Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρός παγετός
  • [02] Παραιτήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο
  • [03] Συνομιλίες στην Αθήνα για το Σκοπιανό
  • [04] Η Σερβία "ακύρωσε" την απόφαση του Κοσόβου
  • [05] Ήττα για το κόμμα του Μουσάραφ
  • [06] Προκριματικές σε Ουϊσκόνσιν και Χαβάη
  • [07] Σύλληψη Ιταλού νονού της Μαφίας
  • [08] Εκλογές στην Αρμενία
  • [09] Έκρηξη σε κινεζικό ορυχείο
  • [10] Απεργία στους ΟΤΑ
  • [11] Ασθενής δόνηση στην Αθήνα

    [01] Κοινωνία

    Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

    Ισχυρός παγετός

    19/2/2008 7:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 11:29:34 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη θέση του στον κατά τόπους ισχυρό παγετό, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, δίνει ο δριμύς χιονιάς καθώς υποχωρεί σταδιακά, ενώ σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός. Τα σημαντικά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο το οποίο είναι ανοιχτό σε όλη τη χώρα, όμως οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και σε περιοχές της Αττικής κυρίως στα βόρεια και ανατολικά προάστια. Αργά τη νύχτα απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 5 τόνων και άλλων βαρέων οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών. Η Τροχαία εφιστά την προσοχή στους οδηγούς λόγω της ολισθηρότητας. Την ίδια ώρα αποκαθίστανται προοδευτικά οι όποιες δυσκολίες δημιουργήθηκαν στις συγκοινωνίες. Στην Αττική κανονικά λειτουργούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός ενώ σταδιακά επανέρχεται η κυκλοφορία μπλε λεωφορείων και τρόλεϊ. Eπετράπη ο απόπλους των πλοίων. Εξομαλύνεται και η κατάσταση στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου πραγματοποιούνται κανονικά από το πρωί όλες οι αεροπορικές πτήσεις. Κλειστοί θα παραμείνουν και σήμερα οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων και όλα τα σχολεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, του Πειραιά, των νησιών του Αργοσαρωνικού, των Κυκλάδων, της Εύβοιας και της ορεινής Κορινθίας.

    Που εντοπίζονται προβλήματα στην κυκλοφορία

    Διακοπή κυκλοφορίας αυτήν την ώρα ισχύει στα σημεία:

    Λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος του 19ου χλμ (στο Ζυγο). Περιφερειακή οδός Πεντέλης, από 414 Νοσοκομείο έως τη θέση Ανατολή. Από την οδό Σαρανταπήχου προς θέατρο Λυκαβηττού Από το ύψος της οδού Παύλου Μελά προς τη Μονή Αγ. Ιωάννου Καρέα Επαρχιακή Οδός Κακής Βίγλας-Σελινίων, περιοχή Σαλαμίνας, σε μήκος 2 χλμ., στη θέση "Πηλός" Οδός Αναστάσεως από την περιφερειακή Υμηττού (έξοδο Παπάγου) προς Κοιμητήριο Παπάγου.

    Απαραίτητη κρίνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονοπτώσεων - παγετού στους παρακάτω δρόμους

    Στην επαρχιακή οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το ύψος της θέσης Παναγίας Κανάλας (Ανω Λιόσια) Λεωφ. Θρακομακεδόνων από το ύψος της Σχολής Αξιωματικών ΕΛΑΣ προς την πλατεία Θρακομακεδόνων Στη Λεωφ. Διονύσου στο τμήμα της από το Δημοτικό Γήπεδο μέχρι τη θέση Ανατολή και Νέα Μάκρη Στην επαρχιακή οδό Αγ. Μερκουρίου - Μαλακάσας Στην οδό Αγίου Σίλα από Παλαιά Πεντέλη προς Νέα Πεντέλη Στη Λεωφ. Κατσιμηδίου από την ταβέρνα Τζουμερκα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αττική οδό, όπου πλέον καταβάλλεται το αντίτιμο των διοδίων.

