Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βελιγράδι: Βίαια επεισόδια
  • [02] Κούβα: Την Κυριακή ο διάδοχος του Κάστρο
  • [03] Κανονικά τα δρομολόγια του ηλεκτρικού
  • [04] Καπνοί σε κατάστημα στην Αθήνα
  • [05] Ντιμπέιτ Ομπάμα-Κλίντον στο Τέξας
  • [06] Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία
  • [07] Βενεζουέλα: Συντριβή αεροσκάφους με 46 επιβάτες
  • [08] O Ολυμπιακός λύγισε στη Μαδρίτη

    [01] Κόσμος

    Στη διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

    Βελιγράδι: Βίαια επεισόδια

    22/2/2008 9:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2008 10:54:19 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δραματική τροπή πήρε η μαζική διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, που οργανώθηκε χθες βράδυ στο Βελιγράδι. Νεαροί Σέρβοι πυρπόλησαν δυτικές πρεσβείες και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην αμερικανική πρεσβεία. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για ένα νεκρό, περισσότερους από 150 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές. Οι σερβικές αρχές εντόπισαν ένα απανθρακωμένο σώμα στο προαύλιο της αμερικανικής πρεσβείας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Μπέτα" ότι το θύμα κάηκε ολοσχερώς και θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του DNA για να εξακριβωθεί η ταυτότητά του. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της πρεσβείας το πτώμα δεν ανήκει σε κάποιον υπάλληλο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα πτώμα εντοπίστηκε στο χώρο της πρεσβείας που πυρπολήθηκε", δήλωσε η εκπρόσωπος Ρίαν Χάρις. "Όμως είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται για κάποιον εργαζόμενο στην πρεσβεία. Όλοι οι υπάλληλοι είναι ασφαλείς", τόνισε. Μία ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην πρεσβεία, στο περιθώριο της ογκώδους ειρηνικής συγκέντρωσης που είχε οργανωθεί στο κέντρο του Βελιγραδίου, μπροστά στο Κοινοβούλιο κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και στην οποία συμμετείχαν περίπου 150.000 άνθρωποι . "Η σερβική αστυνομία θα πρέπει να προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου" του ατόμου που βρέθηκε στην πρεσβεία, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, πρόσθεσε η Χάρις. "Όμως είμαστε βέβαιοι ότι ο θάνατός του δεν προήλθε από συγκρούσεις του προσωπικού της υπηρεσίας ασφαλείας της πρεσβείας με τους διαδηλωτές", κατέληξε. Η πρεσβεία πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στο κέντρο του Βελιγραδίου εναντίον της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Η φωτιά φαίνεται ότι εξαπλώθηκε στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του κτηρίου.

    Οι διαδηλωτές προσπάθησαν, επίσης, να πυρπολήσουν την πρεσβεία της Κροατίας, ενώ προκάλεσαν ζημιές στις πρεσβείες της Τουρκίας και του Βελγίου. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας περιέθαλψε 150 άτομα. Οι περισσότεροι έφεραν ελαφρά τραύματα και πήραν γρήγορα εξιτήριο. Τρία άτομα κρατήθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία, μεταξύ των οποίων κι ένας Ολλανδός δημοσιογράφος που φέρει κάταγμα στα πλευρά. Άλλοι δύο δημοσιογράφοι της Ρωσικής τηλεόρασης "Russian Today" ξυλοκοπήθηκαν από διαδηλωτές την ώρα που κάλυπταν το ρεπορτάζ έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Επίθεση δέχθηκε και το τηλεοπτικό συνεργείο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS).

    Στο ανακοινωθέν της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βελιγραδίου αναφέρεται, επίσης, ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε φαστ φουντ αμερικανικών συμφερόντων, πέταξαν βόμβα μολότοφ σε καφετέρια, πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο, κατέστρεψαν ένα λεωφορείο και ένα τραμ. Επίσης, στο κέντρο της πόλης επιδόθηκαν σε λεηλασίες και βανδαλισμούς, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων, καταστρέφοντας φωτεινούς σηματοδότες και πυρπολώντας κάδους απορριμμάτων.

