Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολικό ψύχος
  • [02] Ασθενής σεισμική δόνηση

    [01] Κοινωνία

    Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Πολικό ψύχος

    17/2/2008 9:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2008 10:59:19 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ένα από τα σφοδρότερα κύματα κακοκαιρίας πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δημιουργεί πολλά προβλήματα λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, του ολικού παγετού, του τσουχτερού κρύου και των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη. Λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, αποκλεισμένα παραμένουν είκοσι χωριά στη βόρεια Εύβοια και πέντε στη Φωκίδα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό, αλλά χρειάζονται αλυσίδες από τη Βαρυμπόμπη έως το Μαρτίνο, καθώς και στα Τέμπη, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, όπως και στην Αττική Οδό. Στην Αττική, αλυσίδες απαιτούνται σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι με δυσκολία κινούνται τα οχήματα ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Μετρό και τραμ λειτουργούν κανονικά, με προβλήματα ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, καθώς τα δρομολόγια σταματούν στο σταθμό Ηρακλείου. Προβλήματα παρατηρούνται στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, κυρίως στις γραμμές προς τα βόρεια προάστια. Στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, δεμένα παραμενουν τα πλοια σε όλα τα λιμάνια, καθώς υπάρχει γενικό απαγορευτικό απόπλου. Κανονικά οι πτήσεις από και προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Ανοιχτή η Εθνική Οδός

    Συνθήκες ολικού παγετού, χιόνια, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι. Το κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χωρά απ άκρη σε άκρη.

    Λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, αποκλεισμένα παραμένουν είκοσι χωριά στη βόρεια Εύβοια και πέντε στη Φωκίδα.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου και σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην Εύβοια σε τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου Χαλκίδας-Αιδηψού στη θέση Άγιος, Χαλκίδας-Θηβών στη Ριτσώνα, στην κοινότητα Καφηρέων, στις επαρχιακές οδούς από Κύμη προς Μετόχι, από Στενή προς Στρόπωνες, από Μαρκάτες προς Νέα Παγώντα, και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ιστιαίας.

    Στην εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, οι πολύωρες και εξαντλητικές προσπάθειες των ανδρών της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Μαρτίνο αλλά και στα Τέμπη, απέδωσαν καρπούς καθώς παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει βόρεια και νότια Ελλάδα παρέμεινε ανοικτή.

    Αλυσίδες χρειάζονται ωστόσο για την κίνηση των οχημάτων από τη Βαρυμπόμπη έως το Μαρτίνο, καθώς και στα Τέμπη.

    Για δεύτερη ημέρα απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό.

    Κλειστή είναι η παλιά εθνική οδός Θηβών-Ελευσίνας από το 4ο έως 44 χλμ και ο δρόμος από Κυριάκι προς Αγία Άννα. Κλειστά είναι τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Φωκίδα και στην Ευρυτανία, στις θέσεις Βράχος και Ζαχαράκι.

    Στην Πελοπόννησο, τα σοβαρότερα κυκλοφοριακά προβλήματα εντοπίζονται στην Αρκαδία, στην εθνική οδό Τρίπολης-Λεβιδίου-Νεμέας που είναι κλειστή από 38ο έως 45ο χλμ.

    Κλειστή και η οδός προς Λεωνίδιο, Παλαιοχώρι, Κοσμά, και Τυρό, στην Κορινθία και η εθνική οδός Καλαμάτας-Σπάρτης από το 29ο έως το 41ο χλμ.

    Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Αιγίου-Πτέρης και Πούντας-Άνω Διακοπτού-Καλαβρύτων, στην Αχαϊα και η επαρχιακή οδός από Άρνισσα προς χιονοδρομικό κέντρο Βόρας από το ύψος του 8ου χλμ.

    Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου σε περισσότερους από 30 νομούς, μεταξύ των οποίων και σε τμήματα των δρόμων Ιωαννίνων Τρικάλων στη θέση Κατάρα, Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου και Βίγλας, Καστοριάς-Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, και στη Μαγνησία, σε τμήμα της επαρχιακής οδού Βόλου-Ζαγοράς και στο Πήλιο.

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δυο ζευγαριών που αποκλείστηκαν από τα χιόνια κοντά στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Οι τέσσερις φίλοι αγνοούνταν από τις 3 τα ξημερώματα ύστερα από την παράτολμη προσπάθεια τους να φτάσουν στο χωριό. Δυνάμεις της ΕΜΑΚ μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες εντόπισαν τους εκδρομείς και τους απεγκλώβισαν.

    Σε λευκό φόντο βρίσκεται από το πρωί το μεγαλύτερο μέρος του νομού Χανίων καθώς υπάρχουν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Ομαλό, προς Κάντανο, προς Σφακιά, και προς το δήμο Βάμου.

    Στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, δεμένα παραμένουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια, καθώς υπάρχει γενικό απαγορευτικό απόπλου. Τα μόνα δρομολόγια που γίνονται είναι αυτό από το Πέραμα στη Σαλαμίνα και με κλειστού τύπου μέχρι την Αίγινα.

    Στις εναέριες συγκοινωνίες, κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ωστόσο ακυρώθηκαν τρεις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών προς Αλεξανδρουπολη, Μυτιλήνη και Σύρο λόγω καιρικών προβλημάτων στα τοπικά αεροδρόμια.

    Χιόνια και στην Αθήνα

    Στη δίνη του καιρού, βρέθηκε από τις πρώτες βραδινές ώρες και η Αττική. Έντονες ήταν οι χιονοπτώσεις σε όλο το νομό καθ όλη την διάρκεια της νύχτας.

    Τα χιόνια έφτασαν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

    Οι κεντρικές αρτηρίες παρέμειναν ανοιχτές, ωστόσο προβλήματα παρουσιάζονται σε περιφερειακούς δρόμους

    Συγκεκριμένα κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθος από τη συμβολή με τη λεωφόρο Καραμανλή, ο δρόμος από Φυλή προς Δερβενοχώρια, η περιφερειακή Πεντέλης από το 414 Στρατιωτικο Νοσοκομείο, στη Βαρυπόμπη από το Πεντελικό και πάνω, η επαρχιακή Ελευσίνας-Θηβας από το 4ο χλμ, ο δρόμος από Αγία Τριάδα προς Αγιο Μερκούριο και από Αγιο Μερκουριο προς Μαλακάσσα.

    Ακόμα, εκτός κυκλοφορίας είναι η οδός Αθανασίου Διάκου στον Κορυδαλλό, η Ηπείρου στα Τουρκοβούνια, η Κουρτίου στην Κυψέλη, η 28η Οκτωβρίου στην περιφερειακή Γαλατσίου, ο δρόμος από την οδό Σαρανταπήχου προς το θέατρο Λυκαβηττού, ο δρόμος από Κατεχάκη προς τη θέση Καλοπούλα και στον Καρέα από Παύλου Μελά προς Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη.

    Παράλληλα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από Βίλλια προς Ψάθα στην επαρχιακή οδό Βαρυμπόμπης, στη λεωφόρο Λαυρίου, στο δρόμο Μεγάρων Αλεποχωρίου και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο μαλακάσας, Καπανδριτίου, Πολυδεντρίου, Βαρνάβα, Αφιδνων, Ωρωπού, Νέα Παλάτια, Καλάμου, Συκαμίνου και Γραμματικού.

    Χωρίς να καταβάλλεται αντίτιμο, γίνεται η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια της Αττική Οδού στην οποία απαγορεύεται η διέλευση βαρέων οχημάτων.

    Προβλήματα έχουν προκαλέσει τα χιόνια και στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών.

    Συγκεκριμένα, κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Μετρό, του Προαστιακού και του Τραμ, ενώ οι συρμοί του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου φτάνουν μέχρι το σταθμό του Ηρακλείου και δεν συνεχίζουν για Κηφισιά, για λόγους ασφαλείας.

    Σε ότι αφορά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ προβλήματα παρουσιάζονται στα δρομολόγια προς τα βόρεια και Ανατολικά προάστεια, όπου δεκάδες γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

    Οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΑ εκτιμούν ότι σταδιακά τα δρομολόγια των λεωφορείων θα αποκαθίστανται, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση έχει κοπάσει και οι δρόμοι γίνονται πιο βατοί.

    Υπό το μηδέν

    Πολικό ψύχος με ηλιοφάνεια επικρατεί από σήμερα το πρωί σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων, ενώ το χιόνι που έπεσε χθες, κυρίως στον ορεινό όγκο έχει παγώσει κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους.

    Όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων είναι ανοικτοί, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά στον ορεινό όγκο.

    Ανάλογο σκηνικό επικρατεί και στο νομό Καρδίτσας. Το χιόνι που έχει πέσει στον ορεινό όγκο αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας το έχει παγώσει ο ισχυρός άνεμος, με αποτέλεσμα η μετακίνηση με αυτοκίνητα να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο -πιθανώς κατά τόπους ισχυρές- στην ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά σύντομα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Παράλληλα, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και οι θυελλώδεις άνεμοι.

    [02] Κοινωνία

    Ασθενής σεισμική δόνηση

    17/2/2008 9:58:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3:33 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 16 χιλιόμετρα βόρειας της Αθήνα και το επίκεντρό της εντοπίζεται στην περιοχή της Φυλής στους πρόποδες της Πάρνηθας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 February 2008 - 9:49:37 UTC