Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιόνια και παγετός
  • [02] Ενημέρωση για την κακοκαιρία
  • [03] Αντιδράσεις και ανησυχία για το Κόσοβο
  • [04] Δεύτερος γύρος στην Κύπρο
  • [05] Παράδοση επί πληρωμή
  • [06] Εκλογές στο Πακιστάν
  • [07] Ομιλία Αλογοσκούφη στην Οξφόρδη
  • [08] Συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ για Κόσοβο, ΠΓΔΜ, συνέδριο
  • [09] Επιστρέφει στη Γη το "Ατλαντίς"
  • [10] Επιχείρηση ρυμούλκησης πλοίου
  • [11] Στην Αθήνα ο Νίμιτς για ονομασία ΠΓΔΜ
  • [12] Καταβολή των ημερομισθίων του χιονιά
  • [13] Αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας
  • [14] Θάνατος ηλικιωμένης από φωτιά
  • [15] Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [16] Ακυβέρνητο πλοίο ανοιχτά της Ικαρίας
  • [17] Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Παρίσι

    [01] Κοινωνία

    Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

    Χιόνια και παγετός

    18/2/2008 3:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 7:18:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θερμοκρασίες υπό το μηδέν επικρατούν σε όλη τη χώρα. Υφεση παρουσιάζουν τα καιρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ οι δυσκολίες παραμένουν σε Κυκλάδες, Εύβοια, Δωδεκάνησα και Κρήτη, στην οποία τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν και την Τρίτη. Χωρίς σημαντικά προβλήματα διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου, όπου επετράπη η κυκλοφορία των φορτηγών, ωστόσο αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ σε αρκετές περιοχές σημειώνονται διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση στους δρόμους της Αττικής, όμως σε παγίδες έχουν μετατραπεί αρκετοί παγωμένοι δρόμοι. Τα πρώτα μπλε λεωφορεία και ορισμένες γραμμές τρόλεϊ βγήκαν ξανά στους δρόμους. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια σε Προαστιακό, ΟΣΕ, Τραμ. Ο ΗΣΑΠ θα επεκτείνει τα δρομολόγια του και το Μετρό θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο. Με δυσκολία άρχισαν να πραγματοποιούνται ορισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Από τον Πειραιά αναχωρούν πλοία μονο για Χίο, Μυτιλήνη και Κρήτη καθώς και κλειστού τύπου για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και από τη Ραφήνα, μόνο για το Μαρμάρι. Δεμένα τα πλοία στο Λαύριο, ενώ κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου. Τα σχολεία στις περιοχές ευθύνης των Νομαρχιών Αθήνας, Πειραιά, και Ανατολικής Αττικής θα παραμείνουν και την Τρίτη κλειστά. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αντιμετωπίζονται με επιτυχία τα περιστατικά παροχής βοήθειας προς τους πολίτες. Από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αλλά θα συνεχιστεί και την Τρίτη ο ισχυρός παγετός κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Εφιστάται η προσοχή των πολιτών και απευθύνεται έκκληση στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με τα ΙΧ, να αποφεύγουν στη διάρκεια της νύχτας τα σημεία που το πρωί είχαν νερά, γιατί θα έχει δημιουργηθεί πάγος και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.

    Προβλήματα στις μετακινήσεις

    Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής κλειστοί είναι δρόμοι στις εξής περιπτώσεις:

    -Στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το 19ο χλμ. -Στην οδό Αγ. Σίλα, από Π. Πεντέλη προς Ν. Πεντέλη. -Περιφερειακή Πεντέλης και Λ. Διονύσου, από το 414 Νοσοκομείο έως τη θέση Άγιος Πέτρος. -Λ. Διονύσου, στο τμήμα της από το Δημοτικό γήπεδο, έως τη θέση "Ανατολή" και Νέα Μάκρη. -Επαρχιακή οδός Βαρυμπόμπης, από το "Πεντελικο" προς τον οικισμό Βαρυμπόμπης. -Από οδό Σαρανταπήχου προς θέατρο Λυκαβηττού. -Επαρχιακή οδός Αγ. Μερκουρίου-Μαλακάσας, έως τη θέση Σφενδάλη. -Στον Άγιο Μερκούριο, από την Αγ. Τριάδα προς τον Αγ. Μερκούριο. -Στην οδό Ιωάννου Καρέα από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς Όρος Καρέα. -Στην επαρχιακή οδο Κακής Βίγλας Σελινίων περιοχή Σαλαμίνας σε μήκος 2χλμ. -Στην επαρχιακή οδο Επ. Βιλίων - Ψάθας -Στην επαρχιακή οδο Μεγάρων - Αλεποχωρίου

    Η χρήση αντιολισθητικών είναι απαραίτητη στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 34χλμ μέχρι τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Η κυκλοφορία στην Αττική Οδό γίνεται χωρίς αλυσίδες και θα πραγματοποιείται ως τις 6.30 το πρωί της Τρίτης χωρίς την καταβολή διοδίων.

    Από τις 10 το πρωί άρχισαν να πραγματοποιούνται και ορισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Πάντως η κατάσταση στο αεροδρόμιο εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη. Από τις 461 προγραμματισμένες πτήσεις οι 150 έχουν ματαιωθεί. Ανασταλτικός παράγοντας, στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων, παραμένει το θέμα της αποπαγοποίησης των αεροσκαφών, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μισή έως μιάμιση ώρα, ανάλογα με τον τύπο των αεροσκαφών. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τις νυχτερινές ώρες, καθώς προβλέπεται ισχυρός παγετός.Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως με τις αεροπορικές εταιρίες ή τον τηλεφωνικό αριθμό 210-3530000.

    Τη λύπη της για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκάλεσαν στους επιβάτες οι έκτακτες και ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, εξέφρασε η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, το επιβατικό κοινό ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατά το δυνατό ταχύτερη ομαλοποίηση του προγράμματος πτήσεων.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι οι επιβάτες των οποίων η πτήση ματαιώθηκε, θα μπορούν να μετατρέψουν χωρίς ακυρωτικό κόστος το εισιτήριό τους σε ανοιχτό ή να το αλλάξουν για την πρώτη, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, πτήση προς τον προορισμό τους. Εναλλακτικά, όσοι επιβάτες επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου τους, από το σημείο αγοράς.

    Οσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς τραμ και προαστιακός λειτουργούν κανονικά, το μετρό θα λειτουργήσει καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο ΗΣΑΠ θα επεκτείνει το ωράριό του κατά το μέτρο του δυνατού.