    Η αστυνομία συνέλαβε 100 άτομα και ανακοίνωσε ότι θα προβεί και σε νέες συλλήψεις, όταν θα εξετάσει το οπτικό υλικό που συγκέντρωσε από τα επεισόδια.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμαρτυρήθηκαν επισήμως στη σερβική Κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτη" την κατάσταση που οδήγησε στην πυρπόληση της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, τηλεφώνησε στο Πρωθυπουργό και στον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και Βουκ Γέρεμιτς, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εισβολή των διαδηλωτών στην πρεσβεία και για την "ανεπαρκή" ασφάλεια που προσέφεραν οι σερβικές δυνάμεις.

    "Το μήνυμα (που μετέφερε ο Μπερνς) ήταν σαφέστατο: η κατάσταση ήταν απαράδεκτη, θα έπρεπε να λάβουν αμέσως μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η πρεσβεία και το προσωπικό της δεν θα δέχονταν επίθεση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο Μακόρμακ επιβεβαίωσε ότι στην πρεσβεία βρέθηκε ένα απανθρακωμένο πτώμα, όμως διευκρίνισε ότι όλοι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι σε αυτήν είναι σώοι και ασφαλείς.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χτες το βράδυ τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι εναντίον πρεσβειών και υπενθύμισε την αρχή του απαραβίαστου που διέπει τις διπλωματικές αποστολές.

    "Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο τις επιθέσεις του πλήθους εναντίον πρεσβειών στο Βελιγράδι που προκάλεσαν ζημιές στα κτήρια και έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό", δήλωσε ο πρεσβευτής του Παναμά, Ρικάρντο Αλμπέρτο Αρίας, που προεδρεύει του Σώματος. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι Κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέσα για να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές.

    Τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι καταδίκασε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες να δείξουν "αυτοσυγκράτηση".

    "Οι ταραχές είναι εντελώς απαράδεκτες, κάνουμε έκκληση για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και επίδειξη υπευθυνότητας", είπε η εκπρόσωπος του Σολάνα, Κριστίνα Γκάλατς, σε μια σύντομη δήλωσή της τη νύχτα της Πέμπτης.

    Απαράδεκτες και λυπηρές ενέργειες εξτρεμιστών χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, τις επιθέσεις εναντίον των ξένων πρεσβειών και επιχειρήσεων. "Πλήττουν την εικόνα της Σερβίας στο εξωτερικό, δεν εκπροσωπούν τα αισθήματα του σερβικού λαού", είπε ο Γέρεμιτς σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    "Η σερβική κυβέρνηση είναι ανένδοτη. Οι βίαιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές στους δρόμους του Βελιγραδίου ή οπουδήποτε αλλού στη Σερβία", πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, επανέλαβε το βράδυ της Πέμπτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και υποστήριξε ότι η διαδικασία που οδήγησε στην ανακήρυξή της δεν ήταν "συνετή".

    Η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία "επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που απαιτούν η διεθνής νομιμότητα και τα Ηνωμένα Έθνη", πρόσθεσε.

    "Μου φαίνεται ανησυχητικό ότι διαδικασίες όπως αυτή, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, αφορούν εδαφική διαίρεση, γίνονται χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς νομιμότητας", είπε ο Θαπατέρο, παραδεχόμενος ότι η "τραγική" κατάσταση που έζησαν τα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια "δεν έχει προηγούμενο" στην Ευρώπη.