    Από τους Δήμους και τις Νομαρχίες συνεχίζονται οι προσπάθειες αποχιονισμού των οδικών αξόνων των περιοχών τους. Συνιστάται οι οδηγοί να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Για το Δήμο Αθηναίων το τηλέφωνο για άμεση επέμβαση είναι το 195 ή 210-5277000. Για το Δήμο Πειραιά 210-4194000. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για την παροχή συνδρομής στην Άμεση Δράση, στο ΕΚΑΒ, στην Πυροσβεστική, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας στον αριθμό 2105232821.

    Οι παγωμένοι δρόμοι εμποδίζουν και την ομαλή λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών κυρίως σε Κηφισιά, Δραπετσώνα και σε σημεία του Ηρακλείου. Η τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών του ΟΑΣΑ 185 προς το παρόν δεν λειτουργεί, ωστόσο έγινε γνωστό ότι εκτός κυκλοφορίας παραμένουν μέχρι στιγμής οι γραμμές: 504, 522, 523, 525, 640, 641, 642, 701, 704, 746, 747,749, 832, 833 και 875. Μερικώς λειτουργούν οι γραμμές: 075, 203, 206, 208, 212, 237, 608, 711, 208, 412.

    Δυσκολίες και στην Περιφέρεια

    Στην περιφέρεια, μη προσπελάσιμοι παραμένουν οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας στην Πέλλα και Καρπενησίου στην Ευρυτανία.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζεται σε μεγάλο μέρος του ορεινού κυρίως οδικού δικτύου σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Φλώρινα, Αιτωλία, αχαία, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Μεσσηνία αλλά και σε Χίο, Σάμο, Κάρπαθο, Τήνο και Ρέθυμνο.

    Ειδικότερα στην Εύβοια προβλήτα καταγράφονται μεταξύ άλλων στην επαρχιακή οδό που συνδέει Στενή Στρόπωνες - Λάγαρη - Μετόχι - Αγ. Αθανασίου - Γλυφάδα - Σταυρός - Αγ. Σοφία.

    Στην Αρκαδία κυρίως στην επαρχιακή οδό Τρίπολης - Λεβιδίου - Νεμέας, από 38ο έως 45ο χλμ.

    Στα Χανιά το επαρχιακό οδικό δίκτυο Καντάνου και η επαρχιακή οδός Χανίων - Ομαλού. Στο Ηράκλειο στα Δημοτικά διαμερίσματα Αχεντριάς, Εθίας, Πρινιά, Καπετανιάδων, Παρανύμφων, Κρότου, Τριών Εκκλησιών, Ι.Μ. Κούδουμα.

    Στο Λασίθι σε όλο το οδικό δίκτυο Οροπεδίου αλλά και στο δρόμο που οδηγεί από το Οροπέδιο στο Ηράκλειο.

    Αποκλεισμένα παραμένουν 19 χωριά στην Εύβοια, 53 στα Χανιά και 16 δημοτικά Διαμερίσματα στο Οροπέδιο Λασιθίου.

    Στα βόρεια, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο νομό Πέλλας. Αλυσίδες λόγω παγετού απαιτούνται σε ορισμένα σημεία των δρόμων, που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών στο νομό Ημαθίας και της Βασιλίτσας στο νομό Γρεβενών. Απαραίτητες οι αλυσίδες και στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου.

    Κλειστά σχολεία

    Κλειστοί θα παραμείνουν και σήμερα οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων και όλα τα σχολεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, του Πειραιά , των νησιών του Αργοσαρωνικού, των Κυκλάδων, της Εύβοιας και της ορεινής Κορινθίας.

    Στην Καστοριά θα ανοίξουν μία ώρα αργότερα, στο Ηράκλειο θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία εκτός αυτά που ανήκουν στους δήμους Αλικαρνασσού, Γαζίου και Ηρακλείου.

    Στα Χανιά όλα τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, εκτός από τους δήμους Σφακίων, Σελίνου, Κάνδανου και Πελεκάνου.