    Επίσης, λειτουργούν οι εξής γραμμές τρόλεϊ: Νο 1: Πλατεία Αττικής - Καλλιθέα - Μοσχάτο (μέχρι Ζάππειο) Νο 2: Πλατεία Κυψέλης - Παγκράτι-Καισαριανή (Πατήσια μέχρι Ζάππειο) Νο 3: Γηροκομείο - Ανω Πατήσια Νο 4: Ανω Κυψέλη - Αγ. Αρτέμιος (από Πατήσια μέχρι Ζάππειο) Νο 6: Ιπποκράτους-Φιλαδέλφεια-Κόκκινος Μύλος Νο 8: Λεωφ. Αλεξάνδρας-Ακαδημίας Νο 11: Κολιάτσου-Νέα Ελβετία (Πατήσια-Ζάππειο) Νο 12: Ζάππειο-Περιστέρι Νο 20: Ν. Φάληρο-Καστέλλα-Δραπετσώνα (από Καστέλλα μέχρι Αγ. Διονύσιο)

    Τέλος, λειτουργούν οι εξής λεωφορειακές γραμμές: 155-024-Α12-Β5-Β12-Β15-Α1-Α2-Α3-Α5-208-Α10-Α13-247-131-227-229-703-843-856-049.

    Σταδιακά θα δρομολογούνται και νέες γραμμές τρόλεϊ και λεωφορείων, προστίθεται στην ανακοίνωση. Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 185.

    Σημειώνεται ότι για να διευκολυνθούν οι μετακινούμενοι πολίτες, με απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής επιτρέπεται έως και τα ξημερώματα (06.00) της Τρίτης η 24ωρη λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων που βρίσκονται στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας, στη Λεωφόρος Μαραθώνος (από Σταυρό έως Μαραθώνα), στη Λεωφόρο Λαυρίου (από Σταυρό έως Λαύριο) και στη Λεωφόρο Κορωπίου - Βάρης.

    Στο μεταξύ, η Κρήτη εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την κακοκαιρία. Στα Χανιά, κλειστοί μέχρι και το μεσημέρι ήταν οι δρόμοι από Βρύσες προς Χώρα Σφακίων, από Χανιά προς Ομαλό, από Χανιά προς Θέρισο, καθώς και το οδικό δίκτυο της ενδοχώρας στην Κάνδανο. Στο Ρέθυμνο, χωριά του ορεινού όγκου έχουν αποκλειστεί από τη χιονόπτωση και η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσής τους συνεχίζεται από το πρωί με μηχανήματα.

    Στην Πελοπόννησο η εικόνα είναι καλύτερη. Κλειστός εξακολουθεί να είναι ο δρόμος από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ στις υπόλοιπες επαρχιακές οδούς η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που θα κινηθούν από και προς τα Καλάβρυτα μέσω Αιγίου, Διακοπτού και Χαλανδρίτσας, στο ορεινό οδικό δίκτυο των δήμων Αιγίου και Αιγείρας, καθώς και στο δίκτυο των δήμων Καλαβρύτων, Αροανίας, Παίων, Λευκασίου. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λεβίδι-Νεμέα, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος που οδηγεί από Καρδαρά προς το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνας στο Μαίναλο.

    Ανοικτές είναι οι πορθμειακές γραμμές Πάτρας - Κεφαλονιάς, Κυλλήνης - Ζακύνθου και Κυλλήνης - Κεφαλονιάς.

    Λευκός αποκλεισμός - Κλειστά τα σχολεία στην Αττική

    Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και ειδικότερα: στο νομό Αργολίδα 4 χωριά, στο νομό Αρκαδίας 3 χωριά, στο νομό Λακωνίας 4 χωριά, στο νομό Ευβοίας 25 χωριά, στο νομό Χανίων 54 χωριά, στο νομό Ηρακλείου 26 χωριά, στο νομό Λασιθίου 19 χωριά, στο νομό Ρεθύμνου 4 χωριά, στο νομό Βοιωτίας 4 χωριά και στο νομό Κυκλάδων 4 χωριά.

    Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Αργολίδα και τη Λακωνία, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει ζημιές στα οπωροκηπευτικά και τα εσπεριδοειδή, όπως και στην Κρήτη, όπου χιονισε μέχρι και στην ακριτική Γαύδο. Οι αγρότες φοβόνται ότι αν συνεχιστεί η παγωνιά τις επόμενες ημέρες, θα προκληθεί ολική καταστροφή στις καλλιέργειες, αφού ο παγετός θα επηρεάσει εκτός απο τον καρπό και το φυτικό κεφάλαιο.

    Σε αρκετές περιοχές σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Τα εντονότερα προβλήματα επικεντρώνονται στην ορεινή Κρήτη, όπου προβλήματα με το ρεύμα εντοπίζονται σε 5 χωριά του Νομού Χανίων, 1 χωριό στο Νομού Ρεθύμνου, σε 14 χωριά του Ηρακλείου, επίσης σε 4 χωριά της Ευβοιας και στην Αττική (στον Αγ. Μερκούριο, Ιπποκράτειος Πολιτεία), όπως και στην Άνδρο σε 2 χωριά. Συνεργεία της ΔΕΗ βρισκόταν επί ποδός για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο, δίνοντας προτεραιότητα σε κατοικημένες περιοχές.

    Κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη τα σχολεία στις περιοχές ευθύνης των Νομαρχιών Αθήνας, Πειραιά, και Ανατολικής Αττικής, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς και στις Κυκλάδες. Δεν θα λειτουργήσουν επίσης οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων.

    Κλειστά θα παραμείνουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο , η ΑΣΟΕ, το ΕΜΠ, η Γεωπονική και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

    Στην Κρήτη, δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία στα Χανιά στις περιοχές Σφακίων, Σελίνου, Πελεκάνου, στο Λασίθι κοντά στο Οροπέδιο και στο νομό Ρεθύμνου όσα σχολεία είναι εκτός της πόλης.

    Ανοιχτά θα είναι την Τρίτη τα σχολεία σε Φωκίδα, Μαγνησία. Στη Φθιώτιδα θα λειτουργήσουν κανονικά εντός Λαμίας και στις γύρω περιοχές κατ΄επιλογή και απόφαση των δημάρχων.

    Το ίδιο και στην Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία, εκτός από τα σχολεία των δήμων Φενεού και Στυμφαλίας. Στην Αρκαδία, δεν θα λειτουργήσουν μόνο το νηπιαγωγείο Αγ. Πέτρου Κυνουρίας και τα δημοτικά σχολεία Καστρίου, Αγ. Πέτρου, Πηγαδίου και Πελετών. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, θα λειτουργήσει κανονικά.

    Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα ποινικά, πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια καθώς και οι αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

    Παροχή βοήθειας προς τους πολίτες

    Με επιτυχία αντιμετωπίζονται τα περιστατικά παροχής βοήθειας προς τους πολίτες, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Στην Άμεση Δράση μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες για την παροχή συνδρομής όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα όσοι έχουν άμεση ανάγκη για μεταφορά ασθενών, φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο 100.

    Υπενθυμίζεται στους νεφροπαθείς ότι τα τηλέφωνα των ραδιοταξί είναι 210-5221123 και 5227986. Σε περίπτωση αδυναμίας των ταξί, οι νεφροπαθείς να απευθύνονται στο ΕΚΑΒ ή στην Πυροσβεστική ή στους οικείους δήμους. Για το Δήμο Αθηναίων το τηλέφωνο για άμεση επέμβαση είναι το 195 ή 210-5277000. Για το Δήμο Πειραιά 210-4194000.

    Από το μεσημέρι του Σαββάτου που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Αθηνά Εστία" του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω των καιρικών συνθηκών, μέχρι σήμερα το μεσημέρι από το Ίδρυμα Αστέγων εξυπηρετήθηκαν συνολικά 160 Έλληνες και ξένοι, άνδρες και γυναίκες, που εντοπίσθηκαν σε δρόμους ή πάρκα της πόλης.

    Για οποιαδήποτε άλλο αίτημα διευκόλυνσης μπορούν να απευθύνονται στο Υπουργείο Υγείας στον αριθμό 2105232821.

    Κατακόρυφη αύξηση παρατηρήθηκε στα περιστατικά που μεταφέρονται στα νοσοκομεία με κατάγματα και ιδιαίτερα το ΚΑΤ το οποίο εφημέρευε.

    Εξάλλου, η ΕΥΔΑΠ απευθύνει έκκληση στους πολίτες, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή υδροδότηση, αφενός να ελέγχουν επιμελώς τα δίκτυα των υδραυλικών εγκαταστάσεων των κατοικιών τους και αφετέρου να μην κάνουν άσκοπη χρήση του νερού και κυρίως με λάστιχο, για την απομάκρυνση του πάγου ή του χιονιού από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις βεράντες, τις αυλές και τα αυτοκίνητα.

    Πρόγνωση καιρού

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος και μόνο στα δυτικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από την Τετάρτη σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.

    Για την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, ενώ οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.

    [02] Πολιτική

    Ενημέρωση για την κακοκαιρία

    18/2/2008 4:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 5:01:15 μμ)

    Για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία και την αντίδραση της κρατικής μηχανής ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τον κ. Καραμανλή για όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και για ότι πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, από την πλευρά του έκανε λόγο αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας τονίζοντας ότι όλος ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός κι η εκτέλεση των σχετικών ενεργειών έγιναν από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Ικανοποίηση για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού

    Για το σχεδιασμό και τις ενέργειες του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα κρίσεων, όπως αυτό της κακοκαιρίας, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο αρμόδιος Υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Ήταν η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε το ενιαίο Υπουργείο και αποδείχθηκε ότι η δημιουργία του ήταν πολύ χρήσιμη και κρίσιμη", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.

    "Το να βρισκόμαστε στο 2008 και να θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητικό ότι αντιμετωπίζουμε τέτοιες κρίσεις, σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν γίνει προηγουμένως κάποια πράγματα, δηλαδή συγκρίνουμε τα σημερινά με ό,τι είχε συμβεί πριν από το 2004. Σε αυτό είμαστε ικανοποιημένοι. Από κει και πέρα ένα κράτος προηγμένο, ένα κράτος σαν το δικό μας, θα έπρεπε αυτά τα πράγματα να θεωρεί ότι είναι συνήθη", είπε και πρόσθεσε ότι "αυτός είναι ο στόχος μας, δηλαδή από δω και πέρα να μην αποτελεί είδηση ότι λειτουργεί καλά το κράτος".

    Ο υπουργός Εσωτερικών, ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και υπογράμμισε ότι αν και πέρασε η κακοκαιρία, παραμένουν οι κίνδυνοι από τον παγετό, σημειώνοντας ότι "το αποψινό βράδυ θα είναι δύσκολο και αύριο το πρωί επίσης θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ".

    Αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία

    Για αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Την απέδωσε στην ενοποίηση των Υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας ότι έτσι διευκολύνθηκε ο συντονιστικός ρόλος των κατά περίπτωση Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας και η άμεση επικοινωνία των λοιπών υπηρεσιών του δημοσίου με ένα ενιαίο κέντρο στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Ειδικότερα από την ΕΛΑΣ είπε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και διαταγές και εγκαίρως αναφέρθηκαν στοιχεία για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

    "Δυστυχώς υπήρξαν ορισμένες παρεκτροπές από συμπολίτες μας και απευθύνω έκκληση να ακούν τους κανόνες που έχει οριοθετήσει η ΕΛΑΣ και η τροχαία", σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε πως στόχος ήταν να μείνει ανοικτό το εθνικό δίκτυο και να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός οδηγών.

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών, τόνισε ότι το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών εξέδιδε συνεχώς οδηγίες και ότι στάλθηκαν πάνω από 40 sms σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ για τη γνωστοποίηση προβλημάτων.

    Σε ό,τι αφορά τη διϋπηρεσιακή συνεργασία υπογράμμισε ότι υπήρξε επί τόπου συνεργασία γενικών αστυνομικών διευθυντών με γγ περιφέρειας και ΟΤΑ και έγγραφη ενημέρωση των φορέων ανά τρίωρο για την κατάσταση κυρίως στο οδικό δίκτυο.

    Όπως ο κ. Ρουσόπουλος η ΕΛΑΣ δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις και υπήρξε ανταπόκριση σε 452 εξ αυτών που κρίθηκαν σοβαρότερες. Από την περιφέρεια έγιναν 15950 κλήσεις και υπήρξε ανταπόκριση σε 74 εξ αυτών που κρίθηκαν σοβαρότερες ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ήταν κυρίως για ενημέρωση για το οδικό δίκτυο.

    "Στόχος για το επόμενο 24ωρο είναι να μείνει ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο με έντονη παρουσία αστυνομικών με περιπολικά με φάρους, συντονισμό και συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Από την πυροσβεστική ανέφερε ότι τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες και απεγκλωβίστηκαν 50 άτομα από μοναστήρια, 133 άτομα από ορεινούς όγκους, 125 άτομα από καταφύγια, 60 από χιονοδρομικά κέντρα και 8 βοσκοί. Επίσης 450 πολίτες μεταφέρθηκαν λόγω ακινητοποίησης των οχημάτων τους, 280 βοηθήθηκαν για την τοποθέτηση αλυσίδων, 90 νεφροπαθείς μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση, 100 οχήματα ρυμουλκήθηκαν και 130 δέντρα κόπηκαν.

    Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια είπε ότι επλήγη περισσότερο το "Ελευθέριος Βενιζέλος" το οποίο έμεινε ανοικτό μέχρι χθες το απόγευμα και στη συνέχεια οι πτήσεις που ήταν σε εξέλιξη προωθήθηκαν σε άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Το πρωί, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος δεν έγιναν κάποιες πτήσεις και τόνισε πως αναμένεται ότι μέχρι το βράδυ η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί και συνέστησε στους πολίτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το τηλεφωνικό κέντρο του αεροδρομίου 2103530000 για τις πτήσεις τους.

    Για το δίκτυο της ΔΕΗ είπε ότι γενικά αντεπεξέρχεται με ικανοποιητικό τρόπο, ότι δεν έχει αναφερθεί πρόβλημα στους σταθμούς παραγωγής και στα κέντρα υψηλής τάσης. Είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς στη γραμμή Αλιβέρι-Άνδρος-Τήνος και πως μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης του καλωδίου έχει τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός παραγωγής της Άνδρου, ο οποίος όμως δεν επαρκεί για τις ανάγκες ταυτόχρονα και των δύο νησιών και γιαυτό γίνονται εκ περιτροπής διακοπές.

    "Εκ μέρους της κυβέρνησης θέλω να συγχαρώ τους παράγοντες της κρατικής μηχανής που λειτούργησαν με αυτοθυσία και πολλές φορές με έλλειψη ύπνου για δυο 24ωρα για να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας και έχει επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αναλογικά με αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει πλήξει τη χώρα μας", τόνισε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη είπε πως σημαντικό είναι να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες και αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, σημείωσε ότι τα μεγάλα που διαπιστώναμε στο παρελθόν δεν διαπιστώθηκαν λόγω του προγραμματισμού στον οποίο είχε μπει η κρατική μηχανή.

    "Υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένους οδικούς άξονες όπου κάποιοι συμπολίτες μας δεν φρόντισαν να ακολουθήσουν τους κανόνες της τροχαίας", συμπλήρωσε και ανέφερε ως παράδειγμα τον αποκλεισμό της Αττικής Οδού για μία ώρα και ένα τέταρτο, επειδή κάποιοι δεν χρησιμοποίησαν αλυσίδες. "Δεν σημαίνει ότι αυτή η μικρή ταλαιπωρία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα που παραπέμπουν στο παρελθόν", συμπλήρωσε.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

    Στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

    "Ενώ οι πολίτες ταλαιπωρούνται, βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια στην κυβερνητική παράταξη, για να κόψουν την πίτα των ευθυνών τους. Περιμένουμε από τους ίδιους να μας πουν, σε ποιους έπεσαν τα φλουριά και σε ποιους το αλάτι. Ίσως, τότε, σταματήσει να θριαμβολογεί αναίτια και ο Π. Παυλόπουλος. Στα χιόνια του 2004, η Νέα Δημοκρατία, ήταν χαιρέκακη και κουτοπόνηρη. Στα χιόνια του 2008, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι απλά αλαζονική", τόνισε.

    [03] Κόσμος

    Συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

    Αντιδράσεις και ανησυχία για το Κόσοβο

    18/2/2008 2:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 7:21:32 μμ)

    Μία ημέρα μετά την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός του Χασίμ Θάτσι ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε επίσημη αίτηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου και δήλωσε ότι περιμένει την ανταπόκριση των πρώτων χωρών τις επόμενες ώρες. Την ίδια ώρα, η Σερβία δηλώνει μέσω του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς ότι θα εμποδίσει την ένταξη του "αυτοαποκαλούμενου κράτους του Κοσόβου" στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών απεύθυνε κατηγορίες για "την ανακήρυξη ενός ψευδοκράτους επί σερβικού εδάφους" απηύθυνε σήμερα "σοβαρό έγκλημα κατά της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας της Σερβίας", στον Πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου, τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο της Βουλής Γιακούπ Κρασνίτσι. Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα εξετάζει τα νέα δεδομένα στην περιοχή και διαμορφώνει τη στάση της. Ήδη ΗΠΑ, Βετανία, Γαλλία και Ιταλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο. Το ίδιο αναμένεται και από άλλες ευρωπαϊκές, χώρες.

    Διαδηλώσεις Σέρβων

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου οργάνωσαν σήμερα στο Βελιγράδι οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε έξω από το ναό του Αγίου Σάββα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Το Κόσοβο είναι δικό μας", "Η Σερβία είναι Ευρώπη".

    Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Κόσοβο, στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο βόρειο τμήμα της πόλης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα που κατοικείται από Σέρβους.

    Οι διαδηλωτές, κρατώντας σερβικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διατήρησης του Κοσόβου στη σύνθεση της Σερβίας, πέρασαν μπροστά από τη γέφυρα που οδηγεί στο νότιο (αλβανικό) τμήμα αλλά δεν προσπάθησαν να περάσουν απέναντι.

    Η συγκέντρωση έληξε χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

    Περίπου 2.000 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και στο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα και διαδήλωσαν κατά της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από τη βουλή του Κοσόβου.

    Διαδηλώσεις είχαμε και στην Βοσνία όπου χιλιάδες νεαροί Σέρβοι στην Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα των Σέρβων της Βοσνίας, κατήγγειλαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Κάποιοι διαδηλωτές μάλιστα έβαλαν φωτιά στη σημαία της Βοσνίας ενώ άλλοι φώναζαν "Ευρώπη ντροπή σου", καθώς και συνθήματα προσβλητικά για τους Αλβανούς, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κόσοβο.

    Πρώτες δηλώσεις αναγνώρισης

    Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της για την ειρήνη στην περιοχή.

    Μετά την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, ο γ.γ. του Οργανισμού κάλεσε όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο και τόνισε ότι η αποστολή του ΟΗΕ θα μείνει στη θέση της.

    Η Ρωσία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφάλειας να κηρύξει άκυρη την ανεξαρτησία του Κοσόβου και εξέφρασε δυσαρέσκεια για την ουδέτερη στάση του γγ του ΟΗΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν για την αναγνώριση ή μη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, "σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες".

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.

    Ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Κουσνέρ ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ο Κουσνέρ είπε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έχει γράψει μία επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο του Κοσόβου, η οποία του μεταφέρει την πρόθεση του Παρισιού. Η επιστολή αυτή πρόκειται να αποσταλεί στην Πρίστινα απόψε το βράδυ.

    Την ίδια πρόθεση εξέφρασαν η Ιταλία και η Βρετανία, η Γερμανία, η Φιλανδία και η Δανία, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την διαδικασία αναγνώρισης του Κοσόβου.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με την αμερικανική αναγνώριση, που ήταν αναμενόμενη αφότου ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δήλωσε ότι οι Κοσοβάροι είναι "τώρα ανεξάρτητοι".

    Λίγο αργότερα η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωνε και επίσημα την αναγνώριση του Κοσόβου, τονίζοντας ότι οι δυο χώρες "θα συνάψουν διπλωματικές σχέσεις" που θα "επαναβεβαιώσουν τους ειδικούς δεσμούς φιλίας".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Η Κροατία απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία και για την προστασία της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι η απόφασή της όσον αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας θα ευθυγραμμιστεί με αυτήν της ΕΕ.

    Την εκτίμηση ότι τους επόμενους δυο μήνες τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε, θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ.

    Το Αφγανιστάν πάντως ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Κοσόβου στην ανεξαρτησία σύμφωνα με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI) ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μιας περιοχής της οποίας οι κάτοικοι είναι, στην πλειοψηφία τους, μουσουλμάνοι.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, είχε, σήμερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ο κ. Ερντογάν ευχήθηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου να έχει θετικά αποτελέσματα και τόνισε τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλκανικής. Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε αναγνώριση πριν τη συζήτηση του θέματος στον ΟΗΕ και τη σχετική απόφαση της ΕΕ.

    O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με μήνυμά του χαιρέτισε την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και συνεργασία στα Βαλκάνια.

    "Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτέλεσε έκπληξη για τη Βουλγαρία", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρόεδρο, η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στο σχέδιο Αχτισάαρι από την ηγεσία του Κοσόβου, αποτελεί τη βάση για την καθιέρωση και ανάπτυξη οποιασδήποτε σχέσης με το Κόσοβο. Η Βουλγαρία, επισήμανε ο κ. Παρβάνοφ, πάντα υποστήριζε το σχέδιο Αχτισάαρι.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρέπει να αισθανθεί ότι εγκαταλείπεται από την Ευρώπη.

    Η Αυστραλία θα αναγνωρίσει το συντομότερο δυνατό το νέο κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

    Για θρίαμβο της δημοκρατίας έκανε λόγο ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι, ενώ ο πρωθυπουργος Σαλί Μπερίσα δήλωσε οτι η Αλβανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Κίνα, Ινδονησία και Σρι Λάνκα εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή.

    [04] Κόσμος

    Για εκλογή προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Δεύτερος γύρος στην Κύπρο

    18/2/2008 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στην αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεγάγεται την ερχόμενη Κυριακή, βρίσκεται η Κύπρος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου. Διεκδικητές της προεδρίας στο δεύτερο γύρο θα είναι ο ευρωβουλευτής Γιαννακης Κασουλίδης, που στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 33,51% και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας με ποσοστό 33,29%. Ρυθμιστής αναμένεται να είναι ο μεγάλος ηττημένος ο απερχόμενος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με 31,79%. Υπενθυμίζουμε ότι η προεδρική θητεία στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πενταετούς διάρκειας. Ήδη στα πολιτικά επιτελεία των κομμάτων επικρατεί εκλογικός συναγερμός, με ζυμώσεις, επαφές και διεργασίες προσέγγισης συμμάχων, να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα , απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την εκλογή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ενώ μίλησε και τηλεφωνικά μαζί του.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια το ακόλουθο τηλεγράφημα: "Αγαπητέ σύντροφε Δημήτρη, εκ μέρους της ΚΠΕ του ΣΥΝ και εμού προσωπικά σε συγχαίρω θερμά για την μεγάλη επιτυχία σου στον α΄ γύρο των Προεδρικών εκλογών. Ευχόμαστε ολόψυχα να ολοκληρωθεί η νίκη σου -που θα είναι νίκη για όλο τον Κυπριακό λαό, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους- στο β΄ γύρο την ερχόμενη Κυριακή".

    Οι ελληνοκυπριακές εφημερίδες

    Ο "ΠΟΛΙΤΗΣ" , ο οποίος έχει κύριο τίτλο "ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ", υποστηρίζει ότι "ο λαός καταψήφισε τον Τάσσο και την πολιτική του" και γράφει ότι "αλλάζει πλέον οριστικά το πολιτικό σκηνικό".

    "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "ΑΝΑΤΡΟΠΗ-Πρώτος ο Κασουλίδης-Έχασε ο Τάσσος-Δεύτερος ο Χριστόφιας".

    "Η κάλπη έφερε τα πάνω κάτω" είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", ο οποίος γράφει ότι η εκλογική αναμέτρηση του πρώτου γύρου επιφύλαξε "ανατροπές και εκπλήξεις".

    "Η ΧΑΡΑΥΓΗ", εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις του ΑΚΕΛ, έχει κύριο τίτλο τη δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια "Υποκλίνομαι στο λαό". Γράφει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος έστειλε μήνυμα ενότητας για ένα ειρηνικό μέλλον και ότι έγιναν ολονύκτιες συσκέψεις των κομμάτων που στήριξαν Παπαδόπουλο.

    "Η ΑΛΗΘΕΙΑ" έχει κύριο τίτλο "ΕΝΟΤΗΤΑ- Ο Κυπριακός Ελληνισμός έκανε χθες την επιλογή του". Η εφημερίδα κάνει λόγο για "οργιώδες παρασκήνιο και σενάρια του δεύτερου γύρου".

    "ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ" προβάλει τη δήλωση Κασουλίδη "ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

    [05] Οικονομία

    Υπέρ του μέτρου τάχθηκαν οι βενζινοπώλες

    Παράδοση επί πληρωμή

    18/2/2008 12:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 5:10:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Από αύριο Τρίτη θα αρχίσει να καταβάλλεται στους λογαριασμούς των πρατηριούχων το ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις πωλήσεις πετρελαίου, που έκαναν από την Παρασκευή και το Σάββατο. Την Τετάρτη θα καταβληθεί το ποσό του φόρου που αφορά τις πωλήσεις που έγιναν την Κυριακή και η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί κανονικά τις επόμενες ημέρες. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται πως παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έχουν διευθετηθεί οι διαδικασίες για την ομαλή επιστροφή του φόρου στους πρατηριούχους, όπως προβλέπει το νέο καθεστώς διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Την Κυριακή, υπέρ της εφαρμογής του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τάχθηκε μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, η Γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις, αλλά στην τελευταία ψηφοφορία υπερίσχυσε η άποψη του προεδρείου της Ομοσπονδίας για εφαρμογή του μέτρου χωρίς αντιδράσεις, με ψήφους 39 υπέρ και 19 κατά.

