Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πετρέλαιο: Νέο ιστορικό ρεκόρ
  • [02] Ταϊλάνδη: Σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ
  • [03] Κρίσιμο ντιμπέιτ για Ομπάμα-Κλίντον
  • [04] Σεισμός "ταρακούνησε" τη Βρετανία
  • [05] ΗΠΑ: Πολύωρο μπλακ άουτ στη Φλόριντα
  • [06] Δυνατές κόντρες για το Κύπελλο

    [01] Οικονομία

    Στα 101,71 δολάρια το ελαφρό αργό στη Νέα Υόρκη

    Πετρέλαιο: Νέο ιστορικό ρεκόρ

    27/2/2008 9:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 11:28:20 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέο ιστορικό ρεκόρ για τις αγορές πετρελαίου σήμερα, με το ελαφρό αργό στη Νέα Υόρκη να φτάνει τα 101,71 δολάρια το βαρέλι και το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας να φτάνει στην αγορά του Λονδίνου τα 100,30 δολάρια το βαρέλι. Κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 100 δολαρίων κυμαινόταν νωρίτερα η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία. Στο μεταξύ το ελαφρό αργό σταθεροποιείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, εν αναμονή της Συνόδου του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του Μπρεντ κατέγραφε το πρωί αύξηση 28 σεντς και είχε διαμορφωθεί στα 99,75 δολάρια, ενώ τα μεσάνυχτα είχε ξεπεράσει προσωρινά το φράγμα των 100 δολαρίων. Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ήταν το πρωί αυξημένη κατά 16 σεντς στα 101,04 δολάρια το βαρέλι, από τα 100,88 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. "Οι τιμές αυξάνονται εξαιτίας και των αρνητικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν χθες", λέει ο αναλυτής Βίκτορ Σουμ της εταιρίας Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη.

    [02] Κόσμος

    Ταϊλάνδη: Σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ

    27/2/2008 11:00:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Λεωφορείο που μετέφερε Ρώσους τουρίστες από το παράκτιο θέρετρο Πατάγια της Ταϊλάνδης σε βουδιστικό ναό στην πρωτεύουσα της χώρας Μπανγκόκ συγκρούσθηκε με άλλο όχημα κι ανατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 11 να τραυματισθούν. Το δυστύχημα σημειώθηκε εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης στον οδικό άξονα Πατάγια-Μπανγκόκ, κοντά στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι, δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Τσαρτσάι Κουαντζάι. Μια Ρωσίδα σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ άλλος ένας τουρίστας εξέπνευσε, καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους εννέα τουρίστες, ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

    [03] Κόσμος

    Πριν τις προκριματικές σε Τέξας και Οχάιο

    Κρίσιμο ντιμπέιτ για Ομπάμα-Κλίντον

    27/2/2008 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σφοδρή ήταν η σύγκρουση χθες Τρίτη μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον -υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ- στην χαρακτηρισθείσα ως κρίσιμη τηλεμαχία τους, ανταλλάσσοντας κατηγορίες περί ψευδών υποσχέσεων σε ζητήματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το εμπόριο, οι διεθνείς σχέσεις και άλλα ζητήματα. Η Κλίντον, που χρειάζεται οπωσδήποτε τις νίκες σε Οχάιο και Τέξας για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της να πάρει το χρίσμα μετά τις 11 συνεχόμενες νίκες του Ομπάμα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αντίπαλό της από την αρχή της συζήτησης, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ στο Οχάιο, με τον Ομπάμα να ανταπαντά επανειλημμένως. Η συζήτηση ήταν οξύτερη στους τόνους από την προηγούμενη στο Τέξας, πάντως λιγότερο επικεντρωμένη σε προσωπικά ζητήματα.

    "Θα έπρεπε να κάνουμε έναν καλό διάλογο με χρήση σωστών πληροφοριών, όχι ψευδών, παραπλανητικών και αφερέγγυων στοιχείων, ειδικά για κάτι τόσο σημαντικό όσο το εάν θα επιτύχουμε ποιότητα και προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους", είπε η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.

    Ο Ομπάμα, γερουσιαστής του Ιλινόι, απάντησε κατηγορώντας την Κλίντον ότι παρουσιάζει παραπλανητική εικόνα όσον αφορά το σχέδιό της για την Υγεία, που επικριτές της υποστηρίζουν ότι μπορεί να σημάνει ότι 15 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ δε θα διαθέτουν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι θέλει να μειώσει τα κόστη της περίθαλψης, να καταστήσει την κάλυψη πιο προσιτή και κατηγόρησε την Κλίντον ότι θέλει να δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στους χαμηλόμισθους Αμερικανούς. "Η Κλίντον, είπε ο Ομπάμα, εξαπολύει μόνιμα επιθέσεις εναντίον μας, και δεν έχουμε παραπονεθεί γι αυτό διότι καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η φύση της εκστρατείας της".

    Η Κλίντον διέψευσε ότι τασσόταν εξαρχής υπέρ της NAFTA, όπως έχει δηλώσει ο Ομπάμα, όμως ο αντίπαλός της επέμεινε τονίζοντας ότι στην εκστρατεία της για να εκλεγεί γερουσιαστής, την είχε παρουσιάσει ως "θετική για τη Νέα Υόρκη και την Αμερική". "Πρέπει να διορθώσουμε τη NAFTA", είπε.