    Στο Ρέθυμνο, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία, εκτός από το κέντρο της πόλης, ενώ στο Λασίθι θα είναι κλειστά μόνο στο Οροπέδιο και γύρω απ αυτό.

    Κλειστά θα παραμείνουν είτε όλη τη μέρα είτε για κάποιες πρωινές ώρες όλα τα περιφερειακά σχολεία της Φθιώτιδας ενώ αντίθετα θα λειτουργήσουν κανονικά όσα βρίσκονται μέσα στην Λαμία.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της νομαρχίας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους δήμους Αταλάντης, Λιανοκλαδίου, Οπουντίων, Δομοκού, Ελάτειας, Τιθορέας, Λιβανατών και Ξυνιάδας.

    Μετά τις 10 αύριο το πρωί θα ανοίξουν τα σχολεία στον Αγ. Κων/νο, την Αμφίκλεια, και την Μακρακώμη. Όλα τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν κανονικά

    Τα σχολεία στην Ευρυτανία θα λειτουργήσουν μετά από απόφαση που πήρε ο Νομάρχης.

    Κλειστά θα μείνουν τα περισσότερα τριτοβάθμια ιδρύματα που λειτουργούν στην Αττική, με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Πειραιά, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς επίσης και ορισμένα τμήματα του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φοιτητές καλούνται να επικοινωνούν με τις Γραμματείες των Σχολών τους, προκειμένου να πληροφορηθούν ποια είναι τα τμήματα που θα λειτουργήσουν.

    Κανονικά λειτουργούν σήμερα, τα ποινικά, πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια και οι αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

    Πρόγνωση καιρού

    Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται σε όλη τη χώρα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί όμως κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 12 έως 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μείον 8 έως 11 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από μείον 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Γενικά αίθριο καιρό, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία από μείον 2 έως 11 και από μείον 3 έως 7 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    [02] Κόσμος

    Παραιτήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο

    19/2/2008 10:10:00 πμ

    Ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε σήμερα πως εγκαταλείπει την προεδρία της Κούβας μετά περίπου μισό αιώνα, μεταδίδει η επίσημη ηλεκτρονική σελίδα του κουβανικού καθεστώτος Granma. "Δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ --επαναλαμβάνω-- δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή", γράφει ο Κάστρο ο οποίος εδώ και 19 μήνες δεν ασκούσε τα καθήκοντά του λόγω ασθενείας.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή -Μπακογιάννη

    Συνομιλίες στην Αθήνα για το Σκοπιανό

    19/2/2008 10:21:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενόψει και της έναρξης του 2ου γύρου συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα. Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών η κ. Μπακογιάννη θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τους πρεσβευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολάι Ντιμιτρόφ. Ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, φέρεται έτοιμος να καταθέσει την τελική του πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας.

    Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και με αυτό το στόχο προσέρχεται στο διάλογο είπε στη ΝΕΤ 105.8 ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Koυμουτσάκος. Εκτίμησε ότι ο Μάθιου Νίμιτς θα καταθέσει νέα δέσμη ιδεών που είναι καλύτερα επεξεργασμένη ενώ δεν απέκλεισε να κομίζει και πρόταση για την ονομασία. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει να δημιουργηθούν συμμαχικές σχέσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ, αν δεν βρεθεί λύση στο όνομα, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [04] Κόσμος

    Η Σερβία "ακύρωσε" την απόφαση του Κοσόβου

    19/2/2008 8:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 10:49:54 πμ)

    Η σερβική βουλή "ακύρωσε" χθες βράδυ τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, κάνοντας λόγο για απόφαση προσωρινής κυβέρνησης, που παραβιάζει την ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας. Επίσης, ανακαλούν τους πρέσβεις από όσες χώρες αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της επαρχίας, με πρώτες τις ΗΠΑ. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στην Τανζανία, ο Τζορτζ Μπους έσπευσε να δηλώσει ότι "οι Κοσοβάροι είναι πλέον ανεξάρτητοι" και πως η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει την ειρήνη στα Βαλκάνια. "Σύντομα θα συνάψουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το έθνος του Κοσόβου", πρόσθεσε.

