Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικρή πτώση του πετρελαίου
  • [02] Αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν
  • [03] Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης
  • [04] Διαψεύδει το Ισραήλ
  • [05] Κατηγορίες για μίζες εκατομμυρίων
  • [06] Αναδόμησαν το πρόσωπο του Μπαχ
  • [07] Στα ίχνη κυκλώματος ναρκωτικών
  • [08] "Έρευνα για την "Αλληλεγγύη"
  • [09] Προβάδισμα Ομπάμα

    [01] Οικονομία

    Στα 101,84 δολάρια το βαρέλι

    Μικρή πτώση του πετρελαίου

    29/2/2008 11:21:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου έκλεισε σήμερα με πτώση στο τέλος μιας "ιστορικής" εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας πέρασε διαδοχικά το κατώφλι των 101, 102 και 103 δολαρίων για να φθάσει στο πρωτοφανές ύψος των 103,05 δολαρίων σήμερα το πρωί. Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX), το αμερικανικό αργό για παράδοση τον Απρίλιο έκλεισε στα 101,84 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 75 σεντ σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο Μπρεντ υποχώρησε κατά 80 σεντ και έκλεισε στα 100,10 δολάρια το βαρέλι.

    [02] Κόσμος

    Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

    Αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν

    29/2/2008 8:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/2/2008 9:47:15 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Τουλάχιστον 38 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, έχασαν τη ζωή τους από την βομβιστική επίθεση ενός καμικάζι στην κηδεία ενός αξιωματικού της αστυνομίας ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό από τους γιατρούς και την αστυνομία στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο Δρ. Γιασίρ, τουλάχιστον 34 πτώματα μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο της περιοχής του Σουάτ στο Σαιντού Σαρίφ. Ωστόσο σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της αστυνομίας της περιοχής, Καραμάτ Σαχ ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος καθώς αρκετοί άνθρωποι μετέφεραν τα πτώματα των συγγενών τους στα σπίτια τους για να τα ετοιμάσουν για την κηδεία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τζαβέντ Ικμπάλ Σίμα δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Σουάτ μια ορεινή περιοχή όπου οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν επί μήνες με τους ισλαμιστές μαχητές. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία του αξιωματικού αυτού που ήταν ένας από τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα σε βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητόδρομο στην πόλη Μπανού, κοντά στην περιοχή των φυλών στο βόρειο Ουαζιριστάν.

    [03] Κοινωνία

    Με συμβολαιογραφική πράξη

    Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

    29/2/2008 11:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τα ετερόφυλα ζευγάρια που θέλουν να συμβιώνουν χωρίς γάμο θα μπορούν να επισημοποιούν τη σχέση τους με συμβολαιογραφική πράξη που θα αποτελεί το "σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης" και θα υποκαθιστά τον γάμο. Η πράξη αυτή που θα κατατίθεται στο Ληξιαρχείο και η οποία προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα καθιστά το ζευγάρι συζύγους με σχεδόν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι έγγαμοι, οι οποίοι έχουν τελέσει θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο και τα παιδιά τους που θα γεννιούνται θα είναι νόμιμα.

    Η νέα ρύθμιση, που θα προωθηθεί άμεσα για ψήφιση, στηρίζεται στο άρθρο 8 της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που προστατεύει την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και υπάγει στο προστατευτικό πεδίο της διάταξης και την εξώγαμη συμβίωση.

    [04] Κόσμος

    Για τη Λωρίδα της Γάζας

    Διαψεύδει το Ισραήλ

    29/2/2008 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διαψεύδει το Ισραήλ ότι απείλησε με ολοκαύτωμα τη Λωρίδα της Γάζας και επέρριψε την ευθύνη για τη σύγχυση που προκλήθηκε σε παραπλανητική μετάφραση, που έγινε από ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης, της δήλωσης του Ισραηλινού υφυπουργού Άμυνας. Περίπου 30 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και έξι παιδιά, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες από τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

