Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε λευκό κλοιό
  • [02] Κασουλίδης-Χριστόφιας στο β΄ γύρο
  • [03] «Πράσινο» το ντέρμπι του μπάσκετ

    [01] Κοινωνία

    Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας

    Σε λευκό κλοιό

    18/2/2008 9:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 10:30:00 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε λευκό κλοιό το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το πολικό ψύχος, οι ισχυρές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε οδικές, ακτοπλοϊκές και εναέριες συγκοινωνίες. Σε παγίδες έχουν μετατραπεί οι παγωμένοι δρόμοι. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν σταδιακά από σήμερα. Οι εθνικές οδοί είναι ανοιχτές, έκκληση ωστόσο απευθύνει η τροχαία να μην κυκλοφορεί κανένα ΙΧ χωρίς αλυσίδες. Στα λευκά και το κέντρο της Αθήνας. Δύσκολη μέρα η σημερινή για όσους θελήσουν να μετακινηθούν με τις αστικές συγκοινωνίες. Ακινητοποιημένα είναι τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, ενώ οι συρμοί του ηλεκτρικού ξεκινούν από τον Πειραιά και φθάνουν μόνο μέχρι τα Άνω Πατήσια. Το μετρό λειτούργησε όλο το 24ωρο, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του προαστιακού.

    Προβλήματα στις συγκοινωνίες

    Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στον Καρέα, από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη, στην Αθηνών - Θηβών, από τη γέφυρα Μάνδρας έως τα όρια με τη Βοιωτία, στην Πρωτοπαπαδάκη, από το ύψος της συμβολής της με τη Βεΐκου, στο ρεύμα προς Ψυχικό, στην Αθηνών-Κορίνθου, από το 34ο χλμ. έως Ναυπηγεία Ελευσίνας και στην οδό Αγ. Σίλα, από Παλαιά προς Νέα Πεντέλη. Κλειστή είναι και η Λεωφόρος Πάρνηθα από το ύψος της συμβολής της με την Καραμανλή, επίσης οι δρόμοι Φυλής -Δερβενοχωρίων, Πεντέλης - Διονύσου, Βαρυμπόμπης προς Βαρυμπόμπη, Αγίου Μερκουρίου - Μαλακάσας, στα Βίλια προς Ψάθα και από Κακή Βίγλα προς Σελίνια στη Σαλαμίνα.

    Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση στη Λεωφόρο Αθηνών από το ύψος της Μονής Δαφνίου και στη συνέχεια της μέχρι τα όρια του νομού Κορινθίας καθώς και στην Αθηνών - Λαμίας στο τμήμα μεταξύ γέφυρας Καλυφτάκη και στον κόμβο Σείριου.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται λόγω του παγετού στα ορεινά των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας Κορινθίας και Λακωνίας. Επίσης, στις επαρχιακές οδούς Σπάρτης - Καλαμάτας και Τρίπολης - Πατρών.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, στη σήραγγα Αρτεμισίου και στην εθνική οδό από Τρίπολη προς Κόρινθο, Καλαμάτα και Σπάρτη. Αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το μήκος της Αττικής οδού και στα δύο ρεύματα, σε όλο το οδικό δίκτυο της βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και σε Ίλιον, Πετρούπολη, Καματερό, Αγίους Αναργύρους, Άνω Λιόσια, Φυλή, Αχαρνές, Ζεφύρι, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια και Πέραμα.

    Κλειστοί είναι πολλοί δρόμοι του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σχεδόν σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο. Αποκλεισμένα παραμένουν 153 χωριά σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα σε Χανιά, Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Εύβοια, Άνδρο, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία. Πολλά από αυτά δεν έχουν ρεύμα.

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάζονται και σε Πεντέλη, Βραυρώνα, Βάρη, Κορωπί, Θρακομακεδόνες, Κάτω Κηφισιά, Πειραιά και Κορυδαλλό.

    Έως τις 12 το μεσημέρι ισχύει το γενικό απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα.

    Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" πραγματοποιούνται μόνον όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρίες ή στο τηλεφωνικό κέντρο του αεροδρομίου 210-3530000. Ήδη περισσότερες από 100 προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις έχουν ακυρωθεί, λόγω χαμηλής ορατότητας και πάγου στους διαδρόμους του αεροδρομίου.

    Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Αττική, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Κυκλάδες, Κρήτη, στο Πήλιο, σε πέντε δήμους και τρία δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Αιγίου, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα.

    Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα ποινικά πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια και οι αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες που έχουν την έδρα τους στις Νομαρχίες Αθηνών-Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

    Προβλήματα και στη Βόρεια Ελλάδα

    Κλειστό είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο νομό Πέλλας. Αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αρναίας μέσω του Χολομώντα. Αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Βαρβάρας-Ολυμπιάδος και Βαρβάρας - Νεοχωρίου, στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο που συνδέει τη Φλώρινα με την Καστοριά, μέσω του Βιτσίου και της Βίγλας. Ωστόσο, χωρίς αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών στο νομό Ημαθίας, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

    Επίσης, σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο.