    Στην Νέα Υόρκη, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς στην χθεσινοβραδινή του ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε ότι "δεκάδες" άλλες περιοχές μπορεί να ακολουθήσουν την ενέργεια του Κοσόβου χρησιμοποιώντας βία εάν χρειαστεί. Ο Τάντιτς κάλεσε τα 15 κράτη -μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ακυρώσουν την διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο Τάντιτς υποστηρίχθηκε από την Ρωσία και την Κίνα, ενώ μικρότερα κράτη στο Συμβούλιο, όπως η Νότια Αφρική και το Βιετνάμ προειδοποίησαν για σοβαρές συνέπειες, αλλά δεν ενέκριναν ούτε απέρριψαν ανοικτά την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ, έκρηξη σημειώθηκε στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, κοντά σε κτίριο που στεγάζει την αστυνομία του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η έκρηξη έγινε στο βόρειο τμήμα της πόλης όπου κατοικούν 20.000 Σέρβοι, ενώ στο νότιο τμήμα της κατοικούν 80.000 Αλβανοί. Προχθές Κυριακή αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχαν εκτοξευθεί χειροβομβίδες εναντίον γραφείων της ΕΕ.

    Διχασμένη η ΕΕ

    Από την άλλη οι υπουργοί Εξωτερικών των "27" κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη συνεδρίαση που είχαν χθες για το θέμα, δεν πέτυχαν κοινή στάση, οπότε κατέληξαν πως: κάθε χώρα-μέλος θα αποφασίσει ξεχωριστά αν θα προχωρήσει στην επίμαχη αναγνώριση του Κοσόβου. Το κείμενο θέσεων τονίζει ότι στόχος είναι η διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. "Η Ελλάδα θα λάβει τις όποιες αποφάσεις της σε επόμενο στάδιο, αφού εξετάσει σε βάθος όλες τις εξελίξεις, τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και στα συμφέροντα της χώρας", δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Την ίδια ώρα, η Μόσχα, η οποία είχε εξαρχής αντιδράσει έντονα καλώντας τον ΟΗΕ να κηρύξει άκυρη την ανεξαρτησία, επισείει τον κίνδυνο να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για όσες εθνότητες διεκδικούν ανεξάρτητη κρατική οντότητα. Σήμερα μάλιστα, ο Τύπος χαρακτηρίζει το Κόσοβο "διεθνώς αναγνωρισμένη βόμβα", που πυροδότησαν οι Αλβανοί αυτονομιστές του Κοσόβου.

    "Το ανεξάρτητο Κόσοβο θα ανατινάξει την ΕΕ εκ των έσω", αναφέρει ενδεικτικά η εφημερίδα R-B-K, υπενθυμίζοντας ότι "το Κόσοβο σήμερα είναι το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο ναρκωτικών" ενώ ταυτόχρονα επικαλείται ειδικούς που αναφέρονται στους "στενούς δεσμούς των Αλβανών του Κοσόβου με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα".

    Η κυβέρνηση του Καναδά "εκτιμάει" την κατάσταση ύστερα από την απόφαση του Κοσόβου να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στην Οτάβα.

    Η Ρουμανία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι υπογραμμίζοντας τους φόβους ότι μία τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει αυτονομιστικές ενέργειες στα Βαλκάνια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μίλαν Ροτσεν από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η χώρα του "θα αναγνωρίσει το Κόσοβο όταν εκτιμήσει ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια". Στις 6 Απριλίου διεξάγονται στο Μαυροβούνιο προεδρικές εκλογές.

    [05] Κόσμος

    Ήττα για το κόμμα του Μουσάραφ

    19/2/2008 9:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 10:52:39 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Σημαντικό προβάδισμα στην αντιπολίτευση δίνουν τα ανεπίσημα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα αρκετά ανώτερα στελέχη του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου PML, που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μουσάραφ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του και πρώην πρωθυπουργού Τσόντρι Σουτζάατ Χουσέιν, φαίνεται να χάνουν τις έδρες τους.