    Μέχρι σήμερα επτά χώρες έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (Κίνα, Γεωργία, Μολδαβία, Ρωσία, Σερβία, Σρι Λάνκα και Βενεζουέλα). Δεκαεπτά χώρες, μεταξύ των οποίων και δέκα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

    [02] Κόσμος

    Κούβα: Την Κυριακή ο διάδοχος του Κάστρο

    22/2/2008 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το διάδοχο του Φιντέλ Κάστρο θα ψηφίσουν την Κυριακή οι 614 βουλευτές της νέας κουβανικής Εθνοσυνέλευσης που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Ιανουαρίου. Ο 76χρονος Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ, θεωρείται φαβορί. Νούμερο δύο του καθεστώτος και Υπουργός Άμυνας από το 1959, ο Ραούλ Κάστρο αντικαθιστούσε τον αδελφό του στην εξουσία από τις 31 Ιουλίου του 2006. Από τη "νέα" γενιά, ο 56χρονος γιατρός Κάρλος Λάγκε, ένας από τους πέντε αντιπροέδρους του Συμβουλίου του Κράτους θεωρείται αουτσάιντερ σε περίπτωση που ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο θα αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε μια ριζική ανανέωση της κουβανικής ηγεσίας. Η Εθνοσυνέλευση, που αποτελείται στην πλειοψηφία της από μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί της Κυριακής (17:00 ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών. Οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μόνο τη σύντομη ομιλία του προέδρου της Ρικάρντο Αλαρκόν.

    Μετά τη σύντομη αυτή ομιλία, η Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει τα 31 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους και τον πρόεδρό του, το νέο ηγέτη της χώρας.

    Το Συμβούλιο του Κράτους, που θεσπίστηκε το 1976, περιλαμβάνει έναν πρώτο αντιπρόεδρο -τον τίτλο αυτό έχει μέχρι τώρα ο Ραούλ Κάστρο- και πέντε αντιπροέδρους.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρώτος αντιπρόεδρος αντικαθιστά τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας. Από τα 31 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους που ορίστηκε στις προηγούμενες εκλογές το 2003, τα 27 παραμένουν στη θέση τους. Οι άλλοι τέσσερις παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν. Τα 11 από τα μέλη ανήκουν στο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Στα 32 χρόνια της ζωής του Συμβουλίου του Κράτους, οι Κουβανοί είδαν μόνο μια φορά όλα τα μέλη του συγκεντρωμένα, όταν μετά από αίτημα του Φιντέλ Κάστρο υπερψήφισαν με ανάταση του χεριού μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την θανατική ποινή του ήρωα του κουβανικού στρατού στρατηγού Αρνάλντο Οτσόα που κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών και εκτελέστηκε τον Ιούλιο του 1989.

    [03] Κοινωνία

    Κανονικά τα δρομολόγια του ηλεκτρικού

    22/2/2008 10:44:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Κανονικά πραγματοποιούνται αυτή την ώρα τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού, καθώς είχε διακοπεί προσωρινά το πρωί η λειτουργία του στο σταθμό της Ομόνοιας και εκινείτο μόνο από Πειραιά μέχρι Θησείο και από Αττική μέχρι Κηφισιά. Ο λόγος που υπήρξε πρόβλημα στα δρομολόγια του ηλεκτρικού ήταν η απόπειρα αυτοκτονίας που πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί στο σταθμό της Ομόνοιας ένας 25χρονος, αγνώστων στοιχείων. Τον νεαρό παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    [04] Κοινωνία

    Καπνοί σε κατάστημα στην Αθήνα

    22/2/2008 10:34:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από υπόγειο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, χωρίς όμως να υπάρχει φλόγα. Το κατάστημα βρίσκεται Σοφοκλέους και Μένανδρου στο κέντρο της Αθήνας. Επί τόπου βρίσκονται 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Η περιοχή έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας.