    [06] Κόσμος

    υπήρξαν πολλά προβλήματα και κρούσματα βίας

    Εκλογές στο Πακιστάν

    18/2/2008 7:24:00 μμ

    Πηγή: Νετ 105,8

    Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα οι πολίτες του Πακιστάν για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είχαν αναβληθεί μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο. Δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία επισημαίνουν ότι υπήρξαν πολλά προβλήματα και κρούσματα βίας, τα οποία απέτρεψαν πολλούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Ήδη η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για νοθεία και προετοιμάζει πορείες διαμαρτυρίας.

    Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, απεύθυνε έκκληση για συμφιλίωση και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όποιον αναδειχτεί νικητής. Ωστόσο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν χαμηλά ποσοστά στο κόμμα του, υπάρχει το ενδεχόμενο οι σημερινές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να συγκεντρώσουν στο νέο Κοινοβούλιο πλειοψηφία δύο τρίτων, που θα τους επιτρέψει να κινήσουν την διαδικασία για την αποπομπή του Μουσάραφ από το ύπατο αξίωμα.

    [07] Οικονομία

    Με θέμα την παγκοσμιοποίηση

    Ομιλία Αλογοσκούφη στην Οξφόρδη

    18/2/2008 7:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με θέμα "Η Παγκοσμιοποίηση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο", μίλησε τη Δευτέρα στην Οξφόρδη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλογοσκούφης: "Σε αυτή την παρουσίαση θα ήθελα να επικεντρώσω στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην Ευρώπη. Πώς, δηλαδή, επηρεάζει η παγκοσμιοποίηση τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην παγκοσμιοποίηση είναι καθοριστική για την εξέλιξή της. Η Ευρώπη, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, έχουν μια δυσανάλογα μεγάλη επίδραση στις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες. Διεθνή θεσμικά όργανα, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, το G-7, το ΝΑΤΟ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχουν διαμορφωθεί και σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ".

    Για το θέμα της ανάπτυξης ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως: "Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνθηκε σημαντικά την τελευταία 20ετία. Αυξήθηκε από 3,2% κατά μέσο όρο την περίοδο 1989- 98 σε 4,4% την περίοδο 1999- 2008. Ωστόσο, η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σαν σύνολο, δεν επηρεάσθηκε σημαντικά. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες ήταν 2,7% τη δεκαετία έως το 1998 και μειώθηκε ελαφρά σε 2,6% την δεκαετία έως το 2008. Η αύξηση της ανάπτυξης συγκεντρώθηκε στην ομάδα των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες είδαν την ανάπτυξή τους να αυξάνεται από 3,8% από το 1989 έως το 1998, σε 6,5% από το 1999 έως το 2008. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά δείχνει να ωφελήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Η μέση ανάπτυξη επιταχύνθηκε από 2% το 1989-1998 σε 2,5% το 1999-2008. Αυτό πρέπει να το δούμε σε αντιδιαστολή με μια μείωση κατά μισή εκατοστιαία μονάδα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία την αντίστοιχη περίοδο. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ μειώθηκε από 3% κατά μέσο όρο σε 2,6%, ενώ στην Ιαπωνία μειώθηκε από 2% σε 1,5%".

    Συνεχίζοντας ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι: "Η απασχόληση δεν δείχνει να "ενοχλήθηκε" καθόλου. Στην ουσία, η απασχόληση έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απασχόληση για την Ε.Ε.-27 αυξήθηκε από 60,7% το 1997 σε 64,5% το 2006. Στην Ε.Ε.-15 σημειώθηκαν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις: από 60,7% σε 66,2%. Η απασχόληση μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων (55 έως 64 ετών) επίσης αυξήθηκε από 36,2% το 1997 σε 43,5% το 2006. Ως αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση, η Ευρώπη δείχνει να εξαρτάται λιγότερο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις".

    Για το θέμα της ανεργίας, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε: "Η ανεργία, από την άλλη, μειώνεται, έστω και αν παραμένει υψηλή. Το 2007 βρισκόταν στο 7,1% στην Ε.Ε.-27 έναντι 9,3% το 1998. Ωστόσο, ακόμη και στο 7,1% η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη στις ΗΠΑ (4,6%) και στην Ιαπωνία (3,9%)".

    Aναφερόμενος στην Ελλάδα όπου η μέση ανάπτυξη στην Ελλάδα αυξήθηκε από 1,9% σε 4,1%, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι: "Θα ήθελα να προσθέσω κάποιες παρατηρήσεις για την Ελλάδα. Στην Ελλάδα, ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια μία φιλόδοξη στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στους δίδυμους πυλώνες της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η δημοσιονομική προσαρμογή προχώρησε με επιτυχία μετά το 2004 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα η φορολογική μεταρρύθμιση και η απελευθέρωση της οικονομίας, οδήγησαν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης. Ωστόσο, πολλά περισσότερα μένουν να γίνουν. Η Κυβέρνηση, που επανεξελέγη πέρυσι το Σεπτέμβριο, προχωρεί στη δεύτερη φάση της στρατηγικής της για τις μεταρρυθμίσεις. Η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι μία βασική συνιστώσα στη φάση αυτή. Επιπλέον, έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για να βελτιωθούν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, να ενταχθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην ελληνική κοινωνία, να βελτιωθεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση, να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθεί η διαφάνεια και αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών".

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε: "Έχω την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες στην Ευρώπη θα βρουν λύσεις για να βελτιώσουν τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και να το κάνουν περισσότερο βιώσιμο. Αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι απειλή για την Ευρώπη. Τη θεωρώ περισσότερο ως μία πρόκληση και ευκαιρία".

    [08] Πολιτική

    Σύσκεψη του συντονιστικού πολιτικού οργάνου

    Συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ για Κόσοβο, ΠΓΔΜ, συνέδριο

    18/2/2008 6:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 7:21:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και στο Κόσοβο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συντονιστικού πολιτικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Ειδικότερα σε ότι αφορά την ονομασία των Σκοπίων το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πλέον εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, επιβεβλημένη τη χρήση του βέτο όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε τις εξελίξεις σε αδιέξοδο εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών και χειρισμών της και υπενθύμισε ότι το Σκοπιανό πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής Πάνος Μπεγλίτης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", σχετικά με τη θέση που είχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 για την ονομασία των Σκοπίων, λέγοντας ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα αποσκοπούν στο να καλύψουν την στροφή 180 μοιρών που έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το συμπέρασμα της συνεδρίασης είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά της μονομερούς αναγνώρισης του Κοσόβου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα τέτοιο γεγονός στα Βαλκάνια.