    Η Κλίντον είπε ότι ο Ομπάμα, που τάσσεται εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, είχε το πλεονέκτημα ότι δεν είχε εκλεγεί στη Γερουσία το 2002 και δεν είχε βρεθεί προ της ανάγκης να ψηφίσει για το θέμα. "Δεν είχε ευθύνη", δήλωσε. Ο Ομπάμα ανταπάντησε ότι η ψήφος δημιουργεί αμφιβολίες για την κρίση της Κλίντον, καθώς "διευκόλυνε και κατέστησε δυνατή" την απόφαση του Προέδρου Μπους να εξαπολύσει επίθεση στο Ιράκ.

    Η Κλίντον είπε ότι δε θα ψήφιζε ποτέ "ναι" εάν γνώριζε ότι ο Μπους θα παρέκαμπτε την διπλωματία και θα εξαπέλυσε έναν "προληπτικό πόλεμο".

    Η Κλίντον εξαπέλυσε επίθεση στον αντίπαλό της για το ότι έχει πει πως θα διέτασσε επίθεση "εναντίον του Πακιστάν", ενώ τον κατηγόρησε ότι θέλει να "συναντηθεί με ορισμένους από τους χειρότερους δικτάτορες του κόσμου χωρίς όρους". Ο Ομπάμα απάντησε λέγοντας ότι αυτό που υποστήριξε ήταν πως εάν υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για το ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται στη χώρα αυτή και το Ισλαμαμπάντ δεν μπορούσε να αναλάβει δράση εναντίον του, "θα έπρεπε να το κάνουμε εμείς".

    Η Κλίντον, που υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα καταρτισμένη από τον Ομπάμα σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, δυσκολεύθηκε να θυμηθεί το όνομα του υποψήφιου για τη ρωσική Προεδρία, και φαβορί των εκλογών της Κυριακής, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποκαλώντας τον "Μεντβέντεφ, κάτι" και περιοριζόμενη να πει ότι είναι ο υποψήφιος που είχε "προεπιλέξει ο (σ.σ. απερχόμενος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ) Πούτιν".

    [04] Κόσμος

    4,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ

    Σεισμός "ταρακούνησε" τη Βρετανία

    27/2/2008 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας -μάλλον σπάνιος- σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών ταρακούνησε τμήματα της Βρετανίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε στο Λινκολνσάιρ, 205 χλμ. βόρεια του Λονδίνου ενώ ο σεισμός σημειώθηκε στις 02:56 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ή USGS. "Δεν λάβαμε καμία αναφορά για τραυματισμούς", είπε αξιωματούχος της αστυνομίας στο Λονδίνο. Πολλοί Βρετανοί ξύπνησαν από το σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο Νιούκαστλ, στο Γιορκσάιρ, στο Μάντσεστερ, στο Νόρφολκ και σε τμήματα της Ουαλίας ενώ "ταρακουνήθηκαν" για τα καλά αρκετοί Λονδρέζοι, που ζουν σε ψηλά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας.

    [05] Κόσμος

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα

    ΗΠΑ: Πολύωρο μπλακ άουτ στη Φλόριντα

    27/2/2008 8:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην αμερικανική Πολιτεία της Φλόριντα όταν τέθηκαν εκτός λειτουργίας οκτώ σταθμοί παραγωγής, εκ των οποίων οι πέντε λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια. Περίπου 600.000 με 800.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το μεσημέρι, ενώ η αποκατάσταση των σταθμών προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι χωρίς ρεύμα έμειναν συνολικά 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης επηρεάσθηκαν οι φωτεινοί σηματοδότες, το διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι, οι μονάδες κλιματισμού και χιλιάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα σε ανελκυστήρες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν ακόμα να διευκρινίσουν την αιτία που προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δυνατές κόντρες για το Κύπελλο

    27/2/2008 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα πρώτα παιχνίδια για την 6η φάση, την προημιτελική, του κυπέλλου Ελλάδας φιλοξενεί το σημερινό αγωνιστικό πρόγραμμα. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στον Πειραιά τον Ηρακλή και θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για πρόκριση στην επόμενη φάση. Πολύ σημαντικό είναι και το ματς στην Ξάνθη, μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Αρη, ενώ την Πέμπτη ο Θρασύβουλος υποδέχεται στη Φυλή την Λάρισα. Συνοπτικά το πρόγραμμα:

    ΤΕΤΑΡΤΗ 4. Ξάνθη/Πηγάδια 17:45 Ξάνθη-Αρης Alpha 3. «Γ. Καραϊσκάκης» 20:00 Ολυμπιακός-Ηρακλής Alpha

    ΠΕΜΠΤΗ 2. Δημ. Περιστερίου 17:50 Ατρόμητος-ΟΦΗ Alpha

    5/3/08 1. Δημ. Φυλής 16:30 Θρασύβουλος-Λάρισα

    7η φάση (πρώτοι αγώνες 2/4/2008-αγώνες ρεβάνς 16/4/2008)

    Νικητής ζευγαριού 1-Νικητής ζευγαριού 3 Νικητής ζευγαριού 4-Νικητής ζευγαριού 2

    Ο τελικός αγώνας της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στις 14/5/2008. Υπενθυμίζεται ότι έχει οριστεί το ΟΑΚΑ ως έδρα του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας περιόδου 2007-2008 σε περίπτωση που και οι δύο φιναλίστ εδρεύουν γεωγραφικά νοτίως της Λάρισας, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο αγώνας θα τελεστεί στο Καυταντζόγλειο Στάδιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 February 2008 - 9:50:18 UTC