    [05] Κόσμος

    Ντιμπέιτ Ομπάμα-Κλίντον στο Τέξας

    22/2/2008 9:34:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αμφιβολίες για τις ηγετικές ικανότητες του Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε η Χίλαρι Κλίντον, αλλά στο τέλος της τηλεοπτικής μονομαχίας των δύο υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών, παραδέχτηκε πως "ό,τι κι αν συμβεί θα είμαστε καλά" και έσφιξε το χέρι του αντιπάλου της. Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, που η πολιτική επιβίωσή της εξαρτάται από τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στο Τέξας και στο Οχάιο, στις 4 Μαρτίου, στη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα του Ομπάμα να αναλάβει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξε ότι έχει μικρή εμπειρία και τον επέκρινε ότι δανείζεται φράσεις τρίτων και τις χρησιμοποιεί στις προεκλογικές ομιλίες του. Ακολουθώντας την τακτική της φορτισμένης συναισθηματικά εμφάνισης, μετά τα δάκρυα στο Νιου Χαμσάιρ, η Χίλαρι Κλίντον υπενθύμισε ότι "έχει ζήσει κρίσεις και προκλήσεις" στη ζωή της - αναφερόμενη στις πολιτικές μάχες επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των "κρίσεων και των προκλήσεων" που έζησε και πρόσθεσε ότι αυτές "δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το τι περνούν κάθε μέρα οι πολίτες σ όλη τη χώρα".

    Στο τέλος της τηλεοπτικής αναμέτρησης η Χίλαρι Κλίντον κοιτώντας τον Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως "ό,τι κι αν συμβεί, θα είμαστε καλά". Ο Μπαράκ Ομπάδα έδειξε να συμφωνεί με την αντίπαλό του και οι δύο έσφιξαν τα χέρια.

    Η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα πήγαν στην τηλεοπτική μονομαχία με διαφορετικούς στόχους: Ο γερουσιαστής από το Ιλινόις θέλει να διαφυλάξει το προβάδισμα που έχει μετά από 10 συνεχόμενες νίκες, ενώ η πρώην Πρώτη Κυρία θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες της να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News, στο Τέξας, η Χίλαρι Κλίντον έχει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 48% και ο Ομπάμα ποσοστό 47%. Στο Οχάιο όμως, η Χίλαρι Κλίντον έχει σαφές προβάδισμα - 50% πρόθεση ψήφου έναντι 43% του Ομπάμα.

    [06] Κόσμος

    Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία

    22/2/2008 8:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2008 9:04:14 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έντεκα νεκροί και χιλιάδες άστεγοι είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στα νησιά Ιάβα και Νούσα Τενγκάρα Τιμούρ, στην Ινδονησία. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια μέσα σε τόνους λάσπης στην κεντρική Ιάβα, όπου ορισμένες πόλεις έχουν κατακλυστεί από τα νερά, που φτάνουν μέχρι τα δύο μέτρα. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Ιάβα και δύο στο νησιωτικό σύμπλεγμα Νούσα Τενγκάρα Τιμούρ, σύμφωνα με τις αρχές. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπερχείλισε ο ποταμός Μπενγκαουάν Σόλο, στην κεντρική Ιάβα, ύστερα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 120 ανθρώπων.

    [07] Κόσμος

    Βενεζουέλα: Συντριβή αεροσκάφους με 46 επιβάτες

    22/2/2008 8:39:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην περιοχή Πάραμο Πιέδρα, σε ύψος 4750 μέτρων εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους που χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Μερίδα, στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Union Radio. Επικαλούμενο τον επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Χεράρδο Ρόχας, το ραδιοφωνικό δίκτυο μεταδίδει ότι τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν ήδη στην περιοχή αυτή των Άνδεων, περίπου 680 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καράκας, παρόλο που είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των επιβατών και των μελών του πληρώματος του αεροπλάνου. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν από αέρος. Το δικινητήριο αεροπλάνο ATR-42 της εταιρίας Santa Barbara Airlines, με 43 επιβάτες και τριμελές πλήρωμα, χάθηκε από τα ραντάρ 40 λεπτά μετά την απογείωσή του από τη Μερίδα, με προορισμό την πρωτεύουσα Καράκας. Τη στιγμή του δυστυχήματος επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

    [08] Μπάσκετ

    Ρεαλ - Ολυμπιακός 80-70

    O Ολυμπιακός λύγισε στη Μαδρίτη

    22/2/2008 12:06:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη δεύτερη ήττα του σε ισάριθμους αγώνες στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ γνώρισε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν 80-70 από τη Ρεάλ στο «Παλάθιο Βισταλέγκρε» της Μαδρίτης και πλέον το έργο τους για πρόκριση στους «8» δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο. Η ισπανική ομάδα διπλασίασε τις νίκες της και βρίσκεται στην κορυφή του 6ου ομίλου.

