναμη του Επαρχιακού Τύπου, σ ολόκληρη την Ελλάδα. Τους ιδιοκτήτες και τους εκδότες. Τους δημοσιογράφους. Τον κόσμο της παραγωγής και της διακίνησης των εφημερίδων. Όλους όσοι προσφέρουν στο "μετερίζι" της ενημέρωσης του πολίτη, της διακίνησης απόψεων και ιδεών, του καθημερινού προβληματισμού. Όλες και όλους εσάς που παλεύετε, με το δικό σας τρόπο, για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Πατρίδας μας. Για την αναβάθμιση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων."

    [07] Κοινωνία

    Τον πυροβόλησαν μέσα στο σπί τι του

    Ενέδρα κατά επιχειρηματία

    16/2/2008 5:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2008 5:58:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άγνωστοι επιτέθηκαν αργά χθες τη νύχτα σε 53χρονο επιχειρηματία στη Νέα Πεντέλη την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του.

    Οι δράστες ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου τον 53χρονο -οποίος είναι διανομέας πετρελαίου- την ώρα που έβγαινε από το αυτοκίνητο, τον οδήγησαν μέσα στο σπίτι, όπου έδεσαν τη σύζυγό του και έψαξαν όλους τους χώρους παίρνοντας άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και άλλα αντικείμενα.

    Φεύγοντας τον πυροβόλησαν τρεις φορές τραυματίζοντας τον στα χέρια και την ωμοπλάτη. Το θύμα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου.

    Έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών γίνονται από την Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής.

    [08] Κόσμος

    Στην πόλη Κιουράμ του βορειοδυτικού Πακιστάν

    Πακιστάν: Έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση

    16/2/2008 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters, AP, AFP, BBC

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 93 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι ο οποίος ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητο του κοντά στο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο έξω από τα γραφεία πολιτικού υποψηφίου, σε πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν.

    Το περιστατικό συνέβη στην Παρασινάρ, την κύρια πόλη της περιοχής Κιουράμ, στην επαρχία των Βορειο-Δυτικών Συνόρων, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Τα θύματα ήταν όλοι τους μέλη του Κόμματος του Λαού (PPP) της δολοφονηθείσας ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο, και υποστηρικτές του τοπικού υποψηφίου του PPP, Ριάζ Χουσάιν.

    Οι βομβιστικές επιθέσεις είναι συχνό φαινόμενο στα εδάφη της ταραγμένης επαρχίας των Βορειο-Δυτικών Συνόρων, παρά την ανάπτυξη των 81.000 στρατιωτών, ανά τη χώρα ενόψει των πακιστανικών βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιούνται τη Δευτέρα.

    Πριν από μία εβδομάδα, άλλη μία επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ανεξάρτητου υποψηφίου είχε κοστίσει τις ζωές 10 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού, στο Αϊντάκ του Βορείου Ουαζιριστάν.

    Στις 9 Φεβρουαρίου, 20 πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση καμικάζι στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Εθνικού Κόμματος Αουάμι (ΑΝΡ) στην πόλη Τσαρσάντα.

    Στο νότο, στην πόλη Χαϊντεραμπαντ η αστυνομία ανακοίνωσε πως κατέσχεσε εκρηκτικά βάρους δέκα κιλών και προχώρησε σε 10 συλλήψεις υπόπτων οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα.

    Το κύμα τυφλής βίας, ειδικά μετά και τη δολοφονία της Μπουτο, φαίνεται πως έχει αποθαρρύνει πολιτικούς και ψηφοφόρους, κάνοντας τους αναλυτές να μην αποκλείουν τη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες τη Δευτέρα.

    Οι προεκλογικές δραστηριότητες τερματίζονται τα μεσάνυχτα.

    [09] Πολιτισμός

    "Οπτικοακουστικές Προβολές 07" στο Bios

    16/2/2008 5:03:00 μμ

    Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008, από τις 6 ως τις 11 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Bios (Πειραιώς 84, Αθήνα), εκδήλωση με τίτλο "Οπτικοακουστικές Προβολές 07", στην οποία θα προβληθούν έργα φωτογραφικών ομάδων και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο προσεχές μέλλον, οι προβολές θα επαναληφθούν στους χώρους των συμμετεχουσών ομάδων, με πρώτο σταθμό τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας (29/2, 7/3, 14/3).