    Οι συνθήκες παγετού καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση των αλυσίδων για την κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αρναίας μέσω του Χολομώντα.

    [02] Κόσμος

    Εκτός ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    Κασουλίδης-Χριστόφιας στο β΄ γύρο

    17/2/2008 11:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Η καταμέτρηση των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές της Κύπρου έφερε τη μεγάλη ανατροπή, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να περνά στο δεύτερο γύρο, με μικρή διαφορά από το δεύτερο Δημήτρη Χριστόφια. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μένει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης του δευτέρου γύρου την ερχόμενη Κυριακή. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, πρώτος ο Ιωάννης Κασουλίδης με οριακή διαφορά από το Δημήτρη Χριστόφια (33,51% έναντι 33,29%). Ο Τάσσος Παπαδόπουλος συγκέντρωσε 31,79%. Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ άρχισαν ήδη να κάνουν ανοίγματα προς τα άλλα κόμματα, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα συλλογικά τους όργανα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο που υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με εκλογική ισχύ γύρο στο 20% και η ΕΔΕΚ, με ποσοστό ανάμεσα στο 7-10%. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, που επίσης υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αναμένεται να κινηθεί στην πλειοψηφία του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη, αφού προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και ένα ποσοστό του, που υπολογίζεται στο 38%, ψήφισε σήμερα τον Ιωάννη Κασουλίδη.

    Δηλώσεις

    Άνοιγμα προς την παράταξη του Προέδρου Παπαδόπουλου έκανε ο πρώτος νικητής των προεδρικών εκλογών Ιωάννης Κασουλίδης σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, που πανηγύριζαν έξω από το εκλογικό του επιτελείο, παρά τη συνεχή βροχή. Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι η Κύπρος μας πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, ήρθε η ώρα να συναντηθούμε. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε όσα δίχασαν τον κυπριακό λαό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Να θυμηθούμε τις βασικές αξίες που μας ενώνουν: ότι πάνω απ όλα είναι η Κύπρος μας, η σωτηρία της, η Ευρωπαϊκή της προοπτική και το μέλλον των παιδιών μας. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά», είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Άνοιγμα προς του πρώην εταίρους του στην κυβέρνηση έκανε και ο δεύτερος νικητής του πρώτου γύρου του προεδρικών εκλογών Δημήτρης Χριστόφιας, με δήλωσή του. Αφού ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά του, είπε: Υποκλίνομαι στον απλό λαό και σέβομαι και τιμώ τους πολίτες που ψήφισαν τους ανθυποψηφίους μου. Σέβομαι, τους ανθυποψηφίους μου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με τον οποίο, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, δώσαμε μαζί σκληρούς αγώνες. Τώρα αποφασίσαμε για το μέλλον της Κύπρου, αφού όλοι αισθανόμαστε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Με βάση την πραγματικότητα αυτή, συνέχισε, την ερχόμενη Κυριακή οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα κεντρικό δίλημμα που αφορά στην κατεύθυνση και το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών για αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

    Διαβεβαίωσε επίσης ότι στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης «θα επιλεγεί η μικτή οικονομία που έχει δικαιωθεί από τη ζωή στην Κύπρο και όχι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που εκπροσωπεί ο Ιωάννης Κασουλίδης και που απειλούν κοινωνικές συνοχές και κατακτήσεις του Κυπριακού λαού».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς και συνεχάρη τους Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια για τη νίκη τους στις εκλογές. «Ο λαός έκρινε και αποφάσισε και η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της θητείας του μίλησε πάντα με ειλικρίνεια στους πολίτες και πρόσθεσε ότι οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι ενέργειές του καθοδηγήθηκαν πάντα από την αγάπη του για τον τόπο και την έγνοια του για το λαό.

    Είπε επίσης ότι οι ανησυχίες που εξέφραζε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν ειλικρινείς, για να προσθέσει ότι στο Κυπριακό διαφαίνονται εξελίξεις. Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και είπε ότι προσωπικά θα είναι πάντα παρών δίπλα και μαζί του για την Κύπρο.