    Τα δεκάλεπτα: 27-14, 45-35, 62-53, 80-70

    Η λέξη εφιαλτικό είναι η μόνη που μπορεί να περιγράψει το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο ματς. Τρία διαδοχικά τρίποντα των Μπούλοκ, Τουντσερί και Μουμπρού «έγραψαν» το 9-0 στα πρώτα δυόμισι λεπτά κι ένα ακόμα -πάλι από τον Μουμπρού- διαμόρφωσε το 18-4 στα μισά της πρώτης περιόδου. Αλλά κι όταν οι Ισπανοί άρχισαν να χάνουν κάποια σουτ, είχαν το εύκολο επιθετικό ριμπάουντ, ωσεί... παρόντος του Μαρκ Τζάκσον, και έφτασαν στο +15 (29-14), με την έναρξη της δεύτερης περιόδου.

    Οι «ερυθρόλευκοι» δεν παράτησαν το παιχνίδι, βελτίωσαν την άμυνά τους και με οκτώ αναπάντητους πόντους μείωσαν σε 38-33 στο 18΄, με τον Κουίντελ Γουντς και τους ψηλούς (Μαυροκεφαλίδη, Τσακαλίδη) να δίνουν λύσεις στην επίθεση. Ομως, η... κατάρα των χαμένων αμυντικών ριμπάουντ «χτύπησε» ξανά τους Πειραιώτες, που είδαν τους Σέκουλιτς και Ρέγες να ανανεώνουν τρεις επιθέσεις της Ρεάλ στο τελευταίο λεπτό και τον Τουντσερί με τρίποντο στην εκπνοή να διαμορφώνει το σκορ ημιχρόνου σε 45-35.

    Ο Ολυμπιακός έπρεπε να μειώσει γρήγορα τη διαφορά, αν ήθελε να μείνει στη διεκδίκηση της νίκης, αλλά δεν τα κατάφερε. Αντιθέτως, οι γηπεδούχοι είχαν ακόμη ένα ξέσπασμα στα μισά της τρίτης περιόδου, όταν με δύο τρίποντα του Σμιθ κι ένα του Τουντσερί ξέφυγαν με 58-43. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη ισορρόπησαν την κατάσταση στα ριμπάουντ, κερδίζοντας και αυτοί πολλά επιθετικά, περιόρισαν την παραγωγικότητα της Ρεάλ και μείωσαν σε 71-65 (36΄) και 72-67, δυόμισι λεπτά πριν τη λήξη. Ομως, ένα λάθος του Τζάκσον (είχε προηγηθεί φάουλ σε βάρος του Αμερικανού) και δύο αντιαθλητικά φάουλ που χρέωσαν οι διαιτητές στους Γουντς και Τεόντοσιτς δεν επέτρεψαν στην ελληνική ομάδα να φτάσει σε απόσταση «αναπνοής» και ο Μπούλοκ με τρίποντο δύο λεπτά πριν τη λήξη (77-67) «σφράγισε» τη νίκη της Ρεάλ.

    Διαιτητές: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Σουτούλοβιτς (Σερβία), Σαμπόν (Γαλλία)

    Οι συνθέσεις:

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζοάν Πλάθα): Πελεκάνος 7 (1), Σμιθ 13 (3), Σέκουλιτς 6, Ρέγες 8, Μουμπρού 16 (2), Ερβέλ, Ιτούρμπε 3 (1), Τουντσερί 9 (3), Μπούλοκ 14 (3), Γιουλ, Λόπεθ 4 (1)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 3, Γουντς 11 (1), Σεϊμπούτις, Τσακαλίδης 6, Γκριρ 15 (1), Μαυροκεφαλίδης 9, Βασιλόπουλος 10 (1), Πρίντεζης, Τεόντοσιτς 5 (1), Τζάκσον 11


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 February 2008 - 9:50:40 UTC