    Η προετοιμασία του κόμματος ενόψει του συνεδρίου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού Πολιτικού Οργάνου όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει μια νέα αρχή για μια νέα συντεταγμένη πορεία του κόμματος, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται από τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα κορυφαία στελέχη να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη και στον τόπο και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά ώστε το ΠΑΣΟΚ να πετύχει τους στόχους του και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες. Να σημειωθεί εξάλλου ότι πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό με θέμα το πληθωρισμό την ακρίβεια και το εισόδημα των εργαζόμενων.

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την ακρίβεια κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στην ερώτησή του, "η ακρίβεια καλπάζει την ώρα που τα πραγματικά εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα" και ρωτά "με ποια συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση σκοπεύει να προστατεύσει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων".

    [09] Τεχνολογία

    Προσγειώνεται την Τετάρτη

    Επιστρέφει στη Γη το "Ατλαντίς"

    18/2/2008 5:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αποσύνδεση το πρωί της Δευτέρας στις 9.24 ώρα Γκρίνουιτς (11.24 πμ ώρα Ελλάδος), από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείο "Ατλαντίς", όπως ανακοινώθηκε από τη NASA. Το "Ατλαντίς", με κυβερνήτη τον Αλαν Πόιντεξτερ, αναμένεται να επανέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα και να προσγειωθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι την Τετάρτη, έχοντας ολοκληρώσει την οκταήμερη αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το διαστημικό λεωφορείο "Ατλαντίς" προσδέθηκε στις 9 Φεβρουαρίου για να παραδώσει και να εγκαταστήσει το ευρωπαϊκό εργαστήριο Κολόμβος, έναν κυλινδρικό επιστημονικό θαλαμίσκο προσδένοντάς το στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και κατακτώντας έτσι η Ευρώπη μια θέση στο διάστημα. Το κέντρο ελέγχου της NASA στο Χιούστον έχει ετοιμάσει την κύρια θέση προσγείωσης του "Ατλαντίς" στη Φλόριντα αλλά και τους εφεδρικούς διαδρόμους τροχοδρόμησης αεροσκαφών στην Καλιφόρνια.

    [10] Κοινωνία

    Ανοιχτά της Ικαρίας

    Επιχείρηση ρυμούλκησης πλοίου

    18/2/2008 5:41:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τη ρυμούλκηση σε ασφαλές μέρος του ρωσικού βοηθητικού πλοίου PM-138 Amur το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λόγω ακυβερνησίας, στις 11:25 το πρωί, ενώ έπλεε δεκαπέντε μίλια βορειοδυτικά της Ικαρίας.

    Στην περιοχή έφθασαν αρχικά ένα αεροσκάφος C-130 και δύο ελικόπτερα "Σούπερ πούμα" και ακολούθησε η φρεγάτα "Μπουμπουλίνα", η οποία πλέον βρίσκεται δίπλα στο ρωσικό πλοίο, ενώ στην περιοχή ίπταται ένα "Σούπερ πούμα".

    Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα 106 μέλη του πληρώματος ούτε κίνδυνος βύθισης του πλοίου. Το πρόβλημα στο ρωσικό πλοίο οφείλεται σε μηχανική βλάβη και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη ρυμούλκησή του σε ασφαλές μέρος. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεων εννέα μποφόρ.

    [11] Πολιτική

    Στην Αθήνα ο Νίμιτς για ονομασία ΠΓΔΜ

    18/2/2008 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 7:33:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Έτοιμος να καταθέσει την τελική του πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων φέρεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος φθάνει αύριο Τρίτη στην Αθήνα για το δεύτερο γύρο συνομιλιών με τους πρέσβεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, κ.κ. Α. Βασιλάκης και Ν. Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 3 μ.μ. στο Υπουργείο Εξωτερικών. Λίγο πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κεκλεισμένων των θυρών, θα πραγματοποιήσει σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, ως φιλοξενούσα την εν λόγω συνάντηση."Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη", δήλωσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς αναφορικά με τα σενάρια για την υιοθέτηση διπλής ονομασίας την οποία πάντως έχει απορρίψει ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβενκόβσκι.

    [12] Οικονομία

    Σε όσους δεν μπόρεσαν να προσέλθουν

    Καταβολή των ημερομισθίων του χιονιά

    18/2/2008 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Στο ζήτημα της καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων, που λόγω της κακοκαιρίας δεν μπόρεσαν να παρουσιαστούν στις εργασίες τους, παρεμβαίνει η ΓΣΕΕ, κάνοντας γνωστό, ότι δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους. Με αναλυτική της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ τονίζει ότι: "Η διακοπή των συγκοινωνιών εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και η επικινδυνότητα των δρόμων στους συγκεκριμένους νομούς της χώρας, αποτελεί τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας. Κατά το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα, αν ο εργαζόμενος εμποδίζεται να προσφέρει την εργασία του για σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, διατηρεί την αξίωσή του στις αποδοχές, τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει, εκτός της περίπτωσης που έχει απασχολήσει τον εργαζόμενο λιγότερες από δέκα ημέρες.

    Οι αποδοχές των ημερών αυτών οφείλονται από τον εργοδότη ακόμη και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε παρά την αντίθετη άποψη της σχετικής εγκυκλίου, που διαθέτουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, ειδικά για την περίπτωση που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές.

    Το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα για ανυπαίτια αδυναμία παροχής της εργασίας, μαζί με το άρθρο 658 Α.Κ., καθιερώνουν για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εξαίρεση από τον κανόνα της κοινής απαλλαγής, που ισχύει για τις αμφοτεροβαρείς συμβάσεις (Α.Κ. 380), στην περίπτωση δηλαδή που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή. Επομένως είτε η επιχείρηση λειτούργησε είτε παρέμεινε κλειστή ο μισθός οφείλεται στον εργαζόμενο που δεν κατόρθωσε να φθάσει στο χώρο εργασίας λόγω χιονόπτωσης".