    Στις "Οπτικοακουστικές Προβολές 07", που οργανώθηκαν από τα μέλη της Πολιτιστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "ΑΚΠΙ", Μανόλη Κασιμάτη, Άρη Μιχαλόπουλο και Παύλο Σατόγλου, συμμετέχουν οι:

    Φωτοδός (Κύπρος), Φωτογραφικό Εργαστήριο Δήμου Χαλκίδας, Φωτογραφικό Εργαστήριο Δήμου Χαϊδαρίου (2006-07), Φωτογραφικό Εργαστήριο Δήμου Πετρούπολης, Φωτογραφικό Εργαστήριο Δήμου Νέας Ιωνίας, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Φωτογραφικό Καστρολόγιο, Φωτογραφική Ομάδα 13+1, Φωτογραφική Ομάδα RedPill, Φωτογραφική Ομάδα Ιωαννίνων, Φωτογραφική Ομάδα Mirror Foto, Φωτογραφική Ομάδα AshInArt, Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, Φωτοπόροι, Φωτοερευνητές, Φωτογραφίζοντας, Πορφυροί Λαμπτήρες, Μαυρομιχάλη 55, Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας, ΙΙΕΚ Ακμή, ΙΙΕΚ Leica Academy, εφτά9, Ευρυγώνιος, Ελεύθερη Σπουδή Φωτογραφίας Πειραϊκού Συνδέσμου, prova darte, New Media Art, Fototherapy, f14 Κοινόν Φωτογράφων, f14 Action, contre:act, ARTοποιείο,

    και οι προσκεκλημένοι φορείς εξωτερικού:

    SeeSaw magazine, Photography Center of UFRGS, Foam magazine / Fotografie museum Amsterdam, Dominic Rouse.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη

    [10] Κοινωνία

    Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ηλεία

    16/2/2008 4:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2008 6:29:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγριδίου, στην θέση Επιτάλειο, μια τοποθεσία βρίσκεται περίπου 7 χλμ από την πόλη του Πύργου.

    Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση και στην περιοχή έσπευσαν 6 οχήματα με 10 άντρες οι οποίοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες καταφέρνοντας να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο πέντε ώρες αργότερα και μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια. Κάηκαν έξι στρέμματα δασικής έκτασης και δυο αγροτικής.

    Οι αρχές εκτιμούν πως η φωτιά ξεκίνησε από αγρότη ο οποίος προσπαθούσε να κάψει κάποια ξερόχορτα.

    [11] Πολιτισμός

    Μελβούρνη, Αυστραλία

    Συναυλία Α. Ιωαννίδη - Μ. Παπαστάμου

    16/2/2008 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μία μεγάλη συναυλία στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Μελβούρνης έδωσαν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Μιλτιάδης Παπαστάμου το βράδυ της Παρασκευής. "Μουσική πανδαισία" χαρακτήρισαν οι μουσικόφιλοι της Μελβούρνης τη συναυλία. Οι δυο καλλιτέχνες παρουσίασαν τραγούδια της Κύπρου μέσα από μια σύγχρονη και δημιουργική ματιά από την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Που Δύσην ως Αναντολήν", δικές τους συνθέσεις, καθώς και τραγούδια άλλων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών (Χαταζιδάκις, Κυπουργός κ.α.), σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και διασκευές. Πρόκειται για τη δεύτερη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη Μελβούρνη. Η πρώτη ήταν πριν λίγα χρόνια, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος. Για τον Μιλτιάδη Παπαστάμου αυτή ήταν η πρώτη του εμφάνιση μπροστά στο κοινό της Αυστραλίας. Το κοινό αποθέωσε τους δυο καλλιτέχνες-και τους συνεργάτες τους- επιβραβεύοντας έτσι την άποψή τους πως η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας επιτυγχάνεται αλλά και αναβαθμίζεται όχι με τον αποκλεισμό αλλά με την επιλεκτική αφομοίωση δημιουργικών επιρροών.

    Στόχος των δύο καλλιτεχνών είναι η ανάδειξη της δυνατότητας αρμονικής συνύπαρξης και συνδιαλλαγής των μουσικών παραδόσεων με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Η συναυλία τους οργανώθηκε από την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης που τους προσκάλεσε στην Αυστραλία.

    Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μιλτιάδης Παπαστάμου και οι συνεργάτες τους θα εμφανιστούν και στην Γιορτή του Κρασιού που οργανώνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτορίας.

    [12] Ζωής ...σΤάσεις

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

    Κίνα: Αναζητούν την τέλεια γυναίκα

    16/2/2008 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ζητείται η τέλεια γυναίκα, ηλικίας 18-24 χρόνων, ύψους 1,68 -1,78 και με συμμετρικά με το πρόσωπο της μάτια, για την παρουσίαση των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδα South China Morning Post. Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα, οι διοργανωτές έχουν ξεκινήσει πανεθνική αναζήτηση για 380 γυναίκες που θα ανταποκρίνονται σε τουλάχιστον 15 φυσικά στοιχεία από αυτά που αναφέρονται στην προκήρυξη για την κάλυψη αντίστοιχων θέσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο από τις 8 έως τις 24 Αυγούστου. Μεταξύ των άλλων κριτηρίων επιλογής είναι το ροδαλό λαμπερό δέρμα, τα μακριά λεπτά άκρα, ψηλοί καλοσχηματισμένοι γοφοί και πλήρως αρμονικό και συμμετρικό σώμα. Γυναίκες με ριχτούς ώμους, με κακό κέντρο βάρους, πολύ λεπτές, πολύ παχουλές ή που καμπουριάζουν ελαφρά σε καμιά περίπτωση δεν θα υποβάλουν αίτηση. Επιπλέον "η απόσταση από το μέτωπο μέχρι τη βάση της μύτης, από τη βάση της μύτης μέχρι την κορυφή της και από την κορυφή της μύτης μέχρι το σαγόνι πρέπει να είναι ίση" τονίζεται στην προκήρυξη.

    [13] Κόσμος

    Αποστολή 2.000 αστυνομικών και δικαστικών

    Κόσσοβο: Εν αναμονή της ανεξαρτησίας

    16/2/2008 1:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2008 2:43:52 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS-NET

    Ενώ είναι πλέον ζήτημα 24ωρων η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, ενεκρίθη τα ξημερώματα (1.00 ώρα Ελλάδας) από την Ευρωπαϊκή Ένωση η εγκατάσταση δύναμης 2.000 αστυνομικών και δικαστικών στο Κόσσοβο σήμερα, μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η αποστολή της δύναμης ενεκρίθη, όταν καμιά από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έφερε αντίρρηση στο επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής πριν τον ορισμό του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος. "Δεν υπήρξαν διαρροές στη σιωπηλή διαδικασία", πρόσθεσε η ίδια πηγή , αναφερόμενη στη χαμηλών τόνων μέθοδο που ακολουθήθηκε για να εγκριθούν και να υπογραφούν τα έγγραφα για την αποστολή της δύναμη στο Κόσσοβο. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την αλβανική πλειοψηφία της επαρχίας, η ΕΕ αναλαμβάνει την αστυνομική, δικαστική και πολιτειακή ευθύνη της περιοχής που μέχρι τώρα κατείχαν τα Ηνωμένα Έθνη, για μια μεταβατική περίοδο 120 ημερών.

    Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ανεξαρτησία της επαρχίας της νότιας Σερβίας θα κηρυχθεί αύριο, Κυριακή, ημέρα κατά την οποία, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί "η επιθυμία των πολιτών του Κοσσόβου". Οι ΗΠΑ και πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου αμέσως μετά την κήρυξή της. Εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής τάσσονται οι αρχές του Βελιγραδίου, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και οι Σέρβοι του Κοσσόβου, οι οποίοι αποτελούν λίγο λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της επαρχίας.