    Ενισχυμένα με ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 30% και με 50 έδρες έκαστο εμφανίζονται το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα PPP της δολοφονηθείσας ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο και το κόμμα PML-N του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, με το πρώτο να έρχεται πρώτο με μικρή διαφορά. Το βασικό κόμμα του υποστηρίζει τον Μουσάραφ, αλλά και οι παραδοσιακοί του σύμμαχοι, δεν κερδίζουν παρά μόνο 57 έδρες στην Εθνοσυνέλευση σε 241 εκλογικές περιφέρειες και ακόμα και αν κερδίσουν το σύνολο αυτών που υπολείπονται δεν θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 272 εδρών.

    Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά σήμερα, εντούτοις ομάδες οπαδών της αντιπολίτευσης γιορτάζουν ήδη στους δρόμους της Λαχώρης, του Ραβαλπίντι και στο Καράτσι.

    Ο Μουσάραφ, ο οποίος δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος, δήλωσε χθες ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε κερδίσει για να υπάρξει δημοκρατία στην χώρα στην οποία οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται τα τελευταία 60 χρόνια μεταξύ στρατιωτικών και μη."Είναι η ετυμηγορία του έθνους. Όλοι πρέπει να δεχθούν τα αποτελέσματα και σ αυτούς συμπεριλαμβάνομαι και εγώ", τόνισε προς την κρατική τηλεόραση.

    Βίαια επεισόδια την παραμονή των εκλογών

    Εν τω μεταξύ, 15 νεκροί, μεταξύ αυτών κι ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης, και 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη χώρα την παραμονή των βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών. Οι έξι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων παρατάξεων στην επαρχία Πεντζάμπ. Άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν σε παρόμοια περιστατικά στην επαρχία Σιντ και ένα στην περιοχή του Κάρακ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Επίσης άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου υποψηφίου του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ στη Λαχώρη, στην επαρχία Πεντζάμπ. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο υποψήφιος Ασίφ Άσραφ, όπως και τέσσερις οικείοι του.

    Ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν νέες βομβιστικές επιθέσεις, ο φόβος όμως για το ενδεχόμενο κράτησε στα σπίτια τους πολλούς ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα η προσέλευση στις κάλπες να μην ξεπεράσει το 40%.

    [06] Κόσμος

    Φαβορί θεωρείται ο Ομπάμα

    Προκριματικές σε Ουϊσκόνσιν και Χαβάη

    19/2/2008 10:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών διεξάγονται σήμερα στο Ουϊσκόνσιν και τη Χαβάη με τον Μπάρακ Ομπάμα να έχει το προβάδισμα -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- και την Χίλαρι Κλίντον να ελπίζει ότι θα βάλει τέλος στις συνεχείς νίκες του αντιπάλου της ενόψει και των μεγάλων αναμετρήσεων του Μαρτίου σε Τέξας και Οχάιο.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ομπάμα θα νικήσει εύκολα στη γενέτειρά του, Χαβάη, αλλά στο Ουισκόνσιν η μάχη είναι αμφίρροπη. Οι δύο πολιτείες δίνουν 94 εκλέκτορες για το συνέδριο των Δημοκρατικών. Οι κάλπες στο Ουϊσκόνσιν κλείνουν στις 04.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης και στη Χαβάη στις 07.00.

    Το βλέμμα των δύο αντιπάλων για το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι πάντως από τώρα στραμμένο στις δύο μεγάλες πολιτείες του Οχάιο και του Τέξας ,όπου διεξάγονται προκριματικές εκλογές στις 4 Μαρτίου με "βραβείο" 334 εκλέκτορες. Η Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται φαβορί και στις δύο πολιτείες με τις περισσότερεςς δημοσκοπήσεις να της δίνουν προβάδισμα έως και 10 ποσοστιαίων μονάδων.Μία δημοσκόπηση που είδε χθες τη δημοσιότητα δείχνει πάντως ότι στο Τέξας η αναμέτρηση θα είναι σκληρή.