    [03] Μπάσκετ

    «Πράσινο» το ντέρμπι του μπάσκετ

    17/2/2008 11:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αγκάλιασε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι», οι οποίοι πλέον αποσπάστηκαν τρεις βαθμούς από τη δεύτερη θέση, σε αγώνα για την 16η ημέρα της Α1, επικράτησαν 82-64 του Ολυμπιακού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχοντας τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Μεταξύ αυτών και ο Ουίνστον ο οποίος... σταμάτησε στους 26 πόντους με 7/8 τρίποντα, τη στιγμή ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού με διψήφιο αριθμό πόντων ήταν ο Τεόντοσιτς με 12. Με μεγαλύτερη ημερία στις επιθέσεις και σωστό passing game, ο Παναθηναϊκός κατάφερε με τρίποντο του Ουίνστον να πάρει προβάδισμα εννέα πόντων (9-18) λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου πενταλέπτου, διαφορά που έμεινε μέχρι και το 9ο λεπτό όταν με τρίποντο του Διαμαντίδη το σκορ έγινε 14-23. Ο Γιαννάκης με συνεχόμενες αλλαγές έψαχνε το κατάλληλο σχήμα, όμως αυτό δεν πτόησε καθόλου τους πρωταθλητές Ελλάδος οι οποίοι έκλεισαν το δεκάλεπτο προηγούμενοι με 16-26. Η διαφορά «ανέβηκε» ακόμη περισσότερο με την έναρξη της β` περιόδου. Ο Ζίζιτς με τους πρώτους του πόντους στο ματς ανέβασε τη διαφορά στο +12 (18-30), με τον Ολυμπιακό να δείχνει σημάδια αδυναμίας να περάσει την μπάλα μέσα στη ρακέτα, αφού σκόνταφτε στην καλά διαβασμένη άμυνα των φιλοξενουμένων. Όταν ο Τζάκσον αποφάσισε να αναλάβει δράση, και με δεδομένο ότι ο Ουίνστον κάθισε στον πάγκο για ανάσες, ο Ολυμπιακός κατάφερε να ρίξει τη διαφορά στους τρεις πόντους (29-32) και λίγο αργότερα στον έναν (34-35) χάρη στις δύο εύστοχες βολές του Βασιλειάδη. Ο Ολυμπιακός έδειχνε ικανός να φέρει το ματς στα ίσα, όμως το εύστοχο σουτ του Διαμαντίδη από τα 6.25 έφερε τη διαφορά στο +5 και συγκεκριμένα στο 36-41 που ήταν και το σκορ ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός στην τρίτη περίοδο επιστράτευσε εκ νέου την καλή του άμυνα αλλά και τα... βομβαρδιστικά Γιασικεβίτσιους, Ουίνστον και Μπατίστ. Οι τρεις τους σημείωσαν τρία τρίποντα από το 27ο λεπτό έως και το 30` με αποτέλεσμα η διαφορά να εκτοξευτεί στους 15 πόντους (44-59`), χάρη και σε επι μέρους σκορ... 2-12. Το πρώτο τετράλεπτο της τελευταίας περιόδου, εξελίχθηκε σε... σόου από πλευράς Παναθηναϊκού. Ο Πρκάτσιν με πέντε πόντους ανέβασε τη διαφορά στο +18 (46-64), ενώ λίγο αργότερα ο Σπανούλης με δύο εύστοχες βολές εκτόξευσε το προβάδισμα της ομάδας του στο +23 (48-71). Το τελικό 64-82 μαρτυρά τη διαφορά δυναμικότητας που παρουσίασαν απόψε οι δύο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να «σφραγίζει» τη νίκη με μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Τα δεκάλεπτα: 16-26, 36-41, 44-59, 64-82 Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 6, Παπαμακάριος 7, Πρίντεζης 7, Τεόντοσιτς 12(1), Μπουρούσης 8(1), Γκριρ, Μαυροκεφαλίδης 6, Βασιλόπουλος 7(1), Βασιλειάδης 6, Τζάκσον 5 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 1, Σπανούλης 14(2), Μπετσίροβιτς, Μπατίστ 13(2), Ζίζιτς 2, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 9(2), Πρκάτσιν 6, Διαμαντίδης 6(2), Ουίνστον 26(7), Γιασικεβίτσιους 5(1). Στα άλλα παιχνίδια της 16ης αγωνιστικής τα αποτελέσματα είναι: ΑΓΟ Ρεθύμνου-Ολύμπια Λάρισας 78-71 ΠΑΟΚ-Μαρούσι 65-70 Πανιώνιος-Ολυμπιάδα Πατρών 95-67 Πανελλήνιος-Κολοσσός Ρόδου 97-77 ΑΕΛ-Αιγάλεω 69-79 ΑΕΚ-Αρης 77-62 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 64-82

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 16 αγώνες) 1. Παναθηναϊκός 33 2. Ολυμπιακός 29 3. Αρης 27 4. Πανιώνιος 26 5. Πανελλήνιος 25 6. Αιγάλεω 25 7. ΑΕΚ 24 8. Μαρούσι 23 9. ΑΕΛ 23 10. ΠΑΟΚ 22 11. Ολύμπια Λάρισας 22 12. Κολοσσός Ρόδου 21 13. ΑΓΟ Ρεθύμνου 19 14. Ολυμπιάδα Πατρών 18


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 February 2008 - 9:50:08 UTC