    [05] Κόσμος

    Μανίλα, Φιλιππίνες

    Κατηγορίες για μίζες εκατομμυρίων

    29/2/2008 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Κλίμα έντασης επικρατεί στις Φιλιππίνες όπου σήμερα διεξάγεται η τρίτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την παραίτηση της προέδρου Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, η οποία κατηγορείται μαζί με τον σύζυγό της για διαφθορά. Στη συγκέντρωση της Μανίλας, η οποία θα γίνει στην κεντρική εμπορική πλατεία της πόλης, θα συμμετέχουν οι πρώην πρόεδροι της χώρας Τζόζεφ Εστράντα και Κοραθόν Ακίνο. Παρόμοιες συγκεντρώσεις όμως θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Επί ποδός η αστυνομία, η οποία έχει αναπτύξει σημεία ελέγχου στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην Μανίλα, ώστε να ελεγχθεί η ομαλή προσέλευση στη συγκέντρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών. Στην ίδια πόλη θα αναπτυχθούν 5.000 αστυνομικοί και 3.000 στρατιώτες για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ τους δρόμους που οδηγούν στο προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα με φορτηγά ύψους 7 μέτρων, φρουρούν εκατοντάδες αστυνομικοί.

    Απαντώντας στις εκκλήσεις οργανώσεων της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει τις κινητοποιήσεις κατά της Αρόγιο, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων στρατηγός Ερμογένης Εσπερόν, επανέλαβε την προσήλωση των ενόπλων δυνάμεων στην υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών. Ο Εσπερόν, ο οποίος το 2004 είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή του στη μαζική νοθεία της εκλογικής διαδικασίας με στόχο να διασφαλιστεί η νίκη της Αρόγιο στις εκλογές, επέκρινε όσους ζητούν την παρέμβαση του στρατού προτείνοντας ως απάντηση την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών διότι ειδάλλως "θα αποτύχει η ωρίμανση του έθνους".

    Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Αρόγιο ξεκίνησαν όταν ένας μάρτυρας που κατέθεσε στη γερουσία δήλωσε ότι ο σύζυγός της και ένας πολιτικός του σύμμαχος, του ζήτησαν 130 εκατομμύρια δολάρια ως προμήθεια από μία συμφωνία που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση.

    Οι εκδηλώσεις εντάθηκαν την προηγούμενη Τρίτη, όταν άλλος μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι η Αρόγιο και ο σύζυγος της πήραν προκαταβολικά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια από τις προμήθειες μιας συμφωνίας ύψους 329 εκ. δολαρίων με την κινεζική εταιρεία ΖΤΕ για τα ευρυζωνικά δίκτυα. Τόσο η Αρόγιο, η οποία έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της που λήγει το 2010, όσο και ο σύζυγος της αλλά και οι πολιτικοί της φίλοι που έχουν κατηγορηθεί, αρνούνται ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα.

    [06] Πολιτισμός

    Λονδίνο, Βρετανία

    Αναδόμησαν το πρόσωπο του Μπαχ

    29/2/2008 8:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νταντί, στη Σκοτία, κατάφεραν να αναδομήσουν το πρόσωπο του Γερμανού συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, 250 χρόνια μετά το θάνατό του. Χρησιμοποιώντας ένα μπρούτζινο καλούπι του κρανίου του και έγγραφα της εποχής κατά την οποία έζησε ο Μπαχ (1685-1750), οι επιστήμονες έφτιαξαν το πρόσωπο, το οποίο θα εκτεθεί στο μουσείο Μπάχαους, στο Άιζεναχ, τη γενέτειρα του Μπαχ, στην ανατολική Γερμανία, τον επόμενο μήνα. Όπως εξήγησε η δρ. Κάρολιν Γουίλκινσον, του Κέντρου Ιατροδικαστικής και Ιατρικής Τέχνης, οι επιστήμονες εξέτασαν με λέιζερ το κρανίο του Μπαχ ώστε να καταφέρουν να αναδομήσουν τους μύες και το δέρμα. "Εξετάζοντας τη δομή των οστών μπορούμε να καθορίσουμε τη μορφή του προσώπου και να δώσουμε μια ακριβή εικόνα του", είπε. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης ένα πορτρέτο του Μπαχ και έγγραφα της εποχής που περιέγραφαν πώς τα βλέφαρά του πρήζονταν εξαιτίας των οφθαλμολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