    Η Χίλαρι βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Οχάιο και ο Ομπάμα μεταβαίνει σήμερα στο Τέξας.

    [07] Κόσμος

    Σύλληψη Ιταλού νονού της Μαφίας

    19/2/2008 9:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 11:11:59 πμ)

    Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της πανίσχυρης μαφίας της Καλαβρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο.

    Ο Πασκουάλε Κοντέλο,57 ετών, συνελήφθη σε ένα σπίτι στο Ρέτζιο Καλάμπρια στο νότιο άκρο της ηπειρωτικής χώρας, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Αλλες λεπτομέρειες για την σύλληψή του δεν έγιναν γνωστές.

    Σε δηλώσεις του ο Αμάτο ανέφερε ότι ο Κοντέλο ήταν ο υπ αριθμόν ένα ηγέτης της "Ντρανγκέτα", όπως ονομάζεται η μαφία της Καλαβρίας, η οποία μέσω,κυρίως, της διακίνησης των ναρκωτικών είχε γίνει πολύ πιο ισχυρή από την περισσότερο γνωστή σικελική.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Αnsa, ο Κοντέλο διέφευγε την σύλληψη από το τέλος της δεκαετίας του 80.Το 1989 είχε καταδικαστεί σε ισόβια για ένα φόνο

    [08] Κόσμος

    Εκλογές στην Αρμενία

    19/2/2008 9:17:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άνοιξαν οι κάλπες στην Αρμενία για τις προεδρικές εκλογές, μεγάλο φαβορί των οποίων φέρεται ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Οι περίπου 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας θα μπορούν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα μέχρι τις 8 το βράδυ, τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας).

    Ο απερχόμενος πρόεδρος, Ρόμπερτ Κοτσαριάν, δεν μπορούσε να είναι και πάλι υποψήφιος αφού έχει ολοκληρώσει δύο συνεχόμενες πενταετείς θητείες.

    Ο "δελφίνος" του, Σερζ Σαρκισιάν, 53 ετών, θεωρείται ο επικρατέστερος των εννέα υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία και οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 50%.

    Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% από τον πρώτο γύρο, τότε ο πρόεδρος θα αναδειχθεί σε δεύτερο γύρο.

    [09] Κόσμος

    Στους 24 ο αριθμός των νεκρών

    Έκρηξη σε κινεζικό ορυχείο

    19/2/2008 9:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 24 σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα παράνομο ορυχείο σιδήρου στην βόρεια Κίνα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το δυστύχημα σημειώθηκε την Κυριακή σε ένα ορυχείο στην επαρχία Χεμπέι.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε μία υπόγεια στοά και τα αίτιά της δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.Ο ιδιοκτήτης διέφυγε και καταζητείται από την αστυνομία.

    [10] Κοινωνία

    Απεργία στους ΟΤΑ

    19/2/2008 8:40:00 πμ

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενη, όπως αναφέρεται, για τα σχέδια της κυβέρνησης για ενοποίηση των δύο Ταμείων του κλάδου (Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.), στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

    Οι εργαζόμενοι οργανώνουν συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, της ίδιας μέρας, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, στην περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδιά της, η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ -ΟΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο θα προβλέπει επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα: 24ωρη απεργία την Παρασκευή 7 Μαρτίου. Αποχή από την εργασία Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 8, 9 και 10 Μαρτίου. 48ωρη απεργία την Τρίτη και Τετάρτη 11 και 12 Μαρτίου. Σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008 για την παραπέρα κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούν επίσης:

    1. Την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων. Την ασφάλιση όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. 2. Την κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην φαρμακευτική περίθαλψη. 3. Την βελτίωση των παροχών των Ταμείων, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (Υγειονομικού και Διοικητικού) για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.

    [11] Κοινωνία

    Ασθενής δόνηση στην Αθήνα

    19/2/2008 7:38:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στην Αθήνα λίγα λεπτά μετά τις 7 το πρωί. Το επίκεντρο της εντοπίστηκε στην περιοχή της Πάρνηθας, νότια της Φυλής. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 February 2008 - 9:56:35 UTC