    Το "χρονοδιάγραμμα" της όλης διαδικασίας

    Κυβερνητικές πηγές, "διοχέτευσαν" σε ξένους δημοσιογράφους το "χρονοδιάγραμμα" της όλης διαδικασίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, την Κυριακή, στις 11:00 τοπική ώρα θα γνωστοποιήσει ότι στις 15:00 ώρα θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, η συνεδρίαση της οποίας θα διαρκέσει δύο περίπου ώρες και θα ολοκληρωθεί στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) με την υιοθέτηση διακήρυξης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μία ώρα αργότερα, ο Θάτσι, από κοινού με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φάτμιρ Σεϊντίου, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

    Μόλις η Βουλή υιοθετήσει την διακήρυξη, θα αρχίσουν οι πανηγυρισμοί, με συναυλία της φιλαρμονικής του Κοσόβου η οποία θα παίξει την Συμφωνία της Χαράς του Μπετόβεν. Θα ακολουθήσει ρίψη βεγγαλικών και οι εορτασμοί θα διαρκέσουν όλη τη νύχτα στους δρόμους και τις πλατείες.

    Πάντως οι πρώτοι πανηγυρισμοί για την επικείμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου, ξεκίνησαν ήδη στην Πρίστινα από χθες το βράδυ. Αυτοκίνητα καλυμμένα με την αλβανική σημαία περιφέρονται κορνάροντας στους δρόμους της πόλης. Ορισμένοι κάτοικοι, υπό τους ήχους τυμπάνων και παραδοασιακών οργάνων, άρχισαν τα τραγούδια και τους χορούς.

    Πανηγυρισμοί και εορτασμοί για την ανεξαρτησία του Κοσόβου προγραμματίζονται γι αύριο από αλβανικά κόμματα και οργανώσεις, τόσο στα Τίρανα όσο και στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ. Τέλος, πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης για την επικείμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου. Παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στην Πρίστινα, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης είναι πλήρες, κυρίως από ξένους δημοσιογράφους.

    [14] Κόσμος

    Νέο Δελχί, Ινδία

    Ινδία: Αιματηρή επίθεση ανταρτών

    16/2/2008 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Εκατοντάδες μαοϊστές αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα σε μία περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ορίσα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, οι 13 νεκροί είναι αστυνομικοί και ένας πολίτης. Οι μαοϊστές αντάρτες υποστηρίζουν ότι μάχονται για τα δικαιώματα των φτωχών και των άκληρων και συχνά κάνουν επιθέσεις στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ινδίας. Μετά την επίθεση οι αντάρτες διέφυγαν αρπάζοντας πολλά όπλα από τους αστυνομικούς. Ο πρωθυπουργός Μανμοχάμ Σινγκ έχει χαρακτηρίσει τους μαοϊστές αντάρτες ως τη μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ινδίας. Οι επιθέσεις των ανταρτών εκδηλώθηκαν συγχρόνως σε μικρές πόλεις της επαρχίας Ναγιαγκάρχ, αργά το βράδυ της Παρασκευής και διήρκεσαν αρκετές ώρες. Στις επιθέσεις πήραν μέρος περίπου 500 αντάρτες, που επέβαιναν σε διάφορα οχήματα.

    [15] Υγεία

    Ανόι, Βιετνάμ

    Έξαρση της γρίπης των πτηνών

    16/2/2008 11:40:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Δύο νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα από τη γρίπη των πτηνών στο Βιετνάμ, με συνέπεια να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. Αυτή την εβδομάδα, σκότωσε ένα νεαρό άνδρα, προσέβαλε ένα παιδί και επεκτάθηκε σε πτηνοτροφεία σε δύο επαρχίες. Το επτάχρονο παιδί από την επαρχία Χάι Ντουόνγκ έχει προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1 και νοσηλεύεται σε παιδιατρικό νοσοκομείο στο Ανόι. Ο 27χρονος άνδρας που υπέκυψε το βράδυ της Πέμπτης σε νοσοκομείο του Ανόι, είχε μεταφερθεί στην πρωτεύουσα από την επαρχία Νινχ Μπινχ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, με συμπτώματα πνευμονίας. Στις 31 Ιανουαρίου ο άνδρας αυτός είχε σφάξει δύο άρρωστα κοτόπουλα, με συνέπεια να προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών και να παρουσιάσει συμπτώματα πνευμονίας ύστερα από δύο μέρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο Βιετνάμ. Είναι ο τρίτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του στο Βιετνάμ εξαιτίας της γρίπης των πτηνών από την αρχή του χρόνου. Στην επαρχία Χάι Ντουόνγκ είχε χάσει τη ζωή του την Τρίτη ένας 40χρονος άνδρας εξαιτίας της γρίπης των πτηνών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 February 2008 - 17:50:05 UTC