    [07] Κοινωνία

    Από τις λιμενικές αρχές Ηρακλείου και Πειραιά

    Στα ίχνη κυκλώματος ναρκωτικών

    29/2/2008 8:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στο Ηράκλειο, βρίσκονται οι λιμενικές αρχές του Ηρακλείου και του Πειραιά, μετά τη σύλληψη μας 27 χρονης. Η 27χρονη από τη Βουλγαρία συνελήφθη κατά την αποβίβαση της στο λιμάνι του Ηρακλείου και αφού μπήκε σε ΤΑΧΙ ακινητοποιήθηκε από άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών. Στην τσάντα της βρέθηκε μια συσκευασία κοκαΐνης σε πλάκα και με τα χαρακτηριστικά του εργοστασίου παραγωγής, βάρους 1055 γραμμαρίων. Μάλιστα η 27χρονη για ν αποφύγει τις περιπέτειες σε περίπτωση ανίχνευσης των προσωπικών της αντικειμένων από το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί, είχε περιτυλίξει τη συσκευασία με σαμπρέλα! Στο πλαίσιο της προανάκρισης, ομολόγησε ότι το αντίστοιχο δρομολόγιο είχε κάνει τουλάχιστον επτά φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ίδια υποστήριξε ότι έκανε το "βαποράκι" με τη θέλησή της, έναντι χρηματικής αμοιβής κάθε φορά. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν είναι εξαρτημένη από τα ναρκωτικά αλλά περιστασιακή χρήστης. Η 27χρονη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ηρακλείου ο οποίος άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών κατ επάγγελμα και κατά συνήθεια και την παρέπεμψε στη Γ΄ Ανακρίτρια για ν απολογηθεί απ όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία.

    [08] Κοινωνία

    Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου

    "Έρευνα για την "Αλληλεγγύη"

    29/2/2008 7:52:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στον μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) να αναθέσει "την έρευνα πάντων των αφορούντων στην "Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αλληλεγγύη". Σε σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, αναφέρεται ότι ο κ. Προκόπιος, θα πρέπει να καταθέσει στη ΔΙΣ εισήγηση σχετικά με τη θέση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ιδρυτικών μελών της ΜΚΟ και "να υποδείξει όλα όσα είναι απαραίτητα για την εποικοδομητική πορεία της, συνεργαζόμενος με νομικούς". Όπως είπε ο μητροπολίτης Άνθιμος, στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου συζητήθηκε και αποφασίσθηκε ακόμη η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του έτους 2007 και ο προϋπολογισμός του έτους 2008 του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο διάλειμμα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι τού έθεσαν τα προβλήματά τους και ζήτησαν τη διαμεσολάβησή του για να λυθούν.

    [09] Κόσμος

    Σκληρή μάχη σε Οχάιο - Τέξας

    Προβάδισμα Ομπάμα

    29/2/2008 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-NET-REUTERS

    Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη ανάμεσα σε Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα, στις ΗΠΑ, στις προκριματικές εκλογές στο Οχάιο και το Τέξας. Αυτό προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι έχει ανατραπεί η εικόνα που έδειχνε προβάδισμα της Κλίντον. Και τα δύο επιτελεία δίνουν τώρα ιδιαίτερο βάρος στην ψήφο των γυναικών που εμφανίζονται ως η πλέον αδιευκρίνιστη. Ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της Χίλαρι Κλίντον στο Τέξας, ενώ στο Οχάιο η μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί "στο νήμα", σύμφωνα με το αποτέλεσμα νέων δημοσκοπήσεων ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις δύο αυτές πολιτείες. Το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών της Τρίτης είναι ζωτικής σημασίας για την Χίλαρι Κλίντον, η οποία προσπαθεί να ανακόψει την άνοδο του αντιπάλου της, που κατήγαγε 11 συναπτές νίκες σε ισάριθμες προκριματικές.

    Δημοσκοπήσεις

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερ, της εφημερίδας "Χιούστον Κρόνικλ Ποστ" και της εταιρίας δημοσκοπήσεων C-SPAN, στο Τέξας ο γερουσιαστής του Ιλινόις προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες της πρώην Πρώτης Κυρίας - 48% έναντι 42%- ενώ στο Οχάιο κατά δύο - 44% έναντι 42%. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, το "φαβορί" Τζον Μακέιν προηγείται του αντιπάλου του Μάικ Χάκαμπι τόσο στο Τέξας όσο και στο Οχάϊο.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας Ζόγκμπι εμφανίζει τον Μακέιν να εξασφαλίζει το 62% έναντι 19% του Χάκαμπι στο Οχάϊο και το 53% έναντι 27% στο Τέξας με τον τρίτο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ρον Πολ, να παίρνει το 11% στο Τέξας και 8% στο Οχάιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 February 2008 - 21:49:56 UTC