    [13] Οικονομία

    Υπέρ των καταρτισμένων εργαζομένων

    Αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας

    18/2/2008 4:33:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ

    Σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έως το 2015, διαπιστώνει η πανευρωπαϊκή έρευνα Cedefop, η οποία θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης στις 21-22 Φεβρουαρίου, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι κυριότεροι παράγοντες των αλλαγών εστιάζονται σε ζητήματα απόκτησης δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό, τάση που δείχνει να ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερο την εργοδοτική πλευρά. Έτσι εκτιμάται ότι περίπου 8,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για εργαζομένους με χαμηλά προσόντα θα χαθούν στην Ευρώπη, έως το 2015. Στον αντίποδα, περίπου 12,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, στο υψηλότερο επίπεδο επαγγελματικών δεξιοτήτων και άλλες 9,5 εκατ. στο μεσαίο, αναμένεται να δημιουργηθούν.

    Υπολογίζεται ότι σήμερα, από τα συνολικά 210 εκατομμύρια Ευρωπαίων εργαζομένων, τα 80 εκατομμύρια εργάζονται σε μη χειρωνακτικές εργασίες με υψηλές απαιτήσεις προσόντων. Η έρευνα αυτή αναφέρεται στα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ (εκτός Βουλγαρίας και Ρουμανίας), τη Νορβηγία και την Ελβετία. Στην Ελλάδα ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο μόνος που παρουσιάζει αύξηση απασχόλησης, ενώ η ζήτηση για εργαζόμενους με χαμηλά προσόντα μειώνεται. Υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ότι στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση θα είναι οι τεχνικές ειδικότητες και οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών.

    [14] Κοινωνία

    Σε ισόγειο σπίτι στο Αιγάλεω

    Θάνατος ηλικιωμένης από φωτιά

    18/2/2008 2:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί ηλικιωμένη γυναίκα όταν άρπαξε φωτιά η ισόγεια κατοικία όπου έμενε μόνη της, στην οδό Φιλαδέλφειας στο Αιγάλεω.

    Περίοικοι που είδαν τη φωτιά ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και παράλληλα, με ό,τι μέσα μπορούσαν, κατάφεραν να τη σβήσουν, πριν ακόμη φτάσει η πυροσβεστική δύναμη από τρεις πυροσβέστες και ένα όχημα που εστάλησαν άμεσα.

    Οι πυροσβέστες που μπήκαν στο σπίτι, βρήκαν νεκρή τη γυναίκα, η οποία έφερε εγκαύματα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροσβεστών, η φωτιά προκλήθηκε πιθανότατα από σόμπα υγραερίου που είχε η ηλικιωμένη στο δωμάτιο για να ζεσταθεί.

    [15] Κόσμος

    Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    18/2/2008 2:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 4:30:22 μμ)

    Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αυτοκινητοπομπή καναδικής στρατιωτικής φάλαγγας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 Αφγανοί άμαχοι. Η επίθεση σημειώθηκε σε δρόμο που οδηγεί στην πόλη Σπιν Μπολντάκ, στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. "Ο αριθμός των θυμάτων έχει ανέλθει σε 35 και πάνω από 27 είναι οι τραυματίες", ο κυβερνήτης της επαρχίας του Κανταχάρ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρεις Καναδοί στρατιώτες συγκαταλέγονται στα θύματα της επίθεσης. Πρόκειται για τη δεύτερη αιματηρή επίθεση το τελευταίο εικοσιτετράωρο που μάλιστα συμπίπτει με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Πακιστάν. Χθες, σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από την πόλη Κανταχάρ, την οποία οι αρχές αποδίδουν στους Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Η πόλη Σπιν Μπολντάκ βρίσκεται στην επαρχία Κανταχάρ και είναι το κυριότερο συνοριακό πέρασμα προς το Πακιστάν.

    [16] Κοινωνία

    Με 106 επιβάτες

    Ακυβέρνητο πλοίο ανοιχτά της Ικαρίας

    18/2/2008 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/2/2008 6:38:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Βοηθητικό πολεμικό σκάφος του ρωσικού στόλου βρίσκεται ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης σε δύσκολη κατάσταση 20 μίλια βορειοδυτικά της Ικαρίας, στα διεθνή ύδατα. Στο πλοίο ΑΜΟΥΡ επιβαίνουν 106 ναυτικοί. Στο σημείο σπεύδουν προς βοήθεια δύο σούπερ πούμα και ένα C-130 και μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού. Στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι γεγονός που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της διάσωσής τους.

    [17] Κόσμος

    Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Παρίσι

    18/2/2008 10:30:00 πμ

    Εικόσι πέντε άτομα συνελήφθησαν από τη γαλλική αστυνομία ως ύποπτοι για συμμετοχή σε βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο προάστιο Βιλιέ-λε-Μπελ, στα βόρεια του Παρισιού κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 αστυνομικοί. Όπως δήλωσε η εισαγγελέας Μαρί-Τερέζ ντε Γκιβρί, "στο πλαίσιο των ερευνών που διενήργησαν οι αστυνομικές αρχές από το Νοέμβριο αναγνωρίστηκαν 36 ύποπτοι, εκ των οποίων οι 25 έχουν προσαχθεί για ανάκριση". Υπενθυμίζεται ότι στα επεισόδια του Νοεμβρίου είχαν τραυματιστεί περίπου 60 αστυνομικοί. Αφορμή ήταν ο θάνατος δύο νεαρών, τα οποία επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα που συγκρούστηκε με περιπολικό της αστυνομίας στο Βιλιέ-λε-Μπελ.

    Στη διάρκεια των επεισοδίων, πυρπολήθηκαν μια βιβλιοθήκη, πολλά δημόσια κτίρια και δεκάδες αυτοκίνητα. Τα επεισόδια ανακάλεσαν μνήμες της έκρηξης βίας στα φτωχά γαλλικά προάστια το 2005 και τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και νεαρούς, κυρίως μετανάστες, που διήρκεσαν πολλές εβδομάδες.

    Οι κάτοικοι των φτωχών παρισινών προαστίων- μετανάστες οι περισσότεροι- υποστηρίζουν ότι η φτώχεια, η ανεργία, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας ευθύνονται για την έκρηξη βίας.

    Όμως, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι οι "πρωταγωνιστές" των βίαιων επεισοδίων στο Βιλιέ-λε-Μπελ ήταν "εγκληματίες" και "αλήτες" και όχι "κοινωνικά καταπιεσμένοι".

    Σκληρή στάση τήρησε και ο κυβερνητικός αξιωματούχος, Αντρέ Σαντινί.

    "Ενας αξιωματικός ξυλοκοπήθηκε, η αστυνομία δέχτηκε πυρά... η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει", δήλωσε ο Σαντινί, μετά τη σημερινή επιχείρηση, στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 February 2008 - 17:50:11 UTC